gyerek receptek - Vegetáriánus receptek

gyerek receptek

Dnk kenyér

2017. február 2. BioBrigi 

Dnk kenyérNo az úgy volt, hogy a kenyérsütő megadta magát... Használtan vettem egy már akkor is öreg Severint, de azért választottam azt, mert jó tapasztalataink voltak vele sok sok évig, és nekem csak ritka sütésre, vagy dagasztásra kellett. Aztán "megcsaládosodtunk", és nőtt az igénybevétel, ő meg feladta kb. 15 évesen. Pesten minden sarkon találsz pékséget, meg gyúrni is tudok, ha nem két gyerek csüng rajtam... de a gyerekek betegek, emellett bevásárolósztrájkos nagyobbik, szmog... No elő a dnk recepttel, gondoltam, amit úgy cirka 6-7 éve tervezek kipróbálni. :) Max oldalán megtetszett a mediterrán kenyér. A férj úgyis szereti a paillasse-t, ezért döntöttem mellette. Kissé módosítottam, mert tk lisztet használtam. Lehet, hogy a mi lakásunk volt hűvösebb, de a javasolt kelesztési idő szerintem lehet egy óra is. Van egy La cuisine öntöttvas edényem (nászajándék), az egyiket abban sütöttem, a másikat fedetlenül. Jobb, amit a sütési idő feléig lefedtem, de még így is nagyon kemény lett a héja. Talán kicsit magasabb fokozaton kellett volna sütnöm rövidebb ideig. A hajtogatás bonyolultnak tűnik, pedig tök egyszerű. A kinyújtott tésztát képzeletben 3 részre osztjuk, és a két szélső részt ráhajtjuk a középsőre. Az így kapott hosszabb téglalapot képzeletben megint 3 részre osztjuk, és ismét egymásra hajtjuk. Azután formázunk. Akár meg is csavarhatjuk. ???,majd ? ? ? Hozzávalók: 20 dkg tk tönkölyliszt 10 dkg rozsliszt 20 dkg fehér liszt 40 dkg (4 dl) langyos víz 2,5 dkg friss élesztő 2 csapott teáskanál só Az élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a liszteket és a sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Fakanállal összekeverjük az egészet, és lefedve langyos helyen kelesztjük 10-12 órát. A sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozaton azzal a két edénnyel együtt, amiben sütni fogjuk a kenyereket.  Amíg a sütő melegszik, a deszkát meghintjük vastagon liszttel, és arra borítjuk a kelesztőtál tartalmát, ha szükséges belisztezett fakanállal kiszedhetjük az edény oldalára ragadt tésztát. A tészta tetejét is meghintjük, majd könnyű kézzel hajtogatjuk és formázzuk, azután sütőpapírba helyezzük őket. Konyharuhával letakarva 40-50 percig kelesztjük, majd a forró formákba helyezzük őket. Amennyiben lehetséges, a formákat fedjük le 15-20 percre, majd vegyük le a tetejüket, és fedetlenül süssük tovább még 15-20 percet.

Kurkumás latte (vegán)

2017. február 2. Zizi kalandjai 

Kurkumás latte (vegán) Jól nézzétek meg ezt a képet… egy ilyenre vágyom nagyon. Csak én és a kurkumás lattem, meleg takaróba bújás és magammal foglalkozás. Megelégednék havi egy ilyen nappali programmal (otthon úgy, hogy egyedül vagyok), de még van egy ultra cuki, vihogós, imádnivaló cicifüggőm , aki nem tud elszakadni tőlem hosszabb időre, így marad az álmodozás, hogy hamarosan lesz lehetőségem egy ilyen kikapcsolódásra is! Kurkumás latte végigsöpört a nemzetközi “gasztroblogok piacán”… nem csodálom, mert nagyon finom. Mostanában tudatosan leszoktunk I.-vel a kávéról… direkt nem veszünk itthonra kávét, hogy ne főzzünk magunknak mindennap (persze házon kívül néha iszunk, mert megkívánjuk). Így nagyon finom teákat iszom délutánonként, amikor már vágyom egy kis “kényeztető” italra… vagy pedig csinálok egy ilyen kurkumás lattet. Krémes a sűrű mandulatejtől, éppen eléggé fűszeres a fahéjtól és a kurkumától és elég édes a juharsziruptól. Olyan aranyital, mint a mamuszom színe! Na jó, a kép úgy lenne tökéletes, ha a latte habos lenne, de erre nem volt lehetőségem a két fotós asszisztensem mellett, hogy még habosítsak is! Ádival is ma délután anya-Ádi randit tartottunk, ő babakávét ivott (gabonakávé rizstejjel), én pedig ilyen kurkumás lattet. Belekóstolt és alig bírta abbahagyni, nagyon ízlett neki is! Szóval gyerek által tesztelt recept, ajánlom mindenkinek 2 és 102 év között! Kurkumás latte (vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 2 perc Főzési idő 5 perc Teljes idő 7 perc   Kávé helyett, krémes, fűszeres, aranysárga, kényeztető ital. Szerző: Zizi Recept típusa: ital Konyha: vegán Adag/­­mennyiség: 1 főre Hozzávalók 250 ml natúr mandulatej 2 teáskanál juharszirup (agavészirup, rizsszirup is használható) 1 teáskanál kurkuma 1 teáskanál extra szűz kókuszzsír ⅛ teáskanál őrölt vanília fahéj, tálaláshoz Elkészítés Egy lábasban melegítsük fel forrásig a mandulatejet. Tegyük egy bögrébe a juharszirupot, a kurkumát és a vaníliát. Öntsük rá a meleg mandulatejet és jól keverjük el. Adjuk hozzá a kókuszzsírt és ezzel is keverjük el. Ha van habosítónk, akkor habosítsuk fel, szórjuk meg a tetejét fahéjjal (ezt ne hagyjuk ki!) és már ihatjuk is a finomságot. Jegyzetek Mandulatejjel a legfinomabb, de használhatunk más növényi tejet is hozzá. Ha nincs extra szűz kókuszzsírunk, akkor ne tegyünk bele semmit. Az extra szűz egy enyhén kókuszos ízt ad neki, amitől nagyon finom lesz, de nélküle sem veszítünk semmit az ital élvezeti értékéből. 3.5.3226  

Kávés diós sütemény (vegán)

2017. január 14. Zizi kalandjai 

Kávés diós sütemény (vegán) Egy külföldi munka kapcsán kellett készítenem egy kávés süteményt. Tanakodtam, hogy mivel is álljak elő, amikor eszembe jutott, hogy banánkenyér formába öntöm, teszek is bele banánt, hogy édesítse természetesen a süteményt, meg “össze is ragassza”, de nem banánkenyérnek fogom hívni, mert ez nem az. Angolul coffee cake-nek hívják… ez igazából azt jelenti, hogy van a tésztájában kávé, de azt is jelenti, hogy kávézáshoz ajánlott finomság. Szóval banánkenyér alapot vettem, ahhoz adtam kávét, jó sok darált diót, vaníliát, juharszirupot… a tetejére pedig kókuszcukros aprított diót szórtam, hogy jó ropogós legyen. Elég sokáig sült a benne lévő nedves dolgok miatt (banán, kávé, rizstej), de egy óra után kivettem a sütőből, mert a tetején lévő dió különben megégett volna. A tészta nem maradt nyers, de ez egy igazán “nedves” , ragacsos, puha süti. Kávéhoz, teához, forró csokihoz ideális délutáni uzsonna, de délelőtti tízórainak is megteszi. A benne lévő kávé miatt gyerekeknek nem ajánlom, de ha őket is meg akarjuk kínálni, akkor készíthetjük gabonakávéval is. No persze akkor nem lesz meg az a nagyon finom enyhén kávés íze (olyan “kapucíneres”), amitől isteni ez a sütemény. A család tesztelte, odáig voltak érte… főleg apukám, aki alig hagyott kóstolót a család többi tagjának! Kávés diós sütemény (vegán) Hozzávalók: – 2 db érett banán, villával pépesre törve – 130 g darált dió – 135 g tönköly fehérliszt – 125 ml kávé vagy gabonakávé – 60 ml rizstej (vagy más növényi tej szobahőmérsékletű) – 6 evőkanál juharszirup – 3 evőkanál kókuszolaj (szobahőmérsékletű) – 2 evőkanál őrölt lenmag – 6 evőkanál víz – 3 és 1/­­2 teáskanál foszfátmentes sütőpor – 1/­­2 teáskanál őrölt vanília – 1/­­2 teáskanál Himalaya só – 80 g dió, aprítva + 3 evőkanál kókuszvirág cukor (tetejére) Egy tálkában keverjük össze a lenmagot a vízzel és hagyjuk állni 6-8 percig, amíg zselés állagú lesz. Sütőpapírral béleljünk ki egy 23 cm-es püspökkenyér formát. Melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: darált dió, liszt, vanília, só és sütőpor. Egy másik tálban keverjük össze a villával pépesre tört banánokat a kávéval, a rizstejjel, a kókuszolajjal, a juharsziruppal és a zselés állagú lenmag “tojással”. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz és jól keverjük át a tésztát. Öntsük az egészet a formába. Szórjuk meg a tetejét a kókuszcukros dióval és süssük az előmelegített sütőben 60-70 percig. Kivétel előtt azért végezzünk tűpróbát. Elképzelhető, hogy a tészta nedves még egy kicsit, de ennek ilyen az állaga már készen is.

