tönköly receptek - Vegetáriánus receptek

Megjelent a második,
      bővített kiadás!

MEGJELENT! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Ribizli-alma lekvár

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 4. rész

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 4. rész Az ajándékok

Az Édenkert Ígérete

Vegán padlizsánkrém alaprecept










tönköly receptek

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 8. rész Az étkezés

tegnapelőtt Élj harmóniában 

Tudatos felkészülés a karácsonyra  - 8. rész Az étkezés Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet A karácsonyi ünnepek idején sok családban az étkezés központi helyet foglal el - vannak olyan családok is, ahol szinte másról sem szól a szeretet ünnepe, mint az evésről. Megannyi statisztika támasztja alá, hogy az ünnepi időszak alatt az emberek jelentős része a normál - általában elfogyasztott -  mennyiségű élelmiszer többszörösét vásárolja meg, készíti el és fogyasztja el. Majd az ünnepi hangulat helyett, sokaknak okoz a nagy mennyiségben elfogyasztott mindenféle egészségtelen étel, nehéz emésztést,  emésztési problémákat, mindenféle fájdalmakat, elnehezültséget. tunyaságot. Az emésztési problémák miatt a gyengülő immunrendszer következtében az ünnepek  után sokan megbetegszenek, mert már az első kórokozó is betegsége t vált ki belőlük.  Sajnos a tudatos táplálkozás hiánya  miatt a karácsonyi időszakban hatalmas mennyiségben fogynak a patikákban a különböző emésztést segítő gyógyszerek, tabletták, készítmények. Nem kell, hogy a karácsonyod az emésztési kínokról szóljon. Kis odafigyeléssel, tudatossággal elérheted, hogy az ünnepek alatt friss, ízletes, tápláló ételeket egyél Te és a családod is és az étkezés után energikusnak, könnyednek érezzétek magatokat.   Ahhoz, hogy a pénzedet és az energiádat se pazarold és kiváló legyen a közérzeted, tervezd meg előre a karácsonyi időszak menüit - mindenből csak annyi főre tervezz, ahányan lesztek. Azért mert karácsony van, senkinek nem kell és nem is érdemes három ember helyett ennie.  A menü összeállításánál törekedj inkább arra, hogy friss, egészséges legyen és arra, hogy ne vállald túl magad a konyhai feladatokkal.  Nem érdemes túl bonyolult ételeket készíteni, hasznosabb ha több időt töltesz a családoddal és egyszerű, gyorsan elkészíthető, friss egészséges, ízletes ételeket választasz a karácsonyi menühöz. Itt is vedd figyelembe a kevesebb néha több elvet. Inkább a minőségi ételeken legyen a hangsúly, mint a mennyiségen. Inkább a friss,  egyszerű és egészséges ételeket preferáld, mint a bonyolult, egészségre kevésbé kedvező ételeket.   A karácsonyi menüt friss, egészséges, vegyszermentes (bio) alapanyagokból készítsd el és annyit ételt főzz, amennyit jólesően el is fogyaszt a család. A karácsony lényege a hangulat, az hogy a családoddal harmonikusan, szeretetben tudj közösen időt tölteni. Amennyiben a szeretet és harmónia elmarad, azt semmilyen étellel nem lehet pótolni. nem érdemes a karácsonyi menü miatt elégedetlenkedni, veszekedni. A megtervezett menühöz írd össze az alapanyagokat és ha teheted, interneten keresztül rendeld meg, így elkerülheted a boltokban és az utcákon, bevásárlóközpontokban való tolongást és több szabadidőd is marad, amit együtt tudtok tölteni a családoddal.   Törekedj a mértéktartó étkezésre és a friss, minőségi ételek fogyasztására, hogy jól indulhasson a következő éved:) Néhány javaslat a blogról a karácsonyi menühöz - a linkre kattintva eléred a receptet. A receptek nem tartalmaznak húst, halat, tojást, azaz alapvetően laktovegetáriánus receptek, de sok van köztük ami laktózmentes, gluténmentes ételek. Nézelődj kedvedre:)   Édes sütemények, kekszek Citromos vaníliás keksz Reform csokis keksz Egyszerű kókuszos zabpelyhes keksz  Karácsonyi keksz teljes kiőrlésű  liszttel Házi készítésű cukormentes csokoládé Teljes kiőrlésű tönkölykeksz naranccsal és mandulával Narancsos mazsolás keksz Gluténmentes, laktózmentes, cukormentes vaníliás keksz Zablisztes almás-diós muffin Gluténmentes, tejmentes, cukormentes köles desszert Házi készítésű mogyorós csokoládé  Egyszerű, sült túrótorta Kókuszos, kakaós tönkölysütemény Reform almás szamósza Tejmentes sütőtökös muffin Gluténmentes muffin Teljes kiőrlésű, tojásmentes linzer Reform almás pite tönkölybúzaliszttel Tejmentes, tojásmentes mandulás muffin  Gluténmentes, cukormentes, tejmentes meggyes muffin Shortbread keksz - reform változat   Bögrés mákos sütemény Gluténmentes bögrés süti     Sós vendégvárók Egyszerű sós stangli Élesztőmentes, gyors túrós vendégváró  Gyors, élesztőmentes tejfölös pogácsa  Gluténmentes sós muffin  Cukkinis, pirított napraforgómagos minikifli Gyors hummuszkrém Élesztőmentes cukkinis pogácsa       Ebéd vagy vacsora ételek Indiai Dhal - mungbab leves Quinoa, brokkolis zöldségekkel Sült padlizsános, sült házi sajtos főétel Káposztás subji - ízletes fűszeres káposztás étel  Vegyes zöldséges subji - zöldséges főétel Cukkini-burgonya curry Hummusz  Sütőtökös subji  Zöldséges, csicseriborsós kuszkusz Kitri (kichari)  Vöröslencsés, zöldséges lasagne Gluténmentes zöldségfasírt Polenta krémesen, párolt zöldségekkel  Gluténmentes zöldséges lepény Zöldséges polenta pizza Fűszeres vöröslencse dhal, aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinnal Sütőben sült köles kása Sütőben sült fűszeres karfiol  Céklás zöldségek hajdinával Gyors, egyszerű csicseriborsós curry  Zöldséges pizza Pudla, gluténmentes indiai lepény   Baszmati rizs zöldségekkel, korianderrel Feketemustármagos zöldbab paradicsomszószban Fűszeres sült, sütőtök  Édesköményes lepény Mindenféle finomságok Chapati - indiai lepénykenyér Gyömbér tea  Alma csatni Szilva csatni (sós, édes,csípő finomság) Quacamole  Uborka raita  Reggeli mandulaturmix Datolyás tejturmix  Krémes zabkása dióval és mazsolával Pirított, párolt gyümölcsök - ájurvédikus reggeli  Házi joghurt készítése Gyors, élesztőmentes kenyér Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

Teljes kiőrlésű almás-mákos koszorú

2016. november 29. Vegavarázs 

Hozzávalók: 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 10 dkg zabpehely egy csipet só 4 ek nyírfacukor 4 ek olaj 1 alma finomra reszelve 5 ek darált mák 1 kk szódabikarbóna 1 kk sütőpor fél dl tejszín kb. 2 dl víz Összekeverjük a lisztet, a sót, a cukrot, a mákot, a szódabikarbónát és a sütőport....

Mangeons comme les francais!

2016. november 14. Zöld múzsa 

Mangeons comme les francais! Hosszú téli estéken gyakran előkerülnek a polcról kedvenc gasztro regények. Felütve őket éppen ahol nyílik pár másodperc olvasás után hősnőnk, Suzan Loomis konyhájában találom magam, elragad a sütőből felszálló kakukkfű aromás illata: ...Este van, a kandallóban tűz ropog. Suzan éppen quiche-t, francia sós lepényt süt. Louviers piacának kofáinál járt a nyirkos reggeli órákban, ahol egészségtől kicsattanó tojásokra tett szert és mellé pár szem illatos körte is került túlméretezett fonott kosarába. Egy valamire való francia konyhában sajt, vaj mindig van otthon, Suzan pedig amerikai születése ellenére bolondul a vidéki francia konyháért... Félredobom a könyvet, szaladok a konyhámba, feltépem a hűtő ajtaját és örömmel látom, ugyan sok minden nincs benne, de egy jó darab vaj + egy érintetlen csomagolású camembert éppen kerekedik a polcon. Körte is van, minő véletlen, kakukkfű pedig télen is zöldül a kertben. Mennyi hasonlóság, csak nem Zsuzsanna a keresztnevem, vagy mégis? Jólesik néha ábrándozni egy kicsit! Az omlós tésztához ( kb. 20 cm átmérőjű piteformába ):  ? 200 g liszt ( 100 g kukoricaliszt és 100 g fehér tönkölyliszt )  ? 100 g hideg felkockázott vaj  ? 1 tojás sárgája  ? 4-5 ek. jéghideg víz  ? 1 tk. só  Camembert sajtos-körtés töltelék:  ? 1 ek. olívaolaj  ? 10 cm es darab póréhagyma  ? kisebb csokor snidling  ? 200 ml tejszín  ? 100 ml krémsajt  ? 3 tojás  ? 100 g camembert sajt  ? 2 körte vékony szeletekre vágva  ? 1 marék durvára vágott dió  ? 1 friss ág kakukkfű  ? só, frissen őrölt bors  Az omlós tésztát összegyúrjuk, a lisztbe beledobjuk a feldarabolt hideg vajat és gyors mozdulatokkal kézzel, vagy robotgéppel addig morzsoljuk, míg teljesen morzsalékos állagú nem lesz. Hozzáadjuk a tojást, a sót és addig gyúrjuk tovább, amíg összeáll. Egy belisztezett nyújtódeszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, kivágunk a piteformánkba illeszkedő kör alakot és vakon elősütjük 175 fokon 25 percig. ( Vakon sütés azt jelenti, hogy sütőpapírt teszünk a tészta fölé is és feltöltjük lencsével, babbal, vagy sütő gyönggyel, megakadályozva ezzel a tészta felpúposodását. )  A töltelék összeállítása: megpároljuk az apróra vágott póréhagymát a zsiradékon, majd egy tálba összekeverjük a tejszínnel, a krémsajttal és a tojásokkal. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a kis kockákra vágott camembert sajtot és az apróra vágott snidlinget majd alaposan összeforgatjuk. A körtét vékony szeletekre, a diót pedig éles késsel durvára vágjuk. A pitébe öntjük a tejszines-camembertes keveréket és a tetejét kirakjuk körte szeletekkel, megszórjuk dióval és morzsolunk rá friss kakukkfű levélkéket, majd 200 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 20 perc alatt készre sütjük. A tésztát tölthetjük bármilyen más töltelékkel, az édes íz irányába is szárnyalhat fantáziánk. Ekkor érdemes a tészta begyúrásakor 1-2 ek. cukorral már az alap tészta ízét is ráhangolni az édeskés töltelékre. A narancsos-almás-sütőtökös hármas izgalmas őszi-téli ízvilág, amit a dió éppen úgy koronáz, mint a camembertes sós variációnál. Ezt a pite változatot készíthetjük úgy, hogy a tésztának egyharmad részét félretesszük és miután a töltelék hozzávalóit előpároltuk, összekevertük a tojásos masszával, majd betöltöttük az elősütött tésztába, a maradék tésztát kisodorjuk és 1 cm széles csíkokat vágunk belőle és a pite tetejét berácsozzuk. Megkenjük felvert tojással a rácsokat és indulhat a végső sütés fázisa. Narancsos-sütőtökös-almás töltelék: ? 1 ek. vaj ? 1 nagy alma 1 cm-es oldalhosszúságú kockákra vágva ? kisebb sütőtök negyede 1 cm-es oldalhosszúságú kockákra vágva ? 1 narancs reszelt héja és frissen préselt leve ? 200 ml tejszín ? 100 ml krémsajt ? 3 tojás ? 1-2 ek barna nádcukor vagy méz ? csipet só, fahéj, őrölt kardamom, őrölt gyömbér

