étterem receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Tejfölös tészta

Kovásszal készült fahéjas granola kókuszchips-szel (laktózmentes, vegán)

Medvehagymás cukkinis quiche (vegetáriánus, vegán)

Medvehagyma pesto dióval: frissítő tavaszi szósz tésztára vagy szendvicsbe

Medvehagyma-krémleves burgonyával: mindössze 30 perc alatt elkészül










étterem receptek

Szív alakú Valentin-napi pizza: tökéletes a bekuckózós randiestéhez

2024. február 13. Prove - a világ vegán szemmel 

Ez a könnyen elkészíthető, szív alakú Valentin-napi pizza tökéletes választás, ha étterem helyett idén otthon töltenéd ezt az alkalmat. A házilag készített pizza úgy kelt lenyűgöző hatást, hogy közben egyáltalán nem olyan bonyolult elkészíteni, mint az elsőre gondolnád. De természetesen előrecsomagolt, kész pizzatésztából is készítheted - ehhez a kör alakúra nyújtott változatot ajánljuk, ezt ugyanis… The post Szív alakú Valentin-napi pizza: tökéletes a bekuckózós randiestéhez appeared first on Prove.hu.

Megélhetési okokból hús és tejtermék is felkerült egy vegán étterem étlapjára

2024. február 5. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy eddig csak növényi ételeket kínáló brit étterem abban látja a túlélés kulcsát, ha az eddig teljesen vegán étlap húsos elemekkel bővül.  Drámai döntésre jutott be a Nomas Gastrobar nevű vegán étterem tulajdonosa, Adonis Norouznia. Arról tájékoztatta a hely követőit a közösségi oldalakon, hogy ezentúl húst is lehet majd náluk kapni - írta meg a… The post Megélhetési okokból hús és tejtermék is felkerült egy vegán étterem étlapjára appeared first on Prove.hu.

Ázsiai tofus-zöldséges pirított tészta

2024. január 27. Prove - a világ vegán szemmel 

A pirított tészta minden bizonnyal azon vegán ételek egyike, amit ázsiai gyorsétteremben mindenki evett már. Az otthon elkészített változat azonban sokszor a közelébe sem ér ezeknek. Most megmutatjuk, hogyan tudsz ugyanolyan finom pirított zöldséges tésztát készíteni, mint az éttermi változat. Bioboltokban, ázsiai boltokban, szupermarketek nemzetközi részlegén az összes különlegesebb hozzávalót könnyedén beszerezheted. Hozzávalók 3 személyre… The post Ázsiai tofus-zöldséges pirított tészta appeared first on Prove.hu.

Itt az új HappyCow-lista a 20 leginkább vegánbarát városról

2024. január 24. Prove - a világ vegán szemmel 

A leghíresebb vegán étteremkereső alkalmazás ismét megjelentette a listát, amelyben a leginkább vegánbarát városait rangsorolja. Számos kritérium alapján döntik el, hogy melyik város melyik helyre jogosult a listában. Ezek közé tartozik a vegán éttermek és üzletek száma, a vegán közösség aktivitása és az éves növekedés. Az öreg kontinens most is jól szerepelt, a húsz városból… The post Itt az új HappyCow-lista a 20 leginkább vegánbarát városról appeared first on Prove.hu.

Billie Eilish és Finneas OConnell vegán éttermet nyit Los Angelesben

2023. december 3. Prove - a világ vegán szemmel 

A világhírű testvérpáros legújabb együttműködése nem egy új fülbemászó sláger, hanem egy vegán étterem Los Angelesben. A vendéglátóiparban kevésbé tapasztalt zenészeket Nic Adler segíti, akinek a nevéhez számos jól menő étterem köthető. Az új hely, az Argento egy olasz stílusú étterem lesz, ahol kitüntetett szerepet kapnak majd a friss zöldségek. A nyitás decemberben várható. Billie… The post Billie Eilish és Finneas OConnell vegán éttermet nyit Los Angelesben appeared first on Prove.hu.

Bezárásokra kényszerül Lewis Hamilton vegán étteremlánca

2023. november 29. Prove - a világ vegán szemmel 

A Neat Burger vegán étteremlánc a veszteségek miatt kénytelen még karácsony előtt felszámolni négy londoni üzletét. A Leonardo DiCaprio befektetésének segítségével megnyitott New York-i, illetve a dubaji és milánói éttermek működnek tovább, négy másik londonival egyetemben. Az Egyesült Királyság területén található összesen nyolc étterméből négyet valószínűleg be kell zárnia a Neat Burgernek. Ez az a… The post Bezárásokra kényszerül Lewis Hamilton vegán étteremlánca appeared first on Prove.hu.

Egészséged megőrzésének titka

2023. július 27. Élj harmóniában 

Egészséged megőrzésének titka Az egészséged megőrzésének titka, a megfelelő, egészséget támogató, rendszeres szokások kialakítása. Amikor valaki beteg lesz, a nyugati gyógyítás próbálja enyhíteni a tüneteket, de nem keresi meg a probléma kiváltó okát és nem segít a betegeknek azt felszámolni. Ha valaki ugyanazt csinálja mint korábban, miért várja bárki azt, hogy más eredményt kap. Az ájurvéda nagy hangsúlyt fektet a napi rutin kialakítására. Ha naponta szánsz egy kis időt arra, hogy megszabadulj a feszültségektől (relaxálj), táplálkozz egészségesen, aludj eleget, mozogj az állapotodnak megfeleleően, azzal sokkal többet érsz, mintha 2 hétig nem mozogsz és utána valami fitness teremben kifulladásig sportolsz vagy szombaton egész nap alszol, hogy pótold a heti elmaradásodat, vagy heti 1 napig koplalsz, hogy ledolgozd a héten elfogyasztott édességeket, gyors étteremi ételeket:) Alakíts ki egészséget támogató szokásokat, de csak lépésről lépsére. Az ájurvéda nem javasolja, hogy hirtelen minden szokásodat megváltoztasd. Ha úgy érzed az egészséged megőrzéséhez vagy akár megfelelő napi rutin kialakításához, támogatásra, segítségre van szükséged, nyugodtan kérj hozzám konzultációs időpontot. szeretettel várlak  Kati Rólam bővebben itt olvashatsz: https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­oktatoink eljharmoniaban@gmail.com +36 30 343 6429  

