dál receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

„Hamis” gombakrémleves

Krumplileves – gourmet változat

Vegán kókuszkocka (tej- és tojásmentes)

(Tenger) Parti tortilla

Mézes mustáros cukkini










dál receptek

Füstölt tofus-ananászos rizstészta

15:29 Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Füstölt tofus-ananászos rizstészta  Hozzávalók: - 1 zacskó rizstészta - 2 dl soya szósz - mirelit zöldborsó ízlés szerint - füstölt tofu (1-2 zacskó, ez is ízlés szerint) - 1/­­2 ananász konzerv    Ez egy nagyon gyors, és egyszerű recept. A rízstészta kb 5 perc alatt megfő a forró vízben, ha kész leszűröm, pici olajat teszek rá, és félre teszem. Nem szabad nagyon sózni főzés közben, mert a szója szósztól esetleg túl sós lehet majd a végeredmény. Egy kevés olajra rádobom a kockára vágott füstölt tofut, ízlés szerinti zöldborsót, vagy kukoricát, de lehet mindkettőt. Pár percig futtatom a forró olajon, lezárom, és míg forró az edényem, beleöntöm a szójaszószt, és beledobálom a kis szeletekre vágott ananász konzervet. Pár percig hagyom ismerkedni egymással az összetevőket, majd bele keverem a rizstésztát is.  Nagyon gyors, nagyon egyszerű! Az ananász édes íze, a tofu füstölt íze, és a szójaszósz együtt különleges ízélményt ad!   Jó étvágyat!

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 5. rész: Szarka Bettina

01:22 Zizi kalandjai 

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 5. rész: Szarka BettinaA social medianak hála egyre több olyan tizen-huszonéves fiatallal találkozom, akik tudatosak, figyelnek a környezetvédelemre és vegánok lettek. Ők nem egy trendre ülnek fel, hanem tényleg komolyan gondolják ezt az egészet. Ilyen fiatalon megváltoztatják az életüket, a social median keresztül megosztják tapasztalataikat, bátorítják a hasonló korú fiatalokat, akik érzik, hogy változtatni szeretnének, de nem tudják, hogy induljanak el. Mi a titkuk? Hogyan lesznek olyan lenyűgözően természetesek? Ezt szeretném nektek bemutatni ezzel a sorzattal. Fogadjátok szeretettel negyedik interjú alanyomat, Szarka Bettinát! Bettinát a szeptemberi Vegan Food Fest-en ismertem meg. Éppen Lizával beszélgetett egy asztalnál, amikor I.-vel leültünk az asztalukhoz megenni a nagyon finom Las Vegans hamburgereinket. Egy idő után beszédbe elegyedtünk, rájöttünk, hogy ismerjük már egymást Instagramról. Persze megtaláltuk a közös pontokat is: kiderült, hogy Bettina abba a gimnáziumba jár, ahova I. is járt X évvel ezelőtt, szóval sztorizgattunk, elmeséltük ki, hogyan lett vegán és már el is múlt az idő, mennünk kellett haza a gyerekek miatt. Bemutatnád magad röviden? Szarka Bettina vagyok, 18 éves. Nagyjából másfél éve választottam a vegán életmódot, ebből körülbelül fél éven át nyers vegán voltam. Hogyan fogadta a környezeted (szülők, nagyszülők, barátok, osztálytársak), amikor bejelentetted, hogy vegán leszel/­­lettél? Mikor bejelentettem, hogy vegán szeretnék lenni, szinte mindenki ellenem fordult. Senki sem értett velem egyet és a szokásos de a tej az fontos, a húsban van csak fehérje mondatokkal vagdalóztak. A szüleim nem vettek komolyan, úgy gondolták, ez csak egy átmeneti állapot, majd megjön az eszem. Néhány barátommal pedig megromlott a viszonyom, mivel sok közös program maga az evés volt, ez pedig egyedüli vegánként a társaságban egy kicsit nehezebb dolog. Idővel, mikor tájékozottabb lettem, már megértett mindenki és teljes mértékben támogatott. A szüleim főleg a nyers vegánság alatt segítettek sokat, de tudom, hogy bármikor, bármiben számíthatok rájuk ezzel kapcsolatban is. Mi volt a motivációd a váltásra? Fő motivációm az állatvédelem volt, mivel kiskorom óta háziállatok vettek körül. Ezenkívül az egészségem is közrejátszott a döntésben, végül pedig a vegánság környezetvédelmi részével is megismerkedtem, így azt mondanám, hogy lényegében az összes fentebb felsorolt indok miatt esett a választásom erre az életmódra. A váltás egyik napról a másikra történt vagy szakaszokban (pl. először vegetáriánus lettél és utána vegán)? A váltásnak esetemben három fázisa volt. Először egy héten át vegetáriánus voltam, utána pedig a teljesen növényi alapú étrendet kezdtem el követni. Harmadik lépésként az állatokon tesztelt szépségápolási termékek és a bőrcipők elhagyását említeném meg. A vegán étrend egyfajta tudatosságot is hoz az embernek. Te mire figyelsz oda az egészségedet illetően a vegán étrend miatt (pl. szedsz-e vitamint, több vizet iszol, sportolsz, stb.)? Nekem személy szerint a tudatosság kialakulása nagyjából egy évbe telt. Először junk food vegán voltam, majd high carb low fat, és így szépen fokozatosan haladtam az egyre egészségesebb étkezés felé. Napi 2-3 liter vizet kezdtem el inni, illetve már B12 vitamint is használok. Úgy gondolom, a tudatosság csúcspontja nálam a nyers vegánság volt nyáron, ekkor étkeztem a legegészségesebben, ekkor éreztem magamat a legjobban. Hogyan érzed magad vegánként (egészségügyi, lelki szempontból)? Mind egészségügyi, mind lelki szempontból hatalmas fejlődésen mentem át. A legutóbbi vérvételem eredményében egy darab mínusz volt összesen, sosem volt ilyen, szinte tökéletes a vérképem! Ezenkívül úgy érzem, az állóképességem is nőtt. Ebből a testi egészségből kifolyólag lelkileg is teljesen ép lettem, nem gyötör lelkiismeret furdalás amiatt, hogy valakit megeszek, hogy életeket kell kioltani miattam. Illetve saját magammal is szuper lett a kapcsolatom, a vegánság segített kigyógyulni az evészavarból, amelyet én inkább lelki problémának mondanék fizikai helyett. Okozott-e problémát valaha a vegán étrend, életmód (pl. nem lehet vegán ételt kapni a suliban, egyetemen, az állandóan kíváncsiskodók kérdéseinek a megválaszolása, stb.)? Nem okozott problémát az étkezés soha. Minden étteremben van sült krumpli, rizs, párolt zöldség és saláta, ezek pedig a vegánok legjobb barátai, megmentői. A legeldugottabb helyeken is sikerült megoldanom mindent. A suliba magamnak csomagolok ételt, esetleg puffasztott rizst veszek, de vannak a büfében vegán müzlik is. A kérdésekre általában türelemmel tudok válaszolni, de van, hogy átcsapok vérvegánba. Ezen kell még javítanom, nem szeretném elrettenteni az érdeklődőket. Melyik az az étel, ami olyan “guilty pleasure” féle, vagyis nem túl egészséges (még vegán formában sem), de mégsem tudsz neki alkalmanként ellenállni? Talán a pizzát mondanám. Egy jó kis pizza vegán sajttal teljes mértékben visszahozza a régi, barátokkal evős emlékeket! Ezenkívül a vegán hamburger is nagyon üt, néha meg fogok enni egyet! Melyik a kedvenc vegán ételed? Az almáspite a Say Cheez Raw-ban. Egyébként sokszor változik, hogy mi a kedvencem, most viszont abszolút ez a kis “süti” a nyerő nálam. A sós ételek közül talán a pizzát mondanám! Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik szeretnének áttérni a vegán étrendre, de még nem tették meg ezt a lépést? Valamint azoknak a szülőknek, akik aggódnak a vegán étrendre áttért gyermekükért? Én azt üzenem az érdeklődőnek, hogy legyenek bátrak! Tájékozódjanak természetesen, informálódjanak könyvekből, filmekből, hogy minden kérdésre azonnal tudjanak válaszolni. Nagyon fontos egy alapvetően mindenevő világban a kitartás és a magabiztosság is, bíznunk kell magunkban, hogy helyesen cselekszünk, így nem tudnak megtörni minket. Ezenkívül ne ostorozza magát senki amiatt, hogy miért nem váltott korábban, az a lényeg, hogy már a jó útra lépett. Illetve sok-sok türelmet és elfogadást is kívánok Nekik, szükségük lesz erre, ha fenn szeretnék tartani az eddigi kapcsolataikat! Bettinát megtaláljátok: Blog: settinablog.wordpress.com Instagramon: settina E-mail-en: settina.sb@icloud.com

Ünnepeljük együtt a Magyar Vegán Egyesület születését!

tegnap 18:22 VegaNinja 

Ahogy a vegánok száma növekszik, egyre nagyobb szükség mutatkozik a vegán emberek érdekvédelmére is. A Magyar Vegán Egyesület (MAVEG) alapításán fél éve dolgoznak aktivisták, de az álmodozást sokkal hamarabb kezdték. Mostanra bejegyzés alatt áll az egyesület, az alapító tagok munkacsoportokat állítanak fel érdekvédelmi (vegán jogásszal), kommunikációs és outreach feladatokra. Most egy bulin járulhatsz hozzá az egyesület sikeréhez! Alapító buli A Magyar Vegán Egyesület, megalakulása alkalmából, fergeteges vegán bulit rendez. Az egyesület vegán előadókkal és koncertekkel, ismert külföldi aktivistákkal, vegán ételekkel a büfében, alkoholos és alkoholmentes italokkal és sok bulizó vegánnal vár minden kedves érdeklődőt. Ráadásul a VegaNinja shop is kint lesz néhány termékkel, gyerek, és nézz szét! Időpont: 2017. december 2. szombat 17-22 óráig Helyszín: Ellátóház (1074 Budapest, Dob u. 19.) A belépés ingyenes, a fogyasztás önköltséges! Vendég Az eseményen személyesen részt vesz Earthling Ed, nagy hatású brit vegán aktivista. Gyere el, ne hagyd ki, hogy beszédét élőben hallhasd! Gyere, és ünnepelj velünk! A program részleteivel folyamatosan bővül az esemény Facebook oldala, amelyet itt tudsz elérni: https:/­­/­­www.facebook.com/­­events/­­126042184753316/­­ A szervezők kéri, hogy segíts a hír terjesztésében! Ha teheted, oszd meg barátaiddal, követőiddel FB-on, Instán, Twitteren és minden lehetséges csatornán a vegán buli hírét! The post Ünnepeljük együtt a Magyar Vegán Egyesület születését! appeared first on VegaNinja.

