kakaó receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Boldog Születésnapot Nekünk!

Avokádókrémmel töltött kosárkák

Vegán “sajtos” pogácsa

Sütőben sült szilvásgombóc

Pirított mustáros citromos szójaszeletek (laktózmentes, gluténmentes, vegán)










kakaó receptek

Avokádókrémmel töltött kosárkák

2017. október 11. Éltető ételek 

Avokádókrémmel töltött kosárkákAz idei Országos Könyvtári Napok szlogenje "Csak tiszta forrásból" volt. Ennek keretében a tiszaújvárosi könyvtár sütiversenyt hirdetett, amely során csak természetes alapanyagokat lehetett felhasználni. Sok süti érkezett, de nyers desszertet csak én készítettem. A zsűri I. helyezéssel jutalmazta az édességemet, aminek nagyon örültem. :) Így hát jöjjön a recept, hogy ti is el tudjátok készíteni ezt a finomságot. Mivel igazán laktató, így 1-2 kosárka bőven elég egy délutáni nasira. Hozzávalók: (35 db kosárka) Tészta: - 25 dkg dió - 5 dkg kesudió - 25 dkg datolya - 5 dkg aszalt szilva -  1/­­2 mokkáskanál vaníliapor -  1/­­3 mokkáskanál ceyloni fahéj -  1/­­2 banán Csokikrém: - 2 érett avokádó - 2 érett banán - 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor - 3-4 evőkanál kókuszvirágcukor - 1 mokkáskanál vaníliapor - 1 mokkáskanál szárított narancshéj vagy 3-4 csepp narancsolaj Nyers szilvalekvár - 10 dkg aszalt szilva - 1 dl víz -  1/­­3 mokkáskanál ceyloni fahéj - 3 csepp citromolaj Elkészítése: A tésztához a datolyát vágd fel kis darabokra. Az összes hozzávalóval együtt késes darálóval aprítsd morzsásra. Szilikonos mini muffinformákba nyomkodj bele 1 kis gombócnyit úgy, hogy a közepe üreges legyen. Fordítsd ki a formából, majd a kosárkát kókuszreszelékbe mártsd bele. Aszalóban (radiátoron, kandallón, napon) szárítsd ki annyira, hogy megtartsa formáját. Én kb. 4 órát aszalóban szárítottam 45-50 fokon. A krémhez mindent botmixerezz össze. A lekvárhoz a szilvát vágd fel kis darabokra, majd öntsd rá a vizet. Hagyd állni néhány órát. A fűszerekkel botmixerezd krémesre. Összeállítása: Minden kosárkába tegyél 1/­­2 mokkáskanálnyi lekvárt, majd nyomózsákkal csokikrémet. Díszítheted friss gyümölccsel, pl. málna, eper, kókuszreszelékkel vagy pirított mandulával. (Én kókuszcukros manduladarabkákat szórtam a tetejére.

Krémes zöld banánfagylalt (laktózmentes, gluténmentes, cukormentes, vegán)

2017. szeptember 22. Zizi kalandjai 

Krémes zöld banánfagylalt (laktózmentes, gluténmentes, cukormentes, vegán) Igen, tudom, már javában ősz van és most naptár szerűen szeptember 2-án már beköszöntött a hűvösebb, esős idő. Én azonban várom még a vénasszonyok nyarát, mert a kertünkben bőven akad tennivaló és az ilyen munkákat jobban szeretem száraz időben csinálni. Szóval hideg idő ide vagy oda, én bizony egy házi fagylalt receptet hozok most nektek. Az egyszerű egy hozzávalós banánfagylalt – angolul “nicecream” – titkát szerintem sokan ismeritek már, de aki még nem, annak röviden a lényeg: jó érett banánokat, meghámozva, kisebb darabokra törve a fagyasztóba teszünk egy tasakban. Ha jól megfagytak, bedobjuk a szuper turmixgépünkbe vagy aprítógépünkbe és addig dolgoztatjuk a gépet (6-8 perc), amíg a banánok krémes állagúra állnak össze. Ezt aztán bármivel ízesíthetjük, mehetnek bele fűszerek – vanília, fahéj -, más gyümölcsök, pirított vagy nyers magok, diófélék, kókuszreszelék, kakaópor, stb. Mi most superfood-osra vettük a figurát és az ajándékba kapott moringa porból tettünk bele egy keveset. “Ez a superfood Ázsiából hódította meg a világot, ott a növény minden részét felhasználják, a gyökerétől a levelekig. Európában a növény zöld leveleiből készült őrleményt fogyasztjuk. Antioxidánsokban gazdag, sejt- és szövetvédő hatású.” (Forrás: innen). Nagyon magas a moringa fehérje tartalma. A moringa lassíthatja az öregedési folyamatokat, tisztítja a májat, szabályozza a vércukor szintet, javítja az agyfunkciókat, vérszegénység és ízületi problémák esetén is használják. Tehetjük zöld turmixokba, ihatjuk teaként, de mivel enyhe hashajtó hatása van, kezdetben csak napi 1/­­2-1 teáskanállal javasolt szedni – ha rendszeresen fogyasztjuk -, majd fokozatosan növelhetjük a mennyiséget, ha nem okozott gondot a kisebb mennyiség. Mi nagyon ritkán fogyasztjuk, meg ebbe a fagylaltba 2 teáskanálnyit tettünk, amit hárman ettünk meg. Színezhetjük a fagylaltunkat acai porral lilára, céklaporral rózsaszínre, árpafűporral szintén zöldre, de tényleg ízlésünknek megfelelően bármivel ízesíthetjük ezt a nyers, vegán, feldolgozott cukortól mentes egészséges fagylaltot, ami egyébként a reggelink is lehet. Krémes zöld banánfagylalt (laktózmentes, gluténmentes, cukormentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 3 óra Főzési idő 8 perc Teljes idő 3 óra 8 perc   A világ legegyszerűbb és legegészségesebb cukormentes, vegán fagylaltja. Szerző: Zizi Recept típusa: fagylalt, reggeli, desszert Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 2-3 főre Hozzávalók 3 db érett banán, meghámozva 2 teáskanál moringa por egy csipet őrölt vanília goji bogyó, kókuszchips, tálaláshoz Elkészítés A banánokat törjük kisebb darabokra. Tegyük egy tasakba a darabokat, majd mehet a mélyhűtőbe 2-3 órára. A megfagyott banán darabokat tegyük a robotgépbe/­­aprítógépbe a moringa porral, a vaníliával és kapcsoljuk be. Először hangos lesz, meg mozogni fog a robotgép (valahogy kezelni kell a fagyott darabkákat), de 2-3 perc múlva fagyottá áll össze az egész. Ha még 3-4 percig dolgoztatjuk a robotgépet az egész krémes lesz. Tálaljuk kis tálkákba szedve, tegyünk rá goji bogyót és kókuszchipset. Jegyzetek Granolával (ropogós müzlivel) megszórva teljesértékű reggeli lehet. 3.5.3226

kakaós kókuszos céklás kenyér

2017. szeptember 15. Beautilicious 

kakaós kókuszos céklás kenyérImádom a kakaó, a cékla, és a kókusz ízét is, na de a három együtt még zseniálisabb. Ha valami igazán finom süteményre vágysz, próbáld ki ezt a glutén-, és cukormentes egészséges finomságot. Hozzávalók - 125gr kókuszliszt - 25gr útifű maghéj  - 75gr édesítő - 50gr kakaó - 175gr cékla - 250gr görög joghurt - 150ml kókusztej Így készítsd - A céklát a joghurttal és a tejjel turmixold össze - Egy másik tálba keverd össze a száraz összetevőket - A két keveréket gyúrd össze és tedd kenyérsütő formába - Süsd 180 fokon 30 percig

