málna receptek - Vegetáriánus receptek

málna receptek

Csokis mousse

2017. december 13. Éltető ételek 

Csokis mousseEz a lágy csokihab  kellően kényezteti az összes ízlelőbimbódat. :) Krémes, habos... hmmm. ki kell próbálni. Valami savanykás gyümölcs, pl. áfonya, málna vagy eper kerülhet a tetejére - akár fagyasztott is. Kellően megkoronázza az ünnepi lakomát. Hozzávalók: - 5 dkg kesudió  - 8 dkg datolyavaj (5 dkg datolya áztatva)  -  1 avokádó - 1 banán  - 1 dkg cukrozatlan kakaópor -  1/­­2 kávéskanál vaníliapor  - 1 dl mandulatej  Elkészítése: A habhoz a kesudiót daráljuk meg. Adjuk hozzá az érett avokádót, a felkockázott banánt és a kakaóport. Szórjuk hozzá a vaníliaport is. Öntsük rá a mandulatejet, majd turmixoljuk krémesre. 

Mi kerüljön a vegán mikuláscsomagba?

2017. december 3. VegaNinja 

A szülők és nagyszülők gyakran tanácstalanul állnak az édességes polcoknál december elején, ha vegán szerettüknek szeretnének összeállítani egy édességcsomagot, például mikulásra. Valljuk be, sok egyéb feladat mellett ez is sajnos még mindig inkább a nagyikra és anyukákra hárul. Nekik segíthet ez a kis összeállítás. Ha biztosra akarunk menni, akkor válasszuk a képen látható vegán édességeket, de jó megoldás az is, ha elolvassuk a termékcímkét. Persze ehhez nem árt tudnunk, hogy melyek a nem vegán összetevők a tejen, tojáson, mézen, állati zsiradékokon kívül. Ilyen például a méhviasz, amit cukrok, gumicukrok és rágógumik bevonatánál használnak. A zselatint állati csontokból vonják ki, és a legtöbb gumicukor alapja. A kármint piros színéért használják, és bíbortetűből készül. A tejpor, tejsavópor, tejzsír nevében benne van a tej szó, így ezeket könnyebb kiszúrni, VISZONT a tejsavat baktériumok állítják elő, így utóbbi nem állati eredetű. A sellak a lakktetű váladékából készül, szintén nem vegán. A propiliszt és a virágport elég kevés édességben találjuk meg, de mivel méhek kihasználásával szerzik be, szintén nem vegán. A pálmaolajról megoszlanak a vélemények, mindenesetre jobb fenntartható gazdálkodásból származó pálmaolajat használni, illetve olyan termékeket venni, amelyekben csak ilyet használnak.   Fit Bio müzliszelet – 159 Ft Háromféle ízben kapható, málnás, almás és sárgabarackos ízekben. MaBaker Giant Bar Zabszelet – 299 Ft Sokféle ízben kapható, és nem mind vegán. A sima gyümölcsösek és a földimogyorós, pisztáciás, kókuszos, pekándiós biztosan vegán. A joghurtosak viszont nem!   Aszalt gyümölcsök – 300 Ft-tól Rengetegféle közül lehet válogatni a boltok polcain, egyetlen dologra kell odafigyelni: ne legyen mézes, vagy csokiba mártott. Utóbbi esetben ugyan csak a tejcsoki és a fehércsoki nem vegán, az étcsokis sok esetben az, de érdemes elolvasni a címkét.     Olajos magvak – Mindenféle árban lehet kapni őket, zacskózva, kimérve, keverve, sósan, só nélkül… Gyakran pálmaolajjal pirítják őket, így erre itt is érdemes odafigyelni.   Csokis nápolyi – 549 Ft Sok vegán kerüli a pálmaolajat is etikai okokból, de ebben a nápolyiban fenntartható gazdálkodásból származó pálmaolaj van, amivel biztosan nem lesz problémája az ajándékozottnak!   Étcsoki – 699 Ft Nem feltétlenül kell ennyire drága étcsokoládét vennünk, ez egy magas minőségű fajta, de lejjebb még lesznek alternatívák.     A Rapunzel Choco egy vegán csokikrém, hasonlít a nutellára, de étcsokisabb ízű. – 1249 Ft Fenntartható forrásból származó pálmaolaj van benne, így a vegánok is nyugodtan fogyaszthatják.   A Veganz márka termékeit a Sparokban és Müller üzletekben találjuk meg, kínálatukban minden vegán. Nem mondható olcsónak, egy tábla csoki 600-700 Ft, cserébe nagyon finomak.       Vegán gumicukrok – Áruk nagyon változó, de szerencsére már nagyon sok helyen lehet őket kapni. A fenti képet Tudatos Metropolita készítette, akinek az oldalán még több ötletet találtok hétköznapi üzletekben kapható (de gyakran pálmaolajos) termékekhez! https:/­­/­­tudatosmetropolita.blogspot.hu/­­2016/­­12/­­vegan-level-mikulasnak.html     Déli gyümölcsök, illetve alma is tehető a csomagba. Egy pár mandarin egyébként is szokott lenni a hagyományos mikuláscsomagokban, ezzel most sem lehet mellényúlni. Természetesen rengeteg más opció van még a boltokban, hozzászólásban írd meg a te kedvenceidet! Kellemes ünnepeket! The post Mi kerüljön a vegán mikuláscsomagba? appeared first on VegaNinja.

Instant zabkása házilag

2017. november 26. Éltető ételek 

Instant zabkása házilagAz élelmiszergyártók próbálnak minden igényt kielégíteni, így az egészséges táplálkozás felé kacsintó embereket is igyekeznek kiszolgálni. Sajnos a hangzatos nevek mögött nem mindig találjuk meg a tápláló ételeket, így az instant, zacskós zabkása sem a legjobb megoldás az életmódváltóknak. Miért is? Nézd meg egy ilyen kása összetevőjét: 53% zabpehely, cukor, zsíros tejpor, kukoricakeményítő, glükózszirup, 2,8% fagyasztva szárított málna darabok, 2,4% chia mag, természetes aroma, étkezési só, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav). Szerinted? Inkább készítsd el magad, már csak azért is, mert ami valóban jók, azok iszonyúan drágák. Elég nagy mennyiséget szoktam készíteni, de miért is apróznám el, hiszen nagyon sokáig eláll. Ajánlom elolvasásra egy korábban írt cikkemet ezekről a zacskós kásákról. Hozzávalók: - 50 dkg zabpehely - 20 dkg mazsola - 20 dkg dió - 10 dkg kesudió Eddig tartott az alap összetevők listája :) Tehetsz még bele: - 4-5 evőkanál kókuszreszeléket - 4-5 evőkanál puffasztott gabonát, pl. köles, amaránt, quinoa - fincsi, keserű étcsokit apróra vágva - 1-1 kávéskanál vaníliapot és fahéjat Elkészítése: - A kesudiót daráld meg. - Egy késes daráló segítségével dolgozd porhanyóssá a zabpelyhet és a mazsolát.  - Majd néhány fordulatra tedd bele a diót is. - Keverj mindent össze. Hogyan edd? Tegyél egy tálba 3-4 evőkanál kásaport, majd öntsd le meleg növényi tejjel. Én még szoktam belevágni egy gyümölcsöt is. Jó étvágyat!

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 3. rész: Laudon Andrea

2017. november 3. Zizi kalandjai 

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 3. rész: Laudon AndreaA social medianak hála egyre több olyan tizen-huszonéves fiatallal találkozom, akik tudatosak, figyelnek a környezetvédelemre és vegánok lettek. Ők nem egy trendre ülnek fel, hanem tényleg komolyan gondolják ezt az egészet. Ilyen fiatalon megváltoztatják az életüket, a social median keresztül megosztják tapasztalataikat, bátorítják a hasonló korú fiatalokat, akik érzik, hogy változtatni szeretnének, de nem tudják, hogy induljanak el. Mi a titkuk? Hogyan lesznek olyan lenyűgözően természetesek? Ezt szeretném nektek bemutatni ezzel a sorzattal. Fogadjátok szeretettel harmadik interjú alanyomat, Laudon Andreát! Andi már az Y generáció tagja, viszont az interjút tizen-huszonéves fiatalakkal készítem, így ő is benne van ebben a huszonéves kategóriában. Andit személyesen még nem ismerem, nem találkoztunk, bár a social medianak hála már olyan mintha picit ismerném! A személyes ismerkedésre egy nap biztosan sor kerül majd. Bemutatnád magad röviden? Sziasztok, Laudon Andi vagyok, 24 éves, főként szinkronizálással foglalkozom, emellett cikkeket írok, videózom, és lassan két és fél éve vagyok vegán. Hogyan fogadta a környezeted (szülők, nagyszülők, barátok, osztálytársak), amikor bejelentetted, hogy vegán leszel/­­lettél? Nem volt olyan hatalmas bejelentés, inkább csak közöltem, hogy nem fogyasztok többé állati eredetű ételt, de mivel elvégeztem egy sport táplálkozás kurzust, már vegánként, és mindennek nagyon utánaolvasok, tudták, hogy nem szenvedek majd hiányt semmilyen tápanyagban. Mi volt a motivációd a váltásra? Eleinte egészségügyi és környezetvédelmi, de a későbbiekben már ez kibővült az állatok szeretetével és védelmével természetesen. A váltás egyik napról a másikra történt vagy szakaszokban (pl. először vegetáriánus lettél és utána vegán)? Szinte baba korom óta vegetáriánus vagyok, egyszerűen nem ettem meg a húst, ha elémrakták, egy két nagyon feldolgozott például “dínóhusit” ettem egy ideig, de ezeket inkább ipari hulladéknak titulálnám. Először egy 30 napos vegán kihívás Facebook csoporttal kezdtem el a dolgot, akkor néha még ettem főtt tojást vagy feta sajtot, de mivel nagyon nem esett jól, ezeket is elhagytam. A vegán étrend egyfajta tudatosságot is hoz az embernek. Te mire figyelsz oda az egészségedet illetően a vegán étrend miatt (pl. szedsz-e vitamint, több vizet iszol, sportolsz, stb.)? Az egyetlen vitamin, amit szedek, ha éppen eszembe jut, az a B12, azt is spray formában. Ezen kívül heti 6x mozgok, jógázom, edzőtermi edzést végzek. Sokat iszom, és odafigyelek, hogy tejles értékű, minél feldolgozatlanabb ételeket egyek. Például egy tökéletes ebéd számomra fél avokádóból guacamole, barna rizs, lencse és saláta. Szeretem az egyszerű, tiszta ízeket. Hogyan érzed magad vegánként (egészségügyi, lelki szempontból)? Sokkal több energiám van, tisztább a fejem, a gondolkodásom. Az anyagcserémmel nincs gond, amivel volt régen, és sokkal könnyebbnek érzem magam. Plusz amióta vegán vagyok jobban érzem spiritálisan is, hogy a helyemen vagyok, jobban egynek érzem magam a világgal, univerzummal, ha fogalmazhatok így. Okozott-e problémát valaha a vegán étrend, életmód (pl. nem lehet vegán ételt kapni a suliban, egyetemen, az állandóan kíváncsiskodók kérdéseinek a megválaszolása, stb.)? Nem volt ilyenre példa, főleg, ha már az ember tudja, miket szokott enni, hogyan kombinálja az ételeket, ha étterembe megy. Bármilyen helyen lehet vegánként finomat enni, én legutóbb egy csárdában ettem hihetetlenül finom fűszeres burgonyát sült zöldségekkel, isteni volt. Előtte pedig rákérdeztem, vajjal vagy olajjal készítik-e, allergének miatt, bátran kérdezgessetek rá ezekre, hogy biztosak legyetek a dolgotokban. Melyik az az étel, ami olyan “guilty pleasure” féle, vagyis nem túl egészséges (még vegán formában sem), de mégsem tudsz neki alkalmanként ellenállni? Hű, van egy tengeri sós-balzsamecetes csipsz, igazából most is éppen azt eszem, nagyon szeretem, és a házi készítésú vegán sajtos pizza sok hagymával. Sosem lehet betelni vele. De hogy az édességet se hagyjuk ki, a vaníliás vegán fehércsoki is nagy szerelmem. Melyik a kedvenc vegán ételed? A fent említett pizza, és a málnás-mandulatejes-diós-juharszirupos zabkása reggelire. Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik szeretnének áttérni a vegán étrendre, de még nem tették meg ezt a lépést? Valamint azoknak a szülőknek, akik aggódnak a vegán étrendre áttért gyermekükért? A fiataloknak azt üzenem, hogy csilliárdszor jobban érzem magam a bőrömben vegánként, és a Földünk jövője csakis a mi kezünkben van, ezért legyenek nyitottak, próbáljanak ki vegán ételeket, rengeteg szuper recept van és sok vegán hely is nyílik mostanában! Inspirálódjanak videókból, és nézzenek utána a dolgoknak! A szülőknek pedig csak annyit mondhatok, ha a gyerkőce vegán szeretne lenni, hallgassa meg, támogassa, és aztán csatlakozzon hozzá ő is! Összeségében a vegánságot korosztálytól, nemtől függetlenül mindenkinek ajánlom! Tájékozodjatok, rengeteg szuper film van, mint a Cowspiracy, Earthlings, próbáljatok ki vegán recepteket, csináljatok több napos, hetes vegán kihívásokat! Nekem a Mit ettem ma? videók is sokat segítenek inspirálódni, az én csatornámon is több ilyet megtaláltok. Szóval legyetek nyitottak, és csak vágjatok bele! Életem egyik legjobb döntéseként könyvelem el azt, hogy vegán lettem. Ha bármilyen kérdésetek van, bátran írjatok nekem! Andit megtaláljátok: Instagramon: @andilaudon Facebookon: Soulshine By Andi Youtube-on: @SoulshineByAndi