Tejmentes, tojásmentes Sütőtökös muffin

2016. október 31. Élj harmóniában 

Tejmentes, tojásmentes Sütőtökös muffinSütőtökös muffinOktóber 31. Halloween éjszakája. Az ünnepe eredetileg az ősi kelta hagyományokból ered, de az angolszász területeken már komoly hagyományai vannak,   A szezonalitásnak megfelelően a Halloween és a tök elválaszthatatlanok egymástól. Sokan, ilyenkor nagy energiabefektetéssel töklámpásokat faragnak, némely esetben szinte kis művészi alkotások elevenednek meg. Nem vagyok az a töklámpás faragó fajta és igazából, a Halloween ünnepet mi nem tartjuk. Azonban, mivel ma a legtöbben szabadságon vannak, így ideális volt találni megint egy alkalmat egy hosszabb jógagyakorlásra:)  A Gyertyafényes Halloween Jógagyakorlás után, pedig stílusosan egy kis sütőtökös finomsággal szeretnék kedveskedni a jógázóknak:) Hozzávalók  2 bögre liszt ( én szeretem vegyesen használni pl. tk. tönkölybúzaliszt és fehér tönkölybúzaliszt) 3/­­4 bögre teljes értékű nádcukor 1 csg. sütőpor 1 tk. fahéj  1 tk. szerecsendió 1/­­3 bögre repceolaj  1 bögre sütőtökpüré 1/­­2 bögre mazsola 1 bögre víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A sütőtökpürét készítheted sütőben vagy egy edényben a főzőlapon. Ha a főzőlapon csinálod, pucold meg a tököt és vágd apró kockákra. Tedd egy edénybe, önt alá vizet és párold puhára. Ezt követően botmixerrel tudod pürésíteni. tököt  Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Keverd hozzá a sütőtököt és a mazsolát is,majd öntsd hozzá az olajat, és a vizet. Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát.  A muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel és ne hagyd sokáig állni. Majd adagold a tésztát a muffin formába - én most papírformákat használtam. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 20-25 p).

Kakaós-sütőtökös muffin

2016. október 25. Éltető ételek 

Kakaós-sütőtökös muffinA gyerekeknek "Tök jó nap" volt az iskolában, így egy olyan sütit kellett készítenem, amelyben sütőtök van, de ennek ellenére megeszik a gyerekek. Ugyanis a gyerekeim sajnos nem szeretik a sütőtököt, legalábbis akkor nem, ha látják és érzik, hogy benne van. Úgyhogy most el kellett dugnom, vagyis került bele dió, narancsolaj és kakaópor, hogy valóban ne legyen tökös íze. Hozzávalók: - 15 dkg sült sütőtök - 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt - 5 dkg darált dió - 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor - 8 dkg méz - 6 dkg kókuszolaj - 1 dl rizstej - kb. 0,5 dl frissen facsart narancslé - 2 teáskanál foszfátmentes sütőpor - 1 teáskanál szódabikarbóna - késhegynyi vaníliapor - késhegynyi fahéj - 5-6 csepp narancsolaj - csipet só Elkészítése: - Egy tálban keverjük el a nedves hozzávalókat: sült sütőtök, méz, puha kókuszolaj, rizstej, narancslé, narancsolaj. - Egy másik tálban pedig a lisztet, a diót, fűszereket, kakaóport, sütőport és a szódabikarbónát. - Lazán forgassuk össze, majd kanalazzuk bele a muffinformákba. - Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük kb. 30-35 percig.

Tojásmentes szalagos fánk

2016. szeptember 6. Éltető ételek 

Tojásmentes szalagos fánkNagyon ritkán készítek fánkot, mert ezt valóban bő olajban kell kisütni, és ilyet ritkán szoktam csinálni. De a gyerekek unszolására "beadtam a derekamat", és vasárnap fánkot sütöttem. Nem olyan ördöngösség, és így tojás nélkül is remekül működött a recept. Hozzávalók: - 25-25 dkg teljes kiőrlésű és fehér tönkölyliszt átszitálva - 3 dkg élesztő - 5 dkg bio, olvasztott vaj - 2 evőkanál méz - 3 dl rizs- vagy zabtej - csipet só - bio narancs vagy citrom reszelt héja - sütéshez: kókuszolaj Elkészítése: - Minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen. - A liszteket szitáljuk át. - Az élesztőt kevés langyos tejben pici mézzel futtassuk fel. - A maradék tejjel és a többi hozzávalóval dagasszunk egy lágy, hólyagos tésztát. Az olvasztott vajat csak a legvégén adjuk hozzá. - Tegyük kiolajozott tálba, és letakarva kelesszük duplájára (kb. 1 óra). - Lisztezett deszkán kézzel lapogassuk le úgy ujjnyi vastagra. Szaggassuk ki, majd takarjuk le egy abrosszal, és ismét kelesszük fél órát. - A kókuszolajat hevítsük fel. A fánk közepét nyomjuk be az ujjunkkal, majd 1,5-1,5 percig süssük meg mindkét oldalát.

