gyors receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Zöldséges krumplileves - bográcsban

Extra proteines édes omlett










gyors receptek

Élesztőmentes, gyors grissini

2019. december 31. Élj harmóniában 

Élesztőmentes, gyors grissiniMindig jó ha gyorsan, tudunk valami sós vendégvárót készíteni. Népszerűek a pogácsák, sós rudacskák, krékerek. A grissini mostanában szintén egyre népszerűbb sós ropogtatni való, amit elsődlegesen mártogatós dolgokhoz érdemes fogyasztani. Sajnos a boltokban kapható változata sok adalékanyagot tartalmaz és nem friss, zacskóban akár 1 évig is eláll - teszem fel ilyenkor a kérdést mi lehet benn?:) Érdemes frissen készíteni, nincs komoly alapanyag és idő igénye. Élesztőmentes, gyors grissini Hozzávalók - 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt - 200 g fehér tönkölybúzaliszt - 1,5 tk. sütőpor - 1 tk só - 0,5 dl olívaolaj vagy napraforgóolaj - 2,5 dl víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A száraz hozzávalókat egy tálba keverd össze. Majd tedd hozzá az olajat és annyi vizet (kb 2,5 dl(, hogy lágy tapintású, gyúrható tésztát kapj. Plusz víz hozzáadásával tudod lágyítani, ha úgy érzed szükséges.  Gyúrd jól alaposan össze kb 4-5 perc, majd  lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát. Éles késsel vágj belőle hosszú, vékony darabokat. A darabokat kézzel sodord meg és helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.  A tepsit tedd be 220 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre. kb. 10 perc Különböző krémekkel, szószókkal tálald. Néhány javaslat a blogomról tökmagkrém,  csicseriborsókrém (hummusz), avokádókrém. , de akár csak készíthetsz egy egyszerű tejfölös vagy sajtkrémes mártogatóst is. Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: KAti

Élesztőmentes, gyors, grissini

2019. december 31. Élj harmóniában 

Élesztőmentes, gyors, grissiniMindig jó ha gyorsan, tudunk valami sós vendégvárót készíteni. Népszerűek a pogácsák, sós rudacskák, krékerek. A grissini mostanában szintén egyre népszerűbb sós ropogtatni való, amit elsődlegesen mártogatós dolgokhoz érdemes fogyasztani. Sajnos a boltokban kapható változata sok adalékanyagot tartalmaz és nem friss, zacskóban akár 1 évig is eláll - teszem fel ilyenkor a kérdést mi lehet benn?:) Érdemes frissen készíteni, nincs komoly alapanyag és idő igénye. Élesztőmentes, gyors, grissini Hozzávalók - 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt - 200 g fehér tönkölybúzaliszt - 1,5 tk. sütőpor - 1 tk só - 0,5 dl olívaolaj vagy napraforgóolaj - 2,5 dl víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A száraz hozzávalókat egy tálba keverd össze. Majd tedd hozzá az olajat és annyi vizet (kb 2,5 dl(, hogy lágy tapintású, gyúrható tésztát kapj. Plusz víz hozzáadásával tudod lágyítani, ha úgy érzed szükséges.  Gyúrd jól alaposan össze kb 4-5 perc, majd  lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát. Éles késsel vágj belőle hosszú, vékony darabokat. A darabokat kézzel sodord meg és helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.  A tepsit tedd be 220 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre. kb. 10 perc Különböző krémekkel, szószókkal tálald. Néhány javaslat a blogomról tökmagkrém,  csicseriborsókrém (hummusz), avokádókrém. , de akár csak készíthetsz egy egyszerű tejfölös vagy sajtkrémes mártogatóst is. Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: KAti

Gyümölcskenyér non plusz ultra

2019. december 17. Kertkonyha 

Gyümölcskenyér non plusz ultra Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE A non plus ultra kifejezés jelentése: valaminek a netovábbja. Biztosan hallottad már, de vajon honnan ered? Hát, persze, hogy az ókori görögöktől!  – mondaná a Bazi nagy görög lagziban Nia apukája, de itt most tényleg hihetnénk neki. :) A görögök ugye, tényleg bámulatosan jó hajósok voltak, de azért voltak tájak, ahová még ők sem szívesen merészkedtek. Ilyen volt a beláthatatlan, veszélyes Atlanti-óceán, ami miatt az oda vezető Gibraltári-szorosra egyfajta misztikus világvégekapuként tekintettek.  (Én egyébként már azon is csodálkozom, hogy akár az Égei-tenger szigetei között neki mertek vágni a tengernek azokkal a mai szemmel totál lélekvesztő hajóikkal. ) Gibraltárt az ókori görögök úgy hívták: Héraklész oszlopai, ami valószínűleg Európa és Afrika egy-egy hegyére, azok sziklájára utalt a szoros két oldalán. A hagyomány szerint ezeken az oszlopokon, sziklákon állt a következő felirat: NON PLUS ULTRA, azaz “Ne tovább (ezen a ponton) túl“. Azóta használják ezt a kifejezést a végletes dolgokra. Szóval, én most abszolút szerénytelenül fogom a gyümölcskenyeremre. Mert pl. több benne a gyümölcs, mint a kenyér. Ráadásul rengeteg csokival is megöntöztem a végén. Előre is elnézést kérek. :))) Hozzávalók egy 20 x 25 centis formához: - 360 g aszalt gyümölcs (meggy, áfonya, szilva, datolya) - 340 g liszt - 150 g dió (durvára törve) - 50 g barna nádcukor - fél narancs héja - fél citrom héja - fél csomag sütőpor - 250 g szójatej - 1 alma tisztítva, lereszelve - 1 csipet só - Kezdd rögtön az előkészület fontos lépéseivel: rumos vízbe áztasd be az aszalt gyümölcsöket, valamint törd durvára a diót. - A tészta elkészítése következik. Ehhez keverd el a lisztben a sót, a cukrot, a sütőport és a reszelt héjakat. - Keverd bele a lereszelt almát, lazítsd fel a tejjel. Akkor jó, ha folyós az állaga. - Végül szórd bele az aszalványokat, és csodáld meg a sütidet, ami már most fantasztikusan néz ki. (naná, hogy nyugodtan meg is kóstolhatod!) - Öntsd sütőpapírral kibélelt szögletes formába és 185 fokon süsd  meg. A sütési idő függ a formád méretétől és a tésztra vastagságától. Minél laposabb, annál gyorsabban készen lesz. Nézegesd, ha kell, tűpróbával bizonyosodj meg. - Amikor megsült, készítsd el a csokoládé bevonatot. Egy tábla étcsokit (vagy kettőt, hármat, ezt rád bízom) melegíts össze ugyanannyi evőkanál növényi tejjel. Amikor folyik, szépen a gyümölcskenyered tetejére tudod öntözni. Miután kihűlt, vedd ki a formából, és húzd le az oldaláról a papírt is. Jó étvágyat! Elkészítési idő: kb. 1 óra Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba.  Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II    

