növényi receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Meggyes lassi

Karottakrémleves

Csokicsipszes briós

Mit eszik a vegagyerek? szakácskönyv! :)

Spárgavége leves grill spárgával










növényi receptek

Say Cheez Raw a vegán sajtozó

tegnapelőtt ZöldElla vegán életmód blogja 

Say Cheez Raw a vegán sajtozóLehetséges magból sajtot készíteni? Tud-e egy növényi sajt gourmet élményt adni? [...] Bővebben!

spárgavége leves grill spárgával

2017. április 23. Kertkonyha 

Jön! Jön! Jön! A spárgaszezon. :) Ha épp kifogytál az ötletekből a konyhában, ajánlom ezt a kombót. Egy hozzávalóból (spárga) csinálj rögtön két ételt. A roppanós zöld része legyen egy finom vega grill, a végéből pedig megvan egyben a levesed is. Hát, nem jó? :) Hozzávalók két adaghoz: - 100 g spárgavég - 3 púpozott evőkanál napraforgómag - 1 evőkanál olívaolaj - 1 kk mustár - 1 kk balzsamecet - 2 csipet szárított gyömbér - só - 4 szál spárga grillezve (recept itt) A spárgákat törjük ketté. A tetején maradó rész a legfrissebb, az megy a grill serpenyőbe. A letört végről vágjuk le a kemény, fás részt. A maradék végeket használjuk fel ehhez a leveshez. Tegyük fel őket a napraforgómaggal annyi vízben főni, ami bőven ellepi. Ízesítsük mustárral, sóval és gyömbérrel. 15 perc múlva zárjuk el, és keverjük hozzá az olajat és a balzsamecetet. Turmixoljuk, öntsük fel még 3 dl vízzel, és tálaljuk a közben elkészült grill spárgával. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 20 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha ITT feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Növényi Tejek és Tejtermékek A Mindennapi Superfood 

A Föld napja és a Google tipplei

2017. április 22. Vegán lettem 

Ma van a Föld napja, a Google pedig ismét népszerűsíti a növényi étrendet, ezúttal aranyos illusztrációk segítségével. Arról már korábban is volt szó, hogy a Google támogatja a veganizmust. Legalább is egyet ért abban, hogy a legtöbb, amit Földünkért tehetünk, az a növényi étrendre való áttérés. Ma, a Föld napján a vállalat újra bebizonyította, hogy kiáll a zöld jövő mellett. A 2017-es Föld napja alkalmából a Google egy 12 részes Google Doodle-t készített, ,,Tippek a Föld napjára címmel. A rövid vetítésben arra is utalnak, hogy a növényi étrend környezetbarátabb, mint azok az étrendek, melyekben szerepel a hús. Mi az a Google Doodle? Biztos Te is észrevetted már, hogy ünnepnapokkor vagy jeles események alkalmából megváltozik a Google logó a Google főoldalán. Ezeket az ideiglenes logókat, animációkat, rövid videókat vagy diavetítéseket hívják Google Doodle-nak. Tippek a Föld napjára - A nyitóképen egy alternatív Google logót láthatunk, melyben az egyik O betű maga a Föld. - A második képen egy rókát láthatunk, aki éppen a Földről álmodik. - Láthatjuk, hogy ez az álom inkább rémálom. Óceánjaink haldokolnak. - A klímaváltozás hatásai pedig jobban érzékelhetőek, mint valaha. - Ébresztő! Elég volt ebből a rémálomból. - Most már tényleg itt az ideje, hogy tegyünk valamit. - Ültessünk fákat. - Válasszuk inkább a növényi eredetű élelmiszereket, mert környezetbarátabbak. - Amikor megyünk valahova, inkább biciklizzünk, sétáljunk, használjunk tömegközlekedést vagy üljünk többen egy autóba. - Használjunk megújuló energiaforrásokat. - Kapcsoljuk le a lámpákat, ha elhagyunk egy helyiséget. Áramtalanítsunk. Ne használjuk feleslegesen a légkondicionálót. - Együtt mindenre képesek vagyunk. Ha a “További Információ” gombra kattintasz, akkor átirányít a “Tippek a Föld napjára” találati oldalra. Itt kapsz egy rövid, animációs összefoglalót a Föld napi “teendőkről”. Itt már ténylegesen leírják, hogy a növényi élelmiszerek fogyasztása környezetbarát választás. Jó látni, hogy a “megszokott” tanácsokon kívül helyet kapott a veganizmus is a Google tippjei között. Mindenki tudja, hogy feleslegesen áramot fogyasztani, minden nap autót használni, szemetelni és vizet folyatni nem éppen környezetbarát cselekedetek. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a húsfogyasztás is káros a környezetre. Szerencsére egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel az információval, a Google-nek pedig jár a pacsi, hogy elismerték az ügy fontosságát. Ne feledd, a növényi étrend által csökkenthetjük igazán az ökológiai lábnyomunkat. Cselekedj úgy, mintha minden nap a Föld napja lenne, legyél te is vegán.

