retek receptek - Vegetáriánus receptek

retek receptek

Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes mazsolás - diós muffin

2018. február 11. Élj harmóniában 

Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes mazsolás - diós muffinNagyon szeretek muffint készíteni, mert gyors, látványos, ízletes, változatos. Egy muffin elkészítése 10 percet sem vesz igénybe - amiből kb 5 perc a mosogatás:)  plusz a sütési idő, amíg tudsz mást csinálni. És utána... friss süti illat, isteni, friss ízek, langyos tészta. puha állag, gyönyörű látvány na és még ha olyan alapanyagokból csinálod  egészséges is lehet  -  ellentétben a bolti kekszekkel, sütikkel. Az otthon készült finom muffin ideális ebéd utáni sütinek, vagy csak úgy délutáni nasinak pl. ma vasárnap délutánra:) vagy reggelire, uzsonnára, de lehet vacsora étel is.   Gyerekeknek egész pici kortól jó alternatíva a bolti péksütemények, dobozos kekszek, desszertek helyett. A friss jó, tiszta minőségű alapanyagokból készült házi ételekkel elkerülhető a gyerekeknél kialakuló táplálékérzékenység, allergiák.  Ma ekadasi napja van - erről bővebben egy korábbi bejegyzésben olvashatsz itt. Ilyenkor nem fogyasztunk gabonaféléket. így a mai ebéd utáni desszertnek egy gluténmentes, hajdinalisztes  mazsolás diós  muffint készítettem.  A mazsolás diós ízesítés egy elég klasszikus ízkombináció, amit a legtöbben szeretnek:) Hozzávalók 2 bögre hajdinaliszt 1 bögre teljes értékű  nádcukor 1 csg. sütőpor   v anília  fahéj  6 ek. kókuszolaj 1/­­2 bögre mazsola  1/­­2 bögre dió apróbb darabokban kb 1,8 bögre víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Keverd hozzá a mazsolát és a diót is. Majd öntsd hozzá a kókuszolajat és a vizet. Ha a kókuszzsír meg van dermedve én forró vízzel szoktam leönteni és amikor szépen elolvadt a vízzel együtt öntöm a tésztába.  Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát.  A muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel  és ne hagyd sokáig állni. Ha kevés a folyadék akkor tegyél még hozzá annyit, hogy a tészta lágy legyen.  Majd adagold a tésztát a muffin formába.  Én muffin papírral szoktam a formát kibélelni, de vajjal és liszttel is megteheted. Tedd  180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 20-25 p) .

Napraforgós cékla fasírt

2018. február 2. Fittanyuka 

Nagy kedvencem ez a roppanós, vegán, tulajdonképpen zabfasírt. Céklával készítettem az idénynek megfelelően, de bármilyen zöldséggel készíthetjük. Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, sok rostot és fehérjében gazdag a zabpehely miatt. Hozzávalók: 25 dkg kis levelű gluténmentes zabpehely 1 db reszelt, friss cékla 1 teáskanálnyi vegamix 1 kk parajdi só maréknyi enyhén pirított napraforgó mag 1 cikk préselt fokhagyma kb 1,5 dl meleg víz A vízhez hozzákeverjük a vegamixet és a sót, ráöntjük a zabpehelyre, hozzáadjuk a napraforgó magot, a reszelt céklát, fokhagymát, összekeverjük és hagyjuk állni körülbelül 10-15 percig. Ha túl száraznak találjuk adhatunk hozzá még vizet, vagy ha folyós akkor még zabpelyhet. Formázható állagúnak kell lennie. Evőkanállal kiszaggatjuk és tetszőleges méretű fasírtokat formázunk belőle. Forró kókuszolajban kisütjük. Süthetjük sütőben is, akkor viszont a masszához adjunk egy evőkanálnyi hidegen sajtolt olíva olajat vagy napraforgó olajat.  Önmagában vagy salátához, különböző köretekhez feltétnek, akár főzelékhez kitűnő.  

Évértékelés 2017. - Évindítás 2018.

2017. december 27. Élj harmóniában 

Évértékelés 2017. - Évindítás 2018.Lassan közeledik az év vége.  Néhány nap és üdvözölheted a 2018-as évet:) Ebben az időszakban sokan elméláznak az elmúlt időszakon és az elmúlt időszak tapasztalataira építve az elkövetkezendő időszakon. Az elmúlt időszak átgondolásánál talán segít, ha szem előtt tartod, hogy bármi is történt Veled, az mindig érted van és a fejlődésedet szolgálja. Még akkor is ha az adott pillanatban úgy tűnik, hogy ez nem lesz  a hasznodra és inkább érzed kényelmetlennek, kellemetlennek, mint jótékonynak. Néha az életünk leginkább rémes helyzeteinek, személyeinek  köszönhetjük, hogy türelmet, alázatot, egyszerűséget, önzetlenséget, lemondást vagy éppen elengedést tanulhatunk.  Nem csak az év vége, hanem minden egyes napod  új lehetőségeket, új tapasztalatokat hoz számodra.  Járj  mindig nyitott szemmel, figyeld mit hoz az élet, figyeld merre mennek a sínek.  A nyitottság és az elfogadás, a rugalmasság fogja számodra biztosítani, hogy a következő éved igazán sikeres legyen... Mit jelent, hogy sikeres? Talán azt gondolod, hogy most a szokásos dolgokat fogom ideírni... jó állása van, jó fizetése, autója, elismert, híres, tisztelik, jól csinál ezt vagy azt, tehetséges ebben vagy abban a dologban.... Sikeres az, aki boldog, elégedett önmagában, kiegyensúlyozott, egészséges, tökéletes harmóniában él önmagával és környezetével - a jóga a sikert az önmegvalósítás elérésével definiálja. Ha úgy érzed a mostani életed, a fentiek alapján nem annyira sikeres, akkor tegyél érte, hogy a következő évben, Te is boldog és kiegyensúlyozott legyél. Lásd a változás szükségességét, mert ha ugyanazt csinálod mint eddig, akkor sajnos ugyanazt az eredményt fogod kapni.  Gondold át a céljaidat és komolyan kötelezd el magad mellettük. Határozd  meg mit szeretnél másképpen a jövőben és tudatosan gondold át, hogyan tudod elérni. Majd szeretettel, türelemmel lépésről, lépésre haladj a megvalósítás útján. Amennyiben úgy érzed, hogy nem vagy elégedett azzal amilyen az életed, akkor biztos, hogy szükséges változtatnod, mert ha ugyanazt csinálod mint eddig, akkor sajnos ugyanazt az eredményt fogod kapni.   A változás amit szeretnél érintheti az egészséged, életmódod, személyiséged fejlesztését, gondolkodásod változtatását, emberi kapcsolataidat vagy bármilyen olyan dolgot, amiben szeretnél más eredményt látni a következő évben. Néhány hasznos gondolat ahhoz, hogy át tudd gondolni a 2017-es éved: - Hogyan jellemeznéd ezt az évet röviden? - Mik voltak az év legfontosabb eseményei? - Mik voltak az év legjobb pillanatai, minek örültél idén? - Mi okozott számodra bánatot, rossz érzéseket idén? - Mi jellemezte idén  - a testi-lelki egészségedet, közérzetedet? - a párkapcsolatodat? - a családi kapcsolataidat? - a munkahelyi körülményeidet? - a baráti kapcsolataidat? -  szabadidődet? -  anyagi dolgaidat, pénzügyi helyzetedet? - Kik segítettek terveid alakulásában, kiknek vagy hálás? - Kikkel kötöttél barátságot? - Kikkel tudtál kibékülni, rendezni a kedvezőtlen kapcsolatokat? - Mit tanultál idén, miben sikerült fejlődnöd? - Milyen rossz tulajdonságoktól sikerült megszabadulnod? - Milyen változásokon mentél át amire büszke vagy? - Mit tennél másképpen? - Mi hiányzik az életedből? Í rd össze a dolgaidat, átgondoltan, tudatosan a 2018-as évre vonatkozóan - ne rutinb ó l készíts listát ,  légy őszinte magadhoz,  nézz a szíved mélyére valójában mire vágysz, mit szeretnél. Ha van egy cél amit kitűzöl, akkor képzeld el, milyen érzés lesz ha megvalósul. Ha ez nem jó érzésekkel tölt el, hanem negatív érzetek, szorongás, félelem társul hozzá, akkor jó ha újra átgondolod valóban ez egy célod-e vagy esetleg csak valamilyen elvárásnak, külső nyomásnak szeretnél megfelelni. N e ragaszkodj mindig a megszokott dolgokhoz. Légy nyitott p róbálj ki új dolgokat, tanulj új ismereteket, szerezz új tapasztalatokat. Egy kis segítség ahhoz, hogy a 2018-as éved sikeres legyen : - Mit szeretnél elérni, megvalósítani 2018-ban? - írd össze a céljaidat, terveid - Miben szeretnél fejlődni, mit szeretnél tanulni? - Mik lesznek az év fontosabb eseményei? - Milyennek szeretnéd látni az alábbi életterületeket, miben szeretnél változtatni: - közérzet, egészség - táplálkozás - testmozgás - párkapcsolat - családi kapcsolatok - munkahelyi körülmények - baráti kapcsolatok - szabadidő eltöltése, hobbik, pihenés - anyagi dolgaid, pénzügyi helyzeted - Milyen rossz szokásodtól szeretnél megszabadulni? - Milyen negatív tulajdonságaidon szeretnél változtatni? - Milyen új dolgokat szeretnél kipróbálni  idén? - Hová szeretnél eljutni, elutazni ebben az évben? Hasznos az is  ha átlapozod a naptárad is és előre betervezed, a főbb eseményeket - családi rendezvények, munkahelyi programok, nyaralás, iskolai események, etc). Ez majd ad egy keretet az évednek. Legyen meg az elképzelésed arról is , mit hogyan szeretnél, de tartsd szem előtt,  lehet, hogy neked van egy terved, de az uni verzumnak is van egy terve és a kettő nem mindig egyezik meg egymással.  Engedd el a ragaszkodásaidat a jövődet illetően is... ez a világ a változásokról szól . Ha az események nem az elképzeléseid szerint alakulnak, ne akadj fenn,  l égy rugalmas, mint a viharban azok a fák, amelyek nem törtnek össze, mert folyamatosan hajlonganak. L égy kész a változásra. Figyeld mindig merre mennek a sínek, és haladj az utadon, ne akarj minden áron egy akadálypályához görcsösen ragaszkodni.  A világ nem f og  megváltozni körülötted. Ne várd el a világtól, az emberektől, hogy megváltozzanak és minden úgy alakuljon ahogy Te szeretnéd. Bánj a dolgokkal, a személyekkel a természetük szerint. Minden helyzetben Te magad tudsz megváltozni, másképpen gondolkodni, másképpen hozzáállni a dolgokhoz. Higgy  benne, hogy a dolgok mindig úgy alakulnak, ahogy azoknak alakulniuk  kell . Egy korábbi bejegyzésben erről olvashatsz:  Sosem látod a teljes képet... Ha megváltoztatod a  gondolataidat, megváltozik az életed. Lásd a dolgok jó részét, légy rugalmas,  pozitív, nyitott, türelmes és szeretetteljes.  Tudj elégedett lenni, mosolyogj, szeress, fejlődj sokat az új évben :) sok szeretettel kívánok spirituális élményekben gazdag, harmonikus új évet Kati 

majonézes reteksaláta

2017. november 25. Beautilicious 

Egyszerűen imádom a tzatzikit, szinte minden héten készítek legalább egyszer. Nem sokszor fordul elő, hogy nincs itthon uborka, de ma ez is megtörtént, így készítettem valami ahhoz hasonlót, bár se nem uborkából, se nem joghurtból készült. :D De olyan jól sikerült, hogy ez is rendszeresen a tányéromra fog kerülni.  Hozzávalók - 6nagyobb fej retek - 1 gerezd fokhagyma - 2ek majonéz - 50gr ligth krémsajt - só Így készítsd - A megtisztított retket reszeld le, a fokhagymát vágd nagyon apróra, vagy használj fokhagymanyomót, majd add hozzá a többi hozzávalót is 

A zöldturmix és én

2017. november 14. Vegavarázs 

Évekig fanyalogva nézegettem az üvegpohárban zöldellő, rajongói által csodaitalként kikiáltott turmixokat. Szerintem ezzel többen vagyunk/­­voltunk így. Az egyik hibám (vagy sem :)), hogy meglehetősen határozott véleményt tudok alkotni, és szeretek magam meggyőződni a világról és annak dolgairól....

