maradék receptek - Vegetáriánus receptek

maradék receptek

Gesztenye torta

2017. november 9. BioBrigi 

Gesztenye tortaEgyik nap a Nyitott szemmel elején Flóra kisasolta a tortaszeleteket, és erőteljesen tudomásunkra hozta, hogy azokat bizony meg kéne enni! :) Ábel később úgy gondolta, míg Flóra alszik, süssünk tortát, így neki is álltunk. Hosszú idő óta ez volt az első torta, amit boldogan el is fogyasztott (a cukrászdai csokitortától eltekintve, mert az nem kérdés egy alkalommal sem, ha valakinek a szülinapján hozzájut).  A piskóta tésztája Katanyaka féle recept még régről, de nagyon jól működik. Egy nagy tepsire való adag. Hozzávalók: 50 dkg tk tönkölyiszt (lightosabban fele finomliszt) 1/­­2 liter növényi tej (mogyoró, mandula, szója) 1/­­2 citrom leve 6 ek olivaolaj 1 cs borkősütőpor 1 tk szódabikarbóna 30 csepp sztívia 1 csipet só 2 csomag natúr gesztenyemassza 10 dkg biomargarin 3 ek kókuszvirág cukor /­­ eritrit 2-3 kanál baracklekvár - opcionális Pár kocka karobcsoki - opcionális   A sütőt begyújtjuk, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A gesztenyemasszát kivesszük a mélyhűtőből. A tönkölylisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót összekeverjük. A tejet, a citromlét, olajat, steviát szintén, majd beleöntjük a lisztes keverékbe. Addig kevergetjük, míg a tészta egynemű nem lesz. Azután elsimogatjuk a tepsiben, és közepes hőfokon bő fél óráig sütjük. Míg a piskóta hűl, elkészíthetjük a krémet. A gesztenyemasszát a cukorral és a margarinnal addig keverjük, míg finom krémet nem kapunk. A piskótát elfelezzük. (Ha elég magasra sikerül, hosszában is el elvágható, és megkenhető baracklekvárral.) A két részt majd egymásra helyezzük, miután az egyik felét a gesztenyekrém bőven mért 1/­­3 részével megkenjük. A maradék krém megy a tetejére és az oldalára, illetve használhatjuk a díszítéshez. Némi olvasztott karobcsokit csurgathatunk a tetejére.

Zöldséges pásztor pite

2017. október 25. VegaLife 

Zöldséges pásztor piteSheperds pie - így hívják az angolok, és igen, ez egy tipikus angol étel (ami, ha jól tudom, végre angol és nem más országból átvett étel). Megtalálható minden étterem kínálatában, munkahelyi konyhákon, kantinokban is gyakori étel. Nem, nem alulra teszik a krumplipürét egyátalán! Mondhatnám, az igazi pásztor pite alja nem krumpli. Míg mi magyarok inkább a krumplira tennénk a szószt, majd befednénk krumplival, itt viszont épp az a lényeg, hogy nem tesznek alá krumplit (így könnyebb lesz mosogatni is az edényt). Az eredeti ételt bárányhúsból készítik krumplival, viszont marhahúsból is szokták, de azt inkább Cottage pie-nak hívják. Cottage-okban laktak a szegényebb emberek, akik bárány helyett inkább marhahússal elkészítve engedhették meg maguknak. Ha pedig krumplipüré helyett leveles tésztával készítenénk akkor skót mintára készül a pásztor pite. Mindenesetre az angolok remekül megtalálták a módját, hogyan használják fel a maradék krumplipürét, ami esetleg előző nap megmaradt az ebédből.   A recept Hozzávalók: - 1 kg krumpli - 1 kg vegyes zöldségkeverék (brokkoli, karfiol, répa vagy kedvünkre való más zöldségek) - 2 ek vegán margarin - 4 dl meleg növényi tej - 1 ek kókuszzsír - 1,5 ek étkezési keményítő - só - ételízesítő - fokhagyma (opcionális) - kurkuma (opcionális) - sörélesztőpehely (opcionális)   Elkészítés: A krumplit megpucoljuk, felkarikázzuk és annyi vízben, ami épp ellepi, só hozzáadásával feltesszük főzni. Amíg fő, a zöldségeket kevés sóval az edény alján kevés vízzel megpároljuk. Majd egy edényben a kókuszzsírt 2 dl növényi tejjel összemelegítjük. 1 dl hideg növényi tejjel csomómentesre keverjük a keményítőt és hozzákeverjük ahhoz a növényi tejhez, amivel a kókuszzsírt összemelegítettük. Kis lángon addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Ételízesítőt szórunk bele. Ha sárgább színt szeretnénk, egy kis kurkumát is tehetünk bele, ha esetleg az ételízesítő nem színezné be eléggé. Ha fűszeresebb ízt szeretnénk, nyomhatunk bele 2-3 gerezd megpucolt fokhagymát vagy szórhatunk bele fokhagyma-granulátumot. Enyhén sajtos ízvilágot érhetünk el némi sörélesztő pehely hozzáadásával. A megpárolt zöldésget összekeverjük ezzel a besamel szósszal.  A megfőtt krumpliról a levet leszűrjük, hozzáadjuk a margarint és 1 dl növényi tejet. Krumplinyomóval vagy villával összetörjük a krumplit, szükség esetén sózzuk. Így elkészítjük a krumplipürét. (Ha túl sok krumplipüré maradt tegnapról, használjuk fel azt, viszont mellőzzük az instant porból készített gyors krumplipürét, az ugyanis túl folyós lesz a szósz tetejére.) A krumplipürének nem szabad túl folyósnak lennie. Fogunk egy tűzállló edényt (pl. jénai tálat) vagy egy tepsit. Kókuszzsírral kikenjük az alját és oldalát. Beleöntjük a zöldséges szószt, majd pedig a tetejére halmozzuk és simítjuk a krumplipürét. A tetejét villával megszurkáljuk. Sütőben enyhén aranybarnára sütjük. Tálalásnál a zöldésges szósz enyhén folyós állagú lesz, de épp ez az egyik tulajdonsága. Amolyan szószos, nem áll egybe, mint pl. egy rakott krumpli.

répás almás pite

2017. szeptember 30. Beautilicious 

répás almás piteNézzük mi van a kamrában :D. Répa,alma..hmm..mi is készülhet ezekből a finomságokból? Egy klasszikus édesség amiért mindenki oda van? Igeeen! Pite készült, jó sok fahéjal (mert az alma, fahéj, répa trió verhetetlen:) ) Hozzávalók a tésztához - 2alma - 150gr tejföl - 150gr zabliszt - 80gr kókuszliszt - 20gr útifűmag héj - 3ek cukormentes sárgabarack lekvár - Fél citrom leve a töltelékhez - 4répa - 2alma - 1narancs leve - fahéj Így készítsd - A tésztához pürésítsd az almát, majd a tejföllel, lekvárral és a citromlével keverd össze - A száraz összetevőket keverd össze egy külön tálba, majd az almapürével alaposan gyúrd össze - Nyújtsd ki a tészta háromnegyedét - Tedd sütőbe 180fokre 15percig - Addig elkészítjük a tölteléket; Reszeld la a répákat és az almákat - Facsard hozzá egy narancs levét, majd tegyél hozzá fahájat ( ha nem elég lágy a töltelék, előfőzheted, mert akkor enged egy kis levet az alma) - Tölts meg a töltelékkel az elősütött tésztát, majd a maradékot is nyújtsd kis - Vágj csíkokat és helyezd rá olyan formában, hogy rácsos pitét kapj

madártej liszt nélkül

2017. szeptember 24. Beautilicious 

madártej liszt nélkülElhatároztam, hogy egyszer követek egy receptet, és az alapján késztem el a kedvenc édességemet. Ez nem jött össze. :D Ismét mentem a saját fejem után, de nem bántam meg.  Hozzávalók - 1l tej - 4 tojás - 70gr édesítő - vanília aroma - 1 csipet só - 1púpos ek vaníliás pudingpor Így készítsd - A tejet tedd fel forrni egy kis vaníliával - A tojásokat válaszd ketté - A fehérjét verd kemény habbá 35gr édesítővel és egy csipet sóval, majd kanalazz kis galuskákat a tejbe és főzd oldalanként egy -egy percig - Csepegtesd le a galuskákat és tedd félre - A sárgáját keverd fehéredésig a maradék édesítővel, majd adj hozzá forró tejet és folyamatosan kevergesd - Tedd bele a pudingport is, és keverd csomómentesre - Öntsd ezt a keveréket a forró tejhez és főzd, míg besűrűsödik - Kanalazd bele a galuskákat és készen is vagy :)

