laktózmentes receptek - Vegetáriánus receptek

laktózmentes receptek

Sütőtök krémleves ropogosó zsályával (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. október 14. Zizi kalandjai 

Már második alkalommal készítettük ezt a sütőtök krémlevest Zizi konyhája kurzuson és mindenki imádta. Krémes, édeskés és sós, nincs benne semmilyen tejszín (mármint növényi tejszín), mégis olyan, mintha lenne. Az eredeti receptet nagyon-nagyon régen Mautner Zsófinál találtam, azt vegánosítottam és a mai kurzuson feldobtuk az i-re a pontot ropogós zsályalevelekkel. Mennyei volt. A krémes... Source

Vinetta, az erdélyi padlizsánkrém (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. szeptember 24. Zizi kalandjai 

Tűz berobbantása Szeretek történetet írni a receptekhez. Leírni azt, hogy hogyan jött létre, ki vagy mi inspirált, hogyan készült és igykeszem fotókkal megadni a hangulatot hozzá. Ez a recept is tele lesz fotókkal... igazi hygge hangulatot teremtettünk barátokkal a múlt héten. Erdélyi barátokkal, akik most már Magyarországon élnek. Télen megbeszéltem velük - miután megkóstoltam a... Source

Gombakrémes spagetti (laktózmentes, vegán)

2018. szeptember 14. Zizi kalandjai 

Csodás gombákat kaptam a Bio-Fungi Kft-től. Fehér csiperkét és barna portobellot, ami barna csiperkegomba. Íze intenzív, vad csiperkére emlékeztet. Igazi gasztronómiai különlegesség. Átmérője 9-11 cm. A kalap szélén a hártya megnyílik, így láthatóvá válnak a gomba rózsaszín lemezei. Grillezéshez kiváló és és tölteni is ajánlják. Sütés közben illatos levet enged. Én megpirítottam, fűszereztem és... Source

vörösbabos mogyorós keksz

2018. július 1. Beautilicious 

Ez az édesség minden szempontból nyerő találat! Cukor, glutén, és laktózmentes. Fehérjében gazdag, ráadásul zöldségből van, de senki nem tudná megmondani róla. Ajánlani tudom mindenkinek, nem bánjátok meg. :) Hozzávalók - 1 konzerv vörösbab - 1tojás - 250ml kókusztej, vagy más folyadék - 100gr kókuszliszt - 65gr mogyoró - 40gr édesítőszer - fél csomag sütőpor Így készítsd - Szűrd le a babot - Tedd turmixgépbe, majd add hozzá a többi hozzávalót - Ha szép homogén masszát kaptál, kanalazd sütőpapírral bélelt tepsibe - Süsd ki 180fokos sütőben 20 perc alatt

Csokoládé fudge (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. június 4. Zizi kalandjai 

Készül a fudge és a fotók róla! Fotó: Noraspiration Ezt a desszertet is a legutóbbi Vegán családi ebédek és vacsorák kurzuson készítettük. Olyan ételeket válogattam össze a workshopra, amelyeket egy kerti partin könnyen el tudnak a résztvevők készíteni és sikert aratnak velük. A desszert egy nagyon könnyen elkészíthető, három hozzávalós finomság, olyan petit fours jellegű. Összekeverjük a... Source

Görög saláta (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. május 19. Zizi kalandjai 

Eredetileg ez a bejegyzés nem is volt tervben, nem tudtam, hogy ezt a receptet meg fogom osztani itt a blogon. Annyira jól sikerült (pedig tök egyszerű) és annyira ízlett mindenkinek a legutóbbi Vegán brunch kurzuson, hogy gondoltam gyorsan megosztom veletek. A brunch hozzávalói előkészítve... Mi egy kicsit előreszaladtunk a nyárba a kurzuson ezzel a görög saláta recepttel. Source

Granola szelet (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. április 24. Zizi kalandjai 

