glutén receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Marinált őzlábgomba










glutén receptek

Narancsos édesburgonya krémleves (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2019. december 19. Zizi kalandjai 

Édesburgonyából még sosem készítettem levest. Nem tudom miért vártam eddig. Ezt a levest az idei legutolsó főzőkurzusomon (karácsonyi) főztük meg és lenyűgözött, de a résztvevőket is. Néhány, a sarki zöldségesnél is beszerezhető alapanyag kell hozzá és fél órán belül már az asztalunkon gőzölög a finom leves. Karácsonykor nálunk biztosan az asztalra kerül… javaslom, hogy nálatok is. Source

Francia saláta (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2019. december 14. Zizi kalandjai 

Nekem a francia saláta nagyon retro étel. Nem is tudom mikor ettem utoljára. Gyerekkoromban nagyon ritkán csinált anyukám, nálunk nem volt gyakori saláta féle. Általában valamilyen eseményen, ahol volt catering, akkor ettem ilyeneket (pl. szülők munkahelyi eseményei, stb.). Pár hete megkeresett a Biorganik, hogy elkészült az első saját élelmiszeripari termékük. Veganézzel, vagyis vegán... Source

Mákos puliszka-tekercs

2019. december 1. VegaLife 

Mákos puliszka-tekercsGluténmentes, vegán édesség amelyet könnyű elkészíteni és akár a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. Azonban karácsony nélkül is elkészíthetjük. Azért is ajánlott elkészíteni mert mák-tartalmának köszönhetően kalciumban és vasban gazdag édesség, ami szolgálja és építi csontjainkat, segíti szervezetünk egészséges működését.  A recept Hozzávalók: -  15 dkg kukoricadara - 5 dl növényi tej (vízzel is elkészíthető) - 1.5 dkg gyümölcs cukor vagy eritritol - pár csepp vanília kivonat (elhagyható) - 12 dkg mák - 3 dkg gyümölcs cukor - 1 citrom héja   Elkészítés: A növényi tejet felforraljuk és folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a kukoricadarát és a gyümölcs cukrot vagy eritritolt és a vaníliát, majd folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Keményebb állagúnak kell lennie, amit már nehéz kavarni. Félretesszük hűlni, míg elkészítjük a tölteléket. A mákot megdaráljuk, hozzákeverjük a gyümölcs cukrot és a (lehetőleg bio) citrom lereszelt héját. Frissentartó fóliát simitunk az asztalra vagy a munkalapra, amin összeállítjuk a sütit. A valamelyest kihűlt keményre sűrűsödött puliszkát a fóliára kanalazzuk, majd megpróbáljuk eloszlatni. Amikor nagyjából egyenletesen eloszlattuk, egy másik fóliát teszünk a tetejére, azon keresztül tudjuk használni a sodrófát és szép, téglalap alakúra nyújtjuk a puliszkát. Amikor kinyújtottuk, lehúzzuk a felső fóliát és megszórjuk a tetejét mákkal. Ahogy rétest vagy piskótát tekerünk fel, úgy tudjuk feltekerni ezt is, tehát az alul lévő frissentartó fólia segítségével. Amikor tekercsbe csavartuk, a frissentartó fóliát körétekerjük és így hűtőben állni hagyjuk, dermedni egy éjszakát vagy legalább pár órát.  Tálalás előtt szeleteljük.

Gluténmentes kovásztalan kenyér

2019. november 21. VegaLife 

Gluténmentes kovásztalan kenyérBár a zsidók Egyiptomból való kivonulása és ezzel együtt a húsvét ünnepe (amely már az Ószövetségben is létezett, nem csak Krisztus keresztre feszítése óta van) által került jobban a köztudatba a kovásztalan kenyér, ez azonban nem jelenti azt, hogy csak húsvét tájékán készíthet az ember. Szeretem a kovásztalan kenyeret, mert gyorsan kész és gazdag rost forrásának köszönhetően igazán laktat. Legutóbb gluténmentesen készítettem el kukorica liszttel és olajos mag-őrleménnyel. Ha sós reggelit kívánunk és nincs otthon kenyér, nem kell pánikolni, mert gyorsan összehozhatóak a lapos kenyér-darabok akár gluténmentesen is. Praktikus étel, amely könnyen helyettesíti vagy pótolja a mindennapi kenyeret. Pástétomot, akár lekvárt kenhetünk a tetejére, de mi csak kiadós joghurtos cékla-salátával ettük. Nem is bírtunk sokat enni belőle. A recept Hozzávalók: - 20 dkg őrölt olajos mag (tökmag, napraforgó, szezám, lenmag) - 15 dkg kukorica liszt - 0,4 g só - 1,6 dl víz   Elkészítés: A hozzávalókat a fenti sorrendben egymáshoz keverjük. Majd tésztát gyúrunk belőlük. Az a jó, ha a tészta nem ragad, könnyű vele dolgozni, mint a kekszek alaptésztájával. Ha túl nedves lenne, adjunk hozzá egy kevés kukorica lisztet, ha túl száraz lenne, adjunk hozzá némi vizet. Olaj nem szükséges bele, mivel őrölt olajos magvakkal is gazdagítottuk a tésztát. Deszkára kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra. Felcsíkozzuk a felszínét, ezzel alapot adva annak, hogy ha törjük, akkor könnyű legyen lapokra törni. Sütőlemezre vagy tepsibe tesszük, kb. 20-30 perc alatt ropogósra sütjük. Ugyanúgy fogyasztható, mint a kenyérszeletek, vagy a pirítós kenyér. Finomabbá tehetjük, ha fokhagymával bedörzsöljük. Kenhetünk rá pástétomot. Mi finom joghurtos céklával ettük.

