
Még kapható a második,
bővített kiadás!

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Marokkói csicseriborsó-leves - illatos, fűszeres fogás extra fehérjetartalommal
zöld receptek
A hús mellett érvelt a kormányfő - sorra mutatnak neki fityiszt a városok
2025. július 27. Prove - a világ vegán szemmel
Miközben Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök néhány éve a húsfogyasztás mellett érvelt, egyre több város dönt úgy, hogy a növényi étrend támogatásával veszi fel a harcot a klímaválság ellen. Alcorcón, El Masnou és Parla is csatlakozott a Plant Based Treaty kezdeményezéshez, amely konkrét lépésekkel ösztönzi a zöld átállást. Csatlakozott egy növényi kezdeményezéshez, a Plant Based Treatyhez… The post A hús mellett érvelt a kormányfő - sorra mutatnak neki fityiszt a városok appeared first on Prove.hu.
Eltűnhet a hús a budapesti menzákról? Egy influenszer megkongatta a vészharangot
2025. július 25. Prove - a világ vegán szemmel
Előbb-utóbb kötelezővé válhat a vegán táplálkozás a fővárosi közétkeztetésben - véli egy megafonos influenszer, Filep Dávid. Ezt a következtetést Karácsony Gergely budapesti főpolgármester májusi bejelentésére alapozza, amely szerint megreformálják a közétkeztetést a fővárosban, és nagyobb teret adnak a növényi alapú ételeknek. A menza zöldítése európai szinten sem egyedülálló kezdeményezés, ráadásul összhangban áll a hivatalos dietetikai… The post Eltűnhet a hús a budapesti menzákról? Egy influenszer megkongatta a vészharangot appeared first on Prove.hu.
Ezekkel a fűszerekkel és pácokkal űzheted mesterfokon a növényi grillezést
2025. július 19. Prove - a világ vegán szemmel
Grillezés előtt könnyen előfordulhat, hogy tanácstalanul állsz a feldarabolt zöldségek vagy tofu fölött, és böngészed a fűszerkészletedet. Nem szeretnéd, hogy ízetlen legyen az étel - de azt sem, hogy túl harsány vagy diszharmonikus legyen az ízvilág. Ebben segítünk most: mutatjuk a legjobb fűszereket és házi pácokat növényi grillezéshez. Növényi alapanyagok grillezéséhez nemcsak a technika, hanem… The post Ezekkel a fűszerekkel és pácokkal űzheted mesterfokon a növényi grillezést appeared first on Prove.hu.
A húsra helyezné a hangsúlyt a gyerekek étrendjében a magyar egészséginfluenszer
2025. július 18. Prove - a világ vegán szemmel
A gyerekek étrendjében a hús és állati eredetű ételek fontosabbak a zöldségeknél és a gyümölcsöknél - írta ki Tóth Lénárd szakgyógyszerész a közösségi oldalára, egy fogorvosra hivatkozva. Állítását a lapunknak nyilatkozó csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos cáfolta. Rámutatott, a növényi alapú ételek összetétele sok szempontból jobban támogatja az egészséget, például gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatóanyagaik révén. Ne… The post A húsra helyezné a hangsúlyt a gyerekek étrendjében a magyar egészséginfluenszer appeared first on Prove.hu.
A grillszezon nem csak a főfogásokról szól - ezek a köretek ellopják a show-t
2025. július 16. Prove - a világ vegán szemmel
A grillpartik központi eleme persze mindaz, ami a nyársra vagy a tálcára kerül, de ezek elmaradhatatlan kísérői a grillköretek is. Ebben a válogatásban négy olyan receptet mutatunk, amelyek mind jól működnek grillezett tofu, zöldség vagy szejtán mellett, de akár önálló fogásként is megállják a helyüket. A nyári kerti partik elmaradhatatlan eseménye a sütögetés, amelyből természetesen… The post A grillszezon nem csak a főfogásokról szól - ezek a köretek ellopják a show-t appeared first on Prove.hu.
Vietnámi ihletésű nyári tekercs füstölt tofuval és mogyorószósszal
2025. július 10. Prove - a világ vegán szemmel
Friss, ropogós, színes és könnyed - ez a vietnámi ihletésű nyári tekercs füstölt tofuval és selymes mogyorószósszal igazi nyári kedvenc lehet. Gyorsan elkészül, látványosan tálalható, mégis tartalmas, így akár ebédre, piknikre vagy vendégvárónak is tökéletes. Ropogós zöldségek, füstös tofu, friss fűszernövények és egy selymesen csípős mogyorószósz - ez a vietnámi ihletésű nyári tekercs nemcsak látványra,… The post Vietnámi ihletésű nyári tekercs füstölt tofuval és mogyorószósszal appeared first on Prove.hu.