Túros csokis csoda

2017. augusztus 29. Beautilicious 

Nincs is jobb párosítás a túrónál és csokinál. Mindkét ízvilág nagyon finom, de a kettő együtt tarol. És ha  mindez cukkíniből készül cukor és fehérliszt nélkül, neked is a kedvenc sütid lesz. HOZZÁVALÓK - 1 nagy cukkíni - 250gr krémes joghurt - 130gr zabliszt - 80gr kókuszliszt - 90gr édesítő - 30gr kakaópor - 2 tojás - szódabikarbóna - fél citrom leve - 500gr túró - 100gr tejföl - vanília aroma - reszelt citrom héja - ízlés szerint édesítő ÍGY KÉSZÍTSD - A cukkínit tisztítsd meg, majd reszeld - Keverd össze a liszteket, kakaót, az édesítőt, és a szódabikarbónát - A joghurtot keverd össze a tojásokkal és citromlével, majd nyomkodd ki a cukkínit és öntsd bele - Keverd össze a nedves és száraz hozzávalókat - Öntsd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 180 fokon 1órát - A krémhez a túrót keverd össze a tejföllel, vaníliával, citromhéjjal és ízlés szerint édesítővel

kakaós piskóta naracsos sajtkrémmel

2017. augusztus 22. Beautilicious 

Egy puha piskóta, ami másnapra se szárad ki és nagyon finom. Megspékelve egy kis sajtkrémmel, ami telis tele van fehérjével...hmmm jól hangzik. Na de amilyen jól hangzik, olyan finom is. Hozzávalók - 3 tojás - 70gr eritrit - 30gr kókuszliszt - 70gr zabliszt - 25gr kakaópor - 150ml kókusztej - szódabikarbóna - fél citrom leve - vanília - 250gr kémsajt - 100gr tejföl - 2ek édesítő - 1 narancs leve - 1ek tápióka keményítő Így készítsd - A tojásokat választd ketté - A sárgájához keverd hozzá a tejet, édesítőt, vaníliát, kakaóport és a liszteket - A fehérjét verd kemény habbá, majd forgasd a liszthez - A masszát adagold tepsibe és süsd 180 fokon 15percig - A krémhez a sajtkrémet, tejfölt, narancs levet, tápiókát és az édesítőt alaposan keverd össze - Öntsd rá a tésztára és mehet vissza a sütőbe még a krém rá nem sül a tésztára. Ilyenkor a sütőt már felkapcsolhatod magasabb hőfokra.

Tejberisz

2017. augusztus 17. Beautilicious 

TejberiszVáltozatos, tápláló és egészséges. Mi az? A válasz az isteni tejberizs, amit szinte bármivel passzol. Eheted lekvárral, magokkal... bármivel, szinte akármivel finom. Hozzávalók - 150gr barnarizs - 300gr víz - 500ml tej/­­növényi tej - csipet só - vanília - 2ek édesítő Így készítsd - A rizst a vízzel és a csipet sóval főzd puhára - Add hozzá az édesítőt és a vaníliát - Folyamatosan öntsd hozzá a tejet egészen addig, míg a rizs krémes állagú nem lesz - Tálald ízlésed szerint kakaóval, fahéjjal, lekvárral.....:)

szedres-kakaós mascarpone szelet

2017. augusztus 2. Beautilicious 

Szeder, málna, áfonya...nyamiii! Ki kell használni, míg van a kedvenceinkből. Az én választásom most a szederre esett. Egy sütés nélküli könnyed, könnyen összedobható finomságok készítettem, amit az egész család ( beleértve a cukorfalókat is) imád. Ha szereted a lágy könnyed finomságokat, és úgy gondolod ebben a hőségben te is megérdemled, készítsd el bátran. Nem fogod megbánni! Hozzávalók - 350gr zabpehely - 1 adag fekete kávé - 200ml növényi tej - 30gr édesítő + 50gr - rumaroma - 40gr kakaópor - 1 cékla - 250gr mascarpone - 3 tojás - 200gr szeder Így készítsd - Főzd le a kávét, majd keverd bele a tejet, rumaromát, és az édesítőt - Reszeld le a céklát, adj hozzá kakaópor ,és öntsd hozzá a zabpelyhet - Ezt a keveréket öntsd le kávéval, és hagyd, hogy jól megszívja magát - A krémhez a tojásokat választd ketté - Turmixold le a szedret, majd add hozzá a mascarponét, tojássárgáját és az édesítőt - A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd forgasd a mascarponés keverékbe - Tedd a zabpelyhes keveréket egy edénybe, majd mehet rá a krém - Tedd hűtőbe pár órára, és már fogyaszthatod is

Erdei gyümölcsös “joghurt” szelet

2017. július 30. Fittanyuka 

Erdei gyümölcsös “joghurt” szelet Íme egy igazán könnyű, frissítő “mentes” desszert recept amely nemcsak vegán, cukormentes hanem gluténmentes is! Hozzávalók: (10-12 szelethez) 100 g rizsliszt 50 g gluténmentes lisztkeverék 25 g kókuszreszelék 25 g kakaópor 200 ml víz 80 g eritrit 1/­­2 citrom lereszelt héja 6 evőkanál folyékony (szoba hőmérsékletű) kókuszolaj 1 tasak foszfátmentes sütőpor   Krém:  250 g selyem tofu 200 ml kókusztejszínt 100 g eritrit 1 citrom reszelt héja 1 citrom leve késhegynyi bourbon vanília 2 csapott evőkanál agar-agar 1,5 dl víz két maréknyi friss, vegyes piros gyümölcsök A piskóta száraz hozzávalóit összekavarjuk, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, robotgéppel alaposan összedolgozzuk és egy kiolajozott kapcsos 10 szeletes tortaformába öntjük, 180 C fokon 40 percig sütjük. Tűpróbát végzünk, ha nem tapad a közepe elkészült, ha szükséges még 5-10 percig sütjük 150 C fokon. Formában hagyjuk kihűlni. A krém hozzávalóit (kivéve az agar-agar és víz) összeturmixoljuk. A vizet hidegen elkeverjük az agar-agarral és felforraljuk. Utána hozzákeverjük, turmixoljuk a krémmel, belekeverjük a megmosott gyümölcsöket és a formába öntjük, a piskóta tetejére. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük, vagy fagyasztóban 1-2 órát hűtjük.  

