reggeli receptek - Vegetáriánus receptek

reggeli receptek

Sárgadinnyés-mángoldos zöld turmix és szilvás-banános reggeli ital

tegnap 20:16 BioVilág 

Sárgadinnyés-mángoldos zöld turmix és szilvás-banános reggeli italA zöld turmixok csodájáról már írtam egy korábbi bejegyzésben. A legjobb, hogy úgy variálhatjuk az összetevőket, ahogy csak akarjuk. Kísérletezzünk bátran! Így született meg ez a turmix is. A mángoldról itt olvashattok. Hozzávalók: 1  banán 1 kisebb sárgadinnye fele 1 nagy levél mángold pár szál friss petrezselyem 1. A felsorolt hozzávalókat ebben a sorrendben a turmixgépünkbe adagoljuk, majd teljesen homogén állagúra turmixoljuk. Egy nagyon kellemes ízű reggeli energiabombát fogunk kapni.:) Szilvás-banános reggeli ébresztő Hozzávalók: 1 banán 10 szem szilva 1,5 dl növényi tej kevés víz fahéj, őrölt vanília 1. A hozzávalókat krémes, homogén állagúra turmixoljuk. És indulhat a reggel! :) Ha süt a nap, ha esik az eső. Ani Tisztán,tudatosan!

Reggeli algás turmix

2014. augusztus 23. Éltető ételek 

Reggeli algás turmix "Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma..." - nos, nekem ez a mindennapi turmixom. Ugyanis ezzel kezdem a napot, de sokszor délután is iszok egy adagot belőle. Az ízére nem mondanám azt, hogy hűűűű, de finom, na de annál egészségesebb. Mind az 5 alapíz érezhető benne, kellően beindítja reggel a "motort". Kiválóan méregtelenít, de nemcsak a méregtelenítés idején ihatjuk, hanem akár folyamatosan is. A grépfruit kellően keserű, így jótékonyan hat a májra és az epére. Az alga szuperül méregtelenít, de ezt még megturbózom egy adag nyírvízzel is. Akkor most nézzük a receptet, hogy én mivel is kezdem mostanában a reggeleket: Hozzávalók (1 főre): - 1/­­2 piros grépfruit - 2 édes idéngyümölcs (most a barack a sláger) - 1 teáskanál maca por - 1 teáskanál alga por - 1 késhegynyi ceyloni fahéj - 1 tesákanál omega3-citromos halolaj - 1 teáskanál omega3-Q10 halolaj - 1 csipet guarana por (a kávé helyett, szuperül élénkít) - kevés tisztított víz Turmixolás után: - 20 ml supra balance - 30 ml nyírvanedv

Kókusztejes nektarinleves

2014. augusztus 13. Mindennapi ételeink 

Kókusztejes nektarinleves Extra finom leves a nagy melegben. Hozzávalók: 4 szem nektarin 800 ml kókusztej  10 dkg juharszirup /­­ méz 1 ek. kókuszolaj  -- puffasztott barnarizs Elkészítés: A nektarinokat meghámozzuk, felkockázzuk, majd hozzáöntjük a kókusztejet (forró víz + kókusztejpor, majd ezt lehűtjük), a juharszirupot, a felolvasztott kókuszzsírt. Összeturmixoljuk és már fogyaszthatjuk is. Mi puffasztott barnarizzsel ettük, de finom bele a mandula is, vagy önmagában is nagyon finom.  TIPP: rizstejjel készítve és juharszirup nélkül remek reggeli vagy esti étel lehet hozzátáplált csecsemőknek is :-) 

Hamis krémtúró gyümölcsösen (vegán)

2014. augusztus 5. VegaLife 

Hamis krémtúró gyümölcsösen (vegán) Sok vegán ismeri ezt a könnyed, gluténmentes finomságot, ahogy a hamis túrógombóc, úgy ez is kölesből, a lúgosító csodaszerből készül. Minden évszakban kiváló desszert, mivel bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Mivel barackszezon van és rajongok a nektarinért, így ezzel készítettem. Akkora gödöllői nektarinokhoz jutottam, amekkora egy szép megtermett alma. 1-2 még annál is nagyobb volt. Finom édes íze rendkívül jól feldobta a krémtúró ízét.  A recept Hozzávalók: o 1 kisebb bögre köles o víz o növényi tej o édesítő (nyírfacukor, gyümölcscukor, stb.) o vanília o citrom o gyümölcs   Elkészítés: A kölest alaposan átmossuk, majd kb. háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főzni. Mikor már elfőtt a víz, öntünk hozzá annyi vizet, amennyi éppen ellepi és tovább főzzük. Időközben hozzáadjuk a nyírfacukort. A citromot alaposan megmossuk, héját belereszeljük, ha úgy érezzük, hogy nem elég citromos, akkor a citromból még facsarhatunk bele. A vaníliát kikaparjuk, szintén hozzáadjuk. Addig főzzük, míg krémtúrós-pépes állaga nem lesz. Ízérzéke mindenkinek más és más, ki édesebben, ki citromosabban szereti. Idénygyümölccsel (most nektarinnal) tálaljuk. Reggelire is elkészíthetjük, de desszertnek is. Pohárkákba kiporciózva, hűtőben pihentetve igazán finom nyári desszert.

7 éves lett a blog!:)

2014. augusztus 2. Vegagyerek 

7 éves lett a blog!:) Rápillantottam a naptárra, és most szembesültem vele, hogy hopsz, elfelejtettem egy szülinapot, mégpedig a Vegagyerek blog szülinapját, és ráadásul a 7.-et!:) Nyaralás közben... :)Utoljára egy évvel ezelőtt írtam arról, és igazából olyan sok változásról ahhoz képest nem is nagyon tudok beszámolni.:) Illetve kisebb-nagyobb változások biztosan voltak...:) Pl.: - a fiam elkezdte az iskolát, és az első sulis évében nagyon rosszul "teljesítettünk" egészség tekintetében... :( Amennyire már jók voltak az előző évek az allergiái (tej-, tojás- és a sok-sok pollen) tekintetében, és szinte alig hiányzott az oviból, itt az iskolában közel 1,5 hónapot volt beteg a 10 hónapból... :( Az év elejének úgy indultunk neki, hogy az ebédre marad a diétás ebéd neki, viszont szerette volna már nagyon kipróbálni a többiek reggelijét és uzsonnáit is. A tej és joghurt kivételével ebbe belementem, az allergológus is rábólintott nagyjából, de nagyon rövid időn belül kiderült, hogy mennyire nem jó neki továbbra sem (meg valójában senkinek sem, de ez más tészta...).... A homeopátiát immáron 9. éve kitartóan folytatjuk, és el kellett kezdenünk egy ún. 'alapozó terápiát' is a gyerepszichológus javaslatára, hogy csökkentsük az iskolai magatartás-problémákból adódó konfliktusok hányadát... :( Á. maradt húsevő, gyümölcsöt immáron 6. éve továbbra sem eszik sajnos, néha csak turmixokban, zöldséget pedig szintúgy nem... :/­­ - a lányom ovit váltott, ahol annak ellenére, hogy magánovi, az étkezés nem volt a topon sajnos... Az előtte viszonylag változatosan étkező gyerekem néhány hónap után beállt a teljesen egyféle ízvilágú és nagyon egysíkú ételekre... Az étkeztető nem tudott gyakorlatilag tej-és tojásmentes ételeket készíteni, főzelék gyak. nem volt, maradt a hús, krumpli, tészta. A gyerek nem kicsit utálta meg a krumplit és a rizst... Azóta volt több próbálkozás, ősztől is újabb szállító lesz, bizakodjunk...! E. pedig a húst sokszor továbbra is visszautasítja, nagyon szereti a gyümölcsöket, de a zöldségekkel már hadilábon állunk... Amit korábban megevett, pl. nyersen, már azt sem eszi meg... :( - idén tavasszal megint megszerveztem  'A 30 napos Vegán Kihívás' programot a Facebookon, amihez már több, mint 1000 résztvevő csatlakozott! Egyedül kezdtem a kezdeményezést, de az az egy hónap ezekben a méretekben most már hatalmas energiákat és rengeteg időt  igényelt a koordináláshoz... Olyannyira, hogy azóta leginkább abban lelem az örömöm, ha nem fotózom le az ételeim, hanem csak készítem és eszem... :DDD Ez a blog Kihívás utáni aktivitásán is látszik...:))) 2014-re nem is tervezek több Vegán Kihívást, talán majd jövőre.... talán...:) - A Vegán Kihívás után nagy örömömre aktív maradt a hozzá létrehozott zárt Facebook csoport is, már közel 1000 taggal, és létesült egy külön zárt Facebook csoport a Vegán Anyukák és Kismamák számára is. Ha támogatásra van szükségetek, vagy kérdéseitek vannak, nyugodtan jelentkezzetek a csoportba! És lett már szerkesztőtárs segítségem is Zsanett személyében ezeken az oldalakon, amiért ezúton is nagyon hálás vagyok!! - felújítottam a Vegán Karácsony blogot sok-sok ízletes és ínyenc vegán vendéglátó recepttel. A blog már saját domain nevet is kapott, és nagyon sikeres lett a karácsonyi időszakban.:) - most  nyáron pedig Zsanettel közösen elindítottuk a Vegán Fagyi blogot stílusosan.:) - az év pedig egyik talán legjelentősebb örömforrása az ételek terén még, hogy a 8 éves fiam immáron lassan két éve lelkes kis-szakácsként működik a konyhában:) Leginkább sütit szeret sütni, de készített már vega sajtos gnocchit (a gnocchit is ő gyúrta hozzá!), és aranygaluskát is. Amióta pedig olvasni is tud, már tényleg csak néhány kiegészítő instrukcióra van szüksége.:) Legutóbb pl. ezt a rizstejszínhabos csokis piskótát készítette.:) Nagyon büszke vagyok rá!:) - az 5 éves lányom pedig lelkesen fotózza az ételeket, bármit :D, ez pl. az egyik legutóbbi fotója, egy étteremben készítve:) No, ennyit az elmúlt évről tömören, és hát akkor boldog blogszülinapot minden kedves olvasónknak ezzel a 654. bejegyzéssel! Fogyasszátok jóízűen ezt a virtuális barackos-szilvás pitét!:) Köszönjük, hogy ilyen kitartóan velünk tartotok, ígérem, lassan új receptet is hozok!:)

