glutén receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Gombajó fogások

Gyorsan, könnyen elkészíthető barackos bögrés sütemény

Protein kenyér










glutén receptek

vörösbabos mogyorós keksz

2018. július 1. Beautilicious 

Ez az édesség minden szempontból nyerő találat! Cukor, glutén, és laktózmentes. Fehérjében gazdag, ráadásul zöldségből van, de senki nem tudná megmondani róla. Ajánlani tudom mindenkinek, nem bánjátok meg. :) Hozzávalók - 1 konzerv vörösbab - 1tojás - 250ml kókusztej, vagy más folyadék - 100gr kókuszliszt - 65gr mogyoró - 40gr édesítőszer - fél csomag sütőpor Így készítsd - Szűrd le a babot - Tedd turmixgépbe, majd add hozzá a többi hozzávalót - Ha szép homogén masszát kaptál, kanalazd sütőpapírral bélelt tepsibe - Süsd ki 180fokos sütőben 20 perc alatt

Mediterrán vegán tökmagkrém

2018. június 17. Élj harmóniában 

Mediterrán vegán tökmagkrémItt a nyár és ilyenkor a férjem gyakran megkívánja, az amolyan hideg vacsorát. Mi az esetek nagy részében frissen főtt, meleg ételt eszünk, akár naponta háromszor főzünk, de nyáron ő sokszor vágyik szendvicsekre - persze a hozzávalókat is általában frissen készítjük. Ma amikor hazaérkeztünk délután, sütöttem neki frissen kis rozs zsemléket.  Nagyon szereti a férjem a vajat,  de most az indiai ájurvédikus orvosunk  javaslatára a vajat kerülnie kell 2 hónapig, így gyorsan elgondolkodtam mit készítsek neki a zsemlékhez.   Elsőre napraforgókrémbe gondolkodtam van egy jó kis magyaros jellegű receptem, amit szoktam neki csinálni, de amikor felmértem a készleteket kiderült, hogy napraforgómagból most csak kb. 6 dkg van itthon. Ellenben találtam egy csomag Rapuntzel bio tökmagot (200 g) aminek nagyon megörültem. Így született meg ez a mediterrán szendvicskrém:) Mediterrán vegán tökmagkrém Hozzávalók: 200 g tökmag 5 ek olívaolaj 8 ek aszalt paradicsom apróra vágva 1/­­4 tk. aszafoetida (hing) só bors Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A tökmagot pirítsd meg egy edényben, majd hagyd egy picit hűlni - de maradjon még meleg. Tedd hozzá az aszalt paradicsomot, asafoetidát, sót, borsot és az egészet öntsd be egy aprítógépbe. Majd kezd el a géppel összedolgozni. Amikor már elkezdett szépen, apró részekre jönni a tökmag, öntsd hozzá az olívaolajat és a géppel addig aprítsd, amíg krémes állagú nem lesz. Tálalhatod friss salátával és különböző kenyér és zsemlefélékkel (recepteket találsz a blogon), chapatival (receptet itt olvashatod).

Kókuszos gojis szelet

2018. június 15. Beautilicious 

Kókuszos gojis szeletNyári könnyű, finom, és természetesen cukor és gluténmentes édesség. Hozzávalók - 200gr tejföl - 2 tojás - 50gr édesítőszer - 50gr goji bogyó - 200gr kókuszreszelék - kis rumaroma Így készítsd - Válaszd ketté a tojásokat - Keverd fel a tojássárgáját az édesítőszerrel - Add hozzá a sárgájához a többi hozzávalót - Verd fel a tojásfehérjét - Forgasd a fehérjét a masszához - Öntsd formába ( én kenyérsütő formát használtam) - Süsd ki 170fokon 40-45perc alatt

Csokoládé fudge (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. június 4. Zizi kalandjai 

Készül a fudge és a fotók róla! Fotó: Noraspiration Ezt a desszertet is a legutóbbi Vegán családi ebédek és vacsorák kurzuson készítettük. Olyan ételeket válogattam össze a workshopra, amelyeket egy kerti partin könnyen el tudnak a résztvevők készíteni és sikert aratnak velük. A desszert egy nagyon könnyen elkészíthető, három hozzávalós finomság, olyan petit fours jellegű. Összekeverjük a... Source

