
Még kapható a második,
bővített kiadás!

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Vegán rakott krumpli - nyáron kovászos uborkával a legjobb
Feketebabos burger - ez a fehérjedús zöldségpogácsa lehet a grillszezon favoritja
Krémes édesburgonya-püré - az ízrobbanás titka egyetlen fűszer
Vágó Piros érvelés helyett hagyja, hogy a növényi ételek varázsoljanak
étel receptek
Vágó Piros érvelés helyett hagyja, hogy a növényi ételek varázsoljanak
2025. június 20. Prove - a világ vegán szemmel
Vágó Piros rádiós műsorvezető étrendje leginkább a flexitáriánus kategóriába sorolható. Fogyaszt állati eredetű ételeket, de túlnyomórészt igyekszik növényi alapokon táplálkozni. A hallgatóit is finoman terelheti ebbe az irányba, bár arra ügyel, hogy semmiképp ne erőltesse ezt. A meggyőzést inkább a finom ízekre bízza az érvek helyett. Egyre több húsmentes recept hallható a Retro Rádió népszerű… The post Vágó Piros érvelés helyett hagyja, hogy a növényi ételek varázsoljanak appeared first on Prove.hu.
Vegán rakott krumpli - nyáron kovászos uborkával a legjobb
2025. június 16. Prove - a világ vegán szemmel
A hagyományos rakott krumpli ugyan sok állati eredetű összetevőt tartalmaz, mégis könnyen reprodukálható növényi alapokon. Nyáron fogyaszthatod kovászos uborkával az igazán nosztalgikus ízélményért. A rakott krumpli egy igazi magyaros klasszikus, ami rengeteg variációban készíthető el. Ezen opciók közé sorolható a növényi alapú verzió - annak ellenére is, hogy ez az étel hagyományosan tele van állati… The post Vegán rakott krumpli - nyáron kovászos uborkával a legjobb appeared first on Prove.hu.
Csak két évre, de bedobja a törölközőt az egyik legnagyobb amerikai tojástermelő
2025. június 13. Prove - a világ vegán szemmel
Tojótyúkok millióit veszítette el a madárinfluenza miatt alig egy év alatt a Hickmans Family Farms, amely az Egyesült Államok egyik legnagyobb tojástermelő vállalata. A cég ezért bejelentette, két évre bezár. Az Animal Outlook állatvédő szervezet videófelvételei alapján a madarakat etikai szempontból problémásnak tekinthető módszerrel ölhették le. A cég több millió dolláros kártérítésre számíthat az amerikai… The post Csak két évre, de bedobja a törölközőt az egyik legnagyobb amerikai tojástermelő appeared first on Prove.hu.
Klasszikus finomfőzelék növényi alapokon, gluténmentesen
2025. június 6. Prove - a világ vegán szemmel
A menzáról jól ismert finomfőzelék selymes állagát ebben a vegán, gluténmentes receptben a rizstej és kókuszkrém keveréke adja. Készíthetsz mellé akár zöldségfasírtot is. Közismert étel Magyarországon a finomfőzelék, ám szinte minden háztartásban kicsit másképp készítik. Van, ahol zöldbabbal főzik, máshol karalábé is kerül bele, a legismertebb változat azonban valószínűleg az, amely a sárgarépa, zöldborsó és… The post Klasszikus finomfőzelék növényi alapokon, gluténmentesen appeared first on Prove.hu.
Extra krémes, kókuszos keksztekercs - kókuszimádóknak erősen ajánlott
2025. május 27. Prove - a világ vegán szemmel
A sűrű kókuszkrém teszi igazán krémessé ezt a keksztekercset, amelynek az elkészítésében a legnehezebb rész, hogy kivárd, amíg összeáll a hűtőben. Legalább két órát kell ugyanis várni az elkészítése után, mire szeletelheted. A kókusz rajongói számos desszertalternatívából válogathatnak a klasszikus kókuszgolyón kívül is. Ott van például a kókuszos tejberizs, a házi Bounty szelet, a macaroon,… The post Extra krémes, kókuszos keksztekercs - kókuszimádóknak erősen ajánlott appeared first on Prove.hu.
