krémleves receptek - Vegetáriánus receptek

krémleves receptek

Currys sütőtökkrémleves fokhagymás krutonnal

2016. október 10. Vegán muflon 

Currys sütőtökkrémleves fokhagymás krutonnalMég a hisztérikus rendmániások hűtőjében is fellelhetők olyan élelmiszerek, melyek Dzsingisz kán hódításainak idején kerültek oda. (Ő állítólag kiváltképp precíz hadvezér volt, mielőtt lerohant egy országot, mindig átnézte a tatáridőnaplót.) Én a következő ételhez a legutóbbi posztban taglalt sütőtök maradványait használtam fel, de semmi bajom lett tőle. (Viszont emlékszem egy főiskolai vizsgámra, ahol tételmérgezést kaptam.) Sőt, mások is beleettek, amin úgy felháborodtam, hogy elővettem a verőkanalat. Jut eszembe, egyszer meghívtam egy mentalistát ebédre, na, de valójában ő volt a vendéglátó. A szükségszerű bevezető után pedig szakma: Összeharácsolandó komponensek: 700 g sütőtök meghámozva, magtalanítva 1 fej vöröshagyma 1 tk tandori currypor 1l zöldségleves-alaplé 1 dl rizstejszín 1 szál zöldhagyma kevés só /­­ bors A krutonhoz: 2 ek biomargarin 2 gerezd fokhagyma pár szelet kenyér legkockázva (szikkadt, már-már sérülés előidézésére alkalmas) Az apróra vágott hagymát szolgalelkűen megpároljuk, majd hozzáadjuk a curryport. Jó fél perc múlva a sütőtököt, majd öt perc közepes lángon való pirítás tényének fennforgása után hozzápasszítjuk az alaplevet. Miután fedő alatt 15 percig párolódott, nekiesünk botmixerrel, és miután összemixeltük, hozzáadjuk a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, de ésszel. Egy másik edényben megolvasztjuk a margarint, majd belenyomjuk a fokhagymát. Miután összekevertük, levesszük a tűzről, és hagyjuk némileg kihűlni. Ezután pókerarccal megforgatjuk benne a kenyérkockákat, majd 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig pirítjuk. A kész művet - minden esztétikai érzékünket bevetve - a kenyérkockákkal és apróra vágott zöldhagymával dekoráljuk.

Bébipapi - cukkinis barnarizs, avagy cukkini krémleves

2016. szeptember 9. BioBrigi 

Avagy gluténmentes cukkini krémleves is lehetne, bár akkor a pároló vízbe tennék egy kis vegamix-et, sót, és azzal hígítanám vissza. Ha táplálóbbá szeretnénk tenni, némi olajos magot is beleturmixolhatunk. A gázon szoktam párolni, sokkal egyszerűbb, kevesebb mosogatással jár, és nem kell a nagy batár pároló alkatrészeit rakosgatni. Így a pároló vízben a rizst is meg tudom főzni, mert általában addigra az is megfő, mire a zöldségfélék megpárolódnak. Szóval egy kis cukkinit megpárolunk, azután 2 evőkanál főtt barna rizzsel összeturmixoljuk. Ha a kicsi nem rajong az ízvilágért, eleinte egy cikkely almát is párolhatunk mellé, vagy sárgarépát.  11-12 hónapos kora körül elkezdhetünk beleturmixolni pár szem kesudiót is.

Sárgabarack krémleves

2016. július 14. BioBrigi 

Sárgabarack krémlevesA férjem mindenféle krémlevest szívesen fogyaszt, főként  gyümölcsökből. A gönci barackból így nem csak lekvár készült télire, hanem egy adag krémleves is. Aminek persze nem nagy tudomány az elkészítése, és 15 perc alatt meg is fő. Növényi tejszínek közül a kókusszal igen pikáns, rizzsel semlegesebb. Rizsliszttel pedig gluténmentessé is tehető. Hozzávalók: 1 kg sárgabarack 1 doboz tejszín (rizs, kókusz) 1 ek zabliszt v. rizsliszt 1 ek gyümölcscukor /­­ pár csepp sztívia vanília kikapart bele pici só A sárgabarackot kimagvaljuk, kevés vízzel feltesszük főni. Sózzuk. A tejszínt összekeverjük a vaníliával, cukorral és liszttel, majd ha a barack fő, belekeverjük az egészet, és megvárjuk, míg újra felfő, folyamatos kevergetés mellett.

Új vegán éttermek Budapesten, amiket te is imádni fogsz!

