dál receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Rebarbara-meggy dzsem

Egyszerű vegán karácsonyi sütemény

Petrezselyemleves

Ünnepi fatörzs (vegán)

Egyszerű tejmentes, tojásmentes karácsonyi sütemény










dál receptek

Ünnepi fatörzs (vegán)

2018. december 8. VegaLife 

Ünnepi fatörzs (vegán)Kimondottan ünnepi édesség, amelynek eredeti neve "Yule log". A log szót először számítástechnikában ismertem meg (még IRC-es időszakomban), ez esetben azonban egészen mást jelent: fatörzs, fahasáb, farönk. A yule szó hozza leginkább közelebb az ünnepihez ezt a desszertet, mivel ez a szó a Nap visszatérésének ünnepét jelöli. Az éjszakák most, decemberben a leghosszabbak. A hosszú sötét téli éjszakákon mindent elrejt a jég, a hó. A napfordulótól kezdve azonban egyre hosszabbodnak a nappalok. A fény újjászületik, napról napra er?södik. A fény és a sötétség közti örök harcban ismét a világosság kerekedik fölül. Az északi népeknél a Yuletide, tizenkét éjszakán át tart (dec. 20. - december 31.). Ez az időszak  reperezentálja az óév elmúlását, valamint az új esztend?re való készülődést.  Mégis miért fatörzs a neve, honnan ered a szokás, hogy karácsony tájékán fatörzset sütnek (napjainkban már inkább csak vesznek) a háziasszonyok? A szokás a középkorra vezethető vissza, az északi népeknél elterjedt hagyomány "hozza" karácsony környékén tányérunkra a fatörzs szeletet. A "yule log" eredetileg egy gondosan kiválasztott egész, nagy darab fa volt, amit ünnepi szertartás közepette hoztak a házba. A legnagyobb végét a tűz szívébe helyezték. A fa további részeivel táplálták a tüzet a karácsony 12 napján keresztül. Csak tiszta kézzel szabadott meggyújtani. Ünnepként élték meg ezt a hagyományt, mert a tűz nem csak meleget, de világosságot is adott a házban lakók számára. Ez az ünnepi tradició első napján a "Tizenkét éjszaka" nevü süteményt fogyasztották. Ahogy a modernizáció által a fűtési lehetőségek is korszerűsödtek, a teljes, nagy fából már csak az ünnepi asztalt díszítő fatörzs maradt meg napjainkra.   A piskótatekercs receptje Hozzávalók: - 17 dkg fehér liszt - 8 dkg teljes kiőrlésű liszt - 3-4 evőkanál nyírfacukor - 2-3 evőkanál kakaópor (vagy karobpor) -  14 evőkanál növényi tej  -  2 evőkanál étolaj - 1 kisebb citrom kifacsart leve -  1/­­2 teáskanál szódabikarbóna   Elkészítés: Fogunk egy tálat, összekeverjük benne először a száraz hozzávalókat, majd hozzákanalazzuk a növényi tejet és étolajat és hozzáadjuk a citrom levét. Csomómentesre keverjük majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha beleszúrjuk a piskóta közepébe, és nem ragad rá, megsült a piskótánk. Ezt követően kivesszük és egy enyhén nedves konyharuhával (ne csöpögjön belőle a víz, éppe csak picit legyen nedves), felcsavarjuk a tésztát. A konyharuhát a tiszta pultra tesszük, arra fektetjük a kisült tésztát (nem baj, ha a sütőpapír rajta van) és így pihentetjük, amig ki nem hül. Ne nyomogassuk, mert a tészta megtörhet. Ha kihűlt, óvatosan leszedjük róla a papírt és először belül töltjük meg az avokádós csokikrémmel, majd felcsavarjuk és kívülről is megkenjük vele. A legvégén a villát végighúzkodva mintázatot teszünk a rákent csokikrémre és így pihentetjük a hütőben pár órát vagy egy éjszakát. A tetejét tetszés szerint dekoráljuk, én kókusz csipszet szórtam rá. A  csokikrém receptje Hozzávalók: -  2 db érett nagy avokádó héj nélkül -  7 dkg kakaópor (kevesebb karobbal is készíthető!) -  6 dkg kókuszolaj -  10 dkg édesítőszer, pl: nádcukor, nyírfacukor, áztatott datolyából szósz, stb, ki mit használ -  1 csipet tengeri só -  1/­­2 vanília kikapart belseje vagy 1 teáskanál vanília esszencia   Elkészítés: Vegyük elő a turmixgépet és a fentieket mindet, ebben a sorrendben tegyük bele. Indítsuk el, és hamarosan látni fogjuk hogy milyen fantasztikus krémet kapunk végeredményne k. Lehet, néha egy átkeveréssel segíteni kell a turmix gép munkáját.   Olyan krém lesz, mint a csokitorták csokikrémje. Ha lágyabb krémet szeretnénk, pár csepp vízzel vagy növényi tejjel krémesebb lesz. A kész krémet kb. 1/­­2 órára érdemes hűtőbe tenni, megdermedés után jobban használható.

Egészséges a növényi alapú étkezés? 3 könyv, ami megadja a választ

2018. december 3. ZöldElla vegán életmód blogja 

Társadalmunkban a táplálkozással kapcsolatos "tudás" alapjai azok a több évtizedes hiedelmek, amik mára meghaladottakká váltak és tudományosan megcáfoltak. [...] Bővebben!

Mediterrán kuglóf

2018. november 30. VegaLife 

Mediterrán kuglófCsempésszük a konyhánkba ősszel vagy télen is a Földközi-tenger partvidékének ízeit néhány finom hozzávalóval! Nincs másra szükségünk mint olívabogyóra - abból is a feketét ajánlom, ha csak nem az éretlen zöldért rajongsz - és aszalt paradicsomra. Ma már egyre több helyen árulnak olajban eltett aszalt paradicsomot, aminek az olaját is felhasználhatod akár ehhez a sós kuglófhoz, ha te magad nem aszaltál és tettél volna el a télre. E két hozzávalót keverünk egy kelt kenyér vagy kuglóf tésztához és ha kisült, élvezhetjük is a napsütötte, mediterrán ízeket otthonunkban. A kuglófot akár karácsonyra vagy húsvétra is elkészíthetjük. A recept Hozzávalók: - 3.5 dkg élesztő  - 3 dl meleg növényi tej  - 15 dkg teljes kiőrlésű liszt - 30 dkg fehér liszt (BL-55)  (+ a forma kikenéséhez egy kevés) - 5 dkg  őrölt zabpehely - 1-2 dkg őrölt lenmag+víz - 1 tk só - 5 dkg kókusz zsír vagy növényi margarin vagy az aszalt paradicsomból maradt olaj (+ a forma kikenéséhez egy kevés) vagy oliva olaj - 15 szelet aszalt paradicsom - 15 szem magozott fekete olivabogyó   Elkészítés: Egy nagyobb tálba az élesztőt belemorzsoljuk. Tűzhelyen kézmelegre megmelegítjük a növényi tejet (ne mikróba). Az élesztőre a kellemesre felmelegedett tejet ráöntjük. Amíg várjuk, hogy eleledjen az élesztő, elővesszük a többi hozzávalót. Az őrölt lenmagra ráöntjük a vizet és várunk pár percet, ez képes a tojást helyettesíteni. Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi hozzávalót is, a vízben megáztatott lenmaggal együtt, kivéve az aszalt paradicsomot és az olivabogyót. Először fakanállal összekeverjük, majd kezünkkel jól átgyúrjuk a tésztát. Ha túl száraz lenne, egy kevés szójatejet vagy vizet öntünk hozzá, ha túl nedves, kevés lisztet szórunk a tetejére. Addig kell gyúrni, míg az edénytől el nem válik. A paradicsomot, felszeleteljük. Ha száraz a paradicsom, érdemes pár percet kevés meleg vízben megáztatni, ha olajban eltett aszalt paradicsom, akkor az olajat lecsepegtetjük róla korábban és felhasználjuk a tésztához. Az olívabogyókat szintén felszeleteljük, de legalább felezzük. A tésztához hozzákeverjük a paradicsomot és az olívát, jól átkeverjük. Ha kis gömböccé állt össze a tészta, meleg helyen lefedve pihentetjük kb. 45-60 percet. Közben a  sütőformákat kikenjük egy kevés kókusz zsírral és megszórjuk egy kevés liszttel. Beletesszük a megkelt tésztát a kuglóf formába, ahol kelesztjük még kb. 20-30 percet, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb.  30-40 percet sütjük. További tippek az elkészítéshez: - Ha szeretjük a fűszeresebb ízt, tehetünk hozzá rozmaringot/­­oregánót vagy provanszi fűszer keveréket és/­­vagy apróra vágott fokhagymát és/­­vagy lila hagymát. - Ha van kenyérsütőnk, a tésztát abban is elkészíthetjük dagasztás funkciót használva. - Ha olajban eltett aszalt paradicsomot használunk, a lecsepegett olajat a tésztához keverhetjük, ez esetben kevesebb vagy semmennyi margarin vagy kókusz zsírt kell a tésztához tenni. - Ha szeretjük és van a konyhánkban, sörélesztő pelyhet is keverhetünk a tésztába vagy megszórhatjuk vele a kuglóf tetejét a sütés félidejében. - Ha pástétomot is szeretnénk hozzá készíteni, kipróbálhatjuk a Provanszi olíva-pástétomot vagy a Napraforgós cukkini pástétomomot vagy az Aszalt paradicsomos pestót vagy a szintén finom Bazsalikomos pestót.  

