növény receptek - Vegetáriánus receptek

növény receptek

Pagoda saláta

tegnap 19:35 Kertkonyha 

Pagoda salátaAvagy csodálkozzunk rá a természet egyik nagy titkára Van abban valami leírhatatlanul igéző, ahogyan a pagodakarfiol mintája ütemesen gyűrűzik. Valósággal hipnotizál, ha követhetjük a spirált egyre beljebb és beljebb, bármeddig zoomolhatunk, ugyanazzal az alakzattal találkozunk, csak egyre kisebben. Valóságos csoda ez a növény! Amikor rózsákra szedtem ezt a karfiolt, végre megértettem, hogy mi az a fraktál. Kezembe akadt a két legnagyobb piramis, az egyik a fej aljáról a legnagyobb, a másik meg a karfiol felső csúcsa. Mit ad isten, egymás szakasztott másai voltak! És ahogy tovább néztem, mindegyik kis rücsök is szakasztott mása volt a rózsáknak, sőt, az egész karfiolnak is. Zavarba ejtő egy jelenség ez, a természet egyik remekműve. Még egy okból bámulatos a pagodakarfiol, és ezek az arányai, mert benne minden az úgynevezett aranymetszés szabályát követi. Ez a kedves arány benne van még a kövirózsában, a hópehelyben, a csigaházban, a napraforgó fejében, a kaméleon farkában, az örvény vagy a káposztafej tekeredésében, a toboz rajzolatában, sőt, a páfrány  vagy a folyótorkolat erezetében is. Nézd, milyen hihetetlenül gyönyörűek egytől egyig. Elméláztál? :) Nem vagy egyedül. Nincs ember, aki ne találná harmonikusnak az aranymetszés látványát, úgy belénk van kódolva. Ezért sokszor ezt az arányt használják a művészek is, ha valami igazán lélegzetelállítót akarnak alkotni, pl. Leonardo és Michelangelo művei, a Partnenon egyes részei és a Szent Korona is… Bizony. Na, de vissza a konyhádba. Jöjjön a recept, ami a tányéron már nem fog ennyi alkalmat adni a merengésre meg hosszú vizsgálódásra. Ilyesmire nem lesz idő. :) Az aranymetsző fraktálokat kéretik tálalás előtt megvizsgálni. Hozzávalók egy tálhoz: - 1 fej pagodakarfiol - fél kaliforniai paprika - 1 szál újhagyma - 3 kk magos dijoni mustár - 1 mk só - 1 citrom reszelt héja – jó lesz bele, ne félj tőle. ;) - fél citrom leve - 2 ek olívaolaj - 1 ek aprított kapor - A karfiolt szedjük rózsáira, és dobjuk bő, lobogó vízbe. Három perc főzés után szűrőkanállal szedjük ki. Tálcán terítsük el, hogy gyorsan ki tudjon hűlni. - Közben vágjuk kockára a paprikát és karikázzuk fel az újhagymát. - Készítsük el az öntetet is. Egy kisebb tálban keverjük ki a mustárt a sóval, a citromlével, a citromhéjjal, majd kevergetés közben csurgassuk bele az olajat. - Egy nagyobb tálban forgassuk össze mindent, végül szórjuk meg aprított kaporral. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 10 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat is: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven       The post Pagoda saláta appeared first on Kertkonyha.

Hajtogatott pizza

2018. február 13. Vegán Család 

Hajtogatott pizza Hozzávalók:   Tésztához:   40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 50 dkg rétesliszt 10 dkg búzacsíra 2 tk só 1 dl olívaolaj 5 dl langyos víz 5 dkg élesztő 1 ek kókuszcukor   Töltelékhez:   1 konzerv sűrített paradicsom kevés víz 1 tk só bazsalikom, oregánó ízlés szerint 1 kis zacskó magozott olívabogyó felszeletelve növényi sajt szeletelve   Tetejére:   2 ek olívaolaj 1 kk só sörélesztőpehely [...] Bővebben!

Biofizikai lehetőségeink a világ élelmezésére további erdőirtások nélkül

2018. február 9. Vegán lettem 

2016 áprilisában publikáltak egy tanulmányt, amely 67 forrásra támaszkodva vezeti le, hogy fenntarthatóság szempontjából melyik étrend az, amelyik a bolygónk maradék erdeinek védelmében a legmegfelelőbb.   Az eredeti tanulmány szerzői és angol címe: Karl-Heinz Erb, Christian Lauk, Thomas Kastner, Andreas Mayer, Michaela C. Theurl & Helmut Haberl: Exploring the biophysical option space for feeding the world without deforestation. Nat. Commun. 7:11382 doi: 10.1038/­­ncomms11382 (2016). LINK az eredeti tanulmányhoz.   Fordította: Kertész Tibor A fordítás szakmai lektora: Farkas Richárd (PTE Közgazdaságtudományi kar) A fordítás stilisztikai helyreigazítását végezte: Garai Attila (Biológus, az Orvosi továbbképző szemle szerkesztője) Köszönjük mindannyiótoknak az áldozatos munkát!   Kivonat A világ megmaradt erdőinek védelme kiemelt cél. Tanulmányunkban felmérjük a biofizikai lehetőségeket arra vonatkozólag, hogyan élelmezzük az emberiséget 2050-ben további erdők kiirtása nélkül. Szisztematikusan ötvözzük a jövőbeni terméshozamokra, a mezőgazdasági területekre, az állatállomány takarmányozására és az emberi étrendre vonatkozó reális feltételezéseket. Minden egyes forgatókönyv esetében meghatározzuk, hogy a növényi termékek kínálata fedezi-e a keresletet, és hogy a legeltetési intenzitás elfogadható határokon belül marad-e. Megállapítottuk: számos lehetőség létezik arra, hogy 2050-ben erdőirtás nélkül elérhető legyen a megfelelő globális élelmiszer-ellátás, még alacsony terméshozamok mellett is. Az egyes forgatókönyvek nagymértékben különböznek a biomassza-termelés, a termőterület iránti igény és a legeltetési intenzitás tekintetében, elsősorban az emberi étrend mennyiségi és minőségi szempontjaitól függően. A legeltetési korlátok erősen behatárolják az lehetőségeket. Ha nem számolunk emberi beavatkozással a természetes vagy félig természetes állapotú területeken, akkor a kereskedelem volumene növekedni fog azokban a forgatókönyvekben, ahol a táplálkozási módok globálisan egymáshoz konvergálnak, ezáltal csökken számos régió esélye arra, hogy élelmiszerekből önellátó legyen.   Előszó A földterületek felhasználása számos, egymással összefüggő kihívással néz szembe a jövőben. A szárazföldi ökoszisztémák kulcsszerepet játszanak a globális éghajlati rendszerben, a globális biológiai sokféleség jelentős részét tartják el, és olyan ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek nélkülözhetetlenek az emberiség számára. E szolgáltatásokon az élelmiszereket, a rostanyagokat, az energiát, a víz- és levegőtisztítást, a mikroklíma szabályozását és a természetes veszélyektől való védelmet1 értjük. A Föld szárazföldi, jégmentes felületének háromnegyedét jelenleg az emberiség használja,2,3 és a globális potenciális nettó elsődleges termelés (NPPpot, az ember távollétében is aktív elsődleges termelők, pl. a növények éves nettó szervesanyag-termelése) egynegyedét is az emberiség sajátítja ki.4,5 A földhasználat sok más környezeti hatással is együtt jár, például eutrofizációval, környezetszennyezéssel, a biológiai sokféleség csökkenésével vagy klimatikus hatásokkal. Ezek a negatívumok olyan szinteket érhetnek el, amelyek veszélyeztetik az emberiség által élvezett ökoszisztéma-szolgáltatásokat.6,7. Általában sürgető fenntarthatósági kihívásnak tekintik8 azon módszerek feltárását, amelyek lehetővé teszik a növekvő globális népesség élelmezését és ellátását, miközben megőrzik az ökoszisztémák életet fenntartó funkcióit.1,8 A fennmaradó erdős ökoszisztémák védelme ebben az összefüggésben központi kívánalom. Az erdők több szén-dioxidot tárolnak, mint bármely más felszínborítás típus,9 és a globális biológiai sokféleség jelentős részének adnak otthont.10 Földünk őserdőinek jelentős részét az emberiség már mezőgazdasági területté alakította,2 és ez a folyamat most is zajlik, különösen a trópusi régiókban.11,12 Az olyan nemzetközi tevékenységek, mint az ENSZ együttműködési programja, az erdőirtásból és az erdők leromlásából származó emissziók csökkentésére a fejlődő országokban (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation in Developing Countries, REDD) a még meglévő erdei ökoszisztémák védelmét célozzák az éghajlatváltozás mérséklése céljából. Fölvetették, hogy az erdők globális kiterjedése az emberiség számára biztonságos mozgástér indikátora is lehet, és a fenntarthatóság szempontjából kiemelt jelentőségűnek tartják.13 A meglévő erdők megóvása azonban hátráltatja a mezőgazdasági fejlődést, mivel korlátozza a termőföldek és legelőterületek kiterjesztését. Következésképpen a világ egyre növekvő népességének14,15,16 egyre növekvő élelmiszer-, takarmány-, rostanyag- és üzemanyag igényét az egy főre jutó termőterületek csökkenése mellett kell kielégíteni. A legfrissebb tanulmányok azt mutatják, hogy a termőterület bővítése nélkül is lehetséges megfelelő élelmezést biztosítani,17 például a jelenleginél nagyobb terméshozamokkal, 18 ami magasabb mezőgazdasági ráfordításon és nagy volumenű kereskedelmen alapulna.19 Ezzel szemben más tanulmányok azzal érvelnek, hogy az alacsony ráfordítású gazdálkodási rendszerek, mint például az organikus (ökológiai) gazdálkodás, létfontosságúak a jelentős ökoszisztéma-szolgáltatások megóvásában.20,21,22 Hogy az alacsony ráfordítású vagy organikus gazdálkodási rendszerek képesek-e és milyen feltételek mellett képesek élelemmel ellátni a világot, élénken vitatott kérdés,23,24 és további vizsgálatokat igényel.25 A klímaváltozás földhasználat alapú csökkentésének stratégiáit értékelő tanulmányok az emberi étrendek26,27 jövőbeli fejlődését és a globális állatállomány-rendszerek hatékonyságának növelését28,29,30,31 tekintették kulcsfontosságúnak. Azonban az állattenyésztési rendszerek hatékonyságának növekedése nagy takarmányigénnyel jár, ami a termőterületekről származó koncentrált takarmány használatával súlyosbíthatja az élelmezéshez kapcsolódó földhasználati versenyt.8,28,32 Ezzel szemben az élelmiszer-termesztésre közvetlenül nem használható területek és a kérődző állatok fontos lehetőséget kínálnak az élelmezésbiztonság és a megélhetés biztosítására bizonyos körülmények között.33,34,35 A nézőpontok ezen sokszínűsége indokolja az olyan tényezők kölcsönhatásainak szisztematikus feltárását, mint a táplálkozás, a terméshozamok és az állattenyésztés hatékonysága a mezőgazdasági fejlesztésben. Különösen a legeltetés korlátai válnak meghatározóvá hipotetikus, erdőirtás nélküli világunkban. Ebben a helyzetben a termőterületeket kiterjeszthetik a fel nem használt, erdővel nem borított földterületekre - amelyek jellemzően alacsony termőképességűek az éghajlati korlátozó tényezők és az általuk képviselt nagy természeti értékek miatt (átalakításuk is magas ökológiai költséggel jár) -, vagy még inkább más területekre, amelyeket eddig nem műveltek meg, illetve nem részei az infrastruktúrának. Az ilyen területek többsége legelőként használható, változó intenzitással.2,36,37 Ebben a tanulmányban szisztematikusan feltárjuk a mezőgazdasági termelés hipotetikus, erdőirtásmentes határfeltételéből adódó opciókat és korlátokat, és világosan meghatározzuk a legeltetés korlátait. Feltárjuk a kínálatoldali intézkedések (köztük a terméshozamok növelése és a termőterület-bővítés) egyedi szerepét, az állattenyésztési rendszer hatékonyságát érintő intézkedéseket (a takarmányhasznosítási arányok javítását) és a keresletoldali intézkedéseket (mint a mennyiségi és minőségi változások az emberi táplálkozásban). Ezen paraméterek mindegyikére összegyűjtöttük a 2050-re vonatkozó előrejelzéseket, és az adatokat beépítettük egy egységes biomassza-egyensúlyi modellbe (BioBaM), 38,39 hogy megvizsgálhassuk azok kombinált hatásait. Minden egyes forgatókönyv öt paraméter egyedi kombinációjából áll (1. ábra), számszerűsíti a biomassza keresletének és kínálatának viszonyát - a világ, illetve 11 különböző régió számára -, az átlagos legeltetési intenzitással és regionális biofizikai kereskedelmi mérlegekkel együtt.   1 ábra: Kulcs paraméterek és változataik kombinációja a BioBaM-ban, illetve a 2000-es év adatai. (a) A termőföld kibővítési változatok (millió km2), a bővítés nélkülitől (+0%) a nagy hozamú legelők maximális kihasználásáig (+70%). A +11%-os változat összhangban áll a FAO előrejelzéseivel14. (b) a régiós- és fajspecifikus terméshozamok dobozai minden varációra (t sza/­­ ha/­­ év - tonna szárazanyag/­­ hektár/­­ naptári év), a változatos ökológiai termeléstől a nagy hozamú intenzív monokultúrákig terjedő variációkat mutatják. A színes dobozok jelölik a két belső kvartilitást (>25 és 25 és

