olasz receptek - Vegetáriánus receptek

olasz receptek

Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája - klasszikusan pikáns, halmentes verzióban

2025. november 5. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy villámgyors olasz tészta, tele mediterrán életérzéssel. A klasszikus spaghetti alla puttanesca szardellamentes verziója pont olyan ízes és pikáns, mint az eredeti. Az olasz konyha nem véletlen népszerű Magyarországon is. Az olasz fogások jelentős része gyorsan elkészíthető, és még a válogatós gyerekek többsége is örömmel sikkant fel, ha azt hallja, paradicsomos tészta lesz az ebéd… The post Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája - klasszikusan pikáns, halmentes verzióban appeared first on Prove.hu.

Itt az új őrület: mesterséges intelligenciával pótolnák a háziállatokat

2025. október 28. Prove - a világ vegán szemmel 

A háziállattartás területére is betört a mesterséges intelligencia. Robotállatot is választhatnak már azok, akik az élő állattal járó felelősségvállalás nélkül enyhítenék magányukat. Szakértők azonban rámutattak, ez a törekvés kontraproduktív lehet. Egyre népszerűbb a fiatalok körében, hogy gyerekvállalás helyett inkább háziállat mellett döntenek. Többek között az Egyesült Államokban, Olaszországban, Magyarországon és Kínában is megfigyelhető ez a… The post Itt az új őrület: mesterséges intelligenciával pótolnák a háziállatokat appeared first on Prove.hu.

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával - ősziesre hangolt mediterrán fogás

2025. október 27. Prove - a világ vegán szemmel 

Az ősz klasszikus illatos-melengető ízei egyszerre jelennek meg ebben a mediterrán ihletésű ételben, a sütőtökös risoniban. Tökéletes választás a hűvös napokra: könnyen elkészíthető és tápláló fogás. Akár minimális olasztudással is a risoni kifejezésről rögtön a rizs olasz megfelelője, a riso juthat eszünkbe. Ez pedig nem véletlen. Nevét a rizshez hasonló formájáról kapta ez az élelmiszer,… The post Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával - ősziesre hangolt mediterrán fogás appeared first on Prove.hu.

Miért kerül kétszer annyiba a vegán Nutella, mint a hagyományos? Megkérdeztük a Ferrerót

2025. október 20. Prove - a világ vegán szemmel 

A vegán Nutella immár Magyarországon is kapható, de a vásárlókat meglepte a termék ára: a növényi változat csaknem kétszer annyiba kerül, mint a hagyományos. A Ferrero Magyarország lapunknak elárulta, mi áll a különbség mögött. Karácsonyi csodaként ünnepelhették 2023 decemberében a növényi étrendet követők a hírt, hogy érkezhet a Nutella hivatalos vegán verziója. Erre az olasz… The post Miért kerül kétszer annyiba a vegán Nutella, mint a hagyományos? Megkérdeztük a Ferrerót appeared first on Prove.hu.

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval - ünnepi ízek hétköznapokra

2025. szeptember 22. Prove - a világ vegán szemmel 

Puha gnocchi, édeskés-földes céklakrém, karamellizált káposzta és füstölt tofu - ez a kombináció egy hétköznapi vacsorát is ünnepi élménnyé varázsol. Egyszerű alapanyagokból készül, mégis látványos és ízletes fogás. A gnocchi igazi olasz klasszikus, amely kapható már félkészen is a boltokban, de valójában házilag is egyszerűen elkészíthető. Sokféleképpen variálható, a citrusos-spenótos gnocchi igazi komfortétel, míg a… The post Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval - ünnepi ízek hétköznapokra appeared first on Prove.hu.

Így lesz friss bazsalikomod télen is - mutatjuk a trükköt

2025. szeptember 1. Prove - a világ vegán szemmel 

A bazsalikom a nyár egyik legkedveltebb fűszernövénye, főleg az olasz ételeket kedvelők konyhájában nélkülözhetetlen. Néhány trükk bevetésével nem kell búcsút intenünk a frissen szedett leveleknek a hidegebb idő beköszöntével sem. Ha a nyár fűszernövénykészletében nálad is alapnak számít a bazsalikom, és télen is szívesen tépnél egy-egy friss levelet kedvenc ételeidhez, akkor van egy jó hírünk:… The post Így lesz friss bazsalikomod télen is - mutatjuk a trükköt appeared first on Prove.hu.