2016. július 4. VegaNinja 

Nem panaszkodhatnak a budapesti vegánok, sorra nyílnak az új helyek, ahol jobbnál jobb vegán ételekkel tömhetjük meg a hasunkat, és ha igazán különleges élményre vágyunk, azt is könnyen megkaphatjuk. Három új kedvencről fogok most írni, és egy negyedik, régebbi, ám kevésbé ismert játékosról. Cigköftem vegetáriánus török étterem 1. Cigköftem Teréz körút 20. (az Oktogonon) - vegetáriánus, vegán opcióval A Törökországból induló, de világszerte jelen lévő étteremlánc kínálatában egyetlen finomság áll a középpontban, de azt magas minőségben és őrülten jól harmonizáló ízekkel készítik. Bulgurt és paradicsompürét dolgoznak össze egy sűrű masszává, természetesen sok fűszerrel. Csípős, és kevésbé csípős verzió létezik, de a kevésbé csípős is túl csípős lehet azoknak, akik nincsenek hozzászokva. Apropó, tudtad, hogy a budapesti karácsonyi vásárban kapható csípős, édes, és csípmentes paprika? Hetekig ezen nevettünk, mikor megtaláltuk. Mint kiderült, ez egy létező, de feltehetőleg régies kifejezés. A cigköfte nevű masszát kérheted dürüm (lavas kenyérbe terkerve) és hamburger formájában. Én tekercsben kóstoltam, és rögtön rajongóvá váltam: a masszát belesimítják a lavas kenyérbe (ami olyasmi, mint a tortilla), jégsalátát, uborkát, paradicsomot, mentaleveleket, zellerleveleket tesznek mellé, és itt jön a trükk: gránátalmaszósszal  és friss citrom levével locsolják meg az egészet. A cigköfte ízei olyan jól harmonizálnak a mentával és a gránátalmaszósszal, hogy rögtön meg akartam enni egy másodikat. Ami sajnos sikerült is volna, mert az adag elég kicsi, de végül a fagyi mellett döntöttünk. A hamburgeres verzióban ugyanezek az összetevők vannak, csak másképp néz ki, ám ez sem laktatóbb, mint a tekercses testvére, de cserébe 690-790 Ft-os árakkal számolhatunk. Kapható még icli köfte, ami párolt zöldségekkel töltött batyu, van gyümölcssaláta, és előfordul még vegán sütemény is.   Kék Ló vegetáriánus étterem és fashion pub 2. Kék Ló Víg utca 28. (a Rákóczi téri piac mögött) - vegetáriánus, vegán opcióval A Kék Ló Fashion Pub régen a Kazinczy utcában volt, upcycled ruhaboltnak indult, majd - a ruha részleget megtartva – kávézóvá és bárrá alakult. Februárban költöztek a Víg utcába, itt már enni is lehet, nem is akármilyet: a napi menü, bár alapvetően egyszerű receptekről van szó, mégis különleges ízpárosításokkal dolgozik. Volt alkalmam beszélgetni tulajdonossal, aki iszonyú jófej, és nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot. Mesélt vegánná válásáról, az újonnan felfedezett ízekről, a Ló előéletéről és a további elképzelésekről. Berlinben él, ahol van egy másik, teljesen vegán Kék Ló, melynek hatására a közelben lévő gyrosos és a pékség is elkezdett vegán ételeket árulni. Menüt ettünk, a leves egy répás, gyömbéres, krumplis, kókusztejszínes krémleves volt, a második fogás pedig basmati rizzsel és isteni paprikakrémmel tálalt zöldségragu. Ez után még legyűrtem egy csilis-csokis sütit, aminek a belsejében szaftos gyümölcsdarabok voltak elrejtve. A menü és a süti is naponta változik, ezen kívül helyben készült paninit is készítenek, természetesen vegán verzióban is, és áraik hasonlóan barátságosak, mint a hely maga. Az enteriőrről is érdemes szót ejteni, hiszen nagyon különleges és nagyon öko. Ahogyan a ruhák, a berendezés is upcycled, tehát meglévő tárgyak felhasználásával alkották meg, így is csökkentve az ökológiai lábnyomot. Az ezüstös falak között csupa meghökkentő furcsaság gazdagítja a vizuális élményt. Nehéz bármit kiemelni, inkább nézz be még ma!   Mysore Pack vegán és nyers vegán étterem 3. Mysore Pack XI. Szabolcska Mihály utca 3. (az Allee-nál) – vegán és nyersvegán A korábbi VegaRáma helyett nyílt, különleges neve a mysore pak nevű édességre utal, ami az indiai Mysore városából ered. Az indiai tematika vizuálisan is megjelenik az étteremben, a falon indiai istenképek, a földön párnák, a hely hangulatát pedig belengi a spiritualitás, ennek megfelelően a kiszolgálás nagyon barátságos és lelkes. 5 után érkeztünk, páran már izgatottan készültek az esti kirtanra, ami egy zenés mantraéneklés. A tervek szerint minden kedden megrendezik majd. Az ételek ízletesek és szaftosak voltak. Nyers gyömbérlevest, töltött paprikát és ratatuille-t ettünk, amit lekísértünk egy csokis-ananászos palacsintával.   Macska vegetáriánus étterem és pub +1. Macska Bérkocsis utca 23. (a Blahához közel) - vegetáriánus és vegán A Macska nem új hely, de a szívemhez és a lakhelyemhez is nagyon közel áll. Inkább pub, mint étterem, rengeteg különleges, kézműves sört tartanak, 2-3 féle magyar, kézműves sör pedig csapoltan is kapható. A kapható ételeknek kb. a fele vegán, a többi vegetáriánus. Bablevesben és mentás borsólevesben verhetetlenek, egy adaggal simán jól lehet lakni, de kóstoltam már náluk más fajta levest és dahlt is. A meleg, otthonos félhomályban mindig van mit nézni, a falakon időszaki kiállítások képei függnek, a párnákon ücsörgős galériára vezető lépcsőt pedig facicák díszítik. A kiszolgálás itt is kedves, szívesen járok vissza hozzájuk.   Képek forrása: Facebook, Tripadvisor The post Új vegán éttermek Budapesten, amiket te is imádni fogsz! appeared first on VegaNinja.

Karfiolos krémleves pirított dióval

2016. május 25. Éltető ételek 

Karfiolos krémleves pirított dióvalSzeretem a krémleveseket, igen változatosan el lehet készíteni. A nagylányom nem szereti a karfiolt, de az ilyen levesekbe el lehet úgy dugni, hogy ne vegye észre. :) Szóval, ez a leves kellően krémes, de a ropogós dió vagy éppen a mandula kellő harmóniát ad neki. Bátran próbáljátok ki. Hozzávalók: - 1 kis karfiol, rózsáikra szedve - 1 közepes vöröshagyma - diónyi bio vaj  - 5 dl zöldségalaplé - 1 dl zabkrém - himalája só, bors, szerecsendió - egy marék pirított dió Elkészítése: - A vajon üvegesre párolom az apró kockára vágott hagymát.  - Rádobom a karfiolrózsákat (a törzsét is vágjuk fel kis darabokra). - Felöntöm a levessel (ha szükséges, még egy kevéske vízzel) és fűszerezem. - Amikor megpuhult a karfiol, turmixgépben pürésítem.  - Ekkor hozzáöntöm a zabkrémet. - Tálaláskor megszóróm a pirított dióval.

Gyógyító zöldségalaplé házilag ... leveskocka helyett

2016. május 5. Éltető ételek 

Gyógyító zöldségalaplé házilag ... leveskocka helyettSok receptben olvasható, hogy zöldség alaplevet használjunk az ételek készítése során. Persze ilyenkor egyszerű egy leveskockát vagy egy vegetát elővenni, de ezeknek számomra olyan műíze van. Nem is beszélve a sok adalékanyagokról és a sóról, ami benne van. Persze készíthetünk házilag vegetát is, de már kifogytam belőle, így most gyorsabb volt alaplevet készítenem. Az elkészített alaplevet műanyag edényben/­­tasakban kiporciózva lefagyaszthatod, így ha szükséged lesz rá, akkor lesz mihez nyúlnod. Krémlevesek, raguk, rizottók fontos hozzávalója, ezért szánjunk rá egy kis időt, és főzzünk egy nagyobb adagot egyszerre. Hozzávalók: - 5 közepes méretű sárgarépa - 4 közepes burgonya - 2 közepes méretű fehérrépa - 1 nagy fej vöröshagyma - 1 öklömnyi zeller - 1/­­2 kisebb fej karfiol - 2-3 gerezd fokhagyma - 1 zöldpaprika - 1 szép nagy paradicsom - friss zöldfűszer: petrezselyemlevél, lestyán - 3 liter víz - 2 teáskanál só Elkészítése: A zöldségeknek a külsejét alaposan dörzsöld meg, darabold fel.Tegyél mindent egy lábasba, és öntsd  rá a vizet.Főzd nagyon lassú tűzön legalább 1 óráig, de ha több időd van, akkor akár 2-3 órát is főhet. (Minél tovább fő, annál erősebb lesz a leves.)Szűrd le, majd használd az igényednek megfelelően. Más ételekhez tehetjük, de kis levesbetéttel, önállóan is ehetjük.