Imádjuk, hogy van kertünk! Igaz, olyan vadregényes dzsumbuj, de mindennap kicsit kertészkedünk, így alakul a dolog és napról napra szebb lesz. Jövőre már magaságyásokat szeretnénk csinálni, de idén még beérjük virágokkal, fűszernövényekkel, gyümölcsbokrokkal és egy komposztálóval - ezek a tervek, remélem sikerül is megvalósítanunk mindent! Ha időnk engedi délelőttönként is... Source

Mogyorós mandulás fahéjas keksz (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. március 12. Zizi kalandjai 

Ezek a kekszek is tavaly karácsonyra készültek és a fura, de finom kategóriába tartoznak. Vegán és gluténmentes kekszekről van szó, ráadásul liszt mentesek is. Oké, cukor van benne... de hát karácsonykor belefér (nálunk legalábbis). Darált mandulából és törökmogyoróból készül, nád porcukor és őrölt fahéj adja még a száraz hozzávalókat és vízzel, valamint egy kevés frissen facsart citromlével... Source

Paradicsomos quinoa pirított padlizsánnal és füstölt tofuval (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. február 22. Zizi kalandjai 

Korábban már említettem FB-on, hogy felfedeztem azt, hogy a quinoát nem csak vízben főzöm meg, hanem paradicsomszószban is. Na, nem én találtam fel a spanyol viaszt, de nekem újdonság volt. Ígértem akkor nektek, hogy hozom a receptet és most végre itt van. Igaz, mire elértem, hogy a fotókból bejegyzés szülessen, addigra a padlizsánnak nincsen szezonja, de lehet más zöldséggel helyettesíteni... Source

Tökmagos kifli (laktózmentes, vegán)

2018. január 30. Zizi kalandjai 

Köszönöm a visszajelzéseiteket a FB-on azzal kapcsolatban, hogy MILYEN BEJEGYZÉSEKET SZERETNÉTEK látni a Zizi kalandjai blogján 2018-ban? Vegán recepteket, életmód bejegyzéseket, interjúkat? Ti mit, miről, kiről olvasnátok szívesen? Sokan kéritek továbbra is a recepteket, de kedvelitek a nemrégiben indult vegán életmód rovatot is. Igyekszem tartani magam a kéréseitekhez és minden olyat megosztani... Source

Rakott polenta (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. január 15. Zizi kalandjai 

Pont nagyon aktuális ez a bejegyzés, ugyanis Andrási Nóri Mindenmentes 2. című könyvéből van a recept... amiért pedig aktuális, az az, hogy Nórinak nemcsak a második könyve jelent meg tavaly nyár végén, hanem néhány nappal ezelőtt megszületett második gyermeke is (az otthonukban, háborítatlan körülmények között - aktuális most ez a téma is, de erre nem térek ki a bejegyzésben). Világra... Source

pipospaprikás köles keksz

2017. december 19. Beautilicious 

Glutén, és laktózmentes pikk pakk  ropogtatni való. Gyorsan kész, és a nap bármelyik részében bűntudat nélkül eheted. Amellett, hogy egészséges, nagyon finom is. Hozzávalók - 50gr köles liszt - 35gr bambuszrost liszt - 2 tojás - pirospaprika - só - 1tk sütőpor - 150ml víz Így készítsd - Keverd össze a száraz hozzávalókat - Add hozzá a tojást és a vizet, és gyúrd össze - Formázz korongokat, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe - Süsd ki 180 fokon 20 perc alatt

Ropogós pirított tofu kápia paprikával (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakácsrobot készülék