Nápolyi pizza vegánul, ez a vegażżi

2018. január 24. Vegán lettem 

Decemberben megnyílt Magyarország első vegán pizzázója, a vegażżi. Nápolyi stílusú pizzájukat fatüzelésű kemencében sütik, így garantálva a tradicionális olasz élményt.   Egyelőre aránylag kevés helyen lehet vegán pizzát kapni Budapesten, a fatüzelésű kemence is ritkaság számba megy, viszont fatüzelésű kemencében sült vegán pizzát legközelebb csak a szigetországban kóstolhatsz. A vegażżi arcok elmondása szerint eredeti nápolyi receptúra szerint alkotják a tésztát, amelyet minimum 48 órás kelesztéssel készítenek. Emellett a kézzel nyújtott tészta, 60-90 másodperc alatt sül meg a közel 500 °C-ra felhevített fatüzelésű kemencében, amitől egy nagyon könnyed, ropogós tésztát kapunk. Úgy gondolják, hogy hátrányukat sikerült előnnyé kovácsolni, ugyanis azzal, hogy növényi alapú azaz vegán pizzát készítenek, nem tudják hozni a sokak számára kedvenc, megszokott sonkás, sajtos vagy akár tejfölös vonalat. Ugyanakkor pontosan ebből kiindulva kényszerülnek olyan pizzaspecialitásokat alkotni, amelyek sehol máshol nem kaphatóak. Ilyen például a parajpesztós Verde, vagy a szelídgesztenyés, zsályás, sütőtökkrémes Autunno, de a januári Pizza Funghi gombás pizzájuk is élményszámba megy, hisz nem elégedtek meg annyival, hogy gombát tettek a pizzára, hanem egyedülálló módon gombapesztóval tették különlegessé az ízélményt.   vegażżi étlap és a havi specialitások Összességében 7 pizzát kóstolhatunk a vegażżi-nál: a két tradicionális (Marinara, Margherita), a két populáris (Bolognese, Ungherese) és a két ínyencség (Verde, Autunno) mellett minden hónapban más és más pizza különlegességgel kényeztetnek el minket. Januárban a már említett Pizza Funghi a kiemelt ajánlat, amelyet már csak ezen a héten tudtok kóstolni náluk, februárban valami egészen mással lepnek meg minket. A pizzák mindegyike olasz lisztből és olasz pardicsomszósszal készülnek, azonban a pesztókat és a riszmozzarella-t saját maguk készítik. Nincs a kemencében jól működő és finom növényi sajt a piacon, emellett mivel szinte mindegyik zsíros és keményítő alapú, így kénytelenek voltunk megalkotni saját sajtalternatívánkat rizsből. - mesélték a vegażżi srácok.   Árban Budapest egyik legolcsóbb minőségi alapanyagaival dolgozó pizzázójának számít a vegażżi. Annak ellenére, hogy a tészta kelesztése milyen eljárást igényel, valamint hogy fatüzelésű kemencével dolgoznak, a legolcsóbb Marinara 1290-ért, mígy a legdrágább Autunno pizza is csak 1790-ért kapható. Máshol az alap pizza 1790-nél kezdődik, de 1500 ft alatt szinte sehol nem lehet kapni minőségi pizzát, minőségi alapanyagokkal.   Egyelőre az Ankert-ben fészkel a vegażżi és egy telepített faházban készítik a fatüzelésű kemencében sült nápolyi pizzákat.   Cím: 1061. Paulay Ede utca 33. Nyitvatartás: Vasárnaptól szerdáig: ZÁRVA Csütörtök: 18:00-22:00 Péntek: 18:00-22:00 Szombat: 18:00-22:00   Ha elmész hozzájuk mindenképpen látogass el facebook oldalukra, ahol minden héten kiteszik az aktuális nyitvatartásukat, amely az Ankert-ben megrendezett rendezvényekhez is igazodik. vegażżi facebook oldal: https:/­­/­­www.facebook.com/­­vegazzipizza/­­ vegażżi weboldal: www.vegazzi.hu  

Thermoleves

2018. január 11. Kertkonyha 

ThermolevesHogy van az, hogy este eszel egy levest, és reggel még mindig annak melegével ébredsz a hasadban? Fantasztikus érzés, mondhatom. :D Szóval, gyere, próbáld ki te is, milyen a pirított zelleren főtt thermoleves batátából. Erről most többet nem is mondanék, beszéljenek a képek meg a recept. :) Hozzávalók 2-3 adaghoz - 500 g batáta hámozva, darabolva - 1 evőkanálnyi zellergumó - 1 evőkanálnyi fehérrépa - fél vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 3 ek olaj - 2 csipet szerecsendió - 100 ml növényi főzőkrém (elhagyható) - Az olajon fonnyaszd meg az apróra vágott vöröshagymát, reszeld rá a zellert, és pirítsd át nagy lángon. Ezután húzd le, és dobd rá a felaprított fokhagymát is. Várd meg, míg szállni kezdenek azok az isteni illatok. - Ezután jöhet a batáta, a felkarikázott fehérrépa és a fűszerek. - Öntsd fel fél liter vízzel, és főzd meg a levest. Ha extra krémesre szeretnéd, – és szerintem is sokat dob rajta egy kis növényi tejszín. Ezt az utolsó pár percben öntsd hozzá. - Amikor puha a krumpli, zárd el, és turmixold le. Extra feltét az ínyenceknek: pirított csicseriborsó - 3 evőkanál csicseriborsó konzerv - 1 gyűszűnyi paprikakrém - csipet rozmaring A csicseriborsót keverd be a paprikakrémmel, és 1 kávéskanálnyi olajon, a serpenyőt rázogatva pirítsd meg. Szórd rá a rozmaringot, és kész is, mehet a levesre. Tápanyagban és látványban is nagyon megéri a ráfordított két percet. :) A maradék konzervből pedig készíts egy jó hummuszt! Jó étvágyat! Elkészítési idő: 20 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven     The post Thermoleves appeared first on Kertkonyha.

Pofonegyszerű magyaros nemvajkrém

2017. december 29. Kertkonyha 

Hozzávalók egy normál magyaros vajkrémes műanyag doboz megtöltéséhez - 125 g főtt bab (konzerv tökéletes) - 2 mk ecet - 1 csapott mk pirospaprika - fél mk őrölt kömény - 1/­­4 mk fokhagyma granulátum - 1 ek olvasztott kókuszolaj - 1 ek víz Botmixerrel habosítsd össze a hozzávalókat, és kész. És ez tényleg ilyen egyszerű! :) Jó étvágyat! Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven   The post Pofonegyszerű magyaros nemvajkrém appeared first on Kertkonyha.