Megszállták a skorpiók Brazíliát, megugrott a csípések száma
2025. május 21. Prove - a világ vegán szemmel
Több mint egymillió skorpiócsípést regisztráltak alig egy évtized alatt Brazíliában. Az urbanizáció és az éghajlatváltozás is komoly szerepet játszott abban, hogy a skorpiók ellepték a városokat. A kutatók szerint a csípéseknek csupán a 0,1 százaléka halálos kimenetelű, elsősorban a gyerekekre és idősekre jelentenek komoly veszélyt. Ellepték a skorpiók Brazíliát, a csípések számából legalábbis erre lehet… The post Megszállták a skorpiók Brazíliát, megugrott a csípések száma appeared first on Prove.hu.
Veszélyes kórokozó gombák szabadulhatnak Európára
2025. május 19. Prove - a világ vegán szemmel
A változó éghajlati viszonyok megteremtik a gombák számára is a lehetőséget, hogy új területeken terjeszkedjenek egy friss kutatás szerint. Ez azért is aggasztó, mert a vizsgált gombafajok akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek az emberre. Akad közöttük olyan faj is - éppen a legtöbb halálos kimenetelű megbetegedéssel összefüggésbe hozható -, amelynek elterjedési területe az évszázad… The post Veszélyes kórokozó gombák szabadulhatnak Európára appeared first on Prove.hu.
Nem vegán már Kásás Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó
2025. május 15. Prove - a világ vegán szemmel
Öt évig növényi alapú étrendet követett Kásás Tamás vízilabdázó. Idővel azonban azt érezte, mindenre odafigyel, mégsem tudja ideális tartományban tartani a testsúlyát, túlságosan vékony, ezért újra elkezdett állati eredetű ételeket is fogyasztani. Feladta a növényi alapú étrendet Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok vízilabdázó. A sportoló Lakatos Péter longevity coach podcastadásában beszélt erről.… The post Nem vegán már Kásás Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó appeared first on Prove.hu.
5 tipp hogyan készülj egy elvonulásra?
2025. május 8. Élj harmóniában
18 éve tartok jóga elvonulásokat már több mint 70 elvonulást tartottam. Látom mi működik, mi nem működik, mitől érzik a résztvevők jól magukat és mi okoz nehézséget. Az emberek jelentős része állandó teljesítmény kényszerben él, mindig rohan időpontról, időpontra és nagyon igyekszik megfelelni az elvárásoknak. Sokkal nagyobb teret kap a feladatok elvégzése, mint a saját testi-lelki igények kielégítése - az eredmény egy fizikális é mentális problémákkal teli társadalom. Kevés ember van, aki befelé figyel és ha a teste jelzi, hgy fáradt pihen, ha érzi, hogy lassítani kell lassít, ha érzi, hogy túl sok a nyomás, elkezdi csökkenteni, etc. Úgy gondolom, egy jóga elvonulás akkor tud igazán értéket teremteni, ha kiszakítja az embereket ebből a kényszeres, rohanós életükből és a feltöltődést, öngondoskodást helyezi előtérbe. Sokszor látom, hogy a jóga elvonulás ugyanaz a kényszeresség, mint a hétköznapok. Csak itt másodpercre kell kezdeni a jógaprogramot, ki kell pipálni, hogy mindenféle erőteljes gyakorlás vagy éppen spirituálisnak tűnő tevékenység kész legyen. A legfontosabbnak tartom a befelé figyelést... mi a Te saját testi-lelki igényed. Nálam az elvonulásokon semmi nem kötelező, ha valaki úgy érzi egy jógagyakorlás helyett inkább szeretne aludni, nyugodtan alhat. A programokat is próbáljuk a csapat aktuális állapotához és a helyzethez alakítani, nincs egy kötelező lista, amit szeretnénk áttolni mindenkin. Néhány tipp, hogyan készülj annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozd ki egy jóga elvonulásból: - Érkezés előtt szánj egy kis időt arra, hogy végiggondolod mi lenne a fő cél az elvonulással - stresszoldás, életmódváltás, gyakorlás