
Még kapható a második,
bővített kiadás!

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Ízek, imák, India - megjelent Hémangi Dévi Dászi új könyve
5 különleges BBQ-szósz, amivel garantáltan feldobod a grillpartit
A grillszezon nem csak a főfogásokról szól - ezek a köretek ellopják a show-t
étel receptek
Békák a városban: a zuglóiak megelégelték a kuruttyolást, kerítéssel védekeznének
2025. július 20. Prove - a világ vegán szemmel
Zuglóban már túl sok lett a kuruttyolás - néhány lakó szerint legalábbis. A természetfilmes Szendőfi Balázs posztolt arról, hogy az önkormányzat szakértői ajánlatokat vár a békák eltávolítására az Egressy sétánynál létesített dísztóból. Magyarországon minden békafaj évtizedek óta védett. A kétéltűek a legveszélyeztetettebb gerinces állatcsoport világszerte, állományaik összeomlóban vannak. Szakértői ajánlattételt vár a budapesti Egressy sétánynál… The post Békák a városban: a zuglóiak megelégelték a kuruttyolást, kerítéssel védekeznének appeared first on Prove.hu.
Ezekkel a fűszerekkel és pácokkal űzheted mesterfokon a növényi grillezést
2025. július 19. Prove - a világ vegán szemmel
Grillezés előtt könnyen előfordulhat, hogy tanácstalanul állsz a feldarabolt zöldségek vagy tofu fölött, és böngészed a fűszerkészletedet. Nem szeretnéd, hogy ízetlen legyen az étel - de azt sem, hogy túl harsány vagy diszharmonikus legyen az ízvilág. Ebben segítünk most: mutatjuk a legjobb fűszereket és házi pácokat növényi grillezéshez. Növényi alapanyagok grillezéséhez nemcsak a technika, hanem… The post Ezekkel a fűszerekkel és pácokkal űzheted mesterfokon a növényi grillezést appeared first on Prove.hu.
A húsra helyezné a hangsúlyt a gyerekek étrendjében a magyar egészséginfluenszer
2025. július 18. Prove - a világ vegán szemmel
A gyerekek étrendjében a hús és állati eredetű ételek fontosabbak a zöldségeknél és a gyümölcsöknél - írta ki Tóth Lénárd szakgyógyszerész a közösségi oldalára, egy fogorvosra hivatkozva. Állítását a lapunknak nyilatkozó csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos cáfolta. Rámutatott, a növényi alapú ételek összetétele sok szempontból jobban támogatja az egészséget, például gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatóanyagaik révén. Ne… The post A húsra helyezné a hangsúlyt a gyerekek étrendjében a magyar egészséginfluenszer appeared first on Prove.hu.
5 különleges BBQ-szósz, amivel garantáltan feldobod a grillpartit
2025. július 17. Prove - a világ vegán szemmel
Unod a bolti BBQ-szószokat? Mutatunk pár receptet, amelyek mentén percek alatt összedobhatod a grillezéshez a szószt otthon is. Garantált, hogy többet nem is keresgélsz majd a készen kapható variációk között! A BBQ-szószok pillanatok alatt feldobják a grillételeket. Mutatunk öt variációt - akár klasszikus ízeket keresel, akár egy különleges mogyorós vagy gyümölcsös változatra vágysz, ezek között… The post 5 különleges BBQ-szósz, amivel garantáltan feldobod a grillpartit appeared first on Prove.hu.
Sokan ódzkodnak ettől az ételtől, de Jamie Oliver szerint a hosszú élet titka lehet
2025. július 13. Prove - a világ vegán szemmel
A világhírű brit séf, Jamie Oliver legújabb japán utazása során különleges összefüggésre hívta fel a figyelmet: a tofu rendszeres fogyasztása lehet a hosszú élet egyik kulcsa. Beleszeretett a frissen készült tofuba Jamie Oliver. Japánban forgatott videójában a neves brit séf arról beszél, szoros összefüggés lehet Okinava lakosainak napi szintű tofufogyasztása és a világszinten kiemelkedő hosszú… The post Sokan ódzkodnak ettől az ételtől, de Jamie Oliver szerint a hosszú élet titka lehet appeared first on Prove.hu.
