búzaliszt receptek - Vegetáriánus receptek

Megjelent a második,
      bővített kiadás!

MEGJELENT! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Tejfölös-kakukkfüves laskagomba galuskával

Aszalt paradicsomos pesto

Mexikói zöldségkeverékes rakott krumpli, amikor két távoli nemzet találkozik egy ételben (gluténmentes, vegetáriánus)










búzaliszt receptek

Vegan Grill receptek

2017. január 13. Vegán lettem 

Vegan Grill receptekVegan Grill receptek, ha gyors, könnyű és finom vegán finomságokra vágytok. Magyarország első vegán grilltermékeinek gyártójától. Már korábban is írtunk a Vegan Grill termékeiről, most pár izgalmas receptet hoztunk nektek, amelyek segítségével könnyen elsajátíthatjátok, hogy milyen könnyű szejtánnal főzni a mindennapokban. Búzahús leves, egy igazi klasszikus újragondolva (Vegan Grill receptek) Hozzávalók: 1 csomag Natúr Szejtán 1 nagyobb fej vöröshagyma 4-6 gerezd fokhagyma Növényi olaj Só, bors, Vegeta ételízesítő 2 nagyobb sárgarépa 1 nagy fehérrépa 3 közepes burgonya 1 karalábé Babérlevél Friss petrezselyem Elkészítés: Vágd apróra a vöröshagymát, majd kevés olajon dinszteld üvegesre egy nagy fazékban. Közben hámozd meg és szeleteld fel a zöldséget (burgonya, répák, karalábé), pucold meg a fokhagyma gerezdeket. A Natúr Szejtánt vedd ki a csomagolásból és vágd falatnyi darabokra. Amikor a hagyma megpuhult, tedd a fazékba az egész fokhagyma gerezdeket, a Natúr Szejtánt, a zöldségeket, ízlés szerint sót, borsot, vegetát, babérlevelet. Forrald fel, majd vedd le a lángot minimumra, és főzd még legalább fél órán át, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor apróra vágott, friss petrezselyemmel szórd meg. Borsófőzelék szejtán feltéttel (Vegan Grill receptek) Hozzávalók: 1 csomag Natúr Szejtán 60 dekagramm zöldborsó 1,5 deciliter víz 6 deciliter natúr mandulatej 3-4 teáskanál búzaliszt 1 mokkáskanál só 1 csipet bors 1 mokkáskanál szárított oregánó 1 mokkáskanál szárított bazsalikom 1 mokkáskanál őrölt rozmaring 1 mokkáskanál szárnyas fűszerkeverék (vagy más fűszerkeverék, ami kéznél van) 1 evőkanál kókuszolaj Elkészítés: Egy nagyméretű fazékban hevíts fel egy kanál kókuszolajat, majd pirítsd át rajta a zöldborsót. Szórd rá a fűszereket és még egy percig pirítsd tovább. Add hozzá a vizet, illetve 4 deciliter natúr mandulatejet és főzd addig, míg a zöldborsó meg nem puhul. Addig a maradék 2 deciliter mandulatejben keverd el csomómentesre a 4 evőkanál lisztet. Ha hígabban szereted a főzeléket kevesebb lisztet adj a mandulatejhez. Ha a borsó már puha, öntsd a lisztes keveréket a fazékba és addig főzd tovább, míg be nem sűrűsödik. A Natúr Szejtánból vágj vékony szeleteket és egy külön serpenyőben egy kanál kókuszolajon kezd el pirítani. Egy kevés sóval, borssal illetve szárnyas fűszerkeverékkel ízesítsd. Vegán Gyros magyaros szejtánból (Vegan Grill receptek) Hozzávalók: 1 csomag Vegan Grill magyaros hagymás szejtán Pita/­­Tortilla Paradicsom Kígyó uborka Saláta Lilahagyma Öntethez: 1 evő kanál humusz (elhagyható) 1 evő kanál növényi tejszín só, bors, szárított kapor levél Elkészítés: Pirítsd aranybarnára a Vegan Grill magyaros hagymás szejtánt egy kevés növényi olajon. Amíg pirul vágd fel apróra a zöldségeket, keverd össze a növényi tejszínt a humusszal és fűszerekkel, hogy megkapd az öntetet. Töltsd meg a pitákat a szejtánnal, zöldségekkel és locsold meg az öntettel. A termékpalettát és a boltok listáját, ahol hozzájuthattok a termékekhez a www.vegangrill.hu oldalon tekinthetitek meg, új recept pedig hetente felkerül a Vegan Grill facebook oldalára. Reméljük elkészítitek ezeket az ínycsiklandó fogásokat, jó étvágyat!

Egyszerű, kókuszos sütemény

2017. január 11. Élj harmóniában 

Egyszerű, kókuszos süteményNem tudom ki, hogy van vele, én imádom a kókuszt minden formában. Ez egy nagyon régi recept, eredetileg tojással készült, de én kiváltottam benne a tojást lenmagliszttel.  Hozzávalók 1,5 csésze teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt  (vagy teljes kiőrlésű búzaliszt)   3/­­4 csésze teljes értékű barna nádcukor  1/­­2 csésze vaj   2 ek. citromlé (friss citromból) 2 ek lenmagliszt 6 ek. víz 2 tk. sütőpor 1 tk. szódabikarbóna 1/­­2 tk szegfűszeg 1 tk. szerecsendió 2x1 csésze kókuszreszelék Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Áztasd be a 2 ek. lenmaglisztet 6 ek. vízbe kb. 10 percre - az így kapott massza segít majd összetartani a kókuszos süteményed:) Egy tálba keverd össze a lisztet, a sütőporral, szódabikarbónával és a fűszerekkel és 1 csésze kókuszreszelékkel. Egy másik tálba k everd krémesre a vajat a cukorral - turmixgéppel . Add hozzá a citromlevet és a lenmagos masszát a vajas keverékhez, keverd tovább a géppel és utána öntsd hozzá a lisztes keveréket is.  Az egészet d olgozd össze lágy tésztává. Amikor lágy tésztát kaptál, akkor kézzel is gyúrd át a tésztá t. Tedd egy tányérra a másik csésze kókuszreszeléket. Majd a tésztából kézzel vagy kanállal szaggass ki kis darabokat és forgasd bele a kókuszreszelékbe. Tedd a kókuszos süteményeket egy sütőpapíros tepsire  és picit kézzel lapítsd le őket. Majd 180 fokra előmelegített sütőben, s üsd aranybarnára a süteményeket.  (kb. 15-20 perc)  

Tejszínes-gombás-zöldhagymás sült szejtán

2017. január 4. Vegán muflon 

Tejszínes-gombás-zöldhagymás sült szejtánFőztjeim mellett előszeretettel traktálok másokat újévi fogadalmaimmal. Minél kisebb érdeklődést tanúsítanak a mondandóm iránt mások, annál nagyobb örömmel tölt el engem ez a művelet. Ennek szellemében: 1. Nem kényszerítem embertársaimat arra, hogy vogul revütáncosnak öltözve járjanak medvetáncot a pápával. 2. Nem gargarizálok körtelével biztosítási kárbecslők társaságában. 3. Soha többé nem válaszolok a "mi az a szejtán?" kérdésre, kiváltképp nem az internet totális térhódítása után 15-20 évvel. (Ha mégis erre ragadtatnám magam, válasz gyanánt vihogva verem arcon az illetőt egy búvártappanccsal.) És most akció. Beszerzi hozzá szolgalelkűen: 200g szejtánpor (azaz búzasikér) 70g búzaliszt 2 ek olívaolaj só 1tk füstölt paprika 1 tk fokhagymapor 250 g csiperkegomba 2 szál zöldhagyma 1 gerezd fokhagyma 1 dl rizstejszín 1 tk mustár só, bors Szejtánt (amit továbbra sem vagyok hajlandó definiálni, haha) főzünk az itt leírt módon. Vékony szeletekre vágjuk, és mindkét oldalon kisütjük egy tapadásmentes serpenyőben. Közben ravaszul összekeverjük a füstölt paprikát a fokhagymaporral és némi sóval, és a sütés utolsó fázisában, fűszerezzük vele a szejtánt. (Hogy meg ne égjen a paprika, értem?) Ha, kész, félretesszük. A felszeletelt gombát forró olívaolajban, nagy lángon lepirítsuk, majd visszavesszük a lángot, és hozzáadjuk a felszeletelt zöldhagymát és a lereszelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd tapasztaltan, türelmesen megvárjuk, hogy a leve nagyrészt elpárologjon. Ekkor hozzápasszítjuk a tejszínt és a mustárt, majd elkeverjük. A szejtánt a tejszínes-gombás cuccal rizsa társaságában ízlésesen szervírozzuk, nem mocsári tapló módon, mintha csak egy rinoszérosz hányt volna oda.

Egyszerű, tojásmentes Mennyei csokoládétorta tönkölybúzaliszttel

2017. január 1. Élj harmóniában 

Egyszerű, tojásmentes Mennyei csokoládétorta tönkölybúzaliszttel A tortakészítés egy izgalmas feladat. Ilyenkor is az egyszerűbb recepteket szeretem, amit csak kikeverek és beleöntök egy tortaformába és már készen is van. :) Nem szoktam krémes tortákat készíteni - mert általában túl vannak számomra bonyolítva a receptek és sok receptben tojás is van. A férjem Édesanyjának volt a születésnapja (dec.31.) és lévén előző héten túrótortát csináltam, mindenképpen valami nagyon más ízvilágot szerettem volna. Ő nem szereti a túl édes dolgokat és így esett a választásom a csokoládétortára. Nagyon sokféle receptet megnéztem, beszéltem néhány barátommal, ők hogyan csinálják, majd végül egy kedves ismerősöm javaslatára párizsi krémet ( ganache vagy trülffel néven is ismert ) készítettem. Ami szerintem a létező legfinomabb, legcsokoládésabb és egyben legegyszerűbb csokoládé krém - szuper minőségű tejszín és csokoládé keveréke. Ez nem a gazdaságos csokoládékrém változat. Ennél a receptnél nem lehet kispórolni az alapanyagot, ha valóban isteni finom csokoládétortát szeretnél:)  Mindig hangsúlyozom, milyen fontos, hogy jó minőségű ételeket fogyassz - erre ne sajnáld az energiát, időt és a pénzt. Mert nem csak az ételek íze, de az egészségi állapotod is romlik, gyengül az immunrendszered és  az emésztésedre is kedvezőtlenül hatnak a nem megfelelő minőségű ételek. Lehetőleg vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj. Legyen az elved: inkább a minőség, mint a mennyiség. Egy jó étel elsődleges  titka , hogy jó minőségű alapanyagokból kell elkészíteni.    Hozzávalók  a piskótához  30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 20 dkg fehér tönkölybúzaliszt  20 dkg teljes értékű barna nádcukor 1 csg. sütőpor 5 ek kakaó (cukrozatlan, jó minőségű) 3 ek. citromlé (friss citromból) vanília 12 ek. repceolaj  5 dl víz A piskótát általában egyben szokták megsütni és utána szelik. Én biztosra szerettem volna menni, hogy véletlenül se törjön el vágásnál a piskóta, ezért inkább két részletben sütöttem meg ezt a mennyiséget - így a tortám az alján és a tetején is sima felületű lett. Ebben az esetben kétszer kell kikeverni a fele mennyiséget - amikor a nedves és száraz alapanyagokat összekevered, utána viszonylag gyorsan kell betenni a sütőbe. Í gy biztosan szépen feljön a tésztád . Először a por hozzávalókat tedd egy tálba, majd  keverd össze. Ezután tedd hozzá a vizet, citromlevet és az olajat. Az egészet keverd jól össze és kivajazott, lisztezett tortaformába öntsd bele. 180 fokra előmelegített sütőben süsd készre. ( Ez kb. 40 perc, ha egészbe sütöd a piskótát és ha két részletbe sütőd, akkor kb.2* 25 perc) a krémhez 300 ml tejszín  30 dkg nagyon jó minőségű keserű csokoládé 3 dkg vaj vanília Forrald fel a tejszínt, majd vedd le a tűzhelyről és öntsd bele a feldarabolt csokoládét, csipet vaníliát és a vajat Picit megkeverve hagyd, hogy felolvadjon a csokoládé. (Ha édesebb csokoládékrémet szeretnél, akkor tehetsz hozzá egy kis nádcukrot is). Hagyd a keveréket kihűlni, majd tedd hűtőszekrénybe minimum 3 órára. Amikor jól kihü lt a krém, habverővel habosítsd ki. A krém picit kevesebb, mint a felét kend a két piskótalap közé, majd a többit kend el jól a tetején és az oldalán.  Ezt követően kidíszítheted a tortát.   A díszítésnek csak a fantáziád szabhat határt. :) Én felforraltam egy kis tejszínt, beleolvasztottam egy kis csokoládét. Majd behűtöttem és hidegen felvertem kemény habbá. A csokoládés tejszínhabot habzsákba töltöttem és ezzel díszítettem és némi mandulaforgáccsal.

