
Még kapható a második,
bővített kiadás!

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Rádióműsor, amit tanítani kellene - vélemény
Céklás brownie (vegán, gluténmentes), epres krémmel
Babérlevél vagy agavé?
édesség receptek
Céklás brownie (vegán, gluténmentes), epres krémmel
Egy könnyű, gyors, egészséges és finom édesség receptjét hoztam el nektek. Hozzávalók: 40 dkg cékla (héjával együtt mérve) 10 dkg zabliszt 5 dkg mandulaliszt vagy gesztenyeliszt 5 dkg tápiókakeményítő 1 csapott ek. sütőpor 1/4 evőkanál szódabikarbóna 8 dkg friss datolya 3 ek. almaecet 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor 1%2 tk. vaníliaőrlemény 10 dkg étcsokoládé 3 dkg […]
Egyszerű, gyors gluténmentes gyömbéres keksz
2025. február 8. Élj harmóniában
Februárban, nem véletlen, hogy nagyon sokan betegek, megfáznak. Az időjárás még kifejezetten hideg , de már egyre több a nedvesség - emelkedik a talajvíz, több a köd, pára. Az egészséged megőrzéséhez hasznos, ha a táplálkozásoddal is támogatod a tested melegítését és szárítását. Ez egy szuper édesség ehhez:) Hozzávalók: 12 dkg hajdinaliszt 10 dkg vaj (vegánváltozatban vegán margarin) 8 dkg apró levelű zabpehely 8 dkg barna nádcukor 3 púpos evőkanál karobpor vagy ha nincs akkor kakaópor 1 tk. sütőpor víz Egy tálba keverd ki a vajat a cukorral, majd keverd hozzá a többi száraz hozzávalót, végül apránként tegyél hozzá egy pici vizet - kb. 1 dl . Olyan állagú lesz az eredmény, ami masszaként jól formálható, nem ragad, nem folyik. Kis gombócot vegyél ki a masszából és a tenyereid között lapítsd ki vagy a tepsiben egy kanállal, vagy pohár segítségével. 180 fokra előmelegített sütőben süsd készre. (kb. 15 perc) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: KAti #gluténmentes #gyors #gyömbéres #zabpelyhes #keksz #hajdinaliszt
Céklás sós gofri növényi, bazsalikomos sajtszósszal tálalva
Én nagyon szeretem a sós muffint; goffrit, palacsintát, szóval minden olyan édességet, amit sósan is lehet fogyasztani, szívesen kipróbálok. Ez egy remek GM finomság, kenyér helyett is kitűnő alternatíva. 25 dkg cékla 10 dkg répa 7 ek. barna rizsliszt 1 lenmagtojás (1 ek. lenmag + 3 ek. langyos víz 1 ek. olívaolaj 2 gerezd fokhagyma […]
Ma már nem nagy mutatvány a vegán mikuláscsomag összeállítása
2024. december 4. Prove - a világ vegán szemmel
Feltérképeztük, milyen vegán csokimikulás és egyéb növényi alapú édesség érhető el a piacon. Nem érdemes azonban megfeledkezni az egészséges - akár házilag készített - nassolnivalókról sem, ezeknek is van helyük a csomagban. Hagyományosan a mikuláscsomag mogyorót, gyümölcsöt, aszalványokat és édességeket, rossz esetben virgácsot is tartalmaz. Idővel azonban részben átalakult - a Mikulás ábrázolásmódjával együtt az… The post Ma már nem nagy mutatvány a vegán mikuláscsomag összeállítása appeared first on Prove.hu.
Halloweeni muffin sütőtökkel és csokoládédarabokkal
2024. október 29. Prove - a világ vegán szemmel
Ha híján vagy a kísérteties ünnepi desszertötleteknek, akkor ez a halloweeni muffin pont neked való. Ezt a sütőtökös, fűszeres, kevert tésztás édességet akár a gyerekeket bevonva is elkészítheted, és a kreativitásodat szabadon engedve, kedved szerint dekorálhatod is. A muffin az egyik legegyszerűbben elkészíthető sütemény: csak össze kell keverni a hozzávalókat egy tálban, muffinformákba tölteni, majd… The post Halloweeni muffin sütőtökkel és csokoládédarabokkal appeared first on Prove.hu.
Egészségmegőrzés októberben - aktualitások
2024. október 6. Élj harmóniában
Az október hónap nagy változásokat hoz.... Megérkezett az ősz a Vata időszak. Látványosan korán sötétedik, egyre rövidebbek a nappalok és egyre tovább tart a sötét órák száma. Jóval hidegebbre vált az időjárás... még ha a nappali hőmérséklet
20 fok fölött is van a reggelek és esték már nagyon hűvösek. A szeles idő pedig
kiszárítja a természeteben a faleveleket. A természetben megfigyelheted, hogy az
egységes zép zöld tájak, egyre színesebbé válnak - zöldek, sárgák, barnák,
okkerek, vörösek, lilás árnyalatok, majd az elszínesedett levelet lehullanak. Elkezdenek
a fák megkopaszodni, leteszik szép színes ruháikat és visszavonulnak. Ez az
időszak az elcsendesedésről, visszavonulásról szó.
A lehülés legrosszabbul
a Vata-kat érinti, mert ők amúgy is hajlamosak szárazságra. A Pittáknak azonban
ez a megváltás időszaka. Le tudnak hűlni, nyugodtabb less az elméjük, míg
nyáron alig tudtak mozogni, most több az energiájuk és szívesen mennek sétálni,
kirándulni.
Októberben a Te szervezetedben is fokozódik a hidegérzet és
a szárazság. A vér a test belsejébe áramlik, hogy tudjon melegíteni így
tapasztalhatsz hidegebb lábakat, kezeket és sápadtságot és mivel a gyomor
vérellátása fokozódik megnőhet az étvágyad. Sokkal jobban kívánod a tartalmas
ételeket, mert a téli védekező zsírréteget építi fel a szervezeted. Ez a
szigetelő réteg biztosítja télen az immunitásod alapját, hogy ne fázz meg
egykönnyen. Azonban érdemes odafigyelni, főleg a kapháknak, hogy ne csapjon át
a téli üzemmód előkészítése túlzott evésbe, nassolásba, hízókúrába.
Tapasztalhatod, hogy szárazabb a bőröd, kiszárad a szád, a
torkod, lehet, hogy szárazság lesz a belekben - ami gázosodásra, puffadásra,
székrekedésre hajlamosít. akár úgy érezheted többet kell menned pisilni. Vata
alkatúaknál előfordulhat álmatlanság, szorongás, idegesség.
Ebbe a nagy, nagy változásokkal teli környezetben a szervezetednek
ilyenkor földelésre, stabilizálásra és hidratálásra, nedvesítésre, olajozásra van
szüksége.
Próbálj búcsút inteni a sok programnak, utazgatásnak. A sok
környezeti, évszaki változás amúgy is megviseli a szervezeted, a stabilitásod,
belső kiegyensúlyozottságod megőrzése érdekében részesítsd előnyben az otthoni
bekuckózást, pihenést, családdal való együttlétet, sütögetést, főzést, közös
étkezéseket, olvasást, filmnézést. A túl sok rohangálás, stimuláló program, most
nem ideális. Fókuszban az elcsendesedés, a visszavonulás: legyen.