Bolondított brokkolileves

2016. május 5. Kertkonyha 

Bolondított brokkolilevesMostanában nagyon divatosak a kókusztejjel ízesített zöldségkrémlevesek, sokszor látok ilyet reformétkezdékben, de még a kicsit is egzotikusabb ebéd menükben is. Sajnos előfordul, hogy ezek csak elriasztják az embereket a további kókuszos próbálkozásoktól, mert túl sok kókuszt használnak, pedig semmilyen ételnek nem tesz jót, ha valamelyik íz "kilóg". A kókusz is olyan, mint a sminkelésnél használt alapozó: pontosan annyi kell belőle a bőrre, ami még nem látszik, de megadja a tónust, a ragyogó sugárzást és frissességet. Mindenki látott már túl sok vagy rossz minőségű az alapozót arcon. (...) Ebbe a levesbe is pontosan annyi kókusz kell, ami még nem érződik ki, hanem belesimul, és így kölcsönöz érdekes illatot és aromát minden falatnak. :)  Bátorság! Isteni lesz a leves! :) Hozzávalók 3-4 adaghoz: [...] Bővebben!

Citromos zellerkrémleves

2016. április 15. Éltető ételek 

Citromos zellerkrémlevesImádom a krémleveseket, ennél egyszerűbb ételt el sem tudok képzelni. Egyszerűen nem értem azt, hogy miért van igény tasakos levesekre, amelyek összetevői hagynak maguk után némi kivetnivalót.  Kíváncsiságból utána is néztem egynek, ez a Knorr bögrés zellerkrémleves pirított zsemlekockával. Tudjátok mi van benne? Szerintem aki megveszi, nem nézi meg az összetevőket, különben nem landolna a kosarában. Szóval... íme:  "Burgonyakeményítő, Pirított zsemlekocka 19% (búzaliszt, só, élesztő, pálmaolaj, antioxidáns (rozmaringkivonatok)), Pálmazsír, Só, Vöröshagymapor, Cukor, Élesztőkivonat, Zellerpor 3,1%, Tejcukor, Aromák (zellerrel, búzával és árpával), Tejfehérje, Zellerlevél, Fűszerek (zellermag, kurkuma)" Nos, ezek után inkább készítsétek el az alábbi receptet: Hozzávalók: - 1 evőkanál kókuszolaj - 1 kis vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 2 közepes burgonya - 2 ujjnyi karika zeller - kb. 10 cm-es zellerszár - 1 evőkanál zabliszt - 1 dl zabkrém (Oatly) - 4-5 levélke friss lestyán - himalája só, bors - friss citrom leve (kb. 1 kávéskanál) Elkészítése: Az elkészítése roppant egyszerű. Tisztítsunk és daraboljunk fel minden zöldséget. A kókuszolajon kezdd el dinsztelni az apróra vágott hagymát és reszeld bele a fokhagymát is.Pár perc elteltével mehet hozzá a többi zöldség is. Pirítás ... keverés... majd mehet bele a zabliszt, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.Fűszerezd, tedd bele a friss lestyán levelet is.Főzd puhára, és botmixerezd. Öntsd hozzá a zabkrémet, egy pilanatra főzd össze. Ízesítsd a citrom levével. ---------------------------------- Felhasznált forrás: http:/­­/­­bevasarlas.tesco.hu/­­hu-HU/­­ProductDetail/­­ProductDetail/­­2004120027247

Medvehagymás sárgaborsó krémleves

2016. március 10. Éltető ételek 

Újabb medvehagyma... hát igen, mit csináljak, ha itt a medvehagyma szezon. Úgyhogy készüljetek fel, hogy medvehagymát fogtok enni medvehagymával. :) Nos, egyébként ebből a levesből elhagyható a medvehagyma, akkor csak fokhagymás lesz... úgy is finom. Úgyhogy szezonon kívül is készítsd el bátran, de így tavasszal ne hagyd ki belőle.  Tudtátok, hogy a medvehagymát a fokhagyma erdei testvérének is nevezik? Nem is csoda, hiszen ugyanazokkal az áldásos és jótékony hatásokkal rendelkezik, mint a jól ismert fokhagyma. Hozzávalók: - 20 dkg felesborsó (sárgaborsó) - 1 kisebb vöröshagyma - 1 sárgarépa - 1 ujjnyi zeller - himalája só, bors, kömény - késhegynyi füstölt pirospaprika - 1 gerezd fokhagyma és/­­vagy kis csokor medvehagyma - tejszín ízlés szerint (elhagyható!) Elkészítése: A sárgaborsót pár órára áztasd be.Cseréld le a vizet róla, és friss vízzel tedd fel főni. A főzés során képződő habot folyamatosan szedd le róla.Ha már nem habzik (5-10 perc), add hozzá az apróra vágott zöldségeket és a hagymákat.Fűszerezd, és lefedve főzd kb. 30-40 percig.Amikor már puha a borsó, botmixerezd össze, de csak módjával. Én legalábbis szeretem, ha picit darabos marad.Ellenőrizd a fűszerezést. Pici tejszínt löttyinthetsz bele, de anélkül is finom.

Fűszeres sült sütőtök

2016. február 14. Élj harmóniában 

Fűszeres sült sütőtökA sütőtök szerintem egy fantasztikus téli zöldség, gyönyörű szép, ízletes, sokáig eltartható és jótékony hatásairól korábban már írtam itt olvashatod .  A legtöbben a sütőtököt a klasszikus sütőben megsütött változatban tudják csak elképzelni. Pedig a sütőtök nagyon változatosan felhasználható zöldségféle - készíthetünk krémleveseket, különböző ízesítésű krémeket, püréket és nagyon sokféle párolt, főtt és sült formában változatosan fűszerezve fogyaszthatjuk. A sütőtök íze nagyon jól harmonizál az indiai konyha fűszereivel és a mediterrán,  olaszos fűszerekkel is. Ma erre esett a választásom. Hozzávalók: 80 dkg sütőtök (pucolva és kockákra vágva) 4 ek. ghí (használhatsz helyette más zsiradékot is) bazsalikom, oregano, rozmaring. kakukkfű (kb 1-1 kk. de ízelés szerint) só bors Egy edénybe hevítsd fel a ghít és süsd meg benne a sütőtök kockákat. Amikor kezdenek puhulni a sütőtök kockák, add hozzá a bazsalikomot, oreganot, rozmaringot és a kakukkfüvet.  A végén sóval, borssal fűszerezed és jól forgasd össze. Tálalhatod chapatival (indiai lepénykenyér a receptet itt találod) vagy kifőtt tésztával is. Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Brokkoli torzsája krémleves

2016. január 21. Kertkonyha 

Brokkoli torzsája krémlevesAz ember vesz egy fej brokkolit... Kérdem én, miért van akkora torzsája, hogy a súly felét ott fizetem ki?  Értem én a zöldségeseket... De akkor már inkább nem a kukába szeretném dobni, hiszen levesnek a legjobb lesz, a torma meg nagyon jól kiemeli az ízeket.   Hozzávalók 1-2 adaghoz: [...] Bővebben!