Tudatos felkészülés a karácsonyra – 8. rész Az étkezés

2016. december 19. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Tudatos felkészülés a karácsonyra  – 8. rész Az étkezés     Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet   A karácsonyi ünnepek idején sok családban az étkezés központi helyet foglal el – vannak olyan családok is, ahol szinte másról sem szól a szeretet ünnepe, mint az evésről. Megannyi statisztika támasztja alá, hogy az ünnepi időszak alatt az emberek jelentős része a normál – általában elfogyasztott –  mennyiségű élelmiszer többszörösét vásárolja meg, készíti el és fogyasztja el. Majd az ünnepi hangulat helyett, sokaknak okoz a nagy mennyiségben elfogyasztott mindenféle egészségtelen étel, nehéz emésztést,  emésztési problémákat, mindenféle fájdalmakat, elnehezültséget. tunyaságot. Az emésztési problémák miatt a gyengülő immunrendszer következtében az ünnepek  után sokan megbetegszenek, mert már az első kórokozó is betegsége t vált ki belőlük.  Sajnos a tudatos táplálkozás hiánya  miatt a karácsonyi időszakban hatalmas mennyiségben fogynak a patikákban a különböző emésztést segítő gyógyszerek, tabletták, készítmények.   Nem kell, hogy a karácsonyod az emésztési kínokról szóljon. Kis odafigyeléssel, tudatossággal elérheted, hogy az ünnepek alatt friss, ízletes, tápláló ételeket egyél Te és a családod is és az étkezés után energikusnak, könnyednek érezzétek magatokat.     Ahhoz, hogy a pénzedet és az energiádat se pazarold és kiváló legyen a közérzeted, tervezd meg előre a karácsonyi időszak menüit – mindenből csak annyi főre tervezz, ahányan lesztek. Azért mert karácsony van, senkinek nem kell és nem is érdemes három ember helyett ennie.  A menü összeállításánál törekedj inkább arra, hogy friss, egészséges legyen és arra, hogy ne vállald túl magad a konyhai feladatokkal.    Nem érdemes túl bonyolult ételeket készíteni, hasznosabb ha több időt töltesz a családoddal és egyszerű, gyorsan elkészíthető, friss egészséges, ízletes ételeket választasz a karácsonyi menühöz. Itt is vedd figyelembe a kevesebb néha több elvet. Inkább a minőségi ételeken legyen a hangsúly, mint a mennyiségen. Inkább a friss,  egyszerű és egészséges ételeket preferáld, mint a bonyolult, egészségre kevésbé kedvező ételeket.     A karácsonyi menüt friss, egészséges, vegyszermentes (bio) alapanyagokból készítsd el és annyit ételt főzz, amennyit jólesően el is fogyaszt a család.   A karácsony lényege a hangulat, az hogy a családoddal harmonikusan, szeretetben tudj közösen időt tölteni. Amennyiben a szeretet és harmónia elmarad, azt semmilyen étellel nem lehet pótolni. nem érdemes a karácsonyi menü miatt elégedetlenkedni, veszekedni.   A megtervezett menühöz írd össze az alapanyagokat és ha teheted, interneten keresztül rendeld meg, így elkerülheted a boltokban és az utcákon, bevásárlóközpontokban való tolongást és több szabadidőd is marad, amit együtt tudtok tölteni a családoddal.     Törekedj a mértéktartó étkezésre és a friss, minőségi ételek fogyasztására, hogy jól indulhasson a következő éved:)   Néhány javaslat a blogról a karácsonyi menühöz – a linkre kattintva eléred a receptet. A receptek nem tartalmaznak húst, halat, tojást, azaz alapvetően laktovegetáriánus receptek, de sok van köztük ami laktózmentes, gluténmentes ételek. Nézelődj kedvedre:)     Édes sütemények, kekszek Citromos vaníliás keksz Reform csokis keksz Egyszerű kókuszos zabpelyhes keksz  Karácsonyi keksz teljes kiőrlésű  liszttel Házi készítésű cukormentes csokoládé Teljes kiőrlésű tönkölykeksz naranccsal és mandulával Narancsos mazsolás keksz Gluténmentes, laktózmentes, cukormentes vaníliás keksz Zablisztes almás-diós muffin Gluténmentes, tejmentes, cukormentes köles desszert Házi készítésű mogyorós csokoládé  Egyszerű, sült túrótorta Kókuszos, kakaós tönkölysütemény Reform almás szamósza Tejmentes sütőtökös muffin Gluténmentes muffin Teljes kiőrlésű, tojásmentes linzer Reform almás pite tönkölybúzaliszttel Tejmentes, tojásmentes mandulás muffin  Gluténmentes, cukormentes, tejmentes meggyes muffin Shortbread keksz – reform változat   Bögrés mákos sütemény Gluténmentes bögrés süti    Sós vendégvárók Egyszerű sós stangli Élesztőmentes, gyors túrós vendégváró  Gyors, élesztőmentes tejfölös pogácsa  Gluténmentes sós muffin  Cukkinis, pirított napraforgómagos minikifli Gyors hummuszkrém Élesztőmentes cukkinis pogácsa       Ebéd vagy vacsora ételek Indiai Dhal – mungbab leves Quinoa, brokkolis zöldségekkel Sült padlizsános, sült házi sajtos főétel Káposztás subji – ízletes fűszeres káposztás étel  Vegyes zöldséges subji – zöldséges főétel Cukkini-burgonya curry Hummusz  Sütőtökös subji  Zöldséges, csicseriborsós kuszkusz Kitri (kichari)  Vöröslencsés, zöldséges lasagne Gluténmentes zöldségfasírt Polenta krémesen, párolt zöldségekkel  Gluténmentes zöldséges lepény Zöldséges polenta pizza Fűszeres vöröslencse dhal, aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinnal Sütőben sült köles kása Sütőben sült fűszeres karfiol  Céklás zöldségek hajdinával Gyors, egyszerű csicseriborsós curry  Zöldséges pizza Pudla, gluténmentes indiai lepény   Baszmati rizs zöldségekkel, korianderrel Feketemustármagos zöldbab paradicsomszószban Fűszeres sült, sütőtök  Édesköményes lepény Mindenféle finomságok Chapati – indiai lepénykenyér Gyömbér tea  Alma csatni Szilva csatni (sós, édes,csípő finomság) Quacamole  Uborka raita  Reggeli mandulaturmix Datolyás tejturmix  Krémes zabkása dióval és mazsolával Pirított, párolt gyümölcsök – ájurvédikus reggeli  Házi joghurt készítése Gyors, élesztőmentes kenyér Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati  

Fokhagymás sajtkrémmel töltött szejtán szezámmagos bundában

2016. november 1. Vegán muflon 

Fokhagymás sajtkrémmel töltött szejtán szezámmagos bundábanAkár kijevi rántott szejtánt is írhattam volna magaslabdát szolgáltatva a tudálékos, kötekedő kommentelőknek! Bármily megdöbbentő is, létezik ugyanis olyan embertípus, aki a komment funkciót kukacoskodásra használja ahelyett, hogy közterekre vonulna a blog íróhát ábrázoló transzparenssel, és fennhangon hirdetné: "Egy tengerimalac zoknicsiptetője vagyok a Vegán Muflon szerzőjéhez képest! Hegyikecskék baktassanak fel az orrsövényemen tűsarkú búvártappancsban, ha leszek oly búboskemence képű vadparaszt, hogy beugatok neki!" Szóval a kijevi szejtánba töltött fűszeres vajat vegán sajtkrémmel reprodukáltam, melytől elvesztette kijevi jellegét, de finom lett. Tehátakkor, előkotorjunk ezeket a sublót aljából, hacsak nem a sifonérben tároljuk: Alkotóelemek: 200g szejtánpor 70g búzaliszt 2 ek olívaolaj só 200g tömlős vegán sajtkrém (Már a G-Robyban is kapni, de jobb bioboltokban tuti) 3 gerezd fokhagyma 100 g zsemlemorzsa 2 dl szójatej (natúr) 100g fehérliszt 2 ek szezámmag 4dl étolaj vagy étolajfóbiásoknak kókuszzsír A szejtánport és a lisztet óvatlanul elkeverjük, megsózzuk, majd hozzáadjuk a vizet és összegyúrjuk. Az így kapott szürkeállomány állagú esszenciát fél óráig hagyjuk békében, és figyelmeztessük hozzátartozóinkat, hogy ne ijedjenek meg tőle. Ezt követően 4-5 egyforma részre nyiszatoljuk, és jó 3/­­4 óráig főzzük zöldségleves-alaplöttyben. A megfőtt és kihűlt szejtánt mélységes rutinnal telítődve 1-2 cm vastag szeletekre vágjuk. A sajtkrémet elkeverjük az összetört fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, majd két szejtánszelet közé töltjük. Az ízlésesen összetapadt szejtánszeleteket megforgatjuk sós, lisztben, szójatejben, megint lisztben, megint szójatejben, legvégül a szezámmaggal elkevert zsemlemorzsában. (Aki felismerte, hogy itt a dupla panírozás metódusát taglaltam, joggal ünnepelheti magát!) Végül az egész hóbelevancot kisütjük forró olajban, majd rizsával vagy salátával zabálásra kínáljuk fel.