Azoktóber nagy változást hoz az öltözködésben is. Öltözz
rétegesen, melegen. Vedd elő a kabátot, sapkát, kesztyűt, vastagharisnyát,
meleg pulóvert mellényt, csizmát. A lábadat is tartsd melegen, használj
gyapjúzoknit, papucsot és az utcára melegcipőt. A bekuckózáshoz, otthoni melegen
tartáshoz vegyél elő vastagabb otthoni ruhákat, meleg plédeket, lábmelegítőt,
melegvizes palackot.
Legyen egy jó napi rutinod
Próbálj rendszerességet vinni az életedbe, ugyanazon időben
kelj és feküdj le, reggelizz, ebédelj, vacsorázz. Ez már jó alapokat biztosít
ahhoz, hogy stabilabb, összeszedettebb legyél.
Reggel aludj nyugodtan kicsit tovább, mint nyáron, de azért
7 óráig kellj fel mindenképpen. Este próbálj lefeküdni 22:00-ig. A szervezeted
számára az egyik legfontosabb, hogy vissza tudjon töltődni, regenerálódjon és ezek
a folyamatok a szervezetedben 22:00-kor indulnak el. A késő lefekvés mentálisan
és fizikálisan is meg fog viselni, gyengíti az idegrendszert és az immunrendszert,
depire hajlamosabbá tesz, rontja az emésztésed hatékonyságát, csökkenti az
energiaszinted, rontja a hormonrendszered állapotát, etc..
Végezz reggel olajos önmasszázst zuhanyozás előtt. Ez nem
csak a bőrödet segít rugalmasan tartani és védeni a hidegtől, de jótékony az
idegrendszeredre, hormonrendszeredre, emésztésedre is.
Táplálkozás
A stabilizálást a táplálkozással tudod legjobban megalapozni,
így az őszi étkezéseidet földelő, stabilizáló és tápláló ételekből javasolt összeállítani.
Lévén már a szabadban egyre kevesebb időt tudunk tölteni, itt az ideje a sütőt
begyújtani, izzítani a főzőlapokat és otthon finomakat sütni, főzni.
Köszönj el a nyáron fogyasztott könnyű ételektől - saláták,
szendvicsek, hideg ételek, italok, uborka, padlizsán, paradicsom, paprika, grillezett
ételek ,etc. majd jövő nyáron újra
visszavezetheted őket.
Most a fókusz a hideg és a szárazság ellensúlyozásán van, a
téli immunitás megalapozásán. Főzz, egyél meleg ételeket és igyál meleg
italokat. Élvezd az ősz adta ételeket sárgarépa, sütőtök, cékla, dió,
gesztenye, meleg levesek, meleg gabonák, hüvelyesek, raguk, főzelékek. édességek,
kásák. Ez most a zsírosabb, tápláló, tartalmas, nehezebb ételek időszaka.
Elsődlegesen az édes, sós izek sokat tudnak segíteni
ellensúlyozni az őszi száraz időjárást. Egy kevés savanyú íz is jól jöhet ilyenkor
- pl savanyú alma párolva, kis lime vagy citromlé.
Az édességek kifejezetten ideálisak ebben a szárazságot
hozó időszakban. Az édes íz földel, stabilizál, táplál, nyugtatja az idegrendszer,
felépíti a testszöveteket, javítja a kedélyállapotodat. Édes ízű dolgok, nem a
fehércukrot jelentik. A rizs, a tej, tejszín, datolya, párolt alma, édesburgonya,
sütőtök, kókusztej, mandula, etc. azaz minden ami édes ízt képviseli jó most. Szóval
bátrabban az édes ízzel, mert ez most testileg és lelkileg is kedvező.
Az egyik legjobb a szárazság ellen, hogy vigyél be a
szervezetedbe több zsiradékot. Csorgass ghít (tisztított vajat az ételedre) vagy
önts hozzá olívaolajat vagy egy kis szezámolajat.
Részesítsd előnyben a meleg ételeket, már reggelire is
érdemes meleget fogyasztani - a kásák ideálisak ilyen célra (zabkása, quinoa
kása, rizskása, etc.) tehetsz hozzá dióféléket, aszalt gyümölcsöket. és persze tegyél hozzá zsiradékot is pl. ghí. Ha gyengült az emésztésed,
étkézés előtt fogyassz egy kis da rabka gyömbért egy kis sóval és egy kis
limelével
Használj kis mennyiségben
melegítő fűszereket (fahéj, gyömbér, feketebors, cardamom, kakukkfű, kurkuma),
de nem vidd túlzásba, és kerüld a nagyon szárítóakat, mint chili, cayannebors. A
túl sok csípős
Igyál meleg folyadékot, gyógyteákat, forralt vízet. Igyál édesgyökér teát vagy ha nagyon száraznak érzed magad fogyaszthatsz egy kis édesgyökér port is. Az édesgyökér kiváló a tested nedvesen tartására.
Tarts szem előtt, hogy
októberben nem csak a természetben vannak
nagy átalakulások, de a testedben és az elmédben is. Próbálj alkalmazkodni a
megváltozott körülményekhez, mert így tudod minimalizálni az időszak okozta
kellemetlen fizikális és mentális hatásokat. A stabil napirend, a tápláló, meleg
ételek fogyasztása, a lecsendesedés, lelassulás, az otthoni pihenés és a melegen
tartás segítenek komfortossá tenni az őszi változásokat. Kellemes októberi napokat kívánok :) szeretettel Kati #ájurvéda #október #egészségmegőrzés #ősz #vata #kiegyensúlyozottság
Megérkezett a vegán Nutella: különleges összetevővel helyettesítik benne a tejet
2024. szeptember 12. Prove - a világ vegán szemmel
A világ egyik legikonikusabb édességéről egy ideje már tudni lehetett, hogy növényi alapú verzióban is érkezni fog, de a pontos részleteket mindeddig homály fedte. Idén szeptemberben viszont lehullott a lepel az új termékről, és egyes európai országokban már hozzáférhetővé is vált a híres mogyorókrém, a Nutella vegán verziója. Szeptember negyedike valószínűleg piros betűs ünnepként vonul… The post Megérkezett a vegán Nutella: különleges összetevővel helyettesítik benne a tejet appeared first on Prove.hu.
Édesburgonya-krémleves: selymesen krémes, isteni, egyszerű ebéd
2024. április 17. Prove - a világ vegán szemmel
Több okunk is van rá, miért ez az édesburgonya-krémleves a legjobb választás, ha nem tudod, mit főzz. Egyrészt megfőzi magát, tehát alig van vele tennivaló, mégis rendkívül ízletes, izgalmas ízvilágú étel kerekedik belőle a végére. Másrészt édessége ellenére az egyik legegészségesebb zöldségről van szó: olvass tovább, ha kíváncsi vagy, milyen egészségügyi előnyökkel jár az édesburgonya… The post Édesburgonya-krémleves: selymesen krémes, isteni, egyszerű ebéd appeared first on Prove.hu.
Nyers vegán csokis-narancsos trüffelgolyók
2023. december 5. Prove - a világ vegán szemmel
Nem tudom, hogy mindenki így van-e vele, de a narancsos desszertek illatáról nekem mindig a hideg, téli esték jutnak eszembe. Ezek a csokis-narancsos trüffelgolyók pedig még a vegán mikuláscsomagba is beleillenek. A legtöbb szupermarket egyelőre nem kecsegtet túl széles növényi alapú édességválasztékkal, de búslakodásra nincs ok: ez a vegán bonbon seperc alatt, néhány összetevőből elkészül,… The post Nyers vegán csokis-narancsos trüffelgolyók appeared first on Prove.hu.