2017. december 12. Zizi kalandjai 

Ropogós pirított tofu kápia paprikával (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakácsrobot készülék Korábbi bejegyzésben írtam, hogy azon szerencsés 12 személy közé kerültem, akiket kiválasztottak, hogy teszteljék a Smartchef szakács robot készüléket. Első receptként egy lassú főzés (slow cooking) programmal főzött babgulyás receptjét hoztam nektek. A második recept egy “joghurt” (yoghurt) programmal készített kókusz ivójoghurt volt. Most pedig egy ropogós tofu receptje jön, amely a család nagy kedvence lett. A tofut az egész család imádja. A gyerekek már akkor eszik (főleg a füstöltet), amikor kockákra vágom. Ádi még ici-pici sót is szokott szórni a kis kockákra és úgy bekapja. Már ott tartunk, hogy két nagy csomag tofu kell nálunk ebédre, mert mindenki annyit eszik belőle, hogy kell ekkora mennyiség. Ha marad is egy kevés, azt biztosan megesszük vacsorára salátával, zöldségekkel, humusszal, kenyérrel. A tofut serpenyőben is jól lehet pirítani, de a Smartchef profin elvégzi a munkát rövidebb idő alatt, mintha serpenyőben készítenénk. A “barnít” (brown) program nemcsak tofu pirítására jó, hanem gomba pirítására is. Én akárhányszor akármilyen tűzhelyen pirítok gombát, mindig levet ereszt és nem lesz szépen megbarnult. A Smartchefben készítve nem ereszt levet a gomba, azonnal pirulni, barnulni kezd és 10 perc alatt fantasztikus ízű pirított gomba lesz belőle. Pedig ugyanúgy készítem elő a gombát, ugyanolyan gombát használok, és Smartchefben sikerül, tűzhelyen nem. Ez a recept viszont a tofuról szól, amit fokhagymával és kápia paprikával készítettem. Magában is jó nasinak… annyira finom! Mi rizzsel és lilakáposzta salátával ettük! Fenséges volt! Ropogós pirított tofu kápia paprikával (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakácsrobot készülék   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 10 perc Főzési idő 20 perc Teljes idő 30 perc   Könnyen elkészíthető, gyors, ropogós tofu recept. Szerző: Zizi Recept típusa: főétel Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 4-6 főre Hozzávalók 2 csomag (300 g/­­csomag) natúr kemény tofu, felesleges víz kipréselve belőle, 1x1 cm-es kockákra vágva 1 db nagy kápia paprika, kisebb darabokra vágva 4 gerezd fokhagyma, felaprítva 1 evőkanál kókuszzsír só feketebors Elkészítés Tegyünk a Smartchef készülékbe fél evőkanál kókuszzsírt, adjuk hozzá a felkockázott tofu és kápia paprika felét. Válasszuk ki a barnít (BROWN) programot, majd a START gombot megnyomva, indítsuk el a programot. A készülék tetejét hagyjuk nyitva. Öt perc eltelte után adjuk hozzá a felaprított fokhagyma felét és sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint. Kevergessük át, hogy a tofu és a paprika mindenhol jól megpiruljon. Ha lejárt a program, kanalazzuk ki az elkészült tofut, paprikát, majd a maradék alapanyagokból készítsük el a második adagot ugyanígy. Azért van szükség arra, hogy két részletben csináljuk, hogy a tofu kockák és a kápia paprika is jól meg tudjanak pirulni minden oldalukon. Jegyzetek Ha nincs Smartchef készüléke valakinek, akkor az ételt serpenyőben közepes láng felett is el tudja készíteni. 3.5.3229 A ropogós, pirított tofu elkészítéséről videó is készült...

Kókuszjoghurt (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakács robot készülék