Zöld “capuccino”

2014. július 27. Életkert 

Végre megtaláltam a reggeli kávé alternatíváját!! Imádni valóan finom, frissít és élénkít! Ráadásul, az a mellékhatása sincs meg, mint a kávénak, hogy néhány óra elteltével leszedál. Ettől friss vagy és üde ;)Ugye milyen gyönyörű? ? ? ? Hozzávalók a zöld léhez: 4-5 spenótlevél 1 maroknyi lucernalevél 1 csokor sárgarépalevél 1 banán 2 őszibarack ( Ezt […]

Utazás külföldre (vegán étrenden lévő) kisbabával

2014. július 17. Zizi kalandjai 

Utazás külföldre (vegán étrenden lévő) kisbabával Összegyűjtöttem néhány dolgot, amiket az utazás során tanultunk, tapasztaltunk vagy bevált számunkra egy kisbabával történő utazás alatt. A londoni utat a 13 hónapos kisfiunkkal, Ádámmal csináltuk, aki vegán étrenden van és két-három alkalommal (reggel, este és éjszaka) még szopizik (a blog bejegyzést korábban kezdtem el írni, azóta már csak egyszer van szoptatás, reggelente!). Remélem hasznos lesz számtokra a leírt néhány információ. Ha van saját tapasztalatotok, amit feltétlen szeretnétek megosztani, azt írjátok meg a bejegyzés alá kommentben, így mindannyian tudunk tanulni belőle. 1. Legyünk rugalmasak! Ez az első és legfontosabb szabály: RUGALMASSÁG! Természetesen szerettem volna mindent kipipálni a listámról, amit felírtam magamnak, hogy hova menjünk el feltétlenül, de az élet közbeszólt, így inkább lazábbra vettük a gyeplőt, mint, hogy rohanjunk egyik helyről a másikra, plusz ugye figyelembe kellett vennünk egy 13 hónapos igényeit is, akiről érdemes tudni, hogy az egész út alatt (repülés, városnézés, shopping, stb.) mintagyerekként viselkedett. Jó pár tervezett helyre azért eljutottunk, meg olyanokra is, amelyekre az út során bukkantunk. A napi ritmusunkat megtartottuk, de nyilván ebéd után nem rohantunk haza, hogy Ádi aludni tudjon, hanem aludt inkább a babakocsiban, amíg mi nézelődtünk vagy leültünk egy bambira valahol. A napok eléggé elhúzódtak, az egy órás időeltolódás sokat számított, meg az is, hogy északabbra voltunk, este 9 órakor még sütött a nap, így mindennap későn fektettük le Ádit. Úgy voltunk vele, hogy nyaralás alatt ez megengedhető, ha hazaérünk, majd visszaállunk az eredeti fektetési időpontra. Néhány napra szükség volt rá, de utána helyreállt a rend és azóta a szokásos időben fekszik Ádi. 2. Válasszunk gyerekbarát szállást! Olyan helyet kerestünk, ami közel van a konferencia helyszínéhez, így napközben is láthattam Ádit, mert I. be tudta hozni. Először hotelre gondoltunk, de aztán az AirBnB-n böngészve találtunk egy családot, akik azon a környéken laknak, ahol a konferencia is volt, így írtunk nekik. Kiderült, hogy két kisgyerekük van, nagyon szimpatikusnak találtuk az egész családot, így elhatároztuk, hogy hozzájuk megyünk. Mindenképpen jó döntés volt, mert náluk a kisgyerekek miatt volt etetőszék, kiságy, mosógép, szárítógép, játékok, stb. – amelyek a mi rendelkezésünkre is álltak és nagyon megkönnyítették a mindennapjainkat. Nem beszélve a család hatalmas konyhájáról (sok-sok plusz pont részemről ), a jó környékről (sok park, játszótér a közelben) és hogy egy angol család személyében nagyon kedves barátokra találtunk. 3. Vigyük a babakocsit és a hordozót is! Igen, mindkettőre szükség van! Pont az utazás előtt két nappal egy “apróbb baleset” történt az esernyőre csukható babakocsinkkal, így gyors körbe telefonálás után kiderült, hogy az egyik család kölcsön tudja adni a babakocsiját. A becsekkoláskor rárakják a szalagot, de a babakocsit vihetjük egészen a repülőgépig, akkor kell leadni és berakják a csomagtérbe. Érkezéskor pedig a táskákkal, bőröndökkel együtt a forgó szalagra pakolják. A babakocsiban nagyon jókat aludt Ádi délutánonként, plusz sok csomag ráakasztható, így nem kell cipekednünk. A hordozót is használtuk néhányszor (nekünk Ergo Baby van), főleg, ha Ádi igényelte, hogy egy kicsit karban tartva vigyük, könnyebb volt a hordozóba beletenni és úgy vinni. Ugye magasabbról szemléli a világot a hordozóból, szóval változatosság szempontjából is jó néha a babakocsit hordozóra cserélni. 4. Használjuk ki, hogy babával utazunk! Volt néhány hely, ahol nem akartuk kivárni a hosszú sort (pl. Gatwick reptéren érkezés, útlevél ellenőrzés), így előre mentünk és megkérdeztük, hogy a babával soron kívül mehetnénk-e. Természetesen előre engedtek minket, így nagyon sok időt (és esetleg hisztit is ) megspóroltunk magunknak. Ezután igyekeztük kihasználni az ilyen szituációkat. Az esetek 98%-ban mindig előre kerültünk és volt olyan is, hogy szóltak nekünk, hogy máshol álljunk sorba, ami külön gyerekeseknek van fenntartva, így gyorsabban sorra kerülhetünk. 5. Étkezés Néhány dolgot vittünk magunkkal, mert noha Londonba utaztunk, ahol elég könnyen tud egy vegetáriánus/­­vegán étkezni, azért babával nem olyan könnyű mindent megoldani. Reggeli Mi felnőttek kibírtuk volna az első kávézóig, reggeliző helyig egy pohár vízzel is, de nyilván Ádival nehéz lett volna megértenem, hogy az első legközelebbi helyen reggelizünk. Abban sem voltam azért biztos, hogy minden ilyen helyen van növényi tej, stb., így jobbnak láttam, hogy a reggelit otthon intézzük el. Kis tasakokba csomagoltam a napi tönkölydara vagy zabpehely adagokat (fahéjjal fűszerezve), így nem vittünk felesleges mennyiséget és azonnal tudtuk lábasba tenni. Rizstejből kis dobozosokat vittünk, mert az egy literes nem biztos, hogy elállt volna a hűtőben egy hétig, így egyszerűbb volt a kis dobozosokat használni. Ha éppen nem használtuk fel a teljes adagot, akkor a másnapi kásába még jó volt. Vittünk bio almát is a reggeli kásákhoz minden napra egyet, ehhez persze kellett a baba reszelő. Vittünk cumisüveget, előkét, kistányért és evőeszközöket, valamint a Philips Avent poharaiból néhány darabot, amibe jól lehet pakolni kölesgolyót, áfonyát, stb. Szóval minden reggel teli pocival indultunk útnak. Ebéd, vacsora, snack Az első néhány napra vittünk magunkkal bio babaételt is, arra az esetre, ha éppen ebédidőben nem vagyunk olyan helyen, ahol ebédelni tudunk, akkor Ádinak legyen azonnal ennivalója. Ezeket meg is ette szépen lassan, így csökkent a bőrönd súlya, lehetett vásárolni a helyére! A Whole Foods Market gyakran látogatott hellyé vált, a frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveit mindennap itta Ádi, ezenkívül minden gyerek kap egy ingyen gyümölcsöt (banán, alma, narancs) ajándékba, ha a szülők vásárolnak valamit. A Borough Market-on volt elég sok lehetőség vegetáriánus és vegán ételt enni, így az egyik ebédet ott oldottuk meg, a földre leülve dobozkákból fa evőeszközzel toltuk a finom falatokat. Ádi is élvezte nagyon. Egyik nap pedig piknikeztünk a Kensington Gardenben. Nem csináltunk belőle problémát (és itt jön be az első pont: rugalmasság), ha Ádi nem evett főtt (vagy lehet, hogy főtt volt, csak nem meleg) ételt egy nap, a lényeg az volt, hogy jól lakjon finom tápláló ételekkel. Az avokádó elég olcsó és jó minőségű, így sokszor evett vacsorára avokádót teljeskiörlésű kenyérrel. Rengeteg gyümölcsöt evett napközben, volt, hogy betolt 200 gramm áfonyát vagy málnát és persze elmaradhatatlan volt – a szülők számára is életmentő – kölesgolyó, amit bármikor be tudtunk vetni, ha kezdett nyűgös vagy éhes lenni. Szintén itthonról vittem kölest, amit egyik nap meg is főztünk vacsorára neki. A konferencián kaptam egy bio konzerv levest – tudom, konzerv levest adok a gyereknek? De ez bio és az összetevőit illetően csak zöldség, rizs, víz, só és fűszerek voltak benne. Jó sűrű volt, szóval inkább főzelékszerű és jól passzolt a köleshez. Nemcsak Ádinak ízlett, hanem nekünk is. 6. Gyerekbarát helyek Londonban A legtöbb helyen van etetőszék, néhány helyen pedig még extrát is adnak, ha babával, gyerekkel érkezünk. Megemlítem Jamie Oliver Recipease nevű főzőiskoláját-éttermét. Ádi kapott színezőt zsírkrétákkal, színes ceruzákkal. Noha ő még kicsi az ilyenhez, az én segítségemmel nagyon élvezte a színezést (és a zsírkréták földre dobálását ). Sajnos itt pelenkázó nem volt. A Pret A Manger nevű kávézó láncolat viszont teljesen meglepett, különbözik a többi hasonló kávézó láncolattól. Az egyik üzletükben találkoztunk egy magyar fiúval, Gáborral, aki már menedzser és őt faggattam a kávézóról. Kiderült, hogy szinte minden üzletükhöz tartozik saját konyha és helyben készítik el az ételeket, így frissen kerülnek ki a polcra. A kávé és a tea tényleg bio minősítésű. A sütemények is háziak, egy néni készíti – most már nem a konyhájában, hanem az üzemében – csak és kizárólag a Pret A Manger részére. Van pelenkázójuk és ezenkívül a gyerekek ingyen kapnak babyccino-t, ez olyan baba cappuccino féle, természetesen kizárólag habosított tej (növényi tejből is lehet kérni!!!) egy vékony csík kakaóporral meghintve. Ádinak nagyon ízlett. 7. Repülés Olyan járatot kerestünk, ami nem túl korán és nem is túl későn este indul, érkezik, így kényelmesen a napi rutinba iktattuk a repülést. Kicsit izgultunk, hogy Ádi hogyan fogja magát érezni fel- és leszálláskor, de igazából meg se kottyant neki. Nem tudjuk, hogy mit érzékelt belőle, noha mondtuk neki, hogy fent vagyunk a levegőben, egy repülőn, amit ő imád nézni lentről a homokozóból. Több hasonló korú babával utaztunk oda- és visszafele is, így láttuk, hogy mindegyikőjüknél az első 20-30 perc nyugis, utána kezdődik a mocoroghatnék. Vittünk enni- és innivalót, amivel le lehetett kötni újra néhány percre, majd jött a sétálás, szemügyre vettük az összes nyomógombot és, ha már nagyon unalmas volt minden, akkor anya elővarázsolt egy új apró játékot. Az utazás előtt vettem néhány apróságot (könyv, baba puzzle, stb.), amik nem helyfoglalóak és az újdonság varázsával hatnak és segítségükkel újabb 10-15 perc nyugalom nyerhető. Egyébként, ahogy a bejegyzés elején is írtam, Ádi nagyon jó fiú volt, szóval az első nagy utazásunk mindenképpen pozitív élmény… bátran nézünk elébe a következőknek! Várom a ti tapasztalataitokat, ötleteiteket! Írjátok meg kommentben, ha tudjátok a tutit! ***** Majmos előke és kistányér: Monkie.