Ravasz trópusi nevet kap újévtől Andy Vajnáék főzőcsatornája

2017. december 29. Hírek 

Édes trópusi gyümölcsre cserélik a trópusi fűszernövényt újévtől a TV2 Csoport főzőcsatornájának nevében, hogy eleget tegyenek a bíróság nemrég jogerőssé vált határozatának a névvita ügyében.

Karácsonyi granola + narancsos testradír (vegán ajándékok sajátkezűleg)

2017. december 19. Zizi kalandjai 

Karácsonyi granola + narancsos testradír (vegán ajándékok sajátkezűleg) Csapó Ildi bloggertársammal, a Greenway Design írójával az az ötletünk támadt, hogy kitalálunk két hasznos, kedves vagy éppenséggel finom és ízletes vegán ajándékot, amellyel szívesen lepjük meg szeretteinket és Nektek is hasznos tippeket adhatunk így a véghajrában. Az egyik recept, egy általam készített karácsonyi granola, a másik recept pedig, egy Ildi által készített narancsos testradír, ami az ehető kencék kategóriába tartozik. Olyan natúrkozmetikum, ami teljesen természetes összetevőkből áll, fantasztikus az illata és egy nehéz nap végén vagy éppen a karácsonyi pihenés alatt igazi relaxáló kényeztetést nyújt a használata. Bevallom a gyerekek mellett kevésbé vagyok aktív gasztro ajándék készítő, de azért néhány aprósággal idén is készülni fogok a családtagoknak, néhány közeli barátnak. A granola (ropogós reggeli müzli, amit tehetünk a kásánkra, szórhatjuk a turmixunkra, tehetjük kókusz- vagy szójajoghurtba vagy növényi tejbe) nagyon nagy sláger nálunk és a gyerekkel együtt készítve sem fog (talán) felfordulni a konyha az elkészítésekor! Összekeverjük a hozzávalókat, tepsire borítjuk, megpirítjuk a sütőben és már csomagolhatjuk is üvegbe vagy díszes (saját készítésű) tasakba. Az ajándékozott biztosan értékelni fogja, hogy saját magunk készítettünk valamit, ami ráadásul nagyon finom is. Ebben a karácsonyi granolában a fűszereké és a színeké a főszerep. A piros színt az aszalt áfonya adja, a fehéret a kókuszchips, a zöldet pedig a pisztácia. A fűszerek pedig őrölt gyömbér, fahéj, szegfűszeg és szerecsendió. Teljesen karácsony illat lesz a konyhánkban, amikor készítjük. Karácsonyi granola (laktózmentes, gluténmentes, vegán )   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 10 perc Főzési idő 20 perc Teljes idő 30 perc   Ropogós, fűszeres granola. Kiváló reggelire vagy délutáni nasinak és karácsonyra ajándékba! Szerző: Zizi Recept típusa: snack, reggeli, granola Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 6 főre Hozzávalók 4 bögre aprószemű gluténmentes zabpehely 1 bögre dió, durvára aprítva 1 bögre mandula, durvára aprítva 1 bögre napraforgómag ½ bögre tökmag ½ bögre kókuszreszelék 4 evőkanál extra szűz kókuszzsír, olvasztva 4 evőkanál juharszirup 3 evőkanál chia mag 1 teáskanál őrölt gyömbér 1 teáskanál őrölt fahéj ½ teáskanál őrölt vanília ½ teáskanál őrölt szegfűszeg ¼ teáskanál őrölt szerecsendió ½ bögre sós vagy natúr pisztácia, durvára aprítva, sütés után hozzáadva ½ bögre aszalt vörösáfonya, sütés után hozzáadva ½ bögre kókuszchips, sütés után hozzáadva Elkészítés Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Egy tálban keverjük össze a száraz alapanyagokat: zabpehely, dió, mandula, napraforgómag, tökmag, kókuszreszelék, chia mag, őrölt gyömbér, őrölt fahéj, vanília, szegfűszeg és szerecsendió. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: a kókuszzsírt és a juharszirupot. Ezt a nedves keveréket adjuk a szárazhoz és jól keverjük el, hogy a kókuszzsír és a juharszirup mindenhol befedjék (érintsék) a magokat. Borítsuk rá a tepsire és kanállal egyengessük el, hogy mindenhova egyformán jusson. Süssük kb. 10-12 percig, keverjük át, majd süssük újabb 10 percig, amíg aranybarna lesz (ellenőrizzük folyamatosan, mert sütő függő, hogy milyen hamar lesz kész). Ha kihűlt, keverjük hozzá a pisztáciát, a vörösáfonyát és a kókuszchipszet is. Üvegben/­­dobozban tartva hetekig eláll. Bár nem fog addig tartani, ezt garantálom! Jegyzetek A recepthez használt bögre 250 ml-es. Ha nincs juharszirupunk, helyettesíthetjük agavé- vagy rizssziruppal. A juharszirupot el is hagyhatjuk, így teljesen cukormentes lesz a granola. 3.5.3229 És íme a csodás vegán narancsos testradír, amit Ildi készített nektek… A receptért és csomagolási ötletekért kattintsatok át ide.

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 6. rész: Almási Petra

2017. december 6. Zizi kalandjai 

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 6. rész: Almási PetraA social medianak hála egyre több olyan tizen-huszonéves fiatallal találkozom, akik tudatosak, figyelnek a környezetvédelemre és vegánok lettek. Ők nem egy trendre ülnek fel, hanem tényleg komolyan gondolják ezt az egészet. Ilyen fiatalon megváltoztatják az életüket, a social median keresztül megosztják tapasztalataikat, bátorítják a hasonló korú fiatalokat, akik érzik, hogy változtatni szeretnének, de nem tudják, hogy induljanak el. Mi a titkuk? Hogyan lesznek olyan lenyűgözően természetesek? Ezt szeretném nektek bemutatni ezzel a sorzattal. Fogadjátok szeretettel negyedik interjú alanyomat, Almási Petrát!   Bemutatnád magad röviden? Sziasztok, Almási Petra vagyok, 20 éves, és másfél éve folytatok vegán életmódot. Hogyan fogadta a környezeted (szülők, nagyszülők, barátok, osztálytársak), amikor bejelentetted, hogy vegán leszel/­­lettél? Vegánná válásomra minden ember másképp reagált. Voltak kíváncsi, nyitott emberek, tele kérdésekkel; voltak értetlenkedők, akik még a vegán szót sem hallották soha; és voltak azok, akik már a síromat kezdték el ásni, úgy féltették egészségügyi állapotomat. Mi volt a motivációd a váltásra? Amikor elkezdett érdekelni ez az életmód, az összes pozitív aspektussal megismerkedtem: egészség, etika, környezetvédelem. Annyira logikus és annyira vonzó volt a vegánság számomra, hogy úgy döntöttem, hogy mélyebben is meg akarom érteni. Egy rövid vágóhidas videó (Farm to Fridge, csak erős idegzetűeknek ajánlott!!!) és a Cowspiracy című dokumentumfilm megnézése után teljesen megváltozott a perspektívám, és muszáj voltam a radikális értékrendváltást egy radikális életmódváltással is összekötni. A mai napig etikai vegánnak tartom magam, az állatokért és a környezetért. A váltás egyik napról a másikra történt vagy szakaszokban (pl. először vegetáriánus lettél és utána vegán)? Két hónapig vegetáriánus voltam, miközben hétről-hétre elhagytam az étrendemből a tojást és a különféle tejtermékeket. Nem ez volt a tervem, de megtudtam, hogy a bio tej és bio tojás is csak egy nagy mítosz, ezért nem elég, ha csak vega vagyok, ha tényleg számítanak nekem az állatok jogai és a Földünk jövője. A vegán étrend egyfajta tudatosságot is hoz az embernek. Te mire figyelsz oda az egészségedet illetően a vegán étrend miatt (pl. szedsz-e vitamint, több vizet iszol, sportolsz, stb.)? Vegánná válásom óta sokkal egészségtudatosabb vagyok, a rengeteg új információnak köszönhetően. Igényem lett, hogy karban tartsam testemet a megfelelő ételekkel, mozgással és alvással. B12 vitamint szedek, és téli időszakban D-vitamint, igyekszem naponta mozogni, és kiegyensúlyozott növényi alapú étrendet folytatni. Hogyan érzed magad vegánként (egészségügyi, lelki szempontból)? A vegánság egy fontos lépés volt személyes fejlődésem és egészségem szempontjából is. Rengeteg új élményt, embert, tapasztalást és fejlődést vonzott be az életembe ez az egyszerű kis lépés, amiért nagyon hálás vagyok. Mára a vegán címke csak egy a sok közül, amit magamra aggatok, hisz nem csak ez az egy dolog határoz meg engem. Biztonságot ad, hogy tudom, nem leszek kitéve a krónikus betegségem kockázatainak, és hogy minden vásárlásommal és étkezésemmel hirdetni tudom a kegyetlenségmentes élet pozitívumait. Okozott-e problémát valaha a vegán étrend, életmód (pl. nem lehet vegán ételt kapni a suliban, egyetemen, az állandóan kíváncsiskodók kérdéseinek a megválaszolása, stb.)? Az egyetlen negatívum, amit megtapasztaltam, hogy akaratomon kívül eltávolodtam néhány embertől, akik teljesen elzárkóztak a vegán életmód gondolatától is. Ha valaki nem hajlandó EGYETérteni, az teljesen rendben van, de ha elutasítja a MEGértés lehetőségét is, hogy meghallgasson engem, ahogy beszélek életem egy fontos szeletéről, értékrendemről, szenvedélyemről, új közösségemről, akkor azt az emberi kapcsolatunk bánja. És kifejezetten fájdalmas procedúra ez, amikor egy közeli családtag viselkedik így - a szakadékok csak mélyülnek, és én tehetetlennek érzem magam. De ezt nem írhatom a életmódom rovására, hisz egy ilyen emberrel előbb vagy utóbb, de úgyis felszínre került volna egy ilyen konfliktus, ha nem a vegánságban, akkor másban. Melyik az az étel, ami olyan “guilty pleasure féle, vagyis nem túl egészséges (még vegán formában sem), de mégsem tudsz neki alkalmanként ellenállni? Otthon egészségesen étkezem, viszont ha étkezdékben járok, néha még mindig elfog a vágyódás az olajban tocsogó rántott ételekért. Igazi bűnös élvezet számomra a rántott növényi sajt, ami vegán voltára sem nevezhető egészségesnek. Melyik a kedvenc vegán ételed? Kedvenc ételem mindig változó, most az első ami eszembejutott, az a hagymás tofurántotta frissen sült kenyérrel és paradicsommal. Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik szeretnének áttérni a vegán étrendre, de még nem tették meg ezt a lépést? Valamint azoknak a szülőknek, akik aggódnak a vegán étrendre áttért gyermekükért? Vegánná válni hatalmas lépés, és nagyon sok bizonytalanságot előhozhat az emberből, ezt elsőkézből tudom. Ha az érdeklődés adott, akkor már csak 3 fontos lépés van hátra: informálódás, inspirálódás és cselekvés. Olvass, nézz videókat és dokumentumfilmeket, kövesd be az összes neked tetsző vegán oldalt és embert közösségi médián, csatlakozz facebook csoportokhoz vagy gyere el eseményekre, tedd fel az összes kérdést, találd meg rá a válaszokat, majd készítsd el az első vegán ételed, menj el első vegán bevásárlásodra - és már vegán is lettél! A szülőknek pedig azt üzenem, hogy ha a gyerek ekkora életmódváltásra készül, akkor a legkevesebb amit tehetnek érte az az, hogy informálódnak, és segítenek neki pl. a helyes növényi alapú étrend összeállításában. Az ignorancia nem csak a gyerek egészségébe kerülhet, hanem a szülő-gyerek kapcsolatba is. Ismétlem magam: nem kell egyetérteni, de legyünk nyitottak a másik megértésére! Instagram: @almasipetra Facebook: Almási Petra Youtube: @Almási Petra

