Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Lasagna vöröslencse raguval és fokhagymás spenóttal (vegetáriánus)
Reagálnak egymás félelmére, és fájdalmat is érezhetnek a halak
Reagálnak egymás félelmére és fájdalmat is érezhetnek a halak
3 kreatív recept a Vegajó legfinomabb alapanyagaival, amiket az egész család imádni fog
aszaltmeggy receptek
Citromos fügelekvárral vagy anélkül...
Egy írás szerint: ,,Az amerikaiak a zabpelyhet úgy eszik, hogy megfőzik előbb, vagy sütőben megpirítják. Nocsak, ezek az amcsik tudnak valamit, nem eszik a gabonát nyersen! A főtt változat egyszerű magyar kifejezéssel illetve nem más, mint a zabkása. A boltok polcán lévő (hőkezelés nélküli ) müzlik helyett pedig bátran fogjunk bele a crunchy granola, magyarul ropogós müzli készítésébe. Kis mennyiséggel nem érdemes bajlódni, a sült müzli légmentes üvegekben 1-2 hétig eláll, bár a szavatossági időt otthoni körülmények között még nem sikerült tesztelnem, a gyerekek mindig hamarabb megették a lesütött adagot. Banános granola: 250 g zabpehely 80 g durvára vágott mandula 80 g tökmag, napraforgó 2 nagyon érett banán 3 ek. kókuszolaj 2 ek. méz vagy juharszirup 1/2 tk. vanília őrlemény csipet só ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy nagy tálba keverjük össze a száraz hozzávalókat, míg egy kisebb edénybe a folyékonyakat. A kezünkkel alaposan dolgozzuk össze a száraz és a nedves hozzávalókat. A banánt villával pürésítsük és azt is keverjük hozzá a masszához, majd egyenletes rétegben terítsük el a sütőlemezen. Süssük 15-20 percig, de félidőkor keverjük át egyszer. Folyamatosan ellenőrizzük, mert a méz miatt könnyen megéghet. Hagyjuk teljesen kihűlni és csak ezután tegyük légmentesen zárható üvegbe. Aszalványokkal dúsíthatjuk ( pl. mazsola, aszaltáfonya, aszaltmeggy, aszaltananász, stb ). Csokirajongók durvára vágott csokidarabokat is tehetnek a keverékbe. Ráérős reggeleken királyi módon tálalhatjuk a granolát. Ehhez egy szuperfoodnak felcimkézett élelmiszert ajánlok, a chia magot: nagy erőt egy piciny magban. Az ára senkit ne riasszon vissza, cirka 100 Ft-ba kerül napi egy evőkanálnyi adag, amiről azt kell tudni, hogy teljes értékű fehérjeforrás, kitűnő rostforrás, tele van kalciummal és ötszörös mennyiségű vas van benne, mint a spenótban. Az ételek ízét nem befolyásolja, teljesen semleges ízű. Ár-érték aránya magasan a péksütemények felett áll. Chia puding: 250 ml tej ( opcionálisan zab-,rizs- vagy mandulatejet ) 4 ek. chia mag 1/2 citrom héja ( bio) Meleg alma-mag keverék: 1-2 ek. vaj vagy kókuszolaj 1-2 ek. méz vagy juharszirup 1 nagy alma 50 g napraforgó, 50 g tökmag, 50 g szezámmag 1/2 tk. fahéj csipet őrölt gyömbér csipet só --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A chia puding hozzávalóit alaposan összekeverjük és hagyjuk állni a hűtőben, hogy a magok megduzzadjanak. A meleg almás keveréket egy teflonos serpenyőben készítjük el. Felolvasztjuk a zsiradékot és rádobjuk az apró kockákra vágott almát a magokkal és a fűszerekkel. 5 percig pároljuk, míg az alma kicsit karamellizálódik, a magok pedig ropogóssá válnak. Ezek után jöhet a rétegezés poharakba. Alulra egy kanál chia puding ( koncentrált erő ), majd néhány kanál natúr joghurt. Mindezek tetejébe az előre elkészített granola, majd a meleg alma-mag keverék. Ha a kamra polcán találunk dugiban lekvárkülönlegességet, azt is vegyük elő. Mondjuk egy cukormentes citromos füge lekvárhoz mit szóltok? Januárban mi így indítottuk az évet. Mit is kívánhatnék ennél többet: chia magban és granolában gazdagot! Tipp: kisebb, zárható üvegben rétegezve magunkkal vihetjük, szorgos munkanapok tízóraijának kitűnő, csak a kanalat ne feledjük otthon. forrás: green kitchen stories
Gyógyító ételeink- zab, zabpehely