Avokádókrémmel töltött kosárkák

2017. október 11. Éltető ételek 

Avokádókrémmel töltött kosárkákAz idei Országos Könyvtári Napok szlogenje "Csak tiszta forrásból" volt. Ennek keretében a tiszaújvárosi könyvtár sütiversenyt hirdetett, amely során csak természetes alapanyagokat lehetett felhasználni. Sok süti érkezett, de nyers desszertet csak én készítettem. A zsűri I. helyezéssel jutalmazta az édességemet, aminek nagyon örültem. :) Így hát jöjjön a recept, hogy ti is el tudjátok készíteni ezt a finomságot. Mivel igazán laktató, így 1-2 kosárka bőven elég egy délutáni nasira. Hozzávalók: (35 db kosárka) Tészta: - 25 dkg dió - 5 dkg kesudió - 25 dkg datolya - 5 dkg aszalt szilva -  1/­­2 mokkáskanál vaníliapor -  1/­­3 mokkáskanál ceyloni fahéj -  1/­­2 banán Csokikrém: - 2 érett avokádó - 2 érett banán - 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor - 3-4 evőkanál kókuszvirágcukor - 1 mokkáskanál vaníliapor - 1 mokkáskanál szárított narancshéj vagy 3-4 csepp narancsolaj Nyers szilvalekvár - 10 dkg aszalt szilva - 1 dl víz -  1/­­3 mokkáskanál ceyloni fahéj - 3 csepp citromolaj Elkészítése: A tésztához a datolyát vágd fel kis darabokra. Az összes hozzávalóval együtt késes darálóval aprítsd morzsásra. Szilikonos mini muffinformákba nyomkodj bele 1 kis gombócnyit úgy, hogy a közepe üreges legyen. Fordítsd ki a formából, majd a kosárkát kókuszreszelékbe mártsd bele. Aszalóban (radiátoron, kandallón, napon) szárítsd ki annyira, hogy megtartsa formáját. Én kb. 4 órát aszalóban szárítottam 45-50 fokon. A krémhez mindent botmixerezz össze. A lekvárhoz a szilvát vágd fel kis darabokra, majd öntsd rá a vizet. Hagyd állni néhány órát. A fűszerekkel botmixerezd krémesre. Összeállítása: Minden kosárkába tegyél 1/­­2 mokkáskanálnyi lekvárt, majd nyomózsákkal csokikrémet. Díszítheted friss gyümölccsel, pl. málna, eper, kókuszreszelékkel vagy pirított mandulával. (Én kókuszcukros manduladarabkákat szórtam a tetejére.

Vegán málna fagyi Csepelen + recept

2017. augusztus 18. BioBrigi 

Vegán málna fagyi Csepelen + receptNo, a nyár végére sikerül is posztolnom... :( (Úgy június végétől itt a szöveg nagyja, csak nem jutottam el a befejezéséig.) Eddig azt hittem, hogy ilyesmiért minimum a Herbaházig kell menni, vagy magamnak barkácsolni, erre ma a Karácsony Sándor utcában meglepődve látom a táblát, hogy vegán-paleo fagyi 20m... (kétszer elolvasom, hogy jól látom-e) (Spillion Kortárs Fagyizó) Visszafelé oda is ballagtunk. Málnát kértem, de a srác javasolta, hogy kóstoljak meg valami mást is, adott kóstolót, és bizony (pedig tartottam tőle) a citromos bazsalikomos is nagyszerű volt. Flóra, mint mindig, boldogan ínyenckedett, Ábel meg hősiesen küzdött egy málnával. A végén, ahogy s7okott, csak a tölcsér kellett neki. Van választék, kedves a kiszolgálás, biztosan megyünk még.. (Mi ugyan csak egyszer voltunk, de a Férj hazafelé munkából gyakran becsábul... :) ) Pedig pont a napokban jutottam el odáig, hogy a gyermekkori málnafagyi íze jött vissza házi kreálmányból. Igaz az nem vegán volt, de tegnap nagyon fini vegán málna is sikerült. Nincs fagyigépem, a Nutribullet viszont aprítja a jeget is, így a lefagyasztott hozzávalók kerülnek bele, majd 2-3 órára visszateszem a kelyhet még a mélyhűtőbe. Így még nem lesz jeges, de már formázható gombócokat kaphatunk. A nem vegán egyszerűen fagyasztott joghurt, gyümölcscukor és málna keveréke. (2 dl joghurt, 15 dkg málna, ízlés szerint 1-2 ek gyümölcscukor/­­sztívia...) Szerintem szójajoghurttal is működne, és ha csak sztíviát, vagy eritritet használunk hozzá, candidások is nyugodt szívvel fagyizhatnak végre. A vegán málnafagyi azért lett kókusztejszín alapú, mert Ábelnek vaníliát is akartam készíteni, így egyszerűen a végén ahhoz kevertem málnát. Mennyiséget megevett belőle a csapat. :) A rizstejszín csak azért került bele, hogy a Nutribullet tudjon dolgozni, és a kesut megdarálja, sima rizstej is alkalmas lehet, de nem volt itthon. Vegán vaníliafagylalt Hozzávalók: 200 ml fagyasztott kókusztejszín (Cocomas volt) 1,5 ek kesudió (kesu és mandula keveréke volt itthon) édesítés ízlés szerint (sztívia és némi eritrit volt) 100 ml rizstejszín 1/­­4 alma 1 rúd vanília kikapart bele Pár órára a kókusztejszínt a mélyhűtőbe rakjuk. A kesut összeturmixoljuk a  rizstejszínnel, sztíviával, almával és vaníliával, majd hozzákeverjük a kókusztejszínt is. 2-3 órára visszatesszük a krémet a mélyhűtőbe, azután fogyasztható. A málnafagylalthoz 200 g málna került összekeverésre a vaníliafagyival. Nagyon finom! Fotó: Mutty.hu A csokis változat a Férjé, az ostyaszerűség pedig valójában egyfajta mézes keksz, de tökéletesen illik hozzá.

szedres-kakaós mascarpone szelet

2017. augusztus 2. Beautilicious 

Szeder, málna, áfonya...nyamiii! Ki kell használni, míg van a kedvenceinkből. Az én választásom most a szederre esett. Egy sütés nélküli könnyed, könnyen összedobható finomságok készítettem, amit az egész család ( beleértve a cukorfalókat is) imád. Ha szereted a lágy könnyed finomságokat, és úgy gondolod ebben a hőségben te is megérdemled, készítsd el bátran. Nem fogod megbánni! Hozzávalók - 350gr zabpehely - 1 adag fekete kávé - 200ml növényi tej - 30gr édesítő + 50gr - rumaroma - 40gr kakaópor - 1 cékla - 250gr mascarpone - 3 tojás - 200gr szeder Így készítsd - Főzd le a kávét, majd keverd bele a tejet, rumaromát, és az édesítőt - Reszeld le a céklát, adj hozzá kakaópor ,és öntsd hozzá a zabpelyhet - Ezt a keveréket öntsd le kávéval, és hagyd, hogy jól megszívja magát - A krémhez a tojásokat választd ketté - Turmixold le a szedret, majd add hozzá a mascarponét, tojássárgáját és az édesítőt - A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd forgasd a mascarponés keverékbe - Tedd a zabpelyhes keveréket egy edénybe, majd mehet rá a krém - Tedd hűtőbe pár órára, és már fogyaszthatod is