Színes vega fajitas salsa szósszal

2016. szeptember 21. Vegán muflon 

Színes vega fajitas salsa szósszal"Szeretlek, te bornírt vadbarom!" - mondta Johanna a tepsiszájú parasztgyereknek, s szeme tengerében visszatükröződött az őszi hold szelíd fénye! "Én is, te öszvérarcú pacalbuksza! Most azonnal pórázra kötnélek, és kiszagoltatnám veled a szarvasgombát a környéken! Vagy a jégeralsómat!" - válaszolt Antoine olyan szenvedéllyel, mintha csak a Kilimandzsárót készülne legyűrni. Azzal egymás orrába fújtak és eggyé váltak a csalitosban." Egyes olvasóktól több kritikát is kaptam, hogy receptjeim mentesek mindennemű drámai hatástól és romantikus töltettől, én pedig nem akartam lelombozni őket azzal, hogy elárulom: ez voltaképpen ennek a műfajnak a legjellegzetesebb sajátossága. Ezért inkább, hogy ne érje szó a ház elejét, megajándékoztam őket egy részlettel a Szívzörejek a Cickányok völgyében című regényemből. És most jön a száraz rész, aki unatkozik, ugrókötelezzen mezítláb egy zsák legódarabon! Alkotóelemek: 200g szejtánpor 70g búzaliszt 2 ek olívaolaj só Továbbá: 3 db kaliforniai paprika (különböző színűek, ha hatásvadász végeredményre vágyunk) 1 fej lilahagyma 200 g barnarizs 4-5 ek morzsolt kukorica (konzerves) 1 csokor koriander 1 db lime leve só/­­bors A salsa szószhoz: 2 db paradicsom 1 ek paradicsompüré 1 fej lilahagyma 2 ek szeletelt jalapeno 1 csokor koriander 1 db lime só Szolgalelkűen szejtánt főzünk az itt leírt módon. A rizsát is feltesszük főni minden konyhai tapasztalatunkat latba vetve. Addig is elkészítjük a salsa szószt: az összetevőket nagy műgonddal apróra vágjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, belefacsarjuk a lime-ot, megsózzuk, elkeverjük, és félrerakjuk. A paprikát és a lilahagymát felcsíkozzuk, a megfőtt szejtánt hosszában 1-2 centis szeletekre vágjuk, az egész hóbelevancot egy alufóliával kibélelt tepsibe tesszük. Vékonyan meglocsoljuk őket olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, a szejtánszeletekre salsa szószt lapátolunk, majd a tepsit 200 fokra melegített sütőbe tesszük 25 percre. Kukoricás barnarizsával szervírozzuk, felaprított korianderrel dekorlájuk, végezetül lime-ot facsarunk rá, értem?

"Mézes"-lime-os szejtánsaláta avokádóval

2016. augusztus 1. Vegán muflon 

Volt szerencsém egyszer egy rádióreklámhoz, melyben nem tudtam nem felfigyelni a "chili és lime" kifejezésben hallható, igen kellemetlen áthallásra. De aztán lehet, hogy valóban AZT hirdették, és csak én használtam ezt a túl jóhiszemű írásmódot. Viszont, ha ezen szörnyű gyanúm igaznak bizonyul, máris adja magát a kérdés: ki lehet ezen termék célcsoportja? Mielőtt mélyebben belemennénk: az iménti bevezetővel csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy dolgozzunk esztétikus csengésű alapanyagokkal, ellentétben könnyen elvehetjük az olvasók étvágyát, ami egy gasztroblog esetében nem cél. Vagy legalábbis nem elsődleges. Így tehát, aki tud egy megfelelő szinonimát az avokádó kifejezésre, írja meg, légyszíves! Addig is jóhiszeműen szedjük elő a sublótból az alábbi összetevőket: 150g szejtánpor 40g búzaliszt 2dl langyos víz A páclöttyhöz: 2ek olívaolaj 1 tk só 2 gerezd fokhagyma 4-5 szelet jalapeno felaprítva 1 tk chilipor 2 ek agaveszirup 2 lime leve hovatovább: 1 fej jégsaláta vagy kínai kel (utóbbi angol neve: the chinese awakes) 2 db avokádó 6-8 szem koktélparadicsom 1/­­2 fej lilahagyma A szejtánport és a lisztet óvatlanul elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és összegyúrjuk. Az így kapott szürkeállomány állagú esszenciát fél óráig hagyjuk békében, és figyelmeztessük hozzátartozóinkat, hogy ne ijedjenek meg tőle. Ezt követően 4-5 egyforma részre nyiszatoljuk, és jó 3/­­4 óráig főzzük zöldségleves-alaplöttyben. Közben cicázás helyett egy edényben összeállítjuk a páclevet, és összekeverjük. A kész szejtánt körmönfont módon felcsíkozzuk, majd jó egy órára a páclébe tesszük. Ha megvan, kisütjük kevés olívaolajon. A salátát és az avokádót felkockázzuk, hozzáadjuk a felvágott paradicsomot, felcsíkozott lilahagymát, mindezt összeforgatjuk a szejtánnal, és az egész hóbelevancot meglocsoljuk a megmaradt páclével. Majd álmélkodva megzabáljuk.

Zablisztes almás diós muffin (tojásmentes)

2016. április 21. Élj harmóniában 

Zablisztes almás diós muffin (tojásmentes)Zablisztes almás diós muffin (tojásmentes)Muffint gyakran készítek, mert gyorsan elkészíthető, j ól variálható, változatos és nagyon egészségesen is el lehet készíteni.  A muffin ideális reggelire, uzsonnára vagy éppen desszertnek, de fogyaszthatod vacsorára is, vagy sós formában tálalhatod pl levesek, hüvelyesekből készült vagy zöldséges étel mellé.   Az almás diós párosítás nekem igazi klasszikus. Ez a muffin már a bekeveré snél isteni illatot áraszt. Hozzávalók 1 bögre zabliszt 1 bögre finomí tott tönkölybúzaliszt vagy  búzaliszt 3/­­4 bögre teljes értékű  nádcukor 1 csg. sütőpor vanília  fahéj  1/­­3 bögre repceolaj  1 bögre alma megpucolva, apró kockákra vágva 1/­­2 bögre dió apróbb darabokban 1 bögre víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Keverd hozzá az almát és a diót is. Majd öntsd hozzá az olajat, és a vizet. Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát. A muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel és ne hagyd sokáig állni. Majd adagold a tésztát a muffin formába. Én muffin papírral szoktam a formát kibélelni, de vajjal és liszttel is megteheted. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 20-25 p) .

Fűszeres vöröslencse dhal, aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinnal

2016. március 17. Élj harmóniában 

Fűszeres vöröslencse dhal, aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinnalFűszeres vöröslencse dhal aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinnalA dhalok az inidiai vegetáriánus konyha legfontosabb ételei. Ez a könnyen emészthető, hüvelyesekből készült leves, sok értékes növényi fehérjét, ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet tartalmaz.  Amennyiben kenyérrel, rizzsel - bármilyen összetett szénhidráttal kombinálod őket, teljes értékű  fehérjével látják el a szervezeted . A vörös lencse dhalhoz ma egy tönkölylisztes sajtkrémes muffint készítettem.  A vörös lencse, egy könnyebben emészthető lencseféle és ennek köszönhetően nagyon gyorsan el tudod készíteni.  A dhált főzhetjük sűrű pépesre vagy akár nyugati kultúrában kedvelt leveses változatban is. Hozzávalók: 2 ek. ghí 20 dkg. vöröslencse 1 kis darab gyömbér apróra vágva vagy reszelt 1 kk. római kömény 1 kk. koriander késhegynyi asafoetida (hing) (hagynát használhatsz helyette) fél kk. kurkuma 1 kk. só A vörös lencsét alaposan mosd meg. Tedd az edénybe a 2 evőkanál ghít. Közepes lángon melegítve tegyél bele római köményt, pirítsd egy picit majd tedd hozzá a koriander aztán az asafoetidát, a gyömbért és végül a kurkumát. egy pillanatra még pirítsd együtt is a fűszereket, hogy jól ki tudjon jönni az aromájuk. Majd öntsd az edénybe bele 20 dkg megmosott pucolt vörös lencsét és a közepes lángra visszatéve keverés mellett pirítsd 2 percig. Öntsd fel 1 liter vízzel, majd tedd hozzá a sót.  Forrald fel, majd főzd addig, amíg a dhal szét nem fő. Amíg a dhal fő, készítsd el az aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinokat. Hozzávalók: 12,5 dkg  teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 12,5 dkg  fehér tönkölybúzaliszt 2 tk. sütőpor 1/­­2 tk. morzsolt szárított chili 1/­­2 tk. kurkuma csipet só 1 késhegynyi frissen őrölt bors 1 nagy marék felaprított aszalt paradicsom 0,8 dl olívaolaj (1/­­3 bögre)  15 dkg sajtkrém 6 ek. víz  2 ek. lenmagliszt + 7 ek. víz A lenmaglisztet öntsd le a vízzel és hagyd állni egy picit - ez fogja összetartani a tésztád. (A "tojás helyettesítéséről" egy korábbi bejegyzésben részletesen írtam már itt olvashatod)  Egy tálban keverd össze a liszteket, sütőport, fűszereket és az aszalt paradicsomot , majd öntsd hozzá az olajat, a vizet és végül a sajt krémmel dolgozd össze. Egy muffin formába (ha szükséges tegyél bele muffin papírt) adagold bele a tésztát. Tedd 180°C  fokra előmelegített sütőbe és süsd amíg aranybarnára sül. (kb. 20-25p)  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használ!

Ropogós kiflik (vegán)

2016. március 7. VegaLife 

Ropogós kiflik (vegán)Egyik szombat este arról beszélgettünk férjemmel, hogy Angliában még nem nagyon láttunk kiflit. Zsömlét igen, de - érdekes módon - még lengyel vagy más kelet-európai élelmiszerboltokban sem találkoztunk kiflivel (nem pozsonyi kiflivel). Nem mintha Magyarországon annyira kiflin éltünk volna, ha vettem is, főként rozsost, vagy legalább magokban gazdag kifliket igyekeztem vásárolni. Ezen rövid társalgásunk után több sem kellett, minthogy másnap kora reggel ébredve nekiláttam a kiflikészítésnek. Így születtek meg a képen látható ropogós kiflik. A legelső kiflik a történelem során meglehetősen régen készültek. Mende-mondák szerint a 16. századi török harcok idején Wendler Péter bécsi sütőmester alkotta meg először a törökök félholdjára emlékeztető kifliket egyfajta fricskaként a törökök felé. (Persze a 16. század előtt is készülhettek már a kiflihez hasonlító portékák.) Azóta már sok átalakuláson mehetett át, esetemben puhaságát ropogósra cseréltem fel, lisztként pedig teljes kiőrlésű búzalisztet is használtam.   A recept: Hozzávalók: - 1 csomag száraz porélesztő - 3 dl meleg növényi tej - 15 dkg teljes kiőrlésű liszt - 25 dkg fehér liszt (BL-55) - 6 dkg kókuszzsír vagy növényi margarin - 1 ek őrölt lenmag - 1 teáskanál só (nem púpozottan!)   Elkészítés: Az élesztőt a keverőtálba szórjuk, majd ráöntjük a meleg növényi tejet. Amikor az élesztő feloldódott, hozzáadjuk a liszteket, a kókuszzsírt, őrölt lenmagot és a sót. Elsőnek fakanállal összekeverjük a tésztát, amennyire tudjuk, majd kezünkkel keverjük, dagasztjuk tovább. Ha szükséges, pár csepp vizet még adunk hozzá. Amikor összeállt a tészta, és a kezünkkel való dagasztás során már elválik az edény falától, akkor az edényt kicsit kilisztezzük, majd a tésztát letakarjuk, meleg helyen pihentetjük legalább 30 percet.  Amikor a duplájára dagadt, lisztezett deszkán vagy munkaasztalon kinyújtjuk, háromszögekre felvágjuk s a háromszögek "talpánál" felcsavarjuk őket kiflikbe. Sütőpapíros vagy szilikonlapos tepsibe tesszük őket, megkenjük kevés vízzel és kb. 30 perc alatt megsütjük őket. Amikor kivesszük, még keménynek tűnnek, de ahogy kihűlnek, úgy lesznek ropogós kiflik.