elmélyítés, kapcsolódás önmagaddal, ismerkedés hasonló emberekkel, etc. - Hagyd hátra a gondokat, feladatokat! Ne hozz magaddal munkát. - Légy nyitott! Ne ragaszkodj semmihez, fogadd be az új dolgokat, új információkat, új típusú gyakorlást és kapcsolódj másokkal. Ismerj meg új embereket. - Fókuszálj az öngondoskodásra - helyezd előtérbe a pihenést, feltöltődést. Ne akarj mindennek megfelelni - az elvonulás nem arról szól, hogy egy listát ki kell pipálni, hanem arról, hogy feltöltődve menj haza. Figyeld a saját igényeidet és merd megengedni magadnak a pihenést. - Pakolj okosan! Hozz magaddal kényelmes ruhákat melegebb és hűvösebb időjárásra való ruhadarabokat is. Ha van saját jógaeszközöd, azokat is hozd magaddal. Amennyiben tanulni is szeretnál, akkor célszerű a jegyzetfüzet és a toll is az elvonulásra. Ha pedig szeretsz nassolni - akkor a hús, alkohol kivételével nyugodtan hozz magaddal finomságokat. +1 Élvezd az élményt, légy jelen! Megmutasuk Neked, hogy tudsz igazán feltöltődni, kiszakadni a hétköznapokból, közelebb kerülni önmagadhoz? Ha szeretnél kapcsolódni velünk, szeretettel várunk a jóga elvonulásainkra. https://www.eljharmoniaban.hu/joga-elvonulas Csodás pihentető napokat kívánunk:) Kati és Purusa #elvonulás #jógatábor #jógaelovnulás #jóga #feltöltődés #pihenés #öngondoskodás #wellness #hétvége #jógahétvége #nyaralás
A bolti kínálat növényi irányba tolódik, ám ez nem elég a hollandoknak
2025. május 1. Prove - a világ vegán szemmel
A holland országvezetés 2023-ban azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra a lakosság 50 százalékban növényi fehérjeforrásból fedezze a proteinszükségletét. Ennek jegyében bővült a boltokban a növényi választék, egy dologgal azonban nem számoltak. Kutatók szerint a jelenlegi táplálkozási norma még mindig az állati eredetű ételeket részesíti előnyben, és komolyabb marketingtevékenység szükséges ennek a megváltoztatásához. A kormányzati… The post A bolti kínálat növényi irányba tolódik, ám ez nem elég a hollandoknak appeared first on Prove.hu.
Gluténmentes karobos muffin
2025. április 25. Élj harmóniában
A tavaszi táplálkozás fő elve, a testedben lévő nedvesség (vizesedés, kézdagadás, ödéma, nyálkásodás, megfázás, allergiák) ellensúlyozása. Ez a muffin egy idei kísérletem, már sokadszor készítem el, és nálam megúnhatatlan lett. Szeretem ha valami nem túl édes és amúgy is a tavaszi étrendben érdemes a nyálkásító ételeket csökkenteni (pl. zsíros ételek, édességek, tejtermékek, pékáruk). A recepthez, úgy válogattam össze az alapanyagokat és a fűszereket, hogy ne nyálkásítsa a szervezetet, inkább kicsit szárító hatású legyen. Ráadásul ez a recept szuper jól beilleszthető a tavaszi tisztítókúra előkészítő és visszatérési szakaszába. Hozzávalók: 1 csésze rizsliszt 1 csésze hajdinaliszt 1/3 csésze kókuszliszt 3/4 csésze teljes értékű nádcukor 3/4 zacskó sütőpor 3 púpos ek. karobport (ha nincs otthon kakaót is használhatsz) 1/2 csésze tökmag 1/2 csésze aszalt vörösáfonya (ha nincs otthon tehetsz bele mazsolát) 6 ek kókuszzsír fahéj kardamom 1,5 - 2,5 csésze víz díszítéshez, ha szereted karobpor Egy tálban keverd össze a liszteket, a sütőport, a fűszereket ízlés szerint és a cukrot. Ha édesebben szereted, akkor több cukrot tegyél. Majd keverd hozzá az olvasztott kókuszzsírt és a vizet adagolva, addig amíg krémes muffintésztát nem kapsz - ne legyen folyós. Add hozzá a tökmagot és az áfonyát és keverd össze. Egy muffin formába (tehetsz bele muffin papírt) adagold bele a tésztát. Én mindegyiknek tettem a közepébe 1 - 2 aszalt szilvát. Tedd 180°C fokra