Szeretnénk vezekelni a Magic Burger miatt – Vegan Love interjú

2016. augusztus 14. Vegán lettem 

Szeretnénk vezekelni a Magic Burger miatt – Vegan Love interjúSzámos támadás érte Budapest egyik újdonságának számító vegán street fooderét a Vegan Love-ot. Kellemetlen kérdések, üdítő válaszok: Vegan Love interjú. Amikor egy vegán étterem olyan hype-ot kap még nyitás előtt , mint a Vegan Love, akkor bizony az ember fia feltételezi, hogy nem amatőrök nyitják és kíváncsian elkezd kutakodni kilétük felől. Nem kellett sok ahhoz, hogy az eddigi legnagyobb vegán piaci paradoxon felálljon a szemem előtt, ugyanis kiderült, hogy a Vegan Love éttermet a Magic Burgeres páros nyitja. Ez az ellentmondás komoly ellenszenvet váltott ki úgy bennem is, ahogy sok más vegánban. Számos helyen fejtettem ki véleményem az ügy pozitív és negatív oldalát egyaránt hangoztatva, majd pár személyes beszélgetés után megérett az igény, egy a témát és a páros valódi érzéseit bemutató interjúra.   Mióta foglalkoztok vendéglátással? Lilla: 6 és fél éve kezdtük el a vendéglátózást a Magic Burgerrel egy büfékocsiban, majd 3 év után nyitottuk meg az első éttermünket. Amikor megnyílt a Magic Burger én már vegetáriánus voltam. Peti akkor még húst hússal evett és minden álma egy hamburgerező volt, így abban maradtunk, hogy ő elkészíti a normál hamburgereket én pedig kidolgozom a vega burgereket. Péter: Ahogy Lilla mondta én voltam a megrögzött húsimádó. Rosszul éreztem magam, ha egy napig nem ehettem húst, steaken és burgeren éltem gyakorlatilag. A célom annyi volt, hogy jó minőségű ételeket adjunk az embereknek és ez akkor elégnek is tűnt nekem. Ugyan Lilla vega volt, de a veganizmus nem volt ennyire elterjedt, illetve nem volt ennyi csatorna, ahonnan az infókat kaphattuk volna és én nem is tudtam akkoriban, hogy mi az a vegán.   Hogyan kerültetek akkor kapcsolatba a veganizmussal? Lilla: Élesben először akkor találkoztunk a veganizmussal, amikor jött két amerikai aktivista a PETA-tól, akiknek én voltam a budapesti vezetőjük. Lindsay és Nicole 2006 körül azért voltak itt, hogy a Westendnél testfestéssel tiltakozzanak a szőrmeviselés ellen. Ez akkor számunkra és úgy egyáltalán itt Magyarországon egy szokatlan dolog volt, de az itt létük kevés ideje alatt realizálódott bennünk a segítségükkel, hogy mit jelent a veganizmus. Ennyi számomra elég volt ahhoz, hogy eldöntsem a vegetarianizmus nem elég, vegánnak kell lennem. Akkoriban ez még egy kicsit más volt és sokkal nehezebbnek tűnt. Nem nagyon lehetett vegán háztartási cikkeket kapni és lényegében főzhettem rizst répával aztán annyi. Péter: Igen az a pár nap komoly hatással volt ránk. Az ezt követő időszakban Lilla sokat morfondírozott az átálláson, majd a Magic Burger megnyitását követő években egyre keményebben bombázott a vegán ideológiával. Egyre többet jártunk vegán helyekre és folyamatosan mutogatta nekem az aktuális videókat. Viszont ami nagyon fontos volt emellett, hogy kialakult egy komolyabb egészségügyi probléma a gyomrommal, ami akkor erősödött amikor húsokat ettem. Egy idő után rá kellett jönnöm, hogy semmilyen állati eredetű étel nem tesz jót nekem. Így napról napra, hétről hétre elkezdtem elhagyni a húsos és állati eredetű ételeket. Tehát én első körben az egészségem miatt, magam miatt hagytam el mindent, de egy idő után ez bennem is átalakult egy etikus döntéssé és ideológiává Lilla segítségével. Elég volt, ha arra gondoltam, hogy otthon van egy csomó kutyánk, macskánk, miért lennének a levágandó állatok mások, mint ők? Ezelőtt, a vegán témájú videókat ugyanúgy elutasítóan kezeltem, ahogy mindenki, majd amikor már elért egy kritikus szintet bennem az információ, akkor beütött. Pontosan emlékszem, hogy egyszer rászántam magam és megnéztem a PETA egyik 20 perces videóját, amiben az utca emberének mutatják a vágóhídi és egyéb állatipari videókat. Először csak az emberek reakcióit mutatják , ahogy sírnak és elrántják a fejüket, majd azt vetítették le amit ők is láttak. Kőkemény, tömény és kegyetlen kaszabolás, vágohídi és tejipari kínzás és szenvedés. Akkor döntöttem 100 %-osan a veganizmus és az állatjog mellett. Illetve bocsánat, amíg a Magic Burgert jelen formájában üzemeltetjük, addig csak növényi alapú étkezésről beszélhetünk.   Ezek után joggal merül fel a kérdés bennem, hogy milyen érzés bejárni a Magic Burgerbe dolgozni? Lilla: Számomra a Magic Burger a nyitástól kezdve egy paradoxon volt. Egyrészről nagyon örültem a sikereinknek, másrészről egyre szarabbul éreztem magam. Egyre sűrűbben mondtam Péternek, hogy én ezt hosszú távon nem leszek képes csinálni. Sok vita volt ebből otthon, de valahol mind a ketten tudtuk, hogy nem ez a célállomás.   Számos cikk állította rólatok, hogy vegánok vagytok. Ti hogyan vélekedtek? Péter: A Magic Burger miatt nem lehetünk azok, ez egyértelmű és minden interjúban elmondtuk, hogy ne írják rólunk ezt. Pontosan tudjuk mit jelent a veganizmus és nem szeretnénk sem magunkból ,sem a kifejezésből karikatúrát csinálni. Ennek ellenére volt aki leírta, de ezzel nem tudunk mit kezdeni. Főleg, hogy ezek nem fizetett cikkek voltak így nem is nagyon szólhattunk bele a tartalmába. Válaszoltunk a feltett kérdésekre ők pedig megírták, ahogy ők látták.   Sokan támadnak azzal is, hogy csak a pénz miatt csináljátok a Vegan Love-ot. Péter: Ehhez csak annyit hadd szóljak, hogy ha valóban a pénz érdekelt volna minket, akkor nem a veganizáláson gondolkozunk, hanem nyitunk még 2-3 Magic Burgert, ami ötször-tízszer annyi pénzt hozott volna, mint amire a Vegan Love képes lesz az elkövetkezendő években. Lilla: Emellett konkrétan háromszor annyiba került a Vegan Love megnyitása, mint a Magic Burger jóval nagyobb üzletének a megnyitása és az sem egy utolsó szempont, hogy a Vegan Love esetében egyelőre épphogy nullára jön ki a matek és a Magic Burger tartja el. Szóval hihet akárki akármit, egyelőre ez nem éri meg.   A most hallottak alapján vegyesek, de inkább negatívak az érzelmeitek a Magic Burgerrel. Mi lesz a sorsa? Lilla: A negatív érzelem kizárólag a húsokhoz és az állati eredetű alapanyagokhoz fűződik. Az éttermet, a rendszert amit fejlesztettünk, a vendégeinket, a dolgozóinkat, a konkrét munkát a mai napig imádjuk. Az az álmunk, hogy ugyanezt csinálhassuk ugyanezeknek a vendégeinknek, ugyanott, de hús, tojás, tejtermékek nélkül. Volt egy nagyon nehéz korszakunk körülbelül 2 éve, amikor már mindketten erősen veganizálódtunk. Egyik este úgy mentünk haza, hogy nagyon tele volt a hócipőnk a Magic Burgerrel és szóba került, hogy eladjuk a céget. Aztán gyorsan rájöttünk, hogy ez nem lenne megoldás, mert ebben az esetben valaki ugyanezt folytatná és állatok ezrei halnának meg továbbra is. Ugyan lett volna pénzünk, de semmilyen pozitív hozadékát nem láttuk annak, hogy valaki még 10 évig tonnaszámra árulja a húsokat. Nagyon sokat gondolkodtunk azon, hogy hogyan tovább úgy, hogy az igazán jó legyen. Simán el is adhattuk volna és nyithattunk volna egy vegán hamburgerezőt. Ez lett volna az egyszerűbb út, de nem ezt választottuk. Péter: Egy idő után az tisztává vált, hogy a Magic Burgert átalakítjuk. Azt még nem tudtuk akkor, hogyan vezetjük rá a vendégeinket, hogy mennyire rohadt jó lesz nekik, ha vegán hamburgereket esznek, de a végső célunk ez. Lényegében amellett döntöttünk, hogy az étlapot szépen lassan átalakítjuk, és folyamatosan levesszük a húsos kajákat, melyeket vegán kajákkal helyettesítünk. Ha bemész a Magic Burgerbe már azt látod, hogy elég egyszerű módon az étlap fele le van ragasztva, három féle húst teljesen megszüntettünk, a sajtok nagy részét levettük az étlapról, amelyeket vegán sajtokkal fogjuk helyettesíteni, a nem vegán tönkölyös bucinkat pedig megcsináltattuk úgy, hogy vegán legyen. Hogyha pedig átfordul úgy az arány, hogy a vegán burgereket eszik többen, akkor az egyik rostlapot csak és kizárólag vegán ételek elkészítésére használjuk majd, hogy a vegánoknak és vegetáriánusoknak is megfeleljen. És így fogunk szépen lassan addig haladni, amíg a Magic Burger is vegán hamburgerező lesz. Szerintem ennél jobban nem oldhatjuk meg azt, hogy a húsevő vevőinket megtartsuk úgy, hogy egyre kevesebb húst egyenek, illetve nálunk egyáltalán ne egyenek semmilyen állati eredetű ételt. Lilla: Egyébként a Magic Burger facebookjával már nem is foglalkozunk igazán egy ideje, nem írunk bejelentkező hosszú posztokat sem. Nem volt már kedvünk. Ez egy idő után nagyon kellemetlen volt, főleg a vendégek miatt és pont nemrég tettünk ki egy posztot a várható változásokól.   Amikor felvesztek valakit kikötés, hogy vegán legyen? Lilla: Nem. Több okból sem. Az egyik, hogy törvényellenes így feladni hirdetést. A másik, hogy ahogy a Magic Burgernél is, úgy ezen a vonalon is a célunk, hogy megmutassuk az alternatívát olyanoknak, akik még nem találkoztak vagy csak ismerkednek a veganizmussal. Körülbelül 30-an dolgozunk most a cégnél és kőkeményen bombázzuk az összes alkalmazottunkat a veganizmussal. Azokon a napokon, amikor a dolgozóink a Vegan Love-ba vannak beosztva, természetesen nem hoztatnak be az étterembe állati eredetű ételt, viszont nyilván az aznapi ebédjét úgyis a vegán étlapról választja, így az az étkezése már növényi alapú, már ezzel is nyertünk egy kicsit. Emellett mindenki kap tőlünk vegán tájékoztató könyvet és bizony már van olyan alkalmazottunk, aki emiatt vegán lett, valamint többen a vegává válás útjára léptek. Szóval az ügy szemszögéből sokkal hatásosabbnak tartom nem vegánokat alkalmazni.   Többen drágállják a Vegan Love árait. Péter: Ezt azzal a tévhittel kötném össze, miszerint sokan úgy gondolják, hogy a húsos burgerek drágábbak, mert a zöldség alapvetően olcsóbb. De ez a mi esetünkben nem igaz, mert olyan alapanyagokból dolgozunk melyek jóval drágábbra jönnek ki hamburgerenként, mint a Magic Burger esetében. Az alapanyagaink 40-50%-a bio és a sajt amit használunk pedig szigorúan Violife. Lilla: Emellett sokkal több munka van egy vegán hamburgerrel, mint egy húsossal. A vegánban nem nagyon használunk készételeket alapanyagnak, szinte mindent mi gyártunk, még a szójatejet is. Amíg a Magic Burgerben öt ember elvisz egy hétfőt kényelmesen, addig a Vegan Love-ban ugyanannyi ember megszakad. Ezt úgy képzeld el, hogy a Vegan Love-ban minden receptünk 10-15 összetevős, ezáltal ötször annyi idő elkészíteni az ottani alapanyagokat, mint a Magic Burgerben. Lényegében az alkalmazottak egész nap recept szerint gyártják le a burgerekhez és hotdoghoz valókat.   Honnan szerzitek be az alapanyagokat? Péter: Körülbelül 40 beszállítóval dolgozunk és nagyon változatos helyekről érkeznek az alapanyagok, viszont igyekszünk egyre több mindent mi elkészíteni. A tejektől kezdve a szószokon át már minden saját. Ez alól kivétel a sajt egyelőre, az nagy falat lenne. De tervben van a sajt is, illetve a saját tofu és saját szejtán készítése is, csak egyelőre az a problémánk, hogy nagyon kicsi a Vegan Love konyhája. Nincs elég hely és ezáltal kielégítő infrastruktúra sincs. Mi a véleményetek a magyar vegán szcénáról? Péter: Érzésem szerint erősen kettészakad a vegán társadalom. Van egy nagyon radikális része és van egy elfogadóbb, befogadóbb része. Mindig amikor látom egyik-másik oldalt, az a kérdés fogalmazódik meg bennem, hogy melyikkel érhetünk el nagyobb előrelépést és egyértelműen mindig az utóbbinál kötök ki. Lilla: Az igazán radikális elemekkel nem találkoztam még soha élőben. Mindig csak facebookon látom őket.   Sokan nagyon ellenzik a húsutánzatok készítését. Hogy álltok ehhez a kérdéshez? Péter: Amikor a fejeket 30 évig húszabálásra kondicionálják, akkor ha nem adsz nekik gumicsontot, sokkal könnyebben visszakattanhatnak a húsra. Így van lehetőséged pótolni a megszokott kajákat.   Mit jelent nektek a veganizmus? Péter: A lehetőségekhez mérten legkevesebbet árts az állatoknak. Tudom, hogy a definíciója nem ez, de nagyon sokan más és más szakaszában vannak ennek az útnak és feladatomnak érzem, hogy segítsem őket. Lilla: Mi azt valljuk, hogy vannak a vegánok és a még nem vegánok. Támogatunk mindenkit és információt próbálunk átadni annak érdekében, hogy ez az arány egyre gyorsabban átforduljon. Péter: Igen egészen konkrétan megpróbáljuk minél több vegyes táplálkozásúnak megmutatni az utat minden eszközzel ami a kezünkben van, akár a nehezebb utakat is választva. Így szeretnénk vezekelni a Magic Burger miatt.   Milyen újítással készültök a Vegan Love-ban? Péter: Szeretnénk becsempészni a kínálatba nyers ételeket. Nyers hamburger, nyers hotdog, nyers köretek. Ez a következő misszió.   Fenntarthatóság? Lilla: Hirtelen váltás. (nevet) A Vegan Love-ban szelektíven gyűjtjük a szemetet, már amennyire a lehetőségek engedik és a műanyag pohárról most váltunk kukoricapohárra. Palackozott üdítőket nem tartunk és az üdítők, amiket csinálunk, tisztított vízből készülnek. Otthon is igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy minél kevesebbet ártsunk. Van egy hatalmas komposztálónk, ahova a szerves hulladékot dobjuk, valamint az esővizet is gyűjtjük, amivel a kutyákat itatjuk és ezzel locsolunk.   Említettétek, hogy kutyákkal és macskákkal éltek együtt. Mennyi van egészen pontosan és hogy kerültek hozzátok? Péter: Mindketten imádjuk a kutyákat, Lilla pedig a cicákat is, annyira, hogy már belőlük is van 5. Egyébként 6 kutyánk van. Az első kutyámat úgy fogadtam be, hogy besétált az akkori barátnőm sulijába, ő pedig hazahozta. Ő ma már 16 éves, és elég rossz állapotban van, de keményen küzdünk, hogy minél tovább együtt maradhassunk. Lilla: Az összes többi állat is mind örökbefogadott és befogadott, vagy menhelyről vagy gyepmesteri telepről vagy utcáról, vagy ahonnan éppen jött. Az első saját kutyusomat 10 éve találtam az M0-ás mellett szilveszter utáni reggelen. Lényegében szaladt volna be az autók közé annyira meg volt rémülve. Péter: Az elsők után szerettünk volna még közös kutyusokat, melynek csak a közös ház hiánya volt az akadálya. Aztán másfél éve összeköltöztünk és akkor fogadtuk örökbe a másik 4 kutyust is, közben pedig be-be csúszott pár cica.     Növényi táplálkozásúak a négylábú lakótársaitok? Péter: Nagyon sokáig próbálkoztunk mindenfélével és a legöregebb kutyán kívül mindegyik vegánul táplálkozik. A fiatalabb kutyusok kicsattannak a vegán tápoktól. Lilla: A cicáimmal is kb ugyanez a helyzet. A fiatalabbak tökéletesen átálltak és makk egészségesek, az öregebb macska már nem kultiválta a váltást.   Foglalkoztok aktívan állatmentéssel is? Lilla: Nem. Nincs rá időnk. Viszont ismerünk állatmentőket, akik tudják, hogy ha nagy gáz van akkor nekünk tudnak szólni. Például, ha egy állatot el kell vinni Hajdúböszörményből Vácra egy kórházba, akkor minket is szoktak hívni. Péter: Ezt fuvarnak hívják. Vannak olyan segítők, akik csak a szállításban tudnak segíteni és az állatot elviszik A-ból B-be. De ezekért a fuvarokért általában pénzt kérnek. Mi úgy döntöttünk, hogy mivel kocsink és emberünk is van, így ebben tudunk segíteni és segítünk is.   Ha egy adott étel lehetnétek, ami a legjobban meséli el, hogy ti milyenek vagytok, melyik lenne az? Péter: Barbeque Tofu Burger. Fűszeres, édeskés és jól lehet téríteni vele. (nevet) Lilla: Chili Dog. Mert csípős, mint én.   Köszönöm az interjút és sok sikert!   A Vegan Love-ot megtalálhatjátok a weben és a facebookon is.