Vegán almás-fahéjas rizspuding
2023. november 24. Prove - a világ vegán szemmel
Reggeli, desszert vagy uzsonna: ez az almás-fahéjas rizspuding a nap bármely szakában tökéletes, egészséges édesség lehet. A rizspuding az egyik legegyszerűbb komfortétel, és pont ebben rejlik a nagyszerűsége is. Ez a fűszeres, almás változat a hideg hónapokban, melegen tálalva igazi melegítő finomság, az illatától pedig az egész konyhádat átjárja majd a téli hangulat. A jó… The post Vegán almás-fahéjas rizspuding appeared first on Prove.hu.
Egészségmegőrzés decemberben - aktualitások
2023. november 10. Élj harmóniában
Közeleg a tél... hideg, egyre rövidebb nappalok, kopárság, szél, szárazság, befagyott tócsák, tavak, ereszről lelógó jégcsapok, látható lehelet, füstölő kémények... A tél közeledtével a hőmérséklet egyre alacsonyabb lesz, decemberben már a föld is befagy. Csökken a napsütéses órák száma és jellemzőek lesznek a sötét, felhős, nyirkos, borongós nappalok. A természet szép és csendes és amikor leesik a hó, varázslatos, mesebeli lesz a táj a fehér takaró alatt. A természetben télen minden visszavonul, elcsendesül, egyes élőlények hibernálják magukat és vannak, akik délre költöznek. A táj ránézésre inaktív, de valójában csak visszavonult készül a tavaszi megújulásra. A mi szervezetünk számára is a tél a pihenés, a lelassulás, a visszavonulás ideje, hogy tavasszal tele legyünk majd megújult energiákkal. A testedben a hő belülre húzódik, ez megnöveli az étvágyadat, de hidegebbé teszi a kezeket, lábakat és szárazabbá válik a bőrünk is. A hideg miatt az izmok is összehúzódnak és sokan tapasztalhatnak nyak, váll- vagy éppen háti fájdalmakat. A hőmérséklet jelentős csökkenése miatt legyengül a szervezetünk ellenállóképessége is. Ez a téli időszak ideális arra, hogy többet pihenj, feltöltődj, kicsit befelé fordulj, visszavond magad a külvilágtól, egészséges, finom ételeket készíts, az otthon melegét élvezd a családoddal, barátaiddal. Sajnos az ünnepek miatt, sokan pont ilyenkor kapcsolnak magasabb fokozatra és teszik tele a naptárukat programokkal, plusz feladatokat generálnak maguknak, egymást érik a meghívások, találkozók, utazások, késő estig tartó kimaradások. Aminek az eredménye idegesség, szorongás, kimerültség, belső feszültség, legyengült immunrendszer, megfázások, megbetegedések. A kiegyensúlyozottsághoz, a téli hideg elleni védekezéshez, az egészséged megőrzéséhez nem csak a jól fűtött lakás, de a megfelelő öltözködés, a napi rutin, a táplálkozás és megfelelő testmozgás is nagyban hozzájárul. Ne feledd az ünnepek közeledtével amire a legnagyobb szükséged van, az energiaszinted, egészséged, belső harmóniád, stabilitásod, nyugalmad. Sajnos sok családban az ünnepekre már mindenki kimerül és sok a veszekedés, idegeskedés. Gyakorold a szeretetet, elfogadást az ünnepek alatt is, lásd meg mindenkiben a csodát, koncentrálj mások jó tulajdonságaira, kincseire, amikben jók, amiért lehet őket tisztelni. Ne a hibákra figyelj, senki se tökéletes. Annak érdekében, hogy az ünnepek alatt is kiegyensúlyozott maradj, a napi rutinoddal teheted a legtöbbet. A napi menetrend olyan az életünkben, mint egy ház alapja. Érzelmi hatások December 21-ig a nappalok egyre rövidebbek. A fény hiány, a téli hideg sokaknak okoz lehangoltságot, búskomorságot vagy akár depressziós érzéseket is. Ellensúlyozd a téli depressziót fénnyel és melegséggel. Kapcsolj lámpákat, használj gyertyákat, öltözz vidám színekbe. Napközben sétálj és élvezd a fényt a szabadban, amikor csak teheted, süttesd az arcod a napsugarakkal. Ugyan télen kevesebbet tudunk mozogni, de amikor teheted melegítsd fel a szervezeted mozgással - séta, tánc, jóga vagy bármilyen mozgás jó, hogy megmozgasd a keringésed. Ideális téli mozgásra, ha gyertyafényes romantikus estéken tartotok a pároddal. A testmozgás segít az emésztésed javításában is. Ha rád tör a szomorúság, ne engedd, hogy magával ragadjon a negatív érzés. Hívd fel egy barátodat, találkozzatok, csináljatok valami közös, kellemes programot. Az édességeknek is van egyfajta hangulatjavító hatása, készíts süteményt aszalt gyümölcsökkel, diófélékkel, magokkal. A jó hangulatod megőrzése érdekében kerüld a negatív hangulatú filmeket, thrillereket, nagyon gonosz, agresszív vagy éppen depressziós filmeket. Nézz napsütötte tájakon játszódó vidám filmeket. A téli bekuckózás ideális arra is, hogy a nyár folyamán készített fotókat elővegyétek és a szép tájakat, napsütötte hegytetőket, tengerpartokon készült képek alapján visszaidézzétek az élményeiteket. Egészségmegőrzési praktikák Télen érdemes figyelni az egészséged megőrzésére, mert a hidegben csökken a szervezeted ellenálló képessége. A betegség elkerülésére figyelj, hogy a hidegben ne szájon át lélegezz, mert a hideg levegő a tüdőt nagyon áthűtheti. Érdemes az orrnyálkahártyát is védeni - az ájurvédában reggelente az orrjáratot beolajozzunk, ez segít a nyálkahártyát nedvesen tartani és megakadályozza a kórokozók tapadását. Ahogy a testedben is a hő belülre húzódik, a végtagok keringése romlik és a kezek, lábak hidegebbé vállnak. A legtöbben tapasztalják, hogy a téli időszakban a bőrük kiszárad. A hideg beálltával egyre többen tapasztalnak zavaró nyak vagy vállfájdalmat, hátfájást esetleg görcsöt a lábban. A kiszáradás és az izmok feszülése ellen nagyon jó az olajos önmasszázs. Az olajos önmasszázs javítja a keringésed, felmelegíti a tested, erősíti az immunrendszed és védi a bőrödet a hideg is kiszáradás ellen és kiváló hangulat javító is a borongós téli napokon. A téli hideg elleni védekezésben nagy szerepe van a megfelelő öltözködésnek is Öltözz rétegesen, hogy a kinti és benti körülményekben is ideális legyen a testhőd. Kerüld el, hogy belső térben megizzadj és utána kimész a hidegbe. A sapka, sál, kesztyű nem csak védenek a hideg ellen, de ha szép színesek akkor a hangulatodat is feldobják. Ne feledd a legtöbb hő a fejen távozik, így mindig tartsd befedve a fejedet. Napi rutin A napi rutin biztosítja a kiegyensúlyozottságot, stabilitást. Ezt teljesen jól látjuk a gyerekeknél, de a felnőttek nem akarják észrevenni magukon, hogy azért undokok, idegesek, nyűgösek, mert nem feküdtek le időben vagy éppen nem ebédeltek időben. A felnőtt emberek szervezetének is ugyanúgy szüksége van a stabil napirendre. A december a túlzások ideje, a legtöbb pénzt ilyenkor költik az emberek, karácsonykor fogy a legtöbb áram, gáz, víz és ilyenkor fogy el a legtöbb étel is. Sokan munka után a pihenésre használható időt vásárlással, találkozókkal, ünnepi rendezvényekkel, bulikkal töltik. A kevés pihenés, a késő este elfogyasztott sok egészségtelen étel és sok alkohol, a késő esti lefekvés, sajnos nem kedvez az egészségednek. Este 22:00-ig feküdj le aludni, hogy a szervezeted tudjon regenerálódni. A szervezetednek nagyon nagy szüksége van arra, hogy időben lefeküdj és eleget aludj ahhoz, hogy tudjon regenerálódni. ne engedj a csábításnak, hogy