ringló receptek - Vegetáriánus receptek

Megjelent a második,
      bővített kiadás!

MEGJELENT! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Gombával töltött cannelloni

Az Édenkert Ígérete

Vegán krumplifőzelék töltött káposztalevéllel

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 8. rész Az étkezés

Termékteszt: Frupka sült tea










ringló receptek

A szilva jótékony hatásai

2015. augusztus 11. Élj harmóniában 

A szilva jótékony hatásai A szilva csonthéjas gyümölcs és nagyon közkedvelt nyár közepétől ősz közepéig, októberig. A legtöbb szilva liláskék vagy sötétkék árnyalatú, de vannak pirosas, sárgás szilvafélék, ringlók is. Magas a víztartalma, akárcsak a legtöbb gyümölcsnek, ezért kiválóan hidratálja a testet, oltja a szomjat. Nagyon jó energiaforrás is, elűzi a fáradtságot. A magas víztartalom, viszonylag alacsony a cukortartalommal párosul, ezért jól alkalmazható diétákban is. (az aszalt változatnak kifejezetten magas a cukortartalma) Számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Elsődlegesen A, B1,B2 és egyéb B vitaminok, valamint magas a C vitamin tartalma is. Ásványi anyag tartalmánál említésre méltó a kálcium, kálium foszfor, magnézium és a cink. Megtalálható benne néhány antioxidáns is, melyek segítenek a szervezetben megkötni a szabad gyököket. Magas rosttartalmának köszönhetően kedvezően hat az emésztésre, nagyon jól alkalmazható székrekedés ellen is. Nem csak segíti a bélmozgást és a salakanyagok kiürítését a szervezetből, de serkenti a vese működését, vízhajtó hatása is van. Koleszterin csökkentő hatása is van.  A rendszeres szilvafogyasztás hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez és erősíti az immunrendszert és vértisztító hatása van. A legjobb nyersen fogyasztani,  de nagyon finom főzve, sütve, aszalva, lekvárnak, befőttnek, minden formában:) Ájurvéda szempontjából nehéz, vizes, édes és kissé fanyar ízű, ennek köszönhetően növeli a kaphát, pittát és csökkenti a vátát. Vegyszermentes (bio) szilvát fogyassz! Nemsokára jó néhány szilvás receptet is írok Nektek:)

Alma és Nektarin aszalás

2012. szeptember 14. VegaLife 

Augusztusban egy eldugott kis faluban jártunk, ahol igazság szerint sok időt töltöttem gyermekkoromban. Az élet a világ ezen a részén egészen más. Az emberek sokkal egyszerűbbek mind életvitel, mind gondolkodás tekintetében. Szeretem a vidéket ezért is. Városoktól jó néhány kilométerre teljesen más élet zajlik. Az emberek még inkább összejárnak esténként vagy esetenként, legalább is az egymás szomszédságában élők, pláne, ha az egész életüket egymás közelében élték le. A levegő minősége is egészen más. Folyamatosan álmos voltam ottlétünk alatt az első pár órában, annyira friss, oxigéndús arra a levegő. Jó volt találkozni azokkal a nénikkel, akik felcseperedésem ideiglenes tanúi lehettek nyaranként. A ház és a telek, ahol gyermekkorom nyarait töltöttem, mindig gazdag volt gyümölcsben és zöldségben. Most savanykás almát és fekete bodzát hoztam haza. Sajnos a körtefa nem hozott jelentős termést, se a diófa. Viszont ott helyben rengeteg sárga szilvát ettem. Nem ringlót. Teljesen olyan alakja volt, mint a szilvának, csak sárga színben pompáztak a gyümölcsök a fán. Persze a kék szilva akkor még nem érett. De ez is teljesen kiszolgált. Még ott helyben rétest is sütöttünk, de erről majd egy későbbi bejegyzésemben mesélek, csak legyen időm eljutni odáig... Ugyanis nagyon sok elmaradást szeretnék pótolni. Élményeket, recepteket, és ráadásul az életmód-előadások is kezdetét veszik, szóval jól jönne néhány nap, amit csak blogírással tölthetnék, de mindemellett és a napi munkavégzésen felül vár rám itthon a padlizsán, a paradicsom, a paprika, a szilva, hogy télre tartóssá varázsoljam. :) Az utóbbi időkben pedig a lakhelyünkön történtek némi munkálatok, amik szintén blogírástól távolmaradásra késztettek. De most itt vagyok és talán szeptember végéig (húúú, a felén már túl vagyunk) behozom lemaradásom. Szóval a kis faluban, a legalább 50 éves - talán életében sosem permetezett, tehát igazán bio - almafáról szedett almákat és piacon vett néhány szem barackot aszaltam az alábbiak szerint: Az almákat és a nektarinokat alaposan megmostam. Majd az almákat kerek szeletekre, a nektarint pedig vékony szeletekre vágtam. Az alma tuti bio. :) Magházuk egy része lakókat:) tartalmazott, ezeket egyszerűen kivágtam. Szerencsére néhány éve már birtokunkban van egy olcsóbb "asztali" aszaló. Lapjaira fektettem a gyümölcsöt és indult az aszalás. Az almák valamivel gyorsabban elkészültek, mint a nektarin. Úgy 4-5 óra elég volt. Mindegyik nagyon finom lett. Már várom a telet, amikor az almákat akár teának is felfőzöm. Lényegében csak víz és áram fogyott. Az almák vidékről jöttek. Az Eleken vásárolt kosárkámat teleszedtem. Minap néztem, a Herbaházban 70 g szárított alma borsos árát. Hát, elmondhatom, gazdagok vagyunk. :) Számunkra ez az igazi gazdagság. (Fizikai, tárgyi tekintetben.) Hála érte Istennek!:) Néhány fotóval prezentálom az aszalás menetét. :)