2017. december 1. Zizi kalandjai 

Kókuszjoghurt (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakács robot készülék Korábbi bejegyzésben írtam, hogy azon szerencsés 12 személy közé kerültem, akiket kiválasztottak, hogy teszteljék a Smartchef szakács robot készüléket. Első receptként egy “lassú főzés” (slow cooking) programmal főzött babgulyás receptjét hoztam nektek, most pedig egy nagyon egyszerű laktózmentes, vegán kókuszjoghurt receptjét. Soha nem voltam nagy joghurt evő, magában nem igazán ettem, amikor még húsevő vagy vegetáriánus voltam. Most sem kívánom magát a joghurtot, viszont jól esik néha reggelire a granolát ezzel enni, vagy pedig a turmixba tenni, hogy növeljük a krémes ital tápértékét egy kis probiotikummal. A Smartchef segítségével nagyon leegyszerűsödik a joghurt készítés. Persze ne számítson senki olyan sűrű joghurtra, mint a tehéntejes változatnál… ez inkább lesz egy olyan ivójoghurt állagú, mint sűrű. Kétszer kétféleképpen készítettem… először csak kókusztejet és probiotikumot raktam bele – folyékony lett a joghurt, az íze viszont kellemesen savanykás, nagyon enyhén kókusz ízű. Második alkalommal már tettem bele sűrítőanyagot – nyílgyökérlisztet – és egy kevés agavészirupot, hogy a baciknak legyen mit enniük (vagyis az édesítőszer nem a joghurt édesítésére szolgál). Csak egy nagyon kicsivel lett sűrűbb a joghurt állaga, de ízre ugyanolyan finom lett. Elképzelhető, hogy ha a receptben megadott nyílgyökérliszt mennyiségét növeljük, akkor még sűrűbb lesz a joghurt! A joghurt készítéséhez probiotikumot itt tudtok beszerezni. Kókuszjoghurt (laktózmentes, gluténmentes, vegán) + Smartchef szakács robot készülék   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 5 perc Főzési idő 8 óra Teljes idő 8 óra 5 perc   Nagyon finom, krémes, folyékony állagú, enyhén kókusz ízű, vegán joghurt! Szerző: Zizi Recept típusa: reggeli, joghurt, ital Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 1 liter Hozzávalók 1 liter kókusztej ⅓ része egy ilyen probiotikum kapszulának 3 teáskanál nyílgyökérliszt 1 teáskanál agavé szirup Elkészítés Öntsünk minden hozzávalót a Smartchef edényébe. Válasszuk ki a joghurt (YOGHURT) programot, majd a START gombot megnyomva, indítsuk el a programot. A készülék tetejét végig tartsuk lecsukva. Ez a program 8 órán át keresztül készíti a joghurtot 39C fokon. Ha a joghurt elkészült, töltsük át egy üvegbe. Hűtőben tartva egy hétig eláll. Jegyzetek Aroy-D márkájú kókusztejet használtam, ami krémes tejszín állagú, nagyon jól lehet dolgozni vele, kiváló lett a joghurt íze. Ázsiai, keleti fűszeres boltokban és webshopokban szerezhető be. A joghurt elkészíthető nyílgyökérliszt és agavészirup hozzáadása nélkül is, akkor még hígabb lesz az állaga (ivójoghurt). A vegán probiotikum kapszula itt szerezhető be. Granola recepteket itt találtok. Kókuszjoghurtot az is tud készíteni, akinek nincsen Smartchef készüléke. Receptet találtok a Mit eszik a vega gyerek? című szakácskönyvemben. 3.5.3229 A kókuszjoghurt elkészítéséről videó is készült...

Az ötödik születésnapi torta (laktózmentes, vegán) + Erdő Ajándéka Erdei Iskola (videó) + kedvezménykupon

2018. június 11. Zizi kalandjai 

Az évek csak úgy repülnek... valaki szándékosan felgyorsítja az időt? Ha igen, felszólítom, hogy hagyja abba és inkább lassítsa! Tényleg most volt még január eleje, amikor Ákos kettő éves lett, megünnepeltük a szülinapját a hideg télben, majd eltelt azóta szinte fél év! Mikor? Hogyan? Egy meleg tavaszi napon pedig Ádi öt éves lett. Az ő szülinapja jó időre esik, így könnyebb programot... Source

Paradicsomos-karamellizált hagymás-kapros quiche (laktózmentes, vegán)