késő estig fent legyél. Reggel 7 óráig kelj fel. Figyeld meg ha későig alszol, akkor tompaságot, tunyaságot érezhetsz a testedben és az elmédben. Ébredés után, fogyassz egy vagy két csésze meleg vizet. Az ellenállóképességed javítására, a tested melegítésére, keringésed fokozására, és a bőröd védelmére a legjobb az olajos önmasszázs. A reggeli melegvizes zuhanyozás előtt elvégzett olajos önmasszázs kiváló hangulat javító is. A reggelit legkésőbb 8 óráig fogyaszd el. Ha később reggelizel az könnyen túlterheli az emésztésed és fáradságot fogsz tapasztalni és tompaságot a délelőtt folyamán. A reggeli meleg étel legyen, segít a kinti hideget ellensúlyozni. Zabkása, főtt gabona, muffin. Az ebéd ideális ideje 11:30-14:00 között. Ilyenkor a legerősebb az emésztésed ereje. A főétkezést mindig ebédre fogyaszd el. A nap során igyál meleg vizet, meleg gyógyteákat. A meleg folyadék nem csak hidratál, de segít a testedet melegen tartani és kioldja a lerakódott salakanyagokat a szervezetedből. Szánj időt a nap során befelé figyelésre, relaxációra, meditációra, csendes elmélkedésre. Lehetőleg 18:00-ig vacsorázz meg. kerüld el a késő esti étkezéseket. A vacsorád könnyen emészthető ételekből álljon. Este 22:00 után már ne nagyon fogyassz semmit. Este már csak nyugis tevékenységeket végezz - kerüld filmezést, számítógépezést, olvasást és lehetőleg este 22:00-ig feküdj le aludni. A napi rutin, az önmagaddal való törődés hatásait kezd el figyelni magadon napról, napra. Figyeld meg hogyan hatnak a fentiek a testedre, egészségi állapotodra, elmédre. Próbálj kitartani 30-40 napig a rutin mellett. Ha ez sikerül, utána életed részévé válik. Táplálkozás Télen az egyik legjobb tevékenység a sütés főzés. Nem csak melegíti a lakást, finom illatokkal lengi be az otthonodat, összehozza a családot, a barátokat, de ha megfelelő ételeket készítesz, akkor biztosíthatod a család egészségét, a jó erős immunrendszert is és a hideg elleni védelmet is. November még arról szólt, hogy a szervezeted megpróbál a téli hideg elleni védekezéshez egy kis zsírréteget összeszedni, Érezheted, hogy erősebb volt az étvágyad az elmúlt hetekben, jobban kívántad akár a zsírt és a szénhidrátokat. December közepétől már nincs szükségünk további komolyabb zsírréteg felhalmozására. Ha vékonyabb testlakat vagy, akkor folytasd a táplálóbb, zsírosabb ételek fogyasztását, de ha amúgy is plusz kilóid vannak, akkor ne gyarapítsd tovább a kilókat. Ne feledd a téli mozgáshiányos életmód miatt, nem kell olyan sokat enni. A meleg, leveses, szaftos ételeket részesítsd előnyben, mint a levesek, szószok, főzelékek. Kiválóak a főtt gabonák, hüvelyesekből készült ételek. Jó télen a főtt gyökérzöldségek és főtt vagy áztatott diófélék fogyasztása is. A szervezetednek melegítő táplálékra van szüksége, de ha túleszed magad sok zsíros, édes, egészségtelen és nem frissen készült étellel, egy idő után egyre nehézkesebbnek, tunyábbnak, fáradtabbnak fogod érezni magad, mert túl sok lesz a salakanyag. Nem csak az energiaszintedre hat ki, ha túl sok salakanyag a szervezetedben, de lehet teltségérzeted, rossz emésztésed, puffadás, refluxos tüneted, hányingered és sok nyálka halmozódhat fel - mellkasi lerakódás, nátha. Kezdj el használni melegítő, keringést és emésztést fokozó fűszereket, mint a kurkuma és a gyömbér. Továbbá fahéj, szegfűszeg, feketebors, kardamom, fokhagyma. A fűszerek segítenek a méregtelenítésben és erősítik az immunrendszeredet, a védekezőképességedet a kórokozókkal szemben. Megannyi kiváló fűszer antivirális, antibakteriális hatásokkal rendelkezik. Csak akkor egyél ha éhes vagy. Amikor úgy eszel, hogy nincs étvágyad, akkor nem tudod jól feldolgozni az ételt és salakanyag válik belőle a testedben. Amúgy meg sokkal finomabb az étel, ha úgy eszel, hogy éhe vagyJ A sok nehéz húsos étel kompenzálására, próbálj minél több zöldséges ételt készíteni. Jó ha felteszed az étlapra a céklát, sárgarépát, káposztát, brokkolit, mert segítenek a szervezetednek a tisztulásban, javítják az emésztést. Télen a gyümölcsöket párolva, sütve fogyaszd, fűszerekkel elkészítve. Nyersen nagyon erős a nedvesítő, nyálkásító és hűtő hatásuk. Ha nyálkásodásra hajlamos vagy (kapha alkatú) akkor kerüld el a tejet, a tejtermékeket és tejes édességeket, válaszd inkább a szárazabb ételeket, szárazabb édességeket pl. kekszeket. December végén, január elején lehet, hogy már érzékeled a testedben, hogy elnehezítenek a zsíros ételek, a kenyér félék, a desszertek. Január közepétől érdemes nekikezdeni egy egyszerű otthoni tisztításnak. Az ájurvéda tisztítókúrával éhezés nélkül, egy monodiéta és néhány egyszerűen kivitelezhető tisztító gyakorlat segítségével tudsz megszabadulni a felgyűlt salakanyagoktól. Éhezésbe, böjtölésbe, nyers ételek fogyasztásába ne kezdj télen, mert legyengül az immunrendszered, fázékonnyá válhatsz és könnyen megbetegedhetsz. A tél üzenete Ne feledd, a tél legfontosabb üzenete, a pihenés, feltöltődés, visszavonulás. A téli ajánlások egyéni alkat szerint eltérőek lehetnek, de jó ha tiszteled a természet ritmusát és igazodsz a tél sajátosságaihoz az életmódoddal. Hasznos ha az év vége felé, inkább befelé fordulsz. átgondolod az eltelt évedet. Mik történtek, egészség, munka, családi, baráti, emberi kapcsolatok, táplálkozás, testmozgás, szabadidő, boldogság érzet, fejlődés, spiritualitás. Hasznos, ha hálát adsz mindazért, amit kaptál, hálával és köszönettel gondolsz azokra a személyekre, akik segítettek, támogattak az elmúlt évben, hozzájárultak életed alakulásához, fejlődésedhez. Az év vége/év eleje csodás lehetőség arra is, hogy elkezd a következő évet előkészíteni. Tudatosan érdemes végig gondolni a fentieket, 2024-ben hogyan szeretnéd látni és, mennyi időt, energiát kívánsz fordítani és mennyi teret engedsz annak, hogy az adott dolog más legyen a következő évben. A tél tunya, búskomorságát jól tudod ellensúlyozni szeretetteljes emberi kapcsolatok ápolásával is. Töltsetek időt közösen, nevessetek, szerezzetek örömet egymásnak. Csinálj boldogságot, örömet, testet lelket melegséggel eltöltő tevékenységeket. Kerüld a rohanást, a túl sok feladatot, legyen elegendő időt relaxálni, pihenni, elcsendesedni, befélé figyelni. Csodálatos téli napokat kívánokJ szeretettel Kati
Sokan nem tudják, hogy állati eredetű zselatin is van az édességekben
2023. november 3. Prove - a világ vegán szemmel
Egy vegán édességgyártó megbízásából felmérték a brit lakosok tájékozottságát az édességek hozzávalóival kapcsolatban. A megkérdezettek kétharmada nem tudta, hogy ezek a finomságok állati eredetű hozzávalót, vagyis zselatint is tartalmaznak. Sokan úgy nyilatkoztak, hogy sokkal átláthatóbban kéne ezt közölni. A Candy Kittens vegán édességgyártó kezdeményezésére felmérték, mennyire vannak képben a fogyasztók az édességek állati eredetű hozzávalóival.… The post Sokan nem tudják, hogy állati eredetű zselatin is van az édességekben appeared first on Prove.hu.