Mit eszik a vegagyerek? (napi teljes menü + tápanyag bevitel kalkuláció)

2017. szeptember 18. Zizi kalandjai 

Mit eszik a vegagyerek? (napi teljes menü + tápanyag bevitel kalkuláció) Sokszor kapom meg a kérdést aggódó szülőktől, a vegán étrend iránt érdeklődőktől, hogy honnan tudom, hogy a gyermekeim elegendő tápanyagot visznek-e be és vajon mindenből megkapják-e a megfelelő mennyiséget, jut-e elég fehérje, kálcium, magnézium, vas, szelén, cink, A-vitamin, C-vitamin, stb. a szervezetükbe. Ezekre a kérdésekre mindig az a válaszom, hogy ezek miatt egyáltalán nem aggódom. Igyekszem tudatosan odafigyelve összeállítani az étrendünket, ez alapján főzni, sütni, de egy idő után ez már napi rutinná válik, olyanná, mint az autóvezetés vagy a biciklizés. Segítségünkre lehet a kalória, a vitamin és ásványi anyag bevitel számolásában a Cronometer nevű weboldal, amelynek ingyenes részét használva naponta ki tudjuk számolni, hogy miből mennyit fogyasztottunk. Persze nem kell ezt napi szinten csinálni, hogy belezavarodjunk a végére… – de megnyugtatás képpen vagy az aggódó családtagok miatt havi egy-két alkalommal tesztelhetjük magunkat, hogy megfelelő mennyiségű tápanyagot vittek-e be a gyermekeink vagy akár mi. Az alábbiakban bemutatom nektek fényképeken keresztül, hogy mit ettünk egy teljes napon át, a bejegyzés végén pedig a Cronometerbe felvitt adatokat és az azokból számolt tápanyag mennyiségeket láthatjátok, hogy egy 4 éves, 18 kg súlyú és 110 cm magas gyermek miből mennyit evett/­­ivott. Persze a számolt értékek nem tekinthetők 100%-os eredménynek, mert ugye csak kb. saccolt mennyiségeket vittem fel az egyes élelmiszerekből, meg például savanyú káposzta esetében egy adott amerikai márkájú termékből számolt adatokat a rendszer. Mindenesetre egy hozzávetőleges támpontot nyújt az eredmény. Egy ilyen számolás segítségünkre lehet akár egy teljes heti menü előre tervezéséhez is. Természetesen minden étel vegán, nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt! Reggeli: egy alma és epres turmix hántolt kendermaggal megszórva Cukifej Ízlik a reggeli “múti”… az utolsó cseppig megiszom! Most már tényleg semmi nem maradt a turmix tartályában! “Anya, ez olyan finom!” (Költözködős kupi a háttérben… bocs! ) Ebéd: pirított fokhagymás füstölt tofu, pirított fokhagymás-citromos leveleskel, főtt rizs és bulgur, citromos tahini szósz Délutáni snack no. 1.: egy alma Délutáni snack no. 2.: nagyon finom, édes sárgadinnye… Bratyók osztoznak a sárgadinnyén! Délutáni snack no. 3.: almaszeletek kesudióvajba mártogatva Délutáni snack no. 4.: friss málna a parkban Vacsora: humuszos kovászos kenyér (Pipacs Pékség), savanyú káposzta, koktélparadicsom, újhagyma, uborka, ebédről maradék tofu és leveleskel (nincs a képen még egy szelet kenyér, ami guacamoléval – avokádókrém – volt megkenve)   És akkor íme az eredmény… Magyarázat : Vitaminokból (a D- és az E-vitamin kivételével) túlteljesítettük a 100%-ot. Ásványi anyagok egy részéből is többet vittünk be, amiből kevesebbet az a vas, a magnézium, a cink (ezekből 92%-nyit) és a kálium (ebből 47%-nyit, tehát több almát és banánt kell enni másnap, hogy ezt pótoljuk ). A nátriumot pedig jóval túlteljesítettük a napi átlagnál, de ez betudható a savanyú káposztának… ti ezen a képen nem látjátok, de egyénileg kimutatja a rendszer, hogy pl. a 264% nátrium miből jött össze és látom, hogy a savanyú káposztában található nátrium mennyiséget igen magasra értékeli. Viszont a bevitt C-vitamin mennyiség legnagyobb része a savanyú káposztából származik, tehát jó sok C-vitamin került a szervezetbe a káposztából, viszont ezzel egyidőben jó sok nátrium is. Amit biztosan félre kalkulált a rendszer, az a 0.1 g transzzsír. Mi is az a transzzsír? “A transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek. A kutatások kimutatják, hogy a természetben, természetes formában előforduló transzzsírsav nem okoz olyan egészségügyi kockázatot, mint a mesterséges úton előállított társai.” Megnéztem és a rendszer az 1 evőkanálnyi tahinit rakta be a zsiradékok közül a transzzsírhoz (is). Utána néztem és a nyersen krémmé darált szezámmag nem tartalmaz egészségtelen transzzsírt, szóval nem tudom miért került a Cronometer szerint ide. De ezt leszámítva, azt hiszem, hogy elégedett lehetek a végeredménnyel, mert egy vitaminokban, ásványi anyagokban, egészséges zsiradékokban (Omega-3 és Omega-6), fehérjében gazdag (!!!) napon vagyunk túl. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy minden nap más és más és egyik nap C-vitaminból viszünk be többet a szervezetünkbe az elfogyasztott ételekkel, másik nap meg vasból. A cél, hogy törekedjünk a harmóniára, a kigyensúlyozott táplálkozásra minden nap!  

Emeletes rizspuding

2017. augusztus 15. Kertkonyha 

Búcsú a gyümölcsbőségtől Ilyenkor ősszel kisebbfajta pánik lesz rajtam úrrá. Szabályosan megrémít, hogy nemsokára fél éven keresztül csak almán, banánon és narancson kell majd élnem. Már megint? Hiszen alig volt nyár! Nem adom a gyümölcseimet! :) Hát, de. Lehet kicsit trükközni a mélyhűtöttekkel, de végül is, muszáj lesz. Mit csináljak? Rossz égővre költöztem, annyi szent. :) Viszont addig is minden bevásárlás úgy végződik, hogy el sem kezdődik, mert az összes szatyrot és hűtőben a helyet elfoglalják a gyümölcsök. :D És egy újabb ilyen édesség következik, a piros gyümölcsök legvégéből.

citromos-mákos cukkini muffin

2017. augusztus 11. Beautilicious 

citromos-mákos cukkini muffinEgyszerűen csodás ez a cukkini. Az egyik legsokoldalúbb zöldség. Az állaga miatt  tökéletes sütikbe, viszonylag semleges íze miatt pedig édesen és sósan is elkészíthető, de még önmagában is isteni, ráadásul rengeteg vitamin található benne. Használd ki, míg itt a szezonja. Hozzávalók - 1cukkini - 1citrom héja és leve - 2 tojás - 30gr útifűmaghéj - 140gr zabliszt - 60gr kókuszliszt - 60gr + 50gr édesítő - 150gr natúr joghurt - 50gr mák - szódabikarbóna - vanília Így készítsd - A megtisztított cukkinit turmixold össze a tojással és fél citrom levével és a vaníliával - Keverd össze a liszteket az útifűmag héjjal, szódabikarbónával és a 60gr édesítővel - Öntsd össze a két keveréket, majd alaposan keverd össze - A mákos részhez keverd össze a mákot a maradék édesítővel, joghurttal, a citrom héjjal és citromlével - Muffin formába adagold a tésztát, majd a mákos krémet, majd jöhet rá még egy kis tészta - Süsd előmelegített sütőben 170fokon 40percig

