zöldséglé receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Kolozsvári rakott káposzta – nem szójás.

Spárgavége leves grill spárgával

Karottakrémleves










zöldséglé receptek

Sana EUJ808 lényerőgép tesztelése

2017. április 27. Gitta nyersétel blogja 

Sana EUJ808 lényerőgép teszteléseJuice-oljatok! Hű de milyen fura ezt leírni... magyarul készítsetek juice-okat, vagyis szűrt leveket! A turmix összekutyulja a zöldségeket, gyümölcsöket, benne hagyva a rostokat, ami nagyon jó, az is kell! De sokkal több tápanyagot tudunk felszívni a szűrt levekből, és sokkal többet tudunk belőlük meginni, épp a rostok nélküliségük miatt. Léböjt idején csak szűrt leveket iszunk. A hétköznapokban pedig reggelire zöld turmix, délután pedig uzsira egy nagy pohár zöldséglé! (hihetetlen, de próbáljátok ki, jól lehet lakni 5-6 dl szűrt lével) Milyen lényerő gépet vegyünk? Nehéz ezt eldönteni, mert mindegyik gépnek megvan az előnye és persze a hátránya is, és attól függ, hogy ki melyikkel tud megbarátkozni. Nekem a felültöltős lényerő gépek kedvesebbek, és nálam az is szempont, hogy nagy legyen a betöltő nyílás (ne kelljen apróra felvágni a zöldségeket) Két gépet már teszteltem, itt vannak az erről szóló bejegyzések: Kuvings b6000 lényerő gép tesztelése Sana EUJ707 lényerő gép tesztelése Nos, most ez is SANA, de míg a 707 típus vízszintes kiépítésű volt, ez most függőleges, vagyis felül van a betöltő nyílása, és nagy a betöltő nyílása :), ahogy a Kuvings gép is felültöltős, azt is nagyon szerettem használni. Nagyon tetszik, hogy külön kidobja a száraz anyagot, nem a gépen belül tárolja, hogy csak szétszedés útján lehessen kivarázsolni. jobbra megy a lé, balra a száraz rost anyagTöbbféle italt készítettem vele, nálunk majdnem minden nap van alma cékla répa , ez a kedvenc. Nem gyors, de ezt nem is hirdeti magáról, szépen komótosan összeroppantja a zöldségeket, és szinte teljesen száraz a pép, amit maga után hagy. (ellentétben a gyümölcscentrifugával) Szuper-mega-lájk a kifolyó csövön lévő elzárónak, ami lehetővé teszi, hogy csak akkor follyon ki a lé, amikor azt én akarom, és ha nincs alatta a kancsója, akkor ne csöpögjön össze-vissza. Nagyon szépen látszik a képen, hogy az ital még 15 perc után sem válik szét, vékony réteg hab van ugyan a tetején, de csak ennyi. Gyümölcslé készítése: nem csak a kemény zöldségekkel, de a puhább gyümölcsökkel is elbír, én ananászt is préseltem vele, és bírta, meg se kottyant neki. (bár a gyártó azt írja, hogy az érett gyümölcsöket kevésbé szereti) A szétszedése kicsit nehézkes, ebbe bele kell jönni. Elég sok alkatrészből áll, amit egyenként a csap alá kell tartani. De az elmondható, hogy ez így van mindegyik gyümölcspréssel. Amit viszont külön kiemelnék, hogy mosogató-barát. Vagyis szenzációs gyorsan és könnyen lehet végezni a mosogatással. Valahogy olyan anyagból készült, amiről egy szempillantás alatt lejön a cucc.. Összefoglalnám: Előnye: nagy betöltő nyílás, erős motor, kifolyó elzáró kupak, hab nélküli lé, gyors mosogatás, hatékony működés, szinte teljesen száraz a visszamaradó zöldségpép Hátránya: lassú (de ez egyben az előnye is, mert így kíméletesen nyeri ki a levet a zöldségekből, csak ki kell várni), és kicsit bonyolult a szétszerelés, összerakás (ezt viszont meg lehet tanulni, és be lehet gyakorolni) Nézzétek meg működés közben : Összességében egy jó kis masina, ajánlom mindenkinek szeretettel.

"Mézes"-citromos szejtán párolt spárgával és paradicsommal

2017. április 24. Vegán muflon 

Mindenekelőtt hadd magyarázkodjam a majd másfél hónapos szünet miatt, kiváltképp, hogy senkit nem érdekel mindez. A kihagyásnak nagyon prózai oka volt: végérvényesen visszatértem a húsevésre, és második helyen végeztem a bugacgalántai tepertőfőző versenyen. De természetesen csak viccelni próbáltam. Valódik ok nem más, mint hogy most ért véget a hormonkezelésem, és a továbbiakban Pölöskei-Vackor Mária művésznéven próbálok betörni a magyarnóta-énekesi színtérre. Idő közben fellépőruhámat is megvarrtam. Most pedig néhány lényegi információ: A kilencöves tatu nem hord magánál papírzsepkendőt. Humphrey Bogart már jó ideje képtelen áfonyalével gargarizálni. Egyes skandináv országokban illetlenség temetésen csárdást járni. És akkor szakmai hozzávalók: A szejtánhoz: 200g búzasikér 70g búzaliszt 2 ek olívaolaj 1 ek vegamix (vagy hasonló természetazonos ételízesítő) 1 ek zabpehely só A pácléhez: 4 ek olívaolaj 2 ek agaveszirup 1 citrom leve 2 tk dijoni mustár A sallanghoz: 500g spárga 10-15 szem koktélparadicsom 2 gerezd fokhagyma 4 ek világosabb szójaszósz 2 gerezd fokhagyma 3 ek olívaolaj A szejtánport, a lisztet és a többi hozzávalót óvatlanul elkeverjük, megsózzuk, majd hozzáadjuk a vizet és összegyúrjuk. Az így kapott szürkeállomány állagú esszenciát fél óráig hagyjuk békében, és figyelmeztessük hozzátartozóinkat, hogy ne ijedjenek meg tőle. Ezt követően 4 egyforma részre vágjuk, és jó 3/­­4 óráig főzzük zöldségleves-alaplöttyben. A megfőtt és kihűlt szejtánt mélységes rutinnal telítődve 1-2 cm vastag szeletekre vágjuk, majd beborítjuk a páclével, melynek összetevőit már előzőleg összekevertük, mint a sicc. Minimum egy órát akkor is hagyjuk békében, ha már saját hozzátartozóink vádlijából is harapnánk az éhségtől! Utána száraz serpenyőben mindkét oldalát megsütjük, ha túl száraz, locsolhatunk hozzá a pácléből. Közben a spárga fás szárát lenyiszatoljuk, a koktélparadicsomot félbevágjuk, és egy edényben beborítjuk a szójaszószos-fokhagymás-olívaolajas eleggyel. Egy óra áztatás után az egész hóbelevancot megpároljuk közepes lángon a szójaszószos cuccban. De a spárga roppanós maradjon, különben ótvar végeredményt kapunk!

Tormás burgonyakrém leves

2017. április 15. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Tormás burgonyakrém leves Judit finom levese: Hozzávalók: - kb.7 közepes krumpli - 2 alma - 1 nagy hagyma - kb. 2liter víz - 2 zöldségleves kocka - friss reszelt torma,vagy ecetes üveges - 1 doboz növényi tejszín - só - bors - citromlé A hagymát megdinsztelem,majd az apró kockára vágott almát és krumplit is piritom pár percet vele. Felengedem kb.1.5-2 liter vízzel,beledobok 2 zöldségleves kockát, két evőkanál reszelt tormát és megfőzöm.Turmixolom,pürésítem,beleteszem a tejszínt,a sót,borsot,még legalább 2 kanál reszelt tormat,fél citrom levét,majd osszefőzöm. Tálaláskor a tetejére most felkarikazott újhagyma került. Jó Étvágyat! :)

Méregtelenítő leves

2017. március 23. Fittanyuka 

Méregtelenítő leves Ezt a leves fogyaszthatjuk a tavaszi vagy őszi lékúránk elején, vagy akkor is amikor egy-egy könnyített napot tartunk, amikor például szűk a szoknyánk dereka:). Szeretem, mert finom, magas a rosttartalma, krémes és eltelít. Így észre sem veszem, hogy könnyített napot tartok, vagy ha éppen lékúrázom akkor szó szerint jól laktat egy tál belőle. Összetevők: 4 tál leves kb. 1 db nagy szál póréhagyma 1 db kisebb cukkini 1 db közepes krumpli 1 db gyökér 2-3 szál zeller szár vagy 1/­­2 db zeller friss petrezselymezöld 1,5 l víz 1 db bio. vegán zöldségleves kocka 1 csapott evőkanálnyi parajdi vagy himalaya só 1 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj A megtisztított zöldségeket feldaraboljuk, a krumplit természetesen lehéjjazzuk és felkockázzuk. A zöldségeket az olajon lepároljuk, sózzuk és 2-3 perc után felöntjük a vízzel és bele dobjuk a leves kockát. Addig főzzük ameddig a zöldségek megpuhulnak. Hagyjuk kissé kihűlni és utána leturmixoljuk botmixerrel, vagy még jobb a nutribullet, mert tényleg krémes és selymes lesz az eredmény. A friss petrezselyem zöldet a végén turmixolom bele.      

"A Nap első sugarai" - háromszínű zöldségleves

2017. február 21. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Anna újabb ínycsiklandó levese: Hozzávalók: - 3 nagyobb sárgarépa - 1 nagy pasztinák - 1 kisebb karórépa vagy karalábé - hagyma - só - Eden würzl leveskocka - sáfrányos szeklice - petrezselyem 2-3 evőkanál kókuszolajon apróra kockázott hagymát megdínsztelek, majd az azonos méretűre kockázott zöldségeket is hozzáadom, sóval együtt párolom. Hagyma nélkül is ízletes. Két "Eden würzl" leveskockát és sáfrányos szeklicét beleszórok a levesbe. Puhára főzöm, a legvégén petrezselymet teszek hozzá. Az édes ízek, meleg színek harmóniája felfrissül a zöld petrezselyemmel. Tálalhatom grízgaluskával is. Jó étvágyat!