Tofurántotta készítése egyszerűen, házilag – vegán recept

2018. május 30. VegaNinja 

Ez a recept bár igényel 1-2 különlegesebbnek számító összetevőt, az alap hozzávaló, a tofu már szinte minden áruházlánc kínálatában megtalálható. Hozzávalók: 1 blokk tofu kb. 4 evőkanál növényi tej/­­növényi tejszín fekete só (ettől lesz tojás íze a rántottánknak) kurkuma (egészséges, és ez adja a sárga színt) 1 teáskanál natúr ételízesítő hagyma (elhagyható) 1 evőkanál olaj (elhagyható) A hagymát karikákra vágva tedd egy serpenyőbe, egy evőkanál vízzel, lefedve, alacsony lángon párold meg. Ha olajos ételekhez vagy szokva, tehetsz hozzá víz helyett egy evőkanálnyi olajat, úgy laktatóbb, de kevésbé egészséges. Ha üvegessé (kicsit áttetszővé) vált, jöhet a tofu. A tofut törd össze villával, tedd a serpenyőbe, önts hozzá kb. 4 evőkanál növényi tejet/­­növényi tejszínt, és fűszerezd meg natúr ételízesítővel, kurkumával, esetleg borssal. A fekete só, kéntartalma miatt tojás ízt ad a rántottának. Bioboltokban és ázsiai üzletekben kapható, tulajdonképp kihagyható a receptből, de ettől lesz “igazi” a rántotta. A fekete sót a főzés végén érdemes hozzáadni az ételhez. Ha az ételízesítőd tartalmaz sót, akkor vigyázz, nehogy túl sós legyen az ételed! Ha a hagyományos rántottát kicsit nyersebben szereted, adj hozzá 1 evőkanál lenmagot és fél deci vizet is! A lenmag a vízzel “zselét” képez, és csúszósabb lesz tőle a rántottánk. The post Tofurántotta készítése egyszerűen, házilag – vegán recept appeared first on VegaNinja.

Bodzaszörp (gluténmentes, vegán)

2018. május 18. Zizi kalandjai 

Megvannak az előnyei a kertes házban élésnek. Az egyik például, hogy van egy szuper kert, amit úgy örököltünk, hogy van benne diófa, bodza bokor, körtefa... persze szuper lenne még almafa és néhány bogyós gyümölcs bokor (málna, áfonya) - ezek majd szépen lassan beköltöznek a kertünkbe. Hátránya nincs, csak inkább plusz munka... most már nem csak porszívózni, felmosni... Source

Granola szelet (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. április 24. Zizi kalandjai 

Imádjuk, hogy van kertünk! Igaz, olyan vadregényes dzsumbuj, de mindennap kicsit kertészkedünk, így alakul a dolog és napról napra szebb lesz. Jövőre már magaságyásokat szeretnénk csinálni, de idén még beérjük virágokkal, fűszernövényekkel, gyümölcsbokrokkal és egy komposztálóval - ezek a tervek, remélem sikerül is megvalósítanunk mindent! Ha időnk engedi délelőttönként is... Source

Különleges köret mindenkinek!

2018. március 25. Beautilicious 

Különleges köret mindenkinek!Se liszt, se glutén, se hozzáadott cukor, se laktóz, se tojás, minimális szénhidrát, sok rost, szuper íz. Élvezetes evés aggodalmak és pepecselés nélkül. :) Hozzávalók - 250gr spenót - 1gerezd fokhagyma - fél fej vöröshagyma - 250dl paradicsomlé - 200gr sütőtök Így készítsd - A hagymát olajon lepirítjuk - Megpároljuk rajta a spenótot és sütőtököt egy kis paradicsomlében - Ha kész ráöntjük a maradék paradicsomlevet

Mogyorós mandulás fahéjas keksz (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. március 12. Zizi kalandjai 