Harmonizáló nyersétel-életmód tábor a Pilisben!

2014. július 9. Gitta nyersétel blogja 

Harmonizáló nyersétel-életmód tábor a Pilisben!Régóta szervezünk haromonizáló nyersétel hétvégéket Piliscsabán, ahol péntektől vasárnapig tapasztalhatjuk a nyers ételek gyógyító hatását. Ezeken a hétvégéken megpróbálunk minél több olyan élményt is nyújtani, ami segít megteremteni magunkban a békét, harmóniát, és amitől még jobban érezhetjük magunkat. Minden résztvevő kap egy Sirius masszázst, van jóga, hangfürdő, homeopátiás előadás, együtt-zenélés, szauna, medence... jó társaság, egymásra figyelés. Nyers lasagna, közösen készítettük el Idén először egy hosszabb tábort terveztünk, ahol hétfőtől péntekig tart a "varázs", sokkal több lesz a program, lesz idő a konyhában is részt venni az ételkészítésben, és lesz szabad idő is, amit fürdőzéssel, napozással, vagy épp kirándulással lehet eltölteni. A két szervező, Kőrösi Gábor és jómagam :) épp nyers lasagna-t vacsorázunk 2014. augusztus 25-29-ig, az ára 49900 forint 4 éjszaka, 5 nap, teljes ellátás, programok, sok sok tanulás, tapasztalás... Jelentkezés vagy bővebb felvilágosítás itt: gitta@nyersetelakademia.hu  Az esemény meghívója: (melyet a facebook-on is megtalálsz) A Nyersétel Akadémia és az E-Műhely életmód táborába hívunk Piliscsabára, gyönyörű környezetbe! (Piliscsaba, Cosmos ökopanzió) A természetes életmódnak az egészséges táplálkozáson kívül több összetevője is van, pl. a mozgás, a pozitív gondolkodás, magunkra figyelés, stb... Ha szeretnél velünk tölteni 5 napot, és megtapasztalni a természetes életmód egy lehetséges formáját, akkor itt az alkalom, jelentkezz! Az egészséges, nyers ételekről Lénárt Gitta és csapata gondoskodik, a feltöltődés többi részét pedig a jóga, hangfürdő, homeopátiás előadás, mandalafestés, közös zenélés, tánc, szauna jelenti, valamint egy ajándék Sirius Masszázs Kőrösi Gábor terapeutánk részéről. A konyha nyitott, így az ételek készítését te is figyelemmel kísérheted, sőt, ha van kedved be is kapcsolódhatsz, és tevékenyen részt is vehetsz a munkálatokban. Gyönyörű környezet, friss levegő, jó társaság, finom ételek... már csak TE hiányzol! egy májusi hétvégén készült fotó a szombati reggeliről

Mentás frissítő

2014. június 27. Nyers konyha 

Mentás frissítő Sziasztok! Végre nyár!:) Na igen ez itthon az időjáráson nem mindig észrevehető, de legalább a gyümölcs és zöldség választékon igen ! Görögországban voltam egy hetet, mint utaskísérő mentem ki egy csoporttal. Sok szabadidőm volt így olvasgathattam kedvenc könyvemet mely persze a nyers étkezésről szól 80/­­10/­­10. Mindenkinek ajánlom aki kacsintgat az élő ételek felé, fantasztikus könyv, már sokadjára olvasom, és mondhatni étkezésem leegyszerűsödött ez irányba. Semmi konyhai időhúzás, csak simán fél dinnye, vagy némi gyümölcs, esetleg turmix formájában, este meg egy saláta. Kísérletezgettem magamon az évek során, próbáltam gyümölcs ( szénhidrát) nélkül is, de rá kellett jönnöm, hogy nekem nem megy, de szerintem másnak sem. Amint elkezdtem bevinni a sok-sok gyümölcsöt jött vele együtt a boldogság, energia, a mindent átható egység érzés...világomban minden rendben van hatás! Csak ajánlani tudom. A látható zsírokat szinte teljesen elhagytam, nem eszem olajos magokat, csak nagy ritkán egy kis sütit, ha vendégek jönnek. A mák még mindig nyerő ebből néha szórok a gyümölcssalátámra vagy a turmixomba.  Az élet szép! Reggel fél dinnye, ebéd fél dinnye, és érdekes, de jóllakom és nem éhezek meg a következő étkezésig. Ami még szuper, hogy a sok gyümölcs könnyen és gyorsan emészthető. Hamar átmegy az emberen, tisztít, és hozzájuttat sok tiszta vízhez. A főtt ételektől sokszor voltam nyomott, fáradt, puffadtam, valahogy nem tudtam őket megfelelően emészteni. A másik, hogy nem jutottam el a jóllakottság érzéséig, csak ettem és ettem, és túlettem magam. A nyers, élő ételek laktatnak, és ízben, színben, minőségben táplálnak. Szóval itt az idő, ha te még csak szemezgetsz a nyers étkezéssel, ha szeretnél boldogabb, energikusabb, könnyebb, szebb, nyugodtabb, egészségesebb...lenni, légy az és kezdd el most növelni a nyers gyümölcsök és zöldségek mennyiségét! Akár csak kezdd azzal a napod, hogy reggelire gyümölcsöt eszel, vagy minden étkezést gyümölccsel indítasz...! Az egészségünk rajtunk is múlik, együnk, igyunk, gondolkodjunk, beszéljünk, cselekedjünk jól, tisztán. Napozzunk, pihenjünk, mozogjunk, legyünk azokkal akiket szeretünk, örüljünk az apró dolgoknak.... Hoztam is egy ital receptet azoknak akik még nem ismerik, vagy esetleg feledésbe merült, egy finom frissítő, fogyasztó mentolos ital. Nálunk tele a kert még vad mentánk is van. Ha nincs kert, de van terasz akkor a menta oda is ideális növény, mert imád dézsában futkározni, szépen benövi az egészet, és elég igénytelen a drága. :) Mentás frissítő: marék menta (friss levél) 1 hámozott citrom víz jégkocka lehet édesíteni is, de én így szeretem... Mehet minden a turmixgépbe, majd ha szépen összeházasodtak a dolgok akkor elkortyolgatjuk!:) Egészség!

