
Még kapható a második,
bővített kiadás!

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Húsvét növényi alapokon - receptötletek az előételtől a desszertig
Így helyettesítsd a tojást húsvétkor növényi alapokon - tippek, trükkök és receptek
3 látványos fogás a húsvéti asztalra: mindenki tud enni belőle
Nektarin vagy földicseresznye?
étel receptek
Rohamot színlelve raboltak el kölyökkutyákat egy állatkereskedésből
tegnap 06:03 Prove - a világ vegán szemmel
Különös módszerrel rabolt el két elkövető kölyökkutyákat egy denveri állatkereskedésből. Az eseményeket az üzlet biztonsági kamerája rögzítette is. A két elrabolt buldog közül az egyik még mindig nem került elő. A Denver államban található Perfect Pets nevű állatkereskedés biztonsági kamerája rögzítette azt a rablási kísérletet, amelyről februárban számolt be az ABC News. A felvételen az… The post Rohamot színlelve raboltak el kölyökkutyákat egy állatkereskedésből appeared first on Prove.hu.
Körözöttel töltött paprika
Hozzávalók: - 25 dkg túró - 10 dkg juhtúró (elhagyható) - 3 ek tejföl - 1,5 kk pirospaprika - 1/4 kk asafoetida - 1/4 kk frissen őrölt bors - 1/2 kk őrölt fűszerkömény - 1 1/2 kk só - kb. 4 tölteni való paprika A körözött elkészítése rendkívül egyszerű: az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és alaposan összekeverjük, hogy minden íz összeérjen. Ezután készítsük elő a paprikákat: vágjuk le a paprika tetejét, majd a csumáját óvatosan szedjük ki, ügyelve arra, hogy a paprika ne sérüljön. Töltsük meg a paprikákat a körözöttel. Miután a paprikák mindegyikét megtöltöttük, tegyük őket egy tálcára, és helyezzük a hűtőbe egy-két órára, hogy az ízek összeérjenek. Hűtés után szeleteljük fel a paprikákat. Kedvünk szerint készíthetünk hozzá pirítóst, vagy tálalhatjuk frissen sült kiflivel, zöldségekkel.
Málnás-pisztáciás-zabos tiramisu
A tiramisu az olasz desszertek királynője - és mint minden klasszikus, időről időre új ruhát kap. Ez a változat messze van a hagyományos kávés-piskótás ízvilágtól, mégis hozza azt a krémes, réteges kényeztetést, amit annyira szeretünk benne. A zabkekszes alap karakteresebb, a málnás-pisztáciás kombináció pedig friss, gyümölcsös és üdítően modern. Tökéletes egy hétvégi ebéd lezárásaként, de simán megállja a helyét ünnepi desszertként is - főleg, ha valami különlegeset tennél az asztalra. Hozzávalók: 30 dkg zabkeksz 1,5 dl tejeskávé 50 dkg mascarpone 1,5 dl tejszín 3 ek méz 20 dkg pisztáciakrém 5-6 ek málnalekvár Egy üvegtál vagy sütőtál alját kirakjuk zabkekszekkel, majd meglocsoljuk a tejeskávéval - annyival, hogy kicsit megpuhuljanak, de ne ázzanak el teljesen. A mascarponét elkeverjük a mézzel és a pisztáciakrémmel, majd a felvert tejszínt is beleforgatjuk, hogy könnyű, habos krémet kapjunk. A zabkekszes rétegre kanalazunk néhány evőkanál málnalekvárt, elegyengetjük, majd ráhalmozzuk a pisztáciás krém harmadát. Ezt még kétszer megismételjük: zabkeksz, tejeskávé, málnalekvár, krém. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott pisztáciával, vagy díszíthetjük friss málnával is, ha van kéznél. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjen.
A rekordok éve volt a tavalyi Európában, és nem jó értelemben
2025. április 19. Prove - a világ vegán szemmel
Európa a leggyorsabban melegedő kontinens, a tavalyi év pedig a valaha mért legmelegebb volt a földrészen. A viharok és áradások közel félmillió embert érintettek - derül ki a WMO és a Kopernikusz éves jelentéséből. Az európai kontinens közel felén mértek tavaly rekordmagas hőmérsékleteket. A viharok és áradások legalább 335 életet követeltek, és további 413 ezer… The post A rekordok éve volt a tavalyi Európában, és nem jó értelemben appeared first on Prove.hu.
