
Még kapható a második,
bővített kiadás!

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Kolozsvári rakott káposzta nem szójás.
Körtés galette dióval - rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert
Vegán sushi - a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete
Az örök életre vágyó milliárdos csupa zöldség receptjei lehetnek akár finomak is
zöld receptek
Az örök életre vágyó milliárdos csupa zöldség receptjei lehetnek akár finomak is
Miután kollégánk egy hónapig élt Bryan Johnson örök élet programja szerint, és utálta az előírt ételeket, elkészítettük őket olyan variációkban, hogy a halhatatlanság útján finomakat is ehessünk.
Keressük az év kiemelkedő vegán civiljeit és zöld vállalatait - szakmai zsűri dönt a nyertesekről
tegnap 07:03 Prove - a világ vegán szemmel
Nagyszabású díjátadó ünnepség várható november 22-én a Vegan Summit Budapesten: egy szakmai zsűri és a közönség is a társadalom azon szereplőit emeli reflektorfénybe, akik kiemelkedő munkájukkal, példamutatásukkal és innovációjukkal hozzájárultak egy etikusabb, egészségesebb és fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez. November 22-én várja az érdeklődőket a Vegan Summit Budapest, amely nemcsak Magyarország eddigi legnagyobb vegán rendezvényének ígérkezik, de… The post Keressük az év kiemelkedő vegán civiljeit és zöld vállalatait - szakmai zsűri dönt a nyertesekről appeared first on Prove.hu.
Állatvédőket figyelhetnek meg húsipari nagyvállalatok - hatóságokkal együttműködve
2025. szeptember 28. Prove - a világ vegán szemmel
Több ezer környezet- és állatvédő szimpatizánst figyelhetnek meg az Egyesült Államokban, köztük olyanokat is, akik mindössze a közösségi médiában követnek zöld szervezeteket - mindezt az állattenyésztő óriásvállalatok védelmében. Nagyszabású megfigyeléseket finanszírozhatnak az Egyesült Államok húsipari nagyvállalatai a klímaváltozást tagadó és késleltető lobbitevékenységek feltárására specializálódott DeSmog szerint. Ráadásul úgy tűnik, a húsipari nagy testvér nem csak… The post Állatvédőket figyelhetnek meg húsipari nagyvállalatok - hatóságokkal együttműködve appeared first on Prove.hu.
Te is szorgosan gyomlálsz? Pont ezzel ronthatod el a kertészkedést
2025. szeptember 21. Prove - a világ vegán szemmel
Sokan a gyommentességet tartják a tökéletes kert ismérvének, a Zöldítő Civil Társaság egyik tagja szerint azonban a gazolás felborítja az ökológiai egyensúlyt, és természetes folyamatokat akaszt meg. Végső soron pedig ezzel újra és újra kezdődik elölről az egész procedúra. Dús, zöld gyep, formára vágott, rendezett sövény, és gaz egy szál sem - a többség valószínűleg… The post Te is szorgosan gyomlálsz? Pont ezzel ronthatod el a kertészkedést appeared first on Prove.hu.
Őszi betegségek? Így erősítsd meg a szervezeted még időben!
2025. szeptember 19. Prove - a világ vegán szemmel
Az őszi piac nemcsak színes és illatos, hanem igazi kincsesbánya is a szervezeted számára: tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. 5+1 zöldséget mutatunk be, amelyek rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz immunrendszered erősítéséért, emésztésed támogatásáért és közérzeted javításáért. Azt hitted, a bőséges nyári gyümölcs- és zöldségkínálat kiaknázása az első és egyben utolsó lehetőséged arra, hogy feltöltsd… The post Őszi betegségek? Így erősítsd meg a szervezeted még időben! appeared first on Prove.hu.
Szilvás morzsasüti - a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert
2025. szeptember 11. Prove - a világ vegán szemmel
A szilvás morzsasüti titka, hogy tökéletes harmóniát alkot benne a lágy piskóta, a szaftos gyümölcsréteg és a ropogósra sült morzsa. Eszményi őszi desszert mind melegen, mind langyosan fogyasztva. Ha kimész a piacra vagy akár a zöldségeshez, szinte biztosan találsz friss magyar szilvát, hiszen ennek a gyümölcsnek a szezonja július közepétől október elejéig tart. Használd is… The post Szilvás morzsasüti - a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert appeared first on Prove.hu.
Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja
2025. szeptember 9. Prove - a világ vegán szemmel
A piperade a baszk konyha klasszikus eleme: egyszerű, színes zöldségragu, amely friss paprikából, paradicsomból és hagymából készül. Tálalhatod friss, ropogós kenyérrel, tapastál részeként, de akár gabonafélék mellé is. A baszk konyha egyik legegyszerűbb, mégis legszínesebb klasszikusa a piperade. Szoros rokonság fűzi az olasz pepperonatához, a francia ratatouille-hoz és a magyar lecsóhoz. Ahogy a felsoroltaknak, úgy… The post Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja appeared first on Prove.hu.
Jókai bableves: hagyományos ízek modern köntösben
2025. szeptember 4. Prove - a világ vegán szemmel
A Jókai bableves klasszikus magyar fogás, amelyet most vegán változatban is kipróbálhatsz. A füstölt tofu, miso és zöldségek gazdag, umamis karaktert adnak az ételnek, miközben a hagyományos ízek esszenciája is megmarad. Rengeteg történet kering a Jókai bableves eredetéről, és arról, miként köthető ez a fogás Jókai Mórhoz. Egyes legendák szerint az írót ezzel a bizonyos… The post Jókai bableves: hagyományos ízek modern köntösben appeared first on Prove.hu.
Caponata - a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja
2025. augusztus 27. Prove - a világ vegán szemmel
Fedezd fel a caponatát, a szicíliaiak vegán padlizsánraguját! Ez a padlizsánra, paradicsomra és zöldségekre épülő mediterrán fogás hidegen vagy melegen, pirítóssal vagy tésztával is tökéletes. Vannak ételek, amelyek csendben hódítanak. Nem harsányak, nem igényelnek különleges technikát, mégis kifinomult, felejthetetlen ízharmóniát rejtenek. A caponata pontosan ilyen. Ez a klasszikus szicíliai fogás a padlizsánra épít, de nem… The post Caponata - a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja appeared first on Prove.hu.
Krémes nyári zöldbableves - hidegen is fogyaszthatod
2025. augusztus 14. Prove - a világ vegán szemmel
Egy selymes, frissítő és különleges zöldbableves, amely nem tartalmaz fűszerpaprikát, és teljesen újragondolja a klasszikus változatot. Illatos, krémes, mégis könnyed - igazi nyári fogás, amit hidegen is fogyaszthatsz! A citrom és a friss petrezselyem tökéletes harmóniában egyensúlyozza a zöldség édeskés ízét, miközben a selymes növényi tejszín lágyítja az egész összhatást. Akár langyosan, akár jól behűtve… The post Krémes nyári zöldbableves - hidegen is fogyaszthatod appeared first on Prove.hu.
A hús mellett érvelt a kormányfő - sorra mutatnak neki fityiszt a városok
2025. július 27. Prove - a világ vegán szemmel
Miközben Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök néhány éve a húsfogyasztás mellett érvelt, egyre több város dönt úgy, hogy a növényi étrend támogatásával veszi fel a harcot a klímaválság ellen. Alcorcón, El Masnou és Parla is csatlakozott a Plant Based Treaty kezdeményezéshez, amely konkrét lépésekkel ösztönzi a zöld átállást. Csatlakozott egy növényi kezdeményezéshez, a Plant Based Treatyhez… The post A hús mellett érvelt a kormányfő - sorra mutatnak neki fityiszt a városok appeared first on Prove.hu.
Ezekkel a fűszerekkel és pácokkal űzheted mesterfokon a növényi grillezést
2025. július 19. Prove - a világ vegán szemmel
Grillezés előtt könnyen előfordulhat, hogy tanácstalanul állsz a feldarabolt zöldségek vagy tofu fölött, és böngészed a fűszerkészletedet. Nem szeretnéd, hogy ízetlen legyen az étel - de azt sem, hogy túl harsány vagy diszharmonikus legyen az ízvilág. Ebben segítünk most: mutatjuk a legjobb fűszereket és házi pácokat növényi grillezéshez. Növényi alapanyagok grillezéséhez nemcsak a technika, hanem… The post Ezekkel a fűszerekkel és pácokkal űzheted mesterfokon a növényi grillezést appeared first on Prove.hu.
