Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Édesburgonyás pásztorpite - tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt
Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval
Vegán madártej datolyakaramellel - nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva
Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával - ősziesre hangolt mediterrán fogás
sáfrányos receptek
Török padlizsánragu gránátalmás fűszeres bulgursalátával (laktózmentes, vegán)
 2017. július 16. Zizi kalandjai 
A Nar Gourmet blog szerzője, Tóth Ági, júniusra hirdetett vegetáriánus-vegán török hónapot, amely keretén belül jobbnál jobb gasztronómiai programokat szervezett az érdeklődőknek. A török húsmentes hónap során Ági bemutatta a török konyha sokszínűségét, mind a blogbejegyzései, mind a tematikus események segítségével. A török konyháról első hallásra mindenkinek a húsos, fűszeres, sokszor nehéz ételek jutnak eszébe, keveset tudunk arról, hogy Törökország gasztronómiája milyen gazdag és kreatív a zöldségek felhasználása terén. Ha vegetáriánusként, vegánként eljutunk az országba, biztosan lesz mit ennünk… erről meggyőződhettem az egyik Ági által szervezett programon, a török vegán főzőkurzuson.
Alapanyagok előkészítése a lencseleveshez…
Alapanyagok a padlizsánraguhoz és a bulgur salátához…
Ági nagyon izgalmas menüsort állított össze a kurzusra: Mercimek çorbas? (Vöröslencse leves) // Narl? k?s?r (Gránátalmás, fűszeres bulgursaláta) // Patl?can yahn?s? (Padlizsán ragu paradicsommal es burgonyával) // Zerde (Sáfrányos-fenyőmagos puding). Mindegyik egyszerűen elkészíthető étel volt egy kis csavarral, így nem meglepő, hogy a végén a közösen elfogyasztott vacsora során fantasztikus ízek bombázták az ízlelőbimbóinkat!
Vöröslencse leves fűszeres olajjal meglocsolva és pár csepp frissen facsart citromlével tálalva – mennyei ízek egy kis tálkában! 
Sáfrányos-fenyőmagos puding – szokásosan nagyon-nagyon-nagyon édes török desszert… kicsinek tűnhet a tálka, de én ebből 8-10 teáskanálnyit tudtam megenni és azzal fedeztem egy heti cukoradagomat!!! 
És akkor néhány szó a főételekről… “A török konyha egyik legfontosabb alapanyaga a bulgur, amelyet ezernyi fajta ízesítéssel tálalnak akár előételként, akár salátaként, köretként vagy főételként. Törökországban szerintem nem létezik olyan ember, aki ne ismerné a k?s?r nevű salátát, mely egy elképesztően friss ízbomba! Ez az étel egy esszencia! Összesűrít megannyi ízt, melyek nekem a török gasztronómiát jelentik és elkészítése is szimbolizálja a török háziasszonyok főzéshez való hozzáállását, vagyis, hogy milyen fontos, hogy szívünket, lelkünket és leginkább kezünk erejét és melegét átadjuk egy ételnek.” – mesélte Ági erről a különlegesnek tűnő, de mégis egyszerű salátáról.
Az egyedüli, ami furcsának tűnhet az az olívaolaj mennyisége (200 ml 4 főre), de a gyúrás során a bulgur eléggé magába szívja az olajat is és ennek segítségével, meg a fűszerekkel “főzzük” meg a bulgurt, tehát nem lesz nagyon olajos a saláta.
Nagy keverőtálba téve a bulgursaláta hozzávalói…
Saláta kézzel “gyúrása”…
Saláta ízesítése friss citromlével…
A padlizsánragu tényleg nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. A ragunál az i-re a pontot a főzés végén hozzáadott friss kapor és petrezselyem teszi fel. Tudom, egyesek ki nem állhatják a kapor ízét… nekik üzenem, hogy ez az étel nem működne autentikusan kapor nélkül. Ez egy egyszerű zöldségragu, amit bármikor megfőznék én is, de nem jutna eszembe, hogy kaprot tegyek bele. Amióta megismerkedtem ezzel az étellel, azóta keresem a lehetőséget a kapor számára, hogy melyik ételbe tehetem még bele, mert annyira rákattantam! 
Szóval ez egy kötelezően elkészítendő nyári étel, csakis kaporral és petrezselyemmel!
Zöldségek pirítása…
Főzés végén hozzáadott friss zöldfűszerek…
Tálalva a török padlizsánragu gránátalmás, fűszeres bulgursalátával…