A 125 éves pesti vegán hagyományokat ünnepli a GreenGorilla pizzéria

2022. február 10. Vegetáriánus receptek 

A 125 éves pesti vegán hagyományokat ünnepli a GreenGorilla pizzériaÉvszázados híreket olvashatunk mostantól a GreenGorilla pizzéria dobozaira nyomtatva. Az akció célja ismeretterjesztés: a hajdani újságcikkekből ugyanis kiderül, hogy a vegán életmódnak milyen komoly múltja van már a magyar fővárosban. Így például eddig valószínűleg kevesen tudták, hogy a Millenium évében is volt már Pesten a konyháján minden állati eredetű összetevőt mellőző étterem.

A tavaly nyáron megnyílt GreenGorilla a fővárosban jelenleg az egyetlen olyan beülős pizzéria, ahol kizárólagosan növényi alapanyagokat használnak. Utóbbi egy vegán helyen persze magától értetődő – ez a fajta tudatosság itt ugyanakkor kiterjed a pizzériában előforduló összes, állatkísérlet-mentes mosogató és tisztítószerre, ahogyan az újrafelhasznált és lebomló csomagolásokra is. A pizzéria most a teljesen növényi eredetű étkezést népszerűsítendő kampányba kezdett, amelyből kiderül: Pesten már 125 éve is volt vegán étterem.

„Jelenleg sokan úgy gondolják, hogy a vegán életmód valamilyen múló újdonság, újkeletű divathóbort. A magunk lehetőségeivel most mi is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy eloszlassuk ezt a tévedést, és ezáltal is mind többen kedvet kaphassanak a növényi alapú étkezéshez. A múlt ismerete nélkül nincsen jövő. Ezért jelentetjük meg újra azokat az újsághíreket a pizzásdobozainkon, amelyek még Budapest vegán történelmének hajnalán keletkeztek” – mondja Bíró Attila, a GreenGorilla alapítója.

Archív cikkes pizzásdoboz és lencsés pizza

A dobozokra került például a Pesti Hírlap egy 1899-es cikke, amelyből kiderül, hogy egy és negyed évszázada, „a millennium évében, 1896. május 3-án létesítette egy Schulz Janka nevű berlini nő a Pipa utcában az első vegetárius-éttermet.” A Pomona nevű helyről pár évvel később a Magyarország című lap már mint vegán étkezdéről emlékezik meg, mondván: „vendéglőnek elég különös, mert nemcsak szeszes italokat nem adnak benne, de húst, vagy állati termékeket sem.” Ezek az archív cikkek a GreenGorilla pizzásdobozokon most teljes terjedelmükben elolvashatóak.

A Dohány utca 88. szám alatt található GreenGorilla, amely egy szinte teljes egészében növényi táplálkozást folytató főemlősről kapta a nevét, a vegán elkötelezettségtől eltekintve a pizzasütés klasszikus hagyományait követi. A tészta készítéséhez kizárólag olasz pizzalisztet, sörélesztőt, szárított kovászt, extra szűz olívaolajat, valamint sót használnak. Erre kerülnek a saját recept alapján kreált szószok, a paradicsomos öntet és a bolognai, valamint a „nemtejfölös” alapok és persze a vegán feltétek is. Pizza alapanyagok esetében a sajt kulcskérdés: itt Hárskúti Attila kisüzemi körülmények készült, a vegán közösségben évek óta népszerű növényi sajtja olvadozik a pizzarétegek tetején. Giuseppe Cuoco, az olasz pizzaszakács pedig salernói és milánói kemencék mellett alapozta meg pizzasütő tudományát. A 125. évfordulóról megemlékezve a GreenGorillában a bolognai pizza most lencsével készül, mivel utóbbi az egyik kiemelt alapanyag volt a már említett Pomonában.

A pizzériában dolgozók egyenként is elkötelezettek az állatvédelem mellett. Közülük Bíró Attila éveken keresztül segítette a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány munkáját, a hagyományt folytatva pedig adománygyűjtő napokat is tartanak az üzletben - ilyenkor minden pizzából 500 Ft az Alapítvány számlájára kerül. A Jane Goodall Intézettel is együttműködik a GreenGorilla. Egyebek mellett úgy, hogy gyűjtőpontként funkcionál a már használhatatlan mobilkészülékek számára az Intézet által indított kampányban, megnyerhető pizzával és kisebb ajándékokkal bátorítva a telefonok, tabletek, fülhallgatók leadását. (A mobiltelefonokhoz szükséges ércet Afrikában gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket - a készülékek újrahasznosítása világszerte ezen a kritikus problémán is igyekszik enyhíteni.)

Világszerte terjed a vegán és vegetáriánus életmód, itthon is

Az állati eredetű származékokat teljesen mellőző életmód az egész világon egyértelműen növekvő trend: az Egyesült Államokban a vegán populáció 15 év alatt 300 ezerről a konzervatív becslések szerint is 10 millióra nőtt, míg egy másik, korábbi felmérés 20 millióra tette az amerikai vegán lélekszámot. Németországban például a 18-29 évesek 11, Lengyelországban 7 százalékuk már teljesen növényi alapú étrendet követ. Itthon egyelőre nincsenek megbízható releváns adatok, a vegán táplálkozás hívei Magyarországon körülbelül a populáció 1-2 százalékát tehetik ki.

Más kultúrákban a nem feltétlenül vegán, de húsmentes étkezésnek eleve történelmi hagyományai vannak: India például a társadalmi méretekben elterjedt vegetarianizmus egyik iskolapéldája. A dél-ázsiai országban élők közel 40%-a ilyen étrendet követ, Jamaicában és Vietnámban pedig körülbelül 10% ez az arány.

A GreenGorilla kínálata a Dohány utcai üzleten kívül több ételfutár weboldalán is elérhető.

Győri Ildikó

Szeretnék-e külföldi jógatáborokat szervezni?