Málnás kókuszparfé

2017. július 13. Kertkonyha 

Ééééés… az első epres a második ribizlis után megérkezett a vegán fagyisorozat harmadik tagja, a kókuszos málna! Pár éve, egy másik receptemben olvashattátok, hogyan szerettem bele ebbe a két ízbe, akkor pudingot készítettem belőlük, és egészen más hozzávalókból. Szóval, a kókusz málnával továbbra is nagy kedvencem, és most a kánikulához szabva, jó hidegen érkezik. Hozzávalók egy tálkához: - 50 g kókuszkrém - 15 szem málna - 1 kávéskanál porcukor - A kókuszkrémet hűtőben hagyjuk ülepedni legalább egy éjszakán át. - Másnap nyissuk fel, és kanállal merjünk a “föléből”, és habverővel ezt verjük fel kemény habbá. Ha kész, a villával összenyomkodott málnát is keverjük hozzá. Édesítsük ízlés szerint. Használhatsz növényi szirupot, nádcukrot is, vagy ki is lehet hagyni ezt a lépést, és akkor egy igazán natúr ízű fagyi lesz a végeredmény. - Töltsük a krémet egy alacsony tálba, és tegyük a mélyhűtőbe. Hőmérséklettől függően 1-2 óra alatt megfagy. Krémesebb lesz, ha egy óra elteltével átkeverjük, majd visszatesszük tovább hűlni. - Egész málnákkal tálaljuk. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 5 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha ITT feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven  

Fekete ribizlis maca golyók

2017. július 10. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Fekete ribizlis maca golyók Annától kaptuk :) Hozzávalók: -  Napraforgómag kb 10 dkg -  Tahini 3 ek -  2 ek karob -  4 ek maca por -  Puffasztott amarant -  1 -1.5 ek kókuszzsír -  1 ek szezámolaj -  17-20 szem datolya -  Agavé szirup -  Kókuszreszelék -  Dió Elkészítése: A napraforgó magot puhára őröltem, hozzáadtam a datolyaszemeket és a kókuszzsírt, olajat és a tahinit. Együtt daráltam. Fekete ribizlit ( de lehet áfonya is vagy málna , szeder például) adtam hozzá 3-4 marékkal, ezzel is könnyebben darálódott. Meghintettem a karobbal, maca porral és kézzel összedolgoztam. Lehet agavé vagy datolya sziruppal még édesíteni a masszát. Az száraz összetevőket és a gyümölcsöket akár külön is lehet darálni, hogy finom legyen és utána tálban mindennel összedolgozni. A masszát hűtőbe tettem kb 40 percre. Utána a megformázott golyókat darált kókuszreszelékbe vagy őrölt dióba vagy amarántba forgattam. Nekem a kókuszreszelékes ízlik legjobban. Tipp: Reszelt karobcsokival is el tudom képzelni... :) Jó étvágyat!  

Eperfagyi gép nélkül

2017. június 14. Kertkonyha 

Miközben lassan a város minden sarkán lehet már gombócos fagyit kapni, és egy kisbolt sem kisbolt mélyhűtőláda nélkül, valahogy az igény egyre nő arra is, hogy otthon készítsünk hideg desszertet. Nem is csoda. Szerintem nagyon kevés az igazán jó fagyi. Pluszban nekem még az is fontos, hogy garantáltan az legyen benne, amit meg szeretnénk enni. Amit pedig nem, az nem. És tudom, sokan vannak így. Ezért ajánlom ezt a receptet, mert legyen az tehéntej, tojás, cukor, mesterséges összetevők, ez egy igazi Jolly Joker lesz. :) Persze, akinek van fagylaltgépe, könnyű dolga van. Sok változathoz elég egy turmixgép is. Ennek a fagyinak viszont a puszta kezünkkel és egy mélyhűtővel is neki lehet vágni, csodás lesz a végeredmény. :) Hozzávalók 1 nagy adaghoz: - 150 ml rizstej - 100 g érett eper - 10 g (1 evőkanál) porcukor - 4 g (fél evőkanál) keményítő - Egy kisebb lábasban keverjük el a tejet, a cukrot és a keményítőt. Lassú tűzön főzzük össze őket. Ez a krém lesz a fagyi alapja. - Közben egy pohárban villával törjük össze az epret. Amennyire csak lehetséges, törekedjünk a pürésítésre. - Keverjük össze a krémet és az eperpürét, kanalazzuk egy alacsony tálba, és tegyük be a mélyhűtőbe. 1-2 óra alatt kifagy. Extra tipp:  próbáld ki meggyből, málnából ezt a receptet. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 10 perc + fagyasztás Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven

A 30 Napos Vegán Kihívás - 1-7. nap menü

2017. február 24. Vegagyerek 

A 30 Napos Vegán Kihívás - 1-7. nap menü 1.   NAP - szerda Reggeli: Diós-erdei gyümölcsös zabkása Ebéd: rozmaringos főtt csicseri (főtt csicserire kis olívaolaj, citormlé, só, bors, és friss rozmaring, vagy zöldfűszerkeverék), valamilyen gabonával, pl. kuszkusszal és vegyes salátával Vacsora: brokkolis - vörös káposztás spagetti Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 2.   NAP -csütörtök Reggeli: aszalt sárgabarackos quinoa-amaránt müzli Ebéd: spenótos rizottó Vacsora: édesburgonyás sárgarépakrémleves diós petrezselyempesztóval 1-2 szelet pirított barna kenyérrel) Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 3. NAP - péntek Reggeli:1-2 szelet pirított teljes kiőrlésű kenyér valamilyen olajos mag krémmel (pl. mandula, kesudió, szezám), és esetleg cukormentes lekvárral (pl. bio cukormentes szilvalekvár, vagy bio agave sziruppal édesített gyümölcslekvár); friss gyümölcs (ezt áttolhatod uzsonnára is) Ebéd: leves előző napról + spenótos rizottó előző napról Vacsora: paradicsomos-gombás polenta (a receptben a paradicsomot rizs/­­ agave sziruppal édesítsd a nyírfacukor helyett!) Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 4. NAP Reggeli: kiviszószos almatorony Ebéd: babkrémes-petrezselyempesztós tekercs Uzsonna-desszert: meggyes banánfagyi Vacsora: barna rizsgolyók bazsalikomos kesuszósszal  Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 5. NAP Reggeli: diós- banános hajdinamuffin gabonakávés-natúr szójatejes cappuccinoval Ebéd: csicserikrémes padlizsán-lasagne Uzsonna-desszert: nyers avokádós csokipuding Vacsora:   tökmagpástétom friss zöldség szeletekkel, csíkokkal/­­ teljes kiőrlésű pirítóssal Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 6. NAP Reggeli: - Málnás-amarántos szójajoghurt pirított kókusszal (bármilyen szezongyümölccsel készítheted!) Ebéd:   savanyú káposztáskölesfasírt Vacsora: paradicsomos-gombás polenta (a receptben a paradicsomot rizs/­­ agave sziruppal édesítsd a nyírfacukor helyett!), akár friss salátával kiegészítve - Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 7.   NAP Reggeli: napraforgós-mandarinos reggeli kása Ebéd: paradicsomos szendvics: 2 szelet pirított barna kenyér közé tegyél felszeletelt paradicsomkarikákat, egész bazsalikom leveleket, zöld leveles salátát, csírákat és megkenheted akár tojásmentes kölesmajonézzel is.  http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­2011/­­01/­­tofusalatas-szendvicskrem-es.html Ha gazdagabban szeretnéd megpakolni, akkor  tehetsz bele akár az előző napi kölesfasírtból is. Vacsora: tepsiben sült zöldségek: különféle zöldségek, amiket találsz a hűtőben, felaprítva (szezonálisak mehetnek bele nyugodtan, sütőtök, cékla, káposztafélék, répa, stb., figyelj rá, hogy nagy kockákra vágd, ne süljön szét!:-) meglocsolva kis olívaolajjal, hozzá só-bors, és süsd meg a sütőben! Salátát nyugodtan ehetsz hozzá, vagy ha nagyon éhes vagy, valamilyen gabonát is főzhetsz hozzá (rizs, quinoa stb.)! Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint  

Málnás chia puding

2017. február 14. Fittanyuka 

Málnás chia puding Már egy ideje sláger a chia puding, mindenki szereti, nekem mégis csak mostanság lett a kedvencem. Leginkább egyik “legnemesebb” tulajdonsága miatt, amely nem más, mint az, hogy magas rosttartalma miatt csökkenti az éhségérzetet, a telítettség érzetet fokozza a fogyasztása. Beszéljünk még más pozitív tulajdonságáról: magas az omega zsírsav tartalma, szabályozza a vércukorszintet, serkenti az emésztést, csökkenti a koleszterin szintet… Mindez egy desszertben, akkor következzen a recept amelyhez nem szükséges sok idő és egyszerűbb elkészíteni, mint a hagyományos pudingot. Hozzávalók: 3-4  adagra: Chia puding: 4 dl mandula tej 2-3 evőkanál eritrit 4 evőkanál chia mag 4 evőkanál kókuszreszelék A hozzávalókat kézi habverővel alaposan elkeverjük és 30 percre a hűtőbe tesszük, a massza 30 perc után besűrűsödik.   Málna velő: 250 g málna 100 g eritrit 0,5 dl víz 45 g kukoricakeményítő A gyümölcsöt az eritrittel, vízzel, kukoricakeményítővel elkeverjük és felforraljuk. A velőt poharakba kanalazzuk és rá rétegezzük a besűrűsödött chia pudingot. Friss vagy fagyasztott gyümölccsel tálaljuk.    

Nyers könnyű csokitorta

2016. november 7. Gitta nyersétel blogja 

Nyers könnyű csokitortaA novemberi nyersétel hétvégén készítettük el ezt a gyönyörű nyers csokitortát, ami azért különleges, mert habkönnyű, nem túl édes, finom, krémes... Havi rendszerességgel tartunk nyersétel hétvégéket Piliscsabán, ahol péntektől vasárnapig együtt vagyunk, nyers ételeket készítünk, eszünk... és minden hétvégén viszek valami különleges programot, most a novemberi hétvége témája a germán medicína volt, Deák Csaba tartott előadást és vele tisztáztuk a kérdéseinket is (volt sok). De jöjjön a lényeg, a csokitorta receptje a18 cm-es tortaformához Hozzávalók: az alaphoz: 10 dkg kókuszreszelék 5 dkg zabpehely 5 dkg datolya (beáztatva) 1 csipet só a krémhez: 20 dkg kesudió, és annyi víz, amennyi épp ellepi 40 dkg datolya (beáztatva mérve) 1 teáskanál vanília őrlemény 1 teáskanál agar agar 1 dl víz 2 evőkanál kakaópor az öntet: 20 dkg bármilyen piros bogyós gyümölcs 1 banán Sütőpapírral kibélelünk egy kis tortaformát (kb 18 cm-es). A zabpelyhet aprítógépben megtörjük (nem kell teljesen lisztté őrölni), és összekeverjük a kókuszreszelékkel és a sóval. A beáztatott datolyából annyit gyúrunk hozzá, hogy egy nem túl nedves, de formázható masszát kapjunk. Ez kb 5 dkg, de attól is függ, hogy mennyire nyomkodtuk ki belőle a vizet. Ezt a masszát belenyomkodjuk az előkészített tortaformába, kanál hátuljával jól kisimítjuk szép egyenesre. A csokikrémhez a kesudiót simára turmixoljuk annyi vízzel, amennyi a turmixgépben szükséges ahhoz, hogy egy teljesen sima krémet kapjunk. Hozzátesszük a datolyát, vaníliát és a kakaóport (csoki-imádók több kakaóport is használhatnak), majd elkészítjük a növényi zselatint. 1 dl vizet felforralunk, és elkeverünk benne 1 csapott teáskanál agar agar port. Addig keverjük, amíg fel nem olvad a por és el nem készül a zselé. Nem baj, ha felhabzik, folyamatosan kell keverni.  A csokikrémet elkezdjük keverni (lehetőleg a turmixgéppel) és így csurgatjuk bele apránként az agar agar zselét. Beletöltjük a tortaformába, elsimítjuk a tetejét, majd hűtőszekrénybe tesszük dermedni. 1 óra múlva már lehet tálalni, szépen összeáll, szépen lehet szeletelni.  Az öntet opcionális: nélküle is finom a torta, de vele még különlegesebb :) A piros gyümölcsöket (lehet meggy vagy málna vagy szeder, áfonya, vagy ezek keveréke is, ilyenkor főleg fagyasztott állapotban) elturmixoljuk a banánnal és készen is vagyunk. Tálaláskor szépen ráöntjük a tortára. A nyersétel hétvége egyik fénypontja volt ez a tortaszelet :) :) :)