 Török padlizsánragu gránátalmás fűszeres bulgursalátával (laktózmentes, vegán)        Mentés  Nyomtatás        Előkészítési idő   30 perc      Főzési idő   50 perc      Teljes idő   1 óra 20 perc          Könnyed, nyári török ételek, megfűszerezve minden jóval.   Szerző: Zizi   Recept típusa: saláta, főétel, köret   Konyha: vegán   Adag/mennyiség: 4 főre      Hozzávalók   Padlizsánraguhoz: 500 g padlizsán 400 g zöld kaliforniai paprika 400 g hámozott, darabolt paradicsom konzerv 200 g burgonya, meghámozva 3-4 gerezd fokhagyma, meghámozva 1 kis csokor kapor, felaprítva 1 kis csokor petrezselyem, felaprítva 4 evőkanál olívaolaj 3 evőkanál paradicsompüré (sűrített paradicsom) 2 teáskanál őrölt koriander 2 teáskanál nádcukor (opcionális) só, feketebors Bulgursalátához: 250 g aprószemű bulgur (török nevén ince vagy köftelik bulgur) 200 ml extra szűz olívaolaj 100 ml gránátalmalé (frissen facsarva vagy dobozos) 4 szál újhagyma, felaprítva 3 marék gránátalmamag 2 marék rukkola 1 evőkanál gránátalmaszirup 1 evőkanál török paprikakrém 1 evőkanál paradicsompüré (sűrített paradicsom) 1 teáskanál őrölt pirospaprika 1 teáskanál chili pehely (opcionális) 1 teáskanál őrölt római kömény só, feketebors 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé        Elkészítés  Padlizsánragu:   Vágjuk fel a burgonyát és a padlizsánt kis falatnyi nagyságú kockákra. Hevítsük fel az olívaolajat egy lábasban és pirítsuk meg rajta (kb. 8-10 perc alatt) a burgonyát és a padlizsánt, majd adjuk hozzá az őrölt koriandert és az apróra vágott fokhagymát. Mehet bele a paradicsom konzerv, a sűrített paradicsom, a nádcukor, végül pedig a kaliforniai paprika. Öntsük fel annyi vízzel (kb. 100-150 ml), hogy nagyjából elfedje a zöldségeket. Forraljuk fel, majd közepes lángon, fedő alatt főzzük 15-20 percig. Sózzuk, borsozzuk és keverjük bele az apróra vágott kapor és petrezselyem felét. Tálaláskor szórjuk meg a maradék zöldfűszerekkel. Ha nem csináljuk meg mellé a bulgurt, akkor kenyérrel lehet tunkolni a szaftját.  Bulgursaláta:   Tegyük a bulgurt egy tálba, öntsünk rá a bulgur másfélszeres mennyiségének megfelelő forrásban lévő vizet, majd takarjuk le és hagyjuk állni. Egy másik tálban keverjünk össze az olívaolajat, a fűszereket, a paradicsompürét és a paprikakrémet. Vágjuk fel a rukkolát, az újhagymát és tegyük félre. perc múlva öntsük az összekevert fűszeres olajat és a gránátalmalevet a bulgurhoz és gyúrjuk a kezünkkel 10 percig, mint egy tésztát. A kezünk melegétől és a nyomástól megnyílnak a bulgurszemek és beszippantanak minden illatos fűszert! Végül keverjük hozzá az újhagymát, a rukkolát, a gránátalmamagokat és öntsük rá a gránátalmaszirupot, valamint a citromlevet. Keverjük össze, de ekkor már nem kell gyúrni. Tálaláskor csorgassunk még rá néhány csepp citromlevet.      3.5.3226   
Vegetáriánus-vegán török hónap a Nar Gourmet szervezésében (programajánló)
 2017. június 12. Zizi kalandjai 
Keveset tudok a török konyháról és még sajnos Törökországban sem jártam, pedig nagyon vágyom rá, hogy egyszer bejárhassam az országot. Amennyit tudok a török konyháról, az mindenképpen szimpatikus, már, ami a vegetáriánus, vegán voltát illeti, ugyanis elég nagy a választék, tehát vegánként Törökországban utazva igazi gourmet élményekben lehet részünk. Ági a Nar Gourmet blog szerzője vegán török ételekben és eseményekben gazdag programokra invitál bennünket júniusban.
A török konyháról első hallásra mindenkinek a húsos, fűszeres, sokszor nehéz ételek jutnak eszébe, keveset tudunk arról, hogy Törökország gasztronómiája milyen gazdag és kreatív a zöldségek felhasználása terén. A török húsmentes hónap során Ági szeretné bemutatni ezt a sokszínűséget, mind a blogbejegyzései, mind a tematikus események segítségével. A blogján számos receptet, valamint Steiner Kristóf törökországi kötődését bemutató és az első isztambuli török étteremről szóló interjúkat is meg fog megosztani.
És akkor lássuk a programokat:
Június 18., délelőtt: Vendégszakácsként Ági török vegán ételt készít a Pancs Gasztroplaccon 
