zöld receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Ribizli-alma lekvár

Jókai bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Szilvás morzsasüti - a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Vegán ,,túrós csusza ropogós répapörccel és kaporral

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben










zöld receptek

Szilvás morzsasüti - a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

tegnap 07:03 Prove - a világ vegán szemmel 

A szilvás morzsasüti titka, hogy tökéletes harmóniát alkot benne a lágy piskóta, a szaftos gyümölcsréteg és a ropogósra sült morzsa. Eszményi őszi desszert mind melegen, mind langyosan fogyasztva. Ha kimész a piacra vagy akár a zöldségeshez, szinte biztosan találsz friss magyar szilvát, hiszen ennek a gyümölcsnek a szezonja július közepétől október elejéig tart. Használd is… The post Szilvás morzsasüti - a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert appeared first on Prove.hu.

Csökkenthető a vastagbélrák kockázata bizonyos ételek fogyasztásával

tegnap 05:25 Prove - a világ vegán szemmel 

Már napi 20-40 gramm keresztesvirágú zöldség fogyasztása is jelentős mértékben csökkentheti a vastagbélrák kockázatát kutatók szerint. Ez a harmadik legelterjedtebb rákfajta a világon, Magyarországon is 5-6 ezer halálos áldozatot szed évente. A brokkoli, a karfiol és a kelbimbó nem pusztán arra kiváló, hogy egyedülálló karaktert és ízvilágot vigyen az étkezésedbe, még a vastagbélrák kockázata is… The post Csökkenthető a vastagbélrák kockázata bizonyos ételek fogyasztásával appeared first on Prove.hu.

Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

2025. szeptember 9. Prove - a világ vegán szemmel 

A piperade a baszk konyha klasszikus eleme: egyszerű, színes zöldségragu, amely friss paprikából, paradicsomból és hagymából készül. Tálalhatod friss, ropogós kenyérrel, tapastál részeként, de akár gabonafélék mellé is. A baszk konyha egyik legegyszerűbb, mégis legszínesebb klasszikusa a piperade. Szoros rokonság fűzi az olasz pepperonatához, a francia ratatouille-hoz és a magyar lecsóhoz. Ahogy a felsoroltaknak, úgy… The post Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja appeared first on Prove.hu.

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

2025. szeptember 4. Prove - a világ vegán szemmel 

A Jókai-bableves klasszikus magyar fogás, amelyet most vegán változatban is kipróbálhatsz. A füstölt tofu, miso és zöldségek gazdag, umamis karaktert adnak az ételnek, miközben a hagyományos ízek esszenciája is megmarad. Rengeteg történet kering a Jókai-bableves eredetéről, és arról, miként köthető ez a fogás Jókai Mórhoz. Egyes legendák szerint az írót ezzel a bizonyos levessel vette… The post Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben appeared first on Prove.hu.

Két évszázad alatt szinte teljesen elvesztettük a kapcsolatot a természettel

2025. augusztus 30. Prove - a világ vegán szemmel 

Riasztó képet fest arról egy friss kutatás, mennyire eltávolodtunk a természettől az elmúlt két évszázadban. Egy professzor szerint radikális, hosszú távú és átfogó zöldítési programokra lenne szükség. Emellett fontos, hogy a következő generációk se szakadjanak el végleg a természettől. Az, hogy az emberek eltávolodtak a természettől, társadalmi és mentális egészségi válságot is jelez, nem csupán… The post Két évszázad alatt szinte teljesen elvesztettük a kapcsolatot a természettel appeared first on Prove.hu.

Csökkent a gyomorrák kockázata azok körében, akik így étkeztek - úttörő kutatás bizonyítja

2025. augusztus 20. Prove - a világ vegán szemmel 

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend jótékonyan hat az emberi szervezetre: a szívünk, a beleink, az agyunk mind meghálálják a rostban gazdag táplálkozást. Egy friss tanulmány szerint a húsmentes és teljesen növényi alapú étkezés - amellett, hogy ellenállóbbá teszi az immunrendszert - jelentősen csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát. Hiánypótló,… The post Csökkent a gyomorrák kockázata azok körében, akik így étkeztek - úttörő kutatás bizonyítja appeared first on Prove.hu.