Édesköményes lepény

2016. március 1. Élj harmóniában 

Az édeskömény áldásos hatásairól már írtam a blogon. ( itt olvashatod). Mivel minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat, így bárkinek szerepelhet rendszeresen az étrendjében. Most egy nagyon gyors, egyszerű zöldséges lepényt készítettem vele. Gyakran használom ezt az alapreceptet, amikor olyan ételt kell csinálni, ami hamar elkészül, kevés edényt kell használnom és az elkészült étel laktató és könnyen szállítható:) Hozzávalók 1 csomag sütőpor 1,5 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 1,5 bögre tönköly fehérliszt 1 nagyobb gumó édeskömény 5 ek. olívaolaj (vagy kókuszzsír) 1 tk. szódabikarbóna oregánó bazsalikom kakukkfű só bors 1,5 bögre víz koktélparadicsom a tetejére díszítésnek Az előkészítéshez mosd meg a paradicsomokat és az édesköményt . Az édesköményt szedd cikkekre és vágd darabokra. A liszteket , sütőport, szódabikarbónát, fűszereket keverd össze egy tálba, majd az olajat tedd hozzá . Önts hozzá vizet fokozatosan és keverd jól el - figyeld a tészta állagát van amikor elég 1 bögre víz van, hogy sokkal több kell a liszt függvénye). Gyorsan dolgozz, hogy a száraz hozzávalók ne legyenek sokat a nedves hozzávalókkal. A végén keverd bele az apróra vágott édesköményt. Az így kapott masszát öntsd bele egy kivajazott, lisztezett tepsibe és a tetejét rakd ki félbe vágott koktélparadicsomokkal.  kb. 180 fokon süsd addig, amíg jól átsül és szép arany színe lesz. V egyszermentes (bio) alapanyagokat használj:)

Tojásmentes mandulás muffin

2016. január 3. Élj harmóniában 

Tojásmentes mandulás muffinTojásmentes, mandulás muffinA muffinok gyorsan elkészíthetőek és megszámlálhatatlan édes és sós variációjuk van. Csak a készítő képzelete szabhat határt. Sokak számára a reggeli ételek vagy éppen a desszertek között éppen ezért gyakran kap helyet a muffin. Ez a férjem esetében is  így van:) Ez egy jól bevált tojásmentes alaprecept, amit tudsz kedvedre variálni. Hozzávalók 12.5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 12.5 dkg fehér tönkölybúzaliszt 10-12 dkg barna nádcukor 5 dkg darált mandula 2 tk. citromlé vanília fél citrom reszelt héja 4 ek. olaj víz Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Majd öntsd hozzá az olajat, citromlevet és annyi vizet, hogy nagyon sűrű palacsintatésztaszerű állagú legyen - kb 1,5 dl-2 dl víz). Gyorsan keverd össze és már gyorsan teheted is a 180 fokra előmelegített sütőbe. A muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nevesekkel és ne hagyd sokáig állni. Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Vegán brokkolis rakott palacsinta

2015. december 19. Vegán lettem 

Vegán brokkolis rakott palacsintaVegán brokkolis rakott palacsinta a karácsonyi céges vacsira? Hát persze. Nálunk mindenki készít valami finomságot és azzal lepjük meg a többieket. Én egy ilyet követtem el. A céges karácsonyi vacsorára a már jól bevált édes vegán rakott palacsinta dukált részeméről, de megelőztek a többiek édesség terén, így ki kellett valami mást találnom. Valami főételt. A palacsintát nem akartam elvetni, így valami rakott dologban gondolkodtam, azt nem lehet elrontani alapon. A gombás tölteléket jelen esetben elvetetettem és letettem a voksomat a brokkolira. Így készült el a vegán brokkolis rakott palacsinta.   Vegán brokkolis rakott palacsinta hozzávalók Tészta: 400g graham búzaliszt (graham liszt helyett bármilyen lisztet használhatsz, én azért választottam ezt, mert ez volt itthon) 7dl ásványvíz 10g kókuszzsír negyed póréhagyma (medvehagymával is nagyon finom lesz) só Töltelék és öntet: 1kg brokkoli (kb. két fej) 7dl vegán tejföl 2db közepes méretű chili madárszem (bármilyen más chili is megteszi) pirospaprika bors só petrezselyem oregánó   Vegán brokkolis rakott palacsinta elkészítése Add hozzá a graham búzaliszthez a 1,5l ásványvizet apránként és keverd el csomómentesre a tésztát. Nem lesz nehéz dolgod ezzel, mivel a graham liszt eléggé szemcsés liszt. Miután ez megtörtént vágd fel hosszúkás szálakra a póréhagymát és keverd a tésztához, majd adj hozzá annyi sót a nyers alapanyaghoz amennyit indokoltnak érzel. Ezután süsd ki a palacsintákat. Miután készen vagy a palacsintákkal készítsd el a tölteléket és az öntetet. Vágd le a brokkolik zöldjét a torzsáról és vágd egészen apró darabokra. A torzsát is vágd fel, de azt tedd egy turmixgépbe kevés vízzel és turmixold össze. Ezután öntsd össze a brokkoli zöldjét az összeturmixolt torzsájával egy serpenyőbe, tegyél rá sót, piros paprikát, borst, és a 2db közepes méretű chili madárszemet, majd tedd fel kis lángon párolódni. Miután megpuhult a brokkoli adj hozzá 6dl vegán tejfölt és hagyd rottyanni egyet. A vegán brokkolis rakott palacsinta magas falú, kerek jénai tálba kell készüljön. A tál aljára tegyél be egy palacsintát, rá annyi tölteléket, hogy néhol kilátszódjon a palacsinta, majd megint egy palacsintát és jöhet rá megint a töltelék. Ezt folytasd addig, amíg meg nem telik a tál. Majd 1dl vegán tejfölt keverj össze petrezselyemmel és oregánóval, majd vékonyan kend meg a rakott palacsinta tetejét.  Végül a vegán brokkolis rakott palacsinta süljön kb. 30 percig a 200°C-ra előmelegített sütőben. Hagyd kihűlni, majd tálald. Jó étvágyat! A vegán brokkolis rakott palacsinta elkészítése kb. 2,5 óra.  

Egyszerű, tojásmentes mennyei csokoládétorta

2017. január 1. Élj harmóniában 

Egyszerű, tojásmentes mennyei csokoládétorta A tortakészítés egy izgalmas feladat. Ilyenkor is az egyszerűbb recepteket szeretem, amit csak kikeverek és beleöntök egy tortaformába és már készen is van. :) Nem szoktam krémes tortákat készíteni - mert általában túl vannak számomra bonyolítva a receptek és sok receptben tojás is van. A férjem Édesanyjának volt a születésnapja (dec.31.) és lévén előző héten túrótortát csináltam, mindenképpen valami nagyon más ízvilágot szerettem volna. Ő nem szereti a túl édes dolgokat és így esett a választásom a csokoládétortára. Nagyon sokféle receptet megnéztem, beszéltem néhány barátommal, ők hogyan csinálják, majd végül egy kedves ismerősöm javaslatára párizsi krémet ( ganache vagy trülffel néven is ismert ) készítettem. Ami szerintem a létező legfinomabb, legcsokoládésabb és egyben legegyszerűbb csokoládé krém - szuper minőségű tejszín és csokoládé keveréke. Ez nem a gazdaságos csokoládékrém változat. Ennél a receptnél nem lehet kispórolni az alapanyagot, ha valóban isteni finom csokoládétortát szeretnél:)  Mindig hangsúlyozom, milyen fontos, hogy jó minőségű ételeket fogyassz - erre ne sajnáld az energiát, időt és a pénzt. Mert nem csak az ételek íze, de az egészségi állapotod is romlik, gyengül az immunrendszered és  az emésztésedre is kedvezőtlenül hatnak a nem megfelelő minőségű ételek. Lehetőleg vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj. Legyen az elved: inkább a minőség, mint a mennyiség. Egy jó étel elsődleges  titka , hogy jó minőségű alapanyagokból kell elkészíteni.   Hozzávalók  a piskótához  30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 20 dkg fehér tönkölybúzaliszt  20 dkg teljes értékű barna nádcukor 1 csg. sütőpor 5 ek kakaó (cukrozatlan, jó minőségű) 3 ek. citromlé (friss citromból) vanília 12 ek. repceolaj  5 dl víz A piskótát általában egyben szokták megsütni és utána szelik. Én biztosra szerettem volna menni, hogy véletlenül se törjön el vágásnál a piskóta, ezért inkább két részletben sütöttem meg ezt a mennyiséget - így a tortám az alján és a tetején is sima felületű lett. Ebben az esetben kétszer kell kikeverni a fele mennyiséget - amikor a nedves és száraz alapanyagokat összekevered, utána viszonylag gyorsan kell betenni a sütőbe. Í gy biztosan szépen feljön a tésztád . Először a por hozzávalókat tedd egy tálba, majd  keverd össze. Ezután tedd hozzá a vizet, citromlevet és az olajat. Az egészet keverd jól össze és kivajazott, lisztezett tortaformába öntsd bele. 180 fokra előmelegített sütőben süsd készre. ( Ez kb. 40 perc, ha egészbe sütöd a piskótát és ha két részletbe sütőd, akkor kb.2* 25 perc) a krémhez 300 ml tejszín  30 dkg nagyon jó minőségű keserű csokoládé 3 dkg vaj vanília Forrald fel a tejszínt, majd vedd le a tűzhelyről és öntsd bele a feldarabolt csokoládét, csipet vaníliát és a vajat Picit megkeverve hagyd, hogy felolvadjon a csokoládé. (Ha édesebb csokoládékrémet szeretnél, akkor tehetsz hozzá egy kis nádcukrot is). Hagyd a keveréket kihűlni, majd tedd hűtőszekrénybe minimum 3 órára. Amikor jól kihü lt a krém, habverővel habosítsd ki. A krém picit kevesebb, mint a felét kend a két piskótalap közé, majd a többit kend el jól a tetején és az oldalán.  Ezt követően kidíszítheted a tortát.   A díszítésnek csak a fantáziád szabhat határt. :) Én felforraltam egy kis tejszínt, beleolvasztottam egy kis csokoládét. Majd behűtöttem és hidegen felvertem kemény habbá. A csokoládés tejszínhabot habzsákba töltöttem és ezzel díszítettem és némi mandulaforgáccsal. 