Joghurtos cékla saláta

2019. november 28. VegaLife 

Joghurtos cékla salátaA csodálatos céklát legjobb nyersen fogyasztani, hiszen így jelentős C-vitamin-tartalma által nemcsak az immunrendszer működéséhez, hanem az erek és a szív egészségéhez is hozzájárul, mivel sok és többféle antioxidánst tartalmaz.  A C-vitamin mellett a flavonoidok közé tartozó, antocianinok is alkotják a céklát amelyek szervezetünkben felveszik a harcot a tumorok, gyulladások, és a szabadgyökök ellen. A cékla remekül csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat, enyhíti a kellemetlen tüneteket, gyorsítja a gyógyulás folyamatát. Hála a benne lévő nagy mennyiségű rostnak és szaponinnak, támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, valamint tisztítja a beleket és a vért. Javítja az emésztést és a felgyülemlett salakanyagok rendszeres, alapos kiürülését, ami előfeltétele a tápanyagok megfelelő felszívódásának. Ezzel a cékla segít megelőzni a hiánybetegségek kialakulását. Optimalizálja a máj működését, remekül alkalmazható különféle májbetegségek esetén, mint például a májzsírosodás, a hepatitisz vagy a májzsugor. A teljesség igénye nélkül néhány fontos egészségügyi szempont, miért fogyasszunk céklát gyakran. Ennek egyik lehetősége a joghurttal elkészített céklasaláta.  Hozzávalók: - 3-4 fej cékla - 1 fej lilahagyma - 1 nagy doboz növényi joghurt (500ml) - só (ízlés szerint)   Elkészítés A céklákat hámozás után aprítógéppel feldaraboljuk, vagy lereszeljük. A lilahagymát miután megpucoltuk, felkockázzuk. A felaprított két lila növényt összekeverjük majd a joghurtot hozzákeverjük. Ha sósabb ízben jobban szeretjük, meghintjük sóval, de ez el is maradhat. Frissen fogyasztva is finom, de éjszaka a hűtőben pihenve az ízek jobban összeérnek.

Hedonista keksz

2019. november 24. Kertkonyha 

Hedonista keksz Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Vegán Szaloncukor-készítő főzőtanfolyam Régi adósságot törlesztek most, mégpedig azt, hogy másfél évvel ezelőtt megígértem nektek a vegán digestive keksz szendvicselt változatát. Ezt a kekszet megkenheted bármilyen lekvárral, de ha igazán jót akarsz, és igazán hedonista kekszet akarsz, készíts bele külön a szuper superfood-os csokikrémet! Meglátod, teljesen egyszerű, csak két hozzávalós, és tényleg gyorsan megvan. :D A csokikrém receptjét ITT találod. És, hogy miért vettem elő ezt a receptet most? Jön a Mikulás… Ez lesz a meglepije az előadásért (színház) cserébe. Már nagyon várjuk! Hozzávalók egy nagy tepsihez: - 220 g fehér tönkölyliszt - 60 g zabpehelyliszt - 1 mk só - 1 kk sütőpor - 75 g nádporcukor - 80 g kókuszzsír (darabos) - 150 ml növényi tej - 1/­­2 mk vaníliapor - 1/­­2 mk őrölt fahéj Előkészületként melegítsd elő a sütőt 190 fokra, és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. - A késes aprítóba szórd be a liszteket, a porcukrot, a sót, a sütőport és az illatos fűszereket. Indítsd be, hagy kavarja! :) - Ezután add hozzá a kókuszzsírt, és készítsd oda a pohár tejet és evőkanalat. Indítsd be újra a gépet. - Kanalanként add hozzá a tejet, látni fogod, mikor jó. Ha összeállt labdává, nem morzsálódik sehol, de fontos, hogy maradjon egyben, ne legyen folyós. Nekem 11 evőkanálnyit kívánt a tésztám, de ez változhat. - Ezután hintsd meg liszttel a labda alatt és a tetejét is egy kis liszttel, majd nyújtsd ki egyenletesen a labdát 2-3 mm vastagra. Szaggasd ki a kekszeket, és helyezd őket a tepsibe. Nem kell sok helyet hagyni közte, alig dagad meg a sütés alatt. - 12-15 perc alatt megsül. Vigyázz, ne száradjon ki nagyon, ha aranylik a keksz széle és alja, már tökéletes. - Hagyd teljesen kihűlni, majd a tetszőleges krémeddel ragaszd össze kettesével. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 30 perc (tényleg!) Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba.  Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Vegán Szaloncukor-készítő Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood  

Fullos sült paprika leves

2019. október 30. Kertkonyha 

A sült paprika kiválóan harmonizál a fokhagymával, a tahini kesernyéssége nagyon jól kiegészíti és elmélyíti az aromát, amit a citromlé gyümölcsös savanykája emel ki még jobban. Avagy: hideg van, nézz be a spejzba, aztán üss össze egy levest a készletből, de gyorsan!! Ha találsz egy véletlenül ott maradt paprikát, ami már régen árválkodik és kicsit ráncos, az a legjobb! Olyat, amire egyébként azt mondod: de jó lenne még lecsónak, csak kár, hogy nincs belőle annyi. Ja, és persze a recept sima zöldpaprikából is működik, bár akkor nem lesz ilyen szép színe a levesnek. Akkor vedd elő a pirospaprikádat, és minden megoldódik. :) Hozzávalók 1 adaghoz - 1 kápia paprika - 1 kis krumpli - 1 kis gerezd fokhagyma - 1 kk tahini szósz - 1 mk citromlé - só, olaj - Pucold meg a krumplit, és kis darabokra vágva főzd puhára. Ha megfőtt, szűrd le, és tedd egy turmixpohárba. - Az olajon kicsit futtasd meg az apróra vágott fokhagymát. Ez nem csak az ízének tesz jót, de a későbbi illatoknak is. ;) Amint látod, hogy a széle kezd arany színű lenni, gyorsan vedd ki a serpenyőből, és tedd ezt is a turmixpohárba. Ott várja szépen a leves többi hozzávalóját. - A kápia paprikát vágd negyedekbe, és az olajon mindkét oldalán pirítsd meg a darabokat. Hagyd bátran sercegni, akkor jó, ha megbarnul, így pl. lesz íze. ;) - Most jön a leves összeállítása. A kápiát  is tedd át egy turmixpohárba, önts rá egy nagy pohár vizet, és krémesítsd. Ha zavarnak a héjdarabok, nekiállhatsz kikapargatni a húsát a héjából turmixolás előtt, bevallom, én nem tettem. Inkább rámentem az fűszerezésre, megsóztam (3-4 csipet), tettem bele tahinit, és a savanyka kedvéért pedig citromlevet. - Befejezésképp a sós mogyorót gyorsan süsd át a serpenyőben. Jó étvágyat! Elkészítési idő: kb. 10 perc (tényleg!) Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha  főzőtanfolyamokat ! Vegán Szalon-cukorkészítő Kezdő Vegán A Mindennapi Superfood  