Zöldtetők, esőkertek - így válaszol Budapest a szélsőséges időjárásra

2025. augusztus 4. Prove - a világ vegán szemmel 

Az urbanizáció és a klímaváltozás nem távoli, futurisztikus problémák, hanem már a mindennapok részei - például forróbb nyarak, hirtelen jött zivatarok, elöntött utcák és kiszáradt fák formájában. Mindez Budapest számára is egyre komolyabb kihívást jelent. De van remény - és az egyik legizgalmasabb hazai válaszreakció a Szivacsváros - LIFE in Runoff ,,Városi eső projekt. A… The post Zöldtetők, esőkertek - így válaszol Budapest a szélsőséges időjárásra appeared first on Prove.hu.

Eltűnhet a hús a budapesti menzákról? Egy influenszer megkongatta a vészharangot

2025. július 25. Prove - a világ vegán szemmel 

Előbb-utóbb kötelezővé válhat a vegán táplálkozás a fővárosi közétkeztetésben - véli egy megafonos influenszer, Filep Dávid. Ezt a következtetést Karácsony Gergely budapesti főpolgármester májusi bejelentésére alapozza, amely szerint megreformálják a közétkeztetést a fővárosban, és nagyobb teret adnak a növényi alapú ételeknek. A menza zöldítése európai szinten sem egyedülálló kezdeményezés, ráadásul összhangban áll a hivatalos dietetikai… The post Eltűnhet a hús a budapesti menzákról? Egy influenszer megkongatta a vészharangot appeared first on Prove.hu.

A húsra helyezné a hangsúlyt a gyerekek étrendjében a magyar egészséginfluenszer

2025. július 18. Prove - a világ vegán szemmel 

A gyerekek étrendjében a hús és állati eredetű ételek fontosabbak a zöldségeknél és a gyümölcsöknél - írta ki Tóth Lénárd szakgyógyszerész a közösségi oldalára, egy fogorvosra hivatkozva. Állítását a lapunknak nyilatkozó csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos cáfolta. Rámutatott, a növényi alapú ételek összetétele sok szempontból jobban támogatja az egészséget, például gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatóanyagaik révén. Ne… The post A húsra helyezné a hangsúlyt a gyerekek étrendjében a magyar egészséginfluenszer appeared first on Prove.hu.

A grillszezon nem csak a főfogásokról szól - ezek a köretek ellopják a show-t

2025. július 16. Prove - a világ vegán szemmel 

A grillpartik központi eleme persze mindaz, ami a nyársra vagy a tálcára kerül, de ezek elmaradhatatlan kísérői a grillköretek is. Ebben a válogatásban négy olyan receptet mutatunk, amelyek mind jól működnek grillezett tofu, zöldség vagy szejtán mellett, de akár önálló fogásként is megállják a helyüket. A nyári kerti partik elmaradhatatlan eseménye a sütögetés, amelyből természetesen… The post A grillszezon nem csak a főfogásokról szól - ezek a köretek ellopják a show-t appeared first on Prove.hu.

Vietnámi ihletésű nyári tekercs füstölt tofuval és mogyorószósszal

2025. július 10. Prove - a világ vegán szemmel 

Friss, ropogós, színes és könnyed - ez a vietnámi ihletésű nyári tekercs füstölt tofuval és selymes mogyorószósszal igazi nyári kedvenc lehet. Gyorsan elkészül, látványosan tálalható, mégis tartalmas, így akár ebédre, piknikre vagy vendégvárónak is tökéletes. Ropogós zöldségek, füstös tofu, friss fűszernövények és egy selymesen csípős mogyorószósz - ez a vietnámi ihletésű nyári tekercs nemcsak látványra,… The post Vietnámi ihletésű nyári tekercs füstölt tofuval és mogyorószósszal appeared first on Prove.hu.