Vegán életmód – Reggeli rutinom (anya változat)

2017. október 25. Zizi kalandjai 

Vegán életmód – Reggeli rutinom (anya változat) Arra a következtetésre jutottam, hogy egy ember reggeli rutinjának bemutatása igen népszerű a Youtuberek világában. Az az igazság, hogy én is szeretem nézni, hogy mások hogyan indítják a napjukat, miket esznek egy nap (vegán változat) és szeretek bekukkantani mások bevásárlókosarába is. A kosárban csücsülő áruk sok mindent elárulnak egy ember életmódjáról. Kíváncsi vagyok nektek milyen fura szokásaitok vannak… ha van kedvetek, írjátok meg kommentben. Szóval egy anya reggele… régimódi változatban, szövegesen, képekkel illusztrálva blog bejegyzés formájában, nem pedig Youtube videó formájában (Youtube csatornám már van, de a videók még váratnak magukra )! Ez a bejegyzés az ideális reggelemet mutatja be, amikor mindenre van idő. Persze ilyen ritkán van, mert anya tervez, gyerek végez. A sorrendet igyekszem tartani, de néha az is felborul vagy valamelyik éppen kimarad. A reggeli ébredésem általában szoptatással indul. Ákoska ébreszt. Miután kijutottunk a konyhába vizet melegítek és langyos citromos vizet készítek magamnak (néha I. is iszik, akkor neki is csinálok). Ez beindítja a vérkeringésemet, kiváló lúgosító hatású és még számos jótékony hatása van, amelyekről itt írtam korábban. Új szokásként nemrég kezdtem bele a szintén lúgosító hatású zöld víz ivásába. Egy pohár vízbe egy teáskanál árpafűport teszek, ezt jól elkeverem és két húzásra megiszom. Nincsen borzasztó íze (szerintem)… olyan édeskés “zöld” íze van, amit lehet turbózni egy kis frissen facsart citromlével. A port egyébként turmixokba is lehet tenni, akkor teljesen elveszik a “zöld” íze, ha ez valakit zavarna. (“Az árpafűpor egyébként gazdag rostokban és klorofillban. Többféle ásványi anyagot is tartalmaz, mint például a kálcium, króm, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, a szelén vagy a bór.”) Miután megittam mindent, jöhet a reggeli (amit az esetek 98%-ban I. készít el ). Mostanában zabkását eszünk különböző feltétekkel: almával, szőlővel, magokkal, magvajakkal, kókuszreszelékkel felturbózva és jöhet mellé még egy szelet sütőtök is, ha van időm megenni. Közben persze történnek egyéb dolgok is: mosogatógép kipakolása, mosogatás, elpakolás, játék, beszélgetés, beágyazás, pelenka csere, öltözködés. Reggeli után jöhet a magam rendbe tétele, legalábbis a fejemé. Arcot mosok, majd jöhet a hidratálás. Nemrégen elfogyott a Hauschka arckrémem és nem volt időm elmenni venni egy másikat. Ekkor kaptam az ötletet Reginától – a fantasztikus Perla megalkotójától, akivel már interjút is készítettem -, hogy használjak Perlát arcápolásra bio rózsavízzel hígítva. Két csepp olajat nyomok a kezembe, ehhez fújok három fújásnyi rózsavizet (amelyet a Mannától veszek), összedörzsölöm a két kezemmel ezt a mixet és bemasszírozom az arcomba, a nyakamra. Egyszerűen leírhatatlan frissítő, kényeztető érzés ezt átélni! És jó tudni, hogy a Perlában lévő ligetszépe olaj regenerálja és lassítja a bőröm öregedésének folyamatát, a pálmarózsa olaj fiatalítja bőrömet és összehúzza pórusaimat. A még benne található kizárólag hidegen préselt, finomítatlan, organikus olajok a legjobbat teszik a bőrünkkel. A szemem környékére pedig a Hauschka regeneráló szemkörnyékápolóját használom. (Fontos tudni: igyekszem a kozmetikumok terén is a 100% vegánságra, de még vannak olyan termékeim, amelyek csak vegetáriánusnak felelnek meg, így ez a regeneráló szemkörnyékápoló is. A Hauschka lakto-ovo vegetáriánus termékeinek listáját itt találjátok, itt pedig a vegán termékekét, a cég viszont állatkísérlet mentes.) A fürdőszobában zajlik még egy fogmosás és egy fésülködés is – bár utóbbira nem mindig van időm reggel. Ilyen esetben délután, amikor megyünk a játszótérre, indulás előtt megfésülöm a hajam. Ha pedig extra időm van még reggel, akkor beveszem a vitamin adagomat. Nem szedek mindennap vitamint, csak két-három naponta. Itt a tálkában éppen Pregnazon van (még intenzív szoptatás miatt), C- és D3 vitamin egyben és egy vegán probiotikum kapszula (ilyen fajta innen). Hát így néz ki egy reggelem (a családdal a “háttérben”). Kíváncsi vagyok a tiétekre is! Nektek mindenre jut időtök (ha igen, mi a titkotok)? Mi az, amit nem hagytok ki sosem?

Ajándék design-tok a napszemüveged mellé!

2017. szeptember 5. VegaNinja 

Egy korábbi cikkünkben már olvashattál a vegán napszemüveg-választásról, most egy konkrét márkát, a Jack&Francist szeretném bemutatni a Battaturától, amit megvásárolhatsz a VegaNinja webshopban, ráadásul most egy egyedi, Forma Eyewear márkájú designtokot adunk mellé. A Jack&Francis napszemüvegek kézzel készülnek egy különleges alapanyagból. A cellulóz-acetát (vagy ahogy a szemüvegiparban hívják, csak szimplán acetát) egy antiallergén, 100% növényi alapú műanyag. Kevesen tudják, hogy ez az anyag a 1940-es években váltotta le az előtte használt törékeny és problémás műanyagokat a prémium minőségű szemüveggyártásban. A ma kapható acetátok erősek, könnyűek és rugalmasak. A cellulóz-acetát átlátszósága és színválasztéka nagymértékben variálható. A komplexebb színezés több eltérő színű és átlátszóságú réteg egymásra préselésével oldható meg. ZöldElla is készített videót erről a típusról: A cellulóz-acetát az iparban használt műanyagoktól eltérően nem kőolaj alapú, hanem természetes anyagokból, gyapotból és farostból készül. A petróleum-alapú műanyagok terhelik a környezetet, az acetát nem, mert megújuló forrásból származik. A szemüvegekhez használt cellulóz-acetát a farost- és gyapotrétegek egymásra préselésével készül, az így létrejött nagy tömböket vékony szeletekre vágják, majd CNC marógéppel kifaragják a szemüvegformát. Ezután következik a kifaragott szemüvegkeret és a szárak csiszolása, amelyet a Jack&Francis esetében kézzel történik. Mivel a növényi alapanyagok feldolgozása teljes egészében mechanikusan (nem kémiailag) történik, elhanyagolható mennyiségű vizet és vegyszert használnak fel a gyártása során. Amellett, hogy a cellulóz-acetát megújuló forrásból származik, alkalmas a biológiai bomlásra is. A leginkább fenntartható műanyagok közé tartozik, és ideális a szemüveggyártásra, mivel hipoallergén, megújuló anyagokból származik, biológiailag lebomlik, emellett könnyű és erős. A legtöbb közép- és felső kategóriás napszemüvegmárkának vannak acetát keretek a kínálatában. Persze az acetát napszemüveg – ahogyan a pamutpóló sem – nem kezd el lebomlani, miközben használod. Viszont ha megunod, a komposztba/­­talaj közelébe kerülve, és lebontó baktériumokkal találkozva sokkal hamarabb válik újra a természet részévé, mint a műanyagok, melyeknek lebomlási idejéről még mindig nincsenek pontos adatok. Ha 2017. szeptember 13. éjfélig rendelsz Jack&Francis vegán napszemüveget a a VegaNinja webshopból, egy ilyen menő Forma Eyewear napszemüvegtokot kapsz mellé ingyen! Rendelj most!   The post Ajándék design-tok a napszemüveged mellé! appeared first on VegaNinja.

Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. június 16. Zizi kalandjai 

Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán) A datolyagolyók sláger számba mennek nálunk. Nagyon szeretik a fiúk és mi is. Kiváló tízórai a reggeli turmixunk után (nyári időszakban mindig turmixszal indítjuk a napot… jön az őszibarack szezon is ihatjuk a kedvenc turmixomat, juhéj!), de kirándulásra, játszótérre is magunkkal vihetjük. Előnye, hogy a melegben nem kell hozzá bekapcsolni a sütőt, csak az aprítógépbe bedobálunk mindent, aztán jöhet a közös program a gyerekekkel és tetszőleges nagyságú golyókat formázva már készen is vagyunk. Ez most egy mangós változat, cukormentes aszalt mangót használtunk hozzá és mennyei lett. Mindig azon csodálkozom, hogy a cukormentes aszalványok miért drágábbak, mint a cukrosak, amikor a cukormenteshez semmilyen más élelmiszert nem használnak, csak magát a gyümölcsöt… megaszalják, aztán kész is. A cukroshoz meg pluszban kell fizetni a cukorért és az kevesebbe kerül, mint a cukormentes? Ki érti ezt? Én a cukormentes nagyon finom aszalt mangót a Lehel piacon vettem (kimérve lehet venni). Nagyon finom magában is, de így a datolyagolyóban is isteni. És néhány szó a datolyáról, mert mindig sokan kérdeztek róla. Én szeretek friss datolyát használni a nyers süteményekhez, meg magában enni is. Friss datolyát be lehet szerezni ázsiai/­­keleti fűszeres szupermarketekből. Ahol nincsen ilyen az online tud rendelni a Biorganiktól vagy a Datolyakirálytól. Ha pedig aszalt datolyát használtok, akkor csakis jó minőségűt, amely nincsen glükózsziruppal és fényezőanyaggal (!!!) kezelve. Aszalt datolya esetében érdemes a datolyát felhasználás előtt egy-két órára hideg vízbe áztatni vagy ha kevesebb az időnk, akkor 15 percre meleg vízbe. Utána kimagozzuk és már használhatjuk is. Ja, a fotózás a minimalista stylingot követi… egy egy éves és egy négy éves mellett ezt tudtam kihozni a képekből! Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 10 perc Főzési idő 10 perc Teljes idő 20 perc   Könnyen elkészíthető, nyers datolyagolyó falatok tízóraira vagy kiránduláshoz. Szerző: Zizi Recept típusa: snack, datolyagolyó, nyers Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 20-25 darab Hozzávalók 200 g friss datolya, kimagozva 180 g dió és mandula, vegyesen 60 g cukormentes aszalt mangó 4 evőkanál kókuszreszelék 4 evőkanál extra szűz kókuszzsír 1 evőkanál mandulavaj 1 evőkanál chia mag Elkészítés Tegyük robotgépbe a diót, a mandulát, és daráljuk kis darabos állagúra. Ekkor adjuk hozzá a kimagozott datolyát és az összes többi alapanyagot. Addig dolgoztassuk a robotgépet, amíg a massza enyhén ragacsossá (kissé zsírossá a kókuszzsír miatt) válik (állítsuk le a gépet és ellenőrizzük az állagot). Formázzunk golyókat a masszából. Zárt dobozban, hűvös helyen, hőtőben 10-12 napig eláll (de addig úgysem fog tartani). Jegyzetek A mandulavaj helyett kesudióvajat vagy földimogyoróvajat is használhatunk. 3.5.3226