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 8. rész Az étkezés

2016. december 6. Élj harmóniában 

Tudatos felkészülés a karácsonyra  - 8. rész Az étkezés Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet A karácsonyi ünnepek idején sok családban az étkezés központi helyet foglal el - vannak olyan családok is, ahol szinte másról sem szól a szeretet ünnepe, mint az evésről. Megannyi statisztika támasztja alá, hogy az ünnepi időszak alatt az emberek jelentős része a normál - általában elfogyasztott -  mennyiségű élelmiszer többszörösét vásárolja meg, készíti el és fogyasztja el. Majd az ünnepi hangulat helyett, sokaknak okoz a nagy mennyiségben elfogyasztott mindenféle egészségtelen étel, nehéz emésztést,  emésztési problémákat, mindenféle fájdalmakat, elnehezültséget. tunyaságot. Az emésztési problémák miatt a gyengülő immunrendszer következtében az ünnepek  után sokan megbetegszenek, mert már az első kórokozó is betegsége t vált ki belőlük.  Sajnos a tudatos táplálkozás hiánya  miatt a karácsonyi időszakban hatalmas mennyiségben fogynak a patikákban a különböző emésztést segítő gyógyszerek, tabletták, készítmények. Nem kell, hogy a karácsonyod az emésztési kínokról szóljon. Kis odafigyeléssel, tudatossággal elérheted, hogy az ünnepek alatt friss, ízletes, tápláló ételeket egyél Te és a családod is és az étkezés után energikusnak, könnyednek érezzétek magatokat.   Ahhoz, hogy a pénzedet és az energiádat se pazarold és kiváló legyen a közérzeted, tervezd meg előre a karácsonyi időszak menüit - mindenből csak annyi főre tervezz, ahányan lesztek. Azért mert karácsony van, senkinek nem kell és nem is érdemes három ember helyett ennie.  A menü összeállításánál törekedj inkább arra, hogy friss, egészséges legyen és arra, hogy ne vállald túl magad a konyhai feladatokkal.  Nem érdemes túl bonyolult ételeket készíteni, hasznosabb ha több időt töltesz a családoddal és egyszerű, gyorsan elkészíthető, friss egészséges, ízletes ételeket választasz a karácsonyi menühöz. Itt is vedd figyelembe a kevesebb néha több elvet. Inkább a minőségi ételeken legyen a hangsúly, mint a mennyiségen. Inkább a friss,  egyszerű és egészséges ételeket preferáld, mint a bonyolult, egészségre kevésbé kedvező ételeket.   A karácsonyi menüt friss, egészséges, vegyszermentes (bio) alapanyagokból készítsd el és annyit ételt főzz, amennyit jólesően el is fogyaszt a család. A karácsony lényege a hangulat, az hogy a családoddal harmonikusan, szeretetben tudj közösen időt tölteni. Amennyiben a szeretet és harmónia elmarad, azt semmilyen étellel nem lehet pótolni. nem érdemes a karácsonyi menü miatt elégedetlenkedni, veszekedni. A megtervezett menühöz írd össze az alapanyagokat és ha teheted, interneten keresztül rendeld meg, így elkerülheted a boltokban és az utcákon, bevásárlóközpontokban való tolongást és több szabadidőd is marad, amit együtt tudtok tölteni a családoddal.   Törekedj a mértéktartó étkezésre és a friss, minőségi ételek fogyasztására, hogy jól indulhasson a következő éved:) Néhány javaslat a blogról a karácsonyi menühöz - a linkre kattintva eléred a receptet. A receptek nem tartalmaznak húst, halat, tojást, azaz alapvetően laktovegetáriánus receptek, de sok van köztük ami laktózmentes, gluténmentes ételek. Nézelődj kedvedre:)   Édes sütemények, kekszek Citromos vaníliás keksz Reform csokis keksz Egyszerű kókuszos zabpelyhes keksz  Karácsonyi keksz teljes kiőrlésű  liszttel Házi készítésű cukormentes csokoládé Teljes kiőrlésű tönkölykeksz naranccsal és mandulával Narancsos mazsolás keksz Gluténmentes, laktózmentes, cukormentes vaníliás keksz Zablisztes almás-diós muffin Gluténmentes, tejmentes, cukormentes köles desszert Házi készítésű mogyorós csokoládé  Egyszerű, sült túrótorta Kókuszos, kakaós tönkölysütemény Reform almás szamósza Tejmentes sütőtökös muffin Gluténmentes muffin Teljes kiőrlésű, tojásmentes linzer Reform almás pite tönkölybúzaliszttel Tejmentes, tojásmentes mandulás muffin  Gluténmentes, cukormentes, tejmentes meggyes muffin Shortbread keksz - reform változat   Bögrés mákos sütemény Gluténmentes bögrés süti     Sós vendégvárók Egyszerű sós stangli Élesztőmentes, gyors túrós vendégváró  Gyors, élesztőmentes tejfölös pogácsa  Gluténmentes sós muffin  Cukkinis, pirított napraforgómagos minikifli Gyors hummuszkrém Élesztőmentes cukkinis pogácsa       Ebéd vagy vacsora ételek Indiai Dhal - mungbab leves Quinoa, brokkolis zöldségekkel Sült padlizsános, sült házi sajtos főétel Káposztás subji - ízletes fűszeres káposztás étel  Vegyes zöldséges subji - zöldséges főétel Cukkini-burgonya curry Hummusz  Sütőtökös subji  Zöldséges, csicseriborsós kuszkusz Kitri (kichari)  Vöröslencsés, zöldséges lasagne Gluténmentes zöldségfasírt Polenta krémesen, párolt zöldségekkel  Gluténmentes zöldséges lepény Zöldséges polenta pizza Fűszeres vöröslencse dhal, aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinnal Sütőben sült köles kása Sütőben sült fűszeres karfiol  Céklás zöldségek hajdinával Gyors, egyszerű csicseriborsós curry  Zöldséges pizza Pudla, gluténmentes indiai lepény   Baszmati rizs zöldségekkel, korianderrel Feketemustármagos zöldbab paradicsomszószban Fűszeres sült, sütőtök  Édesköményes lepény Mindenféle finomságok Chapati - indiai lepénykenyér Gyömbér tea  Alma csatni Szilva csatni (sós, édes,csípő finomság) Quacamole  Uborka raita  Reggeli mandulaturmix Datolyás tejturmix  Krémes zabkása dióval és mazsolával Pirított, párolt gyümölcsök - ájurvédikus reggeli  Házi joghurt készítése Gyors, élesztőmentes kenyér Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

Tejmentes, tojásmentes Sütőtökös muffin

2016. október 31. Élj harmóniában 

Tejmentes, tojásmentes Sütőtökös muffinSütőtökös muffinOktóber 31. Halloween éjszakája. Az ünnepe eredetileg az ősi kelta hagyományokból ered, de az angolszász területeken már komoly hagyományai vannak,   A szezonalitásnak megfelelően a Halloween és a tök elválaszthatatlanok egymástól. Sokan, ilyenkor nagy energiabefektetéssel töklámpásokat faragnak, némely esetben szinte kis művészi alkotások elevenednek meg. Nem vagyok az a töklámpás faragó fajta és igazából, a Halloween ünnepet mi nem tartjuk. Azonban, mivel ma a legtöbben szabadságon vannak, így ideális volt találni megint egy alkalmat egy hosszabb jógagyakorlásra:)  A Gyertyafényes Halloween Jógagyakorlás után, pedig stílusosan egy kis sütőtökös finomsággal szeretnék kedveskedni a jógázóknak:) Hozzávalók  2 bögre liszt ( én szeretem vegyesen használni pl. tk. tönkölybúzaliszt és fehér tönkölybúzaliszt) 3/­­4 bögre teljes értékű nádcukor 1 csg. sütőpor 1 tk. fahéj  1 tk. szerecsendió 1/­­3 bögre repceolaj  1 bögre sütőtökpüré 1/­­2 bögre mazsola 1 bögre víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A sütőtökpürét készítheted sütőben vagy egy edényben a főzőlapon. Ha a főzőlapon csinálod, pucold meg a tököt és vágd apró kockákra. Tedd egy edénybe, önt alá vizet és párold puhára. Ezt követően botmixerrel tudod pürésíteni. tököt  Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Keverd hozzá a sütőtököt és a mazsolát is,majd öntsd hozzá az olajat, és a vizet. Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát.  A muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel és ne hagyd sokáig állni. Majd adagold a tésztát a muffin formába - én most papírformákat használtam. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 20-25 p).