Kölestúrós, gyümölcsös pohárkrém dióval
2025. április 16. Prove - a világ vegán szemmel
Gondoltad volna, hogy tisztán növényi összetevőkből is készíthetsz olyan ételeket, amelyek hagyományosan túróból készülnek? Ha nem, akkor ez a pohárkrém remek alkalom arra, hogy kipróbálj egy ilyen receptet. Ez a pohárkrém készülhet almával, barackkal, bogyós gyümölcsökkel, körtével vagy bármi mással, aminek éppen szezonja van. És mivel a hagyományos süteményekkel ellentétben tészta nélkül készítjük, a tetejére… The post Kölestúrós, gyümölcsös pohárkrém dióval appeared first on Prove.hu.
Kitalálod, melyik állat alszik a legtöbbet?
2025. április 14. Prove - a világ vegán szemmel
Az állatvilág legnagyobb hétalvója majdnem egész napra kiüti magát: átlagosan 20-22 órát alszik naponta. Ennek a hátterében pedig a táplálkozása áll: nem sok energiát nyer ki az elfogyasztott ételből, a bélrendszerének ráadásul kiadós adag méreganyagot is közömbösítenie kell. Gondolkodtál már valaha azon, vajon melyik állat lustálkodik a legtöbbet? A legkézenfekvőbb válasz az lehetne, hogy a… The post Kitalálod, melyik állat alszik a legtöbbet? appeared first on Prove.hu.
Elefánttámadások miatt citálnak bíróság elé egy állatjóléti szervezetet
2025. április 11. Prove - a világ vegán szemmel
Tíz ember halt meg egy 2022-es áttelepítési program óta az afrikai Kasungu Nemzeti Parkban, elefánt és ember közötti konfliktus miatt. A helyi közösség tagjai pedig megelégelték a támadásokat: a halálesetek és a feldúlt ültetvények miatt kártérítést és kerítés felhúzását követelik - immár ügyvédi segítséggel - a Nemzetközi Állatjóléti Alaptól. Jogi úton lép fel tíz malawi… The post Elefánttámadások miatt citálnak bíróság elé egy állatjóléti szervezetet appeared first on Prove.hu.
A csemeztanyai dögkútból sötét folyadék bugyog fel, a helyiek a vízforrásuk miatt aggódnak
2025. április 7. Prove - a világ vegán szemmel
Csemeztanyán készült felvételek tanúsága szerint a területen, ahol több ezer marhát földeltek el, sötét massza bugyog a felszínre. A felvételek hamar bejárták a magyar sajtót, de az Agrárminisztérium közleménye szerint a folyamat természetes jelenség. A helyiek a vízforrásukat féltik, a környéken ugyanis nincs kiépítve csatornahálózat, a helyiek kútból merítik a vizet. Futótűzként terjednek az online… The post A csemeztanyai dögkútból sötét folyadék bugyog fel, a helyiek a vízforrásuk miatt aggódnak appeared first on Prove.hu.
Az ételpazarlás visszaszorításaképp vadásznának farkasra a spanyolok
2025. április 1. Prove - a világ vegán szemmel
A farkas is hozzátesz egy újonnan elfogadott spanyol intézkedéscsomag szerint az ételpazarláshoz a maga után hagyott haszonállattetemekkel. Erre hivatkozva pedig indokolttá válhat ezeknek az állatoknak a kilövése az országban. Az újítást az ellenzéki konzervatívok hozták tető alá, szövetségre lépve több más politikai erővel. Sara Aagesen ökológiai átmenetért és demográfiai kihívásokért felelős miniszter azt ígérte, a… The post Az ételpazarlás visszaszorításaképp vadásznának farkasra a spanyolok appeared first on Prove.hu.
