növényi receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Meggyes lassi

Ünnepi fatörzs (vegán)

Petrezselyemleves










növényi receptek

Ünnepi fatörzs (vegán)

2018. december 8. VegaLife 

Ünnepi fatörzs (vegán)Kimondottan ünnepi édesség, amelynek eredeti neve "Yule log". A log szót először számítástechnikában ismertem meg (még IRC-es időszakomban), ez esetben azonban egészen mást jelent: fatörzs, fahasáb, farönk. A yule szó hozza leginkább közelebb az ünnepihez ezt a desszertet, mivel ez a szó a Nap visszatérésének ünnepét jelöli. Az éjszakák most, decemberben a leghosszabbak. A hosszú sötét téli éjszakákon mindent elrejt a jég, a hó. A napfordulótól kezdve azonban egyre hosszabbodnak a nappalok. A fény újjászületik, napról napra er?södik. A fény és a sötétség közti örök harcban ismét a világosság kerekedik fölül. Az északi népeknél a Yuletide, tizenkét éjszakán át tart (dec. 20. - december 31.). Ez az időszak  reperezentálja az óév elmúlását, valamint az új esztend?re való készülődést.  Mégis miért fatörzs a neve, honnan ered a szokás, hogy karácsony tájékán fatörzset sütnek (napjainkban már inkább csak vesznek) a háziasszonyok? A szokás a középkorra vezethető vissza, az északi népeknél elterjedt hagyomány "hozza" karácsony környékén tányérunkra a fatörzs szeletet. A "yule log" eredetileg egy gondosan kiválasztott egész, nagy darab fa volt, amit ünnepi szertartás közepette hoztak a házba. A legnagyobb végét a tűz szívébe helyezték. A fa további részeivel táplálták a tüzet a karácsony 12 napján keresztül. Csak tiszta kézzel szabadott meggyújtani. Ünnepként élték meg ezt a hagyományt, mert a tűz nem csak meleget, de világosságot is adott a házban lakók számára. Ez az ünnepi tradició első napján a "Tizenkét éjszaka" nevü süteményt fogyasztották. Ahogy a modernizáció által a fűtési lehetőségek is korszerűsödtek, a teljes, nagy fából már csak az ünnepi asztalt díszítő fatörzs maradt meg napjainkra.   A piskótatekercs receptje Hozzávalók: - 17 dkg fehér liszt - 8 dkg teljes kiőrlésű liszt - 3-4 evőkanál nyírfacukor - 2-3 evőkanál kakaópor (vagy karobpor) -  14 evőkanál növényi tej  -  2 evőkanál étolaj - 1 kisebb citrom kifacsart leve -  1/­­2 teáskanál szódabikarbóna   Elkészítés: Fogunk egy tálat, összekeverjük benne először a száraz hozzávalókat, majd hozzákanalazzuk a növényi tejet és étolajat és hozzáadjuk a citrom levét. Csomómentesre keverjük majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha beleszúrjuk a piskóta közepébe, és nem ragad rá, megsült a piskótánk. Ezt követően kivesszük és egy enyhén nedves konyharuhával (ne csöpögjön belőle a víz, éppe csak picit legyen nedves), felcsavarjuk a tésztát. A konyharuhát a tiszta pultra tesszük, arra fektetjük a kisült tésztát (nem baj, ha a sütőpapír rajta van) és így pihentetjük, amig ki nem hül. Ne nyomogassuk, mert a tészta megtörhet. Ha kihűlt, óvatosan leszedjük róla a papírt és először belül töltjük meg az avokádós csokikrémmel, majd felcsavarjuk és kívülről is megkenjük vele. A legvégén a villát végighúzkodva mintázatot teszünk a rákent csokikrémre és így pihentetjük a hütőben pár órát vagy egy éjszakát. A tetejét tetszés szerint dekoráljuk, én kókusz csipszet szórtam rá. A  csokikrém receptje Hozzávalók: -  2 db érett nagy avokádó héj nélkül -  7 dkg kakaópor (kevesebb karobbal is készíthető!) -  6 dkg kókuszolaj -  10 dkg édesítőszer, pl: nádcukor, nyírfacukor, áztatott datolyából szósz, stb, ki mit használ -  1 csipet tengeri só -  1/­­2 vanília kikapart belseje vagy 1 teáskanál vanília esszencia   Elkészítés: Vegyük elő a turmixgépet és a fentieket mindet, ebben a sorrendben tegyük bele. Indítsuk el, és hamarosan látni fogjuk hogy milyen fantasztikus krémet kapunk végeredményne k. Lehet, néha egy átkeveréssel segíteni kell a turmix gép munkáját.   Olyan krém lesz, mint a csokitorták csokikrémje. Ha lágyabb krémet szeretnénk, pár csepp vízzel vagy növényi tejjel krémesebb lesz. A kész krémet kb. 1/­­2 órára érdemes hűtőbe tenni, megdermedés után jobban használható.

Petrezselyemleves

2018. december 8. Kertkonyha 

 Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Ezt a receptet annak írtam, aki szereti a petrezselymet. Mily meglepő..! :))) Persze aki annyira nincs érte oda, az esetleg (részben) helyettesítheti bármilyen más zölddel, pl. spenóttal, de a bátrabbak próbálkozhatnak a zeller zöldjével is! A petrezselyem ugyanakkor fantasztikus növény, és méltánytalanul keveset eszünk belőle, ha csak mutatóban rakunk a tányérra a színéért. A zöldje ásványi anyagokban rekorder (kálium, vas), és kiemelkedően nagy mennyiségű C-, A-, és E- vitamint tartalmaz. Kiváló vízhajtó, és tele van finom illóolajokkal is. Ezek miatt szuper nyugtató, és jót tesz a magas vérnyomásnak, vizesedésnek. Csökkenti a szervezet allergiás reakciót is, ezért a petrezselyem segít nekünk még a szúnyogcsípéskor és a nyári tüsszögések idején is. Hozzávalók két személyre: - negyed vöröshagyma - negyed gerezd fokhagyma - 3 kis krumpli - fél mk mustár - fel mk kurkuma - késhegynyi pirospaprika - 1 mk só, bors, olaj - 1 nagy marék petrezselyemzöld - Egy evőkanál olívaolajon fonnyaszd meg először a vörös- majd fokhagymát. - Kanalazd rá a mustárt, és szórd bele a meghámozott, felkockázott krumplit. Most készítjük a leves alapot. - Öntsd fel 3 dl vízzel, és főzd meg a porított fűszerekkel. Hagyd kicsit kihűlni. - Utoljára turmixold bele a petrezselymet. Ezt már nem kell főzni, maradjon nyers. A krumplis levest öntsd be a botturmix poharába, dobd bele a megmosott zöldet, és turmixold krémesre. - Extra tipp: sült hagymával tálalva nagyon finom! :) Jó étvágyat! Elkészítési idő: 10 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven  Karácsonyi akció részleteiért KATT IDE   The post Petrezselyemleves appeared first on Kertkonyha.