Szójaviasz gyertya készítése

2018. november 26. ZöldElla vegán életmód blogja 

Szójaviasz gyertya készítéseA gyertya az ősz és a tél elengedhetetlen hangulat terméke, hiszen sokaknál az otthoni bekuckózásnak fontos eleme. Éppen emiatt pedig remek ajándék lehet. A gyertya pont amiatt, mert a nyugalom és meghittség hangulatának egyik eleme a korán sötétedő hideg hónapokban, nagyon kedves és személyes ajándék lehet, ha mi magunk készítjük el. A szójaviaszt környezetbarát anyagnak tartják, hiszen a szójababból nyert szójapelyheket sajtolják ki, hogy megkapják a szójaolajat, amit aztán hidrogénezéssel alakítanak át szilárddá.A szójaviasz tisztán ég, nem úgy, mint a paraffin gyertya, illetve az égési hőfoka is alacsonyabb, hiszen a paraffin 63 ?C, míg a szójaviasz 54 ?C ég, ami azt eredményezi, hogy a szójaviasz hosszabb ideig ég, így több ideig élezhetjük a szójaviasz gyertya lángját. (1) A szójaviasz többnyire pehely formájában kapható és gyertyaöntéssel, illetve kozmetikai alapanyagokat árusító webshopokban lehet megtalálni. Ugyanúgy színezhető és illatanyaggal illatosítható, mint a paraffin vagy méhviasz gyertya. Utóbbi gyertya típus egy vegán életmódot folytató ember háztartásában természetesen nem jelenik meg, azonban a hobbi boltokban a gyertyakészítés alapanyagént legtöbbször méhviaszt talál az ember. Éppen ezért is szerencsés, hogy végre kapható szójaviasz is a piacon, hiszen aki maga vegán vagy vegán családtagját, ismerősét szeretné saját kezűleg készített gyertyával meglepni, annak remek megoldás ez a növényi viasz. A gyertyakészítéshez szükséges alapanyagok és eszközök: szójaviasz fakanóc és talp tárolóedény (üveg, kerámia) illatanyag egy fazék üveg vagy fémtál kiöntős edény (opcionális) Ahhoz, hogy a gyertyához mennyi viaszra van szükségünk attól függ, hogy mekkora az űrtartalma annak az edénynek, amelybe majd a gyertyánkat öntjük. Kb. a tároló űrtartalmának kétszeres mennyiségére lesz szükségünk. A fazékban forraljunk fel vizet, majd ha az felforrt, akkor az üveg vagy fémtálunkat tegyük a fazékra (mintha csokoládét olvasztanánk) és öntsük bele a szójaviaszt, amit pár perc alatt felolvad. Ha teljesen megolvadt a viasz, akkor pár percig hagyjuk hűlni és adjuk hozzá az illatanyagot ha illatos gyertyát szeretnénk készíteni. Amíg hűl a viasz az illatosítás előtt, addig a tárolóedényünk aljára rögzítsük a kanócot, hogy ne mozduljon el. Erre a legpraktikusabb megoldás a kétoldalú ragasztó. Ha rögzítettük a kanócot és hozzáadtuk az illatanyagot a viaszhoz, akkor a viaszt érdemes átönteni egy kiöntős edénybe, majd abból önteni a tárolóedénybe. Óvatosan, sütőkesztyűvel fogjuk meg azt a tálat, amelyben a viaszt felolvasztottuk, hiszen annak az edénynek a fala is átforrósodott és megégethetjük a kezünket, ha nem figyelünk oda. Ha kiöntöttük a tárolóedénybe a viaszt, akkor hagyjuk állni pár óráig, hogy megdermedjen a gyertya. Ez kb. 2-3 óra és készen is vagyunk. Maga a gyertyakészítés kb. 10-15 percig tart, tehát elég gyorsan és könnyen készíthetünk egy kedves és akár személyre szabott ajándékot. A tárolóedény, amibe a gyertyát öntjük lehet újrahasznosított is, mint a befőttesüveg vagy valamilyen konzerv, használhatunk otthon talált vastagabb falú üvegpoharat, de vehetünk is kifejezetten gyertyaöntéshez fém tégelyt vagy vastagabb falú üvegedényt, üveg tárolót is. Kövess a közösségi médiában is! Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is!

Erdei gyümölcsös-joghurtos chia puding

2018. november 20. VegaLife 

Erdei gyümölcsös-joghurtos chia puding Ha reggelire készíted, szuper reggelid lesz szuper hozzávalókkal. Ha desszertként tálalod, akkor pedig szuper édesség. Szuperlativuszokban beszélve elmondhatom, hogy szuper, ha chia pudingot fogyasztasz, mert a chia mag egészséges élelmiszer, gazdag ásványi anyagokban, mint a vas, foszfor, magnézium, réz és különösen a kalcium, Magas rosttartalménak  köszönhetően lassítja a szervezetben a szénhidrátok lebontását és cukorrá alakítását, így megelőzi az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést. Ezáltal lelassítja és megelőzi a diabétesz okozta gyulladások kialakulását is.  A chia magban található rost igen nagy mennyiségű folyadékot képest megkötni, zselésedik, és a gyomorban térfogata megnő, ezáltal fogyasztója hosszabb ideig érzi magát jóllakottnak, így kevesebb kalóriát fogyaszt. A chia magban megtalálható fehérjék szintén segítenek az étel utáni sóvárgás leküzdésében és az evés mérséklésében, így az kiváló összetevője bármilyen diétás étrendnek. A chia magról bebizonyították, hogy képes csökkenteni a vérben a trigliceridek és az LDL vagy rossz koleszterin szintjét, miközben növeli a HDL avagy jó koleszterinét. Segít kontroll alatt tartani a vérnyomást, csökkenti az inzulinrezisztenciát és az artériás gyulladásokat, hozzájárul a hasi elhízás csökkentéséhez, mindezek által védi a szív egészségét, megelőzi az agyvérzést és a szívrohamot. (forrás chia-mag.com) A recept Hozzávalók: - 20 dkg erdei gyümölcs mix - 250 ml növényi joghurt - 3 ek chiamag - Datolya vagy agave szirup vagy valamilyen egészségesebb cukorpótló - Díszítéshez kókuszreszelék vagy kókuszcsipsz   Elkészítés: Egy evőkanálnyi gyümölcsöt félre teszünk, a többit botmixerrel vagy turmixgéppel összedolgozzuk, hozzáadjuk a joghurtot. Amikor kész a gyümölcsös joghurt, hozzákeverünk kb. 2 ek szirupot (édes íz igénye szerint többet is lehet) és a chiamagot. Jól átkeverjük, majd hűtőbe tesszük, hogy megszívja magát nedvességgel. Tálalás előtt kókuszcsipsszel és pár szem erdei gyümölccsel díszítjük.    

Macaron

2018. november 15. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Macaron  Angéla és Erzsi receptje:        1 doboz csicseri konzerv levét leöntöm és felfőzöm. Így kicsit besűrűsödik. Ezután kihűtöm. ( kb 140 ml legyen ) Habverővel magas fokozaton felverem, közben több részletbe 180 gr vilagos cukrot keverek hozzá. ( a kristálycukortól jobb lesz az állaga mint a porcukortól.) A végén a szinezőt bele lehet keverni, ha valaki színeset szeretne. Ha kemény és fényes a hab, akkor az előre elkészített 160 gr porcukor és 160 gr mandulaliszt szitált keverékét óvatosan, több részletben hozzákeverem. [...] Bővebben!

Kókuszos banános nyers kuglóf

2018. november 12. VegaLife 

Kókuszos banános nyers kuglófNe ijedj meg attól, hogy "nyers". Úgy is mondhatnám, hogy sütés nélkül is elkészíthető. A nyers szót mégis ki kell hangsúlyoznom a recept címében, mert ez jelzi azt is, hogy enzimekben gazdag süti, nem esik át semmiféle hőkezelésen, a vitaminok, ásványi anyagok nem vesznek el hevítés során, tehát egészséges. Cukortartalma is a rostforrásban gazdag mazsolából, datolyából és banánból származik. Nem csak azoknak ajánlom, akik vegetáriánusok vagy nyers, esetleg főként nyers táplálkozást folytatnak. Ezt a süteményt ajánlom húsevőknek is, akik szeretik a banán és kókusz együttes ízét. Még nyár végén barátainkkal hosszú hétvégét töltöttünk fókás tengerpart közelében. Arra a hétvégére készítettem ezt a sütit. Sikerét mutatta, hogy nem csak a receptjét kérték el, hanem eldöntötték, vesznek útifű maghéjat, aminek a segítségével elkészíthetik ezt a finomságot.  A recept A desszert alapja Hozzávalók: - kb. 2-3 bögre olajos magvak, mogyorófélék (pl.dió, lenmag, mogyoró) - datolya és/­­vagy mazsola - víz Elkészítés: Az olajos magvakat és mogyoróféléket külön külön jó alaposan megdaráljuk pl. kávédarálóval. A datolyát felaprítjuk, meleg vízbe beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. Ha csak mazsolával dolgozunk, azt is beáztatjuk, hogy felpuhuljon, majd a vízet leszűrjük róla és hozzákeverjük a mag őrleményhez. Egy kevés vizet adunk még hozzá, ha szükséges ahhoz, hogy egy nagy gombócot tudjunk formálni ebből a masszából. Hűtőbe tesszük, míg a többi krém elkészül. A második réteghez: 10 dkg kókusz 1 nagyobb vagy 2 kisebb banán víz útifű maghéj   A kókuszt beleszórjuk a turmixgépbe, kézmeleg vízet öntünk hozzá, annyit, hogy ellepje. Ezután tejszerű állagúra turmixoljuk, majd hozzáadjuk a banánt és szintén turmixoljuk. Először egy púpos kanálnyi útifű maghéjt turmixolunk hozzá, várunk kb. 10 percet, mialatt kiderül, hogy elég-e ennyi, vagy kell még hozzá keverni (habos, zselés anyag kell, hogy keletkezzen, ami nem csöppen le a kanálról). Amikor a hab/­­zselé elkészült, kikanalazzuk egy tálba. Harmadik réteghez 10 dkg kókusz 1 nagyobb vagy 2 kisebb banán (ízlés szerint a kakaó/­­ karob miatt több is lehet)  kakaópor és/­­vagy karobpor víz útifű maghéj   A fentiekhez hasonlóan először kókusztejet készítünk, majd hozzáadjuk a kakaót, banánt, legvégén pedig az útifű maghéjat. Egy kuglóf formát folpackkal alaposan kibélelünk. A kakaós/­­karobos masszát/­­zselét elsőnek tesszük bele és elsimítjuk. Ezt követően a világos banános-kókuszos masszát simítjuk el és ennek a tetejére óvatosan ráformázzuk, enyhén rányomkodjuk a mogyorós-datolyás/­­mazsolás réteget. A tetejét folpackkal lezárjuk és néhány órára, akár egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a folpackkal könnyen kiemeljük a formából, folpackot leszedve már szeletelhetjük is.  