Vegán vagy, és puffad a hasad? – 2. rész

2017. május 31. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Vegán vagy, és puffad a hasad? – 2. rész   Tegnapi bejegyzésemben a puffadás alapvető okairól ejtettem szót, most pedig lássuk a gyakorlati tippeket: hogyan előzzük meg és szüntessük meg a puffadást, ha nem akarjuk feladni a vegán életmódot? 1. Együnk vegyszermentes növényeket! A növényvédőszerek ugyanis szintén kinyírják a bélflórát, a húsban és a tejben található antibiotikumokhoz hasonlóan. A GMO növények hasonlóan ártalmasak a bélflórára. Természetesen, ha éppen antibiotikumot vagy hormontartalmú gyógyszereket kell szednünk, ez is hazavágja a bélflórát, úgyhogy utána regenerálni kell.  2. Figyeljünk a bélflóránkra! Az alábbi ételek segítenek a bélflóra mihamarabbi regenerálásában, mivel a bélbaktériumok számára elengedhetetlen tápanyagokat tartalmaznak: banán, burgonya, bojtorján, cikória, pitypang-gyökér, articsóka, hagyma és fokhagyma. A bélflóra visszaépítése legalább egy vagy több hónapot fog igénybe venni. 3. Együnk kisebb adagokat! napi 4-6 kisebb adag étellel könnyebben megbirkózik a belünk, mint ha egyszerre sokat ennénk.  4. Rágjunk! Elvileg legalább 40-szer kellene megrágni minden falatot, de ha ez nem megy, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy ne rágatlan étel jusson a gyomrunkba! Ne akarjuk elkapkodni az étkezést! Ez nem csak a tápanyagok jobb felszívódását fogja elősegíteni, hanem relaxál és elégedettséget is okoz.  5. Fogyasszunk probiotikumot!  Kúraszerűen vagy akár rendszeresen is szedhetünk probiotikumokat, hogy megkönnyítsük a vastagbél-flóra kialakulását és fennmaradását! 6. Fogyasszunk enzimeket! Az enzimhiány egy külön terjedelmes téma, de maradjunk annyiban, hogy még a nyers vegánoknak is szükségük lehet néha természetes enzim-készítményekre, melyekkel megsegíthetik az emésztőrendszer munkáját. 7. Áztassunk! A magokat és gabonákat érdemes beáztatni egy éjszakára felhasználás előtt, sőt, többször is cserélhetjük rajta a vizet vagy csíráztathatunk is. Így csökkenthetjük ezen értékes tápanyagokban az emésztést nehezítő és gátló anyagok (lektin, fitin stb.) mennyiségét. 8. Kerüljük a káposztát! Eleinte érdemes kerülni a káposztát, kínai kelt és egyes retekfajtákat, ha erősen puffadunk tőlük. Később megpróbálhatjuk visszaépíteni az étrendbe, vagy fogyasszuk savanyítva, fűszerezve őket! A fekete retek például kifejezetten hasznos lehet. A vegán joghurtok, főleg ha cukrozottak, szintén nem ideálisak a bélflóra számára. Egyeseknek a szójával is körültekintően kell bánniuk.  9. Fogyasszunk detox teát! Természetesen nem kell mindenáron a legdrágább teát megrendelni, amit az Instagramon reklámoznak, otthon is elkészíthetünk egy ízletes és olcsó méregtelenítő teát a következő alkotóelemekből: Pu-erh tea, pitypang-gyökér, őrölt vaniliarúd, szárított rózsaszirom és nyers csokoládépor. A pu-erh teából kétszer annyit tegyünk hozzá, mint a többi összetevőből együtt. Minden nap érdemes iszogatni.  10. Ügyeljünk az ételek társítására! Bizonyos ételek könnyebben emésztődnek együtt, míg más ételek nehezebben, és ez a növények esetében is igaz. Bár most nem fogok belemenni részletesen az ételtársítás szabályaiba, álljon itt néhány étel, melynek fogyasztása ajánlott a puffadás megelőzésére: chia mag, quinoa, mazsola, citromos víz, friss bazsalikom, angol zeller, petrezselyem, római saláta, szőlő, ananász, sárgadinnye, kivi, banán, zöldborsó, cékla, édesburgonya, sütőtök, spárga, uborka, barnarizs, rozmaring, mentalevél.  Gauranga Das http:/­­/­­hotashtanga.com

Tavaszi vajkrém

2017. április 6. Vegavarázs 

Hozzávalók: 4-5 hónapos retek 20 dkg vaj 8 dkg reszelt trappista sajt 3/­­4 kk só A retket megmossuk, levágjuk a két végét. A nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, majd belekeverjük a puha vajba. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, megsózzuk és alaposan elkeverjük. Azonnal fogyasztható. Tetszett a recept? Még...

Vegán marhahús-pótló

2017. március 23. Kertkonyha 

Avagy a Bocibarát vegadarált Drága édesanyám imádja a prézlis karfiolt, engem meg a világból ki lehet kergetni az illatával is. Szóval, nem vagyok egy nagy karfiolrajongó. Illetve eddig nem voltam. Aztán megláttam egy receptet. Kicsit felturbóztam, szájam ízére szabtam, és csak ámulok és bámulok. Az eredmény egyszerűen mennyei! Tanulság, hogy nincs olyan, hogy nem szeretek egy zöldséget, csak meg kell tanulni elkészíteni, vagy inkább a saját ízlésünk szerint elkészíteni. És a sós vízben főzésnél nekem még az is jobb, ha nyersen eszem azt a zöldséget. :) Hozzávalók kb. 25-30 dkg-hoz: - fél fej karfiol - 125 g dió - 3 ek olívaolaj - 3 ek szójaszósz - 1 ek ketchup - 1 ek pirospaprika - 1 kk balzsamecet - 1 kk bio ételízesítő - fél kk só, bors - A karfiolt szabadítsuk meg a zöldjétől, és szedjük kisebb rózsákra. Késes aprítóban daráljuk össze a többi hozzávalóval, és ha szükséges, közben töltsünk hozzá fél-egy dl vizet. - Ezután öntsük át egy nagy serpenyőbe, és kezdjük el pirítani. - Közepes lángon időnként megkeverve süssük, amíg rozsdabarna nem lesz. Kb. fél óra alatt megvan. Extra tipp: Érdemes egyszerre többet csinálni belőle, jól viseli a fagyasztást is. Az eredeti receptet itt találjátok http:/­­/­­laveganista.blog.hu/­­2013/­­03/­­25/­­vegan_­daralt_­marhahus  

Ezt ettem ma 2017. március 13. hétfő

2017. március 18. Gitta nyersétel blogja 

Ezt ettem ma 2017. március 13. hétfő Egy 21 napos böjti kihívás keretében a következő napokban megosztom, hogy mit eszem egész nap. Az első 7 nap teljes nyers, a második 7 nap turmix, illetve szűrt lé, utána pedig ismét 7 nap nyers étrend jön. Reggelire zöld turmix (1/­­2 grapefruit, 2 alma, 2 marék spenót, kevés víz, ezt összeturmixoltam, és a tálba tettem még banánt, gojibogyót, chia magot, kivit, aszalt szilvát. Jól összekevertem (miután lefotóztam) és állni hagytam egy félórát. Aztán jól megettem. Napközben nem tudtam ebédelni, mert dolgoztam, ezért ebédre ettem két banánt. Délután (ez volt az igazi ebéd) édesburgonyás diógolyót ettem retekcsírával, paprikával és céklás savanyúkáposzta salátával. Egy darabka édesburgonyát meghámoztam, apró darabokra vágtam, és egy marék (kb 5 dkg) dióval együtt bedobtam az aprítógépbe. Tettem hozzá egy csipetnyi ételízesítőt (Vali ez a Mici nénis cucc tényleg nagyon finom!!!! fantasztikus lett tőle ez a kis fasírt :) ) Szóval a buri és a dió az ételízesítővel összeaprítódott... nem túl apróra, épp hogy formázható legyen. Ebből kis golyókat formáztam egy tányérra, amire előzőleg kiborítottam egy marék retekcsírát. A tetejére ment egy kis kockára vágott kápia paprika. A savanyú káposztát kicsit összevágtam (nem mostam ki, jó annak a jó savanyú leve), és ráreszeltem egy kisebb céklát. Ami a képen látszik gyorsan elfogyott, még egy ekkora adagot ettem meg. kb 2 órával később fogtam két céklát és egy almát, lenyomtam a gyümölcscentrifugán, és megittam a levét. Egész nap elfogyott másfél liter víz

Jégcsapretek saláta

2017. február 20. Vegavarázs 

A közkedvelt Kifőztük alapján készült ez a téli saláta. Aki nem ismeri, nézzen körül náluk! Hozzávalók: 1 db jégcsap retek 1 nagyobb sárgarépa 3 ek olívaolaj fél citrom leve 2 ek almaecet 1,5 kk só fél kk asafoetida fél kk őrölt feketebors A retket és a répát megtisztítjuk, vékony csíkokra...

Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)

2017. február 16. Zöld Avocado 

Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán) Ez is egyike a hihetetlenül egyszerűen elkészíthető különleges és finom ételeknek, mely a természet ízeit kombinálja egy gyorsan elkészíthető egytálételként. Egy fogás, melyet még a konyhában ritkán megforduló jelentkezők is el tudnak készíteni és szinte lehetetlen elrontani.   Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán)Egy ebéd, egy vacsora, melyet különböző köretekkel tálalva, különböző formában láthatunk viszont.  Könnyed salátára vágyunk? Fogyasszuk friss saláta ágyon!  Paradicsomos tésztaételt ennék? Főzzünk ki mellé a diétánknak megfelelő tésztát!   Valami rakottszerű, rizses egytálételre dobbant meg a szívünk? Keverjük össze barna rizzsel vagy quinoával, a még egészségesebb és táplálóbb végeredményért!  El tudom még képzelni kölessel, hajdinával, pita tésztába töltve, ropogós, frissen sült kenyérrel, vagy cukkini hajókba töltve és önmagban, köret nélkül is. A lehetőségek tárháza végtelen...  Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán) A kelbimbó és én nem voltunk jó barátságban. Soha senki nem tudta úgy elém tenni, hogy én azt finomnak érezzem és újra elkészítsem. Az évek során azonban megtanultam, hogy MINDENT el lehet készíteni ízletesen, még ha alapvetően nem is szimpatikus az a zöldség, gyümölcs, gabona vagy egyéb alapanyag. Rengeteg jótékony hatása van a kelbimbónak, ezért kihívásnak éreztem elkészíteni a "finom kelbimbót". A tavalyi kelbimbó szezonban már sikerült egy céklás-sütőtökös-narancsos-kelbimbót készítenem, ami annyira jól és szemet gyönyörködtetően sikerült, hogy azóta számtalanszor elkészítettem már és más, "kelbimbót kerülő" vendégeket is elcsábítottam a "kelbimbót fogyasztók" táborába.  Az idei szezonban egy újabb sikerélmény született a zöld kis mini káposzták ügyében. Ezúttal olaszos ízvilágú, paradicsomos mártásban került az asztalra, majd az éhes pocakokba, mindenki nagy elégedettségére.       Miért fogyasszunk kelbimbót?  "A kelbimbó igen gazdag vitaminokban. Tartalmaz A-, B-, K-, E- és C-vitamint, valamint élelmi rostokat, kalciumot, magnéziumot és vasat. Rosttartalmának köszönhetően jó hatással van a belekre, illetve segíti az emésztést. Erősíti a szervezetet, és fokozza annak ellenálló képességét. Káliumtartalma miatt kiváló vízhajtó hatással rendelkezik. A kelbimbó csökkenti a koleszterinszintet, legjobban nyersen fogyasztva fejti ki hatását, de párolva is megőrzi ezt a tulajdonságát. Kiváló omega-3 zsírsav-forrás, melynek köszönhetően a vérnyomás csökkentésében is hasznos lehet. Fitotápanyag-tartalmának köszönhetően rákvédő anyagokat tartalmaz, melynek következtében csökkenti a különböző daganatos megbetegedések kialakulását szervezetünkben. Jó hatással van a pajzsmirigyműködésre is. Terhes nőknek fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen magas folsav - és kalciumtartalommal rendelkezik." Forrás : Házipatika Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán) HOZZÁVALÓK (Kb. 4 személyre) - 500 g kelbimbó - 70 g (kis konzerv) paradicsompüré - 2 db közepes méretű sárgarépa - 3 gerezd fokhagyma -  1/­­2 db vöröshagyma - (Himalája) só, fekete őrölt bors, szárított oregánó (vagy friss bazsalikom) - 1 ek balzsamecet - 3 dl tiszt víz - köretnek pl.: kagyló /­­ penne /­­ spirál tészta (diétánknak megfelelő) vagy friss ropogós salátaágy vagy barna rizs stb. Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán)ELKÉSZÍTÉS 1) Megtisztítjuk a kelbimbót és a répákat. Kettévágjuk a "bimbókat" és vastagabb karikára a répát. A hagymát apróra szeljük. 2) Előveszünk egy hőálló (jénai) tálat és beleszórjuk az apróra vágott hagymát, a félbevágott kelbimbókat és a felkarikázott répát. 3) Kikeverjük egy tálban a vizet, a fűszereket, a préselt fokhagymát és a paradicsompürét. (Készíthetjük szárított oregánóval VAGY apróra vágott, friss bazsalikommal. Teljesen két különböző ízvilágot fogunk kapni.) 4) A zöldségeket nyakon öntjük a fűszeres paradicsomos mártással.  5) Összekeverjük alaposan, majd lefedjük a tálat alufóliával és mehet is be az előmelegített, 200°C-os sütőbe.  6) Kb. 15 perc múlva keverjük meg (alulról felfelé, hogy az alulra lefolyt mártás felülre is kerüljön) majd alufóliával lefedve, visszatesszük a sütőbe. (Óvatosan emeljük le a fóliát róla, mert forró gőz fog kicsapódni. Hajoljunk félre előtte!)  7) Kb. újabb 15 perc múlva ellenőrizzük a répát, ami valószínűleg már készre puhult. Ekkor lezárjuk a sütőt, mert elkészült az ételünk.  8) Miközben a sütőben készült a kelbimbó, közben elkészíthetjük a választott köretet a szokásos módon: kifőzzük a tésztát vagy a rizst, felszeljük a salátát stb. Kelbimbó olaszos paradicsommártásban (gluténmentes, vegán)Táplálkozz, ne csak étkezz! Jó étvágyat kívánunk! :-) Megjegyzés1: Ha már előző éjszakára beleforgatjuk a zöldségeket a fűszeres paradicsomalapba és betesszük a hűtőbe (marináljuk őket) akkor még finomabb lesz másnap a végeredmény miután megpároltuk /­­ főztük őket. Megjegyzés2: Ha valaki szereti a sok mártást, akkor dupla adag paradicsomszószt készítsen.  Tetszett a recept? Lapozz bele a Mit eszik a Világ? című könyvembe, melyben 284 színes oldalon ... ...és 170 db egészséges recepten keresztül ehetjük körbe a Világot!  Megnézhetjük együtt milyen alapanyagokat fogyasztanak már több ezer éve a távoli országokban,...  ...hogyan őrzik meg egészségüket és maradnak fiatalok az emberek,  ...miként készíthetjük el a természet kincseit az európai otthonunkban is könnyedén és ízletesen!  Számtalan recept, sok-sok hasznos konyhai tipp és rengeteg természetes alapanyag, diétánkhoz igazítva!  "Szonját Hollandiában ismertük meg. Már az ő inspirálása előtt elkezdtünk egészségesebben étkezni, de Zalán (a fiam) a "Mit eszik a világ,ha..." cimű könyvnek köszönhetően kedvelte meg a nem éppen hagyományos konyhát. Azóta egyre többször főzünk együtt. Vásároljátok meg a recepteskönyvet, és legyen ez az, amit naponta forgattok! Szeretettel... /­­LK Kriszta/­­ Kattints ide és nézz bele a könyvbe! 

Vegán életmód – Erdei jógakaland mesekönyv

2017. november 20. Zizi kalandjai 

Vegán életmód – Erdei jógakaland mesekönyv Bánhidi Dórit a blogján keresztül ismertem meg. Először csak virtuálisan, majd egy sajtó eseményen aztán személyesen is találkoztunk már nagy pocakokkal, amikor neki Ármin, nekem meg Ákos növekedett odabent. Folyamatosan követem a szakmai útját, nagyon sok érdekességet oszt meg a méltán népszerű blogján, a Pand Arte-on keresztül. Dóriéknak nemrégiben – családi “vállalkozásban” – jelent meg Erdei jógakaland mesekönyvük, amelyből mi is kaptunk egy példányt. A könyv szuper jól összeköti a mesevilágot, a fantáziát a jógázással. Mozgásra ösztönzi a gyerekeket. Az egyes jóga pózok aztán beépülhetnek a mindennapjainkba. Lelkesen vetettük bele magunkat Ádival a mesébe miközben igyekeztünk minél precízebben megcsinálni az egyes pózokat. Egy 4.5 évessel már egész jól lehet követni a mesét és a jógát is, de a mese megismerése után lehet akár csak a jógára koncetrálni, a mozdulatokat megtanulni és hetente néhányszor elővenni, mint aktív mozgásformát és gyakorolni azt. Dórival beszélgettem a mesekönyvről és ami még mögötte van… Hogyan született meg a Jógakaland ötlete? Mi is ez tulajdonképpen? Kik az alkotók? A Jógakaland az első olyan magyar márka, ami a gyerekjóga köré épült fel. Komplex módon járja közbe ezt a témát, hiszen mesekönyvvel, gyerekjóga workshopokkal és design termékekkel is foglalkozunk, amiknek mind ugyanaz az üzenete: Abszolút családi vállalkozásról van tehát szó, aminek nagyon örülök, mert mindig is szerettem volna a párommal, Schallinger Richárddal közösen alkotni valami maradandót. Ő író és terapeuta, én pedig hat éve foglalkozom a PandArte blogomon magyar tervezőkkel, designnal, szeretek jógázni, és az eddig munkáim miatt elég sok marketinges tapasztalatom van, így össze tettük, amiben jók vagyunk! Két év alatt építettük fel a Jógakalandot. Ő megírta a mesét, kitalálta a karaktereket, a grafikust, Széll Adriennt már ismertem korábban, aki örömmel vállalta, hogy megrajzolja a mesét. Egy gyerekjóga oktatóra volt még szükségünk, aki kitalálja a jógás mozdulatokat, és meg is találtuk, Csíki Mariann személyében. Mariann gyermekjóga oktató, óvónő, és nem utolsó sorban szülő, így neki is nagyon megtetszett az ötlet. Mit kell tudnunk a könyvről? Az “Erdei jógakaland” egy olyan különleges történet, amely elrepíti a gyerekeket Jógaországba, ahol izgalmas kihívások várnak rájuk. Ebben a kalandos világban az érzelmek fejlesztésével és játékos mozgással átélik a jóga örömteli hatásait. Erdei történetünkben a jógázás elemei egy mesekeretre vannak felfűzve, és ahogy a mesében gördülnek egymás után szépen a mondatok, úgy jönnek a gyakorlatok is folyamatosan áramolva. A mese főszereplője újabb és újabb izgalmas kihívásokkal találja szembe magát, amiket úgy tud teljesíteni, ha elvégzi az adott jógagyakorlatot. Így észrevétlenül csempésszük be a gyerekek mindennapjaiba a jógázást, aminek számtalan jótékony hatása van, például segíti az érzelmek megélését és kifejezését, a koncentrációt és a mozgásfejlődést. Nem szükséges hozzá semmilyen előzetes ismeret, úgy alkottuk meg hogy a teljesen kezdő, és a jóga után csak érdeklődő szülő is bátran elmesélhesse gyermekének. Ezt a különleges mesekönyvet nem csak a 3-10 éves korú gyermeknek és azok szüleinek ajánljuk, hanem a jógaoktatóknak, óvónőknek és a kisiskolás pedagógusoknak is. Mindazoknak, akik sokrétűen, mégis könnyedén szeretnék a gyermekeket fejleszteni. Milyen egyéb Jógakaland terméket készítettetek a könyv mellé? A Jógakaland egy mesével indult, de az elmúlt két évben már egy igazi komplex világgá nőtte ki magát. Durmi maci, Hopp nyuszi, Röpcsi bagoly, Hamuka borz, Kukker vakond, valamint Fintor és Cingi kisegerek karakterei már több olyan használati és design tárgyon is megjelennek, amik nem csak szépek, de nagyon praktikusak is. Nekem ez a kedvenc területem, itt alkothattam igazán, és találhattam ki, mivel is szeretném teljessé tenni ezt a márkát. Vannak játékaink, nagyon szeretik például a jógás memóriakártyánkat, vagy a hordozható krétatáblánkat, amire szabadon rajzolhatnak a gyerekek bárhol és bármikor. Szerettem volna olyan termékeket is, amikkel a gyerekszobákat tehetjük hangulatossá! Ide tartoznak például a gyönyörű, kézzel festett fa játéktárolóink, a fali kép szettjeink, a fali lámpáink, a takaróink és a babzsákunk is. És persze vannak olyan jógaklandos dolgok, amik a jógázáshoz köhetőek! Kulacsok, pólók, és jógapárnák, amik nem csak kényelmesek, de segítik például a gyerek egyenes gerinccel üljön. De a lista még így sem teljes, itt megtaláltok mindent. Amire nagyon büszke vagyok, külön is, hogy saját pamut anyaggal dolgozunk, amit jógakalandos grafikával nyomtunk meg! Hol találkozhatunk a Jógakalanddal (események, termékek)? Lesz közös, Jógakalandos jógázás hamarosan! Az egész Jógakaland világot szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni a gyerekekkel, ezért kitaláltunk egy különleges, interaktív könyvbemutató turnét! Több budapesti és vidéki helyszínre is várjuk a gyerekeket, ahol közösen jógázhatnak velünk a mesekönyv olvasása közben. Legfrisebb dátumok: november 24-én a Bartók Béla úti Pagonyban, és november 25-én a budaörsi Decathlonban. Minden eseményünkről találtok infot a weboldalunkon. Jógakaland – weboldal – Facebook – Instagram ***** A könyvet ajándékba kaptuk a {Jógakaland} csapatától. A véleményem csakis a sajátom. Figyeljétek a Zizi kalandjai FB oldalát, hamarosan nyereményjáték lesz, amely során egy szerencsés egy Jógakaland szettet nyerhet!

