
Még kapható a második,
bővített kiadás!

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Őszi rizottó - gombával, almával, dióval
Az örök életre vágyó milliárdos csupa zöldség receptjei lehetnek akár finomak is
Körtés galette dióval - rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert
Pizza vagy zöldségleves?
olasz receptek
Olaszországi kutyaadó: a turisták is mélyebben nyúlhatnak a zsebükbe
2025. szeptember 30. Prove - a világ vegán szemmel
Kutyával utaznál Olaszországba? Jól fontold meg, mi legyen az úti cél. Bolzanóban ugyanis egy új javaslat értelében különadót vetnének ki a kutyával érkező turistákra, valamint a helyi kutyatartókra is. A bevételből fedeznék a kutyaürülék eltakarításának költségeit. A tervezet heves vitát váltott ki az állatvédők körében. Kreatív módon fedeznék az észak-olaszországi Bolzanóban a kutyaürülék eltakarításának költségeit,… The post Olaszországi kutyaadó: a turisták is mélyebben nyúlhatnak a zsebükbe appeared first on Prove.hu.
Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval - ünnepi ízek hétköznapokra
2025. szeptember 22. Prove - a világ vegán szemmel
Puha gnocchi, édeskés-földes céklakrém, karamellizált káposzta és füstölt tofu - ez a kombináció egy hétköznapi vacsorát is ünnepi élménnyé varázsol. Egyszerű alapanyagokból készül, mégis látványos és ízletes fogás. A gnocchi igazi olasz klasszikus, amely kapható már félkészen is a boltokban, de valójában házilag is egyszerűen elkészíthető. Sokféleképpen variálható, a citrusos-spenótos gnocchi igazi komfortétel, míg a… The post Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval - ünnepi ízek hétköznapokra appeared first on Prove.hu.
Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja
2025. szeptember 9. Prove - a világ vegán szemmel
A piperade a baszk konyha klasszikus eleme: egyszerű, színes zöldségragu, amely friss paprikából, paradicsomból és hagymából készül. Tálalhatod friss, ropogós kenyérrel, tapastál részeként, de akár gabonafélék mellé is. A baszk konyha egyik legegyszerűbb, mégis legszínesebb klasszikusa a piperade. Szoros rokonság fűzi az olasz pepperonatához, a francia ratatouille-hoz és a magyar lecsóhoz. Ahogy a felsoroltaknak, úgy… The post Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja appeared first on Prove.hu.
Így lesz friss bazsalikomod télen is - mutatjuk a trükköt
2025. szeptember 1. Prove - a világ vegán szemmel
A bazsalikom a nyár egyik legkedveltebb fűszernövénye, főleg az olasz ételeket kedvelők konyhájában nélkülözhetetlen. Néhány trükk bevetésével nem kell búcsút intenünk a frissen szedett leveleknek a hidegebb idő beköszöntével sem. Ha a nyár fűszernövénykészletében nálad is alapnak számít a bazsalikom, és télen is szívesen tépnél egy-egy friss levelet kedvenc ételeidhez, akkor van egy jó hírünk:… The post Így lesz friss bazsalikomod télen is - mutatjuk a trükköt appeared first on Prove.hu.
A háziállat az új gyerek? Egyre több fiatal pár dönt így világszerte
2025. június 19. Prove - a világ vegán szemmel
Egyre népszerűbb a fiatalok körében, hogy gyerekvállalás helyett inkább háziállatra voksolnak. Többek között az Egyesült Államokban, Olaszországban, Magyarországon és Kínában is megfigyelhető ez a jelenség. A párok leginkább a gyermekneveléssel járó anyagi terheket hozzák fel érvként, de az éghajlatváltozás is gyakran felmerülő visszatartó erő. Egy kutya biztosan nem növi ki fél év alatt a cipőjét,… The post A háziállat az új gyerek? Egyre több fiatal pár dönt így világszerte appeared first on Prove.hu.
Minestrone - az olaszok egyszerű, fűszeres-zamatos levese
2025. május 17. Prove - a világ vegán szemmel
Ahány olasz régió, annyiféle minestrone leves, de a karakteres fűszerek és a zamatos paradicsomalap többségükben meghatározó. A mi receptünk lelkét is ezek adják - no, meg persze a friss zöldségek. Az olasz konyháról a többségnek valószínűleg a tésztaételek, a vegán verzióban is elkészíthető paradicsomos húsgombóc, a tiramisu vagy a bruschetta ugrik be elsőre. Az olasz… The post Minestrone - az olaszok egyszerű, fűszeres-zamatos levese appeared first on Prove.hu.