Say Cheez Raw - Gourmet növényi ,,sajt különlegességek Budapesten

2017. április 20. Vegán lettem 

Versenybe szállhat egy érlelt nyers vegán ,,sajt a hagyományossal? Megtalálhatod a választ Say Cheez Raw bárban. A Say Cheeze Raw növényi ,,sajt különlegességeket készítő kézműves bár nyitását türelmetlenül várták a sajtalternatívára éhes tömegek. A Móricz Zsigmond körtértől csupán pár perc sétára levő Szabolcska Mihály utca 7-es szám alatt várja a sajtimádókat a kifejezetten gourmet jellegű kis ,,sajt bár. Bár a helyiség nem túl nagy, de annál családiasabb a hangulata, és falatozás közben a tulajdonosokkal is jóízűen el lehet beszélgetni.   A Say Cheez Raw kínálata A Say Cheeze Raw egy nyers vegán ,,sajt bár, mely szigorúan csak a legjobb alapanyagokból készült nyers, növényi alapú, kézműves sajt-alternatívákat kínálja a vegánoknak, a növényi étrend iránt érdeklődőknek, vagy éppen azoknak, akik szeretnék elhagyni a tejtermékeket étrendjükből. A sajtalternatívákat fogyaszthatod önmagában, vagy nyers krékerrel. Mindkettő külön-külön, és együtt is isteni. A ,,sajt készítésben szerencsére nem merült ki a tulajdonosok kreativitása, ugyanis egyéb ,,élő ételeket és italokat is kóstolhatsz a Say Cheeze Raw-ban, például nyers vegán taco-t, különböző smoothiekat vagy nyers édességeket. Látogatásom alatt egy sajtalternatívákból álló sajttálat kóstoltam, datolyás, levendulás, spirulinás és zsályás fokhagymás ízesítésű ,,sajtokból összeválogatva, melyeket két féle krékerrel fogyasztottam. Ezen kívül egy lágy ,,sajtot, nyers vegán taco-t, smoothiet és nyers fahéjas csigát ettem. A Say Cheeze Raw-ban kapható sajtalternatívák az érleléstől különlegesek. Pont úgy, ahogyan egy hagyományos sajtot, ezeket a kézműves növényi ,,sajtokat is érlelik. Minden falat egy kézzel készült, egészséges, élő ízbomba, amit egyszerűen nem tudsz majd nem szeretni. Nagyon sajtszerű és hihetetlenül krémes, gazdag íze van a Say Cheeze Raw sajtalternatíváknak, teljes mértékben visszaadták azt a sajtos ízvilágot, amit vártam. Semmire sem tudnék rosszat mondani, a krékerek, a taco és a smoothie is ízesek voltak, szinte el sem hittem, hogy ami ennyire egészséges, az lehet ennyire finom is. A ,,sajtokon kívül az én személyes kedvencem a nyers vegán fahéjas csiga volt. A kínálatot megtekintheted a Say Cheeze Raw facebook oldalán, vagy egyszerűen, ha ide kattintasz. Nem mellesleg a poharak, az evőeszközök és az elviteles csomagolás mind környezetbarát, komposztálható anyagokból készülnek, tehát a Say Cheeze Raw ötössel ment át a környezetbarát vizsgán is.   A Say Cheez Raw ötletgazdái Mint minden vendéglátó egységben, a kiszolgálás itt is ugyanolyan fontos, mint a minőségi alapanyagok és a fergeteges ízek. Szerencsére a Say Cheeze Raw nem csupán hibátlan alapanyagaival és mennyei ízeivel lopja be magát az ember szívébe, hanem a pult másik felén álló duóval is. Egy tündéri párról, Sebestyén Mercédeszről és Paczkó Rolandról beszélünk. Mercédesz négy éve, Roland pedig három éve vegán. Valamikor egy évvel ezelőtt váltottak nyers vegán életmódra, és imádják minden percét. Bevallásuk szerint még sosem érezték ilyen jól magukat, egyébként ez látszik is rajtuk; sugároznak az egészségtől és a jókedvtől. A Say Cheeze Raw által egy kis szeletet át is adnak az embereknek ebből a ,,nyers energiából. A nyers vegán sajtalternatívákat először otthon, maguknak készítették, de azok olyan jól sikerültek, hogy környezetükben is nagy sikert arattak. Gasztronómiai kalandozásuk szépen lassan a bár megnyitásához vezetett.   A Say Cheez Raw alapanyagok Mercédesz és Roland nagyon ügyelnek alapanyagaik minőségére. Egyik fő filozófiájuk, hogy csak olyan minőségű ételt készítsenek másoknak, amelyet ők is jó szívvel fogyasztanak. Nyersanyagaik többségét biopiacról, a szezonális alapanyagokat helyi termelőktől szerzik be. A további szükséges hozzávalókat egy közeli bioboltban vásárolják meg. Olyan minőségi alapanyagokkal dolgoznak, mint deglet nour datolya, német prémium minőségű kesudió és banán, hogy párat említsek. Minden termék, amit beszereznek bio és minden alapanyaguk vegán certifikációval rendelkezik. Ha hozzájuk mész jóllakni, akkor biztosra veheted, hogy nem csak finomat, hanem a legjobbat is kapod, ugyanis minden ételük 100%-ban organikus alapanyagokból készül, és mindent kézzel készítenek, hatalmas szeretettel és hozzáértéssel. Ha vegánként neked is hiányoznak a sajtok, vagy ha szeretnél kevesebb tejterméket fogyasztani, esetleg, ha szeretnél valami különlegességet kipróbálni akkor a Say Cheeze Raw a tökéletes választás számodra. Keresd fel őket személyesen és látogasd meg Facebook oldalukat is.   Nyitvatartás: Hétfő: zárva Keddtől szombatig 11:00 és 19:00 között nyitva. Vasárnap: Zárva Cím: 1114 Budapest, Szabolcska Mihály utca 7.

Mit eszik a vegagyerek? szakácskönyv! :)