Vegán életmód – Erdei jógakaland mesekönyv

tegnap 01:02 Zizi kalandjai 

Vegán életmód – Erdei jógakaland mesekönyv Bánhidi Dórit a blogján keresztül ismertem meg. Először csak virtuálisan, majd egy sajtó eseményen aztán személyesen is találkoztunk már nagy pocakokkal, amikor neki Ármin, nekem meg Ákos növekedett odabent. Folyamatosan követem a szakmai útját, nagyon sok érdekességet oszt meg a méltán népszerű blogján, a Pand Arte-on keresztül. Dóriéknak nemrégiben – családi “vállalkozásban” – jelent meg Erdei jógakaland mesekönyvük, amelyből mi is kaptunk egy példányt. A könyv szuper jól összeköti a mesevilágot, a fantáziát a jógázással. Mozgásra ösztönzi a gyerekeket. Az egyes jóga pózok aztán beépülhetnek a mindennapjainkba. Lelkesen vetettük bele magunkat Ádival a mesébe miközben igyekeztünk minél precízebben megcsinálni az egyes pózokat. Egy 4.5 évessel már egész jól lehet követni a mesét és a jógát is, de a mese megismerése után lehet akár csak a jógára koncetrálni, a mozdulatokat megtanulni és hetente néhányszor elővenni, mint aktív mozgásformát és gyakorolni azt. Dórival beszélgettem a mesekönyvről és ami még mögötte van… Hogyan született meg a Jógakaland ötlete? Mi is ez tulajdonképpen? Kik az alkotók? A Jógakaland az első olyan magyar márka, ami a gyerekjóga köré épült fel. Komplex módon járja közbe ezt a témát, hiszen mesekönyvvel, gyerekjóga workshopokkal és design termékekkel is foglalkozunk, amiknek mind ugyanaz az üzenete: Abszolút családi vállalkozásról van tehát szó, aminek nagyon örülök, mert mindig is szerettem volna a párommal, Schallinger Richárddal közösen alkotni valami maradandót. Ő író és terapeuta, én pedig hat éve foglalkozom a PandArte blogomon magyar tervezőkkel, designnal, szeretek jógázni, és az eddig munkáim miatt elég sok marketinges tapasztalatom van, így össze tettük, amiben jók vagyunk! Két év alatt építettük fel a Jógakalandot. Ő megírta a mesét, kitalálta a karaktereket, a grafikust, Széll Adriennt már ismertem korábban, aki örömmel vállalta, hogy megrajzolja a mesét. Egy gyerekjóga oktatóra volt még szükségünk, aki kitalálja a jógás mozdulatokat, és meg is találtuk, Csíki Mariann személyében. Mariann gyermekjóga oktató, óvónő, és nem utolsó sorban szülő, így neki is nagyon megtetszett az ötlet. Mit kell tudnunk a könyvről? Az “Erdei jógakaland” egy olyan különleges történet, amely elrepíti a gyerekeket Jógaországba, ahol izgalmas kihívások várnak rájuk. Ebben a kalandos világban az érzelmek fejlesztésével és játékos mozgással átélik a jóga örömteli hatásait. Erdei történetünkben a jógázás elemei egy mesekeretre vannak felfűzve, és ahogy a mesében gördülnek egymás után szépen a mondatok, úgy jönnek a gyakorlatok is folyamatosan áramolva. A mese főszereplője újabb és újabb izgalmas kihívásokkal találja szembe magát, amiket úgy tud teljesíteni, ha elvégzi az adott jógagyakorlatot. Így észrevétlenül csempésszük be a gyerekek mindennapjaiba a jógázást, aminek számtalan jótékony hatása van, például segíti az érzelmek megélését és kifejezését, a koncentrációt és a mozgásfejlődést. Nem szükséges hozzá semmilyen előzetes ismeret, úgy alkottuk meg hogy a teljesen kezdő, és a jóga után csak érdeklődő szülő is bátran elmesélhesse gyermekének. Ezt a különleges mesekönyvet nem csak a 3-10 éves korú gyermeknek és azok szüleinek ajánljuk, hanem a jógaoktatóknak, óvónőknek és a kisiskolás pedagógusoknak is. Mindazoknak, akik sokrétűen, mégis könnyedén szeretnék a gyermekeket fejleszteni. Milyen egyéb Jógakaland terméket készítettetek a könyv mellé? A Jógakaland egy mesével indult, de az elmúlt két évben már egy igazi komplex világgá nőtte ki magát. Durmi maci, Hopp nyuszi, Röpcsi bagoly, Hamuka borz, Kukker vakond, valamint Fintor és Cingi kisegerek karakterei már több olyan használati és design tárgyon is megjelennek, amik nem csak szépek, de nagyon praktikusak is. Nekem ez a kedvenc területem, itt alkothattam igazán, és találhattam ki, mivel is szeretném teljessé tenni ezt a márkát. Vannak játékaink, nagyon szeretik például a jógás memóriakártyánkat, vagy a hordozható krétatáblánkat, amire szabadon rajzolhatnak a gyerekek bárhol és bármikor. Szerettem volna olyan termékeket is, amikkel a gyerekszobákat tehetjük hangulatossá! Ide tartoznak például a gyönyörű, kézzel festett fa játéktárolóink, a fali kép szettjeink, a fali lámpáink, a takaróink és a babzsákunk is. És persze vannak olyan jógaklandos dolgok, amik a jógázáshoz köhetőek! Kulacsok, pólók, és jógapárnák, amik nem csak kényelmesek, de segítik például a gyerek egyenes gerinccel üljön. De a lista még így sem teljes, itt megtaláltok mindent. Amire nagyon büszke vagyok, külön is, hogy saját pamut anyaggal dolgozunk, amit jógakalandos grafikával nyomtunk meg! Hol találkozhatunk a Jógakalanddal (események, termékek)? Lesz közös, Jógakalandos jógázás hamarosan! Az egész Jógakaland világot szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni a gyerekekkel, ezért kitaláltunk egy különleges, interaktív könyvbemutató turnét! Több budapesti és vidéki helyszínre is várjuk a gyerekeket, ahol közösen jógázhatnak velünk a mesekönyv olvasása közben. Legfrisebb dátumok: november 24-én a Bartók Béla úti Pagonyban, és november 25-én a budaörsi Decathlonban. Minden eseményünkről találtok infot a weboldalunkon. Jógakaland – weboldal – Facebook – Instagram ***** A könyvet ajándékba kaptuk a {Jógakaland} csapatától. A véleményem csakis a sajátom. Figyeljétek a Zizi kalandjai FB oldalát, hamarosan nyereményjáték lesz, amely során egy szerencsés egy Jógakaland szettet nyerhet!

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 4. rész: Papp Flóra

2017. november 10. Zizi kalandjai 

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 4. rész: Papp FlóraA social medianak hála egyre több olyan tizen-huszonéves fiatallal találkozom, akik tudatosak, figyelnek a környezetvédelemre és vegánok lettek. Ők nem egy trendre ülnek fel, hanem tényleg komolyan gondolják ezt az egészet. Ilyen fiatalon megváltoztatják az életüket, a social median keresztül megosztják tapasztalataikat, bátorítják a hasonló korú fiatalokat, akik érzik, hogy változtatni szeretnének, de nem tudják, hogy induljanak el. Mi a titkuk? Hogyan lesznek olyan lenyűgözően természetesek? Ezt szeretném nektek bemutatni ezzel a sorzattal. Fogadjátok szeretettel negyedik interjú alanyomat, Papp Flórát! Flórát személyesen is ismerem, ott volt a Mit eszik a vega gyerek? könyvem bemutatóján és hírét vitte a könyvemnek. Folyamatosan nyomon követem állatorvos egyetemi pályafutását, ugyanis vegánsága mellé egy nagyon szép szakmát választott, az állatoknak szeretne és fog segíteni a jövőben. Bemutatnád magad röviden? Papp Flóra vagyok, 19 éves, első éves állatorvos hallgató. Már több mint két éve vagyok vegán, és már lassan három éve élek húsmentesen. Hogyan fogadta a környezeted (szülők, nagyszülők, barátok, osztálytársak), amikor bejelentetted, hogy vegán leszel/­­lettél? Mivel én ugye már a veganizmus előtt is vegetáriánus voltam, a környezetemnek nem volt olyan óriási újdonság ez a váltás, teljes mértékig elfogadóak és támogatóak voltak kezdettől fogva. Mi volt a motivációd a váltásra? Három éve nyáron döntöttem el, hogy állatorvos szeretnék lenni, és ezután nem sokkal emiatt el is hagytam a húst az étkezésemből, erre úgy félévre megnéztem pár videót a tej- és a tojásipar borzalmairól, és szinte habozás nélkül áttértem a vegán életmódra. Szóval én teljes mértékig etikai vegán vagyok. A váltás egyik napról a másikra történt vagy szakaszokban (pl. először vegetáriánus lettél és utána vegán)? Igen, ahogy már fentebb is írtam, én félévig szimplán vegetáriánus voltam, de ekkor még a veganizmusról életemben nem hallottam. A tojást és a tejtermékeket pedig egyik napról a másikra hagytam el. Ehhez én még hozzátenném, hogy a veganizmus nem csak abban fejeződik ki, hogy mit eszünk, hanem ez egy életmód, amihez hozzátartozik az öltözködés, szépségápolás stb., és ezek a dolgok azért fokozatosan tudatosultak bennem. A vegán étrend egyfajta tudatosságot is hoz az embernek. Te mire figyelsz oda az egészségedet illetően a vegán étrend miatt (pl. szedsz-e vitamint, több vizet iszol, sportolsz, stb.)? Mióta elkezdtem ezt az egész életmód váltást, sokkal tudatosabb vagyok, szerintem a veganizmus mellett szinte lehetetlen nem tudatosnak lenni. Én egyedül B12 vitamint szedek spray formájában, szerintem minden más szükséges vitamint és tápanyagot be lehet vinni egy jól összeállított teljesértékű növényi étrenddel. Hogyan érzed magad vegánként (egészségügyi, lelki szempontból)? Mivel én fiatalon váltottam, előtte sem voltak különösebb egészségügyi problémáim, szóval nagy változást nekem nem jelentett e téren. Lelkileg viszont sokkal jobban érzem magam, hiszen már csak a tudat boldoggá tesz, hogy nem ártok más élőlényeknek fölöslegesen, és a veganizmusnak hála a kapcsolatom is megjavult az étellel. Okozott-e problémát valaha a vegán étrend, életmód (pl. nem lehet vegán ételt kapni a suliban, egyetemen, az állandóan kíváncsiskodók kérdéseinek a megválaszolása, stb.)? Mindenképpen több tervezést igényel ez a fajta étkezés, de mindig meg tudom oldani. A kíváncsiskodókkal pedig szívesen beszélgetek erről. Melyik az az étel, ami olyan guilty pleasure féle, vagyis nem túl egészséges (még vegán formában sem), de mégsem tudsz neki alkalmanként ellenállni? Nekem ez az elején a DM-ben kapható vegán ‘nutella’ és az ‘oreo keksz’ volt, most pedig ilyen nem nagyon van, maximum a magvajakat mondhatnám annak. Melyik a kedvenc vegán ételed? Hát, igazából a gyümölcsök. Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik szeretnének áttérni a vegán étrendre, de még nem tették meg ezt a lépést? Valamint azoknak a szülőknek, akik aggódnak a vegán étrendre áttért gyermekükért? Azt, hogy tájékozódjanak, nézzenek filmeket, videókat, olvassanak utána a témának, hogy meglegyen az etikai, egészségügyi és környezetvédelmi alap (és ezeket nyugodtan mutassák meg az aggódó szülőknek is, ha arról van szó). Szerintem fontos, hogy el tudják magyarázni, hogy mi áll a döntésük mögött, mert így könnyebben megértheti a környezetük a váltás okát. A cronometer.com nevű oldal óriási segítség lehet még a kezdetekben, szóval azt is nagyon ajánlom. Tanuljanak meg főzni magukra, ne feltétlenül várják el ezt a szüleiktől, hogy nekik külön vegán ételeket főzzenek, ez rengeteget segíthet az elfogadásban. Flórát megtaláljátok: Blog: veganflora.com Instagramon: @veganflora Facebookon: VeganFlora Youtube-on: @VeganFlora