95 évesen vonult nyugdíjba a 100 éves sebész, aki 50 éve vegán étrendet követ

2017. november 30. Hírek 

Egy 100 éves sebész, aki 95 évesen vonult nyugdíjba, több, mint 50 éven át vegán életmódot folytatott! Nézzük, az általa felhozott érveket, melyekkel ezen étrend mellett tette le a voksát! ,,A vegán életmód egy rendkívül kifinomult táplálkozási forma. Amikor még aktív részese voltam az orvostudománynak, mindig a növényeken alapuló táplálkozási formát ajánlottam pácienseimnek. Az embereket […]

Illatos gesztenyés szaloncukor

2017. november 24. Kertkonyha 

Ehhez a bejegyzéshez a világ legegyszerűbb szaloncukor receptjét kerestem, illetve a második legegyszerűbbet, mert a legeslegegyszerűbb már foglalt, azt a szaloncukorkészítő tanfolyamon  készítjük el másik öt fajtával együtt. ;) Már második éve tartok ilyen kézműves tanfolyamokat közvetlenül karácsony előtt,  és nagyon szeretitek, általában már hónapokkal előtte elkel a helyek nagy része. Egy-kettő azért szokott maradni, érdemes megnézni a tanfolyami oldalt. :) Na, szóval itt van a világ második legegyszerűbb szaloncukor receptje, amit nem kell sem vágni, sem darálni, sem főzni, sem fagyasztani, sem szitálni, sem válogatni, sem magozni, sem szárítani, sem turmixolni. Csak gyurmázni kicsit, aztán pedig jöhet a csokizás. :) A saját szaloncukor pedig fantasztikus dolog, sokkal, de sokkal finomabb, mint bármilyen bolti, és az egyik legszebb karácsonyi ajándék is, amit elképzelni lehet. További karácsonyi ajándékötletekért ide kattints:   Karácsonyi AJÁNLAT   A recept Hozzávalók 15-16 db szaloncukorhoz: - 240 g gesztenyemassza - 1 narancs héja - 100 g étcsoki - ízlés szerint: porcukor, rumaroma - A gesztenyemasszát ízlés szerint édesítsd és ízesítsd rumaromával. A legtöbb gesztenyemassza egyébként már eleve így kapható, és ez most ennél a receptnél nem is lesz baj, sőt. Kóstold meg a masszát, számítsd hozzá, hogy a csoki is tovább édesíti majd, így valószínűleg ezt a lépést teljesen ki is hagyhatod. - A másik beállítandó dolog, a megfelelő állag. Ha túl száraznak találod a masszát, olyannak, ami nem marad egyben, akkor minimális víz hozzáadásával könnyen tudsz rajta javítani. Pl. nedves kézzel gyúrd át. Vigyázz, mert tényleg nem kellhet bele sok. - Ha már elégedett vagy a gesztenyegyurmáddal, reszeld bele a masszába a narancshéjat, és jól dolgozd össze. Ezután formázz belőle szaloncukrokat. Készíts két ujjpercnyi hurkácskákat, majd ezeket nyomd rá egy sima felületre. Így az alja olyan igazán szaloncukrosan lapos lesz, és könnyen megáll majd. - A mártáshoz a csokoládét olvaszd meg gőz fölött. Jó ötlet meredek falú tálat használni, hogy minél mélyebb legyen a csokoládé, és ne az edény falára kenődjön fel a nagy része. Két villa segítségével forgasd bele a gesztenyerudakat. Jól csepegtesd, rázogasd le róla a felesleges csokit, majd tedd a szaloncukrokat sütőpapírra szilárdulni. Extra tipp : sütőpapírba, színes selyempapírba csomagolva kapja meg a tökéletes ünnepi jellegét. Jó étvágyat! Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)   Karácsonyi AJÁNLAT   Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven   The post Illatos gesztenyés szaloncukor appeared first on Kertkonyha.

(Tenger) Parti tortilla

2017. november 19. Kertkonyha 

(Tenger) Parti tortillaSokat gondolkodtam ennek a receptnek a címén, mert az egyértelmű, hogy a tonhalas szendvicskrém vegánosítása volt a cél, de mégsem szerettem volna a halakat behozni a képbe. Hogy miért? Mert sokan nem szeretik az ilyesmit; akik esznek halat azért, akik meg nem esznek halat, azért. Eszembe jutott, hogy ez az ízvilág a tengert idézi, de sajnos az ebből jövő jelző (tengeri) már foglalt, ráadásul pont az ételek témakörben. Hát, így maradtam a tengerpartinál. Nem utolsó sorban partikra is jó lesz ez a szendvics, mert mutatós, tartós, és gyorsan meg is tudod csinálni. Ajánlom továbbá könnyű, de annál egészségesebb (szuperegészséges!) vacsorának vagy a közelgő ünnepek vegán lakomáihoz. FIGYELMEZTETÉS: tankolj fel a hozzávalókból, mert őrült módon eteti magát! :) Hozzávalók 2 tekercshez - 2 tortillalap (érdemes tartósítószer menteset választani) - 1 avokádó - 1 paradicsom - 2 ek csicseriborsó (főtt vagy konzerv) - 1 nori lap (szárított tengeri alga) - 1 kk citromlé - 1 csipet só - 1 ek veganéz (elhagyható) - A nori lapot ollóval vágd apró darabokra. Én ezt nagyon szórakoztatónak találtam, mert az általános iskolai technika órákat juttatta eszembe. :) Ezután önts rá 1-2 evőkanál forró vizet. Hagyd állni, amíg a krém többi részét elkészíted. - Egy külön tálban villával nyomkodd össze a csicseriborsót és az avokádót. Keverd bele a citromlevet, veganézt, ízesítsd sóval, borssal. Add hozzá a nori csíkokat is. - Most jön az összeállítás, a legszórakoztatóbb rész. A tortilla lapokat kend meg a krémmel, rakd ki paradicsomszeletekkel, és tekerd fel. Ezután félbe is vághatod, rudakra vagy tallérokra is szeletelheted. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 5 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)   Karácsonyi AJÁNLAT   Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven The post (Tenger) Parti tortilla appeared first on Kertkonyha.

Krumplileves – gourmet változat

2017. november 12. Kertkonyha 

Krumplileves. Erre mondják, hogy tipikusan olcsó, pórias, elég egyszerű étel. Persze imádom meg minden, de mégsem egy királyi lakoma. Pedig tényleg lehet ezt is menő módon csinálni. Úgy képzelem, a Michelin-csillagos éttermekben készíthetik így a krumplilevest. :) Édeskés, fűszeres, illatos és könnyed, de az ízekben megkapja a mélységét. És még a gyönyörű színe sem Photoshop! :) Hozzávalók 2-3 adaghoz: - 3 közepes krumpli - 1/­­2 sárgarépa - 1/­­2 vöröshagyma - 5 ek fehérbor - 1 ek citromlé - 1 körömnyi citromhéj (csak a sárga) - 1 mk reszelt gyömbér - 1 csipet rozmaring (ha van, friss) - 2 ek olívaolaj - 3 mk só - A felaprított hagymát az olajon pároljuk meg. Közben hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra a krumplit, vékony szeletekre a répát. Lehet nagyra is vágni, csak akkor lassabban fő meg. - Dobjuk a hagymára a krumplit és a sárgarépát, ízesítsük gyömbérrel, citromhéjjal, a fehérborral, és sózzuk is meg. Öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi, és főzzük puhára a zöldségeket. - Mielőtt elzárnánk, keverjük el benne a rozmaringot, és hagyjuk kicsit bugyogni őket együtt is. - Amikor kész, turmixoljuk simára a levest. Kis citromlé segít még a rafinált ízek kihozásában. Extra tipp : mielőtt a főzéshez kezdenénk, teszteljük, hogy a gyömbér és a borunk illata harmonizál-e egymással. Ha nem, akkor a levesben sem alkotnak majd jó kombinációt, ezért inkább csak az egyiket használjuk. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 15 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)   Karácsonyi AJÁNLAT   Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven   The post Krumplileves – gourmet változat appeared first on Kertkonyha.