Vegán életmód – Slow Budapest és az anti-határidőnapló + nyereményjáték

2017. november 9. Zizi kalandjai 

Vegán életmód – Slow Budapest és az anti-határidőnapló + nyereményjáték A 2018-as naplók háromféle borítóval érkeznek… Amikor a Slow Budapesttől megkerestek az anti-határidőnaplóval és elolvastam, hogy miről szól a mozgalom célja, miért hozták létre a naplót, egyből igent mondtam egy közös bejegyzésre és nyereményjátékra. Röviden a lényegük: “Szeretnénk megállítani az embereket egy pillanatra, hogy elgondolkozzanak azon, miért és hova rohannak, és hogy ez megéri-e nekik.” Nálam óriási probléma, hogy lassítsak, hogy foglalkozzak magammal, vagy, hogy inkább leüljek a gyerekkel játszani, a teregetést pedig hagyjam későbbre. Ez az anti-határidőnapló biztosan segíteni fog abban, hogy lassítsak, hogy végiggondoljam egy napomat, egy hetemet, egy hónapomat. Nagyon szép és egyben cuki grafikákat készítettek hozzá… ma este, amikor már nem bírtam a fiúkkal, elővettük, mint újdonságot és a grafikák alapján meséltem nekik, énekeltem vagy mondókákat mondtam, éppen azokat, amik eszembe jutottak a rajzok alapján. A naplóban tanácsokat olvashatunk a lassuláshoz, minden hónapban lejegyezhetjük, hogy mi az, ami számít igazán, kikkel szeretnénk találkozni az adott hónapban, mi a heti mottónk. Ezenkívül a napló bemutatja az adott hónap ünnepeit (akár a farsangtól kezdve, Micimackó napjáig, a Föld napjáig, vagy a nemzetközi palacsinta napig). Minden hónapban bemutat három zöldséget, gyümölcsöt vagy magot, amit érdemes szezonálisan fogyasztani. A hónap lezárásaként pedig leírhatjuk, hogy milyen slow emlékeket viszünk magunkkal és mit kívánunk magunknak a következő időszakra. A naplóhoz tartozik két kis ív matrica is, amelyekkel színesíteni tudjuk a napjainkat! A mai digitális világban számomra jó érzés kézzel papírra írni, meg újra visszatérni a kézzel fogható, finom papír illatú határidőnaplóhoz, amit évek óta már nem használok! A slow mozgalom egyébként Magyarországon újdonság, de világszinten “…1986-ban indult el Olaszországból, a kezdetét egy olasz gasztroblogger, Carlo Petrini tiltakozásához kötik, aki az olasz kultúra egyik legfontosabb jelképénél, a római Spanyol Lépcsőknél egy gyorsétterem megnyitása ellen lépett fel. Ekkor még csupán az étkezés, a slow food volt a mozgalom fókuszában, innen ered az elnevezés is: egy mozgalom, ami a fast (food) ellen lép fel.” A Slow Budapest alapítója, Krajcsó Nelli, a saját, túlhajszolt életére keresett megoldást, amikor találkozott egy, a nemzetközi slow mozgalomról szóló cikkel, ami hangosan üzente felé, hogy Lassíts!. Csapatával a kezdetektől arra keresi a választ, hogyan lehet a fogyasztói társadalomban, az információs túlterheltségben, és egy nagyvárosi környezetben egyensúlyt találni. Nellivel készítettem egy mini interjút az anti-határidőnapló születéséről. Aki pedig részt vesz az interjú után a nyereményjátékban, az növeli az esélyét annak, hogy tulajdonosa legyen egy 2018-as csodaszép anti-határidőnaplónak! Mi az anti-határidőnapló? Az anti-határidőnapló a Slow Budapest Magyarországon egyedülálló naplókoncepciója, ami segíti az embereket a mindennapi egyensúly megtalálásában, ahogy mi mondjuk, a lassításban. A benne lévő vicces rajzok, kedves kérdések, matricák és a számos megállító és továbbmozdító tanács és emlékeztető kreatív ötleteket adnak a mindennapokban, tanítanak, és a slow felé vezető szemléletváltásban segítenek. Az anti-határidőnapló kidolgozásában egészségpszichológiai alapokat, a nemzetközi slow irodalmat és mindfulness technikákat használunk. Az anti-határidőnaplók belseje újrapapírra lett nyomtatva, ásványolajmentes, újratermelődő növényi olaj alapú környezetbarát nyomdafesték és karbonsemleges, zöld technológia felhasználásával. Anti-határidőnaplóink nyomtatásával idén 25 fát mentettünk meg a kivágástól. Honnan, hogyan jött az ötlet, hogy elkészítsétek? 2014-ben azon gondolkoztam a csapatommal, hogy milyen jó lenne egy olyan dolgot létrehozni, amivel mindennap tudjuk az embereket inspirálni a lassításra. Határidőnaplót sokan használnak, jól meg lehet tölteni kedvességgel és játékkal, és mi már akkoriban is nagy hangsúlyt fektettünk az igényes vizuális megjelenésre, sok tehetséges grafikussal dolgoztunk együtt, ezért úgy éreztük, ebben a formában tudnánk a legjobban átadni a slow szemléletet az embereknek. És hogy miért lett anti-határidőnapló? Azért, mert a határidőnaplóba általában a stresszes, határidős dolgokat írjuk csak le, de elfelejtjük a feltöltő, pihenést hozó tevékenységeket vezetni benne. Mi az egyensúly megtartására emlékeztetünk, hogy az élet ne csak a határidőkről szóljon! Kikkel dolgoztatok együtt a napló elkészítésén? Ghyczy Dia és Máté Dani grafikusokkal dolgoztam együtt, akik ezt a komplex és több mint 3 hónapos munkát idén is nagyon jól megoldották. Kiknek ajánljátok a naplót? Bárkinek, aki arra vágyik, hogy teljesebben megélje a mindennapokat, szeret még papírra írogatni, és értékeli a színes vizuális világot. Mi a Slow Budapest mozgalom célja? A Slow Budapest célja a figyelem felhívása a túlhajszoltságra, és egy lassabb, egyensúlyra törekvő életmód népszerűsítése. Hiszünk abban, hogy a lassítás nem luxus, nem a sebességről, hanem a jelenlétről, a tudatosságról és a mindennapi döntésekről szól. Szeretnénk átadni azt a szemléletmódot, hogy a felgyorsult világban is meg lehet teremteni az egyensúlyt. Az anti-határidőnaplóról még többet itt olvashattok. Online megvásárolni pedig itt tudjátok A/­­5-ös és A/­­6-os méretekben és viszonteladó partnereknél. “Nagyobb házunk van, de kisebb a családunk. Nagyobb a kényelmünk, de kevesebb az időnk. Több a diplománk, de kevesebbet értünk. Gazdagabb a tudásunk, de szegényebb az ítélőképességünk. Több van szakértőkből, de tbb a problémánk is. Több a gyógyszerünk, de szegény az egészségünk. Elutaztunk a Holdra, és vissza, de nehezünkre esik átmenni az út túloldalára, hogy az új szomszéddal talákozzunk. Számítógépeket építettünk, hogy több információt tárolhassunk, hogy több másolatot készíthessünk, mint eddig bármikor, de kevesebbet beszélgetünk. Mennyiségben nagyok lettünk, de minőségben kicsik. Egy olyan korban élünk, ahol az ételek gyorsak, de az emésztés lassú. Ahol az ember hatalmas, de a karakter kevés. Ahol a profit meredek, de a kapcsolatok sekélyesek. Olyan idők járnak, amikor sok van az ablakban, de kevés a szobában.” (Dr. Bob Moorehead: Korunk Paradoxonja, 1998) ***** NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Nyeremény : 1 darab anti-határidőnapló, amit a nyertes választhat ki magának (méret, borító)! Írjátok meg ide a bejegyzés alá kommentben, hogy ti mivel szoktatok lassulni, relaxálni, mit csináltok olyankor, amikor úgy gondoljátok, hogy muszáj megállnotok egy fél órára vagy egy órára! Szabályok : A kommentelésen felül plusz pontokért lájkolhatjátok a Slow Budapest Facebook és Instagram oldalát (írjátok meg ezt is a kommentben, ha megtettétek). 2017. november 14-ig lehet játszani. Sorsolás a random.org-gal. Eredményhirdetés 2017. november 15-én. A nyertest emailben fogom értesíteni, majd a neve kikerül a blogra (ez a bejegyzés fog frissülni). A nyereményt a nyertesnek a Slow Budapest postázza magyarországi címre.