10 érdekes (és nagyon fura) összetevő, amitől nem lesz vegán-kompatibilis egy termék

2017. július 24. VegaNinja 

Kér valaki hód végbélmirigy váladékot? Kevés idegesítőbb dolog van annál, mint mikor egy kis tejtermék található a máskülönben növényi termékben. Azonban néhány összetevő még a szinte jól álcázott tejnél is alattomosabb. Íme a tíz legkülönösebb nem vegán összetevő listája, amelyeket megtalálhatsz az egyébként növényi alapú termékekben... A cikk ennek az írásnak fordítása. 1. Cera Alba Ez az alattomos összetevő édességekben és kozmetikumokban (például az ajakír) található meg és talán felismerhetőbb számunkra, amikor a másik nevén szerepel az összetevők felsorolásánál: ez lenne a méhviasz. A méhviaszt a dolgozó méhek állítják elő és a méz tárolásához kialakított helyhez használják fel. Mivel ez egy állati melléktermék, és a méhek kizsákmányolásával jár, így nem vegán.   2. L-Cisztein Ezt az Európában E920-ként ismert vegyületet, amelyet általában madártollból és disznószőrből állítanak elő, olykor péksüteményekbe teszik lisztjavítóként. Ugyan létezik szintetikus változata is, mivel ezt költséges előállítani, így nem túl gyakran fordul elő.   3. Halenyv A borok és sörök előállítása mögötti eljárás állati eredetű összetevők felhasználásával járhat, elsősorban a halenyv felhasználásával, amely más néven az úszóhólyag. Amíg egyre több kézműves sörfőzde hagyja el a halenyvet és egyre több borászat készít vegán italokat, fogyasztás előtt először mindig megéri utánanézni az összetevőknek (ebben segíthet minket a barnivore).   4. Bíborfesték, kármin Ez a vörös ételfesték néha felbukkan ételekben és italokban. Vegánok számára nem alkalmas fogyasztásra, előállítása során a bíbortetveket először összegyűjtik, kiszárítják, majd porítják, hogy megkapják a kívánt erős, vörös festéket. Mintegy 70.000 rovarra van szükség, hogy két kiló bíborfestéket kapjanak.   5. Hódzsír A hódzsírt megtaláljuk némelyik parfümben és számos élelmiszerben (többek között alkoholmentes italokban és pudingokban), valójában egy váladék, amelyet a hódok végbélmirigyéből vonnak ki. A hódok területmegjelölésre használják ezt a váladékot. Vanília illata van, amely magyarázatot ad rá, hogy miért használják fel édességekhez. Az USA Élelmiszer és Gyógyszer Adminisztrációs irányelvei szerint nem használják fel vanília kivonatokban, de megtalálható némely eper-és málnaízű termékben.   6. Lanolin Ellenőrizd az olyan termékek összetevőinek a listáját, mint például a rágógumi (és olyan bőrápoló termékekét, mint az ajakbalzsam), hogy van-e bennük lanolin. A lanolint ,,gyapjúzsírként is ismerik és alapvetően a hajzsírhoz hasonlít: a birkák gyapját vízállóvá teszi ez az anyag. A gyapjúzsírt összegyűjtik és hidratáló krémekhez és némelyik cukrászsüteményhez használják fel.   7. Csontszén A neve alapján egyértelműen állati eredetű ez az összetevő, viszont az már kevésbé nyilvánvaló, hogy miben találjuk meg. Az Egyesült Államokban a csontszenet olykor felhasználják a finomított cukor feldolgozásában, szerencsére az Egyesült Királyságban és Európában nem. Azoknak a cégeknek a listája, amely nem használnak csontszenet itt található.   8. Tejsavó Míg a legtöbb ember tisztában van vele, hogy a tejsavó tehéntejből származik, azt talán nem tudják, hogy milyen sokféle termékben megtalálható. A tejsavó a sajt elállításának a mellékterméke: az a maradék folyadék, amely a tej besűrűsödése és leszűrése után fennmarad. Megtaláljuk a chipsekben (ide tartozik némely sima sós is!), sült árukban és olyan nasikban, mint a keksz.   9. Sellakk A sellakk egy pajzstetű faj nőstényeinek gyantaszerű váladéka, használják cukrászsütemények fényes bevonására, bútorfényezőként és más háztartásban megtalálható terméknél. Pár éve még hanglemezek gyártásánál is használták. A legmeglepőbb használati módja a gyümölcsök fényezése (ha adalékanyagként használják, akkor E904-ként tüntetik fel). Olykor például az almákat vonják be ezzel a fényező anyaggal, hogy a természetes gyümölcs ,,viaszt helyettesítsék vele, amelyet a tisztítási eljárás során eltávolítanak. Szokták még citrusfélék kezelésére használni, hogy ezzel megnöveljék az élettartalmukat.   10. Hozzáadott D vitamin Nem minden D vitamin állati eredetű, de az a legbiztosabb, hogyha feltételezzük, hogy az. Amivel például a reggeliző pelyheket dúsítják, nem vegán, hacsak nincs az ellenkezője a terméken feltüntetve. A D2-vitamin a vegán verzió, és a D3 általában a lanolinból származik (gyapjú), kivéve ha a Vitashine-ról van szó, amely az egyetlen növényi alapú D3-vitamin forrás.   Fordítás: A javulás útjai The post 10 érdekes (és nagyon fura) összetevő, amitől nem lesz vegán-kompatibilis egy termék appeared first on VegaNinja.

Tönköly briós

2017. július 13. Éltető ételek 

Tönköly briósNagy kedvenc volt a briós a Zöldház Bio Panzióban, minden reggelire lehetőség volt belőle enni. Finom egyszerűen vajjal megkenve, de számomra "tejes"kávéval volt az igazi. :) Miután hazaértem a táborból, az első dolgom volt elkészíteni ezt a finomságot. Én kissé alakítottam az eredeti receptet, a párom szerint ilyen finomat még nem készítettem. :) Recept, ahogyan Anikó, a panzió tulajdonosa készítette: Hozzávalók: - 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt - 65 dkg fehér tönkölyliszt - 1 házi/­­bio egész tojás + 1 tojás sárgája - 5 dkg élesztő - 2,5 dl olaj - 3 dl tej - 10 dkg nádcukor - 2,5 dl (szóda, ásvány)víz - 1 jó nagy csipetnyi só Recept, ahogyan ÉN készítettem el: Hozzávalók: - 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt - 60 dkg fehér tönkölyliszt - 1 házi/­­bio egész tojás + 1 tojás sárgája - 5 dkg élesztő - 20 dkg olvasztott vaj - 3 dl növényi tej - 10 dkg méz - 1 csapott teáskanál só A vizet nem véletlenül hagytam ki az én receptemből, mivel én mézzel készítettem, így csak nagyon kevéske vízre volt szükség az eredeti recepthez képest, mindenképp figyeld a tészta állagát! Elkészítése: - A megadott mennyiségű liszt közepében egy mélyedést csinálunk. Kb- 0,5 dl langyos vízzel az élesztőt belemorzsoljuk és felfuttatjuk. Majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és jól kidagasztjuk. - Letakarva kb. 2 órát kelesztjük, közben néhányszor átdagasztjuk.  - 5-6 dkg-os mennyiségű tésztákat kimérünk, és hengert sodrunk belőle. Ezt feltekerjük briós formára. - Tepsibe rakva ismét kelesztjük. - A maradék fehérjével megkenjük a tetejét. - A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Mielőtt a tésztát betesszük a sütőbe, vízzel megspricceljük. - Mintegy 25 perc alatt készre sütjük. Miután kivesszük a sütőből, ismét vízzel bespricceljük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Mandulasajt sörélesztő pehellyel, utifűmaghéjjal

