kókusztej receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Ribizli-alma lekvár

Medvehagyma-krémleves burgonyával: mindössze 30 perc alatt elkészül

Savanyított jégcsapretek: hűtőben tárolva hetekig friss marad

Kovásszal készült fahéjas granola kókuszchips-szel (laktózmentes, vegán)

Gluténmentes sütik házilag: titkos trükkel tehetjük finomabbá










kókusztej receptek

Kókusztejes, csicseriborsós ragu - vegán, gluténmentes recept

2024. január 20. Prove - a világ vegán szemmel 

A fűszeres, ázsiai jellegű ételek elkészítése a növényi alapú konyhában szinte elengedhetetlen. Ez a kókusztejes, csicseriborsós ragu jó alapot nyújthat ehhez: nem bonyolult az elkészítése, a végeredmény pedig nem annyira fűszeres, ami erős lenne a magyar ételekhez szokott ízlésnek. Ezt az ételt nyugodtan elkészítheted, ha olyasvalakit akarsz lenyűgözni, aki nem tud elképzelni egy jó fogást… The post Kókusztejes, csicseriborsós ragu - vegán, gluténmentes recept appeared first on Prove.hu.

Kókusztejes sütőtökkrémleves

2024. január 16. vegasziget 

Sütőtökkrémlevest sósan, fűszeresen szeretem készíteni, bár tudom, hogy többen édesen szeretik. Általában főzőtejszínt használok, de most egy kis csavart szerettem volna vinni a receptbe, ezért sűrített kókusztejjel és ahhoz illő pikáns fűszerekkel készült. Érdemes próbát tenni. Hozzávalók: 1 kg sütőtök 2 ek. olaj 2 dl konzerv kókusztej 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma egy ujjnyi […]

Indiai padlizsánragu

2023. július 30. vegasziget 

Van egy kedves indiai ismerősöm, ezt a receptet egyszer tőle tanultam. Hozzávalók: 50 dkg padlizsán 1 teáskanál kurkuma 1 teáskanál őrölt római kömény fél teáskanál őrölt koriandermag 1 csokor friss korianderlevél 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 3 dl kókusztej só – ízlés szerint 3-5 evőkanál kókuszolaj Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, felkockázzuk és megsózzuk. Egy […]

Rebarbarás vegán jégkrém

2023. június 5. vegasziget 

Itt a jó idő (legalábbis még ma igen, utána állítólag lehűlés következik), így hoztam is egy egyszerű jégkrém receptet. Hozzávalók: 2,5 dl rizs vagy kókusztejszín/­­krém 4 dl konzerv kókusztej 5-6 evőkanál juharszirup 4 tk kukoricakeményítő Fél citrom héja 1/­­2 Kg friss eper, rebarbara vegyesen Elkészítés: A kókusztejről óvatosan leöntjük a tetején összegyűlt vizet, majd a […]

Ünnepi sütőtök-krémleves

2022. november 24. Kertkonyha 

Ünnepi sütőtök-krémleves Vegán karácsonyi vacsora főzőtanfolyam egy Fantasztikus menü, amivel új hagyományt teremthetsz magadnak. Részletek  és jelentkezés ITT Hozzávalók két személyre - 350 g sült sütőtök - 1/­­2 vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 1/­­4 mokkáskanál őrölt gyömbér - 1/­­4 mokkáskanál őrölt fahéj - 1 fújás természetes folyékony füst - 2 csipet csípős pirospaprika - 1/­­2 tk só - 100 ml növényi (kókusz) tejszín - Az olajon párold meg a kockára vágott hagymát, majd dobd rá a fokhagymát. - Amint illatozni kezd, öntsd fel 5 dl zöldség alaplével (én ezt sima vízzel és 1-2 kávéskanál bio ételízesítővel szoktam megoldani). - Ízesítsd a levest sóval, pirospaprikával, a gyömbérrel, fahéjjal és a folyékony füsttel. - Tedd bele a sütőtököt, engedd felforrni. - Turmixold össze a levest és legutoljára öntsd fel kókusztejszínnel. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 25 perc (sült tökből) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!  Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi tejtermékek   Görög vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Ez egy vegán recept volt. :) Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. The post Ünnepi sütőtök-krémleves first appeared on Kertkonyha.

Egy kis "nemsajttorta"

2022. március 6. Mindennapi ételeink 

  Ismét egy vegán sajttorta, ezúttal kesudióból.  Ez a recept két torta ötvözéséből született meg.  Hozzávalók:-piskótához:2,5 dl növényi tej 6 ek. étolaj 2 ek. citromlé25 dkg zabliszt1 tasak sütőpor10 dkg barnacukor /­­eritrit /­­nyírfacukor-krémhez:50 dkg natúr kesudió 8 dl lehűtött, sűrű, konzerves kókusztej 8 ek. porcukor 2 ek. citromlé 4 tasak vaníliás cukor Elkészítés: A piskóta alapanyagait összekeverjük (külön a szárazakat, nedveseket, majd az egészet alaposan összekeverjük). És 180 fokos sütőbe téve kb. 25 perc alatt készre sütjük. Benne hagyjuk a tortaformában.  A krémhez szükséges kesudiót áztassuk be éjszakára, a konzerv kókusztejet tegyük hűtőbe.  Másnap a  krémhez a lehűtött kókusztejről vegyük le a szilárd részt és a leszűrt kesudióval, a cukorral, vaníliás cukorral és a citrommal turmixoljuk szét minél lágyabb krémmé. Ha nem elég édes  még édesíthetjük. Kenjük rá ezt a krémet a piskótára. Tegyük egy teljes napot hűtőbe.  Sok-sok gyümölccsel szoktuk fogyasztani, most csak málnánk volt itthon. 

Kókuszos kölesgombóc

2022. január 6. Mindennapi ételeink 

Nagyon finom, amolyan újévi detox-csemege ?Hozzávalók :20 dkg köles 4 dl víz 3 dl sűrű kókusztej (konzerv) 1 citrom leve és a héja 6 dkg kukoricadara 10 dkg barnacukor 10 dkg kókuszreszelék  Elkészítés: A kölest 1 órára beáztatjuk, majd leszűrjük. Ezután egy edénybe öntjük a vizet és kókusztejet, hozzáadjuk a kölest, ízesítjük  és forrásig főzzük, ekkor hozzáadjuk a kukoricadarát és  2 dkg kókuszt. Addig főzzük, amíg teljesen megfő. Ezután egy vizezett tálcára téve hagyjuk kihűlni, majd golyókat formálunk belőle és kókuszba forgatjuk. 