csokis croissant

2017. július 10. Beautilicious 

csokis croissant A balatoni kirándulásom előtt állok, de édességből sose lehet hiány. Reggelente mindig kígyózó sor áll a pékség előtt, ahonnan mindig árad az isteni pékség illat. A kiskori kedvencem a csokis croissant, amit mindig a lehel piacon könyörögtünk ki anyutól, mert nagyon imádtuk. Ezt hoztam most el nektek kicsit másképp. Hozzávalók - 200gr zabliszt - 100gr kókuszliszt - 100gr édesítő - 1 tasak sütőpor - 10gr útifű maghéj - 1 tojás sárgája - 300gr túró - annyi tejföl, hogy nyújtható legyen a tészta - 1 cékla - 100ml kávé - 1 marék datolya - 1 ek kakaópor Így készítsd - Tedd fel főni a megtisztított céklát - A tésztához keverd össze a liszteket, sütőport és édesítőt - Add hozzá a túrót, a tojás sárgáját, majd annyi tejfölt, amennyi szükséges (nekem 150gr kellett) - A krémhez turmixold össze a céklát a datolyával, kakaóporral és a kávéval - Válaszd négy részre a tésztát - Nyújtsd kör alakúra a tésztákat - Két tésztát kenj meg krémmel, majd egy- egy sima kört helyezz mindkettőre - Vágd 8 cikkre a köröket és tekerd fel őket, majd helyezd sütőpapírra - Előmelegített sütőben süsd 180fokon 30 percig

"oreo"

2017. június 28. Beautilicious 

Mindenkinek van klasszikus kedvence, amit nagyon szeretne enni, de a bűntudat miatt nem teszik. Ti is imádjátok az oreot? Hoztam nektek egy olyan receptet, ami megoldja az oreo problémát. Mostmár nyugodtan ehetsz "oreot". Hozzávalók - 200gr darált zabpehely - 2cékla - 3ek kakaópor - 3ek édesítőszer + 20gr - 100ml kávé - kis rumaroma - 200gr light sajtkrém - 150gr tejföl - vanilia - fél zacskó zselatin Így készítsd - Aprító gépbe keverd össze a céklát, kávét, kakaóport és a 3ek édesítőt - Ezt öntsd a darált zabpehelyhez - Formázz keksz alakokat és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és negyed óra alatt süsd ki 170fokon - A krémhez keverj el egy kis tejfölben fél zacskó zselatint - Tedd hozzá a sajtkrémet, tejfölt, édesítőt, a rumaromát és vaníliát, majd tedd hütőbe - Ha elég szilárd a krém, kenj egy kicsit 2 korong közé

Reform kakaós keksz

2017. június 19. Vegavarázs 

Inzulinrezisztens, vegán, cukormentes Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 10 dkg zabpehelyliszt 4 dkg Diawellness 1:4 cukorhelyettesítő 2 ek cukormentes kakaópor 7 dkg kókuszzsír 1 dl kókusztejszín egy csipet só A hozzávalókat egy tálban elkeverjük, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy a...

csokis muffin vörösbabból

2017. május 23. Beautilicious 

csokis muffin vörösbabbólA hüvelyesek tökéletes forrásai fontos fehérjéknek. Fogyasztásuk rendszeresen ajánlott. Rengeteg féle képp elkészítheted, én most mutatok nektek egy édes csodát, aminek az egyik kedvenc hüvelyesem a főszereplője: a vörösbab. hozzávalók - 1konzerv vörösbab - 1dl kávé - 150g joghurt - 100gr zabliszt - 30gr kakaópor - 100gr édesítő - 75gr darált dió Így készítsd - Mosd át alaposan a vörösbabot, majd a joghurttal és a kávéval turmixold össze - A száraz alapanyagokat kever össze, majd öntsd össze a kettőt - Helyezd a masszát muffin formákba - Előmelegített sütőben süsd 180fokon 35percig

Banánkenyér aszalt gyümölcsökkel

2017. május 15. VegaLife 

Banánkenyér aszalt gyümölcsökkelVan, amikor már nem esik jól a megbarnult héjú banán, holott belül semmi baja nincs, alkalmas fogyasztásra. Remek módja a felhasználásának a következő recept. De ha nincs barna héjú banánod, de szépen érett sárga színben pompázik, akkor sem kell várnod, hiszen ugyanúgy finom édességet készíthetsz. Szerintem millikók és milliók készítik és kóstolják a különféle banánkenyereket világszerte. Az enyém márványosságában és aszalt gyümölcseiben lett különleges. Banáncsipszet is tettem hozzá és tetszett, hogy a puha és lágy tésztában megbújt néha egy roppanós falatka. Ha nem tudod, mit süss vegán barátaidnak, íme egy egyszerű, de finom recept. Olyan sokan készítik el tojással, miközben tojás nélkül is remek kenyér készülhet. Ha pedig vegán vagy, szolgáljon ötletül receptem arra, hogy mit süss leközelebb a vendégeknek/­­családnak.   A recept Hozzávalók: - 2 érett banán - 1/­­2 bögre kókuszolaj - 1/­­2 - 1 bögre eritrit/­­xylit/­­gyümölcscukor (vagy bármilyen cukorhelyettesítő, ízlés szerint, de gondoljunk arra, hogy az aszaltgyümölcsök is édesítik) - 1 bögre liszt (fehérlisztet és teljes kiőrlésű lisztet fele-fele arányban használtam) - 1 bögre zabliszt (őrölt zabpehely) - 1 bögre növényi tej - 1 bögre feldarabolt aszalt gyümölcs - 1 teáskanál szódabikarbóna - pár csepp citrom vagy narancs kifacsart leve - 1 ek kakaó vagy karob (opcionális)   Elkészítés: A banánokat villával összenyomkodjuk, majd hozzákeverjük a liszteket, a szódabikarbónát, a növényi tejet és az édesítőszert. Sűrűbb tészta kell legyen, valamivel sűrűbb. mint egy piskótáé. Hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket. (Én aszalt barackot, meggyet, szilvát, datolyát, banánt, áfonyát adtam hozzá.) Jól összekeverjük, végül pár csepp (1-2 evőkanálnak megfelelő) citrusféle levét. A püspökkenyérformát - amennyiben nem szilikonanyagú  - kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a tésztát. 170°C-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 45-55 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha már nagyon pirulna a teteje sütés közben, alufóliát tegyünk a tetejére. Ha megsült, sütőből és formából óvatosan kiemelve rácson hagyjuk kihűlni. Kihűlés után szeletelhető. Ha márványos tésztát szeretnénk, mielőtt a formába öntenénk, az alaptésztát két részre válsztjuk, az egyikhez kakaót vagy karobot keverünk. Ezután rétegezve öntjük bele a formába a két tésztát. A tetejére csokimázt is készíthetünk karob/­­kakaó, folyékony kókuszzsír és datolyaszirup/­­etirit/­­nyírfacukor (ki milyen édesítőt használ) trióból. A jó elegyedéshez lehet némi hő szükséges a főzőlapunkon. A csokis krém sűrűsége kenhető állagú kell legyen. Ha rákentük a kihűlt banánkenyérre, hűtőben hagyjuk pihenni, dermedni.