előmelegített sütőbe és süsd amíg aranybarnára sül. (kb. 20-25p) Ha szeretnéd karobporral szórd meg a tetejét - bevallom én mindig szűrőn keresztül szórok:) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Ha szeretnél egy irányított és támogató, gyengéd megoldást a szervezeted tisztítására, a salakanyagok eltávolítására, ahol napról, napra kísérlek végig a méregtelenítésen és bármikor kérdezhetsz is tőlem, akkor csatlakozz a Szezonális Tisztítás Online Programhoz. részletek és jelentkzés: https://www.eljharmoniaban.hu/tisztitas Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok:) szeretettel KAti #tisztítókúra #tavasz #recept #gluténmentes #édesség #muffin #vegán #vegetáriánus #tojásmentes #éljharmóniában #tisztítóétrend
Dahi baingan - joghurtos padlizsán
A padlizsán az indiai konyha egyik izgalmasabb alapanyaga - füstös, selymes, telt ízű, csodásan veszi át a fűszereket. A dahi baingan egy hűsítő fogás: pirított padlizsán és aromás joghurtban. Ez az étel többféle változatban megtalálható India különböző vidékein. Én leginkább nyáron készítem, amikor van már padlizsán a kertemben, és jól esik a joghurtos hűsítés. Tálalhatunk mellé rizst vagy indiai lepénykenyeret. Dahi baingan - joghurtos padlizsán Hozzávalók: 2 közepes padlizsán 1 kk kurkuma 1/2 kk őrölt chili (ízlés szerint) 1 kk só kevés víz (a pasztához) olaj a sütéshez A joghurtos mártáshoz: 5 dl natúr joghurt 1/3 kk asafoetida 1/2 kk őrölt római kömény 1 kk só egy csipet őrölt chili (ízlés szerint) A padlizsánt megmossuk, kb. fél centi vastag karikákra vágjuk. Egy kis tálkában összekeverjük a kurkumát, chilit és sót annyi vízzel, hogy kenhető paszta legyen belőle. A padlizsánszeletek mindkét oldalát megkenjük ezzel a fűszeres pasztával, és egy keveset állni hagyjuk, míg felforrósítunk egy serpenyőt. Egy kevés olajon, közepes lángon a padlizsánszeletek mindkét oldalát barnára sütjük. Közben a joghurtot simára keverjük egy tálban, hozzáadjuk a hinget, őrölt köményt, sót és egy kis chilit. A megsült padlizsánszeleteket óvatosan beleforgatjuk a fűszeres joghurtba, vagy szép sorban leöntjük vele. Tálalás előtt egy kis pihentetés jót tesz neki, hogy az ízek összeérjenek.
Körözöttel töltött paprika
Hozzávalók: - 25 dkg túró - 10 dkg juhtúró (elhagyható) - 3 ek tejföl - 1,5 kk pirospaprika - 1/4 kk asafoetida - 1/4 kk frissen őrölt bors - 1/2 kk őrölt fűszerkömény - 1 1/2 kk só - kb. 4 tölteni való paprika A körözött elkészítése rendkívül egyszerű: az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és alaposan összekeverjük, hogy minden íz összeérjen. Ezután készítsük elő a paprikákat: vágjuk le a paprika tetejét, majd a csumáját óvatosan szedjük ki, ügyelve arra, hogy a paprika ne sérüljön. Töltsük meg a paprikákat a körözöttel. Miután a paprikák mindegyikét megtöltöttük, tegyük őket egy tálcára, és helyezzük a hűtőbe egy-két órára, hogy az ízek összeérjenek. Hűtés után szeleteljük fel a paprikákat. Kedvünk szerint készíthetünk hozzá pirítóst, vagy tálalhatjuk frissen sült kiflivel, zöldségekkel.
A rekordok éve volt a tavalyi Európában, és nem jó értelemben
2025. április 19. Prove - a világ vegán szemmel
Európa a leggyorsabban melegedő kontinens, a tavalyi év pedig a valaha mért legmelegebb volt a földrészen. A viharok és áradások közel félmillió embert érintettek - derül ki a WMO és a Kopernikusz éves jelentéséből. Az európai kontinens közel felén mértek tavaly rekordmagas hőmérsékleteket. A viharok és áradások legalább 335 életet követeltek, és további 413 ezer… The post A rekordok éve volt a tavalyi Európában, és nem jó értelemben appeared first on Prove.hu.