Vegán Carbonara Recept (tökből és napraforgómagból)

2021. november 1. VegaNinja 

Elsőre talán furán hangzik, hogy tökből és magvakból készíts carbonarat, de mi már többször is elkészítettük itthon ezt a receptet, mindig nagyon hamar elfogyott. Az eredmény krémes és ténylegesen “carbonara ízvilágú” lesz, az tuti, hogy senki nem találná ki, hogy gyalult tök az alapja. Hozzávalók: 2 vöröshagyma 500g gyalult tök (mi fagyasztottból készítettük) 1 kókusztejszín (mi kis konzerveset vettünk a Tescoból ~165 ml, de bármilyen más növényi tejszín jó hozzá) 1 pohárnyi hántolt napraforgómag (2 dl) 1 füstölt tofu 1 teáskanál fekete só 2 evőkanál sörélesztőpehely fél teáskanál kurkuma só, bors, fokhagymagranulátum A napraforgómagvakat olaj nélkül, lassú tűzön egy kicsit megpirítjuk. Ha kész, mehet a turmixgépbe a kókusztejszínnel összekeverve, amíg krémes állagú nem lesz. A gyalult tököt egy lábasba fél deci vízzel felrakjuk párolódni, amíg ki nem olvad. Közben egy másik edényben kis olajon a feldarabolt hagymát is megpirítjuk. Ha a tök kész, a levét leszűrve hozzáadjuk a tejszínes-magvas masszához, majd mehet hozzá a hagyma is. Botmixerrel összedolgozzuk, ekkor jön hozzá a sörélesztőpehely, só, bors,fokhagymagranulátum,fekete só illetve a kevés kurkuma hogy szép sárga színt adjon az ételnek. Az így készült krémet még egyszer lassú tűzön összerottyantjuk az apróra kockázott füstölt tofuval, ami pluszban ad neki egy kellemesen füstös ízt. Mi durumtésztával tálaltuk, a végén megszórva még egy kis napraforgómaggal. Tedd a kedveceim közé 0 The post Vegán Carbonara Recept (tökből és napraforgómagból) appeared first on VegaNinja.

Az én (post)covid történetem - 2. rész

2021. szeptember 3. Mindennapi ételeink 

 Ismét itt vagyok és ezúttal, ahogy az előző bejegyzésben ígértem, azt írom le, hogyan jöttem rá, hogy ételintoleranciáim alakultak ki a covid vírus következtében és mit lehet ilyen esetben tenni?  Februárban kaptam egy bétablokkolót, a postcovid miatt kialakult magas pulzusomra. Sajnos (vagy inkább hála érte?)  nem sokáig szedhettem, mert egyrészt nagyon levitte a vérnyomásomat (75/­­65 volt a maximum), másfelől ráerősített a vírus által kiváltott emésztési zavarokra. Így a kardiológussal egyeztetve inkább elhagytam a bétablokkolót, és kb 7 hónapig extrém magas pulzussal éltem - kétszer be is kellett menni a sürgősségire. Milyen tüneteket okozott a bétablokkoló mellékhatás a ill. természetesen a vírus is? - erős migrénes fejfájás  - "égő fej" érzés (belülről)  - hányinger - nagyon gyakori hasmenés  - puffadás - piros foltok az arcon (mintha alkoholbeteg lennék)  - kiütések felkaron és lábon  - álmatlanság -levertség, elesettség érzés -nagyon erős szédülés -extrém alacsony vérnyomás  -bizonyos ételek elfogyasztása után nyelőcső beszűkülése, fulladásérzés, -szorongás.  Mivel ezek nagy része postcovid tünet is lehet, így hetekbe telt, mire sikerült leszűkítenem a kört: elsősorban az tűnt elég valószínűnek, hogy hisztamin intolerancia alakult ki nálam. Mi is ez? A hisztamin nevű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben az úgynevezett hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület. Ha a tároló sejtekből felszabadul az immunrendszer védelmi részeként,  gyulladás kialakításában van fontos szerepe.   A felszabaduló és a keringésbe kerülő, illetve a táplálékkal bevitt hisztamin lebontásáért a diamino-oxidáz (DAO) nevű enzim felelős. Ha a bélfalban található enzim működése  valamilyen betegség vagy gyógyszerfogyasztás miatt  csökken, vagy túlságosan nagy mennyiségű hisztamin jut be a szervezetbe, amit nem képes lebontani, akkor különböző tüneteket okozhat, ezt nevezzük  hisztaminintoleranciának. A szerzett  hisztaminintolerancia lehet átmeneti és ebből adódóan visszafordítható, ha a kiváltó ok megszűnik. Vannak hisztamint nagy mennyiségben tartozó élelmiszerek, illetve hisztamint felszabadítóak is.  A hisztamint tartalmazó élelmiszerek 0-tól 3-mas számmal vannak jelölve, a diétában főképp a nullás élelmiszerek fogyaszthatók.  Ilyenek például a brokkoli, cékla, cukkini, saláták, uborka, karfiol, sütőtök, burgonya, rizs, gluténmentes gabonák, őszibarack, alma.  Nagyjából a többi zöldség és gyümölcs, glutén, tejtermékek jó része nem fogyasztható, illetve ami vegánként nagy problémát okozott, hogy a fehérjében gazdag hüvelyesek, olajos magvak fogyasztását teljes mértékben mellőzni kellett. Van pár fogyasztható tejtermék, én azonban nem szerettem volna ezeket enni. Így barnarizs fehérjeport és kendermag fehérjeport fogyasztottam, ill fogyasztok most is. Növényi tejek közül csak a kókusztejet és rizstejet bírtam inni.  Azonban kb 4 hónap szigorú diétatartás mellett is maradtak tüneteim,  így elkezdtem megfigyelni, a tünetek mely ételekhez köthető. Például élesztő fogyasztást követően szédültem,  ha glutén tartalmút ettem, azt követően fájt a fejem.  Ekkor kerestem fel a posztcovid gasztroenterológiai ambulanciát.  Ott, ahogy az előző bejegyzésben is írtam, újabb vizsgálatokat javasoltak. A hasnyálmirigy, máj, epe értékeknél volt probléma. Érdekes módon allergiavizsgálaton pl.nem mutatott ki tejtermékre (tejfehérjére, tejcukorra sem allergiát) semmit sem a teszt, azonban, miután megittam az oldatot, szinte egész nap ment a hasam. Ezért saját szakállra úgy döntöttem, nem hagyom annyiban, és nemcsak ételallergiát nézetek, hanem      ételintoleranciát is.  Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?  Az  ételintolerancia a szervezet abnormális reakciója bizonyos ételekre, melynek hátterében többféle mechanizmus állhat.  Az ételintolerancia népbetegség, minden harmadik embert érint, gyermekeknél még gyakoribb. Sokszor mégsem jut eszünkbe, hogy tüneteink mögött ételérzékenység állhat.   Az allergiával ellentétben az intolerancia tünetei az étel elfogyasztása után nem azonnal jelentkeznek, hanem hosszabb idő alatt alakulnak ki. Ezért laboratóriumi diagnosztika nélkül szinte lehetetlen meghatározni a pontos kiváltó okot. Ételintolerancia esetén a táplálékot lebontó enzimek mennyisége csökkent, vagy teljesen hiányoznak. Ez az oka annak, hogy az elfogyasztott tápanyagokat a szervezet nem képes megemészteni. Az étkezés után több órával, bizonyos esetekben azonban napokkal később jelentkeznek a tünetek. A háttérben álló bélműködési problémákhoz a nem megfelelő emésztés, a bélfal áteresztőképességének fokozódása okozhatja.   Hosszas keresés után a Foodtest 200+ (www.foodtest.hu) nevezetű vizsgálatra esett a választásom.   Ez a jelenleg elérhető legkorszerűbb ételintolerancia vizsgálat: né hány csepp vérmintából több, mint 220 féle élelmiszer fehérje ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutatja ki. Fehérjechip alapú laboratóriumi vizsgálat, mely számszerű értékekkel mutatja, mely ételekre milyen mértékben vagyunk érzékenyek.   A következő bejegyzésben leirom a céggel (foodtest.hu) kapcsolatos tapasztalataimat, hogy az intolerancia beazonosításán kívül miben segítettek még, mikre vagyok érzékeny és milyen diétát tartok. 