Mit eszik a vegagyerek? szakácskönyv! :)

2017. április 20. Zizi kalandjai 

Mit eszik a vegagyerek? szakácskönyv! :) Téli álmából felébredni látszik a blogomon, vagy inkább téli álomba szenderül, ahogyan a mai időjárás viselkedett… egy fantasztikus hírt oszthatok meg veletek. A válasz arra, hogy miért aludt a blog egy ideig, az az, hogy írtam/­­írok egy újabb szakácskönyvet, amelyet már néhányan nagyon vártatok! Amikor a Vegán Reggeli megjelent többen jeleztétek, hogy nagyon örültök neki, megvettétek, csodaszép, de mikor írok már vegagyerekes szakácskönyvet. A válaszom erre, hogy MOST! A Vegán Reggeli után jött egy kis “lazítás”, majd belevetettem magam újra a recept tesztelésekbe. Főztem, ettünk, főztem, ettünk… tesztelték az ételeket az 1 éves és 3.5 éves családtagok, vagyis a vega gyerekek is. Azt hiszem mindegyik recept átment a teszten: “Anya, ezt berakhatod a könyvbe!” – jött a válasz. A Mit eszik a vega gyerek? a mindennapok gyakorlatából összegyűjtött több mint 60 bevált recept (egy részük már megjelent a blogon, de a receptek többsége teljesen új) ennek megfelelően kizárólag természetes növényi alapanyagok (zöldségek, gyümölcsök, gabonák és magvak) felhasználásával készül (vagyis nem tartalmaz semmilyen állati eredetű élelmiszert: tejterméket, tojást, mézet, halat és húst), így mind a vegetáriánus, mind a vegán étrend iránt elkötelezettek, mind pedig a növényi alapú ételek iránt csak érdeklődők számára is remek útmutatásként szolgál. Ezenkívül a könyvben szereplő több recept hasznos forrása a gluténmentes és a cukormentes táplálkozást követőknek, a feltüntetett allergének pedig segítenek azoknak, akiknek valamilyen táplálékallergiára is ügyelniük kell. Ez nem egy hozzátáplálási kézikönyv! A könyvben szereplő receptek 1 éves kortól 101 éves korig (vagy azon túl ) fogyaszthatóak, tehát egy teljes család számára biztosít könnyebb, egyszerűbb, gyorsabb és ráérősen készítős recepteket is, amelyek dietetikus által lettek ellenőrizve! A könyv öt fejezetre van bontva: reggeli, ebéd, vacsora, parti/­­desszert és alapreceptek. Az egyes fejezetekben lévő receptek jól kombinálhatók egymással. A reggelik édes ízvilágúak (turmixok, juice-ok, palacsinták, kásák), de ha valami sósra vágyunk, akkor a vacsora fejezet egyik kencéjét elkészítve máris van sós reggelink (meg inspirálódhatunk a Vegán Reggeli könyvből is). Az ebéd fejezet főtt ételek teljes sorát gyűjti csokorba. Nagyon sok a zöldséges gabonafasírt, a ragu, de van főzelék is. A vacsora részben is vannak meleg ételek, gyorsan elkészíthető levesek, tészták, de zöldség-hüvelyes kencék, valamint egy alap saláta is feltűnik. A parti/­­desszert rész többnyire édes dolgokat takar, de van benne egy-két sós finomság is – csakis olyanok, amelyek egy gyerekzsúron is megállják a helyüket és élvezettel fogják fogyasztani a gyerekek és a szüleik is. Az alapreceptek fejezet pedig olyan receptekből áll, amelyek alapok lehetnek a konyhánkban és többféle étel elkészítéséhez fel tudjuk őket használni, ilyen például a házi vegán parmezán, a kesudióvaj, a villámgyorsan elkészíthető ketchup, a szezámmagos (hamburger) zsemle vagy a kókuszjoghurt. Nagyon izgulok, mert a fotókat most én készítettem… remélem tetszeni fog nektek! Ezenkívül található a könyvben egy használati útmutató: bevásárláshoz, főzéshez, sütéshez ad tippeket, ötleteket. Írok a az egészséges táplálkozásról, hogy nekünk mi vált be, hogyan tudjuk rávenni a gyerekeket a spenót, a saláta vagy akár egy quinoa tabulé megevésére. A legbüszkébb pedig arra vagyok, hogy a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Intézete vállalta, hogy szakvéleményt (tudományos tényekkel alátámasztott bevezetőt) ír a könyvemhez! Hálás köszönetem Erdélyi Attila III. éves dietetikus hallgatónak, Szabó Zoltán szakoktatónak és Prof. Dr. Figler Mária egyetemi tanárnak, hogy vállalták ezt a nemes feladatot és alátámasztják a vegán táplálkozás fontosságát. A Mit eszik a vega gyerek? egy vegán szakácskönyv, amely bemutatja, hogy a növényi étrenden belül is létezik a gyermekek kitűnő egészségéhez vezető, teljes értékű vegyes táplálkozás. Külön köszönet a Boook Kiadónak, hogy láttak, látnak fantáziát a témában, a kiadó vezetőjének Széplaki Péternek, Földi Hajnal művészeti vezetőnek,  B. Tier Noémi szerkesztőnek, Lukács Eszter dietetikusnak. Ezer hála a kiadó többi kollégájának: Adrinak, Kingának, Matyinak, Csillagnak, Enikőnek, Bereznay Tamásnak, Tóth Milánnak és Erdőháti Áronnak a sok segítségért. A könyv nem jöhetett volna létre a családom (szüleim, öcsém), Iván és természetesen a vega gyerekek (Ádám és Ákos) támogatása nélkül! A Biorganik egy fantasztikus cég, akik elláttak alapanyagokkal és támogatják a könyv létrejöttét. A Monkie (SkipHop Magyarország) nagyon sok eszközt biztosított a fotózáshoz, a Planetbio az utolsó pillanatban a segítségünkre érkezett egy nagy tasak kakaóbabtörettel és persze ott vannak a konyha angyalai: Gacsó Anikó (Bébispenót), Szabó Jucus (5hozzávaló) és Kósa Gabi (Rakottkert), akik káprázatosan főztek, sütöttek és a kezem alá dolgoztak a könyv fotózásakor. Nélkületek nagyon nehéz lett volna, csajok! Hashtag, amit a könyvvel kapcsolatban használhattok a social media felületeken: #miteszikavegagyerekszakacskonyv. Speciális előrendelési akció keretében 2017. április 30-ig csak most csak nektek a könyv a weboldalamon 25%-os kedvezménnyel, 3367 Ft-os áron megrendelhető az alábbi linken! A könyv várható érkezése: 2017. május vége!  