2018. június 1. Zizi kalandjai 

Ezt a quiche-t a legutóbbi Vegán családi ebédek és vacsorák kurzuson készítettük el. Olyan sikere volt, meg azóta akik látták a képet róla, kérik a receptet. Nóri még egy csodás videót is készített a kurzusról, amely jól átadja a hangulatát az eseménynek (Ildi is készített már videót az egyik főzőkurzusomról, azt itt tudjátok megnézni). Ez a quiche Caitlin receptje (nézzétek meg a... Source

epres tofukrém

2018. május 6. Beautilicious 

epres tofukrémNagyon finom, nagyon egyszerű, és nagyon mentes. Egy igazán hűsítő cukor, glutén, és laktózmentes vegán finomság.  Hozzávalók - 300gr tofu - 150gr eper - 100ml kókusztej - Ízlés szerint lehet kókuszreszelék, kakaópor, mandula, mogyoró ( ez csak rajtad múlik) Nincs más dolgod, mint ezeket összeturmixolni, hűtőbe tenni, és megenni. :D

Epres csokoládés “sajttorta” (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. április 18. Zizi kalandjai 

Hosszú időre eltűntem, mert egy vírusos felsőlégúti megbetegedés ledöntött a lábamról három hétre! Még életemben nem voltam három hétig beteg. A betegség magával hozta, hogy kevesebbet ettem, nem volt nagy étvágyam és a social mediatól is elment a kedvem. Minimálisat pötyögtem a telefonomon, néhány fontos emailre válaszoltam, de a laptopomat nem nyitottam ki. Jól esett távol lenni a... Source

Retro ebéd a nagyinál – Régimódi paradicsomleves (laktózmentes, vegán)

2018. február 26. Zizi kalandjai 

Retro ebéd a nagyinál, vagyis anyukámnál, csak ő ugye már a nagyija Ádinak és Ákinak. Két hete szünet volt az oviban, így elmentünk Szegedre kicsit vakációzni. Ilyenkor többnyire anyukám főz vegán ételeket, persze szoktunk kérni is, főleg olyanokat, amiket én kevésbé csinálok (mákos nudli, fánk). A nagyit mindig meg lehet fűzni ilyen finomságok főzésére. Még a lábas is retro...... Source

Édesburgonya-tofu-leveleskel curry (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. február 13. Zizi kalandjai 

Az utóbbi időben elhatalmasodtak nálunk a curryk, mármint sokféle curry étel. Nagyon egyszerű az elkészítésük, változatosak, színesek és nagyon finomak. Curryt általában (eddig) valamilyen zöldséggel vagy zöldségekkel és egy fajta hüvelyessel (csicseriborsó, vöröslencse) készítettem, de most kipróbáltam zöldségekkel és tofuval. Fenséges lett. Ez az az étel, amit nem lehet elrontani. Legyünk haladó... Source

3 hozzávalós földimogyorós energia golyók (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. január 20. Zizi kalandjai 

Egy villámgyors snack ötlet a hétvégére, amihez tényleg csak három alapanyagra van szükségünk és pillanatok alatt elkészül, a hétvégére pedig el vagyunk látva nassolnivalóval. Imádták a fiúk miközben összegyúrtuk, kóstolgatták (ahogyan mindent szoktak főzés közben), aztán falatoztak a golyókból párat uzsonnára. A golyók fő hozzávalója natúr földimogyoróvaj, ehhez jön kókuszliszt és egy kis... Source

Zöldfűszeres tahinis quinoával töltött sült gomba (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2018. január 9. Zizi kalandjai 

Remélem mindenkinek jól indult a 2018-as éve. Mi még csak most rázódunk vissza a hétköznapokba, Ádinak tegnap kezdődött a hosszú téli szünet után az ovi. A karácsonyfa is áll még, imádjuk a fényét, nehéz lesz tőle megválni. A blog is kezd velem együtt magához térni. Nagyon sok minden van a fejemben, amit idén szeretnék megosztani veletek, csak rendezni kell még a gondolataimat. Sok poszt már most... Source

Karácsonyi granola + narancsos testradír (vegán ajándékok sajátkezűleg)