Közösségi főzés, ebéd és adománygyűjtés a Food Not Bombs Budapest és a Budapest Bike Maffia vezényletével, valamint ezúttal a Nar Gourmet-val, mint vendéggel. A szerveződés olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak. Az alaptevékenységük az adománygyűjtés, majd ezeknek az adományoknak kiszállítása rászorulók részére.
Június 18., délután: Török vegán főzőkurzus a Chefparade Főzőiskolában 
Ezen én is ott leszek és egy nagyon izgalmas menüsort állított össze Ági, így nagyon várom, hogy megismerkedhessek a különleges török ízekkel: Mercimek çorbas? (Vöröslencse leves) // Narl? k?s?r (Gránátalmás, fűszeres bulgursaláta) // Patl?can yahn?s? (Padlizsán ragu paradicsommal es burgonyával) // Zerde (Sáfrányos-fenyőmagos puding). 
A tanfolyamra itt tudtok regisztrálni.
Június 24.: Török vegetáriánus húsmentes reggeli a Nar Gourmet lakásétteremben 
Jártál már Törökországban és szeretnéd ismét átélni a bőséges török reggelizés varázsát? Vagy még sosem próbáltad, de kíváncsi vagy rá milyen is egy autentikus török terülj-terülj asztalkám? Képzelj egy tágas teraszt a város felett, ahol barátaiddal törökülésben, igazi török teát szürcsölve lakmározhattok az ezúttal nem svéd-, hanem “törökasztalról”, mely roskadásig van pakolva sajtokkal, olívabogyóval, friss zöldségekkel, szezámpasztával, mustmézzel, befőttekkel, friss török péksüteményekkel török lecsóval és még ezernyi jóval! 
Összesen két csoportot tudnak fogadni, csoportonként 10 embert! 
09:00-10:30 – 10 fő 
11:00-12:35 – 10 fő 
Ajánlott adomány: 2990 Ft 
Előzetes regisztráció szükséges: nargourmet.hu@gmail.com, valamint Facebook esemény itt.
Június 25.: Török vegán workshop a Pancs Gasztroplaccon 
Izgalmas menüvel készül Ági a szervezőkkel: Etsiz Çi? Köfte (fűszeres bulgur gombócok salátalevélen tálalva) // Zeytinya?l? yaprak sarmas? (olívaolajos töltött szőlőlevelek) // Topik (fűszeres magokkal töltött csicseriborsó gombócok). 
Max. résztvevő szám: 10 fő 
Részvételi díj: 6000 Ft 
Jelentkezés: nargourmet.hu@gmail.com, valamint Facebook esemény itt.
Június 27-30.: Török vegán heti menü a Kozmosz Vegán Étteremben 
Budapest egyik vezető vegán éttermében a Nar Gourmet által összeállított heti menüsor június utolsó hetében Törökországba repít mindenkit! Menü: Vöröslencse leves // Gránátalmás bulgursaláta // Diós, sült paprikás mártogatós // Paradicsomos zöldségekkel töltött padlizsán sütve // Mandulapuding.
Június 30.: Török vegán vacsoraest a Kozmosz Vegán Étteremben 
A húsmentes hónap záróeseményeként egy közösségi vacsorát szervezünk a Kozmosszal, ahol körbeülve egy hatalmas asztalt, mindenki végigkóstolhatja a 8 különböző ételből álló menüsort, Ági pedig a finom falatok mellé érdekes történetekkel mutatja majd be a török gasztronómiát, illetve annak vegán oldalát. 
Menü: Fűszeres rizspiláffal töltött szárított padlizsán és paprika // Kapros tökös egytálétel csicseriborsóval és paradicsommal // Vöröslencséből és bulgurból készült köfte (sütést nem igénylő vegán fasirt) // Csicseriborsó ragu lilahagymával és koriandermagokkal // Olívaolajos párolt török zöldbab // Töltött alma // Pekmez (szőlőmustméz) puding dióval // Fenyőmagos pirított grízgombócok. 
Előzetes regisztráció és bővebb info a Kozmoz Étterem Facebook oldalán hamarosan! Facebook esemény itt.
"A Nap első sugarai" - háromszínű zöldségleves
 2017. február 21. Vegán receptek Tőlünk Nektek 
Anna újabb ínycsiklandó levese:
Hozzávalók:
 - 3 nagyobb sárgarépa
 - 1 nagy pasztinák
 - 1 kisebb karórépa vagy karalábé
 - hagyma
 - só
 - Eden würzl leveskocka
 - sáfrányos szeklice
 - petrezselyem  2-3 evőkanál kókuszolajon apróra kockázott hagymát megdínsztelek, majd az azonos méretűre kockázott zöldségeket is hozzáadom, sóval együtt párolom. Hagyma nélkül is ízletes. Két "Eden würzl" leveskockát és sáfrányos szeklicét beleszórok a levesbe. Puhára főzöm, a legvégén petrezselymet teszek hozzá. Az édes ízek, meleg színek harmóniája felfrissül a zöld petrezselyemmel. Tálalhatom grízgaluskával is.   Jó étvágyat!
 