Vegán, búzacsírás sárgabarackos gombóc

2016. július 9. Éltető ételek 

Vegán, búzacsírás sárgabarackos gombócNe gondoljátok azt, hogy egy gyümölcsös gombóc készítése nagyon nehéz lenne. Szerintem nem lehet elrontani, csak az elkészítése egy kis odafigyelést igényel. Ha betartod a leírtakat, biztosan neked is sikerülni fog. Hozzávalók: - 50 dkg héjában megfőtt burgonya - 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt - 10 dkg fehér tönkölyliszt - 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj - 1 evőkanál tönköly búzadara (gríz) - csipet só - kb. 10 db érett sárgabarack - fahéj, kókuszvirágcukor Morzsa: - kb. 10 dkg búzacsíra - kb. 10 dkg darált dió - 1-2 evőkanál kókuszcukor - 1/­­2 mokkáskanál fahéj - 1 evőkanál kókuszolaj Elkészítése: A morzsához a darált diót a kókuszolajon folyamatos kevergetés mellett picit pirítsuk meg, éppen csak annyira, hogy enyhén illatos legyen. Vegyük le a tűzről, picit hagyjuk hűlni, majd szórjuk bele a búzacsírát, a cukrot és a fahéjat.Közben a héjában megfőtt burgonyát még melegen krumplinyomóval törjük át. Hagyjuk teljesen kihűlni!Szórjuk bele a lisztet, a darát, a sót, és az olajat is csorgassuk bele.Gyúrjunk belőle egy ruganyos tésztát.Kilisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, és kockázzuk fel mintegy 8 cm-esekre. No, nem kell mérni, csak úgy szemre. :) Persze ez függ a barack méretétől is, de én jobban szeretem a max. pingponglabda méretűeket.A barackot magozzuk ki, vágjuk félbe, szórjunk rá kókuszcukrot és fahéjat. Jól forgassuk össze. Ez lesz a töltelék.Mindegyik kockatésztára tegyünk egy cukros barackot, és ügyesen gombócozzuk.Lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki, de ne egyszerre. Amikor feljön a gombóc a víz tetejére, még utána úgy 4-5 percig főzzük.A lecsöpögtetett gombócokat forgassuk meg a búzacsírás morzsába.

Narancsos vegán piskóta

2016. június 4. Éltető ételek 

Narancsos vegán piskótaVégy 6 tojást. Ismerős? Általában minden piskóta recept így kezdődik... és így folytatódik: adj hozzá 6 evőkanál cukrot. Nos, és jócskán megreformáltam, mert sem tojás, sem kristálycukor nincs benne. Folytatva a sort, még a lisztet is kicseréltem benne. Ez a piskóta remek tortákhoz, de akár gyümölcsös pite alapja is lehet. Bátran próbáld ki, nem fogsz csalódni benne. Hozzávalók:  - 18 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt  - 7 dkg fehér tönkölyliszt - 8 dkg kókuszvirágcukor  - 6 evőkanál olvasztott kókuszolaj - 1 teáskanál szódabikarbóna  - 1 csomag foszfátmentes sütőpor  - 2,5 dl rizstej (vagy más növényi tej) - 25-30 ml narancs leve  (ez kb. 1/­­2 narancs leve) - 1/­­2 mokkáskanál vaníliapor  - 6-8 csepp narancsolaj Elkészítése: - A liszthez keverd a cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport és a vaníliapor. - Öntsd hozzá a tejet és a kókuszolajat.  - A narancslé és a narancsolaj is belekerülhet. - Jól dolgozd össze. - Kiolajozott tortaformában süsd ki. (Előmelegített sütőben, 180 fokon)22 vagy 28 cm formában 25-30 perc alatt elkészül. Tűpróbával ellenőrizd, hogy rendesen megsült-e a közepe. Mielőtt felvágod, hagyd teljesen kihűlni. Sütés előtt megszórhatod magozott meggyel, cseresznyével, szilvával vagy akár barackkal is. Remek gyümölcsös pite lesz belőle.

Sárgarépás-brokkolis tészta

2016. május 10. Vegán Család 

Sárgarépás-brokkolis tészta   Hozzávalók:   3 nagy sárgarépa 1 kg brokkoli 2 fej vöröshagyma felaprítva 2-3 gerezd fokhagyma vegamix só szerecsendió bors vagy borspótló 20 dkg húspótló, pl.: barnarizses tönkölyhurka 1 kis dobozos növényi tejszín, pl.: kókusz, rizs, zab 1/­­2 kg tészta (linguine vagy spagetti) olívaolaj növényi sajt lereszelve [...] Bővebben!

Kakaós és nutellás csiga kicsit másképp

2016. április 15. Éltető ételek 

Kakaós és nutellás csiga kicsit másképpMár van az oldalamon egy kakaós csiga recept, ami eredetileg az anyósom receptje volt. Bár kissé meg kellett reformálni, hogy tej- és tojásmentes legyen. Ez a mostani recept egy kicsit vajasabb, és a különleges dagasztásnak köszönhetően igazán laza lett a tésztája annak ellenére, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült. Ebből a tésztából nemcsak csigákat készíthetünk, hanem kockára vagy háromszögre szeletelve megtölthetjük lekvárral, vagy diós töltelékkel. A dagasztás ötletét a "Hogyan süssünk kenyeret" című könyvből vettem. Érdemes megvenni, hamarosan írok erről egy könyvajánlót. ... és akkor most jöjjön a recept. Hozzávalók: - 45 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt - 25 dkg fehér tönkölyliszt - 3-4 dkg élesztő - 15 dkg bio vaj - 10 dkg méz (ha nem szirup állagot teszel bele, pl. kókuszvirágcukor, akkor több folyadékot fog igényelni) - 1 teáskanál himalája só - 3 dl rizstej Nutellás töltelék: Rapunzel "Szamba" mogyorókrémkókuszkrém Kakaós töltelék: - 4 teáskanál kakaópor - 8 teáskanál kókuszvirágcukor - 3 dkg puha, bio vaj - kókuszkrém (amennyi kell, hogy kenhető legyen) Elkészítése: A lisztet tegyük egy tálba, és csináljunk a közepére egy mélyedést.A tejet langyosítsuk meg.Morzsoljuk a liszt közepébe az élesztőt, adjunk hozzá 1 kávéskanál mézet, és öntsünk rá kb. 1 dl langyos tejet.Keverjük össze úgy, hogy a körülötte lévő lisztből is beledolgozunk, de csak annyit, hogy egy lágy massza legyen. Fedjük le, és hagyjuk 10 percig pihenni. Ezalatt az élesztő felfut.Keverjük össze a tésztát, de csak annyira, hogy összeálljon a tészta. Ismét 10 perc pihentetés, lefedve!A tészta széleit húzzuk felfelé, majd nyomjuk bele a közepébe. Fordítsunk picit a tálon, és ismételjük meg a mozdulatot. Tehát forgassuk teljesen körbe a tálat, és 8-10 mozdulattal felhúzzuk a tészta széleit a közepére. Ennyi a dagasztási folyamat.Lefedve, 10 percig pihentessük.Ismételjük meg a dagasztási folyamatot és a pihentetési fázist még kétszer.Még egy dagasztási folyamat, majd lefedve pihentessük 1 órát.Ezidő alatt a duplájára kelt. Ököllel megcsapkodva üssük ki belőle a levegőt.Osszuk a tésztát 3 részre. Nyújtsuk ki egy nagy téglalap alakúra. Kenjük meg a töltelékkel és tekerjük fel.Szeleteljük fel, és tegyük a tepsibe. Ismét pihentessük úgy 35-45 percet.Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.Ha letelt az idő, tegyük be a sütőbe. Kb. 30 perc elteltével kenjük meg a tetejét langyos, vaníliás tejjel.Tegyük vissza a sütőbe úgy 5 percre. Ennyi! Jó étvágyat!

Cukormentes diós banánkenyér (vegán)

2016. március 24. Zizi kalandjai 

Cukormentes diós banánkenyér (vegán) Valaki kérdezte a minap, hogy hogyan tudok két gyerek mellett fotózni és blogolni. Hááááááát… két kézzel lavírozok az élet útvesztőjében, egyik karomon nyöszörgő baba, a másik kezemben fényképezőgép, a lábamon pedig csüng egy majdnem három éves. Ha ezt a képet elképzeltétek, remélem nevettetek egy jót. Alkalmanként van segítségem, ilyenkor több időt tudok szánni a fotózásra, kb. 10 percet. Ha nincs segítségem, akkor 2 perc marad a fotózásra, ilyenkor a csodaszép fotózási kellékeimet sem tudom elővenni… fotózok sima hétköznapi evőeszközzel, tányérral – amiben megesszük az ételt – és már esszük is az ebédet, hogy minél hamarabb végezzek, mielőtt felébred Ákos (ha éppen alszik). A habzsolás művészetét gyakorlom nagyon sok esetben, nincs idő elmélkedő rágcsálásra (pedig ez lenne az egészséges). A szoptatás miatt sokat eszem, így igyekszem minél gyorsabban és minél többet megenni, ez most a cél. Szóval én így csinálom: főzés, sütés, fotózás napközben, blogolás pedig éjszakába nyúlóan. Nem tudom, mások hogyan csinálják? Írjátok meg nekem! Tanuljunk egymástól! Régebben sütöttem ezt a banánkenyeret, mert kíváncsi voltam, hogy milyen lesz, ha tényleg mindenféle édesítő nélkül készítjük el. Ezen kenyér édes ízét csak a banánok és a frissen facsart narancslé adják. Nagyon édes szájúaknak egyáltalán nem lesz édes, aki a kevésbé édeshez van szokva, annak pedig édeskés lesz. Állagra és ízre is azonban puha és finom, kiváló tea, kávé mellé reggelire, uzsonnára vagy bármikor nassoláshoz. Mivel egyáltalán nincsen benne édesítőszer, ezért babáknak is jó egy-másfél éves kor után, akik már esznek diót, ami egyébként el is hagyható a kenyérből. Alaprecept innen, jó pár dolgot módosítottam rajta, többek között vegánosítottam. Még több banánkenyér: itt. Cukormentes diós banánkenyér (vegán) Hozzávalók: – 3 db érett banán, meghámozva, villával pépesre törve – 1/­­3 bögre frissen facsart narancslé – 3/­­4 bögre tönköly fehérliszt – 3/­­4 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt – 2 evőkanál lenmag – 6 evőkanál víz – 1 teáskanál szódabikarbóna – 1 teáskanál foszfátmentes sütőpor – 1/­­2 teáskanál őrölt fahéj – 1/­­2 bögre dió, felaprítva – 1 vaníliarúd kikapart magjai – 1 db narancs reszelt héja (opcionális) Egy kis tálkában keverjük össze a lenmagot a vízzel és hagyjuk állni 6-8 percig, amíg zselés állagú lesz (ez helyettesíti a tojást). Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tegyük egy tálba a pépesre tört banánokat. Öntsük hozzá a  narancslevet. Adjuk hozzá a fahéjat, a vaníliát, a naracshéjat, a lenmagos vizet és jól keverjük el. Ezután adjuk hozzá a száraz hozzávalókat: tönköly fehérliszt, teljeskiörlésű tönkölyliszt, szódabikarbóna és sütőpor. Jól dolgozzuk össze a tésztát, majd tegyük bele az aprított diót. Ezzel is keverjük el. Az összekevert tésztát öntsük egy 25 cm hosszú szilikon püspökkenyér formába (ha nem szilikont használtok, béleljétek ki sütőpaprírral). Süssük az előmelegített sütőben kb. 40-45 percig (végezzünk fogpiszkáló próbát, hogy jól átsült-e a kenyér, akkor jó, ha a fogpiszkálóra már nem ragad semmi).