Vegán életmód – Slow Budapest és az anti-határidőnapló + nyereményjáték

2017. november 9. Zizi kalandjai 

Vegán életmód – Slow Budapest és az anti-határidőnapló + nyereményjáték A 2018-as naplók háromféle borítóval érkeznek… Amikor a Slow Budapesttől megkerestek az anti-határidőnaplóval és elolvastam, hogy miről szól a mozgalom célja, miért hozták létre a naplót, egyből igent mondtam egy közös bejegyzésre és nyereményjátékra. Röviden a lényegük: “Szeretnénk megállítani az embereket egy pillanatra, hogy elgondolkozzanak azon, miért és hova rohannak, és hogy ez megéri-e nekik.” Nálam óriási probléma, hogy lassítsak, hogy foglalkozzak magammal, vagy, hogy inkább leüljek a gyerekkel játszani, a teregetést pedig hagyjam későbbre. Ez az anti-határidőnapló biztosan segíteni fog abban, hogy lassítsak, hogy végiggondoljam egy napomat, egy hetemet, egy hónapomat. Nagyon szép és egyben cuki grafikákat készítettek hozzá… ma este, amikor már nem bírtam a fiúkkal, elővettük, mint újdonságot és a grafikák alapján meséltem nekik, énekeltem vagy mondókákat mondtam, éppen azokat, amik eszembe jutottak a rajzok alapján. A naplóban tanácsokat olvashatunk a lassuláshoz, minden hónapban lejegyezhetjük, hogy mi az, ami számít igazán, kikkel szeretnénk találkozni az adott hónapban, mi a heti mottónk. Ezenkívül a napló bemutatja az adott hónap ünnepeit (akár a farsangtól kezdve, Micimackó napjáig, a Föld napjáig, vagy a nemzetközi palacsinta napig). Minden hónapban bemutat három zöldséget, gyümölcsöt vagy magot, amit érdemes szezonálisan fogyasztani. A hónap lezárásaként pedig leírhatjuk, hogy milyen slow emlékeket viszünk magunkkal és mit kívánunk magunknak a következő időszakra. A naplóhoz tartozik két kis ív matrica is, amelyekkel színesíteni tudjuk a napjainkat! A mai digitális világban számomra jó érzés kézzel papírra írni, meg újra visszatérni a kézzel fogható, finom papír illatú határidőnaplóhoz, amit évek óta már nem használok! A slow mozgalom egyébként Magyarországon újdonság, de világszinten “…1986-ban indult el Olaszországból, a kezdetét egy olasz gasztroblogger, Carlo Petrini tiltakozásához kötik, aki az olasz kultúra egyik legfontosabb jelképénél, a római Spanyol Lépcsőknél egy gyorsétterem megnyitása ellen lépett fel. Ekkor még csupán az étkezés, a slow food volt a mozgalom fókuszában, innen ered az elnevezés is: egy mozgalom, ami a fast (food) ellen lép fel.” A Slow Budapest alapítója, Krajcsó Nelli, a saját, túlhajszolt életére keresett megoldást, amikor találkozott egy, a nemzetközi slow mozgalomról szóló cikkel, ami hangosan üzente felé, hogy Lassíts!. Csapatával a kezdetektől arra keresi a választ, hogyan lehet a fogyasztói társadalomban, az információs túlterheltségben, és egy nagyvárosi környezetben egyensúlyt találni. Nellivel készítettem egy mini interjút az anti-határidőnapló születéséről. Aki pedig részt vesz az interjú után a nyereményjátékban, az növeli az esélyét annak, hogy tulajdonosa legyen egy 2018-as csodaszép anti-határidőnaplónak! Mi az anti-határidőnapló? Az anti-határidőnapló a Slow Budapest Magyarországon egyedülálló naplókoncepciója, ami segíti az embereket a mindennapi egyensúly megtalálásában, ahogy mi mondjuk, a lassításban. A benne lévő vicces rajzok, kedves kérdések, matricák és a számos megállító és továbbmozdító tanács és emlékeztető kreatív ötleteket adnak a mindennapokban, tanítanak, és a slow felé vezető szemléletváltásban segítenek. Az anti-határidőnapló kidolgozásában egészségpszichológiai alapokat, a nemzetközi slow irodalmat és mindfulness technikákat használunk. Az anti-határidőnaplók belseje újrapapírra lett nyomtatva, ásványolajmentes, újratermelődő növényi olaj alapú környezetbarát nyomdafesték és karbonsemleges, zöld technológia felhasználásával. Anti-határidőnaplóink nyomtatásával idén 25 fát mentettünk meg a kivágástól. Honnan, hogyan jött az ötlet, hogy elkészítsétek? 2014-ben azon gondolkoztam a csapatommal, hogy milyen jó lenne egy olyan dolgot létrehozni, amivel mindennap tudjuk az embereket inspirálni a lassításra. Határidőnaplót sokan használnak, jól meg lehet tölteni kedvességgel és játékkal, és mi már akkoriban is nagy hangsúlyt fektettünk az igényes vizuális megjelenésre, sok tehetséges grafikussal dolgoztunk együtt, ezért úgy éreztük, ebben a formában tudnánk a legjobban átadni a slow szemléletet az embereknek. És hogy miért lett anti-határidőnapló? Azért, mert a határidőnaplóba általában a stresszes, határidős dolgokat írjuk csak le, de elfelejtjük a feltöltő, pihenést hozó tevékenységeket vezetni benne. Mi az egyensúly megtartására emlékeztetünk, hogy az élet ne csak a határidőkről szóljon! Kikkel dolgoztatok együtt a napló elkészítésén? Ghyczy Dia és Máté Dani grafikusokkal dolgoztam együtt, akik ezt a komplex és több mint 3 hónapos munkát idén is nagyon jól megoldották. Kiknek ajánljátok a naplót? Bárkinek, aki arra vágyik, hogy teljesebben megélje a mindennapokat, szeret még papírra írogatni, és értékeli a színes vizuális világot. Mi a Slow Budapest mozgalom célja? A Slow Budapest célja a figyelem felhívása a túlhajszoltságra, és egy lassabb, egyensúlyra törekvő életmód népszerűsítése. Hiszünk abban, hogy a lassítás nem luxus, nem a sebességről, hanem a jelenlétről, a tudatosságról és a mindennapi döntésekről szól. Szeretnénk átadni azt a szemléletmódot, hogy a felgyorsult világban is meg lehet teremteni az egyensúlyt. Az anti-határidőnaplóról még többet itt olvashattok. Online megvásárolni pedig itt tudjátok A/­­5-ös és A/­­6-os méretekben és viszonteladó partnereknél. “Nagyobb házunk van, de kisebb a családunk. Nagyobb a kényelmünk, de kevesebb az időnk. Több a diplománk, de kevesebbet értünk. Gazdagabb a tudásunk, de szegényebb az ítélőképességünk. Több van szakértőkből, de tbb a problémánk is. Több a gyógyszerünk, de szegény az egészségünk. Elutaztunk a Holdra, és vissza, de nehezünkre esik átmenni az út túloldalára, hogy az új szomszéddal talákozzunk. Számítógépeket építettünk, hogy több információt tárolhassunk, hogy több másolatot készíthessünk, mint eddig bármikor, de kevesebbet beszélgetünk. Mennyiségben nagyok lettünk, de minőségben kicsik. Egy olyan korban élünk, ahol az ételek gyorsak, de az emésztés lassú. Ahol az ember hatalmas, de a karakter kevés. Ahol a profit meredek, de a kapcsolatok sekélyesek. Olyan idők járnak, amikor sok van az ablakban, de kevés a szobában.” (Dr. Bob Moorehead: Korunk Paradoxonja, 1998) ***** NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Nyeremény : 1 darab anti-határidőnapló, amit a nyertes választhat ki magának (méret, borító)! Írjátok meg ide a bejegyzés alá kommentben, hogy ti mivel szoktatok lassulni, relaxálni, mit csináltok olyankor, amikor úgy gondoljátok, hogy muszáj megállnotok egy fél órára vagy egy órára! Szabályok : A kommentelésen felül plusz pontokért lájkolhatjátok a Slow Budapest Facebook és Instagram oldalát (írjátok meg ezt is a kommentben, ha megtettétek). 2017. november 14-ig lehet játszani. Sorsolás a random.org-gal. Eredményhirdetés 2017. november 15-én. A nyertest emailben fogom értesíteni, majd a neve kikerül a blogra (ez a bejegyzés fog frissülni). A nyereményt a nyertesnek a Slow Budapest postázza magyarországi címre.