Svájcban már nem titok, ha állati szenvedés árán készült az étel
2025. július 11. Prove - a világ vegán szemmel
Új szabály lépett életbe Svájcban júliusban: az élelmiszerek csomagolásán már kötelező feltüntetni, ha a termék állati szenvedés árán készült. A törvényhozók abban bíznak, hogy ez az újítás átláthatóbbá teszi az élelmiszeripart, és lehetőséget ad a vásárlóknak, hogy tájékozottabb döntéseket hozzanak. Hasonló címkézési rendszert korábban Belgium is bevezetett, bár ott nem kötelező jelleggel alkalmazzák. Jelentős lépést… The post Svájcban már nem titok, ha állati szenvedés árán készült az étel appeared first on Prove.hu.
Vegán kórházi étkezés: nálunk orvosi engedély kell hozzá, Portugália nyit felé
2025. július 8. Prove - a világ vegán szemmel
Lisszabon négy vezető kórháza úgy döntött, a jövőben több növényi alapú étel kerül az intézmények kínálatába. Hasonló kezdeményezés indult már az Egyesült Államokban is. Magyarországon azonban jelenleg hivatalosan még azt is szakorvosnak kellene jóváhagynia, hogy a beteg a kórházi tartózkodás alatt fogyaszthasson növényi étrendet. Egészségesebb és környezettudatosabb étkezés valósulhat meg Lisszabon négy vezető kórházában. A… The post Vegán kórházi étkezés: nálunk orvosi engedély kell hozzá, Portugália nyit felé appeared first on Prove.hu.
Bulgursaláta sült padlizsánpörccel - akár strandételnek is tökéletes
2025. július 4. Prove - a világ vegán szemmel
Ha már unod a lángost, vagy éppen nem is kapni vegán ételt a strandon, ahol nyaralsz, ez a bulgursaláta lehet a megmentőd. A hűsítő érzésért a zöldségek felelnek, a padlizsánpörc, azaz a sült padlizsán ad neki egy kis pikantériát, a csicseriborsónak köszönhetően pedig fehérje is van benne - hűtőtáskába vele! A bulgur segíthet a testsúly szabályozásában… The post Bulgursaláta sült padlizsánpörccel - akár strandételnek is tökéletes appeared first on Prove.hu.
Vágó Piros érvelés helyett hagyja, hogy a növényi ételek varázsoljanak
2025. június 20. Prove - a világ vegán szemmel
Vágó Piros rádiós műsorvezető étrendje leginkább a flexitáriánus kategóriába sorolható. Fogyaszt állati eredetű ételeket, de túlnyomórészt igyekszik növényi alapokon táplálkozni. A hallgatóit is finoman terelheti ebbe az irányba, bár arra ügyel, hogy semmiképp ne erőltesse ezt. A meggyőzést inkább a finom ízekre bízza az érvek helyett. Egyre több húsmentes recept hallható a Retro Rádió népszerű… The post Vágó Piros érvelés helyett hagyja, hogy a növényi ételek varázsoljanak appeared first on Prove.hu.
Csak két évre, de bedobja a törölközőt az egyik legnagyobb amerikai tojástermelő
2025. június 13. Prove - a világ vegán szemmel
Tojótyúkok millióit veszítette el a madárinfluenza miatt alig egy év alatt a Hickmans Family Farms, amely az Egyesült Államok egyik legnagyobb tojástermelő vállalata. A cég ezért bejelentette, két évre bezár. Az Animal Outlook állatvédő szervezet videófelvételei alapján a madarakat etikai szempontból problémásnak tekinthető módszerrel ölhették le. A cég több millió dolláros kártérítésre számíthat az amerikai… The post Csak két évre, de bedobja a törölközőt az egyik legnagyobb amerikai tojástermelő appeared first on Prove.hu.
Tápérték és anyagiak terén is előnyösebbek lehetnek a vegán ételek a húsos verzióknál
2025. május 28. Prove - a világ vegán szemmel
Húsos, vegetáriánus és vegán receptvariációk közül kutatók szerint egészségügyi, fenntarthatósági és anyagi szempontok mentén is a növényi alapú fogásokra érdemes voksolni. A teljes értékű növényi étrendnek megfelelő alternatívák teljesítettek a legjobban az összevetésben, de a kevésbé szigorú elvek mentén elkészített vegán opciók is szinte minden tekintetben felülmúlták a húsos és a vegetáriánus verziókat. A növényi… The post Tápérték és anyagiak terén is előnyösebbek lehetnek a vegán ételek a húsos verzióknál appeared first on Prove.hu.