A sikeres megrendelésről pár percen belül emailben értesítek mindenkit, amelyben minden információ szerepelni fog a fizetés, a személyes átvétel és a szállítás módjáról. 2017. május 1-től pedig 20%-os kedvezménnyel (3592 Ft) lehet majd a könyvet előrendelni az adott linken! 25%-OS KEDVEZMÉNNYEL 4490 FT HELYETT 3367 FT! NAGY ZITA: MIT ESZIK A VEGA GYEREK? (Könyvrendelés!) Zizi új könyve 25%-os kedvezménnyel elérhető a zizikalandjai.com blogon! (Postázni csak magyarországi címre tudunk jelenleg!) Név* Vezetéknév Keresztnév Email cím* Email megadása Email megadása újból A véletlen elgépelés elkerülése céljából Számlacím* Számlán szereplő név /­­ cégnév Utca, házszám (emelet, ajtó) Város Irányítószám Személyes átvétel esetén is szükséges megadni, mert a jog így kívánja meg! Eltérő a postacímed?* NemIgen Postacím (számlacímtől eltérő) Utca, házszám (emelet, ajtó) Város Irányítószám Telefonszám (Futárnak szüksége lehet rá) KönyvHány darabot küldhetek 25% kedvezménnyel?* 1234567891011121314151617181920 Dedikálhatom a könyvet?NemIgen Hány darabot dedikálhatok?1234567891011121314151617181920 Ha többet rendelnél, mint 1 db, így könnyen meg tudod adni, hogy ebből hányat lássak el néhány kedves sorral, és hányat ne. Ha ajándéknak szánod a könyvet és szeretnéd, hogy a megajándékozandó személy részére dedikáljam a könyvet, akkor kérlek a megrendelést visszaigazoló e-mailre válaszolj, és írd meg, hogy kinek írhatom az ajánlást! Köszönöm! Kérlek válaszd ki a fizetés /­­ átvétel módját!* Utánvét, MPL futár (10.000 Ft-ot meghaladó értékű megrendelés esetén ingyenes!)Készpénz, személyes átvétel - INGYENES! (BOOOK Kiadó ügyfélszolgálatán, 1095 Budapest Mester utca 87.) Kérlek válaszd ki a fizetés /­­ átvétel módját!* Utánvét, MPL futár - INGYENES (10.000 Ft értékű megrendelés fölött)Készpénz, személyes átvétel - INGYENES! (BOOOK Kiadó ügyfélszolgálatán, 1095 Budapest Mester utca 87.) Fizetendő 0,00 Ft Email Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni. if(typeof gf_­global == undefined) var gf_­global = {gf_­currency_­config:{name:Magyar Forint,symbol_­left:,symbol_­right:Ft,symbol_­padding: ,thousand_­separator:.,decimal_­separator:,,decimals:2},base_­url:http:/­­/­­www.zizikalandjai.com/­­wp-content/­­plugins/­­gravityforms,number_­formats:[],spinnerUrl:http:/­­/­­www.zizikalandjai.com/­­wp-content/­­plugins/­­gravityforms/­­images/­­spinner.gif};jQuery(document).bind(gform_­post_­render, function(event, formId, currentPage){if(formId == 4) {gf_­global[number_­formats][4] = {1:false,23:false,3:false,9:false,4:false,6:false,14:decimal_­comma,19:false,10:false,11:false,22:decimal_­dot,21:decimal_­dot,17:false,24:false};if(window[jQuery]){if(!window[gf_­form_­conditional_­logic])window[gf_­form_­conditional_­logic] = new Array();window[gf_­form_­conditional_­logic][4] = { logic: { 4: {field:{actionType:show,logicType:all,rules:[{fieldId:9,operator:is,value:Igen}]},nextButton:null,section:null},11: {field:{actionType:show,logicType:all,rules:[{fieldId:10,operator:is,value:Igen}]},nextButton:null,section:null},22: {field:{actionType:show,logicType:all,rules:[{fieldId:19,operator:,value:2}]},nextButton:null,section:null} }, dependents: { 4: [4],11: [11],22: [22],21: [21] }, animation: 0, defaults: {1:{1.2:,1.3:,1.4:,1.6:,1.8:},23:{23:,23.2:},3:{3.1:,3.2:,3.3:,3.4:,3.5:,3.6:},9:,4:{4.1:,4.2:,4.3:,4.4:,4.5:,4.6:},14:{14.1:,14.2:,14.3:},10:,11:1}, fields: {1:[],23:[],3:[],9:[4],4:[],6:[],14:[],19:[22,21],10:[11],11:[],22:[],21:[],17:[],24:[]} }; if(!window[gf_­number_­format])window[gf_­number_­format] = decimal_­comma;jQuery(document).ready(function(){gf_­apply_­rules(4, [4,11,22,21], true);jQuery(#gform_­wrapper_­4).show();jQuery(document).trigger(gform_­post_­conditional_­logic, [4, null, true]);} );} if(window[gformInitPriceFields]) jQuery(document).ready(function(){gformInitPriceFields();} );} } );jQuery(document).bind(gform_­post_­conditional_­logic, function(event, formId, fields, isInit){} ); jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger(gform_­post_­render, [4, 1]) } );