2017. április 20. Zizi kalandjai 

Mit eszik a vegagyerek? szakácskönyv! :) Téli álmából felébredni látszik a blogomon, vagy inkább téli álomba szenderül, ahogyan a mai időjárás viselkedett… egy fantasztikus hírt oszthatok meg veletek. A válasz arra, hogy miért aludt a blog egy ideig, az az, hogy írtam/­­írok egy újabb szakácskönyvet, amelyet már néhányan nagyon vártatok! Amikor a Vegán Reggeli megjelent többen jeleztétek, hogy nagyon örültök neki, megvettétek, csodaszép, de mikor írok már vegagyerekes szakácskönyvet. A válaszom erre, hogy MOST! A Vegán Reggeli után jött egy kis “lazítás”, majd belevetettem magam újra a recept tesztelésekbe. Főztem, ettünk, főztem, ettünk… tesztelték az ételeket az 1 éves és 3.5 éves családtagok, vagyis a vega gyerekek is. Azt hiszem mindegyik recept átment a teszten: “Anya, ezt berakhatod a könyvbe!” – jött a válasz. A Mit eszik a vega gyerek? a mindennapok gyakorlatából összegyűjtött több mint 60 bevált recept (egy részük már megjelent a blogon, de a receptek többsége teljesen új) ennek megfelelően kizárólag természetes növényi alapanyagok (zöldségek, gyümölcsök, gabonák és magvak) felhasználásával készül (vagyis nem tartalmaz semmilyen állati eredetű élelmiszert: tejterméket, tojást, mézet, halat és húst), így mind a vegetáriánus, mind a vegán étrend iránt elkötelezettek, mind pedig a növényi alapú ételek iránt csak érdeklődők számára is remek útmutatásként szolgál. Ezenkívül a könyvben szereplő több recept hasznos forrása a gluténmentes és a cukormentes táplálkozást követőknek, a feltüntetett allergének pedig segítenek azoknak, akiknek valamilyen táplálékallergiára is ügyelniük kell. Ez nem egy hozzátáplálási kézikönyv! A könyvben szereplő receptek 1 éves kortól 101 éves korig (vagy azon túl ) fogyaszthatóak, tehát egy teljes család számára biztosít könnyebb, egyszerűbb, gyorsabb és ráérősen készítős recepteket is, amelyek dietetikus által lettek ellenőrizve! A könyv öt fejezetre van bontva: reggeli, ebéd, vacsora, parti/­­desszert és alapreceptek. Az egyes fejezetekben lévő receptek jól kombinálhatók egymással. A reggelik édes ízvilágúak (turmixok, juice-ok, palacsinták, kásák), de ha valami sósra vágyunk, akkor a vacsora fejezet egyik kencéjét elkészítve máris van sós reggelink (meg inspirálódhatunk a Vegán Reggeli könyvből is). Az ebéd fejezet főtt ételek teljes sorát gyűjti csokorba. Nagyon sok a zöldséges gabonafasírt, a ragu, de van főzelék is. A vacsora részben is vannak meleg ételek, gyorsan elkészíthető levesek, tészták, de zöldség-hüvelyes kencék, valamint egy alap saláta is feltűnik. A parti/­­desszert rész többnyire édes dolgokat takar, de van benne egy-két sós finomság is – csakis olyanok, amelyek egy gyerekzsúron is megállják a helyüket és élvezettel fogják fogyasztani a gyerekek és a szüleik is. Az alapreceptek fejezet pedig olyan receptekből áll, amelyek alapok lehetnek a konyhánkban és többféle étel elkészítéséhez fel tudjuk őket használni, ilyen például a házi vegán parmezán, a kesudióvaj, a villámgyorsan elkészíthető ketchup, a szezámmagos (hamburger) zsemle vagy a kókuszjoghurt. Nagyon izgulok, mert a fotókat most én készítettem… remélem tetszeni fog nektek! Ezenkívül található a könyvben egy használati útmutató: bevásárláshoz, főzéshez, sütéshez ad tippeket, ötleteket. Írok a az egészséges táplálkozásról, hogy nekünk mi vált be, hogyan tudjuk rávenni a gyerekeket a spenót, a saláta vagy akár egy quinoa tabulé megevésére. A legbüszkébb pedig arra vagyok, hogy a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Intézete vállalta, hogy szakvéleményt (tudományos tényekkel alátámasztott bevezetőt) ír a könyvemhez! Hálás köszönetem Erdélyi Attila III. éves dietetikus hallgatónak, Szabó Zoltán szakoktatónak és Prof. Dr. Figler Mária egyetemi tanárnak, hogy vállalták ezt a nemes feladatot és alátámasztják a vegán táplálkozás fontosságát. A Mit eszik a vega gyerek? egy vegán szakácskönyv, amely bemutatja, hogy a növényi étrenden belül is létezik a gyermekek kitűnő egészségéhez vezető, teljes értékű vegyes táplálkozás. Külön köszönet a Boook Kiadónak, hogy láttak, látnak fantáziát a témában, a kiadó vezetőjének Széplaki Péternek, Földi Hajnal művészeti vezetőnek,  B. Tier Noémi szerkesztőnek, Lukács Eszter dietetikusnak. Ezer hála a kiadó többi kollégájának: Adrinak, Kingának, Matyinak, Csillagnak, Enikőnek, Bereznay Tamásnak, Tóth Milánnak és Erdőháti Áronnak a sok segítségért. A könyv nem jöhetett volna létre a családom (szüleim, öcsém), Iván és természetesen a vega gyerekek (Ádám és Ákos) támogatása nélkül! A Biorganik egy fantasztikus cég, akik elláttak alapanyagokkal és támogatják a könyv létrejöttét. A Monkie (SkipHop Magyarország) nagyon sok eszközt biztosított a fotózáshoz, a Planetbio az utolsó pillanatban a segítségünkre érkezett egy nagy tasak kakaóbabtörettel és persze ott vannak a konyha angyalai: Gacsó Anikó (Bébispenót), Szabó Jucus (5hozzávaló) és Kósa Gabi (Rakottkert), akik káprázatosan főztek, sütöttek és a kezem alá dolgoztak a könyv fotózásakor. Nélkületek nagyon nehéz lett volna, csajok! Hashtag, amit a könyvvel kapcsolatban használhattok a social media felületeken: #miteszikavegagyerekszakacskonyv. Speciális előrendelési akció keretében 2017. április 30-ig csak most csak nektek a könyv a weboldalamon 25%-os kedvezménnyel, 3367 Ft-os áron megrendelhető az alábbi linken! A könyv várható érkezése: 2017. május vége!  A sikeres megrendelésről pár percen belül emailben értesítek mindenkit, amelyben minden információ szerepelni fog a fizetés, a személyes átvétel és a szállítás módjáról. 2017. május 1-től pedig 20%-os kedvezménnyel (3592 Ft) lehet majd a könyvet előrendelni az adott linken! 25%-OS KEDVEZMÉNNYEL 4490 FT HELYETT 3367 FT! NAGY ZITA: MIT ESZIK A VEGA GYEREK? (Könyvrendelés!) Zizi új könyve 25%-os kedvezménnyel elérhető a zizikalandjai.com blogon! (Postázni csak magyarországi címre tudunk jelenleg!) Név* Vezetéknév Keresztnév Email cím* Email megadása Email megadása újból A véletlen elgépelés elkerülése céljából Számlacím* Számlán szereplő név /­­ cégnév Utca, házszám (emelet, ajtó) Város Irányítószám Személyes átvétel esetén is szükséges megadni, mert a jog így kívánja meg! Eltérő a postacímed?* NemIgen Postacím (számlacímtől eltérő) Utca, házszám (emelet, ajtó) Város Irányítószám Telefonszám (Futárnak szüksége lehet rá) KönyvHány darabot küldhetek 25% kedvezménnyel?* 1234567891011121314151617181920 Dedikálhatom a könyvet?NemIgen Hány darabot dedikálhatok?1234567891011121314151617181920 Ha többet rendelnél, mint 1 db, így könnyen meg tudod adni, hogy ebből hányat lássak el néhány kedves sorral, és hányat ne. Ha ajándéknak szánod a könyvet és szeretnéd, hogy a megajándékozandó személy részére dedikáljam a könyvet, akkor kérlek a megrendelést visszaigazoló e-mailre válaszolj, és írd meg, hogy kinek írhatom az ajánlást! Köszönöm! Kérlek válaszd ki a fizetés /­­ átvétel módját!* Utánvét, MPL futár (10.000 Ft-ot meghaladó értékű megrendelés esetén ingyenes!)Készpénz, személyes átvétel - INGYENES! (BOOOK Kiadó ügyfélszolgálatán, 1095 Budapest Mester utca 87.) Kérlek válaszd ki a fizetés /­­ átvétel módját!* Utánvét, MPL futár - INGYENES (10.000 Ft értékű megrendelés fölött)Készpénz, személyes átvétel - INGYENES! (BOOOK Kiadó ügyfélszolgálatán, 1095 Budapest Mester utca 87.) Fizetendő 0,00 Ft Email Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni. if(typeof gf_­global == undefined) var gf_­global = {gf_­currency_­config:{name:Magyar Forint,symbol_­left:,symbol_­right:Ft,symbol_­padding: ,thousand_­separator:.,decimal_­separator:,,decimals:2},base_­url:http:/­­/­­www.zizikalandjai.com/­­wp-content/­­plugins/­­gravityforms,number_­formats:[],spinnerUrl:http:/­­/­­www.zizikalandjai.com/­­wp-content/­­plugins/­­gravityforms/­­images/­­spinner.gif};jQuery(document).bind(gform_­post_­render, function(event, formId, currentPage){if(formId == 4) {gf_­global[number_­formats][4] = {1:false,23:false,3:false,9:false,4:false,6:false,14:decimal_­comma,19:false,10:false,11:false,22:decimal_­dot,21:decimal_­dot,17:false,24:false};if(window[jQuery]){if(!window[gf_­form_­conditional_­logic])window[gf_­form_­conditional_­logic] = new Array();window[gf_­form_­conditional_­logic][4] = { logic: { 4: {field:{actionType:show,logicType:all,rules:[{fieldId:9,operator:is,value:Igen}]},nextButton:null,section:null},11: {field:{actionType:show,logicType:all,rules:[{fieldId:10,operator:is,value:Igen}]},nextButton:null,section:null},22: {field:{actionType:show,logicType:all,rules:[{fieldId:19,operator:,value:2}]},nextButton:null,section:null} }, dependents: { 4: [4],11: [11],22: [22],21: [21] }, animation: 0, defaults: {1:{1.2:,1.3:,1.4:,1.6:,1.8:},23:{23:,23.2:},3:{3.1:,3.2:,3.3:,3.4:,3.5:,3.6:},9:,4:{4.1:,4.2:,4.3:,4.4:,4.5:,4.6:},14:{14.1:,14.2:,14.3:},10:,11:1}, fields: {1:[],23:[],3:[],9:[4],4:[],6:[],14:[],19:[22,21],10:[11],11:[],22:[],21:[],17:[],24:[]} }; if(!window[gf_­number_­format])window[gf_­number_­format] = decimal_­comma;jQuery(document).ready(function(){gf_­apply_­rules(4, [4,11,22,21], true);jQuery(#gform_­wrapper_­4).show();jQuery(document).trigger(gform_­post_­conditional_­logic, [4, null, true]);} );} if(window[gformInitPriceFields]) jQuery(document).ready(function(){gformInitPriceFields();} );} } );jQuery(document).bind(gform_­post_­conditional_­logic, function(event, formId, fields, isInit){} ); jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger(gform_­post_­render, [4, 1]) } );

Tormás burgonyakrém leves

2017. április 15. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Tormás burgonyakrém leves Judit finom levese: Hozzávalók: - kb.7 közepes krumpli - 2 alma - 1 nagy hagyma - kb. 2liter víz - 2 zöldségleves kocka - friss reszelt torma,vagy ecetes üveges - 1 doboz növényi tejszín - só - bors - citromlé A hagymát megdinsztelem,majd az apró kockára vágott almát és krumplit is piritom pár percet vele. Felengedem kb.1.5-2 liter vízzel,beledobok 2 zöldségleves kockát, két evőkanál reszelt tormát és megfőzöm.Turmixolom,pürésítem,beleteszem a tejszínt,a sót,borsot,még legalább 2 kanál reszelt tormat,fél citrom levét,majd osszefőzöm. Tálaláskor a tetejére most felkarikazott újhagyma került. Jó Étvágyat! :)