Puri - friss, élesztőmentes, indiai lepénykenyér

2019. október 26. Élj harmóniában 

Puri - friss, élesztőmentes, indiai lepénykenyérA legtöbb indiai kenyér lapos és nem nagy, felfújt, amiket élesztővel készítenek. Általában a tűzhely tetején sütik és nem sütőben. Azért, hogy a lehető legtöbb prána (életenergia) legyen benne, ezeket frissen készítsd, mindig az étkezések előtt. Az indiai kultúrában a kenyér, gyakran kanál helyett is használatos:) Korábban a chapati kenyér receptjét már közreadtam itt olvashatod.  Puri egy zsiradékban kisült lepénykenyér. Teljes kiőrlésű búzalisztből és vízből készül - a lisztet lehet fehér liszttel is keverni vagy használhatsz graham lisztet is.  Kisütésnél eredetileg ghíben sütik ki, de használhatsz kókuszzsírt vagy bármilyen sütőolajat. A ghí készítését egy korábbi bejegyzésben már részletesen leírtam.  Hogyan készíts ghít? A puri minden ájruvédikus alkat számára ajánlott, de kapha alkatúak ritkábban fogyasszák.  Puri - friss, élesztőmentes, indiai lepénykenyér  Hozzávalók 16 darabhoz: - 350 g teljes kiőrlésű liszt (vagy graham liszt vagy fehér liszttel kevert liszt) - 175 ml langyos víz - 1/­­2 kk. só - 1 ek. vaj vagy ghí - olaj a sütéshez A sót keverd el a liszttel és morzsolt el benne a ghít. Lassanként add hozzá a vizet, hogy lágy tésztát kapj.Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrd, míg fényes nem lesz majd akár lehet pihentetni is. Ismét gyúrd át. A zsiradékot melegítsd fel egy edényben. Közben formálj a tésztából 16 egyforma nagyságú gombócot. A gombócokból kevés ghí segítségével egyenletesen vékony lepényeket nyújts ki. .  Amikor a ghí felmelegedett, vedd a lángot kisebbre. Akkor kezdj el sütni, amikor ha beleteszel egy pici tésztát, az azonnal feljön a tetejére.  Tedd a lepényeket a forró ghíbe, olajba és pár másodperc múlva fel is fog jönni a felszínre, finoman nyomkodd le egy kiszedővel és alul fel fog fújódni amolyan lufi szerűen:)  Majd fordítsd meg a purit és a másik oldalt is süsd kb 15 másodpercig. Végül vedd ki és szűrőben vagy papírtörlőn csöpögtesd le.  Süss ki minden purit és forrón tálald.  Fogyaszthatod édesen és sósan is.  Néhány ötlet, aminek csak a képzeleted szab határt:):  édesen: porcukros puri esetleg plusz tejszínhab, lekváros puri, puri csokikrémmel (házi nutella receptet itt találsz a blogon), édesen magkrémekkel  sósan: zöldséges főétel subji mellé, hüvelyes ételekkel, levesekkel, csicseriborsókrémmel (hummusz recepteket találsz a blogon gyors hummusz és klasszikus hummusz), mindenféle magokból készült kencékkel (ilyeneket is találsz a blogon pl tökmagos ).  Jó étvágyat hozzá:) Kati

Avokádós cukkini-"tészta"

2019. szeptember 29. VegaLife 

Avokádós cukkini-Elsőre azt gondolnánk, ezzel az étellel alig lehet jól lakni, hiszen két fő növény alkotja a cukkini és az avokádó.  De mégis annyira jól laktam vele, hogy meglepődtem. Most már csak azt bánom, hogy nyár végére maradt az elkészítés, a blogra írás pedig őszre. De jó szerencsével még kaphatunk a piacokon vagy zöldségeseknél zsenge cukkinit, így még mi is elkészíthetjük. Választhatunk, hogy "szélesmetélt" vagy vékonymetélt" tésztaként fogyasztjuk. Persze sokakat talán épp az tart vissza, hogy nincs zöldség-spirálozója. Nekem sincs. Viszont van krumplihámozóm, aminek a segítségével szélesmetélt cukkini-tésztát készítettem. Ez lett az alapja az én "tésztámnak", ami nagyon gyorsan elkészül és az éhséget jól csillapítja.   A recept Hozzávalók: - 1-2 zsenge cukkini - 1 avokádó - 1-2 gerezd fokhagyma (Nagyobb avokádóhoz 2) - 1-2 paradicsom - só (igény esetén)   Elkészítés: Az avokádót villával összetörjük, a fokhagymát is összenyomjuk és az avokádóhoz keverjük. Pici kis sót teszünk hozzá, ha sósan jobban szeretjük. A cukkinit meghámozzuk, majd a hámozóval hosszúkás csíkokat vágunk. A cukkini-csíkokat lágy mozdulatokkal összekeverjük az avokádós krémmel. Egyes receptek ajánlanak hozzá pár csepp olajat. Felesleges. Az avokádó teljes értékű növényi olaj (zsír), nincs szükség feldolgozott olajra hozzá. A titok a jó érett, puha avokádóban rejlik. Ha igazán friss és zsenge a cukkini, egy alapos megmosás után nem is szükséges meghámozni. Az én cukkinim ugyan zsenge volt, de pár napja már várta a feldolgozást, így jobbnak tűnt meghámozni. Tartottam tőle, hogy kicsit keserű lenne a héját rajta hagyva Igény esetén apróra vágott friss petrezselyemmel is megszórhatjuk. Paradicsommal tálalva édeni ételben lesz részed! 

Nyári tésztaétel - cukkinivel, paprikával és mangolddal

2019. augusztus 12. Élj harmóniában 

Nyári tésztaétel - cukkinivel, paprikával és mangolddalA tésztaételek nem véletlenül olyan népszerűek, mert gyorsan elkészülnek, hihetetlenül változatos módon lehet elkészíteni őket és egészségesek is. Továbbá a tészták kiváló fehérjeforrások, ha hüvelyesekkel vagy magvakkal kombinálod őket.  Ez a recept egy igazi nyári csemege, paprikával, cukkinivel és mangolddal megbolondítva:) Könnyű étel vacsorának, ebédnek is akár. Nyári tésztaétel - cukkinivel, paprikával és mangolddalHozzávalók  3 tv paprika 3-4 közepes cukkini 2 csokor mangold 3 ek ghí vagy olaj 1 tk római kömény 1 kis darab gyömbér  1/­­4 tk asafoetida (hing - ha nincs otthon kihagyhatod vagy egy pici hagymával helyettesítheted) 1/­­4 tk kurkuma  1 tk őrölt koriander 1,5 tk só 6 ek. napraforgómag 1 ek. friss zöld fűszer koriander, bazsalikom vagy petrezselyem 250 g tészta ( gluténmentes diétában gm tészta) só  víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A napraforgómagot szárazon (zsiradék nélkül) pirítsd meg egy serpenyőben és tedd félre. A zöldségeket tisztítsd meg. A cukkinit és a paprikákat vágd 1-2 centiméteres darabokra. A mangoldot szintén darabold fel. A ghít (vagy olajat) egy nagy serpenyőben hevítsd fel közepes lángon, majd tedd bele rómaiköményt, gyömbért, asafoetidát és kurkumát és az   őrölt koriandert . Keverd meg a fűszereket, hogy piruljanak és utána rögtön tedd hozzá a felszeletelt paprikákat. 2-3 percig pirítsd, majd tedd hozzá a cukkinit, a mangoldot  .Keverd meg néha és néhány percig pirítsd a zöldségeket, egy pici vizet tegyél hozzá és vedd le takarékra. Addig párold az egészet, amíg a cukkini áttetszővé válik, de még roppanós marad. A végén add hozzá a sót és megszórhatod valamilyen zöld fűszerrel is. Szedd a kifőtt tésztára a  zöldségeket és a végén locsold meg olívaolajjal vagy napraforgóolajjal.  Ezt a zöldséges ételt frissen,  baszmati rizzsel vagy chapatival vagy purival is tálalhatod - utóbbi recepteket a blogon megtalálod.. Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

Húsmentes hamburgerek: a kézművestől a majdnem gyorséttermiig

2019. július 28. Hírek 

Végigjártuk Budapestet, hogy megnézzük, milyen lehetőségek vannak azok számára, akik valamiért kerülnék a nagyobb étteremláncokat.

cirokos lepény

2019. július 13. Beautilicious 

cirokos lepényEgy gyors finom és egészséges lepény receptet hoztam nektek, ami akár reggeli, vacsora, vagy egy gyors ebéd is lehet. Hozzávalók - 40gr cirok liszt - 1 ek bambuszrost liszt - 1 csipet só - fél csomag sütőpor - 1 tojás - 200ml tej/­­ víz - kis olaj a sütéshez - töltelék ízlés szerint Így készítsd - minden hozzávalót keverj össze alaposan, majd öntsd az olajjal kikent serpenyőbe - töltsd meg a töltelékkel, majd hajtsd félbe, és hagy még egy kicsit sülni