Krémes fehérboros-mustáros, kapros-gombás spagetti
2025. május 23. Prove - a világ vegán szemmel
A gombás spagetti önmagában egy mindennapi tésztaétel lenne, fehérborral, mustárral és kaporral társítva azonban már a legkevésbé sem hétköznapi ízélmény. Egyszerre otthonos és izgalmas fogás ez, amelynek elkészítése mellett szól az is, hogy nagyon gyorsan elkészül. Nyugtatóan krémes, mégis kellően pikáns - ez a spagetti minden falatban egyszerre simogat és felpezsdít. A fehérbor és a… The post Krémes fehérboros-mustáros, kapros-gombás spagetti appeared first on Prove.hu.
Zöldborsópörkölt: így bolondítsd egy csipetnyi csavarral a nosztalgiát
2025. május 19. Prove - a világ vegán szemmel
A zöldborsópörkölt nagy előnye, hogy mindössze 30 perc alatt elkészül, ráadásképp ízekben és tápanyagokban is gazdag étel. Kiváló alternatíva lehet mindazok számára, akik szeretnék változatosabbá tenni az étrendjüket. Igazi nosztalgikus, házias étel a zöldborsópörkölt, a húsos verzió könnyedebb változata. A pörkölt mellé általában nokedli, tarhonya, tészta - például szarvacska vagy csigatészta -, esetleg rizs készül.… The post Zöldborsópörkölt: így bolondítsd egy csipetnyi csavarral a nosztalgiát appeared first on Prove.hu.
Minestrone - az olaszok egyszerű, fűszeres-zamatos levese
2025. május 17. Prove - a világ vegán szemmel
Ahány olasz régió, annyiféle minestrone leves, de a karakteres fűszerek és a zamatos paradicsomalap többségükben meghatározó. A mi receptünk lelkét is ezek adják - no, meg persze a friss zöldségek. Az olasz konyháról a többségnek valószínűleg a tésztaételek, a vegán verzióban is elkészíthető paradicsomos húsgombóc, a tiramisu vagy a bruschetta ugrik be elsőre. Az olasz… The post Minestrone - az olaszok egyszerű, fűszeres-zamatos levese appeared first on Prove.hu.
Török tepsis zöldség
Ez a fogás egy klasszikus török tepsis egytálétel húsmentes változata, amely a nyári zöldségek legjavát sűríti össze egy fűszeres-paradicsomos szaftban. Az eredeti verzióban darált hús is szerepel - Törökországban gyakori ételként ismerik Sebzeli k?ymal? f?r?n yeme?i néven. Ebben a változatban a hús helyett főtt lencse szerepel, amitől tartalmas, mégis könnyű egytálétel lesz belőle. Hozzávalók: 4 közepes krumpli 1 kisebb padlizsán 1 kisebb cukkini 2-3 zöldpaprika 2 paradicsom 1 csésze főtt barna lencse 2-3 evőkanál sűrített paradicsom 4 evőkanál olívaolaj 2 kk só, egy csipet frissen őrölt feketebors 1 kk őrölt római kömény 1 kk édesnemes fűszerpaprika 1 kk füstölt fűszerpaprika 2 dl víz vagy zöldségalaplé Elkészítés A zöldségeket megtisztítjuk, és nagyjából egyforma méretű darabokra vágjuk. A főtt lencsét összekeverjük a sűrített paradicsommal, az olívaolajjal és a fűszerekkel: édes és füstölt pirospaprikával, köménnyel, borssal, sóval. Ezután hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, és mindent alaposan összeforgatunk. A keveréket egy nagyobb sütőtálba vagy tepsibe öntjük, aláöntjük a vizet vagy zöldségalaplevet, lefedjük (fóliával vagy sütőpapírral), és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és további 20 percig sütjük 200 fokon, hogy a teteje megpiruljon. Megjegyzés A hagyma és fokhagyma ebben a receptben szándékosan nincs - én nem használom, ezért kihagytam. A török konyhában ugyanakkor szinte mindig szerepelnek az ilyen jellegű ételekben, így ha ti használtok hagymát, bátran adjatok hozzá egy fej apróra vágott vöröshagymát és néhány gerezd fokhagymát a fűszeres alaphoz. A főtt lencse helyett készíthetitek fűszeres szójagranulátummal vagy apróra vágott, pirított gombával, esetleg csicseriborsóval is - ezek is jól helyettesítik az eredeti darált húst, és szépen összeérnek a sült zöldségekkel. Tipp Ez az étel Törökországban is szezonálisan változik - a háziasszonyok az éppen elérhető friss zöldségekhez igazítják. A padlizsán és cukkini mellett használhatsz például zöldbabot, sárgarépát, zöldborsót is. Egy szelet lepénykenyérrel vagy friss fejes salátával kínálva tökéletes nyári ebéd vagy vacsora - egyszerű, tápláló és másnap is finom.
