Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Komplett vegán karácsonyi menü: ünnepi ételek növényi alapon
3 kreatív recept a Vegajó legfinomabb alapanyagaival, amiket az egész család imádni fog
Indiai reggelik – Ínycsiklandozó vegetáriánus ételek
fehérje receptek
A COP29 klímakonferencián még az az étel sem volt vegán, amit annak címkéztek
2024. december 1. Prove - a világ vegán szemmel
A világ legnagyobb klímacsúcsán számos címkézési hibát vétettek a szervezők. A videófelvételek tanúsága szerint nem lehetett tudni sem a vegán, sem a vegetáriánus felirattal ellátott ételek esetében, hogy valós-e a címkén szereplő állítás. A vegán ételekbe került tejtermék, a vegetáriánusokban pedig előfordult hús is. A klímakonferenciát régóta érik vádak az állati fehérjében gazdag ételkínálat miatt.… The post A COP29 klímakonferencián még az az étel sem volt vegán, amit annak címkéztek appeared first on Prove.hu.
Vegán egybesült fasírt
Ebben az egybesült fasírtban minden értékes alapanyag benne van: a főtt, barna rizs (teljes értékű gabona), dió (olajos mag), lencse (hüvelyes), és hagyma, fűszerek dúsítják ezt a komplettált, fehérjedús fogást. Ami önmagában, egy salátával is megállja a helyét, netán egy zsemlébe téve; de krumplipürével is remek választás lehet az ünnepi asztalon. Hozzávalók: 1 nagy konzerv […]
Az aktív életet élő nők választanak a legtudatosabban étrendet
2024. november 19. Prove - a világ vegán szemmel
A klímatudatosság jelenlétét kutatta a fiatal felnőttek élelmiszer-fogyasztási szokásaiban egy új tanulmány. Mindezt a fizikai aktivitásra és a nemekre való tekintettel értékelték a kutatók. Az eredmények alapján a férfiak továbbra is az állati fehérjét részesítik előnyben. A húsfogyasztás csökkenésének egyik fő oka a vegetáriánus vagy vegán partner ennél a csoportnál. Újabb kutatás erősítette meg azt… The post Az aktív életet élő nők választanak a legtudatosabban étrendet appeared first on Prove.hu.
Magabiztosak az elemzők: 2040-re olcsóbbak lehetnek a tejalternatívák a hagyományosnál
2024. október 23. Prove - a világ vegán szemmel
Rövidesen mind a növényi tejalternatívák, mind a precíziós fermentációval készült tejtermékek olcsóbbak lehetnek, mint a tehéntej, aminek az előállítási költségei jelentősen növekednek majd a közeljövőben, állítja egy új kutatás. A Big Green Partners legújabb piaci elemzése a tejalternatívák dominanciáját jósolja 2040-re Európában. Az alternatív fehérjeforrások közül a növényi tej menetelése régóta töretlen. A precíziós fermentáció… The post Magabiztosak az elemzők: 2040-re olcsóbbak lehetnek a tejalternatívák a hagyományosnál appeared first on Prove.hu.
Az elektromosautó-ipar megkapta azt, amit a vegán startupok aligha: ez lehet a lassú növekedés oka
2024. október 4. Prove - a világ vegán szemmel
Az elektromos autók és a növényi fehérjék széles körű elterjedése az éghajlatváltozás enyhítésének fontos eszközei lehetnének. Ám miközben számos hasonlóság is mutatkozik a két iparág között, a növényi fehérjék sok szempontból lemaradtak az elektromosautó-ipar mögött. Az utóbbi évek zöld technológiái közül valószínűleg a legtöbben az elektromos autókat említenék példaként. Az egykor kétkedéssel fogadott, sok szempontból… The post Az elektromosautó-ipar megkapta azt, amit a vegán startupok aligha: ez lehet a lassú növekedés oka appeared first on Prove.hu.
Nem is gondolnád, mi mindenre jó a mogyoróhéj
2024. szeptember 17. Prove - a világ vegán szemmel
Magas a rosttartalma és jó fehérjeforrás, mégis szemétként kezeljük. Az emberi fogyasztásra alkalmas mogyoróhéj viszont sokkal többet érdemel annál, hogy beltartalmának elfogyasztása után a kukába dobjuk. Egy új tanulmány körüljárta, milyen módokon lehetne segítségünkre a mogyoróhéj a jövő élelmezésében és a fenntarthatósági célok elérésében. Ugyan kinek fordult már meg a fejében, hogy héjastól egye a… The post Nem is gondolnád, mi mindenre jó a mogyoróhéj appeared first on Prove.hu.