2021. május 24. Élj harmóniában 

Szeretnék-e külföldi jógatáborokat szervezni?  Kaptam ma egy kérdést egy csoportban... "Te nem akarsz szervezni külföldi jógatáborokat is? " Gondoltam a válaszomat megosztom veletek... "Nem tervezzük, mi kicsit már környezettudatosan élünk, legalább is igyekszünk Nagyon komoly környezeti terhelés utazgatni külföldre, főleg csoportosan (mi magunk se járunk) és az élmény megéléséhez szerencsére nem számít hol vagy... ha valaki élvezi a szép tájat, napsütést és jó a társaság tud pihenni, akkor nem kap kevesebbet ebből az élményből pl. a Pilisben, mintha a világ másik táján élvezi a szép tájat és a napsütést. Ha valaki eszik egy jót abból amit a piacon vásárolt és magának főzött és jól lakik, ízlik neki az étel, nem kap kevesebb élményt, mintha sok sok ezer forintból méregdrága étteremben evett volna. Ha valami egy embernek ad egy jó élményt, attól hogy drágább vagy messzebb van, nem lesz nagyobb az élmény. Ma sajnos sokan attól szenvednek, hogy mindig azt hiszik ha ezt vagy azt megvehetik, ide oda elmehetnek akkor boldogabbak lesznek, nagyobb élményekben lehet részük. Volt egy boldogságkutatás - valamleyik amerikai egyetemen - ahol kihozták Banglades nyomornegyedeiben az emberek boldogabbak, mint New York elit negyedeiben. Eleve egy utazásra mindenki elviszi magával a saját elméjét, ha az elme tud békést lenni, akkor a Pilisben is tud és lesz boldogságérzet, szuper élmény érzet és feltöltődés. Ha meg nem, akkor a világ legdrágább utazása sem hoz békét és feltöltődést, marad az elégedetlenség, a másra vágyás, a következő út tervezgetése. a remény, hogy ha majd egy jobb, menőbb utazásra mehet talán jobb lesz... Plusz egy repülőút nagyon kimeríti a szervezetet, csökkenti a pránát " Összességében minden utazás csökkenti a pránát, az életerőt és megzavarja a Vata-t. Nem véletlen, hogy utazás alatt nem sok mindent csinálsz, de fáradtnak érzed magad utána. Valamint utazáskor a vata renellenességeket is sokan tapasztalják magukon - idegesség, szorongás, alvás zavar, emésztési zavarok, székrekedés, bőrszárazság, puffadás. Ha pl Kapha alkatod van, terészetesen elképzelhető, hogy semmilyen tüneted nem lesz:) Figyeld meg magad.a testérzeteket, a légzésedet, az energiaszintedet utazás előtt, közben és után. Nem árt tudatosnak lenni arról és okosan mérlegelni, hogy egy utazásnál mennyi a haszon és mennyi a veszteség. Ha a távoli helyre nyaralás eredménye kimerültség, feszültség, emésztési zavar, etc. akkor lehet érdemesebb egy olyan utat választani, ami kevésbé veszi igénybe a szervezeted. Természetben lenni mindig a lehető legjobb, mert pránával tölt fel. Ha teheted élvezd a friss levegőt, a csendet, a szép panorámát...menj erdőbe, kirándulni, víz mellé és kerüld egy a zsúfolt, rossz levegőjű, zajos nagyvárosokat. Jó nyaralást kívánok:) szeretettel Kati

Vegán étterem kapott Michelin-csillagot Franciaországban

2021. január 19. Hírek 

A tulajdonost kezdetben elutasították a bankok, mondván, hogy bizonytalan és kockázatos a veganizmus jövője.

Az én átalakulásom

2020. március 28. Beautilicious 

Az én átalakulásom Talán a blog kezdetekor meséltem Melman és Glória történetét, melyben én játszottam a  víziló szerepet. Nagyon sok dicséretet és figyelmet kaptam, mikor súlyom látványosan csökkent, ám a hév annyira elkapott, hogy az idő múlásával ez egészen az anorexiáig fajult, melyhez ráadásul orthorexia is társult. Nehéz idő volt, mert minden egészségügyi probléma mellett egy nagyobb problémával kellett megküzdenem. Eltávolodtam barátaimtól, rengeteget veszekedtem szeretett családtagjaimmal, érzelmileg teljesen labilis voltam, és egyszerűen nem vettem észre, ami körülöttem történik. Állandó tartózkodási helyszínem a konyha vagy az edzőterem volt. Ezzel mindaddig nincs probléma, míg az ember egyensúlyt tud tartani az egészséges életmód és a szociális élete terén. Sokan próbáltak segíteni, de hiába. Mikor azt vettem észre, hogy teljesen egyedül maradtam elkezdtem érzékelni a problémát, sok elhatározást tettem, de valahogy mind kudarcba fulladt. Számos kísérletet tettek, hogy pszichológushoz menjek, ami talán indokolt is lett volna,mivel a szó szó szoros féltem a kilóktól, és minden gondolatom ekörül forgott. De az embernek úgy ahogyan a legnagyobb ellensége, a legnagyobb támogatója is saját maga. Elkezdtem diákmunkát vállalni egy étteremben, és egy szuper csapatot ismertem meg. Imádtam bejárni dolgozni, és úgy éreztem boldog vagyok. Csatlakoztam egy szuper csoportos órához az edzőteremben, ahol szintén sok motiváló személyre bukkantam. Az új társaság, és a sok nevetés elfeledtette velem az állandó problémámat, és sikerült rádöbbenteniük arra, hogy mik is az igazán fontos dolgok az életben. Tudom mit éltem át, és szeretnék segíteni mindenkinek abban,hogy ezt elkerülje, így ha másra nem is, ez az időszak tökéletes volt arra, hogy rátaláljak az utamra.  Beiratkoztam az OKJ-ra, és elkezdtem sportoktatóként tanulni. Mindeközben az egyetemre is felvételt nyertem, ahol jelenleg dietetikusnak tanulok. Nagyon szeretem a jelenlegi életem, és mindenkinek azt javaslom aki hasonló cipőben jár, hogy élezze az életet, és ne görcsöljön rá a külsőségekre. Figyelj arra, hogy mozogj eleget, és süss-főzz egészségesen akár családoddal, barátaiddal. A dolgok sokkal egyszerűbbek mind gondolnád, csak lazíts!