Sült paprikás karfiolkrémleves (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)

2016. január 6. Zöld Avocado 

Sült paprikás karfiolkrémleves (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán) sült paprikás karfiolkrémleves (mindenmentes, vegán) Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de én előző életemben valószínűleg medve voltam. A hideg idő, a tél, a napsütés hiánya engem személy szerint mindig passzív üzemmódba kapcsol. A nagy karácsonyi hajrá után általában kicsit leengedek, elkezdődik a téli pihenés, majd folytatódik a szilveszterrel, és valamikor január végén - jó esetben - magamhoz is térek újra. Ilyenkor nem csak az alkotói kedvem alussza téli álmát, de a természet is pihen. Kevesebb a szép, színes természetes alapanyag, gyakrabban nyílik a fagyasztószekrény fiókja, és a fahéj meg a szerecsendió is a fűszeres polc elejére kerül. Kevésbé van kedvem nagy sütés-főzéseket, vendégségeket szervezni, és életmódváltó gondolataim is alább hagynak. A jövőmet meghatározó új és korszakmegváltó ötletek sem ebben az időszakban születnek! ;-) A nagy tervek és projektek, melyek még novemberben a mindennapjaim fontos részei voltak, most egy kicsit kevésbé fontosak. Semmi sem sürgős, semmi sem rohan. Én sem... Most inkább egyre több időt töltök a meleg takaró alatt, egy jó film vagy egy jó könyv társaságában. Valahogy minden csendesebb, békésebb... valahogy minden pihen. Én is, és a Zöld Avocado gasztroblog is.     Ezt a téli pihenést, békés csendességet, gyakran kíséri egy - egy tál meleg krémleves. Gyorsan elkészíthetőek, átmelegítenek tetőtől talpig, táplálnak, és pótolják a kevesebb gyümölcs - zöldség fogyasztás által bevitt folyadékmennyiséget. Ráadásul a fűtésszezonnak köszönhetően gyakrabban érezzük a szomjúságot, a szájszárazságot. Már csak ezért is jól esik egy egyszerű, meleg krémleves, mint például  a  zöld spárgakrémleves, a  mandarinos sárgarépakrémleves, a  zellerkrémleves póréhagymával, vagy  a  brokkolikrémleves a Zöld Avocado ízei alapján.  zöld spárgakrémleveszellerkrémleves póréhagymával Az ünnepeket az idén vidéken töltöttük... Mielőtt elutazunk valahová, mindig igyekszem felhasználni a maradék zöldségeket a hűtőből, amik már nem érnék meg a visszaérkezésünk napját. Ilyenkor születnek az új ételek, melyeket egyébként lehet, hogy soha nem készítenék el. Egy ilyen "hűtő kiürítő", utazás előtti napon sikerült szembe találnom magam egy fél karfiollal, és pár szem paprikával, melyek láttak már szebb napokat is. Karfiol és paprika? Hát ez nem éppen egy bomba párosítás. Nem sok étel jut eszembe, melyekben jól összeillenének. ;-) Ha nem jön az ihlet saját kútfőből, akkor legjobb barátunkat - guglit - hívom segítségül. Egy kis Internetes böngészés után rábukkantam egy krémlevesre, ami még elég ígéretesnek is hangzott. Rövid gondolkozás után, nekiláttam, és egy meglepően finom, és igazán rendhagyó, rettentően laktató krémleves született belőle. A sült paprika ízek kedvelőinek érdemes kipróbálni, mert egy szürke, hideg téli napon, kellemes melegséghez és telt pocakhoz juthatunk pár forintért, mindenféle különleges hozzávaló nélkül. Íme, hát a sült paprikás karfiolkrémleves ez alapján a recept alapján. sült paprikás karfiolkrémleves (mindenmentes, vegán) HOZZÁVALóK (4 személyre) - 1/­­2 fej közepes méretű karfiol - 3 db színes kaliforniai paprika (használhatunk más fajta paprikát is) - 1 db közepes méretű vöröshagyma - 3 gerezd fokhagyma - 2-3 ek olívaolaj - Himalája só, fekete őrölt bors, 1 tk mustár, csipet őrölt szerecsendió, 1 db bio zöldség (leves) kocka - 1 marék friss petrezselyem - 1 l tiszta víz - tálaláshoz: tökmag (elhagyható) sült paprika és sült karfiolELKÉSZÍTÉS A karfiolt megtisztítjuk, és alapos mosás után ujjnyi ,,szeletekre vágjuk a rózsákat. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, és négy felé vágjuk. Egy sütőpapíron kiterítjük a paprikákat, és a karfiolt, majd 200 °C fokra előmelegített sütőbe tesszük. 5 perc múlva megfordítjuk a karfiolokat, majd tovább sütjük még 10 percet. Miután megsültek a zöldségek, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt paprikának lehúzzuk a héját. Közben az olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, és fokhagymát. Hozzáadjuk a hagymakeverékhez, az elősütött zöldségeket, felöntjük 1 liter tiszta vízzel, fűszerezzük, és fedő alatt kb. 20 percig főzzük, míg puha nem lesz a karfiol. Miután megpuhult a karfiol, levesszük a tűzről, és botmixerrel krémesre turmixoljuk a levest. Apróra vágott friss petrezselyemmel elkeverjük a kész krémlevest, és enyhén sózzuk - borsozzuk, ha szükséges. Tökmaggal tálalhatjuk, a látványban ne m túl különleges, de ízben annál izgalmasabb meleg krémlevest. sült paprikás karfiolkrémleves (mindenmentes, vegán) Kellemes téli pihenést, és elcsendesedést kívánok! :-)           Megjegyzés1: Azért érdemes elősütni a zöldségeket, mert teljesen más íz világa van a sült zöldségeknek, mint a szimplán csak főtt zöldségeknek. Próbáljátok ki, és teszteljétek le a sült zöldségek különleges aromáját! Megjegyzés2: A puffadásra érzékeny olvasók, inkább a korábban publikált krémleveseket próbálják ki. A karfiol és paprika páros csak erős gyomrúaknak ajánlott! sült paprikás karfiolkrémleves (mindenmentes, vegán)