Az alternatív fehérjeforrások elterjedésével hatalmas terület szabadulna fel az Egyesült Államokban
2024. szeptember 1. Prove - a világ vegán szemmel
A Good Food Institute friss elemzése alapján hatalmas terület lenne felszabadítható, ha az állati eredetű élelmiszerek felét alternatív fehérjeforrásokra cserélnék az amerikaiak, mivel az állattartó mezőgazdálkodással nyert kalóriák arányaiban sokkal több földterületet használnak, mint a növényi alapú húshelyettesítők. A kutatók szerint ez a lépés segítene elérni az ország által kitűzött klímacélokat is. A bolygó mezőgazdasági… The post Az alternatív fehérjeforrások elterjedésével hatalmas terület szabadulna fel az Egyesült Államokban appeared first on Prove.hu.
A holland Lidl bejelentette: tartósan csökkenti vegán termékei árát, és változtat a darált húson is
2024. augusztus 23. Prove - a világ vegán szemmel
Vállalta a Lidl, hogy hollandiai üzleteiben a vegán termékek ára azonos vagy akár alacsonyabb is legyen, mint az állati eredetű megfelelőké. Emellett új készítménnyel is előálltak: ennek 60 százaléka marhahús, 40 százaléka pedig borsófehérje. A termék előállítása 37,5 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a tisztán marhahúsból álló megfelelőjének. Több európai országban is azt a célt… The post A holland Lidl bejelentette: tartósan csökkenti vegán termékei árát, és változtat a darált húson is appeared first on Prove.hu.
Gluténmentes szilvás quinoa muffin
2024. augusztus 10. Élj harmóniában
Megkezdődött a szilva szezon... imádjuk :) bármilyen változatban és variációban készíthető :) Ezt a muffint quinoaliszttel és datolyacukorral készítettem. A cél egy fehérjében gazdag, egészséges, ízletes, a szilvához ízben is jól passzoló muffin készítése volt. Úgy vélem sikerült... nekünk nagyon bejött:) Gluténmentes szilvás quinoa muffin Hozzávalók 2,5 csésze quinoa liszt 1 csésze datolyacukor 1/2 csg. sütőpor vanília vanília fahéj 7 ek. kókuszzsír 12 db szilva víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A szilvákat mosd meg és távolítsd el a magokat. Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Majd öntsd hozzá a kókuszzsírt és a vizet. Figyelj rá mennyi vizet vesz fel - a tészta legyen lágy, de ne folyós. A quinoa liszt több vizet vesz fel, így több csésze vízre lehet szükséged. Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát. A muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel és ne hagyd sokáig állni. Adagold a tésztát a muffin formába. Én muffin papírral szoktam a formát kibélelni, de vajjal és liszttel is megteheted. A muffinok közepébe dugj bele egy-egy szilvát. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 25 p) . Sajnos a papírból nem jött ki szépen, de a tészta szépen összeállt, nem morzsálódik. Legközelebb csak zsírozott, lisztezett formában sütöm :) Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati #gluténmentes, #szilvás, #szilva #recept #vegán #vegetáriánus #quinoaliszt, #muffin, #cukormentes, #egészséges, #tojásmentes
Optimális aminosav-bevitel vegán fehérjeforrások kombinálásával (x)
2024. május 22. Prove - a világ vegán szemmel
A vegánok fehérjebevitele egy sokat vitatott kérdés. A fő problémát nem is a fehérje mennyisége jelenti, hanem inkább a minősége, amit az adott élelmiszer-fehérje aminosavprofilja fejez ki. Ebben a cikkben röviden bemutatjuk az aminosavakhoz köthető alapismereteket, és 3 élelmiszer-kombinációval megmutatjuk, mennyire könnyű biztosítani minden esszenciális aminosavat növényi étrenddel. Testünk fő építőkövei a fehérjék, amik kisebb… The post Optimális aminosav-bevitel vegán fehérjeforrások kombinálásával (x) appeared first on Prove.hu.