Vegán pesto házilag, bazsalikomból

2019. október 28. VegaNinja 

Rendkívül egyszerű, gyors, de különleges ebéd varázsolható ebből a néhány összetevőből és főtt tésztából. Gluténmentes változatban is elkészíthető! Hozzávalók: - 125g friss bazsalikom (nekem ez 5 cserepes bazsalikomból jött ki) - 65g spenót - 5 evőkanál napraforgómag - 3 nagyobb gerezd fokhagyma - egy kicsi citrom felének a leve - 3 púpos evőkanál sörélesztőpehely - 5 evőkanál olívaolaj - só - fehérbors Aprítógéppel vagy botmixerrel összeaprítjuk a hozzávalókat, frissen főzött tésztával tálaljuk. Gluténmentes diéta esetén a sörélesztő vásárlásakor figyeljünk oda, hogy gm változatot válasszunk! Gluténmentes kukoricatésztára készíthetjük egy kicsit több olajjal is a pesztónkat. Tedd a kedveceim közé 0 The post Vegán pesto házilag, bazsalikomból appeared first on VegaNinja.

Lecsós krumplipaprikás (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Jótékonysági főzés

2019. szeptember 23. Zizi kalandjai 

Eltelt egy hónap az utolsó bejegyzésem óta… nyári szabadságon voltam, aztán bedarált az évkezdő szeptember, a sok feladat és ihlet sem volt az alkotásra. Most viszont hoztam egy nagyon egyszerű, még nyarat idéző sós receptet. Sósat, ami nagy szám, mert az utóbbi időben az édes receptek voltak többségében a blogomon. Véletlenül született a recept, amikor mindenféle maradékot összedobáltam... Source

Nyári tésztaétel - cukkinivel, paprikával és mangolddal

2019. augusztus 12. Élj harmóniában 

Nyári tésztaétel - cukkinivel, paprikával és mangolddalA tésztaételek nem véletlenül olyan népszerűek, mert gyorsan elkészülnek, hihetetlenül változatos módon lehet elkészíteni őket és egészségesek is. Továbbá a tészták kiváló fehérjeforrások, ha hüvelyesekkel vagy magvakkal kombinálod őket.  Ez a recept egy igazi nyári csemege, paprikával, cukkinivel és mangolddal megbolondítva:) Könnyű étel vacsorának, ebédnek is akár. Nyári tésztaétel - cukkinivel, paprikával és mangolddalHozzávalók  3 tv paprika 3-4 közepes cukkini 2 csokor mangold 3 ek ghí vagy olaj 1 tk római kömény 1 kis darab gyömbér  1/­­4 tk asafoetida (hing - ha nincs otthon kihagyhatod vagy egy pici hagymával helyettesítheted) 1/­­4 tk kurkuma  1 tk őrölt koriander 1,5 tk só 6 ek. napraforgómag 1 ek. friss zöld fűszer koriander, bazsalikom vagy petrezselyem 250 g tészta ( gluténmentes diétában gm tészta) só  víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A napraforgómagot szárazon (zsiradék nélkül) pirítsd meg egy serpenyőben és tedd félre. A zöldségeket tisztítsd meg. A cukkinit és a paprikákat vágd 1-2 centiméteres darabokra. A mangoldot szintén darabold fel. A ghít (vagy olajat) egy nagy serpenyőben hevítsd fel közepes lángon, majd tedd bele rómaiköményt, gyömbért, asafoetidát és kurkumát és az   őrölt koriandert . Keverd meg a fűszereket, hogy piruljanak és utána rögtön tedd hozzá a felszeletelt paprikákat. 2-3 percig pirítsd, majd tedd hozzá a cukkinit, a mangoldot  .Keverd meg néha és néhány percig pirítsd a zöldségeket, egy pici vizet tegyél hozzá és vedd le takarékra. Addig párold az egészet, amíg a cukkini áttetszővé válik, de még roppanós marad. A végén add hozzá a sót és megszórhatod valamilyen zöld fűszerrel is. Szedd a kifőtt tésztára a  zöldségeket és a végén locsold meg olívaolajjal vagy napraforgóolajjal.  Ezt a zöldséges ételt frissen,  baszmati rizzsel vagy chapatival vagy purival is tálalhatod - utóbbi recepteket a blogon megtalálod.. Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