2017. december 19. Zizi kalandjai 

Karácsonyi granola + narancsos testradír (vegán ajándékok sajátkezűleg) Csapó Ildi bloggertársammal, a Greenway Design írójával az az ötletünk támadt, hogy kitalálunk két hasznos, kedves vagy éppenséggel finom és ízletes vegán ajándékot, amellyel szívesen lepjük meg szeretteinket és Nektek is hasznos tippeket adhatunk így a véghajrában. Az egyik recept, egy általam készített karácsonyi granola, a másik recept pedig, egy Ildi által készített narancsos testradír, ami az ehető kencék kategóriába tartozik. Olyan natúrkozmetikum, ami teljesen természetes összetevőkből áll, fantasztikus az illata és egy nehéz nap végén vagy éppen a karácsonyi pihenés alatt igazi relaxáló kényeztetést nyújt a használata. Bevallom a gyerekek mellett kevésbé vagyok aktív gasztro ajándék készítő, de azért néhány aprósággal idén is készülni fogok a családtagoknak, néhány közeli barátnak. A granola (ropogós reggeli müzli, amit tehetünk a kásánkra, szórhatjuk a turmixunkra, tehetjük kókusz- vagy szójajoghurtba vagy növényi tejbe) nagyon nagy sláger nálunk és a gyerekkel együtt készítve sem fog (talán) felfordulni a konyha az elkészítésekor! Összekeverjük a hozzávalókat, tepsire borítjuk, megpirítjuk a sütőben és már csomagolhatjuk is üvegbe vagy díszes (saját készítésű) tasakba. Az ajándékozott biztosan értékelni fogja, hogy saját magunk készítettünk valamit, ami ráadásul nagyon finom is. Ebben a karácsonyi granolában a fűszereké és a színeké a főszerep. A piros színt az aszalt áfonya adja, a fehéret a kókuszchips, a zöldet pedig a pisztácia. A fűszerek pedig őrölt gyömbér, fahéj, szegfűszeg és szerecsendió. Teljesen karácsony illat lesz a konyhánkban, amikor készítjük. Karácsonyi granola (laktózmentes, gluténmentes, vegán )   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 10 perc Főzési idő 20 perc Teljes idő 30 perc   Ropogós, fűszeres granola. Kiváló reggelire vagy délutáni nasinak és karácsonyra ajándékba! Szerző: Zizi Recept típusa: snack, reggeli, granola Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 6 főre Hozzávalók 4 bögre aprószemű gluténmentes zabpehely 1 bögre dió, durvára aprítva 1 bögre mandula, durvára aprítva 1 bögre napraforgómag ½ bögre tökmag ½ bögre kókuszreszelék 4 evőkanál extra szűz kókuszzsír, olvasztva 4 evőkanál juharszirup 3 evőkanál chia mag 1 teáskanál őrölt gyömbér 1 teáskanál őrölt fahéj ½ teáskanál őrölt vanília ½ teáskanál őrölt szegfűszeg ¼ teáskanál őrölt szerecsendió ½ bögre sós vagy natúr pisztácia, durvára aprítva, sütés után hozzáadva ½ bögre aszalt vörösáfonya, sütés után hozzáadva ½ bögre kókuszchips, sütés után hozzáadva Elkészítés Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Egy tálban keverjük össze a száraz alapanyagokat: zabpehely, dió, mandula, napraforgómag, tökmag, kókuszreszelék, chia mag, őrölt gyömbér, őrölt fahéj, vanília, szegfűszeg és szerecsendió. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: a kókuszzsírt és a juharszirupot. Ezt a nedves keveréket adjuk a szárazhoz és jól keverjük el, hogy a kókuszzsír és a juharszirup mindenhol befedjék (érintsék) a magokat. Borítsuk rá a tepsire és kanállal egyengessük el, hogy mindenhova egyformán jusson. Süssük kb. 10-12 percig, keverjük át, majd süssük újabb 10 percig, amíg aranybarna lesz (ellenőrizzük folyamatosan, mert sütő függő, hogy milyen hamar lesz kész). Ha kihűlt, keverjük hozzá a pisztáciát, a vörösáfonyát és a kókuszchipszet is. Üvegben/­­dobozban tartva hetekig eláll. Bár nem fog addig tartani, ezt garantálom! Jegyzetek A recepthez használt bögre 250 ml-es. Ha nincs juharszirupunk, helyettesíthetjük agavé- vagy rizssziruppal. A juharszirupot el is hagyhatjuk, így teljesen cukormentes lesz a granola. 3.5.3229 És íme a csodás vegán narancsos testradír, amit Ildi készített nektek… A receptért és csomagolási ötletekért kattintsatok át ide.