Egészséges a növényi alapú étkezés? 3 könyv, ami megadja a választ

2018. december 3. ZöldElla vegán életmód blogja 

Társadalmunkban a táplálkozással kapcsolatos "tudás" alapjai azok a több évtizedes hiedelmek, amik mára meghaladottakká váltak és tudományosan megcáfoltak. [...] Bővebben!

Mediterrán kuglóf

2018. november 30. VegaLife 

Mediterrán kuglófCsempésszük a konyhánkba ősszel vagy télen is a Földközi-tenger partvidékének ízeit néhány finom hozzávalóval! Nincs másra szükségünk mint olívabogyóra - abból is a feketét ajánlom, ha csak nem az éretlen zöldért rajongsz - és aszalt paradicsomra. Ma már egyre több helyen árulnak olajban eltett aszalt paradicsomot, aminek az olaját is felhasználhatod akár ehhez a sós kuglófhoz, ha te magad nem aszaltál és tettél volna el a télre. E két hozzávalót keverünk egy kelt kenyér vagy kuglóf tésztához és ha kisült, élvezhetjük is a napsütötte, mediterrán ízeket otthonunkban. A kuglófot akár karácsonyra vagy húsvétra is elkészíthetjük. A recept Hozzávalók: - 3.5 dkg élesztő  - 3 dl meleg növényi tej  - 15 dkg teljes kiőrlésű liszt - 30 dkg fehér liszt (BL-55)  (+ a forma kikenéséhez egy kevés) - 5 dkg  őrölt zabpehely - 1-2 dkg őrölt lenmag+víz - 1 tk só - 5 dkg kókusz zsír vagy növényi margarin vagy az aszalt paradicsomból maradt olaj (+ a forma kikenéséhez egy kevés) vagy oliva olaj - 15 szelet aszalt paradicsom - 15 szem magozott fekete olivabogyó   Elkészítés: Egy nagyobb tálba az élesztőt belemorzsoljuk. Tűzhelyen kézmelegre megmelegítjük a növényi tejet (ne mikróba). Az élesztőre a kellemesre felmelegedett tejet ráöntjük. Amíg várjuk, hogy eleledjen az élesztő, elővesszük a többi hozzávalót. Az őrölt lenmagra ráöntjük a vizet és várunk pár percet, ez képes a tojást helyettesíteni. Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi hozzávalót is, a vízben megáztatott lenmaggal együtt, kivéve az aszalt paradicsomot és az olivabogyót. Először fakanállal összekeverjük, majd kezünkkel jól átgyúrjuk a tésztát. Ha túl száraz lenne, egy kevés szójatejet vagy vizet öntünk hozzá, ha túl nedves, kevés lisztet szórunk a tetejére. Addig kell gyúrni, míg az edénytől el nem válik. A paradicsomot, felszeleteljük. Ha száraz a paradicsom, érdemes pár percet kevés meleg vízben megáztatni, ha olajban eltett aszalt paradicsom, akkor az olajat lecsepegtetjük róla korábban és felhasználjuk a tésztához. Az olívabogyókat szintén felszeleteljük, de legalább felezzük. A tésztához hozzákeverjük a paradicsomot és az olívát, jól átkeverjük. Ha kis gömböccé állt össze a tészta, meleg helyen lefedve pihentetjük kb. 45-60 percet. Közben a  sütőformákat kikenjük egy kevés kókusz zsírral és megszórjuk egy kevés liszttel. Beletesszük a megkelt tésztát a kuglóf formába, ahol kelesztjük még kb. 20-30 percet, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb.  30-40 percet sütjük. További tippek az elkészítéshez: - Ha szeretjük a fűszeresebb ízt, tehetünk hozzá rozmaringot/­­oregánót vagy provanszi fűszer keveréket és/­­vagy apróra vágott fokhagymát és/­­vagy lila hagymát. - Ha van kenyérsütőnk, a tésztát abban is elkészíthetjük dagasztás funkciót használva. - Ha olajban eltett aszalt paradicsomot használunk, a lecsepegett olajat a tésztához keverhetjük, ez esetben kevesebb vagy semmennyi margarin vagy kókusz zsírt kell a tésztához tenni. - Ha szeretjük és van a konyhánkban, sörélesztő pelyhet is keverhetünk a tésztába vagy megszórhatjuk vele a kuglóf tetejét a sütés félidejében. - Ha pástétomot is szeretnénk hozzá készíteni, kipróbálhatjuk a Provanszi olíva-pástétomot vagy a Napraforgós cukkini pástétomomot vagy az Aszalt paradicsomos pestót vagy a szintén finom Bazsalikomos pestót.  

Magyaros sütőtök-krémleves

2018. november 24. Kertkonyha 

 Karácsonyi akció részleteiért KATT IDE FEKETE PÉNTEK akció: november 25-éig 15% kedvezmény bármelyik főzőtanfolyam árából Esküszöm, már vagy tizenötféle sütőtök-krémlevest kipróbáltam. Volt keleties, volt édeskés, volt krumplis, volt sokzöldséges, volt afrikai, szóval, mindenféle. De magyaros miért nem? Létezik egyáltalán magyaros sütőtök-krémleves? Na, ennek jártam utána ma. Nem tudom, hogy én találtam-e ki (valószínűleg nem, haha), de ha csak megtaláltam, már annak is nagyon örülök! ;) Hozzávalók két adaghoz - 150 g sütőben megsült tök (már sütve mérve) - negyed fej vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 200 ml növényi tej (minél semlegesebb ízű, javaslom a cukrozatlan szójatejet vagy rizstejet) - 2 mk édes pirospaprika - fél mk csípős pirospaprika - 1 késhegynyi őrölt fahéj - fél mk füstaroma ( tudod, a teljesen természetes, folyékony verzió) - só ízlés szerint - Egy evőkanál olajon pirítsd meg a vékonyra szeletelt vöröshagymát, majd amikor majdnem kész, mellette a felkarikázott fokhagymát is. Zárd el alatta a tüzet, majd szórd rá a pirospaprikákat. Gyönyörű színe lesz, és – hű, hogy szállnak azok az illatok! :) Jól keverd össze. - A botturmix poharába kapard bele a sütőtököt, hintsd rá a pici fahéjat, locsold meg füstaromával és kanalazd bele a pirított hagymákat. - Öntsd fel a tejjel, lazítsd még ugyanannyi vízzel, sózd meg, és turmixold krémesre. - Pirított hagymaszeletekkel tálald. Jó étvágyat! Elkészítési idő (megsült tökből): 5 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven FEKETE PÉNTEK akció: november 25-éig 15% kedvezmény bármelyik főzőtanfolyam árából  Karácsonyi akció részleteiért KATT IDE The post Magyaros sütőtök-krémleves appeared first on Kertkonyha.