2017. június 27. Gitta nyersétel blogja 

Mandulasajt sörélesztő pehellyel, utifűmaghéjjalTöbbféleképpen lehet mandulasajtot készíteni, már itt a blogon is van egy pár recept. ha kockára vágjuk, salátához keverhetjük  Ez most egy olyan recept, ami lágy, mégis jó a tartása, lehet vágni, szeletelni. A krémességét a mandula finom rostjai adják, ha rajta hagyod a mandulán a héját, akkor kicsit barnás lesz a színe, az ízén nem változtat. Hozzávalók: 20 dkg mandula (beáztatott vagy blansírozott) 8 dl tisztított víz 2 evőkanál hidegen sajtolt oliva olaj 1 evőkanál sörélesztő pehely (ez adja meg a sajtos ízt) 1 evőkanál utifűmaghéj 1 teáskanál só (kóstold, és sózd ízlés szerint) 1-2 evőkanál citromlé Elkészítés: A mandulát először 4 dl vízzel turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk. Felöntjük a maradék 4 dl vízzel, és átturmixoljuk még egyszer.  Szűrőzsákkal átszűrjük. (tulajdonképpen azt is írhattam volna, hogy készítsünk 20 dkg mandulából mandulatejet, amit igyunk meg.) felvágva Annyit hozzátennék, hogy amikor mandulatejet készítünk, akkor a szűrőzsákkal a mandulamasszát jól kinyomkodjuk, hogy minél több folyadékot tudjunk kipréselni belőle, és hogy a visszamaradó pép minél szárazabb legyen. Nos... most itt ebben az esetben inkább hagyjunk egy kis nedvességet a pépben, ne legyen teljesen száraz. Ha régebben eltett mandulapépet veszünk elő, és azt használjuk, akkor 2-3 evőkanál mandulatejjel lágyítsuk vissza, hogy könnyebb legyen keverni, és szebb legyen a sajt állaga. A visszamaradt péphez keverjük hozzá a többi hozzávalót. Borítsuk formákba, és tegyük hűtőszekrénybe. Tálalás előtt vágjuk kockára. Hidegen 2-3 napig eláll.

spárgavége leves grill spárgával

2017. április 23. Kertkonyha 

Jön! Jön! Jön! A spárgaszezon. :) Ha épp kifogytál az ötletekből a konyhában, ajánlom ezt a kombót. Egy hozzávalóból (spárga) csinálj rögtön két ételt. A roppanós zöld része legyen egy finom vega grill, a végéből pedig megvan egyben a levesed is. Hát, nem jó? :) Hozzávalók két adaghoz: - 100 g spárgavég - 3 púpozott evőkanál napraforgómag - 1 evőkanál olívaolaj - 1 kk mustár - 1 kk balzsamecet - 2 csipet szárított gyömbér - só - 4 szál spárga grillezve (recept itt) A spárgákat törjük ketté. A tetején maradó rész a legfrissebb, az megy a grill serpenyőbe. A letört végről vágjuk le a kemény, fás részt. A maradék végeket használjuk fel ehhez a leveshez. Tegyük fel őket a napraforgómaggal annyi vízben főni, ami bőven ellepi. Ízesítsük mustárral, sóval és gyömbérrel. 15 perc múlva zárjuk el, és keverjük hozzá az olajat és a balzsamecetet. Turmixoljuk, öntsük fel még 3 dl vízzel, és tálaljuk a közben elkészült grill spárgával. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 20 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha ITT feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Növényi Tejek és Tejtermékek A Mindennapi Superfood 

30 Napos Vegán Kihívás - 4. hét

2017. március 28. Vegagyerek 

30 Napos Vegán Kihívás - 4. hét 22. NAP Reggeli: valamilyen kásaféle, aminek kedvenc gabonád lehet az alapja (zabpehely, árpa, vagy quinoa). Fele víz, fele növényi tej keverékével főzd puhára, adj hozzá főzés közben kis mazsolát, utána kis őrölt fahéjat, 1 evőkanál őrölt lenmagot, valamilyen olajos magfélét. Gazdagíthatod bármilyen idénygyümölccsel is! Ebéd: avokádós - paradicsomos szendvics Teljes kiőrlésű kenyér szeletekre kenj pl. kölesmajonézt, vagy csicseripástétomot, tegyél rá salátalevelet, paradicsom - és avokádó-szeleteket, friss bazsalikomleveleket. Uzsonnára ehetsz friss gyümölcsöt, vagy gyümölcssalátát. Vacsora: serpenyőben pirított zöldségek, kis bio szójaszósszal (pl. Shoyu a DM-ből) ízesítve, friss salátával, esetleg pirított tofukockákkal. Hozzá egyél kb. 50-70 g bármilyen főtt gabonát (pl. kölest, vagy barna rizst) 23. NAP Reggeli : fahéjas quinoa-kukoricapehely reggeli Ebéd: makaróni - saláta Főzz meg egy adag teljes kiőrlésű tésztát (kb. 70-100 g/­­ fő), tegyél hozzá tojásmentes majonézt (pl. kölesmajonézt, vagy rizsmajonézt, utóbbit lehet üvegben is kapni), durvára reszelt sárgarépát, felkockázott kaliforniai paprikát, és feldarabolt zellerszárat, vagy bármilyen szezonális zöldséget. Ízesítsd sóval-borssal! Vacsora: nyers kelkáposzta tekercs Kenj natúr mogyoró-, vagy mandulakrémet (megmosott és lecsöpögtetett) kelkáposztalevelekre, majd tekerd fel! Esetleg megkenheted csicseripástétommal, vagy vékonyan ajvárral, szórd meg friss csírákkal és úgy tekerd fel! 24. NAP Reggeli : zöld turmix egy jó nagy adaggal, a délelőtt folyamán utána ehetsz még akár 1 szelet barna pirítóst mandula-, vagy kesukrémmel, vagy friss gyümölcsöt tetszés szerint Ebéd: thai zöldséges-rizses egytálétel Elkészítheted Magdinak ezt a receptjét, és a pirított zöldségeket, tofut tálalhatod főtt barna rizzsel! Vacsora: bab-, vagy lencsesaláta , amit gazdagíts aprított spenót levelekkel, esetleg kockákra vágott kaliforniai paprikával, kis citromlével, ízesítsd sóval-borssal! Főzhetsz hozzá quinoat (nem puffasztottat!:), esetleg teljes kiőrlésű tésztát is!   25. NAP Reggeli: diónugátos zabkása, amibe keverhetsz 1 ek. őrölt lenmagot is! Ebéd: pirított szejtáncsíkok egy nagy adag vegyes salátával A szejtánt (avagy búzahúst) veheted készen bioboltban is, előfűszerezett, félkész verzióban csomagolva (ha még sosem kóstoltad, akkor javaslom először így próbálkozz!:-), vagy ha olcsóbb megoldást szeretnél, akkor otthon is készítheted szejtánporból (utóbbit ugyancsak bioboltban tudod beszerezni). Az otthoni elkészítéshez infókat találsz ebben a bejegyzésben: http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­2009/­­02/­­tepsis-szejtan-buzahus-rozmaringos.html Vacsora: s penótos-brokkolikrémleves teljes kiőrlésű pirítóssal 26. NAP Reggeli: natúr kukoricapehely növényi tejjel leöntve, magokkal, friss, vagy esetleg fagyasztott és felolvasztott bogyós gyümölcsökkel gazdagítva. Ebéd: szendvics teljes kiőrlésű kenyérből Kend meg a kenyeret tojásmentes, pl. kölesmajonézzel, vagy ajvárral, vagy csicseripástétommal, vagy bármilyen tetszőleges krémmel a korábbiak közül, tegyél rá néhány friss salátalevelet, a tegnap ebédről megmaradt szejtáncsíkokból, vagy esetleg   gabonakolbásszal, és néhány paradicsom karikát. Vacsora: vega fasírtgolyók friss vegyes salátával 27. NAP Reggeli: mákos zabpehely tetszőleges gyümölccsel Ebéd : spenótos csicseriomlett Desszert uzsonna: agyfényező golyók :) Vacsora: céklatorony avokádós kesukrémmel és karamellizált tofuval   28. NAP Reggeli : főzz meg quinoat fele víz-fele növényi tejben, adj hozzá mazsolát főzés közben, és amikor elkészült, kis fahéjat, és reszelt, vagy apróra vágott almát. Ebéd: Olaszos köleslepény medvehagymás zöldborsópürével Desszert, vagy uzsonna : Almatorta , vagy ha nyersre vágysz Gitta nyers Almapudingja Megjegyzés!!: az almatorta receptjénél a rebarbarát helyettesítsd almával és nem fontos elkészíteni hozzá a szójakrémet, ha nem szereted!:) A maradékból pedig ehetsz másnap reggelire is, vagy uzsonnára!;) Vacsora: friss leveles salátába keverj bele valamilyen főtt babfélét, adj hozzá friss paradicsomot, nyers zöldségeket, és akár avokádókrémet is.