Átfogó elemzés bizonyítja: a vegán alternatívák akkor is előnyösebbek, ha feldolgozottak
2024. május 9. Prove - a világ vegán szemmel
A London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói szerint az ő szisztematikus áttekintésük az első, amely a növényi alternatívák előnyeire vonatkozó szakirodalom eredményeit elemzi. A környezettudatos és a fenntartható étkezés elterjedésével nemcsak a teljes értékű növényi élelmiszerek, de a feldolgozott, alternatív fehérjeforrások is egyre többször kerülnek a vizsgálódás középpontjába. Mivel számos termék feldolgozott, ami… The post Átfogó elemzés bizonyítja: a vegán alternatívák akkor is előnyösebbek, ha feldolgozottak appeared first on Prove.hu.
Izmosabb növényi alapú kínálattal készülnek a párizsi olimpia szervezői
2024. április 20. Prove - a világ vegán szemmel
A fenntarthatóság jegyében jóval több vegán fogást szeretnének felszolgálni az olimpiai menü keretében Párizsban, mint a korábbi olimpiákon. Azt ígérik, kevesebb lesz az állati eredetű étel, több a zöldség, a gyümölcs és a növényi eredetű fehérje a kínálatban. Az olimpia központi témájának legkevésbé sem az étkezés tekinthető, a szervezőknek mégis gondolniuk kell a sportesemény ezen… The post Izmosabb növényi alapú kínálattal készülnek a párizsi olimpia szervezői appeared first on Prove.hu.
Mi az a műhús, és kell-e tőle tartanunk?
2024. március 24. Prove - a világ vegán szemmel
Valóban közeleg a műhús kora? Egészségesebbek vagy egészségtelenebbek a növényifehérje-alapú helyettesítők a vörös húsnál? Mi a helyzet a környezetvédelmi szempontokkal? Ezekre és sok más kérdésre adunk választ ebben a cikkben. Egyre több szó esik a közbeszédben az állati eredetű élelmiszerek fenntarthatóságáról mind etikai, mind környezetvédelmi, mind egészségügyi szempontból. Ezzel egy időben egyre többen fordulnak a… The post Mi az a műhús, és kell-e tőle tartanunk? appeared first on Prove.hu.
A növényi fehérjét fogyasztó nőknél jellemzőbb az egészséges öregedés
2024. március 16. Prove - a világ vegán szemmel
Egy friss tanulmány eredményei alapján azoknál a nőknél, akik elegendő fehérjét, méghozzá leginkább növényi eredetű fehérjét fogyasztanak, kisebb arányban alakultak ki krónikus betegségek öregkorukra. Az állati fehérjéket fogyasztóknál a betegségek gyakrabban fordultak elő. Az egészséges öregedés nagy valószínűséggel a növényekben található számos jótékony tápanyagnak is köszönhető. A bostoni Tufts University kutatói több ezer nő táplálkozási… The post A növényi fehérjét fogyasztó nőknél jellemzőbb az egészséges öregedés appeared first on Prove.hu.
Erős profilváltás: növényi alapú termékekre tér át egy húsipari cég
2024. október 14. Prove - a világ vegán szemmel
A Gruppo Tonazzo olasz húsipari cég év végéig felszámolja hagyományos tevékenységét, hogy ezentúl a növényi alapú piacra koncentrálhasson. A cégcsoport nem az ismeretlenbe ugrik: a Kioene márkanév alatt már negyven éve gyárt növényi alternatívákat. A marhahús-kereskedő Gruppo Tonazzo vállalat működése egyetlen padovai hentesüzletre és 136 évvel ezelőttre vezethető vissza. Közel negyven évvel ezelőtt azonban belevágott… The post Erős profilváltás: növényi alapú termékekre tér át egy húsipari cég appeared first on Prove.hu.
Háborút vívnak az állattenyésztők az alternatív fehérjék ellen
2024. szeptember 17. Prove - a világ vegán szemmel
Ezek az új típusú, alternatív fehérjék a legnagyobb reményünk lehetnek a katasztrófa elhárításában. De a kormányok be akarják őket tiltani - írja George Monbiot legújabb véleménycikkében. Az alábbi cikk Monbiot írásának fordítása, ami a The Guardianben jelent meg 2024 augusztusában. Az eredeti, angol nyelvű cikket ide kattintva találod. Bizonyos autógyártók évekig próbálták akadályozni az elektromos… The post Háborút vívnak az állattenyésztők az alternatív fehérjék ellen appeared first on Prove.hu.