Idény zöldségek, gyümölcsök - november

2018. október 27. Élj harmóniában 

Idény zöldségek, gyümölcsök - november Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani (itt olvashatod a teljes cikket). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését.  Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűti a testet amivel hőségben nagyon jó szolgálatot tesz a test számára. Nem szerencsés azonban, amikor télen narancsot eszegetünk, mert ugyan van benne C vitamin, de a testre hűsítő hatással van. Így nem, hogy segítene télen a test hőjének fenntartásában, de le fogja csökkenteni. Célszerű, ha a közelben termelt, szezonnak megfelelő bio (vegyszermentes) zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztod, hogy támogasd tested természetes folyamatait. Így az általad fogyasztott ételek, frissek, természetes körülmények között növekedtek, értek meg, nem kezelték őket nagy mennyiségű mesterséges vegyszerekkel és mesterséges fénnyel. Az ilyen zöldségek, gyümölcsök vitamin, tápanyag és nyomelem tartalma is magasabb. Ha a szezonalitásnak megfelelően táplálkozol, a környezetet is kíméled. Nem kell sok ezer kilométerről szállítani az élelmiszereket és támogatod a helyi termelőket:) November hónapban, a valóban földet művelő termelőknél az alábbi zöldségek, gyümölcsöket találhatod

Szokások...

2018. október 20. Élj harmóniában 

Szokások...Ha kiegyensúlyozott, boldog harmonikus az életed, békés az elméd, teljesen egészséges vagy, jól érzed magad a bőrödben  és jól működnek az emberi kapcsolataid, nincsenek az életedben feszültségek, konfliktusok, akkor ne olvass tovább, mert nagy valószínűséggel jó amit csinálsz... Ha nem vagy elégedett azzal, amit most tapasztalsz az életedben, akkor be kell látnod, ha ugyanazt csinálod amit eddig, annak ugyanaz lesz az eredménye, tehát fontos, hogy változtass azon amit mostanáig csináltál. Az életben a szokásaid hatással vannak a tudatodra, s ezáltal meghatározzák azt is, hogyan gondolkodsz a dolgokról, hogyan érzékelsz bizonyos szituációkat, milyenek a reakcióid, milyen a közérzeted, az egészségi állapotod és az energiaszinted.  Sajnos manapság ki-ki kialakítja a saját világát és egy idő után a magának emelt falak börtönében találja magát... Egy embert a szokásai határoznak meg és a szokásainkat az alakítja milyen társulásban vagyunk... kikkel, mikkel vesszük körbe magunkat, kire hallgatunk, kinek a könyvét olvassuk, milyen filmeket nézünk, etc... Változást az életedben, egészségedben, emberi kapcsolataidban, közérzetedben és a személyiségedben csak úgy tudsz kialakítani, ha megváltoztatod a korábbi dolgaidat, szokásaidat. Hiszen ugyanannak a dolognak, ugyanaz lesz az eredménye. Ha mindent úgy csinálsz mint korábban, ne reméld, hogy bármi is megváltozik. Gondold át milyen céljaid vannak, és nézd meg mely szokásaid támogatják a céljaid elérését, és gondold át, mely szokásaid amik távolabb visznek a céljaidtól. (egy adott élethelyzetben, egy döntés előtt gondold végig, hogy ha megteszed akkor az jót hoz-e neked és jót hoz-e másoknak. Kifejezetten kedvezőtlen, rossz szokások: - Dohányzás, alkoholfogyasztás, kávé fogyasztás - Helytelen táplálkozás (nem friss ételek fogyasztása, elhízás, rendszeres diétázás, kevés zöldség és gyümölcs fogyasztás, késő esti étkezés, túl sok zsíros, cukros, fűszeres, húsos étel etc.) - Kevés alvás, késői fekvés, késői kelés - Állandó aktivitás, pihenés, feltöltődés hiánya - Stressz, aggodalom, szorongás - Merengés a múlton - Düh, bosszankodás és haragtartás - Kevés testmozgás - Szerencsejáték - Túl sok idő töltése a tv és internet előtt - Túl sok anyagi dolog felhalmozása, gyűjtése - Negatív emberek társaságában lenni - Napi minimum kétszeri tisztálkodás mellőzése - Tisztátalan, rendetlen környezet A rossz szokásoktól úgy tudsz megszabadulni, hogy helyettük új, jó egészséget, harmonikus életet támogató szokásokat alakítasz ki. Majd lépésről lépésre mindig egy egy szokásodat, szeretettel, türelemmel próbáld megváltoztatni fokozatosan.  A jó szokások elősegítik, hogy egészségesen, kiegyensúlyozottan, harmóniában élj Önmagaddal és a környezeteddel. Néhány kifejezetten kedvező,  jó szokás : - Kelj reggel időben - Táplálkozz egészségesen és mértékletesen - Tanulj meg szívből adni - egy kedves mosolyt, jó szót, elismerést vagy éppen egy tál ételt - Sétálj minden nap a természet közelében, friss levegőn - Feküdj le időben - Szánj időt pihenésre, feltöltődésre - Maradj a jelenben - Ne morogj, ne mérgelődj - Élj alkohol és cigaretta nélkül - Használd kevesebbet az internetet, televíziót - Keresd olyan emberek társaságát, akik pozitív hatással vannak rád - Tartsd magad távol a  negatív, lehúzó emberektől - Légy nyitott és rugalmas - Gyakorold az elégedettséget - Ügyelj a tisztaságra a tested és a környezeted tekintetében is  Az új, jó szokások bevezetése az éltedbe eleinte nehéznek tűnhet, de utána a kitartásod meghozza gyümölcsét és megtapasztalhatod az egészségesebb, harmonikusabb életet.  Először kezd az egyszerűbbekkel. Minél több szokásodat alakítod át kedvezőre, annál könnyebb lesz a nehezebben alakítható szokásokat is változtatnod, ahogy változik a tudatod segíti a kedvező tulajdonságok fejlődését.   Pl.: nehezebb elérni, hogy ne dühöngj  - de ha tiszta rendes a környezeted, tiszta minőségű friss ételeket eszel, lekerülöd a negatív embereket, naponta sétálsz friss levegőn, időbe lefekszel és korán kelsz, garantálom, hogy meglepetten tapasztalod, hogy az ingerültséged, dühöd jelentős mértékben lecsökken.  Sok szeretetet, türelmet  kitartást kívánok az új szokásaid kialakításához:) szeretettel: Kati

Tégy a gerinced egészségéért! - Garudászana (Saspóz)

2018. október 1. Élj harmóniában 

Tégy a gerinced egészségéért! -  Garudászana (Saspóz)A Garudászana (Saspóz) egy álló jógapóz, amely kiválóan fejleszti az egyensúlyérzékedet, erősíti a lábaidat, javítja a testtartásod és a koncentrációd. A Saspóz nem csak szép foráűs lábakat eredményez, de nagyon jól felfrissíti az idegrendszered is.  Intenzív hatással van a lábakra, csípőre, nagyon jól oldja a csípőmerevséget, rugalmassá teszi a lábakat. Ez az ászana erőteljes hatást gyakorol az alsó két csakrára, s ezáltal az alhasi szervekre és a nemi működésre is. Hogyan végezd el?  Kiindulási póznak állj meg  Tadászanaban (hegytartásban).  - Hajlítsd be a bal térded, és helyezd a bal lábadra a testsúlyodat, majd behajlított térddel, emeld el a talajtól a jobb lábad. - A  jobb combod hátsó oldalát fektesd a bal combodra és próbáld meg a jobb lábszáradat átcsavarni a bal lábszáradon úgy, hogy a jobb sípcsontod a bal vádlidhoz érjen. .  - Emeld a karjaidat a levegőbe behajlított könyékkel (90 fok legyen az alkarban és a könyékben) és a felkarod párhuzamos legyen a talajjal. - Fektesd a bal felkarod legalsó részét (a könyököd fölötti részt) a jobb könyökhajlatodba. - Majd csavard egymásba  a karjaidat úgy, hogy a tenyerek közelítsenek egymáshoz. A jobb felkarod továbbra is legyen párhuzamos a talajjal. - Nyújtózz a fejtetővel és a szegycsonttal fölfelé, nyújtsd meg hosszan a gerinced. - A törzsed mindkét oldalát próbáld egyformán nyújtani. - A testsúlyodat próbáld egyenletesen eloszlatni a bal talpadon. - Tartsd aktívan a medencédet, legyen megtartott a hasad és a köldök alatti rész is.  - Nyisd ki a mellkasi területet: húzd a vállakat hátrafelé és a medencéd irányába, próbáld távolítani egymástól a kulcscsontokat.  - Húzd be picit az állad és fejtetővel  nyújtózz fölfelé. - A karokat és a lábakat is nyomd egymásnak. - Keress egy fix pontot és próbálj arra koncentrálni - ez segít megtartani az egyensúlyod. - Lélegezz egyenletesen  Próbáld legalább 30-60 másodpercig megtartani a póz.  A kitartás alatt, belégzéssel nyújtózz a fejtetővel és  a szegycsonttal fölfelé, megtartva a hasat és a hátat aktívan, majd kilégzéssel próbáld még jobban egymásba csavarni a karokat és a lábakat és  tartsd a lapockatájékot és távolítsd a kulcscsontokat.  Kijövetel a pózból: lassan kezd el a karokat és a lábakat lebontani egymásról és állj meg Tadászanábán. majd végezd el az ászanát a másik oldalra is.  Amennyiben a lábfejeddel még nem tudod átérni a vádlidat, akkor csak a combjaidat csavard át egymás fölött. Ha nem tudod tenyereidet még egymáshoz érinteni, akkor csak tartsd meg a a két tenyeredet a levegőben - vagy ha eléred megfoghatod a hüvelykujjad is. Ne végezd a pózt, ha komolyabb térd vagy boka sérülésed van. Akkor se gyakorlod ezt a pózt, ha komolyabb gond van az egyensúlyérzékeddel és rendszeresen szédülsz. Amennyiben jelentősebb ízületi problémáid vannak (térd, boka, csukló, etc), akkor  kerüld ezt a pózt vagy csak nagyon rövid ideig tartsd ki.  A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el.  Jó gyakorlást kívánok:) szeretettel: Kati

