étel receptek - Vegetáriánus receptek

Megjelent a második,
      bővített kiadás!

MEGJELENT! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Karfiol migliotto

Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)

Új kedvenc: a kelbimbó!

Vegán szejtán brassói

Málnazselével töltött csokiszív










étel receptek

Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)

2017. február 16. Zöld Avocado 

Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán) Ez is egyike a hihetetlenül egyszerűen elkészíthető különleges és finom ételeknek, mely a természet ízeit kombinálja egy gyorsan elkészíthető egytálételként. Egy fogás, melyet még a konyhában ritkán megforduló jelentkezők is el tudnak készíteni és szinte lehetetlen elrontani.   Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán)Egy ebéd, egy vacsora, melyet különböző köretekkel tálalva, különböző formában láthatunk viszont.  Könnyed salátára vágyunk? Fogyasszuk friss saláta ágyon!  Paradicsomos tésztaételt ennék? Főzzünk ki mellé a diétánknak megfelelő tésztát!   Valami rakottszerű, rizses egytálételre dobbant meg a szívünk? Keverjük össze barna rizzsel vagy quinoával, a még egészségesebb és táplálóbb végeredményért!  El tudom még képzelni kölessel, hajdinával, pita tésztába töltve, ropogós, frissen sült kenyérrel, vagy cukkini hajókba töltve és önmagban, köret nélkül is. A lehetőségek tárháza végtelen...  Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán) A kelbimbó és én nem voltunk jó barátságban. Soha senki nem tudta úgy elém tenni, hogy én azt finomnak érezzem és újra elkészítsem. Az évek során azonban megtanultam, hogy MINDENT el lehet készíteni ízletesen, még ha alapvetően nem is szimpatikus az a zöldség, gyümölcs, gabona vagy egyéb alapanyag. Rengeteg jótékony hatása van a kelbimbónak, ezért kihívásnak éreztem elkészíteni a "finom kelbimbót". A tavalyi kelbimbó szezonban már sikerült egy céklás-sütőtökös-narancsos-kelbimbót készítenem, ami annyira jól és szemet gyönyörködtetően sikerült, hogy azóta számtalanszor elkészítettem már és más, "kelbimbót kerülő" vendégeket is elcsábítottam a "kelbimbót fogyasztók" táborába.  Az idei szezonban egy újabb sikerélmény született a zöld kis mini káposzták ügyében. Ezúttal olaszos ízvilágú, paradicsomos mártásban került az asztalra, majd az éhes pocakokba, mindenki nagy elégedettségére.       Miért fogyasszunk kelbimbót?  "A kelbimbó igen gazdag vitaminokban. Tartalmaz A-, B-, K-, E- és C-vitamint, valamint élelmi rostokat, kalciumot, magnéziumot és vasat. Rosttartalmának köszönhetően jó hatással van a belekre, illetve segíti az emésztést. Erősíti a szervezetet, és fokozza annak ellenálló képességét. Káliumtartalma miatt kiváló vízhajtó hatással rendelkezik. A kelbimbó csökkenti a koleszterinszintet, legjobban nyersen fogyasztva fejti ki hatását, de párolva is megőrzi ezt a tulajdonságát. Kiváló omega-3 zsírsav-forrás, melynek köszönhetően a vérnyomás csökkentésében is hasznos lehet. Fitotápanyag-tartalmának köszönhetően rákvédő anyagokat tartalmaz, melynek következtében csökkenti a különböző daganatos megbetegedések kialakulását szervezetünkben. Jó hatással van a pajzsmirigyműködésre is. Terhes nőknek fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen magas folsav - és kalciumtartalommal rendelkezik." Forrás : Házipatika Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán) HOZZÁVALÓK (Kb. 4 személyre) - 500 g kelbimbó - 70 g (kis konzerv) paradicsompüré - 2 db közepes méretű sárgarépa - 3 gerezd fokhagyma -  1/­­2 db vöröshagyma - (Himalája) só, fekete őrölt bors, szárított oregánó (vagy friss bazsalikom) - 1 ek balzsamecet - 3 dl tiszt víz - köretnek pl.: kagyló /­­ penne /­­ spirál tészta (diétánknak megfelelő) vagy friss ropogós salátaágy vagy barna rizs stb. Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán)ELKÉSZÍTÉS 1) Megtisztítjuk a kelbimbót és a répákat. Kettévágjuk a "bimbókat" és vastagabb karikára a répát. A hagymát apróra szeljük. 2) Előveszünk egy hőálló (jénai) tálat és beleszórjuk az apróra vágott hagymát, a félbevágott kelbimbókat és a felkarikázott répát. 3) Kikeverjük egy tálban a vizet, a fűszereket, a préselt fokhagymát és a paradicsompürét. (Készíthetjük szárított oregánóval VAGY apróra vágott, friss bazsalikommal. Teljesen két különböző ízvilágot fogunk kapni.) 4) A zöldségeket nyakon öntjük a fűszeres paradicsomos mártással.  5) Összekeverjük alaposan, majd lefedjük a tálat alufóliával és mehet is be az előmelegített, 200°C-os sütőbe.  6) Kb. 15 perc múlva keverjük meg (alulról felfelé, hogy az alulra lefolyt mártás felülre is kerüljön) majd alufóliával lefedve, visszatesszük a sütőbe. (Óvatosan emeljük le a fóliát róla, mert forró gőz fog kicsapódni. Hajoljunk félre előtte!)  7) Kb. újabb 15 perc múlva ellenőrizzük a répát, ami valószínűleg már készre puhult. Ekkor lezárjuk a sütőt, mert elkészült az ételünk.  8) Miközben a sütőben készült a kelbimbó, közben elkészíthetjük a választott köretet a szokásos módon: kifőzzük a tésztát vagy a rizst, felszeljük a salátát stb. Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán)Táplálkozz, ne csak étkezz! Jó étvágyat kívánunk! :-) Megjegyzés1: Ha már előző éjszakára beleforgatjuk a zöldségeket a fűszeres paradicsomalapba és betesszük a hűtőbe (marináljuk őket) akkor még finomabb lesz másnap a végeredmény miután megpároltuk /­­ főztük őket. Megjegyzés2: Ha valaki szereti a sok mártást, akkor dupla adag paradicsomszószt készítsen.  Tetszett a recept? Lapozz bele a Mit eszik a Világ? című könyvembe, melyben 284 színes oldalon ... ...és 170 db egészséges recepten keresztül ehetjük körbe a Világot!  Megnézhetjük együtt milyen alapanyagokat fogyasztanak már több ezer éve a távoli országokban,...  ...hogyan őrzik meg egészségüket és maradnak fiatalok az emberek,  ...miként készíthetjük el a természet kincseit az európai otthonunkban is könnyedén és ízletesen!  Számtalan recept, sok-sok hasznos konyhai tipp és rengeteg természetes alapanyag, diétánkhoz igazítva!  "Szonját Hollandiában ismertük meg. Már az ő inspirálása előtt elkezdtünk egészségesebben étkezni, de Zalán (a fiam) a "Mit eszik a világ,ha..." cimű könyvnek köszönhetően kedvelte meg a nem éppen hagyományos konyhát. Azóta egyre többször főzünk együtt. Vásároljátok meg a recepteskönyvet, és legyen ez az, amit naponta forgattok! Szeretettel... /­­LK Kriszta/­­ Kattints ide és nézz bele a könyvbe! 

Hogyan ne értelmezd félre a veganizmust?!

