Marinált őzlábgomba recept vegetáriánus

Marinált őzlábgomba

2012. október 11. Vegetáriánus receptek 

Marinált őzlábgomba Kegyes volt hozzánk az ősz, eddig legalábbis mindenképp. Kutyasétáltatás közben új gombalelőhelyet fedeztem fel. Mintegy 20 fej őzlábgombát sikerült leszedni. Ha az elmúlt hetekben csak egy picit más ritmusban kapta volna az esőt, valószínűleg nem tudtam volna elhozni, annyi lett volna. Néhány nap múlva mindenesetre kinézek megint, hagytam ott két kisebb tojásnyi pöfeteget ...

Hozzávalók:
- 50 dkg őzlábgomba (csak kalap)
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl víz
- 1 citrom leve
- 5 szem boróka
- 10 szem feketebors
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál só

A gombák tönkjét eltávolítjuk. (Én a komposztra raktam, hátha lesz még belőle valami ... ) A kalapját a lemezekkel lefelé picit megütögetjük, ha esetleg lakik benne valaki, akkor távozni tudjon. A gombát nem mossuk, de természetesen eltávolítjuk róla az esetleges fűszálakat és egyéb szennyeződéseket.
A vizet, az olajat, a citromlevet és a fűszereket – a borókát enyhén megroppantva – egy lábasban összeforraljuk. A megtisztított gombafejeket kb. 2x1 cm-es csíkokra vagdaljuk, majd a lábasba tesszük és lefedjük. Mikor már valamennyire összeesett, óvatosan átforgatjuk és puhára főzzük. Amikor kihűlt üvegekbe tesszük. Hűtőben hetekig is eláll. Kiváló pirítóshoz, rántotta alá, de akár magában is. Rozmaringgal és fokhagymával tovább variálható!
Bliszkó Viktor

Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás Még több receptért katt a képre!

« Pirított gomba tofuval csíraágyon Chilis bab, chili nélkül - alaprecept »



Szerintünk ez is ízleni fog …



Legfrissebbek ugyaninnen

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!