Erdei gyümölcsös-joghurtos chia puding

2018. november 20. VegaLife 

Erdei gyümölcsös-joghurtos chia puding Ha reggelire készíted, szuper reggelid lesz szuper hozzávalókkal. Ha desszertként tálalod, akkor pedig szuper édesség. Szuperlativuszokban beszélve elmondhatom, hogy szuper, ha chia pudingot fogyasztasz, mert a chia mag egészséges élelmiszer, gazdag ásványi anyagokban, mint a vas, foszfor, magnézium, réz és különösen a kalcium, Magas rosttartalménak  köszönhetően lassítja a szervezetben a szénhidrátok lebontását és cukorrá alakítását, így megelőzi az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést. Ezáltal lelassítja és megelőzi a diabétesz okozta gyulladások kialakulását is.  A chia magban található rost igen nagy mennyiségű folyadékot képest megkötni, zselésedik, és a gyomorban térfogata megnő, ezáltal fogyasztója hosszabb ideig érzi magát jóllakottnak, így kevesebb kalóriát fogyaszt. A chia magban megtalálható fehérjék szintén segítenek az étel utáni sóvárgás leküzdésében és az evés mérséklésében, így az kiváló összetevője bármilyen diétás étrendnek. A chia magról bebizonyították, hogy képes csökkenteni a vérben a trigliceridek és az LDL vagy rossz koleszterin szintjét, miközben növeli a HDL avagy jó koleszterinét. Segít kontroll alatt tartani a vérnyomást, csökkenti az inzulinrezisztenciát és az artériás gyulladásokat, hozzájárul a hasi elhízás csökkentéséhez, mindezek által védi a szív egészségét, megelőzi az agyvérzést és a szívrohamot. (forrás chia-mag.com) A recept Hozzávalók: - 20 dkg erdei gyümölcs mix - 250 ml növényi joghurt - 3 ek chiamag - Datolya vagy agave szirup vagy valamilyen egészségesebb cukorpótló - Díszítéshez kókuszreszelék vagy kókuszcsipsz   Elkészítés: Egy evőkanálnyi gyümölcsöt félre teszünk, a többit botmixerrel vagy turmixgéppel összedolgozzuk, hozzáadjuk a joghurtot. Amikor kész a gyümölcsös joghurt, hozzákeverünk kb. 2 ek szirupot (édes íz igénye szerint többet is lehet) és a chiamagot. Jól átkeverjük, majd hűtőbe tesszük, hogy megszívja magát nedvességgel. Tálalás előtt kókuszcsipsszel és pár szem erdei gyümölccsel díszítjük.    

Tepsis batáta – rostélyos beütéssel

2018. november 14. Kertkonyha 

Tepsis batáta – rostélyos beütéssel Karácsonyi akció részleteiért KATT IDE Évekkel ezelőtt volt valaki (én…) aki már sokat hallott az édesburgonyáról, de még sosem kóstolta. Édes burgonya? Éééédes..? Minek az? :))) Ezért aztán nem is sürgettem azt a kóstolgatást olyan nagyon. Az sem segített, hogy hogy a neve a hétköznapi beszédben szinte használhatatlanul hosszú és nyakatekert, pfff! Aztán eljött az első nagy kóstoló, ami egy kenyérre kenhető pástétom volt. Édeskés szendvics? Hát, sajnos az sem lett a kedvencem, köszönöm. :)) Eltelt pár év, és akkor jött velem szembe ez a recept, amiben – hát, igen – vállalhatatlanul sok a vörös- és fokhagyma! :D De pont ettől jó. Ezért bátorkodom, és szerintem teljesen helyén is való rostélyosnak hívni eme fantasztikumot. Én rendszeresen, már a tepsiből megeszem a magam tripla adagját. A maradékhoz amúgy szuper vegán fasírtrecepteket találsz ITT és ITT. :)   Hozzávalók egy nagy tepsi batátához - 2,5 kg batáta - 4 fej vöröshagyma - 5-6 gerezd fokhagyma - 1 mk rozmaring - só, bors - olívaolaj - Hámozd meg és vágd 2-3 centis darabokra a batátát. A vöröshagymát vágd négybe vagy nyolcba, a fokhagyma gerezdeket pedig felezd meg. - Keverd el a zöldségeket egy jó nagy adag sóval, tekerj rá pár szórás borsot, hints rá a rozmaringot. Jól forgass mindent össze, és locsold meg finom olívaolajjal is. - 200 fokos sütőben süsd, amíg a szélek meg nem pirulnak. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 40 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven  Karácsonyi akció részleteiért KATT IDE   The post Tepsis batáta – rostélyos beütéssel appeared first on Kertkonyha.