Vegán sushi haladó kurzus a Napfényes Étteremnél

2017. szeptember 30. Zizi kalandjai 

Vegán sushi haladó kurzus a Napfényes Étteremnél Zöldségek előkészítve A sushit nagyon szeretjük, de ritkán eszünk, mert általában rendelni szoktuk házhoz, viszont a készítését soha nem próbáltams ki otthon, holott nagyon egyszerű összetekerni… ezt nemrég tanultam a Napfényes Étterem vegán sushi tanfolyamán. Nem a kezdőre mentem, hanem egyből bedobtam magam a mélyvízbe és a haladóval indítottam. Annyi a különbség a két kurzus között, hogy a haladón már nem tekerünk annyit, mint a kezdőn, viszont megtanuljuk a zöldségek pácolását és a különböző sushi “töltelékeket” is mi készítjük el. Néhány alapanyag és eszköz a sushi készítéséhez Pácolt gyömbér (sárga) és pácolt jégcsapretek – “sakura zuke” (rózsaszín), ami a céklalétől kapja a rózsaszín színét Nyers uborka, blansírozott zöldspárga, wakame alga Selyemtofu, avokádó és aprított újhagyma zöldje – a tofu és a zöldhagyma a miso levesbe mentek, az avokádó a sushiba Teriyaki szószban pirított kemény tofu, szezámmaggal megszórva – sushiba tettük A sushi készítés egyik legfontosabb lépése a sushi rizs megfőzése és ízesítése. Ezt is megtanította nekünk Kiss Gábor séf, aki a kurzust tartja. Nagyon sok információt megosztott velünk, hogy ő hol és mikor tanulta meg a sushi készítést, hogyan vegánosította a sushi készítő tudását. Türelmesen segített nekünk a sushik tekerése közben is, főleg olyanoknak, mint én, akik kihagyták az alap kurzust és egyből a haladóra jöttek. A megfőtt beízesített rizs kiborítása a hűtéshez Az óra egyik legizgalmasabb “feladata” és egyben a legízletesebb étel elkészítése a vegán tamago-yaki, vagyis az “omlett” megfőzése/­­megsütése volt, nyilván tojás nélkül. Csicseriborsó lisztett használtunk hozzá, valamint fekete sót és magam sem gondoltam, de nagyon vékony palacsinta szerű lapokat sütöttünk, amelyeket feltekertünk a megfelelő formátumra. Az eredeti tamago-yakit téglalap alakú serpenyőben sütik Japánban, de természetesen kerek formájúban is elkészíthető. Érdemes megnézni az omlett készítésének tojásos változatát Youtube-on, hogy megértsük, hogyan kell feltekerni. Sok türelmet igényel, de könnyen bele lehet jönni a vékony omlett szeletek készítésébe. Az íze annyira finom, hogy minden próbálkozást megér a sütése! Az óra folyamán főztünk miso levest, ezenkívül a sushikat tekertük, amelyekhez nagyon sokféle tölteléket készítettünk: teriyaki szószban pácolt/­­főtt/­­sült tofut, répát, paprikát, megismertük magának a teriyaki szósznak is a hozzávalóit és formáztunk tölcsér alakú tekercset – temakit is algalapból. Miso leves  selyemtofuval, újhagymával, wakame algával Fűszerezés még a tekerés előtt Speciális ujjtartás a tekerés során 1. Speciális ujjtartás a tekerés során 2.   Tenyerünkbe teszünk egy alga lapot, rátesszük, amit szeretnénk és… …már készen is van a temaki (tölcsér alakú kézi tekercs)! Feltétlen ajánlom a “Vegán sushi haladó” kurzust, minden érdeklődőnek, mert egy ilyenen való részvétellel csak gazdagíthatjuk magunkat tudással, tapasztalattal és olyan receptekkel, amelyeknek, ha csak egy részét készítjük is el otthon lenyűgözzük velük családunkat és barátainkat. A következő kezdő sushi kurzus 2017. október 9-én, a haladó pedig október 25-én lesz. A kettő nem függ egymástól. Információ a tanfolyamokról itt. A kurzuson a {Napfényes Étterem} meghívásának köszönhetően vettem részt. A véleményem csakis a sajátom.

Őszi Ragyogás Nyersétel hétvége

2017. szeptember 5. Gitta nyersétel blogja 

Őszi Ragyogás Nyersétel hétvégeOktóber 27-én lesz a következő 3 napos nyersétel hétvége, most az ősz jegyében. Őszi alapanyagokból készítünk gyors és finom fogásokat, és lesznek meditációs és mozgásos programok. Elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetsz, együtt lehetsz hasonló gondolkodású emberekkel :) Őszi Ragyogás  Alma, körte, szőlő, dió, csupa színes őszi alapanyag, amiből finomságokat fogunk varázsolni :) Gyönyörű környezetbe várunk a Pilis legszebb pontján, a kilátás ilyen: Őszi hangulatban: A részleteket egyelőre itt találjátok: Nyersétel hétvége részletek Ha szeretnél még több infót, kérlek hívj: 30/­­98 48 931

Lehet a szemüvegem/napszemüvegem nem vegán? Útmutató a tudatos (nap)szemüveg-választáshoz

2017. június 9. VegaNinja 

Ha fontos számodra, hogy mit képvisel, amit viselsz, olvasd el útmutatónkat a különböző alapanyagokról és gyártási módszerekről, amelyekkel a szemüveged készül. Itt a nyár és süt a nap, végre eljött az igazi napszemüvegszezon. Vízparton, városban vagy akár csak úgy is viselhetjük büszkén az új szerzeményünket. De mire figyeljünk, ha napszemüveget választunk?   Műanyag Az árskála alján a jellemzően a Távol-Keletről származó fröccsöntött műanyag keretek találhatóak. A kőolaj (petróleum) alapú anyag magas hőmérsékleten, alumínium vagy acél öntőformában nyeri el végleges alakját, permetező festékkel és vegyszerekkel kezelik. A kőolaj bányászata és szállítása, valamint a műanyag előállítása is köztudottan terheli a környezetet. Előállítása tömeges és olcsó, emellett rendkívül sokféle módon lehetséges, így egyáltalán nem lehet kizárni, hogy állati eredetű összetevőt, jellemzően zsírokat is tartalmaz. Ami tetézi a bajt, hogy a gyártó a legtöbb esetben nehezen lenyomozható, így rákérdezni sem lehet. Ha a környezettudatosság fontos szempont, az olcsó műanyag a legrosszabb választás.   Mi a helyzet a fém keretekkel? Népszerű és divatos választás a fém szemüvegkeret. Jellemzően vékonyabbak, kevesebb anyagból készülnek, így könnyűek, illetve van, aki az orrnál a papucsos illeszkedést preferálja. Ha ilyen keretet szeretnél, válassz acélból vagy titánból készült keretet. Mindkét fém újrahasznosítható, sőt a modern acél 60%-a újrahasznosított forrásból származik. A titán biokompatibilis, így nem okoz allergiás reakciót a bőrön, ezért használják számos orvosi eszköznél, és pl. szemüvegeknél is. Az acél gyártásához egyes esetekben állati eredetű zsírokat használnak, így ha tudsz, mindig kérdezz rá a gyártónál. Az acélhoz képest a titán előállítása kevesebb energiát emészt fel a, emiatt a többi fémhez képest környezetkímélőbb, emellett 100%-ig vegán is. (A titán egyik vegyülete, a titánium-dioxid sok cruelty-free konzmetikai termékben, sőt, sok sorozatban gyártott vegán élelmiszerben is benne van).   A fa nem lehet nem vegán, ugye? Egyre több független gyártó készít fából szemüvegkeretet világszerte. A teljes egészében fából készült keretek természetesen megújuló forrásból származnak, és a nagy többségük (ha nem felületkezelték valamilyen ezt megakadályozó anyaggal) biológiailag lebomló. Két dolgot kérdezz meg minden esetben az eladótól/­­gyártótól, hogy használtak-e ragasztóanyagot az előállítása során, és ha igen, milyet. Ez azért fontos, mert az iparban használt gyakori faragasztó az enyv, ami állati eredetű, készítése során állatok csontjából és bőréből vonják ki a glutin nevű anyagot.  A másik fontos kérdés, amit fel kell tenni, hogy milyen felületkezelő anyagot használtak. A fa szemüvegkereteket gyakran méhviasszal kezelik, amely vízhatlanságot és csillogást kölcsönöz a fának, de gyakran a méhek életébe kerül.   3D nyomtatott bioműanyag  A kukoricakeményítőből vagy cukornádból készülő PLA (polylactic acid) bioműanyag 100%-ig vegán és környezetbarát alternatíva. Szállításával nem keletkezik károsanyag-kibocsátás, mivel a gyártás helyben történik. Megújuló forrásból származik és biológiailag lebomlik. Boltokban ilyet jelenleg nem találsz, de megrendelheted ITT. Forma V – Magyar gyártású, vegán, környezetbarát 3D nyomtatott napszemüveg a Vegán Optikától A préselt cellulóz-acetát A cellulóz-acetát (vagy ahogy a szemüvegiparban hívják, csak szimplán acetát) egy allergiát nem okozó, 100% növényi alapú műanyag. Kevesen tudják, hogy ez az anyag a 1940-es években váltotta le az előtte használt törékeny és problémás műanyagokat a prémium minőségű szemüveggyártásban. A ma kapható acetátok erősek, könnyűek és rugalmasak. A cellulóz-acetát átlátszósága és színválasztéka nagymértékben variálható. A komplexebb színezés több eltérő színű és átlátszóságú réteg egymásra préselésével oldható meg. A cellulóz-acetát az iparban használt műanyagoktól eltérően nem kőolaj alapú, hanem természetes anyagokból, gyapotból és farostból készül. A petróleum-alapú műanyagok terhelik a környezetet, az acetát nem, mert megújuló forrásból származik. Vegán környezetbarát napszemüveg, Jack&Francis KADE a Vegán Optikától A szemüvegekhez használt cellulóz-acetát a farost- és gyapotrétegek egymásra préselésével készül, az így létrejött nagy tömböket vékony szeletekre vágják majd CNC marógéppel kifaragják a szemüvegformát. Ezután következik a kifaragott szemüvegkeret és a szárak csiszolása, amely történhet kézzel vagy koptatógéppel is. Az alábbi videón láthatod, ahogy a CNC gép szemüvegkeretet farag: Mivel a növényi alapanyagok feldolgozása teljes egészében mechanikusan történik, elhanyagolható mennyiségű vizet és vegyszert használnak fel a gyártása során, így ha a boltok polcain meglátsz egy acetátból készült szemüveget, közel 100%-ig biztos lehetsz benne, hogy állati eredetű összetevőt sem tartalmaz. Amellett, hogy a cellulóz-acetát megújuló forrásból származik, alkalmas a biológiai bomlásra is. A leginkább fenntartható műanyagok közé tartozik, és ideális a szemüveggyártásra, mivel hipoallergén, megújuló anyagokból származik, biológiailag lebomlik, emellett könnyű és erős. A legtöbb közép- és felső kategóriás napszemüvegmárkának vannak acetát keretek a kínálatában. Összefoglalva, a fémkeretek kedvelői számára a legjobb választás a titán, amely vegán, biokompatibilis és a többi fémhez képest kevesebb energiát igényel gyártása során. A fakereteknél az enyvhasználatra és a méhviaszos kezelésre kell minden esetben rákérdezni. A boltokban kapható műanyag keretek közül pedig az acetát az, amely választásával a legtöbbet teszel a környezetedért.   100%-ig vegán acetát napszemüvegeket rendelhetsz a Vegán Optikában is. Slezák Balázs Források: https:/­­/­­www.veganoptika.hu/­­tudatos-vegan-szemuvegvalasztas http:/­­/­­www.solvay.com/­­en/­­binaries/­­Cellulose-Acetate_­Brochure_­en_­low-170415.pdf https:/­­/­­www.fetcheyewear.com/­­blog/­­post/­­all-about-acetate http:/­­/­­ezermester.hu/­­cikk-2156/­­Valodi_­faanyagokhoz_­hasznaljunk_­enyvet http:/­­/­­vegan.org/­­frequently-asked-questions/­­ http:/­­/­­www.popularwoodworking.com/­­techniques#slsearch-perfect-wax-finish The post Lehet a szemüvegem/­­napszemüvegem nem vegán? Útmutató a tudatos (nap)szemüveg-választáshoz appeared first on VegaNinja.