Rakott cukkini (vegán, gluténmentes)

2018. szeptember 24. VegaLife 

Rakott cukkini (vegán, gluténmentes)Ezt a receptet már többször elkészítettem. Emlkészem, volt egy év, amikor anyósom kertjében rengeteg tök és cukkini termett, így azokat különböző módon a fagyasztóba is tároltam télre. Például felkarikázva tettem el, s azokból simán elkészítettem egy ilyen vagy hasonló rakott cukkinit. Legutóbb friss cukkinit használtam hozzá. Még sok helyen terem a kertekben cukkini, sokaknak talán nincs ötlete, hogyan használják fel. Íme egy vegán, gluténmentes ötlet rá, amit nem tart sokáig elkészíteni és akár felmelegítve is finom. A recept Hozzávalók: - 3-4 db cukkini - 1 csomag szójagranulátum (200 gr) - 1 hagyma - 15 dkg főtt hajdina (barna rizs is lehet) - piros fűszerpaprika - őrölt kömény - ételízesítő - fokhagyma - víz - só - kókuszzsír - esetleg szója joghurt   Elkészítés: A cukkinik felét felszeleteljük csíkokba, felét pedig karikákba. A szeleteket megsózzuk.  A szójagranulátumot meleg ételízesítős vízbe áztatjuk kb. 30-60 percig. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk,  kevés vízen megpároljuk. A leszűrt, kinyomkodott szójagranulátumot rárakjuk. Összekeverjük. Piros fűszerpaprikával meghintjük. Kb. 1 dl vizet öntünk rá, tovább főzzük, pároljuk. Amikor rottyant egyet, adunk hozzá őrölt köményt, nagyon apróra vágott fokhagymát, ha szükséges, egy kevés ételízesítőt, esetleg őrölt fekete borsot vagy borsikafűt. Jól átkeverjük. Fedő alatt tartjuk, míg a többi szükséges hozzávalót elkészítjük. A hajdinát vagy rizst alaposan megmossuk majd puhára főzzük. Fogunk egy tepsit, kókuszzsírral vékonyan kikenjük. Hosszúkás cukkiniszeleteket  fektetünk a tepsi aljára. Rásimítunk főtt hajdinát, majd a szójás masszával befedjük őket, majd ismét hosszúkás cukkinivel befedjük a szóját. Erre újabb hajdinát és szójás pörköltalapot teszünk. A tetejét pedig a karikára vágott cukkinikkel szép sorjában befedjük. Sütőben addig sütjük, míg a cukkinikarikák enyhén megpirulnak. Sütés előtt a cukkini tetejét megkenhetjük ételízesítővel kikevert szójajoghurttal is. (Vagy reszelt vegán sajttal is meghinthetjük. Vagy joghurttal és sajttal is megkenhetjük.)    

Rozmaringos vargányakrémleves pirított gombaszeletekkel a tetején – vegán leves recept

2018. szeptember 17. VegaNinja 

Rozmaringos vargányakrémleves pirított gombaszeletekkel a tetején – vegán leves receptKaptam 5 darab óriási vargányagombát szüleimtől, frissen szedve a Bakonyból. Csodás, illatos, friss erdei gomba, főzni (és enni) kedvelőknek igazi csemege. Mivel nem emlékeztem, hogy ettem volna már vargányát, különböző módokon is ki akartam próbálni. Két szebb fejből rozmaringos pirított vargányát csináltam, a maradékból pedig krémlevest, zabtejszín helyett kókusztejszínnel, és meg kell mondjam, nagyon jól passzolnak az ízek! Nagyon gyors és egyszerű recept, és ha az embernek van lehetősége saját magának gyűjteni a gombát az erdőben, nem is drága. Tulajdonképpen csiperkével is működik a recept, az ízek ugyanúgy összeillenek, csak a végeredmény kevésbé “erdei” ízű lesz, és átlagos méretű csiperkéből kb. 4 db felel meg egy, a receptben szereplő vargányának.   Pirított vargánya: 1,5 – 2 nagy fej vargánya 1 kisebb ág rozmaring 2 evőkanál kókuszolaj só A gombafejeket vékony szeletekre vágtam, az eltört szeleteket belefőztem a levesbe. A gomba tönkjét nem szeleteltem, mert elég szivacsos volt, rágósnak tűnt, de a levesbe az íze miatt belefőztem. Egy nagy serpenyőben 1 evőkanál kókuszolajat melegítettem, amibe beleszórtam a friss rozmaringleveleket, majd egyesével a gombaszeleteket úgy, hogy ne fedjék egymást. Megsóztam őket, és hagytam, hogy kicsit megpiruljon az aljuk. Pár perc múlva megfordítottam a szeleteket, ekkorra kicsit megsárgult az aljuk, enyhén áttetszővé váltak. Mindkét oldalukat aranybarnára sütöttem. A maradék gombát a maradék kókuszolajjal és még egy kevés rozmaringlevéllel szintén aranybarnára pirítottam, és félretettem.   Vargányakrémleves: 3 – 3,5 fej vargánya gomba nagyobb kockákra vágva fél doboz (100 ml) Cocomas kókusztejszín 1 nagyobb ág friss rozmaring só A serpenyőbe, amiben a gombaszeleteket pirítottam, beletettem a felkockázott vargányát és a tönkjeit a rozmaringgal együtt, megsóztam, és kicsit pirítottam, időnként megkeverve. Mikor már valamennyire összeesett, hozzáadtam a kókusztejszínt és egy pohár vizet. Megkóstoltam, hogy kell-e még bele só, ízlés szerint újra sóztam, majd áttettem egy nagyobb lábasba, hogy kellemesen elférjen, és lehessen még hígítani. Amikor megfőtt, a gomba tönkjét érdemes külön megkóstolni, hogy rágós-e, vagy puhára főtt, az enyém szerencsére puha lett, így simán benne hagytam. A rozmaring ágat eltávolítottam (a levelek maradhatnak benne!), botmixerrel krémesítettem (csak fém fejűvel lehet forrón turmixolni!), kicsit még hígítottam és sóztam. A pirított gombaszeletekkel, és csurgatott kókusztejszínnel a tetején tálaltam. Jó étvágyat! The post Rozmaringos vargányakrémleves pirított gombaszeletekkel a tetején – vegán leves recept appeared first on VegaNinja.

Szilvakrémes sütemény (nyers, vegán)