Cápákkal úszik egy tengerbiológus, hogy lerombolja a félelmeket - most te is vele merülhetsz
2025. július 12. Prove - a világ vegán szemmel
A Netflix új dokumentumfilmje, a Cápákkal suttogó nemcsak lenyűgöző víz alatti felvételeket kínál, hanem fontos üzenetet is közvetít. A cápák nem szörnyetegek, hanem a tengeri ökoszisztéma sérülékeny, mégis kulcsfontosságú szereplői. Emellett érzékeny, érző lények, akik képesek mély kapcsolódásra az emberrel. Ismerősen csenghet Ocean Ramsey neve azok számára, akik már találkoztak az Instagramon közzétett, lélegzetelállító videóival,… The post Cápákkal úszik egy tengerbiológus, hogy lerombolja a félelmeket - most te is vele merülhetsz appeared first on Prove.hu.
Egyetlen lépéssel sokkal szebbé és élhetőbbé lehetne tenni a városokat
2025. július 9. Prove - a világ vegán szemmel
Miért érdemes növényzettel borítani a háztetőt? Mert a zöldtetők nemcsak hűtik a várost és javítják a levegő minőségét, hanem akár 97,5 százalékkal is csökkenthetik a levegőből csapadékba jutó mikroműanyag mennyiségét - derül ki egy sanghaji kutatásból. A mikroműanyagok már beköltöztek az életünk összes területére: kimutathatók az ivóvízben, az ételeinkben, a szervezetünkben, valamint a levegőben is.… The post Egyetlen lépéssel sokkal szebbé és élhetőbbé lehetne tenni a városokat appeared first on Prove.hu.
Görögdinnyés gazpacho - hűsítő spanyol leves, édes nyári csavarral
2025. július 6. Prove - a világ vegán szemmel
A görögdinnyés gazpacho igazi kánikularecept: hideg, könnyű, mégis izgalmas ízvilágot kínál. Ha valami gyorsat, frissítőt és színeset keresel, ez a leves tökéletes választás. Kánikula idején a nehéz, forró ételek helyett inkább valami frissítő, üdítő fogásra vágyunk. Ilyenkor jön el gyorsan elkészíthető, hideg levesek ideje - készíthetsz kovászosuborka-levest, eperlevest vagy a spanyolok klasszikusát, gazpachót is. Utóbbinak… The post Görögdinnyés gazpacho - hűsítő spanyol leves, édes nyári csavarral appeared first on Prove.hu.
Krémes lencsecurry - illatos fűszerekkel és egészséges zöldségekkel készül
2025. június 30. Prove - a világ vegán szemmel
A sűrű, fűszeres lencsecurry az egyik legjobb választás, ha egy tápláló, teljes értékű növényi alapú főételt keresel, ami úszik az ízekben - ráadásul könnyen elkészíthető, így ideális hétköznapi ebéd vagy vacsora is. Ez a verzió a telt ízek és a krémes állag tökéletes kombinációját nyújtja - benne laktató barna vagy zöld lencsével, pirított sárgarépával, gombával… The post Krémes lencsecurry - illatos fűszerekkel és egészséges zöldségekkel készül appeared first on Prove.hu.
Vegán rakott krumpli - nyáron kovászos uborkával a legjobb
2025. június 16. Prove - a világ vegán szemmel
A hagyományos rakott krumpli ugyan sok állati eredetű összetevőt tartalmaz, mégis könnyen reprodukálható növényi alapokon. Nyáron fogyaszthatod kovászos uborkával az igazán nosztalgikus ízélményért. A rakott krumpli egy igazi magyaros klasszikus, ami rengeteg variációban készíthető el. Ezen opciók közé sorolható a növényi alapú verzió - annak ellenére is, hogy ez az étel hagyományosan tele van állati… The post Vegán rakott krumpli - nyáron kovászos uborkával a legjobb appeared first on Prove.hu.