2017. február 15. Vegán lettem 

Min alapszik a veganizmusod? Étrendi, egészségügyi, környezetvédelmi, állatvédelmi vagy spirituális megközelítésen? – cikkemmel a veganizmus ezekhez hasonló személyre szabottságának káros következményét járom körbe.   Ez a cikk alapvetően vegánoknak készült, mert minél több vegánnal beszélgetek a veganizmusról, annál inkább azt látom a mozgalom egyik rákfenéjének, hogy a magukat vegánoknak nevezők sokasága sem érti igazán mitől veganizmus a veganizmus. Zárójelben teszem csak hozzá, sokak szerint én sem vagyok eléggé vegán, de a véleményük rólam és a másokról alkotott saját véleményem az alábbi írás aspektusából teljesen lényegtelen. Remélem ez a látszólagos paradoxon a cikk végére érthetővé válik mindenki számára és letisztul, hogy ez a dolog nem rólunk és nem az egónkról szól.   A veganizmus félreértelmezései és valódi gyökere A veganizmus (nem létező) fajtái A veganizmusnak azért alakulhattak ki a cikk beharangozójában felsorolt fajtái, mert sokan egyéni véleményüket belevitték a definiálásba, majd azt a köznyelvbe fektetve használatba helyezték. Tehát sokan saját személyes tapasztalatukat, motivációjukat, elvárásaikat és véleményüket veszik alapul vagy vetítik ki a definiálás során, holott a veganizmus nem vélemény és személyfüggő, hanem egy érthetően megfogalmazott és pofon egyszerű dolog. A veganizmus semmi egyébről, csak az állatokról szól. Ezt még pontosabban és érthetőbben leszűkítve az állatok élethez és szabadsághoz való jogairól. Egészen lecsupaszítva pedig, a veganizmus nem más, mint egy első blikkre szélsőségesnek tűnő abolicionista állatfelszabadítási törekvés. Minden más egyéb csak az alap törekvés hozadéka. Tehát alapvetően nincs étrendi, egészségügyi, sem környezetvédelmi veganizmus, mert a vegán mozgalom nem az egészségünk vagy környezetünk megóvásáról szól. Ugyanakkor megtévesztően szoros összefüggésben érezheted az utóbbiakkal, hisz például a növényi étrend (nem étrendi veganizmus) hozadéka lehet az egészség megőrzése, valamint a fenntarthatóság. De nem ezekről szól, tehát nem is lehetnek meghatározói a veganizmusnak. Viszont az teljesen egyértelmű, hogy mindenki egyéni szinten éli meg úgy a veganizmust, ahogy minden egyéb dolgot is az életben. Ez így is van rendjén addig a pontig, amíg tisztában vagyunk azzal, hogy személyes motivációnk és a tapasztalataink nem egenlő a veganizmussal.     Hány százalékban vagy vegán? 30%-ban, 60%-ban vagy esetleg 98%-ban? Ilyen módon sem tudjuk megfogni a veganizmus valódi gyökerét. Ugyanis vagy támogatod az állathasználat bármilyen formáját vagy nem támogatod. Tehát, ha eszel húst, mézet, tojást, tejterméket vagy iszol tejet, esetleg állatkísérletes kozmetikai vagy tisztítószereket használsz otthon vagy bőr, szőrme, toll, gyapjú ruházatot vásárolsz, illetve vadállatokat használó cirkuszba vagy delfináriumba látogatsz, akkor támogatod az állathasználat valamilyen formáját és nem vagy vegán. Ide tartozik a sajtos chips és a tejsavós növényi tejszínhab vásárlása is. Tehát vagy vegán vagy vagy nem vagy vegán. Nem létezik százalékos meghatározhatóság, mivel az éppen általad támogatott állathasználatot elszenvedő állat szemszögéből, ez teljes mértékben értelmezhetetlen. Őt vagy békén hagyják vagy nem. Ugyanakkor -kérlek ne érts félre- ez itt nem egy kirekesztő elitista fejtegetés, mert meglátásom szerint ez esetben is nagyon távol lennék a valódi céltól, hiszen még mindig csak az emberi oldalát feszegetném a veganizmusnak teljesen feleslegesen. Hisz a veganizmus még mindig nem rólad és nem a rólad alkotott véleményemről szól. Ezek itt csak az alapjai az értelmezésnek, mert ha nem értjük valaminek az alapját, hogyan tudnánk annak célja felé haladni a saját utunkon?! Személy szerint minden törekvést támogatok, amely mögött a tiszta megértés és a tiszta cél áll. De amíg a cél és a megértés nem kristály tiszta, addig a törekvés sem lesz az. Az egy következő kérdés, hogy a 21. század városi embere lehet-e vegán egyáltalán? Hiszen annyira magától értetődő egyelőre az állatok tulajdonként kezelése és használata a világ minden pontján, hogy ha olyan terméket vásárolsz, amit nem te állítasz otthon elő, akkor nagyon nehezen garantálható a termék 100%-os állathasználat mentességét. Egy mondatban még egyszer a lényegről: veganizmus az, amikor semmilyen formáját nem támogatod az állathasználatnak, amelynek az eszményi végkifejlete az állatok felszabadítása, azaz az állatok tulajdonként és/­­vagy tárgyként kezelésének megszűnése.   Ragaszkodások a személyes és eltérítő megközelítésekhez Ha valakiben kialakul valamilyen vélemény a veganizmusról az természetes. Ott kezd aggályossá válni a helyzet, amikor az adott véleményt tényszerűen kezeli annak ellenére, ha már többször összetalálkozott a mozgalmat tisztázó alapokkal. Miért probléma ez? Mert ameddig az egészségeddel, a környezetvédelemmel, a spiritualizmussal és a táplálkozással vagy elfoglalva, elveszik a lényeg és a lényegtől gyökeresen eltérő irányt vesz a kommunikációd. Az a tény veszik el a célkeresztből, hogy az állatokat tulajdonként kezeljük. Mert ahogy azt már többször leírtam, a vegán mozgalom nem rólad vagy rólam és az érzéseidről, vagy a tapasztalataidról szól, hanem azokról az állatokról, amelyeket tárgyként kezelve használnak bármire vagy küldenek a halálba. Egyik előadásomon egy hölgy nagyon ragaszkodott véleményéhez, amely az ő személyes megközelítéséből táplálkozott. Egy fehér széken ültem és ahhoz hasonlítottam a helyzetet, mint amikor valaki azt a fehér széket sárgának, vagy szürkének látja. Ez önmagában nem jelent gondot, addig a pillanatig amíg érti, hogy a szék valójában fehér. Ugyanis ha érti, hogy a szék fehér, addig egy a valódi alapot célkeresztben tartó beszélgetés alakulhat ki arról, hogy ő vajon miért láthatja a fehér széket szürkének vagy sárgának. A lényeg, hogy az alapok tiszták legyenek és tudjunk mihez viszonyítani a beszélgetésben. Amint nincs meg az az alapvető információ, hogy a szék fehér, a beszélgetés sem az alapszín félreértelmezésről szól majd, mivel az egyik oldal biztos benne, hogy nincs is félreértelmezés. A veganizmus esetében az alap fehér szín az állathasználat megszüntetésére vonatkozó törekvés, és a további színek a személyes motivációkkal összefüggő de szigorú értelemben véve nem létező fajtái a veganizmusnak. Tovább gördítve azok, akik az eddig leírtakkal nem értenek egyet, lényegében azt mondják, hogy a veganizmus önös érdekeket (az én egészségem, a mi környezetünk) szolgál és nem az állatok szabadsághoz és élethez való jogaival foglalkozik. Ez téves megállapítás, mert ezek csak a veganizmus hozadékai, de nem ezek határozzák meg, ahogy azt fentebb is írtam.   Miért káros az eltérítő és személyiségfüggő megközelítés? Mert elveszi az egyetlen elemi lényegről a figyelmet. Mégpedig az állathasználatról. Végletesen leegyszerűsítve a veganizmus ott kezdődik, ahol az énség véget ér, mert a veganizmus nem rólad vagy rólam szól, hanem az állathasználat, valamint az állatok tulajdon és tárgystátuszának megszüntetéséről. Kicsit jobban körbejárva, amíg úgy hirdeted a veganizmust, mint egy egészségügyi, környezetvédelmi, táplálkozási forradalmat, addig első körben érthetetlenül és közvetve ugyan, de támogatod az állathasználatot. Mégpedig azért, mert amíg azzal foglalkozik X számú ember, hogy a növényi étkek egészségesek vagy az ipari állattartás milyen mértékben erősíti az üvegházhatást vagy megpróbálnak együttérezni a vágóhídra küldött állatok millióival, addig elveszik az a lényegi alap kérdés, miszerint jogunk van-e egyáltalán használni és tárgyként, tulajdonként kezelni (azaz megölni, megenni, megnyúzni, megfejni, kihasználni, stb.) más fájdalmat és félelmet érezni képes élőlényeket?! Ez az alapkérdés az állathasználat összes formáját lefedi, mert a gyökerénél ragadja meg a problémát, míg az egyéni személyes adalékok csak a probléma egy kis szegmensére vonatkoznak. Mindezek ellenére -és ahogy már korábban is írtam- roppant fontosnak tartok minden törekvést. Hiszem azt, hogy az emberek 20-30-40 éves beidegződéseit (aki nem eszik húst az fehérje és vashiányos lesz; a növényi étrend egészségtelen; nincs más megoldás, mint állatokon kísérletezni; versenysportolni csak hússal lehet; és sorolhatnám...) csak fokozatosan lehet megváltoztatni, személytől és a beidegződések erősségétől, valamint az alapvető nyitottság meglététől függően. Ugyanakkor, ha a törekvések mögött nincs meg a valódi cél tiszta megértése, akkor végső soron nem lesznek hatékonyak a törekvések, hiszen nem tudják a részinformációkkal átadni a valódi üzenetet, mely így szól: Ne használjuk az állatokat!     A vegán gömb, mint szemléltető eszköz Előadásaimon a köznyelvben elterjedt sokféle veganizmust egy elméleti gömbként szoktam bemutatni. Ennek a gömbnek végtelen számú felületi pontja van. A gömb felületének minden pontja egy ember egyedi véleményét jelöli a veganizmusról. Mivel egy kicsit mindenkinek más a véleménye, így a gömb minden pontja egy kicsit más. Amikor az ember eldönti, hogy vegán lesz, belép a gömbbe a saját pontján. Itt csatlakozik a gömb belsejéhez, amely a vegánok véleményének és motivációjának egyvelege, valamint ezen motivációk egymásra hatásának összessége. A gömb állaga és összetétele folyamatosan változik, azonban van egy állandó biztos pontja, az pedig a középpont. Ez a középpont a veganizmus egyetlen tiszta célja, azaz az állathasználat eltörlése. Most tegyük fel, hogy te belépsz a gömbbe egy ponton saját véleménnyel és nézettel a veganizmusról. Amíg nem tudatosítod magadban, hogy a gömb egyetlen állandó pontja micsoda és nem veszed az irányt a saját tempódban a középpont felé, addig csak a többi vélemény között cikázol és pattogsz a gömbben jobbra-balra. Ugyan alakítod a gömböt és a gömb is alakít téged, de a középpont lényegének megértése nélkül ez egy végtelen, és az állatok szempontjából nézve totálisan értelmetlen, önös működés. Ugyanakkor belépő pontostól és motivációdtól függetlenül, de a középpont állandó lényegét értve a gömb belsejére olyan hosszútávú hatással lehetsz, mely az állatok szempontjából már nem közömbös. A középpont felé törekvés sebessége és iránya személyfüggő és nem is ezen jellemzők firtatásán van a hangsúly. Hiszen nevezheted magad étrendi, környezetvédelmi, spirituális, de még etikai vegánnak is, ha csupán az étrendeddel, a fákkal, az állatok lelkével vagy tévesen állatjóléti kérdésekkel foglalkozol anélkül a tiszta és érthető cél nélkül, miszerint fel kell hagynunk az állatok tulajdonként és tárgyként kezelésével. Ha vegán elveket szeretnél követni, akkor muszáj lesz elfogadnod ezt az alapvetést és bármit csinálsz, ennek szellemiségében kell tenned, mert ellenkező esetben félrevezető lesz a tevékenységed, nem a célt szolgálja majd és az állatok szemszögéből -akikért tesszük amit teszünk- szinte teljes mértékben értelmezhetetlenné válik.   Bizonyos törekvésekkel kapcsolatos további problematikák Hatékonynak gondolt, de eltérítő félmegoldások Az első és legfontosabb kérdéskör, amivel sűrűn összekeverik a veganizmust azok az állatjóléti törekvések. Az állatjólét, -szabadtartás, nagyobb ketrec, stb.- mint olyan teljesen értelmezhetetlen az állatok szemszögéből, mert nem az a cél, hogy az amúgy levágásra szánt állat hetente kétszer láthassa az égboltot, hanem hogy ne fosszuk meg az élethez és szabadsághoz való jogaitól azt az állatot. Addig a pontig nincs értelme beszélni állatjogokról, amíg azok az élőlények tulajdon státuszban vannak és az ember szabadon rendelkezhet életükkel. Akárcsak a 19. század közepi USA-ban. A rabszolgaság törvényen kívülre helyezésével kezdődött meg a néger rabszolgák sorsának, általuk is értelmezhető javulása. Voltak négertartást szabályozó intézkedések, de ameddig nem történt meg az említett törvényen kívül helyezés, a rabszolgák testi épségének értéke nagyjából megegyezett az ajtófélfáéval. Mindkettő a gazda tulajdona volt és sok esetben hasonlóképpen is bántak a tulajdonukkal, hisz nagy általánosságban komoly retorziót nem vont maga után a brutalitás. Az állatokkal ugyanez a helyzet. Sok egyéb állatvédelmi, az emberek együttérzését feltételező törekvések az előbbinél sokkal árnyaltabban ugyan, de mégsem mutatkoznak hosszútávon hatékonynak. Amíg sokan más embertársaik felé sem mutatnak kellő empátiát, úgy hogyan lenne elvárható, hogy pusztán együttérzésből megsajnáljon a többség olyan élőlényeket, akik ugyancsak a többség szerint eleve azért vannak, hogy legyen mit ennünk, hogy legyen bőrcipőnk, vagy tollkabátunk?! Van mindenkinek, de főleg az emberiségnek elég baja, nehogy még az állatokkal is törődni kelljen. További anomália, hogy az együttérzést követelő megközelítés alakítja ki sok emberben a hippiskedő spirivegánok előítéletet és tereli újfent el az elemi lényegről a célkeresztet. Tehát az együttérzést kicsikarni próbáló kampányok -most már szerintem mindenki által tapintható módon- sem a legfontosabb, feljebb több ízben megfogalmazott kérdéssel foglalkoznak. Rövid távon és bizonyos embereknél lehetnek hatékonyak, de a hosszú távú célokat nagyon közvetve szolgálják.   Mi lehet akkor a megoldás? Nem győzöm hangsúlyozni, hogy minden törekvés fontos, de a megfelelő irányvétellel. Az igazán hatékony, nagy tömegekre ható megoldásként csak hosszútávú, a gondolkodásmód és szemléletváltásra specializálódott, erőszakmentes kommunikációt és az élettereket átfogó, sokrétű, az alapkérdéssel foglalkozó edukációt látom. Érzésem szerint ez az egy hatékony útja lehet annak, hogy az arra nyitott idősebb korosztályokban az állat tulajdonstátusz szemlélete átalakuljon, illetve gyermekként ki sem alakuljon. Hiszen az állatok nem tárgyak, nincs jogunk annak kezelni őket!