Sárgabarackos mazsolás csatni (chutney)

2019. július 28. Élj harmóniában 

Sárgabarackos mazsolás csatni  (chutney)A csatni  (chuetney), ami feldobja az ételed, segíti az emésztést:) Édes, sós, csípős, savanyú mindez egyben:) Kiváló étvágycsináló, emésztést segítő és segít kiemelni az ételek ízét. Minden ételt élvezetesebbé tesz. Az ájurvéda és az indiai konyha szinte minden étkezéshez készít valamilyen csatnit. A csatnikat fogyaszthatod melegen vagy hidegen is. Sárgabarackos mazsolás csatni  (chuetney) Már néhány chuetneyi receptet közzé tettem a blogon - Szilva csatni itt olvasható  az Alma csatnit pedig itt találod  , ez pedig egy finom paradicsom csatni. és egy nyári hűsítő friss kókuszos koriander csatni recetet is találsz a blogon Az idei Nyári Jóga Elvonuláson sárgabarackos csatnit készítettünk a paprika és cukkini pakorákhoz:) Minden jógatáborban a pakora a legnagyobb siker, ez idén sem volt máshogyan:)  Pakora receptéjét itt találod. A sárgabarackos-mazsolás  csatni  hozzávalói 1 kg sárgabarack 2 ek. ghí (vegán változatban kókuszzsír) 3 ek. citromlé 1 dl víz 1 kis fahájrúd 1/­­2 tk. kalinji (fekete hagymamag) 1/­­2 ek finomra reszelt gyömbér 85 g mazsola 1/­­4 tk. só 1/­­8 tk. szárított, tört chili ha édesszájú vagy akkor 75 g teljes értékű barna nádcukor Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A barackot alaposan mosd meg, magozd ki és vágd vékony szeletekre.  A ghít vagy olajat közepes lángon hevítsd fel. A forró zsiradékban tedd bele a fahéjrudat, kalinjit, gyömbért és a chilit. Picit pirítsd meg ( fél perc kb) add hozzá a többi alapanyagot és forrald fel. Majd mérsékelt lángon, folyamatosan kevergetve addig főzd, míg sűrű, fényes, mázas nem lesz. kb 30 perc Fogyaszthatod pakorával vagy bármilyen étel mellé.  Melegen vagy hidegen tálalhatod, hűben tárolható néhány napig. Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