Pita kenyér házilag

2016. március 18. Éltető ételek 

Pita kenyér házilagEz a pita roppant egyszerű, bár nem 5 perces elkészítésű finomság. Tölthetjük bármivel, amivel csak szeretnénk. Én sok-sok zöldséget teszek bele sok-sok mártással (pl. tzatziki, házi ketchup) Hozzávalók: - 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (vagy tönke) - 3 dl langyos víz  - 2 teáskanál himalája só - 2 evőkanál olívaolaj - 1 teáskanál kókuszvirágcukor - 2,5 dkg élesztő Elkészítése: A lisztet tegyük egy tálba, és a közepére csináljunk egy kis mélyedést. Morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk rá a cukrot, és öntsünk rá egy kevéske langyos vizet. Takarjuk le, hagyjuk pár percig, hogy felfusson - buborékok jelenjenek meg benne - az élesztő.Ezután a hozzávalókból dagasszunk egy kissé lágyabb tésztát, majd lefedve, meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. Kb. 1 óra elteltével 8 egyforma darabba vágjuk, gömbölyítsük, majd ismét 5-10 percre pihentessük.Lisztezett felületen kerek formákat (10-12 cm átmérőjű) készítsünk belőlük, úgy 4-5 mm vastagokat. Ruhával letakarva hagyjuk őket 30 percig pihenni. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra (légkeverésre). A tepsit is melegítsük fel, és erre helyezzük a pitákat úgy, hogy ne érjenek össze. Az egyik oldalát süssük 4 percig, majd fordítsuk meg (gyorsan, hogy ne süsse meg a kezünket), és még 2 percig a másik oldalát.A kisült pitákat tegyük rácsra, hogy azon hűljön ki. Vágjuk meg az oldalát, majd késsel még a zsebecskén tágíthatunk.

Kókuszos kakaós tönköly sütemény

2016. március 6. Élj harmóniában 

Kókuszos kakaós tönköly sütemény Az Élj harmóniában Jógaklubbot minden hónap általában első vasárnapján tartjuk, a vasárnapi jóga után. Mindig készítek valami finomságot azoknak akik eljönnek:) Most nem volt időm, így kreáltam egy gyors bögrés süteményt. Szeretem a bögrés dolgokat, mert gyorsan lehet elkészíteni őket, nem kell méricskélni hosszasan és csak a fantáziám szab határt:) Ezt a sütit akár fogyaszthatod reggelire vagy akár vendégvárónak is kiváló egy könnyű vasárnapi ebéd után.   Hozzávalók 1 csomag sütőpor 1,5 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 1,5 bögre fehér tönkölybúzaliszt 1 bögre barna nádcukor 1 tk. szódabikarbóna 3 ek. kakaó 4 ek. kókuszreszelék 1/­­2 bögre repceolaj 1,5 bögre víz V egyszermentes (bio) alapanyagokat használj:) A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, cukrot, kakaót és kókuszt keverd össze egy tálba. M ajd add hozzá az olajat és ö nts hozzá langyos vizet és keverd jól el. . Az így kapott masszát öntsd bele egy kivajazott, lisztezett tepsibe és kb. 180 fokon süsd addig, amíg jók átsül. (kb 25 perc)

Vegán Sacher torta

2016. október 27. Vegán Család 

Vegán Sacher torta Hozzávalók:   tésztához:   15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 15 dkg finomliszt 5 dkg 20-22% kakaóvaj tartalmú kakaópor 15 dkg xilit vagy más cukorhelyettesítő 15 dkg kókuszzsír olvasztva 1 csomag foszfátmentes sütőpor csipet só 1 csésze víz (2,5 dl) 1/­­2 csésze darált mandula   töltelékhez: 1 üveg sárgabarack lekvár   mázhoz: 3 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé (27 dkg) 1 ek víz 3 dkg xilit vagy más cukorhelyettesítő 1 dl kókusztejszín [...] Bővebben!

Omlós diós-lekváros keksz (vegán)

2016. október 4. Zizi kalandjai 

Omlós diós-lekváros keksz (vegán) Puha, omlós, szájban olvadós kekszek… erre vágysz? Akkor megtaláltad a tuti receptet. Gyorsan elfogyós kekszek, mert mi is és a vendégek is rájárnak. Ezt tapasztaltam, amikor Ádi harmadik szülinapján kipakoltam a kekszeket. Imádom, ahogyan a gyerekek csipegetnek egy svédasztalról. Kivesznek egy olívabogyót a tálkából, beleharapnak, leteszik, mert arrébb meglátnak egy datolyagolyót… beleharapnak, leteszik és már rohannak is játszani. Így volt ez Ádi születésnapján is, én meg jó anya módjára megeszegettem az összes ott maradt darabkát, legyen az egy répa, egy keksz vagy egy datolyagolyó. I. családjából érkezik ez a keksz recept és mindig azt hallottam, hogy az anyukája milyen finom mini islereket sütött. Szóval ezek lehetnek mini islerek is, ha bevonjuk őket olvasztott csokoládéval, csak mi megkíméltük magunkat és más anyukákat, hogy az olvadt csokit kelljen a gyerekek ruhájáról, kezéről, szájáról, arcáról törölgetni a napsütéses melegben. A tésztája tele van dióval, ettől még finomabb. Két keksz közé pedig házi savanykás sárgabarack lekvár került, de eperrel, szederrel is kiváló… ki, mit talál a kamrájában. UI: Karácsonyra már most mentsétek el a receptet! Ha sokféle süteményt készítetek, ez legyen az egyik! Sőt, egy doboznyit ajándékba is adhattok! Omlós diós-lekváros keksz (vegán) Hozzávalók 20-30 darabhoz: – 250 g tönköly fehérliszt – 160 g dió, darálva – 250 g jó minőségű margarin (hideg legyen!) – 100 g nád porcukor – csipet Himalaya só – sárgabarack lekvár Melegítsük elő a sütőt 170C fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és vékonyan kenjük át kókuszolajjal. Egy tálba kockázzuk fel a hideg margarint, majd adjuk hozzá a lisztet. Kézzel dolgozzuk morzsás állagúra. Ekkor adjuk hozzá a darált diót, a porcukrot és a csipet sót. Gyúrjuk össze a tésztát. Tegyük lisztezett felületre és nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra. 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vágjunk kis köröket a tésztából, tegyük a tepsire és süssük 12-15 percig, amíg aranybarnák lesznek. Ha kihűltek a keksz körök, vegyünk egyet, kenjük meg lekvárral és “ragasszunk rá” egy másik keksz lapot. Dobozban, hűvös helyen két hétig elállnak, de úgysem fognak addig tartani. Tipp : a kekszeket bevonhatjuk csokoládészósszal. Olvasszunk fel vízfürdő felett 100 gramm étcsokoládét és ebbe mártogassuk bele a keksz szendvicsek egyik oldalát. Csokoládészószt készíthetünk úgy is, hogy egy kevés kókuszzsírt felolvasztunk, adunk hozzá kakaóport és ízlés szerint tehetünk bele vaníliát vagy valamilyen édesítőszert (datolyaszirupot vagy nád porcukrot). Jól elkeverjük és belemártogatjuk a keksz szendvicsek egyik oldalát. Hagyjuk a csokit rádermedni, utána tálaljuk. ********** 2016 októberében megjelenő Vegán Reggeli című szakácskönyvem még mindig 25%-os kedvezménnyel rendelhető meg! Remélem ti is annyira várjátok, mint én! Részletekért katt a képre!