Málnazselével töltött csokiszív

2017. február 15. Gitta nyersétel blogja 

Málnazselével töltött csokiszívAmit persze nem csak Valentin napra lehet elkészíteni, hanem egész évben... Csak most valahogy a szilikon szív-forma szinte magától előjött és valahogy adódott, hogy ez így készüljön... Csokiszív Sokszor készült már ilyenkor nyers csoki, főleg szív alakban :) de ez most egy kicsit más... Ez most nem tömény csoki, hanem a belseje málnazselé, pontosabban alma és málna turmix... 1 nagyobb almát elturmixoltam 20 dkg fagyasztott málnával, majd betöltöttem (pontosabban nem én, hanem Kata a kislányom) szilikon szív formába. Ment a fagyasztóba. Teljesen szilárd állapotában kinyomkodtam a formából, és egyenként belemártottam olvasztott csokiba. A csoki receptjét itt olvashatod (megjegyzés: az eredeti receptben karob szerepel, de már régóta kakaóporral készítem). kb 10 percre ismét visszatettem a fagyasztóba a mártott csokikat, és megismételtem a folyékony csokiba mártogatást. Így egy kicsit vastagabb lett a csokiréteg, gondoltam jobban bírja a gyűrődést. Ugyanis a málnás töltelék csak fagyott állapotban szilárd, és így nem is nagyon ehető, mert túl hideg. A második mártogatás után már csak a rendes hűtőszekrénybe tettem, ahol a töltelék megolvadt, de hála a csokiburoknak, bent maradt. 2-3 nap alatt el kell fogyasztani, mert ez nyers... de ezzel nincs gond, ezt az utolsó három darabot is úgy kellett megmentenem a fotózáshoz. Ennyire egyszerű, de annyira finom, hogy egyesek szerint " nem lehet abbahagyni " A csokiszív belülről, málnás töltelékkel

Új kedvenc: a kelbimbó!

2017. február 12. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Új kedvenc: a kelbimbó! Mindig felfedezek valami új zöldséget a piacon, most például aktuális kedvencem a kelbimbó, mely szintén egy olcsó és itthon is frissen beszerezhető superfood! Lássuk csak, mi mindent tud ez a kis zöld golyócska! A kelbimbó bimbós kelként is ismert – a káposztafélék családjába tartozik, rokona a karfiol és a karalábé, két szintén kevésbé kedvelt zöldségfajtánk. Kínában őshonos, Európában a 18. századtól népszerű. Jellegzetes ízét pont, amelyért nem szeretik – a sinigrin nevezetű vegyületnek köszönheti, mely rákellenes hatású. Élettani hatása   A kelbimbó igen gazdag vitaminokban, tartalmaz A-, B-, K-, E- és C-vitamint, valamint élelmi rostokat, kalciumot, magnéziumot és vasat. Rosttartalmának köszönhetően jó hatással van a belekre, illetve segíti az emésztést. Erősíti a szervezetet, és fokozza annak ellenálló képességét. Káliumtartalma miatt kiváló vízhajtó hatással rendelkezik. A kelbimbó csökkenti a koleszterinszintet, legjobban nyersen fogyasztva fejti ki hatását, de párolva is megőrzi ezt a tulajdonságát. Kiváló omega-3 zsírsav-forrás, melynek köszönhetően a vérnyomás csökkentésében is hasznos lehet. Fitotápanyag-tartalmának köszönhetően rákvédő anyagokat tartalmaz, melynek következtében csökkenti a különböző daganatos megbetegedések kialakulását szervezetünkben. Jó hatással van a pajzsmirigyműködésre is. Terhes nőknek fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen magas folsav– és kalciumtartalommal rendelkezik. Miért hasznos kelbimbót fogyasztani?  Elsősorban amiatt, mert egy adag a napi C- és K-vitamin-szükségletünket is fedezi. A kelbimbó a legegészségesebb ételek közé tartozik, már ami a vitamin- és ásványianyag-, valamint fitonutrienstartalmát illeti a kalóriatartamához viszonyítva. Ugyanis egy adag relatíve kevés kalóriát, viszont rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Egy adag (körülbelül 88 g) nyers kelbimbó tápértéke 38 kcal; zsírt nem tartalmaz, van benne 8 g szénhidrát (amiből 3 g cukor és 2 g rost) és 3 g fehérje. Egy ilyen adag a napi K-vitamin-szükségletünknek a 196 százalékát, a napi C-vitamin-igényünknek pedig a 125 százalékát fedezi. Ezen kívül megközelítőleg a 10 százalékát tudjuk vele fedezni a napi A- és B6- vitamin-szükségletünknek, valamint a napi folsav-, kálium- és mangánigényünknek. Miért ajánlott a sok kelbimbó fogyasztása? Természetesen mindazért, amiért általában a zöldségek és a gyümölcsök ajánlhatóak: csökkentik olyan súlyos betegségek kialakulásának a valószínűségét, mint az elhízás, a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri megbetegedések. Az 1980-as évek óta köztudott, hogy a keresztes virágú zöldségfélék, amilyen a kelbimbó, a brokkoli és a karfiol, összefüggésbe hozhatók a rák kialakulásának csökkent valószínűségével. Egy friss tanulmány pedig azt is kimutatta, hogy azok a kéntartalmú vegyületek (például a szulforafán), amelyeknek ezek a zöldségfélék a jellegzetes kesernyés ízüket (és büdös szagukat) köszönhetik, összefüggésben vannak a rákellenes hatásukkal. A szulforafánon kívül a kelbimbóban levő klorofill is hatékony a karcinogén anyagok ellen. A rákellenes hatáson kívül figyelemreméltó a kelbimbó jótékony hatása a csontokra is. A kevés K-vitamin-bevitel összefüggésbe hozható a csonttörések nagyobb kockázatával. A kelbimbó pedig nagyon gazdag K-vitamin-forrás, így segíti elő a csontok egészségét. Ráadásul egy adag 37 milligrammnyi kalciumtartalmával is hozzájárul az erős csontozat kialakulásához. A cukorbetegséggel élők számára is jótékony hatású lehet a kelbimbó, ugyanis alfa-liponsavat tartalmaz, ami a glükózszintet csökkenti, az inzulinérzékenységet pedig növeli. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a vizsgálatok az alfa-liponsav intravénás adásának jótékony hatásait bizonyították; az emésztőrendszerbe juttatott liponsavval kapcsolatban nincsenek adatok. A kelbimbóban található C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét – akár idősebb korban is. A C- és az A-vitaminnak a bőr védelmében és egészségében is kiemelkedő szerepe van. Mennyit fogyasszunk belőle?  Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás irányelvei szerint hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk belőle, egészségre gyakorolt pozitív hatásait így érvényesíthetjük a legjobban. Hogyan építhetünk minél több kelbimbót étrendünkbe? Először is fontos tudni, hogy érdemesebb kisebb és a frissebb kelbimbókat választanunk, ezeknek ugyanis édesebb az ízük, és nem fordul elő, hogy fásak lennének, míg a nagyobbaknál ez megeshet. Mindig külön zacskóban tároljuk a hűtőszekrényben. Érdemes azonban inkább frissen fogyasztani: minél frissebb ugyanis a kelbimbó, annál finomabb. Az elkészítésekor nagyon fontos még az is, hogy nem szabad túlfőzni: veszít a tápértékéből, és ekkor erősödik fel a jellegzetes kesernyés íze. A legjobb, ha nem főzzük, hanem a sütőben megsütjük – ehhez tálaljunk szőlőt, diót és balzsamecetet. Íme néhány további tipp az elkészítéshez: - A megsült kelbimbókat hintsük meg olívaolajjal, őrölt fekete borssal és darált fokhagymával. - Szeleteljük vékonyra és nyersen adjuk hozzá a salátánkhoz. - Adjunk cukrozott diót és szárított vörösáfonyát a sült kelbimbóhoz. - Pirítsuk meg serpenyőben a felszeletelt kelbimbót. Van-e egészségügyi kockázata annak, ha sok kelbimbót fogyasztunk?  Ha valaki vérhígítót szed, fontos, hogy hirtelen ne változtasson úgy az étrendjén, hogy a K-vitamin-bevitele nagyban csökkenjen vagy nőjön, mivel e vitaminnak fontos szerepe van a véralvadásban. Így a kelbimbó fogyasztásával óvatosnak kell lenniük azoknak, akik ilyen gyógyszereket szednek. Forrás: hazipatika.com Gauranga Das http:/­­/­­hotashtanga.com

Otthon nyomtatható Valentin napi képeslapok vegán témában

2017. február 9. VegaNinja 

Készülsz már a Valentin napra? Az ajándékot, amit a szeretetreméltó személynek szánsz, koronázd meg valamelyik, házilag nyomtatható képeslappal. Természetesen ajándék kísérő kártyaként is funkcionálnak. A  negyedik pedig egy kupon, ami vegán ételkészítésre váltható be. Szinglik természetesen a velük élő négylábút is megörvendeztethetik a kártyácskákkal. Az itt letölthető verzión a VegaNinja logó is rajta van, így az ajándékozott félnek eszébe jut, honnan szerezze a receptet, mikor neked főz ünnepi vacsit legközelebb. LETÖLTÉS Ha logómentes változatot szeretnél, nincs más dolgod, mint a VegaNinja Patreon oldalt meglátogatni, és legalább egy hónapra támogatóvá válni, hogy hozzáférhess az exkluzív fájlokhoz. Ezzel két meggyet ütsz egy csapásra, hiszen megkapod a csodás kártyák nyomtatható verzióit, és támogatsz egy szuper vegán oldalt. Ezt itt. ;) A kókuszhab a nyers vegán csokitorta tetején pedig az, hogy egy cuki matricacsomaggal leplek meg, ha legalább 4 dollárral támogatsz. Ennél csodásabb dolgot még nem láttam idén Valentin nap alkalmából! Kattints ide: Logó mentes változatot szeretnék! The post Otthon nyomtatható Valentin napi képeslapok vegán témában appeared first on VegaNinja.