Ezek a kekszek is tavaly karácsonyra készültek és a fura, de finom kategóriába tartoznak. Vegán és gluténmentes kekszekről van szó, ráadásul liszt mentesek is. Oké, cukor van benne... de hát karácsonykor belefér (nálunk legalábbis). Darált mandulából és törökmogyoróból készül, nád porcukor és őrölt fahéj adja még a száraz hozzávalókat és vízzel, valamint egy kevés frissen facsart citromlével... Source

Gyors, élesztőmentes, gluténmentes pogácsa

2018. március 3. Élj harmóniában 

Gyors, élesztőmentes, gluténmentes pogácsaMa tudatos táplálkozás tanfolyamot tartottam és késő délután amikor hazaértem, a férjem mondta, hogy ő úgy megkívánt egy kis pogácsát.  A pogácsa igazi rágcsálnivaló, szinte mindenki szereti. A szárazabb ételeket kedvelők  számára a ropogós külső rész ad igazi élvezetet, akik a puhább ételeket kedvelik, azoknak a belseje:) Mivel az elmúlt néhány napban sokféle süteményt készítettem neki (tönkölybúza lisztből, búzalisztből, zablisztből), ezért úgy döntöttem a változatosság kedvéért valamilyen  más lisztet használok -  gondoltam, így izgalmasabb lesz a pogácsa:) A választásom így esett a rizsliszt, hajdinaliszt és kukoricaliszt párosítására. Annak érdekében, hogy a tészta jól összeálljon lenmagliszttel egészítettem ki. Elsőre sikerült jól eltalálni az arányokat, nagyon finom lett az eredmény:) Hozzávalók - 200 g Cottage cheese (túróval helyettesítheted) - 150 g rizsliszt  - 50 g hajdinaliszt - 50 g kukoricaliszt - 100 g vaj - 2 púpos ek. lenmagliszt - 1/­­2 csg. sütőpor - só - víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A lenmaglisztet tedd egy kis tálba és annyi vízzel öntsd le, hogy tojás állagú legyen kb. 8 ek víz, hagyd egy picit állni. A hozzávalókat egy tálba alaposan gyúrd össze. Nem szükséges pihentetni, de ha van időd a hűtőszekrénybe be is teheted a tésztát egy kis időre. M ajd lisztezett deszkán (én hajdinalisztet használtam)  nyújtsd ki a tésztát ujjnyi vastagságúra - én szeretem berácsozni, de anélkül is finom lesz:) Pogácsaszaggatóval szaggasd ki a pogácsákat és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A tepsit tedd be 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre. (kb 20 perc)

Almás zabpelyhes keksz – tojásmentes, cukormentes, tejmentes

2018. február 22. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Almás zabpelyhes keksz – tojásmentes, cukormentes, tejmentes Ha tél és  gyümölcs, akkor, az leginkább az alma. Ilyenkor érdemes a szezonalitásnak megfelelő gyümölcsöket, zöldségeket enni, mert sajnos pl. a déli gyümölcsök ugyan finomak, de természetüket tekintve hűtik és nedvesítik a szervezetet és nehezebb őket a szervezetnek emészteni ilyenkor. Ezért fázékonyságot, puffadást, orrfolyást, etc.  eredményezhetnek. Ha már alma, ma egy nagyon puha zabpelyhes kekszek készítettem. Ez egy egyszerű, gyors és egészséges finomság. Lehet reggeli vagy desszert is. Készítheted teljesen cukormentes változatban is, ha édes az alma. Gluténmentes diétában, gluténmentes zabpelyhet és zablisztet használj.  Hozzávalók 1 csésze zabliszt 1 csésze zabpehely 1 tk. szódabikarbóna 1 tk. fahéj 1/­­4 tk, vanília 1 csipet szárított gyömbér 1/­­3 csésze kókuszolaj (vajat is használhatsz helyette) 2 ek. lenmagliszt  8  ek. víz 4 közepes alma Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!   Az almát mosd meg, hámozd meg és reszeld apróra vagy használj aprítógépet. A lenmaglisztet öntsd le a vízzel és hagyd állni egy picit – ez fogja összetartani a tésztád. (A “tojás helyettesítéséről” egy korábbi bejegyzésben részletesen  írtam már itt olvashatod)  Egy tálban keverd össze a zablisztet, zabpelyhet,  szódabikarbónát, fűszereket. Ha nagyon édesszájú a család keverj hozzá teljes értékű nádcukrot. Majd keverd hozzá az olvasztott kókuszzsírt és add hozzá a lenmaglisztes keveréket. Az egészet keverd gyorsan össze. Amikor elkeverted a tésztát, kanál segítségével egy sütőpapírral bélelt tepsire tegyél adagokat és nyomkodd le, hogy keksz formája legyen.   Tedd 180°C  fokra előmelegített sütőbe és süsd amíg aranybarnára sül. (kb. 20-25p) . A végén ha édesebben szeretnétek egy kis barna nádcukorral szórd meg.  