Húsmentes hamburgerek: a kézművestől a majdnem gyorséttermiig

2019. július 28. Hírek 

Végigjártuk Budapestet, hogy megnézzük, milyen lehetőségek vannak azok számára, akik valamiért kerülnék a nagyobb étteremláncokat.

Teszt: Veganeeta Home, Balatonalmádi

2018. július 18. Zizi kalandjai 

Másodjára mentünk Ancsáékhoz, a balatonalmádi Veganeeta Home-ba, amikor ezt az interjút készítettem egy finom kávé (kókuszos shakerato) mellett. Imádom, hogy növekszik a vidéki vegán helyek száma. Szegeden jártam már a Vegazzo-ban, a Balatonalmádiban lévő Veganeeta Home pedig az első vegán Balaton környéki étterem, amely felkerült a Balatoni Gasztrotérképre is! Az étteremben uralkodó... Source

Van igazán jó vega étterem Budapesten? Kipróbáltuk!

2018. március 19. Hírek 

Vega vagy és ennél egy jót a városban? Vagy csak érdekel a növényi alapú konyha? Hambit vagy humuszt ennél? Megnéztük a legjobb budapesti helyeket.

Végleg felhagyott a macskahús kereskedelmével egy vietnámi üzlet

2023. december 21. Prove - a világ vegán szemmel 

A Humane Society International állatvédő szervezet programjának köszönhetően bezár egy macskahúst felszolgáló étterem és vágóhíd. Az öt éve üzemelő intézmény vezetője nem tudta tovább folytatni a kegyetlenséggel járó tevékenységet, ezért megkérte a szervezetet, hogy segítsenek az átállásban. A vágóhídon lévő húsz macska az állatvédőkhöz került, nekik megpróbálnak gazdit keresni. A tulajdonos az étterem és vágóhíd… The post Végleg felhagyott a macskahús kereskedelmével egy vietnámi üzlet appeared first on Prove.hu.

Vegán pizzázó Budapest szívében - újra megnyitott a Vegazzi

2023. november 29. Prove - a világ vegán szemmel 

Az olaszos csengésű Vegazzi elnevezésnek is része lehet abban, hogy akik a Jókai utcai pizzéria ajtaján belépnek, nem feltétlenül növényi alapú étlapot keresnek. Az Anker’tből már jól ismert, Preyer György által vezetett ,,specialty étterem a minőségével, azon belül is a tökéletes tésztájával kíván hódítani. Hogy mindezt száz százalékosan izgalmas növényi alapanyagokat használva teszi, az megálmodójának… The post Vegán pizzázó Budapest szívében - újra megnyitott a Vegazzi appeared first on Prove.hu.

Megmenekült egy languszta, miután az étterem vendége visszadobta a tengerbe

2023. szeptember 27. Prove - a világ vegán szemmel 

Megesett a szíve az asztalához kihozott langusztán annak a hölgynek, aki egy előkelő olasz étteremben úgy döntött, inkább visszadobja az állatot a tengerbe. A döntés azért is tiszteletreméltó, mert a hölgy kifizette a ,,vacsoráért felszámolt borsos árat, vagyis az étterem személyzetének egy szava sem lehetett. Sőt, elmondásuk alapján meg is indította őket a nemes cselekedet.… The post Megmenekült egy languszta, miután az étterem vendége visszadobta a tengerbe appeared first on Prove.hu.

Rigó Jancsi (vegán)

2022. december 11. VegaLife 

Rigó Jancsi (vegán)Sütemény, ami személynevet hordoz? Nem véletlenül. Ki is volt Rigó Jancsi? Rigó János (Pákozd, 1858. augusztus 23. - New York, New York, 1927. február 3.) az egyik legismertebb cigányprímás, aki ötévesen már hegedűt vett a kezébe. A tanítótól lopott húrokat hozzá, amiért az esperes kérésére bocsánatot kért. E gesztusáért nála maradhattak a számára nagy kincsek. Ezután órák hosszat gyakorolt mindennap a szabadban: az erdő, a nádas világa hálás közönség volt: egymásnak muzsikáltak. Ez a sütemény a nevét tehát Rigó Jancsi híres magyar cigányprímásról kapta. Milyen történet fűződik a prímás nevéhez? Ő az, aki elcsábította és feleségül vette Clara Ward, Caramane-Chimay hercegnőt, az amerikai milliomos E. B. Ward egyetlen lányát, aki Joseph Caraman-Chimay belga herceg felesége volt. Jancsi és Clara 1896-ban találkozott, amikor Rigó Jancsi egy párizsi étteremben játszott, ahol Clara férjével, Joseph herceggel vacsorázott. 1896 és 1898 között az újságok sokat foglalkoztak a prímás és a hercegnő házasságával. A tortát az azt készítő cukrász Rigó Jancsi és a romantikus szerelmi történet tiszteletére nevezte el. A recept Hozzávalók a piskótákhoz - 32 dkg liszt - 3 dkg kakaópor - 15 dkg  eritritol vagy gyümölcscukor - 1 tsk vanília - 2 tsk sütőpor - 2 evőkanál olaj - 1,5 evőkanál narancslé - 1,5 dl növényi tej Elkészítés: Fogunk egy tálat, összekeverjük benne először a száraz hozzávalókat, majd hozzákanalazzuk a növényi tejet és étolajat és hozzáadjuk a narancslevet. Csomómentesre keverjük majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha beleszúrjuk a piskóta közepébe, és nem ragad rá, megsült a piskótánk.  Amikor a piskóta kihűlt, közepén kettévágjuk (mint a tortákat) és megtöltjük a csokis tejszínes krémmel. A két piskóta lap közé minél vastagabb krémet érdemes kenni. Amikor a krémet az alsó lapra kentük, óvatosan ráhelyezzük a felső piskóta lapot, majd ráöntjük és elegyengetjük a folyékony csokit a tetején. Ekkor érdemes kockákra vágni és a hűtőbe betenni. Hozzávalók a csokis krémhez - 5 dl növényi tejszínhab - 5 dkg vegán csoki (pl tortabevonó) vagy 5 dkg cukrozatlan kakaópor - ízlés szerint eritritol (porrá őrölt) vagy más édesítő - lehetőleg por alapú és nem folyékony - csoki mellett elhagyható A növényi tejszínt kemény habbá verjük. Magyarországon a Meggle termékei között találsz növényi tejszínt, amit süteményekhez használhatsz. Másik megoldás  konzerves kókusztejet pár órára fagyasztóba tenni vagy egy éjszakára hűtőbe és felrázás nélkül felbontás után a kemény réteget lekanalazni róla és habverővel habbá verni. Most azonban kipróbáltam az Elmlea double cream-et. Mivel először használtam és tartottam tőle, hogy hosszú távon megőrzi a hab a szilárdságát, kevertem hozzá 1-2 kanál útifű maghéjat (psylikum husk). Amikor már kezd a krém habbá verődni, hozzácsurgatjuk a nem forró olvasztott csokit vagy a kakaó port. Másik megoldás, hogy a tejszínt először kikeverjük az olvasztott csokival majd alaposan lehűtjük és utána verjük csokis habbá.  Hozzávalók a csokis tetejéhez - 10 dkg étcsoki (vegán) - pár csepp olaj Vízgőz felett megolvasztjuk a darabokra tört csokit és hogy még folyékonyabb legyen, pár csepp olajat csepegtetünk bele.    