Tápérték és anyagiak terén is előnyösebbek lehetnek a vegán ételek a húsos verzióknál
2025. május 28. Prove - a világ vegán szemmel
Húsos, vegetáriánus és vegán receptvariációk közül kutatók szerint egészségügyi, fenntarthatósági és anyagi szempontok mentén is a növényi alapú fogásokra érdemes voksolni. A teljes értékű növényi étrendnek megfelelő alternatívák teljesítettek a legjobban az összevetésben, de a kevésbé szigorú elvek mentén elkészített vegán opciók is szinte minden tekintetben felülmúlták a húsos és a vegetáriánus verziókat. A növényi… The post Tápérték és anyagiak terén is előnyösebbek lehetnek a vegán ételek a húsos verzióknál appeared first on Prove.hu.
Krémes fehérboros-mustáros, kapros-gombás spagetti
2025. május 23. Prove - a világ vegán szemmel
A gombás spagetti önmagában egy mindennapi tésztaétel lenne, fehérborral, mustárral és kaporral társítva azonban már a legkevésbé sem hétköznapi ízélmény. Egyszerre otthonos és izgalmas fogás ez, amelynek elkészítése mellett szól az is, hogy nagyon gyorsan elkészül. Nyugtatóan krémes, mégis kellően pikáns - ez a spagetti minden falatban egyszerre simogat és felpezsdít. A fehérbor és a… The post Krémes fehérboros-mustáros, kapros-gombás spagetti appeared first on Prove.hu.
Zöldborsópörkölt: így bolondítsd egy csipetnyi csavarral a nosztalgiát
2025. május 19. Prove - a világ vegán szemmel
A zöldborsópörkölt nagy előnye, hogy mindössze 30 perc alatt elkészül, ráadásképp ízekben és tápanyagokban is gazdag étel. Kiváló alternatíva lehet mindazok számára, akik szeretnék változatosabbá tenni az étrendjüket. Igazi nosztalgikus, házias étel a zöldborsópörkölt, a húsos verzió könnyedebb változata. A pörkölt mellé általában nokedli, tarhonya, tészta - például szarvacska vagy csigatészta -, esetleg rizs készül.… The post Zöldborsópörkölt: így bolondítsd egy csipetnyi csavarral a nosztalgiát appeared first on Prove.hu.
Minestrone - az olaszok egyszerű, fűszeres-zamatos levese
2025. május 17. Prove - a világ vegán szemmel
Ahány olasz régió, annyiféle minestrone leves, de a karakteres fűszerek és a zamatos paradicsomalap többségükben meghatározó. A mi receptünk lelkét is ezek adják - no, meg persze a friss zöldségek. Az olasz konyháról a többségnek valószínűleg a tésztaételek, a vegán verzióban is elkészíthető paradicsomos húsgombóc, a tiramisu vagy a bruschetta ugrik be elsőre. Az olasz… The post Minestrone - az olaszok egyszerű, fűszeres-zamatos levese appeared first on Prove.hu.
5 tipp, hogyan készülj egy elvonulásra
2025. május 8. Élj harmóniában
Az elműlt 18 éve alatt, több mint 70 elvonulást tartottam. Látom mi működik, mi nem működik, mitől érzik a résztvevők jól magukat és mi okoz nehézséget. Az emberek jelentős része állandó teljesítmény kényszerben él, mindig rohan időpontról, időpontra és nagyon igyekszik megfelelni az elvárásoknak. Sokkal nagyobb teret kap a feladatok elvégzése, mint a saját testi-lelki igények kielégítése - az eredmény egy fizikális és mentális problémákkal teli társadalom. Kevés ember van, aki befelé figyel és ha a teste jelzi, hgy fáradt pihen, ha érzi, hogy lassítani kell lassít, ha érzi, hogy túl sok a nyomás, elkezdi csökkenteni, etc. Úgy gondolom, egy jóga elvonulás akkor tud igazán értéket teremteni, ha kiszakítja az embereket ebből a kényszeres, rohanós életükből és a feltöltődést, öngondoskodást helyezi előtérbe. Sokszor látom, hogy a jóga elvonulás ugyanaz a kényszeresség, mint a hétköznapok. Csak itt másodpercre kell kezdeni a jógaprogramot, ki kell pipálni, hogy mindenféle erőteljes gyakorlás vagy éppen spirituálisnak tűnő tevékenység kész legyen. A legfontosabbnak