Matcha latte (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. november 8. Zizi kalandjai 

Matcha latte (laktózmentes, gluténmentes, vegán) A szülinapomon (október közepén) elhatároztam, hogy leszokom a mindennapi kávéivásról. Régen csak hetente egyszer ittam kávét (szombatonként) a piacozás után. Aztán másfél éve valahogy rászoktam, hogy szinte mindennap ittam ebéd után, olyan szertartásként. Éreztem, hogy nem jó nekem, meg nem is akartam fejben a mindennapi kávéivást, de valamiért a szertartás annyira belém rögzült, hogy nehéz volt megválni tőle. Aztán I. is elhatározta, hogy abbahagyja a mindennapi kávéivást, így közösen támogatva egymást abbahagytuk és nagyon jó érzés. Lassan egy hónapja, hogy nem ittunk kávét. Most tesztelgetjük a teákat, meg az “alternatív” latte lehetőségeket és sok olyan van, ami nagyon ízlik nekünk. Iszunk koffeinmentes teákat, kurkumás lattekat a kávé helyett. Keresem az újabbnál újabb recepteket és csodás dolgokra bukkanok a neten, mint például ez a spirulinás latte vagy misos latte (ami mézzel készült, de a mézet lehet helyettesíteni más édesítőszerrel) vagy pirított kókusztejes tea (pirított kókusztej? toplistás kipróbálandó!!!) vagy fehércsokis gabonakávés mokka. Persze nem maradhat ki a listáról a matcha latte, ami nagyon nagy népszerűségnek örvend manapság. Már Magyarországon is megtalálható jó pár (főleg) specialty kávézó itallapján. A matcha (??) a rituális japán teaceremóniák köztiszteletben álló teája. A legelső tea magvakat még a kínai Tang-dinasztia (618-907) idején szállították Japánba, hogy orvosságként használhassák. Sokáig csak a papok, nemesek és szamurájok ismerték a jótékony hatásait, melyet féltve őrzött titokként kezeltek. “A matcha a zöld teának egy speciális változata, a neve szó szerint azt jelenti, hogy por állagú tea. Míg a hagyományos zöld tea elkészítése során a tealevelek összetevői belekerülnek a forró vízbe, majd a leveleket ki kell dobni, a matcha esetében a leveleket előbb porrá őrlik, és így vízzel érintkezve akadály nélkül képesek feloldódni. Ennek az eljárásnak köszönhetően a matcha sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz, mint a többi teaféle. A vitaminok és ásványi anyagok mellett antioxidánsokban is gazdag, így megvéd a szívbetegségektől és a ráktól, valamint képes szabályozni a vércukorszintet és a vérnyomást is. A matcha abban is eltér a többi teafélétől, hogy háromszor annyi koffeint tartalmaz, ám ez a koffein a kávéban találhatóval szemben sokkal nyugtatóbb hatású. Ezzel együtt lefekvés előtt hat órával már lehetőleg ne fogyasszuk.” (Forrás: innen). Kathynél az egyik kedvenc vegán bloggeremnél találtok egy nagyon jó összefoglalót a matcharól, a különböző fajtákról és néhány recept ötletről. Aki igazán szeretne profin matcha lattét készíteni, annak ajánlom, hogy szerezzen be egy ilyen bambusz teakeverő ecsetet, ezzel igazán autentikusan lehet elkészíteni a teát. Nekem nincs (még) ilyenem, szóval én kanállal kevertem el a teaport a vízben, a kókusztejet pedig simán habverővel kevertem habosra a teához. Matcha latte (laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 2 perc Főzési idő 5 perc Teljes idő 7 perc   Kávé helyett, habos kókusztejes zöld tea. Szerző: Zizi Recept típusa: ital Konyha: vegán Adag/­­mennyiség: 1 főre Hozzávalók 2 teáskanál Veganz kókuszos matcha por 1 teáskanál juharszirup 60 ml meleg víz 125 ml kókusztej (sűrű, krémes) Elkészítés Tegyük a matcha port a bögrébe, adjuk hozzá a nagyon meleg (de nem forrásban lévő) vizet és jól keverjük el. Adjuk hozzá a juharszirupot és azzal is keverjük el. A kókusztejet melegítsük fel egy lábasban és kézi habverővel vagy tejhabosítóval verjük habosra és öntsük rá a matchás keverékre. Fogyasszuk azonnal melegen. Jegyzetek A Veganz matcha por tartalmaz nádcukrot. Érdemes először magában megkóstolni és utána ízesíteni. Nekem jól esett az 1 teáskanál juharszirup. Juharszirup helyett lehet használni agavészirupot, nádcukrot, kókuszvirágcukrot. Bármilyen matcha tea por és növényi tej használható a recepthez. Aroy-D márkájú kókusztejet használtam, nagyon finom lett vele. 3.5.3226 ***** A kókuszos matcha port a {Spar Magyarország} biztosította a recepthez. A véleményem csakis a sajátom.

Az emberek gyűlölik a vegánokat. Freud segíthet megérteni, miért – 6. rész

2017. október 31. VegaNinja 

Volt már minden: reakcióképzés, az izoláció, racionalizáció, hipochondria, intellektualizáció, a hatodik, egyben utolsó része a cikksorozatunknak a tagadás. Ugye, te is tudod, mire gondolok? Mindjárt kifejtem, olvass tovább!   Fordítás a következő cikkről: http:/­­/­­veganchowhound.com/­­rants/­­people-hate-vegans-freud-could-explain-why/­­ Fordította: Kertész Tibor hirdetés   Tagadás “Az ipari állattartásban előforduló állatkínzások egyedi, elszigetelt esetek, nem ezek a jellemzőek.” “Az állatok nem éreznek akkora fájdalmat, félelmet és szenvedést, mint az emberek.” “Az ipari állattartás nem járul hozzá a föld megmérgezéséhez.” “A húsukért tenyésztett marhák nem bocsátanak ki hatalmas mennyiségű metánt, amely hozzájárul a globális felmelegedéshez. Ja amúgy igazából a globális felmelegedés sem létezik.” “A hús nem tartalmaz mindenféle növekedési hormont és antibiotikumot.” “Hús nélkül nem lehet életben maradni, a hús szükséges a túléléshez és az egészséges élethez.”   Mit mond erről a Wikipédia? “A tagadás a zavaró érzések, impulzusok, vágyak jelentéktelenítése és aktív kiutasítása a tudatból. Ezután csak annyi nyoma marad, ha netán ezek létét valaki szóba hozza, azt igazságtalan vádként éli meg az egyén, és ez dühöt vált ki benne. A tagadás távolságot tart az egyén és élményei között, de nem old meg problémákat.” Könnyű gyűlölni a vegánokat, amikor folyamatosan felszínre hozzák ezeket az elfojtott érzelmeket és gondolatokat. Nyilvánvaló, hogy sokkal több ilyen elhárító mechanizmust és egyéb okot fel lehetne még sorolni, de néhány, vegánokat érintő gyűlölködési okot tisztáztunk. Mindezek ellenére javul a helyzet. Csakúgy, mint a más társadalmi kérdésekben, a veganizmus és fajizmus kérdésében is folyamatos a fejlődés, nagyobb, mint eddig bármikor. Azt mondják, hogy a közösségi média, mint például a reddit, egyre jobban támogatja a dolgot. A nyilvánosság véleménye is folyamatosan javul a vegánokról. Mi az a fajizmus? Kattints ide! 1. rész  |   2. rész  |  3. rész  |   4. rész  |  5. rész  |   6. rész The post Az emberek gyűlölik a vegánokat. Freud segíthet megérteni, miért – 6. rész appeared first on VegaNinja.

Az emberek gyűlölik a vegánokat. Freud segíthet megérteni, miért – 5. rész

2017. október 28. VegaNinja 

Az első négy részben a reakcióképzésről, az izolációról, racionalizációról és a hipochondriáról volt szó, az ötödik lehetséges oka annak, hogy az emberek nem szeretik a vegánokat (és vegetáriánusokat), az az intellektualizáció. Mit is jelent ez? Fordítás a következő cikkről: http:/­­/­­veganchowhound.com/­­rants/­­people-hate-vegans-freud-could-explain-why/­­ Fordította: Kertész Tibor hirdetés   Intellektualizáció Hallottál már valakit órákig mesélni arról, hogy az állatok szenvedése filozófiailag helyénvaló? Amikor valaki csak a kellemetlen dolgot körülvevő fogalmakra koncentrál azért, hogy igazi problémát elkerülje, az az intellektualizáció. Az emberek csak ködösítenek és mindenféle hülyeséget beszélnek össze-vissza egészen addig, amíg már nem érzik bűnösnek magukat és persze tovább csinálják amit csak akarnak. A sületlen filozófiai érveket használó emberek leereszkedőek és ellenségesek lehetnek. Sokan közülük gyűlölik a vegánokat. A Wikipédia így ír az intellektualizációról: “Célja: érzelmi eltávolodás a kellemetlen érzés, gondolat okozta stresszhelyzettől. Lényege, hogy a személy a fenyegető dolgokról hideg, tárgyilagos, tudományoskodó módon kezd el gondolkozni, így az ahhoz kapcsolódó érzelmeket eltávolítja tőle ezzel távol tartva magát a szorongástól.”   Volt valaki, aki azt mondta nekem, hogy az állatok nem érző lények. Nem éreznek fájdalmat.  Az emberek képesek Nietzschének képzelni magukat, csak hogy elkerüljék az igazságot. Olyan érvet is hallottam már, hogy Ez az ő valóságuk, nem foszthatod meg őket ettől! De persze ő sem gondolta komolyan, hogy pl. egy embergyereket is világra lehetne hozni azzal a céllal, hogy aztán használati tárgy, vagy hamburger legyen belőle, csak mert neki onnantól kezdve ez a valósága.   1. rész  |   2. rész  |  3. rész  |   4. rész  |  5. rész  |   6. rész The post Az emberek gyűlölik a vegánokat. Freud segíthet megérteni, miért – 5. rész appeared first on VegaNinja.

Az állatok bosszúja – különleges képregény az állatok jogairól

2017. október 26. Vegetáriánus receptek 

Az állatok bosszúja – különleges képregény az állatok jogairólA 2017. november 18-án, szombaton megrendezésre kerülő IX. Szegedi Képregényfesztiválra jelenik meg a Képregény Kedvelők Klubjának legújabb kiadványa, Zivkov Andricin István „Az állatok bosszúja” című képregény kötete.

Az önéletrajzi elemeket is feldolgozó történet a hatvanas évek Amerikájában játszódik. A képregény két szinten működik: egyszer a nagyközönséget célozza meg, másodszor pedig az állatok jogaiért küzdőket és a környezetvédelem iránt elkötelezetteket. Ha a klasszikusan ironikus, de egyben furcsa és krimiszerű történet mögé nézünk, nagyon komoly problémákra világít rá az állatok jogaival kapcsolatban. A vegán szerző a képregény formanyelvét használja erre a célra – hatékonyan. A vér és erőszak túlzott ábrázolása néha éppen ellentétes hatást válthat ki, és bár a képregényben is van pár sokkoló oldal, a szerző igyekezett azt kerülni. Helyet kaptak viszont a téma olyan információi is, melyekről sokan nem tudtak.

Zivkov Andricin István képregényrajzoló, karikaturista; történetei humanitást és humort tükröznek. Belső késztetésre lett vegetáriánus, majd vegán. A 2000-res években lett a belgrádi „Szabadságot az állatoknak” szervezet elnöke. Nemzetközileg elismert állatjogi aktivista.

A 108 oldalas kötet a szerző további korábban már kiadott és eddig kiadatlan képregényeit gyűjti egybe.

A kiadvány ára 3 200,- Ft, kereskedelmi forgalomba nem kerül, előjegyzéseket a kepregenykedvelok@gmail.com címen 2017. november 5-ig vesznek fel. Az előrendelt kötetek átvehetők a Szegedi Képregényfesztiválon, a december 9-i Hungarocomixen, vagy postai úton, esetleg Budapesten személyesen.