Almás pite (laktózmentes, vegán)

2017. december 1. Zizi kalandjai 

Almás pite (laktózmentes, vegán) Olyan népszerű lett a közösségi média felületeken megosztott almás pite fotója és többen követeltétek a fotó hatására a receptet, így gondoltam, hogy megosztom veletek itt a blogon. Annyira, de annyira egyszerű a recept és olyan gyorsan készen van egy kis trükknek köszönhetően, a látvány pedig levesz mindenkit a lábáról. Mentsétek el a receptet, mert karácsonykor szerintem jól fog mutatni egy ilyen desszert az asztalon. A recept gyorsaságának a titka a Tante Fanny édes linzertészta. Ennek köszönhetően készül el nagyon gyorsan! A jó hír, hogy a tészta vegán, így vegánok és laktózérzékenyek is használhatják sütemények készítéséhez. Sajnos a Tante Fannynak nem minden tésztája kapható minden szupermarketben (weboldalon meg tudjátok nézni, hogy ez az édes linzertészta például hol szerezhető be). Érdemes a tésztából kettőt beszerezni, ha szeretnétek szép mintákat is szaggatni a pite tetejére. Attól függően, hogy mekkora formába teszitek, lehet, hogy egy csomag tészta elég lesz a pite aljának és tetejének elkészítésére is, de ha nagyobb formába teszitek, akkor szükség lesz a második csomagra is. A megmaradt tésztából pedig szaggathattok különböző formákat, süssétek meg és kekszként megehetitek, akár úgy is, hogy két kekszet lekvárral ragasztotok össze. Almás pite (laktózmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 10 perc Főzési idő 20 perc Teljes idő 30 perc   Villámgyorsan elkészülő, finom almás pite. Szerző: Zizi Recept típusa: sütemény Konyha: vegán Adag/­­mennyiség: 4-6 főre Hozzávalók 1 vagy 2 csomag Tante Fanny édes linzertészta 2-3 db alma, kimagozva, vékony szeletekre vágva őrölt fahéj őrölt vanília szeletelt mandula frissen facsart citromlé agavé szirup (opcionális) kókuszolaj Elkészítés A sütőt melegítsük elő 180C fokra. Az almaszeleteket locsoljuk meg egy kevés citromlével, hogy ne barnuljanak meg. Kinyújtjuk a tésztát és beletesszük egy kerek kiolajozott, sütőpapírral bélelt pite formába. A tészta szélét, ha túl nagy és kilóg a formából, akkor vágjuk le. A tésztát villával szurkáljuk meg néhány helyen. Betesszük a sütőbe és 10-15 percen keresztül elősütjük úgy, hogy sütőpapírt teszünk a tésztára és valami nehezéket a sütőpapírra (száraz lencsét vagy babot), hogy a tészta ne emelkedjen fel. Ha félig megsült a tészta, kivesszük a sütőből és az almaszeleteket szépen körbe rátesszük a tésztára, megszórjuk fahéjjal, vaníliával, egy kevés agavésziruppal és szeletelt mandulával. A maradék tésztából (vagy ha nem maradt, akkor egy új csomagot felbontva) csillag formákat szaggatunk rá. Tegyük vissza a sütőbe és légkeveréses programom 180C fokon süssük kb. 20-25 percen keresztül, amíg a teteje is enyhén megbarnul és az almák elkezdenek megpuhulni, kicsit levet ereszteni. Jegyzetek Az agavé szirup el is hagyható, mert a linzertészta be van édesítve, az almák pedig édesek, tehát anélkül is nagyon finom. Az almaszeletek tetejére a szeletelt mandulán kívül aprított diót is tehetünk. 3.5.3229