Magyarországon kapható vegán kutyaeledelek

2016. szeptember 5. VegaNinja 

Magyarországon kapható vegán kutyaeledelekA vegán kutyatartás gyakran erőteljes vitákat vált ki. Ez érthető, hiszen négylábú társaink a mi kis szőrös gyerekeink, akiknek a legjobbat szeretnénk. Én is kétkedve fogadtam legelőször, és nem is foglalkoztam a dologgal egy jó ideig. De miután megismertem Anna három tappancsos családtagját, akik vegán életmódon éltek, és elkezdtem kutakodni a témában, meggyőződtem róla, hogy semmi rosszat nem teszek Tódival. Azóta sok vegán kutyával találkoztam, és eddig még senkitől nem hallottam negatív tapasztalatot. Az első hónapokban különösen odafigyeltem minden szokatlan dologra, de nem hogy romlást nem tapasztaltam, Tódi gyomorsav-problémája is megszűnt, vérképe csodás, 13,5 éves, de rendszeresen 6-8 évesnek nézik. Idősebb vagy túlsúlyos kutyáknak, emésztési illetve szőr- és bőrproblémák esetén egyébként is ajánlott a növényi étrend a könnyen emészthető tápanyagok és a nagyobb mennyiségű rost miatt, allergia esetén pedig a hipoallergén tápok nélkülözhetetlenek. Persze csodát nem tesz ez az étrend sem, nem minden meglévő problémája múlt el, és az idő sajnos neki is fehéríti a pofiját, de egészségi állapota korához képest több mint kielégítő. Miért vegán? De miért vegán? Az elv egyszerű: bár szőrös gyerekeink számunkra sokkal fontosabbak, mint a többi állat, de ahogyan nem vernénk meg egy másik gyereket, hogy a játékait elvegyük, és saját gyerekeinknek adjuk, így más állatok életét sem vesszük el, hogy a családtagjainkat tápláljuk. Szerencsére erre nincs is szükség.   Jó ez a kutyának? A kutyák már nem farkasok, emésztésük (és valljuk be, mindenük) óriási mértékben átalakult, mióta velünk élnek. A növényi tápok jelenléte önmagában is azt sugallja, hogy van rá igény (és biztos vagyok benne, hogy nem az “elvetemült vegánok” miatt, mert a vegánok közül sem mindenki eteti vegánul a kutyáját), az allergiás, szőrproblémás és egyéb egészségügyi esetek sajnos egyáltalán nem ritkák. A tápokat szintetikus vitaminokkal dúsítják, legyen szó bármelyik tápról (kivéve talán a legolcsóbbakat), tehát az nem újdonság, hogy ezeket nem csak a “vadonban” lehet megszerezni. A makrotápanyagok (szénhidrát, fehérje, zsír) pedig, az összes aminosavval együtt megtalálható a növényekben. Az olcsóbb és közepesen drága húsos tápokba “emberi fogyasztásra nem alkalmas” húsok és egyéb állati és növényi anyagok kerülnek. Ez jelenthet sok mindent, de nem sok jót. Beteg, daganatos állatok, kicsit romlott hús, nem fogyasztható testrészek, szervek (pl. tisztítatlan belek), csontok lisztté őrölve, gyepmesteri telepeken meghalt állatok testei. Ezen kívül olyan adalékanyagokkal “dúsítják” az eledeleket, amik súlyos, akár halálos megbetegedésekhez vezetnek. Mégis, szinte senkit nem érdekel, ha valaki ilyen hulladékkal eteti a kutyáit. Nyilván van, akinek ennél nem telik többre, de sokan csak nem szánnak rá többet, “jólvanaz”.  Ezzel szemben a jól megtervezett, bio vegán táp etetése miatt rögtön “állatkínzót” kiált a nép. Éppen arra, aki nem kínoz senkit, ezzel szemben napokat öl bele a tájékozódásba annak érdekében, hogy mindenkinek a legjobb legyen. A drágább húsos tápokon már sok esetben fel van tüntetve, hogy (kizárólag) emberi fogyasztásra alkalmas húst tartalmaz. Ez viszont azt is jelenti, hogy csak és kizárólag “háziállatok” etetése céljából ölnek meg “haszonállatokat”, nem a melléktermékeket használják fel. De ezek a kategóriák csak a fejünkben léteznek, a malacok okosabbak, mint a kutyák, a szarvasmarhák komplex társas kapcsolatokat tartanak fenn, a tyúkok pedig kb. egy 10 hónapos embergyerek értelmi szintjén vannak. Persze nem a képességeik alapján kellene az élethez való jogukat meghatározni, de így könnyebb elképzelni, mennyire félnek ők is a haláltól, és élni akarnak. További vegán kutyák listája angolul.    Állatkísérletek Fontos még szót ejteni az állatkísérletekről. Sajnos nem arról van szó, hogy pár kutyát megkérnek, hogy kóstolják meg az új formulát, ízlik-e nekik. Az egyik állatkísérlet során 24 fiatal kutyának eltávolították az egyik veséjét, majd a bal veséjüket részlegesen szétroncsolták, hogy megállapítsák, a protein hogyan befolyásolja a vesebeteg kutyákat. Nyolc kutya pusztult el ebben a vesekísérletben. Forrás: Origo Állatkísérletes tápok pl.: Hills Pet Nutrition (Colgate-Palmolive), Whiskas, Pedigree, Royal Canin, Sheba, Cesar, Kitekat, Frolic, Chappi, Trill (Mars), Iams, Eukanuba (Procter & Gamble), Tix, Ko-Kra, Romeo, Schnuvki, Chico, Premium, Rufus, Tropic, Purina (Nestlé Purina)     És végül a lényeg: a Magyarországon kapható vegán és vegetáriánus tápok, amiket kipróbáltunk, és amiket (még) nem.   Yarrah Bio Vegán Amit legelőször kipróbáltunk, az a Yarrah Bio márkájú kutyaeledel. Normál méretű, világos színű és kevéssé olajos kinézetű. Nálunk elfogyott, de láthatóan nem ez volt a kedvence Tódinak. Ennek ellenére olvastam olyan beszámolókat is, ahol a finnyás kutya imádta. A nedves tápjukat és a kutyakekszet viszont nagyon szereti Tódi, ezekről lejjebb olvashatsz. - Állatkísérlet-mentes cég - Hipoallergén táp - 100% vegán Összetevők: Gabona* (búza*, kukorica*), növényi melléktermékek*, (napraforgómag*, búzadara*), szójabab*, élesztő, ásványi anyagok. * = Ellenőrzött biológiai termesztésből, Skal 1301 Adalékanyagok: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin (15.000 NE/­­kg), D2-vitamin (1.500 NE/­­kg), E-vitamin [DL-alfa-tokoferol-acetát] (120 NE/­­kg. Kiszerelések: 10 kg Ár/­­kg: 1100 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu   Pitti Boris Vega Közepesen sötét barna színű táp, olajosabb, mint a Yarrah. Tartalmaz D3-Vitamint, amit gyakran gyapjúból vonnak ki, a gyapjú megszerzése pedig sajnos egy rendkívül erőszakos folyamat (videó erősebb idegzetűeknek). Erről, és az állatkísérletekről megkérdeztem őket, update várható. Sok vitamint tartalmaz, és némi cukorrépát is, amit a kutyák szeretnek, de hogy jó-e nekik, az kétséges. Összetevők: Gabona, növényi fehérjekivonatok, növényi melléktermékek, olajok és zsírok, ásványok, magvak, élesztők, cukor. Nyersanyagok: Kukoricaglutén (kb. 25%), rizs (kb. 22%), kukorica (kb. 19%), árpa (kb. 15%), rizs-takarmányliszt (kb. 9%), ásványi anyagok (mono-kalcium-foszfát, kalcium-karbonát, nátrium-klorid, kálium.klorid), kukoricaolaj, lenmag, cukorrépa-apríték, élesztők, hidrolizált élesztő-kivoantok, inulin. Adalékanyagok: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin (14.040 NE/­­kg), D3-vitamin (1.400 NE/­­kg), C-vitamin (50 mg/­­kg), E-vitamin (150 mg/­­kg), B1-vitamin (3,8 mg/­­kg), B2-vitamin (5,1 mg/­­kg), B6-vitamin (3,7 mg/­­kg), B12-vitamin (27 mcg/­­kg), nikotinsav (42,1 mg/­­kg), d-pantotens (18,7 mg/­­kg), biotin (675 mcg/­­kg), kolin-klorid (675 mg/­­kg), folsav (0,9 mg/­­kg), mangán mint mangán-(II)-oxid (36 mg/­­kg), réz mint réz-(II)-szulfát (10 mg/­­kg), cink mint cink-oxid (135 mg/­­kg), vas mint vas-(II)-szulfát (90 mg/­­kg), kobalt mint kobalt-(II)-szulfát (1 mg/­­kg), jód mint kálium-jodid (1 mg/­­kg), szelén mint nátrium-szelenit (0,2 mg/­­kg), lecitin (3 g/­­kg). Kiszerelés: 15 kg Ár/­­kg: 700 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu   Trainer Fitness 3 Vegetal Ez a legzsírosabb és a legsötétebb színű a 3 közül, Tódi szereti. - Gabonamentes - Állatkísérlet-mentes - Gyümölcsökkel és gyógynövényekkel Összetevők: Burgonya (45%), borsófehérje, kukoricaolaj (10%), borsó (7%), burgonyafehérje, ásványi anyagok, lenmag, szárított spenót, bab (2,5%), vegetáriánus eredetű hidrolizált fehérje, FOS (frukto-oligo-szacharidok) (0,3%), ligno-cellulóz, ananász-szár szárazkivonat (0,1%), gojicserje szárazkivonat (0,05%), tengeri alga (schizochytrium spp.) (0,05%). Adalékanyagok/­­kg: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin (26.000 NE/­­kg), D3-vitamin (1.350 NE/­­kg), E-vitamin 555 (mg/­­kg), kolin-klorid (1.800 mg/­­kg), DL-metionin (4.100 mg/­­kg), réz-szulfát pentahidrát (50 mg/­­kg) [réz] (12,5 mg/­­kg), vas-karbonát (395 mg/­­kg) [vas] (150 mg/­­kg), vízmentes kalcium-jodát (25 mg/­­kg) [jód] (2,5 mg/­­kg), nátrium-szelenit (20 mg/­­kg) [szelén] (0,2 mg/­­kg), cink-oxid (265 mg/­­kg) [cink] (195 mg/­­kg), mangán-II-oxid (55 mg/­­kg) [mangán] (35 mg/­­kg). Kiszerelés: 12,5 kg Ár/­­kg: 1 063 