Bulgursaláta sült padlizsánpörccel - akár strandételnek is tökéletes
2025. július 4. Prove - a világ vegán szemmel
Ha már unod a lángost, vagy éppen nem is kapni vegán ételt a strandon, ahol nyaralsz, ez a bulgursaláta lehet a megmentőd. A hűsítő érzésért a zöldségek felelnek, a padlizsánpörc, azaz a sült padlizsán ad neki egy kis pikantériát, a csicseriborsónak köszönhetően pedig fehérje is van benne - hűtőtáskába vele! A bulgur segíthet a testsúly szabályozásában… The post Bulgursaláta sült padlizsánpörccel - akár strandételnek is tökéletes appeared first on Prove.hu.
Krémes lencsecurry - illatos fűszerekkel és egészséges zöldségekkel készül
2025. június 30. Prove - a világ vegán szemmel
A sűrű, fűszeres lencsecurry az egyik legjobb választás, ha egy tápláló, teljes értékű növényi alapú főételt keresel, ami úszik az ízekben - ráadásul könnyen elkészíthető, így ideális hétköznapi ebéd vagy vacsora is. Ez a verzió a telt ízek és a krémes állag tökéletes kombinációját nyújtja - benne laktató barna vagy zöld lencsével, pirított sárgarépával, gombával… The post Krémes lencsecurry - illatos fűszerekkel és egészséges zöldségekkel készül appeared first on Prove.hu.
Feketebabos burger - ez a fehérjedús zöldségpogácsa lehet a grillszezon favoritja
2025. június 18. Prove - a világ vegán szemmel
Növényi alapú hamburgert készíteni tulajdonképpen nem nagy ördöngösség: rengeteg receptvariációból válogathatsz. Készíthetsz például diós céklaburgert, vagy kipróbálhatod ezt a feketebabos burgert is. A feketebab remek növényi fehérjeforrás, emellett gazdag rostban, ami segíti az emésztést és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosít. Alacsony glikémiás indexének köszönhetően stabilizálhatja a vércukorszintet, így cukorbetegek számára is előnyös lehet. Magas foláttartalma… The post Feketebabos burger - ez a fehérjedús zöldségpogácsa lehet a grillszezon favoritja appeared first on Prove.hu.
Vegán rakott zöldbab ropogós lyoni hagymával és gombával
2025. június 10. Prove - a világ vegán szemmel
Ha hamisítatlan amerikai ízélményre vágysz növényi alapokon és gluténmentesen, ez a rakott zöldbab tökéletes választás lehet. A friss zöldbab, a portobello gomba és a sült hagyma találkozása mind íz, mind textúra terén páratlan. Az amerikai konyha ikonikus fogása a rakott zöldbab, vagyis a green bean casserole. Az 1950-es évek Amerikájából származó receptet Dorcas Reilly amerikai… The post Vegán rakott zöldbab ropogós lyoni hagymával és gombával appeared first on Prove.hu.
Tárkonyos-zsályás mángoldkrémleves pirított kenyérkockákkal
2025. június 2. Prove - a világ vegán szemmel
Friss, zöld ízeivel és selymes állagával avatja mángoldrajongóvá kipróbálóit ez a tárkonyos-zsályás mángoldkrémleves. Receptünk vegán és - pirított kenyérkockák helyett napraforgó- vagy tökmaggal tálalva - ráadásképp gluténmentes is. Ettél már valaha mángoldot? Ez egy sokak számára ismeretlen levélzöldség, a cékla rokona, ám azzal ellentétben nem a gyökerét, hanem a leveleit fogyasztjuk. Júniustól októberig van szezonja.… The post Tárkonyos-zsályás mángoldkrémleves pirított kenyérkockákkal appeared first on Prove.hu.
Gluténmentes paradicsomos káposzta - tálalhatod akár zöldségfasírttal is
2025. május 25. Prove - a világ vegán szemmel
A paradicsomos káposzta egy olyan klasszikus, amely javarészt eleve növényi alapokra épül, a mi verziónkban pedig glutén sem kerül bele. Tökéletesen passzol mellé a zöldségfasírt, ha a menzaidéző hatásra gyúrnál, csak immár vegán köntösben. A káposzta fogyasztása egészségügyi szempontból rendkívül előnyös. Megfőzve ugyan C-vitamin-tartalmából sokat veszít, de még ezzel együtt is értékes tápanyagforrás, és bizonyos… The post Gluténmentes paradicsomos káposzta - tálalhatod akár zöldségfasírttal is appeared first on Prove.hu.