Édesburgonya-tofu-leveleskel curry (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. február 13. Zizi kalandjai 

Az utóbbi időben elhatalmasodtak nálunk a curryk, mármint sokféle curry étel. Nagyon egyszerű az elkészítésük, változatosak, színesek és nagyon finomak. Curryt általában (eddig) valamilyen zöldséggel vagy zöldségekkel és egy fajta hüvelyessel (csicseriborsó, vöröslencse) készítettem, de most kipróbáltam zöldségekkel és tofuval. Fenséges lett. Ez az az étel, amit nem lehet elrontani. Legyünk haladó... Source

Képviselő fánk

2018. február 3. Beautilicious 

Képviselő fánkKrémesnek indult, de cseppet sem bánom, hogy ez lett belőle. Nagyon finom lett! Mindenkinek ajánlom, ha egészségesre és finomra vágyik. Cukor és gluténmentes, ráadásul bűntudatmentes is.  hozzávalók - 25gr hajdinaliszt - 75gr barnarizs liszt - 15gr útifűmaghéj - 60gr édesítőszer - 2 tojás - 200ml víz - 1tk sütőpor - 30gr vaj krémhez - 1csomag vaníliás pudingpor - 40gr édesítőszer - 400ml tej habhoz - 100gr sajtkrém - 2tojásfehérje - 2ek édesítőszer így készítsd - A tésztához főzd fel a vizet a cukorral és a vajjal, majd húzd le a tűzről - öntsd bele a liszteket, útifűmaghéjat és a sütőport, és add hozzá a tojásokat is - tedd félre fél órára - sütőpapírra adagolj kis kupacokat kanál segítségével és süsd ki 180 fokon 30 perc alatt - a krémhez főzd fel a pudingport a tejben édesítővel, majd ha kihűlt, keverd hozzá a sajtkrémet - A habhoz gőz felett verd habbá a tojásfehérjét édesítőszerrel, míg fényes nem lesz  - Tegyél egy korongra krémet, majd habot, majd még egy korongot a tetejére