Források: Zivkov Andricin István - Az állatok bosszúja; https://magyarkarikatura.com/m-z/zivkov-andricin-stefan/

Bliszkó Viktor

Zöldséges pásztor pite

2017. október 25. VegaLife 

Zöldséges pásztor piteSheperds pie - így hívják az angolok, és igen, ez egy tipikus angol étel (ami, ha jól tudom, végre angol és nem más országból átvett étel). Megtalálható minden étterem kínálatában, munkahelyi konyhákon, kantinokban is gyakori étel. Nem, nem alulra teszik a krumplipürét egyátalán! Mondhatnám, az igazi pásztor pite alja nem krumpli. Míg mi magyarok inkább a krumplira tennénk a szószt, majd befednénk krumplival, itt viszont épp az a lényeg, hogy nem tesznek alá krumplit (így könnyebb lesz mosogatni is az edényt). Az eredeti ételt bárányhúsból készítik krumplival, viszont marhahúsból is szokták, de azt inkább Cottage pie-nak hívják. Cottage-okban laktak a szegényebb emberek, akik bárány helyett inkább marhahússal elkészítve engedhették meg maguknak. Ha pedig krumplipüré helyett leveles tésztával készítenénk akkor skót mintára készül a pásztor pite. Mindenesetre az angolok remekül megtalálták a módját, hogyan használják fel a maradék krumplipürét, ami esetleg előző nap megmaradt az ebédből.   A recept Hozzávalók: - 1 kg krumpli - 1 kg vegyes zöldségkeverék (brokkoli, karfiol, répa vagy kedvünkre való más zöldségek) - 2 ek vegán margarin - 4 dl meleg növényi tej - 1 ek kókuszzsír - 1,5 ek étkezési keményítő - só - ételízesítő - fokhagyma (opcionális) - kurkuma (opcionális) - sörélesztőpehely (opcionális)   Elkészítés: A krumplit megpucoljuk, felkarikázzuk és annyi vízben, ami épp ellepi, só hozzáadásával feltesszük főzni. Amíg fő, a zöldségeket kevés sóval az edény alján kevés vízzel megpároljuk. Majd egy edényben a kókuszzsírt 2 dl növényi tejjel összemelegítjük. 1 dl hideg növényi tejjel csomómentesre keverjük a keményítőt és hozzákeverjük ahhoz a növényi tejhez, amivel a kókuszzsírt összemelegítettük. Kis lángon addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Ételízesítőt szórunk bele. Ha sárgább színt szeretnénk, egy kis kurkumát is tehetünk bele, ha esetleg az ételízesítő nem színezné be eléggé. Ha fűszeresebb ízt szeretnénk, nyomhatunk bele 2-3 gerezd megpucolt fokhagymát vagy szórhatunk bele fokhagyma-granulátumot. Enyhén sajtos ízvilágot érhetünk el némi sörélesztő pehely hozzáadásával. A megpárolt zöldésget összekeverjük ezzel a besamel szósszal.  A megfőtt krumpliról a levet leszűrjük, hozzáadjuk a margarint és 1 dl növényi tejet. Krumplinyomóval vagy villával összetörjük a krumplit, szükség esetén sózzuk. Így elkészítjük a krumplipürét. (Ha túl sok krumplipüré maradt tegnapról, használjuk fel azt, viszont mellőzzük az instant porból készített gyors krumplipürét, az ugyanis túl folyós lesz a szósz tetejére.) A krumplipürének nem szabad túl folyósnak lennie. Fogunk egy tűzállló edényt (pl. jénai tálat) vagy egy tepsit. Kókuszzsírral kikenjük az alját és oldalát. Beleöntjük a zöldséges szószt, majd pedig a tetejére halmozzuk és simítjuk a krumplipürét. A tetejét villával megszurkáljuk. Sütőben enyhén aranybarnára sütjük. Tálalásnál a zöldésges szósz enyhén folyós állagú lesz, de épp ez az egyik tulajdonsága. Amolyan szószos, nem áll egybe, mint pl. egy rakott krumpli.

Nyersvegán vezeklés - magvas gondolatok egy hét után

2017. október 24. Vegán muflon 

Nyersvegán vezeklés - magvas gondolatok egy hét utánVegánnak lenni nem nehéz, kiváltképp, ha a lakhelyeden nem csak egy babaruha-turkálóval egybenyitott Reál vegyesbolt lelhető fel. Ennek ellenére mégis megkíván egy bizonyos szintű (ki)tartást, hogy ne csak az állattetemekről mondjál le következetesen, hanem mindennemű, állatból származó dologról is, és ha úgy hozza az élet, készen kell állnod néminemű kellemetlenkedésre. És ezzel máris egy erős érvet állítottam fel amellett, miért nem vagyok következetlen és puhány csótánymenyét, amiért már a kihívás első hetében belebuktam a 100%-ig nyersvegán étrend követésébe. Első és legfontosabb tapasztalat: a nyers zöldség-gyümölcs-magvak képesek tartósan megadni a jóllakottság érzését anélkül, hogy tankhajónyi mennyiséget zabálnánk be belőlük. DE! És itt jön a bukás legfőbb oka: tapasztalataim szerint ehhez elengedhetetlen egy normális életritmus, amiben benne foglaltatik alsó hangon nyolc óra pihentető alvás. A fáradt szervezet ugyanis több kalóriabevitelért reklamál, a tartós éhségérzet pedig agresszióhoz és bunkó, tapló magatartáshoz vezet. (Meggyőződésem, hogy az olyan sorozatgyilkosok, mint Jeffrey Dahmer, Ted Bundy és Andrej Csikatilo is valaha normális, ám túlhajszolt emberek voltak, aztán egy napon alacsony szénhidrát diétára fogták őket.)  Márpedig a magamfajta, vámpír-bioritmussal bíró egyedek számára az éjfél előtti alvás sci-fi, ráadásul az unalmasabb fajtából.  Második tapasztalat: már ennyi idő után is ki merem jelenteni, hogy ha gasztronómiailag nem is feltétlenül, egészségügyi szempontból a nyersvegánság a legideálisabb táplálkozási formula. Egy hét alatt nyilván nem lett belőlem Brad Pitt-fejű, jógaoktató testű kentaur, de azt határozottan állítom, hogy egy viszonylag kellemesen átaludt éjszaka után fizikailag és pszichikailag is jóval könnyebbnek éreztem a földi létet. És rohadtul nincs kétségem afelől, hogy a következetes és változatos nyersvegán étrend a létező legnagyobb, csiribunkó sallert jelenti az olyan betegségek számára, mint a rák. Harmadik tapasztalat: A nyersvegánság zöldséggyümölcs-szezonban sem feltétlenül költséghatékony, nemhogy az ősz közepén. Ráadásul a rendelkezésemre álló szakirodalom gyakran olyan hozzávalókkal zsonglőrködik, mint maracuja, csíráztatott quinoa, málnaecet vagy misopaszta, azt azonban elfelejti, hogy operett- és feljelentgető házmesterország lakójához beszél. Márpedig itt a vagdalthús-konzerv és a lucskos káposzta az őshonos táplálék.  És persze, talán a hasonlóan sznob komponensek nélkül is össze lehet állítani nyersvegán étrendet, de azt is jóval célszerűbb nyáron. És végül: A néhány, előbb felsorolt negatívum ellenére sem tervezek 100%-ig felhagyni a nyersvegán kísérletezéssel a következő három hétben, csak éppen beleszövök minimálisan feldolgozott hozzávalókat is. Ilyen pl. a kisir nevezetű török cucc, ami a bulguron kívül kb. csak nyers hozzávalókból készül. Folyt. köv., ne kapcsoljon sehova!

Vajbab főzelék gyorsan

2017. október 23. VegaLife 

Vajbab főzelék gyorsanCsak szimplán ez volt a nyári kedvencem, amig Magyarországon voltunk a nyáron. Sőt, a Bosnyák piacon vettem igazán friss vajbabot visszautazásunk előtt 1-2 nappal, el is hoztuk magunkkal és rögvest az első héten meg is főztem a jó kis főzeléket belőle. Itt, Angliában ugyanis nem ismerik a sárga hüvelyű zöldbabot, legfeljebb lengyel/­­magyar/­­kelet európai boltban kaphatsz idényekor. Ráadásul az angolok nem ismerik a főzelék fogalmát, számukra inkább szószok léteznek, de nem ilyen felállásban. A zöldbabnak amúgy v íz- és vizelethajtó, valamint vesetisztító hatása van,  kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ráadásul könnyen emészthető, jelentős rosttartalommal bír. Ezek is mutatják, hogy cukorbetegek, fogyókúrázók számára (is) ajánlott étel.   A recept Hozzávalók: - 1 kg vajbab - 1,5 ek keményítő - 1 tk pirospaprika - ételízesítő - 2,5 dl növényi tej - szójajoghurt - víz - 3-4 gerezd fokhagyma   Elkészítés: A tisztított, darabolt zöldbabot feltesszük főni annyi vízben, ami éppen csak ellepi. Hozzáadunk kb. 1 teáskanálnyi ételízesítőt (nekem házi van, amit mindig én készítek) és  lefedve puhára főzzük. Közben a keményítőt, a piros fűszerpaprikát és a hideg növényi tejet csomómentesre keverjük. Amikor a sárga hüvelyű zöldbab szinte már puha, hozzáadjuk a felaprított vagy összenyomott fokhagymát. Tehetünk hozzá vagy petrezselyem zöldet felaprítva, vagy kaprot vagy tárkonyt, de ha csak fokhagymásan szeretnénk enni, úgy is nagyon finom. A megpuhult zöldbabhoz hozzákeverjük a csomómentes tejes-keményítős folyadékot és folyamatosan addig keverjük, míg be nem sűrűsödik. Tálalásnál szójajoghurtot kanalazahatunk a tetejére. Ehetünk hozzá fasítot, bár jobb szeretem anélkül, csak magában, élvezve a vajbab lágy ízét. Főzelékünket elkészíthetjük zsenge, friss vajbabból vagy gyorsfagyasztottból is.