Minestrone - az olaszok egyszerű, fűszeres-zamatos levese
2025. május 17. Prove - a világ vegán szemmel
Ahány olasz régió, annyiféle minestrone leves, de a karakteres fűszerek és a zamatos paradicsomalap többségükben meghatározó. A mi receptünk lelkét is ezek adják - no, meg persze a friss zöldségek. Az olasz konyháról a többségnek valószínűleg a tésztaételek, a vegán verzióban is elkészíthető paradicsomos húsgombóc, a tiramisu vagy a bruschetta ugrik be elsőre. Az olasz… The post Minestrone - az olaszok egyszerű, fűszeres-zamatos levese appeared first on Prove.hu.
Hajöblítő házilag
A zsálya idén különösen gyönyörű a kertben. Erős, sűrű bokor lett belőle, illatos, ezüstös-zöld levelekkel - nemcsak a méhek kedvence, hanem az enyém is. Hasznos gyógynövény, és hajápolásban is igazi titkos szövetséges. Szabályozza a faggyútermelést, így zsíros és száraz fejbőr esetén is kiegyensúlyozó hatású. Tonizál, fokozza a fejbőr vérkeringését, ezzel támogatja a hajhagymákat, ami hosszú távon segítheti az egészséges hajnövekedést. Enyhén gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő, ezért a korpásodásra hajlamos fejbőr is hálás érte. És ami talán a leglátványosabb: rendszeres használattal szép fényt és tartást ad a hajnak. Finoman sötétíti az ősz hajszálakat, így különösen jól működik középbarna vagy sötétebb hajszíneken. Így készítettem el Fogtam egy nagy marék friss zsályalevelet (szárított is jó, akkor kb. 2 evőkanállal), leforráztam fél liter vízzel, majd lefedve állni hagytam egy órát. Amikor kihűlt, leszűrtem, és adtam hozzá egy evőkanál almaecetet - ez nemcsak fényt ad, hanem segít a fejbőr pH-jának helyreállításában is. Hogyan használom? Hajmosás után, amikor már kiöblítettem a sampont, ezzel a főzettel öblítem át a hajam. Nem kell lemosni - hagyom, hogy magától száradjon, vagy megszárítom hajszárítóval. Az illata enyhe, zöldes, természetes. Ha hetente 1 alkalommal használod, már néhány hét után érezhető a különbség: egészségesebb fejbőr, fényesebb, könnyebben kezelhető haj.
Török tepsis zöldség
Ez a fogás egy klasszikus török tepsis egytálétel húsmentes változata, amely a nyári zöldségek legjavát sűríti össze egy fűszeres-paradicsomos szaftban. Az eredeti verzióban darált hús is szerepel - Törökországban gyakori ételként ismerik Sebzeli k?ymal? f?r?n yeme?i néven. Ebben a változatban a hús helyett főtt lencse szerepel, amitől tartalmas, mégis könnyű egytálétel lesz belőle. Hozzávalók: 4 közepes krumpli 1 kisebb padlizsán 1 kisebb cukkini 2-3 zöldpaprika 2 paradicsom 1 csésze főtt barna lencse 2-3 evőkanál sűrített paradicsom 4 evőkanál olívaolaj 2 kk só, egy csipet frissen őrölt feketebors 1 kk őrölt római kömény 1 kk édesnemes fűszerpaprika 1 kk füstölt fűszerpaprika 2 dl víz vagy zöldségalaplé Elkészítés A zöldségeket megtisztítjuk, és nagyjából egyforma méretű darabokra vágjuk. A főtt lencsét összekeverjük a sűrített paradicsommal, az olívaolajjal és a fűszerekkel: édes és füstölt pirospaprikával, köménnyel, borssal, sóval. Ezután hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, és mindent alaposan összeforgatunk. A keveréket egy nagyobb sütőtálba vagy tepsibe öntjük, aláöntjük a vizet vagy zöldségalaplevet, lefedjük (fóliával vagy sütőpapírral), és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és további 20 percig sütjük 200 fokon, hogy a teteje megpiruljon. Megjegyzés A hagyma és fokhagyma ebben a receptben szándékosan nincs - én nem használom, ezért kihagytam. A török konyhában ugyanakkor szinte mindig szerepelnek az ilyen jellegű ételekben, így ha ti használtok hagymát, bátran adjatok hozzá egy fej apróra vágott vöröshagymát és néhány gerezd fokhagymát a fűszeres alaphoz. A főtt lencse helyett készíthetitek fűszeres szójagranulátummal vagy apróra vágott, pirított gombával, esetleg csicseriborsóval is - ezek is jól helyettesítik az eredeti darált húst, és szépen összeérnek a sült zöldségekkel. Tipp Ez az étel Törökországban is szezonálisan változik - a háziasszonyok az éppen elérhető friss zöldségekhez igazítják. A padlizsán és cukkini mellett használhatsz például zöldbabot, sárgarépát, zöldborsót is. Egy szelet lepénykenyérrel vagy friss fejes salátával kínálva tökéletes nyári ebéd vagy vacsora - egyszerű, tápláló és másnap is finom.