Az európaiakat még mindig aggasztja a klímaváltozás, de a politikusaikban már nem bíznak
2025. március 2. Prove - a világ vegán szemmel
A klímaváltozás az európaiak számára továbbra is kulcskérdés. Vezetőik erre vonatkozó politikai akaratával kapcsolatban azonban egyre szkeptikusabbak - derült ki egy új felmérésből. A kutatást Franciaországban, Németorszgában, Olaszországban, Lengyelországban és Svédországban végezték. A klímaváltozást és a környezetvédelmi törekvéseket egyre inkább elhanyagoló politikai színtér ellenére továbbra is foglalkoztatja ez a kérdéskör az európai polgárokat egy új… The post Az európaiakat még mindig aggasztja a klímaváltozás, de a politikusaikban már nem bíznak appeared first on Prove.hu.
Ikonikus olaszországi gleccser tűnhet el a közeljövőben
2024. október 18. Prove - a világ vegán szemmel
Az elmúlt öt év alatt 98 focipályának megfelelő terület tűnt el a jég olvadása miatt a Dolomitokban található Marmolada-gleccser felületéből. Márpedig a folyamat nem öt évvel ezelőtt kezdődött el a klímaváltozás hatására. A gleccser 2040-re teljesen eltűnhet tudósok szerint, ha a helyzet közben nem változik. Éhező, kihalás szélére sodródott jegesmedvék, szélsőséges időjárási körülmények, egyre sérülékenyebbé… The post Ikonikus olaszországi gleccser tűnhet el a közeljövőben appeared first on Prove.hu.
Mesebeli, varázslatos sziklaformációk
2024. szeptember 27. Élj harmóniában
A mai napra egy börzsönyi útvonalat terveztem, de reggel kiderült a Börzsönyben esni fog, így kezdtem a körbenézést, hol nem fog esni:) Majd ennek megfelelően terveztem a túraútvonalat. Olyan helyet választottam, ahol a felhős időjárásban amikor majd előbújik a nap sütkérezhetünk kicsit:) Amikor nincs nyár, szeretem azokat a helyeket, ahol nyíltabb a terep, így lehet élvezni az éltető őszi napsugarakat. Végül, ma a Budai-hegységben kalandoztunk. A Normafánál kezdtünk és a Budaörsi kopárokat jártunk be, ami egy igazán különleges hely... minimális növényzet, hihetetlen panoráma, izgalmas formájú kopár hegyek.... és szinte minden irányba messze ellátni.... bármerre elláthatunk és mehetünk, nincs korlátozó növényzet A kilátásban az autópályák, a bevásárlóközpontok nyüzsgése mellett csodásan megmutatkoznak a háttérben a környező hegyek, völgyek. Látható a kopárok hegyei és a háttérben a Velencei hegység, a Vértes, a Gerecse és még a Duna is megcsillan egy pici részen. Milyen más az ember alkotta táj és a természet alkotta táj... Fontos a természettel harmóniában, együttműködve élni és életteret nyerni és nem a természetet leigázni... Érdekes volt látni, hogy a Vitorlázórepülő-emlékmű eltűnt... hűlt helye... gondolom nem elege lett és elrepült:) Lehet elvitték felújjítani vagy megsérült... Minden esetre az élményből számunkra nem vont le semmit a hiánya:) A Kopárok úgy általában sem foghatóak semmihez, de a Sorrento sziklák a fenyvesek között megbújva, a szépséges panorámájával, számomra amolyan kis meseszerű, különleges hely - láttam már felbukkanni Magyarországon forgatott filmben is. Engem egyáltalán nem a mediterrán, olasz kisvárosra emlékeztet, sokkal inkább egy mesés, elvarázsolt helyre... csodaszklassz. Mai útvonalunk: Csillebérc KFKI előtti parkoló- Frank-hegy - Farkas-hegy - Szállás-hegy - Szekrényes-hegy - Sorrento-sziklák - Sinka Lajos emléktábla - egykori hangár - Csillebérc Csodás túrákat kívánok:) szeretettel Kati
Kutyaparfümöt dobott piacra a Dolce & Gabbana
2024. augusztus 11. Prove - a világ vegán szemmel
A Dolce & Gabbana olasz divatcég négylábú kedvenceknek készült illatszert dobott piacra. A kutyaparfüm az egyik alapító, Domenico Dolce kutyája után a ,,Fefé nevet kapta. A százeurós tétel állatvédők szerint nagyon zavaró lehet a kutyák számára, ezért nem is ajánlják a használatát. A divatcég szerint viszont a kutyaparfüm biztonságos és nagyon népszerű a vásárlók körében.… The post Kutyaparfümöt dobott piacra a Dolce & Gabbana appeared first on Prove.hu.