Vegán életmód – Slow Budapest és az anti-határidőnapló + nyereményjáték

2017. november 9. Zizi kalandjai 

Vegán életmód – Slow Budapest és az anti-határidőnapló + nyereményjáték A 2018-as naplók háromféle borítóval érkeznek… Amikor a Slow Budapesttől megkerestek az anti-határidőnaplóval és elolvastam, hogy miről szól a mozgalom célja, miért hozták létre a naplót, egyből igent mondtam egy közös bejegyzésre és nyereményjátékra. Röviden a lényegük: “Szeretnénk megállítani az embereket egy pillanatra, hogy elgondolkozzanak azon, miért és hova rohannak, és hogy ez megéri-e nekik.” Nálam óriási probléma, hogy lassítsak, hogy foglalkozzak magammal, vagy, hogy inkább leüljek a gyerekkel játszani, a teregetést pedig hagyjam későbbre. Ez az anti-határidőnapló biztosan segíteni fog abban, hogy lassítsak, hogy végiggondoljam egy napomat, egy hetemet, egy hónapomat. Nagyon szép és egyben cuki grafikákat készítettek hozzá… ma este, amikor már nem bírtam a fiúkkal, elővettük, mint újdonságot és a grafikák alapján meséltem nekik, énekeltem vagy mondókákat mondtam, éppen azokat, amik eszembe jutottak a rajzok alapján. A naplóban tanácsokat olvashatunk a lassuláshoz, minden hónapban lejegyezhetjük, hogy mi az, ami számít igazán, kikkel szeretnénk találkozni az adott hónapban, mi a heti mottónk. Ezenkívül a napló bemutatja az adott hónap ünnepeit (akár a farsangtól kezdve, Micimackó napjáig, a Föld napjáig, vagy a nemzetközi palacsinta napig). Minden hónapban bemutat három zöldséget, gyümölcsöt vagy magot, amit érdemes szezonálisan fogyasztani. A hónap lezárásaként pedig leírhatjuk, hogy milyen slow emlékeket viszünk magunkkal és mit kívánunk magunknak a következő időszakra. A naplóhoz tartozik két kis ív matrica is, amelyekkel színesíteni tudjuk a napjainkat! A mai digitális világban számomra jó érzés kézzel papírra írni, meg újra visszatérni a kézzel fogható, finom papír illatú határidőnaplóhoz, amit évek óta már nem használok! A slow mozgalom egyébként Magyarországon újdonság, de világszinten “…1986-ban indult el Olaszországból, a kezdetét egy olasz gasztroblogger, Carlo Petrini tiltakozásához kötik, aki az olasz kultúra egyik legfontosabb jelképénél, a római Spanyol Lépcsőknél egy gyorsétterem megnyitása ellen lépett fel. Ekkor még csupán az étkezés, a slow food volt a mozgalom fókuszában, innen ered az elnevezés is: egy mozgalom, ami a fast (food) ellen lép fel.” A Slow Budapest alapítója, Krajcsó Nelli, a saját, túlhajszolt életére keresett megoldást, amikor találkozott egy, a nemzetközi slow mozgalomról szóló cikkel, ami hangosan üzente felé, hogy Lassíts!. Csapatával a kezdetektől arra keresi a választ, hogyan lehet a fogyasztói társadalomban, az információs túlterheltségben, és egy nagyvárosi környezetben egyensúlyt találni. Nellivel készítettem egy mini interjút az anti-határidőnapló születéséről. Aki pedig részt vesz az interjú után a nyereményjátékban, az növeli az esélyét annak, hogy tulajdonosa legyen egy 2018-as csodaszép anti-határidőnaplónak! Mi az anti-határidőnapló? Az anti-határidőnapló a Slow Budapest Magyarországon egyedülálló naplókoncepciója, ami segíti az embereket a mindennapi egyensúly megtalálásában, ahogy mi mondjuk, a lassításban. A benne lévő vicces rajzok, kedves kérdések, matricák és a számos megállító és továbbmozdító tanács és emlékeztető kreatív ötleteket adnak a mindennapokban, tanítanak, és a slow felé vezető szemléletváltásban segítenek. Az anti-határidőnapló kidolgozásában egészségpszichológiai alapokat, a nemzetközi slow irodalmat és mindfulness technikákat használunk. Az anti-határidőnaplók belseje újrapapírra lett nyomtatva, ásványolajmentes, újratermelődő növényi olaj alapú környezetbarát nyomdafesték és karbonsemleges, zöld technológia felhasználásával. Anti-határidőnaplóink nyomtatásával idén 25 fát mentettünk meg a kivágástól. Honnan, hogyan jött az ötlet, hogy elkészítsétek? 2014-ben azon gondolkoztam a csapatommal, hogy milyen jó lenne egy olyan dolgot létrehozni, amivel mindennap tudjuk az embereket inspirálni a lassításra. Határidőnaplót sokan használnak, jól meg lehet tölteni kedvességgel és játékkal, és mi már akkoriban is nagy hangsúlyt fektettünk az igényes vizuális megjelenésre, sok tehetséges grafikussal dolgoztunk együtt, ezért úgy éreztük, ebben a formában tudnánk a legjobban átadni a slow szemléletet az embereknek. És hogy miért lett anti-határidőnapló? Azért, mert a határidőnaplóba általában a stresszes, határidős dolgokat írjuk csak le, de elfelejtjük a feltöltő, pihenést hozó tevékenységeket vezetni benne. Mi az egyensúly megtartására emlékeztetünk, hogy az élet ne csak a határidőkről szóljon! Kikkel dolgoztatok együtt a napló elkészítésén? Ghyczy Dia és Máté Dani grafikusokkal dolgoztam együtt, akik ezt a komplex és több mint 3 hónapos munkát idén is nagyon jól megoldották. Kiknek ajánljátok a naplót? Bárkinek, aki arra vágyik, hogy teljesebben megélje a mindennapokat, szeret még papírra írogatni, és értékeli a színes vizuális világot. Mi a Slow Budapest mozgalom célja? A Slow Budapest célja a figyelem felhívása a túlhajszoltságra, és egy lassabb, egyensúlyra törekvő életmód népszerűsítése. Hiszünk abban, hogy a lassítás nem luxus, nem a sebességről, hanem a jelenlétről, a tudatosságról és a mindennapi döntésekről szól. Szeretnénk átadni azt a szemléletmódot, hogy a felgyorsult világban is meg lehet teremteni az egyensúlyt. Az anti-határidőnaplóról még többet itt olvashattok. Online megvásárolni pedig itt tudjátok A/­­5-ös és A/­­6-os méretekben és viszonteladó partnereknél. “Nagyobb házunk van, de kisebb a családunk. Nagyobb a kényelmünk, de kevesebb az időnk. Több a diplománk, de kevesebbet értünk. Gazdagabb a tudásunk, de szegényebb az ítélőképességünk. Több van szakértőkből, de tbb a problémánk is. Több a gyógyszerünk, de szegény az egészségünk. Elutaztunk a Holdra, és vissza, de nehezünkre esik átmenni az út túloldalára, hogy az új szomszéddal talákozzunk. Számítógépeket építettünk, hogy több információt tárolhassunk, hogy több másolatot készíthessünk, mint eddig bármikor, de kevesebbet beszélgetünk. Mennyiségben nagyok lettünk, de minőségben kicsik. Egy olyan korban élünk, ahol az ételek gyorsak, de az emésztés lassú. Ahol az ember hatalmas, de a karakter kevés. Ahol a profit meredek, de a kapcsolatok sekélyesek. Olyan idők járnak, amikor sok van az ablakban, de kevés a szobában.” (Dr. Bob Moorehead: Korunk Paradoxonja, 1998) ***** NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Nyeremény : 1 darab anti-határidőnapló, amit a nyertes választhat ki magának (méret, borító)! Írjátok meg ide a bejegyzés alá kommentben, hogy ti mivel szoktatok lassulni, relaxálni, mit csináltok olyankor, amikor úgy gondoljátok, hogy muszáj megállnotok egy fél órára vagy egy órára! Szabályok : A kommentelésen felül plusz pontokért lájkolhatjátok a Slow Budapest Facebook és Instagram oldalát (írjátok meg ezt is a kommentben, ha megtettétek). 2017. november 14-ig lehet játszani. Sorsolás a random.org-gal. Eredményhirdetés 2017. november 15-én. A nyertest emailben fogom értesíteni, majd a neve kikerül a blogra (ez a bejegyzés fog frissülni). A nyereményt a nyertesnek a Slow Budapest postázza magyarországi címre.