Bulgursaláta sült padlizsánpörccel - akár strandételnek is tökéletes

2025. július 4. Prove - a világ vegán szemmel 

Ha már unod a lángost, vagy éppen nem is kapni vegán ételt a strandon, ahol nyaralsz, ez a bulgursaláta lehet a megmentőd. A hűsítő érzésért a zöldségek felelnek, a padlizsánpörc, azaz a sült padlizsán ad neki egy kis pikantériát, a csicseriborsónak köszönhetően pedig fehérje is van benne - hűtőtáskába vele! A bulgur segíthet a testsúly szabályozásában… The post Bulgursaláta sült padlizsánpörccel - akár strandételnek is tökéletes appeared first on Prove.hu.

Krémes lencsecurry - illatos fűszerekkel és egészséges zöldségekkel készül

2025. június 30. Prove - a világ vegán szemmel 

A sűrű, fűszeres lencsecurry az egyik legjobb választás, ha egy tápláló, teljes értékű növényi alapú főételt keresel, ami úszik az ízekben - ráadásul könnyen elkészíthető, így ideális hétköznapi ebéd vagy vacsora is. Ez a verzió a telt ízek és a krémes állag tökéletes kombinációját nyújtja - benne laktató barna vagy zöld lencsével, pirított sárgarépával, gombával… The post Krémes lencsecurry - illatos fűszerekkel és egészséges zöldségekkel készül appeared first on Prove.hu.

Feketebabos burger - ez a fehérjedús zöldségpogácsa lehet a grillszezon favoritja

2025. június 18. Prove - a világ vegán szemmel 

Növényi alapú hamburgert készíteni tulajdonképpen nem nagy ördöngösség: rengeteg receptvariációból válogathatsz. Készíthetsz például diós céklaburgert, vagy kipróbálhatod ezt a feketebabos burgert is. A feketebab remek növényi fehérjeforrás, emellett gazdag rostban, ami segíti az emésztést és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosít. Alacsony glikémiás indexének köszönhetően stabilizálhatja a vércukorszintet, így cukorbetegek számára is előnyös lehet. Magas foláttartalma… The post Feketebabos burger - ez a fehérjedús zöldségpogácsa lehet a grillszezon favoritja appeared first on Prove.hu.

Jókai bableves: hagyományos ízek modern köntösben

2025. szeptember 4. Prove - a világ vegán szemmel 

A Jókai bableves klasszikus magyar fogás, amelyet most vegán változatban is kipróbálhatsz. A füstölt tofu, miso és zöldségek gazdag, umamis karaktert adnak az ételnek, miközben a hagyományos ízek esszenciája is megmarad. Rengeteg történet kering a Jókai bableves eredetéről, és arról, miként köthető ez a fogás Jókai Mórhoz. Egyes legendák szerint az írót ezzel a bizonyos… The post Jókai bableves: hagyományos ízek modern köntösben appeared first on Prove.hu.

Caponata - a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja

2025. augusztus 27. Prove - a világ vegán szemmel 

Fedezd fel a caponatát, a szicíliaiak vegán padlizsánraguját! Ez a padlizsánra, paradicsomra és zöldségekre épülő mediterrán fogás hidegen vagy melegen, pirítóssal vagy tésztával is tökéletes. Vannak ételek, amelyek csendben hódítanak. Nem harsányak, nem igényelnek különleges technikát, mégis kifinomult, felejthetetlen ízharmóniát rejtenek. A caponata pontosan ilyen. Ez a klasszikus szicíliai fogás a padlizsánra épít, de nem… The post Caponata - a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja appeared first on Prove.hu.

Krémes nyári zöldbableves - hidegen is fogyaszthatod

2025. augusztus 14. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy selymes, frissítő és különleges zöldbableves, amely nem tartalmaz fűszerpaprikát, és teljesen újragondolja a klasszikus változatot. Illatos, krémes, mégis könnyed - igazi nyári fogás, amit hidegen is fogyaszthatsz! A citrom és a friss petrezselyem tökéletes harmóniában egyensúlyozza a zöldség édeskés ízét, miközben a selymes növényi tejszín lágyítja az egész összhatást. Akár langyosan, akár jól behűtve… The post Krémes nyári zöldbableves - hidegen is fogyaszthatod appeared first on Prove.hu.