Raffaello golyók házilag

2020. november 16. VegaLife 

Raffaello golyók házilagAlig másfél hónap és itt a karácsony! Tudod már mivel leped meg szeretteidet? Ha kedveled a saját készítésű ajándékokat, készíts raffaello golyókat. Ha azt keresed, milyen kiadós édesség kerüljün az ünnepi asztalra, akkor szintén azt ajánlom, készíts raffaello golyókat. Tömény kókuszos élvezet, közepén egy szem mandula. Vegán, gluténmentes, cukormentes (ha cukor helyett mással édseíted), nyers, paleo. Mi kell még? Én tudom, hogy valaki gyors megcsinálja és megehessük. :)    A recept Hozzávalók: - 2 konzerv kókusztej  - egy konzerv 400 g (Angliában Lidlben kapható, Magyarországon nagy Tescoban, Auchanban, ázsiai üzletekben) - 200 g kókusz krém (Creamed Coconut) (Angliában, Magyarországon nagy Tescoban, Auchanban, bioboltokban, DM-ben kaphato - 100 g őrölt mandula - édesítőszer pl nyírfacukor, kókuszvirág cukor, stevia, stb. ízlés szerint - mandula - kókuszreszelék   Elkészítés: A két konzerv kókusztejet fagyasztóba tesszük kb. 45 percre. Ha már eleve volt otthon ilyen konzervünk, és a hűtőben tároltuk, az is jó. A lényeg, hogy a kókusztej felső, vastag rétege jól dermedt legyen ahhoz, hogy jól tudjuk kezelni. Amíg a fagyasztóban dermednek, a kókuszkrémet valamelyest olvasszuk meg annyira folyékonzra, hogy majd könnyen hozzá tudjuk adni a kókusztejek sűrűjéhez. A megdermedt (hűtőből vagy fagyasztóból kivett kókusztej konzerveket óvatosan nyissuk ki és a felső keményebb réteget kanalazzuk egy tálba, ahol habverő segítségével kezdjük el összedolgozni, folyamatosan adagolva hozzá a nem meleg, de folyósabb állagú kókuszkrémet. Ehhez adjuk hozzá az édesítőt és az őrölt mandulát. Ezt a masszát a hűtőbe kell visszatenni, dermedni hagyni. Amikor már annyira megdermedt, hogy golyók formázhatók belőle, v izes kézzel kis golyókat formázunk a megszilárdult masszából, miközben mandulát teszünk a közepébe, majd kókusz reszelékbe hempergetjük.  Ha el nem fogy készítés közben :) akkor hűtőben pihentessük a tálalásig.

Sós-Tökmagos “Túrós” kalács

2020. április 14. Fittanyuka 

A húsvéti édes, vegán, tönköly kalács után nagyon belejöttem a kelt tészta sütésbe. Habár eredetileg ez a recept nem kalácsnak indult, még énsem gondoltam, hogy a recept készítés közben meggondolom magam. “Túrós”, vegán pogácsának indítottam, meggondoltam magam, mert a gyerekek azt kérdezték, hogy most sütöm a második kalácsot, amit sósnak igértem?! A folyamat elején voltam , így “apró” kis változtatással, megváltoztattam az eredeti tervem.  A végeredmény pedig engem is meglepett, mert nagyon puha, lyukacsos tészta lett az eredmény, ráadásul a tészta sokáig így is marad, napokig nem száradt ki. Jöhet a recept: Hozzávalók: - 50 dkg világos tönköly liszt (Készíthetjük felesben: 25 dkg világos és 25 dkg teljeskiörlésű tönkölylisztből is) - 35 dkg vegán margarin - 50 dkg selyem tofu, én ezt használtam túró helyett, mivel tejterméket egyáltalán nem fogyasztok, a megreformált recept 50 dkg tehéntúrót ír, ha valaki azzal szeretné készíteni esetleg. - 30 g friss élesztő - (1 dl rizstej, 1 teáakanál barna cukor az élesztő felébresztéséhez) - 20 g só - maréknyi tökmag a tetejére Három, vagy négy csapott evőkanál lisztet elkeverünk a barna cukorral, a langyos rizstejet pedig szintén elkeverjük az élesztővel, utána hozzáadjuk a liszthez, és meleg helyen letakarva felfuttatjuk. A lisztet, sót, selyem tofu, vegán margarint egy keverőtálba összegyúrjuk, majd hozzáadjuk és alaposan átgyúrjuk a felfutatott élesztővel. Átdolgozzuk és itt még az a pont amikor akár pogácsa is lehet belőle. Pogácsa esetében vékonyra nyjtjuk a tésztát és 2x hajtogatjuk, újra kinyútjuk, majd kisszagattjuk és utána kelesztjük sütés előtt kb. 20 percig. Kalács esetében viszont letakarva kelesztjük szintén meleg helyen 15- 20 percig. Utána három egyenlő részre osztjuk, megsodorjuk a fonni kivánt tésztákat és összefonjuk, egy kikent formába tesszük és letakarva újabb 15-20 percig kelesztjük. Tetejét kókusztejszínnel kentem le és tökmaggal megszórtam. Tipp: Amennyiben nincs meleg hely a konyhánkban, állítsuk be a sütőt 50 C fokra, nyissuk ki a sütő ajtót és tegyük oda a tésztánkat kelni! Előmelegített, légkeveréses sütőben 180 C fokon 35 percig sütjük. Mielőtt kivennénk végezzünk tűpróbát, hogy meggyőzödjünk, hogy kellően átsült-e?!        

edzés utáni energiaszelet

2020. január 23. Beautilicious 

Januárt írunk. Valószínűleg te is megfogadtad, hogy teszel a testedért, és idén többet mozogsz majd, és tisztábban étkezel ( Jobb esetben már korábban elhatároztad :) ). A kemény fizikai megterhelés előtt és után különösen fontos, hogy mit eszel, ehhez hoztam nektek egy kis segítséget. Biztosan jól tudjátok már, hogy a szénhidrát is nagyon fontos szerepet játszik az étrendünkben, és legyen akármi a célod, őt is a barátodként kell tekintened, hisz energiát ad, és segít a fehérje felszívódásában. Na de lássunk is hozzá a sütéshez. Amire szükséged lesz - 2 nagy banán - 2 adag fehérjepor (60gramm) - 120gramm zabpehely - 20gramm kókuszliszt - 1dl kókusztej Mindössze annyi a dolgod, hogy a banánhoz öntöd a tejet, majd villával szépen összetöröd. Ha ezzel megvagy mehet hozzá a többi hozzávaló is. Lehet ám extrázni egy kis csokival, aszalt gyümölccsel, vagy magvakkal, ez a célodtól, és ízlésedtől függ. Ha kész a massza, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd 170 fokon 30 percig.