Sunshine smoothie

2014. június 23. Éltető ételek 

Sunshine smoothieItt a nyár, a gyümölcsök kánaánja. Akár reggelire, vagy csak úgy a nap folyamán. Bármikor isteni finom, frissítő ital. Hozzávalók (1 adag): - 10 dkg cseresznye/­­meggy vagy málna - fahéj - 1/­­2 sárgadinnye - 3 őszibarack - vanília Ez az érdekes smoothie két rétegből áll. Egyszerűen turmixoljuk össze simára. A piros bogyós részt öntsük a pohárba, majd a felső, dinnyés-barackos részt óvatosan kanalazzuk rá. Ügyeljünk arra, hogy a két réteg ne keveredjen össze.

Hajdinás pancake házi baracklekvárral

2014. június 19. Éltető ételek 

Hajdinás pancake házi baracklekvárralReggelire mindig gluténmentes ételt adok a gyerekeimnek, és a párom is előszeretettel szereti ezeket. Én többnyire gyümölcsöt reggelizek csak. Szóval ez a palacsinta nagyon egyszerűen elkészíthető, és nemcsak reggelire finom ám. Hozzávalók: - 1 banán - 2 dl mandulatej - 10 dkg hajdinaliszt - késhegynyi szódabikarbóna - 1 teáskanál fahéj - 1 teáskanál vanília - csipet só A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát készítünk. 1 evőkanál mennyiséget forró palacsintasütőbe teszünk, és mindkét oldalát megsütjük. (Tegyünk alá egy kis kókuszolajat). Házi baracklekvárral, vagy akár kakaóporral, házi nutellával nagyon finom.

Sült ananászkarika hajdinával (gluténmentes)

2014. június 11. VegaLife 

Sült ananászkarika hajdinával (gluténmentes) Desszertnek tálalva dekoratív és finom édesség, én mégis inkább reggelinek ajánlom, főleg fogyókúra programban részt vevőknek. Ennek pedig két oka van. Egyrészt az ananász magas rosttartalma miatt hamar jól lakottság érzést ad, emellett élénkítő, emésztést segítő, vízhajtó hatása van, tehát az anyagcsere folyamat serkentésében vesz részt. A másik ok, ami miatt fogyókúrázóknak ajánlom reggeliként ezt az ételt, az a hajdina, ami szintén magas rosttartalommal bír, nagy előnye, hogy a  bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható székrekedéssel küzdők, cukorbetegek, valamint candida fertőzésben szenvedők számára. R ostban gazdag gabonaként a koleszterin megkötésével a szervezet vérzsír szintjét is mérsékeli. Karakteres íze zöldségekkel párosítva is finom. Ha a boltok polcairól hajdinát veszünk, érdemes figyelni arra, hogy a natúr hántolt hajdinát (világosbarna színe van) válasszuk, ne a pörköltet (sötétbarna színe van), mert könnyebb az ízét megszokni azoknak is, akik amúgy életükben még nem igazán próbálták ezt a nagyszerű gabonát. A recept: Hozzávalók: -  1 ananász -  1 nagyobb marék hajdina - reszelt citrom vagy narancshéj - datolya - víz - növényi tej - kókuszvirág cukor (vagy nyírfa cukor, xilit, stb.)   Elkészítés:  A hajdinát alaposan átmossuk, majd annyi vízzel, ami épp ellepi, elkezdjük főzni. A főzés során barnás színű habja keletkezik, amit kanállal leszedünk róla. Amikor a víz már elfőtt, hozzáöntünk egy kevés növényi tejet, amennyit még magába szív. Közben elkészítjük az ananászt is. A meghámozott (nem befőtt!) ananászkarikákat sütőpapíros tepsibe fektetjük, egyik oldalukat megpirítjuk.  A megpuhult hajdinakásához ízlés szerint keverünk reszelt narancshéjat, esetleg előre beáztatott, feldarabolt datolyát. Ha nem elég édes így sem, kókuszvirág cukorral édesíthetjük még. A megpirult ananászkarikákat megfordítjuk és a pirult tetejükre halmozzuk a hajdinakását. Ananászkockákat darabolunk a tetejére és egy kicsit még átsütjük. Tálalásnál citromfűlevél darabokkal megszórhatjuk a tetejét. Királyi reggeli (vagy desszert).  

Tavaszi méregtelenítés. A léböjt 1. napja

2014. június 5. Éltető ételek 

Tavaszi méregtelenítés. A léböjt 1. napjaMár jócskán túl vagyunk a felvezető időszakon (11 nap), de nehezen tudtuk rászánni magunkat a léböjtre. Főleg a párom, mert nagyon fél attól, hogy fogyni fog. Ő elég vékony alkat, 1-2 kg mínusz is jócskán meglátszik. (A léböjt akkor kezdhető, ha a bélműködés beindult, és napi 3 széklet minimum megvan.) Tegnap este elhatároztuk, hogy "Na, akkor holnap belevágunk". Ma szokásosan ébredtem, és elkezdtem a napi teendőket. Tea, turmix, kása, mandulatej. A párom mikor felébredt, csodálkozva látta, hogy neki is főztem kását. Óóó, teljesen kiment a fejemből. Na nembaj, majd a kutya megeszi azt a finom rizskását, amit végülis a gyerekek is reggeliztek. Ez készült reggelire, de már csak a gyerekek ettek belőle. Olyan finom, mintha tejbegríz lenne. Tehát reggel megittuk a meginni valót, szerintem ezt már mindenki tudja. És a későbbiekben is csak ittunk, csak ittunk... Mivel nem voltam kellőképpen felkészülve a léböjtre, ezért reggel gyorsan elmentem a piacra, és vettem két kosárnyi zöldséget és gyümölcsöt. A "Spájzban" lehet kapni bio almalevet és céklalevet, így azt készen vettem. Nekem van gyümölcs- és zöldségprésem, ezért a délelőttöm a vásárolt alapanyagok előkészítésével ment. Vettem cseresznyét és meggyet, valamint répát, fehérrépát, zellert és hagymát is. A délelőtt folyamán ittunk alma-cseresznye-meggy levet , melybe tettem fahéjat és gyömbért. A párom elég fázós, ezek a hideg italok nagyon lehűtik. Most meg amúgy sincs szerencsénk az időjárással. Nem tudom miért, én olyan éhes voltam délelőtt, hogy még 1 litert ittam. 11 körül olyan fáradtság jött rám, hogy muszály volt lepihenni egy órácskára. Azért a léböjtöt mindenképp olyan időpontra javaslom, amikor van lehetőség pihenésre, és nem kell egy egész családot ellátni (főzéssel). Én ezért nem tettem a léböjtöt hétvégére, mert a gyerekek akkor itthon vannak. Szerencsére itthon dolgozok, így számomra a hétköznap jobb megoldásnak bizonyult. Délre főztem zöldséglevest (a kipréselt zöldségek szárazanyagából főztem), melynek CSAK a levét kanalaztuk be. Jólesik egy kis tányérból evés, ne mindig csak pohárból igyunk. Ja, és jó volt meleget enni. Ebéd után Zsófi furulya vizsgája volt 2-kor, melyről utólag kiderült, hogy nem is lehet bemenni a szülőknek. Úgyhogy a folyosón várakoztam 1 órát. DE az útra elkészítettem egy zöldség levet , melybe répa, zeller, káposzta, uborka és cékla került. 4 után értünk haza, én olyan szomjas/­­éhes voltam, hogy megint megittam 1,5 liter folyadékot (gyümölcslé és tea vegyesen). Utána még megettünk 1 tányár zöldséglevest. Ettől olyan éhes lettem, de 1 kiskanál mézes almarost mindent a helyére tett. 9 körül még egy csésze tulsi teát megittam. A déli pihenés miatt nem vagyok fáradt. Már 11 óra, és még a gép előtt dolgozom. És nem vagyok éhes... Összesítés: Étel - italMennyiségREGGELÁllott víz  5 dl1,5 literMájöblítő turmix 5dl (+30 ml emóció)Csalán tea 5 dl2 szem huminiqum2 szem alga1 kk. mézes szűzbogáncsos almarostDélelőttalma-cseresznye-meggy LÉ 5 dl1,5 literalma-víz 5 dl Tulsi tea 5 dlEbédZöldség leves LÉ 5 dl0,5 dl20 ml Supra balanceDélutánZöldségLÉ (répa, zeller, cékla, uborka, zöld levelek) 5 dl 2 literalma-cseresznye-meggy LÉ 2x 5 dlMate tea 5 dlVacsora2 szem alga0,3 dl2 szem huminiqumZöldség leves LÉ 3 dlEsteGyömbéres tulsi tea 5 dl0,5 liter1 kk. mézes szűzbogáncsos almarost Kb. 6,3 liter folyadékot ittam.

