Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
3 kreatív recept a Vegajó legfinomabb alapanyagaival, amiket az egész család imádni fog
Vegán, mindenmentes kókuszgolyó
Lasagna vöröslencse raguval és fokhagymás spenóttal (vegetáriánus)
Komplett vegán karácsonyi menü: ünnepi ételek növényi alapon
nádcukor receptek
Kókuszos banánkenyér
2024. augusztus 10. Vegán receptek Tőlünk Nektek
Anna finomsága Hozzávalók: - Két nagy érett banán ( vagy három kicsi) - 1 bögre almalé és rízstej vegyesen - 1/2 bögre olaj - 1 bögre nádcukor+ 1 csomag vaniliás cukor - 1 kk fahéj, vagy mézeskalács fűszer - 2 bögre liszt - 1 bögre kókuszliszt - 1 csomag sütőpor - 1 csipet só Elkészítés: - Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. - A banánokat törd össze villával, majd öntsd rá az almalevet, az olajat, a cukrot és a fahéjat. Keverd össze és tedd félre. - Másik tálba a kétféle liszt, es a sütőpor és a só összekever. - A nedves összetevőket a szárazhoz adni, lassan emelgetve, különben összesik(!) Sűrű főzelék állagúnak kell lennie. - Sütőpapírral bélelt formába csurgasd bele a masszát. - Lazán borítsd le sütőpapírral. - Süsd 50 percig, csak az utolsó 5 percben vedd le a sütőpapírt a tetejéről. A végén a rácson hagyd kihülni, miután kivetted a formából. TIPP: Kókuszliszt helyett darált/ tört diót is használhatsz, a tetejére szilva is kerülhet. Jó étvágyat!
Rózsavizes limonádé
2024. július 19. Élj harmóniában
Rózsavizes limonádé Már hetek óta folyamatosan meleg van és ahogyan ma kortyolgattam a rózsavízes limonádémat és éreztem a kellemes hűsítő, nyugató hatását, arra gondoltam gyorsan kiteszem a receptet Nektek a blogra. A rózsavízről és hatásairól egy korábbi bejegyzésben már írtam. Itt olvashatod. Ez a rózsavizes limonádé szuper jól enyhíti a nyári felhevült állapotot, türelmetlenséget, ingerlékenységet. Tetsi szinten pedig kedvezően hat az emésztőrendszerben lévő túl sok hőre, gyulladásokra. Hozzávalók: 2 csésze víz (lehetőleg forrásvízet használj)1 tk nyers nádcukor 1/2 tk rózsavíz 1/8 egész lime vagy ha nincs akkor citrom Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A hozzávalókat csak keverd össze és már ihatod is. Egészségedre :) szeretettel Kati #nyár #hűsítő #űjurvédikus #rózsavizes #rózsavíz #limonádé #pitta #recept
Gyors, élesztőmentes rusztikus zsemle
2024. június 18. Élj harmóniában
A féjrem nagyon szereti a pékárúkat. Így gyakran készítek szemléket. Lévén az élesztőt nem szeretem, így a zsemléket leggyakrabban sütőporral szoktam készíteni. Ha kerülni szeretnéd az élesztőt és szeretnél gyorsan készíteni egészséges zsemléket a családodnak ezt a receptet imádni fogod. Gyors, élesztőmentes rusztikus zsemle Hozzávalók - 35 dkg liszt (150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt és 200 g finom tönkölybúzaliszt 650-es) - 1 tk só - 1 zacskó sütőpor - csipet nádcukor - 2 ek. napraforgóolaj - 0,5 dl víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A száraz hozzávalókat egy tálba keverd össze, majd a közepébe öntsd bele a vízet és az olajat. Kezd el összedolgozni a tésztát, nem kell túl sokat gyúrni csak összeálljon. (a tészta legyen lágy, de ne ragacsos) Formázz belőle szemlket és tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Azonnal teheted a sütőbe, nem kell várni. 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg - amíg szépen pirulni kezd a teteje és átsül. (kb 30 perc) . Én kicsit mindig másképpen készítem, szeretem a dolgokat változatosan:). Ezt a receptet kedved szerint variálhatod, kísérletezhetsz különböző lisztekkel, magvakkal. Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/ajurveda-eletmodtanfolyam Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok :) szeretettel: Kati
Paradicsomos karfiol subji - indiai zöldséges főétel
2023. november 24. Élj harmóniában
A paradicsmosszószos ételeket a legtöbben nagyon kedvelik, ez a zöldséges étel nagy kedvence a jóga elvonulásoknak. Amikor beköszöntenek a hidegebb évszakok, akkor ezen zöldséges étel minden összetevőjéhez könnyedén hozzá lehet jutni. Karfiol szinte egész évben elérhető és a paradicsomszósz, ugyan nem frisen, de könnyedén hozzá lehet jutni minden évszakban - a Müller, DM és Rossman is tart bio paradicsomszószt. A karfiol és a paradicsom áldásos hatásairól a blogon olvashatsz. Paradicsomos karfiol subji Hozzávalók: - 1 fej karfiol - 2 doboz paradicsomkonzerv - 1 tk. feketemustármag - 1 tk.őrölt koriander - 1/2 tk. őrölt római kömény - 1/2 tk. kurkuma - 1 tk. só - 1 ek. teljes értékű nádcukor - 2 szárított chili elmorzsolva - 1 csésze víz - 2 ek. ghí (vegán változatban kókuszzsír ) A karfiolt szedd rózsáira és mosd meg. Majd vágd apróbb darabokra ha szükséges Hevítsd fel egy edényben a ghít és először tedd bele a feketemustármagot - fedd le, mert a mustármagok amikor kipattognak könnyen elkezdenek kiugrálni az edényből:). Amikor már nem hallod a pattogó hangokat akkor tedd hozzá koriandert, római köményt, kurkumát, chilit és keverd meg. Majd add hozzá a paradicsomszószt és egy csésze vízet. Forrald fel, majd tedd hozzá a karfiolt. Addig főzd amíg a karfiol megpuhul. Tálald baszmati rizzsel vagy bármilyen más gabonával (kusz-kusz, quinoa, polenta vagy Chapatival , purival. Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:) Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok hozzá:) szeretettel Kati #karfiol #karfiolos #recept #vegetáriánus #vegán #gluténmentes #tejmentes #szabdzsi #subji #paradicsomszószos
Nyári meggyleves, főzés nélkül
A gyümölcsleves vagy meggyleves számomra egy problémás étel. Azért, mert nagyon szeretem, de aztán elkészítem és még fél napot kell várni, hogy kihűljön, márpedig nyáron a behűtött gyümölcsleves az igazi. Ebből aztán elegem lett, gondoltam egyet és csináltam egy főzés nélküli, nyári változatot, amit elég csak egy órára a hűtőbe tenni. Hozzávalók: 40 dkg magozott meggy 5 dl kefír 4 ek nádcukor (vagy más édesítőszer) A meggy felét a kefírrel és a nádcukorral krémesre turmixoljuk. Ha túl sűrű, egy kevés vízzel higítjuk. Jól lehűtjük, tálalásnál pedig a megmaradt meggyből teszünk a turmixolt levesbe. Kedvünk szerint ízesíthetjük egy csipet őrölt fahéjjal vagy frissen reszelt citromhéjjal.