Meleg mogyorós ital (vegán)

2018. december 20. VegaLife 

Meleg mogyorós ital (vegán)Hideg téli napokon simogatja a testet és a lelket ez a finom, meleg ital, ami néhány hozzávalóból könnyen elkészíthető. Karácsonykor is meglepheted vele szeretteidet. Ha igazán sűrű italt szeretnél, akkor jobb, ha a növényi tejet te magad készíted el hozzá, Ha viszont nem akarsz azzal semmi időt tölteni, akkor egyszerűen csak végy egy doboz növényi tejet (amelyiket legjobban szereted). Szükséged lesz pár kanálnyi mogyorókrémre (ritkaság tudom, de ez esetben a legjobb a törökmogyoró krém, nem a világosbarna földimogyorókrém), pár csepp vanília esszencia és édesítéshez valami szirup, mint agavé vagy datolya, de ha csak por jellegű édesítőd van otthon, mint xylit vagy gyümölcscukor, az is jó lesz. Házilag készíthető növényi tejek közül ajánlom a zabtejet ami sokkal dúsabb, mint bármelyik bolti verzió. Ráadásul a mogyorókrém és a zabtej jól harmonizál egymással. Második verzióként esetleg a kókusztej házi elkészítését ajánlom. A recept: Hozzávalók: - 1/­­2 liter növényi tej - pár csepp vaníliakivonat - édesítéshez agavé szirup - 2-3 evőkanál törökmogyoró krém/­­vaj   Elkészítés: Tudom, hogy ritkaságszámban lehet kapni boltokban törökmogyoró krémet/­­vajat, de mi is elkészíthetjük, ha egy bögrényi mogyorót a lehető legkrémesebbre aprítjuk, daráljuk. Ha nem tudnánk krémesre darálni, akkor sincs gond, mert a növényi tejjel rövid ideig felfőzve, majd átszürve a mogyoródaraboktól, meglesz a szükséges íz. Tehát ha van otthon törökmogyoró krém vagy vaj, akkor a turmixgép poharába kanalazzuk, rácsepegtetjük a vaniliát és az agavé szirupot, majd felöntjük meleg növényi tejjel. Addig turmixoljuk, míg az egész szépen elegyedik. Ha nem nagyon erős a turmixgép, érdemes a növényi tejet előbb beletenni, aztán belekanalazni a mogyorókrémet. Pohararkba töltjük és a tetejére mehet vegán tejszínhab vagy megszórhatjuk karobbal, vagy fahéjjal vagy kakaóval.

Gyors, gluténmentes, tejmentes, karobos puliszkasüti

2018. november 1. Élj harmóniában 

Gyors, gluténmentes, tejmentes, karobos puliszkasütiTegnap a Gyertyafényes Halloween Jógára készítettem ezt az édességet. Lévén jött olyan is a jógagyakorlásra, akiről tudtam, hogy gluténmentesen táplálkozik, ezért szem előtt tartva Judit táplálkozását választottam olyan alapanyagot, hogy ő is tudjon enni belőle:)  A kukoricadarát, (puliszka, polenta) szeretem, mert gyorsan elkészül, tápláló és különböző élelmiszer allergia, érzékenység esetén is fogyasztható.  Korábban jó néhány receptet is tettem már ki pl. sós puliszkás receptet a blogra, egy párolt zöldséges receptet  itt olvashatsz, és itt találsz egy polenta pizza receptet. Ezt az édes puliszkasüti alapreceptet gyakran szoktam készíteni, de a kókusztejszínes változat most új kísérlet volt:)  A karob a kakaó egészségesebb változata. Ha nincs otthon karob nyugodtan helyettesítheted kakaóval is.  Hozzávalók 1 csésze kukoricadara 4 csésze víz 1 csésze kókuszreszelék 4 púpos ek. karob 1/­­2 csésze teljes értékű nádcukor  (ízlés szerint változtatható mennyiség) vanília 1 doboz kókusztejszín  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!  A vizet egy nagy edénybe forrald fel. Tedd hozzá a kókuszt, vaníliát, karobot.  M ajd vedd kis lángra és keverd bele a kukoricadarát. Keverd folyamatosan - habverőt is használhatsz az elején, azzal könnyebb csomómentesre eldolgozni a kukoricadarát.Amikor már csomómentes keverd hozzá a kókusztejszínt.  Kb. 5 perc után már fakanállal is könnyedén tudod keverni. Addig főzd amíg  meg nem fő, szépen elválik majd az edény falától.  Egy tepsibe öntsd bele a masszát. Várd meg amíg kihűl és utána szépen szeleted fel. Én mielőtt kihűlne kókusszal vastagon megszórom a tetejét, hogy szép legyen. Jó étvágyat kívánok:) szeretettel Kati

Rigó Jancsi (vegán)

2022. december 11. VegaLife 

Rigó Jancsi (vegán)Sütemény, ami személynevet hordoz? Nem véletlenül. Ki is volt Rigó Jancsi? Rigó János (Pákozd, 1858. augusztus 23. - New York, New York, 1927. február 3.) az egyik legismertebb cigányprímás, aki ötévesen már hegedűt vett a kezébe. A tanítótól lopott húrokat hozzá, amiért az esperes kérésére bocsánatot kért. E gesztusáért nála maradhattak a számára nagy kincsek. Ezután órák hosszat gyakorolt mindennap a szabadban: az erdő, a nádas világa hálás közönség volt: egymásnak muzsikáltak. Ez a sütemény a nevét tehát Rigó Jancsi híres magyar cigányprímásról kapta. Milyen történet fűződik a prímás nevéhez? Ő az, aki elcsábította és feleségül vette Clara Ward, Caramane-Chimay hercegnőt, az amerikai milliomos E. B. Ward egyetlen lányát, aki Joseph Caraman-Chimay belga herceg felesége volt. Jancsi és Clara 1896-ban találkozott, amikor Rigó Jancsi egy párizsi étteremben játszott, ahol Clara férjével, Joseph herceggel vacsorázott. 1896 és 1898 között az újságok sokat foglalkoztak a prímás és a hercegnő házasságával. A tortát az azt készítő cukrász Rigó Jancsi és a romantikus szerelmi történet tiszteletére nevezte el. A recept Hozzávalók a piskótákhoz - 32 dkg liszt - 3 dkg kakaópor - 15 dkg  eritritol vagy gyümölcscukor - 1 tsk vanília - 2 tsk sütőpor - 2 evőkanál olaj - 1,5 evőkanál narancslé - 1,5 dl növényi tej Elkészítés: Fogunk egy tálat, összekeverjük benne először a száraz hozzávalókat, majd hozzákanalazzuk a növényi tejet és étolajat és hozzáadjuk a narancslevet. Csomómentesre keverjük majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha beleszúrjuk a piskóta közepébe, és nem ragad rá, megsült a piskótánk.  Amikor a piskóta kihűlt, közepén kettévágjuk (mint a tortákat) és megtöltjük a csokis tejszínes krémmel. A két piskóta lap közé minél vastagabb krémet érdemes kenni. Amikor a krémet az alsó lapra kentük, óvatosan ráhelyezzük a felső piskóta lapot, majd ráöntjük és elegyengetjük a folyékony csokit a tetején. Ekkor érdemes kockákra vágni és a hűtőbe betenni. Hozzávalók a csokis krémhez - 5 dl növényi tejszínhab - 5 dkg vegán csoki (pl tortabevonó) vagy 5 dkg cukrozatlan kakaópor - ízlés szerint eritritol (porrá őrölt) vagy más édesítő - lehetőleg por alapú és nem folyékony - csoki mellett elhagyható A növényi tejszínt kemény habbá verjük. Magyarországon a Meggle termékei között találsz növényi tejszínt, amit süteményekhez használhatsz. Másik megoldás  konzerves kókusztejet pár órára fagyasztóba tenni vagy egy éjszakára hűtőbe és felrázás nélkül felbontás után a kemény réteget lekanalazni róla és habverővel habbá verni. Most azonban kipróbáltam az Elmlea double cream-et. Mivel először használtam és tartottam tőle, hogy hosszú távon megőrzi a hab a szilárdságát, kevertem hozzá 1-2 kanál útifű maghéjat (psylikum husk). Amikor már kezd a krém habbá verődni, hozzácsurgatjuk a nem forró olvasztott csokit vagy a kakaó port. Másik megoldás, hogy a tejszínt először kikeverjük az olvasztott csokival majd alaposan lehűtjük és utána verjük csokis habbá.  Hozzávalók a csokis tetejéhez - 10 dkg étcsoki (vegán) - pár csepp olaj Vízgőz felett megolvasztjuk a darabokra tört csokit és hogy még folyékonyabb legyen, pár csepp olajat csepegtetünk bele.    

