Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Vegán karácsonyi italok: a legfinomabb chai, forró csoki és alkoholmentes puncs
Vegán, mindenmentes kókuszgolyó
A rákféléknek is vannak fájdalomérzékelőik, állítja egy új kutatás
rozmaringlevél receptek
Rozmaringos vargányakrémleves pirított gombaszeletekkel a tetején – vegán leves recept
2018. szeptember 17. VegaNinja
Kaptam 5 darab óriási vargányagombát szüleimtől, frissen szedve a Bakonyból. Csodás, illatos, friss erdei gomba, főzni (és enni) kedvelőknek igazi csemege. Mivel nem emlékeztem, hogy ettem volna már vargányát, különböző módokon is ki akartam próbálni. Két szebb fejből rozmaringos pirított vargányát csináltam, a maradékból pedig krémlevest, zabtejszín helyett kókusztejszínnel, és meg kell mondjam, nagyon jól passzolnak az ízek! Nagyon gyors és egyszerű recept, és ha az embernek van lehetősége saját magának gyűjteni a gombát az erdőben, nem is drága. Tulajdonképpen csiperkével is működik a recept, az ízek ugyanúgy összeillenek, csak a végeredmény kevésbé “erdei” ízű lesz, és átlagos méretű csiperkéből kb. 4 db felel meg egy, a receptben szereplő vargányának. Pirított vargánya: 1,5 – 2 nagy fej vargánya 1 kisebb ág rozmaring 2 evőkanál kókuszolaj só A gombafejeket vékony szeletekre vágtam, az eltört szeleteket belefőztem a levesbe. A gomba tönkjét nem szeleteltem, mert elég szivacsos volt, rágósnak tűnt, de a levesbe az íze miatt belefőztem. Egy nagy serpenyőben 1 evőkanál kókuszolajat melegítettem, amibe beleszórtam a friss rozmaringleveleket, majd egyesével a gombaszeleteket úgy, hogy ne fedjék egymást. Megsóztam őket, és hagytam, hogy kicsit megpiruljon az aljuk. Pár perc múlva megfordítottam a szeleteket, ekkorra kicsit megsárgult az aljuk, enyhén áttetszővé váltak. Mindkét oldalukat aranybarnára sütöttem. A maradék gombát a maradék kókuszolajjal és még egy kevés rozmaringlevéllel szintén aranybarnára pirítottam, és félretettem. Vargányakrémleves: 3 – 3,5 fej vargánya gomba nagyobb kockákra vágva fél doboz (100 ml) Cocomas kókusztejszín 1 nagyobb ág friss rozmaring só A serpenyőbe, amiben a gombaszeleteket pirítottam, beletettem a felkockázott vargányát és a tönkjeit a rozmaringgal együtt, megsóztam, és kicsit pirítottam, időnként megkeverve. Mikor már valamennyire összeesett, hozzáadtam a kókusztejszínt és egy pohár vizet. Megkóstoltam, hogy kell-e még bele só, ízlés szerint újra sóztam, majd áttettem egy nagyobb lábasba, hogy kellemesen elférjen, és lehessen még hígítani. Amikor megfőtt, a gomba tönkjét érdemes külön megkóstolni, hogy rágós-e, vagy puhára főtt, az enyém szerencsére puha lett, így simán benne hagytam. A rozmaring ágat eltávolítottam (a levelek maradhatnak benne!), botmixerrel krémesítettem (csak fém fejűvel lehet forrón turmixolni!), kicsit még hígítottam és sóztam. A pirított gombaszeletekkel, és csurgatott kókusztejszínnel a tetején tálaltam. Jó étvágyat! The post Rozmaringos vargányakrémleves pirított gombaszeletekkel a tetején – vegán leves recept appeared first on VegaNinja.
Bazsalikomos zöldségleves (vegán)
2012. július 31. Dulmina tündérkonyhája
A múlt heti minestrone-változatok után itt egy franciás variáció a témára. Hozzávalók 4 személyre 1 bögre (2,5 dl) fejtett bab 1 kis fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 evőkanál olívaolaj 1 kg vegyes idényzöldség - nálam most 2 répa, 1 petrezselyemgyökér, 40 dkg zöldbab, 40 dkg cukkini 1 l víz 1 teáskanál rozmaringlevél 1 kis csokor kakukkfű levelei 2 kis babérlevél só frissen darált bors
hagymás-rozmaringos focaccia & a krémek krémje
2011. november 19. Vegasztrománia
a focaccia tökéletes vendégváró. a krémek krémjével kiegészítve pedig abszolút jolly joker. a kaldeneker györgy kenyeres óráján tanult sütőtökös focaccia receptet alakítottam át. hagymás - rozmaringos focaccia hozzávalók: 300 g fehér búzaliszt 50 g rétesliszt 1 kk só 1 kk cukor 1 csomag 7 g-os szárított élesztő 200 ml langyos víz 1 vörös hagyma 1 ág rozmaring olívaolaj a sütőt előmelegítettem 180 °C-ra (4-es fokozat). egy nagy tálba szórtam a liszteket, hozzáadtam az élesztőt, a sót, a cukrot, a félkarikákra vágott hagymát, 1 evőkanálnyi olívaolajat csorgattam rá és összekevertem. közben lassan adagoltam hozzá a langyos vizet. addig dagasztottam, míg a tészta el nem vált az edény falától. fontos, hogy lágy tésztát kapjunk, így ha keménynek érezzük, akkor víz hozzáadásával tudjuk alakítani. letakartam tiszta konyharuhával, és meleg helyen duplájára kelesztettem. a megkelt tésztát liszttel megszórt deszkára borítottam és jól átgyúrtam (én ilyenkor, csakúgy, mint a pizzánál, réteslisztet használok). sütőpapírral borított sütőlapra tettem és kézzel szétlapítottam (ki lehet nyújtani sodrófával is, de ha kézzel csináljuk, rusztikusabb lesz). letakarva 15 percig kelesztettem, majd újra szétlapítottam és ujjaimmal mélyedéseket nyomtam a tészta felületére (ne szorítsuk ki az összes levegőt), tetejét megkentem olívaolajjal és megszórtam a rozmaringlevelekkel. előmelegített sütőben 20-25 percig sütöttem, míg szép aranybarna nem lett. felvágás előtt pihentessük. a focacciához remekül illik a fokhagymás-kék sajtos mártogatós, ami 2 perc alatt kész van, mégis mindig mindenki azt követeli a bulikon. 100 g kék sajtot (mostanában danish blue-t) villával szétnyomkodok, és elkeverek egy nagy tejföllel, valamint 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymával. ha még erre is rá akarok tenni egy lapáttal, egy marék apróra vágott dióval is megbolondítom. a siker garantált! Megosztás