Egyszerű zöldségkrémleves kakukkfűvel

2016. december 31. Élj harmóniában 

Egyszerű zöldségkrémleves kakukkfűvelEgyszerű zöldségkrémleves kakukkfűvel Itt a tél és ilyenkor mi sem finomabb egy jó meleg levesnél. A levesek egyik fajtája a krémleves, aminek az elkészítéséhez szükséges egy kis konyhai segédeszköz használat is. Én fém botmixert szoktam használni hozzá, de olyan turmixgépet is használhatsz, ami üvegből van és hőálló. Műanyag botmixert csak akkor használj, ha előtte kicsit kihűtötted a levest - a turmixolás után, ilyenkor melegítsd újra a levest . Ezt a levest mindenféle zöldségekből vegyesen szoktam készíteni. Az alapanyagokat kedvedre variálhatod kedvenc zöldségeidből. Mivel 15 éve bio táplálkozó vagyok, minden receptnél odaírom, hogy v egyszermentes (bio) alapanyagokat használj. Szerintem sokkal fontosabb a minőség, mint a mennyiség. Ennél a levesnél nagyon lényeges az alapanyagok minősége, mert teljesen más íze lesz a levesednek, ha a zöldségek vegyszeresek. Pl. e gy vegyszermentes fehérrépa kifejezetten finom és édeskés, én akár önmagában is imádom párolva vagy sütve vagy grillezve . Magyarországon nem sok mindent készítenek fehérrépával és s ajnos a legtöbb levesbe főzött fehérrépa amivel gyerekkoromban találkoztam kesernyés, és rossz ízű volt. Hozzávalók: 4 sárgarépa 1 fehérrépa egy kis fej  brokkoli 1 kis fej zeller  1 ek. ghí (tisztított va vagy vegán változatban bármilyen olaj) asafoetida (hagymával helyettesítheted) kurkuma só bors kakukkfű petrezselyem  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A levesnek teljesen más íze lesz, ha nem jó minőségűek az alapanyagok. A zöldségeket tisztítsd meg és vágd darabokra, a brokkolit szedd rózsáira és a szárát is aprítsd fel. Melegítsd fel az edényt és tedd bele a ghít (vagy bármilyen zsiradékot). Szórd a ghíbe az asafoetidát, pirítsd egy picit, majd szórd hozzá a kurkumát. Tedd hozzá a zöldségeket, a sót, borsot és egy pici vizet, majd fedő alatt, takarékon párold meg a zöldségeket. Amikor már majdnem megpuhulnak a zöldségek, tegyél hozzá 2 kis ágnyi kakukkfüvet és petrezselymet, majd öntsd fel még annyi vízzel, hogy bőven ellepje a zöldségeket. Addig főzd, amíg a zöldségek megpuhulnak - de ne főzd szét. Majd botmixer segítségével pürésítsd.  Tálalásnál a tetejét díszítheted friss petrezselyemmel és kakukkfűvel.

Vegán krumplifőzelék töltött káposztalevéllel

2016. december 9. Vegán lettem 

Vegán krumplifőzelék töltött káposztalevéllel A vegán krumplifőzelék töltött káposztalevéllel egy régi kedvenc újragondolva, frissítve, növényi alapokon.   Első körben csak egy egyszerű krumplifőzeléket szerettem volna készíteni, de útközben megiramodott a kezem és megtöltöttem pár káposztalevelet. A képek magukért beszélnek, lássuk miből készült ez a finomság:   Vegán krumplifőzelék töltött káposztalevéllel, a hozzávalók: 0,5kg krumpli 1 db zöldségleves kocka 2-3db babérlevél 1-1,5dl növényi tejföl 2 kanál liszt kevés margarin só, bors 8db kelkáposztalevél 15dkg szejtánpor növényi sajt 1 kisebb fej hagyma kevés főtt rizs fokhagymapor majoránna   Vegán krumplifőzelék töltött káposztalevéllel, az elkészítés: A megtisztított krumplit kockázd fel és főzd meg a zöldségleves kockával, valamint a babérlevéllel. Miután ezzel készen vagy keverd el a növényi tejfölt a liszttel, kevés meleg főzőlé segítségével. Miközben csomómentesre kevered, ízesítsd sóval és borssal, majd főzd tovább és ízlés szerint adj hozzá egy kevés margarint. A kelkáposztaleveleket főzd meg és miközben fő a zöldség, készítsd el a szejtánporból a főtt szejtánt. (A Töltött rántott szejtán receptünkben találhatod a szejtán elkészítésének módját.) Az elkészült szejtánt daráld le, majd melegíts fel egy kis olajat és dinszteld meg a hagymát benne. Tedd rá a darált szejtánt a hagymára, majd adj hozzá sót, borst, fokhagymaport és egy kevés majoránnát. Az ízesített szejtánt pirítsd meg, majd keverj hozzá négy evőkanál főtt rizst. Amikor kész a töltelék, nyomkodd ki a káposztaleveleket, majd minden levél közepére tegyél a töltelékből, hajtsd be az oldalait és tekerd fel őket. Melegítsd elő a sütőt 180°C -ra, majd margarinnal kenj ki egy tepsit. Tedd bele a megtöltött káposztaleveleket, öntsd le a leveleket növényi tejföllel, majd szórd meg reszelt növényi sajttal és tedd a  sütőbe 30 percre. A vegán krumplifőzelék mellé tálald a frissen megsült töltött káposztaleveleket. Jó étvágyat!   (Növényi tejföl készítése: darálj le egy kávédarálónyi napraforgót, majd turmixold össze négy kanál főtt rizzsel, kevés olajjal, citromlével, sóval és egy kevés langyos vízzel; apránként adva hozzá vizet, fehéredésig turmixold.)

Currys sütőtökkrémleves fokhagymás krutonnal

2016. október 10. Vegán muflon 

Currys sütőtökkrémleves fokhagymás krutonnalMég a hisztérikus rendmániások hűtőjében is fellelhetők olyan élelmiszerek, melyek Dzsingisz kán hódításainak idején kerültek oda. (Ő állítólag kiváltképp precíz hadvezér volt, mielőtt lerohant egy országot, mindig átnézte a tatáridőnaplót.) Én a következő ételhez a legutóbbi posztban taglalt sütőtök maradványait használtam fel, de semmi bajom lett tőle. (Viszont emlékszem egy főiskolai vizsgámra, ahol tételmérgezést kaptam.) Sőt, mások is beleettek, amin úgy felháborodtam, hogy elővettem a verőkanalat. Jut eszembe, egyszer meghívtam egy mentalistát ebédre, na, de valójában ő volt a vendéglátó. A szükségszerű bevezető után pedig szakma: Összeharácsolandó komponensek: 700 g sütőtök meghámozva, magtalanítva 1 fej vöröshagyma 1 tk tandori currypor 1l zöldségleves-alaplé 1 dl rizstejszín 1 szál zöldhagyma kevés só /­­ bors A krutonhoz: 2 ek biomargarin 2 gerezd fokhagyma pár szelet kenyér legkockázva (szikkadt, már-már sérülés előidézésére alkalmas) Az apróra vágott hagymát szolgalelkűen megpároljuk, majd hozzáadjuk a curryport. Jó fél perc múlva a sütőtököt, majd öt perc közepes lángon való pirítás tényének fennforgása után hozzápasszítjuk az alaplevet. Miután fedő alatt 15 percig párolódott, nekiesünk botmixerrel, és miután összemixeltük, hozzáadjuk a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, de ésszel. Egy másik edényben megolvasztjuk a margarint, majd belenyomjuk a fokhagymát. Miután összekevertük, levesszük a tűzről, és hagyjuk némileg kihűlni. Ezután pókerarccal megforgatjuk benne a kenyérkockákat, majd 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig pirítjuk. A kész művet - minden esztétikai érzékünket bevetve - a kenyérkockákkal és apróra vágott zöldhagymával dekoráljuk.

Vegán paella recept igazi vegán “rákkal”

2016. augusztus 18. VegaNinja 

A paella egy spanyol nemzeti étel, aminek itthon csak egy gyorsfagyasztott, előfőzött utánzatát lehet csak kapni – és persze ez sem vegán. A valódi paellát (ejtsd: páéjjá) még peszko-vegetáriánus koromban kóstoltam meg Barcelonában, ahol barátokkal coachsurfingeltünk. A vendéglátónk szakács volt, és elkészítette nekünk az igazi, mindent bele paellát valódi sáfránnyal. Ma már nem enném meg azt a verziót, akármennyire is finom volt, de azóta fontolgatom a paella veganizálását, amióta a v-expressben lehet kapni vegán rákot. Hozzávalók: fél kg. rizottó rizs 1 csomag sáfrány (kurkumával kiváltható) 1-2 evőkanál természetes ételízesítő 500 g paradicsomsűrítmény (papírdobozos, hígabb verzió) 1 csomag (300 g) vegán királyrák 300 g pácolt laskagomba (opcionális) 1 fej vöröshagyma felkockázva 2 gerezd fokhagyma apróra vágva 2 nagyobb paradicsom felkockázva 3 kápiapaprika kockázva 1 sárga kaliforniai paprika kockázva 1 cukkini felcsíkozva 2 zöldhagyma felkarikázva 100g tofu 1 mokkáskanál bors 1 teáskanál petrezselyem aprítva 1 mokkáskanál szerecsendió 6-7 friss bazsalikomlevél durvára vágva 4-5 friss citromfűlevél durvára vágva (opcionális) kevés olaj citrom vagy lime Elkészítés: Pácoljunk egy kevés felkockázott tofut enyhén fokhagymás, rozmaringos, sós vízben. A rizst mossuk meg, és tegyük egy nagy lábasba. Öntsük fel a paradicsomsűrítménnyel, majd a dobozban maradt szószt egy kevés vízzel hígítsuk fel és adjuk a rizshez. Így elkerüljük a pazarlást, és a doboz rögtön mehet a papír szelektív gyűjtőbe. Ha a szósz nem lepi el a rizst, adjunk még hozzá vizet, és tegyük bele a sáfrányt, borsot, szerecsendiót és a natúr ételízesítőt. (Fontos, hogy ne az ízfokozós, nátrium-glutamátos verziót használjuk.) Használhatunk zöldségleves alaplevet is, ha éppen van kéznél, ez esetben az ételízesítő elhagyható. Kóstolás után ha nem elég sós, természetesen sózzuk. Adjuk hozzá a rizshez a vörös- és fokhagymát, fedjük le, kb. 5 perc elteltével a paprikákat és a cukkinit is tegyük bele. Gyakran kevergessük, nehogy leégjen, és mindig pótoljuk az elfőtt folyadékot egy kevés vízzel. Mikor a rizs már majdnem teljesen puha, adjuk hozzá a paradicsomot, a zöldpaprikát és a friss fűszernövény leveleket. A vegán királyrákot tegyük egy kevés olajra serpenyőben, és süssük aranybarnára mindkét oldalukat. Ha kész, tegyük őket a zöldséges rizs tetejére. A tofuval ismételjük meg: kevés olajon pirítsuk aranybarnára a tofukockák oldalait, majd tegyük a rizsre. Tehetünk hozzá a pácolt, megpirított laskagombából is, aminek a receptjét itt találod. The post Vegán paella recept igazi vegán “rákkal” appeared first on VegaNinja.