Vegán répatorta
2023. április 7. Élj harmóniában
A répatorta nagy népszerűségnek örvend, mert nem csak finom, de egy egészségesebb édesség - lévén az összetevők között reszelt répa, aszalt gyümölcs és valamilyen mag szerepel. Én tönkölybúzaliszttel szoktam készíteni, de helyette használhatsz teljeskiörlésű és finom búzalisztet is. A mandula helyett használhatsz diót is. Vegán réptatorta Hozzávalók 1,5 csésze tejeskiörlésű tönkölybúzaliszt 1,5 csésze tönköly finomliszt 1 csésze teljes értékű nádcukor 1 csg sütőpor 1 tk. szódabikarbóna 1 tk. fahéj 1 tk. kadmamom 1 tk. gyömbérpor 1 tk. örölt szegfűszeg 1 tk. vanília vagy ízlés szerint 1 csipet só 2/3 csésze naprafogóolaj vagy kókuszolaj 1,5 - 2 csésze víz 1 csésze mazsola 20 dkg pucolt sárgarépa 10 dkg mandula Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:) A répákat reszeld le durvára vagy aprítsd fel apróra. A mandulát is daráld le picit durvábbra. Készíts elő egy tortaformát - kend ki és lisztezd ki vagy tegyél bele sütőpapírt. Keverd össze egy tálba a liszteket, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket. Majd add hozzá az olajat és a vizet, keverd el. A vizet fokozatosan add hozzá, figyeld, hogy a tészta ne legyen folyós. Tedd hozzá a sárgarépát, mandulát és a mazsolát. A keveréket öntsd a sütőformába és 180 fokra előmelegített sütőben süsd készre kb. 35-40 perc. Ha kihült tehetsz mázat is a tetejére porcukorból és citromléből. Én nem szoktam, mert csak felesleges cukor:) Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó étvágyat:) szeretettel Kati
Vegán bögrés mákos (almás-répás)
Adj te is élményt karácsonyi ajándékba. :) Ha szeretnél meglepni valakit egy főzőtanfolyammal , akkor foglald le gyorsan a helyet, mert az év eleji dátumok nagyon gyorsan betelnek. Van az a bizonyos két iskola: a mérlegesek meg a bögrések. Te vajon hova tartozol? Persze, aztán sose lehet tudni, simán előfordulhat, hogy nem marad választási lehetősége az embernek, mert mondjuk elromlik a konyhai mérleg, vagy csak egyszerűen kimerül benne az elem. Bármikor becsúszhat ilyesmi, mit lehet tudni. ;) Na, akkor majd előveszem újra ezt a receptet, és meregetek szépen mindent a bögrémmel. (szigorúan ugyanazzal mindent, úgyis egy helyre megy!) De addig mégis inkább számolgatom a grammokat. Elnézést, nekem ilyen az agyam! Ez van. De a vészhelyzetekre is jó felkészülni. :’D :’D :’D A lényeg: a süti jó! Hozzávalók egy kis sütőtálhoz - két bögre liszt (300 g) - egy bögre darált mák (200 g) - fél bögre nádcukor (100 g) - 1 zacskó sütőpor - fél bögre reszelt répa (100 g) - fél bögre reszelt alma (100 g) - 1 mk só - 1,5 bögre növényi tej (300 ml) - 2/3 bögre olívaolaj (100 g) Elkészítés - Vegyél elő egy keverőtálat, amiben kényelmesen tudsz dolgozni. Szórd bele a lisztet, a mákot, a sót, a cukrot és a sütőport, és jól forgasd össze. - Keverd bele a bele reszelt répát és reszelt almát. - Utoljára jöjjön a növényi tej és az olaj. - Töltsd át sütőpapírral bélelt formába és süsd 200 fokon 25 percet. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 40 perc Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi tejtermékek Görög vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Ez egy vegán recept volt. :) Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. The post Vegán bögrés mákos (almás-répás) first appeared on Kertkonyha.
Máktorta gránátalmával
2020. november 10. Mindennapi ételeink
Nagyon finom, próbáljátok ki. Nálunk a gyermekek sajnos csak így, süteményben eszik meg a mákot. Bejglibe vagy palacsintába töltve, vagy tortaként. Mivel kisfiúnk "tejfölmániás", ezért született meg egy ilyen verzió: a tetején vegán, édesített tejföllel és gránátalmával. Hozzávalók: 20 dkg tönkölyliszt 10 dkg darált mák 5 dkg kókuszolaj 10 dkg nádcukor 1 csomag sütőpor 1 bögre meleg víz -- Dr Oetker vegán tejföl juharszirup vagy méz tetszés szerinti gyümölcs Elkészítés: A száraz és a nedves hozzávalókat is külön-külön összekeverjük, majd egymással vegyítve csomómentesre kikeverjük. Olajjal kikent, lisztezett tepsibe folyatjuk, majd 180 fokon kb 40 perc alatt kisütjük. Amikor kihűlt, megkenjük a tetejét előzetesen édesítő sziruppal vagy mézzel kikevert tejföllel. Megszórjuk gyümölccsel és tálaljuk.
Karobos csiga
2020. július 7. Mindennapi ételeink
A gyerekek agyon szeretik a csiga alakú dolgokat :-D Lehet fahéjas, mákos, vaníliás, vagy gabonakolbászos, pizzás. Ez most karobbal készült. Hozzávalók: 40 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt 10 dkg -nyi olaj 2 dl növényi tej 2 dkg élesztő 15 dkg barnacukor -- 15 dkg margarin 2 ek. karob 10 dkg nádcukor Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 1 órát langyos helyen letakarva pihentetjük. Eközben a karobot, cukrot és margarint összekeverjük. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, majd megkenjük, felcsavarjuk és szeleteket vágunk belőle. 180 fokon kb 20 perc alatt összesütjük.