Török tepsis zöldség
Ez a fogás egy klasszikus török tepsis egytálétel húsmentes változata, amely a nyári zöldségek legjavát sűríti össze egy fűszeres-paradicsomos szaftban. Az eredeti verzióban darált hús is szerepel - Törökországban gyakori ételként ismerik Sebzeli k?ymal? f?r?n yeme?i néven. Ebben a változatban a hús helyett főtt lencse szerepel, amitől tartalmas, mégis könnyű egytálétel lesz belőle. Hozzávalók: 4 közepes krumpli 1 kisebb padlizsán 1 kisebb cukkini 2-3 zöldpaprika 2 paradicsom 1 csésze főtt barna lencse 2-3 evőkanál sűrített paradicsom 4 evőkanál olívaolaj 2 kk só, egy csipet frissen őrölt feketebors 1 kk őrölt római kömény 1 kk édesnemes fűszerpaprika 1 kk füstölt fűszerpaprika 2 dl víz vagy zöldségalaplé Elkészítés A zöldségeket megtisztítjuk, és nagyjából egyforma méretű darabokra vágjuk. A főtt lencsét összekeverjük a sűrített paradicsommal, az olívaolajjal és a fűszerekkel: édes és füstölt pirospaprikával, köménnyel, borssal, sóval. Ezután hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, és mindent alaposan összeforgatunk. A keveréket egy nagyobb sütőtálba vagy tepsibe öntjük, aláöntjük a vizet vagy zöldségalaplevet, lefedjük (fóliával vagy sütőpapírral), és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és további 20 percig sütjük 200 fokon, hogy a teteje megpiruljon. Megjegyzés A hagyma és fokhagyma ebben a receptben szándékosan nincs - én nem használom, ezért kihagytam. A török konyhában ugyanakkor szinte mindig szerepelnek az ilyen jellegű ételekben, így ha ti használtok hagymát, bátran adjatok hozzá egy fej apróra vágott vöröshagymát és néhány gerezd fokhagymát a fűszeres alaphoz. A főtt lencse helyett készíthetitek fűszeres szójagranulátummal vagy apróra vágott, pirított gombával, esetleg csicseriborsóval is - ezek is jól helyettesítik az eredeti darált húst, és szépen összeérnek a sült zöldségekkel. Tipp Ez az étel Törökországban is szezonálisan változik - a háziasszonyok az éppen elérhető friss zöldségekhez igazítják. A padlizsán és cukkini mellett használhatsz például zöldbabot, sárgarépát, zöldborsót is. Egy szelet lepénykenyérrel vagy friss fejes salátával kínálva tökéletes nyári ebéd vagy vacsora - egyszerű, tápláló és másnap is finom.
Grillezett gyümölcsök? Igen! Zseniális ízkombinációk a tűzről
2025. július 14. Prove - a világ vegán szemmel
A grillen nemcsak a klasszikusoké a terep: néhány jól megválasztott gyümölccsel új szintre emelheted a nyári sütögetést. Édes, sós és füstös ízek találkoznak meglepő kombinációkban - mutatjuk a kedvenceinket. Nem kizárólag a zöldségek, a tofu és a szejtán lehetnek a grillezés főszereplői - a gyümölcsök is elképesztően új arcukat mutatják meg, ha forró rácsra kerülnek.… The post Grillezett gyümölcsök? Igen! Zseniális ízkombinációk a tűzről appeared first on Prove.hu.
Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval - könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra
2025. szeptember 20. Prove - a világ vegán szemmel
Édeskés sütőtök, friss spenót és roppanós pirított dió - ez a saláta egyszerre könnyed, tápláló, és tele van őszi ízekkel. Magában és köretként is tökéletes fogás. Ha mondanod kell egyetlen zöldséget, amely tökéletesen leírja az őszi hangulatot, szinte biztos, hogy egyből a sütőtök ugrik be. Ez pedig nem véletlen. A színesedő-elszáradó lombkoronák, valamint az egyre… The post Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval - könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra appeared first on Prove.hu.