Zabpalacsinta sütőben sütve

2017. április 8. VegaLife 

Zabpalacsinta sütőben sütveEgy kis reggeli, egészséges kényeztetés. Míg a palacsinták a sütőben sülnek, van időnk mást csinálni, így nem kell a tűzhely mellett álldogálni. Foghatunk egy nagyobb tepsit, sütőpapírral kibélelve kis köröket formálunk a palacsinta tésztából a tepsibe, így tesszük be az előmelegített sütőbe. Persze, meg kell őket fordítani, miután az egyik oldaluk átsült. Másik lehetőség, ha van alacsony cupcake formánk (lásd az írásom végén a legutolsó kép), a muffinformáknál kisebb, alacsonyabb sütőforma, akkor abban is süthetjük. Szintén meg kell fordítani a palacsintákat. Ezt követően rajtunk áll, hogy mivel fogyasztjuk a mini-palacsintákat. Hasonlóan, mint az amerikaiak, tehetünk rá mogyorókrémet és/­­vagy lekvárt. Mogyorókrém helyett 100%-os mandulakrémmel, fagyasztásból kiengedett bogyós gyümölcsökkel és datolyasziruppal/­­agavésziruppal édesítettük. A mandulakrém meglehetősen drága, itt Angliában is, de pár napig volt egy boltban leárazás és akkor megkaptam nagyon nagyon olcsón. Az agavészirupot pedig ajánédkba kaptam, pont miután beszereztem egy datolyaszirupot, szóval fejedelmi lakománkat olcsón sikerült kivitelezni. Mégha drágák is ezek általában, szerencsére nem sokat kell belőlük használni, már kevés is jó ízt ad, sokáig elég lehet.     A recept Hozzávalók: - 2 nagyobb, érettebb banán (barnás héju banán ajánlott) - kb 15 dkg őrölt zabpehely - kevés növényi tej vagy víz - gyümölcsök - natúr mandulakrém - datolyaszirup/­­agavészirup/­­méz - tapadásmentes sütőlap   Elkészítés: A banánokat villával összenyomkodjuk, majd hozzákeverjük a zabpehely-lisztet, s némi növényi tejet vagy vizet. Sűrű tészta kell legyen, ami nem folyik. Tapadásmentes sütőlapokra is helyezhetjük a palacsintákat vagy ahogy fentebb írtam, megsüthetjük sütőben is. Ha cupcake formában sütjük, érdemes egy kevés kókusz zsírral a formákat kikenni. Ha megsült az alja, meg kell fordítani és a másik oldalát is átsütni. Mandulakrémmel megkenve, rétegezve, hozzá sok-sok gyümölcsöt fogyasztva királyok által is irigyelhető reggeliben/­­desszertben lesz részünk.  

Medvehagymás pogácsa

2017. április 3. Kertkonyha 

A húsvét – érthető okokból – valahogy nem a legvegánabb ünnep, de locsolók azért csak jönnek majd hozzánk is. :) És, hát, milyenek a locsolók? Éhesek, szomjasak ;) Úgy érzem, hétfőn az éhes locsolók kedvence lesz ez a pogácsa. Persze én készülök majd egy újabb adaggal, de nem garantálom, hogy marad is, és nem esszük meg az egészet mi, mielőtt bárki is becsengetne. Hihi Hozzávalók egy nagy tepsi pogácsához: - 200 g teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt - 200 g fehér tönkölybúza liszt - 100 g kukoricaliszt - 75 g csicseriborsó liszt - egy kisujjnyi köteg medvehagyma - 100 ml rizstej - 100 ml olívaolaj – görög! :) - 50 g (bio) margarin - fél zacskó szárított élesztő - 1,5 kávéskanál só, bors ízlés szerint - 1-2 evőkanál szezámmag a tetejére - A liszteket, az élesztőt, a sót és borsot tegyük egy nagyobb tálba, és jól vegyítsük el őket. - Öntsük rá az olívaolajat, majd a meleg (nem forró) tejet is. Gyúrjuk a tésztát ruganyos, kellemesen formázható labdává. Ha túl száraz, öntsünk még hozzá tejet. Ha túl ragacsos, lisztezzük meg. - Hagyjuk kelni meleg helyen egy órát. Amikor feljött a tészta, a medvehagymát vágjuk apróra, és gyúrjuk bele. Így is hagyjuk még kelni fél órát. Közben béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és melegítsük elő a sütőt 200 fokra. - A tésztát nyújtsuk ki másfél cm vastagra, és éles szaggatóval vágjunk belőle pogácsákat. - A tepsiben szórjuk meg a magokkal, és, hogy ez ne peregjen le olyan könnyen, finoman nyomkodjuk meg a pogácsák tetejét. - 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt elkészül. A receptötletért köszönet Vincze Tímeának. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 45 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat : Kezdő Vegán Növényi Tejek és Tejtermékek A Mindennapi Superfood  Végezetül innen letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is.

Meggyes túrótorta

2017. április 2. Beautilicious 

Meggyes túrótortaEbben a jó időben nincs is jobb, mint egy könnyű, hideg finomság, amit még sütnöd sem kell. Mikor elkészítettem, alig vártam a másnap reggelt, hogy végre ehessek belőle. Hozzávalók - 1zacskó túró (500gr) - 6ek tejföl - 1adag kávé - 150ml tej/­­növényi tej - rumaroma - 2ek natúr kakaópor - 2+5ek édesítő - egy citrom leve és héja - 300gr zabpehely - 150gr meggy Így készítsd - A zabpelyhet keverd össze a kakaóporral - Főzd le a kávét, majd tedd hozzá a tejet, 2ek édesítőt majd egy kis rumaromát - Öntsd le vele a zabpelyhet, majd tedd félre, és hagyd, hogy összeálljon - Addig készítsük el a krémet: Keverd össze a túrót a tejföllel és 5ek édesítővel - Reszeld hozzá a citrom héját, majd nyomkodd ki a levét - Forgasd bele a meggyet - A zabpelyhet öntsd jénai tálba és egyenletesen oszlasd el - Mehet rá a túrókrém - Tedd egy éjszakára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek  

Almás chia puding

2017. március 28. Éltető ételek 

Almás chia pudingSzeretem az almát, igazi négy évszakos gyümölcs. Bármikor hozzáférhető, számos jótékony hatása vitathatatlan. A chiamag az omega3 forrást biztosítja, a dió pedig az agyműködésre van jó hatással. Az a legjobb ebben a receptben, hogy este kb. 3 perc alatt összeállítod, és reggel csak kanalaznod kell. Igazi almás pite hangulata van, nagyon finoooom. :) Hozzávalók: - 3 dl növényi tej (pl. rizs-, mandula-, kókusztej) - 3 evőkanál chiamag - 1 evőkanál datolyakrém (2-3 duci datolya áztatva és turmixolva) - 1 kisebb reszelt alma (nem kell meghámozni, csak jól megmosni) - késhegynyi vaníliapor, fahéj - csipet szerecsendió, szegfűbors és gyömbér - 2 evőkanál dió apróra törve - kókuszpehely vagy kókuszreszelék Elkészítése: - A dió és a kókusz kivételével mindent keverj jól össze. - Néhány órára (vagy éjszakára) tedd a hűtőbe. - Fogyasztás előtt pakold rá a diót és a kókuszt. Jó étvágyat!