Csicseriborsó- és tofusaláta csípős avokádókrémmel

2017. február 2. Vegán muflon 

Csicseriborsó- és tofusaláta csípős avokádókrémmelMiért nem nyitsz már vegán éttermet vagy büfét? - faggatnak olykor naiv ismerőseim. Nos, erre számos erős indokot tudok felhozni, pl. hogy az időjárás képes erős befolyást gyakorolni kedélyállapotomra. A vendégek pedig állítólag hajlamosak szívükre venni, ha észrevételeikre olyan válaszokat kapnak, hogy "akkor zabálj otthon, te pacalfejű szottyadt faszlapát!" Utólag pedig már hiába is hivatkoznék arra, hogy "bocsánat, uram, de napok óta dermesztő hideg van, máskor meg szügyig ér a latyak!" A második indok pedig, hogy olyannyira kritikus lennék a főztömmel kapcsolatban, hogy személyesen én írnék jellemzést saját művemről, miután kiszolgáltam magam. Pl. így: "Tehetségtelenségem nem ismer határokat! Ennél a szósznál a mókusom jobbat okádik, a szejtán meg olyan állagú volt, mintha egy rénszarvas tüsszentette volna ki." És most, hogy túl vagyunk az étvágygeneráló kötelező körökön, alkossunk valamit, ami után a csillagászati tavaszig mosogathatjuk az edényeket. (Ugyanis három fő komponensből áll.) A avokádókrémhez beszerzendő: 2 zöld chilipaprika (pl. jalapeno) 1 nagyobb avokádó 3 ek olívaolaj 2ek szójatej 1/­­4 fejessaláta 1/­­2 csokor koriander (elhagyható, úgysem fogunk találni sehol) pár csepp citromlé só/­­bors A tofuhoz beszerzendő: 1 csomag natúr tofu 1 csapott tk kurkuma 1 tk dijoni mustár 1/­­2 tk fokhagymapor só/­­bors És a többi komponens: 400 g csicseriborsó (konzerves) 1 marék koktélparadicsom félbevágva 1/­­2 kaliforniai paprika (felkockázva) 1/­­2 fej saláta felcsíkozva A chilipaprikák szárát kíméletlenül lenyessük, félbevágjuk őket, és kevés olívaolajon addig sütjük, amíg már majdnem feketék. Utána az avókádókrém többi komponensével együtt turmixgépbe gyömöszöljük és összemixeljük. A natúr tofut villával összetörjük, kevés olívaolajon pár percig sütjük, majd egy tálban hozzáadjuk a többi összetevőt, és variálás nélkül elkeverjük. Ha megvagyunk, salátaágyon a paprikával és a paradicsommal mindezt ízlésesen elegyengetjük, és nekiállunk zabálni.

Tejszínes fodros kel tészta sütőben sütve

2017. január 31. VegaLife 

Tejszínes fodros kel tészta sütőben sütveMinap szomszédunk beállított egy jó szatyormyi fodros kelkáposztával és egy póréhagymával. A közelünkben lévő farmról hozta, ahol eladásra is termelnek. Igazán rendes volt tőle, hogy gondolt ránk. Valami rendhagyóbb módon szerettem volna elkészíteni. Mivel a spenóthoz hasonlít, így tésztát főztem és sütőben összesütöttem őket. Jól sikerült. A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, mangán, vas, kalcium, réz és kálium forrása a fodros kel . G yulladáscsökkentő, hatékonyan segít az asztma és az ízületi gyulladások elleni védekezésben. Rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet, védi emésztőrendszerünket. Áztatással tisztítsuk. A fodros kelkáposztát az első őszi fagyok után takarítják be, mert a fagy hatására további szőlőcukor termelődik a növényben, s ettől még édeskésebbé válik. Észak-Németországban telente vidám ,,káposztautakat is szerveznek - leginkább januári szombatokon. Az út többnyire falusi kiskocsmába vezet, ahová a mulatótársak taligán tolják a hideg elleni védőitalt (főként Kornt, azaz gabonapálinkát), amit sörrel kísérnek.  Brandenburg egyes vidékein a savanyúkáposztába is vágnak néha fodrost kelt (Knieperkohl). A recept Hozzávalók: - 1/­­2-1 fodros kelkáposzta zöld levelei - növényi tej  - ételízesítő - 1 fej hagyma - 1/­­2 póréhagyma - 3-4 gerezd fokhagyma - 1-2 kanál étkezési keményítő - 1 kanál sörélesztő-pehely - tészta - só - víz - citrom (opcionális)  Elkészítés:  A fodros kelkáposzta leveleit átmossuk, kemény szárát levágjuk, leveleit felaprítjuk, a póréhagymát és fokhagymát felkarikázzuk. Hagymát aprítunk, majd kevés vizen megpároljuk a hagymát, rátesszük a zöld leveleket, kicsit ételízesítővel megszórjuk, felöntjük egy kevés növényi tejjel (1-2dl), megszórjuk a felaprított fokhagymával, s a káposztát így enyhén megpároljuk. Tésztát főzünk hozzá. A megfőtt tésztával összekeverjük, beletesszük egy tűzálló tálba. Kb. 2,5 bögrényi hideg tejet kikeverünk 1 kanál sörélesztő pehellyel, 1 kanál étkezési keményítővel és kevés ételízesítővel. Felforraljuk, közben kevergetjük, hogy csomómentesre sűrűsödjön. A tűzálló tálba tett tésztát megöntözzük az enyhén sűrűre főtt szósszal. (Pudingnál lényegesen lazább, nem olyan sűrű lesz a növényi tej-sörélesztő pehely-étkezési keményítővel készült szósz.) A tetejét megszórjuk póréhagyma karikákkal. Kb 15-20 perc alatt sütőben átsütjük. Tálalásnál csepegtethetünk a tetejére citromot, vagy citromkarikát tehetünk rá, így még különlegesebb íze lesz.   

Illatos töltött szejtán sült almával és fokhagymával tálalva – vegán recept

2017. január 28. VegaNinja 

Karácsonyra is gyorsan elkészíthető ételeket igyekeztünk összeállítani, így esett a választás erre az illatos, ízekben gazdag, különleges töltött szejtánra. A szejtánt ezúttal nem magam készítettem, hanem a Vegan Grill natúr szejtántömbjét használtam, aminek kivájtam a közepét, és ide töltöttem azt a csodás ízösszeállítást, amit töltelékként használtam. Ebből az adagból kb. 3-4 személyre való bőséges vacsora jön ki, ha köretet is eszünk hozzá, például salátát, krumplipürét, rántott hagymakarikákat vagy rozmaringos sült kelbimbót. Hozzávalók:  Vegan Grill natúr szejtántömb vagy házi szejtán A töltelékhez: 1 bögre rizs (én hosszú szemű afgán rizst használtam) fél gránátalma egy kis marék aszalt vörösáfonya egy nagy marék törökmogyoró 100 g növényi sajt 1 kis fej lilahagyma 2 púpos evőkanál csicseriborsóliszt majoranna rozmaring szerecsendió 3 evőkanál tapenade, amihez az hozzávalók: 1,5 dl magozott fekete olíva feldarabolva 2 evőkanál kapribogyó 1 kis gerezd fokhagyma (kihagyható) 2 evőkanál olíva olaj 1 teáskanál citromlé 1 közepes alma kimagozva, cikkekre vágva 7 gerezd megpucolt fokhagyma kevés kókuszolaj a tepsi kikenéséhez Elkészítés: A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzöm. Az aszalt vörösáfonyát vízbe áztatom, hogy kiázzon belőle a hozzáadott cukor. A gránátalmát “meghámozom”, azaz kibányászom a kis szemeket a héjak közül. A törökmogyorót konyharuhába csomagolva, kalapáccsal durvára töröm. A sajtot és a lilahagymát apró kockákra vágom. A csicseriborsólisztet kikeverem vízzel sűrű palacsintatészta állagúra. Összekeverem a töltelék hozzávalóit. A csicseriborsós massza fogja kicsit összetartani a tölteléket. Befűszerezem, sózom ízlés szerint. Elkészítem közben a tapenade-ot is ez alapján a recept alapján, és félreteszem. Ebből csak néhány evőkanálnyira lesz szükség, de a többit kenyérfeltétként vagy zöldségmártogatósként el lehet fogyasztani, nekem az egyik kedvenc pástétomom. Ahogy írtam, kifaragom a szejtán belsejét: ehhez nagyon tömör, kemény szejtánra van szükség, a VeganGrill-féle pont ilyen, és szögletes, így könnyebb vele dolgozni. A tetejét, mint egy fedelet meghagyom, ezzel takarom le a tölteléket. A kivájt tömböt a kókuszolajjal kikent tepsibe teszem, és belehalmozom a tölteléket, már amennyi belefér. Lenyomkodom, és teszek bele még, hogy jó tömör legyen. Szétkenem a töltelék tetején a tapenade-ot, és ráteszem a kis szejtánszeletkét. A megmaradt tölteléket belehalmozom a tepsibe a szejtán mellé, az almaszeleteket és a fokhagymagerezdeket  pedig a szejtán köré teszem, ezek nagyon finomak sülve. Hogy hogyan férnek el a dolgok a tepsiben, tulajdonképpen nem számít, annyit érdemes tudni, hogy ami felül van, az pirul és nedvességet veszt, ami alul van elfedve, az inkább párolódik. A tepsit nem kell lefedni, a sütőt sem kell előmelegíteni, közepes hőfokon 15-20 perc alatt tökéletesen megsül a töltött szejtánunk. A töltött szejtán sütés előtt körbevéve a töltelékkel   The post Illatos töltött szejtán sült almával és fokhagymával tálalva – vegán recept appeared first on VegaNinja.