3 tévhit a méregtelenítésről - és miért nem működnek
2025. szeptember 16. Élj harmóniában
3 tévhit a méregtelenítésről - és miért nem működnek? Sokan gondolják, hogy a tisztítás egyenlő az éhezéssel vagy valamilyen drasztikus módszerrel. Az ájurvéda több ezer éves tapasztalata a tisztításról, azonban azt mutatja: a szélsőségek helyett a gyengéd, biztonságos és személyre szabott tisztítás az, ami valóban segíti a tested megújulását. Tévhit 1: Elég pár pirula vagy kapszula A tested a tablettáktól önmagában nem tud megtisztulni. Ha nem kezded el csökkenteni a terhelést és a kiválasztó szervek túlterheltek, a kapszulák inkább plusz terhet jelenthetnek. Tévhit 2: Nyers levek, smoothie-k = méregtelenítés Ősszel és télen a hideg, nyers italok, gyümölcs és zöldséglevek gyengítik az emésztést és nyálkát képezhetnek - így sokan egy-egy nyerslé kúra után fázékonyságot, hideg kezet-lábat, esetleg orrfolyást, megfázást tapasztalnak. A tisztításnál fontos, az emésztő erőd felerősítése. Ezt meleg, könnyen emészthető, méregtelenítést támogató ételekkel tudod hatékonyan elérni. Tévhit 3: Éhezni kell, hogy megtisztulj A böjt tehermentesíti az emésztőrendszert, de sokaknál idegességet, szorongást okoz és kellemetlen tüneteket. Azaz néha többet árt, mint használ. A legyengült szervezet nem tisztul meg, hanem kimerül. Az ájurvédikus tisztítás lényege a salakanyagok (ama) elégetése, az emésztésed (agni) erősítése, és ehhez tápláló ételek, gyógynövények, gyengéd módszerek, méregtelenítő jóga és légzőgyakorlatok segítenek. Te kipróbáltad már valamelyik ,,divatos módszert? Milyen tapasztalataid voltak? Ha szeretnél egy éhezés nélküli, biztonságos és hatékony tisztítást, ahol nem hagynak magadra, napról, napra vezetve vagy és bármikor kérdezhetsz is, nézd meg az Őszi Online Tisztítás részleteit https://www.eljharmoniaban.hu/tisztitas #tisztítás #méregtelenítés #tévhitek #ájurvéda #életmód #detoxprogram #éljharmóniában #egészségtudatosság #tisztítókúra
Csökkenthető a vastagbélrák kockázata bizonyos ételek fogyasztásával
2025. szeptember 11. Prove - a világ vegán szemmel
Már napi 20-40 gramm keresztesvirágú zöldség fogyasztása is jelentős mértékben csökkentheti a vastagbélrák kockázatát kutatók szerint. Ez a harmadik legelterjedtebb rákfajta a világon, Magyarországon is 5-6 ezer halálos áldozatot szed évente. A brokkoli, a karfiol és a kelbimbó nem pusztán arra kiváló, hogy egyedülálló karaktert és ízvilágot vigyen az étkezésedbe, még a vastagbélrák kockázata is… The post Csökkenthető a vastagbélrák kockázata bizonyos ételek fogyasztásával appeared first on Prove.hu.
Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben
2025. szeptember 4. Prove - a világ vegán szemmel
A Jókai-bableves klasszikus magyar fogás, amelyet most vegán változatban is kipróbálhatsz. A füstölt tofu, miso és zöldségek gazdag, umamis karaktert adnak az ételnek, miközben a hagyományos ízek esszenciája is megmarad. Rengeteg történet kering a Jókai-bableves eredetéről, és arról, miként köthető ez a fogás Jókai Mórhoz. Egyes legendák szerint az írót ezzel a bizonyos levessel vette… The post Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben appeared first on Prove.hu.
Két évszázad alatt szinte teljesen elvesztettük a kapcsolatot a természettel
2025. augusztus 30. Prove - a világ vegán szemmel
Riasztó képet fest arról egy friss kutatás, mennyire eltávolodtunk a természettől az elmúlt két évszázadban. Egy professzor szerint radikális, hosszú távú és átfogó zöldítési programokra lenne szükség. Emellett fontos, hogy a következő generációk se szakadjanak el végleg a természettől. Az, hogy az emberek eltávolodtak a természettől, társadalmi és mentális egészségi válságot is jelez, nem csupán… The post Két évszázad alatt szinte teljesen elvesztettük a kapcsolatot a természettel appeared first on Prove.hu.
Csökkent a gyomorrák kockázata azok körében, akik így étkeztek - úttörő kutatás bizonyítja
2025. augusztus 20. Prove - a világ vegán szemmel
Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend jótékonyan hat az emberi szervezetre: a szívünk, a beleink, az agyunk mind meghálálják a rostban gazdag táplálkozást. Egy friss tanulmány szerint a húsmentes és teljesen növényi alapú étkezés - amellett, hogy ellenállóbbá teszi az immunrendszert - jelentősen csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát. Hiánypótló,… The post Csökkent a gyomorrák kockázata azok körében, akik így étkeztek - úttörő kutatás bizonyítja appeared first on Prove.hu.