Spárgás-zöldborsós rizottó

2016. május 5. Éltető ételek 

Spárgás-zöldborsós rizottóItt a spárga szezon, együk, ameddig van. :) Imádom spárga roppanósságát, a rizottó krémességét... olyan jól kiegészítik egymást. Ha van egy kis gombád otthon, azt is tehetsz bele, meg egy kis zöldfűszeres kecskesajt is biztosan remekül megbolondítja. Hozzávalók: - 1 evőkanlál bio vaj  - 1 evőkanál olívaolaj  - 2 újhagyma  - 1 kisebb vöröshagyma  - 2 gerezd fokhagyma  - 20 dkg spárga  - 1 csésze zöldborsó  - 1 csésze rizottó rizs (pl. arborio)  - kb. 1 l. zöldséglé  - 2-3 aszalt paradicsom - himalája só, bors  - 1 csokor snidling Elkészítése: Először is a spárgát hajlítva törjük el. A zsenge része a hajtáscsúcs, ezt csak meg kell mosni. A másik felét viszont meg kell hámozni és felszeletelni.A vajat és az olívaolajat összeolvasztom, a felkarikázott újhagymát és a felkockázott vöröshagymát megfonnyasztom rajta. Belereszelem a fokhagymát is.Hozzáadom a megtisztított spárga felaprított szárát, a zöldborsót, a felkockázott aszalt paradicsomot és a rizst. Sózom, borsozom. Apránként, levesmerővel adom hozzá a zöldség alaplevet, közben közepes lángon folyamatosan kevergetem. Amint a rizs magába szívja, adok hozzá egy következő merőkanállal. Kb. 15 perc elteltével hozzáadom a spárgacsúcsot is, és még további 10 percig, folyamatosan keverve és adagolva hozzá a zöldséglevest, főzöm. Kb. 25 perc alatt készre fő a rizs.Megszórom metélőhagymával, és tálalom.

Mit eszik a vega beteg/páciens a kórházban?

2016. április 14. Zizi kalandjai 

Mit eszik a vega beteg/páciens a kórházban? Reggeli: kifli, Ráma margarin, egy szelet sajt Mit eszik a vega beteg vagy az én esetemben a kismama, ugyanis nem betegként voltam kórházban, hanem a szülés miatt… igen rendhagyó és kalandos szülés miatt. Na semmi baj nem volt, inkább viccesnek mondanám, olyan sztorinak, amit még az unokáinknak is mesélni fogunk. Szóval három óra alatt (!!!) lezajlott az enyhe fájdalmaktól kezdve a szülésig Ákos ezen világra érkezése, majd a kórházban kellett töltenünk 72 órát… jó hosszú 72 órát, már alig vártuk, hogy kiszabaduljunk. Ezen idő alatt volt időm szemrevételezni és lefotózni (bocsánat a képek minősége miatt, telefonnal, elég rossz megvilágításban készültek) az ételek zömét, amit felszolgáltak vegetáriánus fogásokként… node a húst fogyasztók sem voltak szerencsésebbek nálam, vagyis ők sem úgy távoztak az asztaltól, hogy ez volt életük legfinomabb Michelin csillagos fogása. Ebéd: alap “zöldségleves”, rizs répával és reszelt sajttal, cseresznye befőtt Nem tudom, hogy kik állítják össze az étrendet, de tápértékileg szinte egyenlő a nullával. Azt meg tudom érteni vagy el tudom fogadni, hogy kevés pénzből kell kihozniuk sokat, de azt nem tudom elfogadni, hogy évtizedek óta nem változtatnak például a tökfőzelék receptjén, azaz nem agyoncukrozottan és agyonecetezetten kellene főzniük, hanem hagymával és sóval, no meg némi kaporral (nem hiszem, hogy a hagyma többe kerül, mint az ecet és a cukor!). Biztos vagyok benne, hogy a gyerekek többsége – többek között én is ilyen voltam – azért utálja a tökfőzeléket, mert a menzákon cukrosan és ecetesen készítik. Aztán egyszer meg mertem kóstolni anyukám tökfőzelékét és elkezdtem szeretni… rájöttem, hogy ez nagyon finom (és rendszeresen főzöm is nyáron). Miért nem lehet változtatni a közétkeztetésben a begyepesedett cukros, ecetes tökfőzelék recepten még hosszú évek után sem? Oknyomozó fotóriporterként néhány dolgot megkóstoltam (kiskanálnyi mennyiség) a kórházban, csak, hogy ne írjak olyanról, amit nem is tapasztaltam meg. Vegán étrend nem is kérhető (az ételek ettől függetlenül vegán volt), vegetáriánus, laktóz- és talán gluténmentes, valamint diétás (ez mit takart, nem tudom) létezik (legalábbis, ahol voltam). A reggelik elég egyhangúak: kifli vagy zsemle margarinnal, cukros vagy cukormentes tejeskávé vagy tea, néha egy szelet sajt. Az ebéd mindig levessel indul, valamilyen főfogás és befőtt vagy desszert (túró rudi) követi. Vacsorára szinte semmit sem hoztak, lepakoltak néhány zacskó kiflit vagy zsemlét, amihez a szokásos margarint adták. Szóval ezeket adják kismamáknak, éppen szoptatást kezdő anyukáknak vegetáriánus ételként 2016-ban Magyarországon egy kórházban (de gondolom a többiben is hasonlót). A 72 óra alatt nem kaptam egyetlen egyszer sem valamilyen nyers zöldséget vagy gyümölcsöt… jó, persze január volt – nem friss zöldségekben, gyümölcsökben gazdag szezon -, de azért egy almát vagy körtét vagy egy szál sárgarépát adhattak volna. A változatosság gyönyörködtet… újabb reggeli: zsemle margarinnal (kés, tányér, szalvéta otthonról) Ebéd: alap “zöldségleves”, az a bizonyos borzasztóan cukros ecetes tökfőzelék burgonyakrokettel és túró rudi Szerencse, hogy a család ellátott tápláló ételekkel – gyümölcsökkel, teljeskiörlésű pékáruval, magokkal, napi egyszeri főtt étellel –  és nem kellett éheznem. Persze elgondolkoztam azon, hogy hogyan lehetne változtatni a rendszeren, a felszolgált ételeken. Továbbképzés, receptek megváltoztatása minden bizonnyal segítene, az ízetlen ételeket igenis lehet ízessé tenni egy kis kreativitással még akkor is, ha kevés pénz áll rendelkezésre. Szokásos reggeli… a mandarint nem a kórház adta, a család hozta be nekem! Ebéd: felismerhetetlen ízű és drapp színű teljesen üres leves, krumplis tészta savanyú uborkával, almakompót Szerintetek min kellene változtatni? Ti hogyan reformálnátok meg a kórházi étkeztetést? Még többet a témáról: Kórházi koszt – Facebook oldal Zöld Ella – Vegánként túlélni a kórházat Milyen a hazai kórházi koszt?

Zöldséges lepény – gluténmentesen

2016. március 28. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Zöldséges lepény – gluténmentesen Szeretek a konyhában kísérletezni és változatosan felhasználni alapanyagokat. A lepényeket, akárcsak a bögrés sütiket nagyon szeretem, mert gyorsan, könnyen elkészíthetőek, nem kell sokat bajlódni a mérlegeléssel.  Kevesebb konyhai műveletet kell elvégezni és a mosogatás is egyszerűbb:) Ma vegyesen gluténmentes lisztekkel készítettem egy zöldpaprikás zöldséglepényt.     Hozzávalók 1 csomag sütőpor 1 bögre rizsliszt 1 bögre hajdinaliszt 1 bögre quinoaliszt 2 ek. sze zámmag 10 dkg vaj (vagy kókuszzsír) 1 tk. szódabikarbóna 1 ek oregánó (vagy bazsalikom) só bors 1,5 bögre víz 2 zöldpaprika  2 ek. lenmagliszt + 7 ek. víz  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!  A lenmaglisztet keverd el a 7 ek. vízzel és hagyd állni. Az előkészítéshez mosd meg a paprikát és vágd darabokra. A liszteket , sütőport, szódabikarbónát, fűszereket keverd össze egy tálba, majd morzsold el benne a vajat és végül az áztatott lenmaglisztet keverd hozzá. Önts hozzá vizet fokozatosan és keverd jól el.Gyorsan dolgozz, hogy a száraz hozzávalók ne legyenek sokat a nedves hozzávalókkal. A masszát öntsd egy sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett tepsibe és helyezd a tetejére a paprika darabokat. Tedd a sütőbe és kb. 180 fokon süsd addig, amíg jól átsül és a paprikák kicsit elkezdenek megpirulni rajta – vigyázz ne égesd meg.(kb. 35 p)      