A majommunka beszüntetését kéri A Fehér Lótusz rendezője a thai miniszterelnöktől
2025. március 8. Prove - a világ vegán szemmel
A Thaiföldről származó kókusz nagy részét rabszolgamunkában dolgoztatott majmokkal szüretelik. A jelenség évek óta ismert, ám sem a kormány, sem az érintettek nem szándékoznak fellépni a gyakorlat ellen. A Fehér Lótusz sorozat rendezője, Mike White levélben kérte a thai miniszterelnököt, hogy szüntesse be a majommunkát és az állatok kizsákmányolását. Nemrég indult a nagy sikerű A… The post A majommunka beszüntetését kéri A Fehér Lótusz rendezője a thai miniszterelnöktől appeared first on Prove.hu.
Leszerepeltek a brit kórházak menüi fenntarthatósági szempontból
2025. március 6. Prove - a világ vegán szemmel
Egy friss felmérés azt vizsgálta, mennyire fenntarthatók a brit kórházak étlapjain szereplő fogások. Az ambiciózus klímacélok ellenére úgy tűnik, az intézmények nem különösebben igyekeznek megfelelni az ígéreteknek. A felméréshez készült értékelési keretrendszer alapján mindenhol leszerepelt az ételkínálat. Sok helyen nincs vegán ebéd- vagy vacsoraopció sem. A növényi étrend pedig nemcsak a klímacélok elérésében, de a… The post Leszerepeltek a brit kórházak menüi fenntarthatósági szempontból appeared first on Prove.hu.
Át kell hidalni a tudáshiányt ahhoz, hogy hatékonyak legyenek a zöld címkék
2025. március 4. Prove - a világ vegán szemmel
Nemcsak az egyes ételekhez köthető kibocsátási értékekkel kapcsolatban nyújt információt, de a döntéseinket is befolyásolhatja egy jól megszerkesztett fenntarthatósági címke. Holland és ausztrál kutatók vizsgálták, hogy mit lehet elérni egy átgondolt dizájnnal. Az egyik legjobb módja, hogy a vásárlókat a környezettudatosabb és fenntarthatóbb döntések felé tereljük, ha apró vizuális jelzésekkel, információmorzsákkal és egyéb módokon ,,noszogatjuk… The post Át kell hidalni a tudáshiányt ahhoz, hogy hatékonyak legyenek a zöld címkék appeared first on Prove.hu.
Riasztó tempóban repedezik a grönlandi jég - Találd ki, ki örül ennek!
2025. február 20. Prove - a világ vegán szemmel
Egyre gyorsabb ütemben repedezik Grönland jégtakarója egy friss tanulmány szerint. A tudósok szerint ez egyértelműen aggasztó, a jelenséget egyesek azonban kiváló gazdasági lehetőségnek látják. Minden eddiginél gyorsabb tempóban repedezik a grönlandi jégtakaró egy új, a Nature természettudományos szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint. A jelenség a klímaváltozásra vezethető vissza. A kutatók nagy felbontású kereskedelmi műholdfelvételek segítségével értékelték… The post Riasztó tempóban repedezik a grönlandi jég - Találd ki, ki örül ennek! appeared first on Prove.hu.
A teljes értékű növényi étrendet követő idősek jobb fizikai erőnlétnek örvendenek egy új kutatás szerint
2025. február 17. Prove - a világ vegán szemmel
A növényi étrend időskori fizikai erőnlétre gyakorolt hatását vizsgálták egy friss kutatásban. Az eredmények alapján kiderült, hogy az egészséges növényi alapanyagokban bővelkedő táplálkozás hozzájárul a jobb fizikai kondícióhoz. Ezzel együtt arra is fény derült, hogy a feldolgozott alapanyagokat tartalmazó, egészségtelen növényi ételek ronthatják az időskori erőnlétet. Ahogy az ember idősödik, fokozatosan veszít izomtömegéből és izmai… The post A teljes értékű növényi étrendet követő idősek jobb fizikai erőnlétnek örvendenek egy új kutatás szerint appeared first on Prove.hu.