Jelentős összeget fektet az Egyesült Királyság az alternatív fehérjeforrások kutatásába
2024. szeptember 13. Prove - a világ vegán szemmel
Tizenötmillió fonttal, vagyis körülbelül hétmilliárd forintnak megfelelő összeggel támogatja a brit kormány az alternatív fehérjeforrások fejlesztését. A kutatóintézet egyaránt vizsgálja majd a növényi fehérjeforrásokban, a sejtalapú húskészítményekben és a fermentációs eljárásokban rejlő lehetőségeket. Két kormányzati szervezet, a Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) és az Innovate UK 15 millió fontos állami támogatást jelentettek be… The post Jelentős összeget fektet az Egyesült Királyság az alternatív fehérjeforrások kutatásába appeared first on Prove.hu.
Ázsia maradhat a növényi tejek bevételkirálya
2024. augusztus 31. Prove - a világ vegán szemmel
A növényi tejek piaca regionális szinten Ázsiában volt a legmagasabb tavaly, és a népességszám miatt ez várhatóan a közeljövőben is így lesz. Az egy főre jutó átlagos bevétel azonban nagyobb ütemben növekedhet Észak-Amerikában és Európában. Változatos okokra vezethető vissza világszerte, hogy miért választják egyre többen a növényi tejet a hagyományos, állati eredetű helyett. Laktózérzékenység, tejfehérje-intolerancia,… The post Ázsia maradhat a növényi tejek bevételkirálya appeared first on Prove.hu.
A holland Lidl bejelentette: tartósan csökkenti vegán termékei árát és változtat a darált húson is
2024. augusztus 23. Prove - a világ vegán szemmel
Vállalta a Lidl, hogy hollandiai üzleteiben a vegán termékek ára azonos vagy akár alacsonyabb is legyen, mint az állati eredetű megfelelőké. Emellett új készítménnyel is előálltak: ennek 60 százaléka marhahús, 40 százaléka pedig borsófehérje. A termék előállítása 37,5 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a tisztán marhahúsból álló megfelelőjének. Több európai országban is azt a célt… The post A holland Lidl bejelentette: tartósan csökkenti vegán termékei árát és változtat a darált húson is appeared first on Prove.hu.
Frissült az ausztriai táplálkozási útmutató - több növényt, kevesebb állati fehérjét ajánl
2024. augusztus 10. Prove - a világ vegán szemmel
Nyugati szomszédaink frissítették az ajánlott táplálkozási útmutatójukat. Az eddigi piramis helyett egy tányéron, cikkelyekre felosztva szerepelnek a javasolt élelmiszer-kategóriák. Az új útmutató nemcsak a szükséges tápanyagokat, hanem az élelmiszerek környezeti lábnyomát is számításba veszi. Összességében az osztrák táplálkozási szakemberek kevesebb állati fehérje és több növény fogyasztását javasolják. Újabb ország frissítette táplálkozási útmutatóját a tudományterületen sorra… The post Frissült az ausztriai táplálkozási útmutató - több növényt, kevesebb állati fehérjét ajánl appeared first on Prove.hu.
Enyhíthet a reflux tünetein a megfelelően összeállított növényi étrend
2024. május 18. Prove - a világ vegán szemmel
Bizonyos korlátozásokkal ugyan, de a növényi alapú étrenddel kiküszöbölhetők a reflux kíséretében megjelenő panaszok. A dietetikus a (nem citrusos) gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, dióféléket, magvakat és a növényi alapú fehérjeforrásokat javasolja megelőzésre. Sokak életét keseríti meg a gyomorégés. Azoknak, akik ettől rendszeresen szenvednek, általában a tea, a kávé vagy a paradicsom szó hallatán valószínűleg… The post Enyhíthet a reflux tünetein a megfelelően összeállított növényi étrend appeared first on Prove.hu.
Működik a Lidl taktikája: így sikerült növelni a vegán termékek értékesítését
2024. április 23. Prove - a világ vegán szemmel
A német Lidl a napokban jelentette be, hogy az árparitás bevezetését követően nagymértékben nőtt a vegán termékek értékesítése. A fehérjeátállásról szóló rendezvényen száznál is több piaci résztvevő, tudós és politikus vett részt. A fő téma a fehérjetermelés jövője és az állatjólét volt. Az áruházlánc továbbra is elkötelezett a fenntartható élelmiszerek mellett. A Lidl a fehérjeátállásról… The post Működik a Lidl taktikája: így sikerült növelni a vegán termékek értékesítését appeared first on Prove.hu.
