Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
3 kreatív recept a Vegajó legfinomabb alapanyagaival, amiket az egész család imádni fog
Vegán karácsonyi italok: a legfinomabb chai, forró csoki és alkoholmentes puncs
Lasagna vöröslencse raguval és fokhagymás spenóttal (vegetáriánus)
füzike receptek
Karácsonyi édesség- és ajándékkészítő workshop
2015. december 8. Éltető ételek
Unod már a hagyományos karácsonyi édességeket? Szeretnél valami újdonságot csempészni az ajándékok közé? Nem bízol a bolti szaloncukrokban? Gyere el, készítsünk együtt egészséges, nyers édességeket! 2015. december 19. (szombat) 15.00-18.00 óra Göd, Füzike u. 39. (google maps: Göd, Tavasz u. 25.) Olvasd tovább ITT.
Újévi fogadalom: gyógytea minden napra
Új év, új fogadalmak. Ez egy kiváló alkalom lehet arra, hogy egy picit tegyünk az egészségünkért. Egy csésze gyógyteával, minden reggel. Én és a párom minden reggelt 1 csésze gyógyteával kezdünk már legalább 3 éve. A gyógynövények és a belőlük készült teák az egészségmegőrzésben, megelőzésben és a gyógyításban is fontos szerepet játszanak. Tehát gyógyteát nemcsak akkor lehet inni, amikor betegek vagyunk, hanem megelőzésre is kiválóan alkalmazhatók. Ebben a blogban minden hónap végén megadom a következő hónap gyógyteáit, hogy legyen idő beszerezni azt. Hogyan készítsük el a teánkat? A teát lehet hideg áztatással, forrázással vagy főzéssel elkészíteni, attól függően, hogy a növény mely részét használjuk fel, és milyen hatóanyagot akarunk kivonni. Tehát egy gyógynövényt pl. áztathatunk vagy forrázhatunk is, ezáltal más hatóanyag fog érvényesülni, a szervezetre gyakorolt hatása is más lesz. Az első legfontosabb meghatározás a mennyiség. Általában 2,5 dl vízhez kell 1 csapott evőnanál drogot (levelet, gyökeret, termést, virágot) tenni. Ha ettől eltérő arány kell, akkor azt jelezni fogom. Hideg áztatás legalább 6-12 órán keresztül történik. Forrázat során (15-20 perc) fontos, hogy fedjük le a csészét, hogy az értékes illóolajok ne tudjanak elpárologni. Főzés során (3-4 perc) szintén érdemes lefedni, és az elpárolgott vizet pótolni kell. Lehetőség szerint ne használjunk fém- és műanyag eszközöket, kerámia, porcelán vagy üveg csészét válasszunk . Ne édesítsük a teát, mert csökkenti, illetve módosítja azok hatását. Pl. a keserű teáknak keserűnek kell lennie, hogy a májra és az epére hassanak. A teát ne igyuk forrón , hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A tea elfogyasztására szenteljünk egy kis időt. Üljünk le egy kényelmes fotelba, ízlelgessük, kortyolgassuk, és gondoljunk arra, hogy milyen jó hatással lesz a szervezetünkre. A teákat többnyire étkezés előtt kell meginni, a nyugtató teákat lefekvés előtt fél órával. JANUÁR Itt a tél, a legfontosabb az immunerősítés . január 1-15. felváltva kakukkfű, csipkebogyó és gyömbér tea. január 16. borsmenta tea január 16-30. felváltva bodza, orbáncfű és cickafark (férfiaknak kisvirágú füzike)