Csodapuding, amit mindenki meg szeretne enni

2017. január 3. Éltető ételek 

Csodapuding, amit mindenki meg szeretne enniMa közelharcot vívtak a gyerekeim, hogy melyik kapja meg ezt a csodapudingot, amelyet eredetileg magamnak készítettem el. Ezt tuti minden gyerek megeszi reggelire. Anélkül, hogy tudnák, egészséges, tápláló, és hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Az olajos magvak és a zab biztosítja a lassú felszívódást, a banán pedig azonnali energiával lát el. Kell ennél több?  Hozzávalók (1 adag): Csokipuding: - 1 banán - 1,5 dl növényi tej - 1 teáskanál kakaópor - 1 evőkanál chiamag - 3-4 csepp narancsolaj Mindent turmixolj össze. Tetejére: - Aszalványos granola - puffasztott quinoa - goji - gyümölcs (most mandarint tettem rá) - kókuszchips ... vagy amit szeretnél :) A nyertes... edzés után jól megérdemelt finomság.

Fekete szezámmagos “virslis” kifli (vegán)

2016. december 29. Zizi kalandjai 

Fekete szezámmagos “virslis” kifli (vegán) Egy újabb gyors bejegyzés még szilveszter előtt, ugyanis ez a recept kiváló parti falat lehet szilveszteri összejövetelre, de akár majd az új évben szülinapi partira is, vagy csak úgy, amikor szükség van valami gyors harapnivalóra. Többen kértétek már a receptet, amióta láttátok a fotót Ádi szülinapi tortás bejegyzésében. Kiváló kirándulásra is, amikor valami finomat kell magunkkal vinni, ami nem maszatol össze semmit és a gyerek kezébe adható. Nagyon egyszerű recept és tényleg a kreativitásunkra van bízva, hogy mivel extrázzuk a kifliket! Fekete szezámmagos “virslis” kifli Hozzávalók: – 1 csomag Tante Fanny vegán leveles tészta – 1 csomag (4 db) szejtán- vagy szójavirsli – mustár – rizstej – fekete szezámmag Melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral. Bontsuk ki, tekerjük ki a levelestésztát és hosszában vágjuk fel három csíkra. Egy csíkot vágjunk négy egyenlő darabra. Egy virslit vágjunk három egyenlő részre (így összesen 12 darab kifli lesz). Egy tészta darabot kenjünk meg vékonyan mustárral, tegyünk egy darab virslit rá és csak simán tekerjük rá a tésztát. Tegyük a virslis kifliket a tepsire, kenjük meg a tetejüket rizstejjel és szórjuk meg fekete szezámmaggal. Süssük az előmelegített sütőben kb. 10-15 percig, amíg aranybarnára sülnek. Tipp : használhatunk szóráshoz fehér szezámmagot, napraforgómagot, lenmagot, mákot, amit szeretnénk. A mustárt el is hagyhatjuk vagy lecserélhetjük csípős dijoni mustárra, vagy paprikakrémre vagy ketchupra… amink van éppen a kamrában!

Krumplis tészta újragondolva

2016. december 5. Éltető ételek 

Krumplis tészta újragondolvaKi ne evett volna gyerekkorában - ha máshol nem, akkor az iskolai menzán - krumplis tésztát.  Igazán olcsó, laktató étel... bár egészségesnek nem mondanám. Bennem mélyen él az a gyermekkori emlék, amikor a nővérem elkészítette, nekem meg mosogatni kellett.... na jó, nem csak ez maradt meg bennem, hanem az is, hogy ez egy nehéz étel, sőt... nagyon is. De ennek ellenére nem kell a sufni mélyére rejteni a receptet, bátran készítsük el, kissé újragondolva, egészségesebben. Hozzávalók: - 1 szép vöröshagyma - 3-4 gerezd fokhagyma - nyáron: 1-1 paprika, paradicsom, télen 3-4 evőkanál lecsó - 3-4 db burgonya - 1/­­2 csésze főtt csicseriborsó vagy 1 kisebb padlizsán - 1 evőkanál kókuszolaj - fűszerek: 1 teáskanál pirospaprika, himalája só, bors, chili, petrezselyemlevél, pici őrölt kömény - 20 dkg gluténmentes tészta (pl. orsó vagy fusilli) Elkészítése: - A hagymát vágjuk fel pici darabokra, majd a kókuszolajon kezdjük el sütni. Picivel később reszeljük bele a fokhagymát. Ezután következik a lecsó és a kis kockára vágott padlizsán (ez utóbbi kimaradhat). Folyamatos keverés mellett süssük össze. - Közben a krumplit hámozzuk és mossuk meg, majd hosszában vágjuk ketté. Ezután szeleteljük fel, mintegy 3-4 mm vastagra. - Az összevágott krumplit tegyük a lecsós alapra, majd fűszerezzük. - Annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen ellepje. - Amikor már félig puha a krumpli, főzzük hozzá a tésztát is. Vizet valószínűleg még pótolni kell, hiszen a tészta a főzés során fog felszívni valamennyit. Ekkor hozzáadhatjuk a főtt csicseriborsót is (elmaradhat). - A legvégén szórjuk meg petrezselyem levéllel és tálalhatjuk is.

Gasztro ajándék ajánló (karácsonyra)

2016. december 1. Zizi kalandjai 

Gasztro ajándék ajánló (karácsonyra)Összegyűjtöttem néhány ajándék ötletet, ha éppen gondolkoznátok, hogy mit kérjetek a Jézuskától vagy éppen ajándékot kerestek gasztronómia iránt érdeklődő barátnak, rokonnak, testvérnek… vagy csak egyszerűen konyhában használatos újdonsággal szeretnétek meglepni szeretteiteket karácsonyra vagy bármikorra! Az egészen olcsótól a drágáig terjednek a kiválasztott termékek, összesen 21 darab, de sokkal többet ki tudtam volna választani. Jó néhány terméket saját magam is használok, így pozitív tapasztalatokkal rendelkezve ajánlom, de vannak köztük olyan termékek, amelyekre jómagam (is) vágyom! Ezt a bejegyzést egyik cég sem szponzorálja (de kár! ), saját válogatásom eredményeképpen kerültek a kiválasztott termékek a listára! 1. Kék bambusz tálka (többféle színben kapható) Környezetbarát anyag, letisztul design. Jól esik belőle enni a kókuszjoghurtba kevert granolát. 2. Porcelán kék mintás bögre (többféle színben kapható, éppen akciós!) Bögréből sosem elég, mindig kell egy újabb, esetleg egy hat darabos kollekció! 3. Chemex kávéfőző/­­kávékészítő Manapság a kávézás a fénykorát éli. A Chemex-et egy német vegyészmérnök, Peter J. Schlumbohm találta fel 1941-ben. A kávékészítőt azóta elismert amerikai design termékként is jegyzik. A kávézás szerelmeseinek kötelező. 4. Öntöttvas tűzálló edény fedővel A hőt egyenletesen eloszlató öntöttvasból készült. A fedél belsején összegyűlik a pára, és lecsepeg a fogantyúknál, ennek köszönhetően az ételre folyamatosan kerül folyadék, így az nedvdús és ízletes lesz. 25 év garancia van rá! Régóta vágyom egy öntöttvas edény családra! 5. Kyocera kerámia hámozó (többféle színben) Ahogyan említettem korábban, anyukám szerint és szerintem is a legjobb hámozó a piacon. Vékonyan hámoz, a borotvaéles kerámia pengének köszönhetően még a paradicsomot is meg tudjuk hámozni vele. A fej követi a zöldség, vagy gyümölcs felületét, így könnyedén, és pazarlásmentesen lehet vele a hámozást elvégezni. 6. Fokhagymaprés Sokszor aprítok fokhagymát késsel, de ha Ádi is segíteni szeretne nekem, akkor inkább a fokhagymaprést használjuk. Többet kipróbáltam már, nekem ez vált be a legjobban! 7. Kerek fatálca Csodás sötétbarna tálca, 32 cm átmérőjű, alján gumilábakkal. 8. és 9. Színes gyerekkötények (többféle színben) Mókássá tehetjük a közös főzést ilyen vidám kötények segítségével. A tépőzáras rögzítés könnyen kioldódik, így a gyerekek is egyszerűen le tudják venni. 3 éves kortól ajánlott. 10. Üveg ételtároló (többféle méretben) Egy ideje elkezdtem lecserélni a műanyag ételtárolóimat. Igen, tudom, az üveg törékeny és nehezebb, viszont nem marad meg benne úgy az ételszag és nem színezi be az étel úgy, mint a műanyagot. A tároló sütőbiztos üvegből készült, így sütőben és tálalóedényként is használható. 11. Kyocera kerámia szeletelő kés, 11 cm (többféle színben) Mindig szerettem volna egy kiváló kést, ami éles, strapabíró és igazi társ a konyhában. A fehér penge először furának tűnhet, de én már nagyon megszoktam. Vidám színekben (kés nyele) kapható. 12. Konyharuha (többféle színben) Vidám két darabos konyharuha szett, 100% pamut anyagból. 13. BeCake tortatál (többféle színben) Mindegyik tál egyedi, kézzel készített darab. Gondosan válogatott, minőségi fából esztergált, és természetes alapanyagú festékkel festett. Nem hiányozhat a készletünkből egy csodaszép tortatál… nálam már kettő használatban van! 14. Philips robotgép Évek óta “gyűröm” a Philips konyhai robotgépemet. 1300 wattos teljesítményének köszönhetően könnyen készíthetünk vele magvajakat, datolyagolyókat, nyers tortákat. Nagyon sok tartozéka van, nálunk leggyakrabban az apítógép, a turmixgép és a zöldség-gyümölcscentrifua dolgozik. 15. Ananászos konyharuha Nagyon szeretem a csillogó, metál színeket és az ananász motívumot, ami manapság nagy népszerűségnek örvend. Tuti nyerő ez a biopamut szöveg anyagból készült konyharuha. 16. Microplane reszelő (többféle színben) Senkinek a konyhájából nem hiányozhat egy Microplane reszelő, ugyanis ez új távlatokat nyit a reszelés világában (citrusok héjának reszelése, szerecsendió reszelése, stb.)! Tartós, ultraéles, rozsdamentes acél, szabadalmaztatott rács szerkezetű pengék – amerikai gyártmány, gumi végek. 17. Kyocera kerámia reszelő (többféle méretben) 100% kerámiából készült. Alkalmas fokhagyma, gyömbér, és egyéb zöldségek, gyümölcsök feldolgozására, baba ételek készítéséhez alma, körte, őszibarack, stb. reszeléséhez. Szilikon aljzattal rendelkezik, amely meggátolja az eszköz használat közbeni elcsúszását, így egy kézzel is használhatjuk (míg a másik karunkban tartjuk a gyereket ). Tényleg villámgyorsan pépesre tudunk vele reszelni egy almát! 18. Kötény Vidám zöldség mintás kötény, 100% pamut anyagból. 19. Sütipecsét Pecsétnyomó házi készítésű kekszek feliratozásához Home made (házi készítésű) felirattal. 20. Öntöttvas serpenyő Nagyon régóta vágyom egy igazi öntöttvas serpenyőre… talán most karácsonykor valóra válik a kívánságom! A hőt egyenletesen eloszlató öntöttvasból készült, így hosszú időn át meleg marad az edény, és egyenletes pirulást biztosít. Minden főzőlapon jól használható, beleértve az indukciós főzőlapot is. 25 év garancia van rá! 21. Üveg bögre szívószállal, fém tetővel Szuper jó belőle inni a reggeli vagy délután turmixunkat. Tetejének köszönhetően praktikus, a gyerekek sem öntik ki belőle az italt.