Mishti dahi
Bengália, az India keleti részén fekvő régió gazdag kultúrával és kulináris örökséggel rendelkezik. A bengáli ételek közül kiemelkednek a tejes édességek, amelyeket a világ minden táján kedvelnek. Ezek az édességek általában lágyak, krémesek és édesek. Gyakran készítik friss tejből, gyümölcsökből, fűszerekből és olajos magvakból. A mishti dahi egy krémes, édes joghurtos desszert, amelyet általában gyümölcsökkel vagy magvakkal (pisztácia, mandula) tálalnak. Elkészítése egyszerű, de türelmet igényel. Hozzávalók: 10 dkg cukor 1 l tej 3 ek joghurt A cukrot egy lábosban karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a tejet. Amikor a karamell elolvad benne, kicsire veszük a lángot, és addig főzzük, amíg a karamelles tej nagyjából a háromnegyedére sűrűsödik. Ha ez megvan, levesszük a tűzről, és kézmelegre hagyjuk kihűlni (43-44 fok). Ha elérte a megfelelő hőmérsékletet, habverővel elkeverjük benne a joghurtot, és gondosan lefedjük az edényt. Hogy tartsa a hőmérsékletet, betesszük a sütőbe (nem kell bekapcsolni ? ) néhány órára, lehet akár éjszakára. Reggelre kész az édes joghurt, betesszük a hűtőbe lehűlni, majd gyümölccsel, esetleg pisztáciával, szeletelt mandulával megszórva tálaljuk.
ChocoArtz, a vegán és cukormentes kézműves csokoládé
Igaz, elmúlt a húsvét, az édesség-ajándékozás egyik kiemelt időpontja, de csokoládét, valljuk be, eszünk hétköznapokon is; és bizony nagyon nem mindegy, milyet fogyasztunk. Én, főképp, amióta megszülettek a gyermekeink, figyelek arra, hogy cukor-és adalékanyag-mentes legyen (és persze, nem mindegy az sem, milyen cukorpótló van benne) a vásárolt csokoládé vagy pl. ne legyen benne tejtermék, pálmazsír […]
Finomság Neked: a Naked Noble
Itt a tél, amikor talán - nemcsak az ünnepek, hanem az otthonainkban töltött idő növekedése miatt is - többet sütögetünk, sósat, édeset is egyaránt. Én igyekszem törekedni arra, hogy a hozzáadott cukrot mellőzzem sütéseim alkalmával és tartalmas, egészséges édességeket készítsünk (a gyerekekkel együtt) csemegeként. Ilyentájt mindig megnő a megkeresések száma: számos üzenetet kapok tőletek egyrészt […]
Sütőtökös csiga teljes kiőrlésű, cukormentes változatban
2024. október 24. Prove - a világ vegán szemmel
Sütőtökös csiga egészségesebb változatban? Igen, lehetséges: ehhez az édes, puha, élesztős tésztás süteményhez se finomlisztre, se hozzáadott cukorra nincs szükség, ráadásul tisztán növényi alapú összetevőkből készül. Ez az édesség tulajdonképpen a fahéjas csiga őszies, egészségesebb kiadású testvére - hiszen mindenki tudja, hogy szeptembertől novemberig mindenbe, amibe csak lehet, sütőtököt kell tenni. Ha pedig eddig azt… The post Sütőtökös csiga teljes kiőrlésű, cukormentes változatban appeared first on Prove.hu.
Krémes édesburgonya curry: a csicseriborsótól lesz igazán laktató
2024. szeptember 12. Prove - a világ vegán szemmel
Ez az édesburgonya curry egy igazán sokoldalú és egyszerűen elkészíthető étel, amely a dél-ázsiai ízek világát hozza el a konyhádba. Kiváló választás egy hétköznapi vacsorához, hiszen gyorsan elkészíthető, és gazdag ízvilágának köszönhetően másnap, újramelegítve is ugyanolyan finom marad. A lágy kókusztej és a fűszerek harmonikus kombinációja tökéletesen egészíti ki az édesburgonya természetes édességét, így egy… The post Krémes édesburgonya curry: a csicseriborsótól lesz igazán laktató appeared first on Prove.hu.
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Jön a nyár, amikor lassan a kertekben érik a paradicsom, a levegőt betölti a friss zöldfűszerek illatai. És eljön az idő, hogy a legkevesebb hozzávalóból remek fogásokat varázsoljunk az asztalra. Képzelj el egy tányér érett, szaftos paradicsomot, amit csak egy kevés olívaolajjal és friss bazsalikommal ízesítünk. Az olívaolaj lassan összefolyik a paradicsomok piros felületén, a bazsalikom levelei között ott bujkál az ígéret: egy falat, és az ízek robbannak a szádban. A paradicsom természetes édessége, az olívaolaj gazdag, simogató textúrája, a bazsalikom frissessége - minden egyes falat a nyár ízét hordozza, és elrepít a tengerparti szellővel fűszerezett nyaralások emlékéhez. Ehhez a paradicsomsalátához akár csak egy egyszerű pirítóst is kínálhatsz, de gazdag grillzöldség-tál vagy krémes tésztaétel kísérője is lehet. Hozzávalók: 80 dkg paradicsom 1 kk só 3-4 ek olívaolaj 5-6 bazsalikomlevél felaprítva fél ek balzsamecet A megmosott, megtisztított paradicsomokat felkockázzuk, koktélparadicsom esetén felezzük vagy negyedeljük. Salátás tálba tesszük, megsózzuk. Meglocsoljuk az olívaolajjal és balzsamecettel, megszórjuk a felaprított bazsalikommal. Jól átkeverjük, és egy kicsit pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Ezekkel a vegán édességekkel készülhet a húsvéti nyuszi
2024. március 30. Prove - a világ vegán szemmel
Már a magyar piacon is sokféle vegán húsvéti édesség megtalálható: csokinyuszi, csokitojás és nyuszis gumicukor is beszerezhető növényi alapokon. De akár házilag is elkészülhetnek - részben vagy egészben - a húsvéti finomságok. Néhány évvel ezelőtt még komoly fejtörést okozott a vegán családokban, mivel is lepheti meg a gyerekeket a húsvéti nyuszi. Nem is olyan régen… The post Ezekkel a vegán édességekkel készülhet a húsvéti nyuszi appeared first on Prove.hu.