tartom a befelé figyelést... mi a Te saját testi-lelki igényed. Nálam az elvonulásokon semmi nem kötelező, ha valaki úgy érzi egy jógagyakorlás helyett inkább szeretne aludni, nyugodtan ledőlhet. Az átlag embernek önmagában nagy lemondás, hogy kiszakad a megszokott környezetből, sokaknak a vegetáriánus ételek is már kihívást jelentenek. Lévén egy elvonulás, nem egy indiai ashram, a cél, hogy néhány nap alatt mindenki kicsit jobban legyen testileg és lelkileg is. Mi a programokat is próbáljuk a csapat aktuális állapotához és a helyzethez, körülményhez alakítani, nincs egy kötelező lista, amit szeretnénk áttolni mindenkin. Néhány tipp, hogyan készülj annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozd ki egy jóga elvonulásból: - Érkezés előtt szánj egy kis időt arra, hogy végiggondolod mi lenne a fő cél az elvonulással - stresszoldás, életmódváltás, gyakorlás elmélyítés, kapcsolódás önmagaddal, ismerkedés hasonló emberekkel, etc. - Hagyd hátra a gondokat, feladatokat! Ne hozz magaddal munkát. - Légy nyitott! Ne ragaszkodj semmihez, fogadd be az új dolgokat, új információkat, új típusú gyakorlást és kapcsolódj másokkal. Ismerj meg új embereket. - Fókuszálj az öngondoskodásra - helyezd előtérbe a pihenést, feltöltődést. Ne akarj mindennek megfelelni - az elvonulás nem arról szól, hogy egy listát ki kell pipálni, hanem arról, hogy feltöltődve menj haza. Figyeld a saját igényeidet és merd megengedni magadnak a pihenést. - Pakolj okosan! Hozz magaddal kényelmes ruhákat melegebb és hűvösebb időjárásra való ruhadarabokat is. Ha van saját jógaeszközöd, azokat is hozd magaddal. Amennyiben tanulni is szeretnál, akkor célszerű a jegyzetfüzet és a toll is az elvonulásra. Ha pedig szeretsz nassolni - akkor a hús, alkohol kivételével nyugodtan hozz magaddal finomságokat. +1 Élvezd az élményt, légy jelen! Szeretnéd, hogy megmutasuk Neked, hogy tudsz igazán feltöltődni, kiszakadni a hétköznapokból, közelebb kerülni Önmagadhoz? Ha szeretnél kapcsolódni velünk, szeretettel várunk a jóga elvonulásainkra. https://www.eljharmoniaban.hu/joga-elvonulas Csodás pihentető napokat kívánunk:) Kati és Purusa #elvonulás #jógatábor #jógaelovnulás #jóga #feltöltődés #pihenés #öngondoskodás #wellness #hétvége #jógahétvége #nyaralás
Karácsony Gergely bejelentette: Budapest a húsmentesség útjára lép
2025. május 3. Prove - a világ vegán szemmel
Sokak számára örömteli bejelentést tett Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere - megreformálják a közétkeztetést a fővárosban. Jönnek a húsmentes opciók a fővárosi önkormányzat által ellátott iskolákba és szociális intézményekbe. Egyik kedvenc ételét, a bolognai spagettit próbálta ki húsos és húsmentes változatban Karácsony Gergely főpolgármester legújabb Facebook-videójában. Az eredmény még őt is megdöbbentette: nem tudta pontosan megmondani,… The post Karácsony Gergely bejelentette: Budapest a húsmentesség útjára lép appeared first on Prove.hu.
Allergiások és vegánok, figyelem: a Lidl burgonyás pogácsája mostantól tejfölt tartalmaz
2025. április 29. Prove - a világ vegán szemmel
A Lidl korábban tisztán növényi alapú burgonyás pogácsájának új összetétele tejfölt tartalmaz. A receptmódosítás váratlanul érhet sokakat, akik eddig előszeretettel vásárolták a péksüteményt. Az áruházlánc tájékoztatása szerint a tejfölös recept marad, úgyhogy a vegánok és a laktózérzékenyek számára is érdemes lesz tartózkodni a pogácsa további fogyasztásától. Mindig nagy öröm, amikor vegánként vagy ételallergiásként az ember… The post Allergiások és vegánok, figyelem: a Lidl burgonyás pogácsája mostantól tejfölt tartalmaz appeared first on Prove.hu.