Indiai cukkini subji (szabdzsi)

2022. szeptember 6. Élj harmóniában 

Indiai cukkini  subji (szabdzsi)A cukkini szuper zöldség, nagy a víztartalma, könnyen emészthető és gyorsan elkészíthető. A cukkini hatásairól egy korábbi bejegyzésben már írtam, itt olvashatod.  A blogon sokféle cukkinis recepetet tettem már ki, több vegyesen tartalamzott cukkinit más zöldségekkel. Ez a recept most csak cukkinit tartalmaz és nagyon gyorsan elkészíthető. A receptet könnyen variálhatod - adhatsz hozzá tejszínt, kókusztejet vagy éppen paradicsomot.  Cukkini subji (szabdzsi) Hozzávalók: 2 közepes cukkini kockákra vágva (kb. 1,5 csésze). 1db 3 cm-es gyömbér apróra vágva 2 kis chili vagy chili por 2 ek.  kókuszolaj vagy ghí 1/­­2 tk római kömény 1/­­4 tk  asafoetida (apróra vágott hagymával helyettesítheted) 1/­­4 tk  kurkuma 1/­­2 tk  koriander 1/­­2 tk  garam masala  1/­­4 tk  só  citromlé koriander levél Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A cukkinit mosd meg és vágd fel kockákra. Egy serpenyőben melegítsd fel a kókuszolajat és tedd bele a római köményt, hogy piruljon majd tedd hozzá a gyömbért, a chilit, asafoetidát vagy hagymát és párold fél percig, vagy amíg a hagyma megfő. Tedd az edénybe a cukkinit, kurkumát, koriandert, garam masalát és a sót, majd keverd össze és lassú tűzön főzd félig lefedve amíg a cukkini megpuhul. A cukkini általában sok vizet ereszt, ezért nem kell hozzá víz. Ha esetleg szükséges akkor is csak picit tegyél hozzá, hogy ne égjen le az alja. A végén egy csipet citromlevet adhatsz hozzá és koriander leveleket.  Rizzsel, kuszkusszal, polentával, quinoával vagy chapati kenyérrel tálalhatod. Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

Kókuszcsók

2022. február 16. Kertkonyha 

KókuszcsókGluténmentes és vegán Kb. abbahagyhatatlan ez a kókuszcsók, szóval kis mennyiségnek neki se állj. Én eleve előnyben voltam, mert rengeteg kókuszreszelékem maradt karácsonyról (vagy egy kilóról beszélünk), miután teljesen elszámoltam a mennyiséget a bevásárlásnál. Ööö.. ez még a legjobb házban is előfordul.. :D Nagyon jókor jött ez a recept most az ovis farsangra. Jó nagy adagot küldtem a gyerekeknek, és nem jött belőle vissza egy darab se! ;) A végeredmény megfelelően édes, picit sós, tartalmas és könnyű egyszerre. Én nem tettem hozzá plusz cukrot, mert szerintem a kókusz magában is elég édes, a csokiról nem is beszélve. De ha te édesszájúbb vagy, akkor 1-2 evőkanál porcukorral állítsd be az ízét. Hozzávalók egy nagy tepsihez - 250 g kókuszreszerlék - 250 g kókuszkrém (kókusztejszín) - 1 nagy alma hámozva, lereszelve - 2-3 csipet só - 1 csapott mk szódabikarbóna - 20 g vaníliás cukor - 90 g étcsokoládé - 2 kk étolaj - A kókuszreszeléket keverd össze a többi hozzávalóval (a csoki és az olaj kivételével). Gyönyörűen ragadós masszát kell, hogy kapj, olyat, ami egyben marad, ha az edény falához nyomod. Tapasztalatból mondom, hogy a forgalomban lévő kókuszreszelékek nagyon eltérő minőségűek. Nem véletlenül sokkal olcsóbb az egyik és kicsit drágább a másik. Előfordulhat, hogy a legolcsóbb fajtából kivonták a kókuszzsírt, amitől nehezebben áll össze a masszád. Ilyenkor egy kis vízzel vagy még inkább olvasztott kókuszolajjal tudsz segíteni a dolgon. - Hagyd állni pár percet, addig melegítsd elő a sütőt és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Fagyis kanállal (vagy bármilyen mélyebb, öblös kanállal) formázz belőle félgömböket, és helyezd a tepsibe őket. - 200 fokon süsd 20 percet kb, amíg szép barna nem lesz a teteje. - Ha kihűlt, csepegtesd meg a csokoládéval. Ehhez tedd egy pohárba az összetört csokit, locsold meg 5 kk vízzel és az olajjal, majd melegítsd össze őket, lehetőleg forró vizes tálban. Húzd egymáshoz közel a kókuszcsókokat, és egy kanállal rázd rá a csokit. A hűtőben tárolást szereti. :) Jó étvágyat! Elkészítési idő: 25 perc Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!  Vegán Szaloncukor-készítő Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi tejtermékek   Görög vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Ez egy vegán recept volt. :) Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. The post Kókuszcsók first appeared on Kertkonyha.