rizsfelfújt

2017. március 26. Beautilicious 

rizsfelfújt    Egyszerűen imádom a felfújtakat annyira könnyű és finom nasi, de ezek közt is van egy kedvencem, ami pedig nem más, mint a rizsfelfújt. Nem áll bonyolult hozzávalókból, és az elkészítésébe se fog beletörni a bicskája senkinek. :)   Hozzávalók - 350gr barna rizs - 1l tej/­­ növényi tej - 6 tojás - reszelt citromhéj - 4ek édesítő Így készítsd - Főzd meg a tejben a rizst ( ha nem elég puha, tegyél hozzá még vizet), majd hagyd hűlni - Válaszd ketté a tojásokat - Add a sárgájához a citromhéjat és az édesítőt, majd habverővel verd fel fehéredésig - Verd fel keménxy habbá a tojásfehérjét - Keverd össze a rizst a sárgájával - Forgasd bele a fehérjét - Öntsd tepsibe a masszát, majs előmelegített sütőben süsd 180fokon 30percig          

"Túrós " meggyes brownie

2017. március 14. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

 Ági receptje: Hozzávalók: - 1 l szójatej - 2 kanál ecet - 3 cs vaniliás cukor - 1 üveg magozott meggybefőtt - 1 bögre kakaó/­­ karob - 1 bögre nádcukor - 2 bögre liszt - 1/­­2 bögre olvasztott margarin - 1 citrom héja - 1 sütőpor - 1 bögre (vagy kevesebb) növényi tej, vagy víz   A "túró" elkészítéséhez felteszem a szójatejet egy lábosban főni, mikor felforrt, beleteszem a két kanál ecetet, és pár perc múlva, mikor ketté válik a tej, lezárom. Egy konyharuhán keresztúl leszűröm, lecsepegtetem, és egy tálba helyezem a szójatúrót. ( Elég kevés lesz az 1 l tejből, ezért ha valaki úgy szereti a sütit, hogy gazdagon "túrós", akkor bátran készítheti 2 l tejből is. ) A tálba aztán beleöntöm a vaniliás cukrot, bele reszelem a citrom héját, és ha édesen szeretem, még cukrozom. Miután kikevertem a "túrót", félreteszem. Egy tálba összeöntöm a brownie tésztához való alapanyagokat, és összekeverem. Liszt, karob, sütőpor, cukor, majd ha jól összekevertem, mehet az olvasztott margarin, és annyi folyadék, hogy viszonylag sűrű, de jól keverhető masszát kapjak. A meggyet közben egy szűrőben lecsepegtetem. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm a tésztát, és evőkanállal kis halmokba ráhelyezem a "túrót" úgy, hogy ne érjenek össze a halmok. A köztes térbe pedig a meggy szemeket helyezem.  180 fokra előmelegített sütöben kb 10 percig sütöm, majd 160 fokon még kb 35 percig. Ez persze sütőtől is függ. Jó étvágyat!

Magyaros vegán bableves

2017. március 13. Kertkonyha 

Magyaros vegán bablevesÉs még mondják, hogy a magyaros ízekhez nem passzol a vegánság! :) Meg, hogy a hagyományos ételeket el lehet felejteni, ha az állati eredetű hozzávalókról lemondunk. Ugyan már! :) Ez az a levesem, amit egyszer a messzi földről ide látogató kedves vegán barátaimnak megfőztem, amikor vendégül láttam őket az otthonomban. Hála az utóbbi években nyílt, sok egészséges budapesti étteremnek, igazán volt mit enniük napi szinten, de a magyaros ételek így is kimaradtak. Pedig nem jártál egy országban, ha nem kóstoltad a konyháját. Viszont egy vegán számára ez itt majdhogynem lehetetlen, mivel a magyaros ételek többsége elég messze van a növényi táplálkozástól. Kár lett volna érte, mert lenyűgözte őket a gazdag paprika íz és a gyönyörű színek ebben a gazdag, tartalmas levesben.  Bevallom, büszke voltam magamra, pedig az érdem nem az enyém, hanem a magyar konyháé.

Kakaós zabpuding

2017. március 10. Éltető ételek 

Kakaós zabpudingMég hogy a puding nem egészséges? Hát, a kukoricakeményítős, bolti valóban nem... no de ezt bátran elkészítheted magadnak vagy a gyerekeidnek. Imádni fogják. Gluténmentes zabliszt alapú, élelmi rostban gazdag, kitűnő növényi fehérjeforrás. Rosttartalmának köszönhetően lassabban emeli meg a vércukorszintet a bolti társainál, így bátran lehet egy kiegyensúlyozott étrend része. Hozzávalók (4 adag): - 6 dkg zabpehely darálóval megdarálva vagy vásárolható zabpehelyliszt is - 2 dkg cukrozatlan, magas kakaótartalmú kakaópor (pl. holland) - 3 evőkanál kókuszvirágcukor - 2 teáskanál konjakliszt (ez segíti a bolti állag utánzását. Ha már megszoktad, hogy az egészséges sokszor másabb állagú/­­ízű, mint a bolti, akkor nyugodtan kihagyhatod. Az ízén nem változtat.) - 6 dl növényi tej - 1 teáskanál kókuszzsír - csipet himalája só - késhegynyi vaníliapor Elkészítése: - Az alapanyagokat mérd ki, majd a tejet lassan adagolva hozzá csomómentesen keverd el. - Kezdd el főzni, kb. 3-4 perc alatt el is készül. - Töltsd ki pohárkákba, majd kedved szerint díszítsd gyümölccsel, kókuszreszelékkel.

Csokicsipszes briós

2017. április 20. VegaLife 

Csokicsipszes briósEzekből a brioche-okból egy falat sohasem elég. Még Londonban éltünk, amikor az utolsó hetekben egy nagyon finom, puha, csokicsipszes édes pékárut kóstoltam. Nem volt vegán, ami zavart is, de érdekelt, milyen az íze a francia "beütése" miatt is. Finom volt. Azóta is sok helyen látok. A legtöbb üzletnek van saját márkás "Brioche Chocolate Chips Rolls" zacskóba csomagolva. Általában 8 darab van benne, s elképesztő, milyen sok üres kalória van egyetlen "roll"-ban. Egy ilyen kis tekercs/­­hosszúkás zsömle akár 120-140 kalóriát is tartalmaz. Azért döbbenetes, mert éhségcsillapításra aztán cseppet sem alkalmas, inkább csak ennél még és még belőle. Nem csak vegánnal, de olyannal sem találkoztam, amibe legalább némi teljes kiőrlésű liszt van. Így hát nem hagyott békén a gondolat, hogy ezt nekem is ki kell próbálnom a saját utam szerint először is tojás és állati tej nélkül, másodszor a gyilkos fehér cukrot lecserélve egészségesebb édesítőre, harmadszor a fehér liszt egy részéhez teljes kiőrlésű és zabpehely lisztet keverve. No így már sokkal jobb volt. Így készült el a vegán csokicsipszes briosom vegán változata franciák után szabadon. Persze ebből is ennél még és még, de legalább valamivel egészségesebb hozzávalókkal készült. A recept Hozzávalók: -  2,5 dkg élesztő -  5 dl növényi tej -  10 dkg kókuszzsír +  a tészta kenéséhez -  15 dkg fehér liszt -  15 dkg teljes kiőrlésű liszt -  10 dkg őrölt zabpehely -  2 ek nyírfacukor/­­nádcukor/­­kókuszvirágcukor, stb - 2 ek kevés vízben áztatott őrölt lenmag (tojás helyett) -  csipetnyi só -  vanília -  étcsoki csipsz (vegán)   Elkészítés: Egy tálba vagy a kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 2 ek édesítőszert (nyírfacukrot használtam), majd felöntjük a kézmeleg növényi tejjel. Várunk 1-2 percet, majd a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi hozzávalót, kivéve a csoki csipszeket. A dagasztás/­­kelesztés programon elindítjuk. Ennek híjával fakanállal vagy a kezünkkel úgy gyúrjuk össze a tésztát, addig dagasztjuk kezünkkel, míg a táltól az elválik és hólyagocskák jelennek meg a dagasztás során. Ha kézzel dolgoztunk, meleg helyen konyharuhával letakarva kelesztjük. A kenyérsütő a program szerint elvégzi ezt. A kész tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, megszórjuk csoki csipszekkel, feltekerjük mint egy hengert, majd szeleteket vágunk belőle, amiket sütőpapíros tepsire fektetünk. Másik lehetőség, hogy vastagabb tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatunk, vagy apró zsömléket formázunk a tésztából. Persze tudom, a magyar pékségek briósa egészen másképp néz ki, mint az angol. Akár briósokat is csavarhatunk belőlük. Ez esetben vékonyabb rudakat kell vágni, majd felcsavarni. A tetejét egy pici folyékony kókusz-zsírral érdemes megkenni. Ettől fényesebb lesz. Közepes lángon megsütjük. A sütés utolsó 10 percében egy kis édes vaníliás növényi tejjel megkenhetjük. Ettől lesz kívül enyhén roppanós, belül puha.   