Ribizlis csokoládés muffin (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2019. július 9. Zizi kalandjai 

Végre itt a pár hete bemutatott muffinok receptje. Gyorsan összekeverős, gluténmentes és bármilyen bogyós gyümölcs jól mutat a tetején. Mi a kertünkben szedtük a ribizlit – az egyelőre, idén még nem sokat termő bokorról -, ezzel nagyon mutatós a muffin, de szederrel, málnával, egressel, későn termő szamócával, áfonyával is finom lehet. Apropó áfonya, tudtátok, hogy kukoricával keverve milyen... Source

A klímaváltozás feminista probléma (is)

2019. június 24. VegaNinja 

A mai, átlag, magyar, heteroszexuális háztartásokban a fenntarthatóság irányába tett törekvések a nőkre hárulnak. A nők veszik észre a problémát (pl. az egyszer használatos nejlonzacskó, műanyag fülpiszkáló, papírzsepi és zacskója környezetszennyező, a gyerek ruhái káros anyagot tartalmazhatnak, a húsos táplálkozás nem fenntartható stb.), a nők keresnek rá megoldást, ők kutatják fel a leggazdaságosabb termékeket hozzá, keresnek és rendelnek vagy varrnak (!) textilzacskókat a bevásárláshoz, szörpöt készítenek bolti üdítő helyett, megtanulnak húsmentesen vagy vegánul főzni, és utána napról napra, hétről hétre el is készítik a növényi ételeket, utánaolvasnak a megfelelő tápanyagbevitelnek, csökkentik az élelmiszerpazarlást, keresnek megoldást a szelektív hulladék tárolásának, összeszervezik a napot, hogy minél kevesebb benzinnel, minél gyorsabban el legyen minden intézve stb. Háztartás és gyereknevelés Alapból a nők azok, akik mindent észben tartanak, mi fog lejárni a hűtőben, mit kell vásárolni, kinek-mikor-hová kell mennie, időpontok, szülinapok, a gyerekkel kapcsolatban kb. mindent... És ehhez még új teher a fenntarthatóság nyomasztó igénye: a legtöbb vegán ember nő, a legtöbb fenntarthatósággal foglalkozó blogger nő, nőkhöz szólnak a posztok, kivéve, ha drága termékekről, pl. napelemekről vagy elektromos autókról van szó. De ezek a nagyobb beruházást igénylő, fenntartható (vagy annak mondott) árucukkek és megoldások még egy dologban hátráltatják a pozitív változást: amíg a megszerzésükről ábrándozik a férfi, addig nem kell tennie semmit. Izgalmas ábrándozni róla, hogy a jövőben meglesz az új autó, vagy az ökoház napelemekkel, még akkor is, ha valójában nem tesz lépéseket annak megszerzéséért. A fenntartható életmód viszont nem mindig menő, izgalmas vagy kényelmes. Legtöbbször pont az ellenkezője, főleg, ha szokásaink tudatos, mindennapi megváltoztatásáról van szó. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos elvű, hetero háztartásokban a férfi termeli a GDP-t, és a magyar nők átlagban még mindig 20%-kal kevesebb fizetést kapnak, mint a férfiak ugyanazokban a beosztásokban. Tehát hiába is ábrándoznának a legújabb, vegán Tesla modellről, reálisabb, hogy többet járjanak tömegközlekedéssel. Ott vannak még a környezetbarát tisztítószerek, amiknek az árai nagyon széles skálán mozognak, és rosszabb esetben a partner meg sem érti, miért kellene a drágábbat megvenni, esetleg még morog is érte. De vannak olcsóbb, de sokkal kevésbé kényelmes/­­gyors megoldások, amikkel szintén a nőknek van több dolga. Lehet ecettel és szódabikarbónával takarítani, de az közel sem olyan gyors megoldás, mintha csak ráfújja az ember a mérgező, agresszív tisztítószert, és már törölheti is le egyben a vízkövet, a penészt, a zsiradékot és szappanlerakódást. Az átlag férfi megvan a jól megszokott rutinjában, még ha érdekli is valamilyen szinten a klímaváltozás, legyint egyet, hogy majd a világ megoldja. Mintha gyengeség lenne arra törekedni, hogy jobb emberek legyünk, kevesebb káros hatással legyünk a környezetünkre és a bolygóra. És mivel a férfiak kevésbé fogékonyak az önfejlesztésre, nem hiszi, hogy egy ember törekvése is számít, így minimalizálja a saját jelentőségét a problémában/­­megoldásban. Így a nő az, aki noszogatja a partnerét, mert ő viszont nem akarja kockáztatni a saját és gyermeke jövőjét. Ami miatt a nők gyakran megkapják, hogy mindig “baszogatják” a partnerüket. Shaming Most már állandósult az ún. shaming (szégyenérzet-keltés) a vegán és környezetbarát csoportokban, ha valaki valamit még nem tökéletesen csinál. Ez amortizálja az emberek lelki világát, hiszen bármennyire próbálkozik, sosem fog tökéletesen környezetbarát módon élni. Ez a teher is inkább a nők lelkét nyomja, pedig már alapból túl vannak terhelve. Nemcsak háztartás-felelős, gyereknevelési és fenntarthatósági-manager, főszakács és mindenki lelki támogatója, hanem még egy szar ember is, amiért megveszi a bolti (vegán) jégkrémet, és néha jól meri érezni magát. Mindig, mindent csomagolásmentesen, kimérve kéne megvásárolni az utolsó alapanyagig, természetesen csak hazai termékekből, és otthon elkészíteni házilag, akkor is, ha 6x annyi ideig tart, mert különben ő az oka az egész klímaváltozásnak hirtelen. Kozmetikumok A nők felé sokkal nagyobb elvárásokat támaszt a társadalom, ami az “ápoltságot” és “szépséget” illeti. A kapitalizmus hamar ráérzett arra, hogy ha az emberek (és főleg a nők) rosszul érzik magukat a bőrükben, sokkal több dolgot el lehet nekik adni. A női borotválkozás például ma azért létezik egyáltalán, mert egy borotva cég kitalálta, hogy a nőknek is el kéne adniuk a terméküket. 1915-ben elkezdték hirdetésekben azt állítani, hogy egy nő akkor igazán igényes, ha borotválkozik. Mivel a nők nem úgy néznek ki, mint a modellek a szétretusált képeken (még a modellek sem úgy néznek ki, mint a szétretusált képeken), ezért minden porcikájukra kitaláltak már valamilyen krémet, szérumot, akármit, amitől feszesebbek, vékonyabbak, vastagabbak, sötétebbek, világosabbak lesznek az adott testrészek. Ezek káros anyagokat juttatnak a környezetbe, csomagolásuk általában műanyag, gyártásuk energiába és károsanyag-kibocsájtásba kerül, röviden nem környezetbarát. De már olyan sikeres a folyamatos média-üzenet, hogy alig van olyan nő, aki ne próbálna folyamatosan valamit változtatni a külsején. Viszont ez a 22-es csapdája: ha sminkeled magad (vagy sok kozmetikumot használsz), megszólnak, ha nem sminkeled magad (vagy alig használsz kozmetikumokat), akkor is megszólnak. Könnyű lenne azt mondani, hogy abba kéne hagyni ezt az egészet, elég lenne egy szappan meg egy dezodor, de gyerekkorunk óta suttogja, néha üvölti a fülünkbe a média, hogyan kéne kinéznünk, miért nem vagyunk elég jók. Még fokozatosan elkezdve is nehéz lemondani a sok kozmetikumról anélkül, hogy szarul éreznéd magad a bőrödben, és anélkül, hogy jelentős önbizalmat vesztenél (amit aztán visszanyerhetsz, de ez is önmunka eredménye, még egyszer mondom: önMUNKA eredménye. És mint minden munka, ez is energiát igényel). Divat Nem mondok nagy újdonságot azzal, hogy a nőktől öltözködés terén is nagyobb az elvárás, mint a férfiaktól. Sokkal többféle ruha és cipő szükséges egy átlagos életvitelhez egy nőnek, mint egy férfinak. Egyébként az, hogy a férfiaknak sokkal kevesebbféle színű ruhát és kiegészítőt gyártanak, egyrészt természetesen igazságtalanság velük szemben, ugyanakkor így könnyebb jól kinéző ruhaösszeállításokat felvenniük a hétköznapokban, ami kevesebb ruhát igényel, így alapvetően fenntarthatóbb. Még egy példa: Ha ugyanabban az öltönyben mész az összes barátod esküvőjére, senkinek sem tűnik fel, de a nőknek valamiért illik változatosan öltözni még alkalmakra is, ráadásul esküvőre nem illik fehéret, feketét és pirosat felvenni, viszont más alkalmakra szükség lehet fekete ruhára is. És persze mindhez más színű cipő és táska illik. Apropó táska: a női nadrágok zsebei átlagosan fele akkorák, mint a férfi nadrágoké, akkor is, ha ugyanakkora maga a nadrág, és alkalmi ruhákon leggyakrabban egyáltalán nincs zseb. Mind a kozmetikai ipart, mind a divatipart kezdik meghódítani a környezetbarát termékek, ám ezek sokkal többe kerülnek, mint a hagyományos megfelelőik. Vagy az van, hogy az adott cég tényleg jobbá akarja tenni a világot, és a minőségi, környezetbarát alapanyagok és az etikus előállítás drágább. Vagy pedig – és ilyen is van – meglovagolja csupán az aktuális öko divathullámot. Hogy az adott termék melyik kategóriába tartozik – extra kutatómunkával kideríthető, és persze ez a munka is a nőkre hárul. Kapitalizmus A kapitalizmus pont úgy működik, mint egy pszichopata ember: nem érdekli az emberi élet, nem foglalkozik a valódi értékekkel, manipulálja az embereket és kijátssza a szabályokat. A kapitalizmust egy dolog érdekli: a profit. És meg is szerzi: a világ vagyonának 75%-át az emberiség 5%-a birtokolja. Tehát kb. 350 millió emberé az összes pénz (és anyagi javak) 75%-a. A maradék 7 milliárd ember osztozik a maradék 25%-on. A Föld életének 0,00000011%-ában létezik a kapitalizmus, és máris tönkretette a bolygót, állatfajok tömeges pusztulását okozza – és lehet, hogy az emberiség pusztulását is. Mik is egy törtető, karrierista ember legfőbb tulajdonságai? Nem érzelmeskedik, az üzlet mindenek felett, átgázol másokon, megszerzi, amit kitűzött magának, sosem mutatkozik gyengének, sebezhetőnek, háborúkat indít, ha megsértődik, és ha ez amúgy profitábilis. Ez nagyban egybevág az úgynevezett toxikus férfiasság* képével: hogy a férfi nem érzelmeskedik, “racionálisan” (tehát más embereket és az emberi értékeket semmibe véve) hoz döntéseket, nem mutatkozik gyengének, sebezhetőnek, nem vallja be, ha hibázott, vagy ha nincs igaza, elsődleges célja, hogy pénzt keressen. A valódi racionalitásnak amúgy semmi köze ahhoz, amiről itt szó van, mivel ezek az emberek még jobban ki vannak szolgáltatva a saját érzelmeiknek, amikkel önismeret hiányában nincsenek tisztában. *A toxikus férfiasság kifejezés nem azt jelenti, hogy minden férfi toxikus (mérgező), hanem azt, hogy a társadalom nagyon sok mérgező tulajdonsággal ruházza fel a férfiakat, akik ennek meg akarnak felelni, pl. agresszió, szenvtelenség, az érzelmek elnyomása stb. Szerencsére ez a fajta férfi “ideál” kihalófélben van. Mert sem az egészséges lelkivilággal, sem az egészséges kapcsolatokkal, sem a fenntartható jövővel nem összeegyeztethető. Ha férfi vagy, és úgy érzed, eleget teszel a párkapcsolatodban házimunka és fenntarthatóság terén, kérdezd meg a partnered, hogy egyetért-e, és beszélgessetek erről! A férfiak gyakran nem is tudnak arról a rengeteg agymunkáról, amit a nők a hétköznapokban végeznek. Muszáj a férfiaknak is nagyobb részt vállalniuk a fent felsorolt dolgokban, a hétköznapi szexizmus legyőzésében, és le kell küzdeniük a saját, választott tehetetlenségüket. Akkor talán sikerülhet együtt visszafordítani az éghajlatváltozást. De az is lehet, hogy a nők vállán van a világ megmentése. Vajon elbírjuk? Vajon tényleg mi lennénk a “gyengébbik nem”? Tedd a kedveceim közé 0 The post A klímaváltozás feminista probléma (is) appeared first on VegaNinja.