Bevásárlási gyorstalpaló fehéröves növényevőknek

2018. január 23. Vegán muflon 

Bevásárlási gyorstalpaló fehéröves növényevőknekSzemélyes tapasztalatom, hogy az emberiség egy bizonyos rétegét nem az riasztja el a veganizmustól, hogy le kell mondania az bölényzsírban párolt szalontüdőről vagy a borznyesedékből készült kenőmájasról. És nem is az, hogy onnantól fogva nem imitálhat nuncsakuzást egy pár, összekötözött juhbeles virslivel. (Ki csinálta ezt rajtam kívül gyerekkorában a nindzsafilmek hatására, kezet fel! Őőő... senki? Sebaj, már akkor sem szerettem belesimulni a konformista tömegbe.) Hanem sokkal inkább a tanácstalanság, hogy mégis, mit és honnan szerezzen be, és mégis, mit reggelizzen a mindennapokban májkrémes kifli és parizer helyett. (Netán főzési ismeretei Maugliéval és Tarzanéval vetekednek.) Nos, ezúttal nekik szeretnék egy tudálékos gyorstalpalóval kedveskedni azon "spéci" élelmiszerekről, alapanyagokról, melyek egy vegán - jelen esetben pl. ezen sorok írójának - konyhájában  többnyire megtalálhatóak. Humusz, padlizsánkrém, ajvár Mindhárom házilag is könnyen előállítható, de pl. a G-Roby és a Spar boltokban is többnyire fellelhetőek. Ez, ez és ez garantáltan nem csehszlovák minőséget képvisel. Búzasikér Nem, még egyszer nem írom le, mi az a szejtán. Akkor sem, ha izzó vasszegeket kalapálnak a fülembe egy konyhásnéni klumpájával! A Google térhódításának korában mindenki elégedjen meg azzal, hogy ez képezi az alapanyagát. És kb. minden bioboltban fellelhető. Gluténérzékenyek kerüljék, mindenki más fogyaszthatja. Nem mellesleg több mint költséghatékony, az 500g-os kiadásból kb. 4-5 alkalomra elég szejtánt lehet összedobni. Csicseriborsó Ezerféleképpen felhasználható cucc csúcsmagas fehérjetartalommal. Ne szórjuk ki a lovettát a 300 ft feletti konzervekre, a 200 ft-os Gianna márkajelzésű legalább annyira frankó, mint a 800g-os kiadvány az Aldiban. Natúr szójatej, szójajoghurt Jelenleg is a gyomromból kitüremkedő harmadik kezemmel tekerem azt a szirénát, mely a génmódosítás okozta pánikot hivatott zenei aláfestésben részesíteni. Most, hogy a szójafóbiások magukra zárták az atombunker ajtaját, elmondanám, hogy a reggeli kávéhoz kb. 5 éve, majdnem csak napi jelleggel fogyasztom, és semminemű káros hatását nem tapasztalom, sőt. A The Bridge, illetve az Alpro márkájúak kiválóak, az Aldiban fellelhető variáció viszont olyan ízű, mint fertőzött bányató, melybe depressziós görények fojtották bele magukat. Hátulütőjük, hogy nem olcsók, de nem kell mindig ilyet vedelni. Szójavirsli A virsli nevezetű egzotikumról most nincs türelmem bővebben értekezni, keressen rá, akit érdekel, hogy fest ez a kulináris különlegesség. Sajna a külföldi kiadásúak 700 ft felett vannak, de pl. a VegaBond nevezetű 350 körül mozog. Tofu Lásd a szójatejnél írottakat. A magyar tulajdonú, 1998-as időcsapdában rekedt áruházláncok kivételével kb. mindenhol megtalálható. Kifejezetten tré minőségűvel nem találkoztam, kb. mindegyiket tudom ajánlani.

Vegán majonézes, frankfurti krumplisaláta

2017. december 30. Kertkonyha 

Vegán majonézes frankfurti saláta. Hát, persze hogy! ;) Imádom az ilyen salátákat, már karácsonyra szerettem volna készíteni, de aztán elsodort a bejgli meg a maratoni csomagolás. Na, de az év már csak nem mehet el majonézes krumpli nélkül, és ajánlom neked is, lepd meg magad vele Szilveszterre, a maradékkal meg újévi uzsonnára, ebédre bármire. Hajrá! Nyugodtan mehet vendégvárónak a mindenevők asztalára is. Nem lesz ember, aki megmondja, hogy ez vegán, és nem a hagyományos, ebben biztos lehetsz. :) Hozzávalók egy szép nagy adag salátához: (az enyém pont befért a rombusz alakú, piros tetejű éttermes műanyag dobozba, de számítsd hozzá, hogy amíg csináltam, sok “el is párolgott”) - 1 kg krumpli - 3 szál vega virsli (a füstölt az igazi) - fél lilahagyma - 2 szem csemege uborka - 600 g veganéz (tojásmentes majonéz) - 2 kk fehérbor ecet - 2 kk citromlé - 1 kk dijoni mustár - só, bors - A krumplit hámozd meg és vágd kockára. Sós vízben főzd meg, vigyázva, nehogy szétfőjön. Ha már puha, rögtön zárd el, szűrd le és mosd át hideg vízzel. Ezután várd meg, amíg teljesen kihűl. - Eközben készítsd el a veganézt. Ezt ha egyszer kipróbálod, sose veszel többet bolti veganézt, ezt garantálom! Amikor kész, ízesítsd tovább az itteni recept szerint fehérborecettel, citromlével, mustárral, sóval, borssal. Rakj bele bőven mindből, mert sokat beszív majd a krumpli, és a hűtéskor is sok íz elkerülhetetlenül “eltűnik”. Ennyi krumplihoz a megadott veganéz kétharmada is elég egyébként, de ha te is olyan “lucskosan” szereted az ilyen salátákat, mint én, ne spórolj vele. - A lilahagymát vágd kis kockára, a virslit fél centis karikákra, a csemege uborkát vékony szálakra.  Forgass össze mindent a krumplival és a veganézzel. Csak óvatosan, nehogy összetörjön. - Már itt nagyon finom lesz, de rakd csak be pár órára a hűtőbe, egy saláta mégiscsak hideg, és nagyon meghálálja majd, ha hagyod kicsit összeérni az ízeket. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 15 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven   The post Vegán majonézes, frankfurti krumplisaláta appeared first on Kertkonyha.

Magyaros szendvicskrém

2017. december 29. Kertkonyha 

Hozzávalók egy normál magyaros vajkrémes műanyag doboz megtöltéséhez - 125 g főtt bab (konzerv tökéletes) - 2 mk ecet - 1 mk pirospaprika - fél mk őrölt kömény - 1/­­4 mk fokhagyma granulátum - 1 ek olvasztott kókuszolaj - 1 ek víz Botmixerrel habosítsd össze a hozzávalókat, és kész. Ez tényleg ilyen egyszerű! :) Jó étvágyat! Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven   The post Magyaros szendvicskrém appeared first on Kertkonyha.

Vegán kevert sütemény dióval

2017. december 24. VegaLife 

Vegán kevert sütemény dióval Ez csak egy egyszerű kevert sütemény dióval, ami frappáns akár karácsonykor is, mert gyorsan elkészül, nincs sok macera vele, viszont kiadós. A tetejére dió helyett vagy mellett aszalt gyümölcsöt is tehetünk. Ha a tésztába a lisztbe szórunk egy kis mézeskalács fűszerkeveréket, még ünnepibb ízt érhetünk el vele.    A recept Hozzávalók: - 1 bögre növényi tej (2-3 dl) - 3 evőkanál olaj - 1 csapott teáskanálnyi szódabikarbóna - liszt, amennyi hasonló állagúvá teszi, mint a piskótamassza, nem túl folyós, enyhén sűrű (fele arányban teljes kiőrlésű és fehér liszt plusz egy kevés zabpehely liszt, összesen kb. 20-25 dkg) - ízlés szerint nyírfacukor vagy gyümölcscukor vagy kókuszvirág cukor (2-3 ek) - 1 ek citrom vagy narancs, esetleg almaecet - 1 kisebb marék dióféle - 1 ek kakaó vagy karobpor (opcionális) - sütőpapír   Elkészítés: A liszteket összekeverjük egy tálban, hozzákeverjük a szódabikarbónát, a cukrot, a karobot vagy kakaóport. Hozzáadjuk az olajat, majd a növényi tejet és a kifacsart citrom- vagy narancscseppeket és csomómentesre keverjük. A diófélét kisebb darabokra felaprítjuk. Sütőpapíros tepsibe öntjük a tésztát.  Rászórjuk a felaprított dió-darabokat, majd sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, szeleteljük és porhanyósra őrölt gyümölcscukorral megszórjuk a tetejét. Sütés előtt a tészába keverhetünk egy kis mézeskalács fűszerkeveréket, különlegessé téve a sütemény ízét.  

Sütőtökös kiflik, bucik

2017. december 12. BioBrigi 

Sütőtökös kiflik, bucikMár nem tudom, hogy jött az ötlet, de elkészült, és finom lett. :) Egyszerűen egy darab sütőtököt s ütésre szánt darabok közül lereszeltem durva reszelőn, és hozzáadtam a tésztához. A tönkölybúza liszttől függően előfordulhat, hogy kíván még vizet. Nekem a  Csókos Fanny féléhez majdnem 4 dl folyadék kellett.  Hozzávalók: 40 dkg tk tönkölybúza liszt 20 dkg tönkölybúza fehér liszt 200 ml növényi tej 160 ml víz 2-3 ek olivaolaj, vagy 50 g biomargarin 2-3 ek lereszelt sütőtökbél 1,5 tk só 1 tk gyümölcscukor 1,5 dkg élesztő Kenyérsütőgéppel megdagasztatjuk az összes hozzávalót. Vagy ha nincs, kézzel megdagasztjuk úgy, hogy először az élesztőt a meglangyosított növényi tejben felfuttatjuk, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk a többi folyadékkal is. A végén sütőtökbelet is belekavarjuk, és addig dagasztjuk a tésztát, míg jó ruganyos nem lesz, és "csöpög a plafon". :) A kiflikhez a tésztát kinyújtjuk, háromszögeket vágunk, majd feltekerjük őket. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal, sóval, ízlés szerint. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd 40 percet kelesztjük. Bő fél óra alatt közepes lángon sütjük. A sütőtökkrémleves receptje ITT. A mellette lévő kifli céklás változat. Nem rossz, de nekem a sütőtökös jobban bejött.