 
 
 
 
Vegán paella articsókával
 2015. november 9. Vegán muflon 
Elsőre mindig bizalmatlan vagyok olyan alapanyagokkal szemben, melyekkel még sosem dolgoztam, kiváltképp, ha kellően hülye nevet akasztottak rájuk. Ami az articsókát illeti, felbontás előtt többször is figyelmeztettem: ha hirtelen mozdulatot tesz, hívom a rendőrséget. Aztán lassan közelítettem felé... szívem a torkomban dobogott, miközben a konzervről visszatükröződött az utcai neonok haldokló fénye. Azok a mocskos, szennyes utcák, melyeket oly gyakran róttam, miközben a Hold rideg vámpírként követte lépteimet azt sugallva: "hamarosan kihűlsz te is!" És most itt vagyok az ítélet óráján... szemben egy doboz articsókával, mely mindjárt végez velem... de nem mozdul. Még csak nem is morog rám fenyegetően. Jó, felhasználhatjuk. Például a paella humánus, állati maradványok nélküli változatához.  Hozzávalók:  400 g (azaz egy konzervdoboz) articsóka 2 és 1/2 csésze zöldségleves-alaplé (lusta dögök/csórok vizet és zöldségleves-kockát is használhatnak) 1/2 kk sáfrány 1 csésze hosszúszemű rizs 1 fej vöröshagyma felaprítva 3 gerezd fokhagyma összetörve 1db piros és 1db sárga kaliforniai paprika 4-5 fej csiperkegomba felszeletelve 2 db paradicsom felkockázva 1 kk fűszerpaprika (lehetőleg füstös) 4 ek zöldborsó só, bors  Az alaplevet kérdezősködés nélkül felforraljuk (ne lobogjon azért), hozzáadjuk a sáfrányt, jól elkeverjük, és közepes/alacsony hőn tartjuk. Közben egy másik edényben olajat hevítünk, hozzáadjuk a vöröshagymát, majd ha megpárolódott, a fokhagymát és a felcsíkozott kaliforniai paprikákat. 5 perc múlva jöhet a gomba, majd további öt perc múlva a paradicsom és a rizs. Ekkor könyörület nélkül felöntjük a sáfrányos alaplé 1/3-ával, és várjuk meg, míg közepes hőn elpárolog. Majd jöhet a következő harmad, és ha ez is elfőtt, a maradék 1/3. Ez utóbbival együtt hozzáadjuk az articsókát és a zöldborsót is, majd kb. pár percig fedő alatt hagyjuk összeérni a komplett hóbelevancot. Sózzuk, borsozzuk, legvégül petrezselyemmel dekoráljuk.   
 
 
 