Grillezett gyümölcsök? Igen! Zseniális ízkombinációk a tűzről
2025. július 14. Prove - a világ vegán szemmel
A grillen nemcsak a klasszikusoké a terep: néhány jól megválasztott gyümölccsel új szintre emelheted a nyári sütögetést. Édes, sós és füstös ízek találkoznak meglepő kombinációkban - mutatjuk a kedvenceinket. Nem kizárólag a zöldségek, a tofu és a szejtán lehetnek a grillezés főszereplői - a gyümölcsök is elképesztően új arcukat mutatják meg, ha forró rácsra kerülnek.… The post Grillezett gyümölcsök? Igen! Zseniális ízkombinációk a tűzről appeared first on Prove.hu.
Egyetlen lépéssel sokkal szebbé és élhetőbbé lehetne tenni a városokat
2025. július 9. Prove - a világ vegán szemmel
Miért érdemes növényzettel borítani a háztetőt? Mert a zöldtetők nemcsak hűtik a várost és javítják a levegő minőségét, hanem akár 97,5 százalékkal is csökkenthetik a levegőből csapadékba jutó mikroműanyag mennyiségét - derül ki egy sanghaji kutatásból. A mikroműanyagok már beköltöztek az életünk összes területére: kimutathatók az ivóvízben, az ételeinkben, a szervezetünkben, valamint a levegőben is.… The post Egyetlen lépéssel sokkal szebbé és élhetőbbé lehetne tenni a városokat appeared first on Prove.hu.
Kapros zöldbabsaláta
Hozzávalók: 40 dkg tisztított, feldarabolt zöldbab 2 dl tejföl 3-4 szál friss kapor összevágva 1,5 kk só 1 kk mustár néhány csepp citromlé Az elkészítése roppant egyszerű. A megtisztított, feldarabolt zöldbabot vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Közben a tejfölben elkeverjük a kaprot, a sót, a mustárt és a citromlevet. Végezetül a kihűlt zöldbabot belekeverjük a tejfölbe. Néhány órán át hűtőben érleljük.
Kurkumás kelkáposzta-főzelék - pirított gyökérzöldségek kerülnek a tetejére
2025. június 28. Prove - a világ vegán szemmel
Ez a kelkáposzta-főzelék egy valódi gasztronómiai újragondolás: a teljes értékű növényi étrend jegyében született, gluténmentes, vegán, mégis laktató, fehérjedús és izgalmasan fűszeres. Ez a napfény- és aranyszínekben ragyogó fogás egyszerre melengető és frissítő. A kurkuma meleg árnyalataiban úszó sárgaborsókrém telt alapot ad, amelyet a percek alatt omlósra párolódó kelkáposzta tesz élővé és üdévé. A koronát… The post Kurkumás kelkáposzta-főzelék - pirított gyökérzöldségek kerülnek a tetejére appeared first on Prove.hu.
Krémes édesburgonya-püré - az ízrobbanás titka egyetlen fűszer
2025. június 14. Prove - a világ vegán szemmel
Ha már unod a krumplipürét, tegyél bele egy kis csavart: készülhet helyette édesburgonya-püré! Arra is van egy tippünk, mivel bolondítsd meg, a fűszerezés kulcsfontosságú ebben a receptben. Sokoldalúan felhasználható alapanyag az édesburgonya - készíthetsz belőle például krémlevest, curryt vagy akár zöldségfasírtot is. Ráadásul számos jótékony egészségügyi hatással is bír. Magas rosttartalma támogatja az emésztést, de… The post Krémes édesburgonya-püré - az ízrobbanás titka egyetlen fűszer appeared first on Prove.hu.