Húsvét növényi alapokon - receptötletek az előételtől a desszertig
2025. április 17. Prove - a világ vegán szemmel
Húsvétkor kétségkívül az állati eredetű összetevők dominálnak: a húsos hidegtálak, tojásalapú ételek és majonézes saláták között általában aligha akad növényi alapú fogás. Ha nincs ötleted, hogyan tudnád a hagyományt tisztán növényi ételekkel is megtartani, segítünk: ezekkel az ünnepi receptekkel garantáltan sikeres lesz a vegán húsvét. Húsvétkor, ha vegánként vendégségbe mész, sokszor nehézséget okoz az étkezés.… The post Húsvét növényi alapokon - receptötletek az előételtől a desszertig appeared first on Prove.hu.
3 látványos fogás a húsvéti asztalra: mindenki tud enni belőle
2025. április 14. Prove - a világ vegán szemmel
A húsvét sokunk számára nemcsak egy vallási vagy családi ünnep, hanem egy valódi gasztronómiai élmény is. Azonban, ha növényi alapokon éljük a mindennapokat, vagy csak szeretnénk idén valami újat, különlegeset kipróbálni, a klasszikus sonka-tojás kombó kihívás lehet - vagy éppen egy izgalmas lehetőség! Egyre többen vannak, akik nem feltétlenül vegánként élnek, de egészségügyi okokból, orvosi… The post 3 látványos fogás a húsvéti asztalra: mindenki tud enni belőle appeared first on Prove.hu.
A növényi étrend akkor is segíthet a fogyásban, ha feldolgozott ételeket tartalmaz
2025. április 12. Prove - a világ vegán szemmel
A túlsúllyal küzdők számára a növényi étrend akkor is segíthet a fogyásban, ha feldolgozott ételeket is fogyasztanak - állítja egy új tanulmány. A négy hónapos vizsgálatot követően a növényi étrendet követő alanyok testsúlya csökkent, az anyagcseréjük pedig javult az állati eredetű termékeket is fogyasztó kontrollcsoportéhoz képest. A feldolgozott élelmiszer nem mindig a legjobb választás, már… The post A növényi étrend akkor is segíthet a fogyásban, ha feldolgozott ételeket tartalmaz appeared first on Prove.hu.
Drasztikus elszegényedést hozhat a felmelegedés az átlagember számára
2025. április 8. Prove - a világ vegán szemmel
Az eddigi modellek valószínűleg alábecsülték a globális felmelegedés gazdasági hatását - állítja egy új tanulmány. A kutatók szerint a korábbi modellek olyan feltételezéseken alapultak, amelyek nem tükrözik teljes egészében a valóságot. Az átlagember akár negyven százalékkal is szegényebb lehet, ha a felmelegedés eléri a 4 Celsius-fokot. Ezt állítja egy új kutatás, amely szerint a korábbi… The post Drasztikus elszegényedést hozhat a felmelegedés az átlagember számára appeared first on Prove.hu.
Az egészséges öregedés kulcselemére mutattak rá kutatók
2025. április 7. Prove - a világ vegán szemmel
A növényi alapú táplálkozás kulcsszerepet játszhat az egészséges öregkor elérésében egy új tanulmány szerint. A kutatók arra jutottak, a fitt, krónikus betegségektől mentes nyugdíjas évekre garanciát ugyan nem biztosíthat a feldolgozott és az állati eredetű ételek minimalizálása az étrendben, az esélyeket azonban jócskán javíthatja. Egy egészséges, azaz elsősorban növényi alapú, minimális ultrafeldolgozott élelmiszert és csak… The post Az egészséges öregedés kulcselemére mutattak rá kutatók appeared first on Prove.hu.
Paradicsomos bulgur
A bulgur az egyik legrégebbi feldolgozott gabonaféle, amelyet már az ókori Mezopotámiában is fogyasztottak. Leginkább a közel-keleti, török és mediterrán konyha egyik alapélelmiszere, ahol levesekhez, salátákhoz, köretekhez és egytálételekhez használják. Durumbúzából készül, amelyet előfőznek, kiszárítanak, majd különböző méretűre törnek. Ennek köszönhetően gyorsan elkészíthető, mégis megőrzi tápanyagtartalmát. Rostban gazdag, tápláló és könnyen emészthető, ezért egyre népszerűbb az egészségtudatos étrendekben is. A legismertebb bulgurral készült ételek közé tartozik a török k?s?r, a híres arab tabbouleh saláta vagy a különféle fűszeres egytálételek. De egyszerű köretként is remek alternatíva a rizs vagy a burgonya helyett. Hozzávalók: - 2 ek olaj - 3 dl bulgur - 2 ek sűrített paradicsom - fél ek saját készítésű ételízesítő (só nélküli) - 2 kk só - 1 marék friss petrezselyemzöld, aprítva - 6 dl víz Egy lábosban felmelegítjük az olajat, beleöntjük a bulgurt, egy kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, megszórjuk az ételízesítővel és egy kevés sóval, és alaposan elkeverjük. Felöntjük a forró vízzel, lefedjük, és kis lángon addig főzzük, amíg a bulgur felszívja a folyadékot és megpuhul (kb. 10-15 perc). Levesszük a tűzről, és még pár percig pihentetjük. Végül belekeverjük az aprított petrezselyemzöldet, és már tálalhatjuk is.