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 6. rész

2016. november 30. Élj harmóniában 

Tudatos felkészülés a karácsonyra  - 6. rész Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet Karácsonykor nagyon sokat költenek az emberek karácsonyi díszítésre.  Vannak akik évről, évre sok-sok új díszt vásárolnak annak érdekében, hogy a karácsonyfa változatos képet mutasson a korábbi évhez képest.  Új díszek vásárlása helyett érdemes a megunt díszeidet a barátaiddal cserélgetni, így mindenkinek jutnak új díszek a karácsonyfájára:) A legjobb ha magadnak készítesz természetes alapanyagokból díszeket, ez akár a gyerekekkel közösen nagyon jó kis időtöltés tud lenni. Készíthetsz díszeket papírból, fából, termésekből, textíliából, otthoni újrahasznosítható dolgokból, pattogatott kukoricából. A díszekekhez felhasználható alapanyagok és elkészítési variációknak csak  a képzeleted tud határt szabni.

Nyers kókuszos sütőtök torta (vegán, gluténmentes)

2016. november 28. Zizi kalandjai 

Nyers kókuszos sütőtök torta (vegán, gluténmentes) Sütöttem már sütőtökös pitét régen, de az nem volt vegán. Elkezdtem gondolkodni, hogyan lehetne jó linzertészta alapot készíteni lisztből és kókuszzsírból, de a végére rájöttem, hogy leegyszerűsítem a dolgot úgy, hogy sütni se kelljen, csak a robotgépbe bedobálni mindent. A gyerekek mellett ez nagyon praktikus döntésnek bizonyult. Egyelőre a túlélésre játszom a konyhában, az éppen szükséges dolgokat főzöm meg, de extra sütésre, sütemény készítésre nincs időm, vagy lehetőségem. Nem tudom ezt mások hogyan csinálják, én két kicsi gyerek mellett nagyon nehezen tudom kivitelezni. De persze néha vannak kivételes alkalmak… amikor Ádit is be tudom vonni és segít például az alapanyagokat beletenni a robotgépbe, aztán persze meg is akar kóstolni mindent. Mindenből egy picit… hogy az ízek összeálltak-e. A torta alapot datolya, mandula, kesudió adja egy kevés kakaóporral, vaníliával kiegészítve. A krém részhez viszont most nem kesudiót használtam, amit általában a nyers tortákhoz szoktam, hanem kókuszkrémet. A kesudiót érdemes beáztatni és mivel nekem most nem volt időm áztatni, ezért felgyorsítottam a dolgot a  kókuszkrémmel. Nagyon kellemes kókuszos ízt ad így a tortának és finom krémes lesz tőle a sütőtökös rész. Ilyen kókusztejet használtam, amelyből csak a sűrű krémes részt adtam a tortához, a kókuszvíz részt pedig a reggeli smoothie-hoz adtuk. Fantasztikusan sűrű, krémes, kiváló tortákhoz, süteményekhez. A karácsonyi desszerthez ebből fogok kókusztejszínhabot készíteni. Nyers kókuszos sütőtök torta (vegán, gluténmentes) Hozzávalók 5-6 főre (18 cm-es kapcsos formához): Torta alaphoz: – 160 g mandula és kesudió, vegyesen – 165 g friss datolya, kimagozva (aszalt is jó, csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép) – 2 evőkanál nyers kakaópor (jó a nem nyers is) – 1 evőkanál nyers kókuszzsír (jó a nem nyers is) – 1/­­2 teáskanál őrölt vanília – 1/­­2 teáskanál Himalaya só Krémhez: – 300 g sült sütőtök “húsa” – 210 g kókuszkrém – 80 g juharszirup vagy agavészirup – 1/­­2 teáskanál őrölt fahéj – 1/­­4 teáskanál őrölt gyömbérpor A mandulát, a kesudiót, a datolyát, a kakaót, a kókuszzsírt, a vaníliát és a sót tegyük konyhai robotgépbe és aprítsuk kis darabosra (utána a robotgép tálját mossuk el). Akkor jó, ha kiveszünk belőle egy kis mennyiséget és összegyúrva összeragad. Egy kapcsos tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral és nyomkodjuk az aljába a datolyás alapot (eléggé ragad a datolya miatt). Tegyük hűtőbe, amíg a krémet elkészítjük. A krém összes hozzávalóját tegyük a robotgépbe és pürésítsük teljesen simára. Kanalazzuk a krémet a magos datolyás alapra és tegyük a fagyasztóba néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de nem túl kemény.