Veggie Nyers Vegán Bisztró

2016. március 16. ZöldElla vegán életmód blogja 

Veggie Nyers Vegán BisztróNyersen enni nem csak az almát, paprikát és paradicsomot lehet, hanem lényegében minden zöldséget, gyümölcsöt és magot. Kevesen tudják, de nagyon változatos, tápláló és finom ételeket lehet nyersen is készíteni.   Annyira megszoktuk, hogy szinte minden ételünket hőkezeljük, hogy idegennek, idióta ötletnek tűnhet a nyers vegán étkezés. 2-3 éve még én is ódzkodtam tőle, hiszen nem ismertem, nem voltak információim és nem tudtam elképzelni, hogy salátán kívül mit lehetne nyersen enni. A fenti kétségekre ad választ az a pár magyarországi nyers vegán étterem, amelyeket látogatni lehet. Én ezek közül a frissen nyitott Veggie Nyers Vegán Bisztróba látogattam el és kóstoltam meg a kínálatot. A Veggie a korábbi, szintén nyers vegán Mannaturál Étterem helyén nyílt meg, amelynek tulajdonosával kapcsolatban rossz tapasztalatom volt, így kerültem a helyet. Éppen emiatt egy kis fenntartással mentem be a Veggiebe, hiszen nem tudtam mire számítsak. Óriásit csalódtam, mégpedig pozitív értelemben. A bisztró belső tere már a belépésnél is harmonikus hangulatot áraszt. Nincs túl zsúfolva, minimalista de kellemes a dekoráció, élő növények gazdagítják a teret és az ülőhelyek közül is bőven választhatunk. Az ételek közül egy kis mix tálat kóstoltam, amely nem is olyan kicsi, egy nyers vegán hamburgert, amelynek különlegessége a kesusajt, illetve egy kapros kesusajttal töltött paradicsomot. A torták közül a citromos kesudiótortát, a csokis mentás tortát és egy csoki tortát. A mix tálról a legtöbb vendéghez hasonlóan nekem is az aszalt paradicsomos, olívás spagetti, illetve a tzaitziki ízlett a legjobban, a sütiknél pedig az abszolút favorit a csokis mentás torta volt. Ha valaki szereti a csokit és a mentát akkor mindenképpen ezt kóstolja meg. Azonban nem csak gourmandkodni és az ízlelőbimbóimat kényeztetni tértem be a Veggie-be, hanem pár, a bisztróval kapcsolatos kérdést is feltettem a hely menedzserének, hogy egy újabb vegán vállalkozást tudjak bemutatni. VIDEO A Veggie Nyers Vegán Bisztró a szintén nyers vegán étterem, a Mannaturál helyén nyílt meg. Miben más a Veggie, mint az elődje? A Veggie Nyers Vegán Bisztró tulajdonképpen a Mannaturálból nőtte ki magát. Megtartotta az előd nyers vegán irányvonalát, a recepteket, és azokat mintegy továbbfejlesztve, átalakítva egy saját irányt jelöltünk ki magunknak. A Mannaturalnál vevőbarátabb személelettel, a változatosságra törekedve állítjuk össze választékunkat, hogy abban azok is megtalálják a kedvükre valót, akik nem nyers vegánul étkeznek. Miért volt szükség névváltoztatásra ha az előd már egy bejáratott és ismert nyers vegán étterem volt? A Veggie elődjénél a név soha nem volt egyértelmű. Eredetileg Mannatural Ételmanufaktúra néven nyitott, a későbbiekben pedig Élet éttermére váltott. Szerettük volna letisztázni ezt a helyzetet, valamint sokan negatív tapasztalatokat szereztek a Mannaturálban, ezért is szerettünk volna függetlenedni, és mintegy tiszta lappal indítani. Mennyiben más az üzleti modell, mint a Mannaturalnál? A Mannaturált sajnos sokszor érte az a vád, hogy egyre inkább pénzorientálttá vált. Mi a vevőket szeretnénk előtérbe helyezni, nekik megfelelni. Törzsvásárlói programot hoztunk létre, pontgyűjtős kártyáinkat a vevők ajándékokra válthatják be. Részt veszünk különböző promóciókban, akciókban. Szeretnénk a nyers vegán táplálkozást népszerűsíteni, minél több emberhez eljuttatni, hogy ami egészséges, az lehet finom is. A hely kialakításánál milyen szempontokat vettetek figyelembe? A helyet minimalista stílusban terveztük meg. A letisztultság, levegős, fényes belső terekre fektettük a hangsúlyt. Alapszíneink a fehér, bézs és a zöld. Elképzeléseink szerint ez felelt meg legjobban a vegán szemléletnek. Sok zöld növénnyel rendezkedtünk be, és a főfalra egy falfestményt tervezünk, ami még nem készült el. Ez a növekedést, fejlődést, új élet keletkezését fogja ábrázolni. Vetésforgóban érkeznek és étkeznek a vendégek vagy a bisztró kialakítása hosszas baráti beszélgetésekre is alkalmas? Mind a kettő előfordul. A környék tele van irodaházakkal, sokan érkeznek csak egy gyors ebédre, vagy elvitelre kérik a kiválasztott ételt. Ahogy lecseng az ebéd, délutántól kezdve pedig érkezik az a közönség, aki szeretne egy jót beszélgetni egy süti mellett, iszik egy teát, vagy elfogyaszt egy nyugodt vacsorát. Szeretjük, ha sokáig maradnak a vendégeink, hiszen ez azt jelzi számunkra, hogy kellemesen érzik itt magukat. Hány főből áll a Veggie csapata és mik a munkakörök? Mindenki mindent csinál, vagy specifikus munkafelosztás van? Hogy néz ki egy napotok? A Veggie csapata összesen 6 főből áll. Ebből négy fő konyhai munka ellátására kiképzett, de sok más is tartozik a feladatkörükbe. A kiszállítást is ők intézik. Segítenek az étterem körüli ügyes bajos dolgok megoldásában és a beszerzésben. A pultban két lány dolgozik, illetve én is be szoktam segíteni. A szakácsok érkeznek először reggel, már fél nyolckor itt vannak. A nyitásra elkészítenek minden ételt, italt és desszertet. A pultos is megérkezik nem sokkal utána, rendbe teszi az éttermet, aztán indul is már az ebéd. A csapat állandóan kontaktban van, miből mennyi van, ami elfogyott pótolják a szakácsok. Délután 4 után már nem nagyon készítünk ételt, lehet, hogy így estére szűkebb kínálat marad, viszont nem szeretnénk feleslegesen sok mindent kidobni a nap végén. A Veggie csapatában mindenki vegán vagy ez nem volt fontos szempont a munkatársak kiválasztásánál? A pultos lányok mind vegánok, ez egy alap elvárás volt az ő esetükben. Ők adják el az ételeket, úgymond ők az étterem arcai. Nagyon fontos, hogy amit mutatnak az hiteles legyen. A konyhai alkalmazottak felé ez nem volt elvárás, nem is mindenki vegán. A lényeg, hogy szeretik ezeket az ételeket, ők is kóstolják, ezt eszik bent. Mennyire törekedtek az idény és helyi alapanyagok felhasználására? Mivel kizárólag nyers gyümölcsöt és zöldséget használunk a szezonalitás egyértelmű számunkra. Ezek az ételek ízükben tükrözik az alapanyagok minőségét. Értelmetlen lenne például télen szedertortát készíteni, hiszen az import melegházas gyümölcs ízetlenebb, az áráról pedig inkább ne is beszéljünk. Sok ételünknél megvannak a téli időszakban az ízben hasonló kiváltók, igyekszünk azokkal helyettesíteni. Az árut egy őstermelőtől, illetve a piacról szerezzük be és mindig ellenőrizzük a minőséget. Azokat a gyümölcsöket pedig, amiknek a héját is használjuk (pl. citrom) biopiacról hozzuk. Mi a profilotok, milyen típusú ételeket kínáltok? Állandó étlap van vagy napi menük közül lehet választani? Nincs egy állandó étlapunk, naponta változtatjuk a kínálatot. A téli időszakban egy szűkített menünk van, ez nagyjából 15 féle saláta jellegű főételt takar, ezen kívül finger foodok, vegán burger és töltött káposzta található a kínálatunkban. Torták terén szintén ez a helyzet. Naponta 8 félét készítünk. Ami újdonság idén, hogy bevezettük a napi menüt aminél háromféle turmixból, két fajta főételből és két desszertből lehet választani minden nap. Ezt házhozszállítással is lehet kérni. Milyen ízvilágot képviselnek az itt kapható ételek? Ételeink különböző ízvilágot képviselnek. Vannak magyarosabb jellegű ételek, például a tökfőzelék vagy a lecsó. Van olaszos spagettink, a paella a spanyol ízvilághoz tartozik, illetve van currys, ázsiai jellegű ételünk is. Milyen fajta ételek kaphatóak nálatok? Italaink között turmixok, teák, mandulatejes kávék szerepelnek. Saláta jellegű főételek, fingerfoodok, vegán burgerek, töltött káposzta, szendvicsek, krékerek képezik az ételkínálatunkat. Ezen kívül rengeteg féle tortánk van, és nyárra nyers vegán fagyival is készülünk. A vendégkör összetételéről mit lehet tudni? Csak vegánok térnek be vagy vannak vegyes táplálkozású vendégeitek is? Az alap vendégkörünk, akik napi, vagy kétnapi rendszerességgel jönnek főleg vegánok, egészségtudatosak és vegetáriánus-vegán átállás határán állók. Sokan kúra jelleggel próbálják ki egy hétre, vagy hónapra milyen is lenne vegánnak lenni, vagy néhány napos léböjtöt tartanak. Mivel konyhánk laktóz és gluténmentes, így sokan térnek be olyanok is, akiknek ilyen jellegű problémájuk van. Az utóbbi időszakban pedig nem elhanyagolható azok száma, akiket a kíváncsiság vonz be, de amúgy vegyes táplálkozásúak. Kiknek ajánlott a Veggie-be látogatni? Szívesen látunk mindenkit! :-) Komolyabbra véve a szót, mindenkinek ajánljuk, aki törődik az egészségével. Miért érdemes nyersen enni? A nyers konyha legnagyobb előnyei, hogy mivel nem történik hőközlés, a zöldségek, gyümölcsök és magvak megőrzik magas vitamin és ásványianyag tartalmukat. Nagyon fontos, hogy hőközlés híján az ételek természetes enzimei megmaradnak és hasznosulnak az emésztés során. Melyik étel a vendégek kedvence? Fogós kérdés! Italok terén egyértelműen a zöld turmix a kedvenc. Ételekből talán az olaszos spagetti és az avokádós risotto. Újabban nagy kedvenc a vegán burger is, mindig elfogy kora délutánra, bármennyit is csinálunk. A süteményekből talán a bounty szeletnek van a legnagyobb rajongótábora, de szorosan követi ezt a citromos kesudió torta és az epertorta. Az italkínálatot illetően van választék vagy egy nyers vegán helyen csak víz kapható? Minden nap háromféle turmixot készítünk, egy spenótos zöldet, egy citrusos goji bogyós sárgaturmixot valamint egy céklás pirosat. Ezen kívül rendszerint van zöldséglevünk is. A téli időszakban jelentős volt a meleg teák térhódítása, és egyre nagyobb sikere van a mandulatejes kávéknak is. A nyári időszakra limonádékkal készülünk különböző különleges ízekben, valamint jeges teával. A citromos víz természetesen folyamatosan kint van a pulton, hogy a vendégek szabadon kiszolgálhassák magukat. Milyen sztereotípiákkal kell megküzdenetek? Az legnagyobb sztereotipia talán, hogy a zöldségekkel nem lehet jól lakni. Ez általában hamar megdől. A második, hogy ez csak zöldség, saláta. Pedig nem, ezek már kész ételek komplex ízvilággal. Van lehetősség nálatok az ételrendelésre és ételkiszállításra? Ha igen, akkor mi a rendelés leadásának határideje? Az ételrendeléses rendszerünk 2 hete indult, ebédkiszállításra és egész tortarendelésre van lehetőség. A rendelést előző nap délután 4 óráig lehet leadni, amit másnap délelőtt szállítunk ki. (Részletek itt.) Mennyire ügyeltek a környezetbarát eszközök használatára? Fontos vagy elhanyagolható szempont nálatok a környezetvédelem? A keletkezett növényi hulladékkal mit csináltok? Igyekszünk figyelni, az elviteles dobozaink lebomló műanyagból készülnek, valamint papírzacskóba csomagolunk. A hulladékot szelektíven gyűjtjük, nem meglepő módon a hulladék 90%-a növényi eredetű, mivel az árunk a piacról rekeszekben érkezik. A külön gyűjtött lebomló hulladékot hetente kétszer egy őstermelő szállítja el komposztálásra. Szoktatok programokat szervezni? Ha igen milyen típusúakat és hol lehet ezekről értesülni vagy milyeneket terveztek szervezni? Idén részt vettünk a Torkos csütörtök kezdeményezésen egy féláras nappal, vegán ételkóstolókra járunk, a közeljövő tervei között pedig sok minden szerepel, többek között tortakóstoló nap, Everness fesztivál és Vegetáriánus napok, Édes napok és worksopok is tervben vannak. Foglalkoztok catering megrendelésekkel? A rövid távú terveink között szerepel mindenképp. A nyári fesztiválok idején terveztek kitelepülni valamelyik rendezvényre? Igen. Everness fesztivál, Vegán fesztivál, Vegetáriánus fesztivál és Édes napok szerepelnek a terveink között. Rendezvényhez kibérelhető a bisztró? Hány főt tud befogadni? Éttermünk 30-40 fő befogadására alkalmas, és az étterem profiljának megfelelő rendezvényre kibérelhető. Milyen nyitva tartással dolgoztok? Hétfőtől szombatig 11:30- 20:00- ig tartunk nyitva, vasárnap pedig 11:30- 15:30- ig. Mi a jövőképetek a Veggie-vel kapcsolatban? Szeretnénk népszerűsíteni a nyers vegán táplálkozást, rendezvényekre eljutni, bioboltokkal és edzőtermekkel szerződni tortaszállításra, és természetesen a vidékre való terjeszkedés is jó lenne. Az belsőtér és az ételfotók a Veggie Nyers Vegán Bisztró Facebook oldaláról származnak.  Honlap: http:/­­/­­veggiebisztro.hu Facebook: https:/­­/­­www.facebook.com/­­VeggieRawBistro Instagram: https:/­­/­­www.instagram.com/­­veggienyersveganbisztro   Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon,  YouTube-on és Twitteren is!  