Mogyoróvajas muffin nyers-vegán

2019. június 3. VegaLife 

Mogyoróvajas muffin nyers-vegánFelejtsd el a tűzhely használatát erre a sütire! Különben is " végre itt a nyár és meleg (?) az idő, az ember strandra jár..." Khm, éppenséggel strandra azért nem ajánlom, hogy elkészítsd ezt a sütit, de egy BBQ partira, vagy egy egyszerű vendégségre, bátran tehetsz egy próbát. Laktató, az emberek nem tudnak egyszerre sokat enni belőle és ráadásul tényleg nem kell hozzá se sütő se főzőlap, turmixgép és/­­vagy gyorsaprító viszont annál inkább. Van még valami jó ebben a sütiben, az hogy nincs benne se fehér cukor, se cukor helyettesítésre szolgáló édesítő (se xylit, se gyári gyümölcscukor, se agavé szirup, se kókuszvirág cukor). Oh, és még egy jó dolog, nem kell bekapcsolni a sütőt, vagy ezt említettem már? :) Mindezek felett pedig gluténmentes, vegán, tehát tej, tojás és állati termék mentes tömény élvezet.  A recept A desszert alapja Hozzávalók: - 25 dkg olajos magvak, mogyorófélék megdarálva (pl.dió, lenmag, mogyoró, tökmag, napraforgómag, ami épp van az otthonunkban) - 10 dkg mazsola - 4 ek karobpor (Ha nincs, használhatunk cukrozatlan kakaóport, de a karob egészségesebb és a mazsolához jobban passzol, szerintem.) - víz - útifű maghéj   Elkészítés: Az olajos magvakat és mogyoróféléket külön külön jó alaposan megdaráljuk pl. kávédarálóval. A mazsolára jó meleg vízet öntünk, annyit csak, hogy épp ellepje. Ezzel beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. A vizet, amiben ázott a darált olajos magvakra öntjük, majd szintén ehhez keverjük a mazsola-masszát és a karobport. Egy kevés vizet adunk még hozzá, ha szükséges ahhoz, hogy egy nagy gombócot tudjunk formálni ebből a masszából. Egy muffinsütőt kibélelünk papírokkal, majd mindegyikbe kb 1 evőkanálnyit adagolunk és az ujjainkkal jól belenyomkodjuk. Egy-egy csipet útifű maghéjat szórunk a tetejükre. Amikor ez kész, a hűtőbe tesszük.  Ha nincs muffinsütőnk, egy nem túl nagy tespi vagy egy tortatforma is jó lesz. Ez esetben érdemes frissentartó fóliával kibélelni és a masszát abba simítani, nyomkodni. A mogyoróvajas krém receptje - 20 dkg kenhető állagú mogyoróvaj - 10 dkg mazsola - 10 dkg kókuszkrém (dobozos, mint ez vagy ez vagy ez vagy ez) - 5 dkg kókusz-zsír - 3 ek útifű maghéj   Elkészítés: A mazsolára jó meleg vízet öntünk, annyit csak, hogy épp ellepje. Ezzel beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. A mogyoróvajat ezzel a mazsolás masszával átdolgozzuk, átkeverjük, a legjobb, ha gyorsaprító vagy turmix gépben. Ehhez keverjük a kókuszkrémet. (A kókuszkrém állagahasonló, mint a szilárd kókuszzsír, de mégis valamivel krémesebb. Leginkább tömbben kapható.) Hozzáadjuk a kókuszzsírt is. Ha a turmix vagy aprítógép ezt nehezen viszi, a mazsola áztatásból fennmaradt vizet hozzáönthetjük. Vigyázzunk azonban, ne legyen túl folyékony. A végén pedig az útifű maghéjat adjuk hozzá. Ha túl folyós lenne a mogyoróvajas massza, több útifű maghéjjal tudjuk szilárdabbá tenni. Amikor minden összeállt, a hűtőben pihenő tészta tetejére simítjuk. Díszíthetjük kókuszcsipsszel, aszalt gyümölcsökkel, pl. datolyával, barackkal, vagy a tetejére szórhatunk karobot esetleg fahéjat. Végső tálalás előtt hűtőben pihentetjük pár órát. Ha kevés időnk van a vendégek érkezéséig, érdemes egy órára a fagyasztóba tenni.    