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu Eledelporta.hu   Green PetFood VeggieDog Több verziója létezik, itthon a normál és a csökkentett zsírtartalmú kapható. A tápban található D3 vitamin sajnos állati eredetű, de ezen igyekeznek változtatni. A cég nagyon törekszik a fenntartható megoldások népszerűsítésére. - Papír csomagolás - Öko felfogású vállalat - Gyümölcsökkel, gyógynövényekkel, algával     Light (csökkentett zsírtartalmú): Zsírtartalma éppen a Yarrah és a Pitti Boris között van, színe sötétbarna, alakja lapos korong. Ha a D3-vitamin kérdése megoldódna, ez lenne a kedvenc tápunk, Tódi két másodperc alatt felszippantja az adagját, annyira ízlik neki. A szemek alakja miatt gyenge fogacskáival is el tudja őket roppantani, tele van vitaminokkal, a csomagolása pedig minden etetéskor jó érzéssel tölt el. Szakmai ártalom. :) Összetevők: Tönköly 20%, burgonyafehérje, teljes kiőrlésű kukorica, árpa, napraforgóolaj, csillagfürt 5% élesztő (részben hidrolizált), kukoricafehérje, réparost, ásványi anyagok, almarost, borsóliszt (természetes aminosav-forrás), növényi fehérje (hidrolizált). Adalékanyagok: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin (12.000 NE/­­kg), D3-vitamin (1.200 NE/­­kg), E-vitamin (130 mg/­­kg), B1-vitamin (10 mg/­­kg), B2-vitamin (15 mg/­­kg), B6-vitamin (15 mg/­­kg), B12-vitamin (70 mg/­­kg), C-vitamin (100 mg/­­kg), niacin (60 mg/­­kg), pantoténsav (40 mg/­­kg), folsav (4 mg/­­kg), L-karnitin (300 mg/­­kg), biotin (600 mcg/­­kg), taurin (1.000 mg/­­kg), vas (180 mg/­­kg), cink (160 mg/­­kg), mangán (16 mg/­­kg), réz (20 mg/­­kg), jód (2 mg/­­kg), szelén (0,25 mg/­­kg). Kiszerelés: 15 kg Ár/­­kg: 866 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu       Gabonamentes:  Világosbarna, hosszúkás szemek, zsírtartalma mint a Trainer Fitnessé. Ezt még nem próbáltuk, de nagyon szimpatikus az összetétele (a D3 vitamint leszámítva). Összetevők: Burgonya (szárított) (41,0%), borsóliszt (aminosavak természetes forrása) (14,0 %), burgonyafehérje, napraforgóolaj, élesztő (részben hidrolizált, ásványi anyagok, réparost, almarost (3,0%), növényi fehérje (hyidrolizált), cikóriagyökér (őrölt, természetes inulin-forrás), gyógynövények és gyümölcsök (málna, fodormenta, petrezselyem, kamilla, csipkebogyó, édesgyökér, arónia, görögszénamag, áfonya, körömvirág, édeskömény) (0,1%), alga, szárított (0,05%). Adalékanyagok: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin (12.000 NE), D3-vitamin (1.200 NE), E-vitamin (130 mg), B1-vitamin (10 mg), B2-vitamin (15 mg), B6-vitamin (15 mg), B12-vitamin (70 mcg), niacin (60 mg), pantoténsav (40 mg), folsav (4 mg), L-karnitin (250 mg/­­kg), taurin (1000 mg/­­kg), biotin (600 mcg), C-vitamin (100 mg/­­kg), vas (180 mg), cink (220 mg), mangán (16 mg), réz (20 mg), jód (2,0 mg), szelén (0,3 mg). Kiszerelés: 3 kg, 15 kg Ár/­­kg: 1763 Ft vagy 1332 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu   Amidog Már Magyarországon is kapható az Amidog és az Amicat (cicaeledel) egy vegán házaspár jóvoltából. Mi még sajnos nem próbáltuk. Két változata létezik, normál és kisméretű kutyáknak való. - Állatkísérlet-mentes - 100% vegán Összetétel: kukorica, kukoricaglutén, kukoricaolaj, rizsfehérje, egész borsó, cukorrépapép, lenmag, bikalcium-foszfát, hidrolizált növényi fehérje, burgonyafehérje, sörélesztő, kalcium-karbonát, nátrium-klorid, repceolaj. Analitikai összetétel: Nedvesség 8%, nyersfehérje 27%, nyerszsír 14%, nyersrost 2.9%, nyershamu 6.2%. Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A-vitamin 26,000 IU/­­kg, D3-vitamin 1,350 IU/­­kg, E-vitamin 355 mg/­­kg, réz-szulfát pentahidrát (réz) 50 mg/­­kg, vas-karbonát (vas) 348 mg/­­kg, kalcium-jodát, anhydrous (jód) 25 mg/­­kg, nátrium-szelenit (szelén) 20 mg/­­kg, cink-oxid (cink) 160 mg/­­kg, mangán-oxid (mangán) 56 mg/­­kg, L-karnitin 300 mg/­­kg. Kiszerelések: – Normál: 3 kg, 12,5 kg – Kistestű: 0,6 kg, 1,5 kg Ár/­­kg: – Normál: 2080 Ft, 1550 Ft – Kistestű: 2833 Ft, 2457 Ft Itt rendelheted meg: AmiEgészség.hu   MultiFit Vega Krokett A közismert kisállat-felszerelés bolt, a Fressnapf is árul saját márkás, vegetáriánus kutyaeledelt. Összetétel: kukoricakeményítő (22,2%), rizs (16 %), takarmányrizs-liszt, takarmányborsó-liszt (12 %), árpa (10 %), kukorica (10 %), kukoricacsíra-olaj (2,8%), lenmag (2,2 %), monokalcium-foszfát, almatörköly, kalcium-karbonát, sörélesztő (szárított), sörélesztő-kivonat (hidrolizált), nátrium-klorid, kálium-klorid, lignocellulóz, cikóriapor. Analitikai összetevők: fehérje 23%, zsírtartalom 9%, nyershamu 7%, nyersrost 3,2%, kalcium 1,10%, foszfor 0,90%. Adalékanyagok/­­kg: táplálkozásfiziológiai adalékanyagok: A-vitamin 15000 NE, D3-vitamin 1500 NE, E-vitamin (all-rac-alfa-tokoferil-acetát) 150mg, C-vitamin (L-aszkorbinsav) 62mg, B1-vitamin 7,2mg, B2-vitamin 10,8mg, B6-vitamin 4mg, B21-vitamin 0,06mg, kalcium-D-pantotenát 20mg, niacin 45mg, biotin 0,4mg, folsav 1mg, Kolinklorid 800mg, L-lizin-mono-hidroklorid 575mg, réz (réz(II)-szulfát, pentahidrát) 13,5mg, vas (vas(II)-szulfát, monohidrát) 76mg, jód (kálium-jodid) 1,3mg, mangán (mangán(II)-oxid) 28mg, szelén (nátrium-szelenit) 0,3mg, cink (cink-szulfát, monohidrát) 135mg. Kiszerelés: 2,5 kg és 12 kg Ár/­­kg: 1120 Ft vagy 917 Ft Hol veheted meg: Fressnapf   Trovet Exclusion Ezt sem próbáltuk még, a feltüntetett logó szerint vegetáriánus táp allergiás kutyák részére, de 100% növényi eredetű alapanyagról írnak a weboldalon. Állatkísérleteket még nem tudom, végeznek-e, ezzel kapcsolatban megkérdeztem őket, update várható. - hipoallergén Összetevők: kukorica, szója fehérje koncentrátum, kukoricaolaj, ásványi sók, burgonyafehérje, rizs, pálmaolaj, cukorrépa-apríték, élesztőkivonat (hidrolizátum: manno oligoszaharidok forrása) Analitikai összetevők: fehérje 21,5%, zsír 14%, szervetlen anyag 7,6%, rost 2%, nedvesség 8%, szénhidrátok 46,9%, A-vitamin 22250 IU/­­kg, D3-vitamin 2225  IU/­­kg, E-vitamin 100 mg/­­kg, kalcium 1,5%, foszfor 1%, nátrium 0,25%, kálium 0,67%, vas 132 mg/­­kg, réz 2 mg/­­kg, cink 86 mg/­­kg, mangán 31 mg/­­kg, jód 1,8 mg/­­kg. Kiszerelés: 2,5 kg, 12,5 kg Ár/­­kg: 2 480 Ft vagy 1 375 Ft Itt rendelheted meg: Petnet.hu Zoofast.hu Petissimo.hu   Nedves kutyaeledel, kutyakeksz, rágócsont Yarrah Bio Vegetáriánus tálcás nedves táp Nedves tápot általában nincs sok értelme adni a kutyusnak, mivel a szárazak nagyobb sűrűségben tartalmazzák ugyanazokat a tápanyagokat. Válogatós kutyáknak viszont jól jöhet, és új táphoz való átszoktatáskor is segíthet. Én csak kiegészítésnek használom. Összetétel: Szója*, zöldségek (zöldborsó* 6.4%, sárgarépa* 1.6%), zöldségszármazékok*,olajok* (napraforgóolaj*), lestyán*, gyümölcsök* (csipkebogyó 0.2%), ásványi anyagok. * = ellenőrzötten organikus forrásból, Skal 1301. Ár: 1 790 Ft (6 x 150 g) Itt rendelheted meg: Zooplus.hu     Yarrah Bio kutyakeksz Szintén a Yarrah Bio terméke ez a kutyakeksz, amit csak úgy nasinak szokott kapni a kisöreg. Összetétel: gabona* (búza*, kukorica*), cukor* (glükóz szirup kukoricából*), olajok* (napraforgó olaj*), ásványi anyagok. * = from controlled organic farming sources, Skal 1301. Kiszerelés: 250 g Ár: 850 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu   Trixie Veggies Összetevői alapján ez a fogápoló rágócsont vegán, de sajnos tartalmaz mesterséges adalékanyagokat, emiatt csak ritkán veszem. Több méretben kapható, Tódi szereti. Összetevők: Kukorica keményítő, búzaliszt, glicerin, klorofill, élesztő, só, malátacukor. Adalékanyagok: Tartósítószerek és színezékek. Ár: 590 Ft Itt rendelheted meg: Zooplus.hu   Dein Bestes Fogkefe A DM-nek is van saját márkás, vegán “kutyafogkeféje”, a Dein Bestes Fogkefe Kutyáknak. Összetétele egyszerű, a 6 db-os csomagban kétféle színű, fogkefe alakú rágóka van. Színezéket ez is tartalmaz. Tódi ennek ellenére szívesen rágcsálja. Összetevők: Gabonák, növényi melléktermékek, élesztő. Adalékanyagok: színezékek. Itt vásárolhatod meg: DM drogériák   Ha te is ismersz más, vegán kutyatápokat, vagy kipróbáltátok a fent felsoroltakat, ne habozz, írd meg nekem az info@veganinja.com címre! A házi készítésű vegán kutyaételekről ebben a cikkben most nem volt szó, de a jövőben talán még foglalkozom a témával. The post Magyarországon kapható vegán kutyaeledelek appeared first on VegaNinja.