Almás-fahéjas süti
2020. május 9. Vegán receptek Tőlünk Nektek
Adri receptje: 1/2 kg fehér tönkölyliszt 3,3 dl langyos növényi tej 3 ek étolaj 2 ek nádcukor 1/2 ek só 2,5 dkg kocka élesztő 2 tepsi kikenéséhez összesen 10 dkg növényi margarin (nem tévedés!) [...] Bővebben!
Vegán tönköly kalács
Hozzávalók: 40 dkg fehér tönköly liszt 2,5 dl növényi tej 1/2 citrom leve és reszelt héja 1 dl kókusz olaj 6 dkg barna nádcukor maroknyi mazsola (elhagyható) 2-3 evőkanál méz vagy juhar szirup 2,5 dkg élesztő A lisztet összekeverjük a cukorral, majd a közepébe lyukat csinálunk. A mazsolát alaposan megmossuk és kevés vízbe beáztatjuk. A növényi tejet langyosítjuk, majd beleszórjuk az élesztőt, csomómentesre keverjük, majd beleöntjük a liszt közepébe, picit összedolgozzuk az élesztőt a cukros liszttel, hozzáadjuk a kókusz olajat, mazsolát a citrom levet és héját. Alaposan kézzel összedolgozzuk, addig amíg el válik az edény falától. Letakarjuk és kb.30 percig kelesztjük, majd kiolajozzuk a formát és belehelyezzük a tésztát, akár fonhatjuk is. A formában is kelesztjük, meleg helyen, letakarva 20-25 percig. Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük. Az első 10 percnél hagyjuk a 200 fokot, majd levesszük 170 fokra és további 25-30 percig sütjük Miután megsült, kivesszük és a tetejét megkenjük a mézzel, vagy sziruppal,megszórhatjuk a barna nádcukorral. Langyosan isteni, sosem bírom kivárni, hogy teljesen kihűljön, habár igazán csak akkor szeletelhető szépen!
Gyömbéres paradicsomcsatni
Hozzávalók: 80 dkg paradicsom 3 ek olaj 1 kk fekete mustármag 3 kk felezett, hántolt urad dál 1,5 ek reszelt friss gyömbér 6 currylevél 5-6 apró száraz csili (ízlés szerint) 1 kk só 10 dkg nádcukor A paradicsomot pépesítjük - ennek legegyszerűbb módja, ha nagylyukú reszelőn lereszeljük. Ha nincs...
Vegán somlói
Recept bátraknak Ezt azoknak, akik nem riadnak vissza egy recepttől, ha az több, mint három lépésből áll. No, meg azoknak, akik valami megveszekedett finomat akarnak enni. Vegánul. :) Aratni fogtok! u.i. Amúgy az elkészítés SOKKAL egyszerűbb, mint a leírása. ;) Ne csüggedj, meglátod, megéri! Lesz három piskótalapod, három krémed, ezeket rétegesen lerakod, hagyod összeérni, és tiéd a mennyország! Szóval, vegyél egy levegőt. Aztán elő három keverőtálat. :) Ez (háromszor) mindegyikbe tedd bele: - 50 g liszt - 20 g keményítő (1 ek) - 1 mk sütőpor - 1 mk szódabikarbóna - 40 g nádcukor 2 ek (a vaníliásba fehér) - 1 csipet vaníliapor Majd jöjjön a következő nedves rész mindhárom fajta tésztába. Jól keverd össze, aztán keverd vele simára a száraz lisztes keveréket. - 1 dl víz - 1 ek citromlé - 1 kk almaecet - 3 ek étolaj Eddig mind a három tálban ugyanaz van. Most jön az, az egyikből lesz kakaós, a másikból diós, a harmadikból meg vaníliás piskóta. Ezért fajtánként tegyél bele: - 10 g kakaó (1 ek) - 15 g dió - 2 csipet kurkuma, 1 csipet pirospaprika (igen! és semmi vész! Azért ne csípőset válassz.) A három tésztád kész, most süsd ki. Szükséged lesz három hasonló formára, és egy 180 fokos sütőre. 20 percet alatt jó. Közben készítsd el az önteteket. Ehhez megint három edény kell. Az egyikben forrald össze a szirupot: 100 ml vízben oldj fel 1 kk fehércukrot és reszeld bele a fél narancs héját. Finom illata lesz! :) Ha megvagy, zárd el, keverj el benne 1 mk rumaromát és takard le. A rumaroma helyett választhatsz igazi sütőrumot is, de fontos, hogy csínyján bánj mindkettővel. A rumtól max. jó kedvetek lesz, de a túltolt rumaroma nagyon el tudja rontani az édességeket. A második öntethez egyszerűen melegítsd össze a 90g étcsokit 50 ml növényi tejjel. A harmadik legyen a vaníliakrém. Ehhez 300 ml növényi tejben keverj el 12 g keményítőt, 50 g fehér cukrot és egy csomag vaníliás cukrot. Csavarj bele fél narancs levét és színezd meg szép sárgára 2 csipet kurkumával + 1 csipet pirospaprikával (nyugtatás ld. mint fenn). Most már csak a szórás hiányzik, ami legyen 100 g durvára tört dió és 75 g mazsola. A mazsolát 1 mk rumaromával ízesített vízbe áztasd be előtte. Az összeállítás van hátra. A jó az, hogy egyáltalán nem kell szépnek lennie. Rétegezd le az egészet, és a somlóid magától lesz majd döglesztő. Először a diós lapot a sütőformában szurkáld meg, vagdosd be, majd a szirup kb. harmadával locsold meg. Kend rá a vaníliakrém felét, szórd meg a dió és mazsola felével, öntsd rá a csokiöntet negyedét. Erre fektesd rá a csokis réteget, ezt is szurkáld meg, majd locsold meg a szirup másik harmadával. Kenegesd el rajta a vaníliakrém másik felét, szórd rá a maradék diót és mazsolát és kanazz még rá egy kis csokis öntet is. Most jön a vaníliás piskóta. Itt már tudod, mit kell csinálni. :) Ráteszed, megszurkálod, majd meglocsolod a maradék sziruppal. A többi már megy magától. Fontos, hogy letakard az egészet, majd egy éjszakára hűtőbe tedd. Ezalatt megtörténik a csoda, összeáll a somlóid, az ízek találkoznak, táncot járnak, minden együtt lesz a szádban harmóniában, meglásd. Másnap már csak egy evőkanállal ügyesen szaggasd ki egy szép tálba, csorgasd meg csokival, és ha igazi hedonista vagy, szerezz hozzá vegán tejszínhabot! Áldd meg magadat, amiért nem riadtál vissza a recept leírásától, végigvitted a művedet! Kínálj meg, akit tudsz, aztán söpörd be a bókokat! Na, dagad már a melled? :) Jó étvágyat! Elkészítési idő: abszolút nem érdekes ;) Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Vegán Szaloncukor-készítő Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood
Sárgabarackos mazsolás csatni (chutney)
2019. július 28. Élj harmóniában