A háziállat az új gyerek? Egyre több fiatal pár dönt így világszerte

2025. június 19. Prove - a világ vegán szemmel 

Egyre népszerűbb a fiatalok körében, hogy gyerekvállalás helyett inkább háziállatra voksolnak. Többek között az Egyesült Államokban, Olaszországban, Magyarországon és Kínában is megfigyelhető ez a jelenség. A párok leginkább a gyermekneveléssel járó anyagi terheket hozzák fel érvként, de az éghajlatváltozás is gyakran felmerülő visszatartó erő. Egy kutya biztosan nem növi ki fél év alatt a cipőjét,… The post A háziállat az új gyerek? Egyre több fiatal pár dönt így világszerte appeared first on Prove.hu.

Minestrone - az olaszok egyszerű, fűszeres-zamatos levese

2025. május 17. Prove - a világ vegán szemmel 

Ahány olasz régió, annyiféle minestrone leves, de a karakteres fűszerek és a zamatos paradicsomalap többségükben meghatározó. A mi receptünk lelkét is ezek adják - no, meg persze a friss zöldségek. Az olasz konyháról a többségnek valószínűleg a tésztaételek, a vegán verzióban is elkészíthető paradicsomos húsgombóc, a tiramisu vagy a bruschetta ugrik be elsőre. Az olasz… The post Minestrone - az olaszok egyszerű, fűszeres-zamatos levese appeared first on Prove.hu.

Az európaiakat még mindig aggasztja a klímaváltozás, de a politikusaikban már nem bíznak

2025. március 2. Prove - a világ vegán szemmel 

A klímaváltozás az európaiak számára továbbra is kulcskérdés. Vezetőik erre vonatkozó politikai akaratával kapcsolatban azonban egyre szkeptikusabbak - derült ki egy új felmérésből. A kutatást Franciaországban, Németorszgában, Olaszországban, Lengyelországban és Svédországban végezték. A klímaváltozást és a környezetvédelmi törekvéseket egyre inkább elhanyagoló politikai színtér ellenére továbbra is foglalkoztatja ez a kérdéskör az európai polgárokat egy új… The post Az európaiakat még mindig aggasztja a klímaváltozás, de a politikusaikban már nem bíznak appeared first on Prove.hu.

Ikonikus olaszországi gleccser tűnhet el a közeljövőben

2024. október 18. Prove - a világ vegán szemmel 

Az elmúlt öt év alatt 98 focipályának megfelelő terület tűnt el a jég olvadása miatt a Dolomitokban található Marmolada-gleccser felületéből. Márpedig a folyamat nem öt évvel ezelőtt kezdődött el a klímaváltozás hatására. A gleccser 2040-re teljesen eltűnhet tudósok szerint, ha a helyzet közben nem változik. Éhező, kihalás szélére sodródott jegesmedvék, szélsőséges időjárási körülmények, egyre sérülékenyebbé… The post Ikonikus olaszországi gleccser tűnhet el a közeljövőben appeared first on Prove.hu.