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 1. rész: Barabási Liza

2017. október 20. Zizi kalandjai 

A social medianak hála egyre több olyan tizen-huszonéves fiatallal találkozom, akik tudatosak, figyelnek a környezetvédelemre és vegánok lettek. Ők nem egy trendre ülnek fel, hanem tényleg komolyan gondolják ezt az egészet. Ilyen fiatalon megváltoztatják az életüket, a social median keresztül megosztják tapasztalataikat, bátorítják a hasonló korú fiatalokat, akik érzik, hogy változtatni szeretnének, de nem tudják, hogy induljanak el. Mi a titkuk? Hogyan lesznek olyan lenyűgözően természetesek? Ezt szeretném nektek bemutatni ezzel a sorzattal. Fogadjátok szeretettel első interjú alanyomat, Barabási Lizát! Bemutatnád magad röviden? Sziasztok, Barabási Liza vagyok, 16 éves, tizedik osztályos. Kb. másfél éve döntöttem úgy, hogy egy tudatosabb életet szeretnék élni, és egészségesebb lenni testileg-lelkileg. Életem legjobb döntése volt, hogy vegán lettem! Hogyan fogadta a környezeted (szülők, nagyszülők, barátok, osztálytársak), amikor bejelentetted, hogy vegán leszel/­­lettél? Én viszonylag keveset tájékozódtam, mielőtt beszéltem erről a szüleimmel, szóval mindenképp azt ajánlanám, hogy annyira tájékozódjon mindenki, amennyire csak tud (az interjú végén megosztok pár dokumentumfilmet, könyvet, amiket nagyon jónak tartok)! A szüleim, nagyszüleim nem értenek egyet az étkezésemmel, de úgy gondolom, hogy elfogadják, hogy így döntöttem, segítenek amennyire csak tudnak! A barátaim a lehető legjobban fogadták, hiszen saját döntéseikből négyen váltottak vegetáriánus, vagy vegán étkezésre. Persze néha jön pár poén a vegánsággal kapcsolatban, de már megtanultam őket kezelni! Mi volt a motivációd a váltásra? A motivációm egy egészségesebb és tudatosabb élet, a tudat, hogy nem ártok sem az állatoknak, sem a Földünknek azzal, ahogy étkezem, illetve lelki és testi egészség, és egy új korszak kezdete. A váltás egyik napról a másikra történt vagy szakaszokban (pl. először vegetáriánus lettél és utána vegán)? A váltás nálam úgy nézett ki, hogy amikor kijelentettem, hogy vegán szeretnék lenni, anyukámmal abban tudtunk megállapodni, hogy válasszak ki egy fajta állati terméket, amit fogok még enni. Így hetente egyszer-kétszer fogyasztottam valami joghurtot, de ezen kívül semmilyen húst, tejterméket vagy tojást nem ettem. Ez kb így ment még három hónapig, utána azt is elhagytam. A vegán étrend egyfajta tudatosságot is hoz az embernek. Te mire figyelsz oda az egészségedet illetően a vegán étrend miatt (pl. szedsz-e vitamint, több vizet iszol, sportolsz, stb.)? Én világéletemben nagy sportoló voltam, mindig találok valami módot a mozgásra, heti ötször-hatszor sportolok (futok, erősítek, kondi terembe megyek, atlétikázom). Úgy gondolom, hogy egy helyesen összeállított vegán étrend mellett nincs szükségem tápanyag-kiegészítőkre, ezért nem szoktam nagyon szedni őket. Mostanában kezdtem el rengeteg vizet inni, aminek már most érzem a pozitív hatásait, egyszerűen csodálatos! Ezen kívül csak teljes értékű friss ételekre törekszem az étrendemben, attól érzem magam a legjobban! Hogyan érzed magad vegánként (egészségügyi, lelki szempontból)? Előtte nem nagyon figyeltem ezeket a dolgokat, de a mostanról tudok nyilatkozni. Egészségügyileg elég kicsattanónak érzem magam!! A vérképem szerint a testemben is minden rendben. Lelki szempontból, megtanultam a magam elfogadását, kevésbé vagyok előítéletes, próbálok új dolgok felé nyitni. Okozott-e problémát valaha a vegán étrend, életmód (pl. nem lehet vegán ételt kapni a suliban, egyetemen, az állandóan kíváncsiskodók kérdéseinek a megválaszolása, stb.)? Az iskolai étkezés sosem okozott gondot, már nagyon régóta nem az iskolai menzás ételt ettem, hanem mindig azt vittem, amit anyukám készített, később, ez a vegán ételeimmel sem volt máshogy, mindig azt vittem, amit itthon készítettünk. Pár hónapja már “csak” pár kiló gyümölcsöt viszek az iskolába. Azt talán kicsit macerás ide-oda cipelni, de nekem megéri!!! Az éttermekben evést mindig meg tudtam/­­tudom oldani egy “rizs, grillzöldség, steak krumpli, vagy kevert saláta rengeteg zöldséggel” rendeléssel. A kíváncsi kérdésekre mindig szívesen válaszolok, akár élőben, akár internetes oldalaimon, viszont a támadó jellegű agresszív véleményekkel nem nagyon látom értelmét szembeszállni. Melyik az az étel, ami olyan “guilty pleasure” féle, vagyis nem túl egészséges (még vegán formában sem), de mégsem tudsz neki alkalmanként ellenállni? Hát, az az igazság, hogy nem nagyon kívánom már az egészségtelen “junk food”-okat, de régebben a vegán pizza vegán sajttal, vagy a fánk volt az, amit ennek nevezhetnénk! Melyik a kedvenc vegán ételed? Hú, régebben a sütőben sütött krumpli chipsek volt ketchuppal, de most egyértelműen a banánfagyi, és a guacamole! Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik szeretnének áttérni a vegán étrendre, de még nem tették meg ezt a lépést? Valamint azoknak a szülőknek, akik aggódnak a vegán étrendre áttért gyermekükért? A fiataloknak mindenképpen azt üzenném, hogy informálják magukat amennyire csak tudják, és csak kezdjék el! Mindent a legnehezebb elkezdeni, de a folytatás már csak élvezet! Ez a legjobb dolog, amit csinálhatsz magadért, az állatokért, és a Földünkért! A szülőknek pedig azt mondanám, hogy kérdezzék gyereküket mindenről, engedjék, hogy a gyerekük megmutassa nekik a forrásokat, filmeket, cikkeket. Hihetetlen nagy változás ez egy családban szerintem, még jó, hogy az! Minden új, semmi sem a régi. De valahol mindig is az egészség lesz a legfontosabb, és remélem, hogy minden szülő egyszer el fogja ismerni ennek az életmódnak a pozitív hatásait, én ebben bízom, hiszek. Könyvek, amik szerintem nagyon jók tájékozódásra: – T. Colin Campbell: Kína-tanulmány – Michael Greger: Hogy ne halj meg? Aki már a nyers-vegánság iránt érdeklődne: – Dr. Douglas N. Graham: 80/­­10/­­10 Dokumentumfilmek, amiket mindenkinek látnia kell: Cowspiracy: weboldal, film Earthlings (Földlakók): weboldal, film (magyar felirattal) Forks over Knives: weboldal, film (trailer) What the Health: weboldal, film A legjobb beszéld, amit valaha hallottál – Gary Yourofsky: beszéd (magyar felirattal) Ha bármilyen kérdésetek felmerülne hozzám, megtaláltok: Instagramon: @veganlizm Youtube-on: @veganlizm

Chilis babfasírt mustáros-balzsamecetes céklasalátával

2017. november 18. Vegán muflon 

Chilis babfasírt mustáros-balzsamecetes céklasalátávalJó pár éve, egy bestiálisan átmulatott, születésnapi szombat este után másnap reggel ószövetségi víziók gyötörtek. Láttam pl. ahogy Józsefet eladják a testvérei a fáraónak, ahogy Mózes szétválasztja a Vörös-tengert, illetve ahogy Dávid teherbe ejti Betsabét. Ezzel csak az volt a probléma, hogy előzőleg könnyelműen jelentkeztem egy vegán főzőtanfolyamra, ami vasárnap 9-kor kezdődött. Végül csodával határos módon elvonszoltam magam, és miközben a fejemben a sztálingrádi csata zajlott, órákon át hallgattam az unásig ismert infóáradatot a növényi fehérjebevitelről, a tej savasító hatásáról és arról, hogy a húsevés hogyan növeli a rák kockázatát. A tanfolyam leírásában ugyanis emlékeim szerint semmi nem utalt arra, hogy ez így fog zajlani. És arra sem nagyon, hogy a dietetikaelőadás után chia magos mutymurutty, zabfasírt és zöldszemes-ostorosmoszatos búzafűsaláta lesz az elkészítendő menü. (Ja, és a pontot az i-re az asztali áldás tette fel.) Akkor és ott megfogadtam: akkor is megmaradok szimpla gourmet-vegánnak, ha a tokám alatt komplett vízibivaly-csordákat lehet majd elszállásolni. A súlyos probléma viszont az, hogy a (közel) egyhónapos, (majdnem teljes) nyersvegán passió alatt azt vettem észre, hogy fizikailag százszor energikusabbnak érezem magam. Ezért úgy döntöttem, hogy a továbbiakban igyekszem az étrendembe több nyerscuccot csempészni. (Azért ha valaki meglát egy jógaszőnyegen biokölest szemezgetni és ginsengteát kortyolgatni, felszólítom, hogy csévéljen a szőnyegbe, majd miután bőségesen lelocsolta petróleummal, gyújtsa rám! Előre is köszönöm!) Ennek szellemében előkészíti az alábbiakat: 2 x 400g vörösbab (konzerves) 1 kápiapaprika 2 piros chilipaprika 2 szál zöldhagyma 2 gerezd fokhagyma 3 ek zsemlemorzsa vagy kukoricaliszt 1 tk római kömény 1 tk gyömbérpor 2 gerezd fokhagyma 2 ek olívaolaj a salátához: 1 db cékla 1 db vöröshagyma 3 ek balzsamecet 2 tk magos mustár A céklát és a sárgarépát az ínhüvelygyulladásért vívott harc jegyében lereszeljük, majd egy tálban a többi összetevővel összekeverjük. A vörösbabot leöblítjük, majd hogy rapid üzemmódban megpuhuljon, jó másfél percig mikróban melegítjük. (Mikrohullám-fóbiások meg is párolhatják.) A chilit, a paprikát és a zöldhagymát felszeleteljük, a fokhagymát lereszeljük, majd az összenyomott babbal és többi hozzávalóval összekeverve fasírT formázunk belőle. Az így megszülető kerek formulát sütőlappal kibélelt tepsibe helyezzük, majd fél órára 190 fokos sütőbe hajítjuk.