Aszalt paradicsomos pesto

2017. január 24. VegaLife 

Aszalt paradicsomos pesto A hideg téli napokban egy kis nyarat csempészhetünk az ételünkbe a következő étellel. Nincs is jobb, mint egy saját magunk által aszalt paradicsomból készült pesto. De ha aszalás híjával lennénk se kell elszomorodni, ma már számtalan helyen kapható aszalt paradicsom, vagy olajban eltett aszalt paradicsom. Azért is érdemes elkészíteni ezt a pesto-t, mert felhasználhatjuk szendvicskrémként, például bagettszeleteken 1-1 olívabogyóval díszítve mutatós finomság, de főtt tésztával is összekeverhetjük, s kész is a vacsora vagy ebéd. Mindkettőt kipróbáltuk, a szendvicskrémes bagettet salátával ettük, a tésztával összekevert pesto tetejére pedig póréhagymát vágtunk.  A recept: Hozzávalók: -  1 bögre (2,5 dl) aszalt paradicsom -  100 g dió vagy napraforgó mag -  100 ml olívaolaj (hidegen sajtolt az ajánlott) (Ha olajban eltett aszalt paradicsommal dolgozunk, ez el is maradhat) -  3 gerezd fokhagyma -  1/­­2 citrom frissen facsart leve (opcionális) -  só -  kifőtt tészta (opcionális)   Elkészítés: A diószemeket/­­napraforgó magokat pirítsuk meg egy serpenyőben. Nem kell hozzá sem olaj, sem víz. Amikor már kellemes illata van, akkor tegyük a gyorsaprító gépbe. Adjuk hozzá az aszalt paradicsomot, a fokhagymákat egy-két csipet sót és az olajat. Addig dolgoztassuk a géppel, amíg pépes nem lesz. Ha nehezen viszi a gép, még érdemes hozzá egy kevés olajat önteni. A kész pesto-t kenhetjük kenyérre, vagy kifőtt tésztával is összekeverhetjük. Mindegyik nagyon finom. Ha nagyon hiányoljuk a sajt hozzáadását, mert a nem vegán pesto-k parmezánnal is készülnek, sörélesztő pelyhet szórhatunk bele. Ha sokáig, alaposan átőröljük, érdemes hozzá még egy kis olajat adni, így lágy, krémes pesto lesz. Ha darabosabb krémet szeretnénk, hamarabb befejezhetjük az aprítógéppel való őrlést.

Hajdinás kelkáposztaleves

2017. január 20. Éltető ételek 

Hajdinás kelkáposztalevesA kelkáposztalevesnek leginkább a frankfurti változata ismert, én most viszont egy vegán változatot ajánlok nektek. Különlegessé tettem ezt még főtt hajdinával, amelynek a jótékony hatásairól már korábban írtam.  Hozzávalók (2-3 adag): - 1 evőkanál kókuszolaj - 1 vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 1 duci sárgarépa - 1 petrezselyemgyökér - 1 nagyobb krumpli - 1 szelet zeller - 1 szárzeller - 1 jó nagy marék felszeletelt kelkáposzta - 1/­­2 csésze zöld hajdina (nem pörkölt) - 2 babérlevél - 1/­­2 mokkáskanál majoranna (ezt ne hagyd ki belőle) - késhegynyi őrölt kömény - 1 teáskanál pirospaprika - himalája só, bors Elkészítése: - A zöldségeket tisztítsuk meg és karikázzuk, kockázzuk. - A kókuszolajon dinszteljük meg a hagymát, majd reszeljük bele a fokhagymát is. - Dobjuk rá a zöldségeket (a kelkáposzta kivételével), pirítsuk együtt kb. 5 percig. Fűszerezzük. Öntsünk rá vizet és főzzük roppanósra.  - Közben a hajdinát bő vízben főzzük kb. 10 percig. Öblítsük le. - Tegyük bele a levesbe felcsíkozott kelkáposztát és a hajdinát. Mintegy 10 perc alatt főzzük össze.

Mexikói zöldségkeverékes rakott krumpli, amikor két távoli nemzet találkozik egy ételben (gluténmentes, vegetáriánus)

2017. január 19. Zöld Avocado 

Mexikói zöldségkeverékes rakott krumpli, amikor két távoli nemzet találkozik egy ételben (gluténmentes, vegetáriánus)Valahogy, amikor Magyarországon vagyok sokkal többször kívánok meg magyar ételt, mint amikor külföldön tartózkodom. Nem tudom mi lehet ennek az oka...? Soha máshol nem eszem annyiszor burgonyás ételt, mint magyar földön. Szerintem ez egyfajta tudatalatti állapot, amikor az agyam felismeri melyik országban járok éppen és elkezdi hozzárendelni az adott ország jellegzetes ételeit... Érthetetlen, de igaz. :-) Most sem volt ez másként... mexikói zöldségkeverékes rakott krumpli  Napokig nem járt más az eszemben mint, hogy úgy ennék egy finom rakott krumplit. Hiába próbáltam elfelejteni, csak nem tudtam. Évek óta nem ettem. Akárhányszor belegondoltam, hogy kolbász nélkül készítem el az eredeti rakott krumplit, mindig egy üres és íztelen ételt láttam magam előtt: krumpli, tojás és tejföl... Nem igazán csigázott fel.  Végül addig-addig agyaltam a kérdésen még megszületett ez az isteni finom mexikói zöldséges, vegetáriánus rakott krumpli! Eredetileg csak ceruzababot szerettem volna bele venni, de azt nem kaptam. Így bevállaltam egy meredeket és Mexikót összehoztam a magyar rakott krumplival! :-o Olyan finom lett, hogy a púposan megpakolt tányér kevésnek bizonyult egy étkezésre. :-) A recept végtelenül egyszerűen elkészíthető és még a húsevő családtagok is szeretni fogják, akiknek nem árt, ha néha több zöldséget fogyasztanak. ;-)  mexikói zöldségkeverékes rakott krumpli (gluténmentes, húsmentes, vegetáriánus)  HOZZÁVALÓK (kb. 4 személyre) - 1,5 kg burgonya - 5 db (házi) tojás  - fűszerek: Himalája só, fekete (frissen) őrölt bors, 2 tk füstölt pirospaprika fűszer, 1 kk mustár - 500 ml (bio) tejföl (1 nagy doboz)  - kb. 300 g mexikói zöldségkeverék (fagyasztott)   mexikói zöldségkeverékes rakott krumpli (gluténmentes, húsmentes, vegetáriánus)  ELKÉSZÍTÉS 1) Feltesszük héjában, vízzel teli fazékban, fedő alatt főni a burgonyákat. Nem kell teljesen szétfőzni. Burgonyától függ a főzési idő. (Nekem kb. 30 perc volt.) 2) Tegyük fel a tojásokat is 8-10 percre főni. Miután elkészült távolítsuk el a héját és vágjuk karikára őket.  3) A megfőtt burgonyákat (miután kihűlt) meghámozzuk és tetszés szerint karikákra vagy random formára felvágjuk. 4) A tejfölt kikeverjük a fűszerekkel. Kóstoljuk meg és sózzuk, borsozzuk az ízlésünk szerint. 5) Vegyünk elő egy mély, hőálló jénai tálat, amelyben a rakott krumplit át tudjuk majd sütni.  6) Tegyünk a tál aljára egy réteg burgonyát, melyet kissé összekeverhetünk a fűszeres tejföllel. Ezután szórjuk meg a felkarikázott főtt tojással, majd borítsuk rá a fagyasztott zöldségkeveréket. Ismét  egy újabb réteg burgonya következik, mellyel gyakorlatilag lefedjük az ételt. A tetejére csurgassuk a maradék fűszeres tejfölt. (Ha diétánk engedi megszórhatjuk az egészet reszelt sajttal is.) 7 ) 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt összesütjük az ételt és már tálalhatjuk is a húsmentes rakott krumplinkat. Jó étvágyat kívánok hozzá!  mexikói zöldségkeverékes rakott krumpli (gluténmentes, húsmentes, vegetáriánus)  TÁPLÁLKOZZ, NE CSAK ÉTKEZZ! :-)         Megjegyzés: Vegán társaim egyszerűen hagyják el a tojást (a fekete só használata helyettesítheti a tojás ízt), a tejfölt pedig cseréljék növényi főzőtejszínre, ha 100%-ban növényi főételt szeretnének kapni. Legközelebb én is kipróbálom a vegán verziót is! (Igyekszem minél kevesebb állati fehérjét fogyasztani -húst egyáltalán nem-, de azért néha-néha még előkerül nálam a tojás, a sajt és a tejföl is. Vegetáriánus vagyok, nem vegán.)         mexikói zöldségkeverékes rakott krumpli (gluténmentes, húsmentes, vegetáriánus) 

Vegán lakomák VII

2017. január 15. Kertkonyha 

Vegán lakomák VIIAkármennyire is hideg ez a január, mégis vannak azért olyan napok, hogy akár pár órát is kinn lehet tölteni a szabadban. Ami kintről ilyenkor a legjobban kell nekem, az a fény. Ég és föld az a nap, amikor napozhattam kicsit, vagy amikor a szürke, metsző hidegben ki se dugtam az orrom.   Na, de valamit valamiért, amikor kimegyünk, a főzésre sem idő sem túl sok energia nem marad, így jön a valamit, de gyorsan projekt. Mert a legegyszerűbb étel is lehet isteni finom és laktató, csak legyen mindenki elég éhes  (hehe, nem), vagyis legyen minden friss és kerüljön is úgy az asztalra. ;) Szóval, folytatódik a korábbi Vegán lakomák sorozat! :) Hozzávalók két főre: [...] Bővebben!