Dahl, avagy az indiai vöröslencseragu

2016. január 1. Éltető ételek 

Dahl, avagy az indiai vöröslencseraguÚj év, új ízek. A családom nem nagyon kedveli az indiai fűszerezésű ételeket, de ma mégis ennek az ételnek az elkészítésére esett a választásom. Hogy miért? Gyorsan elkészül, nem kell a lencsét előre áztatni, és ezen a téli napon kifejezetten jól esik a csípős, fűszeres ízvilág.  Nagyon sok dahl recept kering a neten, közös ismertetőjegyük, hogy indiai fűszerezésűek, és sűrűre vannak főzve. Most Steiner Kristóf receptjét próbáltam követni, bár én nem mertem olyan erős fűszerezést véghez vinni, mint amit ő ajánlott. :) De így is nagyon finom lett. Mivel gyors ebédre volt szükség, ezért nem barna rizst főztem hozzá, hanem a DM-ben kapható parbolied rizst. Ez nem egy rizsfajta, hanem egy rizs feldolgozási eljárás. Ugyanis a rizs vitamin- és az ásványi anyag tartalma az ezüsthártyában található. Azért, hogy az ásványi anyagok veszteségét a hántolással elkerüljék a parboiling eljárást fejlesztették ki: vízgőz és nyomás hatására a tápanyagokat a maghoz nyomják. A felszín keményítése után a vízgőz által történő kezeléskor a magokat polírozzák és így a magban marad a vitamin- és ásványianyag tartalma (rost tartalma viszont csökken). Az így kezelt rizs színe barnás, üveges (de semmiképp nem fehér), viszont a főzés során kifehéredik. Ugyanakkor azt tudni kell, hogy nem minden előgőzölt rizs parbolied. Hántolt, fehér rizst is árulnak előgőzölve.  Egyébként ebben a receptben az a szuper, hogy ha hígabbra főzzük, akkor készülhet belőle krémleves, ha sűrűbbre, akkor főzelékként is tálalhatjuk egy zöldséges fasírt kíséretében, vagy indiai módra, rizzsel, esetleg lepénykenyérrel. ... és akkor most jöjjön a recept. Hozzávalók (2 adag) - 1 bögre vöröslencse - 1 kisebb vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 2 evőkanál kókuszolaj - 1 kávéskanál őrölt gyömbér - 1/­­2 kávéskanál kurkuma - 1/­­2 kávéskanál őrölt kömény - 1 kávéskanál curry (én a Tesco Finest márkájút vettem, nagyon kiadós és gazdaságos) - 2-3 kisebb babérlevél - só, bors, chili - csipet szárított narancs- és citromhéj (a DM-ben veszem ezt is) Elkészítése: - Egy lábasba hevítsük fel a kókuszolajat, majd dobjuk rá az apróra vágott hagymát és a reszelt fokhagymát. - Pirítsuk, keverjük, hagyjuk picit karamellizálódni, majd mehetnek hozzá a fűszerek (a babérlevél kivételével). - Pirítsuk együtt pár percig, majd borítsuk rá az átmosott vöröslencsét. Pár perces együtt pirítás után öntsük fel vízzel, úgy 2 ujjnyira lepje el a lencsét. Ekkor mehet hozzá a babérlevél is. - Lassú tűzön főzzük puhára (kb. 20 perc), kóstoljuk meg, és ha szükséges, akkor még ízesítsük. - Főtt barna rizzsel (vagy parbolied rizzsel) tálaljuk.

Karácsonyi menü ajánló

2015. december 20. BioVilág 

Karácsonyi menü ajánlóÖsszeállítottam egy kis ajánlót, amit a blogon található receptekből válogattam össze. Pár ötlet, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra. :) A főételt valamilyen gabonával(pl.: bulgur, barna rizs, qinoa) gazdagíthatjuk még, hogy mindenki jóllakjon. Remélem találtok köztük kedvetekre valót! Leves:  burgonyás csicsóka krémleves fokhagymás pirítóssal Főétel:  babonézes édesburgonya saláta /­­almás füstölt tofu  korianderes répapogácsa  sárgaborsó fasírt vöröshagyma csírával  répás tofukrokett  vegán sushi Desszert/­­kínálók:  töltött sült alma vegán sajttorta karobos amaránt golyók "mézes"kalács szaloncukor                             Mindenkinek kellemes ünnepeket, boldog karácsonyt kívánok!

Tízperces vegán kréker

2016. június 29. Kertkonyha 

Tízperces vegán krékerA minap egy társblogon kerestem valami nagyon egyszerűt, de tényleg valami teljesen egyszerűt és hagyományosat, amiben nincs semmi flikk-flakk és a lehető leggyorsabban megvan. Szégyen vagy sem, még egy gasztroblogger is kerülhet időszűkébe a konyhában. (Sőt!) Sokan alábecsülik az ilyen egyszerű recepteket. Igaz persze, hogy egy hatalmas habos és tűzijátékos torta elviszi még a legkülönlegesebb alkalmakkor is a pálmát, de vajon miből fogy mindig és mégis (észrevétlenül) a legtöbb? Mi az, amit mindenki szeret, és abbahagyni nem lehet? Hát, persze, hogy a SÓS RÁGCSA. :) A kréker ezen kívül nagyon jól illik még krémlevesek és saláták mellé, és nyugodtan fogjanak hozzá a teljesen kezdők is. Elrontani nem lehet! :)  Hozzávalók:  [...] Bővebben!

Mandulakrémes-bazsalikomos spárgakrémleves

2016. május 13. Éltető ételek 

Mandulakrémes-bazsalikomos spárgakrémlevesEgy kedves, "ismeretlen ismerősömtől" kaptam ezt a spárga receptet. Persze az övé egy picit másabb volt, mert bazsalikom illóolajat is tett bele, és citromlé helyett balzsamecetet... mandula helyett mandulafehérjeport. Tehát... majdnem ugyanaz, de mégsem. :) Mindenképp próbáljátok ki, megéri. Hozzávalók: - 1 csomag zsenge zöldspárga - 2 újhagyma - 1 evőkanál bio vaj - 4 dl zöldségalaplé (vagy mindenmentes leveskocka) - 1 marék áztatott, blansírozott mandula - 1 kis marék friss bazsalikom - himalája só, bors - pici citrom leve - 1 dl zabkrém Elkészítése: Először a spárgát törjük ketté. A spárgacsúcsot tegyük félre, a szárának a végét vágjuk le (ahol fás), és karikázzuk fel. - A vajon dinszteljük meg a vékony karikára vágott újhagymát, dobjuk rá a felkarikázott spárgát is. Pár percig pirítsuk, majd öntsük rá a zöldségalaplét. Még önthetünk hozzá egy kevés vizet. - Tegyük hozzá a beáztatott, barna héjától megszabadított mandulát, fűszerezzük. - Kb. 15-20 perc alatt főzzük puhára. - Tegyük bele a turmixba a marék bazsalikommal együtt. Dolgozzuk össze jó krémesre!Tegyük vissza főni, adjuk hozzá a felkarikázott spárgacsúcsokat. Kb. 5 perc főzésre van még ekkor szükség.Öntsük hozzá a zabkrémet, és csavarjunk bele egy pici citromlevet. 1-2 rottyantás, és már készen is van.Az ismerősöm eredeti receptje: A végén cseppents bele 2 csepp bazsalikom ct. linalool illóolajat. Citromlé helyett balzsamecetet, a zöldségalaplé helyett pedig 2 teáskanál Rapunzel levesport használj. Jó étvágyat hozzá!

Bolondított brokkoli levese

2016. május 5. Kertkonyha 

Bolondított brokkoli leveseMostanában nagyon divatosak a kókusztejjel ízesített zöldségkrémlevesek, sokszor látok ilyet reformétkezdékben, de még a kicsit is egzotikusabb ebéd menükben is. Sajnos előfordul, hogy ezek csak elriasztják az embereket a további kókuszos próbálkozásoktól, mert túl sok kókuszt használnak, pedig semmilyen ételnek nem tesz jót, ha valamelyik íz "kilóg". A kókusz is olyan, mint a sminkelésnél használt alapozó: pontosan annyi kell belőle a bőrre, ami még nem látszik, de megadja a tónust, a ragyogó sugárzást és frissességet. Mindenki látott már túl sok vagy rossz minőségű az alapozót arcon. (...) Ebbe a levesbe is pontosan annyi kókusz kell, ami még nem érződik ki, hanem belesimul, és így kölcsönöz érdekes illatot és aromát minden falatnak. :)  Bátorság! Isteni lesz a leves! :) Hozzávalók 3-4 adaghoz: [...] Bővebben!