Mandulatej és mandulasajt

2017. november 9. Gitta nyersétel blogja 

Mandulatej és mandulasajtA legegyszerűbb és leggyorsabb étel-ital kombináció, amit el tudok képzelni akkor, ha egyébként már van valamilyen zöldségféle elkészítve, saláta vagy valamilyen köret. Igen, ezt ajánlom, ha fel szeretnéd dobni a salátád, vagy csak felvágsz néhány szem paradicsomot, újhagymát hozzá... és készen is van a fantasztikus főétel. Először is, mandula kell hozzá, ebből van kétféle. Van a blansírozott és a héjas. blansírozott mandula héjas mandulaMindkettő jó, de: - a blansírozott mandula már nem nyers. Levették a héját, de ez a művelet nagyüzemi környezetben hőkezeléssel jár, így bár a blansírozott mandulát azonnal fel tudod használni, tudd, hogy ez így már nem nyers. Igaz, hogy tele van rengeteg ásványi anyaggal, vitaminnal, vagyis nem kell ezt a változatot azonnal elvetni, én szoktam ilyen mandulát is vásárolni, és ha nincs időm előkészíteni a héjas mandulát, akkor ezt használom. - a héjas mandula az igazi. Ez nyers, és ha hazai a forrásod, akkor még jobb. Ezzel viszont munka van. Legalább 12 órára be kell áztatni, közben lehet az áztató vizet cserélgetni, hogy minél tisztább legyen. Hogy erre miért van szükség? Azért, hogy az enzimek feléledjenek, az enzimgátlók lebomoljanak, azért, hogy az alvó magból élő legyen! Most ennél a receptnél nem jó, ha a héja rajta marad, ezért az áztatás után leülünk egy csendes helyre, és egyenként eltávolítjuk minden egyes mandula darab héját. Igen, jól látod... meg lehet kérni a család többi tagját, vagy át lehet hívni a szomszédot, ugyanis társaságban gyorsabban megy az idő, és ha többen csináljátok, hamarabb készen is van. Ha ezzel készen vagy, akkor az áztatott-meghámozott mandula készen áll arra, hogy mandulatejet, illetve mandula sajtot készítsünk belőle. Mandulatej  Hozzávalók: 20 dkg mandula (blansírozott vagy beáztatott, lehéjazott) 1,6 liter víz ízlés szerint édesítés (méz vagy bármilyen természetes édesítőszer) ízlés szerint ízesítés (vanília, vagy fahéj, vagy esetleg kakaópor) Turmixgépbe tesszük a mandulát és a víz felével simára turmixoljuk. Nincs szükség drága tejkészítő masinára... Ha ezzel megvagyunk, hozzáöntjük a víz másik felét, elkeverjük, és egy nagyon finom nylon szűrőzsákon átszűrjük. (ha nincs ilyen zsákunk, akkor egy nylon zokni, harisnya is megteszi) Átszűrjük, kinyomkodjuk, mindaddig, amíg a pép olyan száraz nem lesz, hogy abból már alig lehet folyadékot kinyerni. Vagyis: ezzel a művelettel kettéválasztottuk a folyadékot a mandula rostjától. A fehér folyadék egy kifejezetten mandula ízű, tejszerű ital lesz, amit visszatehetünk a turmixgépbe, és hozzáturmixolhatjuk az édesítő-, illetve az ízesítő anyagokat. Mandulatej A visszamaradt pép lesz a mandulasajt alapja. És itt jön az, hogy miért is kellett a mandula héját lehúzni, hát azért, hogy ez a sajt szép tiszta fehér legyen. Ha nem szeretnéd felhasználni a pépet mandulasajt készítéshez, akkor nem feltétlen szükséges lehéjazni (de beáztatni igen) mandulapép, ami a tejkészítés során visszamaradAz így visszamaradt mandulapép sokoldalúan felhasználható, pizza alapba, fasírtba, édességbe tehető, és készíthető belőle fincsi sajt. Mandulasajt  Hozzávalók: kb 20 dkg mandulapép (a tejkészítésnél megmaradt pép) 2 evőkanál sörélesztő pehely, 2 mokkáskanál só 1-2 evőkanál friss citromlé 1 evőkanál utifűmaghéj Az elkészítése nagyon egyszerű: minden összetevőt elkeverünk, lehetőleg simára. Ha nagyon száraz lenne (a tejkészítésnél túl jók voltunk), akkor egy kis mandulatejet vagy vizet lehet még hozzátenni. A sörélesztő pehely adja meg a sajt ízét, az utifűmaghéj pedig az állagról gondoskodik. Ez a sajt alaprecept. Ezt lehet variálni nagyon sokféleképpen, füstös fűszerpaprikával, céklával, curryvel, algával lehet ízesíteni, színezni, kinek milyen kedve van épp. Ezt a sajtot lehet enni csak úgy magában, golyókat lehet belőle formázni, cukkinibe lehet tölteni, tortába lehet belőle tenni egy réteget, és még sorolhatnám. vegamix-szel megszórva, friss zöld fűszerekkel  Pirospaprikával megszórva, friss zöld fűszerekkel  Színes fűszerekkel megszínezve, golyókat formázva Színes sajtgolyók salátával  A mandulasajt cukkini tekercsben  A mandulasajt zöldségtortában sok sikert és jó étvágyat hozzá :)

Gesztenye torta

2017. november 9. BioBrigi 

Gesztenye tortaEgyik nap a Nyitott szemmel elején Flóra kisasolta a tortaszeleteket, és erőteljesen tudomásunkra hozta, hogy azokat bizony meg kéne enni! :) Ábel később úgy gondolta, míg Flóra alszik, süssünk tortát, így neki is álltunk. Hosszú idő óta ez volt az első torta, amit boldogan el is fogyasztott (a cukrászdai csokitortától eltekintve, mert az nem kérdés egy alkalommal sem, ha valakinek a szülinapján hozzájut).  A piskóta tésztája Katanyaka féle recept még régről, de nagyon jól működik. Egy nagy tepsire való adag. Hozzávalók: 50 dkg tk tönkölyiszt (lightosabban fele finomliszt) 1/­­2 liter növényi tej (mogyoró, mandula, szója) 1/­­2 citrom leve 6 ek olivaolaj 1 cs borkősütőpor 1 tk szódabikarbóna 30 csepp sztívia 1 csipet só 2 csomag natúr gesztenyemassza 10 dkg biomargarin 3 ek kókuszvirág cukor /­­ eritrit 2-3 kanál baracklekvár - opcionális Pár kocka karobcsoki - opcionális   A sütőt begyújtjuk, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A gesztenyemasszát kivesszük a mélyhűtőből. A tönkölylisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót összekeverjük. A tejet, a citromlét, olajat, steviát szintén, majd beleöntjük a lisztes keverékbe. Addig kevergetjük, míg a tészta egynemű nem lesz. Azután elsimogatjuk a tepsiben, és közepes hőfokon bő fél óráig sütjük. Míg a piskóta hűl, elkészíthetjük a krémet. A gesztenyemasszát a cukorral és a margarinnal addig keverjük, míg finom krémet nem kapunk. A piskótát elfelezzük. (Ha elég magasra sikerül, hosszában is el elvágható, és megkenhető baracklekvárral.) A két részt majd egymásra helyezzük, miután az egyik felét a gesztenyekrém bőven mért 1/­­3 részével megkenjük. A maradék krém megy a tetejére és az oldalára, illetve használhatjuk a díszítéshez. Némi olvasztott karobcsokit csurgathatunk a tetejére.

Tapasztald meg a békét

2017. november 5. Élj harmóniában 

Tapasztald meg a békétA béke megtapasztalása, ugyan könnyebb egy erdőben, de igazából nem egy külső tényező függvénye. Amikor összhangban vagy önmagaddal és a természettel, akkor az elméd nyugodttá válik, elcsitulnak a gondolatok. Nyugalom és harmónia lesz Benned, megtapasztalod a békét. 

Pritaminpaprikás édesburgonya fasírt

2017. október 31. Vegán Család 

Pritaminpaprikás édesburgonya fasírt Hozzávalók:   1kg hámozott, felkockázott édesburgonya 1 pritaminpaprika apró kockákra vágva 2 gerezd fokhagyma 1 kisebb lilahagyma 1 kisebb vöröshagyma 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 4 tk szójaszósz 3 tk só bors ízlés szerint olívaolaj sütéshez [...] Bővebben!

Vegán Gyros, most már az otthonodban is, könnyedén

2017. október 27. Vegán lettem 

Vegán Gyros, most már az otthonodban is, könnyedénÚj termékkel rukkolt elő a Vegan Grill. A nem egészen egy hónapja piacra dobott Vegán Gyros segítségével otthonodban is átélheted kedvenc gyroszos élményeidet. 2016 szeptemberében jelent meg a Vegan Grill márka a magyar húshelyettesítők piacán és klasszikus ízeinek köszönhetően gyorsan sokak kedvencévé vált. A kezdésnek piacravezetett öt termék - a csípős és magyaros grill kolbász, valamint a csípős, magyaros és provance-i hagymás szejtán - után pár havonta dobták piacra újabb és újabb finomságaikat. Először Natúr Szejtánnal, majd bükkfán füstölt Száraz Bászkával és Grill Bászkával, végül a Vegán Gyrosszal bővítették repertoárjukat. Vegán Gyros A pikáns gyroszos fűszerezés és a vékonyra vágott szejtáncsíkok adják a Vegan Grill Vegán Gyroszának ízélményét. Érzésre olyan, mintha a kedvenc gyrosodnál lennél, csak nem kell elsétálnod már a sarokig sem, hisz otthon is elkészítheted a Vegán Manufaktúra klasszikus gyroszát. De nem csak a termékkel újítottak, hanem a csomagolás is változott. Az eddigi termékek vákuumcsomagolt rendszerrel készültek, de a Vegán Gyros már egy exkluzívabb megjelenésű papírdobozba került a vákuumcsomagoláson kívül. Nálunk nagy kedvencek az eddigi Vegan Grill termékek, így nem volt kérdés, hogy leteszteljük a Vegán Gyrost is. Rögtön két csomaggal vásároltunk és többféle ételt készítve teszteltük őket. Kevés olajon megpirítottuk a csomagok tartalmát és készítettünk belőle hambit, sima szendvicset, kipróbáltuk fűszeres rizzsel és gombás mártással is. Ahogy a Vegan Grill hagymás szejtánjait, úgy a Vegán Gyrost is lényegében úgy használod fel ahogy akarod. Bármit készítettünk belőle, mindenhez passzolt. Egyébként a Vegan Grill facebook oldalán van egy kifejezetten receptes fül, ahova heti két recept kerül fel. Amióta a Vegán Gyrost piacra dobták, csak a gyrosból feltöltöttek négyet. Szóval egy szó mint száz, a lehetőségek tárháza határtalan, illetve a kreativitásunk húzza meg a határokat. Budapesten aránylag már sok helyen hozzájuthatsz, de vidéken is fellelhetőek a Vegan Gyros és Vegan Grill termékek többek között Debrecen, Győr, Körmend, Miskolc, Szentendre és Veszprém városaiban. A vegangrill.hu oldalon elvileg a boltok is be vannak listázva, bár szerintem ennél sokkal több helyen kaphatóak már a termékeik. A nagyobb vidéki városokban biztos körbenéznék a bio boltokban és ha nem találom kérném, hogy rendeljenek, hiszen az összes nagyobb nagykereskedésben bent van már a Vegan Grill. A Vegan Grill weboldala, ahol infókat találsz a Vegán Gyrosról. A Vegan Grill facebook oldala, ahol Vegán Gyros recepteket találsz.