Magyarországon kapható vegán kutyaeledelek

2016. szeptember 5. VegaNinja 

Magyarországon kapható vegán kutyaeledelekA vegán kutyatartás gyakran erőteljes vitákat vált ki. Ez érthető, hiszen négylábú társaink a mi kis szőrös gyerekeink, akiknek a legjobbat szeretnénk. Én is kétkedve fogadtam legelőször, és nem is foglalkoztam a dologgal egy jó ideig. De miután megismertem Anna három tappancsos családtagját, akik vegán életmódon éltek, és elkezdtem kutakodni a témában, meggyőződtem róla, hogy semmi rosszat nem teszek Tódival. Azóta sok vegán kutyával találkoztam, és eddig még senkitől nem hallottam negatív tapasztalatot. Az első hónapokban különösen odafigyeltem minden szokatlan dologra, de nem hogy romlást nem tapasztaltam, Tódi gyomorsav-problémája is megszűnt, vérképe csodás, 13,5 éves, de rendszeresen 6-8 évesnek nézik. Idősebb vagy túlsúlyos kutyáknak, emésztési illetve szőr- és bőrproblémák esetén egyébként is ajánlott a növényi étrend a könnyen emészthető tápanyagok és a nagyobb mennyiségű rost miatt, allergia esetén pedig a hipoallergén tápok nélkülözhetetlenek. Persze csodát nem tesz ez az étrend sem, nem minden meglévő problémája múlt el, és az idő sajnos neki is fehéríti a pofiját, de egészségi állapota korához képest több mint kielégítő. Miért vegán? De miért vegán? Az elv egyszerű: bár szőrös gyerekeink számunkra sokkal fontosabbak, mint a többi állat, de ahogyan nem vernénk meg egy másik gyereket, hogy a játékait elvegyük, és saját gyerekeinknek adjuk, így más állatok életét sem vesszük el, hogy a családtagjainkat tápláljuk. Szerencsére erre nincs is szükség.   Jó ez a kutyának? A kutyák már nem farkasok, emésztésük (és valljuk be, mindenük) óriási mértékben átalakult, mióta velünk élnek. A növényi tápok jelenléte önmagában is azt sugallja, hogy van rá igény (és biztos vagyok benne, hogy nem az “elvetemült vegánok” miatt, mert a vegánok közül sem mindenki eteti vegánul a kutyáját), az allergiás, szőrproblémás és egyéb egészségügyi esetek sajnos egyáltalán nem ritkák. A tápokat szintetikus vitaminokkal dúsítják, legyen szó bármelyik tápról (kivéve talán a legolcsóbbakat), tehát az nem újdonság, hogy ezeket nem csak a “vadonban” lehet megszerezni. A makrotápanyagok (szénhidrát, fehérje, zsír) pedig, az összes aminosavval együtt megtalálható a növényekben. Az olcsóbb és közepesen drága húsos tápokba “emberi fogyasztásra nem alkalmas” húsok és egyéb állati és növényi anyagok kerülnek. Ez jelenthet sok mindent, de nem sok jót. Beteg, daganatos állatok, kicsit romlott hús, nem fogyasztható testrészek, szervek (pl. tisztítatlan belek), csontok lisztté őrölve, gyepmesteri telepeken meghalt állatok testei. Ezen kívül olyan adalékanyagokkal “dúsítják” az eledeleket, amik súlyos, akár halálos megbetegedésekhez vezetnek. Mégis, szinte senkit nem érdekel, ha valaki ilyen hulladékkal eteti a kutyáit. Nyilván van, akinek ennél nem telik többre, de sokan csak nem szánnak rá többet, “jólvanaz”.  Ezzel szemben a jól megtervezett, bio vegán táp etetése miatt rögtön “állatkínzót” kiált a nép. Éppen arra, aki nem kínoz senkit, ezzel szemben napokat öl bele a tájékozódásba annak érdekében, hogy mindenkinek a legjobb legyen. A drágább húsos tápokon már sok esetben fel van tüntetve, hogy (kizárólag) emberi fogyasztásra alkalmas húst tartalmaz. Ez viszont azt is jelenti, hogy csak és kizárólag “háziállatok” etetése céljából ölnek meg “haszonállatokat”, nem a melléktermékeket használják fel. De ezek a kategóriák csak a fejünkben léteznek, a malacok okosabbak, mint a kutyák, a szarvasmarhák komplex társas kapcsolatokat tartanak fenn, a tyúkok pedig kb. egy 10 hónapos embergyerek értelmi szintjén vannak. Persze nem a képességeik alapján kellene az élethez való jogukat meghatározni, de így könnyebb elképzelni, mennyire félnek ők is a haláltól, és élni akarnak. További vegán kutyák listája angolul.    Állatkísérletek Fontos még szót ejteni az állatkísérletekről. Sajnos nem arról van szó, hogy pár kutyát megkérnek, hogy kóstolják meg az új formulát, ízlik-e nekik. Az egyik állatkísérlet során 24 fiatal kutyának eltávolították az egyik veséjét, majd a bal veséjüket részlegesen szétroncsolták, hogy megállapítsák, a protein hogyan befolyásolja a vesebeteg kutyákat. Nyolc kutya pusztult el ebben a vesekísérletben. Forrás: Origo Állatkísérletes tápok pl.: Hills Pet Nutrition (Colgate-Palmolive), Whiskas, Pedigree, Royal Canin, Sheba, Cesar, Kitekat, Frolic, Chappi, Trill (Mars), Iams, Eukanuba (Procter & Gamble), Tix, Ko-Kra, Romeo, Schnuvki, Chico, Premium, Rufus, Tropic, Purina (Nestlé Purina)     És végül a lényeg: a Magyarországon kapható vegán és vegetáriánus tápok, amiket kipróbáltunk, és amiket (még) nem.   Yarrah Bio Vegán Amit legelőször kipróbáltunk, az a Yarrah Bio márkájú kutyaeledel. Normál méretű, világos színű és kevéssé olajos kinézetű. Nálunk elfogyott, de láthatóan nem ez volt a kedvence Tódinak. Ennek ellenére olvastam olyan beszámolókat is, ahol a finnyás kutya imádta. A nedves tápjukat és a kutyakekszet viszont nagyon szereti Tódi, ezekről lejjebb olvashatsz. - Állatkísérlet-mentes cég - Hipoallergén táp - 100% vegán Összetevők: Gabona* (búza*, kukorica*), növényi melléktermékek*, (napraforgómag*, búzadara*), szójabab*, élesztő, ásványi anyagok. * = Ellenőrzött biológiai termesztésből, Skal 1301 Adalékanyagok: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin (15.000 NE/­­kg), D2-vitamin (1.500 NE/­­kg), E-vitamin [DL-alfa-tokoferol-acetát] (120 NE/­­kg. Kiszerelések: 10 kg Ár/­­kg: 1100 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu   Pitti Boris Vega Közepesen sötét barna színű táp, olajosabb, mint a Yarrah. Tartalmaz D3-Vitamint, amit gyakran gyapjúból vonnak ki, a gyapjú megszerzése pedig sajnos egy rendkívül erőszakos folyamat (videó erősebb idegzetűeknek). Erről, és az állatkísérletekről megkérdeztem őket, update várható. Sok vitamint tartalmaz, és némi cukorrépát is, amit a kutyák szeretnek, de hogy jó-e nekik, az kétséges. Összetevők: Gabona, növényi fehérjekivonatok, növényi melléktermékek, olajok és zsírok, ásványok, magvak, élesztők, cukor. Nyersanyagok: Kukoricaglutén (kb. 25%), rizs (kb. 22%), kukorica (kb. 19%), árpa (kb. 15%), rizs-takarmányliszt (kb. 9%), ásványi anyagok (mono-kalcium-foszfát, kalcium-karbonát, nátrium-klorid, kálium.klorid), kukoricaolaj, lenmag, cukorrépa-apríték, élesztők, hidrolizált élesztő-kivoantok, inulin. Adalékanyagok: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin (14.040 NE/­­kg), D3-vitamin (1.400 NE/­­kg), C-vitamin (50 mg/­­kg), E-vitamin (150 mg/­­kg), B1-vitamin (3,8 mg/­­kg), B2-vitamin (5,1 mg/­­kg), B6-vitamin (3,7 mg/­­kg), B12-vitamin (27 mcg/­­kg), nikotinsav (42,1 mg/­­kg), d-pantotens (18,7 mg/­­kg), biotin (675 mcg/­­kg), kolin-klorid (675 mg/­­kg), folsav (0,9 mg/­­kg), mangán mint mangán-(II)-oxid (36 mg/­­kg), réz mint réz-(II)-szulfát (10 mg/­­kg), cink mint cink-oxid (135 mg/­­kg), vas mint vas-(II)-szulfát (90 mg/­­kg), kobalt mint kobalt-(II)-szulfát (1 mg/­­kg), jód mint kálium-jodid (1 mg/­­kg), szelén mint nátrium-szelenit (0,2 mg/­­kg), lecitin (3 g/­­kg). Kiszerelés: 15 kg Ár/­­kg: 700 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu   Trainer Fitness 3 Vegetal Ez a legzsírosabb és a legsötétebb színű a 3 közül, Tódi szereti. - Gabonamentes - Állatkísérlet-mentes - Gyümölcsökkel és gyógynövényekkel Összetevők: Burgonya (45%), borsófehérje, kukoricaolaj (10%), borsó (7%), burgonyafehérje, ásványi anyagok, lenmag, szárított spenót, bab (2,5%), vegetáriánus eredetű hidrolizált fehérje, FOS (frukto-oligo-szacharidok) (0,3%), ligno-cellulóz, ananász-szár szárazkivonat (0,1%), gojicserje szárazkivonat (0,05%), tengeri alga (schizochytrium spp.) (0,05%). Adalékanyagok/­­kg: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin (26.000 NE/­­kg), D3-vitamin (1.350 NE/­­kg), E-vitamin 555 (mg/­­kg), kolin-klorid (1.800 mg/­­kg), DL-metionin (4.100 mg/­­kg), réz-szulfát pentahidrát (50 mg/­­kg) [réz] (12,5 mg/­­kg), vas-karbonát (395 mg/­­kg) [vas] (150 mg/­­kg), vízmentes kalcium-jodát (25 mg/­­kg) [jód] (2,5 mg/­­kg), nátrium-szelenit (20 mg/­­kg) [szelén] (0,2 mg/­­kg), cink-oxid (265 mg/­­kg) [cink] (195 mg/­­kg), mangán-II-oxid (55 mg/­­kg) [mangán] (35 mg/­­kg). Kiszerelés: 12,5 kg Ár/­­kg: 1 063 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu Eledelporta.hu   Green PetFood VeggieDog Több verziója létezik, itthon a normál és a csökkentett zsírtartalmú kapható. A tápban található D3 vitamin sajnos állati eredetű, de ezen igyekeznek változtatni. A cég nagyon törekszik a fenntartható megoldások népszerűsítésére. - Papír csomagolás - Öko felfogású vállalat - Gyümölcsökkel, gyógynövényekkel, algával     Light (csökkentett zsírtartalmú): Zsírtartalma éppen a Yarrah és a Pitti Boris között van, színe sötétbarna, alakja lapos korong. Ha a D3-vitamin kérdése megoldódna, ez lenne a kedvenc tápunk, Tódi két másodperc alatt felszippantja az adagját, annyira ízlik neki. A szemek alakja miatt gyenge fogacskáival is el tudja őket roppantani, tele van vitaminokkal, a csomagolása pedig minden etetéskor jó érzéssel tölt el. Szakmai ártalom. :) Összetevők: Tönköly 20%, burgonyafehérje, teljes kiőrlésű kukorica, árpa, napraforgóolaj, csillagfürt 5% élesztő (részben hidrolizált), kukoricafehérje, réparost, ásványi anyagok, almarost, borsóliszt (természetes aminosav-forrás), növényi fehérje (hidrolizált). Adalékanyagok: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin (12.000 NE/­­kg), D3-vitamin (1.200 NE/­­kg), E-vitamin (130 mg/­­kg), B1-vitamin (10 mg/­­kg), B2-vitamin (15 mg/­­kg), B6-vitamin (15 mg/­­kg), B12-vitamin (70 mg/­­kg), C-vitamin (100 mg/­­kg), niacin (60 mg/­­kg), pantoténsav (40 mg/­­kg), folsav (4 mg/­­kg), L-karnitin (300 mg/­­kg), biotin (600 mcg/­­kg), taurin (1.000 mg/­­kg), vas (180 mg/­­kg), cink (160 mg/­­kg), mangán (16 mg/­­kg), réz (20 mg/­­kg), jód (2 mg/­­kg), szelén (0,25 mg/­­kg). Kiszerelés: 15 kg Ár/­­kg: 866 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu       Gabonamentes:  Világosbarna, hosszúkás szemek, zsírtartalma mint a Trainer Fitnessé. Ezt még nem próbáltuk, de nagyon szimpatikus az összetétele (a D3 vitamint leszámítva). Összetevők: Burgonya (szárított) (41,0%), borsóliszt (aminosavak természetes forrása) (14,0 %), burgonyafehérje, napraforgóolaj, élesztő (részben hidrolizált, ásványi anyagok, réparost, almarost (3,0%), növényi fehérje (hyidrolizált), cikóriagyökér (őrölt, természetes inulin-forrás), gyógynövények és gyümölcsök (málna, fodormenta, petrezselyem, kamilla, csipkebogyó, édesgyökér, arónia, görögszénamag, áfonya, körömvirág, édeskömény) (0,1%), alga, szárított (0,05%). Adalékanyagok: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin (12.000 NE), D3-vitamin (1.200 NE), E-vitamin (130 mg), B1-vitamin (10 mg), B2-vitamin (15 mg), B6-vitamin (15 mg), B12-vitamin (70 mcg), niacin (60 mg), pantoténsav (40 mg), folsav (4 mg), L-karnitin (250 mg/­­kg), taurin (1000 mg/­­kg), biotin (600 mcg), C-vitamin (100 mg/­­kg), vas (180 mg), cink (220 mg), mangán (16 mg), réz (20 mg), jód (2,0 mg), szelén (0,3 mg). Kiszerelés: 3 kg, 15 kg Ár/­­kg: 1763 Ft vagy 1332 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu   Amidog Már Magyarországon is kapható az Amidog és az Amicat (cicaeledel) egy vegán házaspár jóvoltából. Mi még sajnos nem próbáltuk. Két változata létezik, normál és kisméretű kutyáknak való. - Állatkísérlet-mentes - 100% vegán Összetétel: kukorica, kukoricaglutén, kukoricaolaj, rizsfehérje, egész borsó, cukorrépapép, lenmag, bikalcium-foszfát, hidrolizált növényi fehérje, burgonyafehérje, sörélesztő, kalcium-karbonát, nátrium-klorid, repceolaj. Analitikai összetétel: Nedvesség 8%, nyersfehérje 27%, nyerszsír 14%, nyersrost 2.9%, nyershamu 6.2%. Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin 26,000 IU/­­kg, D3-vitamin 1,350 IU/­­kg, E-vitamin 355 mg/­­kg, réz-szulfát pentahidrát (réz) 50 mg/­­kg, vas-karbonát (vas) 348 mg/­­kg, kalcium-jodát, anhydrous (jód) 25 mg/­­kg, nátrium-szelenit (szelén) 20 mg/­­kg, cink-oxid (cink) 160 mg/­­kg, mangán-oxid (mangán) 56 mg/­­kg, L-karnitin 300 mg/­­kg. Kiszerelések: – Normál: 3 kg, 12,5 kg – Kistestű: 0,6 kg, 1,5 kg Ár/­­kg: – Normál: 2080 Ft, 1550 Ft – Kistestű: 2833 Ft, 2457 Ft Itt rendelheted meg: AmiEgészség.hu   MultiFit Vega Krokett A közismert kisállat-felszerelés bolt, a Fressnapf is árul saját márkás, vegetáriánus kutyaeledelt. Összetétel: kukoricakeményítő (22,2%), rizs (16 %), takarmányrizs-liszt, takarmányborsó-liszt (12 %), árpa (10 %), kukorica (10 %), kukoricacsíra-olaj (2,8%), lenmag (2,2 %), monokalcium-foszfát, almatörköly, kalcium-karbonát, sörélesztő (szárított), sörélesztő-kivonat (hidrolizált), nátrium-klorid, kálium-klorid, lignocellulóz, cikóriapor. Analitikai összetevők: fehérje 23%, zsírtartalom 9%, nyershamu 7%, nyersrost 3,2%, kalcium 1,10%, foszfor 0,90%. Adalékanyagok/­­kg: táplálkozásfiziológiai adalékanyagok: A-vitamin 15000 NE, D3-vitamin 1500 NE, E-vitamin (all-rac-alfa-tokoferil-acetát) 150mg, C-vitamin (L-aszkorbinsav) 62mg, B1-vitamin 7,2mg, B2-vitamin 10,8mg, B6-vitamin 4mg, B21-vitamin 0,06mg, kalcium-D-pantotenát 20mg, niacin 45mg, biotin 0,4mg, folsav 1mg, Kolinklorid 800mg, L-lizin-mono-hidroklorid 575mg, réz (réz(II)-szulfát, pentahidrát) 13,5mg, vas (vas(II)-szulfát, monohidrát) 76mg, jód (kálium-jodid) 1,3mg, mangán (mangán(II)-oxid) 28mg, szelén (nátrium-szelenit) 0,3mg, cink (cink-szulfát, monohidrát) 135mg. Kiszerelés: 2,5 kg és 12 kg Ár/­­kg: 1120 Ft vagy 917 Ft Hol veheted meg: Fressnapf   Trovet Exclusion Ezt sem próbáltuk még, a feltüntetett logó szerint vegetáriánus táp allergiás kutyák részére, de 100% növényi eredetű alapanyagról írnak a weboldalon. Állatkísérleteket még nem tudom, végeznek-e, ezzel kapcsolatban megkérdeztem őket, update várható. - hipoallergén Összetevők: kukorica, szója fehérje koncentrátum, kukoricaolaj, ásványi sók, burgonyafehérje, rizs, pálmaolaj, cukorrépa-apríték, élesztőkivonat (hidrolizátum: manno oligoszaharidok forrása) Analitikai összetevők: fehérje 21,5%, zsír 14%, szervetlen anyag 7,6%, rost 2%, nedvesség 8%, szénhidrátok 46,9%, A-vitamin 22250 IU/­­kg, D3-vitamin 2225  IU/­­kg, E-vitamin 100 mg/­­kg, kalcium 1,5%, foszfor 1%, nátrium 0,25%, kálium 0,67%, vas 132 mg/­­kg, réz 2 mg/­­kg, cink 86 mg/­­kg, mangán 31 mg/­­kg, jód 1,8 mg/­­kg. Kiszerelés: 2,5 kg, 12,5 kg Ár/­­kg: 2 480 Ft vagy 1 375 Ft Itt rendelheted meg: Petnet.hu Zoofast.hu Petissimo.hu   Nedves kutyaeledel, kutyakeksz, rágócsont Yarrah Bio Vegetáriánus tálcás nedves táp Nedves tápot általában nincs sok értelme adni a kutyusnak, mivel a szárazak nagyobb sűrűségben tartalmazzák ugyanazokat a tápanyagokat. Válogatós kutyáknak viszont jól jöhet, és új táphoz való átszoktatáskor is segíthet. Én csak kiegészítésnek használom. Összetétel: Szója*, zöldségek (zöldborsó* 6.4%, sárgarépa* 1.6%), zöldségszármazékok*,olajok* (napraforgóolaj*), lestyán*, gyümölcsök* (csipkebogyó 0.2%), ásványi anyagok. * = ellenőrzötten organikus forrásból, Skal 1301. Ár: 1 790 Ft (6 x 150 g) Itt rendelheted meg: Zooplus.hu     Yarrah Bio kutyakeksz Szintén a Yarrah Bio terméke ez a kutyakeksz, amit csak úgy nasinak szokott kapni a kisöreg. Összetétel: gabona* (búza*, kukorica*), cukor* (glükóz szirup kukoricából*), olajok* (napraforgó olaj*), ásványi anyagok. * = from controlled organic farming sources, Skal 1301. Kiszerelés: 250 g Ár: 850 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu   Trixie Veggies Összetevői alapján ez a fogápoló rágócsont vegán, de sajnos tartalmaz mesterséges adalékanyagokat, emiatt csak ritkán veszem. Több méretben kapható, Tódi szereti. Összetevők: Kukorica keményítő, búzaliszt, glicerin, klorofill, élesztő, só, malátacukor. Adalékanyagok: Tartósítószerek és színezékek. Ár: 590 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu   Dein Bestes Fogkefe A DM-nek is van saját márkás, vegán “kutyafogkeféje”, a Dein Bestes Fogkefe Kutyáknak. Összetétele egyszerű, a 6 db-os csomagban kétféle színű, fogkefe alakú rágóka van. Színezéket ez is tartalmaz. Tódi ennek ellenére szívesen rágcsálja. Összetevők: Gabonák, növényi melléktermékek, élesztő. Adalékanyagok: színezékek. Itt vásárolhatod meg: DM drogériák   Ha te is ismersz más, vegán kutyatápokat, vagy kipróbáltátok a fent felsoroltakat, ne habozz, írd meg nekem az info@veganinja.com címre! A házi készítésű vegán kutyaételekről ebben a cikkben most nem volt szó, de a jövőben talán még foglalkozom a témával. The post Magyarországon kapható vegán kutyaeledelek appeared first on VegaNinja.