2018. szeptember 12. VegaLife 

Szilvakrémes sütemény (nyers, vegán) A nyarat a dinnye miatt szeretem, a nyár végét a nagy barackok miatt, az őszt pedig a szilva miatt. Emlékszem, Magyarországon is még karácsony előtt néhány héttel is találtam magyar szilvát piacon akkor, amikor enyhe volt a tél kezdet. Őrizgettem a balkonon, letakarva karácsonyig, hogy aztán jó kis szilvakrémlevest készítsek gesztenyehabbal. Ehhez a sütihez is piacon szereztem a szilvát, igaz, egészen más tipusú piacon. Itt úgy hívják, hogy carboot-sale. Az emberek az autójuk csomagtartójából árulnak mindenféle dolgot, ami már nem kell az otthonukban. Ezeken az alkalmakon van egyetlen egy zöldség-gyümölcs árus. Nos, tőle veszem a gyümölcsöt április végétől október végéig. Mivel ezek a carboot sale alkalmak kültéri helyszínen vannak (legalább is, a mi városunkban), ezért sajnos télen nem tudok tőlük vásárolni. Szeretem a mienket, mert nagyobb tételben is tudok venni gyümölcsöt, zöldséget, úgy pedig olcsóbb. Ehhez a szilvához is úgy jutottam, hogy egy ládával vettünk. Általában spanyolból érkezik az árú, legalább is a dobozokon általában rajta van a származás. Az eper és alma jön leginkább brit földről. Ugyanakkor egyfajta lutri, hogy épp milyen portékájuk van. No, minden esetre most nem főztem a szilvából levest, meghagytam nyers süteménynek. Két alkalomból is. Egyik este néhány barátunk jött hozzánk, rá 1-2 napra pedig egy gluténmentesen étkező barátnőmnek adtam minitortát szülinapjára. Mindkét alkalommal jól bevált volt. Tehát tortát, süteményt is lehet belőle készíteni, attól függően, milyen alakba tesszük a sütemény alapját és rá a krémeket. Miért együnk /­­ készítsünk nyers süteményt? Sok rost tartalma és a benne lévő természetes cukortartalma miatt egészségesebb édesség források. Mazsolának/­­datolyának köszönhetően édes finomság, cukor hozzáadása nélkül. Mivel nem kerül sor hevítésre, vitaminokban, ásványi anyagokban és enzimekben gazdag édességről van szó.  Azért fontosak az enzimeket a nyers ételek által a szervezetbe juttatni, mert  jó emésztést és anyagcserét biztosítanak. Lehetővé teszik a tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok és olajok) szervezetbe kapcsolását. Hőkezelés hatására azonban (kb. 55°C fok felett) lebomlanak, és ezek hiányában a különböző tápanyagok vagy nem is hasznosulnak, vagy a szervezet saját tartalékaiból kell a szükséges enzimeket előállítania (ami például a hasnyálmirigy természetellenes túlterheléséhez vezet). A recept A desszert alapja Hozzávalók: -  kb. 2-3 nagyobb bögre olajos magvak, mogyorófélék (pl.dió, lenmag, mogyoró) -  datolya és/­­vagy mazsola -  víz   Elkészítés: Az olajos magvakat és mogyoróféléket külön külön jó alaposan megdaráljuk pl. kávédarálóval. A datolyát felaprítjuk, meleg vízbe beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. Ha csak mazsolával dolgozunk, azt is beáztatjuk, hogy felpuhuljon, majd a vizet leszűrjük róla és hozzákeverjük a mag őrleményhez. Egy kevés vizet adunk még hozzá, ha szükséges ahhoz, hogy egy nagy gombócot tudjunk formálni ebből a masszából. Ha csak egy fajta mogyoró/­­diófélével dolgozunk, akkor úgy is elkészíthetjük, hogy először nagyjából összeaprítjuk a géppel a mogyoró/­­diófélét, majd hozzáadjuk a megáztatott datolyát/­­mazsolát és tovább őröljük az aprító géppel addig, míg eggyé tapad össze. Egy tortaformát vagy egy tepsit és folpackkal kibélelelünk és az aljába nyomkodjuk a nyers tésztát. Hűtőbe tesszük, míg a másik két krém elkészül. A  szilvás krém receptje Hozzávalók: - 2-3 bögrényi nagyon érett szilva (fagyasztott is lehet)           (Bármelyik fajta barack jó: besztercei, ringló, president, stanley stb.) - meleg vízben áztatott datolya (kb 1/­­2  bögrényi) - max. 1 dl víz - 4-5 ek útifűmaghéj   Elkészítés: Vegyük elő a turmixgépet (vagy egy erős aprítógépet) és a fentieket az útifűmaghéj kivételével tegyük bele. Indítsuk el, és ha a szilvából szilvaszósz lett, akkor kb 4-5 evőkanálnyi útifűmaghéjjal is turmixoljuk össze. Hagyjuk állni. Nagyjából negyed óra múlva kenhető állagú  krém lesz belőle. Ha nem elég szilárd ahhoz, hogy kenni tudjuk, még némi útifűmaghéjat keverjünk hozzá (fakanállal is átkeverhető). A kész krémet egyszerűen elkenjük az őrölt magokból készült tésztán. Hűtőben tároljuk további munkálatokig.   A világosabb hab receptje Hozzávalók: - 1/­­2 bögrényi dióféle  vagy mogyoróféle - 1/­­2 bögrényi meleg víz - 1-2 ek áztatott mazsola vagy datolya - 1 ek útifűmaghéj - 1/­­2-1 bögre magozott szilva   Elkészítés: A diófélét és a mazsolát beleszórjuk a turmix gépbe  (ha van lehetőségünk a diófélét előáztatni, még jobb), meleg vizet öntünk rá és összeturmixoljuk. Hamar egy tejföl-szerű állagot kell kapjunk. Ehhez turmixoljuk a szilvát. Végül hozzáadunk kb. 1 ek útifűmaghéjt, átkeverjük, majd a sütemény tetejére simítjuk.  Végső műveletként szilvakarikákkal vagy fél szilvaszeletekkel diszítjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.    

Könnyű waldorf saláta (vegán)

2018. szeptember 3. VegaLife 

Könnyű waldorf saláta (vegán)Könnyűnek nevezem, mert könnyű elkészíteni és a gyomornak sem megterhelő. Nem is waldorf salátának kellene nevezni, hanem Oscar vagy Tschirky salátának (oké, ez utóbbi nem nyerő név, talán). Azon egyszerű oknál fogva, hogy az első megalkotója Oscar Tschirky volt. Oscar szakácsként a New York városában lévő Waldorf Hotelben készítette el e remek salátát, először még dió nélkül. A kor ismert és jó hírű szakácsa volt Oscar, aki később még szakácskönyvet is írt, amibe természetesen a saláta receptje és története is belekerült. A salátát már az 1890-es években elkészítette egy 1500 fős jótékonysági bálra, annak is a 9 részes menüjébe építette bele. A könyv azonban csak 1928-ban jelent meg a saláta recepttel és az ezersziget öntet eredeti receptjével is. Oscar amúgy meglehetősen jól ismerte a kor milliomos embereit, jóformán mindet név szerint is. Igyekezett is kedvükben járni. Jól tudta, hogy ha a vendégek gyomra finomságokkal van tele, akkor az ő hírneve is erősödik. Oscar Tschirky és az egykori Waldorf Szálloda New Yorkban. A recept Hozzávalók: 2-3 db alma (inkább savanykásabb, mint édes legyen) 1 db közepes zellergumó 5-8 dkg először áztatott, majd enyhén pirított dióbél 1/­­2 citrom frissen facsart leve 1 szója joghurt majonéz (opcionális)   Elkészítés: A zellert hámozást követően csíkokra, majd kockákra vágjuk. Ezt követően az almát is felkockázzuk. A felkockázott almát meghintjük a citrom levével, hogy ne barnuljon be. A beáztatott diót gyengéden megpirítjuk, pár darabot félre teszünk díszítésnek, a többit késsel durvára aprítjuk. Ezekután a zellert, almát és diót egy tálban összekeverjük majd hozzáaadjuk a joghurtot. Ha majonézesen szeretnénk, 1-2 evőkanál majonézt kikeverünk joghurttal és úgy keverjük össze a saláta többi hozzávalójával.    

Adventi naptár - 24 nap Karácsonyig egy élhetőbb környezetért

2018. november 25. Élj harmóniában 

Adventi naptár  - 24 nap Karácsonyig egy élhetőbb környezetértKözeledik az év vége, az év utolsó hónapja. December elsejétől 24 nap lesz Karácsonyig.  Első körben annak érdekében , hogy a karácsonyi időszakra tudatosan fel tudj készülni és feszültségektől mentes legyen ez az időszak, egy korábbi bejegyzést ajánlok a figyelmedbe:  http:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.hu/­­2015/­­11/­­keszulj-karacsonyra-legy-karacsonykor.html A karácsonyi felkészülésnek sokaknál része az adventi naptár is:) Ilyenkor sokan kezdenek az Adventi naptár felfedezésébe - ablakokat nyitogatni, dobozokat, kis zsákokat bontogatni -  kinek csokoládét, kinek aprócska játékokat, mogyorót, aszalt gyümölcsöt vagy éppen kedves szerelmes üzenetet rejt az adventi naptár. Purusával a férjemmel, mi is minden évben készítünk Nektek adventi jóganaptárat annak érdekében, hogy ez a 24 nap valamilyen módon segítse az egyéni fejlődéseteket és talán kicsivel jobbá tegye az életeteket. Akik rendszeresen látogatják az oldalt, tudják  hogy a blogon szoktam írni a tudatos, környezetbarát életmódról és igyekszem megannyi hasznos megoldást, praktikus ötletet is adni nektek. Talán tapasztalod, hogy egyre több felé hívják fel a figyelmet arra, hogy baj van. A Föld egyre rosszabb állapotban van és egyre kevésbé élhető. A bolygónkért, Te, én, mi tudunk a legtöbbet tenni.... Harrison Ford a minap a nemzetközi klímacsúcson mondta az alábbi mondatot: "A természetnek nincs szüksége az emberre, az embernek van szüksége a természetre." Intelligencia szükségeltetik ahhoz, hogy lássuk, amit eddig tettünk nem lett jó az eredménye. Ha szeretnénk egy másik eredményt, egy élhetőbb Földet, akkor feltétlenül fontos, hogy megváltoztassuk a szokásainkat, azt amit eddig csináltunk és ahogyan eddig gondolkodtunk ...  nem elég várni, reménykedni, nem elég elolvasni egy cikket, nem elég megosztani, nyomni egy like-ot, aláírni egy petíciót vagy gondolni ez nem az én dolgom.... Mindannyian felelősek vagyunk, Te is és Én is felelősek vagyunk. Tegyél Te is az egészségesebb, élhetőbb környezetért, mert ez Rajtad múlik!   Minden apró kis változtatás sokat számít... Az idei Adventi Jógakalendár fókuszában a környezeti tudatosság, a környezetvédelem áll.  Az idei kalendárium különlegessége, hogy több mint 24 napra szóló praktikus tanácsot, tudatosabb életvitelt segítő ajánlást tettünk bele.  Vezess be az életedbe néhány apró változást, mert ezzel óvod a családod egészségét, a környezetedet, a Földet, a saját életedet. Élj egy kellemesebb, egészségesebb, harmonikusabb , erőszakmentesebb világban.  Amennyiben a téma érdekel bővebben egy teljes cikksorozatot olvashatsz róla a blogon: http:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2015/­­08/­­elj-tudatosan-harmoniaban-onmagaddal-es.html Vízhasználat http:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2015/­­08/­­elj-tudatosan-takarekoskodj-vizzel.html Elektromosság http:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2015/­­09/­­elj-tudatosan-takarekoskodj-az.html Szemetelés http:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2015/­­10/­­elj-tudatosan-szemetelj-okosan.html Fűtés http:/­­/­­eljharmoniaban.blogspot.com/­­2015/­­11/­­elj-tudatosan-melegedj-okosan.html Boldog ünnepeket, kellemes tapasztalatokat és élhetőbb környezetet kívánunk:)  Szeretettel: Kati és Purusa