Vegán tejszínes vöröslencseragu füstölt tofuval és dióval – egyszerű recept

2021. november 29. VegaNinja 

Bizonyos ételeknek néha egy-egy plusz hozzávaló adja a különlegességét, ami elsőre nem tűnik nagy dobásnak, de mikor megkóstolod mégis emlékezetes marad az ízélmény. Ebben a receptben a dió és a füstölt tofu, ami feldobja a ragut, a tejszíntől pedig krémesebb lesz az eredmény. Hozzávalók: 2 vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma (de abból mindig jöhet több!) 250 g vöröslencse 100 g dió (kicsit összetörve) 1 csomag füstölt tofu 1 kis dobozos növényi tejszín (mi kókusztejszínt használtunk) Fűszerek: 1 csipet őrölt gyömbér 1 csipet fahéj 1 csipet őrölt szerecsendió 1 csipet kurkuma 2 tk madras curry só Először a felkockázott hagymát megpirítottam kis olajon. Utána ment hozzá a vöröslencse (nem áztattam be előtte, viszonylag hamar megpuhul) és az összetört dió. Felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fűszereztem (gyömbér, fahéj, szerecsendió, curry, kurkuma, só) és hozzáadtam a növényi tejszínt. A kockázott füstölt tofut a végefelé adtam hozzá, hogy ne főjön teljesen szét, ekkor ment bele a fokhagyma is. Önmagában is nagyon laktató, de rizzsel is finom! Tedd a kedveceim közé 0 The post Vegán tejszínes vöröslencseragu füstölt tofuval és dióval – egyszerű recept appeared first on VegaNinja.

Spenótos vöröslencse curry – egyszerű vegán recept

2021. október 25. VegaNinja 

Egy színes-ízes, viszonylag gyorsan elkészíthető és egészséges vöröslencse curry receptet osztunk most meg, ami vitamindús, gluténmentes és mindezek mellett nagyon finom is. :) Ez a verzió padlizsánnal készült, ami nyugodtan elhagyható, de ad az ételnek egy kis pluszt. Hozzávalók: 1 padlizsán (a negyedére lesz szükség kb.) 200g vöröslencse 1 kisdobozos kókusztejszín ~200ml kb. 6 kocka fagyasztott spenótlevél 1 evőkanál zöld curry paszta (aldiban kapható) gyömbér só, fokhagyma A padlizsánt felkockázva alaposan megsóztam, aztán egy szűrőben hagytam kicsöpögni kb. fél órát, ettől elveszíti a keserű íztét. Utána leöblítettem a padlizsán negyedét (a többiből padlizsánkrém készült, de ha nagyobb adagot szeretnél az egészet is felhasználhatod hozzá) és egy fél fej felkockázott hagymával megpároltam úgy, hogy egy pici vizet adtam hozzá. A hagymát kicsit megsóztam (a padlizsán már alapból sós maradt valamennyire) és kis-közepes lángon fedő alatt párolódni hagytam. Adtam hozzá reszelt gyömbért és egészen addig pároltam, amíg átlátszó színű/­­állagú nem lett a padlizsán.A vizet mindig pótoltam közben alatta, nehogy leégjen. Hozzáadtam a kókusztejszín felét, a megmosott vöröslencsét és annyi vizet, hogy éppen ellepje, majd így tovább főztem. Kicsit később, mikor kb félig főtt állapotban volt a lencse, hozzaádtam egy kinyomott fokhagymát, a maradék kókusztejszínt és fagyasztott spenótleveleket (friss is lehet!). Fontos, hogy ne spenótpüré legyen, hanem levelek. A legvégén kb. 1 púpos evőkanálnyi zöld curry pasztát tettem hozzá. Barna csiperkés jázminrizzsel tálaltam. (Recept, kép: Vitéz Petra ; Szerk.: Gecse Réka) Tedd a kedveceim közé 0 The post Spenótos vöröslencse curry – egyszerű vegán recept appeared first on VegaNinja.

Somlói galuska vegán módra

2021. április 1. VegaLife 

Somlói galuska vegán módraAki igazán ismer, tudja, hogy a somlói galuska a kedvenc sütim (ha lehet egyátalán sütinek hívni). Mikor még nem vegánul étkeztünk, egyik télen meglehetősen sok somlói galuskát készítettem. Az volt az ajándékom a család tagjainak karácsonyra. Több tálcával készítettem akkor. Karácsony elmúltával pedig szilveszterre is elkészítettem a baráti társaságnak, akikkel együtt töltöttük az évzáró idejét. Most eljött az ideje, hogy a blogon is megosszam a vegán somlói galuska receptjét. Szerintem szuper, hogy nem kell hozzá tojás, sem tej, ízben mégsem marad el a cukrászdákban készített somlóitól. Amúgy annyi módon rakják össze a somlóikat, hogy ahány ház annyi szokás, tapasztalatom szerint. Én is már több módon csináltam. Most egy egyszerűbb verzió receptjét hoztam, ahol nem kell külön megsütni a 3 különböző piskótát. Tuti sikert kínál az ünnepi asztalon, legyen az húsvét vagy karácsony, esküvő, vagy születésnap. Magyarország egyik legkedveltebb édességét vegán módon is elkészíthetjük. Ha érdekel, honnan ered a somlói galuska, akkor csak a múlt század közepéig kell visszatekinteni. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly újításként adta be a somlói galuskát. Gollerits 16 évig volt a Gundel étterem vezető főpincére, a megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt, aki a Gerbeaud cukrászdában töltött tanulóévek után került a Gundelbe. Az új desszerttel az 1958-as brüsszeli világkiállításon nagy sikerrel és szakmai díj elnyerésével szerepelt. A nevet is ő adta a süteménynek, méghozzá a fóti Somlyó nevű 288 méter magas dombról, amely a Gödöllői-dombság legnyugatibb nyúlványa, amelynek lábánál évtizedek óta élt a közeli Kisalag városrészben, ahol később a saját cukrászdája is működött. Somlói azért lett a neve, mert Brüsszelben valaki véletlenül lehagyta az ipszilont a díjnyertes somlyói-galuska desszert nevéből, így végül somlói-galuska névvel került a gasztronómiába. (Forrás Wikipédia)   A piskóta receptje Hozzávalók: - 3x17 dkg fehér liszt - 3x8 dkg teljes kiőrlésű liszt - 3x3-4 evőkanál nyírfacukor - 3x14 evőkanál növényi tej  -  3x2 evőkanál étolaj - 3x1 kisebb citrom vagy 1 fél narancs kifacsart leve -  3x1/­­2 teáskanál szódabikarbóna    Továbbá: - 2-3 evőkanál kakaópor (vagy karobpor) - 1-2 dl örölt dió - kurkuma és vanília   Elkészítés: A somlói tésztájának az elkészítése történhet úgy, hogy sütünk 3 különböző piskótát (egy kakaós, egy diós és egy vaníliás) piskótát külön külön, vagy - ahogy legutóbb én csináltam - rövidebb idő alatt a három külön kikevert tésztát egymásra folyatva egybe sütjük meg. A piskóta vagy piskóták elkészítése: Fogunk egy tálat, összekeverjük benne először a száraz hozzávalókat, majd hozzákanalazzuk a növényi tejet és étolajat és hozzáadjuk a citrom/­­narancs levét. Csomómentesre keverjük majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha beleszúrjuk a piskóta közepébe, és nem ragad rá, megsült a piskótánk.  Csoki puding: Hozzávalók: - 10 dkg kakaópor vagy karobport - 12 dkg étkezési keményítő (kukorica) - 5 dl növényi tej (zab vagy szója tej is megteszi) - 10 dkg édesítő szer mint például erithritol, gyümölcs cukor vagy agavé- vagy juharszirup - 1 teáskanál vanília-kivonat Elkészítés:   A tejből kb. 3 dl felteszünk forrni. Közben a kakaóport és az étkezési keményítőt egy nagyobb pohárban vagy mérőedényben a hideg tejjel csomómentesre keverjük. Amikor már szinte forr a növényi tej, folyamatosan keveréssel hozzáadjuk a kikevert keményítős tejet és az édesítő szert. Addig kevergetjük és forraljuk, amíg puding állagúra besűrűsödik. Vanília puding: Hozzávalók: - 12 dkg étkezési keményítő - 5 dl növényi tej (zab vagy szója tej is megteszi) - 10 dkg édesítő szer mint például erithritol, gyümölcs cukor vagy agavé- vagy juharszirup - 2-3 teáskanál vanília-kivonat vagy vanília arom - csipetnyi kurkuma Elkészítés:   A tejből kb. 3 dl felteszünk forrni. Közben a kurkumát és az étkezési keményítőt egy nagyobb pohárban vagy mérőedényben a hideg tejjel csomómentesre keverjük. Amikor már szinte forr a növényi tej, folyamatosan keveréssel hozzáadjuk a kikevert keményítős tejet és az édesítő szert. Addig kevergetjük és forraljuk, amíg puding állagúra besűrűsödik. Kurkuma gyönyörű sárgás színt ad a pudingnak, de legyünk óvatosak vele, mert az ízét is megváltoztathatja. A somlói galuska összeállítása: A kihűlt piskótát kis darabokra vágjuk, majd egy szép tálban (pl. jénai) egymás mellé helyezve lefektetjük őket. Ezt megöntjük a csokis puding egy részével majd átkeverjük és egy kanállal kissé belenyomkodjuk a tál aljába a pudingos piskóta darabokat. Megszórjuk durvára tört dióva és mazsolával (meggy is jó helyette - akár aszalva, befőtt, fagyasztott). Erre ráöntjük a vanília pudingot és egyenletesen elkenjük. A tetejét megszórjuk kakaó- vagy karob porral. Tejszínhabbal díszitjük. Már sok helyen kaphatók növényi tejszínek, amelyek alkalmasak hab verésre, számomra még mindig a legegyszerűbb megoldás a konzerves kókusztejet pár órára fagyasztóba tenni vagy egy éjszakára hűtőbe és felrázás nélkül felbontás után a kemény réteget lekanalazni róla és habverővel habbá verni. A tejszínhab tetejére kakaó/­­karobpor, édesítő és kevés víz összeforralásából készült öntetet önthetünk. Ez el is maradhat. A piskótát akár elkészíthetjük napokkal, hetekkel előre és fagyasztóba téve, akkor vesszük elő, amikor a vendégeknek a somlóit el szeretnénk készíteni, hiszen ekkor már csak a pudingokat kell főzni és összeállítani egy tálban. Ha lefagyasztás mellett döntünk, érdemes sütőpapírba csomagolni, majd fagyasztós zacsiba/­­dobozba tenni. Amikor elővesszük, egyszerűen csak meleg helyen kell tárolni (pl fűtőtest mellett vagy fűtőtesten) és szépen kienged.  