Csalánleves – vegán recept

2018. október 18. VegaNinja 

A csalánt csak kellemetlen, útszéli gyomként, vagy gyógyteaként ismerik sokan, pedig ízletes levest lehet belőle főzni. Körültekintően szedve többnyire megúszhatjuk a csípését. Zacskót húzva a kezünkre egy másik zacskóba szüretelhetjük a fiatalabb, szár végi leveleket, levélpárokat, majd az alábbi módszerrel teljesen elvehetjük a csípősségét. Nézzük, mi a titok! A csalánt – ahogy a többi gyógynövényt sem – ne út mellett szedjük, mert a szmog rátelepszik és beszívódik a levelekbe. Zsenge hajtásokat válasszunk. Hazaérve hűtőben eláll egy napig zacskóban, de azért másnap érdemes elkészíteni. Így vehetjük el a csípősségét: a nejlonzacskót, amiben a csalán van, tegyük bele még egy réteg nejlonzacsiba, és engedjünk bele annyi vizet, hogy ellepje a leveleket, és alaposan dörgöljük, masszírozzuk át a leveleket a vízben, zacskón keresztül. Az így keletkező csalános víz állítólag levéltetű elleni permetezésre használható.  Ismételjük meg 2-3-szor a dörzsöléses mosást. Ezzel kimosódik az irritáló anyag a levélszőröcskékből. Ez után letépkedhetjük szabad kézzel a leveleket a szárakról, és feltehetjük főzni. Csalánleves hozzávalók: 3 nagy maréknyi csalánlevél 1 nagy gerezd fokhagyma 1 evőkanál natúr ételízesítő (elhagyható) 1 dl növényi tej (édesítetlen) 1 evőkanál apró szemű zabpehely, vagy zabliszt só ízlés szerint Főzzük meg a csalánleveleket sóval, összetört fokhagymával és természetes ételízesítővel ízesített vízben. Egy deciliter édesítetlen növényi tejet rázzunk/­­keverjünk össze zabpehelyliszttel (vagy zabpehellyel). Amikor a csalán kb. 20 perc alatt puhára főtt, adjuk a zabos-növényi tejes keveréket a leveshez, és botmixer segítségével aprítsuk ízlés szerint. Én szeretem, ha vannak nagyobb levéldarabok még a végeredményben, de teljesen simára is apríthatjuk. Szezámmaggal, tökmaggal megszórva, vagy növényi tejszínnel meglocsolva tálalhatjuk. The post Csalánleves – vegán recept appeared first on VegaNinja.

Őszi töltött kelt tészta

2018. október 10. BioBrigi 

Őszi töltött kelt tésztaAz ovis szüreti mulatságra kellett valamit kitalálni. Az első változat zsömle tésztából formálódott, azután az óvónő javaslatára töltöttem meg. Nem nehéz elkészíteni, inkább csak pepecs munka van vele. Két változatban készült el végül, baracklekváros és mákos-baracklekvárral töltött formában.  Kevés időm volt rá, mert a gyerekekért délre megyek az oviba, de erős hátszéllel éppen készen lettem a négy tepsivel. Nem magamat szeretném fényezni, tudom, hogy a magam erejétől akár két tepsit is odaégettem volna. :) De a templom építés jutott eszembe, hogy a Jó Isten tud adni bölcsességet, gyorsaságot, még akár az ilyen "zöldségekre" is. Mert ez azért egy templomhoz képest gyurma művészet. :) II. Mózes 35:30-36 És monda Mózes az Izráel fiainak: Ímé az Úr név szerint hívta el Bésaléelt, a Húr fiának Urinak fiát, a Júda nemzetségéből. És betöltötte őt Istennek lelkével, bölcseséggel, értelemmel és tudománynyal minden mesterségben: Hogy tudjon kigondolni mindent a mit aranyból, ezüstből és rézből kell csinálni; És foglalásra való köveket metszeni, és fát faragni; és minden mesterséges munkát végezni. Azontúl alkalmatossá tette arra is, hogy tanítson, mind ő, mind Aholiáb az Akhiszamák fia, a Dán nemzetségéből. Betöltötte őket bölcseség lelkével, hogy tudjanak mindenféle faragó, és kötő, és hímző munkát készíteni, kék és bíborpiros, karmazsinszínű és lenfonálból, és takácsmunkát, a kik készítenek ilyenféle munkát és kigondolnak mesterműveket... Hozzávalók: 60 dkg liszt (tönköly teljes kiőrlésű és fehér fele-fele arányban) 5 dl növényi tej (mandula volt) 3 púpos evőkanál méz, vagy 3 ek gyümölcscukor, ha vegánt szeretnénk 2 ek olivaolaj 2 g élesztő 1 csipet vaníliapor 1 nagy csipet só kenéshez pl. kevés szójajoghurt töltelékhez: 3 ek mák,  150 g sűrű baracklekvár Kenyérsütő gép keverő edényébe tettem a hozzávalókat, a géppel megdagasztattam. Fél órát kelesztettem. Közben a mákot megdaráltam, és a lekvár felével összekevertem.  A tésztát két részre vettem szét, az egyiket kinyújtottam kb. fél cm vastagságúra.  A szélén vágtam 7 db vékony csíkot, amiből majd az inda lett. Illetve 7 kis nudlit szőlőszárnak. A többi tésztát felkockáztam éles késsel. Olyan 3x3 cm-es darabokra. Nekem 7 db szőlő lett ebből az adagból, de kb. akkorák voltak, mint a tenyerem és az ujjaim együtt.  A kis kockákra kiskanállal rákanalaztam a tölteléket. Amikor a mákos elfogyott, a maradékra baracklekvár került. A kockákkal a lekvárt igyekeztem jól bevonni és viszonylagos gömböt formázni. A gombócokat egymás mellé raktam a sarokból indulva. A hajtás került mindig alulra. Első sorba egy, másodikba kettő, harmadikba három, negyedikbe négy. Azután a gombócok alá félig beigazítottam a "szőlőszárat", és rákanyarítottam az indát. A tetejét megkentem joghurttal (Nem szabad hígítani!). A második adagot vékonyabbra nyújtottam, késsel szőlőleveleket formáztam, megkentem. Egy-egy adag kb. 40 percet kelt, majd kb. ugyanennyit sült közepes hőfokon a sütőben.

Egyszerű, de finom és mutatós étel. A krumplit most is sütőtökkel és fokhagymával főztem meg, illetve pürésítettem össze, hozzá borsot, sót, oregánót és bazsalikomot adtam. A zöldségesbatyuhoz sima vegankompatibilis leveles tésztát vettem, a fagyasztott z

2018. október 9. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Egyszerű, de finom és mutatós étel. A krumplit most is sütőtökkel és fokhagymával főztem meg, illetve pürésítettem össze, hozzá borsot, sót, oregánót és bazsalikomot adtam. A zöldségesbatyuhoz sima vegankompatibilis leveles tésztát vettem, a fagyasztott z

2018. október 9. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Egyszerű, de finom és mutatós étel. A krumplit most is sütőtökkel és fokhagymával főztem meg, illetve pürésítettem össze, hozzá borsot, sót, oregánót és bazsalikomot adtam. A zöldségesbatyuhoz sima vegankompatibilis leveles tésztát vettem, a fagyasztott z

2018. október 9. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Melyik növényi tejpótló a legtáplálóbb?

2018. október 2. Hírek 

Laktózérzékenyek, vegánok figyelem: kiderült, melyik a legjobb alternatíva!