Vegán életmód – Reggeli rutinom (anya változat)

2017. október 25. Zizi kalandjai 

Vegán életmód – Reggeli rutinom (anya változat) Arra a következtetésre jutottam, hogy egy ember reggeli rutinjának bemutatása igen népszerű a Youtuberek világában. Az az igazság, hogy én is szeretem nézni, hogy mások hogyan indítják a napjukat, miket esznek egy nap (vegán változat) és szeretek bekukkantani mások bevásárlókosarába is. A kosárban csücsülő áruk sok mindent elárulnak egy ember életmódjáról. Kíváncsi vagyok nektek milyen fura szokásaitok vannak… ha van kedvetek, írjátok meg kommentben. Szóval egy anya reggele… régimódi változatban, szövegesen, képekkel illusztrálva blog bejegyzés formájában, nem pedig Youtube videó formájában (Youtube csatornám már van, de a videók még váratnak magukra )! Ez a bejegyzés az ideális reggelemet mutatja be, amikor mindenre van idő. Persze ilyen ritkán van, mert anya tervez, gyerek végez. A sorrendet igyekszem tartani, de néha az is felborul vagy valamelyik éppen kimarad. A reggeli ébredésem általában szoptatással indul. Ákoska ébreszt. Miután kijutottunk a konyhába vizet melegítek és langyos citromos vizet készítek magamnak (néha I. is iszik, akkor neki is csinálok). Ez beindítja a vérkeringésemet, kiváló lúgosító hatású és még számos jótékony hatása van, amelyekről itt írtam korábban. Új szokásként nemrég kezdtem bele a szintén lúgosító hatású zöld víz ivásába. Egy pohár vízbe egy teáskanál árpafűport teszek, ezt jól elkeverem és két húzásra megiszom. Nincsen borzasztó íze (szerintem)… olyan édeskés “zöld” íze van, amit lehet turbózni egy kis frissen facsart citromlével. A port egyébként turmixokba is lehet tenni, akkor teljesen elveszik a “zöld” íze, ha ez valakit zavarna. (“Az árpafűpor egyébként gazdag rostokban és klorofillban. Többféle ásványi anyagot is tartalmaz, mint például a kálcium, króm, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, a szelén vagy a bór.”) Miután megittam mindent, jöhet a reggeli (amit az esetek 98%-ban I. készít el ). Mostanában zabkását eszünk különböző feltétekkel: almával, szőlővel, magokkal, magvajakkal, kókuszreszelékkel felturbózva és jöhet mellé még egy szelet sütőtök is, ha van időm megenni. Közben persze történnek egyéb dolgok is: mosogatógép kipakolása, mosogatás, elpakolás, játék, beszélgetés, beágyazás, pelenka csere, öltözködés. Reggeli után jöhet a magam rendbe tétele, legalábbis a fejemé. Arcot mosok, majd jöhet a hidratálás. Nemrégen elfogyott a Hauschka arckrémem és nem volt időm elmenni venni egy másikat. Ekkor kaptam az ötletet Reginától – a fantasztikus Perla megalkotójától, akivel már interjút is készítettem -, hogy használjak Perlát arcápolásra bio rózsavízzel hígítva. Két csepp olajat nyomok a kezembe, ehhez fújok három fújásnyi rózsavizet (amelyet a Mannától veszek), összedörzsölöm a két kezemmel ezt a mixet és bemasszírozom az arcomba, a nyakamra. Egyszerűen leírhatatlan frissítő, kényeztető érzés ezt átélni! És jó tudni, hogy a Perlában lévő ligetszépe olaj regenerálja és lassítja a bőröm öregedésének folyamatát, a pálmarózsa olaj fiatalítja bőrömet és összehúzza pórusaimat. A még benne található kizárólag hidegen préselt, finomítatlan, organikus olajok a legjobbat teszik a bőrünkkel. A szemem környékére pedig a Hauschka regeneráló szemkörnyékápolóját használom. (Fontos tudni: igyekszem a kozmetikumok terén is a 100% vegánságra, de még vannak olyan termékeim, amelyek csak vegetáriánusnak felelnek meg, így ez a regeneráló szemkörnyékápoló is. A Hauschka lakto-ovo vegetáriánus termékeinek listáját itt találjátok, itt pedig a vegán termékekét, a cég viszont állatkísérlet mentes.) A fürdőszobában zajlik még egy fogmosás és egy fésülködés is – bár utóbbira nem mindig van időm reggel. Ilyen esetben délután, amikor megyünk a játszótérre, indulás előtt megfésülöm a hajam. Ha pedig extra időm van még reggel, akkor beveszem a vitamin adagomat. Nem szedek mindennap vitamint, csak két-három naponta. Itt a tálkában éppen Pregnazon van (még intenzív szoptatás miatt), C- és D3 vitamin egyben és egy vegán probiotikum kapszula (ilyen fajta innen). Hát így néz ki egy reggelem (a családdal a “háttérben”). Kíváncsi vagyok a tiétekre is! Nektek mindenre jut időtök (ha igen, mi a titkotok)? Mi az, amit nem hagytok ki sosem?

Az emberek gyűlölik a vegánokat. Freud segíthet megérteni, miért – 4. rész

2017. október 24. VegaNinja 

Az első három részben a reakcióképzésről, az izolációról, és a racionalizációról volt szó, a negyedik lehetséges oka annak, hogy az emberek nem szívelik a vegánokat (és vegetáriánusokat), az a hipochondria. Hogy lehet ez? Olvass tovább! Fordítás a következő cikkről: http:/­­/­­veganchowhound.com/­­rants/­­people-hate-vegans-freud-could-explain-why/­­ Fordította: Kertész Tibor hirdetés   Hipochondria A hipochondria túlzott aggodalom, vagy elmerülés valamilyen betegség gondolatában. Hogyan kapcsolódhat a hipochondria a vegánok gyűlöletéhez? Találkoztál már olyasvalakivel, aki attól tartott, hogy a húsevéstől nőies lesz? Nos, amikor ezek a ,,szuperférfias srácok, akik legtöbb esetben a vallás, a patriarchális társadalom és a “macsókultúra” által hagyták manipulálni az értékrendjüket, és a húsevés férfiasságát hirdetik, klasszikus hipochondrikus tüneteket mutatnak. Attól félnek, hogy masszív férfiasság csökkenés szindróma (MFCsSz) lép fel náluk, ha szóját esznek. Természetesen a  hústermékek fogyasztása – amelynek 78% -a szó szerint fasz alakú – ezerszer macsóbb, mint a babot, lencsét,borsót vagy egyéb hüvelyeseket (haha) enni. Meggyőződésem, hogy étrenddel összekapcsolni a férfiasságot megkérdőjelezhető értékrendre vall (...és ezek az emberek, szavaznak, autót vezetnek, gyerekeket nevelnek… és persze utálják a vegánokat.) Viccelődöm a hipochondriával, de valóban létezik egy mélyen gyökerező homofób meggyőződés, mely szerint a húsfogyasztás férfias és a vegánok vagy nyámnyilák vagy melegek. Személyes élményem, hogy mikor kiderült, hogy vegán vagyok az emberek a munkahelyen átcsörtetve verekedni próbáltak velem, annyira sértette a férfias önérzetüket, hogy nem fogyasztok húst.  Az emberek egy része mennyire utálja a vegánokat. De mennyire nagyon utálják a vegánokat…   1. rész  |   2. rész  |  3. rész  |   4. rész  |  5. rész  |   6. rész The post Az emberek gyűlölik a vegánokat. Freud segíthet megérteni, miért – 4. rész appeared first on VegaNinja.

Fehérjében gazdag energia golyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. október 23. Zizi kalandjai 

Fehérjében gazdag energia golyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán) Készültünk a hétvégére a fiúkkal, hogy amíg nem ér ide az esős idő, addig kihasználjuk az alkalmat, hogy ha ilyen csodálatos környékre költöztünk, akkor túrázunk egy kicsit. Csak lazán, semmi kötöttséggel, ahogyan egy 1.5 és egy 4 éves tempójában haladni tudunk. Vasárnap délelőttre esett a választásunk, amikor már kicsit borús volt az idő, de még száraz és a közeli Jegenye-völgy kiváló kiránduló hely kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Pakoltunk szendvicseket, gyümölcsöt, na és persze az elengedhetetlen energiagolyókat, amik energiát, jókedvet szolgáltatnak ilyen kirándulásokon. Persze ezeknek a dolya jojóknak – Ákos így hívja őket –  elkészítésük is gyerekbarát, legalábbis nálunk Ádi és Áki nagyon szeretnek részt venni benne. És mitől fehérjében gazdag a golyó? Mert van benne dió (15 g fehérje/­­100 g), kesudióvaj (18 g fehérje/­­100 g), napraforgómag (19.3 g fehérje/­­100 g), lenmag (18 g fehérje/­­100 g) és a Veganz rózsaszín fehérje (protein) pora (zöldborsófehérjével), ami 29 g fehérjét szolgáltat/­­100 g. A zöldborsófehérjén kívül tartalmaz céklaport (ettől szép rózsaszín), lucuma port, yacon gyökér port, darált goji bogyót, homoktövis port, aswaganda port, eper port és vaníliát. A gyümölcsöknek hála fantasztikus az illata és az íze is. A golyók készítése közben folyamatosan szagolgattuk a fiúkkal a tasakban lévő port. Ha nincsen ilyen porotok, nélküle is elkészíthetitek, de tehettek bele más superfood port vagy akár kakaót is, amit találtok a kamrátokban. Fehérjében gazdag energia golyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 10 perc Főzési idő 10 perc Teljes idő 20 perc   Könnyen elkészíthető, nyers datolyagolyó falatok tízóraira vagy kiránduláshoz. Szerző: Zizi Recept típusa: snack, datolyagolyó, nyers Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 20-25 darab Hozzávalók 235 g friss datolya, kimagozva 115 g dió 75 g napraforgómag 3 evőkanál kókuszreszelék 2 evőkanál víz 1 evőkanál lenmag 1 evőkanál kesudióvaj 3 teáskanál Veganz zöldborsófehérje por 2 teáskanál extra szűz kókuszzsír Elkészítés Tegyük robotgépbe a diót, a napraforgómagot, és daráljuk kis darabos állagúra. Ekkor adjuk hozzá a kimagozott datolyát és az összes többi alapanyagot. Addig dolgoztassuk a robotgépet, amíg a massza enyhén ragacsossá (kissé zsírossá a kókuszzsír miatt) válik (állítsuk le a gépet és ellenőrizzük az állagot). Formázzunk golyókat a masszából. Zárt dobozban, hűvös helyen, hőtőben 10-12 napig eláll (de addig úgysem fog tartani). Jegyzetek A kesudióvaj helyett mandulavajat vagy földimogyoróvajat is használhatunk. Ha nem tudtok beszerezni friss datolyát, jó a szárított is, csak jó minőségű legyen. A szárítottat érdemes 10-15 percre meleg vízbe áztatni használat előtt. Leszűrve, kimagozva tegyük a datolyát a robotgépbe. 3.5.3226 Áki zsurmikéz benyúl Ádi zsurmikéz benyúl

A magyar háztartások egyre többet költenek zöldségre és gyümölcsre

2017. október 21. Hírek 

A felmérés szerint 2016-ban több mint 10 milliárddal többért vásároltunk, mint az előző évben.

Tárkonyos erdei csiperkegomba leves burgonyagombóccal

2017. október 17. Vegán Család 

Tárkonyos erdei csiperkegomba leves burgonyagombóccal Hozzávalók:   50 dkg erdei csiperkegomba 2 nagyobb szál sárgarépa aprítva 2 szál fehérrépa aprítva 4 marék zöldborsó 1 nagyobb vöröshagyma rétesliszt 2 tk só 1 tk vegamix 2 tk tárkony 2 dl növényi tejszín olívaolaj víz   burgonyagombóchoz:   2 nagyobb burgonya csipet só finomliszt olívaolaj [...] Bővebben!


Az összes 'dál' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!