Növényi tej olcsón, adalékanyag mentesen

2020. április 23. Beautilicious 

Nagyon sokat olvastam a tejről, aminek fogyasztásával kapcsolatosan számos ellenérv került köztudatba. Az, hogy valójában a te szervezetednek mi a jó, azt te tudhatod. Ha puffadsz, vagy pattanásosodsz tőle, nem szereted az ízét, érdemes kerülni. Nyilvánvalóan van az állatvédők csoportja, akik a tehenekkel való kegyetlen bánásmód miatt kerülik a tejfogyasztást, ám az állatok irányt érzett emócionális érvek mellet hallhatunk gyulladáskeltő tulajdonságról, a számos benne található beoltott hormonról, illetve magas koleszterintartalmáról is. Én jó pár éve letettem a voksom a növényi tejek mellet, ám most a nehéz helyzetben a boltokat felvásárolták, és nem könnyű hozzájutni. Éppen ezért fogtam magam és nekiláttam itthon elkészíteni kedvencemet.Nem bántam meg a döntésemet, és ezentúl alkalmazni fogom.  Választásom a kókusztejre esett, amihez nincs szükséged másra, mint - 100gr kókuszreszelékre - 25gr chiamagra - 1 csipet sóra - vaníliaaromára - 800ml vízre Ebből az adagból körülbelül egy liter tejet kaptam, és a maradék pépet félretettem, amiből ma egy szuper sütit fogok készíteni. Két legyet ütök egy csapásra és semmi pazarlás Az elkészítése roppant egyszerű. Beleöntöttem a hozzávalókat a turmixgépbe, ráöntöttem a felforralt vízet, majd pár percig turmixoltam, végül egy szűrő segítségével leszűrtem a tejet.

protein madártej

2020. január 27. Beautilicious 

Hát én azt mondom édességből sose elég.Pláne nem az edzés után megérdemelt proteines desszertekből. Madártejet készítettem mindössze 2 tojásból 30gr vaníliás fehérjeporból, kókusztejből és édesítőszerből. A hagyományos madártejhez hasonlóan készítettem el annyi különbséggel, hogy pudingpor helyett fehérjeport használtam bele. Kicsit extráztam a dolgot bogyós gyümikkel és kókuszreszelékkel. És volálá :

Málnás torta mandulával (vegán)

2019. szeptember 15. VegaLife 

Málnás torta mandulával (vegán)Sok vegánnak, vagy tejallergiásnak, tejmentesen étkezőnek nehézséget okoz a tejszín és a tejszínhab megoldása például tortákban. Több külföldi receptes oldalon láttam, hogy konzerves kókusztejet használnak erre. Sokáig féltem kipróbálni, kudarctól tartva. Tavaly télen azonban áttörtem félelmem eme jegét :) . Férjem születésnapjára készítettem fekete-erdő tortát vegán módra, amihez tulajdonképpen konzerves kókusztejet használtam. Ennek a receptjével még tartozom, idővel majd feltöltöm. Most azonban egy málnás-mandulás torta receptjét mutatom meg. Egy régi ismerősömet láttuk vendégül nálunk, erre az alkalomra készítettem a tortát. Tejmentes, tojásmentes és fehér cukor mentesen készült, zselatin és társait sem kellett hozzá tenni, mégis nagyon finom lett. Egy szelet nem volt elég senkinek. :)  A torta receptje: Hozzávalók: - 10 evőkanál liszt - 5 evőkanál teljes kiőrlésű liszt - 3-4 evőkanál nyírfacukor vagy gyümölcscukor -  20 evőkanál növényi tej  -  3 evőkanál olaj -  1 teáskanál szódabikarbóna - sütőpapírral kibélelt sütőforma vagy szilikon forma Elkészítés: Egy edényben összekeverjük először a száraz hozzávalókat,a liszteket és a szódabikarbónát érdemes együtt átszitálni és utána hozzákeverni a nyírfacukrot. Hozzá kanalazzuk a növényi tejet és olajat. Jól összekeverjük az egészet, majd a sütőformába szépen elsimítjuk és előmelegített sütőbe készre sütjük. Tűpróbával megnézzük, hogy a tészta átsült-e.   A krém receptje: - 2 konzerv kókusztej - 2 kanál nyírfacukor (vagy gyümölcscukor vagy eritrit) - 10-20 szem málna Elkészítés:  A konzerv kókusztejet egy éjszakára érdemes hűtőben tartani. Ha ezt elfelejtettük, tegyük a fagyasztóba kb. 1 órára. Ezt a konzervet érdemes óvatosabban kezelni, nem felrázni, hogy minél sűrűbb állagú kókusztejet kapjunk. Tetejéről a sűrű réteget egy habverő tálba kanalazzuk. Habverővel habbá verjük. Amikor a hab kész, hozzáadjuk az édesítőt. (Szirup-félét, mint agavé, nem ajánlom, mert a hab folyékonnyá válik.) A habot két részre osztjuk, az egyikhez hozzákeverjük a villával összetört málnát és azzal jól átkeverjük (habverőt használva). Málnás krém receptje: - 10 dkg málna - 1-2 evőkanál nyírfa vagy gyümölcscukor A málnát összetörjük egy tűzálló tálba. Meghintjük cukorral és összefőzzük dzsem állagúra.  A torta összeállítása: A megsült tortát félbevágjuk. Az alsó tésztát megkenjük a málnás krémmel, majd rákanalazzuk a málnás tejszínt. Erre finoman ráfektetjük a torta másik lapját (Én ezt is bekentem a málnás krémmel, de talán jobb lett volna, ha szárazon hagyom.). A tetejét és a torta oldalát bekenjük a fehér tejszínnel. Az oldalára a tenyerünkkel finoman mandula lapokat helyezünk, a torta tetejét pedig mandulával és egész málnával dekoráljuk. Ha ügyes kezünk van, habnyomóba töltött tejszínhab formákkal is dekorálhatjuk a tortát. Ha elkészült a torta, hűtőben tároljuk tálalásig.  