Növessz te is zöld bajuszt! – kampány a zöldturmixok népszerűsítéséért + recept

2018. szeptember 17. VegaNinja 

Növessz te is zöld bajuszt! – kampány a zöldturmixok népszerűsítéséért + receptSzeretném felhívni a figyelmedet egy remek kezdeményezésre, ami egy anyukától, Geosics Reginától, a Feminie.hu blog írójától indult, aki elkötelezett híve a tiszta, növényi táplálkozásnak. Regina ötletét  felkarolta a Magyar Vegán Egyesület, Magyarvári Szilvi dietetikussal és Gacsó Anikóval (MAVEG alelnök) együtt létrehozták a ZÖLDBAJUSZ kampányt. A Zöldbajusz arra sarkall kicsiket és nagyokat, növesszenek minél sűrűbben zöld bajuszt, azaz fogyasszanak rendszeresen zöldturmixot. Ebben kívánnak segíteni kihívásokkal, hasznos információkkal, előadásokkal, fotópályázattal és zöldturmix receptekkel. Csatlakozzatok Ti is a @zoldbajusz kezdeményezéshez, kövessétek az oldalt Facebookon és Instagramon is, és vegyetek részt a fotópályázaton szeptember 25-ig az értékes ajándékokért! További részletek és fotóbeküldés: www.maveg.hu/­­zoldbajusz Recept Én egy spenótos-bazsalikomos-citromfüves-gyömbéres almaturmixszal nevezek, a receptje ez alapján könnyen kitalálható. A fűszernövények a balkonládámból származnak, az alma szüleim kertjéből. 3 zöld alma egy marék friss bazsalikom egy ág citromfű egy nagy marék bébispenót egy ujjnyi gyömbér víz Ízlés szerint tehető még bele 1-2 banán, kurkuma és fekete bors is (ez utóbbi azért, hogy a kurkuma jobban kifejtse hatását). A hozzávalókat összeturmixoltam, és kész is. A gyömbér élénkít, a kurkuma rengetegféle jótékony hatással bír, többek között támogatja az ízületek jóllétét. The post Növessz te is zöld bajuszt! – kampány a zöldturmixok népszerűsítéséért + recept appeared first on VegaNinja.

Szójaviasz gyertya készítése

2018. november 26. ZöldElla vegán életmód blogja 

Szójaviasz gyertya készítéseA gyertya az ősz és a tél elengedhetetlen hangulat terméke, hiszen sokaknál az otthoni bekuckózásnak fontos eleme. Éppen emiatt pedig remek ajándék lehet. A gyertya pont amiatt, mert a nyugalom és meghittség hangulatának egyik eleme a korán sötétedő hideg hónapokban, nagyon kedves és személyes ajándék lehet, ha mi magunk készítjük el. A szójaviaszt környezetbarát anyagnak tartják, hiszen a szójababból nyert szójapelyheket sajtolják ki, hogy megkapják a szójaolajat, amit aztán hidrogénezéssel alakítanak át szilárddá.A szójaviasz tisztán ég, nem úgy, mint a paraffin gyertya, illetve az égési hőfoka is alacsonyabb, hiszen a paraffin 63 ?C, míg a szójaviasz 54 ?C ég, ami azt eredményezi, hogy a szójaviasz hosszabb ideig ég, így több ideig élezhetjük a szójaviasz gyertya lángját. (1) A szójaviasz többnyire pehely formájában kapható és gyertyaöntéssel, illetve kozmetikai alapanyagokat árusító webshopokban lehet megtalálni. Ugyanúgy színezhető és illatanyaggal illatosítható, mint a paraffin vagy méhviasz gyertya. Utóbbi gyertya típus egy vegán életmódot folytató ember háztartásában természetesen nem jelenik meg, azonban a hobbi boltokban a gyertyakészítés alapanyagént legtöbbször méhviaszt talál az ember. Éppen ezért is szerencsés, hogy végre kapható szójaviasz is a piacon, hiszen aki maga vegán vagy vegán családtagját, ismerősét szeretné saját kezűleg készített gyertyával meglepni, annak remek megoldás ez a növényi viasz. A gyertyakészítéshez szükséges alapanyagok és eszközök: szójaviasz fakanóc és talp tárolóedény (üveg, kerámia) illatanyag egy fazék üveg vagy fémtál kiöntős edény (opcionális) Ahhoz, hogy a gyertyához mennyi viaszra van szükségünk attól függ, hogy mekkora az űrtartalma annak az edénynek, amelybe majd a gyertyánkat öntjük. Kb. a tároló űrtartalmának kétszeres mennyiségére lesz szükségünk. A fazékban forraljunk fel vizet, majd ha az felforrt, akkor az üveg vagy fémtálunkat tegyük a fazékra (mintha csokoládét olvasztanánk) és öntsük bele a szójaviaszt, amit pár perc alatt felolvad. Ha teljesen megolvadt a viasz, akkor pár percig hagyjuk hűlni és adjuk hozzá az illatanyagot ha illatos gyertyát szeretnénk készíteni. Amíg hűl a viasz az illatosítás előtt, addig a tárolóedényünk aljára rögzítsük a kanócot, hogy ne mozduljon el. Erre a legpraktikusabb megoldás a kétoldalú ragasztó. Ha rögzítettük a kanócot és hozzáadtuk az illatanyagot a viaszhoz, akkor a viaszt érdemes átönteni egy kiöntős edénybe, majd abból önteni a tárolóedénybe. Óvatosan, sütőkesztyűvel fogjuk meg azt a tálat, amelyben a viaszt felolvasztottuk, hiszen annak az edénynek a fala is átforrósodott és megégethetjük a kezünket, ha nem figyelünk oda. Ha kiöntöttük a tárolóedénybe a viaszt, akkor hagyjuk állni pár óráig, hogy megdermedjen a gyertya. Ez kb. 2-3 óra és készen is vagyunk. Maga a gyertyakészítés kb. 10-15 percig tart, tehát elég gyorsan és könnyen készíthetünk egy kedves és akár személyre szabott ajándékot. A tárolóedény, amibe a gyertyát öntjük lehet újrahasznosított is, mint a befőttesüveg vagy valamilyen konzerv, használhatunk otthon talált vastagabb falú üvegpoharat, de vehetünk is kifejezetten gyertyaöntéshez fém tégelyt vagy vastagabb falú üvegedényt, üveg tárolót is. Kövess a közösségi médiában is! Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is!

