Vegán tönköly kalács
tovább a teljes receptért »
Hozzávalók:
40 dkg fehér tönköly liszt
2,5 dl növényi tej
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 dl kókusz olaj
6 dkg barna nádcukor
maroknyi mazsola (elhagyható)
2-3 evőkanál méz vagy juhar szirup
2,5 dkg élesztő
A lisztet összekeverjük a cukorral, majd a közepébe lyukat csinálunk.
A mazsolát alaposan megmossuk és kevés vízbe beáztatjuk.
A növényi tejet langyosítjuk, majd beleszórjuk az élesztőt, csomómentesre keverjük, majd beleöntjük a liszt közepébe, picit összedolgozzuk az élesztőt a cukros liszttel, hozzáadjuk a kókusz olajat, mazsolát a citrom levet és héját.
Alaposan kézzel összedolgozzuk, addig amíg el válik az edény falától.
Letakarjuk és kb.30 percig kelesztjük, majd kiolajozzuk a formát és belehelyezzük a tésztát, akár fonhatjuk is.
A formában is kelesztjük, meleg helyen, letakarva 20-25 percig. Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük. Az első 10 percnél hagyjuk a 200 fokot, majd levesszük 170 fokra és további 25-30 percig sütjük
Miután megsült, kivesszük és a tetejét megkenjük a mézzel, vagy sziruppal,megszórhatjuk a barna nádcukorral. Langyosan isteni, sosem bírom kivárni, hogy teljesen kihűljön, habár igazán csak akkor szeletelhető szépen!
« Áfonyás-pisztáciás kesusajt | fehérjés gyümölcsturmix » |
|
|