Tavaszi méregtelenítés. Második nap

2014. június 2. Éltető ételek 

Újabb nap, újabb kihívások. Tegnap nem írtam, de ilyenkor grépfruitot szerezni hát nem könnyű feladat. Bejártam egy csomó boltot, zöldségest, de már nem kaptam sehol. Még a Tescoba is elmentem, pedig ide aztán évente vagy csak kétszer megyek. Na, ez volt az egyik alkalom. Végülis a piacon beszéltem egy kedves zöldségessel, aki hozott nekem 15 darabot. Úgyhogy bespájzoltam belőle, ez talán elég lesz. Reggel a szokásos dolog: víz, tea (csalán), májöblítő turmix . A párom reggelije kukoricás köleskása volt, én ismét cseresznyét ettem. Délelőtt lecsúszott fél liter lapacho és fél liter mate tea . Mivel ma szombat van, és a gyerkőcök is itthon vannak, így olyan ebédet kell készítenem, amit ők is megesznek. Bizony, sajnos nem esznek meg mindent. Úgyhogy vöröslencse krémlevest készítettem, a második pedig lecsós barna rizs volt. Sajnos az iskolai menzán olyan ételeket esznek, amit én nagy ívben kerülök. Az itthoni ízeket meg nem szokják meg. Na, majd nyáron... nem lesz más választásuk. Megegyeztünk, hogy egyik nap az én kedvencem lesz, a másik nap az övéké. Már palacsintát is készítettem ám gluténmenntesen! A délután egy csésze karotin koktélt és egy csésze zöld turmixot ittunk meg. Ilyenkor csak kimegyek a kertbe, és szedek egy marék zöldet. Útifű, gyermekláncfű levél, lucerna, sóska... Az ebédből maradt ki még lecsó, amihez főztem ki kölest, maj összekevertem vele és gombócot formáztam belőle. Ezt betettem a sütőbe egy kis időre. Ez a lecsós kölesgombóc , amihez lepcsánkát készítettem és egy nagy adag zöldsalátát . Este még dolgoztam egy kicsit online, aztán fel a talptapasz, és be az ágyba. Már így is volt vagy 11 óra.

Táplálj helyesen édesanyám! (5. rész)

2014. augusztus 5. Zizi kalandjai 

Táplálj helyesen édesanyám! (5. rész) Előtte /­­ Utána Az a bizonyos csokipuding, aminek az utolsó falatjáért harcolt anya és fia, és ami az első szülinapi torta krémje is volt A legutolsó bejegyzés óta elég sok idő eltelt… fejemben a sok-sok információ, igyekszem részletesen leírni nektek. Többen jeleztétek, hogy egy heti menüre is kíváncsiak lennétek, hát, akkor egy ilyet is leírok nektek. Még jó, hogy születése óta (!!!) írom, hogy mikor mit evett Ádi, szóval dokumentálva van az étkezés, így a heti menü megosztása sem akadály! Májusban végre megújult a természet, ami a piacok kínálatán is látszódott, így egyre több újdonságot tudott kipróbálni Ádi. Nagy sikert aratott minden gyümölcs, amit evett: eper, málna, ribizli, szeder, cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, sárgabarack, sárgadinnye. Talán a görögdinnyéért nem rajong annyira, de azt is megeszi. A legnagyobb kedvenc egyértelműen a meggy és az áfonya. Nem tud belőlük eleget enni… Áfonyából képes akár 200 grammot is benyomni egyszerre. Képzelhetitek, hogy 200 gramm áfonya után milyen színű lesz a végtermék… hát, lila! A zöldség választékból szinte mindent kipróbáltunk, ami szóba jöhetett: spárga, zöldborsó, zöldbab, tök, cukkini, padlizsán, paradicsom (ez gyümölcs!), paprika, kukorica, káposzta, uborka, olívabogyó, zeller, karalábé, karfiol, brokkoli, avokádó (ez gyümölcs!). A spenót, mángold, petrezselyem, sárgarépa továbbra is szerepel az étlapon és alkalmanként most már burgonya is kerül a tányérra. Az egyedüli, ami nem nagyon nyerte el a tetszését, az a sóska volt, de hát ez egy eléggé megosztó zöldség. Kipróbáltuk a zöld turmixot is. I. csinált egy fantasztikusat: mángold, banán, alma, kevés citromlé, víz, rizstej összekeverve… az arányokat ne kérdezzétek, de tényleg nagyon finom volt, ezért is aratott sikert Ádinál. Második alkalommal én csináltam, ha jól emlékszem, nem volt itthon alma, így az nem került bele és nem is lett olyan ízletes, Ádinak sem ízlett annyira, de nem adjuk fel! Kineveztük apát zöld turmix specialistának, így ezért az italért és más smoothie-ért ő a felelős. Készített már málna rizstej smoothie-t (turmixolás, majd magok leszűrése), Ádi ezt is itta nagyon! Gyümölcsökön és zöldségeken kívül Ádi eszik tésztát (többnyire durum- vagy tönkölylisztből készültet), kölest, barnarizst, jázminrizst, kukoricadarát, rozs-vagy teljeskiörlésű tönkölylisztből készült kenyeret (lehetőleg élesztőmenteset), zabpelyhet, rizspelyhet, tönkölydarát, lencsét, csicseriborsót, sörélesztő pelyhet (B12 vitamin pótlásra), vegán sajtot (nem szójaalapú, nagyon-nagyon finom, az egész család imádja!). Mandulatejet- és rizstejet (cukormentes) smoothie-k készítéséhez használok, valamint a reggeli kásához. Külön magukban nem szokta inni őket, de biztosan ki fogjuk próbálni, de most  nyáron jobbnak látom frissítő gyümölcsleveket és vizet adni szomjoltásra. Rágcsált már diót és egy kis kesudiót. Többen kérdeztétek, hogy mivel pótoljuk az állati fehérjét. Különösebben nem görcsölök rá erre a témára, de néhány dolgot érdemes szem előtt tartani vegán táplálkozás esetén. Már ebben a cikkben is leírtam, vagyis idéztem, hogy “Az ember az emésztés során a fehérjéket aminosavakra bontja le, ezekből építi fel a saját fehérjéit. Nem az elfogyasztott fehérjét építi be tehát, hanem az aminosavakat. Ezért minden alapot nélkülöz az a kijelentés, miszerint az állati fehérje azért jobb, mint a növényi, mert közelebb van szerkezetében az emberihez. A másik alaptalan tévhit, hogy a növények nem teljes értékű fehérjét tartalmaznak, ezért rosszabb minőségűek. Ez a mítosz az esszenciális aminosavakra vezethető vissza. Nyolc aminosavról van szó, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, ezért mindenképpen kívülről kell őket a szervezetbe vinni. A természet bölcs, minden élőlény ugyanazokból az aminosavakból épül fel, így a növényekben és az állatokban egyaránt megtalálhatóak az ember számára esszenciális aminosavak. Igaz, az állati fehérjék mind a nyolc aminosavat tartalmazzák, a növények pedig általában egyszerre nem az összeset. Azt nevezi a természettudomány teljes értékű fehérjének, amely az összes, az adott élőlény számára esszenciális aminosavval rendelkezik. A növények közül ilyen a kelbimbó, a sárgarépa, a kukorica, a karfiol, az uborka, a tök, a burgonya, a zöldborsó, az összes dióféle, a szezám- és napraforgómag, valamint a paradicsom fehérjéi. Nem szükséges azonban minden étkezés alkalmával teljes értékű fehérjét fogyasztani, de még naponta sem. A szervezet ugyanis “képes bármilyen aminosavhoz hozzájutni a saját tartalékából, ha az egy adott étkezésből hiányzik is.” – Dr. E. S. Nasset” (Forrás: Napfényes Étterem) Tehát a fent nevezett 8-10 növényből szezon alapján igyekszem minél többet adni Ádinak. Ezenkívül fontos az ételek párosítása (ez a komplettálás) is. Például a gabonafélék és hüvelyesek együttes fogyasztásával teljesértékű fehérjéhez jutunk (pl: bab-zab fasírt, zöldborsós rizottó). Még többet a komplettálásról és az ételek párosításáról itt olvashattok. Nem csak bűvölte a spenótot, hanem meg is ette Mindent mértékkel fogyasztunk és a hangsúly a harmónián van. Ádi nagyon jó étvágyú kisfiú, öröm nézni, ahogyan eszik. Egyenesen megkívánja az ember az ételt, olyan jóízűen falatozik, nyugodtan, kényelmesen. Jól fejlődik, egészséges, zsurmó, mozgékony, igazán jól táplált baba. Továbbra is igyekszem tartani a vegán étrendet számára, azonban tudom, hogy bizonyos szituációkban nehéz kivitelezni, hogy teljesen kizárjuk a tojást vagy tejtermékeket. Ha így lesz, nem fogok belőle problémát csinálni, ha alkalmanként eszik egy-két olyan dolgot, amelyekben ezek megtalálhatók. A nagy kérdés, amit mindig megkapok, hogy ha Ádi kér húst, akkor adok-e majd neki. A válaszom természetesen igen, hagyni fogom, hogy kipróbálja, de valószínűleg a nagyi fogja elkészíteni neki az ételt. Tökfőzelék készítésekor egyszer csak elcsent egy darab meghámozott tököt az asztalról és nekiesett… a tapasztalás a legfontosabb! Amit még szintén nem evett és érdemes megemlíteni, az a cukor. Ezt még semmilyen formában nem evett, de még mézet, juhar- vagy agavé- vagy rizsszirupot sem adtam neki és ahogy ezt a környezetemben tapasztalom, igen jó döntésnek bizonyult. A cukor teljesen megváltoztatja az ember ízérzékelését és egy alma már nem fog olyan édesnek tűnni, ha rendszeres “cukorfogyasztókká” váltunk. Ezt is igyekszem elhúzni, ameddig lehet, aztán majd mértékkel adni neki kókuszvirág cukrot, nádcukrot, juharszirupot, természetesen többnyire sütikbe belesütve. És akkor lássunk egy heti menüt (követem a szezonalitást, de ez most több hét menüjéből lett összemixelve, ezért fordul elő benne az eper és az őszibarack is egyszerre)… A reggeli kásák rizs- vagy mandulatejjel készülnek, adok hozzá csipet fahéjat, egy teáskanál mandulavajat és gyümölccsel tálalom. Tízóraira többnyire egyféle gyümölcsöt eszik, de előfordul, hogy főzés közben adok neki egy darab répát is, hogy elrágcsálja. Az ebéd szinte mindig főtt étel és az egyszerűségre törekszem, hogy minél gyorsabban legyen kész. Uzsonnára többféle gyümölcsöt eszik, persze nem egyszerre, hanem az ebéd és a vacsora között akár kétféle gyümölcsöt is eszik, meg lehet, hogy még kölesgolyót is rágcsál. A vacsora az esetek többségében hideg, kenyér valamivel megkenve, zöldségekkel tálalva. 1. nap Reggeli: banános palacsinta Tízórai: áfonya Ebéd: tökfőzelék vegán sajttal Uzsonna: alma, málna, kölesgolyó Vacsora: vegazsíros kenyér, paradicsom, avokádó 2. nap Reggeli: tönkölykása almával Tízórai: eper Ebéd: cukkinis lecsó barnarizzsel Uzsonna: cukor- és élesztőmentes szilvás rétes (biopiacról) Vacsora: vegazsíros kenyér, paradicsom, paprika, avokádó, vegán sajt 3. nap Reggeli: zabpehely kása banánnal Tízórai: nektarin Ebéd: brokkoli pestós tészta (sörélesztő pehely a tetejére szórva) Uzsonna: áfonya, kölesgolyó Vacsora: humuszos kenyér, paradicsom, olívabogyó, avokádó, vegán sajt 4. nap Reggeli: rizspehely kása őszibarackkal Tízórai: áfonya Ebéd: zöldségleves teljeskiörlésű vegán betűtésztával Uzsonna: sárgabarack, málna Vacsora: vegazsíros kenyér, paradicsom, brokkoli csíra, avokádó, vegán sajt 5. nap Reggeli: tönkölykása banánnal Tízórai: őszibarack Ebéd: tökfőzelék bab-zab fasírttal Uzsonna: sárgabarack, áfonya, kölesgolyó Vacsora: lencsepástétomos kenyér, paradicsom, avokádó, vegán sajt 6. nap Reggeli: tönkölykása őszibarackkal Tízórai: vegán cukormentes szilvalekváros palacsinta (biopiacon) Ebéd: lecsó polentával Uzsonna: őszibarack, kölesgolyó Vacsora: szezámmagpástétomos kenyér, paradicsom, paprika, avokádó 7. nap Reggeli: rizspehely kása banánnal Tízórai: málnás rizstejes smoothie Ebéd: borsófőzelék karfiol-quinoa fasírttal Uzsonna: őszibarack, kölesgolyó Vacsora: vegazsíros kenyér, olívabogyó, paradicsom, avokádó ***** Ha kérdésetek van, tippetek, ötletetek, esetleg egy tuti baba receptetek, írjátok meg kommentben! A leírtak a saját tapasztalataim (és tájékoztató jellegűek!) és a mások által leírt, általam elfogadott nézeteket tükrözik. Kérjünk tanácsot, segítséget másoktól, szakemberektől, olvassunk utána a hozzátáplálás/­­baba étkeztetés témájának, aztán hallgassunk az anyai megérzésünkre is, figyeljük meg, hogy mi ízlik a babának, vállaljuk fel a döntésünk felelősségét és cselekedjünk saját belátásunk szerint. Majmos előke, tálka, tányér és kanál: {Monkie}. Táplálj helyesen édesanyám! (1. rész) Táplálj helyesen édesanyám! (2. rész) Táplálj helyesen édesanyám! (3. rész) Táplálj helyesen édesanyám! (4. rész)