Tofus körözött

2017. március 8. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Tofus körözött Gyors, egyszerű és isteni kőrözött Lillától... Hozzávalók: -  2 db füstölt tofu - fél kocka alsan növényi vaj - 2 dl natúr yofu - só - bors - darált kömény - fűszer paprika - 3 nagyobb gerezd fokhagyma - 1 lilahagyma Veszünk egy mély tálat és a tofut szétnyomkodjuk, majd bele tesszük a vajat, a yofut,a fokhagymát a lilahagyma negyedét, és a fűszereket ízlés szerint.  A köménnyel ne spóroljunk. Majd ezt összeturmixoljuk, hogy krémes állagot kapjunk. A végén a maradék lilahagymát apróra felkockázzuk és teszünk bele petrezselymet. Jó Étvágyat!

Gluténmentes étel teff maggal és mángolddal

2017. február 11. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Gluténmentes étel teff maggal és mángolddal  Anna újabb receptje:  Hozzávalók: - póréhagyma - mángold - napraforgó mag - kókuszolaj - só - teff magok A póréhagymát, a mángoldleveleket és a napraforgó magot 1 ek kókuszolajon sóval megpároljuk. Felöntjük egy kis vízzel, beleszórunk teff magokat. Együtt főzzük, míg a teff is kész. Egy részét napraforgó-/­­ tökmaggal és kis vízzel,pár csepp citrommal összeturmixolva krémet kapunk, amit bármilyen ( akár gluténmentes) tésztával, főtt quinoával összekeverve nagyon finom ételt kapunk. Kenhetjük kenyérre is. A maradék párolt mángoldot köretként szervírozhatjuk.  Jó étvágyat! Picit a teffről: https:/­­/­­glutenerzekeny.hu/­­kevesbe-ismert-glutenmentes-gabonafelek-a-teff/­­  

Mindent bele sztörfráj

2017. szeptember 21. Kertkonyha 

Ennek a bejegyzésnek nem is kellet volna megszületnie. A fogás a szombati ebédünkhöz készült, pácolt szejtán, egyszerű sültkrumpli és egy fantasztikus zöldsaláta (fejessaláta, spenót, medvehagyma, póréhagyma) mellé. Csak úgy, mellékesen csináltam, de aztán teljesen lenyűgözött a színe, az illata, az íze, és ezzel nem voltam egyedül! :) Jött a hároméves, és elbűvölten nézte az ablakban hűlő serpenyőt, aztán felkéreckedett a karomra, és némi tétovázás után rávetettük magunkat. Csak úgy, kézzel ettünk, és közben teli szájjal fogadkoztunk, hogy de csak még egyet, egy utolsót, mert nem marad az asztalra. Így aztán muszáj volt előkapnom a fényképezőgépet is, és most itt a stir fry, a dél-kelet-ázsiai konyha gyöngyszeme, azaz a kavargatva sütött párolt zöldségek, roppanósan, szószosan. Ha van wokod, szuper, de ha nincs, akkor is így fog kinézni. ;) Hozzávalók egy nagy serpenyőhöz - 2 cukkini - 2 vékonyka kicsi sárgarépa - fél kápia (piros kaliforniai) paprika - 150 g tofu - 1 nagy marék friss spenótlevél - 2 gerezd fokhagyma - 5 ek szójaszósz - 1 ek citromlé - 1 ek ecet - 2 kk pirospaprika - 1 púpozott ek keményítő - 1 csipet őrölt gyömbér - Készítsük elő a hozzávalókat: A cukkinit és a paprikát vágjuk hosszában négybe, majd kb. fél centis karikákra. A répát hámozzuk meg, és vágjuk 2-3 mm-es karikákra. A fokhagymát aprítsuk fel. - Egy nagy serpenyőben forrósítsunk 3-4 evőkanál olajat, és a felkockázott tofut pirítsuk benne világos barnára. - Vegyük ki a tofut, a maradék olajra dobjuk rá a fokhagymát, a cukkinit, a paprikát és a répát. - Kevergessük, hagyjuk pirulni 5 percig. Tegyük vissza a tofut, majd öntsük rá a szójaszószt, a citromlevet, ecetet, ízesítsük gyömbérrel, pirospaprikával. - Pirítsuk, mozgassuk finoman, így hagyjuk még kb. 5 percig pirulni. - Az utolsó fázisban készítjül el a szószt. A keményítőt 2 dl vízben keverjük el, és öntsük a zöldségekre. Forgassuk jól össze, és pároljuk még pár percet. - Amikor elzártuk, keverjük bele a spenótleveleket. A melegtől pár perc alatt össze fog esni, nincs szükség további főzésre. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 20 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven Végezetül innen letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is.  

omlós töltött keksz

2017. augusztus 18. Beautilicious 

omlós töltött kekszRábukkantam a kamrában egy kis répára, amikkel kezdeni kellett valamit. Nagyon vágytam már egy finom puha kekszre, így nem gondolkodtam sokat. Megalkottam egy répás, fahájas kekszet méghozzá narancsos krémsajtos töltelékkel. Egyszerű és finom, ráadásul hamar elkészíthető. Hozzávalók - 150gr répa - 65gr cukormentes sárgabarack lekvár - 3tojás - 150gr zabliszt - 80gr kókuszliszt - 20gr útifűmag héj - 50gr édesítő - fél csomag sütőpor - fahéj, szerecsendió - 200gr krémsajt - 2ek édesítő - 1 narancs héja Így készítsd - A megtisztított répát a lekvárral és tojásokkal turmixold össze - Keverd össze a fűszereket, édesítőt, liszteket, az útifűmaghéjat és a sütőport - Öntsd bele a répás keveréket és a massza háromnegyedéből formázz kis korongokat és tedd tepsibe - A krémhez keverd össze a krémsajtot 2ek édesítővel és narancshéjjal, majd tegyél belőle mindegyik korong közepére. - Fedd le a krémet a maradék masszával - Tedd 180fokos sütőbe 15 percre és már kész is :)