Zöldtetők, esőkertek - így válaszol Budapest a szélsőséges időjárásra
2025. augusztus 4. Prove - a világ vegán szemmel
Az urbanizáció és a klímaváltozás nem távoli, futurisztikus problémák, hanem már a mindennapok részei - például forróbb nyarak, hirtelen jött zivatarok, elöntött utcák és kiszáradt fák formájában. Mindez Budapest számára is egyre komolyabb kihívást jelent. De van remény - és az egyik legizgalmasabb hazai válaszreakció a Szivacsváros - LIFE in Runoff ,,Városi eső projekt. A… The post Zöldtetők, esőkertek - így válaszol Budapest a szélsőséges időjárásra appeared first on Prove.hu.
Eltűnhet a hús a budapesti menzákról? Egy influenszer megkongatta a vészharangot
2025. július 25. Prove - a világ vegán szemmel
Előbb-utóbb kötelezővé válhat a vegán táplálkozás a fővárosi közétkeztetésben - véli egy megafonos influenszer, Filep Dávid. Ezt a következtetést Karácsony Gergely budapesti főpolgármester májusi bejelentésére alapozza, amely szerint megreformálják a közétkeztetést a fővárosban, és nagyobb teret adnak a növényi alapú ételeknek. A menza zöldítése európai szinten sem egyedülálló kezdeményezés, ráadásul összhangban áll a hivatalos dietetikai… The post Eltűnhet a hús a budapesti menzákról? Egy influenszer megkongatta a vészharangot appeared first on Prove.hu.
A húsra helyezné a hangsúlyt a gyerekek étrendjében a magyar egészséginfluenszer
2025. július 18. Prove - a világ vegán szemmel
A gyerekek étrendjében a hús és állati eredetű ételek fontosabbak a zöldségeknél és a gyümölcsöknél - írta ki Tóth Lénárd szakgyógyszerész a közösségi oldalára, egy fogorvosra hivatkozva. Állítását a lapunknak nyilatkozó csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos cáfolta. Rámutatott, a növényi alapú ételek összetétele sok szempontból jobban támogatja az egészséget, például gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatóanyagaik révén. Ne… The post A húsra helyezné a hangsúlyt a gyerekek étrendjében a magyar egészséginfluenszer appeared first on Prove.hu.
A grillszezon nem csak a főfogásokról szól - ezek a köretek ellopják a show-t
2025. július 16. Prove - a világ vegán szemmel
A grillpartik központi eleme persze mindaz, ami a nyársra vagy a tálcára kerül, de ezek elmaradhatatlan kísérői a grillköretek is. Ebben a válogatásban négy olyan receptet mutatunk, amelyek mind jól működnek grillezett tofu, zöldség vagy szejtán mellett, de akár önálló fogásként is megállják a helyüket. A nyári kerti partik elmaradhatatlan eseménye a sütögetés, amelyből természetesen… The post A grillszezon nem csak a főfogásokról szól - ezek a köretek ellopják a show-t appeared first on Prove.hu.
Vietnámi ihletésű nyári tekercs füstölt tofuval és mogyorószósszal
2025. július 10. Prove - a világ vegán szemmel
Friss, ropogós, színes és könnyed - ez a vietnámi ihletésű nyári tekercs füstölt tofuval és selymes mogyorószósszal igazi nyári kedvenc lehet. Gyorsan elkészül, látványosan tálalható, mégis tartalmas, így akár ebédre, piknikre vagy vendégvárónak is tökéletes. Ropogós zöldségek, füstös tofu, friss fűszernövények és egy selymesen csípős mogyorószósz - ez a vietnámi ihletésű nyári tekercs nemcsak látványra,… The post Vietnámi ihletésű nyári tekercs füstölt tofuval és mogyorószósszal appeared first on Prove.hu.
Az összes 'zöld' találat megjelenítése »
Szerintünk ez is ízleni fog ...
- Sztárfellépők és vegán ételek a fókuszban - novemberben jön a Vegan Summit Budapest
- Ha november, akkor vegán világhónap - így ünnepelheted
- November 1. - Vegán világnap: honnan indult és hová tart az állatjogi mozgalom?
- Cselekvésre buzdított Arnold Schwarzenegger az ausztriai klímakonferencián
- Nem kaphatnak már spanyol állami díjat a bikaviadalok kiemelkedő alakjai