Vegan Grill receptek

2017. január 13. Vegán lettem 

Vegan Grill receptekVegan Grill receptek, ha gyors, könnyű és finom vegán finomságokra vágytok. Magyarország első vegán grilltermékeinek gyártójától. Már korábban is írtunk a Vegan Grill termékeiről, most pár izgalmas receptet hoztunk nektek, amelyek segítségével könnyen elsajátíthatjátok, hogy milyen könnyű szejtánnal főzni a mindennapokban. Búzahús leves, egy igazi klasszikus újragondolva (Vegan Grill receptek) Hozzávalók: 1 csomag Natúr Szejtán 1 nagyobb fej vöröshagyma 4-6 gerezd fokhagyma Növényi olaj Só, bors, Vegeta ételízesítő 2 nagyobb sárgarépa 1 nagy fehérrépa 3 közepes burgonya 1 karalábé Babérlevél Friss petrezselyem Elkészítés: Vágd apróra a vöröshagymát, majd kevés olajon dinszteld üvegesre egy nagy fazékban. Közben hámozd meg és szeleteld fel a zöldséget (burgonya, répák, karalábé), pucold meg a fokhagyma gerezdeket. A Natúr Szejtánt vedd ki a csomagolásból és vágd falatnyi darabokra. Amikor a hagyma megpuhult, tedd a fazékba az egész fokhagyma gerezdeket, a Natúr Szejtánt, a zöldségeket, ízlés szerint sót, borsot, vegetát, babérlevelet. Forrald fel, majd vedd le a lángot minimumra, és főzd még legalább fél órán át, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor apróra vágott, friss petrezselyemmel szórd meg. Borsófőzelék szejtán feltéttel (Vegan Grill receptek) Hozzávalók: 1 csomag Natúr Szejtán 60 dekagramm zöldborsó 1,5 deciliter víz 6 deciliter natúr mandulatej 3-4 teáskanál búzaliszt 1 mokkáskanál só 1 csipet bors 1 mokkáskanál szárított oregánó 1 mokkáskanál szárított bazsalikom 1 mokkáskanál őrölt rozmaring 1 mokkáskanál szárnyas fűszerkeverék (vagy más fűszerkeverék, ami kéznél van) 1 evőkanál kókuszolaj Elkészítés: Egy nagyméretű fazékban hevíts fel egy kanál kókuszolajat, majd pirítsd át rajta a zöldborsót. Szórd rá a fűszereket és még egy percig pirítsd tovább. Add hozzá a vizet, illetve 4 deciliter natúr mandulatejet és főzd addig, míg a zöldborsó meg nem puhul. Addig a maradék 2 deciliter mandulatejben keverd el csomómentesre a 4 evőkanál lisztet. Ha hígabban szereted a főzeléket kevesebb lisztet adj a mandulatejhez. Ha a borsó már puha, öntsd a lisztes keveréket a fazékba és addig főzd tovább, míg be nem sűrűsödik. A Natúr Szejtánból vágj vékony szeleteket és egy külön serpenyőben egy kanál kókuszolajon kezd el pirítani. Egy kevés sóval, borssal illetve szárnyas fűszerkeverékkel ízesítsd. Vegán Gyros magyaros szejtánból (Vegan Grill receptek) Hozzávalók: 1 csomag Vegan Grill magyaros hagymás szejtán Pita/­­Tortilla Paradicsom Kígyó uborka Saláta Lilahagyma Öntethez: 1 evő kanál humusz (elhagyható) 1 evő kanál növényi tejszín só, bors, szárított kapor levél Elkészítés: Pirítsd aranybarnára a Vegan Grill magyaros hagymás szejtánt egy kevés növényi olajon. Amíg pirul vágd fel apróra a zöldségeket, keverd össze a növényi tejszínt a humusszal és fűszerekkel, hogy megkapd az öntetet. Töltsd meg a pitákat a szejtánnal, zöldségekkel és locsold meg az öntettel. A termékpalettát és a boltok listáját, ahol hozzájuthattok a termékekhez a www.vegangrill.hu oldalon tekinthetitek meg, új recept pedig hetente felkerül a Vegan Grill facebook oldalára. Reméljük elkészítitek ezeket az ínycsiklandó fogásokat, jó étvágyat!

Tégy a gerinced egészségéért! - Mobiltelefon használat helyesen

2017. január 7. Élj harmóniában 

Tégy a gerinced egészségéért! - Mobiltelefon használat helyesen Tudtad, hogy mobiltelefon használatnál vagy olvasásnál amikor lefelé nézel, a nyaki gerincedet nagyon nagy terhelésnek teszed ki, amivel felgyorsítod a nyakai gerinc elváltozásának folyamatát? A nyaki gerinc természetes fiziológiás görbülete egy kis homorulat (lordosis).  Amikor a fejed közvetlenül a nyakad fölött van és a nyakadnál megtalálható a kis homorulat, olyankor optimális a nyaki gerinced terhelése az izmokra, szalagokra, porckorongokra, kisízületekre nézve. Ebben a pozícióban megfelelően biztosítva van minden belső szervi funkciód is.  Amikor létrejön az előre helyezett fejtartás (erről részletesebben egy későbbi bejegyzésben olvashatsz), a homorulat kiegyenesedik vagy esetleg átvált domborúra, akkor egy természetellenes helyzetbe kerül a nyakad és a fejed. Ez feszültséget hoz létre a nyakad körüli területen az izmokban, plusz terhelést jelent a porckorongoknak, szalagoknak, ízületeknek és hatással lehet bizonyos belső szervi működésekre. A helytelen tartás következtében kezdetben fájdalom, feszültség, későbbiekben akár konkrét gerincbetegség alakulhat ki.   Hosszú távú helytelen testtartás és túlterhelés a nyaki porckorong elváltozásait, nyakfájdalmat, izomgörcsöket, karba és vállba kisugárzó fájdalmat, zsibbadást, fülzúgást, fejfájást, szédülést és látászavarokat is okozhat. A helytelen fejtartás energiahiányhoz, fáradtsághoz vezethet és problémát okozhat a légzésedben és a keringésedben is. A lenti képen megnézheted, hogy milyen fejtartással, mekkora terhelést kap a nyaki területed. A helytelen fejtartás kialakulásában szerepet játszik a sok ülés, a helytelen számítógép és mobiltelefonhasználat, a mozgásszegény életmód és a stressz. Óvd a gerinced egészségét, kerüld el a nagy terheléssel járó fejtartásokat a hétköznapokban.  Sajátítsd el a helyes testtartást, olvass, mobilozz, gerincbarát módon. Mindig figyelj rá, hogy a fejed a helyén legyen :)  Arról, hogy a ülj a számítógép előtt  egy korábbi bejegyzésben itt olvashatsz. Végezz valamilyen gerincbarát testmozgást (jóga, thai-chi, gerinctorna, gyógytorna), amivel helyre tudod hozni a megborult izomegyensúlyt  - bizonyos izmokat meg tudsz erősíteni és bizonyos területeket tudsz nyújtani, lazítani. Erről egy későbbi bejegyzésben írok majd részletesebben.

Vegán szejtán brassói

2017. február 10. Kertkonyha 

Vegán szejtán brassóiSok húsevő teszi fel a kérdést, hogy vajon miért kíván meg és fogyaszt kolbásznak, pörköltnek, virslinek, felvágottnak, fasírtnak stb. hívott ételeket az, aki amúgy nem is eszik húst. Ki kíváncsibb, ki ingerültebb, de tény, hogy elég nagy a hajlam az "elvitatásra".  Nem beszélek minden vegán nevében, de nekem biztosan sokkal furcsább, hogy ilyen kérdés egyáltalán felmerül, mint az, hogy itt most épp egy húsmentes brassói recept következik. [...] Bővebben!

Dnk kenyér

2017. február 2. BioBrigi 

Dnk kenyérNo az úgy volt, hogy a kenyérsütő megadta magát... Használtan vettem egy már akkor is öreg Severint, de azért választottam azt, mert jó tapasztalataink voltak vele sok sok évig, és nekem csak ritka sütésre, vagy dagasztásra kellett. Aztán "megcsaládosodtunk", és nőtt az igénybevétel, ő meg feladta kb. 15 évesen. Pesten minden sarkon találsz pékséget, meg gyúrni is tudok, ha nem két gyerek csüng rajtam... de a gyerekek betegek, emellett bevásárolósztrájkos nagyobbik, szmog... No elő a dnk recepttel, gondoltam, amit úgy cirka 6-7 éve tervezek kipróbálni. :) Max oldalán megtetszett a mediterrán kenyér. A férj úgyis szereti a paillasse-t, ezért döntöttem mellette. Kissé módosítottam, mert tk lisztet használtam. Lehet, hogy a mi lakásunk volt hűvösebb, de a javasolt kelesztési idő szerintem lehet egy óra is. Van egy La cuisine öntöttvas edényem (nászajándék), az egyiket abban sütöttem, a másikat fedetlenül. Jobb, amit a sütési idő feléig lefedtem, de még így is nagyon kemény lett a héja. Talán kicsit magasabb fokozaton kellett volna sütnöm rövidebb ideig. A hajtogatás bonyolultnak tűnik, pedig tök egyszerű. A kinyújtott tésztát képzeletben 3 részre osztjuk, és a két szélső részt ráhajtjuk a középsőre. Az így kapott hosszabb téglalapot képzeletben megint 3 részre osztjuk, és ismét egymásra hajtjuk. Azután formázunk. Akár meg is csavarhatjuk. ???,majd ? ? ? Hozzávalók: 20 dkg tk tönkölyliszt 10 dkg rozsliszt 20 dkg fehér liszt 40 dkg (4 dl) langyos víz 2,5 dkg friss élesztő 2 csapott teáskanál só Az élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a liszteket és a sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Fakanállal összekeverjük az egészet, és lefedve langyos helyen kelesztjük 10-12 órát. A sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozaton azzal a két edénnyel együtt, amiben sütni fogjuk a kenyereket.  Amíg a sütő melegszik, a deszkát meghintjük vastagon liszttel, és arra borítjuk a kelesztőtál tartalmát, ha szükséges belisztezett fakanállal kiszedhetjük az edény oldalára ragadt tésztát. A tészta tetejét is meghintjük, majd könnyű kézzel hajtogatjuk és formázzuk, azután sütőpapírba helyezzük őket. Konyharuhával letakarva 40-50 percig kelesztjük, majd a forró formákba helyezzük őket. Amennyiben lehetséges, a formákat fedjük le 15-20 percre, majd vegyük le a tetejüket, és fedetlenül süssük tovább még 15-20 percet.

Édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)

2017. február 2. Zöld Avocado 

Édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán) Az úgy kezdődött, hogy AKCIÓS volt az ananász és az édesburgonya is a boltban... aztán úgy folytatódott, hogy mostanában a régi, kedvenc húsos ételeimet reformálom meg és varázsolom őket húsmentessé, a leginkább természethez (és nem pedig az élelmiszeriparhoz) közeli állapotba. Így hát végül úgy végződött, hogy a múltkori mexikói-magyar barátság után, most Délkelet-Ázsia konyháiba kalauzollak el titeket egy kis thaiföldi napsütésért. ;-) Az édes ízek kedvelőit most nagyon boldoggá fogom tenni! :-) Csak annyit fűznék hozzá: sokkal finomabb lett, mint azt elképzeltem! :-o  édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán) HOZZÁVALÓK (Kb. 4 személyre) kb. 800 g batáta (vagy édesburgonya)  kb. 800 g friss ananász  4 ek kókuszzsír vagy olívaolaj  (Himalája) só, csipet őrölt fehér bors 2 ek világos szójaszósz, 2 ek balzsamecet (étkezési ecet is jó) 3 gerezd fokhagyma  1 közepes fej vöröshagyma  1/­­2 db zöld színű és 1/­­2 db piros színű kaliforniai paprika  1 tk frissen reszelt gyömbér  4 ek ketchup (paradicsompüré is jó)  3 ek édesítőszer tetszés szerint (én kókuszcukrot használtam)  1/­­2 db frissen facsart citrom leve  2 bögre barna rizs  (3 ek fehér szezámmag - elhagyható)  édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán) ELKÉSZÍTÉS  1) A rizst feltesszük a szokásos módon főzni. (Dupla adag vízben, kb. 25 percig.)  2) Előkészítés: A vöröshagymát és a paprikákat hosszúkás csíkokra vágjuk.  A batátát (édesburgonyát) és a friss ananászt meghámozzuk és kb. kockacukor méretű formákra vágjuk.  3) Felteszünk egy WOK-ot a tűzhelyre. Beletesszük a kókuszzsírt, a vöröshagymát, a felkockázott batátákat, a csíkokra vágott paprikát egy 1/­­2 bögre tiszta vízzel főzni. Reszeljük hozzá a fokhagymákat és a gyömbért. Fedjük le fedővel és kb. 15 perc alatt főzzük félpuhára a batátát. 4) Ezután hozzáadjuk az ananászt és fedő nélkül még kb. 10 percig főzzük. 5)  Közben keverjük ki az édes-savanyú szószt: ketchup + szójaszósz + balzsamecet + édesítőszer + 4 ek tiszta víz.  Forraljuk fel az egészet, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a frissen facsart citromlét, majd az egészet keverjük az ananászos batátához. (Tetszés szerint megszórhatjuk szezámmaggal is.)  6) Egy utolsó összeforralás (kb. 2 perc) és már kész is.  7) Barna rizzsel, rizstésztával vagy üvegtésztával azonnal tálalható. (Én szervíroztam mellé friss és ropogós jégsalátát is.) édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán) Táplálkozz, ne csak étkezz!    édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán)Jó étvágyat kívánunk! :-) Tetszett a recept? Lapozz bele a Mit eszik a Világ? című könyvembe, melyben 284 színes oldalon ... ...és 170 db egészséges recepten keresztül ehetjük körbe a Világot!  Megnézhetjük együtt milyen alapanyagokat fogyasztanak már több ezer éve a távoli országokban,...  ...hogyan őrzik meg egészségüket és maradnak fiatalok az emberek,  ...miként készíthetjük el a természet kincseit az európai otthonunkban is könnyedén és ízletesen!  Számtalan recept,  sok-sok hasznos konyhai tipp és rengeteg természetes alapanyag, diétánkhoz igazítva!  "Draga Hanis Szonja! Mai nap megérkezett a nagyszerű könyved a Mit eszik a Világ? Nagyon profi munka, telis-tele jobbnál jobb nemzetközi receptekkel. Minden egyes oldalról árad a szeretet, a profizmus. Imádom a fotókat benne, nemcsak a finomabbnál finomabb ételekről, hanem rólatok és a csodálatos tájairól is! Nagyon gyakran fogunk belőle főzni az már biztos! Első receptem a Fahéjas-Karamellás Granola lesz. :-) Mégegyszer gratulálunk! Dave Raspberry is külön gratulál. A képek alapján úgy jó 100 receptre rá is bökött, hogy mit látna szívesen. A születésnapi menüjét is ebből fogom főzni. Dobai Szabina, vásárló" Kattints ide és nézz bele a könyvbe!     

Savanyú káposztás bableves egyszerűen

2017. január 30. Vegetáriánus receptek 

Savanyú káposztás bableves egyszerűenHétvégén készen lett a savanyú káposztánk és nyilván azonnal főzni is kell belőle valamit (amellett persze, hogy saláta helyett is fogyasztjuk más ételekhez). Nagyon egyszerű, vegán és még gluténmentes is! ;-)

Hozzávalók:
- 500 g szárazbab
- 2 fej hagyma
- 4-5 babérlevél
- 3 ek étolaj
- 1 tk őrölt feketebors
- 1 tk őrölt kömény
- 2 szál szárított kápia paprika
- víz
- só
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem
- 2 nagy marék savanyú káposzta

A babot éjszakára beáztatjuk. A hagymát megpucoljuk, összevágjuk, és az olajon egy fazékban a babérlevéllel együtt megpirítjuk. A babot leszűrjük, a fazékba tesszük, és felöntjük 2-3 szoros mennyiségű vízzel. Sózzuk, de csak óvatosan, figyelembe véve a káposzta sósságát. Hozzáadjuk a borsot, a köményt és a paprikát is. Felfőzzük, és a bab majdnem kész állapotáig hagyjuk tovább főni.
A savanyú káposztából kiszedjük a szemes fűszereket, a tormát és a babérlevelet. Ha van benne birsalma, azt viszont mindenképpen hagyjuk benne. A káposztát átmossuk, kicsavarjuk, és összevágjuk. A sárgarépát és petrezselymet megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, és a káposztával együtt a fövő leveshez adjuk. Ellenőrizzük, hogy elég sós-e, ha szükséges sózzuk.
A répa puhulásáig főzzük.

Bliszkó Viktor

Nyers fasírt fehérrépa rizottóval, aszalt gombával, balzsamecetes salátával

2017. január 26. Gitta nyersétel blogja 

Nyers fasírt fehérrépa rizottóval, aszalt gombával, balzsamecetes salátávalEz egy komplett ebéd. Teljes. Szemnek is, ízlelőbimbóknak is és gyomornak is. A fasírt tegnap készült, tegnap csak salátával ettem, ma 5 perc alatt készült hozzá ez a fehérrépa rizottó és a gomba. Fasírt:  1/­­2 darab zeller 1 szál sárgarépa 1 szál fehérrépa 5-6 darab aszalt paradicsom 2 marék napraforgómag (beáztatva, megaszalva) 1 csipet só Aprítógépbe tesszük a megtisztított, nagyra darabolt zöldségeket, az aszalt paradicsomot, és a magot és a sót. Mivel ez egy kis adag, minden összetevő elfér a gépben... emlékszem még, amikor 30 adagot készítettem, először csak a magot aprítottam meg, utána csak a zellert, stb... és minden ment a nagyon-nagy tálba, ahol a végén összekevertem. De így egyszerűbb az ízesítés is, mire a gép megtöri a zöldségeket és a magokat, a só is el tud keveredni. Agyon-ízesíteni nem kell, mert az aszalt paradicsomnak nagyon jó kis íze van, ő maga is nagyon jól fűszerez. Só, mindössze... de ha nem elégszel meg a zöldségek természetes ízével, jöhet bele bors, fokhagyma, bazsalikom, stb... Fagyis kanállal gombócokat formáztam és aszalógépben 2-3 óra alatt készre aszaltam.   Rizottó:  2 szál fehérrépa és vegyesen zöldségek, amit itthon találtam, piros kaliforniai paprika, cukkini, lilahagyma nagyon pici apróra vágva (jöhetne még bele brokkoli, zöldborsó, édesburgonya, vagy bármi, ami kéznél van) A fehérrépát aprítógépbe tesszük és teljesen morzsásra aprítjuk. Állaga olyan lesz, mint a főtt rizsnek, elég apró szemű, de még nem pépes. Ilyen formában nagyon kevesen ismerik fel az étel ízét... miből is van? A színes zöldségeket apróra vágjuk, és összekeverjük a fehérrépa morzsával. Pár csepp citromlé, só, és kézzel lazán összekeverjük. Aszalt gomba gomba, só A gombát tisztítás után daraboljuk, besózzuk, megvárjuk, amíg egy kis levet ereszt. Kb 15 perc után jól kinyomkodjuk, és mehet az aszalógépbe, és 45 fokon aszaljuk kb fél órát. Ez alatt az idő alatt felmelegszik, megpuhul. A saláta pedig mindenféle zöld és koktél paradicsom, és a tetejére, ami nem maradhat el, a balzsamecet! Az a fekete folyadék, amit láttok a képen, a balzsamecet.

Húsmentes rakott káposzta

2017. január 23. Éltető ételek 

Húsmentes rakott káposztaHa tél, akkor savanyú káposzta. A legjobb frissen és nyersen enni, de így sütve is hasznos, hiszen kellő rostot tartalmaz, így az emésztést tuti rendben tartja. A káposzta helyett karfiollal is elkészítheted. Hozzávalók (2-3 adag): - 20 dkg savanyú káposzta - 1/­­2 csésze parbolied rizs - 1/­­2 csésze köles - 1/­­2 üveg házi lecsó - 1 vöröshagyma - 2-3 gerezd fokhagyma - 6-8 szép nagy gomba - 2 evőkanál kókuszolaj - himalája só, frissen őrölt bors - tejföl Elkészítése: - A rizst 1 és 1/­­3 csésze vízben kissé megsózva főzd puhára (kb. 25 perc).  - A kölest alaposan mosd át, száraz serpenyőben pirítsd szárazra. Önts rá 1 és 1/­­3 csésze vizet, sózd meg, és lefedve, lassú lángon 15 perc alatt főzd puhára. - Amennyiben sós és nagyon savanyú a káposzta, kissé mosd át, majd vágd fel, hogy kisebbek legyenek a káposzta csíkok. - A gombát tisztítsd meg, és vágd kockára. - Az apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál kókuszolajon dinszteld meg, majd reszeld bele a fokhagymát is. Forgasd bele a gombát, és néhány percig süsd össze. Sózd, borsozd. - Öntsd rá a lecsót, és mintegy 10 perc alatt főzd össze. - A megfőtt kölest keverd a gombás lecsóhoz. - Egy jénai tálat vagy egy kisebb tepsit kenj ki zsírral. Tedd bele a káposzta felét. - Szórd bele a rizst, majd simítsd rá a köleses lecsót. Takard be a káposzta másik felével. - A tetejét kend meg a tejföllel és tedd rá a maradék kókuszolajat. - Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd mintegy 30-40 percet.

Aszaltgyümölcsös pirított dió

2017. január 19. Éltető ételek 

Aszaltgyümölcsös pirított dióReggel, miközben az aszaltgyümölcsös granolát csemegéztem, éppen a rádióban hallottam Tóth Gábortól, hogy nagyanyáink milyen ösztönösen tudták, hogy természetes vaspótlásra a sötét bogyós lekvárokat dióval keverték.... ekkor nekem is egy remek ötletem támadt. Alapvetően a granolából is elsőként mindig a pirított diót válogatom ki, így ezt készítettem el önmagában, nagyobb mennyiségben.  Hozzávalók: - 8 dkg aszalt szilva (kén- és cukormentes) - 8 dkg mazsola (kén- és cukormentes) - 40 dkg áztatott/­­szárított dió - 4-5 csepp narancsolaj - 1/­­2 kávéskanál fahéj - 1/­­2 kávéskanál vaníliapor Elkészítése: A felkockázott szilvát és a mazsolát néhány órára áztassuk be kevés vízbe, majd botmixerrel pürésítsük.Keverjük össze a dióval, fűszerezzük.Előmelegített sütőben, 160 fokon pirítsuk mintegy 20-30 percig. Időközben néhányszor keverjük át.Szórjuk müzlibe, kásába vagy akár magában is csemegézhetjük.