Zöldséges-tofus kocsonya (vegán)

2016. február 8. VegaLife 

Zöldséges-tofus kocsonya (vegán) Korábban már készítettem zöldséges kocsonyát tofu nélkül és útifű-maghéjjal, most azonban a ReformTér idei főzőköre velem indult még január közepén (januárban Magyarországon voltunk), ahova agar-agar-ral készült vegán zöldséges kocsonyát (is) vittem, amibe füstölt tofut is tettem. A főzőköri szervírozásnál pedig citromkarikát tettünk a tetejére. Aki szeretné, citrom helyett édes vagy csípős fűszerpaprikával is megszórhatja. A következő mennyiségből nagyobb adag készült. Először is a főzőkörre, ahol jó sikere lett, másodszor édesanyámnak, aki szerintem utoljára kb. 25 éve evett kocsonyát, harmadszor egy kevés magunknak. Férjemnek nagyon ízlett. Szerintem is finom lett, mások szerint is, de én továbbra sem vagyok oda a kocsonyákért. (A gyümölcstorta-jellegű süteményeken sem igazán szeretem. Itt Angliában pedig meglehetősen gyakran találkozok kocsonyás édességekkel, süteményekkel a boltok polcain. Nem hoz lázba.) A recept: Hozzávalók: - 1 nagy bögre felkarikázott sárgarépa - 1 nagy bögre zöldborsó - 1 kisebb fej karfiol - 2 szál fehérrépa - 1 kisebb fej zeller - 1 kisebb fej karalábé - 3-4 szem krumpli - 1 hagyma - 5-6 gerezd fokhagyma - 1 kisebb csokor petrezselyem - kurkuma - ételízesítő - bio zöldség-leveskocka - füstölt tofu - agar-agar (1 teáskanál 1 literhez)   Elkészítés: A megpucolt, megmosott, felaprított zöldségeket egy nagy fazékba tesszük, megszórjuk ételízesítővel és annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje. Hozzáadunk leveskockát, kurkumát, majd a főzés utolsó pár percében fokhagymát egészben és szeletelve, valamint apróra vágott petrezselymet. Aki gondolja, egész fekete borsot is tehet bele. Én inkább filterbe/­­szűrőbe zárva főzöm bele az egész bors-szemeket. Ebből a mennyiségből egy jó adag zöldség leves lesz, amit nem érdemes egy az egyben kocsonyának felhasználni, főleg ha szeretjük a sűrű leveseket. Nos nálunk ez a helyzet, így kimentettem belőle némi levet és zöldséget egy másik lábosba. Ehhez kezdtem el hozzákeverni az agar-agar-t a következők szerint: Az agar-agarból kb. 1 evőkanálnyit elkeverünk 1 dl zöldséglével, majd ezt keverjük hozzá a többi kocsonya-alaphoz, és egyet forralunk rajta. Ezt követően már csak megfelelő edényekbe szervírozzuk, belerakjuk a felszeletelt füstölt tofut, lezárjuk és vagy kitesszük az erkélyre/­­udvarra/­­ablakpárkányra (ha elég hideg van), vagy hűtőben pihentetjük néhány (legalább 4) órát. Egy-két nap alatt azért érdemes elfogyasztani, ezért tanácsos meggondolni, mennyit készítünk belőle. UI: Még volt a fagyasztónkban medvehagyma, így azt is tettem bele. 

Nagyszerűen a Greatben....

2017. március 6. Vegagyerek 

Nagyszerűen a Greatben.... Stőhr Grétával lassan 10 évre visszamenő az ismeretségünk... Amikor még alig voltak vega blogok a magyar neten, virtuálisan futottunk össze... aztán néhány évre rá együtt mentünk főzni a TV2-be. :) És azóta is időről időre összefutunk virtuálisan és most ismét nagy örömömre személyesen is. :) ... mert meghívást kaptam Grétáék szuper vegán bisztrójába a Great bisztróba egy degusztációs menü bemutatóra (hálás köszönet érte ezúton is, remek este, remek emberekkel! :). Hiszen a Bisztró, mely fennállása röpke ideje alatt eljutott oda a népszerűségi listán nagyszerű ételeinek köszönhetően, hogy délidőben gyakran az utcán állva kell bejutásra várni,  most újabb lépcsőfokot lép felfelé. Elindul ugyanis az 'á la carte' esti vacsoralehetőséget kínáló éttermi opciója a bisztrónak. A külföldön már elterjedt gyakorlatot szeretnék Grétáék is megvalósítani, miszerint a reggel reggelizőként, délben önkiszolgáló bisztróként működő hely estére átalakul á la carte étteremmé. A most induló projekt részeként kb. 2 havonta fog változni az ételsor, mely 3 előételt, 3 levest, 3 főételt és 3 desszertet fog magában foglalni. A szűkebb választék azt a minőséget is hivatott szolgálni, mely így alkalmas lesz többek között a szezonalitásból eredő változások rugalmas követésére, a válogatott alapanyagok felhasználásával. A későbbi tervek között szerepel a vasárnap délelőttönkénti, akár családoknak is villás reggelit nyújtó kínálat és nyitvatartási idő hosszabbítás. A mostani á la carte lehetőség első alkalommal 2017. március 8-án (Nőnapon) vehető igénybe, 17-22h. Majd azt követően: március 11. (szombat): 12:00 - 22:00 március 15. (Ünnepnap): 12:00 - 22:00  AZ ÉTLAP (mely nem csak vegán, hanem egyben gluténmentes is): ELŐÉTELEK Club sandwich Karottás "lazac" remoulade mártással A bemutató vacsorán a degusztációs menü részeként megkóstolhattuk, és az íze olyannyira felidézte bennem a lazac általam nagyon-nagyon régen kóstolt ízét, hogy döbbenetes volt.... :) A sárgarépa 3 napig érlelődött egy sós és tengeri algás pácban, így nyerte el autentikus ízét. A hozzá kínált rizstejes majonéz ugyancsak szuper volt nem csak ízében, hanem állagában is! Ananászos kevert zöldsaláta sült - füstölt tofuval, vinaigrette öntettel Krémválogatás pirít?ssal, cruditevel - napraforgó pástétom - körözött - füstös padlizsánkrém LEVESEK Egzotikus kardamomos gyümölcsleves Thai citromfüves zöldségleves kókusztejjel Citrusos - joghurtos zellerkrémleves Elmondhatom, ilyen isteni zellerkrémlevest még életemben nem ettem! A citrom eszméletlenül a helyén volt benne, se túl sok, se túl kevés, hanem fantasztikusan megfelelő! :) FŐÉTELEK Sült teriyaki tempeh szarvasgombás fénygyökérpürével és marinált szezámos pak choi-jal Narancsos sütôtökös risotto Aszalt paradicsomos édesburgonyás gnocchi parmezánropogóssal A csak édesburgonyából és nem sima burgonyából készült alaptészta zabliszt hozzáadásával készült, egy fantasztikus paradicsomos szósszal. A parmezánropogós pedig kizárólag növényi sajtból. DESSZERTEK Pisztáciába, kókuszpehelybe, aszalt áfonyába forgatott álomgombóc válogatás narancsvirágvizes szója-joghurtöntettel Céklás - csokoládés brownie Mangós tiramisú Szerencsére a desszertek esetében Gréta úgy döntött, mind a hármat megkóstoltatja velünk... :P :D És hát nálam csodás krémességével, selymességével a Tiramisú krémje vitte a prímet. Szerintem meg nem mondta volna róla senki, hogy tojás és mascarpone nélkül készült! ;) Szóval, ha ünnepien jót szeretnétek enni, vegánul, vagy esetleg ételérzékenységek, allergiák miatt, ne hagyjátok ki ezt a remek lehetőséget!  Ráadásul ezeken az Ünnep- és szabadnapokon akkor nem is kell otthon nekiállnotok főzni! ;) A Great Bisztró Facebook oldala: https:/­­/­­www.facebook.com/­­greatbistrobudapest/­­  Asztalfoglalás: 06702149072

Mit egyek reggelire?