A csatni (chuetney), ami feldobja az ételed, segíti az emésztést:) Édes, sós, csípős, savanyú mindez egyben:) Kiváló étvágycsináló, emésztést segítő és segít kiemelni az ételek ízét. Minden ételt élvezetesebbé tesz. Az ájurvéda és az indiai konyha szinte minden étkezéshez készít valamilyen csatnit. A csatnikat fogyaszthatod melegen vagy hidegen is. Sárgabarackos mazsolás csatni (chuetney) Már néhány chuetneyi receptet közzé tettem a blogon - Szilva csatni itt olvasható az Alma csatnit pedig itt találod , ez pedig egy finom paradicsom csatni. és egy nyári hűsítő friss kókuszos koriander csatni recetet is találsz a blogon Az idei Nyári Jóga Elvonuláson sárgabarackos csatnit készítettünk a paprika és cukkini pakorákhoz:) Minden jógatáborban a pakora a legnagyobb siker, ez idén sem volt máshogyan:) Pakora receptéjét itt találod. A sárgabarackos-mazsolás csatni hozzávalói 1 kg sárgabarack 2 ek. ghí (vegán változatban kókuszzsír) 3 ek. citromlé 1 dl víz 1 kis fahájrúd 1/2 tk. kalinji (fekete hagymamag) 1/2 ek finomra reszelt gyömbér 85 g mazsola 1/4 tk. só 1/8 tk. szárított, tört chili ha édesszájú vagy akkor 75 g teljes értékű barna nádcukor Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A barackot alaposan mosd meg, magozd ki és vágd vékony szeletekre. A ghít vagy olajat közepes lángon hevítsd fel. A forró zsiradékban tedd bele a fahéjrudat, kalinjit, gyömbért és a chilit. Picit pirítsd meg ( fél perc kb) add hozzá a többi alapanyagot és forrald fel. Majd mérsékelt lángon, folyamatosan kevergetve addig főzd, míg sűrű, fényes, mázas nem lesz. kb 30 perc Fogyaszthatod pakorával vagy bármilyen étel mellé. Melegen vagy hidegen tálalhatod, hűben tárolható néhány napig. Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati
Egészségmegőrzés novemberben - aktualitások
2023. november 4. Élj harmóniában
November van... sorra jönnek az ismerősök és a tanulóim néhányan puffadnak, nehezebben emésztenek vagy befeszült a nyakuk vagy éppen a derekuk fáj, vannak akinek száraz a bőrük, vannak akik szoronganak, rosszul alszanak, vagy köhögnek, folyik az orruk, megfáztak... Az ájruvéda több ezer éves tudással és tapasztalattal rendelkezik a világ működéséről és a környezeti hatásokról. Ha Te is megfigyeled a természetet novemberben a hőmérséklet jelentősen lecsökken, a hideg egyre tartósabban lesz jelen az életünkben, egyre erősödik a hideg szél, a hideg szeles napokat, nyirkos, esős napok váltják és sajnos a nappalok is egyre rövidebbek. A sötétség, a hideg és szél az emberi szervezetre is hatást gyakorol. A november a visszavonulás ideje a természetben és az emberek számára is. A hideg miatt egyre kevesebb időt töltünk a szabadban és eljön a beltéri tevékenységek ideje. Lehet, hogy érzed is, hogy Te is visszahúzódóbb vagy és jobban vágysz a meghitt, otthoni, családi légkörre, mint a zsúfolt helyekre. Jól fűtött, meleg otthonunk egy igazi védelem a téli hideg időjárásban. Az állandó fűtés miatt könnyen elfordulhat, hogy kiszárad a nyálkahártyánk és száraz köhögést, torok kaparást vagy éppen orrvérzést is tapasztalhatunk. A légutak védelmének érdekében érdemes figyelni a párásításra is. A párásítás mellett használhatsz légzést könnyítő vagy éppen hangulat javító illóolajokat is. Az időjárás változásai és az óraátállítás miatt, a bioritmusod is zavart szenved, fáradtabbnak érzheted magad. A szervezetednek, egy két hét szükséges, mire újra egyensúlyba kerül. Addig is kerüld az esti programokat, éjszakázást, túl sok tevékenységet, engedd meg a szervezetednek a pihenést, próbálj korán lefeküdni. Napközben ha süt a nap használd ki és sétálj a napsütésben. Ragadj meg minden alkalmat, hogy napfénnyel töltekezz. Egy olyan időszak kezdődik, hogy nem tudhatjuk mikor lesz a következő alkalom, amikor felhőmentesen süt a nap. Ahogy a természetben is láthatod, hogy a növények kiszáradnak, úgy a szárazság a szervezetedben is megnyilvánul. A bőr és az izmok vérellátása csökken, így a bőröd kicsit összehúzódik, kiszárad és az izmokban is feszültség keletkezik. A vér ahogy visszahúzódik a tested belseje felé, a kezek és a lábak hidegebbé válnak és a gyomorban viszont erősebb lesz a vérellátás, ami erősebb étvágyat eredményez. Ne most kezdj fogyókúrázni:) Annak érdekében, hogy télre védekező zsírréteget tudj növeszteni, a tested kevésbé fogja kívánni az intenzív testmozgást és sokkal jobban vágyik majd a kalóriadúsabb étkezésekre. A hideg miatt megnő a szervezeted belső igénye a tartalmasabb, nehezebb, zsírosabb ételek iránt. A tested novemberben alapozza meg a téli védekező zsírrétegedet, ezért ne lepődj meg ha erősebb étvágyat tapasztalsz és többet eszel - ez teljesen természetes. A szervezeted ilyenkor meghálálja a plusz kalóriákat, melyek biztosítják a tested téli melegen tartást. A legjobb zsírforrás a ghí - tisztított vaj. A Dm-ben ,Müllerben is kapható bio ghí, de itt a blogon is találsz receptet, hogyan tudod elkészíteni. https://eljharmoniaban.blogspot.com/2015/05/hogyan-keszits-ghit-tisztitott-vajat-es.html Az ételeket készítsd ghível és amikor elkészült a tálalás előtt, csorgass az ételre egy kanál ghít vagy olívaolajat. Általában, a mikor nagyon erős édesség utáni vágyad van, a szervezeted zsírra vágyik valójában. Kerüld a finomított cukrokat, egyszerű szénhidrátokat, fehérlisztes termékeket, inkább teljes értékű ételeket, összetett szénhidrátokat kezdj fogyasztani. Tanácsok Vata alkatúaknak Akik Vata alaktúaknak az év ezen időszakában kell különösen odafigyelni egyensúlyuk fenntartására. A Vata-k a hideg és szél hatására ilyenkor tapasztalhatnak feszülő izmokat, nyakmerevséget, fájdalmakat a testben, székrekedést, puffadást, száraz köhögést, idegességet, szorongást, alvás zavart, bőrszárazságot. A hirtelen hőmérséklet csökkenés könnyen hoz létre meghülést a vata emberek szervezetében és a legyengült iszervezetük miatt miatt fogékonyabbá válhatnak a kórokozókra is. Ne engedd magad kihűlni, öltözz melegen és fogyassz a nap folyamán rendszeresen meleg folyadékot, gyógyteákat, forralt vizet. Ideális választás a Vata tea, amit készen is meg tudsz vásárolni vagy készíthetsz is magadnak. Recetet a blogon itt találod: https://eljharmoniaban.blogspot.com/2023/11/vata-tea.html Végezz naponta olajos önmasszázst, ez felmelegíti a