Édes-csípős jalapeno recept vegetáriánus

Édes-csípős jalapeno

2013. október 28. Vegetáriánus receptek 

Édes-csípős jalapeno Vastag húsú jalapeno (egészen pontosan: Jalapeño) paprikát kaptunk, „Csináljatok belőle savanyúságot!” címszóval. Nem vagyok nagy savanyúság készítő (illetve eddig nem voltam), keresni kezdtem az eljárást, a felöntő lé receptjét. Egyetlen igazán használható receptet sem találtam magyar oldalakon. Végül egy angol oldalon majdnem (ld. lenn). Abban viszont nem tetszett, hogy hűtőben kell tárolni. Annak arányainak felhasználásával, majd némi nyomozás után (hány százalékos lehet a „distilled white vinegar” … ?), valamint egy enyhe csavarral a technológiában és az összetevőkben születetett meg a következő. Remélem, annak, aki legközelebb ilyet készít már könnyebb dolga lesz.

Hozzávalók:
- 15 darab nagy jalapeno
- 2,5 dl víz
- 1,25 dl 5%-os almaecet
- 1,25 dl 5%-os ecet
- 4 ek cukor
- 2 ek só
- koriander
- mustármag

A jalapenot felkarikázzuk, majd félretesszük (macerás, főleg nagyobb mennyiségnél gumikesztyű használata javasolt). Az ecet: a fele almaecet, nincs vele gond, gyárilag 5%-os. A másik fele sima ecet, nekünk 20%-os volt itthon, negyedére kellett hígítani. A vizet és az ecetet összekeverjük a cukorral és a sóval, melegíteni kezdjük, kevergetve ügyelve arra, hogy minden eloldódjon. Ha felforrt a lé beletesszük a karikázott paprikát, belenyomkodjuk jól, hogy mindenütt ellepje a folyadék. Levesszük a tűzről és 10-15 percig fedő alatt állni hagyjuk.
Sterilizált üvegekbe néhány szem koriandert és mustármagot teszünk, majd kiszedjük a paprikát, lé nélkül, az üvegeket meg-megrázogatva, hogy minél több férjen. Az üres levet visszaforraljuk és a forró lével öntjük fel a paprikát az üvegekben. Az üvegeket lezárjuk és fejjel lefelé száraz dunsztba tesszük.
Néhány hétig érleljük.

Bliszkó Viktor

Forrás: http://www.simplyscratch.com/2013/05/easy-homemade-pickled-jalapenos.html

Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás Még több receptért katt a képre!

« Egy kis őszi sütemény Az 5 legjobb immunerősítő zöldség és gyümölcs »



Szerintünk ez is ízleni fog …



Legfrissebbek ugyaninnen

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!