A hús mellett érvelt a kormányfő - sorra mutatnak neki fityiszt a városok

2025. július 27. Prove - a világ vegán szemmel 

Miközben Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök néhány éve a húsfogyasztás mellett érvelt, egyre több város dönt úgy, hogy a növényi étrend támogatásával veszi fel a harcot a klímaválság ellen. Alcorcón, El Masnou és Parla is csatlakozott a Plant Based Treaty kezdeményezéshez, amely konkrét lépésekkel ösztönzi a zöld átállást. Csatlakozott egy növényi kezdeményezéshez, a Plant Based Treatyhez… The post A hús mellett érvelt a kormányfő - sorra mutatnak neki fityiszt a városok appeared first on Prove.hu.

Ezekkel a fűszerekkel és pácokkal űzheted mesterfokon a növényi grillezést

2025. július 19. Prove - a világ vegán szemmel 

Grillezés előtt könnyen előfordulhat, hogy tanácstalanul állsz a feldarabolt zöldségek vagy tofu fölött, és böngészed a fűszerkészletedet. Nem szeretnéd, hogy ízetlen legyen az étel - de azt sem, hogy túl harsány vagy diszharmonikus legyen az ízvilág. Ebben segítünk most: mutatjuk a legjobb fűszereket és házi pácokat növényi grillezéshez. Növényi alapanyagok grillezéséhez nemcsak a technika, hanem… The post Ezekkel a fűszerekkel és pácokkal űzheted mesterfokon a növényi grillezést appeared first on Prove.hu.

Török tepsis zöldség

2025. július 16. Vegavarázs 

Ez a fogás egy klasszikus török tepsis egytálétel húsmentes változata, amely a nyári zöldségek legjavát sűríti össze egy fűszeres-paradicsomos szaftban. Az eredeti verzióban darált hús is szerepel - Törökországban gyakori ételként ismerik Sebzeli k?ymal? f?r?n yeme?i néven. Ebben a változatban a hús helyett főtt lencse szerepel, amitől tartalmas, mégis könnyű egytálétel lesz belőle. Hozzávalók: 4 közepes krumpli 1 kisebb padlizsán 1 kisebb cukkini 2-3 zöldpaprika 2 paradicsom 1 csésze főtt barna lencse 2-3 evőkanál sűrített paradicsom 4 evőkanál olívaolaj 2 kk só, egy csipet frissen őrölt feketebors 1 kk őrölt római kömény 1 kk édesnemes fűszerpaprika 1 kk füstölt fűszerpaprika 2 dl víz vagy zöldségalaplé Elkészítés A zöldségeket megtisztítjuk, és nagyjából egyforma méretű darabokra vágjuk.  A főtt lencsét összekeverjük a sűrített paradicsommal, az olívaolajjal és a fűszerekkel: édes és füstölt pirospaprikával, köménnyel, borssal, sóval. Ezután hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, és mindent alaposan összeforgatunk. A keveréket egy nagyobb sütőtálba vagy tepsibe öntjük, aláöntjük a vizet vagy zöldségalaplevet, lefedjük (fóliával vagy sütőpapírral), és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és további 20 percig sütjük 200 fokon, hogy a teteje megpiruljon. Megjegyzés A hagyma és fokhagyma ebben a receptben szándékosan nincs - én nem használom, ezért kihagytam. A török konyhában ugyanakkor szinte mindig szerepelnek az ilyen jellegű ételekben, így ha ti használtok hagymát, bátran adjatok hozzá egy fej apróra vágott vöröshagymát és néhány gerezd fokhagymát a fűszeres alaphoz. A főtt lencse helyett készíthetitek fűszeres szójagranulátummal vagy apróra vágott, pirított gombával, esetleg csicseriborsóval is - ezek is jól helyettesítik az eredeti darált húst, és szépen összeérnek a sült zöldségekkel. Tipp Ez az étel Törökországban is szezonálisan változik - a háziasszonyok az éppen elérhető friss zöldségekhez igazítják. A padlizsán és cukkini mellett használhatsz például zöldbabot, sárgarépát, zöldborsót is. Egy szelet lepénykenyérrel vagy friss fejes salátával kínálva tökéletes nyári ebéd vagy vacsora - egyszerű, tápláló és másnap is finom.