Thai ihletésű quinoasaláta pikáns mogyoróvajas öntettel
2025. március 6. Prove - a világ vegán szemmel
A thai konyha jellegzetes aromái köszönnek vissza ebben a színes, tápanyagokban gazdag quinoasalátában: az édes, sós, savanyú és csípős ízek harmóniája. A füstölt tofu karakteres íze, a ropogós zöldségek és a mogyoróvajas öntet teszi ezt az ételt könnyű, mégis laktató fogássá. Tökéletes ebédre vagy vacsorára, sőt, előre elkészítve is kiváló, így magaddal viheted munkába vagy… The post Thai ihletésű quinoasaláta pikáns mogyoróvajas öntettel appeared first on Prove.hu.
Jegesmedvés fotókkal gyűjt pénzt a WWF, miközben a vadászat mellett érvel
2025. március 5. Prove - a világ vegán szemmel
A jegesmedve kereskedelmi célú vadászata mellett teszi le a garast a WWF. A szervezet szerint ezzel is lehet tenni a faj fennmaradásáért. Egy alaszkai őslakos szerint azonban más lehetőségek is rendelkezésre állnak arra, hogy bevételt generáljanak ezekből az állatokból a fajvédelem megerősítésére. Ezek ráadásul hosszú távon fenntartható megoldások lennének. A nemzetközi jegesmedveszőr-kereskedelem előmozdításán dolgozott a… The post Jegesmedvés fotókkal gyűjt pénzt a WWF, miközben a vadászat mellett érvel appeared first on Prove.hu.
Engedd magad megszelidíteni
2025. február 21. Élj harmóniában
"Te pillanatnyilag nem vagy számomra más, mint egy ugyanolyan kisfiú, mint a többi száz- meg százezer. És szükségem sincs rád. Ahogyan neked sincs énrám. Számodra én is csak ugyanolyan róka vagyok, mint a többi száz- meg százezer. De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra..."Antoine de Saint-Exupéry Megszelidítés... a mai világban a legtöbb ember nem szeretne mást "megszelidíteni" és nem is szeretné, hogy őt "megszelidítsék" Az emberek jelentős része nem meri kitárni a szívét, őszintén átadni magát az érzésnek, amit egy közvetlen, szeretetteljes emberi kapcsolat jelent, nem mer másokat keblére ölelni, közel engedni magához, de így ő se kerül közel senkihez. Naponta találkozom olyan emberekkel, akiknél a szívcsakra blokkolva van, akik nem tudnak megnyílni és nehezükre esik az elfogadás is. Természetesen mindig válogasd meg kinek, de merj kinyílni, bizní, szeretni, elfogadni, ölelni, odaadni a szíved másnak és elfogadni a másik ember szívét. Ne rettegj a sérüléstől, mert sokkal többet veszítesz azzal, ha nincsenek őszinte, mély emberi kapcsolataid. A szeretetteljes emberi kapcsolatoknak védikusan 6 szimptomája van. Ajándékokat adni a másiknak, ajándékokat elfogadni, ételt készíteni a másiknak, ételt elfogadni, az elme bizalmas feltárása, és bizalmas érdeklődés. Ha pl. egy kapcsolatodban nem tárhatod fel az elmédet őszintén, mindig meggondolod mit merj elmondani és mit ne, akkor az nem egy szeretetteljes, őszinte emberi kapcsolat. Manapság sokan a barátságokban vagy az interneten a valóságtól elrugaszkodott dolgokat kommunikálnak magukról, mert félnek megmutatni azt ami belül van, amilyen gondolatokkal, érzésekkel, élethelyzetekkel küzdenek. Ha valaki szeret, feltétel nélkül tud szeretni elfogadni. Engedd magad megszelidíteni és Te is törekedj arra, hogy másokat