Táplálj helyesen édesanyám! (6. rész)

2016. november 21. Zizi kalandjai 

Táplálj helyesen édesanyám! (6. rész) Kerámia reszelő {Kyocera}, bambusz kanalak {Mamamibolt} Minden ember más és más. Minden gyerek más és más. Minden baba más és más. Ez itt a Táplálj helyesen édesanyám! kettő pont nullás újratervezett verziója! Talán néhányan emlékeztek, hogy miket írtam Ádi hozzátáplálásának a kezdetén. Azóta rájöttem, hogy a leírtak alapján tankönyvszerűen haladtunk. És mi a helyzet Ákossal? Na őt más dióból faragták! Elmesélem miért! Július elején lett 6 hónapos, de eltelt utána még egy kis idő, amikor először próbálkoztunk nála finom, szaftos, édes őszibarackkal. Nem igazán lett a kedvence, ahogyan a répa sem. Azt gondolom, magával az “ízorgiákkal” volt baja, nem kattant rá a szilárd ételre, ahogyan Ádi, így tartottunk nála egy kis szünetet. Azért persze néha-néha próbálkoztunk újra őszibarackkal, almával és répával, de csak próbaszerűen. 8 hónapos kora körül kezdett el kicsit jobban érdeklődni az ételek iránt, de nem olyan lelkesedéssel, mint Ádi, hanem ímmel-ámmal, néha ízlett neki egy-két dolog és egész jól evett belőle. Az az igazság, hogy másodjára már nem vagyok annyira lelkes a hozzátáplálást illetően, mint első alkalommal. Két gyerek ellátása és a háztartás vezetése mellett, valamint a saját ebédünk megfőzése mellett kevés időm marad Ákos ételeinek elkészítésére. Igyekszem minél könnyebben és egyszerűbben megoldani a dolgot, ráadásul sokszor fektetek bele több energiát, hogy hátha most majd megeszi, amit főzök, aztán mégse teszi. Szóval lazábban kezelem a dolgot és többnyire nyers vagy sült zöldségeket és gyümölcsöket adunk neki. A nyers gyümölcsök többségét – körtét, almát – Kyocera kerámia reszelővel reszeljük pépesre. Hihetetlen könnyű reszelni ezzel a 100% kerámia reszelővel, ugyanis szilikon aljzattal rendelkezik, mely meggátolja az eszköz használat közbeni elcsúszását. Simán tartod az egyik karodban a gyereket, a másik kezeddel pedig tudod reszelni a hámozott almát, ráadásul villámgyorsan, mert a kerámia anyagnak köszönhetően nagyon gyorsan le lehet reszelni vele egy teljes almát vagy körtét. Nem csak baba hozzátápláláshoz hasznos az eszköz, mert lehet vele reszelni fokhagymát, gyömbért, kurkumát, őszibarackot, puhább zöldségeket, például cukkinit is (kiváló ajándék lehet karácsonyra a szuper éles hámozóval együtt – anyukám szerint a világ legjobb hámozója, ő már elég sok fajtát kipróbált, de szerinte ez a legjobb ). Lazábban veszem azt is, hogy miket adok neki, szóval ő sokkal hamarabb kóstolta az avokádót és a banánt például, mint Ádi. Mennyiségeket egyáltalán nem mérek nála, teljesen felesleges, mert randomszerűen eszik. Hol egy egész kis tálkával megeszik például egy almás kását, hol egy kanálnyi után nemtetszését fejezi ki, tehát értelmetlen lenne mennyiségeket mérni és azokat tukmálni rá. Zöldségeken és gyümölcsökön kívül gluténmentes gabonakását csinálunk még neki kb. 8-9 hónapos korától. Ezt is néha megeszi, néha nem. Gluténmentes tésztát is eszik, a Biorganiktól veszem ezt a kis kagyló formájút, ami azért jó, mert a pici kis ujjaival könnyen tudja csipegetni a tészta darabkákat. Brokkolis tészta (főtt gluténmentes tészta párolt brokkolival) Abban is lazább vagyok, hogy sokkal hamarabb adtam neki darabos, darabkás ételeket. Pürével kezdtünk, de néha úgy éreztem, hogy a darabos étel jobban menne neki. Nem mondom, hogy BLW-zünk – és tudom BLW (baby led weaning) során tilos keverni a pürés ételeket a darabossal -, inkább azt mondom, hogy hamarabb kezdte a darabos ételek fogyasztását, mint Ádi. Most már 10.5 hónapos, van már 5 foga és még legalább 5-6 jön neki éppen, tehát egész jól tud már “rágcsálni”. Valószínűleg a sok fog érkezése miatt viszont most alig eszik valamit, hébe-hóba kóstolgat meg ételeket… bármit teszek elé, adok neki, többnyire nem érdekli. A cici viszont annál inkább. Ez a fogzási időszak velejárója lehet, hogy nincs a babának étvágya. Na de Ákos súlya miatt nem kell aggódni, mert már 9.5 hónapos korában 11 kg volt! Ádinak nem jöttek rohamtempóban a fogai, észre sem vettük, hogy fogzik, tehát nála étvágytalanság fel sem merült. Ákosnál viszont éppen turbó időszak van, így szegénykém nyugtalan is, meg a szilárd étel sem érdekli igazán. Szóval ezeket ette, próbálta eddig (10.5 hónapos éppen): Gyümölcsök: őszibarack, sárgabarack, alma, körte, szőlő, mangó, banán, avokádó. Zöldségek: cukkini, kaliforniai paprika, répa, paszternák, sütőtök, spenót, brokkoli, karfiol, édesburgonya, lilaburgonya, burgonya, uborka, fokhagyma. Gabona: gluténmentes gabonapehely, gluténmentes tészta. Zsiradék: hidegen sajtolt babaolaj (repce-, napraforgó-, kenderolaj), minimális kókuszzsír. Folyadék: anyatej, víz. Zöldfűszer: kakukkfű, petrezselyem. A tuti nyerő étel nála az avokádó. Általában ezt mindig megeszi. Vagy csak simán a héjából kikanalazzuk a gyümölcs húsát és falatkákat adunk, vagy villával pépesre törjük és úgy adjuk neki. Általában képes megenni egy fél avokádót vagy egy kicsivel többet egy étkezés során. Egyszer főztem fokhagymás párolt spenótot, amit gabonakásával kevertem össze. Meglepő módon az egészet megette. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy mit eszik meg és mikor. Reménykedünk, hogy a fogai minél előbb kibújnak, a fájdalom elmúlik és megjön az állandó étvágya minél előbb. Táplálj helyesen édesanyám! (1. rész) Táplálj helyesen édesanyám! (2. rész) Táplálj helyesen édesanyám! (3. rész) Táplálj helyesen édesanyám! (4. rész) Táplálj helyesen édesanyám! (5. rész)

Szupergyors reggeli

2016. november 12. Éltető ételek 

Szupergyors reggeliAmikor a gyerekeim nem kását reggeliznek, hanem valami kenyérfélét, akkor magamnak egy szupergyors müzlit készítek. Ebben az a jó, hogy a pasik is könnyűszerrel el tudják készíteni, akár meglepetés reggelit is készíthetnek a párjuknak. Az alapja kedvenc növényi tejünk, amelyet sok nyers finomsággal turbózhatunk fel. Hozzávalók: - 2 dl növényi tej (pl. kókusz vagy mandula) - 1 banán - 2-3 evőkanál aprószemű zabpehely - kis marék apróra tört olajos magvak (pl. dió, kesudió, mandula, törökmogyoró, kendermag) - extra: puffasztott amaránt vagy quinoa, hajdinacsíra - vaníliapor, fahéj - házi eperlekvár vagy savanykás friss gyümölcs Elkészítése: Végy 2 dl növényi tejet (pl. kókusztej vagy mandulatej) és botmixerezz bele egy szép, érett banánt (de akár bele is kockázhatod). Szórjál hozzá 2-3 evőkanál apró szemű zabpelyhet és apróra tört olajos magot (pl. diót, törökmogyorót). Nézz szét a kamrában, ha találsz puffasztott amarántot vagy quinoát, az is kerülhet bele. Vaníliaporral vagy fahéjjal ízesítheted. Kockázz fel egy gyümölcsöt (ami éppen szezonálisan kapható) és jóízűen edd meg. :)

Kevés

2016. október 31. BioBrigi 

KevésKevés a bejegyzés.  Igen, tudom. Mostanában sok este a két gyerek közül valamelyik mindig mondta. Olyan este is akadt, hogy fél kettőig így telt. Nem is egy. Egyiknek jön a foga, a másiknak a hasa fáj, aztán a betegségek...  Olykor van, hogy az ember a végére kiakad, de többnyire nagy sóhajjal emeli fel a fenekét, és szedi a lábát, hogy legalább az egyik a másikat ne ébressze fel. Ilyenkor van az, hogy másnap karikás szemmel paprikás krumplit kavargatok, vagy zöldbab főzeléket. Szóval nem blogra valót. Persze nem csak nyafogás van az életben. Mosolygós kis csemeték is vannak, akik aztán kupacban csemegéznek a tálból, merthogy ilyenek is készülnek... mint a hajdinás süti. De ezek meg már fenn vannak a blogon... no de sebaj. Majd visszarázódunk a rendes kerékvágásba. Addig meg kitartás. :)

Megjelent a Vegán Reggeli szakácskönyvem!