Töltött krumplicsónakok

2019. július 14. VegaLife 

Töltött krumplicsónakokGluténmentes, vegán, laktató étel krumplival, tofuval és egy kevés spenóttal. Vendégváró ételnek vagy vacsorának is elkészíthetjük. A recept eredeti öltetét az Angliában elterjedt "Jacket potato" adta, amikor a krumplit héjában megsütik (igen, eddig a magyarok is szoktak ilyen ételt), majd kettévágják úgy, hogy ne essen szét két részre, csak kettényíljon és a kettő fél burgonya közé reszelt sajtot vagy tonhalat raknak. Iskolamenzákon ez a jacket potato mindennapos étel. Például van olyan iskola, ahol szó szerint, minden nap kérheti ezt a gyerek. Kérik is, mert a többi ételt kevésbé szeretik (pl. curry rizzsel vagy sült hús valami csúnya barna és büdös szósszal leöntve) és tudják, ezzel nem fognak mellé, kivéve, hogy az 5-6 éves gyerekek még nem boldogulnak úgy a késsel villával, hogy önállóan meg tudják enni. Angliában legalább 3 fajta ételből választhatnak ebédre. Reggel a gyerekek megérkeznek (általános iskola) az osztályterembe és egy nagy digitális táblán a nevükre kattintva választhatnak 3 fajta színből. Mindegyik szín valamilyen étel. A sárga általában vegetáriánus, a kék általában húsos. A tábla mellett legtöbbször ott vannak a napi menük képei, a 3 főétel képe, azzal a színnel bekeretezve, amelyik ételt jelenti. Pl. Zöldséges curry sárga keretben. Vannak olyan iskolák, ahol e 3 menün kívül van egy 4., a jacket potato, ami mindig elérhető. A legtöbb iskolában, de nem mindenhol, a gyerekeknek ebéd előtt kiosztják a rendelésüknek megfelelő karszalagot, amit a konyhás néniknek átadnak, akik adják is nekik a menüt. Emellett salátafélék, kenyér, gyümölcs és valami desszert (néha az is 2-3 féle) is választható. Bizonyos iskolákban minden gyereknek alanyi jogon jár az étel, azonban mégis vannak, akik hozzák a kis "lunchbox"-ot, amibe a szülő csomagolt ebédre ételt a gyereknek. Ezek néha szendvicsek (legjobb esetben), de gyakran csak sajnos boltban vett ilyen olyan egészségtelen étel (chips, keksz, süti, csoki, néha gyümölcs, sajt). Mindezt még megfejeli az a tény, hogy kb. úgy váltakozik a menükínálat, hogy krumpli, tészta, krumpli, tészta. Tehát jacket potato hétfőn, sajtos tészta kedden, parázson (nem) sült krumpli körettel szerdán, pizza csütörtökön (kb. helyileg készített kenyértészta paradicsommal megkenve és sajttal megszórva, téglalap alakokban felvágva). Pénteken nem maradhat ki a krumpli, no meg péntek amúgy is hal, tehát fish and chips, ami rántott hal sültkrumplival. Ez egy áltagos általános iskola menükínálatának tömör leírása. Részletesebben is talán egyszer beszámolok az iskolarendszerről itt, Angliában a http:/­­/­­hataratkelo.blog.hu/­­ -n, ha majd lesz időm és elég érdeklődés felém másoktól megírni tapasztalataimat és a magyar oktatástól eltérő dolgokat. Mozsának legyen elég ennyi, ezt is emészteni kell, gondolom. :) Amíg pedig ezt emészti a Kedves Olvasó, készítse el a töltött krumplicsónakokat!    A recept Hozzávalók: - 5 nagyobb fej  krumpli -  1 csomag tofu (kb. 30 dkg) -  hagyma -  ételízesítő -  kb. 10 dkg spenót -  só   Elkészítés: A krumplikat megmossuk, héjában megfőzzük őket de csak annyira, hogy kemények maradjanak, de ne nyersek. Amikor megfőttek, félbe vágjuk őket, kanállal a belsejét kikanalazzuk úgy, hogy egy kis "fal" maradjon, így készítünk "krumplicsónak"-ot, amit majd megtöltünk. A krumpli belsejét egy kicsit megsózzuk, s közben elkészítjük a tofus-spenótos tölteléket.  A hagymát nagyon apróra vágjuk és egy kis vizen üvegesre pároljuk. Közben a tofut csíkokra vágjuk, majd villával összetörjük. A megpárolt hagymára tesszük a tofut, megszórjuk egy kis ételízesítővel, megpirítjuk. Ehhez hozzákeverjük a szintén összetört krumplit. Amikor a tofu és krumpli megpirult, hozzáadjuk a megmosott, csíkokra vágott spenótot. Ha úgy tetszik, egy kis fokhagymát vagy medvehagymát apróra vágva szintén adhatunk a tofus krumplihoz. Kicsit átkeverjük, majd a krumplikat megtöltjük ezzel. Sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Esetleg reszelt vegán sajtot szórhatunk a megtöltött krumplicsónakok tetejére. Céklával fogyasztva nagyon finom.

Sült édesburgonya hasábok és guacamole (laktózmentes, gluténmentes, vegán, PKU barát receptek) + Mi az a PKU?

2019. július 2. Zizi kalandjai 

Most egy olyan bejegyzést hoztam nektek, amelyben van két recept, de ezzel egy különleges betegségre szeretnénk felhívni a figyelmet. Ez pedig a PKU (PhenylKetonUria), magyarul a fenilketonúria. A fenilketonúriásnak tilos húst, húsféléket, halat, tejtermékeket (túró, sajt, tej, stb…), gabonából készült termékeket (kenyér, kifli, stb…), hüvelyeseket (szárazbab, borsó, stb…)... Source