Kenyérlángos, más néven töki pompos vagy langalló
2024. június 28. Prove - a világ vegán szemmel
Ami az olaszoknál a pizza, az a magyaroknál a krumplis tésztából készült kenyérlángos, más néven langalló vagy töki pompos. Emellett paradicsomszósz helyett a magyar konyha elmaradhatatlan összetevője kerül rá alapként: sok-sok fokhagymával ízesített tejföl. Íme a vegán változat. A kenyérlángosra hagyományosan olyan összetevők kerültek, amelyek minden kamrában megtalálhatók voltak. Ezért a leggyakoribb és egyben leginkább… The post Kenyérlángos, más néven töki pompos vagy langalló appeared first on Prove.hu.
Bruschetta - az olasz paradicsomos pirítós
2024. június 23. Prove - a világ vegán szemmel
A legegyszerűbb ételek gyakran a legfinomabbak, és az olasz bruschetta tökéletes példája ennek a bölcsességnek. Néhány alapvető hozzávalóból készül, amelyek szinte mindig megtalálhatók a kamrában, az eredmény mégis egy fantasztikusan ízletes, könnyed fogás lesz. Az olasz konyha varázsa két fő dologban rejlik: egyszerűség és minőség - ezért ezeket érdemes szem előtt tartanod az alapanyagok kiválasztásánál.… The post Bruschetta - az olasz paradicsomos pirítós appeared first on Prove.hu.
Tavaszi spárgás rizottó friss citrommal és mentával
2024. április 28. Prove - a világ vegán szemmel
Az egyik legegyszerűbb és egyben legcsodásabb fogás, amit a tavasz sztárzöldségéből készíthetsz, az nem más, mint a spárgás rizottó. Félreértés ne essék: nem száraz zöldséges rizsről beszélünk. Hanem arról az alaplével ízesített, szószos, rendkívül ízletes fogásról, aminek az olasz konyha egyéb remekeihez hasonlóan a kevés, ámde minőségi összetevőiben rejlik a titka. Ahogyan kora tavasszal ébredezik… The post Tavaszi spárgás rizottó friss citrommal és mentával appeared first on Prove.hu.
Aglio e olio, azaz fokhagymás spagetti: az olaszok ,,nincs itthon semmi tésztája
2024. április 11. Prove - a világ vegán szemmel
Az aglio e olio neve annyit jelent: fokhagyma és olaj. Ez a két fő összetevő szükséges ugyanis az egyik legegyszerűbb, de egyben legnagyszerűbb olasz tésztaételhez. Ez az étel Olaszországban tulajdonképpen olyan, mint itthon a krumplis tészta: általában akkor készítik, amikor fogyóban van a kamrakészlet. Tökéletes hétköznapi vacsora önmagában is, de még inkább ezzel a tökmagos-bazsalikomos… The post Aglio e olio, azaz fokhagymás spagetti: az olaszok ,,nincs itthon semmi tésztája appeared first on Prove.hu.
Magyar kutatók felfedezték a kártevőirtás leghatékonyabb fegyverét
2025. augusztus 25. Prove - a világ vegán szemmel
A szőlősgazdák folyamatosan keresik a kártevők elleni hatékony megoldásokat, de úgy tűnik, a természet már rég megalkotta a legjobbat. Egy új, magyar-olasz kutatás rávilágított: a madarak és denevérek kulcsszerepet játszanak a szőlőültetvények védelmében. A tájszerkezet leegyszerűsítését, valamint a vegyszerek fokozott használatát hozta magával a mezőgazdaság folyamatos hatékonyságnövelése. Ezek azonban jelentős mértékben veszélyeztetik az agrárélőhelyek élőlényközösségeit,… The post Magyar kutatók felfedezték a kártevőirtás leghatékonyabb fegyverét appeared first on Prove.hu.