2016. október 19. Zizi kalandjai 

Megjelent a Vegán Reggeli szakácskönyvem! Október 17-én hétfőn délután kaptam a hírt Kingától, a kiadóból, hogy a kezeiben tartja a könyvemet, ami színes, szagos, vidám és csodaszép! Aznap éjszakába nyúlóan dolgoztam és nagyon vártam már a másnap délelőttöt, hogy érezzem én is ennek a több hónapnyi munkának a gyümölcsét a kezeimben! Nagyon jó érzés volt… igaz nagyobb katarzisra számítottam, de nyilván azt tudtam, hogy mi lesz a könyvben, milyen szöveg, milyen képek, csak azt nem tudtam milyen érzés ezt az egészet könyv formátumban látni papíron! Tényleg, ez a könyv, a harmadik gyerekem lett, egy igazi életmű, ugyanis vasárnap töltöttem be egy szép kerek évfordulót, így ez a könyv ajándék magamnak magamtól! Dedikálás kis segítséggel Bevállaltam a dedikálást, így egy óriás adagnyi könyvet dedikáltam ma a kiadóban azoknak, akik eddig megrendelték a könyvet. Ezúton is köszönöm a támogatásotokat, a gratulációtokat és ígérem: most már nem kell sokat várni, hiszen megjelent a könyv és szerdán elindulnak az előrendelt példányok gazdáikhoz, akik pedig a személyes átvételt kérték azok mehetnek érte a kiadóba (most este kiment egy tájékoztató email a részletekről minden előrendelőnek, szóval figyeljétek a postaládátokat!). A könyv 25%-os, bevezető kedvezményű ára (4990 Ft helyett 3750 Ft!) 2016. október 23-án vasárnap éjfélig tart, ezen a linken tudjátok megrendelni… ha még eszetekbe jut, hogy kit szeretnétek például ezzel a könyvvel meglepni majd karácsonykor! Még egyszer köszönöm a támogatást a családomnak, I.-nek, Ádinak és Ákinak, hogy türelmesek voltak anyával, valamint a Boook Kiadónak, a kiadó dolgozóinak, Péternek, Hajnalnak, Noéminek, Évának, Tamásnak, Kingának, Ildinek, Matyinak, Milánnak a fotósnak, Áginak a stylistnak, Kármennek a gasztronómiai asszisztensnek, Rékának – aki Ákosra vigyázott és a Biorganik Online Kft-nek, akik támogatták a könyvem megjelenését, valamint a Pipacs Pékségnek – akik biztosítottak kenyeret a fotózáshoz és a Planetbio Magyarországnak – akik a szuperélelmiszereket biztosították a receptek teszteléshez. Na és persze hatalmas köszönet nektek, akik olvassátok a blogomat, kommenteltek, kérdeztek, ötleteket adtok, mert a ti lelkesedéseteknek is hála, hogy ez a könyv most már nem csak álom csupán, hanem egy kézzel fogható színes mű, amit bármikor a kezetekbe vehettek, ha inspirációra van szükségetek a nap indító reggeli vagy brunch készítéséhez. Ha bárki posztol fotót a könyvről, vagy az elkészült ételről/­­italról, amit a könyvből készített, akkor használjátok Instagramon és Facebookon is ezeket a hashtageket, mert figyelni fogom őket: #veganreggeliszakacskonyv és #zizibreakfastcookbook. Tervezem, hogy a legjobban készült ételfotókat jutalmazni fogom! Dedikált példányok egy része… A másik szuper hír pedig, hogy a Vegán Reggeli mellett megjelent Bede Anna (vegasztrománia) második könyve (szintén a Boook Kiadó gondozásában), a Vega Budapest, ami nem szakácskönyv, hanem 16 népszerű magyar művészt, 16 éttermet és 16 receptet bemutató igazán szórakoztató mű… valami olyasmi, amivel bekuckózhatunk a kanapén egy pohár ital társaságában és észre se vesszük, hogy eltelik az idő az olvasása közben!

Kenyérlángos vacsorára

2016. október 13. BioBrigi 

Kenyérlángos vacsoráraAz ember állandóan törheti a fejét, hogy mit lehet adni a gyerekeknek enni, hogy változatos és tápértéke is legyen. Fő szempont, hogy meg is egyék... Így esett egyik délután a választás a kenyérlángosra. A kenyérlángos receptjét itt már leírtam. A növényi tejfölhöz egy marék kesudiót és napraforgót fele-fele arányban - egy csipet sóval és annyi vízzel, hogy épp ellepje a magokat - összeturmixolunk. Beledarálhatunk egy fél kaliforniai paprikát is ízesítésnek, illetve aki szereti egy fél gerezd fokhagymával kiegészítheti. A tetejére kerülhet ezen kívül apróra vágott lilahagyma, paprika, paradicsom, olivabogyó, rukkola saláta. Kinek mi tetszik, ízlés szerint.

Egyszerű zöldségkrémleves kakukkfűvel

2016. december 31. Élj harmóniában 

Egyszerű zöldségkrémleves kakukkfűvelEgyszerű zöldségkrémleves kakukkfűvel Itt a tél és ilyenkor mi sem finomabb egy jó meleg levesnél. A levesek egyik fajtája a krémleves, aminek az elkészítéséhez szükséges egy kis konyhai segédeszköz használat is. Én fém botmixert szoktam használni hozzá, de olyan turmixgépet is használhatsz, ami üvegből van és hőálló. Műanyag botmixert csak akkor használj, ha előtte kicsit kihűtötted a levest - a turmixolás után, ilyenkor melegítsd újra a levest . Ezt a levest mindenféle zöldségekből vegyesen szoktam készíteni. Az alapanyagokat kedvedre variálhatod kedvenc zöldségeidből. Mivel 15 éve bio táplálkozó vagyok, minden receptnél odaírom, hogy v egyszermentes (bio) alapanyagokat használj. Szerintem sokkal fontosabb a minőség, mint a mennyiség. Ennél a levesnél nagyon lényeges az alapanyagok minősége, mert teljesen más íze lesz a levesednek, ha a zöldségek vegyszeresek. Pl. e gy vegyszermentes fehérrépa kifejezetten finom és édeskés, én akár önmagában is imádom párolva vagy sütve vagy grillezve . Magyarországon nem sok mindent készítenek fehérrépával és s ajnos a legtöbb levesbe főzött fehérrépa amivel gyerekkoromban találkoztam kesernyés, és rossz ízű volt. Hozzávalók: 4 sárgarépa 1 fehérrépa egy kis fej  brokkoli 1 kis fej zeller  1 ek. ghí (tisztított va vagy vegán változatban bármilyen olaj) asafoetida (hagymával helyettesítheted) kurkuma só bors kakukkfű petrezselyem  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A levesnek teljesen más íze lesz, ha nem jó minőségűek az alapanyagok. A zöldségeket tisztítsd meg és vágd darabokra, a brokkolit szedd rózsáira és a szárát is aprítsd fel. Melegítsd fel az edényt és tedd bele a ghít (vagy bármilyen zsiradékot). Szórd a ghíbe az asafoetidát, pirítsd egy picit, majd szórd hozzá a kurkumát. Tedd hozzá a zöldségeket, a sót, borsot és egy pici vizet, majd fedő alatt, takarékon párold meg a zöldségeket. Amikor már majdnem megpuhulnak a zöldségek, tegyél hozzá 2 kis ágnyi kakukkfüvet és petrezselymet, majd öntsd fel még annyi vízzel, hogy bőven ellepje a zöldségeket. Addig főzd, amíg a zöldségek megpuhulnak - de ne főzd szét. Majd botmixer segítségével pürésítsd.  Tálalásnál a tetejét díszítheted friss petrezselyemmel és kakukkfűvel.