Mogyoróvajas muffin nyers-vegán

2019. június 3. VegaLife 

Mogyoróvajas muffin nyers-vegánFelejtsd el a tűzhely használatát erre a sütire! Különben is " végre itt a nyár és meleg (?) az idő, az ember strandra jár..." Khm, éppenséggel strandra azért nem ajánlom, hogy elkészítsd ezt a sütit, de egy BBQ partira, vagy egy egyszerű vendégségre, bátran tehetsz egy próbát. Laktató, az emberek nem tudnak egyszerre sokat enni belőle és ráadásul tényleg nem kell hozzá se sütő se főzőlap, turmixgép és/­­vagy gyorsaprító viszont annál inkább. Van még valami jó ebben a sütiben, az hogy nincs benne se fehér cukor, se cukor helyettesítésre szolgáló édesítő (se xylit, se gyári gyümölcscukor, se agavé szirup, se kókuszvirág cukor). Oh, és még egy jó dolog, nem kell bekapcsolni a sütőt, vagy ezt említettem már? :) Mindezek felett pedig gluténmentes, vegán, tehát tej, tojás és állati termék mentes tömény élvezet.  A recept A desszert alapja Hozzávalók: - 25 dkg olajos magvak, mogyorófélék megdarálva (pl.dió, lenmag, mogyoró, tökmag, napraforgómag, ami épp van az otthonunkban) - 10 dkg mazsola - 4 ek karobpor (Ha nincs, használhatunk cukrozatlan kakaóport, de a karob egészségesebb és a mazsolához jobban passzol, szerintem.) - víz - útifű maghéj   Elkészítés: Az olajos magvakat és mogyoróféléket külön külön jó alaposan megdaráljuk pl. kávédarálóval. A mazsolára jó meleg vízet öntünk, annyit csak, hogy épp ellepje. Ezzel beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. A vizet, amiben ázott a darált olajos magvakra öntjük, majd szintén ehhez keverjük a mazsola-masszát és a karobport. Egy kevés vizet adunk még hozzá, ha szükséges ahhoz, hogy egy nagy gombócot tudjunk formálni ebből a masszából. Egy muffinsütőt kibélelünk papírokkal, majd mindegyikbe kb 1 evőkanálnyit adagolunk és az ujjainkkal jól belenyomkodjuk. Egy-egy csipet útifű maghéjat szórunk a tetejükre. Amikor ez kész, a hűtőbe tesszük.  Ha nincs muffinsütőnk, egy nem túl nagy tespi vagy egy tortatforma is jó lesz. Ez esetben érdemes frissentartó fóliával kibélelni és a masszát abba simítani, nyomkodni. A mogyoróvajas krém receptje - 20 dkg kenhető állagú mogyoróvaj - 10 dkg mazsola - 10 dkg kókuszkrém (dobozos, mint ez vagy ez vagy ez vagy ez) - 5 dkg kókusz-zsír - 3 ek útifű maghéj   Elkészítés: A mazsolára jó meleg vízet öntünk, annyit csak, hogy épp ellepje. Ezzel beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. A mogyoróvajat ezzel a mazsolás masszával átdolgozzuk, átkeverjük, a legjobb, ha gyorsaprító vagy turmix gépben. Ehhez keverjük a kókuszkrémet. (A kókuszkrém állagahasonló, mint a szilárd kókuszzsír, de mégis valamivel krémesebb. Leginkább tömbben kapható.) Hozzáadjuk a kókuszzsírt is. Ha a turmix vagy aprítógép ezt nehezen viszi, a mazsola áztatásból fennmaradt vizet hozzáönthetjük. Vigyázzunk azonban, ne legyen túl folyékony. A végén pedig az útifű maghéjat adjuk hozzá. Ha túl folyós lenne a mogyoróvajas massza, több útifű maghéjjal tudjuk szilárdabbá tenni. Amikor minden összeállt, a hűtőben pihenő tészta tetejére simítjuk. Díszíthetjük kókuszcsipsszel, aszalt gyümölcsökkel, pl. datolyával, barackkal, vagy a tetejére szórhatunk karobot esetleg fahéjat. Végső tálalás előtt hűtőben pihentetjük pár órát. Ha kevés időnk van a vendégek érkezéséig, érdemes egy órára a fagyasztóba tenni.    

Tojásmentes házi gyúrt tészta

2019. május 24. VegaLife 

Tojásmentes házi gyúrt tésztaEmlékszem, gyerekkoromban dédimamámnál nyaraltam, aki gyakran gyúrt tésztát, majd pedig csinált belőle levesbe való cérnametéltet vagy krumplis/­­káposztás tésztához "kocka"tésztát. Mindig szép sárga színe volt a tésztának, gondolom a tojásoktól, amiket a tyúkjai tojtak. Amikor meggyúrta és metélte a tésztát, néha késsel, néha géppel, néha csak csipetkét készített, mindig egy hatalmas asztalterítőre szétterítette, majd egy másik terítővel letakarta és hagyta száradni, szikkadni. Olykor-olykor bekukucskáltam a terítő alá, néha kicsentem egy egy tészta darabot, ami a számban landolt. Már régóta bennem volt a gondolat, hogy jó lenne saját tésztát készíteni, immár tojás nélkül. Szerettem volna, ha a sárga színe mégis megmarad. Legutóbb végül paprikáskrumplihoz készítettem, de más ételekhez, akár levesbe is kiválóan passzol. Akár gaszto-ajándék is készülhet belőle. Kiszáradás után szép kis papírzsákba csomagolva, átkötve megajándékozhatunk vele bárkit, aki nem gluténérzékeny, hiszen csak forró sós vízben kell megfőzni, majd leszűrni és már fogyaszthatjuk is a finom házilag készített tésztát.   A recept Hozzávalók: - 1 bögre fehér liszt (2 dl) - 1/­­2 bögre teljes kiörlésű liszt - 1/­­2 bögre kukorica liszt - 1 kávéskanál kurkuma (Angliában turmeric) - csipetnyi só - annyi víz, amivel szárazabb tésztát tudunk gyúrni - további liszt a gyúráshoz, a tészta feldolgozásához   Elkészítés: A liszteket, kurkumát és a sót egy tálban összekeverjük. Lassan adagoljuk hozzá a vizet úgy, hogy gombóccá tudjuk gyúrni. Szárazabb állagú gombócot gyúrunk, majd lisztezett munkalapon, deszkán minél vékonyabbra sodorjuk. Ha nehezebb vékonyra sodorni, érdemes a sodrófára ráhajtani és azon keresztül sodorni, mint sem a sodrófával csak lapítani. Mindig legyen alatta elég liszt, hogy ne ragadjon oda, különben nem fogjuk tudni felszedni a metélés után. Amikor jó vékony a tészta, akkor nekünk tetszően metéljük. Vagy csak csíkokra - szélesmetélt tésztát készítve, vagy négyzetekre, ahogy nekünk tetszik. Ha a tésztát metéléshez egymásra helyeznénk, fontos, hogy száraz, szikkadt legyen, különben összetapad. Ugyanez a helyzet, ha gépbe tesszük metélni. Nekem nincs metélő gépem, de ez a tészta ahhoz is jó. A tésztát metélés után ki is főzhetjük sós, forrásban lévő vízben, vagy letakarva száradni hagyjuk. Ha jól kiszáradt, papír vagy textilzsákban tároljuk.