 
MEGHÍVÓ: ÉLETKONYHA 2. SZÜLETÉSNAP -SZABADTÉREN AUGUSZTUS 15. INVITATION: 2ND ANNIVERSARY OF THE LIFEKITCHEN - AL FRESCO 15TH AUGUST
 2013. augusztus 1. Répa Konyha 
     MEGHÍVÓ: ÉLETKONYHA 2. SZÜLETÉSNAP -SZABADTÉREN AUGUSZTUS 15.  INVITATION: 2ND ANNIVERSARY OF THE LIFEKITCHEN - AL FRESCO 15TH AUGUST    2 éves az ÉletKonyha!  Ez alkalomból egy szabadtéri vacsorával szeretnénk kedveskedni vendégeinkek!     Saját, vegyszermentes zöldségeinkből és őstermelői bio alapanyagokból fogjuk elkészíteni a következő vacsoránk menüjét is. Különös gonddal válogatjuk össze az ízeket, hogy gasztronómiai élményt is jelentsen minden étel elfogyasztása!  Most a megszokottól eltérően egy büfévacsorával várunk titeket.     Mikor : 2012. augusztus 15. csütörtök 18.00   Helyszín : Egy hangulatos, zöld udvar Zuglóban (XIV. Kerület)  A vacsora ára : 3900 Ft    Regisztráció : Fontos tudnunk, hogy hány főre készítsük a vacsorát, ezért kérünk, jelezzd, hányan jöttök az alábbi elérhetőségeken:  info@eletkonyha.hu vagy telefonon: Ági (+36-70-70-28187) Nóra (+36-30-39-94912)    Büfévacsora menü    Kombuchapezsgő   Citromfüves frissítő  Pí víz    Vendégváró falatkák  Kovászos uborka leves (hagymás kenyérkével)  Gazpacho görögdinnyével    Dió körözöttes paprika karikák   Paradicsomos bruschetta  Saláta, csak így egyszerűen    Cukkíni spaghetti petrezselyem pesto-val   Mini quiche spenóttal, szarvasgomba olajjal    Karfiol tabouleh  ,,Nyári tekercs ázsiai öntettel      Búzafű fagyi virágporral  Sáfrányos sárgadinnye sorbet   Mini tölcsérkék  Színes süti nyalóka  Mini gyümölcsös pite    Meglepetés születésnapi torta       INVITATION: 2ND ANNIVERSARY OF THE LIFEKITCHEN - AL FRESCO 15THAUGUST   This is our 2st anniversary! For this reason we would like to invite our to a unique, buffet style dinner.  As usual we are using organic ingredients from our garden or from local farmers. Flavours are composed to give us a pure and living culinary experience.  With prepairing raw vegan food, we celebrate health, nature and the joy of living! Come and join us in this celebration!    When : 15th August 2012. Thursday 6.00 pm   Where : In a green garden in the 14th district (Zugló)  Price of the dinner:  3900 huf     Registration : We need to know for how many people to prepaire the dinner, so please register on  info@eletkonyha.hu  or call us: Ági (+36-70-70-28187) Nóra (+36-30-39-94912)    Buffet dinner menu    Kombucha  champagne  Refreshing lemon balm drink  Pi water    Welcoming bites  Pickled cucumber soup (onion bread)  Watermelon Gazpacho    Walnut cream filled pepper rings  Tomato Bruschetta  Simply, Salad  Zucchini spaghetti with Parsley Pesto  Mini spinach Quiche with truffle oil  Cauliflower Tabouleh  Summer Roll with Asian sauce    Wheat grass ice cream pollen  Saffron melon sorbet  Mini fruity cones  Colorful cake pop  Mini Fruit Pie                                                                                                                                                                     Surprise birthday cake!  
Sáfrányos sütőtök leves
Valami fini meleget kívántam tegnap, és ugye itt van a gyönyörű tök termés Amelyik nem elég édes nyersen, levesként végzi Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb Hokkaido tök 1 fej vöröshagyma 1 csipet sáfrány 1 kk kurkuma 1 szem krumpli 1 diónyi kókuszzsír 1 csipet tiszta só A hagymát kockára vágjuk, majd megpirítjuk a zsíron. Megpucoljuk, [...]
Vegán nyaralóknak - ötletek