Vegán datolyakaramella négy összetevőből elkészítve
2023. november 28. Prove - a világ vegán szemmel
A datolyakaramella tökéletes választás lehet, ha egy egészséges édességre vágysz, vagy szeretnéd feldobni a reggeli zabkásádat. Ebben a cikkben megosztjuk az otthon is könnyen elkészíthető, mennyei datolyakaramella receptjét. A datolya természetes édesítőszerként is funkcionál, így kiváló választás azok számára, akik csökkenteni szeretnék a finomított cukrok fogyasztását. Ezenkívül gazdag tápanyagokban is. Egy igazi szuperélelmiszer, ami tele… The post Vegán datolyakaramella négy összetevőből elkészítve appeared first on Prove.hu.
Csokis trüffel kosárka
Briliáns édesség az ünnepnapokra vagy vendégségbe, sőt akár gaszto-ajándéknak is kiváló. Briliáns, mivel kevés hozzávalóból elkészíthető, ráadásul gyorsan elkészül, nem időigényes, az íze pedig olyan tömény, hogy nem kívánunk belőle túl sokat enni. A trüffel szónak két jelentése is van, az egyik egy puha csokis sütemény, a másik pedig a szarvasgomba neve. Sajnos ez utóbbi nagggggyon drága. Nem is beszélek többet róla, mert az íze viszont annál finomabb. Most puha csokis süteményre használjuk a trüffel szót.
Ha több ember számára készítjük ezt az édességet, érdemes az adagokat megduplázni vagy megháromszorozni. 1 nagyobb banán és egy tábla csokival kb. 12 kosárka készíthető.
A recept
Hozzávalók a "tésztához":
- 1 maroknyi dió vagy mandula vagy vegyesen valamilyen olajos dióféle
- kevés víz
- ízlés szerint csavarhatunk bele egy fél citromot, vagy belereszelhetjük a citrom héját.
A magokat finomra őröljük és egy kevés vízzel egy gombócot formálunk belőle. Frissen tartó fóliát leterítünk az asztalra vagy a munkalapra/ gyúródeszkára és sodrófával kinyújtjuk majd pogácsa szaggatóval (kisebbet érdemes választani) kiszaggatjuk. Egy muffin sütőbe papírokat teszünk. A kiszaggatott tésztákat beletesszük ezekbe a kis papírkosárkákba, majd ha eperrel szeretnénk elkészíteni, egy fél epret teszünk mindegyikre.
Hozzávalók a "krémes" részhez
- 1 banán
- 100g vegan étcsoki
A banánt aprító géppel pépesre keverjük. Az étcsokit vízgőz felett (vagy mikróban) megolvasztjuk. A megolvadt csokihoz hozzákeverjük a banánpépet. Igény esetén tehetünk hozzá reszelt narancshéjat.
Az összekevert banános étcsokit rákanalazzuk a kiszaggatott tésztalapokra.
Elkészítési folyamat képekben
Egészségmegőrzés novemberben - aktualitások
2023. november 4. Élj harmóniában
November van... sorra jönnek az
ismerősök és a tanulóim néhányan puffadnak, nehezebben emésztenek vagy befeszült a nyakuk vagy éppen a
derekuk fáj, vannak akinek száraz a bőrük, vannak akik szoronganak, rosszul alszanak, vagy köhögnek, folyik az orruk, megfáztak... Az ájruvéda több ezer éves tudással
és tapasztalattal rendelkezik a világ működéséről és a környezeti hatásokról. Ha Te is megfigyeled a
természetet novemberben a hőmérséklet jelentősen lecsökken, a hideg egyre
tartósabban lesz jelen az életünkben, egyre erősödik a hideg szél, a hideg szeles napokat, nyirkos,
esős napok váltják és sajnos a nappalok is egyre
rövidebbek. A sötétség, a hideg és
szél az emberi szervezetre is hatást gyakorol. A november a visszavonulás ideje a természetben és az emberek számára is. A
hideg miatt egyre kevesebb időt töltünk a szabadban és eljön a beltéri
tevékenységek ideje. Lehet, hogy érzed is, hogy Te is visszahúzódóbb vagy és
jobban vágysz a meghitt, otthoni, családi légkörre, mint a zsúfolt helyekre.
Jól fűtött, meleg otthonunk egy igazi védelem a téli hideg időjárásban. Az állandó fűtés miatt könnyen elfordulhat, hogy kiszárad a nyálkahártyánk és
száraz köhögést, torok kaparást vagy éppen orrvérzést is tapasztalhatunk. A
légutak védelmének érdekében érdemes figyelni a párásításra is. A párásítás mellett használhatsz
légzést könnyítő vagy éppen hangulat javító illóolajokat is.
Az időjárás változásai és az óraátállítás miatt, a bioritmusod is zavart
szenved, fáradtabbnak érzheted magad. A szervezetednek, egy két hét szükséges, mire újra egyensúlyba kerül. Addig is kerüld az esti programokat, éjszakázást,
túl sok tevékenységet, engedd meg a szervezetednek a pihenést, próbálj korán
lefeküdni.
Napközben ha süt a nap használd ki és sétálj a napsütésben. Ragadj meg
minden alkalmat, hogy napfénnyel töltekezz. Egy olyan időszak kezdődik, hogy
nem tudhatjuk mikor lesz a következő alkalom, amikor felhőmentesen süt a nap. Ahogy a természetben is láthatod, hogy a növények kiszáradnak, úgy a
szárazság a szervezetedben is megnyilvánul.
A bőr és az izmok vérellátása csökken, így a bőröd kicsit összehúzódik,
kiszárad és az izmokban is feszültség keletkezik. A vér ahogy visszahúzódik a
tested belseje felé, a kezek és a lábak hidegebbé válnak és a gyomorban viszont
erősebb lesz a vérellátás, ami erősebb étvágyat eredményez.
Ne most kezdj fogyókúrázni:) Annak érdekében, hogy télre védekező
zsírréteget tudj növeszteni, a tested kevésbé fogja kívánni az intenzív
testmozgást és sokkal jobban vágyik majd a kalóriadúsabb étkezésekre.
A hideg miatt megnő a szervezeted belső igénye a tartalmasabb, nehezebb,
zsírosabb ételek iránt. A tested novemberben alapozza meg a téli védekező
zsírrétegedet, ezért ne lepődj meg ha erősebb étvágyat tapasztalsz és többet
eszel - ez teljesen természetes. A szervezeted ilyenkor meghálálja a plusz
kalóriákat, melyek biztosítják a tested téli melegen tartást.