Vegánság mindenkinek: ezek az ízletes finomságok érkeztek a SPAR-ba

2017. december 4. Hírek 

Egészség, szép bőr, vitalitás – ezt vallják a vegán életmód követői, akik növényi termékekből állítják össze étrendjüket. Eddig nem volt könnyű beszerezni ilyesmit, ám most a kijelölt SPAR üzletekben kapható Veganz termékcsalád révén bárki kipróbálhatja a növényi táplálkozást. (x)

Instant zabkása házilag

2017. november 26. Éltető ételek 

Instant zabkása házilagAz élelmiszergyártók próbálnak minden igényt kielégíteni, így az egészséges táplálkozás felé kacsintó embereket is igyekeznek kiszolgálni. Sajnos a hangzatos nevek mögött nem mindig találjuk meg a tápláló ételeket, így az instant, zacskós zabkása sem a legjobb megoldás az életmódváltóknak. Miért is? Nézd meg egy ilyen kása összetevőjét: 53% zabpehely, cukor, zsíros tejpor, kukoricakeményítő, glükózszirup, 2,8% fagyasztva szárított málna darabok, 2,4% chia mag, természetes aroma, étkezési só, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav). Szerinted? Inkább készítsd el magad, már csak azért is, mert ami valóban jók, azok iszonyúan drágák. Elég nagy mennyiséget szoktam készíteni, de miért is apróznám el, hiszen nagyon sokáig eláll. Ajánlom elolvasásra egy korábban írt cikkemet ezekről a zacskós kásákról. Hozzávalók: - 50 dkg zabpehely - 20 dkg mazsola - 20 dkg dió - 10 dkg kesudió Eddig tartott az alap összetevők listája :) Tehetsz még bele: - 4-5 evőkanál kókuszreszeléket - 4-5 evőkanál puffasztott gabonát, pl. köles, amaránt, quinoa - fincsi, keserű étcsokit apróra vágva - 1-1 kávéskanál vaníliapot és fahéjat Elkészítése: - A kesudiót daráld meg. - Egy késes daráló segítségével dolgozd porhanyóssá a zabpelyhet és a mazsolát.  - Majd néhány fordulatra tedd bele a diót is. - Keverj mindent össze. Hogyan edd? Tegyél egy tálba 3-4 evőkanál kásaport, majd öntsd le meleg növényi tejjel. Én még szoktam belevágni egy gyümölcsöt is. Jó étvágyat!

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 5. rész: Szarka Bettina

2017. november 21. Zizi kalandjai 

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 5. rész: Szarka BettinaA social medianak hála egyre több olyan tizen-huszonéves fiatallal találkozom, akik tudatosak, figyelnek a környezetvédelemre és vegánok lettek. Ők nem egy trendre ülnek fel, hanem tényleg komolyan gondolják ezt az egészet. Ilyen fiatalon megváltoztatják az életüket, a social median keresztül megosztják tapasztalataikat, bátorítják a hasonló korú fiatalokat, akik érzik, hogy változtatni szeretnének, de nem tudják, hogy induljanak el. Mi a titkuk? Hogyan lesznek olyan lenyűgözően természetesek? Ezt szeretném nektek bemutatni ezzel a sorzattal. Fogadjátok szeretettel negyedik interjú alanyomat, Szarka Bettinát! Bettinát a szeptemberi Vegan Food Fest-en ismertem meg. Éppen Lizával beszélgetett egy asztalnál, amikor I.-vel leültünk az asztalukhoz megenni a nagyon finom Las Vegans hamburgereinket. Egy idő után beszédbe elegyedtünk, rájöttünk, hogy ismerjük már egymást Instagramról. Persze megtaláltuk a közös pontokat is: kiderült, hogy Bettina abba a gimnáziumba jár, ahova I. is járt X évvel ezelőtt, szóval sztorizgattunk, elmeséltük ki, hogyan lett vegán és már el is múlt az idő, mennünk kellett haza a gyerekek miatt. Bemutatnád magad röviden? Szarka Bettina vagyok, 18 éves. Nagyjából másfél éve választottam a vegán életmódot, ebből körülbelül fél éven át nyers vegán voltam. Hogyan fogadta a környezeted (szülők, nagyszülők, barátok, osztálytársak), amikor bejelentetted, hogy vegán leszel/­­lettél? Mikor bejelentettem, hogy vegán szeretnék lenni, szinte mindenki ellenem fordult. Senki sem értett velem egyet és a szokásos de a tej az fontos, a húsban van csak fehérje mondatokkal vagdalóztak. A szüleim nem vettek komolyan, úgy gondolták, ez csak egy átmeneti állapot, majd megjön az eszem. Néhány barátommal pedig megromlott a viszonyom, mivel sok közös program maga az evés volt, ez pedig egyedüli vegánként a társaságban egy kicsit nehezebb dolog. Idővel, mikor tájékozottabb lettem, már megértett mindenki és teljes mértékben támogatott. A szüleim főleg a nyers vegánság alatt segítettek sokat, de tudom, hogy bármikor, bármiben számíthatok rájuk ezzel kapcsolatban is. Mi volt a motivációd a váltásra? Fő motivációm az állatvédelem volt, mivel kiskorom óta háziállatok vettek körül. Ezenkívül az egészségem is közrejátszott a döntésben, végül pedig a vegánság környezetvédelmi részével is megismerkedtem, így azt mondanám, hogy lényegében az összes fentebb felsorolt indok miatt esett a választásom erre az életmódra. A váltás egyik napról a másikra történt vagy szakaszokban (pl. először vegetáriánus lettél és utána vegán)? A váltásnak esetemben három fázisa volt. Először egy héten át vegetáriánus voltam, utána pedig a teljesen növényi alapú étrendet kezdtem el követni. Harmadik lépésként az állatokon tesztelt szépségápolási termékek és a bőrcipők elhagyását említeném meg. A vegán étrend egyfajta tudatosságot is hoz az embernek. Te mire figyelsz oda az egészségedet illetően a vegán étrend miatt (pl. szedsz-e vitamint, több vizet iszol, sportolsz, stb.)? Nekem személy szerint a tudatosság kialakulása nagyjából egy évbe telt. Először junk food vegán voltam, majd high carb low fat, és így szépen fokozatosan haladtam az egyre egészségesebb étkezés felé. Napi 2-3 liter vizet kezdtem el inni, illetve már B12 vitamint is használok. Úgy gondolom, a tudatosság csúcspontja nálam a nyers vegánság volt nyáron, ekkor étkeztem a legegészségesebben, ekkor éreztem magamat a legjobban. Hogyan érzed magad vegánként (egészségügyi, lelki szempontból)? Mind egészségügyi, mind lelki szempontból hatalmas fejlődésen mentem át. A legutóbbi vérvételem eredményében egy darab mínusz volt összesen, sosem volt ilyen, szinte tökéletes a vérképem! Ezenkívül úgy érzem, az állóképességem is nőtt. Ebből a testi egészségből kifolyólag lelkileg is teljesen ép lettem, nem gyötör lelkiismeret furdalás amiatt, hogy valakit megeszek, hogy életeket kell kioltani miattam. Illetve saját magammal is szuper lett a kapcsolatom, a vegánság segített kigyógyulni az evészavarból, amelyet én inkább lelki problémának mondanék fizikai helyett. Okozott-e problémát valaha a vegán étrend, életmód (pl. nem lehet vegán ételt kapni a suliban, egyetemen, az állandóan kíváncsiskodók kérdéseinek a megválaszolása, stb.)? Nem okozott problémát az étkezés soha. Minden étteremben van sült krumpli, rizs, párolt zöldség és saláta, ezek pedig a vegánok legjobb barátai, megmentői. A legeldugottabb helyeken is sikerült megoldanom mindent. A suliba magamnak csomagolok ételt, esetleg puffasztott rizst veszek, de vannak a büfében vegán müzlik is. A kérdésekre általában türelemmel tudok válaszolni, de van, hogy átcsapok vérvegánba. Ezen kell még javítanom, nem szeretném elrettenteni az érdeklődőket. Melyik az az étel, ami olyan “guilty pleasure” féle, vagyis nem túl egészséges (még vegán formában sem), de mégsem tudsz neki alkalmanként ellenállni? Talán a pizzát mondanám. Egy jó kis pizza vegán sajttal teljes mértékben visszahozza a régi, barátokkal evős emlékeket! Ezenkívül a vegán hamburger is nagyon üt, néha meg fogok enni egyet! Melyik a kedvenc vegán ételed? Az almáspite a Say Cheez Raw-ban. Egyébként sokszor változik, hogy mi a kedvencem, most viszont abszolút ez a kis “süti” a nyerő nálam. A sós ételek közül talán a pizzát mondanám! Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik szeretnének áttérni a vegán étrendre, de még nem tették meg ezt a lépést? Valamint azoknak a szülőknek, akik aggódnak a vegán étrendre áttért gyermekükért? Én azt üzenem az érdeklődőnek, hogy legyenek bátrak! Tájékozódjanak természetesen, informálódjanak könyvekből, filmekből, hogy minden kérdésre azonnal tudjanak válaszolni. Nagyon fontos egy alapvetően mindenevő világban a kitartás és a magabiztosság is, bíznunk kell magunkban, hogy helyesen cselekszünk, így nem tudnak megtörni minket. Ezenkívül ne ostorozza magát senki amiatt, hogy miért nem váltott korábban, az a lényeg, hogy már a jó útra lépett. Illetve sok-sok türelmet és elfogadást is kívánok Nekik, szükségük lesz erre, ha fenn szeretnék tartani az eddigi kapcsolataikat! Bettinát megtaláljátok: Blog: settinablog.wordpress.com Instagramon: settina E-mail-en: settina.sb@icloud.com