megszelidíts. Akik kemény ego páncéllal veszik magukat körül, az olyan, mint amikor bezárja magát valaki egy saját maga építette vártoronyba és utána ott sínylődik. Sajnos ez a saját börtön gyengíti az immunrendszeredet is. Számos kutatás támasztja alá, hogy a szeretetteljes emberi kapcsolatok, erőt adnak, erősítik az immunredszeredet, átsegítenek a nehezebb élethelyzeteket is és sok esetben elkerülheted a depressziót, pánikbetegséget is. Merj szeretni, bízni, másokat közelengedni, őszintén megmutatni magad , merj embernek lenni. szeretettel KAti #önszeretet #bizalom #kisherceg #megszelidíteni #őszinteség #önbizaom #nyitottság #szeretet #elfogadás
Rókatetemekkel a pótkerekén közlekedett Nyíregyházán egy férfi
2025. február 18. Prove - a világ vegán szemmel
Egy autós a farkuknál összekötött, majd a hátsó pótkerékre akasztott két rókatetemet, így közlekedett Nyíregyháza utcáin. A Rókales Alapítvány által megosztott felkavaró felvételek olyan komoly indulatokat keltettek, hogy röviddel a megjelenést követően az oldal törölte a bejegyzést. Azóta több hivatal is eljárást indított, hogy kiderüljön, ki követte el a felkavaró mutatványt. Egy ismeretlen autós két… The post Rókatetemekkel a pótkerekén közlekedett Nyíregyházán egy férfi appeared first on Prove.hu.
Vegán kimchi
A kimchi Dél-Korea egyik legismertebb és legkedveltebb étele. Ez a fermentált finomság káposztából, retekkel, fűszerekkel és erjesztési folyamat során kialakuló komplex ízekből áll. Az ázsiai konyha elengedhetetlen része, egy igazi szuperétel - tele van probiotikumokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják az emésztést és az immunrendszert. Hozzávalók: A zöldségekhez: - 1 nagyobb kínai kel - 2 csapott ek csésze durva só (jódozatlan) - 1 jégcsapretek - 1 sárgarépa A fűszerpasztához: - 4 dl víz - 2 ek rizsliszt - 1 tk nádcukor - 1 ek reszelt friss gyömbér - fél kápia paprika felkockázva - 2 tk koreai chilipehely vagy por (gochugaru) - 1 tk pirospaprika - 2 ek szójaszósz - 1 tk só (jódozatlan) A kínai kelt hosszában felnégyeljük, majd a negyedeket nagyobb kockára vágjuk. Megszórjuk a sóval, jól átforgatjuk és 2 órán át állni hagyjuk. Közben előkészítjük a répát és a retket is: megpucoljuk és gyufaszál méretűre vágjuk. Megcsináljuk a fűszerpasztát. Egy kislábosban összekeverjük a rizslisztet és a vizet és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha megvan, belekeverjük a nádcukrot és hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a kápiát, a gyömbért, a chilit, a pirospaprikát, a szójaszószt és a sót. Késes aprítóba tesszük és összeturmixoljuk. Ha letelt a 2 óra, a káposztához keverjük a zöldséget, ráöntjük a fűszerpasztát és alaposan átforgatjuk. Ha megvan, tiszta üvegbe nyomkodjuk, lezárjuk az üveget és konyhapulton 2-3 napig állni hagyjuk. Amikor látni, hogy beindul az erjedés (apró buborékok keletkeznek), hűtőbe tesszük, ahol akár hónapokig eláll. Kiegészítés: én nem főzök hagymával, azért kihagytam, de az eredeti receptekben vágnak 3-4 szál újhagymát a zöldségek közé, és turmixolnak 2-3 gerezd fokhagymát a fűszerpasztába.
Az összes 'étel' találat megjelenítése »