Gyors banános édesség

2017. augusztus 28. Gitta nyersétel blogja 

Gyors banános édességAmikor eljön a délutáni szénhidrát éhség (igen, van ilyen), akkor jó, ha van kéznél egészséges édes-falat, amit lehet enni. Sokan ismerik már ezt a banános trükköt, most megosztom veletek is. Kakaós banán  Hozzávalók: 2 banán 1 kanál kakaópor (lehetőleg tiszta kakaópor legyen) Elkészítés: A banánt villával szétnyomkodjuk... maradhat kicsit darabos Itt még csak a banán van villával szétnyomva És ráteszünk egy evőkanál jó minőségű kakaóport, én PlanetBIO kakaóport használok, mert bio, tiszta, jó helyről van, megbízható. Pillanatok alatt készen van  Opcionális a maca por, egy különleges szuperétel, ami most az enyémben is landolt, de enélkül is fantasztikus, gyors, finom édes, természetes délutáni nasi.

Tejberizs

2017. augusztus 17. Beautilicious 

TejberizsVáltozatos, tápláló és egészséges. Mi az? A válasz az isteni tejberizs, amit szinte bármivel passzol. Eheted lekvárral, magokkal... bármivel, szinte akármivel finom. Hozzávalók - 150gr barnarizs - 300gr víz - 500ml tej/­­növényi tej - csipet só - vanília - 2ek édesítő Így készítsd - A rizst a vízzel és a csipet sóval főzd puhára - Add hozzá az édesítőt és a vaníliát - Folyamatosan öntsd hozzá a tejet egészen addig, míg a rizs krémes állagú nem lesz - Tálald ízlésed szerint kakaóval, fahéjjal, lekvárral.....:)

Gyors, gluténmentes, tejmentes kókuszos puliszkasüti

2017. augusztus 4. Élj harmóniában 

Gyors, gluténmentes, tejmentes kókuszos puliszkasütiGyors, gluténmentes, tejmentes kókuszos puliszkasütiA kukoricadara, puliszka avagy más néven polenta, sokak nagy kedvence, mert tápláló, erősíti a testet és nagyon gyorsan elkészíthető.Ráadásul még gluténmentes is, így gm diétába is jól beilleszthető. Fogyasztható édesen és sósan is. Korábban, már tettem fel sós puliszkás receptet a blogra, egy párolt zöldséges receptet  itt olvashatsz, és itt találsz egy polenta pizza receptet. Most egy édes változatot írok Nektek, amit gyakran szoktam elkészíteni:) Hozzávalók 1 csésze kukoricadara 4 csésze víz 1 csésze kókusz 1/­­2 csésze teljes értékű nádcukor  (ízlés szerint változtatható mennyiség) vanília 4 ek. kókuszzsír (vajjal is nagyon finom) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!  A vizet egy nagy edénybe forrald fel. Tedd hozzá a kókuszt, vaníliát. M ajd vedd kis lángra és keverd bele a kukoricadarát. Keverd folyamatosan - habverőt is használhatsz az elején, azzal könnyebb csomómentesre eldolgozni a kukoricadarát. Kb. 5 perc után már fakanállal is könnyedén tudod keverni. Addig főzd amíg  meg nem fő, szépen elválik majd az edény falától. A végén keverd hozzá a kókuszzsírt. Egy tepsibe öntsd bele a masszát. Várd meg amíg kihűl és utána szépen szeleted fel.   A receptet kiegészítheted bármilyen más aszalt gyümölccsel, dióval, mandulával, mogyoróval, kakaóval Csak a fantáziád szab határt:) tehetsz bele több cukrot vagy kevesebbet:).

Csokis-vaníliás chiapuding

2017. augusztus 1. VegaLife 

Csokis-vaníliás chiapudingA köztudatban chia magnak hívják, a tisztes magyar neve azonban aztékzsályamag. Mexico és Guatemala területein honos leginkább. Aki hallott már a chia magról, az bizonyára hallotta azt is, hogy  nagy arányban tartalmaz rostot. Magas rost tartalma (18-30%) miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában. Azt talán már kevesebben tudják, hogy szintén szép arányban tartalmaz fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Pont magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 gramm chia magnál nem ajánlatos többet fogyasztani. Nyersen sose fogyasszuk a magvakat, mivel különleges képességük, hogy súlyuk többszörösét képesek folyadékban megkötni. Ha nyersen kerül a gyomorba, ott fog megdagadni, ami kellemetlen lehet. Felfújódást, hasi problémákat, rosszullétet okozhat. Fontos, hogy fogyasztás előtt legalább 10 percig áztassuk vízbe, növényi tejbe, magtejekbe, vagy gyümölcslébe, de ne keverjük olajokkal. Óvatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket a chia maghoz, kis adagokkal kezdve. Mindig figyeljünk arra, hogy chiamag fogyasztása után (legyen az müzliben, pudingban vagy más ételben) bőséges folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe, így elkerülve a hasi panaszokat. Kerülendő a magas zsírtartalmú étellel keverése, mivel megfekszi a gyomrot. Nem ajánlott együtt fogyasztani alkohollal, mert fokozza annak vízürítő hatását. Mindemellett nagyon sok jó tulajdonsága van, jelentős a kálium, magnézium és antioxidáns tartalma. Ennek köszönhetően több energiát ad, valamint szabályozza az emésztést. Segítő társ lehet fogyókúrában, mivel fogyasztása telítettségérzést okozhat. Elsősorban reggelire vagy ebédre fogyasszuk. Ha mégis az alábbi pudingot estére tálalnánk a vendégeknek, kis mennyiséget szervírozzunk és adjunk a vendégeknek bőséges italt (vizet vagy lágy teát esetleg gyümölcslevet) a puding után.   A recept Hozzávalók:   - 4 dl növényi tej - 4 ek chia mag - agavé szirup - karob vagy kakaópor vagy olvasztott csoki - vanília - barack (vagy idénygyümölcs)   Elkészítés: Ha csokis-vaníliás chiapudingot szeretnénk készíteni, akkor felezzük el a növényi tejet (2-2dl). Az egyiket keverjük ki kakaó vagy karobporral és agavé sziruppal, vagy olvasszunk fel egy kevés (kb 30 gramm) étcsokit és keverjük a növényi tejhez. A növényi tej másik részét melegítsük fel vanília kikapart belsejével vagy vanília esszenciával. A fehér és barna színű tejekhez adjuk hozzá a magokat, tegyük hűtőbe. Egy éjszaka alatt magába szívják a folyadékot, de pár óra is elegendő idő arra, hogy megdagadjanak és puding állaga legyen.  Poharakba adagoljuknés a tetejét pl. barackkal vagy más idény gyümölccsel díszitjük. A képen látható puding során a csokishoz szójatejet a vaníliáshoz rizstejet használtam. Mindkettővel egyformán jól elkészíthető.

Edzés utáni fehérjeturmix

2017. július 15. Beautilicious 

Edzés utáni fehérjeturmixA reggeli mellett a legfontosabb étkezés az edzés utáni étkezés. Minél hamarabb eszel edzés után annál jobban épül be az izomzatba. Fontos, hogy ilyenkor a szervezeted fehérjéhez és szénhidráthoz is egyaránt jusson. Ennek aránya az alkatodtól függ. Ha könnyen hízékony vagy, legyen az arány 1:1, ha nehezebben akkor pedig legyen 1:2 a fehérje a szénhidráthoz arány. Én ilyen pontosan nem nézem a saját étkezésemben az arányokat, de aki ezt is figyeli, annak fontos lehet. Itt egy szuper, gyorsan elkészíthető turmix edzés utánra. :) Hozzávalók - 1 banán - 1ek kakaópor - 100gr túró - 1 tojásfehérje Így készítsd - Ez az első és utolsó pont :D : Csak turmixold össze a hozzávalókat

Mandula latte (tejeskávé mandulatejből)