Kakaós-Céklás kölesfelfújt

2017. április 18. Beautilicious 

Kakaós-Céklás kölesfelfújtEgészség, édesség, szuperfood egy helyen? Ebben a sütiben mindegyiket megtalálod. íNagyon finom, tápértékekben gazdag, ráadásul elkészíteni is pofon egyszerű. Hozzávalók - 250gr köles - 2 cékla - 550ml növényi tej /­­ tej - 5ek édesítő - 35gr kakaópor - 5 tojás Így készítsd - Főzd puhára a kölest tejben, majd tedd félre kihűlni - A célkát tisztítsd meg, pépesítsd, majd keverd a köleshez - A tojásokat válaszd ketté - A sárgájához add az édesítőt és a kakóport, majd alaposan keverd össze robotgéppel - Add hozzá a céklás kölest - A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd keverd a köleses keverékhez, úgy, hogy a tojásfehérje ne törjön össze - Süsd 180fokon 45percig  

Medvehagymás szendvicskrém

2017. április 10. Kertkonyha 

Tegnap délután fontos találkozóm volt. Unokanővéremnek adtam vissza a kölcsön baba-légzésfigyelőt, mivel nekünk már nincs rá szükségünk, nekik viszont talán két hét múlva már ismét. :) Hát, igen, így bővül a család mindkét oldalon. :) Szóval, a légzésfigyelő visszavándorolt, és én nem akartam üres kézzel menni. Viszont csak a Hollán Ernő utcai Stelázsi esett útba, ami bármilyen izgalmas hely is, most sajnos nem volt a legideálisabb beszerzési forrás. Nagyrészt házi lekvárokat és szörpöket találtam, amiből még a cukormenteseket sem szívesen vittem volna inzulinrezisztens házba ajándékba. Mi legyen, mi legyen? Részletesen megvizsgáltam mindent, és ezúton is köszönöm azt a végtelen türelmet, amit egyrészt az eladó, másrészt a babakocsiban ülő egyéves tanúsított mindeközben. ;) Végül aztán megtaláltam: egy csinos csuporban medvehagymás szendvicskrém! Olyan gusztusos volt, nehezen álltam meg, hogy ne vegyek belőle magamnak is egy üveggel. Végül ehelyett megnéztem inkább az összetevők listáját, és megszületett ez a recept. :) Azoknak ajánlom, akiknek nincs mindig idejük medvehagymás pogácsát sütni. Hozzávalók egy 2-3 fős reggelihez: - 20 szál medvehagyma - 50 g dió - 10 g olívalolaj - 20 g kókuszolaj - fél mk só - 2 kk citromlé Az összetevőket és a felolvasztott kókuszolajat tegyük turmixba, és pépesítsük. Rögtön tálalható, de az állagának jót tesz 1 óra a hűtőben. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 5 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat : Kezdő Vegán Növényi Tejek és Tejtermékek A Mindennapi Superfood  Letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is.  

24 EU képviselő követeli, hogy Európa térjen át a növényi étrendre

2017. április 4. VegaNinja 

Az Európai Parlament 24 képviselője írta alá azt az Európai Bizottságnak címzett levelet, amelyben az állattartás visszaszorítását és a növényi étrendre történő áttérést követelik. ,,A tudományos eredmények egyértelműen igazolják azt, hogy a húsok és tejtermék fogyasztásának visszaszorítása nélkülözhetetlen az üvegházhatású gázkibocsátás érdemi csökkentéséhez. – írják levelükben a képviselők. ,,Az állati termékek túlzott fogyasztása Európában hozzájárul a súlyos krónikus egészségügyi problémák kialakulásához. Azoknak, akik a növényi étrendet követik, alacsonyabb a testsúlyuk, és körükben kisebb az esélye a cukorbetegség, szív-és érrendszeri megbetegedés, vagy rák kialakulásának. Ennek azért is van kiemelkedő jelentősége, mivel az ezen betegségek okozta halálozási arány az európai lakosság körében 80%. A növényi ételek sok krónikus betegséggel szemben védelmet nyújthatnak. Az Egészségügyi Világszervezet folyóiratában megjelent 2008. évi tanulmány alapján a hús-és tejipar EU támogatásának megszüntetése – a telített zsírsavak fogyasztásának 1%-os csökkenésével számolva – 12.844 emberi életet menthet meg a stroke-tól és szívbetegségektől. Ez csak egy nagyon óvatos becslés. Amennyiben a támogatások megszüntetése még ennél is nagyobb hatással lenne a fogyasztás visszaszorítására, az akár még több élet megmentéséhez is hozzájárulhatna, ahogyan Finnországban (5%) és Lengyelországban (7%) történt. Említik továbbá, hogy az Egészségügyi Világszervezet a vörös és feldolgozott húsokat rákkeltőnek minősítette, valamint, hogy a szalonna és egyéb feldolgozott húskészítmények reklámozása kerüljön betiltásra, ami szintén segítené a húsfogyasztás - már most észlelhető - további csökkenését. A levélben az állattartás 2030-ig megvalósítandó visszaszorításának mértékét minimum 30%-ban jelölték meg, tekintettel a növényi étrend környezetvédelmi és egészségügyi előnyeire. A levél alapján ez a csökkentés segíthetne a környezeti terhelés, valamint a hús-és tejipar termékei által okozott komoly krónikus egészségügyi problémák visszaszorításában. Fordította: Tóth Mónika Rozita Forrás: https:/­­/­­www.riseofthevegan.com/­­blog/­­eu-members-call-for-a-shift-to-plant-based-diets-to-protect-the-environment The post 24 EU képviselő követeli, hogy Európa térjen át a növényi étrendre appeared first on VegaNinja.

Spenótos vöröslencse penne

2017. április 2. Fittanyuka 

Ennek az ételnek a kuriózuma maga a penne tészta. Nem titkolom, hogy az Aldi áruházban találtam ezt a vöröslencse lisztből készült penne tésztát amely  lencselisztet és vizet tartalmaz csupán. Gluténmentes, íze nem jellegzetes, inkább semleges, állaga rugalmas, “al dente” megfőzve. Engem csupán a színe emlékeztetett a vöröslencsére. Elkészítve egy magas növényi fehérjetartalmú ételt kapunk, amelynek rosttartalma sem elhanyagolható. Hozzávalók (4 főre) 500 g vöröslencse penne tészta 2 csapott teáskanál parajdi só (vagy ízlés szerint) 4 maréknyi friss spenót 200 ml rizs, vagy kókusztejszín őrölt fekete bors 2 cikk fokhagyma 3 evőkanyálnyi olíva olaj Szokásos módon megfőzzük a penne tésztát, leszűrjük és meglocsoljuk kevés hidegen sajtolt olíva olajjal. Egy cikk fokhagymát felaprítjuk, kissé átpirítjuk a felhevített olíva olajon, rádobjuk a spenótleveleket, sózzuk, borsozzuk, lefedjük. Miután kissé “összeesett” ráöntjük a növényi tejszínt és keveset a tészta főző vizéből. Ha szükséges még sózzuk és belepréseljük a másik cikk fokhagymát. Hozzáadjuk a kifőtt pennét a tejszínes spenóthoz és kis láng felett átforgatjuk, tálalhatjuk is. Én kevés növényi sajtot tettem a tetejére tálaláskor. Gyors ebéd vagy vacsora.        