Magyarországon kapható vegán kutyaeledelek

2016. szeptember 5. VegaNinja 

Magyarországon kapható vegán kutyaeledelekA vegán kutyatartás gyakran erőteljes vitákat vált ki. Ez érthető, hiszen négylábú társaink a mi kis szőrös gyerekeink, akiknek a legjobbat szeretnénk. Én is kétkedve fogadtam legelőször, és nem is foglalkoztam a dologgal egy jó ideig. De miután megismertem Anna három tappancsos családtagját, akik vegán életmódon éltek, és elkezdtem kutakodni a témában, meggyőződtem róla, hogy semmi rosszat nem teszek Tódival. Azóta sok vegán kutyával találkoztam, és eddig még senkitől nem hallottam negatív tapasztalatot. Az első hónapokban különösen odafigyeltem minden szokatlan dologra, de nem hogy romlást nem tapasztaltam, Tódi gyomorsav-problémája is megszűnt, vérképe csodás, 13,5 éves, de rendszeresen 6-8 évesnek nézik. Idősebb vagy túlsúlyos kutyáknak, emésztési illetve szőr- és bőrproblémák esetén egyébként is ajánlott a növényi étrend a könnyen emészthető tápanyagok és a nagyobb mennyiségű rost miatt, allergia esetén pedig a hipoallergén tápok nélkülözhetetlenek. Persze csodát nem tesz ez az étrend sem, nem minden meglévő problémája múlt el, és az idő sajnos neki is fehéríti a pofiját, de egészségi állapota korához képest több mint kielégítő. Miért vegán? De miért vegán? Az elv egyszerű: bár szőrös gyerekeink számunkra sokkal fontosabbak, mint a többi állat, de ahogyan nem vernénk meg egy másik gyereket, hogy a játékait elvegyük, és saját gyerekeinknek adjuk, így más állatok életét sem vesszük el, hogy a családtagjainkat tápláljuk. Szerencsére erre nincs is szükség.   Jó ez a kutyának? A kutyák már nem farkasok, emésztésük (és valljuk be, mindenük) óriási mértékben átalakult, mióta velünk élnek. A növényi tápok jelenléte önmagában is azt sugallja, hogy van rá igény (és biztos vagyok benne, hogy nem az “elvetemült vegánok” miatt, mert a vegánok közül sem mindenki eteti vegánul a kutyáját), az allergiás, szőrproblémás és egyéb egészségügyi esetek sajnos egyáltalán nem ritkák. A tápokat szintetikus vitaminokkal dúsítják, legyen szó bármelyik tápról (kivéve talán a legolcsóbbakat), tehát az nem újdonság, hogy ezeket nem csak a “vadonban” lehet megszerezni. A makrotápanyagok (szénhidrát, fehérje, zsír) pedig, az összes aminosavval együtt megtalálható a növényekben. Az olcsóbb és közepesen drága húsos tápokba “emberi fogyasztásra nem alkalmas” húsok és egyéb állati és növényi anyagok kerülnek. Ez jelenthet sok mindent, de nem sok jót. Beteg, daganatos állatok, kicsit romlott hús, nem fogyasztható testrészek, szervek (pl. tisztítatlan belek), csontok lisztté őrölve, gyepmesteri telepeken meghalt állatok testei. Ezen kívül olyan adalékanyagokkal “dúsítják” az eledeleket, amik súlyos, akár halálos megbetegedésekhez vezetnek. Mégis, szinte senkit nem érdekel, ha valaki ilyen hulladékkal eteti a kutyáit. Nyilván van, akinek ennél nem telik többre, de sokan csak nem szánnak rá többet, “jólvanaz”.  Ezzel szemben a jól megtervezett, bio vegán táp etetése miatt rögtön “állatkínzót” kiált a nép. Éppen arra, aki nem kínoz senkit, ezzel szemben napokat öl bele a tájékozódásba annak érdekében, hogy mindenkinek a legjobb legyen. A drágább húsos tápokon már sok esetben fel van tüntetve, hogy (kizárólag) emberi fogyasztásra alkalmas húst tartalmaz. Ez viszont azt is jelenti, hogy csak és kizárólag “háziállatok” etetése céljából ölnek meg “haszonállatokat”, nem a melléktermékeket használják fel. De ezek a kategóriák csak a fejünkben léteznek, a malacok okosabbak, mint a kutyák, a szarvasmarhák komplex társas kapcsolatokat tartanak fenn, a tyúkok pedig kb. egy 10 hónapos embergyerek értelmi szintjén vannak. Persze nem a képességeik alapján kellene az élethez való jogukat meghatározni, de így könnyebb elképzelni, mennyire félnek ők is a haláltól, és élni akarnak. További vegán kutyák listája angolul.    Állatkísérletek Fontos még szót ejteni az állatkísérletekről. Sajnos nem arról van szó, hogy pár kutyát megkérnek, hogy kóstolják meg az új formulát, ízlik-e nekik. Az egyik állatkísérlet során 24 fiatal kutyának eltávolították az egyik veséjét, majd a bal veséjüket részlegesen szétroncsolták, hogy megállapítsák, a protein hogyan befolyásolja a vesebeteg kutyákat. Nyolc kutya pusztult el ebben a vesekísérletben. Forrás: Origo Állatkísérletes tápok pl.: Hills Pet Nutrition (Colgate-Palmolive), Whiskas, Pedigree, Royal Canin, Sheba, Cesar, Kitekat, Frolic, Chappi, Trill (Mars), Iams, Eukanuba (Procter & Gamble), Tix, Ko-Kra, Romeo, Schnuvki, Chico, Premium, Rufus, Tropic, Purina (Nestlé Purina)     És végül a lényeg: a Magyarországon kapható vegán és vegetáriánus tápok, amiket kipróbáltunk, és amiket (még) nem.   Yarrah Bio Vegán Amit legelőször kipróbáltunk, az a Yarrah Bio márkájú kutyaeledel. Normál méretű, világos színű és kevéssé olajos kinézetű. Nálunk elfogyott, de láthatóan nem ez volt a kedvence Tódinak. Ennek ellenére olvastam olyan beszámolókat is, ahol a finnyás kutya imádta. A nedves tápjukat és a kutyakekszet viszont nagyon szereti Tódi, ezekről lejjebb olvashatsz. - Állatkísérlet-mentes cég - Hipoallergén táp - 100% vegán Összetevők: Gabona* (búza*, kukorica*), növényi melléktermékek*, (napraforgómag*, búzadara*), szójabab*, élesztő, ásványi anyagok. * = Ellenőrzött biológiai termesztésből, Skal 1301 Adalékanyagok: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin (15.000 NE/­­kg), D2-vitamin (1.500 NE/­­kg), E-vitamin [DL-alfa-tokoferol-acetát] (120 NE/­­kg. Kiszerelések: 10 kg Ár/­­kg: 1100 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu   Pitti Boris Vega Közepesen sötét barna színű táp, olajosabb, mint a Yarrah. Tartalmaz D3-Vitamint, amit gyakran gyapjúból vonnak ki, a gyapjú megszerzése pedig sajnos egy rendkívül erőszakos folyamat (videó erősebb idegzetűeknek). Erről, és az állatkísérletekről megkérdeztem őket, update várható. Sok vitamint tartalmaz, és némi cukorrépát is, amit a kutyák szeretnek, de hogy jó-e nekik, az kétséges. Összetevők: Gabona, növényi fehérjekivonatok, növényi melléktermékek, olajok és zsírok, ásványok, magvak, élesztők, cukor. Nyersanyagok: Kukoricaglutén (kb. 25%), rizs (kb. 22%), kukorica (kb. 19%), árpa (kb. 15%), rizs-takarmányliszt (kb. 9%), ásványi anyagok (mono-kalcium-foszfát, kalcium-karbonát, nátrium-klorid, kálium.klorid), kukoricaolaj, lenmag, cukorrépa-apríték, élesztők, hidrolizált élesztő-kivoantok, inulin. Adalékanyagok: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin (14.040 NE/­­kg), D3-vitamin (1.400 NE/­­kg), C-vitamin (50 mg/­­kg), E-vitamin (150 mg/­­kg), B1-vitamin (3,8 mg/­­kg), B2-vitamin (5,1 mg/­­kg), B6-vitamin (3,7 mg/­­kg), B12-vitamin (27 mcg/­­kg), nikotinsav (42,1 mg/­­kg), d-pantotens (18,7 mg/­­kg), biotin (675 mcg/­­kg), kolin-klorid (675 mg/­­kg), folsav (0,9 mg/­­kg), mangán mint mangán-(II)-oxid (36 mg/­­kg), réz mint réz-(II)-szulfát (10 mg/­­kg), cink mint cink-oxid (135 mg/­­kg), vas mint vas-(II)-szulfát (90 mg/­­kg), kobalt mint kobalt-(II)-szulfát (1 mg/­­kg), jód mint kálium-jodid (1 mg/­­kg), szelén mint nátrium-szelenit (0,2 mg/­­kg), lecitin (3 g/­­kg). Kiszerelés: 15 kg Ár/­­kg: 700 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu   Trainer Fitness 3 Vegetal Ez a legzsírosabb és a legsötétebb színű a 3 közül, Tódi szereti. - Gabonamentes - Állatkísérlet-mentes - Gyümölcsökkel és gyógynövényekkel Összetevők: Burgonya (45%), borsófehérje, kukoricaolaj (10%), borsó (7%), burgonyafehérje, ásványi anyagok, lenmag, szárított spenót, bab (2,5%), vegetáriánus eredetű hidrolizált fehérje, FOS (frukto-oligo-szacharidok) (0,3%), ligno-cellulóz, ananász-szár szárazkivonat (0,1%), gojicserje szárazkivonat (0,05%), tengeri alga (schizochytrium spp.) (0,05%). Adalékanyagok/­­kg: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin (26.000 NE/­­kg), D3-vitamin (1.350 NE/­­kg), E-vitamin 555 (mg/­­kg), kolin-klorid (1.800 mg/­­kg), DL-metionin (4.100 mg/­­kg), réz-szulfát pentahidrát (50 mg/­­kg) [réz] (12,5 mg/­­kg), vas-karbonát (395 mg/­­kg) [vas] (150 mg/­­kg), vízmentes kalcium-jodát (25 mg/­­kg) [jód] (2,5 mg/­­kg), nátrium-szelenit (20 mg/­­kg) [szelén] (0,2 mg/­­kg), cink-oxid (265 mg/­­kg) [cink] (195 mg/­­kg), mangán-II-oxid (55 mg/­­kg) [mangán] (35 mg/­­kg). Kiszerelés: 12,5 kg Ár/­­kg: 1 063 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu Eledelporta.hu   Green PetFood VeggieDog Több verziója létezik, itthon a normál és a csökkentett zsírtartalmú kapható. A tápban található D3 vitamin sajnos állati eredetű, de ezen igyekeznek változtatni. A cég nagyon törekszik a fenntartható megoldások népszerűsítésére. - Papír csomagolás - Öko felfogású vállalat - Gyümölcsökkel, gyógynövényekkel, algával     Light (csökkentett zsírtartalmú): Zsírtartalma éppen a Yarrah és a Pitti Boris között van, színe sötétbarna, alakja lapos korong. Ha a D3-vitamin kérdése megoldódna, ez lenne a kedvenc tápunk, Tódi két másodperc alatt felszippantja az adagját, annyira ízlik neki. A szemek alakja miatt gyenge fogacskáival is el tudja őket roppantani, tele van vitaminokkal, a csomagolása pedig minden etetéskor jó érzéssel tölt el. Szakmai ártalom. :) Összetevők: Tönköly 20%, burgonyafehérje, teljes kiőrlésű kukorica, árpa, napraforgóolaj, csillagfürt 5% élesztő (részben hidrolizált), kukoricafehérje, réparost, ásványi anyagok, almarost, borsóliszt (természetes aminosav-forrás), növényi fehérje (hidrolizált). Adalékanyagok: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin (12.000 NE/­­kg), D3-vitamin (1.200 NE/­­kg), E-vitamin (130 mg/­­kg), B1-vitamin (10 mg/­­kg), B2-vitamin (15 mg/­­kg), B6-vitamin (15 mg/­­kg), B12-vitamin (70 mg/­­kg), C-vitamin (100 mg/­­kg), niacin (60 mg/­­kg), pantoténsav (40 mg/­­kg), folsav (4 mg/­­kg), L-karnitin (300 mg/­­kg), biotin (600 mcg/­­kg), taurin (1.000 mg/­­kg), vas (180 mg/­­kg), cink (160 mg/­­kg), mangán (16 mg/­­kg), réz (20 mg/­­kg), jód (2 mg/­­kg), szelén (0,25 mg/­­kg). Kiszerelés: 15 kg Ár/­­kg: 866 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu       Gabonamentes:  Világosbarna, hosszúkás szemek, zsírtartalma mint a Trainer Fitnessé. Ezt még nem próbáltuk, de nagyon szimpatikus az összetétele (a D3 vitamint leszámítva). Összetevők: Burgonya (szárított) (41,0%), borsóliszt (aminosavak természetes forrása) (14,0 %), burgonyafehérje, napraforgóolaj, élesztő (részben hidrolizált, ásványi anyagok, réparost, almarost (3,0%), növényi fehérje (hyidrolizált), cikóriagyökér (őrölt, természetes inulin-forrás), gyógynövények és gyümölcsök (málna, fodormenta, petrezselyem, kamilla, csipkebogyó, édesgyökér, arónia, görögszénamag, áfonya, körömvirág, édeskömény) (0,1%), alga, szárított (0,05%). Adalékanyagok: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin (12.000 NE), D3-vitamin (1.200 NE), E-vitamin (130 mg), B1-vitamin (10 mg), B2-vitamin (15 mg), B6-vitamin (15 mg), B12-vitamin (70 mcg), niacin (60 mg), pantoténsav (40 mg), folsav (4 mg), L-karnitin (250 mg/­­kg), taurin (1000 mg/­­kg), biotin (600 mcg), C-vitamin (100 mg/­­kg), vas (180 mg), cink (220 mg), mangán (16 mg), réz (20 mg), jód (2,0 mg), szelén (0,3 mg). Kiszerelés: 3 kg, 15 kg Ár/­­kg: 1763 Ft vagy 1332 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu   Amidog Már Magyarországon is kapható az Amidog és az Amicat (cicaeledel) egy vegán házaspár jóvoltából. Mi még sajnos nem próbáltuk. Két változata létezik, normál és kisméretű kutyáknak való. - Állatkísérlet-mentes - 100% vegán Összetétel: kukorica, kukoricaglutén, kukoricaolaj, rizsfehérje, egész borsó, cukorrépapép, lenmag, bikalcium-foszfát, hidrolizált növényi fehérje, burgonyafehérje, sörélesztő, kalcium-karbonát, nátrium-klorid, repceolaj. Analitikai összetétel: Nedvesség 8%, nyersfehérje 27%, nyerszsír 14%, nyersrost 2.9%, nyershamu 6.2%. Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin 26,000 IU/­­kg, D3-vitamin 1,350 IU/­­kg, E-vitamin 355 mg/­­kg, réz-szulfát pentahidrát (réz) 50 mg/­­kg, vas-karbonát (vas) 348 mg/­­kg, kalcium-jodát, anhydrous (jód) 25 mg/­­kg, nátrium-szelenit (szelén) 20 mg/­­kg, cink-oxid (cink) 160 mg/­­kg, mangán-oxid (mangán) 56 mg/­­kg, L-karnitin 300 mg/­­kg. Kiszerelések: – Normál: 3 kg, 12,5 kg – Kistestű: 0,6 kg, 1,5 kg Ár/­­kg: – Normál: 2080 Ft, 1550 Ft – Kistestű: 2833 Ft, 2457 Ft Itt rendelheted meg: AmiEgészség.hu   MultiFit Vega Krokett A közismert kisállat-felszerelés bolt, a Fressnapf is árul saját márkás, vegetáriánus kutyaeledelt. Összetétel: kukoricakeményítő (22,2%), rizs (16 %), takarmányrizs-liszt, takarmányborsó-liszt (12 %), árpa (10 %), kukorica (10 %), kukoricacsíra-olaj (2,8%), lenmag (2,2 %), monokalcium-foszfát, almatörköly, kalcium-karbonát, sörélesztő (szárított), sörélesztő-kivonat (hidrolizált), nátrium-klorid, kálium-klorid, lignocellulóz, cikóriapor. Analitikai összetevők: fehérje 23%, zsírtartalom 9%, nyershamu 7%, nyersrost 3,2%, kalcium 1,10%, foszfor 0,90%. Adalékanyagok/­­kg: táplálkozásfiziológiai adalékanyagok: A-vitamin 15000 NE, D3-vitamin 1500 NE, E-vitamin (all-rac-alfa-tokoferil-acetát) 150mg, C-vitamin (L-aszkorbinsav) 62mg, B1-vitamin 7,2mg, B2-vitamin 10,8mg, B6-vitamin 4mg, B21-vitamin 0,06mg, kalcium-D-pantotenát 20mg, niacin 45mg, biotin 0,4mg, folsav 1mg, Kolinklorid 800mg, L-lizin-mono-hidroklorid 575mg, réz (réz(II)-szulfát, pentahidrát) 13,5mg, vas (vas(II)-szulfát, monohidrát) 76mg, jód (kálium-jodid) 1,3mg, mangán (mangán(II)-oxid) 28mg, szelén (nátrium-szelenit) 0,3mg, cink (cink-szulfát, monohidrát) 135mg. Kiszerelés: 2,5 kg és 12 kg Ár/­­kg: 1120 Ft vagy 917 Ft Hol veheted meg: Fressnapf   Trovet Exclusion Ezt sem próbáltuk még, a feltüntetett logó szerint vegetáriánus táp allergiás kutyák részére, de 100% növényi eredetű alapanyagról írnak a weboldalon. Állatkísérleteket még nem tudom, végeznek-e, ezzel kapcsolatban megkérdeztem őket, update várható. - hipoallergén Összetevők: kukorica, szója fehérje koncentrátum, kukoricaolaj, ásványi sók, burgonyafehérje, rizs, pálmaolaj, cukorrépa-apríték, élesztőkivonat (hidrolizátum: manno oligoszaharidok forrása) Analitikai összetevők: fehérje 21,5%, zsír 14%, szervetlen anyag 7,6%, rost 2%, nedvesség 8%, szénhidrátok 46,9%, A-vitamin 22250 IU/­­kg, D3-vitamin 2225  IU/­­kg, E-vitamin 100 mg/­­kg, kalcium 1,5%, foszfor 1%, nátrium 0,25%, kálium 0,67%, vas 132 mg/­­kg, réz 2 mg/­­kg, cink 86 mg/­­kg, mangán 31 mg/­­kg, jód 1,8 mg/­­kg. Kiszerelés: 2,5 kg, 12,5 kg Ár/­­kg: 2 480 Ft vagy 1 375 Ft Itt rendelheted meg: Petnet.hu Zoofast.hu Petissimo.hu   Nedves kutyaeledel, kutyakeksz, rágócsont Yarrah Bio Vegetáriánus tálcás nedves táp Nedves tápot általában nincs sok értelme adni a kutyusnak, mivel a szárazak nagyobb sűrűségben tartalmazzák ugyanazokat a tápanyagokat. Válogatós kutyáknak viszont jól jöhet, és új táphoz való átszoktatáskor is segíthet. Én csak kiegészítésnek használom. Összetétel: Szója*, zöldségek (zöldborsó* 6.4%, sárgarépa* 1.6%), zöldségszármazékok*,olajok* (napraforgóolaj*), lestyán*, gyümölcsök* (csipkebogyó 0.2%), ásványi anyagok. * = ellenőrzötten organikus forrásból, Skal 1301. Ár: 1 790 Ft (6 x 150 g) Itt rendelheted meg: Zooplus.hu     Yarrah Bio kutyakeksz Szintén a Yarrah Bio terméke ez a kutyakeksz, amit csak úgy nasinak szokott kapni a kisöreg. Összetétel: gabona* (búza*, kukorica*), cukor* (glükóz szirup kukoricából*), olajok* (napraforgó olaj*), ásványi anyagok. * = from controlled organic farming sources, Skal 1301. Kiszerelés: 250 g Ár: 850 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu   Trixie Veggies Összetevői alapján ez a fogápoló rágócsont vegán, de sajnos tartalmaz mesterséges adalékanyagokat, emiatt csak ritkán veszem. Több méretben kapható, Tódi szereti. Összetevők: Kukorica keményítő, búzaliszt, glicerin, klorofill, élesztő, só, malátacukor. Adalékanyagok: Tartósítószerek és színezékek. Ár: 590 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu   Dein Bestes Fogkefe A DM-nek is van saját márkás, vegán “kutyafogkeféje”, a Dein Bestes Fogkefe Kutyáknak. Összetétele egyszerű, a 6 db-os csomagban kétféle színű, fogkefe alakú rágóka van. Színezéket ez is tartalmaz. Tódi ennek ellenére szívesen rágcsálja. Összetevők: Gabonák, növényi melléktermékek, élesztő. Adalékanyagok: színezékek. Itt vásárolhatod meg: DM drogériák   Ha te is ismersz más, vegán kutyatápokat, vagy kipróbáltátok a fent felsoroltakat, ne habozz, írd meg nekem az info@veganinja.com címre! A házi készítésű vegán kutyaételekről ebben a cikkben most nem volt szó, de a jövőben talán még foglalkozom a témával. The post Magyarországon kapható vegán kutyaeledelek appeared first on VegaNinja.