2017. július 4. Gitta nyersétel blogja 

Mandula latte (tejeskávé mandulatejből)Azoknak ajánlom ezt az italt, akik elsősorban a mandula ízére vágynak, megfűszerezve egy csepp kávéval. Lehűtve az igazi. mandula latte kakaóporral megszórva Hozzávalók: 4 pohár kávéhoz 15 dkg mandula 8 dl tisztított víz 1 evőkanál rizsszirup (vagy bármilyen természetes édesítőszer) 2 teáskanál bio arabica instant kávé + 1 dl víz Előkészítés: a mandulát áztassuk be kb 6 órára. A héját nem kell lehúzni. Ha blansírozott mandulánk van, azt nem kell beáztatni. Az 1 dl vizet felforraljuk és feloldjuk benne a kávét, szobahőmérsékletre hűtjük.  Elkészítés: a mandulát turmixoljuk simára kevés vízzel. Épp csak annyi vizet tegyünk hozzá, hogy a turmixgép jól vigye, csak így tudjuk elérni, hogy a magokat feltörje a gép. Ha tejszerű, sima állagú a massza, akkor hozzáöntjük a többi vizet is, még egyszer pörgetünk rajta egyet a géppel. Szűrőzsákon átszűrjük, és a leszűrt levet visszatöltjük a turmixgépbe. Hozzáadjuk az édesítőszert és a forró vízben feloldott kávét. Még egyszer átturmixoljuk.  Ha sokáig pörgetjük nagy teljesítményű turmixgéppel, akkor azt vesszük észre, hogy a súrlódástól az ital felmelegszik. Vigyázzunk az enzimvédő hőmérsékletre (45 C fok), ennél tovább ne hagyjuk melegedni a tejet. De egy langyos mandulatejes kávé... a nap bármely szakában jól fog esni.  A másik lehetőség, hogy ezt az italt jól lehűtjük, és hidegen tálaljuk. Nyáron jégkockával, szívószállal finom üdítő ital.  A visszamaradt pépet sokoldalúan fel tudjuk használni, hamarosan jön a pizza alap...  Ha nem használjuk fel azonnal, akkor tegyük nylon zacskóba, írjuk rá a dátumot, és tegyük be a fagyasztóba. Kiolvasztva bármikor felhasználható mandulasajt, sajtkrém, vagy pizza alap készítéséhez. 

Banános jeges kávé smoothie (laktózmentes, cukormentes, vegán) + Nespresso nyereményjáték

2017. június 22. Zizi kalandjai 

Banános jeges kávé smoothie (laktózmentes, cukormentes, vegán) + Nespresso nyereményjáték Én a kávét az íze miatt iszom… inkább olyan szertartás számomra az, ha iszom egy csésze/­­bögre kávét, nem pedig azért történik, hogy felébresszem magam. Ezért kávét nem is iszom reggel és mindennap sem, csak, ha megkívánom. Napszakot tekintve pedig ez többnyire ebéd után szokott megtörténni, amikor érzem, hogy most jól esne. Reggelire egy nagy pohár vizet szoktam inni és egy nagy pohár gyümölcsös turmixot. Én ezektől ébredek fel. De mi van akkor, ha valakinek nagyon fontos a reggeli kávé, de azt szeretné egy egészségesebb formába önteni úgy, hogy az még laktató is legyen? Ha más reggelire nincs is időtök, legalább egy banános jeges kávéra azért legyen ezen a nyáron! Ez a jeges kávé villámgyorsan elkészíthető, ha előző este bedobjátok az érett banánokat a mélyhűtőbe. Reggel csak elkészítitek a kávét hozzá, beleöntötök mindent a turmixgépbe és már kész is a nyári melegben igen jól eső heves-jeges banános-kávés-kókuszos krémes italotok. De ez az ital lehet a délutáni ébresztőtök is, amikor a kávé és banán cukortartalma segít felébreszteni a tikkasztó hőségben, meg lehűteni is egyben. Az ital laktóz- és gluténmentes, vegán és még cukormentes is, ugyanis a banán édesíti csak, ez adja a krémességét az italnak a kókusztejen felül. Egyszerűen nincs kifogás, irány a konyha, dobjátok be a mélyhűtőbe a banánokat, hogy minél előbb kipróbálhassátok ezt a finomságot! A Nespresso két limitált kiadású, a mediterrán életstílus által inspirált őrleményt mutat be idén nyáron, amelyeket kifejezetten jegeskávék készítéséhez terveztek: az Intenso on Ice-t és Leggero on Ice-t. Az Intenso on Ice egy merészen telt kávé gabonás és kakaós jegyekkel, intenzív, pörkölt lecsengéssel. A Leggero on Ice feketén fogyasztva gyömölcsös, citrusos jegyeket mutat, hosszú lecsengéssel és lágy textúrával. A Nespresso megkeresésének köszönhetően lehetőségem nyílt mindkét fajta limitált szériás kávét kipróbálni és az Instenso on Ice kapszulával pedig egy kicsit kísérletezni, amelynek eredménye ez a jeges ital lett. A Nespresso által a bloggerek között hirdetett versenyben a legjobb jeges kávé ital receptjét keresik. Ha úgy érzitek, ez a jegeskávé viszi a pálmát, akkor szavazhattok rá(m) a Nespresso Facebook oldalán itt (link hamarosan jön!!!), június 23 és 26 között. NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Ha pedig mindenféle izgalmas dolgot szeretnétek nyerni, akkor játsszatok ti is! Fotózd le kedvenc Nespresso kávéőrleményedből készült jegeskávéd a kapszulával együtt, használd a #NespressoPillanat hashtaget, és oszd meg a Nespresso-val Instagram-on, hogy te legyél a szerencsés nyertes, aki Nespresso jegeskávé ajándékcsomagot nyer!” Részletek: A nyereményjáték időtartama: 2017.06.12 10:00 – 2017.07.20 10:00. Feladat: #NespressoPillanat hashtaggel posztolni Instagramra úgy jegeskávé képet, hogy 1 Nespresso kapszula látszódik rajta. Nyeremény: 1db Iced Coffee csomag (Limited Edition Travel Mug termobögre, PURE Recipe pohár szett, Aeroccino 4 tejhabosító). A játékról még többet és a játékszabályzatot itt olvashatjátok el! Banános jeges kávé smoothie (laktózmentes, cukormentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 5 óra Főzési idő 5 perc Teljes idő 5 óra 5 perc   Hűsítő jeges kávés turmix egészségesen felturbózva. Szerző: Zizi Recept típusa: ital, turmix, reggeli Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 1 főre Hozzávalók 2 db érett banán 200 ml sűrű kókusztej 110 ml kávé (Nespresso Intenso on Ice kapszulából készítve) csipet fahéj kókuszchips, kakaóbabtöret (opcionális) a tálaláshoz Elkészítés A banánokat hámozzuk meg, törjük két-három darabba és egy tasakban/­­dobozban tegyük a fagyasztóba 5-6 órára (vagy egy éjszakára), amíg teljesen megfagynak. Tegyük a kókuszchipset száraz serpenyőbe, és pirítsuk meg 4-5 perc alatt. Egy pohárba tegyünk 3 nagy méretű jégkockát, és főzzük rá a kávét, hogy lehűljön. Tegyük a fagyasztott banánokat, kókusztejet, fahéjat és hűtött kávét turmixgépbe, és turmixoljuk krémesre. Tálaljuk pirított kókuszchipsszel megszórva. Jegyzetek Kb. 300 ml mennyiségű ital készül az alapanyagokból. 3.5.3226  

Brownie-falatok (vegán)