tested, segít védekezni a hideg ellen, erősíti a szervezeted védekező képességét. https://eljharmoniaban.blogspot.com/2016/03/hogyan-vegezz-otthoni-ajurvedikus.html Ne hagyj ki étkezést, próbálj minden nap ugyanazon időben reggelizni, ebédelni, vacsorázni. Egyél tápláló, de könnyen emészthető, frissen készült, meleg, szaftos, zsíros, édes, földelő ételeket. Ilyenkor természetes, ha a tested zsírra vágyik - ghí, vaj, olívaolaj na és a jó kis magok, mint a dió, szezámmag... ne fukarkodj egyikkel sem. A magokat főzd, süsd ételbe vagy áztasd fogyasztás előtt. A vataknak tejtermékek és búzafélék is ideális választás november hónapra. Novemberben jöhetnek a finom édességek, sütemények. Készíts egészséges alapanyagokból édességeket, teljes értékű barna nádcukorral vagy datolyacukorral, teljes értékű lisztekkel süteményeket. itt a blogon nagyon sok muffin, sütemény és keksz receptet találhatsz. https://eljharmoniaban.blogspot.com/search/label/receptek Egy szuper étel ilyenkor a puri, ami egyfajta ghíben kisülét lepénykenyér. https://eljharmoniaban.blogspot.com/2019/10/puri-friss-elesztomentes-indiai.html Ideális választás egy Vata kitchari is https://eljharmoniaban.blogspot.com/2023/09/kitchari-vata.html Kerüld a hideg ételeket, italokat, nyers zöldséget, nyers gyümölcsöket és a száraz ételeket - pl pattogatott kukorica, puffasztott ételek. valamint kerüld a csípős, fanyar és keserű ízeket. Ne fogyassz aszalt gyümölcsöket, mert nagyon szárító a hatásuk. Ideális a vata-knak a kompot, párolt gyümölcsök és az aszalt gyümölcsök áztatva. Feküdj le 22 óra előtt. Reggel ne kelj túl korán, ha teheted aludj 7 óráig. Ha úgy érzed napközben fáradt vagy nyugodtan dőlj le picit. A Vata-k kerüljék a megerőltető testmozgást, könnyed jógázás, nyújtás vagy torna ideális lehet. Tanácsok Pitta alkatúaknak A pittáknak, kifejezetten kedvező a november. Végre lehűlt az időjárás élvezik, hogy nagy sétákat tehetnek a természetben, nincs elviselhetetlen hőség. Ez egy ideális időszak a pittáknak. Végezz naponta, vagy hetente néhány alkalommal olajos önmasszázst. A pittáknak is fontos, a tápláló ételek fogyasztása. Étvágyuk novemberben igencsak megnő. Ne hagyj ki étkezést, próbálj minden nap ugyanazon időben reggelizni, ebédelni, vacsorázni. A pittáknak is kellenek a friss, tápláló, zsíros ételket. Természetes, ha a tested zsírra vágyik - ghí, vaj, olívaolaj. A magokat, dióféléket csak kis mennyiségben fogyaszd. A tejtermékek és búzafélék pittáknak is is ideális választás november hónapra. Feküdj le 22 óra előtt. Ha úgy érzed napközben fáradt vagy nyugodtan dőlj le picit. A Pitta alkatúaknak is fontos, hogy ne terheljék túl magukat testgyakorlással, inkább a könnyed jógázást, nyújtást vagy tornát részesítsék előnyben. Tanácsok Kapha alkatúaknak A kapha típusok nem kedvelik a hideget. A száraz, szeles napok könnyedséget hoznak számukra, de az esős, párás, felhős napokon tompának, nehéznek akár depisnek érezhetik magukat. A kapháknak akárcsak a vata-knak fontos a melegítés. Ha kapha alkatú vagy, öltözz melegen és fogyassz meleg ételeket, meleg italokat, csípős, fűszeres gyógyteákat. Végezz hetente néhány alkalommal olajos önmasszázst, ami segíti a tested melegítését és erősiti az immunításodat. A kapha alkatúként óvatosan táplákozz, mert nincs szükséged komoly zsírréteg felépítésére. A túlzott evés, édességek, tejtermékek, kenyérfélék nagyobb mennyiségű fogyasztása csak a nyálkásodást fogja elősegíteni, így légy az éktezéseknél mértékletes. A kapháknak mehetnek a keserű és csípős ízek, melyek segítik csökkenteni a tompaságot. Feküdj le 22 óra előtt. Reggelj kelj fel leehtőleg 6 óráig, de legkésőbb 7 órakor. A kaphák hajlamosak túlalvásra, nagyon kell figyelniük arra, hogy ne tegyék, mert az fokozza a nehézséget és tompaságot a testükben és elméjükben. Napközben se nagyon pihenj le. A kaphák hajlamosak a lustaságra, így tudatosan kell minden napjukba beilleszteni egy kis testmozgást. Visszavonulás A november csodás időszak visszavonulni kicsit a nyüzsgéstől, élvezni az otthonunk melegét, a nyugit, a családi légkört, a finom ételeket. ez az időszak a visszavonulás, a földelés, a stabilitás, a nyugalom ideje. Én ilyenkor rendszeresen szoktam a sütőt használni... nem csak felmelegíti a lakást, de sok tápláló finomságot tudok benne készíteni... kenyér, zsemle, muffin, pogácsák, sütemények, kekszek. A táplákozásban kiemelt szerepet kap ilyenkor az alma, a dió, a szezámmag, sütőtök, sárgarépa, cékla és a férjemnek a burgonya. Szuperek a levesek, dhalok, jó kis főtt gabona ételek, és a kásák. A blogon a zabkásától kezdve, a leveseken, dhalokon át, megannyi gabonás és különféle sütemény, keksz, muffin és pogácsa receptet is találsz. https://eljharmoniaban.blogspot.com/search/label/receptek Az ételekhez sok melegítő hatású fűszert használok ősszel és télen - gyömbér, fahéj, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg. A szervezetedet néhány egyszerű praktikával, gyógynövényes készítménnyel is könnyen tudod támogatni a hideg évszakban.. Ha átfázol, mielőbb szüntesd meg a testben lévő hideget - ehhez vegyél forró zuhanyt vagy forró lábvizet és készíts melegítő gyógyteákat pl gyömbértea itt olvashatod vagy a másik kedvencem blogomról a immunerősítő tea itt olvashatod https://eljharmoniaban.blogspot.com/2021/01/ajurvedikus-gyomberes-immunerosito-ital.html A kórokozók megtapadásának megakadályozására és az orrnyálkahártya nedvesítésére olajozd az orrjáratod. Az orrdugulás megelőzésére, a nyálka eltávolítására használj speciális orrolajat (Nasya Oil) A kapháknak sokat segít akár fejfájás megelőzésére és a belső tompaság felszámolására. A netti is ideális választás lehet az arcüregek tisztántartására. Örömteli, nyugalmas, töltekezős novemberi napokat kívánok:) szeretettel: KAti Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/ajurveda-eletmodtanfolyam Ha személyre szabott megoldást szeretnél a problémáidra, jó lenne, ha egy tapasztalt szakember kísérne végig a változás útján lépésről, lépésre személyes igényeidnek megfelelően, szeretettel várlak egyéni ájurvédikus és táplálkozási életmódtanácsadásra. https://www.eljharmoniaban.hu/eletmodtanacsadas
Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes mandulás sütemény
2023. június 2. Eszemiszom – Jóga Magazin
Tél, december, karácsony Ilyenkor az egyik legideálisabb alapanyag a süteményekhez a dió és magfélék. Ezek táplálók, tele vannak értékes vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal és még a fehérje tartalmuk is elég magas. A karácsony általában elképzelhetetlen ilyen édességek nélkül. Jómagam nem igazán szeretem a bejglit és bonyolult elkészíteni is. Jobban szeretem az egyszerű dolgokat, ezért ma egy egyszerű süteményt készítettem. A magfélék, diófélék közül pedig a mandula a lehető legjobb választás az ájurvéda és az egészségmegőrzés szempontjából Arról miért is érdemes mandulát fogyasztani itt olvashatsz bővebben Ez a mandulás sütemény tepsiben is készíthető, de én most muffin formában csináltam meg, mert így szép kis darabos süteményeket kapok és nem kell a szeleteléssel csem foglalkozni. Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes mandulás sütemény Hozzávalók 1,5 bögre hajdinaliszt 0,5 bögre kukoricaliszt 1 bögre kókuszcukor (teljes értékű nádcukorral helyettesítheted) 1 csg. sütőpor vanília fahéj 6 ek. kókuszolaj 1 bögre darált mandula kb 1,6 bögre víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Majd öntsd hozzá a kókuszolajat és a vizet. Ha a kókuszzsír meg van dermedve én forró vízzel szoktam leönteni és amikor szépen elolvadt a vízzel együtt öntöm a tésztába. Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát. A muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel és ne hagyd sokáig állni. Ha kevés a folyadék akkor tegyél még hozzá annyit, hogy a tészta lágy legyen. Majd adagold a tésztát a muffin formába. Én muffin papírral szoktam a formát kibélelni, de vajjal és liszttel is megteheted. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 20-25 p). Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó évágyat kívánok:) szeretettel Kati
Sárgarépás - diós zabpelyhes keksz
2022. december 11. Élj harmóniában
Imádok kekszet sütni :) Nagyon sokféle keksz receptet találahtsz a blogon. Ez a recept gyorsan elékszíthető, mert még nyújtani, szaggatni se kell. Minden évben tartok egy Gyertyafényes Karácsonyi Jógagyakorlást, ahol a résztvevőket nem csak ott vendégeljük meg, de mindig készítek nekik süticsomagot is. Idén ezt a recetet találtam ki újdonságnak :) Sárgarépás - diós zabpelyhes kekszHozzávalók: 20 dkg zabliszt vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt 15 dkg apró levelű zabpehely 15 dkg barna nádcukor 20 dkg vaj 10 dkg dió apró darabokra aprítva 10 dkg reszelet vagy aprított sárgarépa (kb 2-3 db) 1 tk. sütőpor fahéj őrölt kardamom gyömbérpor víz Egy tálba keverd össze a száraz hozzávalókat, tedd hozzá a darabolt diót és az aprított sárgarépát. Gyúrd össze a vajjal és annyi vízzel, hogy a massza jól formálható legyen, ne ragadjon, ne legyen folyós - kb 1 dl, víz. A tésztából kis adagot vegyél a tenyeredbe és lapítsd ki vagy tedd a tepsibe és hazsnálj kanalat. 180 fokra előmelegített sütőben süsd készre. (kb. 15 perc) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
Sütőtökös muffin – egyszerű, vegán recept
Amint a nyár őszbe fordul, halaszthatatlan késztetést érzek rá, hogy valamilyen sütőtökös ételt készítsek. Hamarabb kezd sötétedni, jönnek a hűvösebb napok és ilyenkor jólesik valami finomsággal elvonulni, természetesen megfelelő mennyiségű gyertyával és pléddel felszerelkezve. Egyszerűen elkészíthető sütőtökös muffin receptet hoztam, ami nem igényel nehezen beszerezhető összetevőket és az ízesítésénél a kedvenc őszi fűszereiddel kreatívkodhatsz! Amire szükséged lesz (kb. 12 darab muffinhoz): 1 kisebb sütőtök, azaz 1 és fél csésze sütőtök püré 2 csésze liszt (én sima búzafinomlisztet használtam) 1 teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál sütőpor 1 csipet só 1/3 csésze olaj (olíva vagy kókuszolaj-lecserélhető édesítetlen almapürére) 1/3 csésze növényi tej (édesítetlen a legjobb hozzá, én most dm-es rizstejet használtam) 1-2 mokkáskanál vanília őrlemény 3 teáskanál fahéj 2/3 - 3/4 csésze cukor (én nádcukorral készítettem, mennyiség attól függ mennyire vagy édesszájú) opcionális fűszerek, amik illenek az őszi hangulatba: őrölt szerecsendió, őrölt gyömbér, kardamom, kurkuma, őrölt szegfűszeg, őrölt ánizs, őrölt szegfűbors vagy mézeskalács fűszerkeverék jól jön egy botmixer a sütőtök pürésítéséhez! A tököt megpucoltam és felkockáztam. A közepén található trutyit eltávolítottam, ha kedved tartja a magokat félreteheted és sütőpapíron kiterítve megpiríthatod a sütőben, de kevés olajon serpenyőben is működik a trükk - voilá, pirított tökmagod is van, amit elropogtathatsz. A felkockázott sütőtököt bő vízzel feltettem főni, amíg meg nem puhult. Botmixerrel összepürésítettem, kimértem a muffinokhoz elegendő mennyiséget. Ha több püréd lenne a maradékból akár krémlevest is készíthetsz, vagy megduplázhatod a muffin adagot. Egy közepes méretű edényben összekevertem a lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat és sót. Hozzáadtam a sütőtökpürét, olajat, vaníliát és a növényi tejet, majd jól elkevertem mindent. A fűszerezésnél nyugodtan elengedheted a fantáziád! Én szeretek őrölt szerecsendiót és őrölt gyömbért hozzáadni, de mézeskalács fűszerkeverékkel sem lehet mellélőni, ez általában tartalmazza a felsoroltakat. Töltsd meg a muffinformáidat (kb 12 darab jön ki belőle), 180 Celsius fokon süsd őket 20-25 percig, fogpiszkálóval ellenőrizheted, hogy a belseje is rendesen megsült-e. Gecse Réka Tedd a kedveceim közé 0 The post Sütőtökös muffin – egyszerű, vegán recept appeared first on VegaNinja.