30 Napos Vegán Kihívás - 4. hét

2017. március 28. Vegagyerek 

30 Napos Vegán Kihívás - 4. hét 22. NAP Reggeli: valamilyen kásaféle, aminek kedvenc gabonád lehet az alapja (zabpehely, árpa, vagy quinoa). Fele víz, fele növényi tej keverékével főzd puhára, adj hozzá főzés közben kis mazsolát, utána kis őrölt fahéjat, 1 evőkanál őrölt lenmagot, valamilyen olajos magfélét. Gazdagíthatod bármilyen idénygyümölccsel is! Ebéd: avokádós - paradicsomos szendvics Teljes kiőrlésű kenyér szeletekre kenj pl. kölesmajonézt, vagy csicseripástétomot, tegyél rá salátalevelet, paradicsom - és avokádó-szeleteket, friss bazsalikomleveleket. Uzsonnára ehetsz friss gyümölcsöt, vagy gyümölcssalátát. Vacsora: serpenyőben pirított zöldségek, kis bio szójaszósszal (pl. Shoyu a DM-ből) ízesítve, friss salátával, esetleg pirított tofukockákkal. Hozzá egyél kb. 50-70 g bármilyen főtt gabonát (pl. kölest, vagy barna rizst) 23. NAP Reggeli : fahéjas quinoa-kukoricapehely reggeli Ebéd: makaróni - saláta Főzz meg egy adag teljes kiőrlésű tésztát (kb. 70-100 g/­­ fő), tegyél hozzá tojásmentes majonézt (pl. kölesmajonézt, vagy rizsmajonézt, utóbbit lehet üvegben is kapni), durvára reszelt sárgarépát, felkockázott kaliforniai paprikát, és feldarabolt zellerszárat, vagy bármilyen szezonális zöldséget. Ízesítsd sóval-borssal! Vacsora: nyers kelkáposzta tekercs Kenj natúr mogyoró-, vagy mandulakrémet (megmosott és lecsöpögtetett) kelkáposztalevelekre, majd tekerd fel! Esetleg megkenheted csicseripástétommal, vagy vékonyan ajvárral, szórd meg friss csírákkal és úgy tekerd fel! 24. NAP Reggeli : zöld turmix egy jó nagy adaggal, a délelőtt folyamán utána ehetsz még akár 1 szelet barna pirítóst mandula-, vagy kesukrémmel, vagy friss gyümölcsöt tetszés szerint Ebéd: thai zöldséges-rizses egytálétel Elkészítheted Magdinak ezt a receptjét, és a pirított zöldségeket, tofut tálalhatod főtt barna rizzsel! Vacsora: bab-, vagy lencsesaláta , amit gazdagíts aprított spenót levelekkel, esetleg kockákra vágott kaliforniai paprikával, kis citromlével, ízesítsd sóval-borssal! Főzhetsz hozzá quinoat (nem puffasztottat!:), esetleg teljes kiőrlésű tésztát is!   25. NAP Reggeli: diónugátos zabkása, amibe keverhetsz 1 ek. őrölt lenmagot is! Ebéd: pirított szejtáncsíkok egy nagy adag vegyes salátával A szejtánt (avagy búzahúst) veheted készen bioboltban is, előfűszerezett, félkész verzióban csomagolva (ha még sosem kóstoltad, akkor javaslom először így próbálkozz!:-), vagy ha olcsóbb megoldást szeretnél, akkor otthon is készítheted szejtánporból (utóbbit ugyancsak bioboltban tudod beszerezni). Az otthoni elkészítéshez infókat találsz ebben a bejegyzésben: http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­2009/­­02/­­tepsis-szejtan-buzahus-rozmaringos.html Vacsora: s penótos-brokkolikrémleves teljes kiőrlésű pirítóssal 26. NAP Reggeli: natúr kukoricapehely növényi tejjel leöntve, magokkal, friss, vagy esetleg fagyasztott és felolvasztott bogyós gyümölcsökkel gazdagítva. Ebéd: szendvics teljes kiőrlésű kenyérből Kend meg a kenyeret tojásmentes, pl. kölesmajonézzel, vagy ajvárral, vagy csicseripástétommal, vagy bármilyen tetszőleges krémmel a korábbiak közül, tegyél rá néhány friss salátalevelet, a tegnap ebédről megmaradt szejtáncsíkokból, vagy esetleg   gabonakolbásszal, és néhány paradicsom karikát. Vacsora: vega fasírtgolyók friss vegyes salátával 27. NAP Reggeli: mákos zabpehely tetszőleges gyümölccsel Ebéd : spenótos csicseriomlett Desszert uzsonna: agyfényező golyók :) Vacsora: céklatorony avokádós kesukrémmel és karamellizált tofuval   28. NAP Reggeli : főzz meg quinoat fele víz-fele növényi tejben, adj hozzá mazsolát főzés közben, és amikor elkészült, kis fahéjat, és reszelt, vagy apróra vágott almát. Ebéd: Olaszos köleslepény medvehagymás zöldborsópürével Desszert, vagy uzsonna : Almatorta , vagy ha nyersre vágysz Gitta nyers Almapudingja Megjegyzés!!: az almatorta receptjénél a rebarbarát helyettesítsd almával és nem fontos elkészíteni hozzá a szójakrémet, ha nem szereted!:) A maradékból pedig ehetsz másnap reggelire is, vagy uzsonnára!;) Vacsora: friss leveles salátába keverj bele valamilyen főtt babfélét, adj hozzá friss paradicsomot, nyers zöldségeket, és akár avokádókrémet is.

Keksztekercs

2017. március 28. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Keksztekercs  Esztitől kaptuk, A hagyományos Horváth Ilona könyv alapján továbbfejlesztve. :) Hozzávalók: - 450 g darált keksz (Lidl-ben kapható vegán vaníliás keksz) - 90 g porcukor - 1,8 dl növényi tej vagy növényi tejes híg gabonakávé Töltelék: - 10dkg növényi vaj - 10dkg porcukor - 5dkg kókuszreszelék A kekszet ledaráljuk és az előirt anyagokkal összegyúrjuk. A kekszet kettéválasztjuk és labdákat gyúrunk belőle. Kókusszal meghintett ezüstpapíron négyszög alakúra kihajtjuk mindkettőt. A krém hozzávalóit habosra keverjük, ezzel megkenjük, felcsavarjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ferde szeletekre vágjuk. Egyszerű, gyors, sütés nélküli finomság. Jó Étvágyat! :)