Nyersvegán vezeklés - magvas gondolatok egy hét után

2017. október 24. Vegán muflon 

Nyersvegán vezeklés - magvas gondolatok egy hét utánVegánnak lenni nem nehéz, kiváltképp, ha a lakhelyeden nem csak egy babaruha-turkálóval egybenyitott Reál vegyesbolt lelhető fel. Ennek ellenére mégis megkíván egy bizonyos szintű (ki)tartást, hogy ne csak az állattetemekről mondjál le következetesen, hanem mindennemű, állatból származó dologról is, és ha úgy hozza az élet, készen kell állnod néminemű kellemetlenkedésre. És ezzel máris egy erős érvet állítottam fel amellett, miért nem vagyok következetlen és puhány csótánymenyét, amiért már a kihívás első hetében belebuktam a 100%-ig nyersvegán étrend követésébe. Első és legfontosabb tapasztalat: a nyers zöldség-gyümölcs-magvak képesek tartósan megadni a jóllakottság érzését anélkül, hogy tankhajónyi mennyiséget zabálnánk be belőlük. DE! És itt jön a bukás legfőbb oka: tapasztalataim szerint ehhez elengedhetetlen egy normális életritmus, amiben benne foglaltatik alsó hangon nyolc óra pihentető alvás. A fáradt szervezet ugyanis több kalóriabevitelért reklamál, a tartós éhségérzet pedig agresszióhoz és bunkó, tapló magatartáshoz vezet. (Meggyőződésem, hogy az olyan sorozatgyilkosok, mint Jeffrey Dahmer, Ted Bundy és Andrej Csikatilo is valaha normális, ám túlhajszolt emberek voltak, aztán egy napon alacsony szénhidrát diétára fogták őket.)  Márpedig a magamfajta, vámpír-bioritmussal bíró egyedek számára az éjfél előtti alvás sci-fi, ráadásul az unalmasabb fajtából.  Második tapasztalat: már ennyi idő után is ki merem jelenteni, hogy ha gasztronómiailag nem is feltétlenül, egészségügyi szempontból a nyersvegánság a legideálisabb táplálkozási formula. Egy hét alatt nyilván nem lett belőlem Brad Pitt-fejű, jógaoktató testű kentaur, de azt határozottan állítom, hogy egy viszonylag kellemesen átaludt éjszaka után fizikailag és pszichikailag is jóval könnyebbnek éreztem a földi létet. És rohadtul nincs kétségem afelől, hogy a következetes és változatos nyersvegán étrend a létező legnagyobb, csiribunkó sallert jelenti az olyan betegségek számára, mint a rák. Harmadik tapasztalat: A nyersvegánság zöldséggyümölcs-szezonban sem feltétlenül költséghatékony, nemhogy az ősz közepén. Ráadásul a rendelkezésemre álló szakirodalom gyakran olyan hozzávalókkal zsonglőrködik, mint maracuja, csíráztatott quinoa, málnaecet vagy misopaszta, azt azonban elfelejti, hogy operett- és feljelentgető házmesterország lakójához beszél. Márpedig itt a vagdalthús-konzerv és a lucskos káposzta az őshonos táplálék.  És persze, talán a hasonlóan sznob komponensek nélkül is össze lehet állítani nyersvegán étrendet, de azt is jóval célszerűbb nyáron. És végül: A néhány, előbb felsorolt negatívum ellenére sem tervezek 100%-ig felhagyni a nyersvegán kísérletezéssel a következő három hétben, csak éppen beleszövök minimálisan feldolgozott hozzávalókat is. Ilyen pl. a kisir nevezetű török cucc, ami a bulguron kívül kb. csak nyers hozzávalókból készül. Folyt. köv., ne kapcsoljon sehova!

Mit eszik a vegagyerek? (napi teljes menü + tápanyag bevitel kalkuláció)

2017. szeptember 18. Zizi kalandjai 

Mit eszik a vegagyerek? (napi teljes menü + tápanyag bevitel kalkuláció) Sokszor kapom meg a kérdést aggódó szülőktől, a vegán étrend iránt érdeklődőktől, hogy honnan tudom, hogy a gyermekeim elegendő tápanyagot visznek-e be és vajon mindenből megkapják-e a megfelelő mennyiséget, jut-e elég fehérje, kálcium, magnézium, vas, szelén, cink, A-vitamin, C-vitamin, stb. a szervezetükbe. Ezekre a kérdésekre mindig az a válaszom, hogy ezek miatt egyáltalán nem aggódom. Igyekszem tudatosan odafigyelve összeállítani az étrendünket, ez alapján főzni, sütni, de egy idő után ez már napi rutinná válik, olyanná, mint az autóvezetés vagy a biciklizés. Segítségünkre lehet a kalória, a vitamin és ásványi anyag bevitel számolásában a Cronometer nevű weboldal, amelynek ingyenes részét használva naponta ki tudjuk számolni, hogy miből mennyit fogyasztottunk. Persze nem kell ezt napi szinten csinálni, hogy belezavarodjunk a végére… – de megnyugtatás képpen vagy az aggódó családtagok miatt havi egy-két alkalommal tesztelhetjük magunkat, hogy megfelelő mennyiségű tápanyagot vittek-e be a gyermekeink vagy akár mi. Az alábbiakban bemutatom nektek fényképeken keresztül, hogy mit ettünk egy teljes napon át, a bejegyzés végén pedig a Cronometerbe felvitt adatokat és az azokból számolt tápanyag mennyiségeket láthatjátok, hogy egy 4 éves, 18 kg súlyú és 110 cm magas gyermek miből mennyit evett/­­ivott. Persze a számolt értékek nem tekinthetők 100%-os eredménynek, mert ugye csak kb. saccolt mennyiségeket vittem fel az egyes élelmiszerekből, meg például savanyú káposzta esetében egy adott amerikai márkájú termékből számolt adatokat a rendszer. Mindenesetre egy hozzávetőleges támpontot nyújt az eredmény. Egy ilyen számolás segítségünkre lehet akár egy teljes heti menü előre tervezéséhez is. Természetesen minden étel vegán, nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt! Reggeli: egy alma és epres turmix hántolt kendermaggal megszórva Cukifej Ízlik a reggeli “múti”… az utolsó cseppig megiszom! Most már tényleg semmi nem maradt a turmix tartályában! “Anya, ez olyan finom!” (Költözködős kupi a háttérben… bocs! ) Ebéd: pirított fokhagymás füstölt tofu, pirított fokhagymás-citromos leveleskel, főtt rizs és bulgur, citromos tahini szósz Délutáni snack no. 1.: egy alma Délutáni snack no. 2.: nagyon finom, édes sárgadinnye… Bratyók osztoznak a sárgadinnyén! Délutáni snack no. 3.: almaszeletek kesudióvajba mártogatva Délutáni snack no. 4.: friss málna a parkban Vacsora: humuszos kovászos kenyér (Pipacs Pékség), savanyú káposzta, koktélparadicsom, újhagyma, uborka, ebédről maradék tofu és leveleskel (nincs a képen még egy szelet kenyér, ami guacamoléval – avokádókrém – volt megkenve)   És akkor íme az eredmény… Magyarázat : Vitaminokból (a D- és az E-vitamin kivételével) túlteljesítettük a 100%-ot. Ásványi anyagok egy részéből is többet vittünk be, amiből kevesebbet az a vas, a magnézium, a cink (ezekből 92%-nyit) és a kálium (ebből 47%-nyit, tehát több almát és banánt kell enni másnap, hogy ezt pótoljuk ). A nátriumot pedig jóval túlteljesítettük a napi átlagnál, de ez betudható a savanyú káposztának… ti ezen a képen nem látjátok, de egyénileg kimutatja a rendszer, hogy pl. a 264% nátrium miből jött össze és látom, hogy a savanyú káposztában található nátrium mennyiséget igen magasra értékeli. Viszont a bevitt C-vitamin mennyiség legnagyobb része a savanyú káposztából származik, tehát jó sok C-vitamin került a szervezetbe a káposztából, viszont ezzel egyidőben jó sok nátrium is. Amit biztosan félre kalkulált a rendszer, az a 0.1 g transzzsír. Mi is az a transzzsír? “A transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek. A kutatások kimutatják, hogy a természetben, természetes formában előforduló transzzsírsav nem okoz olyan egészségügyi kockázatot, mint a mesterséges úton előállított társai.” Megnéztem és a rendszer az 1 evőkanálnyi tahinit rakta be a zsiradékok közül a transzzsírhoz (is). Utána néztem és a nyersen krémmé darált szezámmag nem tartalmaz egészségtelen transzzsírt, szóval nem tudom miért került a Cronometer szerint ide. De ezt leszámítva, azt hiszem, hogy elégedett lehetek a végeredménnyel, mert egy vitaminokban, ásványi anyagokban, egészséges zsiradékokban (Omega-3 és Omega-6), fehérjében gazdag (!!!) napon vagyunk túl. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy minden nap más és más és egyik nap C-vitaminból viszünk be többet a szervezetünkbe az elfogyasztott ételekkel, másik nap meg vasból. A cél, hogy törekedjünk a harmóniára, a kigyensúlyozott táplálkozásra minden nap!  

Emeletes rizspuding

2017. augusztus 15. Kertkonyha 

Búcsú a gyümölcsbőségtől Ilyenkor ősszel kisebbfajta pánik lesz rajtam úrrá. Szabályosan megrémít, hogy nemsokára fél éven keresztül csak almán, banánon és narancson kell majd élnem. Már megint? Hiszen alig volt nyár! Nem adom a gyümölcseimet! :) Hát, de. Lehet kicsit trükközni a mélyhűtöttekkel, de végül is, muszáj lesz. Mit csináljak? Rossz égővre költöztem, annyi szent. :) Viszont addig is minden bevásárlás úgy végződik, hogy el sem kezdődik, mert az összes szatyrot és hűtőben a helyet elfoglalják a gyümölcsök. :D És egy újabb ilyen édesség következik, a piros gyümölcsök legvégéből.