Bevásárlási gyorstalpaló fehéröves növényevőknek

2018. január 23. Vegán muflon 

Bevásárlási gyorstalpaló fehéröves növényevőknekSzemélyes tapasztalatom, hogy az emberiség egy bizonyos rétegét nem az riasztja el a veganizmustól, hogy le kell mondania az bölényzsírban párolt szalontüdőről vagy a borznyesedékből készült kenőmájasról. És nem is az, hogy onnantól fogva nem imitálhat nuncsakuzást egy pár, összekötözött juhbeles virslivel. (Ki csinálta ezt rajtam kívül gyerekkorában a nindzsafilmek hatására, kezet fel! Őőő... senki? Sebaj, már akkor sem szerettem belesimulni a konformista tömegbe.) Hanem sokkal inkább a tanácstalanság, hogy mégis, mit és honnan szerezzen be, és mégis, mit reggelizzen a mindennapokban májkrémes kifli és parizer helyett. (Netán főzési ismeretei Maugliéval és Tarzanéval vetekednek.) Nos, ezúttal nekik szeretnék egy tudálékos gyorstalpalóval kedveskedni azon "spéci" élelmiszerekről, alapanyagokról, melyek egy vegán - jelen esetben pl. ezen sorok írójának - konyhájában  többnyire megtalálhatóak. Humusz, padlizsánkrém, ajvár Mindhárom házilag is könnyen előállítható, de pl. a G-Roby és a Spar boltokban is többnyire fellelhetőek. Ez, ez és ez garantáltan nem csehszlovák minőséget képvisel. Búzasikér Nem, még egyszer nem írom le, mi az a szejtán. Akkor sem, ha izzó vasszegeket kalapálnak a fülembe egy konyhásnéni klumpájával! A Google térhódításának korában mindenki elégedjen meg azzal, hogy ez képezi az alapanyagát. És kb. minden bioboltban fellelhető. Gluténérzékenyek kerüljék, mindenki más fogyaszthatja. Nem mellesleg több mint költséghatékony, az 500g-os kiadásból kb. 4-5 alkalomra elég szejtánt lehet összedobni. Csicseriborsó Ezerféleképpen felhasználható cucc csúcsmagas fehérjetartalommal. Ne szórjuk ki a lovettát a 300 ft feletti konzervekre, a 200 ft-os Gianna márkajelzésű legalább annyira frankó, mint a 800g-os kiadvány az Aldiban. Natúr szójatej, szójajoghurt Jelenleg is a gyomromból kitüremkedő harmadik kezemmel tekerem azt a szirénát, mely a génmódosítás okozta pánikot hivatott zenei aláfestésben részesíteni. Most, hogy a szójafóbiások magukra zárták az atombunker ajtaját, elmondanám, hogy a reggeli kávéhoz kb. 5 éve, majdnem csak napi jelleggel fogyasztom, és semminemű káros hatását nem tapasztalom, sőt. A The Bridge, illetve az Alpro márkájúak kiválóak, az Aldiban fellelhető variáció viszont olyan ízű, mint fertőzött bányató, melybe depressziós görények fojtották bele magukat. Hátulütőjük, hogy nem olcsók, de nem kell mindig ilyet vedelni. Szójavirsli A virsli nevezetű egzotikumról most nincs türelmem bővebben értekezni, keressen rá, akit érdekel, hogy fest ez a kulináris különlegesség. Sajna a külföldi kiadásúak 700 ft felett vannak, de pl. a VegaBond nevezetű 350 körül mozog. Tofu Lásd a szójatejnél írottakat. A magyar tulajdonú, 1998-as időcsapdában rekedt áruházláncok kivételével kb. mindenhol megtalálható. Kifejezetten tré minőségűvel nem találkoztam, kb. mindegyiket tudom ajánlani.

Fekete quinoa brokkolival és cukkinivel

2018. június 3. Élj harmóniában 

Fekete quinoa brokkolival és cukkinivel A quinoa egy nagyon ősi dél amerikai étel.  Nagyon gazdag tápanyagokban számos egészségre kedvező hatása van. Hatásairól már korábban írtam részletesen, itt olvashatod. Fekete quinoát előszór Olaszországban ettem és nagyon, nagyon ízlett, A fehér quinoához képest a fekete sokkal aromásabb,  nagyon ízletes és a fekete quinoát is könnyű elkészíteni. Gluténmentes is, így gluténmentes diétában jól használható. Fekete quinoa brokkolival és cukkinivel Hozzávalók:  4* 1/­­3 csésze fekete quinoa só víz 1 nagy fej brokkoli  2 cukkini 2 ek. ghí 1/­­4 tk. római kömény 1/­­4 tk. őrölt koriander  1 kis darab gyömbér egy csipet kurkuma só Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A quinoat egy szűrőben, meleg vízzel mosd meg alaposan - addig amíg a víz szép áttetsző nem lesz - majd csöpögtesd le . Tegyél fel egy edényt a tűzre, majd öntsd bele a lecsöpögtetett fekete quinoat és szárazon pirítsd meg egy picit. Majd öntsd fel 3 szoros mennyiségű forró vízzel és tegyél a vízbe sót ízlés szerint. Majd forrald fel a és takarékon lefedve főzd, amíg a víz el nem párolog róla. (kb. 20-25 perc) Néha nézz rá, ha elfőtt a víz és még nem puha a quinoa akkor egy ici pici vizet tegyél hozzá. Amíg a quinoa elkészül, pucold mosd meg a cukkinit, a brokkolit szedd rózsáira és mosd meg.  Egy serpenyőben tedd oda a ghít, majd ha felmelegedett tedd bele a római köményt,  édesköményt, amikor picit megpirult tedd hozzá a koriandert, kurkumát, gyömbért. Add hozzá a brokkolit is és pirítsd meg kicsit. Tegyél hozzá egy csipet vizet és tegyél rá fedőt  részlegesen, hogy megpuhuljon. Amikor a brokkoli kicsit kezd élénk zölddé válni, add hozzá a cukkinit is és tedd vissza a fedőt, de résnyire hagyd félrehúzva. A végén tegyél hozzásót és forgasd össze a fekete quinoával. Szedd ki tányérra, locsold meg olívaolajjal és tálalhatod is:)