2017. február 20. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Mit egyek reggelire?   Mint ahogy minden diétás kérdésre, erre is számtalan választ kaphatunk, ráadásul egymásnak ellentmondókat is. Az emberek ugyanis eleve szerteágazóan állnak hozzá az étkezés témájához. Egy biztos: nincs olyan válasz, ami mindenkinek megfelelne. Ugyanis mindenkinek más az anyagcseréje, az életmódja, az energiafelhasználása, a hormonszintje, a genetikája stb. Szóval egyet leszögezhetünk: nincs olyan válasz, ami mindenkinek működne. De azért lássunk pár opciót! 1. 160 g CH Ez ma a legmenőbb diéta, napi öt étkezést javasol, melyekre nagyjából egyenletesen oszlik el a 160 g szénhidrát. Persze ez csak átlagnak tekinthető, hiszen egy 18 éves és egy 60 éves, vagy egy 50 és 150 kilós ember CH-szükséglete között azért fog mutatkozni némi különbség. És akkor még nem beszéltünk arról sem, hogy mennyi energiát használ fel az adott napon. (pl. egy irodai munkás, egy testépítő vagy egy marathoni futó energiaigénye nem ugyanaz). Szóval 30 g szénhidrát a reggeliben jó ötlet lehet, de akkor még figyelembe kell venni, hogy milyen a glikémiás indexe, van-e benne glutén, egyszerű vagy összetett szénhidrát, finomított vagy nem, és mennyi rostot, zsírt, és fehérjét vittünk be mellé.  2. Paleo Vegyük ide a ketogén diétát is az egyszerűség kedvéért. Mindkettőre az jellemző, hogy notóriusan kevés szénhidrátot fogyasztanak, és reggelire is zsírokat meg fehérjét fognak javasolni, például sonkás tojásrántotta, vagy egyéb húsfélék, alacsony keményítőtartalmú zöldségekkel együtt fogyasztva. Persze ebben a diétában a többi étkezés is hasonló módon épül fel: hús és zöldség. A híve azt tartják, hogy így étkeztek a neander-völgyi ősemberek. persze szerintem ők akkor ettek, amikor volt mit, és azt ették meg, amit találtak. Ha az éppen valamilyen termés vagy gyökér volt, akkor abban még szénhidrát is volt.  3. 811. Ez a zsír- és fehérjeszegény étrendet folytató nyersvegánok diétája, szóval ők valószínűleg gyümölcsöket fognak enni reggelire is. Viszont nem esznek mellé gabonákat meg olajos magvakat sem nagyon. 4. Harcosok étrendje Ők azok, akik agy jó hosszú böjttel kezdik a napot, legfeljebb alacsony glikémiás indexű zöldségleveket esznek, ha nem bírják ki alacsony vércukorral az egész napot. Persze este aztán mindent bezabálnak, amitől ki is leng az inzulinszint rendesen. Ez szerintem nem túl jó, tehát én inkább a napi több étkezés híve vagyok, még ha este valóban nincs ellenemre egy alaposabb étkezés.  Ha reggel nem edzünk, hanem a munkahelyre indulunk, ahol nem várható fizikai terhelés, akkor is kell reggelizni, de lehet kevesebb az energiatartalma, és minden esetben jó, ha törekszünk az alacsonyabb glikémiás indexű ételek fogyasztására. Reggel ugyanis az éjszakai éhezés után könnyebben megugrik az inzulinszint, ami több szempontból nem előnyös. Sem az izomszintézist, sem a zsírégetést nem segíti elő. Ha viszont edzeni vagy kardiózni indulunk reggel, akkor azt nem ajánlott éh gyomorra tenni, mert a glikogénraktárak alacsonyak lesznek, és nem fogunk tudni jó teljesítményt leadni, valamint a zsír mellett izomfehérjét is könnyebben veszíthetünk, ha éh gyomorra edzünk.  Én például reggel rögtön felkelés után készítek egy turmixot: banán, bogyós mirelit gyümölcs, datolya, növényi tej, Naturize barnarizs-protein, BCAA, kakaó, matcha zöld tea, maca, és útifű-maghéj szokott menni bele. Ezzel együtt beszedem a vitaminjaimat és utána indulok a terembe. Megtartom az edzést, majd leedzek, és kb 11-12 óra van, mire végzek. Szóval ekkor jön a következő étkezés, bár nem ártana közte is enni valamit.  A müzlibe való szénhidrátokat (zabpehely, amaránt, lenmag stb.) ilyenkor szoktam magamhoz venni. Egyes szakértők szerint délben kell a legtöbb szénhidrátot bevinni, ezt mondják a 160 grammosok is. Igazság szerint én sohasem szoktam grammokat meg kalóriákat számolni, csak törekszem a sok zöldség meg gyümölcs fogyasztására, és gluténmentes vegán étrendet követek. Itt már nem sokat tévedhet az ember, legfeljebb annyit, hogy ha fogyasztani kell a testsúlyomból esetleg valamelyik versenyre, akkor kiiktatom az édesítő cuccokat (amúgy sem eszem cukrot), a sót és kevesebb széhidrátot eszem. Ezzel simán le tudok fogyni 1-2-3 kilót, ha kell. Viszont a testsúlyom növeléséhez folyamatosan ennem kell, tehát a reggeli turmix és a déli müzli-gyümölcs-magok kombó mellé nem elég az esti zöldség-fehérje étkezés, hanem kellene még 1-2 napközben.  A kettlebell sport erőállóképességi sport, tehát alacsony szénhidrátbevitellel nem igazán működik. Nem csak az edzésteljesítmény, hanem a regeneráció rovására is megy az alacsony szénhidrát-bevitel. Inkább az élvezeti kajákat kell kiiktatni, és rendesen edzeni, akkor nem lesz gond a testsúllyal.  Gauranga Das http:/­­/­­hotashtanga.com

Karácsonyi húsmentes menüajánló 1. Levesek

2016. december 15. Éltető ételek 

Karácsonyi húsmentes menüajánló 1. LevesekKorábban már készítettem egy karácsonyi menüajánlót nyers levesekből, most a főtt változatokból válogattam. 1. Ha hagyományosat szeretne a család, akkor készítsd el ezt a házi csigatésztás zöldséglevest , szerintem sokkal finomabb, mint egy húsleves. 2. Ha valami vagányat készítenél, akkor ez a méregzöld leves biztosan nyerő lesz.  3. Ha pedig laktatóbbra vágysz, akkor neked való ez a zöldséges bableves savanyú káposztával.   Folytatás következik a főételekkel. :)

Fokhagymás sajtkrémmel töltött szejtán szezámmagos bundában

2016. november 1. Vegán muflon 

Fokhagymás sajtkrémmel töltött szejtán szezámmagos bundábanAkár kijevi rántott szejtánt is írhattam volna magaslabdát szolgáltatva a tudálékos, kötekedő kommentelőknek! Bármily megdöbbentő is, létezik ugyanis olyan embertípus, aki a komment funkciót kukacoskodásra használja ahelyett, hogy közterekre vonulna a blog íróhát ábrázoló transzparenssel, és fennhangon hirdetné: "Egy tengerimalac zoknicsiptetője vagyok a Vegán Muflon szerzőjéhez képest! Hegyikecskék baktassanak fel az orrsövényemen tűsarkú búvártappancsban, ha leszek oly búboskemence képű vadparaszt, hogy beugatok neki!" Szóval a kijevi szejtánba töltött fűszeres vajat vegán sajtkrémmel reprodukáltam, melytől elvesztette kijevi jellegét, de finom lett. Tehátakkor, előkotorjunk ezeket a sublót aljából, hacsak nem a sifonérben tároljuk: Alkotóelemek: 200g szejtánpor 70g búzaliszt 2 ek olívaolaj só 200g tömlős vegán sajtkrém (Már a G-Robyban is kapni, de jobb bioboltokban tuti) 3 gerezd fokhagyma 100 g zsemlemorzsa 2 dl szójatej (natúr) 100g fehérliszt 2 ek szezámmag 4dl étolaj vagy étolajfóbiásoknak kókuszzsír A szejtánport és a lisztet óvatlanul elkeverjük, megsózzuk, majd hozzáadjuk a vizet és összegyúrjuk. Az így kapott szürkeállomány állagú esszenciát fél óráig hagyjuk békében, és figyelmeztessük hozzátartozóinkat, hogy ne ijedjenek meg tőle. Ezt követően 4-5 egyforma részre nyiszatoljuk, és jó 3/­­4 óráig főzzük zöldségleves-alaplöttyben. A megfőtt és kihűlt szejtánt mélységes rutinnal telítődve 1-2 cm vastag szeletekre vágjuk. A sajtkrémet elkeverjük az összetört fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, majd két szejtánszelet közé töltjük. Az ízlésesen összetapadt szejtánszeleteket megforgatjuk sós, lisztben, szójatejben, megint lisztben, megint szójatejben, legvégül a szezámmaggal elkevert zsemlemorzsában. (Aki felismerte, hogy itt a dupla panírozás metódusát taglaltam, joggal ünnepelheti magát!) Végül az egész hóbelevancot kisütjük forró olajban, majd rizsával vagy salátával zabálásra kínáljuk fel.