10 érdekes (és nagyon fura) összetevő, amitől nem lesz vegán-kompatibilis egy termék

2017. július 24. VegaNinja 

Kér valaki hód végbélmirigy váladékot? Kevés idegesítőbb dolog van annál, mint mikor egy kis tejtermék található a máskülönben növényi termékben. Azonban néhány összetevő még a szinte jól álcázott tejnél is alattomosabb. Íme a tíz legkülönösebb nem vegán összetevő listája, amelyeket megtalálhatsz az egyébként növényi alapú termékekben... A cikk ennek az írásnak fordítása. 1. Cera Alba Ez az alattomos összetevő édességekben és kozmetikumokban (például az ajakír) található meg és talán felismerhetőbb számunkra, amikor a másik nevén szerepel az összetevők felsorolásánál: ez lenne a méhviasz. A méhviaszt a dolgozó méhek állítják elő és a méz tárolásához kialakított helyhez használják fel. Mivel ez egy állati melléktermék, és a méhek kizsákmányolásával jár, így nem vegán.   2. L-Cisztein Ezt az Európában E920-ként ismert vegyületet, amelyet általában madártollból és disznószőrből állítanak elő, olykor péksüteményekbe teszik lisztjavítóként. Ugyan létezik szintetikus változata is, mivel ezt költséges előállítani, így nem túl gyakran fordul elő.   3. Halenyv A borok és sörök előállítása mögötti eljárás állati eredetű összetevők felhasználásával járhat, elsősorban a halenyv felhasználásával, amely más néven az úszóhólyag. Amíg egyre több kézműves sörfőzde hagyja el a halenyvet és egyre több borászat készít vegán italokat, fogyasztás előtt először mindig megéri utánanézni az összetevőknek (ebben segíthet minket a barnivore).   4. Bíborfesték, kármin Ez a vörös ételfesték néha felbukkan ételekben és italokban. Vegánok számára nem alkalmas fogyasztásra, előállítása során a bíbortetveket először összegyűjtik, kiszárítják, majd porítják, hogy megkapják a kívánt erős, vörös festéket. Mintegy 70.000 rovarra van szükség, hogy két kiló bíborfestéket kapjanak.   5. Hódzsír A hódzsírt megtaláljuk némelyik parfümben és számos élelmiszerben (többek között alkoholmentes italokban és pudingokban), valójában egy váladék, amelyet a hódok végbélmirigyéből vonnak ki. A hódok területmegjelölésre használják ezt a váladékot. Vanília illata van, amely magyarázatot ad rá, hogy miért használják fel édességekhez. Az USA Élelmiszer és Gyógyszer Adminisztrációs irányelvei szerint nem használják fel vanília kivonatokban, de megtalálható némely eper-és málnaízű termékben.   6. Lanolin Ellenőrizd az olyan termékek összetevőinek a listáját, mint például a rágógumi (és olyan bőrápoló termékekét, mint az ajakbalzsam), hogy van-e bennük lanolin. A lanolint ,,gyapjúzsírként is ismerik és alapvetően a hajzsírhoz hasonlít: a birkák gyapját vízállóvá teszi ez az anyag. A gyapjúzsírt összegyűjtik és hidratáló krémekhez és némelyik cukrászsüteményhez használják fel.   7. Csontszén A neve alapján egyértelműen állati eredetű ez az összetevő, viszont az már kevésbé nyilvánvaló, hogy miben találjuk meg. Az Egyesült Államokban a csontszenet olykor felhasználják a finomított cukor feldolgozásában, szerencsére az Egyesült Királyságban és Európában nem. Azoknak a cégeknek a listája, amely nem használnak csontszenet itt található.   8. Tejsavó Míg a legtöbb ember tisztában van vele, hogy a tejsavó tehéntejből származik, azt talán nem tudják, hogy milyen sokféle termékben megtalálható. A tejsavó a sajt elállításának a mellékterméke: az a maradék folyadék, amely a tej besűrűsödése és leszűrése után fennmarad. Megtaláljuk a chipsekben (ide tartozik némely sima sós is!), sült árukban és olyan nasikban, mint a keksz.   9. Sellakk A sellakk egy pajzstetű faj nőstényeinek gyantaszerű váladéka, használják cukrászsütemények fényes bevonására, bútorfényezőként és más háztartásban megtalálható terméknél. Pár éve még hanglemezek gyártásánál is használták. A legmeglepőbb használati módja a gyümölcsök fényezése (ha adalékanyagként használják, akkor E904-ként tüntetik fel). Olykor például az almákat vonják be ezzel a fényező anyaggal, hogy a természetes gyümölcs ,,viaszt helyettesítsék vele, amelyet a tisztítási eljárás során eltávolítanak. Szokták még citrusfélék kezelésére használni, hogy ezzel megnöveljék az élettartalmukat.   10. Hozzáadott D vitamin Nem minden D vitamin állati eredetű, de az a legbiztosabb, hogyha feltételezzük, hogy az. Amivel például a reggeliző pelyheket dúsítják, nem vegán, hacsak nincs az ellenkezője a terméken feltüntetve. A D2-vitamin a vegán verzió, és a D3 általában a lanolinból származik (gyapjú), kivéve ha a Vitashine-ról van szó, amely az egyetlen növényi alapú D3-vitamin forrás.   Fordítás: A javulás útjai The post 10 érdekes (és nagyon fura) összetevő, amitől nem lesz vegán-kompatibilis egy termék appeared first on VegaNinja.

Feketeribizlis maca golyók

2017. július 10. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Feketeribizlis maca golyók Annától kaptuk :) Hozzávalók: -  Napraforgómag kb 10 dkg -  Tahini 3 ek -  2 ek karob -  4 ek maca por -  Puffasztott amarant -  1 -1.5 ek kókuszzsír -  1 ek szezámolaj -  17-20 szem datolya -  Agavé szirup -  Kókuszreszelék -  Dió Elkészítése: A napraforgó magot puhára őröltem, hozzáadtam a datolyaszemeket és a kókuszzsírt, olajat és a tahinit. Együtt daráltam. Feketeribizlit ( de lehet áfonya is vagy málna , szeder például) adtam hozzá 3-4 marékkal, ezzel is könnyebben darálódott. Meghintettem a karobbal, maca porral és kézzel összedolgoztam. Lehet agavé vagy datolya sziruppal még édesíteni a masszát. Az száraz összetevőket és a gyümölcsöket akár külön is lehet darálni, hogy finom legyen és utána tálban mindennel összedolgozni. A masszát hűtőbe tettem kb 40 percre. Utána a megformázott golyókat darált kókuszreszelékbe vagy őrölt dióba vagy amarántba forgattam. Nekem a kókuszreszelékes ízlik legjobban. Tipp: Reszelt karobcsokival is el tudom képzelni... :) Jó étvágyat!  

Miért nemcsak kellemetlen, hanem egészségtelen is a húsos vágódeszkát használni vegánként

2017. július 6. VegaNinja 

Elég könnyű ételmérgezést kapni a nem megfelelően tárolt/­­főzött hústól, ez nem új információ. Ha a vágódeszkádat valaki már használta nyers hús vágására, valószínűleg nem kéne használnod. Például ha salátát csinálsz, és az uborkát a “húsos” vágódeszkán vágod fel, a baktériumok, amik a nyers húson megtalálhatóak, a deszkáról az uborkára kerülnek, és az egészséges salátád (ami így már nem egészen az) csúnya ételmérgezéshez vezethet, mivel a salátát nyersen eszed, így a baktériumok nem pusztulnak el a sütéskor. Ha eddig azt gondoltad, a műanyag vágódeszka biztonságosabb ilyen szempontból, sajnos nem jól tudtad. Könnyebb őket fertőtleníteni, de a mély vágások, amik a műanyag deszkákon keletkeznek, melegágyai a baktériumoknak. De van pár ötletünk, hogyan használhatod a vágódeszkáidat biztonságosabban:   - Ne egyél húst vagy más állati eredetű “terméket”. - Ne hagyd, hogy a veled egy háztartásban élőek állatokat vagy állati eredetű “termékeket” egyenek. - Ha mégis esznek, akkor legyen saját vágódeszkád, és hagyd meg nekik a húsosakat. - Csak tiszta, megmosott zöldségeket és gyümölcsöket vágj a vágódeszkádon. - A legjobb, amit tehetsz, ha már rögtön használat után elmosod a vágódeszkád, hogy ne száradjon rá semmi. Meleg vízzel és mosogatószerrel mosd, használj környezetbarát, vegán és cruelty free mosogatószert. - Soha ne áztasd a fa vágódeszkádat, és ne tedd be a mosogatógépbe, mert teljesen tönkreteheti. - Miután lesikáltad szivaccsal vagy kefével, mosogatószerrel, alaposan öblítsd el. - Tedd olyan helyre, ahol jól meg tud száradni. - A legelső használat előtt a fa deszkákat érdemes kókuszolajjal kezelni, és ezt havonta megismételni, hogy ne hajoljon meg vagy repedjen be. - A legjobb és legfontosabb, amit tehetsz tényleg az, hogy ne egyél állatokat. Itt veheted meg a saját, külön bejáratú vágódeszkádat vegán feliattal: http:/­­/­­shop.veganinja.hu/­­termekcimke/­­veganwood Forrás: http:/­­/­­veganwood.com/­­using-chopping-board-used-cutting-meat-gross/­­ The post Miért nemcsak kellemetlen, hanem egészségtelen is a húsos vágódeszkát használni vegánként appeared first on VegaNinja.

Málnás Brownie

2017. április 9. Fittanyuka 

Szeretem a brownie -t készíteni, mert a kedvelt bögrés süti modern változata, habár én most grammban adom meg a recept mennyiségeit. Bármilyen kedvenc friss vagy fagyasztott gyümölcsünkkel készíthetjük, vagy akár önmagában. A tömény étcsoki ízéhez illik a savanykás málna vagy más piros gyümölcs. Természetesen vegán és cukormentes, almasziruppal készül, amely segít abban, hogy a sütemény tésztája kissé “ragacsos” legyen. Hozzávalók:  240 g tönkölyliszt 120 g kakaópor 320 g 100%-os almaszirup 10 evőkanál kókuszolaj 150 ml mandulatej 1/­­2 tk sütőpor 100 g étcsokicsepp (süthető) Tetejére: 200 g 70%-os belga étcsokoládé 200 g málna A sütemény száraz összetevőit összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a szirupot, a folyékony kókuszolajat (kissé felmelegítjük ha ledermedt). Egy kiolajozott, kilisztezett szögletes, kb. 30X30 centiméteres sütőformába öntjük és előmelegített sütőben 200 C fokon sütjük 10 percig, majd további 15-20 percig 180 C fokon. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és a kihűlt sütemény tetején egyenletesen eloszlatjuk, rá szorjuk a málnát és hagyjuk kissé hűvös helyen megdermedni, majd tetszőleges nagyság kockákra vágjuk.  