Lilakáposzta saláta miso-tahini öntettel (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. november 28. Zizi kalandjai 

Lilakáposzta saláta miso-tahini öntettel (laktózmentes, gluténmentes, vegán) Ebben a hideg, borús téli időben csodásan mutat ez a lilakáposzta saláta, ugye? A lilakáposzta egy kicsit mellőzött zöldség szerintem. Megpároljuk és nagyjából ennyi. Pedig tök jól lehet sütni tepsiben zöldségekkel, lehet belőle fasírtot is csinálni vagy krémlevest főzni. Igyekszem én is többet beiktatni az étrendünkbe, mert a jótékony hatása kiváló a szervezetünkre. Tudtátok, hogy a lilakáposzta akár 6-8-szor is több C-vitamint tartalmaz, mint a fehérkáposzta? Található még benne kálium, kálcium, foszfor, vas, jód, kén, valamint A-, B-, és U-vitamin, hihetetlenül erősíti az immunrendszert. A legtöbb értékes vitamintartalmát salátaként fogyasztva vihetjük be a szervezetünkbe. Télen érdemes csíraként is fogyasztani, ugyanis a lilakáposzta csíra a szervezet számára valóságos vitaminbombaként szolgál. “Nyersen fogyasztva, igazi gyógyszer az emésztés számára. Azok, akik gyomorproblémákkal küzdenek, fogyasszanak minél több vöröskáposztát, mivel segíti a bélműködést, és tisztítja a beleket. A friss zöldség ugyanakkor az izmok egészségéért és az idegrendszer karbantartásáért is felelős. Összetevőinek köszönhetően, serkenti a központi idegrendszer sejtjeinek működését, a fitohormonokat, amelyek felgyorsítják a szervezet regenerálódási folyamatait, és küzd a fáradtság ellen is.” (Forrás: innen). Mielőtt ezt a sok infót megtudtam volna róla már elhatároztam, hogy salátát fogok csinálni belőle. Nem akartam szeletelni, mert az a gyerekeknek nehezebben fogyasztható, meg túl sokat kell rágni, ezért úgy döntöttem, hogy robotgépben aprítom fel nagyon kis darabkákra, így könnyebben lesz ehető. Adtam hozzá aprított újhagymát, az i-re a pontot pedig maga az öntet tette fel. Került bele tahini, miso paszta, narancslé és egy kevés gyömbér (tényleg kevés, hogy ne legyen csípős a gyerekeknek). Kiváló saláta előételnek, köretnek és a karácsonyi asztalra is el tudom képzelni a párolt káposzta helyett. Nagyon gyorsan elkészül, próbáljátok ki! Lilakáposzta saláta miso-tahini öntettel (laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 5 perc Főzési idő 10 perc Teljes idő 15 perc   Gyorsan elkészülő, finom, csodaszép színű saláta. Szerző: Zizi Recept típusa: saláta Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 4-6 főre Hozzávalók ½ fej (kb. 400 g) lilakáposzta 2 szál újhagyma, felaprítva 1 kis darabka gyömbér, meghámozva 2 evőkanál frissen facsart narancslé 2 evőkanál fehér miso paszta 2 evőkanál tahini kb. 60 ml víz Elkészítés Tegyük a robotgépbe a lilakáposztát néhány darabba vágva. Dolgoztassuk a robotgépet addig, amíg egészen kicsire aprítja. Borítsuk egy nagy tálba a felaprított káposztát és tegyük félre. Egy tálkába tegyük a tahinit, a narancslevet, a miso pasztát és reszeljük bele a gyömbért. Jól keverjük el. Lassan kezdjük hozzáönteni a vizet, hogy jól folyó öntetet kapjunk. Adjuk a felaprított újhagymát a káposztához, locsoljuk meg az öntettel és tálaljuk azonnal. 3.5.3229 Mi így ettük: pirított kápia paprikás tofuval (jövök ennek a receptjével) és rizzsel + a lilakáposzta saláta meglocsolva az önettel… fenséges fogás!


Az összes 'laktózmentes' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!