Bhagavad Gíta idézetek - ragaszkodás és ellenszenv

2018. november 17. Élj harmóniában 

Bhagavad Gíta idézetek - ragaszkodás és ellenszenv Az elmében a legtöbb gondot a ragaszkodás és az irtózás okozza a mai kor emberének. Az ilyen gondolatok belső feszültséget, aggodalmakat és konfliktusokat okoznak, melyek további stresszforrást jelentenek..  Patandzsali A Jógaszútrákban leírja a Yama és Niyama elveket, melyeket bevezetve az életedbe megtapasztalatlanod, hogy egyre kevésbé ragaszkodsz és irtózol, és egyre inkább elfogadóvá tudsz válni a világgal szemben.  Yama-k:  *Erőszakmentesség* *Igazmondás* *Becsületesség* *Megfelelő szexuális kontroll* *Nagylelkűség, birtoklási vágytól való mentesség* Niyama-k *Tisztaság* *Elégedettség* *Lemondás, mértékletesség, önkontroll* *Önképzés, spirituális tudás megszerzése* * Hit, önátadás Istennek* A jógaszútrákban Patandzsali ad még néhány tanácsot ahhoz, hogy a negatív érzelmeinket pozitív irányba tudd terelni:  - Érezz szeretetet azok felé, akik jól élnek. Mások örömének úgy örülj, mintha a sajátod lenne. Ha jó szívű vagy és barátságos másokkal, az meg tud védeni az irigységtől.  - Legyél együttérző, mások szenvedését úgy próbáld enyhíteni, mintha a sajátod lenne. Ez megvéd attól, hogy másokat bánts és gyűlölködj. Valamint megvéd attól a fajta büszkeségtől is, ami abból az önhittségből jön, hogy Te jobb helyzetben vagy mint mások.  - Örülj annak, ha másokban erényes, jó hozzáállást látsz és ezt soha ne kicsinyeld le. Ismerd el mások jó tulajdonságait, eredményeit, erényeit és inkább tanulj tőlük. Ha így teszel, akkor Te magad is fejlődni fogsz és egyre inkább hajlamos leszel jobb emberré válni, jó dolgokat tenni. - A gonoszok felé légy semleges, ne gyűlölködj, ne ítéld el őket. Onnantól, hogy elkezdesz irtózni, gyűlölködni, ítélkezni, ugyanazt a negatív minőséget képviseled Te magad is, mint amitől eredetileg távol szerettél volna maradni.... Amennyiben nem ítélkezel és nem gyűlölködsz, akkor távolabb kerülsz a gonosz dolgoktól és az intoleranciától. Ha így teszel egyre kevesebb gonoszság lesz benned és egyre elfogadóbbá tudsz válni. 

Füstölt növényi sajt gluténmentes, szójamentes

2018. november 15. VegaLife 

Füstölt növényi sajt gluténmentes, szójamentes Sajt vagy nem, mindenki eldönti magában. Nem azért kreáltam, mert vegánként annyira hiányzik a sajt, hanem ezzel is változatossá tehetjük ételeinket. Korábban már próbálkoztam vegán sajt készítéssel. Sokan kiakadnak, hogy minek kell utánozni a tej és húsalapú ételeket. Szerintem jó móka kísérletezni, hogy állati alapanyag nélkül mit lehet kihozni. Ennél az ételnél érdemes is kisérletezgetni. Nyilván, nem lesz egy az egyben ugyanolyan íze, mint a tejből készült sajtnak, de legalább egészségesebb és lehet, hogy finomabb.  Mi a baj a normál sajttal? Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos írása szakirodalomra hivatkozva: " A sajtevők sajtsóvárgását a tejtermékek emésztési közti termékei, a kazomorfinok okozhatják. Ezek a morfinszerű vegyületek az opiátokhoz hasonlóan hatnak az idegrendszerben. A tejtermékekben megtalálható kazein - a sajtban - az emésztés során ?-kazomorfin-7-té alakul (BCM7). Ez egy opioid peptid, mely   - hisztamin felszabaduláshoz vezet,   - aktiválja az ópiátokra érzékeny receptorokat. Vannak tanulmányok, melyek szerint a dopamin, receptorokat is. Az opioid receptorok aktiválódása - fájdalomcsillapítást,   - légzéscsökkenést,   - eufória érzést,   - étkezési késztetést,   - bélrendszer működésének lassulását,   - a szorongás oldását eredményezi. A BCM7 összefüggésben állhat az autizmussal, szív- és érrendszeri betegségekkel és az 1. típusú diabétesszel is.  Forrás: Formation and Degradation of Beta-casomorphins in Dairy Processing: Nguyen DD1, Johnson SK, Busetti F, Solah VA.; Kurek M1, Przybilla B, Hermann K, Ring J.; Scientific Report of EFSA: Review of the potential health impact of ?-casomorphins and related peptides 3 February 2009 DOI:2903/­­j.efsa.2009.231r; Addeo et al. (1992); The Cheese Trap by Neal Barnard, M.D.; Sarah Taylor - Hogyan legyek vegán?; Waldhoer et al., 2004; Dr. Michael Greger - Hogy ne halj meg; Dr Terry Shintani: The Peace diet." Az első alkalommal egész jól sikerült vegán sajtot kreálnom. A nyáron is készítettem, de - bár szépen összeállt - az ízén még javítanom kellett, nem lett füstölt íze. Igazából nem ízlett eléggé. Azóta már bátrabban használom a füst aromát vagy a füstölt sót és azt is tudom, hogy mandulából inkább kevesebb kell, a több kesudióval finomabb sajtot kapunk. Ha tervezzük, hogy karácsonyra készítünk, érdemes előtte egy próbát tenni.    A recept Hozzávalók: - 5 dkg mandula - 15 dkg kesudió (érdemes a magokat beáztatni legalább 30 percre, de akár órákra vagy egy éjszakára is) - 4 dkg sörélesztő pehely - 2 nagyobb gerezd fokhagyma - 1 teáskanál só - 1 teáskanál datolya szirup - 1 citrom kifacsart leve - 1/­­4 teáskanál turmeric (vagy kurkuma) - pár csepp füstaroma vagy füstölt só (ez esetben a sima só mennyiségét kell csökkenteni) - 1.8 dl hideg víz -  1  púpozott teáskanál agar agar (púpozott) - 1.8 dl hideg víz   Elkészítés: Az beáztatott magvakat tegyük turmixgépbe és turmixoljuk össze vízzel, majd adjuk hozzá a fokhagymát, sót, szirupot, citrom levét, fűszereket. Az agar agart keverjük ki a vízzel, majd forraljuk fel folyamatos kevergetés közben (kb. 5 percig tart). Amikor sűrűsödik, tegyük hozzá az összeturmixolt részhez, majd enyhén keverjük át. Sütőpapírral vagy frissentartó fóliával bélelt edénybe öntsük a masszát és legalább 2-3 órát pihentessük hűtőben, akkor fog igazán egybe állni, besűrűsödni. Néhány órás hűtóben történő pihentetés után tányérra vagy tálcára tesszük és tálalhatjuk. 

Tégy a gerinced egészségéért! - Upavistha kónászana (ülő szögtartás)

2018. október 29. Élj harmóniában 

Tégy a gerinced egészségéért! -  Upavistha kónászana (ülő szögtartás)A blogon már számos ülésből előrehajító jógagyakorlatot tettem  közzé . (Pl. a  Dzsánú Sirsászanáról  (itt olvashatod a bejegyzést). A bejegyzésben leírtam, hogy fontos az előrehajlító jógapózoknál, hogy egyenes háttal, aktív nyújtózással, megtartott gerinccel hajolunk előre és soha nem egyfajta görnyedt, előredöntés legyen az eredmény. Nem az a cél, hogy egy ászana látványos legyen és elérd a lábad, hanem sokkal inkább fontos, hogy a kivitelezés pontos legyen, mert így érheted el a jógapóz hatásinak legjobb érvényesülését és így tudod elkerülni a sérüléseket is. Az Upavistakónászana (ülő szögtartás) egy csípőnyitó, előrehajlító gyakorlat és hűsítő hatással rendelkezik. Nyújtja a test hátulsó oldalát lábakat, gerincet, hátat. Nyugtatja és felfrissíti az elmét, enyhíti a stressz okozta tüneteket. Oldja a csípőízület merevségét és enyhíti a gyulladásos tüneteket a csípőízületnél. Segít az isiászos, ülőideg okozta fájdalmak enyhítésében is. Serkenti a petefészek munkáját és csökkenti a menstruációs panaszokat.  Hogyan végezd el? - Ülj le a talajra kinyújtott lábakkal. Kiindulási póz a Dandászana (amiről egy korábbi bejegyzésben már írtam). A két ülőcsontodon egyformán oszlasd el  a testsúlyt. - Majd nyisd szét a lábakat és aktívan nyújtózz a sarkaiddal - a két ülőcsonton nagyjából egyformán oszlasd el a testsúlyt.   - Belégzéssel emeld a két kart vállszélességben a magasba, ezzel nyújtsd meg a gerinced. Emeld a szegycsontod, nyisd a mellkast és nyújtózz a fejtetővel is. - Kilégzéssel hosszú hassal megtartott fejjel és háttal dönts előre -  a hasadat közelítsd a talajhoz és a két kezet vállszélességben helyezd a talajra.  - Amennyiben eléred, kinyújtózkodhatsz aa karokkal két oldalra és megfoghatod a lábakat, de csak akkor ha egyenesen tudod tartani a hátad közben. A kitartás alatt figyelj rá, hogy a vállakat tartsd egy vonalban legyen a tested szimmetrikus. A vállakkal hátrafelé, lefelé dolgozz és próbáld közelíteni a lapockák alsó csücskeit. A lábfejek legyenek kinyújtva, mint  Tadászanaban (Hegytartásban) Húzd fel a térdkalácsokat, a combizmok segítségével és nyújtózz a sarkaiddal, a kis lábujj, külső talpélet próbáld visszafeszíteni. A térdhajlatokat, comb hátsó felét közelítsd a talaj irányába. Figyelj rá, hogy a lábad ne legyen erőtlen., maradjanak aktívak az izmok.  Ha erőtlen a láb (nem tartod aktívan), akkor a törzsed is erőtlen lesz az ászanában. Megtartott hassal, háttal folyamatosan próbálj a stabil medencédből a törzs mindkét oldalával nyújtózni, tarts meg a gerinced. Belégzéssel nyisd a mellkast, nyújtózz a szegycsonttal és a fejtetővel és a lábakkal, Kilégzéssel a nyújtsd el a sarkaidat, lazítsd a combokat és nehezítsd a medencéd. Kilégzéssel próbáld mélyíteni a pózt, finoman engedd a törzsed, hasat, fejed, mellkast  egyre mélyebbre és mélyebbre, mint a kavics a tenger fenekére.... fújd ki a feszültségeket.   Kijövetel a pózból: belégzéssel emeld a karokat és megtartott háttal gyere vissza a kiindulási pozícióhoz. Ha ez nehéz akkor lassan csigolyáról, csigolyára is kigördülhetsz . Próbáld legalább 20-30 másodpercig megtartani a pózt. Ne végezd a gyakorlatot, ha gerincsérved van. A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el.  J ó gyakorlást kívánok:) szeretettel: Kati