Görög saláta (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. május 19. Zizi kalandjai 

Eredetileg ez a bejegyzés nem is volt tervben, nem tudtam, hogy ezt a receptet meg fogom osztani itt a blogon. Annyira jól sikerült (pedig tök egyszerű) és annyira ízlett mindenkinek a legutóbbi Vegán brunch kurzuson, hogy gondoltam gyorsan megosztom veletek. A brunch hozzávalói előkészítve... Mi egy kicsit előreszaladtunk a nyárba a kurzuson ezzel a görög saláta recepttel. Source

epres tofukrém

2018. május 6. Beautilicious 

epres tofukrémNagyon finom, nagyon egyszerű, és nagyon mentes. Egy igazán hűsítő cukor, glutén, és laktózmentes vegán finomság.  Hozzávalók - 300gr tofu - 150gr eper - 100ml kókusztej - Ízlés szerint lehet kókuszreszelék, kakaópor, mandula, mogyoró ( ez csak rajtad múlik) Nincs más dolgod, mint ezeket összeturmixolni, hűtőbe tenni, és megenni. :D

Epres csokoládés “sajttorta” (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. április 18. Zizi kalandjai 

Hosszú időre eltűntem, mert egy vírusos felsőlégúti megbetegedés ledöntött a lábamról három hétre! Még életemben nem voltam három hétig beteg. A betegség magával hozta, hogy kevesebbet ettem, nem volt nagy étvágyam és a social mediatól is elment a kedvem. Minimálisat pötyögtem a telefonomon, néhány fontos emailre válaszoltam, de a laptopomat nem nyitottam ki. Jól esett távol lenni a... Source

Egyszerű, zablisztes kréker (sós keksz)

2018. március 16. Élj harmóniában 

Egyszerű, zablisztes kréker (sós keksz)Sokan szeretik a sós rágcsálni valókat, de a bolti ropik, sós perecek, kekszek, pogácsák sajnos nagyon gyenge minőségűek (nem túl jó minőségű alapanyagból készülnek) és sok esetben tele vannak ízfokozókkal, térfogat növelővel, mindenféle furcsa adalékkal, amikre a szervezetednek nincs szüksége. Ráadásul a fenti ételek nem frissek, állottak és ezért a fogyasztásuk a testben salakanyagok lerakódásához vezet. (az ételek frissességének fontosságáról itt olvashatsz) Néhány kísérlet eredményeképpen készítettem ezt a zablisztes krékert a férjemnek:na és a jógás tanítványainknak, nagy sikere volt :) Amennyiben gluténmentes zablisztet vásárolsz, GM diétába is jól beilleszthető. Hozzávalók - 280 g zabliszt - 100 g vaj - 1 kk. sütőpor - 1 kk só - 3-5 ek tejföl - 1 kk pitta fűszerkeverék (más fűszerekkel helyettesítheted) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A hozzávalókat egy tálba alaposan gyúrd össze, hogy kellemesen gyúrható tésztát kapj. Plusz tejföl hozzáadásával tudod lágyítani, ha úgy érzed szükséges. Pihentetni nem szükséges , de ha van időd a hűtőszekrénybe be is teheted a tésztát egy kis időre. M ajd lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát vékonyra. Dereglye vágóval vágd formára és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Nekem nincs deszkám, mindig egy új sütőpapírt használok deszkának, ez nem csak higiénikus, de amikor elkészültek a zabkekszek egyszerűen a papírral együtt csak át kell emelni a tepsibe és nem kell utána mosogatni:) A tepsit tedd be 180-200 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre. 