Vegán szója nuggets ropogós bundában (recept)

2021. október 11. VegaNinja 

Mindenki ismeri a nagy gyorsétteremláncban kapható, ropogós bundában felszolgált falatkákat. Az egész a textúrákon múlik – kívül ropogós, belül omlós – és egy kicsi kreativitással te is megalkothatod őket. A legjobb hír hogy vegánul is elkészítheted, ezzel a recepttel tutira nem ártasz egy léleknek sem, valamint a bolygót és a pénztárcádat is kímélheted vele. Húsevő családtagjaidnak és barátaidnak is felszolgálhatod, biztosra veheted, hogy nem fognak panaszkodni (true story). ;) Hozzávalók: 2 csomag szójaszelet (vagy szójakocka) 2 fej hagyma felcsíkozva 4 nagy gerezd fokhagyma összetörve 1 ek natúr ételízesítő majoránna bors só Panírhoz: csicseriborsóliszt fokhagymagranulátum natúr ételízesítő Ropogós bundához: zabpehely abonett szezámmag (corn flakes bundával is működik!) olaj a kisütéshez A szóját megfőzzük a zacskón írt ideig a hagymával, tört fokhagymával, ételízesítővel és fűszerekkel. Alaposan kinyomkodjuk, ha már nem túl forró. Csicseriborsólisztbe forgatjuk őket először (zabpehelylisztet is használhatsz itt). Ezután csicseriliszt-víz-só-fokhagymagranulátum-ételízesítő keverékből sűrű palacsintatészta állagú panírt készítünk, ebbe forgatjuk őket másodjára, majd kicsit lecsepegtetjük. A harmadik tálban a következő keverék van: abonettet morzsolunk, és zabpehellyel kávédarálóban durvára őröljük kb 15 másodperc alatt, majd hozzákeverjük a szezámmagot. Ebbe forgatjuk utoljára a nuggetseket. Az abonett helyett kukoricapelyhet is használhatsz a bundához. Kb. fél centi olajban kisütjük őket, amíg mindkét oldala aranybarna nem lesz. A nuggetseket kedvenc szószaiddal tálalhatod, amibe mártogatod majd őket. Jó étvágyat! (Recept by: Vitéz Petra, szerk. Gecse Réka) Tedd a kedveceim közé 0 The post Vegán szója nuggets ropogós bundában (recept) appeared first on VegaNinja.