Vegán kuglóf

2016. december 22. VegaLife 

Vegán kuglófJolly joker tésztát mutatok most meg. Az alaptészta egy finom kalács-tészta, ami szabadon variálható például felét kakaósra készítve, vagy az egészet aszalt gyümölccsel felturbózva. Ha kuglóf formába tesszük, kelt-kuglófot is kreálhatunk belőle. Ha újra készíteném, fonott kalács lenne, aminek az egyik fonata kakaós lenne, vagy a három fonatból kettő legalább. Azért is szeretem ezt a tésztát, egyrészt, ahogy már korábbi bejegyzésemben meséltem, gyerekkorom meghatározó íze volt a kakaós kalács, amit "a mama" készített, megint máskor, talán ovis koromban, nálunk aludtak a lépcsőházbeli egyik szomszéd gyerekei, és kakaós kalácsot ettünk és kakaót ittunk reggelire. Másrészt azért szeretem, mert naná, hogy gasztro-ajándékot is lehet készíteni belőle! Én tutira örülnék egy vegán kuglófnak, amit otthon süt valaki nekem, legyen az aszalt gyümölcsös, vaníliás vagy kakaós. A celofánba csomagolt szív-, csillag- és virágformákat angliai munkatársaimnak készítettem karácsonyi ajándéknak. A gyümölcsös kuglóf egy idősebb hölgy ismerősömnek készült, a kakaós kuglóf pedig vendégváró falat. Igen, ezzel a sokkal (8 rúd+2kuglóf) egy egész napot a konyhában töltöttem, és a lent bemutatott recept többszörösét készítettem el, de úgy látom, megérte az időt és az energiát. Azért is, mert idekinn, főleg az angolok, egyszerűen csak megveszik a boltba a karácsonyi édességet, nem igazán jellemző, hogy sütögetnek. Főleg nem hosszabb ideig. A recept Hozzávalók: - 4.2 dkg élesztő  - 3.2 dl meleg növényi tej  - 15 dkg teljes kiőrlésű liszt - 35 dkg fehér liszt (BL-55)  (+ a forma kikenéséhez egy kevés) - 5 dkg  őrölt zabpehely - 1-2 dkg őrölt lenmag - 1 dl víz - 10 dkg gyümölcscukor (vagy nyírfacukor vagy kókuszvirág cukor, ki mivel édesít) - 1 rúd kikapart vanília (opcionális, vanília aroma is jó) - 2-3 evőkanál kakaó/­­karobport vagy apróra vágott aszalt gyümölcs) - 5 dkg kókusz zsír vagy növényi margarin (+ a forma kikenéséhez egy kevés)   Elkészítés: Fogunk egy nagyobbacska tálat, amibe az élesztőt belemorzsoljuk. Tűzhelyen kézmelegre megmelegítjük a szójatejet (ne mikróba). Az élesztőt meghintjük egy kevés cukorral, majd a kellemesre felmelegedett tejet ráöntjük. Amíg várjuk, hogy felfusson vagy eleledjen az élesztő, elővesszük a többi hozzávalót. Az őrölt lenmagra ráöntjük a vizet és várunk pár percet, ez képes a tojást helyettesíteni. Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is, a vízben megáztatott lenmaggal együtt, kivéve a kakaóport/­­aszalt gyümölcsöket. Először fakanállal összekeverjük, majd kezünkkel jól átgyúrjuk. Ha túl száraz lenne, egy kevés szójatejet vagy vizet öntünk hozzá, ha túl nedves, kevés lisztet szórunk a tetejére. Addig kell gyúrni, míg az edénytől el nem válik. Ha kis gömböccé állt össze, meleg helyen lefedve pihentetjük kb. 45-60 percet. Amikor megkelt a tészta, kivesszük, elfelezzük és az egyik feléhez keverünk kakaót valamint egy kevés gyümölcscukrot. Vagy az egészhez aszalt gyümölcs-darabokat szórunk.  A sütőformákat kikenjük egy kevés kókusz zsírral és megszórjuk egy kevés liszttel. Ha csőformánk van, mint nekem a szív, virág és csillag alakú csőforma, akkor a tésztát lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, a kinyújtott fehér tésztára ráhelyezzük a kinyújtott kakaóst és felcsavarjuk. A kuglófot ugyanígy megcsinálhatjuk, ha van időnk és kedvünk. A formákban kelesztjük még kb. 20-30 percet, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb.  30 percet sütjük. Ha kihűlt, akkor szeleteljük, vagy készítjük el ajándéknak. A csillag, szív és virágforma mindkét végét csokiszószba mártottam (olvasztott étcsoki kevés kókusz zsírral), majd dekorcukrot szórtam rá. Hűtőbe tettem pár órára, hogy mielőbb megdermedjen. (Akár egy éjszakára is pihentethetjük ott.) Ajándékozás előtt sütőpapírba és celofánba csomagoltam, mint egy szaloncukor. Remek eledel tízóraira a gyereknek, de hétvégi ebédünket is lezárhatjuk vele. Délutáni uzsonna vagy teázás édes kísérője lehet. Karácsonyra vagy más családi ünnepre is megsüthetjük. Szuper kis gasztro-ajándék.  UI: Szándékosan ebben az irányban tettem az asztalra a kuglófot. Nekem így jobban tetszik, persze meg is lehet fordítani, porcukorral megszórni, vagy csokiszósszal leönteni.

Mikulásváró fűszeres keksz

2016. december 5. Vegavarázs 

Néhány helyen a gyerekek egy pohár tejet és kekszet készítenek a Mikulásnak, hiszen szegény biztosan megéhezik, mire annyi kéményen lecsúszik. Ez is egy telet, ünnepeket idéző keksz, melegítő rozsliszttel, fűszerekkel, dióval. Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű királybúza liszt 10 dkg teljes...

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 6. rész A díszítés

2016. november 30. Élj harmóniában 

Tudatos felkészülés a karácsonyra  - 6. rész A díszítés Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet Karácsonykor nagyon sokat költenek az emberek karácsonyi díszítésre.  Vannak akik évről, évre sok-sok új díszt vásárolnak annak érdekében, hogy a karácsonyfa változatos képet mutasson a korábbi évhez képest.  Új díszek vásárlása helyett érdemes a megunt díszeidet a barátaiddal cserélgetni, így mindenkinek jutnak új díszek a karácsonyfájára:) A legjobb ha magadnak készítesz természetes alapanyagokból díszeket, ez akár a gyerekekkel közösen nagyon jó kis időtöltés tud lenni. Készíthetsz díszeket papírból, fából, termésekből, textíliából, otthoni újrahasznosítható dolgokból, pattogatott kukoricából. A díszekekhez felhasználható alapanyagok és elkészítési variációknak csak  a képzeleted tud határt szabni.

Kókuszos sütőtök torta (vegán, gluténmentes)

2016. november 28. Zizi kalandjai 

Kókuszos sütőtök torta (vegán, gluténmentes) Sütöttem már sütőtökös pitét régen, de az nem volt vegán. Elkezdtem gondolkodni, hogyan lehetne jó linzertészta alapot készíteni lisztből és kókuszzsírból, de a végére rájöttem, hogy leegyszerűsítem a dolgot úgy, hogy sütni se kelljen, csak a robotgépbe bedobálni mindent. A gyerekek mellett ez nagyon praktikus döntésnek bizonyult. Egyelőre a túlélésre játszom a konyhában, az éppen szükséges dolgokat főzöm meg, de extra sütésre, sütemény készítésre nincs időm, vagy lehetőségem. Nem tudom ezt mások hogyan csinálják, én két kicsi gyerek mellett nagyon nehezen tudom kivitelezni. De persze néha vannak kivételes alkalmak… amikor Ádit is be tudom vonni és segít például az alapanyagokat beletenni a robotgépbe, aztán persze meg is akar kóstolni mindent. Mindenből egy picit… hogy az ízek összeálltak-e. A torta alapot datolya, mandula, kesudió adja egy kevés kakaóporral, vaníliával kiegészítve. A krém részhez viszont most nem kesudiót használtam, amit általában a nyers tortákhoz szoktam, hanem kókuszkrémet. A kesudiót érdemes beáztatni és mivel nekem most nem volt időm áztatni, ezért felgyorsítottam a dolgot a  kókuszkrémmel. Nagyon kellemes kókuszos ízt ad így a tortának és finom krémes lesz tőle a sütőtökös rész. Ilyen kókusztejet használtam, amelyből csak a sűrű krémes részt adtam a tortához, a kókuszvíz részt pedig a reggeli smoothie-hoz adtuk. Fantasztikusan sűrű, krémes, kiváló tortákhoz, süteményekhez. A karácsonyi desszerthez ebből fogok kókusztejszínhabot készíteni. Nyers kókuszos sütőtök torta (vegán, gluténmentes) Hozzávalók 5-6 főre (18 cm-es kapcsos formához): Torta alaphoz: – 160 g mandula és kesudió, vegyesen – 165 g friss datolya, kimagozva (aszalt is jó, csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép) – 2 evőkanál nyers kakaópor (jó a nem nyers is) – 1 evőkanál nyers kókuszzsír (jó a nem nyers is) – 1/­­2 teáskanál őrölt vanília – 1/­­2 teáskanál Himalaya só Krémhez: – 300 g sült sütőtök “húsa” – 210 g kókuszkrém – 80 g juharszirup vagy agavészirup – 1/­­2 teáskanál őrölt fahéj – 1/­­4 teáskanál őrölt gyömbérpor A mandulát, a kesudiót, a datolyát, a kakaót, a kókuszzsírt, a vaníliát és a sót tegyük konyhai robotgépbe és aprítsuk kis darabosra (utána a robotgép tálját mossuk el). Akkor jó, ha kiveszünk belőle egy kis mennyiséget és összegyúrva összeragad. Egy kapcsos tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral és nyomkodjuk az aljába a datolyás alapot (eléggé ragad a datolya miatt). Tegyük hűtőbe, amíg a krémet elkészítjük. A krém összes hozzávalóját tegyük a robotgépbe és pürésítsük teljesen simára. Kanalazzuk a krémet a magos datolyás alapra és tegyük a fagyasztóba néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de nem túl kemény.