Őszi tisztítókúra, méregtelenítés az ájurvéda segítségével

2016. szeptember 28. Élj harmóniában 

Őszi tisztítókúra, méregtelenítés az ájurvéda segítségével A szervezeted, ahogy Te magad is, néha elfárad és szüksége van pihenésre, regenerálódásra. Ezért időről, időre igényli, hogy tehermentesítsd, megtisztítsd.  A szervezet tisztítására az ájurvéda szerint a legideálisabb időszak a tavasz és az ősz. Ha megnézzük az ősi kultúrákat a szervezet megtisztításának ideje nagyjából egybe is esett ezen évszakokkal  pl. Ramadán (ősz), Húsvét (tavasz).         A helytelen táplálkozás, a kapkodó életmód és a sok stressz következtében sajnos az emésztés tüze (agni) csökken és a gyengébb emésztés nehezebben tudja feldolgozni a bekerült olyan táplálékokat, melyek nem tiszta minőségűek (konzervek, tartósítószerek, vegyszerek, állott ételek, félkész ételek etc.), így sok méreganyag (ama) halmozódik fel a szervezetben. Az ama helytelen életmód és helytelen táplálkozás következtében a testben lerakódott méreganyagok összefoglaló neve, melyek elzárják a test energiacsatornáit és számos problémához, betegséghez vezetnek.     Felhalmozódott méreganyagok jelei A méreganyagok lerakódásának jelei: romlik a közérzet, nehezebbé válik az emésztés (puffadás, görcsök, székrekedés, hasmenés), a testben elakadások, dugulások jelennek meg (pl. székrekedés, arcüregek telítettsége) reggel kimerülten ébredünk, napközben is fáradtnak és elnehezültnek érezzünk magunkat, csökken a koncentrációs képességünk, könnyen válunk kedvetlenné, gyengül az immunrendszer, aminek a hatására rendszeresen megbetegszünk, könnyen elkapunk minden betegséget, megváltozik az íz érzékelésünk, szellemileg is tunyábbá válunk.   Ájurvédikus megtisztulás Az őszi méregtelenítést azért hasznos, mert a nyár folyamán felhalmozódott meleg hatására ősszel a szervezet könnyen elkezdi kioldani a testünkből a méreganyagokat. Ezt a természetes folyamatot nagyon jó ha megtámogatod egy kis méregtelenítő kúrával. Egy kis tisztítókúra után a szervezeted új életre kel és be tudja indítani a megfelelő öngyógyító folyamatokat és a testet friss energiával tudja ellátni.  A lenti méregtelenítési módszerek közül ha csak néhányat tudsz beépíteni az életedbe, bár akkor is nagyon jó eredményt fogsz elérni és a tested frissebb, energikusabb lesz. Az ájurvédában a leghatékonyabb tisztítás a  Panchakarma kezelés, de otthon is nagyon sokat tehetsz néhány egyszerű módszerrel azért, hogy megtisztítsd a szervezeted. Az ájurvéda kíméletesen, megfelelő kezelésekkel és méregtelenítő gyógynövény készítményekkel, életmódbeli és táplálkozási módszerekkel segíti elő felhalmozódott méreganyagok eltávolítását a szervezetből. Az ájurvéda segítségével könnyedén és természetes módon tudsz megszabadulni a lerakódott szennyeződésektől és újra visszanyerheted energiádat, jókedvedet, jó emésztésedet, étvágyadat. Ehhez elegendő már egy 10 napos kúra is. A lehető legjobb eredmény eléréséért érdemes alkalmazkodnod  a természet változásaihoz és változtatni az évszakváltásnak megfelelően az életmódodon, napirendeden, étkezési szokásaidon.   Kerüld el a további méreganyag felhalmozódást Első lépésként kerüld el azokat a szokásokat, melyek méreganyagot (,,ama-t termelnek) * Túlevés vagy úgy enni, hogy az előző étkezést még nem emésztetted meg * Túl hideg ételek és italok fogyasztása * Nehéz, zsíros, cukros ételek és a túlzásba vitt húsfogyasztás * Rendszertelen étkezés * Túl gyors, kapkodó étkezés * Olyan étkezés, amikor nincs a figyelmed az étkezésen (pl. közben olvasol) * Túlevés és késő esti étkezés * Nem friss , vegyszeres(nem bio) , génmanipulált, feldolgozott ételek, tartósított élelmiszerek, konzervek, gyorsfagyasztott ételek * Dohányzás és alkoholfogyasztás * Mozgásszegény életmód   Méreganyagok kioldása A legjobb a lerakódott ama felszámolására a meleg víz. Forralj fel reggel tiszta minőségű vizet (pl forrásvíz) kb 10-15 percig - tehetsz bele gyömbért is. A vizet melegen kortyolgasd a nap során lehetőleg fél óránként kis kortyot - a vizet tartsd termoszban, hogy meleg maradjon. Jól támogatja a méregtelenítést, ha reggelenként egy pohár meleg citromos vízzel indítod a napod. Használhatsz ájurvédikus méregtelenítő készítményeket is, melyek olyan gyógynövényekből állnak, amik segítenek kioldani a lerakódásokat. A méregtelenítéshez a készítményeket mindig egyéni alkatodnak megfelelően válaszd ki, szükség esetén kérj segítséget hozzáértőtől.( szívesen ajánlok is akár számodra megfelelő minőségű készítményeket, melyeket én 15 éve alkalmazok)   Pörgesd fel az emésztésed Ahhoz, hogy az emésztésed erejét növeld, fogyassz könnyű, lédús ételeket. A méregtelenítés alatt kerüld el a zsíros, savanyú, olajban sült ételeket, tejtermékeket, húst, nyers gabonákat, édességeket, nassolást. Étkezés legyen mindig friss és könnyű, de tápláló. Mit fogyassz? jótékony ilyenkor a baszmati rizs, párolt zöldségek, nagyon kevés nyers saláta, mungbab, zöldségleves, ghí, friss párolt gyümölcsök, levesek.  Segítsd az emésztésed fűszerekkel: gyömbér, kurkuma, koriander, római kömény, édeskömény, hosszúbors, fekete bors. Ha teheted, a reggelit hagyd ki vagy csak valami könnyűt fogyassz. Az ebéd legyen ízletes, meleg étel és ne túl nagy mennyiség. A vacsorát ha tudod hagyd ki, ha nem akkor szintén nagyon könnyű étkezés legyen pl.: zöldségleves, rizsleves. Étkezési szabályok * Mindig nyugodt körülmények között egyél * Rendszeres időkben egyél, és délben legyen az ebéd * Ülve nyugodtan egyél, soha ne kezdj idegesen enni * Annyit egyél, amennyi jólesik, táplálkozz mértékletesen (legfeljebb háromnegyedig töltsd meg a gyomrod) * Étkezés közben ne beszéljünk, csak az étkezésre koncentrálj * Ne egyél amíg az előző ételt nem emésztetted meg  (3-6 óra) * Étkezés után maradj kicsit még nyugodtan ülve   Szánj időt a pihenésre A test számára igazi pihenés három esetben tud létrejönni. Alvásnál, rlaxációnál és meditációnál.  Az ősz amúgy is a Vata minőségét hordozza, ilyenkor az időjárás szelesebb, hűvösebb, ami könnyen kimeríti a szervezted, idegességhez, alvászavarokhoz, emésztési problémákhoz vezethet,  A vata kiegyenlítéséhez és a méregtelenítéshez több alvásra van szükséged. Hagyj időt a pihenésre, napközben is tarts szüneteket - menj ki sétálni a friss levegőre. Ne éjszakázz, feküdj le időben, lehetőleg este 22:00-ig és lehetőleg 06:00 előtt kelj fel. Távolítsd el a feszültséget az elmédből és a testedből. Naponta végezz relaxációt.  Ingyenesen letölthető relaxációt, ezen az oldalon találod: http:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.hu/­­2015/­­06/­­relaxacio-hatekony-stresszkezeles.html Tanulj meditálni és szánj időt minden nap arra, hogy kikapcsold a külvilág zajait és a meditációban megtapasztald a belső csendet, harmóniát.     Végezz könnyed testmozgást Naponta mozogj, sétálj, jógázz. Ájurvédikus testalkatodnak megfelelő könnyed mozgásformát válassz. A méregtelenítési időszakban célszerű olyan jógagyakorlatokat (ászana) végezned, melyek segítik az emésztő tűz felélesztését és a méreganyagok eltávolítását a szervezetből. Önmasszázs Minden nap végezz ájurvédikus önmasszázst (az ízületeknél körkörös a csontos részeknél hosszanti mozdulatokkal), amely fellazítja a szervezetedben lerakódott méreganyagokat. A masszázshoz a legjobb, ha érlelt szezámolajat használsz, de bármilyen alkatodnak megfelelő olaj is jó. Az önmasszázs után alaposan zuhanyozz le meleg vízzel.  Az önmasszázs részletes leírását itt találod: http:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.hu/­­2016/­­03/­­hogyan-vegezz-otthoni-ajurvedikus.html    Száj és nyelv tisztítás Építsd be a mindennapjaidba az ájurvéda száj és nyelvtisztítását. A szervezet sok méreganyagot halmoz fel a szájüregben és a nyelven lepedék formájában. Ennek a rendszeres, megfelelő eltávolítása fantasztikusan tisztítja a szervezeted.  A nyelvtisztításról részletesen itt olvashatsz: http:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.hu/­­2016/­­01/­­szajhigienia-meregtelenites.html   Érzelmi méregtelenítés Ne feledkezz meg arról sem, hogy a negatív érzelmek és az elfojtott érzelmek szintén méregeket hoznak létre a szervezetedben. Próbálj megszabadulni a negagítv érzéseidtől, neheztelésektől, haragtól, dühtől, aggodalmaktól, félelmektől. Alakítsd át a negatív érzelmeket pozitív érzésekké és tanuld meg a negatív érzéseket elengedni. Ehhez nagyon nagy segítség, ha jógafilozófiát tanulsz, mert megérheted hogyan működik az elméd és hogyan tudsz megszabadulni a negatív gondolatoktól, érzésektől. Az érzelmi méregtelenítésről egy későbbi cikkben írok majd részletesebben.    A méregtelenítés utáni időszak A méregtelenítés eredményeképpen elmúlik a testből a nehézségérzet, energikusabb, könnyedebb leszel, esetleg megszabadulsz néhány felesleges kilótól is:)  A méregtelenítés utána próbálj az étkezési szokásokból minél többet hosszútávon is fenn tartani. Fokozatosan térj vissza a nehezebb étkezésekhez, hogy ne terheld túl a megtisztított szervezeted. Tartsd fenn a testalkatodnak megfelelő testmozgást is rendszeresen. A méregtelenítés utáni időszak a legalkalmasabb életerőt, vitalitást fokozó készítmények fogyasztására.  Az ilyen készítmények (rasayanák) fogyasztását mindig tisztulási folyamat befejeztével kezd el. Amennyiben a szervezet nem tiszta és az energiacsatornákat eltorlaszolják a méreganyagok a legértékesebb, legcsodásabb roboráló szer sem tud megfelelően eljutni a sejtekhez és nem tudja kifejteni áldásos hatásait. Mindenkinek kívánok tisztább,energikusabb szervezetet, erősebb immunrendszert  :)