2017. május 24. VegaLife 

Brownie-falatok (vegán)Előző receptemben egy összetettebb történetet írtam le a konzervgyártás kezdeti lépéseiről. A következő édességhez is kapcsolódhatna akár az az írás is, hiszen szintén babkonzervet (igen, jól olvasod :) ) használtam a brownie elkészítéséhez. Ami viszont a brownie sütemény történetét illeti, egy  legenda szerint úgy találták fel, hogy egy szórakozott szakács elfelejtett sütőport tenni a  csokoládétortába . A másik elképzelés szerint egy szakács tortát sütött, de túl kevés volt a liszt: ennek a híresztelésnek tudható be a sütemény szokványosnál könnyedebb állaga (akkor jó, ha belül még szinte ragacsos). Mindenképpen annyit tudhatunk, hogy a süteményt először az 1897-ből származó Sears, Roebuck and Co. katalógusban említették (ami elképzelhetően nem is napjaink brownie-ja volt), amely a Sears áruházlánc korabeli ,,akciós katalógusa volt.   A képen a Sears, Roebuck and Co. 1897-es egyik katalógusa látaható,   A katalógus elindulása is érdekes történet, miszerint Richard Sears felfigyelt arra, hogy a farmerek sok pénzt költenek arra, hogy a helyi árusoktól beszerezzék az életükhöz szükséges dolgokat. Erre alapozva létrehozta az első katalógust, ami kezdetben, 1888-ban, órákat és ékszereket, majd később széles áruválasztékot kínált, s amiből postai úton lehetett rendelni.  1894-ben, amikorra már ténylegesen "Sears, Roebuck and Co. catalog" címen terjedt, varrógépeket, sportfelszereléseket, hangszereket, babakocsikat, bicikliket és ruházatot árultak a katalógus oldalain. 2 évvel később már tavaszi és őszi kiadású katalógust is megjelentettek, sőt a Britannica Encyclopedia-t is meg lehetett rendelni a katalóguson keresztül. A katalógus-történettől kanyarodjunk vissza a tömény édességhez, a brownie-hoz.  Számos brownie recept létezik, és sok fajtája nagyon egyszerűen elkészíthető, ilyen következik most.  A recept Hozzávalók: - 1 konzerv vese bab/­­ vörös bab - 2.5 dl növényi tej - 1 ek őrölt lenmag 2-3 ek vízben áztatva pár percig - 1 púpos ek kókusz zsír - 1 tk szódabikarbóna - 1 kikapart vanília vagy 1 ek vanília aroma - 10 dkg nyírfacukor vagy xylit vagy kókuszvirág cukor - 10 dkg karob vagy kakaópor - 12 dkg teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehely liszt vagy felesben a két liszt - dió vagy aszalt gyümölcs (nyers gyümölcs esetében nehezen sül át, mivel a gyümölcs levet ereszt) Elkészítés: A  babkonzervet lecsepegtetjük és kicsit átmossuk. A nyírfacukorral, a növényi tejjel, a megáztatott lenmaggal, a karobbal vagy kakaóval és a kókusz zsírral mixerbe vagy gyorsaprító gépbe tesszük a babokat és csomómentes, babmentes masszává dolgozzuk. A masszát egy tálba öntjük és a teljes kiőrlésű lisztet és/­­vagy zablisztet, szódabikarbónát és a vaníliát hozzáadjuk. Alaposan átkeverjük. Sütőpapíros tepsibe simítjuk vagy alacsony cupcake formákba kanalazzuk a masszát. A tetejére tehetünk diót vagy más diófélét, illetve aszalt gyümölcsöt. Előmelegített sütőben kb. 9-12 percig sütjük a korongokat, a tepsiben sült brownie esetében 20 perc is szükség lehet. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek-e. Sütés után rácson hagyjuk kihűlni.

Sajtkrémes cukkini "húsgolyók" spagettivel

2017. május 21. Vegán muflon 

Sajtkrémes cukkini Meggyőződésem, hogy a sorozatgyilkosok valaha normális emberek voltak, aztán belekezdtek valami csökkentett szénhidrát diétába. Az elmúlt két hónapban én is gyötörtem magam hasonlóval, ám még azelőtt hagytam abba, mielőtt tényleges funkciója lett volna annak a hatméteres gödörnek, amit a pincében ástam ki. Most pedig a nőnemű olvasók kedvéért egy fotográfián bemutatom, milyen átalakuláson mentem keresztül a diéta következtében: előtte és utána. És mivel az önsanyargatás véget ért, immár nem csak holmi szikkadt tengerimalac-tápot áll módomban posztolni. Alkotóelemek: 1 db nagyobb cukkini zsemlemorzsa (érzéssel) 1 tömlős szójakrém (pl. ez a fajta, bioboltokban plusz G-Robyban általában kapható) 1 tk só 2 tk bazsalikom 1 csokor petrezselyem 3 ek őrölt lenmag 3 ek vízzel elkeverve 1 kisebb fej vöröshagyma felkockázva 2 gerezd fokhagyma lereszelve 2 ek olívaolaj bors A cukkinit lereszeljük nagylyukú reszelőn, ínhüvelygyulladásosok előnyben! Hozzáadjuk a sót, majd húsz percig pihentetjük. Mivel ez idő alatt több nedvességet ereszt, mint a kakaós zacskó egy 80-as évekbeli közértben, kinyomkodjuk belőle a vizet, és egy másik edénybe helyezzük a többi alkotóelem társaságában. Ezt a katyvaszt összekeverjük, majd golyókat formálunk belőle és valami 21. századi civilizált sütőanyagban (tehát nem napraforgóolajban) kisütjük, de légkeveréses sütőben 190 fokon 30 perc alatt is pöpec végeredményt kapunk. Spagettivel szervírozzuk ismerőseinknek, hogy zabálják meg.

Kókuszos csokis keksz

2017. április 26. Beautilicious 

Kókuszos csokis kekszEgy kis csokis keksznek senki nem tud ellenállni, de nem is kell, hisz ha ezt eszed, a bűntudatnak nincs helye. :) Hozzávalók - 1cukkini - 160gr zab - 40gr kókuszreszelék - 30gr kakaópor - 20gr édesítőszer Így készítsd - A megtisztított cukkinit pépesítsd - Add hozzá a kókuszreszeléket, kakaóport és az édesítőt - A zabpelyhet pirítsd le, majd keverd a cukkinis keverékhez - Öntsd a masszát stőpapírral bélelt tespibe - Süsd 175fokon 40percig  

csokipuding cukkiniből

2017. április 19. Beautilicious 

csokipuding cukkinibőlKépzeljétek, én kisgyerekként egészen sokáig nem voltam hajlandó megenni a zöldségeket, gyümölcsöket. Vicces, mára már nem tudom elképzelni nélkülük a napjaimat. Rengeteg féle képpen fogyasztom őket, és egyre több oldalukat vélem felfedezni. A hétvégén nagyon megkívántam a csokipudingot, de az ünnepek miatt abból kellett gazdálkodnom, amit találtam itthon, így megszületett ez a meglepően finom csokipuding. Hozzávalók - 1 cukkini - 60gr zabliszt - 30gr kakaópor - 45gr édesítő Így készítsd - A megtisztított cukkinit vágd kockára, majd aprítóban pépesítsd - Add hozzá a többi hozzávalót, majd alaposan keverd össze - Tedd hűtőbe és hagyd állni legalább 3órát , hogy sűrű puding állagot kapj  


Az összes 'kakaó' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!