Babos quinoa fasírt (gluténmentes, vegán)

2017. május 16. VegaLife 

Babos quinoa fasírt (gluténmentes, vegán)A következő receptem konzerv-babból (is) készült. Érdekelt már régóta, hogyan kezdődött a konzervgyártás története. Ki gondolná, hogy egészen Napóleonig kell visszatekintenünk? Az alábbi érdekességekett találtam róla.  Amikor az ember elkezdett földműveléssel foglalkozni és egész évben használatos élelmiszereket termeszteni, mély ismereteket szerzett, és szoros kapcsolatot teremtett táplálékforrásaival. Az ipari forradalom, nemrégiben pedig a korszerű élelmiszeripari technológia mindezt megváltoztatta. A konzerv eredete a korai 19. századra tekint vissza, mikor Napóleon csapatainak súlyos élelmiszerhiánnyal kellett szembenézniük. 1800-ban Bonaparte Napoleon 12.000 frank jutalmat kínált fel annak, aki egy gyakorlati módszerrel tud szolgálni az élelmiszerek tartósításához a menetelő hadseregeknek; ahogy ismert mondása szól: Egy hadsereg a gyomrán menetel. Évekkel a kísérletei után, Nicolas Appert előterjesztette találmányát, miszerint az ételeket egy üvegbe kell zárni, majd megfőzni, mellyel megnyerte a díjat 1810-ben. Azt követő évben Appert nyilvánosságra hozta LArt de conserver les substances animales et végétales (avagy Az Állati és Növényi Anyagok Tartósításának Művészete) találmányát, amely az első szakácskönyv volt műfajában a modern tartósító módszerek alapjául szolgálva. 1810-ben a feltaláló személyesen - az 1812-es oroszországi hadjáratára készülő - Napóleontól vehette át a tekintélyes pénzdíjat és az Emberiség Jótevője megtisztelő címet. A francia konzervmester által kitalált módszert egy angol vállalkozó, Peter Duran szabadalmaztatta hazájában  alkalmazva Appert technológiáját különböző üveg, cserép, konzerv vagy más anyagokból készült edényeket használva. Erre megkapta az első konzerválási szabadalmat III. György királytól. Ezt vehetjük a modern konzervgyártás gyökerének. A szabadalmat továbbadta két vállalkozónak, Bryan Donkinnak és John Hallnak, akik 1813-ban megnyitották a történelem első komoly, a mai konzervekhez már hasonlító dobozokat gyártó üzemüket. Előállításuk akkoriban még elég nehézkesen történt: a konzervdobozokat ónozott vaslemezből gyártották és egy képzett dolgozó is csak hat darabot tudott összeforrasztani óránként. A kinyitásához kezdetben kalapácsra és vésőre volt szükség. A cég termékei - ügyes marketing segítségével - nagy népszerűségre tettek szert: kóstolót küldtek a királyi családnak, az admiralitásnak és a Királyi Természettudományos Akadémia, a Royal Society tagjainak, a visszaküldött véleményeket pedig hírlapokban publikálták. 1818-ban az angol haditengerészet már 25 ezer dobozzal rendelt ezekből a termékekből.   Forrás1. Forrás2.   A recept Hozzávalók: - 1 bögre quinoa - 1 konzerv vörösbab/­­vesebab - 1 ek fűszerpaprika - 1 tk őrölt köménymag - 1 púpos tk (házi) ételízesítő - 2-3 gerez összetört fokhagyma - só   Elkészítés: A quinoa-t főzés előtt áztatjuk kb. 5-10 percet majd alaposan átmossuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Főzésnél a víz ellepje, de nem kell kétszeres mennyiségű víz. A babkonzervet kinyitjuk, lecsepegtetjük, majd átöblitjük. Amikor a quinoa már szinte megfőtt, hozzákeverjük. Fűszerezzük az összezúzott fokhagymával, ételízesítővel, őrölt köménymaggal és a fűszerpaprikával. Ha úgy érezzük, nem elég fűszeres, még igény szerint tehetünk hozzá. Ha a fasírtmassza nem állna össze, zabpelyhet vagy zabpehely lisztet keverjünk hozzá. Valamilyen kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszát belekanalazzuk, lesimítjuk és 180 fokon kb. 20-30 perc alatt átsütjük.  Sütés után rácson hagyjuk kihűlni, majd amikor már picit kihűlt, ehetőre, akkor szeleteljük. Fehérrépát, répát és swede/­­turnip-t szeletekre vágva, rövid ideig forró, sós vízben megpárolva majd sütőpapíros tepsiben fokhagymás olajjal meghintve enyhén barnulósra megsütve ettünk hozzá köretként. Nagyon finom volt. Természetesen ha Magyarországon nem elterjedt ez utóbbi, nem kell kétségbe esni, bármiféle más zöldséges köret illik hozzá (répa, petrezselyemgyökér, cékla, édesburgonya, csicsóka, csak hogy ötletet adjak). (A swede vagy turnip nyersen a karalábéhoz hasonlít ízében, szilárdságában a zellergyökérhez. Viszont ha megfőzzük "besárgul", vagyis fehérből sárga színű zöldségben lesz részünk. Ízét tekintve pedig a krumpli/­­karalábé/­­zeller keresztezésére hasonlít. Viszont wikipédia szerint a zöldség a káposzta és a fehérrépa keresztezéséből létrejött növény gyökere.)  

Tavaszköszöntő saláta

2017. március 26. VegaLife 

Tavaszköszöntő salátaVégre hivatalosan is itt a tavasz és kínálja a friss zöldségek halmazát s a lehetőséget, hogy táplálkozásunkat még inkább rostosabbá tegyük. A következő saláta tavaszköszöntő, hiszen még "téli" gyökér van benne, a répa. A salátát magában is fogyaszthatjuk egy könnyed vacsorára vagy ebéd mellé. Bevallom, mi pizzához ettük és még ízesebbé tettük a munkatársamtól ajándékba kapott szarvasgomba-olajjal. Igazán különleges íze lett. A recept Hozzávalók: - 2 maroknyi spenótlevél - 1/­­2 uborka - 1/­­2 póréhagyma - 2 répa - 6-8 retek   Elkészítés: A megmosott zöldségeket felaprítjuk. A retekhez és a répához reszelőt használtam. A spenótot miután megmostuk, akár a kezeinkkel is összetépkedhetjük. Az egészet egy nagy tálba tesszük, átkeverjük. Én szarvasgomba-olajjal ízesítettem, de ha ez nincs, tökmag olajjal enyhén meglocsolva is igen különleges ízt varázsol neki. Egyesek szeretik lehelletnyi sóval megszórni, vagy petrezselymet is vághatunk a tetejére. Mások némi citromot csepegtetnek rá. Ez esetben savanykásabb lesz. 

Ezt ettem ma 2017. március 14 kedd

2017. március 18. Gitta nyersétel blogja 

Ezt ettem ma 2017. március 14 keddMindenki másképp böjtöl. Aki eszik húst, az ilyenkor elhagyja a húst, aki tejet, tejterméket eszik, az böjt alatt ezeket hagyhatja el. Van, aki úgy böjtöl, hogy alkoholt nem iszik, vagy édességet nem eszik. Most a saját böjtömet mutatom be... ez a második nap. Reggel 3 dl citromos víz, utána mentás zöld turmix: 1 alma, 1 grapefruit, 1 marék spenót, pár szál menta, kevés víz elturmixolva. Tálaláskor tettem bele banánt, goji bogyót és még menta leveleket. Frissítő, laktató, finom :) mentás zöld turmix Tízórai 2 banán Ebéd: brokkoli krémleves lenkenyérrel 3 rózsa brokkoli, 1 kisebb sárgarépa, 1/­­2 avokádó, víz, só, bazsalikom levelek. alapanyagok a leveshez brokkoli leves A lenkenyér receptjét ITT TALÁLOD Ezt barna lenmagból készítettem még a hétvégén, és tettem bele reszelt sárgarépát is :) saláta csírákkal, balzsamecettel  Vacsora: egy kiadós salátát szerettem volna enni modenai balzsamecettel, retekcsírával, de amikor elkészítettem, eszembe jutott, hogy van friss jégsalátám. A képeken látjátok, hogy mi lett belőle! Saláta levelek, 2 paradicsom, 1/­­2 avokádó (a másik fele délben volt a levesben), balzsamecet, csírák, és minden finom és jó, amit otthon találsz a konyhádban és úgy érzed, hogy szívesen ennéd. Ráteszed a saláta levélre, feltekered, majd felvágod. Ami kimaradt a tekercsből, az mehet mellé a tányérra :) Jól meg kell rágni :) a salátát rápakoltam a saláta levelekre feltekertem így néz ki felvágva

PaKölNi, azaz a PAdlizsán-KÖles tócsNI és egy kis utazós szösszenet (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)