Őszibarackos hajdina kása

2014. július 27. Éltető ételek 

Őszibarackos hajdina kásaEgy újabb egyszerű recept. Egyedüli meló a hajdina csíráztatása. Ilyenkor nyáron kifejezetten jó csírákat fogyasztani, mert hűtő hatása van. Szezonálisan bármilyen gyümölccsel készíthetjük, most az őszibarack csücsült a hűtőben, így ez lett a reggelim. Hozzávalók: - 2 őszibarack - 2 evőkanál hajdinacsíra - fahéj, vanília - 2 evőkanál chia mag (nemcsak remekül sűrít, hanem szuper omega3 forrás) - kis marék aszalt meggy - tetejére: őszibarack és aszalt meggy Elkészítése: turmixoljuk össze, a tetejét szórjuk meg a gyümölcsökkel.

Fekete, de mégsem - reggelire

2014. július 21. VegaLife 

Fekete, de mégsem - reggelire Hamarosan beérik a fekete bodza a bokrokon és fákon. Különféle kásákat rendkívül finoman megízesíti. Ajánlom mindazoknak akik az enyhén édes, kissé savanykás ízeket kedvelik.  A recept: Hozzávalók: o  1 adag zabpehely (pl. 2 marék vagy 1 bögre) o  víz/­­növényi tej o  fekete bodza lekvár o  reszelt narancshéj o  édesítő (nyírfacukor vagy kókuszvirág cukor vagy gyümölcscukor, stb) o fekete ribizke vagy áfonya   Elkészítés: Ha apró szemű zabpelyhünk van, akkor a lábosban, amiben főzni fogjuk, kicsit megpirítjuk. Épp, amíg illata lesz a pirítástól. Majd felöntjük vízzel. Figyelve és olykor megkeverve addig főzzük, míg a zabpehely jól megpuhul. Ha nagy szemű zabpehellyel dolgozunk, akkor ugyanígy megpiríthatjuk, de egy éjszakára akár be is áztathatjuk hideg vízbe. Másnap pedig felfőzzük. Az ilyen zabpelyhek több főzési időt igényelnek. Amikor megfőtt, fekete ribizlit vagy áfonyaszemeket keverünk hozzá.  Tálalásnál fekete bodza lekvárral, kókuszreszelékkel díszítjük a tetejét. (A tányér szélén a zabkását feketeszeder-lekvárral locsoltam meg.)