Somlói galuska vegán módra

2021. április 1. VegaLife 

Somlói galuska vegán módraAki igazán ismer, tudja, hogy a somlói galuska a kedvenc sütim (ha lehet egyátalán sütinek hívni). Mikor még nem vegánul étkeztünk, egyik télen meglehetősen sok somlói galuskát készítettem. Az volt az ajándékom a család tagjainak karácsonyra. Több tálcával készítettem akkor. Karácsony elmúltával pedig szilveszterre is elkészítettem a baráti társaságnak, akikkel együtt töltöttük az évzáró idejét. Most eljött az ideje, hogy a blogon is megosszam a vegán somlói galuska receptjét. Szerintem szuper, hogy nem kell hozzá tojás, sem tej, ízben mégsem marad el a cukrászdákban készített somlóitól. Amúgy annyi módon rakják össze a somlóikat, hogy ahány ház annyi szokás, tapasztalatom szerint. Én is már több módon csináltam. Most egy egyszerűbb verzió receptjét hoztam, ahol nem kell külön megsütni a 3 különböző piskótát. Tuti sikert kínál az ünnepi asztalon, legyen az húsvét vagy karácsony, esküvő, vagy születésnap. Magyarország egyik legkedveltebb édességét vegán módon is elkészíthetjük. Ha érdekel, honnan ered a somlói galuska, akkor csak a múlt század közepéig kell visszatekinteni. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly újításként adta be a somlói galuskát. Gollerits 16 évig volt a Gundel étterem vezető főpincére, a megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt, aki a Gerbeaud cukrászdában töltött tanulóévek után került a Gundelbe. Az új desszerttel az 1958-as brüsszeli világkiállításon nagy sikerrel és szakmai díj elnyerésével szerepelt. A nevet is ő adta a süteménynek, méghozzá a fóti Somlyó nevű 288 méter magas dombról, amely a Gödöllői-dombság legnyugatibb nyúlványa, amelynek lábánál évtizedek óta élt a közeli Kisalag városrészben, ahol később a saját cukrászdája is működött. Somlói azért lett a neve, mert Brüsszelben valaki véletlenül lehagyta az ipszilont a díjnyertes somlyói-galuska desszert nevéből, így végül somlói-galuska névvel került a gasztronómiába. (Forrás Wikipédia)   A piskóta receptje Hozzávalók: - 3x17 dkg fehér liszt - 3x8 dkg teljes kiőrlésű liszt - 3x3-4 evőkanál nyírfacukor - 3x14 evőkanál növényi tej  -  3x2 evőkanál étolaj - 3x1 kisebb citrom vagy 1 fél narancs kifacsart leve -  3x1/­­2 teáskanál szódabikarbóna    Továbbá: - 2-3 evőkanál kakaópor (vagy karobpor) - 1-2 dl örölt dió - kurkuma és vanília   Elkészítés: A somlói tésztájának az elkészítése történhet úgy, hogy sütünk 3 különböző piskótát (egy kakaós, egy diós és egy vaníliás) piskótát külön külön, vagy - ahogy legutóbb én csináltam - rövidebb idő alatt a három külön kikevert tésztát egymásra folyatva egybe sütjük meg. A piskóta vagy piskóták elkészítése: Fogunk egy tálat, összekeverjük benne először a száraz hozzávalókat, majd hozzákanalazzuk a növényi tejet és étolajat és hozzáadjuk a citrom/­­narancs levét. Csomómentesre keverjük majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha beleszúrjuk a piskóta közepébe, és nem ragad rá, megsült a piskótánk.  Csoki puding: Hozzávalók: - 10 dkg kakaópor vagy karobport - 12 dkg étkezési keményítő (kukorica) - 5 dl növényi tej (zab vagy szója tej is megteszi) - 10 dkg édesítő szer mint például erithritol, gyümölcs cukor vagy agavé- vagy juharszirup - 1 teáskanál vanília-kivonat Elkészítés:   A tejből kb. 3 dl felteszünk forrni. Közben a kakaóport és az étkezési keményítőt egy nagyobb pohárban vagy mérőedényben a hideg tejjel csomómentesre keverjük. Amikor már szinte forr a növényi tej, folyamatosan keveréssel hozzáadjuk a kikevert keményítős tejet és az édesítő szert. Addig kevergetjük és forraljuk, amíg puding állagúra besűrűsödik. Vanília puding: Hozzávalók: - 12 dkg étkezési keményítő - 5 dl növényi tej (zab vagy szója tej is megteszi) - 10 dkg édesítő szer mint például erithritol, gyümölcs cukor vagy agavé- vagy juharszirup - 2-3 teáskanál vanília-kivonat vagy vanília arom - csipetnyi kurkuma Elkészítés:   A tejből kb. 3 dl felteszünk forrni. Közben a kurkumát és az étkezési keményítőt egy nagyobb pohárban vagy mérőedényben a hideg tejjel csomómentesre keverjük. Amikor már szinte forr a növényi tej, folyamatosan keveréssel hozzáadjuk a kikevert keményítős tejet és az édesítő szert. Addig kevergetjük és forraljuk, amíg puding állagúra besűrűsödik. Kurkuma gyönyörű sárgás színt ad a pudingnak, de legyünk óvatosak vele, mert az ízét is megváltoztathatja. A somlói galuska összeállítása: A kihűlt piskótát kis darabokra vágjuk, majd egy szép tálban (pl. jénai) egymás mellé helyezve lefektetjük őket. Ezt megöntjük a csokis puding egy részével majd átkeverjük és egy kanállal kissé belenyomkodjuk a tál aljába a pudingos piskóta darabokat. Megszórjuk durvára tört dióva és mazsolával (meggy is jó helyette - akár aszalva, befőtt, fagyasztott). Erre ráöntjük a vanília pudingot és egyenletesen elkenjük. A tetejét megszórjuk kakaó- vagy karob porral. Tejszínhabbal díszitjük. Már sok helyen kaphatók növényi tejszínek, amelyek alkalmasak hab verésre, számomra még mindig a legegyszerűbb megoldás a konzerves kókusztejet pár órára fagyasztóba tenni vagy egy éjszakára hűtőbe és felrázás nélkül felbontás után a kemény réteget lekanalazni róla és habverővel habbá verni. A tejszínhab tetejére kakaó/­­karobpor, édesítő és kevés víz összeforralásából készült öntetet önthetünk. Ez el is maradhat. A piskótát akár elkészíthetjük napokkal, hetekkel előre és fagyasztóba téve, akkor vesszük elő, amikor a vendégeknek a somlóit el szeretnénk készíteni, hiszen ekkor már csak a pudingokat kell főzni és összeállítani egy tálban. Ha lefagyasztás mellett döntünk, érdemes sütőpapírba csomagolni, majd fagyasztós zacsiba/­­dobozba tenni. Amikor elővesszük, egyszerűen csak meleg helyen kell tárolni (pl fűtőtest mellett vagy fűtőtesten) és szépen kienged.  

Zöldséges frittata (vegán)