Medvehagyma-csalán krémleves

2016. április 18. Éltető ételek 

Medvehagyma-csalán krémlevesEz a leves igazán durván zöld, de semmiképp ne hagyjátok ki. A csalán jótékony hatásairól már írtam, érdemes ilyenkor kihasználni, és minél gyakrabban fogyasztani. Hozzávalók: - 1 evőkanál kókuszolaj - 1 csokor csalán (csúcshajtás 2-3 levéllel) - Kb. 10 szép, nagy medvehagyma levél - 3 közepes burgonya - 1 szál petrezselyemgyökér - 2-3 friss lestyán levél (vagy szárított, ha nincs friss) - 2 gerezd fokhagyma - só, bors, őrölt szerecsendió - kb. 1 dl rizstejszín Elkészítése: A kókuszolajon kezdjük el pirítani a felkockázott petrezselyemgyökeret és a burgonyát.Adjuk hozzá a csalánt és a medvehagymát. Pár perc elteltével reszeljük bele a fokhagymát is.Öntsük fel vízzel, fűszerezzük.Botmixerezzük, majd a végén öntsük hozzá a rizstejszínt.

Kókuszkrémes vöröslencse krémleves

2016. március 31. Éltető ételek 

Kókuszkrémes vöröslencse krémlevesNagyon szeretem a vöröslencsét, változatosan el lehet készíteni. Akár leves, főzelék vagy éppen fasírt is készülhet belőle, és a fűszerezés is igen széleskörű lehet. Ma egy egyszerű leves készítettem, amiben olyan sok alapanyag nincs is benne, inkább a fűszerek a mérvadók benne. A végén a kókuszkrém pedig felteszi az i-re a pontot. :) Ha szereted az édeskés és fűszeres ételeket, akkor feltétlenül próbáld ki. A kicsi lányom még repetázott is belőle. Hozzávalók: - 1 nagy sárgarépa - 1 csésze vöröslencse - 1 közepes vöröshagyma - 2-3 gerezd fokhagyma - 1 evőkanál kókuszolaj - pici friss gyömbér (kb. 1 cm-es, ujjnyi vastagságú)1 kávéskanál curry fűszerkeverék - himalája só, chili - fél doboz cocomas kókuszkrém Elkészítése: A kókuszolajon elkezdjük pirítani az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a gyömbért.Amikor már illatozik, rádobjuk a kicsi kockára vágott sárgarépát, majd az átmosott vöröslencsét is. Pár perc pirítás után felöntjük vízzel.Fűszerezzük, és 15 perc alatt puhára főzzük.Botmixerezzük, majd öntsük hozzá a kókuszkrémet. Csak apránként, és kóstolgasd.

Bírja a turmixgép a céklát?!

2016. március 10. ZöldElla vegán életmód blogja 

Bírja a turmixgép a céklát?!A legtöbb ember szerintem szereti minél gyorsabban és egyszerűbben letudni a konyhai műveleteket, amelyek ha eszközigényesek, akkor nagyban függnek a használt géptől is.   Mióta vegán vagyok sokkal jobban igénylem az aprító, botmixer és turmix adta lehetőségeket, hiszen sokkal gyakrabban szerepelnek a tányéromon a növényi "fasírtok", krémek, krémlevesek vagy turmixok. Ezek elkészítéséhez azonban erős, jó minőségű gép kell, különben elég hamar leégetjük a készülék motorját. Általában a 600 wattos teljesítmányt mondják alsó határnak, hogy onnantól bírják a gyűrődést a masinák. Mivel nem csúcskategóriás gépeim vannak, így be kell valljam, hogy 2-3 aprítót már sikerült az örök mechanikus mezőkre küldenem, mert túl becsültem a teljesítményüket és akaratosabban járattam őket, mint ahogy kellett volna. A turmixgépem még egyben van, azonban pár percébe beletelik, mire darabmentesre zúzza össze a turmixolandókat. Nézegettem már az amerikai vegán youtuberek videóiban használt szuper erős turmixgépeket, azonban azoknak az ára elég borsos, így megmaradt gondolatként egy ilyen erős gép kipróbálása. Pár héttel ezelőtt megkeresett a Froothie magyarországi képviselője, hogy lenne e kedvem kipróbálni egy gépüket. Bevallom örömmel fogadtam a megkeresést, mert így végre én is testközelből tapasztalhattam meg, hogy milyen egy erős géppel dolgozni és nem csak a videók előtt csorgatni a nyálam, hogy de jó lenne... Pár hétre kaptam egy gépet, amelyet igyekeztem minél inkább többrétűen próbára tenni. A Froothie egyébként egy ausztráliai cég, amely Ausztráliában, Új-Zélandon és Európában forgalmazza a turmix, prés és aszalógépeit. Én az Optimum 9400 nevű turmixgépet próbáltam ki, amelynek BPA mentes a kelyhe, 2200 watt a teljesítménye, 10 sebességfokozattal rendelkezik a pengék pedig nemesacélból vannak és rendhagyó módon 6 penge van benne. A motorjában karbonkefe van, amely működés közben hűti a motort megelőzve a túlmelegedést. Emellett még egy érzékelő van beépítve a motor mellé, hogyha mégis sikerülne túlerőltetni a motort, akkor egy érzékelő bekapcsol és leállítja a gépet megelőzve a motor leégetését. Egyébként 10 év garanciát adnak a gépekre és van egy 30 napos pénz visszafizetési garancia, ha mégse váltotta volna be a megvásárolt a gép a hozzáfűzött reményeinket. Minden egyes gépet, amelyet kiküldenek a vásárlónak 5 percig járatnak, hogy biztosan működőképes darabot kapjon a vásárló. Az európai központ ha jól tudom Hollandiában van, nekem is ott adták fel a csomagot, melyet végig futárszolgálat hozott, így a feladástól számítva 4-5 munkanap alatt ideért a csomag, ami szerintem nem rossz teljesítmény. A géphez egyébként jár egy angol nyelvű, 80 receptet tartalmazó kis receptkönyv, amelyben turmixok, levesek és édességek receptjei találhatóak meg. Igyekeztem több szempont szerint is kipróbálni, megnézni hogy mennyit bír, hogyan teljesít és milyen gyors. Az aránylag lágy húsú gyümölcsökkel, mint a banán, mangó és papaya elég könnyen megbirkózik, pillanatok alatt krémesre aprította a gyümölcsöket. A zöld turmixoknál, ahol kényes pont a zöld levelesek simára aprítása is jól teljesített a gép. A zöldet, esetemben a madárbegy salátát teljesen eldolgozta, nem beszélve az alma és uborka héjáról, amiket az én turmixgépem hajlamos darabosan hagyni, az Optimum 9400 elemeire vágta szét. Bevallom kíváncsi voltam, hogy hogyan boldogul a héjakkal, emiatt direkt nem hámoztam meg az ubit és az almát. Ezenkívül készítettem még napraforgómag tejfölt, amit szintén kb. fél perc krémesre, készre aprított, ami elég jó teljesítmény, illetve a klasszikus fagyott banán alapú fagyi készítését is kipróbáltam, hogy mennyire tudja a fagyott gyümölcsöt pépesíteni. A válasz, hogy simán viszi, nem okozott gondot a gépnek. A "nagy" teszt azonban az alma-cékla-répa-gyömbér turmix volt. Az almát még szokás hagyományos turmixokban is használni, azonban a céklát és a répát inkább a gyümölcsprésekkel szokás levesíteni, hiszen kemények és sok turmixgép motorja, illetve pengéje nem bírja aprítani, pépesíteni. Az egyik promo videóban láttam hogy kavicsot aprítottak a gépben, így különösen kíváncsi voltam, hogy megbirkózik e a gyökérzöldségekkel. Persze súgott nekem is a kisördög, hogy azért a videókat lehet manipulálni és a fények beállításával simán lehet csalni, hogy egy puhább mészkőből vagy palából faragott kavics formájú követ aprítottak le, nem pedig kemény kvarc kavicsokat. A géppel kapcsolatban leginkább pozitív benyomásaim vannak, tényleg nagyon erős és pikkpakk leaprít mindent. 10 fokozattal rendelkezik, de nekem nem nagyon kellett az 5. fokozat fölé mennem, ezen mindent bedarált. Bevallom a motorzajjal kapcsolatban picit csalódtam, azt hittem halkabb lesz - amúgy még így is halkabb, mint az én turmixgépem, amit már az utcáról is hallani lehet és olyan, mint egy rakéta  -, de ez a 2200 wattos teljesítmény mellet azt hiszem megbocsájtható. Két dolog mellett azonban nem tudok elmenni. Az egyik, hogy én valamiért abban a képzetben voltam, hogy a géphez tartozó kehely üvegből lesz, ezért picit meglepődtem, amikor műanyag kelyhet találtam a dobozban, ami egyébként jó minőségű, kemény BPA mentes műanyag. A másik az a kehelysapka (nem tudom létezik e ilyen szó, de másként nem tudom nevezni), ami gumiból van. Ezzel személy szerint bajlódtam, nehezen tudtam a kehelyre illeszteni, illetve levenni is. Nem igazán sikerült rájönnöm a technikájára, hogy hogyan is lehetne könnyen és gyorsan le és fel tenni. Összességében azonban nagyon jó gép, a teljesítménye és gyorsasága miatt elhanyagolható hátrány a gumi kehelysapka. Én megszerettem ezt a gépet. Az árát tekintve azonban hozza a kategóriája árát és egy közepes befektetésnek is megfelel a megvétele, ugyanis normál áron 250. 000 forint, akciósan pedig 123. 000 forint. Froothie honlap: http:/­­/­­www.froothie.hu Froothie Hungary Facebook: https:/­­/­­www.facebook.com/­­Froothie-Hungary   Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon,  YouTube-on és Twitteren is!    