     3 évvel ezelőtt hirdettem meg itt a blogon egy játékot, melyben arra kértem az olvasókat, osszák meg velünk, hogyan oldják meg a család vegán étkezését a nyaralás alatt, amikor elutaznak. Kaptam néhány nagyon hasznos levelet, és mivel kiemelkedő humora miatt ez az egyik kedvencem a beérkezettek közül, időről-időre újra felteszem ide a blogra, hogy az újabb olvasók is elmerülhessenek benne...:-)) Folyt. köv....   Ildikó 2 gyermekes, tapasztalt vegán anyuka, aki egy náluk bejáratott  menüsort osztott meg velünk hihetetlen humorral fűszerezve.:-) Már  többször elolvastam, és nagyon jókat derültem rajta.:-)) Az általa  megosztott ötletek, és villámreceptek is remekek szerintem, érdemes  elolvasni!   Íme: Vasárnap: utazás Mi hajnalban indulunk, többnyire 2-3 óra tájékán. Emiatt a reggeli korán van, bár amúgy délig csak gyümölcsöt szoktunk enni.  Tehát  reggeli:  előre elkészített szedvicsek (tormás szotyolakrém  (nyers szotyi ledarálva reszelt tormával, sóval, citrommal fokhagymával)  Ebédre  megállunk és  valaholvá kiülünk a szabadba: előre megsütött szejtán szeletek kenyérrel, sok hagymával zöldségekkel.  Vacsira  már ott vagyunk: (Ha mégsem, akkor vagy eltévedtünk, vagy már ebédre ott voltunk, mert repülővel mentünk).  Szóval felteszek rizst , és pirítok  hozzá apróra vágott zöldségeket .     Másnap, hétfő    már kora reggel a tengerben ejtőzünk, mert úgy dukál. Délig csak gyümölcs .  Nem keverjük, tehát egyszerre csak egyféle, ez alól Ágoston fiam  kivétel, akit alaposan elkényeztetünk, így ő néha Biorganikos marcipánt  eszik reggelire, vagy sörélesztő tablettát, esetleg a kettőt együtt.  Ebédnél  már féltékeny a nagyobbik fiam, Timon hogy ő vajon miért nem rúghat ki a  hámból egy kis egészségtelen kajával, így ő fagylaltot ebédel, ami után  kb két órát rohangálunk, mert vega fagyi nem terem minden sarkon. Mi  többiek, akik ekkor még állhatatosan egészségünk megőrzésén dolgozunk,  aznap ebédre tésztát  eszünk fohagymás bazsalikomos pesztóval.  Vacsorára  elkap az anyai szigor és mindenki teljes őrlésű kenyeret eszik vega margarinnal, gabonakolbásszal és salátával.       Kedden délig gyümölcs ,  Ágoston sült krumplit eszik, mert szerinte a krumli legalább annyira  gyümölcs, mint az alma, lévén, hogy az is kerek. És ha már meg is lehet  sütni, akkor miért ennénk nyersen, ha egyszer úgy pocsék. Mi többiek,  beleértve nagyobbik fiamat, akinek a szája szélén ott virít az árulkodó  ketchup-folt, dinnyét  reggelizünk.  Ebédre  Ágoston  legszívesebben Schüssler sót enne kevéske Bach-virág kivonattal, de  ez  már az apjának is sok, így megembereli magát és mielőtt benyakalja a  magunkkal hozott Schüssler só készletet, hajlandó enni a cukkinikrémlevesből  (ez  a világ legegyszerűbb levese: cukkini aprít, hagymával párol 20 perc  alatt puha, botmixer, só, és szerecsendió kell bele, illetve főtt  burgonya, amit eleve belevághatunk, hogy együtt párolódjon. Kis  magunkkal hozott zabtejszínnel megbolondítjuk, és lehet elmerülni az  élvezetekben). Este  elszabadul a pokol és mindenki mást akar enni. Én padlizsánkrémes kenyeret , Timon fiam sült hagymás paradicsomos kenyeret , Viktor párom, zöldséges rizst , Ágoston sörélesztő tablettát málnával. A lakomát némi magunkkal hozott Neurosan zárja, hogy senki ne hányjon éjjel.     Szerdán én személy szerint böjtölök, hogy rendbe jöjjön az emésztésem. A többiek is gyümölcsöznek délig , mert a jó példa ragadós.  Ebédre  egy kis  erőleves ,  ami a világ legegyszerűbb dolga, csak kell hogy vigyünk magunkkkal, az  otthoni fűszerkészletből. Egy kis zacsiba beledobálunk: babért, borókát,  szegfűborsot, sáfrányos szeklicét, borsot, köményt,  szerecsendióvirágot, borsikát, majorannát, kurkumát. Ezeket teatojásban a  vízbe tesszük, majd hozzádobáljuk a zöldségeket, amihez csak kedvünk  van, de mindent egészben, vagy félbe vágva (zeller, karalábé, répa,  fehérrépa, kelkáposzta hagyma, fokhagyma, egy paradicsom, egy paprika,  és több kisebb krumpli. Olyan lesz, mint a húsleves, csak egészséges.  Legalább 1 óra fővés kell neki, de megéri, és azon kívül, hogy várni   kell rá, sok meló nincsen vele. Este  étterembe  megyünk, mert a tengerparton többnyire lehet találni olyan helyet, ahol tojásmentes tésztából gyártanak spagettit fincsi paradicsomszósszal . Pont eddig tart a böjtöm is, milyen érdekes. Néha még olyan pizzázót  is találtunk, ahol nem tejjel és tojással készítették a pizzát, sajtot  meg nem kértünk rá. Jól jön néha, ha beszélünk mindenféle nyelveken,  mert a pincérek még itthon is nehezen keverednek elő egy valóban vega  kajával, nemhogy egy vadidegen országban, ahol nem értjük a nyelvet. Mi  nem megyünk be étterembe, ha nem tudunk valamilyen nyelven beszélni a  pincérrel, amit láthatólag valóban meg is ért. Vagy keresünk egy indiai  éttermet, mert ott sanszos, hogy lesz valami tehénmentes (ezt a  hülyeséget! Az ember nem megy be az olasz tengerparton indiai  étterembe!)      