Fényes jövő áll a növényi fehérjeforrások előtt: a borsófehérje lehet a következő évek sztárja
2024. március 27. Prove - a világ vegán szemmel
A USD Analytics legfrissebb elemzése stabil növekedést jósol a növényi fehérjeszektornak a következő hat évben. A trendet a fogyasztók egészségügyi, fenntarthatósági és állatjóléti megfontolásokat figyelembe vevő döntései hajtják. A leggyorsabb növekedést a borsófehérje produkálhatja számos pozitív tulajdonsága miatt. Ráadásul a növény termesztése sem igényel különösebb erőforrásokat. A növényi alapú alternatív fehérjeforrások piacán előreláthatóan 8,1 százalékos… The post Fényes jövő áll a növényi fehérjeforrások előtt: a borsófehérje lehet a következő évek sztárja appeared first on Prove.hu.
Itt a vegán polip - szabadjára engedték a The Krakent
2024. március 20. Prove - a világ vegán szemmel
Az ausztriai Revo Foods meglepő újítással gazdagította a termékpalettáját. A napokban bemutatták a gombafehérjéből készült, The Kraken nevű terméküket. A növényi alapú polip nemcsak ízében és textúrájában, de megjelenésében is nagyon hasonlít a valódi polipból készült ételekre. A cégnek ez is volt a célja, ilyen termék ugyanis még nem nagyon van a növényi alapú palettán.… The post Itt a vegán polip - szabadjára engedték a The Krakent appeared first on Prove.hu.
Egész mungóbab leves - zöld mung dhal
2024. február 12. Élj harmóniában
A blogon már több dhal receptet is olvashattál. A dhalok sűrű hüvelyesből készült leves félék, melyek nagyon táplálóak, magas a fehérjetartalmuk és a húsmentes táplálkozás fontos alapját képzik. Magyarországon elsődlegesen a mungóbab zöld változatát lehet kapni - ahol a külső réteg még rajta van a hüvelyesen. A blogra már több mung dhal receptet is kitettem, amik a zöld külső réteg eltávolítása után maradt belső sárga babból készülnek -ez a legkönnyebben emészthető hüvelyes. Gondoltam itt az idő megismeretnem veletek a zöld változatot. Szoktam használni a zöl feles változatát is, ami a kettő közötti átmenet. A zöld mungóbab ájurvédikus megközelítésben fanyar és édes, ezért hűsítő energiája van és egy könnyebben emészthető hüvely fajta. Mindhárom doshára kedvezően hat. Hozzávalók 1 csésze zöld mungóbab 5 - 6 csésze víz 2 ek. ghí 1 tk. római kömény 1 tk. fekete mustármag 1/2 tk. asafoetida 5 currylevél frissen vagy szárítva 1 kis marék korianderlevél apróra vágva 1/2 tk. kurkuma 1 tk. masala por 1/2 tk. só Elkészítés Alaposan mosd meg a zöld mungóbabot és éjszakára áztasd be egy nagy tál vízbe. Reggel szűrd le és tedd oda egy egénybe a babot 4 csésze vízzel és forrald fel. Főzd közepes lángon, fedő nélkül 30 percig. Néha keverd meg néha, ne égjen le az alja. Majd 30 perc után tegyél hozzá még 1 csésze vizet és főzd tovább 15-20 percig, vagy amíg a bab meg nem puhul. Egy másik edényben melegítsd fel a ghít, majd tedd bele a mustármagot, a római köményt és az asafoetidát egy pillanatra Add hozzá a curry leveleket, koriandert, kurkumát és a masala port és keverd össze. A fűszerkeveréket tedd át a levesbe és add hozzá a sót és az utolsó csésze víz egy részét vagy egészét, attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnéd a levest. Végül még 2 - 3 percig forrald. Chapatival , baszmati rizzsel, purival, vagy kenyérrel tálalhatod és friss korianderrel díszítheted a tetjét. Mindegyikhez találsz recepteket a blogon. Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok :) szeretettel: Kati #mungóbab #mungdhal #recept #vegetáriánus #vegán #gluténmentes #tejmentes #leves #dál #dhal #hüvelyes
Az összes 'fehérje' találat megjelenítése »