Nyers vegán csokipuding

2017. március 16. Vegán lettem 

Nyers vegán csokipudingA nyers vegán csokipuding kézenfekvőbb dolog volt vegánná válásom után, mint másoknak a levegővétel, és mivel masszívabban vagyok édesszájú, mint egy vagonnyi óvodás, ezért örömmel láttam, hogy van alternatívája a napi másfél tábla Milkának.   De még milyen. Attyaég, de még milyen… A krémselymes megváltás nyers vegán csokipuding formájában érkezett egy kedves barátom Messenger üzenetében, válaszul ,,Ernő, A turmixgép beszerzésének hírére. Miután tesómtól február közepén megkaptam a karácsonyi ajándékom (Mi így érezzük jól magunkat. Pont.), szisztematikusan elkezdtem ledarálni mindent - a szomszéd néni macskáján kívül -, amit otthon találtam, és szerettem volna a szervezetembe juttatni.   Ekképp tehát szerezzük be a következőket a nyers vegán csokipuding elkészítéséhez: 1 db avokádó 3 db datolya 1 db közepes méretű banán fele – harmada (nem kell sok) 1,5 dl rizs /­­ mandula /­­ kókusz /­­ tönköly ital, bármelyik jó 2 felespohárnyi nyers, cukrozatlan, 20%-os kakaó 3 csipet só negyed felespohárnyi fahéj és ha te is tök perverz vagy, akkor egy kevés szerecsendió kókuszreszelék a díszítéshez (meg mert baromi finom)   …majd készítsük is el a nyers vegán csokipudingot: A felespohár a legegyszerűbb mérce és tuti van otthon. Nyilván azokból az időkből, mielőtt vegánná avatásunk előtt a bűnösök életét éltük, és elfelejtettünk volna mindent a növényevésen és a misszionárius pózon kívül. Így előre megfontolt szándékkal, különös kegyetlenséggel aprítsuk darabokra a szilárd összetevőket. Miután megbizonyosodtunk, hogy az árván maradt datolyák nem zokognak tovább szüleik elvesztésének a látványától, a felkockázott növényi eredetű nyersanyagainkat helyezzük a turmixgép acélpengéi közé, szórjuk rá a porokat (ne kezdd el reflexből összetekerni a húszezrest), majd műalkotásunk megkoronázásaként öntsük nyakon a növényi itallal. Kapcsoljuk turmixunkat közepes – maximum fokozat környékére jó egy percig. Ebben a fázisban mindig érdemes megkóstolni. Amennyiben nem találod elég édesnek (mondhatni tök keserű az egész), akkor menj vissza az asztalra, és tedd bele a lemészárolt datolyákat, amiket a fotók készítése miatt kihagytál, majd turmixold megint egy percig. Most már elég édes lesz. Egy kicsit úgy éreztem magam, mint az egyszeri ősember, akinek a szinkronicitások (korábbi nevén: véletlen, de olvassatok Jungot) segítettek megismerni a világot: a dupla turmixolás miatt sokkal selymesebb lett a készítmény, mint a korábbi esetekben. Továbbá tehetsz bele még fahájat, vagy bármi egyebet, amitől az ízlésednek jobban megfelel a végtermék. Építő jellegű kommented kérlek, ne tartsd magadban, hadd áramoljon az információ.   Az így kapott puding a fent leírt mennyiségekből a fotón látható duplája lesz. Ez azért masszív adag szénhidrátból, a kakaó ráadásul afrodiziákum, úgyhogy óvatosan (vagy hajrá, helyzettől függ…) a nyalánksággal. Direkt nem írom, hogy ez hány adag: amikor valami indokolatlan és tök felesleges, de mindkettőnk szerencséjére viszonzatlan valakibezúgás miatt egy hétig ágyban fekve kapucniban animét nézek és trip hopot hallgatok, akkor nagyjából fél adagnak is kevés, ha viszont kiegyensúlyozottan étkezem (nagyrészt nyersen), eljárok futni, tartom a heti két jógát, reggel-este meditálok legalább harminc percet, és csak úgy áramlik a csí, hogy kábé teleportálva húzom ki a szomszéd néni kukáját, akkor simán háromszorra-négyszerre elég egy kis tálkával. Ja, és még valami: ha szeretettel, odafigyeléssel, törődéssel készítitek, mintha egy kicsit még jobban összeérnének az ízek. Váljék a te, és annak a kedves egészségére, akivel megosztod. Bokor Krisztián  

Banán turmix

2017. március 14. Beautilicious 

Banán turmixA nap folyamán megéheznél, de nincs időd leülni enni, ezt bármikor kortyolgathatod. Remek energiaforrás például edzés előtt vagy akár két nagyobb étkezés között. Csupa finomsággal van tele, nagyon finom és pillanatok alatt kész :) hozzávalók - 1banán - 2ek natúr joghurt - 1ek chiamag - 1ek kókuszreszelék - 250ml növényi tej Elkészítés: Nincs más dolgod, mint turmixgépbe pakolni a hozzávalókat, összeturmixolni és élvezni az ízeket :)  

Shakshuka pszeudo-tojással

2017. március 11. Vegán muflon 

Shakshuka pszeudo-tojássalMost pedig átadnám a szót önkritikus énemnek: Mi ez az ótvaros mrutyok? A disznóm se enné meg, sőt, már attól vérhasban pusztulna el, ha kivinném a laptopot az ólba, hogy megmutassam neki! Ál-rántottát az izraeli lecsóra? Mi lesz a következő, fogkrémes padlizsán? Seduxenes zöldbabfőzelék? Sürgősen húzzál vissza vadászgörényt csutakolni, te málészájú szalmonella-generátor! Ám meg kell védenem magam magamtól! Egyrészt, mert a veganizálásnál kevés nemesebb cselekedet létezik, ez pedig bocsánatos bűnné teszi a gasztronómiai szentségtörést. Másrészt, mert taplóparaszt módon finom lett a végeredmény, és ez a lényeg. Aki nem ért egyet, hagyjon gyalázkodó kommenteket a bloggazda külön bejáratú szerzői oldalán! Komponensek: 1 fej vöröshagyma 1 ek barnacukor 2 db kaliforniai paprika (ha színvakoknak főzünk, lehetnek azonos színűek is) 800g aprított paradicsom (konzerves, de variáljunk!) 2 babérlevél 2 tk kakukkfű 1 tk római köménymag 1/­­2 tk sáfrány (hétfejű - kikacsintás, tapsoló nyugdíjasok) 2 ek petrezselyem felaprítva 2 ek korianderlevél felaprítva nüansznyi cayenne bors só/­­bors Az alternatív tojáshoz: 400g natúr tofu 1 tk római köménymag 1/­­2 fej vöröshagyma 1 tk kurkuma 3 ek növényi tejszín só/­­bors Ésakkor: A római köményt szárazon lepirítjuk, majd olajat adunk hozzá, és hozzápasszítjuk a felcsíkozott hagymát. Ha már üveges, mint öreganyám vitrinje, hozzáadjuk a felcsíkozott paprikát, a cukrot, a zöldfűszereket, és öt percig közepes lángon főzőkanállal tutujgatjuk. Hozzápasszítjuk a paradicsomot, a sáfrányt, a cayenne borsot, sózzuk, borsozzuk értetlenkedés nélkül. Addig főzzük, amíg a paprika roppanósan puha nem lesz. Egy másik edényben olajat hevítünk, hozzáadjuk a római köményt, a hagymát, a kurkumát, majd pár perc után az összetört tofut. Belelötyböljük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd a lecsó tetejére helyezve, ájtatos tekintettel szervírozzuk.

Tofus körözött

2017. március 8. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Tofus körözött Gyors, egyszerű és isteni kőrözött Lillától... Hozzávalók: -  2 db füstölt tofu - fél kocka alsan növényi vaj - 2 dl natúr yofu - só - bors - darált kömény - fűszer paprika - 3 nagyobb gerezd fokhagyma - 1 lilahagyma Veszünk egy mély tálat és a tofut szétnyomkodjuk, majd bele tesszük a vajat, a yofut,a fokhagymát a lilahagyma negyedét, és a fűszereket ízlés szerint.  A köménnyel ne spóroljunk. Majd ezt összeturmixoljuk, hogy krémes állagot kapjunk. A végén a maradék lilahagymát apróra felkockázzuk és teszünk bele petrezselymet. Jó Étvágyat!


Az összes 'növényi' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!