Csütörtök reggel  barack, vagy sárgadinnye , ha már augusztus van, akkor szőlő  is.  Ebédre  zöldbabfőzelék, sült szejtán karikákkal . Vacsorára  vegazsíros kenyér zöldségekkel, hagymával  (vegazsír= otthonról jön velünk: hagyma pirul, jó fél órát, hogy barna  és pörcös legyen, majd bele a turmixba, hozzá Marmite krém, (ez egy  élesztőkrém), és fűszerek, meg só, kevés hagyma fokhagyma. Isteni!  Mindenki szereti. Lehet chilisre is csinálni. Az még finomabb!      Péntek délig gyümölcs , mindenki eldönti, neki melyik.  Ebédre  krumplistészta , rettenetes mennyiségben, mert az nagy kedvenc. Vacsorára  zabkása aszalt gyümölcsökkel .      Szombaton utazunk ,  ezért arra való tekintettel, hogy a leírtakon kívül még egy csomó más  kaját is megettünk, csak ezeket nem kellett leírni, mert nem kértétek,  de a főtt kukoricától kezdve az otthonról hozott három féle süti és  kekszig, ránk ugrott legalább hat kiló, nos emiatt a veszett fejsze  nyele életérzés miatt felszerelkezünk mindenki kedvenceivel: Viktor  párom műzliszeleteket  vesz, Timon fiam a hőségre való tekintettel megdobja a szervezetét egy kevés chilis pickle-lel hozzá való chipsekkel , Ágoston marad a jól bevált sörélesztő tablettánál,  én pedig szendvicseket gyártok a maradék krémekből .  Mire  hazaérünk elfogy a Neurosan is, és boldogan szórjuk szanaszéjjel  piszkos holmiainkat a nagy szobában, mielőtt felfaljuk az áldott jó  nagymama háromfogásos meglepi-vacsoráját, amiből persze egy szem  sem  marad. De ez már egy másik történet.  Jó nyaralást!  Ildikó     Ennyi volt a mese mára, a következő részben következik még a két játékon kívüli benevezett, Edit és Orsi összeállítása!:-)   
Vegán paella
 2015. augusztus 3. Éltető ételek 
A paella egy jellegzetes spanyol étel, melyet legtöbbször hallal (vagy más hússal) készítenek. Egyszerű és tökéletes ebéd vagy vacsora. Eredetileg fedő nélkül készül egy nagy serpenyőben, de mivel én barnarizst használtam, így mindenképp fedővel készítettem. A sárga színét a sáfrány adja, de mivel ez a fűszer "aranyárban" van, ezért én sáfrányos szeklicét "magyar sáfrányt" használtam.     Hozzávalók:  1 csésze barnarizs (én a DM új Bio termékcsaládját nagyon megkedveltem, a barnarizse pedig kifejezetten finom)1/2 csésze zöldborsó1/3 csésze csicseriborsó éjszakára beáztatva20 dkg gomba1 evőkanál kókuszolaj1 vöröshagyma3 gerezd fokhagyma1 kápia paprika - 1 zöldpaprika - 1 paradicsom - 1 marék spenót - 1 mindenmentes zöldségleveskocka - 1/2 kávéskanál pirospaprika - 1/2 kávéskanál sáfrányos szeklice - himalája só, bors Elkészítése:   A kókuszolajon pirítsuk meg (kb. 3-5 perc) a megtisztított, és negyedekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, reszeljünk bele 1 fokhagymát is.Szedjük ki a serpenyőből, majd dobjuk bele az apró kockára vágott hagymát. Dinszteljük pár percig, majd reszeljük hozzá a fokhagymát is.A spenótot tépkedjük kis darabokra, a paprikákat és a paradicsomot vágjuk fel szintén kisebb darabokra. Az átmosott rizs is mehet hozzá.Pirítsuk együtt pár percig.Ezután  a beáztatott csicseriborsót adjuk hozzá, és öntsük fel 2,5 csésze vízzel.Fűszerezzük, fedjük le, és főzzük fél órát úgy, hogy nem keverjük meg.Ezután adjuk hozzá a zöldborsót és a pirított gombát.Főzzük további fél órát, csak az utolsó 10 percben kevergethetjük.  
A nagy titok -  zöldség alaplé
 2012. december 8. Vegetáriánus receptek 
Az utóbbi időben többen is kérdezték, hogy hogyan készül, miből áll egy alaplé vega fogalmak szerint. Több recepthez is használom, ezért viszonylag rendszeresen főzöm. Majdnem olyan mint egy húsleves, csak nem úszik a tetején a zsír. 
 