Keksz a Télapónak

2019. november 24. Kertkonyha 

Keksz a Télapónak Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Vegán Szaloncukor-készítő főzőtanfolyam Régi adósságot törlesztek most, mégpedig azt, hogy másfél évvel ezelőtt megígértem nektek a vegán digestive keksz szendvicselt változatát. Ezt a kekszet megkenheted bármilyen lekvárral, de ha igazán jót akarsz, és igazán hedonista kekszet akarsz, készíts bele külön a szuper superfood-os csokikrémet! Meglátod, teljesen egyszerű, csak két hozzávalós, és tényleg gyorsan megvan. :D A csokikrém receptjét ITT találod. És, hogy miért vettem elő ezt a receptet most? Jön a Mikulás… Ez lesz a meglepije a kedves előadásért (színház) cserébe. Sütök egy halommal, és betesszük egy szép papírdobozba. Remélem, fog neki örülni! :) Hozzávalók egy nagy tepsihez: - 220 g fehér tönkölyliszt - 60 g zabpehelyliszt - 1 mk só - 1 kk sütőpor - 75 g nádporcukor - 80 g kókuszzsír (darabos) - 150 ml növényi tej - 1/­­2 mk vaníliapor - 1/­­2 mk őrölt fahéj Előkészületként melegítsd elő a sütőt 190 fokra, és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. - A késes aprítóba szórd be a liszteket, a porcukrot, a sót, a sütőport és az illatos fűszereket. Indítsd be, hagy kavarja! :) - Ezután add hozzá a kókuszzsírt, és készítsd oda a pohár tejet és evőkanalat. Indítsd be újra a gépet. - Kanalanként add hozzá a tejet, látni fogod, mikor jó. Ha összeállt labdává, nem morzsálódik sehol, de fontos, hogy maradjon egyben, ne legyen folyós. Nekem 11 evőkanálnyit kívánt a tésztám, de ez változhat. - Ezután hintsd meg liszttel a labda alatt és a tetejét is egy kis liszttel, majd nyújtsd ki egyenletesen a labdát 2-3 mm vastagra. Szaggasd ki a kekszeket, és helyezd őket a tepsibe. Nem kell sok helyet hagyni közte, alig dagad meg a sütés alatt. - 12-15 perc alatt megsül. Vigyázz, ne száradjon ki nagyon, ha aranylik a keksz széle és alja, már tökéletes. - Hagyd teljesen kihűlni, majd a tetszőleges krémeddel ragaszd össze kettesével. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 30 perc (tényleg!) Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba.  Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Vegán Szaloncukor-készítő Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood  

Gluténmentes kovásztalan kenyér

2019. november 21. VegaLife 

Gluténmentes kovásztalan kenyérBár a zsidók Egyiptomból való kivonulása és ezzel együtt a húsvét ünnepe (amely már az Ószövetségben is létezett, nem csak Krisztus keresztre feszítése óta van) által került jobban a köztudatba a kovásztalan kenyér, ez azonban nem jelenti azt, hogy csak húsvét tájékán készíthet az ember. Szeretem a kovásztalan kenyeret, mert gyorsan kész és gazdag rost forrásának köszönhetően igazán laktat. Legutóbb gluténmentesen készítettem el kukorica liszttel és olajos mag-őrleménnyel. Ha sós reggelit kívánunk és nincs otthon kenyér, nem kell pánikolni, mert gyorsan összehozhatóak a lapos kenyér-darabok akár gluténmentesen is. Praktikus étel, amely könnyen helyettesíti vagy pótolja a mindennapi kenyeret. Pástétomot, akár lekvárt kenhetünk a tetejére, de mi csak kiadós joghurtos cékla-salátával ettük. Nem is bírtunk sokat enni belőle. A recept Hozzávalók: - 20 dkg őrölt olajos mag (tökmag, napraforgó, szezám, lenmag) - 15 dkg kukorica liszt - 0,4 g só - 1,6 dl víz   Elkészítés: A hozzávalókat a fenti sorrendben egymáshoz keverjük. Majd tésztát gyúrunk belőlük. Az a jó, ha a tészta nem ragad, könnyű vele dolgozni, mint a kekszek alaptésztájával. Ha túl nedves lenne, adjunk hozzá egy kevés kukorica lisztet, ha túl száraz lenne, adjunk hozzá némi vizet. Olaj nem szükséges bele, mivel őrölt olajos magvakkal is gazdagítottuk a tésztát. Deszkára kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra. Felcsíkozzuk a felszínét, ezzel alapot adva annak, hogy ha törjük, akkor könnyű legyen lapokra törni. Sütőlemezre vagy tepsibe tesszük, kb. 20-30 perc alatt ropogósra sütjük. Ugyanúgy fogyasztható, mint a kenyérszeletek, vagy a pirítós kenyér. Finomabbá tehetjük, ha fokhagymával bedörzsöljük. Kenhetünk rá pástétomot. Mi finom joghurtos céklával ettük.

Vegán pesto házilag, bazsalikomból

2019. október 28. VegaNinja 

Rendkívül egyszerű, gyors, de különleges ebéd varázsolható ebből a néhány összetevőből és főtt tésztából. Gluténmentes változatban is elkészíthető! Hozzávalók: - 125g friss bazsalikom (nekem ez 5 cserepes bazsalikomból jött ki) - 65g spenót - 5 evőkanál napraforgómag - 3 nagyobb gerezd fokhagyma - egy kicsi citrom felének a leve - 3 púpos evőkanál sörélesztőpehely - 5 evőkanál olívaolaj - só - fehérbors Aprítógéppel vagy botmixerrel összeaprítjuk a hozzávalókat, frissen főzött tésztával tálaljuk. Gluténmentes diéta esetén a sörélesztő vásárlásakor figyeljünk oda, hogy gm változatot válasszunk! Gluténmentes kukoricatésztára készíthetjük egy kicsit több olajjal is a pesztónkat. Tedd a kedveceim közé 0 The post Vegán pesto házilag, bazsalikomból appeared first on VegaNinja.