Tofu satay indonéz étel + Zizi konyhája főzőkurzusok

2019. május 6. Zizi kalandjai 

A Zizi konyhája kurzusokon a “Vegán Ázsia” óra újdonságnak számít. Jó volt felkészülni rá, tesztelni a recepteket, összeállítani a menüt különböző nemzetek konyháiból úgy, hogy azok vegánok és gluténmentesek legyenek. Mindig izgalmas, amikor egy olyan főzőkurzust készítek elő, amelynek a receptjei nem mindennaposak a hétköznapi konyhánkban… DE azok lehetnek egy-egy ilyen kurzus... Source

Kókuszos-tahinis hajdina granola (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2019. április 9. Zizi kalandjai 

Szerettem volna egy olyan granolát sütni, amelybe nem rakok zabpelyhet, még ha gluténmentes, akkor sem és más pelyhet sem. Valami jó ropogósat szerettem volna, így esett a választásom a hajdinára. Mostanában minden granolánkba a zabpehely mellé raktam hajdinát, innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha csak hajdinából készíteném. Bejött az ötlet! Nagyon-nagyon finom lett és egyáltalán nem érződik a... Source

Kókuszos áfonyás “sajttorta” (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2019. november 18. Zizi kalandjai 

Ennek a tortának a színe magáért beszél. Csodaszép lila, természetesen ilyen, egy gyümölcstől, a fagyasztott áfonyától. Szép lila színt, akár tortánál, akár turmixnál csakis fagyasztott áfonyával lehet elérni – ez most egy titok, amit megosztok veletek. Étel fotózásnál jól jöhet ez az infó. A friss áfonya nem színez ilyen jól, ráadásul egy turmix esetében el is kezd bebarnulni pár perc után... Source

Édes-savanyú póréhagyma “feta” sajttal (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2019. október 11. Zizi kalandjai 

Póréhagyma, mint köret? Miért ne? Nem egy túl gyakori zöldség, hagymaféle a köretek terén, pedig ebben az ételben királyi szintre emelkedik. Olyan főszereplő lesz, aki a megterített asztalnál magára vonja a tekinteteket. Remélem felcsigáztalak benneteket annyira, hogy legfőbb vágyatok az legyen, hogy elkészítsétek ezt az ételt a hétvégén. Mert egyszerű. Mert hihetetlenül finom. Source

Tofu rántotta

2019. szeptember 20. VegaLife 

Tofu rántotta A tofu szójababból készült tejmentes sajt állagú étel. A szójabab az ősi Kína és Japán falusi zöldséges kertekből közel háromezer éves utat tett meg, míg a vegetáriánusok legfontosabb fehérje-forrásává vált. A "fehér daru gyermeke", a "nagy drágakő", a "virágos szivárvány" poétikus, pozitív csengésü neveket használtak a helybéliek a szójababra. A szójabab az öt ázsiai szent növény egyikeként többek között hús- és tejpótló élelmiszerként szolgálja az emberiséget.   A szójababból készült sajtféle a fogyókúrázóknak is ideális. Nem tartalmaz glutént, tejcukrot, tejfehérjét, cukrot, ezáltal az allergiás étrendekbe is remekül illik. Gyorsan telít, és segíti, gyorsítja az anyagcserét. Nem csak sajtféleként használható, de remek tojás-pótló is például rántotta készítésekor. A recept Hozzávalók: - 1 csomag tofu (30-40 dkg) - 1 hagyma - ételízesítő vagy kurkuma - fekete só (kénes, tojás jellegű illata és íze van) - víz   Elkészítés: A hagymát felaprítjuk és kevés vizen megpároljuk. Míg párolódik, apróra vágjuk a tofut, villával kicsit összetörjük, majd étezesítővel vagy kurkumával és egy kevés fekete sóval megszórjuk. A megpárolt hagymával összekeverjük és tovább sütjük, míg egy kicsit megpirul a tofu és a hagyma. Ezzel tulajdonképpen el is készül a "tofurántotta" . Persze variálhatjuk kedvünk szerint, paprikát, paradicsomot is süthetünk hozzá. Megszórhatjuk a tetejét őrölt piros paprikával, vagy kevés füst aromával még pikánsabb ízt kölcsönözhetünk neki.  Magában, zöldségekkel fogyasztva is finom, vagy tehetjük kenyér szeletekre, kovásztalan kenyérre is.