Karalábés zöldborsó főzelék (vegán, gluténmentes)

2018. október 22. VegaLife 

Karalábés zöldborsó főzelék (vegán, gluténmentes)A következő főzelék két szempontból is különleges. Az egyik, hogy a borsó mellé karalábét is tettem, a másik, hogy a főzeléket sörélesztő pehellyel ízesítettem. A sörélesztő pehelytől még krémesebb íze lesz. Persze egy olyan embernek, aki soha nem próbálta a sörélesztő pelyhet, szokatlan lesz, de számomra olyan ízt ad az ételnek, mintha sajtot, parmezánt reszelnék bele. De elsősorban nem is az íze miatt teszem hozzá, hanem sokkal inkább a sörélesztő pehely tápértéke miatt.  Habár nem tartozik az esszenciális tápanyagok közé, a Maryland Egyetem Egészségügyi Központjának kutatásai bebizonyították, hogy a B-vitamin komplexek legjobb forrása a sörélesztő pehely.  A sörélesztő ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz B vitaminokat, mint például B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 vitaminokat. A tiamin (B1 vitamin) a szénhidrátok, zsírok, aminosavak, az alkohol, valamint a glükóz anyagcseréjében játszik kulcsszerepet. Támogatja az idegműködést és a szív egészségét. Mint minden B-komplexbe tartozó vitamin, a tiamin is vízben oldódik. Ha túl keveset viszünk be belőle, a hiányállapot korai tünetei lehetnek: étvágycsökkenés, hasi diszkomfort, székrekedés, kimerültség, ingerlékenység, memória- és alvászavarok, mellkasi fájdalmak.   A riboflavin (B2, de G-vitaminként is ismert) fontos szerepet játszik a fehérjék és szénhidrátok anyagcseréjében. Ha túl keveset viszünk be belőle, a hiányállapot a bőr kisebesedését okozhatja a szájban, a szemkörnyéken és a nemi szerveken.  A  niacin (B3) vitaminnak sejtanyagcserében létfontosságú szerepe van. Súlyos esetben a niacinhiány következtében felléphet a pellagra, amelynek jellemzője a bőr gyulladása, a nyálkahártyák elváltozása, gyomor- és béltünetek, valamint idegrendszeri-pszichés tünetek, szellemi leépülés is lehet a következménye.  A B5 vitamin, másnéven pantoténsav alapvető szerepet játszik a szénhidrátok, lipidek és egyes aminosavak lebontásában. Hiánya a különböző mikroorganizmusok elszaporodását okozhatja a szervezetben, és kellemetlen tünetekkel, rossz közérzettel, hasfájással, a bőr égő-viszkető fájdalmával járhat, főként a lábon. A B5 vitamin a B6 vitaminnal együtt segít az őszülés megelőzésében, lassítja annak a folyamatát. (forrás: soreleszto.com) A fentiekben néhány indokot leírtam, miért érdemes minél több alkalommal az ételhez keverni a sörélesztő pelyhet. A recept Hozzávalók: - 1 kg zöldborsó (nálam bizony 24 óra alatt elfogy ennyi mennyiség) - 1 fej karalábé - ételízesítő - fokhagyma - petrezselyem (ha friss, annál jobb) - víz - kukoricakeményítő - sörélesztő pehely - növényi tej vagy tejszín   Elkészítés: A fagyasztott zöldborsót (vagy nyáron a zsenge, frissen kifejtett) átmossuk egy kis vízzel. a karalábét meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk. Az edénybe, amiben odatesszük főzni annyi vizet teszünk a borsóra és a karalábéra, hogy éppen ellepje, majd indulhat a főzés. Amikor a borsószemek már megpuhulnak - kívül roppanósak, belül puhák és nem nyersek, hozzáadjunk egy kis ételízesítőt, megmosott, apróra vágott petrezselymet, aprított, vagy összenyomott fokhagymát. Kb. 2 -3 dl növényi tejet kikeverünk kb. 2 ek keményítővel és 1-2 ek sörélesztő pehellyel. A sörélesztőpehelytől krémesebb lesz a főzelék. Amikor a zöldborsó teljesen megfőtt, szép lassan hozzákeverjük a tejben elegyített keményítőt, addig keverjük, míg be nem sűrűsödik. Aki pedig piros színben szeretné elkészíteni, az a következő módosítással teheti picit fűszeresebbé: A növényi tejhez nem csak keményítőt keverünk, hanem pirospaprikát is. (Kb. 1 csapott ek pirospaprika.) Tudom, egyesek hagymás alapon lisztet pirítanak és úgy habarják be. Kipróbáltam már mindegyiket, nekem mégis az egyszerűbb a nagyszerűbb. Nem azért, mert sajnálom az erőt vagy időt a másik elkészítési módokhoz, hanem így egészségesebb is, és számomra tényleg finomabb. Amikor ezt készítettem, petrezselymem épp nem volt itthon, ezért kimaradt, de azzal még jobb lett volna. Tálaláskor hidegen sajtolt tökmagolajat csepegtethetünk főzelékünk tetejére. 

Gondolatok az elvárásokról és a nevelésről

2018. október 14. Élj harmóniában 

Gondolatok az elvárásokról és a  nevelésrőlA nevelés fő eszköze a példamutatás... továbbá a szeretet és a türelem.  Nem hiszek a megfélemlítés alapú nevelésben, mert a végeredmény nem lesz megfelelő. Lehet, hogy ránézésre eléri a célját, de túl sok a mellékhatás. A negatív, megfélemlítésen alapuló nevelésnél sok esetben van, amikor valaki szorongással, aggodalmakkal, önértékelési problémákkal , önbizalomhiánnyal, megfelelési kényszerrel vagy frusztrációval küzd.  Nevelni a legjobban a megfelelő példamutatásoddal tudsz. Bármit elvársz valaki mástól, először azt neked kell megtenned, megmutatnod. Ha szeretnéd, hogy a környezeted kedvesebb legyen, légy Te kedvesebb.  Ha szeretnéd, hogy a gyereked ne dobja el a szemetet, akkor először  mutass példát azzal, hogy te sosem szemetelsz. Ha szeretnéd, hogy mások alázatosak legyenek, akkor először légy Te alázatos, mutasd meg, hogyan kell lereagálni alázatosan az élethelyzeteket..   Ha szeretnéd, hogy elismerjenek, akkor ismerj el Te másokat.   Ha szeretnéd, hogy mások türelmesebbek legyenek akkor először légy Te türelmesebb másokkal. Ha szeretnéd, hogy a gyereked többet olvasson, akkor először olvass Te többet.   Ha szeretnéd, hogy  a környezetben élők ne agresszióval kezeljenek egy konfliktust, akkor először Te tudj türelmes és békés maradni konfliktushelyzetben.  Ha szeretnéd, hogy a családtagjaid kevesebbet tévézzenek, akkor először hagyj fel Te a tv nézéssel.   Ha szeretnéd, hogy a gyereked ne egyen édességeket, akkor Te szokj le az édességek fogyasztásáról. Ha szeretnéd, hogy a környezeted ne kritizáljon, akkor először légy Te aki nem kritikus. Ha szeretnéd, hogy elfogadjanak, akkor először fogadj el Te másokat olyannak amilyenek. Ha szeretnéd, hogy a Földön béke legyen, akkor ne légy agresszív, teremts békét magad körül.  Ha szeretnéd, hogy szépen bánjanak Veled, akkor először te bánj szépen másokkal. hosszasan sorolhatnám... Ezt jelenti másokat vezetni.. mert mások akkor fognak követni, ha Te elől jársz és példát mutatsz.  Régi korokban így jártak el a királyok, hadvezérek... példát mutattak és a többiek követték őket. Bárki aki szeretne követőket - mindegy, hogy egy főnök, egy férj, egy családfő vagy hadvezért - az első dolog amit meg kell tanulnia, hogy a példamutatáson keresztül lehet nevelni, tanítani, vezetni. Csak azt várhatod el másoktól, amit magad is úgy teszel  Néhány éve már a stresszkezelő tanfolyamaimra nem csak munkahelyi és párkapcsolati stressz miatt jönnek az emberek... sajnos egyre többen a gyerekükkel kapcsolatos dolgokat nem tudják kezelni. Egy anyuka nem tudta kezelni, hogy a 16 éves fia kiabál vele... első kérdésem az volt, hogy ő kiabált-e a gyerekkel.... ha a gyereknek az a minta, hogy a szülő úgy kezeli a problémát, konfliktust, hogy kiabál, akkor miért lepődik meg bárki, ha a gyerek is így fogja kezelni a problémáit? "Először magadban kell létrehozni a változást, amit a világtól követelsz." Gandhi Sok szeretetet és türelmet kívánok a változáshoz:) Kati