Fügés-mandulás rétes

2019. október 6. VegaLife 

Fügés-mandulás rétesA rétest ma már a háziasszonyok többsége előre elkészített réteslapokkal vagy leveles tésztával készíti. Volt szerencsém életemben megnézni és részt venni az igazi házi rétes készítésében, de a tény, hogy az előre elkészített réteslappal nagyobb szerencsével járok és rövidebb idő alatt biztosabb a sikerem, még nem bírt rá, hogy magam is kipróbáljam házilag a tésztát összeállítani és nyújtani. Talán majd egyszer.  A rétes feltehetően a törököknek köszönhetően hódoltságuk ideje alatt került magyarok lakta területre. Mivel a törökök akkori baklava-szerü süteménye túl édes volt, így a magyar háziasszonyok eleinte 10-12 lapot sütöttek ki egymásra rakva a forró kemencékben, s azokat töltelék nélkül feldarabolva, porított cukorral meghintve tálalták. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18-19. század fordulóján alakult ki az Osztrák-Magyar Monarchia területén. A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a ,,Rétes Hongrois, melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni.  (forrás: Vétek György: Rétesshow a kastélyban, hvg.hu, 2007. augusztus 11; Sütemények, tészták könyve, Budapest, 1988, Vianco Stúdió) Még sok helyen fellelhető füge, nem csak piacokon, üzletekben, de telkeken, kertekben álló fügefákon is. Emlékszem, amikor Budán laktunk, a lakóházunk végében állt egy hatalmas fügefa, még novemberben is szedtem róla finom gyümölcsöt. Nagy örömömre szolgál ma is, ha lehetőségem van friss fügét enni. Ennek hiányában aszalt fügét is felhasználhatunk az alábbi recepthez, amelynek az alapja ugyan reszelt alma, de a füge markáns ízének köszönhetően ezt alig érezni benne. A recept Hozzávalók: -  4 réteslap - vizes konyharuha - olaj - 3 alma - 1 bögre füge (aszalt is jó) apróbbra vágva - 1/­­2 bögre maroknyi datolya vagy mazsola - 1 bögre mandula   Elkészítés: A datolyát vagy mazsolát meleg vízben megáztatjuk. Éppen csak ellepje a víz a gyümölcsöt. A mandulát megöröljük vagy megdaráljuk. Az almákat lereszeljük vagy gyorsaprítóban darabosra őröljük. A réteslapokat vizes konyharuhára fektetjük, majd mindegyik lapot (kivéve a legfelsőt, amit majd megtöltünk,) egyesével olajjal megkenjük (erre a célra kapható ecsetet használunk) és így helyezzük egymásra. Az utolsó lapot, amit megtöltünk, nem szükséges megkenni. A megáztatott datolyát vagy mazsolát kézi turmix-szal kicsit összedolgozzuk majd az így keletkezett édes szószt az almával összekeverjük.  A réteslapra egy csíkban a széléhez közel először ráhelyezzük a datolyával vagy mazsolával összekevert almát, majd ennek tetejére egyenletesen rászórjuk a fügét, végül megszórjuk a megdarált mandulával. Akik édesebb szájúak, a megdarált mandulát elkeverhetik a fentiek során leírt mandulaszósszal, vagy más édesítővel, mint gyümölcscukor. A vizes konyharuha segítségével a rétest felsodorjuk, majd sütőlapra tesszük. Sütés előtt kis olajjal a rétestekercset megkenjük. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Őszi ízeket idéző vendégváró falatok, amelyeket akár reggelire is fogyaszthatunk. Én így (t)ettem.    

Tofu rántotta

2019. szeptember 20. VegaLife 

Tofu rántotta A tofu szójababból készült tejmentes sajt állagú étel. A szójabab az ősi Kína és Japán falusi zöldséges kertekből közel háromezer éves utat tett meg, míg a vegetáriánusok legfontosabb fehérje-forrásává vált. A "fehér daru gyermeke", a "nagy drágakő", a "virágos szivárvány" poétikus, pozitív csengésü neveket használtak a helybéliek a szójababra. A szójabab az öt ázsiai szent növény egyikeként többek között hús- és tejpótló élelmiszerként szolgálja az emberiséget.   A szójababból készült sajtféle a fogyókúrázóknak is ideális. Nem tartalmaz glutént, tejcukrot, tejfehérjét, cukrot, ezáltal az allergiás étrendekbe is remekül illik. Gyorsan telít, és segíti, gyorsítja az anyagcserét. Nem csak sajtféleként használható, de remek tojás-pótló is például rántotta készítésekor. A recept Hozzávalók: - 1 csomag tofu (30-40 dkg) - 1 hagyma - ételízesítő vagy kurkuma - fekete só (kénes, tojás jellegű illata és íze van) - víz   Elkészítés: A hagymát felaprítjuk és kevés vizen megpároljuk. Míg párolódik, apróra vágjuk a tofut, villával kicsit összetörjük, majd étezesítővel vagy kurkumával és egy kevés fekete sóval megszórjuk. A megpárolt hagymával összekeverjük és tovább sütjük, míg egy kicsit megpirul a tofu és a hagyma. Ezzel tulajdonképpen el is készül a "tofurántotta" . Persze variálhatjuk kedvünk szerint, paprikát, paradicsomot is süthetünk hozzá. Megszórhatjuk a tetejét őrölt piros paprikával, vagy kevés füst aromával még pikánsabb ízt kölcsönözhetünk neki.  Magában, zöldségekkel fogyasztva is finom, vagy tehetjük kenyér szeletekre, kovásztalan kenyérre is.

Csokis-kókuszos keksz

2019. augusztus 10. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Csokis-kókuszos kekszEgyszerű, gyors és finom! Hozzávalók: - 2 csésze liszt - 1/­­2 zacskó sütőpor - 1 csésze nádcukor - 1 csésze kókuszreszelék - fél tábla étcsoki - 1/­­2 csésze kókuszolaj - 1/­­4 csésze víz - pár csipet só [...] Bővebben!

Zöldséglepénnyel és luxusszósszal csábítják a vegákat

2019. július 27. Hírek 

Leteszteltük a gyorséttermek vegetáriánus hamburgereit, és már megint mi, magyarok vagyunk a legjobbak a felhozatalban.

Hajdina pizza

2019. július 13. Beautilicious 

Hajdina pizzaItt a nyár, a sok gyors kaja, strandolós majszolások, és a vele járó plusz kilók. Ne hagyd, magad, és menj bátran az új bikinidben strandolni, úgy, hogy az élvezetekről se mondj le. Vidd magaddal a strandra egészséges és finom ebédedet, és legyél büszke rá, hogy még itt is odafigyelsz az egészségedre, és az alakodra is. :) Hozzávalók - 80gr hajdina - fél csomag sütőpor - egy csipet só - 1 tojás - 1 cukkini - 2 ek bambuszrost liszt - paradicsomszósz - feltétek ízlés szerint Így készítsd - Reszeld le a cukkkinit, majd sózd, és hagyd állni - Főzd meg a hajdinát - Keverd össze a hozzávalókat egy nagy tálba, majd öntsd sütőpapírra - Süsd elő kb 10 percig, majd jöhetnek a feltétek és vissza a sütőbe, míg azok szépen meg nem  pirulnak

A Burger King és a KFC egymásnak feszültek a húsmentes burgerek versenyében

2019. július 3. Hírek 

A KFC a héten kezdte el árulni a halloumis szendvicsét, úgyhogy összehasonlítottunk, hogy a hatalmas konkurenciában hogy teljesítettek a gyorséttermek.