Mesebeli, varázslatos sziklaformációk

2024. szeptember 27. Élj harmóniában 

A mai napra egy börzsönyi útvonalat terveztem, de reggel kiderült a Börzsönyben esni fog, így kezdtem a körbenézést, hol nem fog esni:) Majd ennek megfelelően terveztem a túraútvonalat. Olyan helyet választottam, ahol a felhős időjárásban amikor majd előbújik a nap sütkérezhetünk kicsit:) Amikor nincs nyár, szeretem azokat a helyeket, ahol nyíltabb a terep, így lehet élvezni az éltető őszi napsugarakat. Végül, ma a Budai-hegységben kalandoztunk. A Normafánál kezdtünk és a Budaörsi kopárokat jártunk be, ami egy igazán különleges hely... minimális növényzet, hihetetlen panoráma, izgalmas formájú kopár hegyek.... és szinte minden irányba messze ellátni.... bármerre elláthatunk és mehetünk, nincs korlátozó növényzet A kilátásban az autópályák, a bevásárlóközpontok nyüzsgése mellett csodásan megmutatkoznak a háttérben a környező hegyek, völgyek. Látható a kopárok hegyei és a háttérben a Velencei hegység, a Vértes, a Gerecse és még a Duna is megcsillan egy pici részen. Milyen más az ember alkotta táj és a természet alkotta táj... Fontos a természettel harmóniában, együttműködve élni és életteret nyerni és nem a természetet leigázni... Érdekes volt látni, hogy a Vitorlázórepülő-emlékmű eltűnt... hűlt helye... gondolom nem elege lett és elrepült:) Lehet elvitték felújjítani vagy megsérült... Minden esetre az élményből számunkra nem vont le semmit a hiánya:) A Kopárok úgy általában sem foghatóak semmihez, de a Sorrento sziklák a fenyvesek között megbújva, a szépséges panorámájával, számomra amolyan kis meseszerű, különleges hely - láttam már felbukkanni Magyarországon forgatott filmben is. Engem egyáltalán nem a mediterrán, olasz kisvárosra emlékeztet, sokkal inkább egy mesés, elvarázsolt helyre... csodaszklassz. Mai útvonalunk: Csillebérc KFKI előtti parkoló- Frank-hegy - Farkas-hegy - Szállás-hegy - Szekrényes-hegy - Sorrento-sziklák - Sinka Lajos emléktábla - egykori hangár - Csillebérc Csodás túrákat kívánok:) szeretettel Kati

Kutyaparfümöt dobott piacra a Dolce & Gabbana

2024. augusztus 11. Prove - a világ vegán szemmel 

A Dolce & Gabbana olasz divatcég négylábú kedvenceknek készült illatszert dobott piacra. A kutyaparfüm az egyik alapító, Domenico Dolce kutyája után a ,,Fefé nevet kapta. A százeurós tétel állatvédők szerint nagyon zavaró lehet a kutyák számára, ezért nem is ajánlják a használatát. A divatcég szerint viszont a kutyaparfüm biztonságos és nagyon népszerű a vásárlók körében.… The post Kutyaparfümöt dobott piacra a Dolce & Gabbana appeared first on Prove.hu.

Kenyérlángos, más néven töki pompos vagy langalló

2024. június 28. Prove - a világ vegán szemmel 

Ami az olaszoknál a pizza, az a magyaroknál a krumplis tésztából készült kenyérlángos, más néven langalló vagy töki pompos. Emellett paradicsomszósz helyett a magyar konyha elmaradhatatlan összetevője kerül rá alapként: sok-sok fokhagymával ízesített tejföl. Íme a vegán változat. A kenyérlángosra hagyományosan olyan összetevők kerültek, amelyek minden kamrában megtalálhatók voltak. Ezért a leggyakoribb és egyben leginkább… The post Kenyérlángos, más néven töki pompos vagy langalló appeared first on Prove.hu.

Bruschetta - az olasz paradicsomos pirítós

2024. június 23. Prove - a világ vegán szemmel 

A legegyszerűbb ételek gyakran a legfinomabbak, és az olasz bruschetta tökéletes példája ennek a bölcsességnek. Néhány alapvető hozzávalóból készül, amelyek szinte mindig megtalálhatók a kamrában, az eredmény mégis egy fantasztikusan ízletes, könnyed fogás lesz. Az olasz konyha varázsa két fő dologban rejlik: egyszerűség és minőség - ezért ezeket érdemes szem előtt tartanod az alapanyagok kiválasztásánál.… The post Bruschetta - az olasz paradicsomos pirítós appeared first on Prove.hu.

Olaszországi kutyaadó: a turisták is mélyebben nyúlhatnak a zsebükbe

2025. szeptember 30. Prove - a világ vegán szemmel 

Kutyával utaznál Olaszországba? Jól fontold meg, mi legyen az úti cél. Bolzanóban ugyanis egy új javaslat értelében különadót vetnének ki a kutyával érkező turistákra, valamint a helyi kutyatartókra is. A bevételből fedeznék a kutyaürülék eltakarításának költségeit. A tervezet heves vitát váltott ki az állatvédők körében. Kreatív módon fedeznék az észak-olaszországi Bolzanóban a kutyaürülék eltakarításának költségeit,… The post Olaszországi kutyaadó: a turisták is mélyebben nyúlhatnak a zsebükbe appeared first on Prove.hu.

Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

2025. szeptember 9. Prove - a világ vegán szemmel 

A piperade a baszk konyha klasszikus eleme: egyszerű, színes zöldségragu, amely friss paprikából, paradicsomból és hagymából készül. Tálalhatod friss, ropogós kenyérrel, tapastál részeként, de akár gabonafélék mellé is. A baszk konyha egyik legegyszerűbb, mégis legszínesebb klasszikusa a piperade. Szoros rokonság fűzi az olasz pepperonatához, a francia ratatouille-hoz és a magyar lecsóhoz. Ahogy a felsoroltaknak, úgy… The post Piperade - a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja appeared first on Prove.hu.

Magyar kutatók felfedezték a kártevőirtás leghatékonyabb fegyverét

2025. augusztus 25. Prove - a világ vegán szemmel 

A szőlősgazdák folyamatosan keresik a kártevők elleni hatékony megoldásokat, de úgy tűnik, a természet már rég megalkotta a legjobbat. Egy új, magyar-olasz kutatás rávilágított: a madarak és denevérek kulcsszerepet játszanak a szőlőültetvények védelmében. A tájszerkezet leegyszerűsítését, valamint a vegyszerek fokozott használatát hozta magával a mezőgazdaság folyamatos hatékonyságnövelése. Ezek azonban jelentős mértékben veszélyeztetik az agrárélőhelyek élőlényközösségeit,… The post Magyar kutatók felfedezték a kártevőirtás leghatékonyabb fegyverét appeared first on Prove.hu.

Ezért lehet veszélyes növényt hazahozni a külföldi nyaralásról

2025. május 20. Prove - a világ vegán szemmel 

A külföldről hazahozott növény különleges szuvenír, ám a hazai növényvilágra veszélyes fertőzéseket is importálhatunk vele a Nébih szerint. Könnyen szállíthatsz Magyarországra Xylella fastidiosa baktériumot például Dél-Olaszországból, Franciaországból vagy Spanyolországból hozott, ellenőrizetlen vetőmaggal vagy növényi hajtással is. Ne hozz haza külföldről növényeket! Erre kérte a magyar lakosságot a napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Facebook-posztjában. A… The post Ezért lehet veszélyes növényt hazahozni a külföldi nyaralásról appeared first on Prove.hu.

Málnás-pisztáciás-zabos tiramisu

2025. április 20. Vegavarázs 

A tiramisu az olasz desszertek királynője - és mint minden klasszikus, időről időre új ruhát kap. Ez a változat messze van a hagyományos kávés-piskótás ízvilágtól, mégis hozza azt a krémes, réteges kényeztetést, amit annyira szeretünk benne. A zabkekszes alap karakteresebb, a málnás-pisztáciás kombináció pedig friss, gyümölcsös és üdítően modern. Tökéletes egy hétvégi ebéd lezárásaként, de simán megállja a helyét ünnepi desszertként is - főleg, ha valami különlegeset tennél az asztalra. Hozzávalók: 30 dkg zabkeksz 1,5 dl tejeskávé 50 dkg mascarpone 1,5 dl tejszín 3 ek méz 20 dkg pisztáciakrém 5-6 ek málnalekvár Egy üvegtál vagy sütőtál alját kirakjuk zabkekszekkel, majd meglocsoljuk a tejeskávéval - annyival, hogy kicsit megpuhuljanak, de ne ázzanak el teljesen. A mascarponét elkeverjük a mézzel és a pisztáciakrémmel, majd a felvert tejszínt is beleforgatjuk, hogy könnyű, habos krémet kapjunk. A zabkekszes rétegre kanalazunk néhány evőkanál málnalekvárt, elegyengetjük, majd ráhalmozzuk a pisztáciás krém harmadát. Ezt még kétszer megismételjük: zabkeksz, tejeskávé, málnalekvár, krém. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott pisztáciával, vagy díszíthetjük friss málnával is, ha van kéznél. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjen.