Már évek óta zabpelyhet használunk szinte minden sütemény és tésztás étel készítésekor, így úgy gondoltam, hogy igazán megérdemel egy bejegyzést. A zabot már évszázadok óta ismerjük, és előszeretettel használjuk. Anyáink, nagyanyáink zabkásán nőttek fel, majd ahogy megjelentek a müzlik és gabonapelyhek, egyre inkább feledésbe merült. Napjainkban azonban újra fénykorát éli, nagy szerencsénkre. Magas rost és vitamin tartalma igazán értékessé teszi. A benne található élelmi rostok egyik része vízben oldható, másik oldhatatlan. A vízoldékony rostoknak köszönhető, hogy a zabnak igen alacsony a glikémiás indexe, tehát képes stabilizálni a vércukorszintet. Az oldhatatlan rostok pedig a bélrendszer normál működését támogatják, segítik a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Elősegítik a rák megelőzését. Összefoglalva, tehát: - gazdag B- és E-vitaminban (a B-vitaminok az idegrendszert támogatják, az E-vitaminnak pedig sejtvédő szerepe van) - elengedhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz (vas, kalcium, kálium, magnézium, foszfor) - magas a fehérjetartalma (vegetáriánusok!) - lúgosító hatású Cukorbetegeknek, bőr és emésztési problémákkal küzdőknek, és stresszes életmódot folytatóknak különösen ajánlott a zab, zabpehely fogyasztása! Bátran használható bármilyen sütemény, főzelék, zöldségkrém, fasírt készítésekor. Íme néhány javaslat: http://biovilag.blogspot.com/2011/12/aszaltmeggyes-cookie.html http://biovilag.blogspot.com/2011/12/mandulas-suti.html http://biovilag.blogspot.com/2012/03/kenyer-sutobol.html Ani :)
Gyógyító ételeink- méz
A méz gyógyító, egészségvédő hatásairól bizonyára mindenki hallott már. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Évszázadok óta használjuk megfázás kezelésére, baktériumölő tulajdonságai miatt pedig sebek kezelésében is hatásos. Remekül helyettesíti a cukrot, így fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják. Fogyasztása télen különösen ajánlott! Segítségével könnyedén átvészelhetjük ezt az időszakot betegségek nélkül. A mézben található legjelentősebb vitaminok: B1, B2, B5, B6, A-, E-, C-vitamin A B-vitaminok az idegrendszer megfelelő működését, a sejtszintű folyamatokat támogatják, szerepet játszanak az egészséges bőr és haj fenntartásában. Az A-vitamin a látáshoz nélkülözhetetlen, valamint szintén az egészséges bőr fenntartásához járul hozzá. Az E-vitamin antioxidáns hatásairól nevezetes, a C-vitamint pedig azt hiszem nem kell bemutatnom. :) A mézben található ásványi anyagok: vas, kálcium, foszfor, magnézium, kálium, nátrium. A bőrszépítésben is régóta használatos. Gondoljunk csak a mézet tartalmazó kozmetikumokra, vagy akár a mézes masszázsra, melynek a szépítésen túl egészségvédő hatásai is bizonyítottak. Csak egy recept a sokból, mely méz hozzáadásával készül, és remek téli majszolnivaló. :) http://biovilag.blogspot.com/2011/12/aszaltmeggyes-cookie.html Végül pedig egy blog, melyet a figyelmetekbe ajánlok: http://mez-mez-mez.blogspot.com/ Köszönet érte a szorgos méhecskéknek! Ani
Aszaltmeggyes cookie
Hétvégén mindig kedvem támad valamit sütni, de általában az egyszerűbb recepteket szeretem. Most, hogy itt a hideg idő egy csésze forró teához vagy kávéhoz ajánlom a következő süteményt, melynek receptjét a Vegavarázs oldalon találtam. Hozzávalók: 25 dkg olvasztott margarin vagy vaj 15 dkg zabpehely 4 evk rizsszirup vagy méz 10 dkg liszt 5 dkg kókuszreszelék 15 dkg aszalt meggy 1/2 csomag sütőpor 1. A rizsszirupot kikeverjük a margarinnal, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót és összedolgozzuk a tésztát. 2. Kis gombócokat gyúrünk, amiket sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezünk, és kézzel vagy egy pohár talpával kilapítjuk őket. 3. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A kókusz és a meggy isteni párosítás! Ildi :-) 2010. december
Az összes 'aszaltmeggy' találat megjelenítése »