2020. március 30. VegaLife 

Zöldséges frittata (vegán)Az eredeti olasz frittata, ami egyfajta átmenet a rántotta és az omlett között és bármilyen kéznél lévő zöldségekkel (vagy sajttal, esetleg hússal) készül. Állítólag kevés olasz étterem étlapján találjuk meg, ennek pedig az oka az, hogy leginkább előző napi maradékokból készül. Olaszok mellet a franciák és spanyolok is előszeretettel készítenek frittatát, de már a Perzsa Birodalomban (mai Irán területe) is elterjedt, szintúgy Észak-Afrika területén. Mindez azt mutatja, hogy eléggé populáris ételről van szó, ami a különféle konyhákban más-más ízvilággal és fűszerekkel jelenik meg. Mondhatni ahány ház annyi frittata. Tehát előző napról maradt krumpli, répa és társaival vagy akár spenóttal, spárgával is elkészíthető, vagy ha más nem, használhatunk fagyasztott vegyes zöldség keveréket hozzá. Kisebb mennyiségben serpenyőben is elkészíthető. Nálam nagyobb adag készült, így tepsiben sütöttem meg.    A recept Hozzávalók - 1 doboz tofu - 2 dl növényi tej (szója volt kéznél) - 3 kanál sörélesztő pehely - 1 teáskanál mustár - 3-4 gerezd fokhagyma - 1-2 csipet só - 1 teáskanál kurkuma vagy turmeric - 1 csipet fekete só (tojás ízt kölcsönöz neki - el is hagyható) - 1 púpozott evőkanál kukorica keményítő   - Kb. fél kg párolt zöldség (lehet csak krumpli, de variálhatjuk annak megfelelően, mi van otthon, vagy ha maradt zöld köret előző napról, azt is felhasználhatjuk) - medvehagyma (elhagyható)   Elkészítés: A turmixgép poharába beleaprítjuk a tofut, ráöntjük a növényi tejet és a géppel összedolgozzuk. Közben hozzáadagoljuk a fenti sorrendben a hozzávalókat. A legvégén pedig a kukorica keményítőt. Amikor enyhén folyékony, inkább sűrű masszává vált, akkor egy tálban összekeverjük a zöldségekkel majd vagy az egészet egyben sütjük ki sütőpapírral bélelt tepsiben. Akárcsak némely süteményeket, ezt is tűpróbával tudjuk ellenőrizni, hogy megsült-e. Ha ráragad a szósz a késre, vagy a tűre, akkor még sütni kell. Ha serpenyőben sütjük (ezt a mennyiséget 2-3 serpenyőre elosztva), fontos, hogy tapadásmentes serpenyő legyen. Ennek hijjával egy kis olíva olajat tegyünk a serpenyőbe és a frittatát fedő alatt süssük meg.

11 évesen éttermet nyitott

2019. augusztus 23. Hírek 

Alig tíz esztendősen indította el vegán dip webshopját, a Dipalicioust, most pedig egy londoni pop-up étteremmel rukkolt elő Omari McQueen.

Megkóstoltuk, mit ajánl a McDonalds a vegáknak

2018. augusztus 4. Hírek 

Megkérdeztük a gyorsétteremláncot, bővülhet-e mostanában a kínálat húsmentes szendvicsekkel. Meglepődtünk a válaszon, és kipróbáltunk egy lehetőséget, amire eddig nem is gondoltunk. Mint kiderült, nem véletlenül.

Padlizsán, paradicsom, csicseriborsó

2018. április 15. Vegasztrománia 

Február elején, szülinapom alkalmából pár napra kikapcsoltam magam Pestből. Második kedvenc vidékemen, Pécs környékén töltöttem 3 napot, zenben és nyugalomban (házigazdáim erre valószínűleg mást mondanának három gyerekük energiája miatt, én mégis így éltem meg). Akkortájt még tanulási fázisban voltam a január elején megállapított érzékenységeimmel és a diétájával kapcsolatban, ezért volt bennem egy kérdőjel, hogy mit tudok majd enni. De az a helyzet, hogy ismét rádöbbentem, hogy hozzáállás kérdése az egész, és bár kicsit többet kell tervezni, minden megoldható. Első estémen a hosszúhetényi Almalomb étteremben gersli kását ettem sárgarépával és lenmaggal, vasárnap délelőtt pedig nagy kedvenc helyemen, a pécsi Reggeliben búcsúztam Buddha tállal és természetesen kávéval. A keretek között pedig otthon főztünk közös kedvencünk, Hugh Fearnley-Whittingstall egyik szakácskönyvéből.  Padlizsán, paradicsom, csicseriborsó Hozzávalók: (4 fő részére) 2 közepes padlizsán (kb. 700 g) megtisztítva (a héja marad) 4 ek olívaolaj 1 fahéjrúd 350 g koktélparadicsom félbevágva 1/­­2 - 1 kk szárított chilipehely 400 g csicseriborsó konzerv átöblítve, lecsepegtetve 2 gerezd fokhagyma felaprítva 1 citrom lereszelt héja 1 marék menta- és bazsalikomlevél apróra tépkedve só, frissen őrölt bors A sütőt előmelegítettük 200°C-ra. A padlizsánt 2 cm-es kockákra vágtuk. Egy nagy sütőtálban 5-10 percig hevítjük az olajat a sütőben (ez azért jó, mert így nem szív annyi olajat magába a padlizsán, amit egyébként szokott). Óvatosan beletettük a padlizsánkockákat, majd megsóztuk, borsot tekertünk rá, hozzáadtuk a fahéjrudat és összekevertük. 30 percig sütöttük, félidőben megforgatva a padlizsánokat. Az idő leteltével hozzákevertük a paradicsomokat és a chilipelyhet is, majd 20 percig sütöttük. Hozzákevertük a csicseriborsót és a fokhagymát, és 10 percig sütöttük. Ezután kivettük a sütőből, hozzákevertük a citrom héját és 15 percig pihentettük. Hozzákevertük a zöldfűszereket, és melegen tálaltuk. Kókuszjoghurttal isteni, köretként pedig adhatunk hozzá rizst és/­­vagy pitát és kevert zöldsalátát (de ezek nélkül is isteni).  Tipp: Ha véletlenül marad belőle, kevés vízzel (esetleg tahinivel) összeturmixolva pirítósra kenhető humusz-variációt kapunk.