Táplálj helyesen, édesanyám! (6. rész)

2016. november 21. Zizi kalandjai 

Táplálj helyesen, édesanyám! (6. rész) Kerámia reszelő {Kyocera}, bambusz kanalak {Mamamibolt} Minden ember más és más. Minden gyerek más és más. Minden baba más és más. Ez itt a Táplálj helyesen, édesanyám! kettő pont nullás újratervezett verziója! Talán néhányan emlékeztek, hogy miket írtam Ádi hozzátáplálásának a kezdetén. Azóta rájöttem, hogy a leírtak alapján tankönyvszerűen haladtunk. És mi a helyzet Ákossal? Na őt más dióból faragták! Elmesélem miért! Július elején lett 6 hónapos, de eltelt utána még egy kis idő, amikor először próbálkoztunk nála finom, szaftos, édes őszibarackkal. Nem igazán lett a kedvence, ahogyan a répa sem. Azt gondolom, magával az “ízorgiákkal” volt baja, nem kattant rá a szilárd ételre, ahogyan Ádi, így tartottunk nála egy kis szünetet. Azért persze néha-néha próbálkoztunk újra őszibarackkal, almával és répával, de csak próbaszerűen. 8 hónapos kora körül kezdett el kicsit jobban érdeklődni az ételek iránt, de nem olyan lelkesedéssel, mint Ádi, hanem ímmel-ámmal, néha ízlett neki egy-két dolog és egész jól evett belőle. Az az igazság, hogy másodjára már nem vagyok annyira lelkes a hozzátáplálást illetően, mint első alkalommal. Két gyerek ellátása és a háztartás vezetése mellett, valamint a saját ebédünk megfőzése mellett kevés időm marad Ákos ételeinek elkészítésére. Igyekszem minél könnyebben és egyszerűbben megoldani a dolgot, ráadásul sokszor fektetek bele több energiát, hogy hátha most majd megeszi, amit főzök, aztán mégse teszi. Szóval lazábban kezelem a dolgot és többnyire nyers vagy sült zöldségeket és gyümölcsöket adunk neki. A nyers gyümölcsök többségét – körtét, almát – Kyocera kerámia reszelővel reszeljük pépesre. Hihetetlen könnyű reszelni ezzel a 100% kerámia reszelővel, ugyanis szilikon aljzattal rendelkezik, mely meggátolja az eszköz használat közbeni elcsúszását. Simán tartod az egyik karodban a gyereket, a másik kezeddel pedig tudod reszelni a hámozott almát, ráadásul villámgyorsan, mert a kerámia anyagnak köszönhetően nagyon gyorsan le lehet reszelni vele egy teljes almát vagy körtét. Nem csak baba hozzátápláláshoz hasznos az eszköz, mert lehet vele reszelni fokhagymát, gyömbért, kurkumát, őszibarackot, puhább zöldségeket, például cukkinit is (kiváló ajándék lehet karácsonyra a szuper éles hámozóval együtt – anyukám szerint a világ legjobb hámozója, ő már elég sok fajtát kipróbált, de szerinte ez a legjobb ). Lazábban veszem azt is, hogy miket adok neki, szóval ő sokkal hamarabb kóstolta az avokádót és a banánt például, mint Ádi. Mennyiségeket egyáltalán nem mérek nála, teljesen felesleges, mert randomszerűen eszik. Hol egy egész kis tálkával megeszik például egy almás kását, hol egy kanálnyi után nemtetszését fejezi ki, tehát értelmetlen lenne mennyiségeket mérni és azokat tukmálni rá. Zöldségeken és gyümölcsökön kívül gluténmentes gabonakását csinálunk még neki kb. 8-9 hónapos korától. Ezt is néha megeszi, néha nem. Gluténmentes tésztát is eszik, a Biorganiktól veszem ezt a kis kagyló formájút, ami azért jó, mert a pici kis ujjaival könnyen tudja csipegetni a tészta darabkákat. Brokkolis tészta (főtt gluténmentes tészta párolt brokkolival) Abban is lazább vagyok, hogy sokkal hamarabb adtam neki darabos, darabkás ételeket. Pürével kezdtünk, de néha úgy éreztem, hogy a darabos étel jobban menne neki. Nem mondom, hogy BLW-zünk – és tudom BLW (baby led weaning) során tilos keverni a pürés ételeket a darabossal -, inkább azt mondom, hogy hamarabb kezdte a darabos ételek fogyasztását, mint Ádi. Most már 10.5 hónapos, van már 5 foga és még legalább 5-6 jön neki éppen, tehát egész jól tud már “rágcsálni”. Valószínűleg a sok fog érkezése miatt viszont most alig eszik valamit, hébe-hóba kóstolgat meg ételeket… bármit teszek elé, adok neki, többnyire nem érdekli. A cici viszont annál inkább. Ez a fogzási időszak velejárója lehet, hogy nincs a babának étvágya. Na de Ákos súlya miatt nem kell aggódni, mert már 9.5 hónapos korában 11 kg volt! Ádinak nem jöttek rohamtempóban a fogai, észre sem vettük, hogy fogzik, tehát nála étvágytalanság fel sem merült. Ákosnál viszont éppen turbó időszak van, így szegénykém nyugtalan is, meg a szilárd étel sem érdekli igazán. Szóval ezeket ette, próbálta eddig (10.5 hónapos éppen): Gyümölcsök: őszibarack, sárgabarack, alma, körte, szőlő, mangó, banán, avokádó. Zöldségek: cukkini, kaliforniai paprika, répa, paszternák, sütőtök, spenót, brokkoli, karfiol, édesburgonya, lilaburgonya, burgonya, uborka, fokhagyma. Gabona: gluténmentes gabonapehely, gluténmentes tészta. Zsiradék: hidegen sajtolt babaolaj (repce-, napraforgó-, kenderolaj), minimális kókuszzsír. Folyadék: anyatej, víz. Zöldfűszer: kakukkfű, petrezselyem. A tuti nyerő étel nála az avokádó. Általában ezt mindig megeszi. Vagy csak simán a héjából kikanalazzuk a gyümölcs húsát és falatkákat adunk, vagy villával pépesre törjük és úgy adjuk neki. Általában képes megenni egy fél avokádót vagy egy kicsivel többet egy étkezés során. Egyszer főztem fokhagymás párolt spenótot, amit gabonakásával kevertem össze. Meglepő módon az egészet megette. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy mit eszik meg és mikor. Reménykedünk, hogy a fogai minél előbb kibújnak, a fájdalom elmúlik és megjön az állandó étvágya minél előbb. Táplálj helyesen, édesanyám! (1. rész) Táplálj helyesen, édesanyám! (2. rész) Táplálj helyesen, édesanyám! (3. rész) Táplálj helyesen, édesanyám! (4. rész) Táplálj helyesen, édesanyám! (5. rész)

Pirított szezámmagos joghurt szósz (vegán, gluténmentes)

2016. november 14. Zizi kalandjai 

Pirított szezámmagos joghurt szósz (vegán, gluténmentes) Évek óta minden ősszel októberben túrázni megyünk egy nagy baráti csapattal. Csodás színeket ölt ilyenkor a természet, nem tudunk betelni a látvánnyal. Olyan képeket lehet készíteni, amelyekre egy barát azt kommenteli, hogy a kép akár festmény is lehetne. Az idén Bakonyba látogattunk el és ez volt az első kétgyerekes túrázásunk. El lehet képzelni, nem pihenni mentünk, hanem keményen dolgozni! Egyedül főzni nem kellett és házimunkát végezni, de minden mást szülői teendőt ugyanúgy nyomattunk I.-vel, mint itthon. Na persze a túrázásoknak köszönhetően jó levegőn voltunk, jó társasággal, csodálatos környezetben, szóval jól éreztük magunkat bármennyire is nehéz volt két kicsi gyerekkel (főleg, amikor egyszerre hisztiztek az erdő közepén… na de legalább van miről mesélnünk! :)). Egy kis huncut szélgyerek falevelet kergetett… A mai receptnek nincs köze a túrázáshoz, csak a csodás színek miatt osztom meg veletek ezeket a bakonyi képeket. Szóval ennek a szezámos joghurt szósznak a receptjét Vivienne Facebook oldalán találtam. Nem is igazán recept volt, csak leírta, hogy miket kevert össze. Én ici-picit változtattam rajta, a szezámmagot megpirítottam, adtam hozzá egy kis citromlevet és azt hittem, hogy fokhagymát is fogok tenni bele, de, amikor megkóstoltam, rájöttem, hogy az nem hiányzik bele. Éreztetek már tömény darált pirított szezámmag illatot? Ha még nem, ezen recept elkészítése után másba sem akartok majd szagolni, csak darált pirított szezámmagba! Annyira, de annyira finom, ízre és illatra is! Villámgyorsan elkészülő recept és nagyon sok mindenhez használható. Például sült zöldségek mellé, salátákhoz, de akár tésztára szósznak is el tudom képzelni. Pirított szezámmagos joghurt szósz (vegán, gluténmentes) Hozzávalók: – 6-8 evőkanál szezámmag – 250-300 ml szójajoghurt/­­natúr joghurt – 1-2 teáskanál frissen facsart citromlé – 1/­­2 teáskanál só – csipet fehérbors – olívaolaj, tálaláshoz Száraz teflonserpenyőben pirítsuk meg a szezámmagot 4-6 perc alatt. Öntsük a magot a robotgépbe/­­darálóba és aprítsuk/­­daráljuk porrá (ekkor szagoljunk bele). Tegyük egy tálkába a joghurtot, keverjük bele a darált szezámmagot, ízlés szerint adjuk hozzá a citromlevet, sózzuk és borsozzuk. Tálaljuk egy kevés olívaolajjal meglocsolva.

Kismamák, figyelem! Szeretnétek időt nyerni a mindennapokban?