Félórás kifli

2016. július 28. Vegavarázs 

A gyors kenyér, péksütemény örök sláger. Levélben kért tőlem egy anyuka olyan kifli receptet, ami gyors, és nem igényel különleges alapanyagot. Íme: Hozzávalók: 40 dkg liszt (ízlés szerint, fehér, tönköly vagy fehér és teljes kiőrlésű vegyesen) 1,5 kk só 1 kk sütőpor 6 ek olaj kb. 2 dl tej Mielőtt...

Vegán, búzacsírás sárgabarack gombóc

2016. július 9. Éltető ételek 

Vegán, búzacsírás sárgabarack gombócNe gondoljátok azt, hogy egy gyümölcsös gombóc készítése nagyon nehéz lenne. Szerintem nem lehet elrontani, csak az elkészítése egy kis odafigyelést igényel. Ha betartod a leírtakat, biztosan neked is sikerülni fog. Hozzávalók: - 50 dkg héjában megfőtt burgonya - 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt - 10 dkg fehér tönkölyliszt - 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj - 1 evőkanál tönköly búzadara (gríz) - csipet só - kb. 10 db érett sárgabarack - fahéj, kókuszvirágcukor Morzsa: - kb. 10 dkg búzacsíra - kb. 10 dkg darált dió - 1-2 evőkanál kókuszcukor - 1/­­2 mokkáskanál fahéj - 1 evőkanál kókuszolaj Elkészítése: A morzsához a darált diót a kókuszolajon folyamatos kevergetés mellett picit pirítsuk meg, éppen csak annyira, hogy enyhén illatos legyen. Vegyük le a tűzről, picit hagyjuk hűlni, majd szórjuk bele a búzacsírát, a cukrot és a fahéjat.Közben a héjában megfőtt burgonyát még melegen krumplinyomóval törjük át. Hagyjuk teljesen kihűlni!Szórjuk bele a lisztet, a darát, a sót, és az olajat is csorgassuk bele.Gyúrjunk belőle egy ruganyos tésztát.Kilisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, és kockázzuk fel mintegy 8 cm-esekre. No, nem kell mérni, csak úgy szemre. :) Persze ez függ a barack méretétől is, de én jobban szeretem a max. pingponglabda méretűeket.A barackot magozzuk ki, szórjunk rá kókuszcukrot és fahéjat. Jól forgassuk össze. Ez lesz a töltelék.Mindegyik kockatésztára tegyünk egy cukros barackot, és ügyesen gombócozzuk.Lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki, de ne egyszerre. Amikor feljön a gombóc a víz tetejére, még utána úgy 4-5 percig főzzük.A lecsöpögtetett gombócokat forgassuk meg a búzacsírás morzsába.

Pirított gnocchi spárgával vagy amivel szeretnéd :)

2016. május 18. Éltető ételek 

Pirított gnocchi spárgával vagy amivel szeretnéd :)Ne félj tőle, nem mumus a gnocchi készítése. Elő a krumplival és a liszttel... bizony... csak ennyi kell hozzá. Az első és a legfontosabb, hogy ne a vízben főzd meg a krumplit, hanem süsd meg héjastul, a sütőben. De ha mégsem szeretnéd a sütőt bekapcsolni, akkor vízben is megfőzheted, de hámozatlanul, egészben. Hozzávalók a gnocchihoz: - 0,5 kg burgonya  - kb. 17dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt és fehér tönkölyliszt keveréke - himalája só, úgy 1 teáskanál mennyiség - bors, kevéske szerecsendió A pirításhoz, utómunkálatokhoz szükséges: - 1-1 evőkanál bio vaj és kókuszolaj - friss zsályalevél - 3-4 gerezd fokhagyma - 1 marék spenót - zsenge sprága vagy brokkoli - díszítéshez: paradicsom Elkészítése: A burgonyát héjastul süsd vagy főzd meg. Ha sütőben sütötted, akkor néhány percre tekerd be konyharuhába, hogy felpuhuljon a külseje. Ha főzted, akkor egyszerűen tedd a vágódeszkára.Hámozd/­­pucold meg, majd krumplinyomóval törd át. A szétterített krumplira szórd rá a liszt felét és fűszerezd.Az egészet lazán de gyors mozdulattal kezd összedolgozni. Fontos, hogy a burgonya ne legyen túlságosan forró, de ne is hűljön ki. Add hozzá a maradék lisztet is. Csak addig gyúrd, amíg nem áll össze.A kész tésztából vágj le egy darabot és lisztezett deszkán egy kis kukacot formázz belőle. Vágd fel kb. 2 centis darabokra, majd egy villa segítségével nyomd rá a bordázást.Közben tegyél fel vizet főni, amelybe dobj legalább 2 teáskanál sót.A megformázott gnocchikat addig főzd, amíg fel nem jönnek a víz tetejére, majd onnan további 1 percig. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel a vaj-kókuszolaj keverékét, és ha már forró, tedd rá a kifőtt gnocchikat.Legalább 5 perces pirítás kell, amikor már látod, hogy kezd színe lenni. Ekkor mehet mellé egy kis friss zsályalevél, finomra vágott fokhagyma és a zsenge sprága. Még 2-3 perc, és a bébispenót is a gnocchit fogja díszíteni.Ekkor már csak fél percig pároljuk, épp csak addig, hogy a spenót összeessen.