Erős kritikával illette az olasz mezőgazdasági miniszter a legújabb vegán dokumentumfilmet

2024. november 9. Prove - a világ vegán szemmel 

Az olasz mezőgazdasági miniszter szerint egy célzott támadás a szektor ellen az európai nagyüzemi állattenyésztést bemutató Food For Profit dokumentumfilm. A politikus védelmébe vette az olasz húsipart. Szerinte a filmben látható gyakorlatok csak néhány húsipari szereplőre jellemzők, a legtöbb papírforma szerint működik. A Food For Profit című olasz dokumentumfilm középpontjában az állattenyésztés mögött összpontosuló gazdasági… The post Erős kritikával illette az olasz mezőgazdasági miniszter a legújabb vegán dokumentumfilmet appeared first on Prove.hu.

Erős profilváltás: növényi alapú termékekre tér át egy húsipari cég

2024. október 14. Prove - a világ vegán szemmel 

A Gruppo Tonazzo olasz húsipari cég év végéig felszámolja hagyományos tevékenységét, hogy ezentúl a növényi alapú piacra koncentrálhasson. A cégcsoport nem az ismeretlenbe ugrik: a Kioene márkanév alatt már negyven éve gyárt növényi alternatívákat. A marhahús-kereskedő Gruppo Tonazzo vállalat működése egyetlen padovai hentesüzletre és 136 évvel ezelőttre vezethető vissza. Közel negyven évvel ezelőtt azonban belevágott… The post Erős profilváltás: növényi alapú termékekre tér át egy húsipari cég appeared first on Prove.hu.

Krémes rigatoni tészta vajas-zsályás szószban

2024. szeptember 27. Prove - a világ vegán szemmel 

Az olaszok jól tudják, hogyan kell csupán néhány összetevőből mennyei fogást alkotni: ilyen ez a vajas-zsályás tészta is, ami ugyanúgy illik hétköznapi esti vacsorának, mint egy különlegesebb alkalomra. A vajas-zsályás tészta szépsége abban rejlik, hogy a kevesebb néha több elve mentén működik: nem bonyolítja túl az ízeket, hanem hagyja, hogy az összetevők tisztán érvényesüljenek. A… The post Krémes rigatoni tészta vajas-zsályás szószban appeared first on Prove.hu.

Az olasz kormány betiltja, pedig a fogyasztókat nem zavarja a zabtej és a tofubacon elnevezés

2024. július 6. Prove - a világ vegán szemmel 

A Good Food Institute (GFI) által megrendelt piackutatás alapján az olaszok közel háromnegyede ésszerűnek találja a növényi készítmények állati eredetű termékekhez hasonló elnevezését. Ezek a címkék segítenek abban, hogy a fogyasztó tudja, mire számíthat a termék megvásárlásakor. Mindeközben Thaiföldön az elnevezések szabályozását helyezték kilátásba. Régóta napirenden van egyes országokban a vegán készítmények állati eredetű termékeket… The post Az olasz kormány betiltja, pedig a fogyasztókat nem zavarja a zabtej és a tofubacon elnevezés appeared first on Prove.hu.

Állatvédelmi indokokra hivatkozva betiltották Olaszországban a kölyökkutyás jógát

2024. június 24. Prove - a világ vegán szemmel 

Az olasz egészségügyi minisztérium betiltotta a kutyakölykök közreműködésével tartott jógaórákat. Az itthon is népszerű kutyás jóga az állatvédők szerint veszélyezteti a fiatal állatokat. Ráadásul az ilyen alkalmak kapcsán többször felmerült már, hogy a kölyökkutyákat nem megfelelően kezelik, ezzel veszélyeztetve az egészségüket. Talán nincs is olyan tevékenység a világon, amit ne lehetne ezerszer vonzóbbá és szórakoztatóbbá… The post Állatvédelmi indokokra hivatkozva betiltották Olaszországban a kölyökkutyás jógát appeared first on Prove.hu.

Citrusos frissesség: spenótos gnocchi citromhéjjal

2024. június 13. Prove - a világ vegán szemmel 

A spenótos gnocchi egy igazi komfortétel, ami mindössze húsz perc alatt elkészül. Ez a gyors és egyszerű recept készülhet készen kapható vagy házi készítésű gnocchi felhasználásával is. A gnocchihoz forgatott krémes szósz fokhagymával, tejszínnel és friss citromhéjjal készül, ami csodálatosan harmonizál a spenót üde ízével. Az olasz konyha egyik sajátossága a burgonyából és lisztből készített… The post Citrusos frissesség: spenótos gnocchi citromhéjjal appeared first on Prove.hu.


Az összes 'olasz' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!