Megosztom azt, ahogy én szoktam csinálni. A lényeg: minél több féle zöldség, hideg vízben föltéve, pici lángon, lassan főzve. Hadd ne kelljen már leveskockából alaplevet főzni ... 
 
 
Aktuálisan a következő hozzávalókkal és arányokkal készül: 
 
 
- 1/4 fej kelkáposzta
 
- 1/4 fej karfiol 
 
- 1/4 zeller
 
- 2 hagyma
 
- 1 marék kelbimbó
 
- 2 paprika 
 
- 2 paradicsom
 
- 4 szál répa
 
- 1 karalábé
 
- 3 szál petrezselyem
 
- 3-4 ek petrezselyemzöld
 
- 4 krumpli
 
- 4 gerezd fokhagyma
 
- 2-3 ek só
 
- fél ek cukor
 
- 5 l víz
 
- szerecsendió-virág vagy őrölt szerecsendió
 
- 3 tk sáfrányos szeklice 
 
- 1 tk őrölt feketebors
 
- 1 tk kurkuma
 
- 2-3 ek olívolaj
 
 
A zöldségeket megtisztítjuk, aprítjuk és a legnagyobb fazekunkban rakjuk. Egyszerre teszünk bele minden, nincsenek fázisok. Hideg vízzel felöntjük, fűszerezzük. Olíva olajat is adunk hozzá, hogy a zsírban oldódóak is tudjanak mit kezdeni magukkal. A legkisebb lángon lassan főzzük meg.  
 
Kifőzött tésztával és a zöldségekkel fogyasztva főleg a téli hónapok forrón jóleső levese.
 
Alapléként kis, ismert adagokban leszűrve érdemes fagyasztani a későbbi egyszerűbb felhasználás érdekében.
 
 
Bliszkó Viktor  
Karfiol migliotto
 2012. november 9. Vegetáriánus receptek 
Az őszi rizottót, egy karfiolos változat ihlette. Kölesből ettünk volna valamit, gondoltam biztosan el lehet készíteni hasonlóan azt is. Karfiol ráadásul volt is itthon a fagyasztóban. A nevével viszont nem tudtam dűlőre jutni. Köles rizottó? Fából vaskarika. A rizottó mintájára elhagyva az s-t: köleottó? Akár vicces is lehetne, de mégsem tetszett. 
 
 
Utánaolvastam. Az olasz risotto, a riso rizs főnév kicsinyítő képzős alakja. Nem tudok olaszul, de innen már csak egy lépés volt kikeresni a kölest: miglio. Ehhez nem volt művészet hozzáragasztani a kicsinyítő képzőt: migliotto!  Ellenőrzésképpen azért még rákerestem (http://google.hu/search?q=migliotto), és láss csodát, nem csak hogy a szó, de az étel maga is létezik! 
 
 
Hozzávalók:
 
- 1 ek olaj
 
- 1 nagy fej hagyma
 
- 300 ml köles
 
- kb 1 liter alaplé
 
- 40 dkg rózsáira szedett karfiol
 
- 1 nagy csipet sáfrányos szeklice
 
- 2-3 ek petrezselyem
 
- 1-1,5 ek vaj
 
- só
 
 
A kölest több vízben alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük. Az alaplevet felforraljuk. Egy öntöttvas wokban (vagy egy sima lábasban) felforrósítjuk az olajat és megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kölest és gyakran megforgatva az is enyhén átpirítjuk. Beletesszük a sáfrányos szeklicét, megsózzuk. Elkezdjük felöntögetni a forró alaplével, folyamatos keverés mellett adagolgatjuk, el-eldolgozva, mindig csak annyit, amennyit épp felvesz. Ha a köles nagyjából félig megpuhult beletesszük a karfiolt is, folytatjuk a felöntögetést, míg az egész teljesen át nem fő. Amikor elkészült, beleforgatjuk a petrezselymet és a vajat, majd pár percig fedő alatt pihentetjük és frissen tálaljuk.  
 
 
Lásd még:
 
http://vegetarianusreceptek.hu/recept/oszi_rizottogombavalalmavaldioval/28762.html
 
http://www.napkut.hu/naput_2006/2006_08/073.htm
 
 
Bliszkó Viktor 
Az összes 'sáfrányos' találat megjelenítése »
 Receptek
 Hírek
 Éttermek
 Blogok
 Katalógus
 Kedvencek
 Kapcsolat


 Szerintünk ez is ízleni fog ...
	
	
   