Szedres őszibarackos morzsasüti vanília fagylalttal (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2019. július 28. Zizi kalandjai 

Nyáron mi a kedvenc desszertünk? A fagylalt, ugye? Én a legjobban úgy szeretem, ha valamilyen finom házi sütivel kombináljuk. Most jöjjön egy ilyen sütinek és fagylaltnak a története. Ez az időszak nagyon jó morzsasütik készítésére, mert noha meleg van és ilyenkor nehezebben kapcsoljuk be a sütőt, de nagyon sokféle friss gyümölcs áll rendelkezésünkre, amelyeket a sütihez használhatunk. Source

Ráérős hétvégi reggelik, avagy finomságok egy brunchra – 3 recept! (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2019. július 24. Zizi kalandjai 

Ki szeret bruncholni? Tegye fel a kezét! Tudjátok, hogy a brunch szó miből ered? Az angol BReakfast és lUNCH szavakból jött létre és a jelentése: késői reggeli, korai ebéd, szóval amolyan hosszan elnyújtott reggeli, ami már akár ebéd is lehetne. A vegán étrendet követve sok olyan étellel találkozunk, amely alkalmas bruncholásra. Többnyire sós ételeket tálalnak fel egy brunch során... Source

Ribizlis csokoládés muffin (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2019. július 9. Zizi kalandjai 

Végre itt a pár hete bemutatott muffinok receptje. Gyorsan összekeverős, gluténmentes és bármilyen bogyós gyümölcs jól mutat a tetején. Mi a kertünkben szedtük a ribizlit – az egyelőre, idén még nem sokat termő bokorról -, ezzel nagyon mutatós a muffin, de szederrel, málnával, egressel, későn termő szamócával, áfonyával is finom lehet. Apropó áfonya, tudtátok, hogy kukoricával keverve milyen... Source

Tojássaláta tojás nélkül nem csak húsvétra (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2019. június 23. Zizi kalandjai 

Ez a recept lassan másfél éve vár megosztásra. Tavaly év elejére készítettem egy újságba, ahol vegán húsvéti recepteket kértem tőlem. Volt már néhány meglévő receptem a cikkhez, de készíteni akartam valami újat. A tojás központi szerepet tölt be húsvétkor, így szerettem volna kipróbálni egy tojásmentes “tojás” saláta változatot. Többféleképpen elkészíthető, én egy tofusat választottam... Source

Sülthagymás babpástétom

2019. május 30. VegaLife 

Sülthagymás babpástétomKuriózum ez a recept, mert zsíradék-mentes, glutén-mentes és cukorbetegek is fogyaszthatják. A sült hagyma, fokhagyma és a füstaroma igazán kellemes ízt kölcsönöz a babnak, krémes, lágy, könnyen kenhető pástétom keretében. A babbal készült pástétom  fehérjetartalmának köszönhetően húspástétom kiváltására igen alkalmas, különösen, ha teljes kiörlésű lisztből készült kenyérrel fogyasztjuk. Bár a babnak viszonylag magas a szénhidráttartalma, bátran fogyaszthatják cukorbetegek is ezt a pástétomot, hiszen a hüvelyesek glikémiás indexe alacsony, így kis mértékben, és fokozatosan emelik meg a vér glükózszintjét, gátolják a hirtelen vércukorszint-emelkedést. Legjobb, ha saját magunk főzünk fehér babot hozzá. Mivel csak egy bögrényi bab kell hozzá, érdemes bableves, babfőzelék vagy más babos étel készítésekor annyi babot beáztatni és megfőzni, amennyi mellett még ezt is elkészíthetjük. Ha nincs időnk, lehetőségünk órákat a babfőzéssel foglalkozni, ne szomorodjunk el, fehérbab konzerv is megteszi. Kenyérre kenve zsenge újhagymával és/­­vagy fűszerpaprikával a tetején megszórva kiváló ízharmóniában lesz részünk.   A recept Hozzávalók: - 1 nagyobb fej hagyma - 2-3 gerezd fokhagyma - 1 bögre főtt fehér bab - só vagy ételízesítő - füstaroma - sörélesztő pehely (opcionális)   Elkészítés: A hagymafejet megpucoljuk, megmossuk, kettévágjuk és egy kisebb tűzálló edényben a két fél hagymát megsütjük. Kb. 20 perc sütés után mellé tesszük a fokhagymákat és még kb. 10-15 percet sütjük. A hagyma alja, ami az edénnyel érintkezik, enyhén karamellizálódik. Miután megsült a hagyma és fokhagyma, a sós vízben megfőtt fehér babbal, egy kevés sóval vagy ételízesítővel összeturmixoljuk. Turmixolás közben pár csepp füstaromát adunk hozzá, a legvégén pedig egy kevés sörélesztő pehellyel még krémesebb állagúra keverjük. Teljes kiörlésű liszttel is készült kenyére kenve érdemes fogyasztani.  