Ezért lehet veszélyes növényt hazahozni a külföldi nyaralásról
2025. május 20. Prove - a világ vegán szemmel
A külföldről hazahozott növény különleges szuvenír, ám a hazai növényvilágra veszélyes fertőzéseket is importálhatunk vele a Nébih szerint. Könnyen szállíthatsz Magyarországra Xylella fastidiosa baktériumot például Dél-Olaszországból, Franciaországból vagy Spanyolországból hozott, ellenőrizetlen vetőmaggal vagy növényi hajtással is. Ne hozz haza külföldről növényeket! Erre kérte a magyar lakosságot a napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Facebook-posztjában. A… The post Ezért lehet veszélyes növényt hazahozni a külföldi nyaralásról appeared first on Prove.hu.
Málnás-pisztáciás-zabos tiramisu
A tiramisu az olasz desszertek királynője - és mint minden klasszikus, időről időre új ruhát kap. Ez a változat messze van a hagyományos kávés-piskótás ízvilágtól, mégis hozza azt a krémes, réteges kényeztetést, amit annyira szeretünk benne. A zabkekszes alap karakteresebb, a málnás-pisztáciás kombináció pedig friss, gyümölcsös és üdítően modern. Tökéletes egy hétvégi ebéd lezárásaként, de simán megállja a helyét ünnepi desszertként is - főleg, ha valami különlegeset tennél az asztalra. Hozzávalók: 30 dkg zabkeksz 1,5 dl tejeskávé 50 dkg mascarpone 1,5 dl tejszín 3 ek méz 20 dkg pisztáciakrém 5-6 ek málnalekvár Egy üvegtál vagy sütőtál alját kirakjuk zabkekszekkel, majd meglocsoljuk a tejeskávéval - annyival, hogy kicsit megpuhuljanak, de ne ázzanak el teljesen. A mascarponét elkeverjük a mézzel és a pisztáciakrémmel, majd a felvert tejszínt is beleforgatjuk, hogy könnyű, habos krémet kapjunk. A zabkekszes rétegre kanalazunk néhány evőkanál málnalekvárt, elegyengetjük, majd ráhalmozzuk a pisztáciás krém harmadát. Ezt még kétszer megismételjük: zabkeksz, tejeskávé, málnalekvár, krém. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott pisztáciával, vagy díszíthetjük friss málnával is, ha van kéznél. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjen.
Erős kritikával illette az olasz mezőgazdasági miniszter a legújabb vegán dokumentumfilmet
2024. november 9. Prove - a világ vegán szemmel
Az olasz mezőgazdasági miniszter szerint egy célzott támadás a szektor ellen az európai nagyüzemi állattenyésztést bemutató Food For Profit dokumentumfilm. A politikus védelmébe vette az olasz húsipart. Szerinte a filmben látható gyakorlatok csak néhány húsipari szereplőre jellemzők, a legtöbb papírforma szerint működik. A Food For Profit című olasz dokumentumfilm középpontjában az állattenyésztés mögött összpontosuló gazdasági… The post Erős kritikával illette az olasz mezőgazdasági miniszter a legújabb vegán dokumentumfilmet appeared first on Prove.hu.
Erős profilváltás: növényi alapú termékekre tér át egy húsipari cég
2024. október 14. Prove - a világ vegán szemmel
A Gruppo Tonazzo olasz húsipari cég év végéig felszámolja hagyományos tevékenységét, hogy ezentúl a növényi alapú piacra koncentrálhasson. A cégcsoport nem az ismeretlenbe ugrik: a Kioene márkanév alatt már negyven éve gyárt növényi alternatívákat. A marhahús-kereskedő Gruppo Tonazzo vállalat működése egyetlen padovai hentesüzletre és 136 évvel ezelőttre vezethető vissza. Közel negyven évvel ezelőtt azonban belevágott… The post Erős profilváltás: növényi alapú termékekre tér át egy húsipari cég appeared first on Prove.hu.