Rakott kel

2018. november 24. Kertkonyha 

 Karácsonyi akció részleteiért KATT IDE Vannak időszakok amikor annyira kívánom a kelkáposztát, nem tudok betelni vele. Aztán van olyan is, hogy eszembe se jut. Imádom a nyári változatát, amelyik szinte olyan laza, mint egy fejes saláta, sok gyönyörű mélyzöld levéllel. A télit sokkal nehezebb szétszedni, de a levelek között megbújnak a vízcseppek, és ahogy a kezemre hull, mintha egy titkos világba pillanthatnék be. :) Szóval, elhatároztam, hogy csinálok egy rakott kelt. Szója granulátumos  vagy lencsés volt az első ötletem, de aztán gondoltam egyet, és végül az enyémbe most nem tettem egyiket sem. Helyette rizst főztem meg extra ízes, fűszeres szószban, lefőztem a levét, így a szemek beitták az összes ízt. Ez lett a töltelék, és ilyen fantasztikus rizsrétegek között párolódott a káposzta, és sült rá a tetejére a gyönyörű, aranyló öntet. Hozzávalók egy közepes sütőtálhoz, 3-4 adagra - egy fél kelkáposzta levelei - 100 g barnarizs (célszerű az előgőzölt) - 1 ek szárított zöldségkeverék (bio ételízesítő) - 2 ek szójaszósz (elhagyható, de nem bánod meg!) - 1 fej vöröshagyma - 2 kk pirospaprika - 1 nagy gerezd fokhagyma - 1 mk őrölt köménymag - olaj - 2 dl (növényi) joghurt vagy (növényi) tejszín - 1 mk kurkuma és 1 mk pirospaprika - Először készíts egy jó kis magyaros alapot a rizsnek. Ehhez vágd apróra a hagymákat, és az olajon a vöröshagymát párold üvegesre, majd dobd bele kis időre a fokhagymát is. További 1-2 percet hagyd a tűzön, utána húzd le róla. Jöhetnek a fűszerek: pirospaprika, kömény, a szárított zöldségkeverék. Ha teszel bele szójaszószt, az is itt következik. - Ebbe az alapba öntsd a rizst és bő vízzel főzd meg. Az a cél, hogy a víz kb. elfőjön, mire megpuhul a rizs. Amíg elkészül, mosd meg a kelkáposzta leveleit. - Állíts össze a rakottadat: a sütőformában fektesd le rétegesen a káposztát és a rizst. Alulra és legfelülre kelkáposztalevél kerüljön, és készíts legalább két emeletet. - A joghurtban keverd el a kurkumát és két mokkáskanál pirospaprikát, ettől lesz szép színe. Szükség szerint hígítsd fel kis vízzel, és kend rá a rakott tetejére, majd mehet is a sütőbe. - 180 fokon 60 perc alatt készre sül, de tálalás előtt érdemes hűlni hagyni kicsit. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 70 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven  Karácsonyi akció részleteiért KATT IDE The post Rakott kel appeared first on Kertkonyha.

Füstölt növényi sajt gluténmentes, szójamentes

2018. november 15. VegaLife 

Füstölt növényi sajt gluténmentes, szójamentes Sajt vagy nem, mindenki eldönti magában. Nem azért kreáltam, mert vegánként annyira hiányzik a sajt, hanem ezzel is változatossá tehetjük ételeinket. Korábban már próbálkoztam vegán sajt készítéssel. Sokan kiakadnak, hogy minek kell utánozni a tej és húsalapú ételeket. Szerintem jó móka kísérletezni, hogy állati alapanyag nélkül mit lehet kihozni. Ennél az ételnél érdemes is kisérletezgetni. Nyilván, nem lesz egy az egyben ugyanolyan íze, mint a tejből készült sajtnak, de legalább egészségesebb és lehet, hogy finomabb.  Mi a baj a normál sajttal? Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos írása szakirodalomra hivatkozva: " A sajtevők sajtsóvárgását a tejtermékek emésztési közti termékei, a kazomorfinok okozhatják. Ezek a morfinszerű vegyületek az opiátokhoz hasonlóan hatnak az idegrendszerben. A tejtermékekben megtalálható kazein - a sajtban - az emésztés során ?-kazomorfin-7-té alakul (BCM7). Ez egy opioid peptid, mely   - hisztamin felszabaduláshoz vezet,   - aktiválja az ópiátokra érzékeny receptorokat. Vannak tanulmányok, melyek szerint a dopamin, receptorokat is. Az opioid receptorok aktiválódása - fájdalomcsillapítást,   - légzéscsökkenést,   - eufória érzést,   - étkezési késztetést,   - bélrendszer működésének lassulását,   - a szorongás oldását eredményezi. A BCM7 összefüggésben állhat az autizmussal, szív- és érrendszeri betegségekkel és az 1. típusú diabétesszel is.  Forrás: Formation and Degradation of Beta-casomorphins in Dairy Processing: Nguyen DD1, Johnson SK, Busetti F, Solah VA.; Kurek M1, Przybilla B, Hermann K, Ring J.; Scientific Report of EFSA: Review of the potential health impact of ?-casomorphins and related peptides 3 February 2009 DOI:2903/­­j.efsa.2009.231r; Addeo et al. (1992); The Cheese Trap by Neal Barnard, M.D.; Sarah Taylor - Hogyan legyek vegán?; Waldhoer et al., 2004; Dr. Michael Greger - Hogy ne halj meg; Dr Terry Shintani: The Peace diet." Az első alkalommal egész jól sikerült vegán sajtot kreálnom. A nyáron is készítettem, de - bár szépen összeállt - az ízén még javítanom kellett, nem lett füstölt íze. Igazából nem ízlett eléggé. Azóta már bátrabban használom a füst aromát vagy a füstölt sót és azt is tudom, hogy mandulából inkább kevesebb kell, a több kesudióval finomabb sajtot kapunk. Ha tervezzük, hogy karácsonyra készítünk, érdemes előtte egy próbát tenni.    A recept Hozzávalók: - 5 dkg mandula - 15 dkg kesudió (érdemes a magokat beáztatni legalább 30 percre, de akár órákra vagy egy éjszakára is) - 4 dkg sörélesztő pehely - 2 nagyobb gerezd fokhagyma - 1 teáskanál só - 1 teáskanál datolya szirup - 1 citrom kifacsart leve - 1/­­4 teáskanál turmeric (vagy kurkuma) - pár csepp füstaroma vagy füstölt só (ez esetben a sima só mennyiségét kell csökkenteni) - 1.8 dl hideg víz -  1  púpozott teáskanál agar agar (púpozott) - 1.8 dl hideg víz   Elkészítés: Az beáztatott magvakat tegyük turmixgépbe és turmixoljuk össze vízzel, majd adjuk hozzá a fokhagymát, sót, szirupot, citrom levét, fűszereket. Az agar agart keverjük ki a vízzel, majd forraljuk fel folyamatos kevergetés közben (kb. 5 percig tart). Amikor sűrűsödik, tegyük hozzá az összeturmixolt részhez, majd enyhén keverjük át. Sütőpapírral vagy frissentartó fóliával bélelt edénybe öntsük a masszát és legalább 2-3 órát pihentessük hűtőben, akkor fog igazán egybe állni, besűrűsödni. Néhány órás hűtóben történő pihentetés után tányérra vagy tálcára tesszük és tálalhatjuk. 