Zöldhagymás kukoricafasírt joghurtöntettel

2016. június 4. Vegán muflon 

Nem tudom, volt-e már valakinek a kedves olvasók közül olyan munkahelye, ahová - tessenek megkapaszkodni - be kell járni. Igen, ez egy létező jelenség a 21. században, az Amnesty International aktivistái pedig csak malmoznak tanácstalan anyakoca-tekintettel. Nos, újabban a szerző is hasonló embertelenség részesévé vált, így törvényszerű, hogy kevesebb ideje jut a gasztronómiára. Nem mellesleg egy önéletrajzi könyvön is dolgozik, melyen újdonsült megpróbáltatásainak történetét összegzi: a mű a Tamás bátya kunyhója 2. címet viseli. Annyit elöljáróban elárulhatok, hogy a főszereplőt többször megkorbácsolják, mivel felemeli szavát a céges mikró higiéniai állapota ellen. No, de további panaszáradat helyett szakma: Komponensek: 150g búzaliszt 1/­­2 ek sütőpor 1/­­4 csésze natúr szójatej 3 ek őrölt lenmag 2 ek vízzel elkeverve (ez sutyiban a "tojás", csak nem kell hozzá tyúkólat üzemeltetni) 1 ek olívaolaj 2 szál zöldhagyma 1 piros chilipaprika kimagozva 2 ek felaprított petrezselyem 250g csemegekukorica (konzerves) tengeri só feketebors Az öntethez 250g növényi joghurt 1/­­2 chilipaprika kimagozva, felaprítva 1/­­2 lime leve 2 ek felaprított koriander A joghurtöntet összetevőit egy tálba önjük, összekeverjük, majd lepihenünk három órára, hogy kiheverjük az elkészítés okozta fáradalmakat. Amennyiben van otthon, egy másik tálban összeöntjük a lisztet a sütőporral, hozzáadjuk a szójatejet, az olívaolajat, az őrölt lenmagot, a felaprított zöldhagymát, chilit és petrezselymet, végül egy habverővel összekeverjük. Ha mély szakértelemmel végigmérve úgy találjuk, hogy az adott elegy túl ragacsos a formázáshoz, további liszttel tehetjük szalonképessé. Most jön a váratlan fordulat! Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd a pogácsává formázott fasírtokat mindkét oldalon aranybarnára sütjük.