Roppanós laska gomba tallérok

2019. május 7. Fittanyuka 

Amikor csak úgy csipegetnél valami finom, roppanós valamit, amit akár főétel feltéteként vagy mártogatni is kínálhatod a vendégeknek, ilyenkor szoktam előkapni a csicseriborsó lisztes bundázást. Nem véletlen, hogy mi magyarok arról vagyunk híresek, hogy bármit bebundázunk, de ami finom az finom. Ez a változat glutén,-tojásmentes és kókusz olajban sült. Hozzávalók: Laska gomba (kb. 30-50 dkg) kb. 20 dkg +10 dkg  csicseriborsó liszt vagy sárgaborsó liszt 1/­­2 tk füstölt paprika késhegynyi őrölt fekete bors késhegynyi őrölt szárított fokhagyma 1/­­2 tk tengeri só kb. 2 dl víz kókusz olaj A csicseriborsó lisztbe keverjük a sót és a fűszereket, a 10 dkg lisztet simán hagyjuk, a gombákat megmossuk és beleforgatjuk a lisztbe majd egyesével belemártjuk a masszába és a forró, bő kókuszolajban aranybarnára sütjük őket. Papírtörlő kendőre tesszük őket és még melegen tálaljuk saláták mártogatós mellé vagy feltétként.    

Gluténérzékeny, vegán vagy a tejet nem bírja? Töltse le ezt a magyar alkalmazást

2019. április 16. Hírek 

A gluténérzékenyeknek és a vegánoknak is segítséget nyújthat a magyar Freezon, amely képes listába szedni minden olyan éttermet, kávézót és pékséget a világon, ahol speciális étrendhez igazodó termékek kaphatók.

Kölestúró-gombóc (gluténmentes)

2019. március 26. Kertkonyha 

Itt a vegán és gluténmentes kölestúró gombóc, ami ugyanolyan finom, mint amilyen szép a képen! :) Egyszerűen rengeteget lehet belőle enni, mert elmondhatatlanul könnyű!  – és hogy ez vajon előnye-e vagy hátránya, azt mindenki döntse el magában. :D Én imádom a túrógombócot, és az a vicc, hogy anno nem is ettem sokat a tejtermékes változatból. Hát, ebből annál inkább! Szerintem az is a fantasztikus a növényi konyhában, hogy az ízekért (és persze a megnyugtató tápanyagokért) tudunk enni, és nincs mellette a kajakóma, a szerencsétlen vergődő rosszullét, a Bilagit meg az emésztést segítő gyógytea. Hát, nem jó? :D Hozzávalók 3-4 adaghoz - 200 g köles - 100 g kukoricadara - 50 g nádcukor - 3 csipet só - 1 vaníliás cukor (vagy fél mk vaníliapor) - fél citrom héja és leve - 500 ml tej - a hempergetéshez: 25 g darált zabpehely és olaj - A kölest a tejben és ugyanannyi vízben kezd el főzni. Szórd bele a kukoricadarát és a sót is. Ízesítsd még cukorral, vaníliával, citromhéjjal. Amikor sűrűsödni kezd, rendszeresen kavargasd, nehogy odaégjen. Kb. 20 percre lesz szükséged. Akkor jó, ha nem roppan a fogad alatt sem a köles, sem a dara. - És most jön az, hogy az állaga ne legyen se túl kemény, se túl puha, de ezt nem egyértelmű beállítani, hiszen hűlés közben jócskán szilárdulni fog. Hogy valami kézzel foghatót is mondjak, elmondom, nekem mi vált be. A kevergető kanaladra a végén teljesen rátapad a köles. Merítsd meg benne még egyszer, és emeld ki. Ha olyan sűrű a keverék, hogy 2-3 mp elteltével pottyan csak vissza az edénybe, akkor minden rendben. :) Zárd el, és hagyd hűlni. Csak langyosan keverd bele a citromlevet. - Közben készítsd el a bundáját. A zabpelyhet daráld össze késes aprítóban, majd kis olajon egyszerűen pirítsd meg. - Amikor a masszához már kézzel hozzá tudsz érni, formálj belőle gombócokat, és hempergesd meg a pirított zabpehelyben. Növényi tejföllel vagy joghurttal és nádporcukorral tálald. Jó étvágyat! Elkészítési idő: kb. 30 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven The post Kölestúró-gombóc (gluténmentes) appeared first on Kertkonyha.


Az összes 'glutén' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!