Karfiolkrémleves tökmaggal

2016. január 28. Éltető ételek 

Karfiolkrémleves tökmaggalNagyon szeretem a krémleveseket, bármilyen zöldségből el lehet készíteni. Mi van a spájban kérdésre néhány napja ez a leves készült. Mindenképp készítsétek el, nagyon finom. Most, így télen nehezebb friss fűszernövényhez hozzájutni, nekem nagyon beváltak a váraljai fűszerek. Hozzávalók (2-3 adag) - 1/­­2 kisebb fej karfiol - 1 sárgarépa - 1 petrezselyemgyökér - 1 kis fej vöröshagyma - 2 közepes burgonya - 1 kis evőkanál kókuszolaj - zabtejszín vagy valódi (cserpes) tejszín - himalája só, bors, csipet szerecsendió - zöldfűszerek: petrezselyem, medvehagyma - pirított tökmag a tetejére Elkészítése: A kókuszolajon kezdd el az apró kockára vágott hagymát dinsztelni. Pár perc elteltével dobd rá a felkarikázott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát. Majd mehet hozzá a rózsáira szedett karfiol is.Pirítsd a zöldségeket együtt néhány percig, majd öntsd fel vízzel. Figyelj oda, ez krémleves lesz, inkább utólag önts hozzá vizet, minthogy nagyon híg legyen. Fűszerezd.Kb. 20 perc alatt puhára fő, majd engedd neki a botmixert.Add hozzá a zöldfűszereket és löttyints bele egy kis tejszínt.A tetejét díszítsd pirított tökmaggal vagy mandulával. Kedvenc fűszereim beszerzési helye: Váraljai medvehagymaVáraljai petrezselyem 