A mikroműanyag az egészséges ételeinket sem kerüli el
2025. április 24. Prove - a világ vegán szemmel
A répában, az almában, de még a rizsben is előfordulhatnak mikroműanyagok. Az apró műanyagrészecskék jelenléte az ételünkben számos egészségügyi problémához vezethet. Teljesen kiiktatni őket szinte lehetetlenség, de vannak módszerek, amelyekkel csökkenthetjük a kitettségünket ezekkel a káros adalékokkal szemben. A híreket olvasva úgy tűnik, a mikroműanyag elől nincs menekvés. Akármerre nézünk, akárhová utazunk, ezek az aprócska… The post A mikroműanyag az egészséges ételeinket sem kerüli el appeared first on Prove.hu.
Rohamot színlelve raboltak el kölyökkutyákat egy állatkereskedésből
2025. április 22. Prove - a világ vegán szemmel
Különös módszerrel rabolt el két elkövető kölyökkutyákat egy denveri állatkereskedésből. Az eseményeket az üzlet biztonsági kamerája rögzítette is. A két elrabolt buldog közül az egyik még mindig nem került elő. A Denver államban található Perfect Pets nevű állatkereskedés biztonsági kamerája rögzítette azt a rablási kísérletet, amelyről februárban számolt be az ABC News. A felvételen az… The post Rohamot színlelve raboltak el kölyökkutyákat egy állatkereskedésből appeared first on Prove.hu.
Málnás-pisztáciás-zabos tiramisu
A tiramisu az olasz desszertek királynője - és mint minden klasszikus, időről időre új ruhát kap. Ez a változat messze van a hagyományos kávés-piskótás ízvilágtól, mégis hozza azt a krémes, réteges kényeztetést, amit annyira szeretünk benne. A zabkekszes alap karakteresebb, a málnás-pisztáciás kombináció pedig friss, gyümölcsös és üdítően modern. Tökéletes egy hétvégi ebéd lezárásaként, de simán megállja a helyét ünnepi desszertként is - főleg, ha valami különlegeset tennél az asztalra. Hozzávalók: 30 dkg zabkeksz 1,5 dl tejeskávé 50 dkg mascarpone 1,5 dl tejszín 3 ek méz 20 dkg pisztáciakrém 5-6 ek málnalekvár Egy üvegtál vagy sütőtál alját kirakjuk zabkekszekkel, majd meglocsoljuk a tejeskávéval - annyival, hogy kicsit megpuhuljanak, de ne ázzanak el teljesen. A mascarponét elkeverjük a mézzel és a pisztáciakrémmel, majd a felvert tejszínt is beleforgatjuk, hogy könnyű, habos krémet kapjunk. A zabkekszes rétegre kanalazunk néhány evőkanál málnalekvárt, elegyengetjük, majd ráhalmozzuk a pisztáciás krém harmadát. Ezt még kétszer megismételjük: zabkeksz, tejeskávé, málnalekvár, krém. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott pisztáciával, vagy díszíthetjük friss málnával is, ha van kéznél. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjen.
Húsvét növényi alapokon - receptötletek az előételtől a desszertig
2025. április 17. Prove - a világ vegán szemmel
Húsvétkor kétségkívül az állati eredetű összetevők dominálnak: a húsos hidegtálak, tojásalapú ételek és majonézes saláták között általában aligha akad növényi alapú fogás. Ha nincs ötleted, hogyan tudnád a hagyományt tisztán növényi ételekkel is megtartani, segítünk: ezekkel az ünnepi receptekkel garantáltan sikeres lesz a vegán húsvét. Húsvétkor, ha vegánként vendégségbe mész, sokszor nehézséget okoz az étkezés.… The post Húsvét növényi alapokon - receptötletek az előételtől a desszertig appeared first on Prove.hu.
Az összes 'étel' találat megjelenítése »
Szerintünk ez is ízleni fog ...
- Gyorsan növekszik a növényi alapú ételek piaca Szlovákiában
- Vegán rakott zöldbab ropogós lyoni hagymával és gombával
- Romániában is csökken az állati eredetű ételek fogyasztása
- Sok vegán preferálná a külön növényi eredetű szekciót a boltokban
- A növényi alternatívák tápanyagtartalma legalább olyan jó, mint az állati eredetű termékeké