Chilis babfasírt mustáros-balzsamecetes céklasalátával

2017. november 18. Vegán muflon 

Chilis babfasírt mustáros-balzsamecetes céklasalátávalJó pár éve, egy bestiálisan átmulatott, születésnapi szombat este után másnap reggel ószövetségi víziók gyötörtek. Láttam pl. ahogy Józsefet eladják a testvérei a fáraónak, ahogy Mózes szétválasztja a Vörös-tengert, illetve ahogy Dávid teherbe ejti Betsabét. Ezzel csak az volt a probléma, hogy előzőleg könnyelműen jelentkeztem egy vegán főzőtanfolyamra, ami vasárnap 9-kor kezdődött. Végül csodával határos módon elvonszoltam magam, és miközben a fejemben a sztálingrádi csata zajlott, órákon át hallgattam az unásig ismert infóáradatot a növényi fehérjebevitelről, a tej savasító hatásáról és arról, hogy a húsevés hogyan növeli a rák kockázatát. A tanfolyam leírásában ugyanis emlékeim szerint semmi nem utalt arra, hogy ez így fog zajlani. És arra sem nagyon, hogy a dietetikaelőadás után chia magos mutymurutty, zabfasírt és zöldszemes-ostorosmoszatos búzafűsaláta lesz az elkészítendő menü. (Ja, és a pontot az i-re az asztali áldás tette fel.) Akkor és ott megfogadtam: akkor is megmaradok szimpla gourmet-vegánnak, ha a tokám alatt komplett vízibivaly-csordákat lehet majd elszállásolni. A súlyos probléma viszont az, hogy a (közel) egyhónapos, (majdnem teljes) nyersvegán passió alatt azt vettem észre, hogy fizikailag százszor energikusabbnak érezem magam. Ezért úgy döntöttem, hogy a továbbiakban igyekszem az étrendembe több nyerscuccot csempészni. (Azért ha valaki meglát egy jógaszőnyegen biokölest szemezgetni és ginsengteát kortyolgatni, felszólítom, hogy csévéljen a szőnyegbe, majd miután bőségesen lelocsolta petróleummal, gyújtsa rám! Előre is köszönöm!) Ennek szellemében előkészíti az alábbiakat: 2 x 400g vörösbab (konzerves) 1 kápiapaprika 2 piros chilipaprika 2 szál zöldhagyma 2 gerezd fokhagyma 3 ek zsemlemorzsa vagy kukoricaliszt 1 tk római kömény 1 tk gyömbérpor 2 gerezd fokhagyma 2 ek olívaolaj a salátához: 1 db cékla 1 db vöröshagyma 3 ek balzsamecet 2 tk magos mustár A céklát és a sárgarépát az ínhüvelygyulladásért vívott harc jegyében lereszeljük, majd egy tálban a többi összetevővel összekeverjük. A vörösbabot leöblítjük, majd hogy rapid üzemmódban megpuhuljon, jó másfél percig mikróban melegítjük. (Mikrohullám-fóbiások meg is párolhatják.) A chilit, a paprikát és a zöldhagymát felszeleteljük, a fokhagymát lereszeljük, majd az összenyomott babbal és többi hozzávalóval összekeverve fasírT formázunk belőle. Az így megszülető kerek formulát sütőlappal kibélelt tepsibe helyezzük, majd fél órára 190 fokos sütőbe hajítjuk.

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 4. rész: Papp Flóra

2017. november 10. Zizi kalandjai 

Z generációs vegánok – interjúsorozat, 4. rész: Papp FlóraA social medianak hála egyre több olyan tizen-huszonéves fiatallal találkozom, akik tudatosak, figyelnek a környezetvédelemre és vegánok lettek. Ők nem egy trendre ülnek fel, hanem tényleg komolyan gondolják ezt az egészet. Ilyen fiatalon megváltoztatják az életüket, a social median keresztül megosztják tapasztalataikat, bátorítják a hasonló korú fiatalokat, akik érzik, hogy változtatni szeretnének, de nem tudják, hogy induljanak el. Mi a titkuk? Hogyan lesznek olyan lenyűgözően természetesek? Ezt szeretném nektek bemutatni ezzel a sorzattal. Fogadjátok szeretettel negyedik interjú alanyomat, Papp Flórát! Flórát személyesen is ismerem, ott volt a Mit eszik a vega gyerek? könyvem bemutatóján és hírét vitte a könyvemnek. Folyamatosan nyomon követem állatorvos egyetemi pályafutását, ugyanis vegánsága mellé egy nagyon szép szakmát választott, az állatoknak szeretne és fog segíteni a jövőben. Bemutatnád magad röviden? Papp Flóra vagyok, 19 éves, első éves állatorvos hallgató. Már több mint két éve vagyok vegán, és már lassan három éve élek húsmentesen. Hogyan fogadta a környezeted (szülők, nagyszülők, barátok, osztálytársak), amikor bejelentetted, hogy vegán leszel/­­lettél? Mivel én ugye már a veganizmus előtt is vegetáriánus voltam, a környezetemnek nem volt olyan óriási újdonság ez a váltás, teljes mértékig elfogadóak és támogatóak voltak kezdettől fogva. Mi volt a motivációd a váltásra? Három éve nyáron döntöttem el, hogy állatorvos szeretnék lenni, és ezután nem sokkal emiatt el is hagytam a húst az étkezésemből, erre úgy félévre megnéztem pár videót a tej- és a tojásipar borzalmairól, és szinte habozás nélkül áttértem a vegán életmódra. Szóval én teljes mértékig etikai vegán vagyok. A váltás egyik napról a másikra történt vagy szakaszokban (pl. először vegetáriánus lettél és utána vegán)? Igen, ahogy már fentebb is írtam, én félévig szimplán vegetáriánus voltam, de ekkor még a veganizmusról életemben nem hallottam. A tojást és a tejtermékeket pedig egyik napról a másikra hagytam el. Ehhez én még hozzátenném, hogy a veganizmus nem csak abban fejeződik ki, hogy mit eszünk, hanem ez egy életmód, amihez hozzátartozik az öltözködés, szépségápolás stb., és ezek a dolgok azért fokozatosan tudatosultak bennem. A vegán étrend egyfajta tudatosságot is hoz az embernek. Te mire figyelsz oda az egészségedet illetően a vegán étrend miatt (pl. szedsz-e vitamint, több vizet iszol, sportolsz, stb.)? Mióta elkezdtem ezt az egész életmód váltást, sokkal tudatosabb vagyok, szerintem a veganizmus mellett szinte lehetetlen nem tudatosnak lenni. Én egyedül B12 vitamint szedek spray formájában, szerintem minden más szükséges vitamint és tápanyagot be lehet vinni egy jól összeállított teljesértékű növényi étrenddel. Hogyan érzed magad vegánként (egészségügyi, lelki szempontból)? Mivel én fiatalon váltottam, előtte sem voltak különösebb egészségügyi problémáim, szóval nagy változást nekem nem jelentett e téren. Lelkileg viszont sokkal jobban érzem magam, hiszen már csak a tudat boldoggá tesz, hogy nem ártok más élőlényeknek fölöslegesen, és a veganizmusnak hála a kapcsolatom is megjavult az étellel. Okozott-e problémát valaha a vegán étrend, életmód (pl. nem lehet vegán ételt kapni a suliban, egyetemen, az állandóan kíváncsiskodók kérdéseinek a megválaszolása, stb.)? Mindenképpen több tervezést igényel ez a fajta étkezés, de mindig meg tudom oldani. A kíváncsiskodókkal pedig szívesen beszélgetek erről. Melyik az az étel, ami olyan guilty pleasure féle, vagyis nem túl egészséges (még vegán formában sem), de mégsem tudsz neki alkalmanként ellenállni? Nekem ez az elején a DM-ben kapható vegán ‘nutella’ és az ‘oreo keksz’ volt, most pedig ilyen nem nagyon van, maximum a magvajakat mondhatnám annak. Melyik a kedvenc vegán ételed? Hát, igazából a gyümölcsök. Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik szeretnének áttérni a vegán étrendre, de még nem tették meg ezt a lépést? Valamint azoknak a szülőknek, akik aggódnak a vegán étrendre áttért gyermekükért? Azt, hogy tájékozódjanak, nézzenek filmeket, videókat, olvassanak utána a témának, hogy meglegyen az etikai, egészségügyi és környezetvédelmi alap (és ezeket nyugodtan mutassák meg az aggódó szülőknek is, ha arról van szó). Szerintem fontos, hogy el tudják magyarázni, hogy mi áll a döntésük mögött, mert így könnyebben megértheti a környezetük a váltás okát. A cronometer.com nevű oldal óriási segítség lehet még a kezdetekben, szóval azt is nagyon ajánlom. Tanuljanak meg főzni magukra, ne feltétlenül várják el ezt a szüleiktől, hogy nekik külön vegán ételeket főzzenek, ez rengeteget segíthet az elfogadásban. Flórát megtaláljátok: Blog: veganflora.com Instagramon: @veganflora Facebookon: VeganFlora Youtube-on: @VeganFlora

Gesztenye torta

2017. november 9. BioBrigi 

Gesztenye tortaEgyik nap a Nyitott szemmel elején Flóra kisasolta a tortaszeleteket, és erőteljesen tudomásunkra hozta, hogy azokat bizony meg kéne enni! :) Ábel később úgy gondolta, míg Flóra alszik, süssünk tortát, így neki is álltunk. Hosszú idő óta ez volt az első torta, amit boldogan el is fogyasztott (a cukrászdai csokitortától eltekintve, mert az nem kérdés egy alkalommal sem, ha valakinek a szülinapján hozzájut).  A piskóta tésztája Katanyaka féle recept még régről, de nagyon jól működik. Egy nagy tepsire való adag. Hozzávalók: 50 dkg tk tönkölyiszt (lightosabban fele finomliszt) 1/­­2 liter növényi tej (mogyoró, mandula, szója) 1/­­2 citrom leve 6 ek olivaolaj 1 cs borkősütőpor 1 tk szódabikarbóna 30 csepp sztívia 1 csipet só 2 csomag natúr gesztenyemassza 10 dkg biomargarin 3 ek kókuszvirág cukor /­­ eritrit 2-3 kanál baracklekvár - opcionális Pár kocka karobcsoki - opcionális   A sütőt begyújtjuk, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A gesztenyemasszát kivesszük a mélyhűtőből. A tönkölylisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót összekeverjük. A tejet, a citromlét, olajat, steviát szintén, majd beleöntjük a lisztes keverékbe. Addig kevergetjük, míg a tészta egynemű nem lesz. Azután elsimogatjuk a tepsiben, és közepes hőfokon bő fél óráig sütjük. Míg a piskóta hűl, elkészíthetjük a krémet. A gesztenyemasszát a cukorral és a margarinnal addig keverjük, míg finom krémet nem kapunk. A piskótát elfelezzük. (Ha elég magasra sikerül, hosszában is el elvágható, és megkenhető baracklekvárral.) A két részt majd egymásra helyezzük, miután az egyik felét a gesztenyekrém bőven mért 1/­­3 részével megkenjük. A maradék krém megy a tetejére és az oldalára, illetve használhatjuk a díszítéshez. Némi olvasztott karobcsokit csurgathatunk a tetejére.


Az összes 'növény' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!