16 tipp kezdő vegánoknak

2016. január 18. ZöldElla vegán életmód blogja 

16 tipp kezdő vegánoknak15 egyszerű útmutató tipp kezdő vegánoknak és azoknak, akik kacérkodnak a gondolattal, hogy a vegán életmódot válasszák.   Segítő mankóként összeszedtem 16 pontot, hogy segítsem az átállást azok számára, akik nehéznek találják a vegán életmódot vagy nem tudják, hogy vegánként mikre érdemes odafigyelni.  1) Hagyj fel a szemellenző folytonos visszarakásával és ismerd be magadnak, hogy a vegán életmód a legetikusabb. Ezt már úgyis tudod, de a kondicionált szokásaid miatt folyton visszahátrálsz. Ha nem így lenne, akkor nem lenne lelkiismeret furdalásod az állati eredetű ételek evése közben, vagy nem ezen pörögne az agyad egész nap. 2) Kezdj el vegán recepteket keresni. Ma már egész sok vegán és nyers vegán blog olvasható magyarul is, így csak írd be annak az ételnek a nevét a Google vagy Pinterest keresőjébe, amelynek a receptjére kíváncsi vagy. A vegán szót írd az étel neve elé! A youtube-on pedig angolul, németül és franciául is sok vegán receptvideót találsz. 3) Kezdj bele a vegán ételek és italok készítésébe! Nem kell a legbonyolultabb receptekkel kezdened, elsőre elég elkészíteni az első magtejed vagy zöldség fasírtod. Meglátod mennyire egyszerű lesz. Amikor főzni tanultál akkor sem egy bonyolult recepttel kezdtél, hanem egyszerűvel. 4) Ha jobban szeretsz szakácskönyvből inspirálódni, akkor szerezd be a magyarul is olvasható kiadásokat. Több posztomban is összeszedtem pár példányt, amelyekről itt, itt és itt olvashatsz. 5) Keress rá vegán bloggerekre (magyarokra és külföldiekre egyaránt), olvasd el a tapasztalataikat és illeszd be az életedbe azokat. Rövidítsd le a tanulási időd, spórolj magadnak energiát és mások tanulófolyamatából tanulj! Sokkal könnyebb, ha már tudod mikre kell odafigyelned pl. élelmiszer, ruha, tisztálkodási eszközök vagy dekor kozmetikumok vásárlásakor. 6) Keress rá a vegán vloggerekre is, azaz azokra, akik videókat készítenek, hogy segítsenek neked és a többi kezdő vegánnak. Ma már több magyar vegán videóst is találsz a YouTube-on (Székely Vegán, Rossz Vegán, Vegan Reality, 75fledermaus, Anns Fruit, DavidConBananas, Krisztina Kocsó, Ella Zold és Ella Zold Vlog) a sok száz angol, amerikai, német, francia stb. nemzetiségű vegán vlogger mellett. A külföldieket nézve ráadásul az adott nyelvet is gyakorolhatod. 7) Nézz vegán gasztro videókat, hiszen ingyen főzőtanfolyam az otthonodban és a videók alatt kérdezni is tudsz a készítőtől ha kérdés merül fel benned. 8) Ha a főzésnél közvetlen instrukciókra van szükséged és nem egy videóra, akkor keress rá a vegán főzőtanfolyamokra, hiszen ma már több kiváló vegán szakács is tart tanfolyamokat. 9) Menj el egy vegán vagy vegán opciókat is kínáló étterembe, hogy lásd milyen széles és ízletes a vegán ételek palettája. Olyan alapanyagokból készült ételt kóstolj, amit eddig valamiért hanyagoltál vagy nem ismertél, pl. szejtán/­­búzahús, zöld turmix, édeskömény, krémleves, növényi sajt, stb. (Kozmosz Vegán Étterem, Elixír, Napfényes Étterem, Istvánffi vegán hamburgerező, Vegán Édes Élet Cukrászda, Vega City, 96 Zen Étterem, Naspolya Nassolda) 10) A különböző közösségi média oldalakon keress rá és lépj be a vegán csoportokba, ahol kérdezhetsz a csoporttagoktól. Kapcsolódj be a beszélgetésekbe vagy indíts el egy témát te magad. 11) Menj el a vegán rendezvényekre. Budapesten szinte minden héten minimum 1 vegán program van, ahol szívesen látják az új embereket és te is új ismerősöket szerezhetsz, illetve hozzád hasonló gondolkodású emberekkel találkozhatsz. A vidéki városokban is egyre több vegán csoport és találkozó van, keress rájuk az interneten. (Vegán Piknik csoport) 12) Tájékozódj, hogy egyes anyagok, illetve összetevők, amik az élelmiszerekben, vitaminokban és testápolási termékekben vannak honnan származnak. Az állati eredetű, ezáltal nem vegán összetevőket tartalmazó pl. a lanolin, kármin, méhpempő, méz, zselatin, kollagén, csiganyál, tejsavó stb. termékeket mind hanyagold. 13) Élelmiszer vásárláskor MINDIG olvasd el az adott termék összetevőlistáját. Alakítsd ki magadban a szokást, hogy először egy terméken automatikusan az összetevőket keresed meg és olvasod el. Idővel fel sem fog tűnni ez a rutin. 14) A testápolási, higiéniai és dekor kozmetikumokon mindig keresd a vegán a logót, nézd meg az INCI listát! (Állatkísérlet mentes termékeket összefoglaló honlap.) 15) Ha bizonytalan vagy egy cég etikusságát illetően, akkor a kinézett termék megvásárlása előtt mindig keress rá az interneten a cég nevét és a vegan szót használva. Rengeteg angol és német nyelvű vegan beauty blogger van, akik utánanéznek a termékeknek, gyártóknak, illetve írnak a külföldi márkáknak, hogy vegánok e a termékeik. 16) Végül de nem utolsó sorban tisztázd magadban a pontos miért-edet, azaz hogy miért akarsz vegán lenni, mi motivál és visz előre? Fogalmazd meg és írd le, a papírt pedig tedd ki egy jól látható helyre, hogy bevésődjön a tudatalattidba, ezáltal nem fogsz meginogni ha a "jó szándékú" akadékoskodók hada csap le rád. Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon,  YouTube-on és Twitteren is!

Mézeskalács-krémleves

2016. január 4. Vegetáriánus receptek 

Mézeskalács-krémleves„Elmúltak az ünnepek.” Kire száradt rá mézeskalács? Ki unja? Ki nem tud mit kezdeni a maradékkal? Gyerekeknek tejbegríz helyett vagy desszertnek (felnőtteknek esetleg néhány csepp rummal).

Hozzávalók:
- 50 g mézeskalács
- 275 ml tej
- 1 ek tejszín
- durvára tört mogyoró
- méz

A hozzávalók egy adagról szólnak. A mézeskalácso(ka)t kézzel kisebb darabokra törjük, és beáztatjuk a tejbe. Amikor már nagyjából elázott, egy villával összenyomkodjuk. Melegíteni kezdjük, és még forrás előtt botmixer segítségével egyenletesre dolgozzuk el. Hozzáöntjük a tejszínt, és felforraljuk.
Tálaláshoz durvára tört mogyorót pirítunk, az ízét pedig mézzel igazítjuk.
Bliszkó Viktor

Bazsalikomos-fokhagymás krémleves

2015. december 30. Éltető ételek 

Bazsalikomos-fokhagymás krémlevesGyors és finom... kell ennél több? Mi van kamrában kérdésre ez a finom krémleves lett belőle. Igazán sok dologra nincs szükség, ezek általában vannak is itthon. Hozzávalók: - 6 szép nagy darab krumpli - 1 vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 2 szál szárzeller - 1 evőkanál kókuszolaj - 4-5 levél friss bazsalikom, rozmaring - só, bors - 1 kávéskanál házi vegeta - növényi tejszín (én zabkrémet használtam) - pár csepp citrom leve Elkészítése: - A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk. A szárzellert és a hagymát felkarikázzuk.Egy lábasba tegyünk kókuszolajat, majd dobjuk rá a zöldségeket és a hagymákat. Kevergessük, pirítgassuk néhány percig, majd öntsük fel vízzel.Fűszerezzük. Ha van zöldfűszer, akkor azt használjuk.Főzzük puhára, majd botmixerezzük krémesre. Ezután öntsünk hozzá kb. 1 dl tejszínt, és forraljuk fel. A végén nyomjunk bele egy kevéske citromlevet.

„Hamis” gombakrémleves

2015. december 6. Vegetáriánus receptek 

„Hamis” gombakrémlevesA gombaszár általában vitatott felhasználású, de azért nem az ördögtől való. Az őzlábgomba szárát például nem esszük, mivel nagyon fás, viszont nem érdemes kidobni. Szárítsuk meg az őszi napon vagy aszalóban, daráljuk porrá, és ha szükséges szitáljuk át. Kiváló ízesítő lesz belőle.

Hozzávalók:
- 2 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 2 nagy krumpli
- 1 l víz
- ½ mk bors
- 1 mk őrölt rozmaring
- 2 tk só
- 3-4 ek gombapor
- 1 dl tej
- 1 ek petrezselyemzöld

A krumplit megpucoljuk, lereszeljük, félretesszük. A hagymát apróra vágjuk, és az olajon megpirítjuk. Beletesszük a krumplit is, kevergetve azt is pirítgatjuk. Felöntjük vízzel, fűszerezzük, hozzáadjuk a gombaport is és alaposan elkeverjük. Kis lángon, meg-megkeverve főzni kezdjük, amíg a krumpli pépes nem lesz.
Botturmix segítségével alaposan eldolgozzuk, majd áttörjük leves szűrőn, mivel a fás részeket továbbra sem akarjuk megenni. Hozzáöntjük a tejet, újraforraljuk, végül elkeverjük benne a petrezselymet.
Rukkolával, parmezánnal vagy reszelt sajttal tálalhatjuk.
Bliszkó Viktor


Az összes 'krémleves' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!