Shahi Kheer - Makhana Pudding

2017. január 18. Manjula's kitchen 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Shahi Kheer, (Makahana Pudding) Shahi Kheer, also called Makahana Pudding is a very traditional pudding-like dessert. Makhana is puffed lotus flower seed and looks like popcorn. Shahi means rich and royal. The textures of the nuts, and the creaminess of the milk makes this a super dessert. Adding the caramelize sugar with saffron and cardamom adds a very subtle and unique taste to the kheer. - 4 cups whole milk - 1 1/­­2 cups makhana (puffed lotus seeds) - 1/­­2 cup rice (cooked and mashed) - 1/­­2 cup sugar - 2 Tbsp almonds (blanched and sliced, approx. 2 Tbsp) - 2 Tbsp pistachios (blanched and sliced, approx. 2 Tbsp) - 1/­­4 Tsp cardamom (crushed) - saffron (Few strands) - 2 teaspoons ghee (clarified butter) - Microwave the makhana for 1/­­2-minute. Makhana will become crisp. After microwave slice them in 2-3 pieces. -  In a heavy bottom pan over low medium heat melt the ghee, add the makhana and sliced almonds and roast them for about 2 minute . -  Add the milk, and rice, turn the heat to medium high, bring the milk to boil. After milk comes to boil lower the heat to medium. let it boil for about 18-20 minutes , stir the milk and scrape the sides occasionally. -  Add cardamom. Saffron and half the pistachios other half we will use for garnishing. -  To caramelize the sugar, in a heavy bottom sauce pan, over medium heat grease the pan generously, add sugar. Keep stirring the sugar continuously till sugar start melting and change the color to light brown. Turn off the heat as soon it comes to golden brown in color. This should take 4-6 minutes . Note: when sugar starts melting it changes the color very quickly and it can easily burn. - Add the caramelize sugar to the hot kheer and put the kheer back over the low medium heat, keep stirring the kheer making sure caramelized sugar has mixed completely. Caramelizing the sugar adds a unique taste to Kheer. -  Add the caramelize sugar to the hot kheer and put the kheer back over the low medium heat, keep stirring the kheer making sure caramelized sugar has mixed completely. Caramelizing the sugar adds a unique taste to Kheer. Boil for 2-3 more minutes, Shahi Kheer should be consistency of soft pudding. Garnish with pistachios,  - Serve warm. You will also like, Kheer (Rice Pudding), Pineappel Coconut Kheer – Pina Colada Pudding, Laucki Kheer (Bottle Gourd Pudding) The post Shahi Kheer – Makhana Pudding appeared first on Manjula's Kitchen.

Kávés diós sütemény (vegán)

2017. január 14. Zizi kalandjai 

Kávés diós sütemény (vegán) Egy külföldi munka kapcsán kellett készítenem egy kávés süteményt. Tanakodtam, hogy mivel is álljak elő, amikor eszembe jutott, hogy banánkenyér formába öntöm, teszek is bele banánt, hogy édesítse természetesen a süteményt, meg “össze is ragassza”, de nem banánkenyérnek fogom hívni, mert ez nem az. Angolul coffee cake-nek hívják… ez igazából azt jelenti, hogy van a tésztájában kávé, de azt is jelenti, hogy kávézáshoz ajánlott finomság. Szóval banánkenyér alapot vettem, ahhoz adtam kávét, jó sok darált diót, vaníliát, juharszirupot… a tetejére pedig kókuszcukros aprított diót szórtam, hogy jó ropogós legyen. Elég sokáig sült a benne lévő nedves dolgok miatt (banán, kávé, rizstej), de egy óra után kivettem a sütőből, mert a tetején lévő dió különben megégett volna. A tészta nem maradt nyers, de ez egy igazán “nedves” , ragacsos, puha süti. Kávéhoz, teához, forró csokihoz ideális délutáni uzsonna, de délelőtti tízórainak is megteszi. A benne lévő kávé miatt gyerekeknek nem ajánlom, de ha őket is meg akarjuk kínálni, akkor készíthetjük gabonakávéval is. No persze akkor nem lesz meg az a nagyon finom enyhén kávés íze (olyan “kapucíneres”), amitől isteni ez a sütemény. A család tesztelte, odáig voltak érte… főleg apukám, aki alig hagyott kóstolót a család többi tagjának! Kávés diós sütemény (vegán) Hozzávalók: – 2 db érett banán, villával pépesre törve – 130 g darált dió – 135 g tönköly fehérliszt – 125 ml kávé vagy gabonakávé – 60 ml rizstej (vagy más növényi tej szobahőmérsékletű) – 6 evőkanál juharszirup – 3 evőkanál kókuszolaj (szobahőmérsékletű) – 2 evőkanál őrölt lenmag – 6 evőkanál víz – 3 és 1/­­2 teáskanál foszfátmentes sütőpor – 1/­­2 teáskanál őrölt vanília – 1/­­2 teáskanál Himalaya só – 80 g dió, aprítva + 3 evőkanál kókuszvirág cukor (tetejére) Egy tálkában keverjük össze a lenmagot a vízzel és hagyjuk állni 6-8 percig, amíg zselés állagú lesz. Sütőpapírral béleljünk ki egy 23 cm-es püspökkenyér formát. Melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: darált dió, liszt, vanília, só és sütőpor. Egy másik tálban keverjük össze a villával pépesre tört banánokat a kávéval, a rizstejjel, a kókuszolajjal, a juharsziruppal és a zselés állagú lenmag “tojással”. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz és jól keverjük át a tésztát. Öntsük az egészet a formába. Szórjuk meg a tetejét a kókuszcukros dióval és süssük az előmelegített sütőben 60-70 percig. Kivétel előtt azért végezzünk tűpróbát. Elképzelhető, hogy a tészta nedves még egy kicsit, de ennek ilyen az állaga már készen is.

A Google szerint a vegánoké a jövő

2017. január 12. Vegán lettem 

A Google szerint a vegánoké a jövőA Google vezérigazgatójának jóslata szerint egy zöld jövő vár ránk, amelyben az emberek az állati eredetű fehérjét növényi fehérjére cserélik majd. A Google elnöke a növényi étrendre voksol Eric Schmidt, a Google anyavállalatának (Alphabet Inc.) elnöke, hatalmas változásokat jósol az emberiségnek – már, ami táplálkozásra vonatkozik -, ugyanis szerinte hamarosan elrékezik a növényi ételek forradalma. “Itt az ideje, hogy állatgazdálkodás helyett elkezdjünk több növényt termeszteni.” - mondta Eric Schmidt. Schmidt szerint ezzel a lépéssel jelentősen visszaszoríthatnánk a károsanyag kibocsátást, ugyanis a húsipar jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt juttat a levegőbe évente. Elmondása szerint a legnagyobb problémát a szarvasmarha tenyésztés jelenti. Hatásosan küzdhetnénk a klímaváltozás ellen, ha az állatgazdálkodásra használt területeket növénytermesztésre használnánk. Schmidt nyíltan állást foglalt a növényi alapú táplálkozásra való átállás mellett, amelyet több ezer befektető és üzleti vezető hallgatott meg a Milken Intézet Los Angles-i világkonferenciáján. Az állatgazdálkodás felszámolása a fejlődő országokat is segítené. A növényi élelmiszerek jóval olcsóbbak, így a növényi alapú táplálkozás csökkentené az élelmiszerköltségeket azokban az országokban, ahol az élelmezés komoly problémát okoz. Ha összehasonlítjuk mennyibe kerül egy kilogramm hús, illetve egy kilogramm növényi élelmiszer előállítása és boltokba juttatása, világosan látható, hogy húst előállítani sokkal költségesebb. Röviden összefoglalva tehát, az egyre növekvő népességet sokkal hatékonyabb és kevésbé költséges lenne növényi alapokon táplálni, taglalta Schmidt. Schmidt szerint a világ készen áll a változásra. A mai fejlett technológiák segítségével a tudósok és kutatók képesek olyan változatos növényi étrend ajánlására, mely nem csak finom, hanem minden szükséges tápanyagot is tartalmaz. A Google a növényi étrendbe pénzt is fektetne Jó példa a fentiekre, hogy 2015 júliusában a Google megpróbálta felvásárolni az Impossible Foods névre hallgató startup vállalkozást, mely növényi alapú hús- és tejtermékek fejlesztésével foglalkozik. A 300 millió dolláros ajánlatot az Impossible Foods azonban visszautasította. Egy évvel később, 2016 júliusában debütált az Impossible Burger, ami mind ízben, mind texturában megkülönböztethetetlen egy valódi húspogácsától. Ha elvágják, még vérzik is. Az Impossible Foods célja nem más, mint ugyanazt az élményt adni az embereknek, mintha csak húst fogyasztanának. Kivéve persze az olyan káros mellékhatásokat, mint a környezetszennyezés vagy egészségügyi ártalmak.     Forrás: http:/­­/­­www.riseofthevegan.com/­­blog/­­google-confirms-the-plant-based-revolution-is-coming https:/­­/­­en.wikipedia.org/­­wiki/­­Impossible_­Foods Fotók: http:/­­/­­www.droid-life.com/­­tag/­­eric-schmidt/­­ https:/­­/­­speakerpedia.com/­­speakers/­­eric-schmidt http:/­­/­­www.impossiblefoods.com

Örvénytorta

2017. január 5. Kertkonyha 

ÖrvénytortaPont egy éve, hogy egy barátom kb. kihívásként megosztotta ezt a videót a facebookos falamon. Nem mondom, hogy azóta folyamatosan próbálkoztam volna a megvalósítással, de azért NA! ez mégsem volt olyan egyszerű dolog, kellett neki az idő. :) Persze a recept maga teljesen egyszerű, és még gyors is, de van olyan étel, amit az ember már a tervezés fázisában ízlelgetni szeret.  Ez a rakott torta lesz az a fogás, amin az asztalnál először meglepődnek, aztán kíváncsiak lesznek, majd elhangzik a "de csak egy kicsit" meg a "nahát, ebben mi van?", aztán meg a "kérek még egyet". :)  Egyétek magában, rengeteg, akár többféle savanyúval és salátával. Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű formához [...] Bővebben!


Az összes 'étel' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!