Szilvacsatni télire
2020. szeptember 6. Vegavarázs
Hozzávalók: 2 ek olaj 3-4 apró, száraz csili fél ek reszelt friss gyömbér egy darab egész fahéj 1 ek kókuszreszelék 1,5 kk őrölt koriander 60 dkg magozott szilva összevágva fél kk só 15 dkg nádcukor késhegynyi kámforkristály (elhagyható) Az olajat felmelegítjük, belemorzsoljuk a csilit, hozzáadjuk...
Indiai tápióka puding
Különleges desszert egyszerű hozzávalókból Kedves ajándékot kaptam nemrégiben Hémangi Dévi Dászitól: legújabb könyvét, aminek címe: Indiai vegán konyha . Ez a szakácskönyv tele van nagyon izgalmas receptekkel, közülük én most egy tápióka pudingot választottam. Egyszerű az elkészítése, titka a bámulatosan illatos hozzávalókban rejlik. Az eredeti verzió mangópürét kívánt, de ezt az adott helyzetben én nem tudtam beszerezni sajnos. Így aztán valamiféle dublőr után kellett néznem, és találtam is! Vajon mi az, ami nagyon hasonló nemcsak színre de hasonlóan illatos is lesz tőle a végeredmény? :) Hát, persze, hogy az őszibarack befőtt! Hurrá, indul a pudingfőzés! Hozzávalók 5 adaghoz - 120 g tápiókagyöngy - 800 ml növényi tej (én szójatejet használtam) - 75 g nádcukor - 5 ek kókuszreszelék - őszibarackbefőtt, 4 db felezett őszibarack - 1/4 kk őrölt kardamom - csipet só - Fél órára a tápiókát áztasd be bőséges hideg vízbe. - Ezalatt kicsit megszívja magát, de a felesleget mindenképp öntsd le róla. A főzéshez már szójatejet forralj, ebbe kanalazd a tápiókát. - Ne felejtsd el csipet sóval ízesíteni (tudod, szinte minden édességbe kell!), majd 10 percig főzd takarékon. - Ezután keverd el benne a cukrot és a kókuszreszeléket, így főzd további 3-4 percet. - Közben turmixold össze az őszit a kardamommal, és ezt is keverd hozzá, hagy’ rottyanjon egyet. Készen is vagy! Kanalazd poharakba és hűtsd be mindenképpen. Persze, ha meg tudod várni… Jó étvágyat! Elkészítési idő: 20 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II
Áfonyás, vaníliás, zabpelyhes muffin (tojásmentes)
2020. április 28. Élj harmóniában
Ma reggel az online jógaórát Purusa tartotta. Amíg ő veletek gyakorolt online, én reggelit készítettem neki:) Álltam a konyhában és gondolkodtam mit készítsek.. valamit ami g yorsan elkészül, egészséges és finom... majd a hűtőben megláttam egy doboz áfonyát... és eldőlt:) Áfonyás, vaníliás, zabpelyhes muffin (tojásmentes) Áfonyás muffin... Persze az, hogy egészséges-e egy muffin, azon múlik a készítő mit tesz bele, de én mindig csupa egészséges alapanyagot használok. :) Az áfonya és a zabpehely szerintem jó párosítás és a vaníliával igazán különleges ízélményt nyújt. Hozzávalók 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (vagy búzaliszt) 1 bögre finomí tott tönkölybúzaliszt (vagy sima búzaliszt) 3/4 bögre teljes értékű nádcukor 1 csg. sütőpor vanília vanília 6 ek. kókuszzsír 3/4 bögre áfonya megmosva 1/2 bögre zabpehely kicsit több, mint 1 bögre víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Majd öntsd hozzá a kókuszzsírt és a vizet. Figyelj rá mennyi vizet vesz fel - a tészta legyen lágy, de ne folyós. Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát. A muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel és ne hagyd sokáig állni. Keverd hozzá az áfonyát. Majd adagold a tésztát a muffin formába. Én muffin papírral szoktam a formát kibélelni, de vajjal és liszttel is megteheted. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 20 p) . Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati
Fahéjas / Kakaós csigák: Vegán, élesztőmentes
Ez az a sütemény amit szívesen sütök a gyerekekkel együtt, nagyon szeretik, mert sokáig nem szárad ki, így akár reggelire vagy tízóraira is adhatom, egyébként nincs ideje legtöbbször kiszáradni. Hozzávalók: Tészta: 50 dkg fehér tönköly liszt 2 evőkanál teljes kiörlésű tönköly liszt 2,5 dl növényi tej csipet só 4 evőkanál nádcukor 1 tasak sütőpor 7 dkg vegán margarin Töltelék : 10 dkg barna nádcukor : ketté osztani 5 dkg cukrozatlan kakaópor 10 dkg vegán margarin 3 evőkanál őrölt fahéj Elkészítés: A robotgép dagasztó fejét használva (vagy kézzel) a lisztet, a csipet sót, cukrot és a sütőport összeforgatjuk. - Hozzáadjuk a tejet, és ha egyöntetű tésztát kaptunk, beledobjuk a szobahőmérsékletű vajat is. - Tovább dagasztjuk, kb. 10 perc elteltével már nem változik a tészta. Ne ijedj meg, nyúlós-ragadós lesz, de pont ilyennek kell lennie. - Lisztes kézzel kiszedjük a tésztát, körbelisztezzük, hogy ne ragadjon sehol, én 10 percet pihentetem. - A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra és kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk. - A kinyújtott tésztát alaposan bekenjük olvasztott vajjal. Tenyérrel el lehet szépen oszlatni. Ne sajnáljuk a margarint , ettől lesz jó ragacsos. - A margarinra szórjuk a cukrozott kakaóport. Kettéosztottam a tűzálló tál egyik felét fahéjassan, másik felét kakaósan készítettem. Ezt se sajnáljuk, jusson mindenhova, egészen a szélekre is. - Ismét margarint spriccelünk rá, most nem kell sok, csak az a cél, hogy tekerés közben ne szaladjon szét a kakaópor/fahéj. - Közepesen feltekerjük a tésztát. Ne legyen túl laza, de ne is legyen teljesen szoros. Következik a feldarabolás: 4-5 centis darabokat kell levágni. A feldarabolt csigák tetejüket lazán megspricceljük tejjel, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. Vigyázz, ne rakd szorosan a csigákat, mert a sütőben még nőni fognak! Frissen, langyosan, hidegen és másnap, mindenhogyan finom! Jó étvágyat!