Tofus fitness zöldtál

2017. augusztus 15. Kertkonyha 

Neked mi jut eszedbe arról, hogy tofu? Várj, tudom. :) Ez a recept rácáfol mindarra, amit a tofuról gondolni szoktak. Mert így elkészítve nemcsak fantasztikusan jó íze van, de szaftos is, és garantáltan vadászi fogod a darabjait ebben a tálban. Amúgy elkészíteni egyszerűbb, mint azt leírni. Megenni meg… :) Ajánlom könnyű nyári vacsorának vagy fogyózós lakomának is. (IGEN, nyugodtan!) Hozzávalók egy nagy tálhoz - 150 g tofu - 2 marék salátaféle (fejes saláta, spenót stb.) - 1 sárgarépa - pár szelet uborka Páclé, a dolog “lelke” - 2 ek szójaszósz - 1 ek olaj - 1 mk pirospaprika - 1 kk fehérborecet - 1 kk szirup - 2 csipet fokhagyma granulátum - 1 kk (rizs)liszt - A tofuról jól itassuk le a levét, majd vágjuk másfél centis kockára. - Készítsük el a páclét, és forgassuk bele a tofukockákat. Hagyjuk állni legalább fél órát. - Ezalatt vágjuk a répát vékony csíkokra, és sós vízben főzzük 1-2 percet. Nem kell szétfőzni, maradjon roppanós. - A tofut süssük ki egy serpenyőben, közben forgassuk finoman, hogy minden oldala szépen, egyenletesen barnuljon. Serpenyőtől függően spórolhatunk az alátett olajjal, akár teljesen el is hagyhatjuk. A maradék pácot tegyük félre. - Ugyanabban a serpenyőben pirítsuk meg a répacsíkokat is. - A salátát mossuk meg, vágjuk darabokra, és karikázzuk fel az uborkát. Halmozzuk rá a répát és a tofut, majd csurgassuk a tetejére a maradék páclevet. Extra tipp : próbáld ki füstölt tofuból is, ha lehet, még finomabb lesz úgy! :) Jó étvágyat! Elkészítési idő: 15 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven    

Fahéjas csigabigák

2017. július 28. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Fahéjas csigabigák Anna újabb finomsággal lepett meg minket: Hozzávalók: Tészta: - 400-500 gramm liszt - egy kiskanál sütőpor - 1 kiskanál szódabikarbóna - egy tasak porélesztő - 11 dkg vegán Alsan margarin - egy fél bögre nádcukor - fél liter növényi tej - cukor - 2 kk fahéj A tejet a margarinnal felmelegítettem, annyira, hogy elolvadjon benne. Egy keveset kiöntöttem egy bögrébe, adtam hozzá egy kanál nádcukrot, beleöntöttem a porélesztőt. Hagytam kb 10 percig felfutni. A lisztet, szódabikarbónát, sütőport összekevertem, hozzáadtam egy fél bögre nádcukrot. Elkevertem. A felfutott élesztőt hozzáöntve kikevertem a tésztát, úgy hogy a maradék "vajas tejet" fokozatosan adagoltam a tésztához. Utólag ha ragadós, még lehet liszttel utána szórni. Napon kelesztettem , konyharuhával lefedve. Amikor megkelt, téglalap alakúra nyújtottam. Kb 1 centi vastagra. 5 evőkanál olvasztott margarinnal bekentem a tetejét, megszórtam porított fahéjas cukorral. Feltekertem ( tőlem távolabbi oldalról kezdve) a tésztát. Majd kb 1 centis darabokat vágtam belőle. Kivajazott lisztezett tepsin, 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem kb 20 -30 percet. Jó Étvágyat! :)

Török padlizsánragu gránátalmás fűszeres bulgursalátával (laktózmentes, vegán)

2017. július 16. Zizi kalandjai 

Török padlizsánragu gránátalmás fűszeres bulgursalátával (laktózmentes, vegán)A Nar Gourmet blog szerzője, Tóth Ági, júniusra hirdetett vegetáriánus-vegán török hónapot, amely keretén belül jobbnál jobb gasztronómiai programokat szervezett az érdeklődőknek. A török húsmentes hónap során Ági bemutatta a török konyha sokszínűségét, mind a blogbejegyzései, mind a tematikus események segítségével. A török konyháról első hallásra mindenkinek a húsos, fűszeres, sokszor nehéz ételek jutnak eszébe, keveset tudunk arról, hogy Törökország gasztronómiája milyen gazdag és kreatív a zöldségek felhasználása terén. Ha vegetáriánusként, vegánként eljutunk az országba, biztosan lesz mit ennünk… erről meggyőződhettem az egyik Ági által szervezett programon, a török vegán főzőkurzuson. Alapanyagok előkészítése a lencseleveshez… Alapanyagok a padlizsánraguhoz és a bulgur salátához… Ági nagyon izgalmas menüsort állított össze a kurzusra: Mercimek çorbas? (Vöröslencse leves) /­­/­­ Narl? k?s?r (Gránátalmás, fűszeres bulgursaláta) /­­/­­ Patl?can yahn?s? (Padlizsán ragu paradicsommal es burgonyával) /­­/­­ Zerde (Sáfrányos-fenyőmagos puding). Mindegyik egyszerűen elkészíthető étel volt egy kis csavarral, így nem meglepő, hogy a végén a közösen elfogyasztott vacsora során fantasztikus ízek bombázták az ízlelőbimbóinkat! Vöröslencse leves fűszeres olajjal meglocsolva és pár csepp frissen facsart citromlével tálalva – mennyei ízek egy kis tálkában! Sáfrányos-fenyőmagos puding – szokásosan nagyon-nagyon-nagyon édes török desszert… kicsinek tűnhet a tálka, de én ebből 8-10 teáskanálnyit tudtam megenni és azzal fedeztem egy heti cukoradagomat!!! És akkor néhány szó a főételekről… “A török konyha egyik legfontosabb alapanyaga a bulgur, amelyet ezernyi fajta ízesítéssel tálalnak akár előételként, akár salátaként, köretként vagy főételként. Törökországban szerintem nem létezik olyan ember, aki ne ismerné a k?s?r nevű salátát, mely egy elképesztően friss ízbomba! Ez az étel egy esszencia! Összesűrít megannyi ízt, melyek nekem a török gasztronómiát jelentik és elkészítése is szimbolizálja a török háziasszonyok főzéshez való hozzáállását, vagyis, hogy milyen fontos, hogy szívünket, lelkünket és leginkább kezünk erejét és melegét átadjuk egy ételnek.” – mesélte Ági erről a különlegesnek tűnő, de mégis egyszerű salátáról. Az egyedüli, ami furcsának tűnhet az az olívaolaj mennyisége (200 ml 4 főre), de a gyúrás során a bulgur eléggé magába szívja az olajat is és ennek segítségével, meg a fűszerekkel “főzzük” meg a bulgurt, tehát nem lesz nagyon olajos a saláta. Nagy keverőtálba téve a bulgursaláta hozzávalói… Saláta kézzel “gyúrása”… Saláta ízesítése friss citromlével… A padlizsánragu tényleg nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. A ragunál az i-re a pontot a főzés végén hozzáadott friss kapor és petrezselyem teszi fel. Tudom, egyesek ki nem állhatják a kapor ízét… nekik üzenem, hogy ez az étel nem működne autentikusan kapor nélkül. Ez egy egyszerű zöldségragu, amit bármikor megfőznék én is, de nem jutna eszembe, hogy kaprot tegyek bele. Amióta megismerkedtem ezzel az étellel, azóta keresem a lehetőséget a kapor számára, hogy melyik ételbe tehetem még bele, mert annyira rákattantam! Szóval ez egy kötelezően elkészítendő nyári étel, csakis kaporral és petrezselyemmel! Zöldségek pirítása… Főzés végén hozzáadott friss zöldfűszerek… Tálalva a török padlizsánragu gránátalmás, fűszeres bulgursalátával… Török padlizsánragu gránátalmás fűszeres bulgursalátával (laktózmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 30 perc Főzési idő 50 perc Teljes idő 1 óra 20 perc   Könnyed, nyári török ételek, megfűszerezve minden jóval. Szerző: Zizi Recept típusa: saláta, főétel, köret Konyha: vegán Adag/­­mennyiség: 4 főre Hozzávalók Padlizsánraguhoz: 500 g padlizsán 400 g zöld kaliforniai paprika 400 g hámozott, darabolt paradicsom konzerv 200 g burgonya, meghámozva 3-4 gerezd fokhagyma, meghámozva 1 kis csokor kapor, felaprítva 1 kis csokor petrezselyem, felaprítva 4 evőkanál olívaolaj 3 evőkanál paradicsompüré (sűrített paradicsom) 2 teáskanál őrölt koriander 2 teáskanál nádcukor (opcionális) só, feketebors Bulgursalátához: 250 g aprószemű bulgur (török nevén ince vagy köftelik bulgur) 200 ml extra szűz olívaolaj 100 ml gránátalmalé (frissen facsarva vagy dobozos) 4 szál újhagyma, felaprítva 3 marék gránátalmamag 2 marék rukkola 1 evőkanál gránátalmaszirup 1 evőkanál török paprikakrém 1 evőkanál paradicsompüré (sűrített paradicsom) 1 teáskanál őrölt pirospaprika 1 teáskanál chili pehely (opcionális) 1 teáskanál őrölt római kömény só, feketebors 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé Elkészítés Padlizsánragu: Vágjuk fel a burgonyát és a padlizsánt kis falatnyi nagyságú kockákra. Hevítsük fel az olívaolajat egy lábasban és pirítsuk meg rajta (kb. 8-10 perc alatt) a burgonyát és a padlizsánt, majd adjuk hozzá az őrölt koriandert és az apróra vágott fokhagymát. Mehet bele a paradicsom konzerv, a sűrített paradicsom, a nádcukor, végül pedig a kaliforniai paprika. Öntsük fel annyi vízzel (kb. 100-150 ml), hogy nagyjából elfedje a zöldségeket. Forraljuk fel, majd közepes lángon, fedő alatt főzzük 15-20 percig. Sózzuk, borsozzuk és keverjük bele az apróra vágott kapor és petrezselyem felét. Tálaláskor szórjuk meg a maradék zöldfűszerekkel. Ha nem csináljuk meg mellé a bulgurt, akkor kenyérrel lehet tunkolni a szaftját. Bulgursaláta: Tegyük a bulgurt egy tálba, öntsünk rá a bulgur másfélszeres mennyiségének megfelelő forrásban lévő vizet, majd takarjuk le és hagyjuk állni. Egy másik tálban keverjünk össze az olívaolajat, a fűszereket, a paradicsompürét és a paprikakrémet. Vágjuk fel a rukkolát, az újhagymát és tegyük félre. perc múlva öntsük az összekevert fűszeres olajat és a gránátalmalevet a bulgurhoz és gyúrjuk a kezünkkel 10 percig, mint egy tésztát. A kezünk melegétől és a nyomástól megnyílnak a bulgurszemek és beszippantanak minden illatos fűszert! Végül keverjük hozzá az újhagymát, a rukkolát, a gránátalmamagokat és öntsük rá a gránátalmaszirupot, valamint a citromlevet. Keverjük össze, de ekkor már nem kell gyúrni. Tálaláskor csorgassunk még rá néhány csepp citromlevet. 3.5.3226