A legjobb zsírforrás a ghí - tisztított vaj. A Dm-ben ,Müllerben is kapható
bio ghí, de itt a blogon is találsz receptet, hogyan tudod elkészíteni. https://eljharmoniaban.blogspot.com/2015/05/hogyan-keszits-ghit-tisztitott-vajat-es.html Az
ételeket készítsd ghível és amikor elkészült a tálalás előtt, csorgass az
ételre egy kanál ghít vagy olívaolajat.
Általában, a mikor nagyon erős édesség utáni vágyad van, a szervezeted zsírra vágyik
valójában. Kerüld a finomított cukrokat, egyszerű szénhidrátokat, fehérlisztes
termékeket, inkább teljes értékű ételeket, összetett szénhidrátokat kezdj fogyasztani.
Tanácsok Vata alkatúaknak
Akik Vata alaktúaknak az év ezen időszakában kell különösen
odafigyelni egyensúlyuk fenntartására. A
Vata-k a hideg és szél hatására ilyenkor tapasztalhatnak feszülő izmokat, nyakmerevséget,
fájdalmakat a testben, székrekedést, puffadást, száraz köhögést, idegességet, szorongást,
alvás zavart, bőrszárazságot. A hirtelen hőmérséklet csökkenés könnyen hoz létre meghülést a vata emberek
szervezetében és a legyengült iszervezetük miatt miatt fogékonyabbá válhatnak a kórokozókra
is.
Ne engedd magad kihűlni, öltözz melegen és fogyassz a nap folyamán
rendszeresen meleg folyadékot, gyógyteákat, forralt vizet. Ideális választás a Vata tea, amit készen is meg tudsz vásárolni vagy készíthetsz is magadnak. Recetet a blogon itt találod: https://eljharmoniaban.blogspot.com/2023/11/vata-tea.html Végezz naponta olajos önmasszázst, ez felmelegíti a tested, segít védekezni
a hideg ellen, erősíti a szervezeted védekező képességét.
https://eljharmoniaban.blogspot.com/2016/03/hogyan-vegezz-otthoni-ajurvedikus.html Ne hagyj ki étkezést, próbálj minden nap ugyanazon időben reggelizni, ebédelni,
vacsorázni.
Egyél tápláló, de könnyen emészthető, frissen készült, meleg, szaftos,
zsíros, édes, földelő ételeket. Ilyenkor természetes, ha a tested zsírra vágyik -
ghí, vaj, olívaolaj na és a jó kis magok, mint a dió, szezámmag... ne fukarkodj
egyikkel sem. A magokat főzd, süsd ételbe vagy áztasd fogyasztás előtt.
A vataknak tejtermékek és búzafélék is ideális választás november hónapra. Novemberben jöhetnek a finom édességek, sütemények. Készíts egészséges
alapanyagokból édességeket, teljes értékű barna nádcukorral vagy
datolyacukorral, teljes értékű lisztekkel süteményeket. itt a blogon nagyon sok
muffin, sütemény és keksz receptet találhatsz. https://eljharmoniaban.blogspot.com/search/label/receptek
Egy szuper étel ilyenkor a puri, ami egyfajta ghíben kisülét lepénykenyér. https://eljharmoniaban.blogspot.com/2019/10/puri-friss-elesztomentes-indiai.html Ideális választás egy Vata kitchari is https://eljharmoniaban.blogspot.com/2023/09/kitchari-vata.html Kerüld a hideg ételeket, italokat, nyers zöldséget, nyers gyümölcsöket és a
száraz ételeket - pl pattogatott kukorica, puffasztott ételek. valamint kerüld a csípős, fanyar és keserű ízeket.
Ne fogyassz aszalt gyümölcsöket, mert nagyon szárító a hatásuk. Ideális a
vata-knak a kompot, párolt gyümölcsök és az aszalt gyümölcsök áztatva.
Feküdj le 22 óra előtt. Reggel ne kelj túl korán, ha teheted aludj 7 óráig. Ha úgy érzed napközben fáradt vagy nyugodtan dőlj
le picit.
A Vata-k kerüljék a megerőltető testmozgást, könnyed jógázás, nyújtás vagy
torna ideális lehet.
Tanácsok Pitta alkatúaknak
A pittáknak, kifejezetten kedvező a november. Végre lehűlt az időjárás
élvezik, hogy nagy sétákat tehetnek a természetben, nincs elviselhetetlen
hőség. Ez egy ideális időszak a pittáknak.
Végezz naponta, vagy hetente néhány alkalommal olajos önmasszázst.
A pittáknak is fontos, a tápláló ételek fogyasztása. Étvágyuk novemberben
igencsak megnő. Ne hagyj ki étkezést, próbálj minden nap ugyanazon időben reggelizni,
ebédelni, vacsorázni. A pittáknak is kellenek a friss, tápláló, zsíros ételket.
Természetes, ha a tested zsírra vágyik - ghí, vaj, olívaolaj. A magokat, dióféléket csak kis mennyiségben
fogyaszd. A tejtermékek és búzafélék pittáknak is is ideális választás november
hónapra.
Feküdj le 22 óra előtt. Ha úgy érzed napközben fáradt vagy nyugodtan dőlj le picit.
A Pitta alkatúaknak is fontos, hogy ne terheljék túl magukat
testgyakorlással, inkább a könnyed jógázást, nyújtást vagy tornát részesítsék
előnyben.
Tanácsok Kapha alkatúaknak
A kapha típusok nem kedvelik a hideget. A száraz, szeles napok könnyedséget hoznak számukra, de az esős, párás, felhős napokon tompának, nehéznek
akár depisnek érezhetik magukat.
A kapháknak akárcsak a vata-knak fontos a melegítés. Ha kapha alkatú vagy,
öltözz melegen és fogyassz meleg ételeket, meleg italokat, csípős, fűszeres gyógyteákat.
Végezz hetente néhány alkalommal olajos önmasszázst, ami segíti a tested
melegítését és erősiti az immunításodat.
A kapha alkatúként óvatosan táplákozz, mert nincs szükséged komoly
zsírréteg felépítésére. A túlzott evés, édességek, tejtermékek, kenyérfélék nagyobb
mennyiségű fogyasztása csak a nyálkásodást fogja elősegíteni, így
légy az éktezéseknél mértékletes. A kapháknak mehetnek a keserű és csípős ízek, melyek
segítik csökkenteni a tompaságot.
Feküdj le 22 óra előtt. Reggelj kelj fel leehtőleg 6 óráig, de legkésőbb 7 órakor. A kaphák hajlamosak túlalvásra, nagyon kell figyelniük arra, hogy ne tegyék, mert az fokozza a nehézséget és tompaságot a testükben és elméjükben. Napközben se nagyon pihenj le.
A kaphák hajlamosak a lustaságra, így tudatosan kell minden napjukba beilleszteni egy kis testmozgást. Visszavonulás
A november csodás időszak visszavonulni kicsit a nyüzsgéstől, élvezni az
otthonunk melegét, a nyugit, a családi légkört, a finom ételeket. ez az időszak
a visszavonulás, a földelés, a stabilitás, a nyugalom ideje.
Én ilyenkor rendszeresen szoktam a sütőt használni... nem csak felmelegíti a lakást, de sok tápláló finomságot tudok benne készíteni... kenyér, zsemle, muffin,
pogácsák, sütemények, kekszek. A táplákozásban kiemelt szerepet kap ilyenkor az alma, a dió, a
szezámmag, sütőtök, sárgarépa, cékla és a férjemnek a burgonya.