Grillezett gyümölcsök? Igen! Zseniális ízkombinációk a tűzről

2025. július 14. Prove - a világ vegán szemmel 

A grillen nemcsak a klasszikusoké a terep: néhány jól megválasztott gyümölccsel új szintre emelheted a nyári sütögetést. Édes, sós és füstös ízek találkoznak meglepő kombinációkban - mutatjuk a kedvenceinket. Nem kizárólag a zöldségek, a tofu és a szejtán lehetnek a grillezés főszereplői - a gyümölcsök is elképesztően új arcukat mutatják meg, ha forró rácsra kerülnek.… The post Grillezett gyümölcsök? Igen! Zseniális ízkombinációk a tűzről appeared first on Prove.hu.

Egyetlen lépéssel sokkal szebbé és élhetőbbé lehetne tenni a városokat

2025. július 9. Prove - a világ vegán szemmel 

Miért érdemes növényzettel borítani a háztetőt? Mert a zöldtetők nemcsak hűtik a várost és javítják a levegő minőségét, hanem akár 97,5 százalékkal is csökkenthetik a levegőből csapadékba jutó mikroműanyag mennyiségét - derül ki egy sanghaji kutatásból. A mikroműanyagok már beköltöztek az életünk összes területére: kimutathatók az ivóvízben, az ételeinkben, a szervezetünkben, valamint a levegőben is.… The post Egyetlen lépéssel sokkal szebbé és élhetőbbé lehetne tenni a városokat appeared first on Prove.hu.

Kapros zöldbabsaláta

2025. június 30. Vegavarázs 

Hozzávalók: 40 dkg tisztított, feldarabolt zöldbab 2 dl tejföl 3-4 szál friss kapor összevágva 1,5 kk só 1 kk mustár néhány csepp citromlé Az elkészítése roppant egyszerű. A megtisztított, feldarabolt zöldbabot vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Közben a tejfölben elkeverjük a kaprot, a sót, a mustárt és a citromlevet. Végezetül a kihűlt zöldbabot belekeverjük a tejfölbe. Néhány órán át hűtőben érleljük.

Kurkumás kelkáposzta-főzelék - pirított gyökérzöldségek kerülnek a tetejére

2025. június 28. Prove - a világ vegán szemmel 

Ez a kelkáposzta-főzelék egy valódi gasztronómiai újragondolás: a teljes értékű növényi étrend jegyében született, gluténmentes, vegán, mégis laktató, fehérjedús és izgalmasan fűszeres. Ez a napfény- és aranyszínekben ragyogó fogás egyszerre melengető és frissítő. A kurkuma meleg árnyalataiban úszó sárgaborsókrém telt alapot ad, amelyet a percek alatt omlósra párolódó kelkáposzta tesz élővé és üdévé. A koronát… The post Kurkumás kelkáposzta-főzelék - pirított gyökérzöldségek kerülnek a tetejére appeared first on Prove.hu.

Krémes édesburgonya-püré - az ízrobbanás titka egyetlen fűszer

2025. június 14. Prove - a világ vegán szemmel 

Ha már unod a krumplipürét, tegyél bele egy kis csavart: készülhet helyette édesburgonya-püré! Arra is van egy tippünk, mivel bolondítsd meg, a fűszerezés kulcsfontosságú ebben a receptben. Sokoldalúan felhasználható alapanyag az édesburgonya - készíthetsz belőle például krémlevest, curryt vagy akár zöldségfasírtot is. Ráadásul számos jótékony egészségügyi hatással is bír. Magas rosttartalma támogatja az emésztést, de… The post Krémes édesburgonya-püré - az ízrobbanás titka egyetlen fűszer appeared first on Prove.hu.


Az összes 'zöld' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!