Ropogós vöröslencse fasírt (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. július 7. Zizi kalandjai 

Ropogós vöröslencse fasírt (laktózmentes, gluténmentes, vegán) A robotgépben összedarált vöröslencse hagymával és fűszerekkel… igen, tudom, úgy néz ki, mint a körözött, de nem az! Ennek a receptjét már nagyon vártátok! Facebookon az egyik vegán csoportban követelték minél előbb a receptet, különben jaj lesz nekem! Hát íme… falatnyi, ropogós fasírtgolyók. Ízletesek. Fehérjében gazdagok. Nagyobb adag is készíthető belőle, így a maradékot lefagyasztva, majd később elővéve és felmelegítve, gyorsan készíthetünk velük salátát, tálalhatjuk gabonával, főzelékkel, de akár valamilyen zöldséges tésztával is. A recept az egyik kedvenc szakácskönyvemből származik, Andrea Duclos The Plantiful Table című könyvéből, amely tele van színesebbnél színesebb receptekkel. Jó párat már kipróbáltam belőlük és jó pár még várat magára. A fasírtgolyók gyerekbarátak, teszteltem már többször Ádin és Ákin is, ízlett nekik. Elmajszolgattak néhány darabot ebédre. Ettük már quinoával, zöldségekkel, tahini szószba mártogatva. Felhasználhatósága nagyon sokrétű! Próbáljátok ki! Ropogós vöröslencse fasírt (laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 3 óra Főzési idő 30 perc Teljes idő 3 óra 30 perc   Szerző: Zizi Recept típusa: vega fasírt, ázsiai Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 4-6 főre Hozzávalók 2 bögre vöröslencse, beáztatva 2-3 órára 1 kis fej vöröshagyma, meghámozva, kisebb darabokra vágva 2 gerezd fokhagyma, meghámozva 1 kis ujjnyi darabka gyömbér, meghámozva ½ csokor koriander 1 teáskanál római kömény 1 teáskanál paprika 1 teáskanál só ½ teáskanál chili pehely (opcionális) kókuszzsír, sütéshez Elkészítés Tegyük az összes hozzávalót késes aprítógépbe. Dolgoztassuk a gépet addig, amíg viszonylag sima masszát kapunk (nem baj, ha marad benne egész lencse darab vagy kisebb hagyma darab). Tegyük egy tálba a vöröslencsés masszát és formázzunk belőle falatnyi golyókat. Közepes láng felett hevítsünk fel egy teflon- vagy kerámiaserpenyőt. Tegyünk bele 3-4 evőkanál kókuszzsírt, majd kezdjük el benne kisütni a fasírtokat. Sülés közben egy kanál segítségével forgassuk a fasírtokat, hogy minden oldalukon ropogósra süljenek. Jegyzetek Recept: Andrea Duclos: The Plantiful Table szakácskönyvből. Sütéskor éppen csak legyen kókuszzsír a serpenyőben, tehát a fasírtokat nem bő olajaban kell sütni! 3.5.3226

Epres iglu

2017. június 27. Kertkonyha 

Epres igluEllentétben azzal, amit ez a fotó sugall, most egy bámulatosan egyszerű recept következik. Tudom, hogy olyan, mintha csak egy ultramenő belvárosi cukrászda pultjába néznél be, de hidd el, ez a süti igazából három hozzávalóból, három lépésben készül el. Épp ez a csodálatos benne: bárki meg tudja csinálni! :) Ez a receptem megjelent a Vegán Világ Magazin júniusi számában is. Hozzávalók 6 db igluhoz - 3 db lasagne tésztalap - 220 g eper - 15 g nádporcukor - konzerv kókusztej 200 g föle - kis margarin - étcsoki a díszítéshez Előkészületek: le kell hűteni mindent. Hogy igazán szép, kemény hab legyen a kókuszkrémből, előző este tegyük be a felbontatlan konzervet a hűtőbe. Tegyük be az epret is a hűtőbe. Amikor nekifogunk az igluk elkészítéséhez, tegyük be a keverőpoharat és a habverőt is a mélyhűtőbe. Csak akkor fog működni, ha elég hideg minden. De akkor fog. :) - A lasagne tésztalapokat egyenként kis vízben főzzük elő. 1-2 perc alatt megpuhul annyira, hogy könnyen olyan alakúra vághatjuk, amilyenre csak szeretnénk. Válasszunk egy megfelelő poharat, nyomjuk jól rá a tésztalapra, ezután pedig ollóval vágjuk ki belőle a köröket. - Tegyük őket sütőpapírra, kenjük meg margarinnal, és hintsük meg porcukorral. Tegyünk rá egy sütőrácsot, hogy ne kunkorodjon fel, majd 180 fokos, előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Ez kb. 10 perc. Amikor kész, tegyük egy tálra, és mehet is a mélyhűtőbe hűlni. - A sütés alatt nekikezdhetünk az epres tejszínhab elkészítésének. Először tegyünk félre 9 kisebb epret (nem árt, ha közel ugyanakkorák), a többit pedig a maradék porcukorral turmixoljuk le. - A kókusztejet nyissuk ki, és a tetejéről merjünk le 200 g  kókusztejszínt. Ezt fogjuk felverni habbá az előhűtött pohárban és habverővel. 2-3 perc alatt kemény hab lesz belőle. Akkor keverjük fele az eperpürét, és így verjük ismét 1-2 percet, hogy visszakeményedjen. - Kezdődhet az igluk építése. A 9 félretett epret tisztítsuk meg, és vágjuk őket hosszában ketté. A tésztalapok közepébe tegyünk egy kávéskanál kókuszkrémet, majd tegyünk rá három darab fél epret úgy, hogy egymás felé nézzen a csúcsúk. Ezután halmozzunk középre még három kanál krémet, és szórjuk meg csokival. Kész is! Megjegyzés: a kókusztejből válassz 100%-os tisztaságút, mert ha higítottat, netán keményítővel, egyéb anyagokkal kezeltet veszel, nem fog felverődni a habbá. Ha biztosra szeretnél menni, ajánlom az AROY-D márkát. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 20 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat : Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven

Paradicsomos zabpehelygombóc (vegán)

2017. április 2. Dulmina tündérkonyhája 

Hamar a kedvenceim közé került ez a recept, hiszen egyszerű és jól tárolható hozzávalókból, kevés ráfordítással ízletes és tartalmas ebédet vagy vacsorát eredményez. Paradicsombefőzéskor föltétlen számolok majd vele! Diódarálón áthajtok 1 bögre hántolt napraforgómagot (vagy diót) és 1 bögre zabpelyhet (vagy más gabonapelyhet) - nem baj, ha nem őrli maradéktalanul apróra. Fűszerezem: natúr

Ezt ettem ma 2017. március 17 péntek

2017. március 18. Gitta nyersétel blogja 

Ezt ettem ma 2017. március 17 péntekMa egy különleges nap volt. :) de úgy szép az élet, ha zajlik :) Reggelire a szokásos zöld turmix, most körtével, banánnal, chia maggal, goji bogyóval. a sűrű zöld turmix tetején látszik, hogy miket tettem bele.  Itt már bele van keverve... állni hagytam 20 percet, utána ettem csak meg Utána tévéfelvételem volt, (M1), ahol (nem fogjátok elhinni, de) nyers ételeket készítettem, ráadásul különleges alapanyagokból, prémium zöldség és gyümölcs szárítmányokból. a kamera nem volt ehető, de ma a kamera kedvéért készítettem ételeket porból készült paradicsomleves :) avokádóval, csírákkalKészült paradicsomleves avokádóval, zöld turmix mandarinnal, piros turmix almával, magyaros pástétom, paradicsomos-zelleres pástétom (ezeket gluténmentes kenyér szeletekre kentük). Adás közben én végig kóstoltam, ettem, nagyjából ez volt az ebédem. zellerpor friss zöldségek  lucerna por cékla por friss zöldségek magyaros pástétom zöldségporokból kenyérre kenve  gyors szendvicskrém prémium szárítmányokból  Uzsonnára, megettem a 2 nappal ezelőtti kesuhús maradékát sárgarépa rizzsel. Mindennek el kell fogynia :) Délután Civil rádió, két adásra való beszélgetést vettünk fel, és mire hazaértem, már jól megéheztem... saláta: ami az öntettől különleges  Vacsorára egy tipikus hétköznapi vacsorát készítettem, a neve: amit_­itthon_­találsz_­gyorsan_­összevágod. A saláta öntet volt rajta különleges, ez bármilyen salátát feldob: 1 dl olaj (hidegen sajtolt), 1 citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, 1 szeletke gyömbér. Mindezt sűrű krémszerűre turmixoljuk, és 1-2 evőkanállal teszünk a salátára. a többi megy egy jól zárható dobozban a hűtőszekrénybe. Ez az adag elég sok, fog jutni még a holnapi salátámra is. Volt még maradék lenmag kenyér, két szeletet ettem a salátához.

Pudingos gyümölcsös finomság

2017. február 28. VegaLife 

Pudingos gyümölcsös finomságSok háziasszony készít gyakran keksztekercset, vagy kókusztekercset, aminek az alapja darált keksz és a belsejébe cukros margarinos krém kerül. A következő receptem sütés nélkül elkészíthető édesség, aminek hasonlóan a keksztekercs tésztája az alapja. A krémje viszont egyszerű pudingkrém. Mivel a tészta barna színű, ezért érdemes fehér vagy sárga pudingot készíteni. Vanília, tejszín vagy banán ízű pudingporokat ajánlom hozzá.   A recept Hozzávalók a tésztához:   15 dkg (vegán) darált keksz 10 dkg darált zabpehely kb. 1-1,5 dl koffeinmentes kávé pár csepp rumaroma (elhagyható) 3 evőkanál kakaó (cukor nélküli) 10 dkg édesítőszer (xylit, gyümölcscukor, agavé szirup, stb.)  Krémhez: 4 dl növényi tej 1 csomag (vegán) pudingpor néhány kanál édesítőszer (attól függően, ki milyen édesen szereti) Díszítésnek narancs, aszalt meggy/­­szilva, menta- vagy citromfűlevél Elkészítés: Először pudingot főzünk a növényi tejből és a pudingporból a puding csomagolásán található útmutató szerint. (Általában a pudingport először  egy kevés hideg növényi tejjel kikerverjük, majd a maradék tejet felforraljuk, ebbe tesszük bele a kikevert pudingport és az édesítőt. Addig forraljuk, és folyamatosan keverjük, míg be nem sűrűsödik.)  A pudingot lehűtjük. A tészta  alapanyagait alaposan összegyúrjuk, két részre osztjuk. Kerek tálba vagy tortaformába folpackot teszünk, a tészta felét belesímítjuk, rásimítunk egy adag pudingot, majd a másik tésztából hasonló formát készítünk és a puding tetejére fektetjük. Hütőbe tesszük és várunk 1-2 órát, hogy megdermedjen, összeálljon. Majd a fólia segítségével kiemeljük, egy tálcára tesszük és a maradék pudingot a tetején elsimítjuk. Gyümölcsökkel/­­ menta vagy citromfűlevéllel díszítjük a tetejét, ismét hűtőbe tesszük. Tálalásig ott tároljuk.  

Húsmentes rakott káposzta

2017. január 23. Éltető ételek 

Húsmentes rakott káposztaHa tél, akkor savanyú káposzta. A legjobb frissen és nyersen enni, de így sütve is hasznos, hiszen kellő rostot tartalmaz, így az emésztést tuti rendben tartja. A káposzta helyett karfiollal is elkészítheted. Hozzávalók (2-3 adag): - 20 dkg savanyú káposzta - 1/­­2 csésze parbolied rizs - 1/­­2 csésze köles - 1/­­2 üveg házi lecsó - 1 vöröshagyma - 2-3 gerezd fokhagyma - 6-8 szép nagy gomba - 2 evőkanál kókuszolaj - himalája só, frissen őrölt bors - tejföl Elkészítése: - A rizst 1 és 1/­­3 csésze vízben kissé megsózva főzd puhára (kb. 25 perc).  - A kölest alaposan mosd át, száraz serpenyőben pirítsd szárazra. Önts rá 1 és 1/­­3 csésze vizet, sózd meg, és lefedve, lassú lángon 15 perc alatt főzd puhára. - Amennyiben sós és nagyon savanyú a káposzta, kissé mosd át, majd vágd fel, hogy kisebbek legyenek a káposzta csíkok. - A gombát tisztítsd meg, és vágd kockára. - Az apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál kókuszolajon dinszteld meg, majd reszeld bele a fokhagymát is. Forgasd bele a gombát, és néhány percig süsd össze. Sózd, borsozd. - Öntsd rá a lecsót, és mintegy 10 perc alatt főzd össze. - A megfőtt kölest keverd a gombás lecsóhoz. - Egy jénai tálat vagy egy kisebb tepsit kenj ki zsírral. Tedd bele a káposzta felét. - Szórd bele a rizst, majd simítsd rá a köleses lecsót. Takard be a káposzta másik felével. - A tetejét kend meg a tejföllel és tedd rá a maradék kókuszolajat. - Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd mintegy 30-40 percet.


Az összes 'maradék' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!