Szuperek a levesek, dhalok, jó kis főtt gabona ételek, és a kásák. A blogon a
zabkásától kezdve, a leveseken, dhalokon át, megannyi gabonás és különféle
sütemény, keksz, muffin és pogácsa receptet is találsz.
https://eljharmoniaban.blogspot.com/search/label/receptek
Az ételekhez sok melegítő hatású fűszert használok ősszel és télen - gyömbér,
fahéj, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg.
A szervezetedet néhány egyszerű praktikával, gyógynövényes készítménnyel is
könnyen tudod támogatni a hideg évszakban..
Ha átfázol, mielőbb szüntesd meg a testben lévő hideget - ehhez vegyél
forró zuhanyt vagy forró lábvizet és készíts melegítő gyógyteákat pl gyömbértea
itt olvashatod vagy a másik kedvencem blogomról a immunerősítő tea itt olvashatod https://eljharmoniaban.blogspot.com/2021/01/ajurvedikus-gyomberes-immunerosito-ital.html
A kórokozók megtapadásának megakadályozására és az orrnyálkahártya
nedvesítésére olajozd az orrjáratod. Az orrdugulás megelőzésére, a nyálka
eltávolítására használj speciális orrolajat (Nasya Oil) A kapháknak sokat segít akár
fejfájás megelőzésére és a belső tompaság felszámolására. A netti is ideális választás
lehet az arcüregek tisztántartására. Örömteli, nyugalmas, töltekezős novemberi napokat kívánok:) szeretettel: KAti Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/ajurveda-eletmodtanfolyam Ha személyre szabott megoldást szeretnél a problémáidra, jó lenne, ha egy tapasztalt szakember kísérne végig a változás útján lépésről, lépésre személyes igényeidnek megfelelően, szeretettel várlak egyéni ájurvédikus és táplálkozási életmódtanácsadásra. https://www.eljharmoniaban.hu/eletmodtanacsadas
Egészséged megőrzésének titka
2023. július 27. Élj harmóniában
Az egészséged megőrzésének titka, a megfelelő, egészséget támogató, rendszeres szokások kialakítása. Amikor valaki beteg lesz, a nyugati gyógyítás próbálja enyhíteni a tüneteket, de nem keresi meg a probléma kiváltó okát és nem segít a betegeknek azt felszámolni. Ha valaki ugyanazt csinálja mint korábban, miért várja bárki azt, hogy más eredményt kap. Az ájurvéda nagy hangsúlyt fektet a napi rutin kialakítására. Ha naponta szánsz egy kis időt arra, hogy megszabadulj a feszültségektől (relaxálj), táplálkozz egészségesen, aludj eleget, mozogj az állapotodnak megfeleleően, azzal sokkal többet érsz, mintha 2 hétig nem mozogsz és utána valami fitness teremben kifulladásig sportolsz vagy szombaton egész nap alszol, hogy pótold a heti elmaradásodat, vagy heti 1 napig koplalsz, hogy ledolgozd a héten elfogyasztott édességeket, gyors étteremi ételeket:) Alakíts ki egészséget támogató szokásokat, de csak lépésről lépsére. Az ájurvéda nem javasolja, hogy hirtelen minden szokásodat megváltoztasd. Ha úgy érzed az egészséged megőrzéséhez vagy akár megfelelő napi rutin kialakításához, támogatásra, segítségre van szükséged, nyugodtan kérj hozzám konzultációs időpontot. szeretettel várlak Kati Rólam bővebben itt olvashatsz: https://www.eljharmoniaban.hu/oktatoink eljharmoniaban@gmail.com +36 30 343 6429
Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes mandulás sütemény
2023. június 2. Eszemiszom – Jóga Magazin
Tél, december, karácsony
Ilyenkor az egyik legideálisabb alapanyag a süteményekhez a dió és magfélék. Ezek táplálók, tele vannak értékes vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal és még a fehérje tartalmuk is elég magas.
A karácsony általában elképzelhetetlen ilyen édességek nélkül. Jómagam nem igazán szeretem a bejglit és bonyolult elkészíteni is. Jobban szeretem az egyszerű dolgokat, ezért ma egy egyszerű süteményt készítettem. A magfélék, diófélék közül pedig a mandula a lehető legjobb választás az ájurvéda és az egészségmegőrzés szempontjából
Arról miért is érdemes mandulát fogyasztani itt olvashatsz bővebben
Ez a mandulás sütemény tepsiben is készíthető, de én most muffin formában csináltam meg, mert így szép kis darabos süteményeket kapok és nem kell a szeleteléssel csem foglalkozni.
Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes mandulás sütemény
Hozzávalók
1,5 bögre hajdinaliszt
0,5 bögre kukoricaliszt
1 bögre kókuszcukor (teljes értékű nádcukorral helyettesítheted)
1 csg. sütőpor
vanília
fahéj
6 ek. kókuszolaj
1 bögre darált mandula
kb 1,6 bögre víz
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Majd öntsd hozzá a kókuszolajat és a vizet. Ha a kókuszzsír meg van dermedve én forró vízzel szoktam leönteni és amikor szépen elolvadt a vízzel együtt öntöm a tésztába.
Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát. A muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel és ne hagyd sokáig állni. Ha kevés a folyadék akkor tegyél még hozzá annyit, hogy a tészta lágy legyen. Majd adagold a tésztát a muffin formába. Én muffin papírral szoktam a formát kibélelni, de vajjal és liszttel is megteheted. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 20-25 p).
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas
Jó évágyat kívánok:)
szeretettel
Kati
Vegán répatorta
2023. április 7. Élj harmóniában
A répatorta nagy népszerűségnek örvend, mert nem csak finom, de egy egészségesebb édesség - lévén az összetevők között reszelt répa, aszalt gyümölcs és valamilyen mag szerepel. Én tönkölybúzaliszttel szoktam készíteni, de helyette használhatsz teljeskiörlésű és finom búzalisztet is. A mandula helyett használhatsz diót is. Vegán réptatorta Hozzávalók 1,5 csésze tejeskiörlésű tönkölybúzaliszt 1,5 csésze tönköly finomliszt 1 csésze teljes értékű nádcukor 1 csg sütőpor 1 tk. szódabikarbóna 1 tk. fahéj 1 tk. kadmamom 1 tk. gyömbérpor 1 tk. örölt szegfűszeg 1 tk. vanília vagy ízlés szerint 1 csipet só 2/3 csésze naprafogóolaj vagy kókuszolaj 1,5 - 2 csésze víz 1 csésze mazsola 20 dkg pucolt sárgarépa 10 dkg mandula Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:) A répákat reszeld le durvára vagy aprítsd fel apróra. A mandulát is daráld le picit durvábbra. Készíts elő egy tortaformát - kend ki és lisztezd ki vagy tegyél bele sütőpapírt. Keverd össze egy tálba a liszteket, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket. Majd add hozzá az olajat és a vizet, keverd el. A vizet fokozatosan add hozzá, figyeld, hogy a tészta ne legyen folyós. Tedd hozzá a sárgarépát, mandulát és a mazsolát. A keveréket öntsd a sütőformába és 180 fokra előmelegített sütőben süsd készre kb. 35-40 perc. Ha kihült tehetsz mázat is a tetejére porcukorból és citromléből. Én nem szoktam, mert csak felesleges cukor:) Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó étvágyat:) szeretettel Kati
Az összes 'édesség' találat megjelenítése »