2017. február 28. Zöld Avocado 

PaKölNi, azaz a PAdlizsán-KÖles tócsNI és egy kis utazós szösszenet (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán) PaKölNi, azaz a padlizsán-köles tócsni (gluténmentes, vegán)  Hamarosan ismét útra kelünk. Ilyenkor mindig igyekszem olyan recepteket kitalálni, melyekkel fel tudom használni a kamrában és a polcokon várakozó alapanyagokat.  Mivel mottóm, hogy "ételt a szemétbe ki nem dobunk", igyekszem elpusztítani mindent, hogy ne maradjon utánunk semmi.  Ennek a polckiürítő akciónak köszönhetőn jött a feladvány... Mit kezdjek a bontatlan kölessel, van egy csomó lenmagom, útifűmaghéjam és két db padlizsán is már a végét járja a hűtőben. A múltkori nagy sikerű csicseriborsó-sárgarépa-cukkini FALNI inspirálta a most elkészült kistestvérét, PaKölNi-t. PaKölNi, azaz a padlizsán - köles tócsni, mely a pakolós időszakra még szóviccnek is elmegy. Gyerünk, gyerünk pakolni, segít benne PaKölNi! :-D  Aki ismer, az tudja, hogy szeretem a változást. Szeretjük megélni az életet és felfedezni minél több országot, kultúrát, gasztronómiát, tájat stb. Ezt az évtizedet az utazásoknak, a különböző országok "otthonként" való megélésüknek szenteljük. Miközben látunk, tapasztalunk, tanulunk és rengeteget fejlődünk... Mindenkinek kötelezővé tennék min. egy fél év utazást más országokba. Sokkal jobb, mint bármilyen iskola! Hollandiában a legtöbb érettségizett fiatal útra kel 1 évre, utazgat, dolgozgat, önkénteskedik, megismeri a Világot és önmagát a Világban. Így sokkal könnyebben tér vissza a szólő országába és választ továbbtanulási lehetőséget vagy munkahelyet. Gondoljunk csak bele mennyire nem ismerjük magunkat és a lehetőségeinket még 18 évesen... mégis választanunk kell "Mi leszel ha nagy leszel" életet. És mennyi téves útra lépünk rá, vagy éljük le az életünket boldogtalanul a számunkra nem megfelelő szakmában... Szomorú.    Most már tudom, hogy az utazás annyi mindenre gyógyír és válasz. Kinyílik a Világ minden értelemben. Amikről azt hittem korábban, hogy problémák és milyen rossz nekem, most már tudom, hogy semmiség. Találkoztam számtalan emberrel a Világ másik végéről, akik megmutatták, hogy milyen szerencsés vagyok, amiért EU-s útlevelem van. Egyik nap még a tehenek földjén élek és dolgozom, másik nap már a Kanári szigetek egyik üzletében vagyok eladó. Könnyedén megtehetem, mert EU van. Miközben több ezer vagy talán millió ember szeretne változtatni az életén, a környezetén, amibe beleszületett, de nem tud, mert nem lehet. Mivel vagyok én jobb vagy több, mint az a brazil barátom, aki a nyomornegyedből felküzdötte magát az egyetemig, szuper okos és nagyon jó IT-s szakember? De mivel vízumköteles országból jött, hiába szeretne egy menő európai cégnél dolgozni, ahol kapkodnának a szakértelme és a tudása után, nem kap munkavállalási vízumot. Több ezer eurót fizet minden félévben a diákvízumért, hogy időt nyerjen magának miközben keresi a céget, aki "örökbe fogadná", mint munkavállaló. Közben pedig takarít vagy más betanított munkát végez, hogy meglegyen a napi betevő. Ilyenkor mindig rájövök, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen nekem EU-s útlevelem van.  PaKölNi, azaz a padlizsán-köles tócsni (gluténmentes, vegán)  Egy másik számomra nagyon tanulságos és értékes barátság egy örökké mosolygó fülöp-szigeteki lánnyal volt/­­van. Cathy mesélte nekem, hogy a hazájában átlagosan 8-10 gyermek van egy családban. Sok szép tini lányt adnak el a szülők emberkereskedőknek, hogy a többi testvérüket tudják etetni és iskoláztatni. 1 áldozat a másik 8-ért cserébe. A szerencsésebbeket külföldre adják férjhez, ahol a "gazdag" európai feleség életét élhetik. Ez számukra az álom élet. Kislányként amikor a szőke hercegről álmodoznak, akkor egy fehér bőrű, európai herceg képe kering előttük, aki repülővel érkezik és egészen Európáig repíti őket a szülői háztól. Az én barátnőm is ilyen életet álmodott és kapott is magának holland feleségként. Otthon holland történelmet, alap ismereteket tanítanak ezeknek a lányoknak, holland-filippínó internetes társkereső oldalakon regisztrálnak, majd amikor megvan a nagy "Ő", akkor holland vizsgát kell tenniük, ahol a holland ABC ismeretéről is tanúbizonyságot kell tenniük. Azok, akik megbuknak a vizsgán, nem mehetnek el. És mindez legálisan. Persze vannak LOVE sztorik is. Cathy barátnőm is szerencsés, hiszen a kiválasztottal végül a szerelem is kialakult, így habár az áhított európai élet csalódást okozott neki (túl sok szabály és kevés öröm), azért a társát megtalálta.   Ilyen és ehhez hasonló barátságok után hatalmas hálát érzek érte, hogy szabadon választhattam meg a férjem és szerelemből házasodhattam. Ez is egy hatalmas kiváltság még mindig a mai Világban. Annyi minden van, amiért hálásak lehetünk, mert magyarnak születtünk. Ezek nagy részét csak akkor érthetjük meg, élhetjük át, ha egy kis időre elhatjuk a hazánkat és megismerjük a Világot. Mi is ismét útra kelünk és az idei év szorgos napjait Franciaországban fogjuk tölteni. Izgatottan és kíváncsian várom az új kalandokat, az új élményeket, a fejlődési lehetőségeket. Nektek is azt tudom ajánlani, hogy ha tehetitek, hagyjátok el időnként a komfortzónátokat, mert mindig megéri, bármilyen ijesztőnek is tűnik előtte az új kaland. ;-)  És akkor vissza a recepthez... A recepthez, mely egyszerű, csak pár hozzávalóra lesz szükségünk, és szerintem a hagymás dödölle ízvilágához hasonlít a leginkább. Ha nem tudom, hogy köles van benne, akkor krumplira tippeltem volna.  PaKölNi, azaz a padlizsán-köles tócsni (gluténmentes, vegán)  HOZZÁVALÓK (kb. 2-3 személyre) - 2 db padlizsán - 1 bögre köles + 2 bögre tiszta víz - (Himalája) só, frissen őrölt fekete bors, 1 ek o regánó - 1 db kisebb vöröshagyma - 1 ek kókuszzsír - 1 ek útifűmaghéj - (2 ek lenmag - elhagyható) PaKölNi, azaz a padlizsán-köles tócsni (gluténmentes, vegán)  ELKÉSZÍTÉS 1) A padlizsánt hámozzuk meg, vágjuk fel kockákra és párolóedényben pároljuk puhára kb. 20 perc alatt. 2) A kölest a dupla adag vízben főzzük szét fedő alatt, ragacsosra, kb. 15 perc alatt. 3) A kihűlt és puhára párolt padlizsánt a vöröshagymával együtt turmixoljuk péppé. (Ehhez használhatunk zöldségaprítót vagy kézi botmixert. De villával is szét tudjuk nyomkodni a padlizsánt, amihez aztán hozzáreszelhetjük a vöröshagymát.) 4) A padlizsán + vöröshagyma pépet a kihűlt ragacsos kölessel és az összes egyéb hozzávalóval egy tálban kézzel összenyomkodjuk. Azért kézzel, mert úgy sokkal puhább lesz. A végén egy nagy hagymától illatozó masszát kell kapnunk. 5) Hagyjuk a masszát kb. 15 percet pihenni. 6) Vegyük elő a teflon palacsinta sütőnket és kevés kókuszzsíron süssünk a masszából tócsni szerű, tenyérnyi méretű plecsniket. Mindkét oldalt süssük aranybarnára. A puha tészta könnyen törik, ezért műanyag lapáttal fordítsuk meg őket, hirtelen mozdulatokkal.     7) Tálalhatjuk a kész PaKölNi tócsnikat diétánkhoz hű vegán natúr joghurttal, laktózmentes tejföllel, de akár avokádókrémmel is el tudom képzelni. Jó étvágyat kívánunk  a rendhagyó és mégis egyszerűen elkészíthető ételhez! PaKölNi, azaz a padlizsán-köles tócsni (gluténmentes, vegán)  Táplálkozz, ne csak étkezz! Tetszett a recept? Lapozz bele a Mit eszik a Világ? című könyvembe, melyben 284 színes oldalon ... ...és 170 db egészséges recepten keresztül ehetjük körbe a Világot!  Megnézhetjük együtt milyen alapanyagokat fogyasztanak már több ezer éve a távoli országokban,...  ...hogyan őrzik meg egészségüket és maradnak fiatalok az emberek,  ...miként készíthetjük el a természet kincseit az európai otthonunkban is könnyedén és ízletesen!  Számtalan recept, sok-sok hasznos konyhai tipp és rengeteg természetes alapanyag, diétánkhoz igazítva!  "Kedves Mit eszik a világ? rajongók! Büszkén jelentem, hogy már én is közétek tartozom! Eddig is tudtam, hogy az leszek, de a tegnapi napon tulajdonosa lettem a várva várt dedikált példánynak! ? Abban a szerencsében részesültem, hogy részt vehettem a hollandiai könyvbemutatón és megkóstolhattam néhányat ezekből a csodás receptekből! Aki kihagyta sajnálhatja, akinek pedig lehetősége lesz egy könyvbemutatón résztvenni, Ne hagyja ki!!! Nagyon megéri! Az ételek nem csak, hogy egészségesek, könnyen elkészíthetők, de finomak és ízletesek is!!! (Én még húsevő, jól megtermett férfiakat nem láttam így enni... Nem mozdultak el az asztal mellől és megnyalták mind a 10 ujjukat ?) Köszönöm Szonja, hogy vagy, hogy megteremtetted ezt a csodát, hogy útmutatást adsz egy általam választott új kihívásban és életmódváltásban, és hogy a barátomnak mondhatlak!!! ? ?" /­­Barbi/­­ Kattints ide és nézz bele a könyvbe!           

Grillezett padlizsánkarikák

2017. február 16. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Grillezett padlizsánkarikák Anna legújabb menüje: Hozzávalók: A pác: - 2-3 ek mustár - 3-4 gerezd fokhagyma 4-5 ek olaj ( lehet oliva de más is) - víz és só  Az összetevőket összeturmixoljuk, a padlizsánkarikákat egy éjszakára (vagy reggel betéve, esti sütéshez) pácba áztatjuk. A padlizsánkarikákat grilltálcára fektetve sütőben puhára sütjük.                                                   Köretek:  A kölest előre megfőzzük, nem kell, hogy szétfőjön, de puha legyen.  Egy-két vöröshagymát apró kockákra vágunk, sóval kókuszolajon dínszteljük, majd hozzáadjuk a füstölt tofukockákat és együtt pirítjuk, amíg kellemes puha néhol barnásra pirult lesz. Ezen a ponton kivehetünk annyit, amennyit a köleshez szeretnénk keverni.  A többihez az édesburgonyát felkockázva szintén hozzákeverjük, kicsit együtt pirítjuk, majd kevéske (1,5 dl) vízzel puhára főzzük.                                                                                                                                                                                 Jó Étvágyat!

Ananászos keralan curry

2017. január 26. Vegán muflon 

Ananászos keralan curryAz év ezen időszakában a vonóhorog végére tűzött teniszlabda, a csaptelep és a gépzsír bizonyos szempontból hálásabb konyhai alapanyag, mint a paradicsom, a paprika vagy a padlizsán. Történetesen azért, mert előzőek non-stop szezonálisak, és januárban és júliusban is változatlan áron lehet hozzájuk jutni. Ám zöldségfronton a jégcsapretek a növényevők egyetlen mentsvára. Más kérdés, hogy csak igen keveseknek van türelme és kézügyessége jégből retket formázni, és a végeredmény sem lesz túl ízletes. (Állítólag a görög fűszerkeverék segíthet a dolgon, de a magam részéről bojkottálom a nátrium-glutamátot.) Sütőtök, cékla és krumpli! - vágnák rá egyesek, de dafke nem ezekből fogok alkotni, hogy bosszantsam a tudálékos fejüket. Hanemakkor, a komponensek: 1/­­2 fej karfiol (óbazz, ez szezonális... na, mindegy, most már megfőztem, hogy rohadna meg!) 1 tk fehér mustármag 1/­­2 tk őrölt görögszénamag 1 tk kurkuma 1 marék szárított currylevél 5 cm reszelt vagy felaprított gyömbér 2 gerezd fokhagyma 6 szál zöldhagyma 1 piros chilipaprika 1/­­2 csokor koriander felaprítva (elhagyható, tekintve, hogy ilyenkor ritka, mint hawaii mintás hullazsák) 2 paradicsom felaprítva 1 ananász, jobb híján 400g-os konzerv 400g csicseriborsó (konzerves szintúgy) 400g kókusztej Válogatott szidalmak közepette (opcionális, én így szoktam) levágjuk a karfiol torzsáját és leveleit, majd kb. 1-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Ezeket egy grillserpenyőn szárazon lepirítjuk. Egy másik serpenyőben cicázás nélkül olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a mustármagot, a kurkumát és a curryleveleket. Ezt az elegyet egy percig kis lángon pirítjuk, majd jöhet a lereszelt gyömbér, fokhagyma, a felaprított zöldhagyma és a chili is. Hozzápasszítjuk a paradicsomot, a kókusztejet, a lecsepegtetett csicseriborsót, az ananászt levével együtt, legvégül a karfiolt, majd az egész hóbelevancot lefedve készre főzzük. Citromos-kardamomos rizsával kiváló párosítás.


Az összes 'retek' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!