Mennyei málnás rebarbarás cobbler

2014. július 14. Zizi kalandjai 

Mennyei málnás rebarbarás cobbler Napok óta készülök kitenni ezt a receptet, de mindig közbejött valami… hol egy romantikus sorozat, a Downton Abbey negyedik szériájának befejezése, hol a 24 sorozat kilencedik szériájából zárkóztam fel , hol pedig a fáradtság. Igen, beismerem sorozatfüggő vagyok, de megválogatom, hogy mit nézek. Igazából nagyon keveset, mert nincsen TV-nk és csak online tudok az ilyenekbe bekapcsolódni, meg esténként – amikor nyugalom van – annyi mindent szeretnék csinálni, hogy a sorozat csak alkalmanként fér bele, de akkor belehúzok és néhány este alatt igyekszem utolérni magam. Tegye fel a kezét, aki nem néz sorozatokat! Kíváncsi vagyok nektek melyik a kedvencetek… megírjátok nekem kommentben? És akkor cobbler… ismeritek ezt a sütit? Hasonló a crumble-hoz, a felépítését tekintve (alul gyümölcs, felül a tészta). Amikor I. először megkóstolta, csak ennyit mondott: “Nem tudom, hogy csináltad, de ez isteni!” :) Alulra kerülhet bármilyen gyümölcs, de én szeretek olyat használni, amelyik sütés hatására levet ereszt, így sűrű szirupos lesz a tészta alatti rész mire elkészül. A legjobbak szerintem a bogyós gyümölcsök, de jó lehet almából, körtéből és szilvából is. Lila Fügétől vettem a receptet, ő eperből készítette, én azonban málnát és rebarbarát használtam hozzá. Enyhén van édesítve, szóval teljesen érződik a gyümölcs savanykássága, ami szerintem tökéletesen passzol az édeskés, puha tésztához. Nagyon gyorsan össze lehet állítani, csak a sütési időt és a hűlést kell kivárni és a mennyei desszert már a tányérkánkban várja, hogy elfogyasszuk. Tökéletes délutáni vagy késő esti desszert egy gombóc vanília fagyival, azonban reggeliként is megállja a helyét! Málnás rebarbarás cobbler Hozzávalók 6-8 főre: - 500 g málna - 500 g rebarbara, felszeletelve - 2 evőkanál tápióka (vagy kukorica) keményítő - 3 evőkanál nádcukor - 1 bio citrom reszelt héja - 250 g simaliszt - 100 g hideg vaj, felkockázva - 50 g nádcukor + szóráshoz a tetejére - 150 ml tejszín - 1 tojás - 1 csomag foszfátmentes sütőpor - csipet só Vajazzunk ki egy téglalap alakú tepsit (sütőtálat) és melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy tálban keverjük össze a málnát, a rebarbarát, a keményítőt, a 3 evőkanál nádcukrot és a citromhéjat, majd öntsük a tepsibe. Kitchen Aid híján öntsük egy tálba a lisztet, a sót, a sütőport és kézzel morzsoljuk el benne a hideg vajat. Adjuk hozzá az 50 g nádcukrot és keverjük el. Egy kis tálkában verjük fel a tojást, öntsük hozzá a tejszínt, majd ezt a keveréket adjuk a tésztához és keverjük össze. Enyhén ragadós tésztát kell kapnunk, amit aztán evőkanállal szaggassunk a gyümölcs tetejére. Szórjuk meg nádcukorral és süssük 170 fokon kb. 35-40 percig. Akkor jó, ha a gyümölcs szirupos és felbugyogni látjuk a tészta alól, a teteje pedig aranybarnára pirul. Most is volt asszisztensem fotózáskor…

Házi vaníliás mandulatej

2014. július 5. Zizi kalandjai 

Házi vaníliás mandulatej Van a kedvenc mandulásunk, lekvárosunk a biopiacon, Imre, hát ő olyan mandulatejet tud csinálni, amilyet eddig sehol nem kóstoltam: sűrű, krémes, drapp színű, ha kinyitod az üveget, megcsap a marcipán illata. És olcsóbb, mint a külföldi társai (amelyek hígabbak és fehér színűek)! Meg is beszéltük Imrével, hogy ellátogatunk az üzemébe, megnézzük, hogyan is készíti ezt a fantasztikus mandulatejet, na és persze a mandulavajat, ami szintén a legjobb a hazai piacon, amit eddig ettem (ár-érték arányban). Ez a recept sima szűrt mandulatej, ami nem olyan, mint Imréé (azt csak ipari körülmények között lehet előállítani). Vaníliával fűszereztem, ízlés szerint édesíthető (én nem tettem bele semmit) és málnával vagy szederrel vagy őszibarackkal összeturmixolva isteni finom smoothie készíthető belőle! Rövidre is fogom a bejegyzést, mert már éjszaka van és még ezután pakolok a hétvégi kirándulásunkra, megyünk az Everness Fesztiválra, mert I.-t meghívták, hogy adjon elő. Egy éjszakára megyünk, de gyerekkel ez olyan, mintha egy hétre mennénk. :) Pakolni elég ruhát (minden időjárásra felkészülve, még akkor is, ha megnézzük az előrejelzést), kaját, pelenkát, játékot… szóval nem fogok hamar lefeküdni. Mindenkinek jó pihenést a nyári melegnek ígérkező hétvégére! Gondolom, ti se fogtok sokat ülni a gép előtt, de ne felejtsetek el hétfőn visszanézni a blogra, akkor hirdetem ki a nyereményjáték szerencsés nyertesét… szóval, aki még nem játszott a szakácskönyvért, megteheti vasárnap éjfélig! Házi vaníliás mandulatej Hozzávalók: - 200 g hántolt (fehér színű) mandula, egy éjszakára vízbe áztatva - kb. 1000 ml víz - 1 vaníliarúd kikapart magjai - juharszirup /­­ méz /­­ agavé vagy rizs szirup A beáztatott mandulát szűrjük le és tegyük a robotgépbe, öntsük fel a vízzel és dolgoztassuk a robotgépet addig, amíg a mandulát teljesen pépesre aprítja és kapunk egy sűrű folyadékot. Gézen vagy apró lyukú szűrőn öntsük át és az így kapott mandulatejbe tegyük bele a vaníliát, keverjük el és töltsük üvegbe. Néhány napig eláll a hűtőben. A gézen, szitán megmaradt mandula darálékot beletehetjük a reggeli kásánkba vagy egy tálcára téve megszáríthatjuk és belesüthetjük muffinokba, süteményekbe.

Reggeli grépfruit smoothie superfoodokkal

2014. június 26. Éltető ételek 

Reggeli grépfruit smoothie superfoodokkalReggel egy gyors turmix, és indulhat is a nap. Én felturbózom néhány csodás dologgal, amelyek hosszú távon nagyon jótékonyan hatnak a szervezetemre. 2-3 hét után érezhető hatások vannak! Ilyenkor nyáron én jobban szeretem a friss, hazai gyümölcsöket, de ebben az esetben elnéző vagyok. Ugyanis a grépfruit keserűsége nagyon jó hatással van a májra és az epére. Főleg azoknak javasolt, akik nem esznek délig. Így ez segíti az epe kiürülését.  Ha jobban belegondolok, a déligyümölcsök egyébként nem is télre valók, hanem nyárra, mert hűtő hatásuk van. Ezért sem javasolt télen nagyobb mennyiségű déligyümölcsöt enni, vagy mindenképp ellensúlyozzuk a hűtő hatását melegítő fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, gyömbér) Nekem ezzel indul minden nap (persze, csak a pohár víz után) Hozzávalók (1 adag) - 1/­­2 grépfruit - 2-3 idénygyümölcs (pl. barack) - 1 teáskanál lucuma - 1 teáskanál maca - 1 teáskanál ashwagandha - kevés víz - 30 ml emóció vagy supra balance - (extra: pitypanglevél vagy ruccola levél) Turmixoljunk össze mindent simára. Az emóciót vagy a supra balance-t csak a végén keverjük hozzá. Miért is ezeket a superfoodokat választottam: - LUCUMA : teljesítmény fokozó, kiváló fáradékonyság ellenMACA : nemihormon szabályozó (férfiaknak is nagyon hatásos), gazdag ásványi anyagokban, teljesítmény fokozó, segíti a szellemi frissességetASHWAGANDHA : Az ayurvedikus gyógyászatban már több ezer éve ismerik és használják az idegrendszeri panaszok enyhítésére és megszüntetésére, valamint koncentrációs zavarok, feledékenység, álmatlanság, fáradtság és stressz tüneteinek kezelésére.Tehát ez a mester hármas, melyet mindenkinek szívből ajánlok. Az emóció és a supra balance fermentált készítmények, melyek kiválóan támogatják a bélflórát, és segítik annak helyreállítását.  Jótékony hatású baktériumokat tartalmaznak. Kötelező lenne ezek fogyasztása antibiotikum kúra után!

Kásakészítés fortélyai

2014. június 21. Éltető ételek 

Kásakészítés fortélyaiÉn a kásákkal igazából anyósomnál ismerkedtem meg, mivel '56 után Kanadában éltek, és ott rendszeres volt náluk a zabkása. Így a párom is rendszeresen evett kását gyerekkorában. Viszont ette, de nem igazán ízlett neki. Ugyanis anyósom úgy főzte a zabot, hogy enyhén sós vízben sűrűre főzte, tányérba kiszedte és hagyta egy kicsit hűlni. Ez megkeményedett, és (boci)tejet öntöttek mellé. Ha megnézzük ugyanez kukoricából a puliszka is.  Visszatérve a kása receptekre, kétféleképpen szoktam kását készíteni. Lágyabbra főzöm (mandula vagy rizstejbe), és fűszerekkel, gyümölccsel, magokkal, aszalványokkal keverem össze.Keményebbre főzöm (vízben), ezt ugyanúgy lehet ízesíteni, de a friss gyümölcsöt csak a tetejére teszem, és mandulatejet vagy más gabonatejet öntök MELLÉ.  Nekünk ez a második verzió vált be, ez a kedvenc. Tehát én alapból vízben főzöm a kásákat, teszek bele vaníliát, kókusz, aszalványt, pici sót. Mikor mit. A gabona lehet zab (én frissen pelyhesítettet használok), kukoricadara , köles (megdarálom), rizs (pelyhesítővel ezt is megtöröm darává). Hajdinával és amaránttal még nem próbáltam, de szerintem ezekkel is ugyanúgy működik. Én törekszem arra, hogy a reggeli gluténmentes legyen , de akár búza is lehet. Szóval sűrűre főzöm, a végén teszek hozzá pl. diót. Kiöntöm tányérba, és megcsorgatom mézzel. Itt lehet még reszelni rá csokit, vagy megszórni kókusszal. Egy kicsit hűlni hagyjuk, és mellé öntjük a tejet. Ennyi. A gyerekeim nagyon szeretik.

