Sólet recept vegetáriánus

let

2013. március 31. Vegetáriánus receptek 

Sólet Az elmúlt hetekben több helyről is megtalált a let. Egyszerű, laktató, szeretjük, vegetáriánus módon elkészítve is kiváló lesz mindene.
Tavaly már csináltam, de akkor még nem volt meg ez az oldal. Most meg már oldal ugyan van, de egy let recept sem volt rajta, és az én tavalyimat sem találtam sehol.
Újra végiggondolva készült tehát az, amit megosztok. Igyekeztem minimálban, klasszikusan tartani, semmi egzotikum, semmi túlkapás. Lesz majd egy kifejezetten „kitekert”, már tudom is, hogy miből, de azt majd a maga idejében. Most jöjjön az alapverzió:

Hozzávalók:
- 2 nagy fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 babérlevél
- 50 dkg bab
- 16 dkg gersli, azaz hántolt árpa
- 6 tojás (természetesen elhagyható)
- 2 ek olaj
- 3 tk őrölt pirospaprika
- 3 tk só
- 1 tk bors
- ½ tk cukor
- margarin a kenéshez

A babot és a gerslit megmossuk. A babot be lehet ugyan áztatni, de én elfelejtettem. A főzés előtt fél órával meleg vízbe tettem, megetette az is a hatását. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
Mindenképpen olyan edényben készítsük, ami lefedhető, sütőbe tehető, nincsenek olvadó részei. A legjobb – állítólag – az öntöttvas lábas vagy cserépedény, de egy jénai is megteszi. A jénai oldalát kikenjük margarinnal, majd beleöntjük a babot, a gerslit és a hagymákat. Átforgatjuk, hogy jól elkeveredjen. Ha teszünk bele tojást, akkor azt nagyon-nagyon alaposan mossuk meg és ágyazzuk bele a babba. Felöntjük vízzel, hogy jó kétujjnyit ellepje, beleöntjük az olajat, beleszórjuk a fűszereket és mehet is a sütőbe.
Óránként érdemes ránézni, ha elfőtte a vizét vissza-visszapótolni ha kell, de szigorúan forró vízzel. Az sem jó, ha száraz, de az sem, ha túl hosszú a leve.
180 ºC-os sütőben 4-4,5 órán át pötyörészve készre sül-fő.
Bliszkó Viktor

Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás Még több receptért katt a képre!

« Kellemes Húsvéti Ünnepeket! Vegetáriánus sólet »



Szerintünk ez is ízleni fog …



Legfrissebbek ugyaninnen

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!