Vegán őszi-téli cipők srácoknak – 2018

2018. szeptember 28. VegaNinja 

Vegán őszi-téli cipők srácoknak – 2018Korábbi összeállításunkban a csajoknak ajánlottunk cipőket, most a srácok vannak soron. Amúgy nyilván mindenki hordjon azt, amit szeretne, csak ne állatok bőréből/­­szőréből készüljön. Éljen a szabadság! Native bakancsok Az egyik kedvenc vegán cipőmárkám a Native. A lábbelik nem olcsók, de iszonyú menők, és semmilyen állati eredetű anyagot nem használtak soha. Fittzsimmons – 34.990 Ft Tuti nem csúszol el, mert olyan recék vannak a talpán, ráadásul nagyon klassz színekben kapható. Itt veheted meg: Answear   Johnny Treklite – 34.990 Ft Szintén jól barázdált vegán bakancs, etikus cégtől. Itt veheted meg: Answear   Magas szárú, sportos Ezzel egy könnyebb esőt is átvészelsz, és az olcsóbb kategóriába tartozik. – 9.990 Ft Itt veheted meg: Answear   Egy hajszállal csinibb, mint az előző. Szintén az olcsóbb kategóriába tartozik. – 9.990 Ft Itt veheted meg: Answear   Sportcipők New balance – 26.99o FtSzintetikus műbőr surranó a mindennapokra. Itt veheted meg – Answear   DC – 24.990 Ft Textil és szintetikus velúr felsőrésszel inkább a szárazabb őszi napokra ajánlott. Itt veheted meg: Answear   Polo Ralph Lauren – 24.990 Ft Ha szereted az óriáslogós márkát, akkor ez pl. több színben elérhető. Itt veheted meg: Answear   Jack&Jones – 16.990 Ft Műbőr és művelúr, a sportosan elegáns stílus kedvelőinek. Itt veheted meg: Answear   Nike Air Span II SE – 34.990 Ft Nagyon klassz színeivel, szintetikus textil és műbőr anyagaival a régi modelleket idézi. Itt veheted meg: Answear   Túracipő Ezt a kategóriát túraboltokban is elég egyszerű vásárolni, akár olcsóbban is, mint az alábbi példa, mert a bőr ritkábban előforduló anyag a túrafelszerelések között, hiszen sokkal jobb technikai anyagokat találtak fel. Salewa – 54.990 Ft Alacsony szárú túracipő. Itt veheted meg: Answear   Természetesen ennél jóval több opciónk van, ha vegán lábbelit szeretnénk vásárolni, ez csak egy szűk kis válogatás egy webshop kínálatából, többféle márkából. A cipős oldalakat, cipőboltok kínálatát böngészve azonban mindig olvasd el az összetételt, és kerüld a valódi szőrme és bőr cipőket! The post Vegán őszi-téli cipők srácoknak – 2018 appeared first on VegaNinja.

Növessz te is zöld bajuszt! – kampány a zöldturmixok népszerűsítéséért + recept

2018. szeptember 17. VegaNinja 

Növessz te is zöld bajuszt! – kampány a zöldturmixok népszerűsítéséért + receptSzeretném felhívni a figyelmedet egy remek kezdeményezésre, ami egy anyukától, Geosics Reginától, a Feminie.hu blog írójától indult, aki elkötelezett híve a tiszta, növényi táplálkozásnak. Regina ötletét  felkarolta a Magyar Vegán Egyesület, Magyarvári Szilvi dietetikussal és Gacsó Anikóval (MAVEG alelnök) együtt létrehozták a ZÖLDBAJUSZ kampányt. A Zöldbajusz arra sarkall kicsiket és nagyokat, növesszenek minél sűrűbben zöld bajuszt, azaz fogyasszanak rendszeresen zöldturmixot. Ebben kívánnak segíteni kihívásokkal, hasznos információkkal, előadásokkal, fotópályázattal és zöldturmix receptekkel. Csatlakozzatok Ti is a @zoldbajusz kezdeményezéshez, kövessétek az oldalt Facebookon és Instagramon is, és vegyetek részt a fotópályázaton szeptember 25-ig az értékes ajándékokért! További részletek és fotóbeküldés: www.maveg.hu/­­zoldbajusz Recept Én egy spenótos-bazsalikomos-citromfüves-gyömbéres almaturmixszal nevezek, a receptje ez alapján könnyen kitalálható. A fűszernövények a balkonládámból származnak, az alma szüleim kertjéből. 3 zöld alma egy marék friss bazsalikom egy ág citromfű egy nagy marék bébispenót egy ujjnyi gyömbér víz Ízlés szerint tehető még bele 1-2 banán, kurkuma és fekete bors is (ez utóbbi azért, hogy a kurkuma jobban kifejtse hatását). A hozzávalókat összeturmixoltam, és kész is. A gyömbér élénkít, a kurkuma rengetegféle jótékony hatással bír, többek között támogatja az ízületek jóllétét. The post Növessz te is zöld bajuszt! – kampány a zöldturmixok népszerűsítéséért + recept appeared first on VegaNinja.

TOP 10 hiba, amit a derékfájósok elkövetnek

2018. szeptember 15. Élj harmóniában 

TOP 10 hiba, amit a derékfájósok elkövetnekA derékfájás manapság szinte népbetegségnek számít. Már nagyon fiataloknál, akár iskolás korban jelentkezik és sokakat egész életen át elkísér.  Sajnos amikor valaki tapasztalja, hogy fáj a dereka, be kell látni,hogy meg kell változtatni mindazt, amit addig tett. Sokan bevesznek egy tablettát, bekenik valamivel, reménykednek  és várják a csodát...  Ha semmin nem változtatsz és mindent ugyanúgy csinálsz, akkor sajnos az eredmény is ugyanaz lesz... újra és újra jön a fájdalom... Összeírtam a legtipikusabb hibákat, amiket a derékfájósok elkövetnek... A blogon számos gyakorlatot, praktikus tanácsot olvashatsz, amiket beépítve a hétköznapjaidba minimalizálhatod derékfájás kialakulásának kockázatát. 1. Nem nyújtóznak naponta többször 2.  Nehéz dolgokat cipelnek - helytelen testtartással 3. Túl sok feladatot vállalnak 4.  Sokat ülnek egy helyben (pl. számítógép előtt) 5.  Keveset mozognak  (vagy nem gerincbarát mozgást végeznek) 6.  Nem figyelnek a táplálkozásra, plusz kilókat szednek fel 7.  Görbe derékkal hajolnak előre 8.  Nem megfelelő matracon alszanak 9.  Sokat stresszelnek 10. Túl magas, vagy túl lapos talpú cipőt hordanak

Bhagavad Gíta idézetek - nem lehet jógi az, ...

2018. szeptember 3. Élj harmóniában 

Bhagavad Gíta idézetek - nem lehet jógi az, ...

Nyers tökfőzelék

2018. augusztus 30. VegaLife 

Nyers tökfőzelékAmikor elkészítettem és megkóstoltam, hangosan kimondtam: "Minek főztem eddig, ha nyersen is nagyon finom?" Persze az fontos, hogy zsenge tökből kell készíteni. Angliában nem jellemző a fehér nyári tök, viszont annál inkább a marrow nevü, ízben teljesen a töknek megfelelő zöldség. A magyar nyári tökökhöz képest egy különbség van: nem fehér, hanem sötétzöld és fehér csíkos. Belül ugyanúgy magjai vannak, a húsa egy az egyben olyan, mint a közönséges nyári töknek. Én ezt használtam, de ha nyári tök is elterjedt lett volna, biztos, hogy azt veszem, ügyelve arra, hogy zsenge legyen. Nyári tök esetében a kisebb darabokat ajánlom, nem a több kilót is nyomó pédányokat. Valamint érdemes megvizsgálni, hogy a héja kemény vagy puha. Ha könnyen belenyomjuk a körmünket a héjába, átment a teszten, jöhet a kosárba, vagy hozhatjuk a kertünkből. Jó, ha a szára minél élénkebb színű, ez szintén jelzi, hogy zsenge tökkel van dolgunk.  A recept Hozzávalók: - 1 nagyobb vagy 2 kisebb zsenge tök - 1 csomag kapor - 2-3 gerezd fokhagyma - 1/­­2 citrom leve - só - 1 bögre (2-2,5dl) olajos mag (dió, kesudió, napraforgó, mogyoró - ami épp van otthon ezek közül) - fűszer paprika (azoknak, kik paprikásan szokták enni)   Elkészítés: Az olaj magot beáztatjuk annyi kézmeleg vízbe, hogy épp ellepje. A tököt meghámozzuk, kettévágjuk hosszában, a magjait kiszedjük, külön tesszük és a két fél tököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük.  Az olajos magokról leöntjük a vizet, ha koszos (napraforgónál koszos lehet) a turmix gépbe tesszük, egy kevés vízzel elkezdjük turmixolni, majd hozzáadagoljuk a zsenge tökmagokat. Krémes állagura turmixoljuk. Turmixolás közben hozzáadjuk a fokhagymát, a kapor egy kisebb részét, citrom levét, sót, illetve akik paprikásan eszik, fűszer paprikát is szórhatnak bele. Tejfölszerű állagot kell kapjunk. A lereszelt tököt ezzel összekeverjük például egy üveg edényben. A tetejét megszórjuk apróra vágott kaporral. Ízlés szerint aprított újhagymát is szórhatunk a tetejére. Fogyasztás előtt egy kevés hidegen sajtolt tökmag olajat is tehetünk a tányérunkban lévő tökfőzelékre.  


Az összes 'dál' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!