Zablisztes almás diós muffin (tojásmentes)

2016. április 21. Élj harmóniában 

Zablisztes almás diós muffin (tojásmentes)Zablisztes almás diós muffin (tojásmentes)Muffint gyakran készítek, mert gyorsan elkészíthető, j ól variálható, változatos és nagyon egészségesen is el lehet készíteni.  A muffin ideális reggelire, uzsonnára vagy éppen desszertnek, de fogyaszthatod vacsorára is, vagy sós formában tálalhatod pl levesek, hüvelyesekből készült vagy zöldséges étel mellé.   Az almás diós párosítás nekem igazi klasszikus. Ez a muffin már a bekeveré snél isteni illatot áraszt. Hozzávalók 1 bögre zabliszt 1 bögre finomí tott tönkölybúzaliszt vagy  búzaliszt 3/­­4 bögre teljes értékű  nádcukor 1 csg. sütőpor vanília  fahéj  1/­­3 bögre repceolaj  1 bögre alma megpucolva, apró kockákra vágva 1/­­2 bögre dió apróbb darabokban 1 bögre víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Keverd hozzá az almát és a diót is. Majd öntsd hozzá az olajat, és a vizet. Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát. A muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel és ne hagyd sokáig állni. Majd adagold a tésztát a muffin formába. Én muffin papírral szoktam a formát kibélelni, de vajjal és liszttel is megteheted. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 20-25 p) .

Szabolcsi vegán töltött káposzta

2016. március 30. Vegán lettem 

Egy igazi hungarikumot sikerült “növényesítenem”. A vegán töltött káposzta egy kedvenc recept alapján készült, ráadásul szabolcsi módra, azaz édes káposztából és paradicsommal. Sokat foglalkoztat vegánként az a kérdés, hogy hogyan tudnék kedveskedni mindenevő családtagjaimnak olyan vegán ételekkel, melyek klasszikusan húsosak és növényi alapanyagokból készítve is megtévesztően hasonlít az ízük és állaguk a megszokottra. Természetesen álszentség lenne azt mondanom, hogy “csak nekik készítem” ezeket az ételeket, mivel én is nagyon szerettem például a töltött káposztát. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy lényegében az összes húsos és tejes-tojásos étel elkészíthető vegán illetve nyers vegán formában, így könnyedén kínálhatom vendégeinket olyan “húsos” ételekkel, melyek elkészítése nem követeli meg a szenvedést és a halált. Tehát hogyan készül a szabolcsi vegán töltött káposzta?   Szabolcsi vegán töltött káposzta hozzávalók 1 közepes fej káposzta 1 nagy fej vöröshagyma 1 rúd 300 g-os füstölt csípős gabonakolbász 150 g szójagranulátum 1 gerezd fokhagyma 400g szójajoghurt 1 doboz sűrített paradicsom negyed bögre rizs só, bors, pirospaprika   Szabolcsi vegán töltött káposzta elkészítése Tegyél fel a tűzre egy akkora lábosba vizet, melybe belefér a fejes káposzta és kezdj el forralni annyi vizet, hogy ellepje a káposztát. Egy tálban keverd össze a szójagranulátumot kis vízzel és add hozzá a csípős gabonakolbász rúd felét. Ez lesz a húshelyettesítő. Mikor ezzel megvagy dinszteld meg a hagymát, add hozzá a húskeveréked, majd tegyél bele sót, borst és pirospaprikát ízlés szerint. Bátran bánj az fűszerekkel mert a későbbi főzés közben a töltelékből kioldódnak a fűszerek. A keverékhez még add hozzá a rizst, préseld bele a fokhagymát a masszába és hagyd állni a szabolcsi vegán töltött káposzta töltelékét. Vágd ki a káposzta torzsáját, majd az idő közben zubogásnak indult vízbe tedd bele a káposztát és főzd 3-5 percig. Addig főzd a káposztát, míg az éppenhogy el kezd puhulni és könnyen le lehest választani a leveleket a maradék torzsáról. Az elszakadt levelekkel béleld ki a lábas alját, valamint a belső keményebb és kevésbé puha részét tedd félre káposzta apróléknak. A húspótló masszából készíts gombócokat, melyeket a leválasztott levelekbe csomagolj be és hajtással lefelé helyezd egy lábas aljába. Ügyelj arra, hogy a káposzta szélei legyenek behajtva, hogy a töltelék főzés közben ne szökjön meg. A gabonakolbász rúd másik felét morzsold rá a gombócokra, majd vágd fel apró csíkokra a maradék káposztát és öntsd bele a lábasba a gombócok tetejére. Öntsd fel annyi vízzel a káposztát, míg éppen ellepi azt, majd főzd körülbelül 40 percet. Amikor megpuhult a káposzta öntsd rá a doboz sűrített paradicsomot majd rottyants rajta még egyet. Ezzel el is készült a vegán töltött káposzta szabolcsi módra. Tálald friss tönköly kenyérrel és vegán tejföllel (szójajoghurt). Egészségedre!

Húsvéti mézes tojás

2016. március 21. Éltető ételek 

Húsvéti mézes tojásKarácsonyi mézeskalács húsvétra? Miért is ne. Egy finom, puha tészta tojás formára szaggatva, magokkal díszítve... senki sem fog nemet mondani rá. :)  A díszítésbe vonjuk be gyerekeinket, remekül fognak szórakozni. A tésztát tartsuk hűtőben, csak mindig annyit vegyünk ki, amennyit éppen a gyerekek tudnak díszíteni, mert ha nagyon megpuhul a tészta, akkor nehéz lesz vele dolgozni. A recept nagyban hasonlít a mézeskalács receptre, bár egy picit módosítottam rajta. Hozzávalók:  - 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt  - 15 dkg fehér tönkölyliszt  - 1 evőkanál szódabikarbóna  - 10 dkg bio vaj  - 1,5 dl Cserpes tejszín  - 15 dkg méz  - 5 dkg kókuszvirágcukor - 2 kávéskanál fahéj - 1 kávéskanál vaníliapor - 10 csepp narancsolaj Tetejére: magok, puffasztott amarant, aszalványok Elkészítése:   A puha vajat a mézzel keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a fűszereket. Öntsük hozzá a tejszínt, és pár mozdulattal lazítsunk rajta habverővel.Adjuk hozzá a szódabikarbónás lisztet, jól dolgozzuk össze. Legalább 1 éjszakára tegyük a hűtőbe. Másnap vágjuk három felé (hogy ne puhuljon meg a tészta olyan hamar), majd belisztezett gyúródeszkán kezdjük el vékonyra kinyújtani. Kedvenc kiszúróformánkat használva formázzuk, majd szórjuk meg/­­díszítsük olajos magokkal, puffasztott amaranttal, aszalványokkal. Egy kicsit nyomkodjuk bele a tésztába.Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon, 5-8 perc alatt süssük ki. (Amikor már színeződik az alja, akkor már jó). Hagyjuk a tepsiben kihűlni. Ha sütés előtt lyukat teszünk rá, akkor díszként felakasztható a barkára vagy a lakás már helyére is.Dobozban tartva hetekig eláll. Már ha addig nem esszük meg. :) Ezekkel készítettük a mintákat:

Fűszeres vöröslencse dhal, aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinnal

2016. március 17. Élj harmóniában 

Fűszeres vöröslencse dhal, aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinnalFűszeres vöröslencse dhal aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinnalA dhalok az inidiai vegetáriánus konyha legfontosabb ételei. Ez a könnyen emészthető, hüvelyesekből készült leves, sok értékes növényi fehérjét, ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet tartalmaz.  Amennyiben kenyérrel, rizzsel - bármilyen összetett szénhidráttal kombinálod őket, teljes értékű  fehérjével látják el a szervezeted . A vörös lencse dhalhoz ma egy tönkölylisztes sajtkrémes muffint készítettem.  A vörös lencse, egy könnyebben emészthető lencseféle és ennek köszönhetően nagyon gyorsan el tudod készíteni.  A dhált főzhetjük sűrű pépesre vagy akár nyugati kultúrában kedvelt leveses változatban is. Hozzávalók: 2 ek. ghí 20 dkg. vöröslencse 1 kis darab gyömbér apróra vágva vagy reszelt 1 kk. római kömény 1 kk. koriander késhegynyi asafoetida (hing) (hagynát használhatsz helyette) fél kk. kurkuma 1 kk. só A vörös lencsét alaposan mosd meg. Tedd az edénybe a 2 evőkanál ghít. Közepes lángon melegítve tegyél bele római köményt, pirítsd egy picit majd tedd hozzá a koriander aztán az asafoetidát, a gyömbért és végül a kurkumát. egy pillanatra még pirítsd együtt is a fűszereket, hogy jól ki tudjon jönni az aromájuk. Majd öntsd az edénybe bele 20 dkg megmosott pucolt vörös lencsét és a közepes lángra visszatéve keverés mellett pirítsd 2 percig. Öntsd fel 1 liter vízzel, majd tedd hozzá a sót.  Forrald fel, majd főzd addig, amíg a dhal szét nem fő. Amíg a dhal fő, készítsd el az aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinokat. Hozzávalók: 12,5 dkg  teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 12,5 dkg  fehér tönkölybúzaliszt 2 tk. sütőpor 1/­­2 tk. morzsolt szárított chili 1/­­2 tk. kurkuma csipet só 1 késhegynyi frissen őrölt bors 1 nagy marék felaprított aszalt paradicsom 0,8 dl olívaolaj (1/­­3 bögre)  15 dkg sajtkrém 6 ek. víz  2 ek. lenmagliszt + 7 ek. víz A lenmaglisztet öntsd le a vízzel és hagyd állni egy picit - ez fogja összetartani a tésztád. (A "tojás helyettesítéséről" egy korábbi bejegyzésben részletesen írtam már itt olvashatod)  Egy tálban keverd össze a liszteket, sütőport, fűszereket és az aszalt paradicsomot , majd öntsd hozzá az olajat, a vizet és végül a sajt krémmel dolgozd össze. Egy muffin formába (ha szükséges tegyél bele muffin papírt) adagold bele a tésztát. Tedd 180°C  fokra előmelegített sütőbe és süsd amíg aranybarnára sül. (kb. 20-25p)  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használ!

Tejszínes gombás tönkölytészta

2016. március 2. BioBrigi 

Tejszínes gombás tönkölytésztaAmikor a szoptatós anyuka agyal, hogy mi is fér bele a menübe... milyen lesz ez hagyma nélkül... :) Hát jó. Finom lett. Hozzávalók: 1/­­2 kg barna csiperke 2 doboz rizstejszín 1 ek olivaolaj 1/­­2 ek vegamix 1/­­2 ek tk liszt 1/­­2 kk só friss petrezselyemzöld 1/­­2 kg teljes kiőrlésű tönkölypenne A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, sózzuk, fűszerezzük, kevés olajon sütjük, miután elfőtte a levét. Megszórjuk a liszttel, felengedjük a tejszínnel, összeforraljuk. Kifőzünk hozzá fél kg tésztát, azon melegében tálaljuk. A tetejét szórjuk meg friss petrezselyem zöldjével.


Az összes 'tönköly' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!