Citromos zellerkrémleves

2016. április 15. Éltető ételek 

Citromos zellerkrémlevesImádom a krémleveseket, ennél egyszerűbb ételt el sem tudok képzelni. Egyszerűen nem értem azt, hogy miért van igény tasakos levesekre, amelyek összetevői hagynak maguk után némi kivetnivalót.  Kíváncsiságból utána is néztem egynek, ez a Knorr bögrés zellerkrémleves pirított zsemlekockával. Tudjátok mi van benne? Szerintem aki megveszi, nem nézi meg az összetevőket, különben nem landolna a kosarában. Szóval... íme:  "Burgonyakeményítő, Pirított zsemlekocka 19% (búzaliszt, só, élesztő, pálmaolaj, antioxidáns (rozmaringkivonatok)), Pálmazsír, Só, Vöröshagymapor, Cukor, Élesztőkivonat, Zellerpor 3,1%, Tejcukor, Aromák (zellerrel, búzával és árpával), Tejfehérje, Zellerlevél, Fűszerek (zellermag, kurkuma)" Nos, ezek után inkább készítsétek el az alábbi receptet: Hozzávalók: - 1 evőkanál kókuszolaj - 1 kis vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 2 közepes burgonya - 2 ujjnyi karika zeller - kb. 10 cm-es zellerszár - 1 evőkanál zabliszt - 1 dl zabkrém (Oatly) - 4-5 levélke friss lestyán - himalája só, bors - friss citrom leve (kb. 1 kávéskanál) Elkészítése: Az elkészítése roppant egyszerű. Tisztítsunk és daraboljunk fel minden zöldséget. A kókuszolajon kezdd el dinsztelni az apróra vágott hagymát és reszeld bele a fokhagymát is.Pár perc elteltével mehet hozzá a többi zöldség is. Pirítás ... keverés... majd mehet bele a zabliszt, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.Fűszerezd, tedd bele a friss lestyán levelet is.Főzd puhára, és botmixerezd. Öntsd hozzá a zabkrémet, egy pilanatra főzd össze. Ízesítsd a citrom levével. ---------------------------------- Felhasznált forrás: http:/­­/­­bevasarlas.tesco.hu/­­hu-HU/­­ProductDetail/­­ProductDetail/­­2004120027247

Gyors, élesztőmentes zöldséges, fűszeres, magvas kenyér

2016. március 11. Élj harmóniában 

Gyors, élesztőmentes zöldséges, fűszeres, magvas kenyérÉlesztőmentes zöldséges, fűszeres, magvas kenyér A blogon már több kenyér receptet adtam közre eddig. A jóga táplálkozásban nem fogyasztunk élesztőt (hogy miért nem részletesen itt olvashatsz róla) , így a kenyerek vagy laposak vagy  szódabikarbónával vagy sütőporral készítem. Az így készült élesztőmentes kenyérnek nem csak az az előnye, hogy egészségesebb, de nagyon gyorsan elkészíthető - nem kell hosszasan dagasztani, keleszteni.  Ma egy sárgarépás-karfiolos napraforgómagos vegán kenyeret készítettem. A zöldséges kenyér nagyon jól megy akár hummusszal, sajtkrémmel, fűszeres tejföllel . Hozzávalók: 180g búzafinomliszt 120g teljes kiőrlésű búzaliszt 3/­­4 tk. szódabikarbóna  1 tk. sütőpor csipet barna nádcukor 1 tk. szárított bazsalikom 30 g napraforgómag 180 ml kókusztej (lehet más növényi tej is vagy joghurt)  1 sárgarépa lereszelve  1 marék nagyon apróra vágott karfiol só, feketebors Keverd össze a száraz hozzávalókat a fűszerekkel, sóval, borssal egy tálba. Majd add hozzá a zöldségeket és a magvakat. A hozzávalók közepébe készíts egy mélyedést és öntsd bele a kókusztejet (ha nem vagy vegán joghurtot is használhatsz helyette). Óvatosan gyúrd össze a tésztát - figyelj, hogy ne túl sokáig, csak annyira, hogy összeálljon.  Majd formálj belőle cipót és helyezd 200 fokra előmelegített sütőbe. Süsd készre( kb. 30 perc).  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Kókuszos kakaós tönköly sütemény

2016. március 6. Élj harmóniában 

Kókuszos kakaós tönköly sütemény Az Élj harmóniában Jógaklubbot minden hónap általában első vasárnapján tartjuk, a vasárnapi jóga után. Mindig készítek valami finomságot azoknak akik eljönnek:) Most nem volt időm, így kreáltam egy gyors bögrés süteményt. Szeretem a bögrés dolgokat, mert gyorsan lehet elkészíteni őket, nem kell méricskélni hosszasan és csak a fantáziám szab határt:) Ezt a sütit akár fogyaszthatod reggelire vagy akár vendégvárónak is kiváló egy könnyű vasárnapi ebéd után.   Hozzávalók 1 csomag sütőpor 1,5 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 1,5 bögre fehér tönkölybúzaliszt 1 bögre barna nádcukor 1 tk. szódabikarbóna 3 ek. kakaó 4 ek. kókuszreszelék 1/­­2 bögre repceolaj 1,5 bögre víz V egyszermentes (bio) alapanyagokat használj:) A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, cukrot, kakaót és kókuszt keverd össze egy tálba. M ajd add hozzá az olajat és ö nts hozzá langyos vizet és keverd jól el. . Az így kapott masszát öntsd bele egy kivajazott, lisztezett tepsibe és kb. 180 fokon süsd addig, amíg jók átsül. (kb 25 perc)

Szerethető lencsefőzelék

2016. február 29. Éltető ételek 

Nagyon szeretem a főzelékeket, az elkészítésüket sosem viszem túlzásba. Egy dolog, amire következetesen figyelek, hogy ezek tej- és gluténmentesen készüljenek el. Ennek megvalósítása nem olyan nehéz, hiszen a búzaliszt helyett kukorica-, zab- vagy rizslisztet használok, a tejföl helyett pedig növényi tejszínt, Így is ugyanolyan ízletes lesz, sőt... :) A hüvelyesekből készül főzelék készítése egy kis tervezést igényel, ugyanis ezeket 8-10 órára be kell áztatni. Érdemes már este átgondolni a másnapi menüt, és ez alapján gondoskodni az alapanyagok előkészítéséről. Amennyiben húsmentesen táplálkozol, akkor a hüvelyesek remek választás a hús helyettesítésére, hiszen fehérjékben gazdag, és a helyes komplettálással teljes értékű fehérjét tudunk "előállítani". Hozzávalók: - 30 dkg barna lencse - 3 babérlevél - késhegynyi őrölt kömény - himalája só, bors - 1 evőkanál kukoricaliszt - 1 evőkanál kókuszolaj - 1 közepes fej vöröshagyma - 3 gerezd fokhagyma - 1 teáskanál pirospaprika Kiegészítés - főtt parbolied vagy barna rizs - grillezett kápia paprika és lilahagyma Elkészítése: - A lencsét áztassuk be 1 éjszakára. - Másnap mossuk át, majd tegyük fel annyi vízbe főzni, hogy úgy 2 ujjnyira ellepje. - Tegyük hozzá a babérlevelet, és főzzük puhára. Kb. fél óra elteltével lehet megsózni, és még vagy 20 perc, és készre is fő. Időközben azért figyeld a vizet, ha szükséges, kicsit pótolhatod. - Kókuszolajon pirítsuk meg az apró kockára vágott hagymát, majd reszeljük hozzá a fokhagymát is. Szórjuk rá a lisztet, pár kavarás, majd mehet hozzá a pirospaprika is. Ekkor már vegyük le a tűzről. - A lencsén lévő vizet ellenőrizd, nehogy nagyon híg legyen a főzelék. Add hozzá a hagymás-paprikás lisztet, és főzd össze. - Kóstold meg, ha szükséges, akkor még fűszerezd, és már készen is van.

Töltött csokis keksz

2015. december 23. Élj harmóniában 

Töltött csokis kekszMindig szerettem a kekszeket, száraz rágcsálni, ropogtatni valókat. Amit nem szerettem azok a krémes sütemények - kislánykoromban a franciakrémesnek megettem az alját és a tetejét, és a közepén azt a krémet otthagytam:) egy idő után rájöttek a szüleim, hogy inkább válasszak más süteményt. Nekem a bejgli csücske és az almás pite széle, az isler, a linzer volt a finomság és az oroszkrém torta és társai amit messze elkerültem.  A kekszek közül csak töltött kekszeket nem szerettem (pl.pilota)  és ez most sem változott. Azonban a férjem, pont az ellentétem, imád mindent ami krémes. Így most, hogy ígéretet tettem egy kedves jógás tanulónknak, hogy sok keksz receptet fogok feltenni a blogra, gondoltam egy krémmel töltött kekszet is felrakok. kétféle krémmel töltöttem a csokis kekszeket - az egyik egy gesztenyés krém a másik egy vaníliás krém. Hozzávalók: 175 g teljes kiőrlésű búzaliszt 75 g finomliszt 140 g barna nádcukor 225 g vaj 90 g kakaópor 1 púpos tk.sütőpor csipet só Gesztenyekrémhez 125g gesztenyepüré 60g vaj 80g porcukor nádcukorból (ha a gesztenyepüré is tartalmaz cukrot, akkor azt vedd számításba) Vaníliáskrémhez 60 g vaj 80 g porcukor nádcukorból vanília A vajat és a cukrot jó alaposan keverd össze, majd a keksz száraz hozzávalóit keverd hozzá. Az egészet dolgozd jól össze, hogy egy jól kezelhető tésztát kapj. A tésztát nyújtsd ki és szaggasd ki a kekszformákat. 160 fokra előmelegített sütőben süsd készre (kb. 15 perc). az elkészült kekszeket hagyd kihűlni és addig keverd be a krémeket. A krémek hozzávalóit alaposan dolgozd el. Majd a kihűlt kekszeket töltsd meg a krémmel. Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Gyors, egyszerű sós stangli

2015. december 18. Élj harmóniában 

Gyors, egyszerű sós stangligyors, egyszerű sós stangli Még mindig ígéretemhez híven, az ünnepi időszakra próbálok olyan recepteket kirakni nektek, amik egészségesebb alternatívái  a bolti, cukrászdai étkeknek vagy segít kicsit megreformálni a korábban felhasznált alapanyagok skáláját. Ez egy nagyon egyszerű sós rágcsálnivaló, ha vendégeket vársz és nem szeretnél sokat bajlódni, de azért valami fi nom, friss dolgot szeretnél és nem egy zacskó ropit:)  Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 25 dkg vaj 2 dl tejföl só A hozzávalókat gyúrd jól össze és tedd be a hűtőbe néhány órára vagy akár egy egész éjszakára.Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1/­­2 cm vastagságúra és tedd a tepsibe. Én sütőpapíron szoktam nyújtani, ilyenkor csak átemelem a tepsibe. Derelyevágóval szeleteld fel. A tetejét megszórhatod pirospaprikával , sajttal vagy valamilyen magokkal. Tedd a sütőbe (180 fokra) és süsd készre. Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!


Az összes 'búzaliszt' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!