Karalábés zöldborsó főzelék (vegán, gluténmentes)

2018. október 22. VegaLife 

Karalábés zöldborsó főzelék (vegán, gluténmentes)A következő főzelék két szempontból is különleges. Az egyik, hogy a borsó mellé karalábét is tettem, a másik, hogy a főzeléket sörélesztő pehellyel ízesítettem. A sörélesztő pehelytől még krémesebb íze lesz. Persze egy olyan embernek, aki soha nem próbálta a sörélesztő pelyhet, szokatlan lesz, de számomra olyan ízt ad az ételnek, mintha sajtot, parmezánt reszelnék bele. De elsősorban nem is az íze miatt teszem hozzá, hanem sokkal inkább a sörélesztő pehely tápértéke miatt.  Habár nem tartozik az esszenciális tápanyagok közé, a Maryland Egyetem Egészségügyi Központjának kutatásai bebizonyították, hogy a B-vitamin komplexek legjobb forrása a sörélesztő pehely.  A sörélesztő ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz B vitaminokat, mint például B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 vitaminokat. A tiamin (B1 vitamin) a szénhidrátok, zsírok, aminosavak, az alkohol, valamint a glükóz anyagcseréjében játszik kulcsszerepet. Támogatja az idegműködést és a szív egészségét. Mint minden B-komplexbe tartozó vitamin, a tiamin is vízben oldódik. Ha túl keveset viszünk be belőle, a hiányállapot korai tünetei lehetnek: étvágycsökkenés, hasi diszkomfort, székrekedés, kimerültség, ingerlékenység, memória- és alvászavarok, mellkasi fájdalmak.   A riboflavin (B2, de G-vitaminként is ismert) fontos szerepet játszik a fehérjék és szénhidrátok anyagcseréjében. Ha túl keveset viszünk be belőle, a hiányállapot a bőr kisebesedését okozhatja a szájban, a szemkörnyéken és a nemi szerveken.  A  niacin (B3) vitaminnak sejtanyagcserében létfontosságú szerepe van. Súlyos esetben a niacinhiány következtében felléphet a pellagra, amelynek jellemzője a bőr gyulladása, a nyálkahártyák elváltozása, gyomor- és béltünetek, valamint idegrendszeri-pszichés tünetek, szellemi leépülés is lehet a következménye.  A B5 vitamin, másnéven pantoténsav alapvető szerepet játszik a szénhidrátok, lipidek és egyes aminosavak lebontásában. Hiánya a különböző mikroorganizmusok elszaporodását okozhatja a szervezetben, és kellemetlen tünetekkel, rossz közérzettel, hasfájással, a bőr égő-viszkető fájdalmával járhat, főként a lábon. A B5 vitamin a B6 vitaminnal együtt segít az őszülés megelőzésében, lassítja annak a folyamatát. (forrás: soreleszto.com) A fentiekben néhány indokot leírtam, miért érdemes minél több alkalommal az ételhez keverni a sörélesztő pelyhet. A recept Hozzávalók: - 1 kg zöldborsó (nálam bizony 24 óra alatt elfogy ennyi mennyiség) - 1 fej karalábé - ételízesítő - fokhagyma - petrezselyem (ha friss, annál jobb) - víz - kukoricakeményítő - sörélesztő pehely - növényi tej vagy tejszín   Elkészítés: A fagyasztott zöldborsót (vagy nyáron a zsenge, frissen kifejtett) átmossuk egy kis vízzel. a karalábét meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk. Az edénybe, amiben odatesszük főzni annyi vizet teszünk a borsóra és a karalábéra, hogy éppen ellepje, majd indulhat a főzés. Amikor a borsószemek már megpuhulnak - kívül roppanósak, belül puhák és nem nyersek, hozzáadjunk egy kis ételízesítőt, megmosott, apróra vágott petrezselymet, aprított, vagy összenyomott fokhagymát. Kb. 2 -3 dl növényi tejet kikeverünk kb. 2 ek keményítővel és 1-2 ek sörélesztő pehellyel. A sörélesztőpehelytől krémesebb lesz a főzelék. Amikor a zöldborsó teljesen megfőtt, szép lassan hozzákeverjük a tejben elegyített keményítőt, addig keverjük, míg be nem sűrűsödik. Aki pedig piros színben szeretné elkészíteni, az a következő módosítással teheti picit fűszeresebbé: A növényi tejhez nem csak keményítőt keverünk, hanem pirospaprikát is. (Kb. 1 csapott ek pirospaprika.) Tudom, egyesek hagymás alapon lisztet pirítanak és úgy habarják be. Kipróbáltam már mindegyiket, nekem mégis az egyszerűbb a nagyszerűbb. Nem azért, mert sajnálom az erőt vagy időt a másik elkészítési módokhoz, hanem így egészségesebb is, és számomra tényleg finomabb. Amikor ezt készítettem, petrezselymem épp nem volt itthon, ezért kimaradt, de azzal még jobb lett volna. Tálaláskor hidegen sajtolt tökmagolajat csepegtethetünk főzelékünk tetejére. 

Sütőtök krémleves ropogosó zsályával (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. október 14. Zizi kalandjai 

Már második alkalommal készítettük ezt a sütőtök krémlevest Zizi konyhája kurzuson és mindenki imádta. Krémes, édeskés és sós, nincs benne semmilyen tejszín (mármint növényi tejszín), mégis olyan, mintha lenne. Az eredeti receptet nagyon-nagyon régen Mautner Zsófinál találtam, azt vegánosítottam és a mai kurzuson feldobtuk az i-re a pontot ropogós zsályalevelekkel. Mennyei volt. A krémes... Source

Sütőtökös krumplipüre zöldségkrémes batyuval

2018. október 9. ZöldElla vegán életmód blogja 

Sütőtökös krumplipüre zöldségkrémes batyuval Egyszerű, de finom és mutatós étel. A krumplit most is sütőtökkel és fokhagymával főztem meg, illetve pürésítettem össze kb. 1 ek kókuszzsírral és kevés növényi tejjel. A fűszereket illetően borsot, sót, oregánót és bazsalikomot adtam hozzá. A zöldségesbatyuhoz sima vegankompatibilis leveles tésztát vettem, a fagyasztott zöldségeket megfőztem, a napraforgómagot meleg vízbe áztattam, majd összeöntöttem őket és botmixerrel pépesítettem. Ízlés szerint fűszereztem. Ezek után felvágtam a leveles tésztát, beletettem a zöldségkrémet, növényisajtot reszeltem bele, meghajtogattam a batyukat és megsütöttem.   zoldella készítette ezt a képet.