Erdei gyümölcsös hajdinakása

2014. június 14. VegaLife 

Erdei gyümölcsös hajdinakása Mivel a hajdina gluténmentes gabona, és más gabonaféle nem lett hozzáadva, így egy gluténmentes reggeli receptjét közlöm most. Pohánka, pogánygabona, tatárka, tatárbúza, kruppa, haricska néven terjedt el bizonyos helyeken. A  sugárterápia okozta egészségkárosodásokat képes helyreállítani, amennyiben gyakorta fogyasszák. M agas vérnyomás kezelésekor is ajánlott rendszeresen hajdinát fogyasztani. (Korábban pedig már jeleztem, hogy a fogyókúrákban is jó szolgálatot tesz.) A recept: Hozzávalók: - ribizli, málna, szeder, szamóca, stb.  -  1 bögre (2,5-3 dl) hajdina - datolya vagy mazsola - víz - növényi tej - kókuszvirág cukor (vagy nyírfa cukor, xilit, stb.)   Elkészítés:  A hajdinát alaposan átmossuk, majd annyi vízzel, ami épp ellepi, elkezdjük főzni. A főzés során barnás színű habja keletkezik, amit kanállal leszedünk róla. Amikor a víz már elfőtt, hozzáöntünk egy kevés növényi tejet, amennyit még magába szív. A megpuhult hajdinakásához ízlés szerint keverünk feldarabolt datolyát. Ha nem elég édes így sem, kókuszvirág cukorral édesíthetjük még. (Ha télen fagyasztott gyümölcsöket használunk, akkor érdemes kiengedni, aztán a kásához keverni.) A megmosott, leszemezett gyümölcsöket a megfőtt hajdinához keverjük. Tálaláskor egy-két szál menta- vagy citromfűlevél feldobja az ízét.  

Zöld reggeli

2014. június 5. Életkert 

Nagyon könnyű most már a dolgom, egyszerűen csak kimegyek a kertbe, szedek néhány zöld levelet, és összeturmixolom valamilyen gyümölccsel ;) Hozzávalók: 4-5 salátalevél 2 sóskalevél 2 spenótlevél 1 marék lucernalevél 2 alma 2 aszalt füge A hozzávalókat összeturmixolom kevés vízzel, és ráöntöm a tálkába kockázott almákra ;) Megszórom áztatott dióval, mandulával, és fahéjas pirított zabpehellyel […]

Tavaszi méregtelenítés. Harmadik-kilencedik nap

2014. június 2. Éltető ételek 

A felvezető szakasz napjai megegyeznek az előzőekkel. Mármint a folyadék fogyasztás és a táplálékkiegészítők vonatkozásában. Figyeljünk a megfelel folyadékbevitelre!! Ebben a blogban ötleteket adok arra vonatkozóan, hogy milyen ételeket készítsünk, hogy azok táplálóak, gluténmentesek és vegán legyenek. 3.nap A reggeli nekem minden esetben gyümölcs , a páromnak viszont kását főzök. Ez lehet zab-, köles-, kukorica-, vagy rizskása . De készíthetünk gluténmentes gofrit eperöntettel vagy hajdinás palacsintát is. Ebédre egy olyan ételt ajánlok most, amit a csapatépítőn Betty készített. Nagyon gyorsan elkészíthető, és finom. Batátás-zöldborsó ragu , melyet kölessel készítettem, de akár fokhagymás kukorica puliszka vagy quinoa is mehet hozzá. Vacsorára "tejbe"rizst készítettem eperrel . 4.nap Én nagyon szeretm a csicseriborsót, gyakran kerül az ételekbe. Az emésztése sokkal könnyebb más hüvelyeseknél. A mai nap ebédjébe is került. Csicseriborós zöldséges kölest készítettem zöldsalátával . Vacsorára quinoa saláta készült. 5.nap Nemrég, mikor Pesten voltam egy nagyon finom zöldborsó krémlevest ettem. Azt iziben el is készítettem, így a mai ebéd levese mentás zöldborsókrém leves  lett. A második fogás karalábé pörkölt volt tört burgonyával és egy nagy adag zöldsaláta került mellé. Vacsorára egy egyszerű gluténmentes gofri készült eperöntettel . 6.nap Nagyon szeretem a krémleveseket, az elkészítésüket sem viszem túlzásba. Egyszerűen megfőzöm, még tejszínt sem teszek hozzá. Így készült a brokkoli krémleves is. A második fogás chilis bab volt, melyhez kölest főztem. Vacsorára készítettem egy gluténmentes lepényt, melyet megtöltöttem sok-sok zöldséggel . Olyan pita jellege volt. 7.nap Már nyugodtan elkezdhetnénk a léböjtöt, de elhalasztjuk pár napot, hogy hétköznapra essen az. Ezért a mai ebéd batátás lencsefőzelék volt pirított hagymával . Mellé barna rizst főztem. Vacsorára fűszeres köleskása volt. nagyon egyszerű, gyorsan elkészül. Szokásomhoz híven egy nagy adag zöldsalátával kínáltam. 8.nap Ez az utolsó előtti nap a lébőjt felvezetésére. Az ebéd korhelyleves  volt, mellé magyaros fűszerezésű ZÖLDségragu készült barna rizzsel . Vacsorára epres kölesgombóc  készült a gyerekek nagy örömére. 9.nap Ez a nap felkészülés a léböjtre, Ezért csak nyers ételeket ettünk. Délelőtt a cseresznye és az eper volt a sláger, ebédre cukkini spagetti készült egy kis paradicsomszósszal . Vacsorára egy nagy adag zöldsalátát ettünk. Holnap léböjtözünk...

Tavaszi méregtelenítés. Első nap

2014. június 1. Éltető ételek 

Tavaszi méregtelenítés. Első napEz a nap sem kezdődik másképp, mint szokott. Csak másképp folytatódott. Fél 6-kor csörög az óra, mert el kell készülni, mire a gyerekek ébrednek. Megiszom a szokásos pohár vizemet a 2-2 szem algával és huminiqummal. A kedvencem a mézes almarost, finom, édes, és jót tesz a vércukorszintnek is. Ha nem eszek, akkor gyakran szédelgek, így ez ilyenkor jó szolgálatot tesz. Szóval a reggeli szokásos teendőm: gyógytea  készítés, (ma dió teát forráztam) majd megfőzöm a gyerekeknek és a páromnak a kását. Ma zabkása volt soron. A frissen pelyhesített zabból sokkal sokkal finomabb a kása, mint bolti pehelyből. Igaz, egy kicsit tovább tart elkészíteni, de megéri. Én mindig vízbe főzöm meg, teszek hozzá egy kis mazsolát és kókuszt. Csipet sót és vaníliát. Kb. 20 perc főzésre van szükség. A kását én mindig sűrűre főzöm, és mellé öntve mandulatejet kanalazunk. Ezt is minden reggel frissen készítem el. Megszórva dióval, kókusszal és egy kis reszelt csokival. Majd jöhet a grépfruit tisztítása, mely a májöblítő turmix alapja. Mindent beleteszek a kehelybe, majd alaposan összeturmixolom. Így az olaj szépen elegyeledik a lével, nem fog a tetején úszkálni. A gyömbért és a fokhagymát belereszelem, hogy ne maradjon darabos.  Tehát reggeli előtt 1,5 liter folyadékot iszok. Én nem eszek reggel kását, mert most itt a sok friss gyümölcs, ezeket jobban kívánom. Úgyhogy megettem majdnem 1 kg cseresznyét . Ezután még bekanalaztam 1 evőkanál útifűmaghéjat is.  A páromnak a sok folyadék miatt 10 óra utánra tolódott el a reggeli, mert nem volt éhes. Így az ebéd is csúszott. Szóval a délelőtt folyamán még 2x 5 dl folyadék ment le. Az egyik lapacho tea volt, a másik pedig karotin koktél, melybe 1 evőkanál búzafűport is tettem.  Az ebéd Pálma piláfja volt. Én egy kicsit változtattam rajta, így készítem el. Nagyon nagyon bejött nekem (és a páromnak is). Jól esik a csípős, és a csicseriborsó is nagy kedvenc. A délután folyamán minimum 2x5 dl folyadék elfogyasztása a cél. Ez azért problémás nekem, mert 3 körül megyek a gyerekekért és csak este érek haza. Úgyhogy flakonok elő, és indulás. Megittunk egy gyömbéres tulsi teát  (imádom a szálas teákat) és 5 óra körül egy zöld turmixot . Vacsorára egy egyszerű ételt készítettem, melyet csak darabolni kell, és mehet a sütőbe. Kb. 1 óra, és tálalható a vacsora. Mostanság sikerül hazai batátához hozzájutnom, így gyakran kerül az asztalra. Úgyhogy ma is ez készült. Van, amikor kockára vágom, és olyan is, amikor szeletelem az alapanyagokat. És a zöldbab helyett brokkoli is szokott bele kerülni. Emellé még készítettem egy nagy adag salátát is. Ja, és megszórtam pirított tökmaggal és szezámmaggal. Este lefekvés előtt a szokásos csésze tea, a beszedni valók. Nem is volt olyan szörnyű ez a nap.


Az összes 'reggeli' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!