Cseresznyés eperlekvár

2019. június 10. VegaLife 

Cseresznyés eperlekvárŐrizzük meg a nyár zamatát és illatát, mentsük el bíbor és karmazsin színeit üvegjeinkbe lekvárt főzve a finom, édes, piros bogyókból! Nincs is jobb reggeli hideg időkben annál, mint kinyitni egy üveg lekvárt és élvezni az üvegben elrejtett nyár ízeit egy szelet pirítós kenyéren vagy zab- esetleg kukoricakásán. Ráadásul ma már egyre inkább divat a hozzáadott cukor nélkül elkészített lekvár, hiszen édes lekvárt készíthetünk egy másik, édesebb gyümölcs hozzáadásával. Datolya, mazsola, füge és banán mindegyike természetesen édessé teszi lekvárunkat, így nélkülözhetjük az ipari feldolgozás útján nyert fehér cukrot. Ha egy másik - édesebb - gyümölcsöt használunk fel lekvárunkhoz édesítésre, többszörösen jól járunk, hiszen nem csupán édesítjük, de ismét rostot is adunk általa a lekvárhoz. "A fehér c ukor káros hatásai közé tarozik ugyanis, hogy alig tartalmaznak rostanyagot, így többet tudunk enni belőlük és az általuk készült ételekből is, mint a rostban gazdag táplálékokból. Ezáltal megterheljük gyomrunkat és emésztőszerveinket. A  cukor sem vitaminokat, sem ásványi anyagokat nem tartalmaz, így feleslegesen égeti a szervezetet, csak üres kalóriát ad.   Fontos tudni, hogy a cukor akkor sem válik egészséges táplálékká, ha azt vitaminokkal és ásványi sókkal egészítik ki - lásd a barna cukrot. A szervezetbe kerülve  kiüríti a B1-vitamin raktárát   is. A gyümölcsökben lévő cukrok, illetve ezek rendszeres fogyasztása nem okoz a finomított cukorhoz hasonló tüneteket. Ennek oka egyrészt az, hogy a gyümölcsökben nem a károsabb glükóz, hanem a hasznos fruktóz azaz gyümöcscukor dominál. (A fruktóz a vérkeringésben hosszantartó egyenletes vércukorszintet biztosít és nem terheli meg a hasnyálmirigyet. A gyümölcscukor másik előnye, hogy nem okoz erjedést - ellentétben a glükózzal.) Másrészt pedig még nagyobb mennyiségű gyümölcs fogyasztása esetén - a gyümölcs magas víztartalma miatt - sem fenyegeti szervezetünket az a veszély, hogy egyszerre sok cukorral kell megbirkóznia." (Tóth Gábor, élelmiszeripari mérnök)   A recept    Hozzávalók: - kb. 3 kg eper - kb. 2 kg cseresznye - 30 -40 dkg datolya/­­mazsola/­­füge/­­banán (vagy több, ha édesszájúbbaknak készül) - útifű-maghéj/­­agar-agar (opcionális) - üvegek - befőzési fólia   Elkészítés: Mint minden befőzés, úgy ez is két nélkülözhetetlen alappal indul. - A gyümölcsök alapos átmosása (többszöri vízben, az én epreim és cseresznyéim háromszor is megfürödtek jó hideg vízben), és természetesen az esetleges rossz szemek kiválogatása - Az üvegecskék előkészítése. A következő hadművelettel érdemes ezt végezni: Keressünk néhány elfekvőben lévő lehetőleg csinosabb üveget. Győződjünk meg arról, hogy a kupakok épek és rozsda- illetve, karcmentesek. Mossuk el őket. Ha szükséges, forró mosogatószeres vízben áztassuk le a címkéket. Miután kívül belül a kupakokat és üvegeket eltisztítottuk, fogjunk egy nagyobb tepsit. Helyezzük az üvegeket és a fedőket a tepsibe. Engedjünk vizet mindegyik üvegbe kb. félig, valamint a tepsibe is öntsünk valamennyi vizet. Sütőbe rakva addig melegítsük, míg az üvegekben a víz forrni kezd. Amikor már felforrt a víz mindegyik üvegben, kivehetjük a sütőből. Fontos, hogy ezt vízforralós tevékenységet már akkor csináljuk, amikor szinte kész a lekvárunk. Ugyanis a felforrósított, átsterilizált üvegekbe szinte azonnal tölthetjük a lekvárokat. A lekvár elkészítése: Miután alaposan átmostuk a kiválogatott eper és cseresznye szemeket, odatesszük főzni és közben krumplinyomóval kicsit áttörjük a gyümölcsöt, vagy botturmixot is használhatunk erre a célra. Míg az eper és cseresznye melegedik, a datolyákat vagy mazsolákat vagy fügéket előkészítjük. Az aszalt gyümölcsszemeket (datolyákat mag nélkül) kevés meleg vízben kicsit megáztatjuk, majd a datolyát vagy fügét felaprítjuk. Ízlésünknek megfelelően édesíthetjük vele a lekvárt. Nekem a több kg eperhez mindössze 30 dkg datolya elég volt. A felaprított aszalt gyümölcsöt hozzákeverjük a lekvárhoz és együtt összefőzzük. Ha banánnal dolgozunk, egyszerűen csak felaprítjuk a meghámozott banánokat és hozzáadjuk az eper-cseresznye együtteshez. Mivel én zselésítő anyag nélkül szerettem volna készíteni, így arra az elhatározásra jutottam, hogy az eper levét leszűrtem. Ezáltal egy tömörebb anyagú lekvárt kaptam. Ha nem szűrjük le, vagy még mindig nagyon folyékony és nem akarunk órákat a főzéssel tölteni, miután felforrt a lekvár, 3-4 púpos evőkanál útifű-maghéjat keverünk hozzá. Ha agar-agar-ral szeretnénk zselésíteni, ez eseteben a z agar-agar port vízben folyamatos kavargatás mellett feloldjuk és a forró lekvárhoz keverjük. Egy literhez 2 teáskanálnyit számoljunk. Igazán ahogy hűl, úgy zselésedik a lekvár vele.  Végül a leszűrés után a felforralt üvegekből még szinte forró állapotukban kiöntjük a vizet és a helyére az elkészült eperlekvárt öntjük. (Használjunk konyhai kesztyüt és/­­vagy konyharuhát, hogy a kezünket le ne forrázzuk.) A megtöltött üvegek tetejére fóliát teszünk. A fedőt alaposan rácsavarjuk majd előkészített meleg helyre fejjel lefelé állítjuk. A meleg hely jelen esetben nyári takaró és törölköző párost jelentette egy tiszta lavorban. De máskor már rekeszbe is tettem, doboz sem megvetendő. A lényeg, hogy ezt a "melegdunszt" helyet előbb kell elkészíteni. Az idő alatt, míg a lekvár a tűzön rotyog. Miután fejjel lefelé az összes üveget a száraz, meleg helyre állítottuk, lefedjük őket, hogy melegen tartsuk és így várjuk meg, míg kihűlnek az üvegek. Legalább 24-36 óra kell nekik. Szóval ellenőrizni ráér másnap. Ha már hidegek az üvegek, akkor érdemes felcímkézni őket, majd pedig hideg, sötét helyen (Pl. pince vagy kamra) tárolni. Természetesen maradt ki még egy kevés, ami nem került üvegbe. Gyorsan el is fogyott. Lekvárfőzésnél megeshet, hogy nem tudjuk az egészet üvegbe tölteni. Tiszta edénybe rakva (akár üveg) a hűtőben egy darabig megőrzi minőségét. Bár szerintem előbb elfogy, mint megromlana.

Májustól olcsóbb lehet a zöldség

2019. április 26. Hírek 

A meleg miatt gyorsabban nőnek a fóliás növények.


Az összes 'gyors' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!