Klasszikus finomfőzelék növényi alapokon, gluténmentesen
2025. június 6. Prove - a világ vegán szemmel
A menzáról jól ismert finomfőzelék selymes állagát ebben a vegán, gluténmentes receptben a rizstej és kókuszkrém keveréke adja. Készíthetsz mellé akár zöldségfasírtot is. Közismert étel Magyarországon a finomfőzelék, ám szinte minden háztartásban kicsit másképp készítik. Van, ahol zöldbabbal főzik, máshol karalábé is kerül bele, a legismertebb változat azonban valószínűleg az, amely a sárgarépa, zöldborsó és… The post Klasszikus finomfőzelék növényi alapokon, gluténmentesen appeared first on Prove.hu.
Pad thai színes zöldségekkel és ropogós mogyoróval
2025. május 29. Prove - a világ vegán szemmel
Színes zöldségekkel, friss lime-mal és mogyoróval kerül az asztalra ez a pad thai, amely tökéletes belépő lehet a thai konyha világába. Elkészítése mindössze 30 perc, és nincs hozzá szükség semmilyen egzotikus eszközre vagy konyhai tudásra. Nem nyúlik vissza évszázadokra a pad thai története, ugyanis a XX. század közepén vált ismertté, amikor a thai kormány a… The post Pad thai színes zöldségekkel és ropogós mogyoróval appeared first on Prove.hu.
Zöldborsópörkölt: így bolondítsd egy csipetnyi csavarral a nosztalgiát
2025. május 19. Prove - a világ vegán szemmel
A zöldborsópörkölt nagy előnye, hogy mindössze 30 perc alatt elkészül, ráadásképp ízekben és tápanyagokban is gazdag étel. Kiváló alternatíva lehet mindazok számára, akik szeretnék változatosabbá tenni az étrendjüket. Igazi nosztalgikus, házias étel a zöldborsópörkölt, a húsos verzió könnyedebb változata. A pörkölt mellé általában nokedli, tarhonya, tészta - például szarvacska vagy csigatészta -, esetleg rizs készül.… The post Zöldborsópörkölt: így bolondítsd egy csipetnyi csavarral a nosztalgiát appeared first on Prove.hu.
Európai lett a legboldogabb város a világon, zöld oka is van a sikerének
2025. május 16. Prove - a világ vegán szemmel
Ahogy tavaly, úgy idén is Dániából került ki a legboldogabb város. Ezúttal azonban Aarhus helyett Koppenhágát sorolták az élre. Első helyét legfőképp a fenntarthatósági és az általános életminőség javítását célzó törekvéseinek köszönheti. Koppenhága lett globális szinten a legboldogabb város 2025-ben. A boldog városok indexe alapján összeállt rangsort hatodik alkalommal tette közzé az Institute for Quality… The post Európai lett a legboldogabb város a világon, zöld oka is van a sikerének appeared first on Prove.hu.
Kókuszcsatni
Hozzávalók: 2 ek olaj 2 kk fekete mustármag 1 ek reszelt friss gyömbér 1 ek apróra vágott zöld erős paprika 1/3 kk aszafoetida 3 dkg földimogyoró 2 ek aprított korianderzöld 2 dl joghurt 10 dkg kókuszreszelék 1 kk só Egy kis edényben felmelegítjük az olajat, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot. Hozzáadjuk a gyömbért és az erős paprikát, néhány másodperc pirítás után pedig az aszafoetidát, majd levesszük a tűzről. A földimogyorót, a korianderzöldet és a joghurtot késes aprítóba tesszük. Simára mixeljük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket, rákanalazzuk a fűszereket is, sózzuk és elkeverjük. Ha túl száraz lenne, adunk hozzá még egy-két kanál joghurtot vagy vizet. Egy órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Sós csemegékhez tálaljuk.
Az összes 'zöld' találat megjelenítése »
Szerintünk ez is ízleni fog ...
- Portugália zöldítene, míg a spanyol kormányfő húsért veri az asztalt
- Karácsony Gergely bejelentette: Budapest a húsmentesség útjára lép
- A közétkeztetésben dolgozók továbbképzése felé nyitott a NÉGYOSZ
- Már a holland egyetemistákat is vegán menüre csábítanák
- Szőrmebundát viselt az influenszer, kidobták a bárból