Gyöngyszem falatkák

2012. szeptember 13. Zizi kalandjai 

Gyöngyszem falatkák Új sorozat indul itt a Zizi kalandjain a Hétvégi ízmorzsák mellett... Az internetnek köszönhetően hétről hétre rengeteg benyomás, inspiráció, információ ér néha olyan mennyiségben, hogy alig győzöm feldolgozni. A mai nap is ilyen. Épp az előbb osztottam meg Twitteren a ma ért inspiráció tömeg hét kedvencét, de úgy gondoltam, hogy ezt blog formába öntöm és megosztom veletek is hétről hétre. Szóval készítsetek egy csésze meleg teát, habos kakaót vagy cappuccinot, tálaljátok egy csábító süteménnyel vagy törjetek le egy darabkát egy finom étcsoki táblából, dőljetek hátra és ez legyen a ti időtök, amikor kikapcsoltok egy fél órára. Jó szórakozást! - Egy új blog, ahonnan máris néhány receptet kinéztem: Whole Promise - Épp múlt pénteken készítettem parmezános padlizsánt a Veg Every Day szakácskönyvből, erre ma a toszkán barátnőm Giulia kirakott egy nagyon hasonló receptet (a nagymama változatot) - ezt is ki fogom próbálni - Whole Living magazin egyik számának online változata tele hihetetlenül finom és tápláló ételek receptjeivel - Mandulás kuglóf, feltétlen meg kell sütnöm - Csodás lifestyle magazin, a Rue szeptemberi száma - Tuti nyerő a közelgő sütőtök szezonban: sütőtök pekándió fánkok - Ezt sem fogom kihagyni: kókusztejes barnarizs puding fahéjas ringlóval Kicsi Vútól - Rákattantam a washi tape-ekre (ez talán a dekortapasz magyarul?), ki is néztem innen néhányat

Szilvás-vaníliakrémes pite

2012. augusztus 24. Fűszerkert 

Szilvás-vaníliakrémes piteMichel Roux remek könyvéből vettem a receptet, ringló helyett kékszilvát használtam, és a 24 cm-es átmérőjű piteformához másodszor már fél adaggal több cukrászkrémet. A mennyiségeket pontosan úgy adom meg, ahogy a receptben szerepelnek. A flantészta hűtőben 1 hétig, mélyhűtőben 3 hónapig eláll, a cukrászkrémet pedig 3 napig hűtőszekrényben tárolhatjuk. hozzávalók: 260 g flantészta 400 g cukrászkrém 400 g érett ringló félbevágva, kimagozva 30 g cukor hozzávalók a flantésztához: 250 g liszt 125 g puha vaj, kis kockákra vágva 1 tojás 1 ek cukor 1/­­2 tk só 40 ml hideg víz hozzávalók a cukrászkrémhez (750 g-hoz): 6 tojássárgája 125 g cukor 40 g liszt 500 ml tej 1 vaníliarúd kevés porcukor vagy vaj A flantésztához a lisztet egy nagy tálba öntöttem, és mélyedést nyomtam a közepébe. A vajat, tojást, cukrot és sót a mélyedésbe tettem. A mélyedésbe tett hozzávalókat összemorzsoltam, majd apránként beledolgoztam a lisztet, amíg morzsalékos állagot kaptam. Végül beledolgoztam a vizet is. Cipót formáztam belőle, folpackba csomagoltam, és hűtőszekrénybe tettem felhasználásig. A cukrászkrémhez a tojássárgákat a cukor egyharmadával simára és sűrűre kevertem, majd a lisztet is eldolgoztam benne. Egy lábosban a tejet a maradék cukorral és a félbevágott vaníliarúd kikapart magjaival és magával a vaníliarúddal felmelegítettem. Ahogy forrni kezdett, a cukros tojássárgához csurgattam (folyamatos keverés mellett), alaposan elkevertem, és visszaöntöttem a lábosba. Közepes lángon - továbbra is állandó keverés mellett - forrásig melegítettem, hagytam bugyogni két percig, végül levettem a tűzről, és egy tálba öntöttem. A tetejét meg lehet szórni kevés porcukorral vagy vajdarabkákkal, hogy ne bőrösödjön. Felhasználás előtt a vaníliarudat kivettem belőle. A pitéhez kb. 3 mm körformára nyújtottam a tésztát, és kibéleltem vele egy piteformát (a recept szerint 20 cm átmérőjű formát, az enyém 24 cm-es, ezért a megadott tésztamennyiségnél valamennyivel többet használtam), és 20 percre hűtőbe tettem. A tészta alját villával megszúrkáltam, és egy kanállal a cukrászkrémet egyenletesen eloszlattam az alján (a nagyobb forma miatt több krémet használtam). A félbevágott szilvákat vágott felükkel lefelé a krémre raktam, és 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem. A tortát kivettem a sütőből, megszórtam cukorral, a sütő hőmérsékletét 200 fokra kapcsoltam, és még további 10 percig sütöttem, amíg a cukor részben feloldódott, és enyhén karamellizálódott. Michel Roux: Tésztavarázs


Az összes 'ringló' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!