Klasszikus finomfőzelék növényi alapokon, gluténmentesen
2025. június 6. Prove - a világ vegán szemmel
A menzáról jól ismert finomfőzelék selymes állagát ebben a vegán, gluténmentes receptben a rizstej és kókuszkrém keveréke adja. Készíthetsz mellé akár zöldségfasírtot is. Közismert étel Magyarországon a finomfőzelék, ám szinte minden háztartásban kicsit másképp készítik. Van, ahol zöldbabbal főzik, máshol karalábé is kerül bele, a legismertebb változat azonban valószínűleg az, amely a sárgarépa, zöldborsó és… The post Klasszikus finomfőzelék növényi alapokon, gluténmentesen appeared first on Prove.hu.
Extra krémes, kókuszos keksztekercs - kókuszimádóknak erősen ajánlott
2025. május 27. Prove - a világ vegán szemmel
A sűrű kókuszkrém teszi igazán krémessé ezt a keksztekercset, amelynek az elkészítésében a legnehezebb rész, hogy kivárd, amíg összeáll a hűtőben. Legalább két órát kell ugyanis várni az elkészítése után, mire szeletelheted. A kókusz rajongói számos desszertalternatívából válogathatnak a klasszikus kókuszgolyón kívül is. Ott van például a kókuszos tejberizs, a házi Bounty szelet, a macaroon,… The post Extra krémes, kókuszos keksztekercs - kókuszimádóknak erősen ajánlott appeared first on Prove.hu.
Megszállták a skorpiók Brazíliát, megugrott a csípések száma
2025. május 21. Prove - a világ vegán szemmel
Több mint egymillió skorpiócsípést regisztráltak alig egy évtized alatt Brazíliában. Az urbanizáció és az éghajlatváltozás is komoly szerepet játszott abban, hogy a skorpiók ellepték a városokat. A kutatók szerint a csípéseknek csupán a 0,1 százaléka halálos kimenetelű, elsősorban a gyerekekre és idősekre jelentenek komoly veszélyt. Ellepték a skorpiók Brazíliát, a csípések számából legalábbis erre lehet… The post Megszállták a skorpiók Brazíliát, megugrott a csípések száma appeared first on Prove.hu.
Veszélyes kórokozó gombák szabadulhatnak Európára
2025. május 19. Prove - a világ vegán szemmel
A változó éghajlati viszonyok megteremtik a gombák számára is a lehetőséget, hogy új területeken terjeszkedjenek egy friss kutatás szerint. Ez azért is aggasztó, mert a vizsgált gombafajok akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek az emberre. Akad közöttük olyan faj is - éppen a legtöbb halálos kimenetelű megbetegedéssel összefüggésbe hozható -, amelynek elterjedési területe az évszázad… The post Veszélyes kórokozó gombák szabadulhatnak Európára appeared first on Prove.hu.
Nem vegán már Kásás Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó
2025. május 15. Prove - a világ vegán szemmel
Öt évig növényi alapú étrendet követett Kásás Tamás vízilabdázó. Idővel azonban azt érezte, mindenre odafigyel, mégsem tudja ideális tartományban tartani a testsúlyát, túlságosan vékony, ezért újra elkezdett állati eredetű ételeket is fogyasztani. Feladta a növényi alapú étrendet Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok vízilabdázó. A sportoló Lakatos Péter longevity coach podcastadásában beszélt erről.… The post Nem vegán már Kásás Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó appeared first on Prove.hu.
Az összes 'étel' találat megjelenítése »
Szerintünk ez is ízleni fog ...
- Népbetegségek kockázata csökkenthető ezekkel a növényi vegyületekkel
- Ebben a budapesti vegán étteremben ebédelt Zendaya
- Húsvét növényi alapokon - receptötletek az előételtől a desszertig
- Vegán grillezés A-tól Z-ig: nyársravalók, különleges saláták és szószok
- Van igazán jó vega étterem Budapesten? Kipróbáltuk!