"Mézes"-lime-os szejtánsaláta avokádóval

2016. augusztus 1. Vegán muflon 

Volt szerencsém egyszer egy rádióreklámhoz, melyben nem tudtam nem felfigyelni a "chili és lime" kifejezésben hallható, igen kellemetlen áthallásra. De aztán lehet, hogy valóban AZT hirdették, és csak én használtam ezt a túl jóhiszemű írásmódot. Viszont, ha ezen szörnyű gyanúm igaznak bizonyul, máris adja magát a kérdés: ki lehet ezen termék célcsoportja? Mielőtt mélyebben belemennénk: az iménti bevezetővel csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy dolgozzunk esztétikus csengésű alapanyagokkal, ellentétben könnyen elvehetjük az olvasók étvágyát, ami egy gasztroblog esetében nem cél. Vagy legalábbis nem elsődleges. Így tehát, aki tud egy megfelelő szinonimát az avokádó kifejezésre, írja meg, légyszíves! Addig is jóhiszeműen szedjük elő a sublótból az alábbi összetevőket: 150g szejtánpor 40g búzaliszt 2dl langyos víz A páclöttyhöz: 2ek olívaolaj 1 tk só 2 gerezd fokhagyma 4-5 szelet jalapeno felaprítva 1 tk chilipor 2 ek agaveszirup 2 lime leve hovatovább: 1 fej jégsaláta vagy kínai kel (utóbbi angol neve: the chinese awakes) 2 db avokádó 6-8 szem koktélparadicsom 1/­­2 fej lilahagyma A szejtánport és a lisztet óvatlanul elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és összegyúrjuk. Az így kapott szürkeállomány állagú esszenciát fél óráig hagyjuk békében, és figyelmeztessük hozzátartozóinkat, hogy ne ijedjenek meg tőle. Ezt követően 4-5 egyforma részre nyiszatoljuk, és jó 3/­­4 óráig főzzük zöldségleves-alaplöttyben. Közben cicázás helyett egy edényben összeállítjuk a páclevet, és összekeverjük. A kész szejtánt körmönfont módon felcsíkozzuk, majd jó egy órára a páclébe tesszük. Ha megvan, kisütjük kevés olívaolajon. A salátát és az avokádót felkockázzuk, hozzáadjuk a felvágott paradicsomot, felcsíkozott lilahagymát, mindezt összeforgatjuk a szejtánnal, és az egész hóbelevancot meglocsoljuk a megmaradt páclével. Majd álmélkodva megzabáljuk.

Egyszerűen finom tavaszi zöldségleves

2016. május 2. Dulmina tündérkonyhája 

Aktuális kedvencem ez az egyszerű, de ízletes és tartalmas leves: Friss, zsenge zöldségféléket - karalábét, gyökeret, répát stb. - feldarabolok, és kevés olajon (vagy vajon) megfuttatom. Bulgurt szórok hozzá, azzal is pirítom még pár kavarásnyit, majd felöntöm vízzel, és pici sóval ízesítem. Körülbelül tíz perc elteltével, amikor a zöldség már majdnem puha, hozzászórok jó sok apróra vágott

Zöldségleves házi csigatésztával

2016. március 29. Éltető ételek 

Zöldségleves házi csigatésztávalAmikor szüleimnél vagyunk, a gyerekeim mindig csigalevest kérnek. Anyukám húslevesbe főzi, én viszont zöldséglevesbe. Végülis a lányaimnak mindegy, csak csigatészta legyen benne, amit anyukám készít még hagyományos módon, kézzel, 10 tojásból. Úgyhogy ebbe a jó zöldséges levesbe most ez került. Igazán finom, és laktató. Ha te gluténmentes változatban szeretnéd elkészíteni, akkor főzz bele 1 marék kölest. Hozzávalók: - 2 kisebb sárgarépa - 1 petrezselyemgyökér - 1 kis fej vöröshagyma - 1 szelet zeller - fél csésze zöldborsó - 2 kisebb burgonya - lestyán, petrezselyem - himalája só, bors - 1 evőkanál kókuszolaj - levesbetét: házi csigatészta vagy köles Elkészítése: - A zöldségeket vágjuk fel kis kockára. - Egy edénybe melegítsük fel a kókuszolajat, majd dobjuk rá a sárgarépát. Úgy 5 perces kevergetés után - amikor szépen megszínezi a répa a zsírt - adjuk hozzá  a többi zöldséget és a hagymát is. - Ekkor még 5 perces közös kevergetés után öntsük fel vízzel. Fűszerezzük. - Főzzük roppanósra, majd adjuk hozzá a tésztát. Kb. 5 perc és el is készült a levesünk.

Zöldséges lepény - gluténmentesen

2016. március 25. Élj harmóniában 

Zöldséges lepény - gluténmentesen Gluténmentes Zöldséges lepénySzeretek a konyhában kísérletezni és változatosan felhasználni alapanyagokat. A lepényeket, akárcsak a bögrés sütiket nagyon szeretem, mert gyorsan, könnyen elkészíthetőek, nem kell sokat bajlódni a mérlegeléssel.  Kevesebb konyhai műveletet kell elvégezni és a mosogatás is egyszerűbb:) Ma vegyesen gluténmentes lisztekkel készítettem egy zöldpaprikás zöldséglepényt. Hozzávalók 1 csomag sütőpor 1 bögre rizsliszt 1 bögre hajdinaliszt 1 bögre quinoaliszt 2 ek. sze zámmag 10 dkg vaj (vagy kókuszzsír) 1 tk. szódabikarbóna 1 ek oregánó (vagy bazsalikom) só bors 1,5 bögre víz 2 zöldpaprika  2 ek. lenmagliszt + 7 ek. víz  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!  A lenmaglisztet keverd el a 7 ek. vízzel és hagyd állni. Az előkészítéshez mosd meg a paprikát és vágd darabokra. A liszteket , sütőport, szódabikarbónát, fűszereket keverd össze egy tálba, majd morzsold el benne a vajat és végül az áztatott lenmaglisztet keverd hozzá. Önts hozzá vizet fokozatosan és keverd jól el.Gyorsan dolgozz, hogy a száraz hozzávalók ne legyenek sokat a nedves hozzávalókkal. A masszát öntsd egy sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett tepsibe és helyezd a tetejére a paprika darabokat. Tedd a sütőbe és kb. 180 fokon süsd addig, amíg jól átsül és a paprikák kicsit elkezdenek megpirulni rajta - vigyázz ne égesd meg.(kb. 35 p)

Avokádós tortillaleves

2016. február 17. Vegán muflon 

Tortillaleves, hogyne. Állatságokat én is tudok mondani: buktafőzelék. Turbinametélt csapágyas melltartósalátával. Konfitált ateizmusragu  ok-okozati összefüggésekkel és geocentrikus világnézettel tálalva. Máskor, ha nagyon mexikói akarsz lenni, inkább takarítsál feketén egy texasi McDonalds-ban! - eddig a kétkedők hangja. Pedig a tortillaleves nagyon is létező jelenség, és olyannyira autentikus, hogy a bevándorlási hivatal kis híján rám törte az ajtót, miközben elkészült. Beszerzendő: 1 fej vöröshagyma 1 sárgarépa 1 kaliforniai paprika ízlés szerint jalapeno paprika (tehát egy tartályhajónyi, meg még egy kicsi) 4 gerezd fokhagyma 1 tk oregánó 1 tk őrölt kömény 1 tk chilipor 400 g (azaz egy konzerv) vagdalt paradicsom 1 dl paradicsomszósz 3 csésze zöldségleves-alaplé (ezt én sem tudom micsoda, de a leveskocka-víz kombóval állítólag helyettesíthető - üdv: a négyszeres Michelin-csillagos blogger) 1 db lime leve 2-3 ek csicseriborsó 4-5 kukoricatortilla 1 avokádó só/­­bors El-ké-pesz-tő-en forradalmi indításként a felkockázott vöröshagymát megpároljuk. Hozzáadjuk a szintén felkockázott sárgarépát és a kaliforniai paprikát, és jó három percig közepes lángon kevergetjük. Hozzápasszítjuk az összetört fokhagymát, a felaprított jalapenót és a fűszereket, majd fél percnyi cicázás után minden rutinunkat latba vetve hozzáadjuk a vagdalt paradicsomot és a paradicsomszószt. Belefacsarjuk a lime-ot, majd jöhet a legbizarrabb(nak tűnő) összetevő, a 2cm-es kockákra vágott kukoricatortilla. Ezt az elegyet - ha nincs jobb dolgunk - jó tíz percen át főzzük kis lángon, majd levesszük a tűzről, és egy botmixer nevezetű aparát segítségével összeturmixoljuk. Kegyelemdöfésként hozzáadjuk a felkockázott avokádót, és csicseriborsóval dekoráljuk a hatásvadász ételfotó érdekében (is).

Zöld gazpacho

2016. január 4. Vegán muflon 

"Hideg zöldségleves a januári tundraidőben? Megérdemelné, hogy kapával szeljék ketté a fagyott kukoricaföldön, maga kontár vadparaszt hernyómenyét!" - írta kedves olvasóm, Kalányosi Jenőné Pölöskefőről, miután értesült róla, hogy milyen recepttel készülök éppen. És bár Tömlő néni felvetése alapvetően jogos, akad egy komoly érv a nyers vegán ételek mellett januárban: történetesen, hogy a karácsonyi-szilveszteri fogyasztás következtében a legtöbben csak abban különböznek a Titanictól, hogy a jéghely nem törné ketté őket, hanem körülfolynák azt. A nyers vegán kaják pedig olyan viszonyt ápolnak a fogyással, mint Micimackó Malackával. Ráadásul utánajártam: a központi fűtés feltalálása óta állítólag már az emberek sokkal komfortosabban tudnak télen hideg ételeket beiktatni táplálkozásukba. Ennek szellemében a hozzávalók: 4 szál újhagyma 100 gramm spenótlevél 1 avokádó 2 gerezd fokhagyma 1.5 dl növényi joghurt 1 nagyobb uborka 3-4 evőkanál sherry vagy vörösborecet 1/­­2 marék bazsalikom, menta és petrezselyem 1.5 dl víz só, bors kevés olívaolaj Az összetevőket az olívaolaj kivételével egy tálba helyezzük, majd botmixerrel nekiesünk. Jó két órán át hagyjuk összeérni, addig felváltva sörözünk és vegán jégkrémet fogyasztunk az erkélyen. Ha összeért, meglocsoljuk némi olívaolajjal, és szájjal megesszük.


Az összes 'zöldséglé' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!