Gyümölcskenyér non plusz ultra
Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE A non plus ultra kifejezés jelentése: valaminek a netovábbja. Biztosan hallottad már, de vajon honnan ered? Hát, persze, hogy az ókori görögöktől! – mondaná a Bazi nagy görög lagziban Nia apukája, de itt most tényleg hihetnénk neki. :) A görögök ugye, tényleg bámulatosan jó hajósok voltak, de azért voltak tájak, ahová még ők sem szívesen merészkedtek. Ilyen volt a beláthatatlan, veszélyes Atlanti-óceán, ami miatt az oda vezető Gibraltári-szorosra egyfajta misztikus világvégekapuként tekintettek. (Én egyébként már azon is csodálkozom, hogy akár az Égei-tenger szigetei között neki mertek vágni a tengernek azokkal a mai szemmel totál lélekvesztő hajóikkal. ) Gibraltárt az ókori görögök úgy hívták: Héraklész oszlopai, ami valószínűleg Európa és Afrika egy-egy hegyére, azok sziklájára utalt a szoros két oldalán. A hagyomány szerint ezeken az oszlopokon, sziklákon állt a következő felirat: NON PLUS ULTRA, azaz “Ne tovább (ezen a ponton) túl“. Azóta használják ezt a kifejezést a végletes dolgokra. Szóval, én most abszolút szerénytelenül fogom a gyümölcskenyeremre. Mert pl. több benne a gyümölcs, mint a kenyér. Ráadásul rengeteg csokival is megöntöztem a végén. Előre is elnézést kérek. :))) Hozzávalók egy 20 x 25 centis formához: - 360 g aszalt gyümölcs (meggy, áfonya, szilva, datolya) - 340 g liszt - 150 g dió (durvára törve) - 50 g barna nádcukor - fél narancs héja - fél citrom héja - fél csomag sütőpor - 250 g szójatej - 1 alma tisztítva, lereszelve - 1 csipet só - Kezdd rögtön az előkészület fontos lépéseivel: rumos vízbe áztasd be az aszalt gyümölcsöket, valamint törd durvára a diót. - A tészta elkészítése következik. Ehhez keverd el a lisztben a sót, a cukrot, a sütőport és a reszelt héjakat. - Keverd bele a lereszelt almát, lazítsd fel a tejjel. Akkor jó, ha folyós az állaga. - Végül szórd bele az aszalványokat, és csodáld meg a sütidet, ami már most fantasztikusan néz ki. (naná, hogy nyugodtan meg is kóstolhatod!) - Öntsd sütőpapírral kibélelt szögletes formába és 185 fokon süsd meg. A sütési idő függ a formád méretétől és a tésztra vastagságától. Minél laposabb, annál gyorsabban készen lesz. Nézegesd, ha kell, tűpróbával bizonyosodj meg. - Amikor megsült, készítsd el a csokoládé bevonatot. Egy tábla étcsokit (vagy kettőt, hármat, ezt rád bízom) melegíts össze ugyanannyi evőkanál növényi tejjel. Amikor folyik, szépen a gyümölcskenyered tetejére tudod öntözni. Miután kihűlt, vedd ki a formából, és húzd le az oldaláról a papírt is. Jó étvágyat! Elkészítési idő: kb. 1 óra Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II
Csokis-kókuszos keksz
2019. augusztus 10. Vegán receptek Tőlünk Nektek
Egyszerű, gyors és finom! Hozzávalók: - 2 csésze liszt - 1/2 zacskó sütőpor - 1 csésze nádcukor - 1 csésze kókuszreszelék - fél tábla étcsoki - 1/2 csésze kókuszolaj - 1/4 csésze víz - pár csipet só [...] Bővebben!
Mediterrán lakoma
? la Hémangi Dévi Dászi Fantasztikus szakácskönyvet kaptam nemrég. Szakácskönyvet olvasni kicsit olyan, mint magával az emberrel találkozni. Mennyi mindent üzennek az ételek, a hozzávalók, az elkészítési módok! Van, hogy hiába a sok szép kép, ha idegenek az ételek és a hozzávalók vagy akár az író stílusa, nem? Micsoda különbség, amikor viszont az egész az első pillanattól kezdve az enyém, falom az oldalakat, egyre azt tervezgetem, hogy melyiket mikor készítem el. Hovatovább, minden hozzávaló megvan otthon, de ha esetleg mégsem, azonnal tudok mondani valamit, amivel helyettesíteni tudom. :) Tiszta szívből tudom ajánlani Hemangi legújabb szakácskönyvét, aminek címe: Népek Konyhája. Én rögtön beleszerettem, és egyáltalán nem találtam benne olyan bonyolult receptet, aminek őrült módon neki kéne gyűrkőzni. Benne tényleg minden fantasztikusan egyszerű és nagyszerű, és épp ez benne a csodálatos. Jól bevált receptek a világ minden tájáról. Kitaláljátok, mit kölcsönöztem most belőle? Hát, persze, hogy egy mediterrán összeállítást: cukkini fasírt + paradicsomos tepsis krumpli + langyos zöldbab saláta.
Az összes 'nádcukor' találat megjelenítése »