Egyszerű, de finom és mutatós étel. A krumplit most is sütőtökkel és fokhagymával főztem meg, illetve pürésítettem össze, hozzá borsot, sót, oregánót és bazsalikomot adtam. A zöldségesbatyuhoz sima vegankompatibilis leveles tésztát vettem, a fagyasztott z

2018. október 9. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Egyszerű, de finom és mutatós étel. A krumplit most is sütőtökkel és fokhagymával főztem meg, illetve pürésítettem össze, hozzá borsot, sót, oregánót és bazsalikomot adtam. A zöldségesbatyuhoz sima vegankompatibilis leveles tésztát vettem, a fagyasztott z

2018. október 9. ZöldElla vegán életmód blogja 

zoldella készítette ezt a képet.

Húsleves tökmagból

2018. október 5. Kertkonyha 

Húsleves tökmagbólegyszerű változat Esküszöm, anno soha nem voltam oda a húslevesért. :)) Amennyire emlékszem, gyerekként mindig megettem, mert kötelező volt, mert minden vasárnapi ebéd ezzel kezdődött, de valahogy engem életemben soha meg nem talált olyan gondolat, hogy ej, de jól esne most egy olyan üres, sós, meleg lé. :D Érthetően nem igazán mozgatott meg a vega változat sem, főleg, hogy az a legendásan lassan gyöngyözős, órákon át figyelgetős műfaj sem nekem való. :D Sokkal inkább kiváncsiságból kezdtem neki ennek a receptnek. Nem is nagyon törődtem vele, felraktam és kész. Semmi csiribi csiribá, ha lobogott, hát, lobogott. Ha elfőtt a vize, ráöntöttem még, és kész. Megmondom őszintén, egyértelműen arról szólt a dolog, hogy az aznapi főszereplő tökfőzelék mellett ne kelljen kidobnom a magokat. És úgy végződött, hogy Úr Isten, ezt kóstolja meg mindenki, ez fantasztikus! Másnap csak a magok miatt vettem még egy tököt, és ha már van itthon egy, hát, eszünk majd főzeléket is. NANÁ! Éljen! :)) Hozzávalók 2 adag leveshez - 1 főzőtök magjai (és belseje) - 1 karika zöldpaprika - fél sárgarépa - 1 evőkanálnyi aprított gomba - 1-2 maroknyi leveszöldség szabadon - Először a magokat főzd meg jól annyi vízben, hogy bőven ellepje. Negyed óra után átszűrd le. Kóstold meg nyugodtan, semmi különös íze nem lesz, maximum a tökmagot érezni, de ne csüggedj, ez gyökeresen megváltozik majd a sózás után. - Egy közepes fazékba öntsd ezt a levet plusz egy liter vizet, és egyszerűen főzd meg benne a megpucolt, felaprított zöldségeket. Sózd is meg! - Főzhetsz hozzá külön tésztát is, ha fokozni szeretnéd. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 25 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven   The post Húsleves tökmagból appeared first on Kertkonyha.

Vegetáriánus szalonnát állítottak elő ukrán diákok

2018. szeptember 27. Hírek 

Növényi alapú, és állítólag ugyanolyan íze van.

Hamis omlett (vegán)

2018. szeptember 9. VegaLife 

Hamis omlett (vegán)Ha így készíted az omlettet, a koleszterinszinted is jobb lesz! Sokan gondolják, a vegán életmódra áttérés által nélkülözni kell a sajtot, a bundáskenyeret és az omlettet is. Íme az újabb bizonyíték, hogy ez nem igaz. Egy vegán fesztiválon járva még régebben, az egyik előadás keretén belül az előadó egy hatalmas lapos edényben készített omlettet. Igaz, tett bele mindenféle zöldséget, én ugyanezt a kísérletet kisebb mennyiségben, először csak úgy natúr, zöldségek nélkül készítettem el. Azóta ezt az alapot már használtam más ételek készítésénél is. Jó sláger a konyhámban úgy értve, ha hazaértünk és nincs semmi, amit ehetnénk, gyorsan elkészül. Közel annyi idő alatt, mint egy hagyományos, tojásos omlett, éppen csak tojás nélkül. A recept Hozzávalók: - 5 ek sárgaborsó vagy csicseriborsó liszt (lehet vegyesen is) - 2 ek zabpehely liszt - 1 nagyobb csipetnyi kurkuma - 1 nagyobb csipetnyi   fekete só   (nevében fekete, színében rózsaszíntől sötét barnáig jellemző) - ételízesítő - cukormentes növényi tej (készíthetünk   zabtejet   vagy dobozos növényi tejjel is dolgozhatunk), ha egyik sincs, vízzel is próbálhatjuk - pár csepp olíva olaj vagy kókuszzsír   Elkészítés: A liszteket összekeverjük egy tálba, hozzáadjuk a kurkumát, a feketesót, egy kevés ételízesítőt és annyi tejjel csomómentesre keverjük, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk. Fogunk egy teflon sütőt, egy-két csepp olajat belecseppentünk, felmelegítjük a teflonsütőt és pl. merőkanállal beleteszünk egy adaggal. Idővel megfordítjuk. Tovább lehet ízesíteni, ha zöldséget, például hagymát, gombát, paprikát, esetleg paradicsomot felaprítunk, egy kevés olajon vagy vízen megpuhítjuk, majd erre öntjük az elkészített hamis tojás-levet. Nem muszáj egybe megsütni, darabokra is vághatjuk sütés közben. Kedvünk szerint más fűszereket is adhatunk hozzá, mint például borsikafű vagy fekete bors, fokhagyma. Bizonyos emberek szeretik a megsült omlettet őrölt piros paprikával megszórni, de hallottam arról is, hogy valakik ketchupot tesznek a tetejére. Ahány ház annyi ízvilág. :) 


Az összes 'növényi' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!