joghurt szelet

2018. március 8. Beautilicious 

joghurt szeletEgy pille könnyű meglepetés negyed óra alatt! Nagyon könnyed fehérje dús cukor és gluténmentes finomság mindenféle főzőtudomány nélkül. Kár lenne kihagynod :D Hozzávalók - 400ml görög joghurt - 100gr édesítő - 50gr barnarizs liszt - 4 tojás fehérje Így készítsd - Keverd össze a tojásfehérjén kívül az összes hozzávalót - Verd habbá a tojásfehérjét, majd forgasd a joghurthoz - Öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 170fokon 15percig

Paradicsomos quinoa pirított padlizsánnal és füstölt tofuval (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. február 22. Zizi kalandjai 

Korábban már említettem FB-on, hogy felfedeztem azt, hogy a quinoát nem csak vízben főzöm meg, hanem paradicsomszószban is. Na, nem én találtam fel a spanyol viaszt, de nekem újdonság volt. Ígértem akkor nektek, hogy hozom a receptet és most végre itt van. Igaz, mire elértem, hogy a fotókból bejegyzés szülessen, addigra a padlizsánnak nincsen szezonja, de lehet más zöldséggel helyettesíteni... Source

Almás zabpelyhes keksz - tojásmentes, cukormentes, tejmentes

2018. február 18. Élj harmóniában 

Almás zabpelyhes keksz - tojásmentes, cukormentes, tejmentesHa tél és  gyümölcs, akkor, az leginkább az alma. Ilyenkor érdemes a szezonalitásnak megfelelő gyümölcsöket, zöldségeket enni, mert sajnos pl. a déli gyümölcsök ugyan finomak, de természetüket tekintve hűtik és nedvesítik a szervezetet és nehezebb őket a szervezetnek emészteni ilyenkor. Ezért fázékonyságot, puffadást, orrfolyást, etc.  eredményezhetnek. Ha már alma, ma egy nagyon puha zabpelyhes kekszek készítettem. Ez egy egyszerű, gyors és egészséges finomság. Lehet reggeli vagy desszert is. Készítheted teljesen cukormentes változatban is, ha édes az alma. Gluténmentes diétában, gluténmentes zabpelyhet és zablisztet használj.  Hozzávalók 1 csésze zabliszt 1 csésze zabpehely 1 tk. szódabikarbóna 1 tk. fahéj 1/­­4 tk, vanília 1 csipet szárított gyömbér 1/­­3 csésze kókuszolaj (vajat is használhatsz helyette) 2 ek. lenmagliszt  8  ek. víz 4 közepes alma Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Az almát mosd meg, hámozd meg és reszeld apróra vagy használj aprítógépet. A lenmaglisztet öntsd le a vízzel és hagyd állni egy picit - ez fogja összetartani a tésztád. (A "tojás helyettesítéséről" egy korábbi bejegyzésben részletesen  írtam már itt olvashatod)  Egy tálban keverd össze a zablisztet, zabpelyhet,  szódabikarbónát, fűszereket. Ha nagyon édesszájú a család keverj hozzá teljes értékű nádcukrot. Majd keverd hozzá az olvasztott kókuszzsírt és add hozzá a lenmaglisztes keveréket. Az egészet keverd gyorsan össze. Amikor elkeverted a tésztát, kanál segítségével egy sütőpapírral bélelt tepsire tegyél adagokat és nyomkodd le, hogy keksz formája legyen. Tedd 180°C  fokra előmelegített sütőbe és süsd amíg aranybarnára sül. (kb. 20-25p) . A végén ha édesebben szeretnétek egy kis barna nádcukorral szórd meg.

Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes mazsolás - diós muffin

2018. február 11. Élj harmóniában 

Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes mazsolás - diós muffinNagyon szeretek muffint készíteni, mert gyors, látványos, ízletes, változatos. Egy muffin elkészítése 10 percet sem vesz igénybe - amiből kb 5 perc a mosogatás:)  plusz a sütési idő, amíg tudsz mást csinálni. És utána... friss süti illat, isteni, friss ízek, langyos tészta. puha állag, gyönyörű látvány na és még ha olyan alapanyagokból csinálod  egészséges is lehet  -  ellentétben a bolti kekszekkel, sütikkel. Az otthon készült finom muffin ideális ebéd utáni sütinek, vagy csak úgy délutáni nasinak pl. ma vasárnap délutánra:) vagy reggelire, uzsonnára, de lehet vacsora étel is.   Gyerekeknek egész pici kortól jó alternatíva a bolti péksütemények, dobozos kekszek, desszertek helyett. A friss jó, tiszta minőségű alapanyagokból készült házi ételekkel elkerülhető a gyerekeknél kialakuló táplálékérzékenység, allergiák.  Ma ekadasi napja van - erről bővebben egy korábbi bejegyzésben olvashatsz itt. Ilyenkor nem fogyasztunk gabonaféléket. így a mai ebéd utáni desszertnek egy gluténmentes, hajdinalisztes  mazsolás diós  muffint készítettem.  A mazsolás diós ízesítés egy elég klasszikus ízkombináció, amit a legtöbben szeretnek:) Hozzávalók 2 bögre hajdinaliszt 1 bögre teljes értékű  nádcukor 1 csg. sütőpor   v anília  fahéj  6 ek. kókuszolaj 1/­­2 bögre mazsola  1/­­2 bögre dió apróbb darabokban kb 1,8 bögre víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Keverd hozzá a mazsolát és a diót is. Majd öntsd hozzá a kókuszolajat és a vizet. Ha a kókuszzsír meg van dermedve én forró vízzel szoktam leönteni és amikor szépen elolvadt a vízzel együtt öntöm a tésztába.  Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát.  A muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel  és ne hagyd sokáig állni. Ha kevés a folyadék akkor tegyél még hozzá annyit, hogy a tészta lágy legyen.  Majd adagold a tésztát a muffin formába.  Én muffin papírral szoktam a formát kibélelni, de vajjal és liszttel is megteheted. Tedd  180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 20-25 p) .

Napraforgós cékla fasírt

2018. február 2. Fittanyuka 

Nagy kedvencem ez a roppanós, vegán, tulajdonképpen zabfasírt. Céklával készítettem az idénynek megfelelően, de bármilyen zöldséggel készíthetjük. Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, sok rostot és fehérjében gazdag a zabpehely miatt. Hozzávalók: 25 dkg kis levelű gluténmentes zabpehely 1 db reszelt, friss cékla 1 teáskanálnyi vegamix 1 kk parajdi só maréknyi enyhén pirított napraforgó mag 1 cikk préselt fokhagyma kb 1,5 dl meleg víz A vízhez hozzákeverjük a vegamixet és a sót, ráöntjük a zabpehelyre, hozzáadjuk a napraforgó magot, a reszelt céklát, fokhagymát, összekeverjük és hagyjuk állni körülbelül 10-15 percig. Ha túl száraznak találjuk adhatunk hozzá még vizet, vagy ha folyós akkor még zabpelyhet. Formázható állagúnak kell lennie. Evőkanállal kiszaggatjuk és tetszőleges méretű fasírtokat formázunk belőle. Forró kókuszolajban kisütjük. Süthetjük sütőben is, akkor viszont a masszához adjunk egy evőkanálnyi hidegen sajtolt olíva olajat vagy napraforgó olajat.  Önmagában vagy salátához, különböző köretekhez feltétnek, akár főzelékhez kitűnő.  

3 hozzávalós földimogyorós energia golyók (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. január 20. Zizi kalandjai 

Egy villámgyors snack ötlet a hétvégére, amihez tényleg csak három alapanyagra van szükségünk és pillanatok alatt elkészül, a hétvégére pedig el vagyunk látva nassolnivalóval. Imádták a fiúk miközben összegyúrtuk, kóstolgatták (ahogyan mindent szoktak főzés közben), aztán falatoztak a golyókból párat uzsonnára. A golyók fő hozzávalója natúr földimogyoróvaj, ehhez jön kókuszliszt és egy kis... Source


Az összes 'glutén' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!