Sebestyén Tibor, aki húsáru eladóból vált vegánná

2018. március 10. VegaNinja 

Sebestyén Tibor éveket töltött egy húspult mögött, majd megismerkedett két fiatalemberrel, akiknek vegán termékeket forgalmazó cégéhez, a Biorganikhoz került, szójajoghurtok, gabonapelyhek, mézhelyettesítők és növényi sajtok közé. Tibi nem hisz a véletlenekben, szerintem ennek így kellett történnie. Mostanra 5 éve vegán, de párja, és – hazánkban valószínűleg egyedülálló módon – kollegáinak kb. 90%-a is a növényi alapú étkezésnek hódol. Eredetileg megjelent: http:/­­/­­veganallatvedelem.hu/­­husaru-eladobol-valtam-veganna/­­ Mióta vagy vegán és hogy lettél az? Eleinte nem az állatok, a környezetvédelem vagy vallás érdekelt, hanem csak a saját egészségem. Végigpróbáltam, hogy milyen változást tapasztalok, ha fokozatosan elhagyom az állati eredetű alapanyagokat az étrendemből. Először a tejet. Figyeltem, hogyan változik a bőröm. Eltűntek a pattanások, majd a torkomban az irritáció is. Aztán jött a hús, a tojás... Igazán vegánnak közel 5 éve mondhatom magam. Nagy változáson mentél keresztül, hiszen korábbi munkahelyeden húsokkal dolgoztál. Igen. Régebben egy miskolci bolt húspultjában dolgoztam. Nagy húsevő voltam akkoriban, és ott ragadtam 4,5 évig. Akkoriban élveztem, de aztán Pestre jöttem, elhelyezkedtem a G Roby-nál. Véletlenül kerültem a vegán termékeket forgalmazó Biorganikhoz, amikor megismertem a mostani két főnökömet, akik hozzánk hordták a boltba az árut. Bár nem hiszek a véletlenekben, inkább azt gondolom, így kellett lennie. Emlékszem, mondta a főnököm, kóstoljak meg nyugodtan bármit, de engem nem érdekelt, vittem magammal otthonról a kis epres tehéntejes joghurtomat. Aztán egy alkalommal megkóstoltam egy gyümölcsös szójajoghurtot. Onnantól váltottam át a tejtermékekről ezekre. Nekem nem kell sok a váltáshoz, ha finom és jó minőségű valami, akkor onnantól azt eszem. Amikor aztán a cégtől kiküldtek pl. a Herbaházba, mindig vettem valami újdonságot. Zabitalt, szójakockát, mindenfélét kipróbáltam. A nagy fordulat akkor történt, amikor a főnököm meghívott egy étterembe, a Rózsa utcába, ami akkor még nem Napfényes étterem volt. Rendeltem egy vegán gulyáslevest és egy rántott szejtános ételt. Finom volt, és teljesen jól laktam vele. Egy részét még haza is kellett vinnem. Utána elkezdtem otthon én is próbálkozni, elkészíteni egy töltött káposztát, rakott krumplit vagy pizzát hús nélkül. Kezdtem átállni. Közben íriszdiagnosztikán is jártam, ahova gyomorfekélyszerű tünetekkel kerültem. Nem árultam el semmit magamról előre, azt sem, hogy fáj a hasam, mégis azt mondták, fel kellene hagynom a húsevéssel. Elvégeztem az útifüves tisztítókúrát, és nem ettem húst, figyeltem a testem reakcióira. Eléggé eredményes volt. Ezután elolvastam a Tejről őszintén című könyvet, amiből rájöttem, mi történik a tejfeldolgozás során, mekkora ipar is ez, és mekkora pénz van benne. Aztán egy másik könyvben, az Egészséges életmódban olvastam a húsról, hogy egyetlen állatnak milyen hatalmas termőterület kell ahhoz, hogy a táplálásához szükséges gabona megteremjen, és még nem beszélve arról, min megy keresztül élete során. Akkor el is dőlt bennem, hogy megpróbálok hús és tej nélkül élni. Tehát az egészséged mellett a környezetvédelem és az állatok védelme is bejött a képbe? Ekkor már igen. De annak idején, amikor elkezdtem, csak az egészségem érdekelt. Az a hír járja, hogy a Biorganiknál nagyon sok vegán dolgozik. Tudatosan alakult így, vagy vonzza a cég a vegán jelentkezőket? Ha felvesznek valakit hozzánk, nem kérdezik meg, hogyan táplálkozik. Csak az embert nézik, hogy milyen. De valóban sok a vegán, közel 50 fő dolgozik a Biorganiknál, és volt, amikor a 90%-a vegán volt. Mostanában a fluktuáció következtében kb. 60%. Van olyan, aki jelentkezik nem vegánként és a cégnél vegánná válik? Meggyőződik róla, hogy ez a helyes út? Ez rólam is elmondható, és ismerek még néhány olyan kollegát, aki itt változtatott. A párom, Évi is a cégnél dolgozik már. Eleinte, amikor megismerkedtünk, kölcsönösen hatottunk egymásra az étkezésben. Aztán a Biorganikhoz került ő is. Természetgyógyász, a cég pedig szeretett volna egy saját tanácsadót, aki telefonon ad tájékoztatást a termékekről az érdeklődőknek. Ő így került hozzánk, vegánként. Mit jelent ez a vegán-nem vegán arány a munkakörülményekben? Például hol és mit esztek napközben? A csapatépítés sem ökörsütésben nyilvánul meg, gondolom. Mindenki hoz magával ételt, és azt eszi. Az évenkénti céges karácsonyi vacsorát vegán étterembe szervezzük. Mi az, ami még más? Nagyon jó fejek a főnökök. Nem volt még ilyen munkahelyem. Nyíltan lehet velük beszélni, emberségesebben kezelnek, mint ahogy máshol látom. Ez a bánásmód kapcsolatban áll szerinted a vegán életmóddal? Persze. Itt nem csak a külsőleg megnyilvánuló dolgok fontosak, hanem a lelkiség is, az, hogy mi zajlik benned. Esélyt adnak bárkinek, figyelnek, hogy hogyan változol, mit tudnál még kihozni magadból. Én is nagyon sokat fejlődtem, amióta itt dolgozom. Milyen termékeket szeretsz igazán? A növényi sajtokat, amiket akár rántani is lehet. A szójajoghurt, bulgur, quinoa, köles, a jázmin rizs is mindennapos lett az étrendemben, sörélesztő pelyhet pedig majdnem minden ételre szórok. A reggeli pelyheket is eszem, változatosan, csakúgy, mint a növényi tejeket és az édesítő szirupokat, amelyek remek alternatívái a méznek. Vannak vegán tisztítószereink is, kedvencem a fürdőszoba-tisztító, tehát nem csak az étkezésben álltam át.   Az interjút készítette: Gacsó Anikó, a bebispenot.hu blog szerzője The post Sebestyén Tibor, aki húsáru eladóból vált vegánná appeared first on VegaNinja.


Az összes 'étterem' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!