Krémes rigatoni tészta vajas-zsályás szószban
2024. szeptember 27. Prove - a világ vegán szemmel
Az olaszok jól tudják, hogyan kell csupán néhány összetevőből mennyei fogást alkotni: ilyen ez a vajas-zsályás tészta is, ami ugyanúgy illik hétköznapi esti vacsorának, mint egy különlegesebb alkalomra. A vajas-zsályás tészta szépsége abban rejlik, hogy a kevesebb néha több elve mentén működik: nem bonyolítja túl az ízeket, hanem hagyja, hogy az összetevők tisztán érvényesüljenek. A… The post Krémes rigatoni tészta vajas-zsályás szószban appeared first on Prove.hu.
Az olasz kormány betiltja, pedig a fogyasztókat nem zavarja a zabtej és a tofubacon elnevezés
2024. július 6. Prove - a világ vegán szemmel
A Good Food Institute (GFI) által megrendelt piackutatás alapján az olaszok közel háromnegyede ésszerűnek találja a növényi készítmények állati eredetű termékekhez hasonló elnevezését. Ezek a címkék segítenek abban, hogy a fogyasztó tudja, mire számíthat a termék megvásárlásakor. Mindeközben Thaiföldön az elnevezések szabályozását helyezték kilátásba. Régóta napirenden van egyes országokban a vegán készítmények állati eredetű termékeket… The post Az olasz kormány betiltja, pedig a fogyasztókat nem zavarja a zabtej és a tofubacon elnevezés appeared first on Prove.hu.
Állatvédelmi indokokra hivatkozva betiltották Olaszországban a kölyökkutyás jógát
2024. június 24. Prove - a világ vegán szemmel
Az olasz egészségügyi minisztérium betiltotta a kutyakölykök közreműködésével tartott jógaórákat. Az itthon is népszerű kutyás jóga az állatvédők szerint veszélyezteti a fiatal állatokat. Ráadásul az ilyen alkalmak kapcsán többször felmerült már, hogy a kölyökkutyákat nem megfelelően kezelik, ezzel veszélyeztetve az egészségüket. Talán nincs is olyan tevékenység a világon, amit ne lehetne ezerszer vonzóbbá és szórakoztatóbbá… The post Állatvédelmi indokokra hivatkozva betiltották Olaszországban a kölyökkutyás jógát appeared first on Prove.hu.
Citrusos frissesség: spenótos gnocchi citromhéjjal
2024. június 13. Prove - a világ vegán szemmel
A spenótos gnocchi egy igazi komfortétel, ami mindössze húsz perc alatt elkészül. Ez a gyors és egyszerű recept készülhet készen kapható vagy házi készítésű gnocchi felhasználásával is. A gnocchihoz forgatott krémes szósz fokhagymával, tejszínnel és friss citromhéjjal készül, ami csodálatosan harmonizál a spenót üde ízével. Az olasz konyha egyik sajátossága a burgonyából és lisztből készített… The post Citrusos frissesség: spenótos gnocchi citromhéjjal appeared first on Prove.hu.
Sürgősen kecske-örökbefogadókat keresnek: etikusan oldanák meg az állatinváziót
2024. április 25. Prove - a világ vegán szemmel
Hatszor több az ideálisnál a vadkecse egy olasz szigeten, ezért a polgármester az állatok leölése helyett örökbeadással kezelné a kecskeinváziót. A jelentkezőknek maguknak kell elkapni az állatokat, és 15 napjuk van az elszállításukra. A legelterjedtebb megoldás arra a problémára, ha egy adott területen túlszaporodik egy bizonyos faj, hogy ritkítják a populációt. Alicudi sziget polgármestere, Riccardo… The post Sürgősen kecske-örökbefogadókat keresnek: etikusan oldanák meg az állatinváziót appeared first on Prove.hu.
Medvehagyma pesto dióval: frissítő tavaszi szósz tésztára vagy szendvicsbe
2024. március 17. Prove - a világ vegán szemmel
A kora tavasz egyik legizgalmasabb idényzöldsége az olaszok kedvenc tésztaszószaként elkészítve: ez a medvehagyma pesto. Titka az intenzív, markáns ízek tökéletes harmóniájában rejlik. Ebben a szószban a medvehagyma fokhagymához hasonló, de annál zsengébb, ,,zöldebb aromája, a dió karakteressége, a bazsalikom frissessége és a - természetes ízfokozóként is számontartott - sörélesztőpehely umami hatása olyan fúziót alkotnak,… The post Medvehagyma pesto dióval: frissítő tavaszi szósz tésztára vagy szendvicsbe appeared first on Prove.hu.
Az összes 'olasz' találat megjelenítése »