Málnazselével töltött csokiszív

2017. február 15. Gitta nyersétel blogja 

Málnazselével töltött csokiszívAmit persze nem csak Valentin napra lehet elkészíteni, hanem egész évben... Csak most valahogy a szilikon szív-forma szinte magától előjött és valahogy adódott, hogy ez így készüljön... Csokiszív Sokszor készült már ilyenkor nyers csoki, főleg szív alakban :) de ez most egy kicsit más... Ez most nem tömény csoki, hanem a belseje málnazselé, pontosabban alma és málna turmix... 1 nagyobb almát elturmixoltam 20 dkg fagyasztott málnával, majd betöltöttem (pontosabban nem én, hanem Kata a kislányom) szilikon szív formába. Ment a fagyasztóba. Teljesen szilárd állapotában kinyomkodtam a formából, és egyenként belemártottam olvasztott csokiba. A csoki receptjét itt olvashatod (megjegyzés: az eredeti receptben karob szerepel, de már régóta kakaóporral készítem). kb 10 percre ismét visszatettem a fagyasztóba a mártott csokikat, és megismételtem a folyékony csokiba mártogatást. Így egy kicsit vastagabb lett a csokiréteg, gondoltam jobban bírja a gyűrődést. Ugyanis a málnás töltelék csak fagyott állapotban szilárd, és így nem is nagyon ehető, mert túl hideg. A második mártogatás után már csak a rendes hűtőszekrénybe tettem, ahol a töltelék megolvadt, de hála a csokiburoknak, bent maradt. 2-3 nap alatt el kell fogyasztani, mert ez nyers... de ezzel nincs gond, ezt az utolsó három darabot is úgy kellett megmentenem a fotózáshoz. Ennyire egyszerű, de annyira finom, hogy egyesek szerint " nem lehet abbahagyni " A csokiszív belülről, málnás töltelékkel

A YoGastro-ban jártam, Budapest legolcsóbb vegánbarát éttermében

2016. november 19. Vegán lettem 

A YoGastro-ban jártam, Budapest legolcsóbb vegánbarát éttermébenA YoGastro a Kálvin tér közvetlen közelében működő, indiai témájú nagyon olcsó, de nem olcsósított kellemes hangulatú étterem.   A YoGastro megközelítése: Első alkalommal sikerült elmennem a hely előtt. Történhetett ez azért is mert elmélázva, kiszállva a testemből már azon járt az agyam, hogy milyen lesz a dhal és a szabdzsi amit választok ... és történhetett azért is, mert a hely tulaja nem nagyon szeretné az utca népének elmondani, hogy az Üllői út 6-os szám alatt, a Kálvin tértől 2 percre gyalog van egy kis vegetáriánus, vegán étterem. Amikor keresitek a helyet, legyetek figyelmesek és keressétek a YoGastro logót, mert szemmagasságban nincs eléggé felcímkézve a bolt. Egyébként az étterem a jóga közösségeket régóta megmozgató Atma Centerben található és 2015-ben kapta azt a nevet, amivel ma is fut.   YoGastro választéka: Kifejezetten nagy választékkal találkoztam az étteremben. Levesek, dhalok, szabdzsik, tésztaételek, pizza, tortilla, hamburger, egytálételek, chutney-k, saláták, nyers sütik, juice-ok és sorolhatnám. Az ételek közel 90%-a teljesen vegán, egy-két étel volt csak, mely tartalmazott tejterméket, de erről szívélyesen informálnak az ott dolgozók. Az árak nem hogy nem elszálltak, hanem szinte egyedülállóan barátiak. Szerintem a legolcsóbb vegánbarát hely Budapesten. Desszert nélkül egy levesért és egy főételért fizettem 990 Ft-ot. A sütit azért nem vettem bele, mert főleg nyers vegán sütik voltak amikor mentem és azok bizony sehol nem olcsók. Egyébként egy normális méretű szelet torta 650 Ft YoGastro-ban. Csokoládés ananászos, datolyával édesítve. Gondolhatjátok. Álom. Emellett volt chia és tápióka poharas puding, valamint kölesgolyó málna chutney-val. A Tortafészek nyers vegán tortakészítő műhely központja egyébként a YoGastro, úgyhogy garantált minden nap a friss és finom édesség. A fizetés után volt egy kis félelmem a minőséget illetően, hisz ami olcsó az lehet, hogy olyan is. Ez esetben erről szó sem volt, sőt egy kifejezetten finom, nem tolakodó ízvilágú indiai vegán menüt kaptam a pénzemért. Ha olcsón, gyorsan és finomat szeretnék enni a város ezen terültén, én biztos, hogy ide jövök legközelebb is.   YoGastro-tól tudsz rendelni is: Nemrég indították klasszik heti menürendelős szolgáltatásukat. Rendelhetsz előre 1 hónappal, 1 héttel, vagy akár 1 nappal levest, dhalt, kétféle főételből, kétféle köretből, főzelékből, salátából, egytálételből és desszertből választva, legkésőbb 24 órával a kért kiszállítás előtt. A kiszállításra munkanapokon reggel 8:00-tól 11:30-ig számíthatsz. A kis menü 1100Ft-ért, míg a nagy menü 1490 Ft-ért rendelhető. Szerintem ez is elfogadható ár. Kipróbálom még ezt a szolgáltatásukat is és majd kiegészítem a cikket. Nyitvatartás: Hétfőtől péntekig: 11:00 és 20:00 óra között, szombaton: 11:00 és 18:00 óra között. Cím: 1085 Budapest, Üllői út 6. A YoGastro vegetáriánus/­­vegán étterem weboldala és facebook oldala.

Zöldséges quinoa-val töltött gombafejek

2016. szeptember 18. VegaLife 

Zöldséges quinoa-val töltött gombafejekEzt a receptet azért is írom le és osztom meg, mert legutóbbi magyarországi látogatásunk alkalmával néhány embernek quinoa-t vittem ajándékba. Itt több helyen kapható, s amint korábban írtam a Grape Tree nevü üzlet (egyik kedvenc boltom) jobb áron kínálja, mint Magyarországon bárhol láttam eddig. Ha már Angliában nincs TV paprika, se igazi besztercei szilva, meggyet idén itt nem is ettem, akkor legalább quinoa-t olcsóbban kapok. Ha a quinoa első készítéskor kesernyés ízű, következő alkalommal áztassuk pár percig hideg vízben, vagy mossuk át. Én nem szoktam mosni, s nem is érzem kesernyésnek. Igazából egy jó fűszerezéssel és zöldséggel igazán finom étel lesz belőle. Ráadásul nem hízlal. Fehérjében viszont gazdag. Több fehérje van benne, mint a búzában vagy a kölesben. Gluténmentes gabona. A recept Hozzávalók: - néhány fej gomba (jelen esetben 15-16 közepes méretű) - kb 2 dl bögrényi mirellit zöldborsó - 1-2 paprika - vegán sajt /­­ sörélesztő pehely /­­ füstölt tofu /­­ lila hagyma   Elkészítés: A gombákat megmossuk, törzsület kivágjuk, felaprítjuk, megsózzuk, enyhén megpároljuk. A gombafejeket egy tepsibe helyezzük, enyhén megsózzuk őket. A zöldborsót és paprikát szintén enyhén megsózva megpároljuk. A quinoa-t enyhén sós vízben puhára főzzük. A víz ellepje, de nem kell kétszeres mennyiségű víz. A zöldségeket összekeverjük a megfőtt quinoa-val, ételízesítővel picit megszórjuk, ha nem elég ízes, majd a gombafejeket megtöltjük. Vegán sajtot reszelünk a tetejére, ha nincs, füstölt tofu szeleteket teszünk rá, ha az sincs, lila hagyma-karikákat helyezünk a gombákra vagy sörélesztő pehellyel megszórjuk a töltelék tetejét. Kb. 20 perc alatt megsütjük őket.   A quinoa-t édesen is elkészítheted. Íme néhány édes és sós recept, amiket kedvedre, ízedre át is alakíthatsz:   Málnás-brazil diós quinoa Erdei gyümölcsös quinoa Fokhagymás sült patiszon quinoa-val (patiszon helyett cukkinit is használhatsz!)

Málnás-brazil diós quinoa

2016. július 30. VegaLife 

Málnás-brazil diós quinoaA receptet és az ételt egyedivé teszi a paradió, másnéven brazil dió. Aránylag kevés receptet látok a magyar gasztroszférában paradióval. Leginkább diákcsemegékben találkozhatunk vele. Meglehetősen sok  kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort és meglehetősen jelentős szelént tartalmaz, no és zsírt. Mintegy 60-70%-a zsír, ezért óvatosan fogyasszuk. Magas szeléntartalmának köszönhetően pajzsmirigy-betegek számára jótékony hatású. Brazildió fák szinte kizárólag érintetlen őserdőkben hoznak gyümölcsöt. Nagyüzemi termesztése sehol sem sikerült, mivel hiányoznak a virágok beporzásához szükséges méhek és más rovarok. Csak néhány erre a virágra specializálódott rovar képes a beporzásra.  Megporzás után a termés, csak 14 hónap után érik meg. A termés nagy, 10-15 centiméter átmérőjű, gömbölyű, csonthéjas tok, melyben 8-24 darab háromszög alakú és 4-5 centiméter hosszú mag található. A tok fás héja 8-12 milliméter vastag. Másik érdekesség, hogy egy a brazildió fán élő orchidea illata vonzza a fához a méheket. A természet e komplex megoldása nélkül a fa nem hoz termést. A fa szaporodása is különleges. Termésének vastag héját csak egy őserdei rágcsáló, az aguti képes feltörni. A magokat a mókusokhoz hasonlóan elraktározza, és a rejtekhelyeket gyakran elfelejti. Ezekből az őserdőben elszórt raktárokból kelnek ki az új fák.  Ha az elültetett helyen nincs elég napfény, a kis növény, évekig is várhat amíg kicsírázik. Habár az egyik neve brazíldió, a legtöbb paradiót Bolíviában gyűjtik be, körülbelül a világszintű termés 50%-át. Brazíliában 40%-ot és Peruban 10%-ot.   A recept Hozzávalók: - 20 dkg quinoa - 5 dl növényi tej (nekem szójatej volt otthon) - 1 nagyobb bögre málna (akár fagyasztott is lehet) - 1kis marék brazil dió (paradió)   Elkészítés: A quinoát vastag szűrőn keresztül átmossuk, majd annyi tejben, ami jól ellepi, puhára főzzük. Ha elfőtt róla az összes tej, még adhatunk hozzá. Ha édesen szeretnénk, édesíthetjük banánnal. A gyümölcsszemeket a tetejére helyezzük az egész és/­­vagy lapokra vágott mandulával. Nem hozzákeverjük, hogy a málna ne törjön össze.   


Az összes 'málna' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!