2016. november 11. Éltető ételek 

Kismamák, figyelem! Szeretnétek időt nyerni a mindennapokban? Elmesélem, ma mit főztem a két pici mellett. Akik, megjegyzem, nagyon picik. Vagyis éppen annyira, hogy zavart teremtsenek bármilyen erőben, hogy egyszerre ketten négyfelé rohanjanak, hogy lerántsanak mindent az asztalról, konyhapultról, hogy kiborítsanak bármit...és sorolhatnám, mikre képes egy 2 és egy 1 éves ördögfióka. De ti mind úgyis tudjátok. Szóval: reggel gyorsan összedobtam nekik egy kis zabkását kókusztejből. Természetesen A GÉPpel. 1 perc volt. Aztán tízóraira készítettem egy kis gyümölcspürét, szintén legújabb barátommal, hivatalos nevén MAG4-el, de mi csak A GÉPnek hívjuk. A gyümölcspucolás kicsit macerás volt, de utána semmi dolgom nem volt vele, csak egy gombot kellett benyomni és ő csinálta a dolgát. Aztán délelőtt még kétszer használtam: elkészítettem a levest vele és utána elővettem egy adag lefagyasztott barackot, s ,,összeütöttem egy kis dzsemet, mert sajnos már minden tartalék elfogyott. Hogy ennek milyen finom illata tud lenni! Mindig elcsodálkozom. Persze amikor végzett beledobtam mindent a leveshez, hadd szóljon. Épp időben lett kész. Aztán a bébiétel is elkészült, amíg a levest majszolták. Miután a gyerekek felkeltek, bekészítettem még egy adag mandulatejet, mert megint elfogyott a tegnapi két liter. Aztán irány a játszótér. Este már csak egy kis mártogatóst készítettem, lilahagyma chutney néven találtam a receptek közt. Édeskrumplival, sült répával zseniális! Aztán másnapra elkészítettem a szezámmagos mártogatóst, előre.  Este, az utolsó mosogatásnál megjegyeztem a férjemnek: azért ha még mosogatni sem kellene, akkor lenne az igazi....Mire ő megkérdezte: mit csináltatok ma? Mondtam, hogy gyurmáztunk és ujjfestékkel is maszatoltunk a csomagolópapírokon, amit a múltkor hozott. És mostam, meg teregettem. És gyakoroltuk a fürdetést és a bilizést a babákkal. Na meg kiolvastuk a Négyszögletű kerek erdőt. Ja, és persze háromszor öltöztünk át, mert egyedül akarnak csak inni. De még hideg van ahhoz, hogy vizes ruhákban flangáljanak. Erre ő megjegyezte: Ne mondd, hogy A GÉP 4 óra szabadidőt zúdított rád?! Az biztos, hogy sokat segít - tűnődtem - de azért csak szervezés kérdése, nem igaz? ;) Ha akarsz egy jó barátot:  http:/­­/­­magtej.hu/­­ valamint www.facebook.com/­­magtej.hu

Kakaós-sütőtökös muffin

2016. október 25. Éltető ételek 

Kakaós-sütőtökös muffinA gyerekeknek "Tök jó nap" volt az iskolában, így egy olyan sütit kellett készítenem, amelyben sütőtök van, de ennek ellenére megeszik a gyerekek. Ugyanis a gyerekeim sajnos nem szeretik a sütőtököt, legalábbis akkor nem, ha látják és érzik, hogy benne van. Úgyhogy most el kellett dugnom, vagyis került bele dió, narancsolaj és kakaópor, hogy valóban ne legyen tökös íze. Hozzávalók: - 15 dkg sült sütőtök - 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt - 5 dkg darált dió - 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor - 8 dkg méz - 6 dkg kókuszolaj - 1 dl rizstej - kb. 0,5 dl frissen facsart narancslé - 2 teáskanál foszfátmentes sütőpor - 1 teáskanál szódabikarbóna - késhegynyi vaníliapor - késhegynyi fahéj - 5-6 csepp narancsolaj - csipet só Elkészítése: - Egy tálban keverjük el a nedves hozzávalókat: sült sütőtök, méz, puha kókuszolaj, rizstej, narancslé, narancsolaj. - Egy másik tálban pedig a lisztet, a diót, fűszereket, kakaóport, sütőport és a szódabikarbónát. - Lazán forgassuk össze, majd kanalazzuk bele a muffinformákba. - Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük kb. 30-35 percig.

Feljelentette a feleségét egy férfi, mert vegetáriánussá neveli a gyerekeket

2016. október 16. Hírek 

A rendőrség hivatalból nyomozást indított.

Utazás a Skiphop-pal + kedvezménykupon

2016. október 10. Zizi kalandjai 

Utazás a Skiphop-pal + kedvezménykupon Itt azt írtam, hogy nincs annál cukibb, hogy a másfél évesünk hátán egy pici hátizsák van. Hát igen, azóta eltelt még másfél év és a három évesünk hátán ugyanaz a hátizsák virít, csak úgy tűnik a hátizsák kisebb lett… pedig nem… a másfél évesünk nőtt meg. Egy három évesnek már saját utazó bőrönd is jár és ez is übercuki, hogy egy saját kis bőröndöt húz maga után! A cuki majmos bőrönd jó méretekkel rendelkezik (30x40x14 cm). Rövidebb útra bele lehet pakolni a ruhákat, hosszabb útra pedig használhatjuk a saját kincsek (játék, mesekönyv, kavics, ceruzák, stb.) szállítására (ilyenkor a ruhákat anya vagy apa cipeli nálunk). Egy nagy belső fakkja van, kívül pedig egy cipzáros rekesz, amin belül van egy hálós “rekesz”, a bőrönd egyik oldalán pedig egy szintén hálós fakk apró dolgoknak vagy palacknak. A bőröndnek két kereke van, az elején pedig két kis támasztója, így a saját “lábain” megáll. Tartozik hozzá egy fel- és lecsatolható pánt, amely segítségével a szülő a vállára tudja tenni a bőröndöt, ha már a gyerek nem akarja húzni. Mindannyian tudjuk szülők, hogy van olyan pillanat, amikor már nincs kedve húzni a gyereknek a saját táskáját. A majmoson kívül van katicás, kutyás, méhecskés és baglyos változat is. A kis hátizsákot továbbra is az apró dolgoknak tartjuk fent. Ebbe kerül mesekönyv, uzsonna, kisautó, fertőtlenítő kendő, mikor mit szeretne Ádi magával vinni. Ezt nemcsak utazáskor, hanem városban mászkáláskor is magával szokta vinni. Mindig jelzem neki, hogy csak annyi dolgot tegyen bele, amennyit tényleg tud cipelni, mert neki kell hoznia. Persze itt is eljön az a pillanat, amikor nekem kell tovább cipelnem, de nyilván felesleges súlyokat nem szeretnék, amikor vagy magamon cipelek egy másik kisbogyót vagy a babakocsiban tolom, de plusz súlynak plusz súly egy kis teletömött hátizsák is. Igyekszem Ádit abba az irányba terelgetni, hogy a saját dolgaiért felelősséget kell vállalnia. Első önálló nélkülünk töltött vakációjára az idén ment először Ádi, Szegedre a szüleimhez. Mi szülők nagyon izgultunk, hogy mi lesz, de Ádi annyira jól érezte magát a nagyiékkal, olyan sok programban volt része, hogy telefonon is csak egy sziát köszönt nekünk, aztán rohant is valami izgalmasat csinálni. Szóval szerencsére nem hiányoztunk neki, ő nekünk viszont igen. Kicsi korától (2 hónapos) vonatozik Ádi, amit nagyon jól megszokott és szeret is vonatozni. Most, hogy már saját bőröndje van, nagyon élvezi az utazást… neki is van olyan húzós táskája, mint anyának. A vonatos utazást a cuki, puha nyakpárna teszi még kényelmesebbé. Jól tartja a nyakát, könnyű a segítségével álomba szenderülni, legalábbis én tudnék, de persze Ádinak minden izgalmas az utazás során, tehát nem szeret időt pazarolni alvásra. Anya viszont annál inkább szeretne, de nekem nem adatik meg ez a luxus a vonaton! Ez is kapható katicás, kutyás, méhecskés és baglyos változatban. A Skip*Hop elérhető az alábbi linkeken: – weboldal – Facebook oldal Skip*Hop Magyarország és Monkie A termékeket a {Monkie} biztosította a teszteléshez. A véleményem csakis a sajátom. ***** KEDVEZMÉNYES VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉG A ZIZI KALANDJAI OLVASÓINAK!!! A SkipHop Magyarország felajánlotta, hogy kedvezménykupont biztosít a Zizi kalandjai olvasóinak! Aki 2016. október 10 és október 31-e között vásárol Skip Hop, Stor it márkájú termékeket a Monkie oldaláról az 10% kedvezményben részesül (a végösszegből kerül levonásra). A kupon más akcióval és kedvezménnyel nem vonható össze.  A kuponkód, amelyet megrendeléskor be kell írni a kedvezmény érvényesítéséhez: zizitel2016. Jó vásárlást mindenkinek!


Az összes 'gyerek' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!