Kókuszos banános nyers kuglóf

2018. november 12. VegaLife 

Kókuszos banános nyers kuglófNe ijedj meg attól, hogy "nyers". Úgy is mondhatnám, hogy sütés nélkül is elkészíthető. A nyers szót mégis ki kell hangsúlyoznom a recept címében, mert ez jelzi azt is, hogy enzimekben gazdag süti, nem esik át semmiféle hőkezelésen, a vitaminok, ásványi anyagok nem vesznek el hevítés során, tehát egészséges. Cukortartalma is a rostforrásban gazdag mazsolából, datolyából és banánból származik. Nem csak azoknak ajánlom, akik vegetáriánusok vagy nyers, esetleg főként nyers táplálkozást folytatnak. Ezt a süteményt ajánlom húsevőknek is, akik szeretik a banán és kókusz együttes ízét. Még nyár végén barátainkkal hosszú hétvégét töltöttünk fókás tengerpart közelében. Arra a hétvégére készítettem ezt a sütit. Sikerét mutatta, hogy nem csak a receptjét kérték el, hanem eldöntötték, vesznek útifű maghéjat, aminek a segítségével elkészíthetik ezt a finomságot.  A recept A desszert alapja Hozzávalók: - kb. 2-3 bögre olajos magvak, mogyorófélék (pl.dió, lenmag, mogyoró) - datolya és/­­vagy mazsola - víz Elkészítés: Az olajos magvakat és mogyoróféléket külön külön jó alaposan megdaráljuk pl. kávédarálóval. A datolyát felaprítjuk, meleg vízbe beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. Ha csak mazsolával dolgozunk, azt is beáztatjuk, hogy felpuhuljon, majd a vízet leszűrjük róla és hozzákeverjük a mag őrleményhez. Egy kevés vizet adunk még hozzá, ha szükséges ahhoz, hogy egy nagy gombócot tudjunk formálni ebből a masszából. Hűtőbe tesszük, míg a többi krém elkészül. A második réteghez: 10 dkg kókusz 1 nagyobb vagy 2 kisebb banán víz útifű maghéj   A kókuszt beleszórjuk a turmixgépbe, kézmeleg vízet öntünk hozzá, annyit, hogy ellepje. Ezután tejszerű állagúra turmixoljuk, majd hozzáadjuk a banánt és szintén turmixoljuk. Először egy púpos kanálnyi útifű maghéjt turmixolunk hozzá, várunk kb. 10 percet, mialatt kiderül, hogy elég-e ennyi, vagy kell még hozzá keverni (habos, zselés anyag kell, hogy keletkezzen, ami nem csöppen le a kanálról). Amikor a hab/­­zselé elkészült, kikanalazzuk egy tálba. Harmadik réteghez 10 dkg kókusz 1 nagyobb vagy 2 kisebb banán (ízlés szerint a kakaó/­­ karob miatt több is lehet)  kakaópor és/­­vagy karobpor víz útifű maghéj   A fentiekhez hasonlóan először kókusztejet készítünk, majd hozzáadjuk a kakaót, banánt, legvégén pedig az útifű maghéjat. Egy kuglóf formát folpackkal alaposan kibélelünk. A kakaós/­­karobos masszát/­­zselét elsőnek tesszük bele és elsimítjuk. Ezt követően a világos banános-kókuszos masszát simítjuk el és ennek a tetejére óvatosan ráformázzuk, enyhén rányomkodjuk a mogyorós-datolyás/­­mazsolás réteget. A tetejét folpackkal lezárjuk és néhány órára, akár egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a folpackkal könnyen kiemeljük a formából, folpackot leszedve már szeletelhetjük is.  

Rozmaringos vargányakrémleves pirított gombaszeletekkel a tetején – vegán leves recept

2018. szeptember 17. VegaNinja 

Rozmaringos vargányakrémleves pirított gombaszeletekkel a tetején – vegán leves receptKaptam 5 darab óriási vargányagombát szüleimtől, frissen szedve a Bakonyból. Csodás, illatos, friss erdei gomba, főzni (és enni) kedvelőknek igazi csemege. Mivel nem emlékeztem, hogy ettem volna már vargányát, különböző módokon is ki akartam próbálni. Két szebb fejből rozmaringos pirított vargányát csináltam, a maradékból pedig krémlevest, zabtejszín helyett kókusztejszínnel, és meg kell mondjam, nagyon jól passzolnak az ízek! Nagyon gyors és egyszerű recept, és ha az embernek van lehetősége saját magának gyűjteni a gombát az erdőben, nem is drága. Tulajdonképpen csiperkével is működik a recept, az ízek ugyanúgy összeillenek, csak a végeredmény kevésbé “erdei” ízű lesz, és átlagos méretű csiperkéből kb. 4 db felel meg egy, a receptben szereplő vargányának.   Pirított vargánya: 1,5 – 2 nagy fej vargánya 1 kisebb ág rozmaring 2 evőkanál kókuszolaj só A gombafejeket vékony szeletekre vágtam, az eltört szeleteket belefőztem a levesbe. A gomba tönkjét nem szeleteltem, mert elég szivacsos volt, rágósnak tűnt, de a levesbe az íze miatt belefőztem. Egy nagy serpenyőben 1 evőkanál kókuszolajat melegítettem, amibe beleszórtam a friss rozmaringleveleket, majd egyesével a gombaszeleteket úgy, hogy ne fedjék egymást. Megsóztam őket, és hagytam, hogy kicsit megpiruljon az aljuk. Pár perc múlva megfordítottam a szeleteket, ekkorra kicsit megsárgult az aljuk, enyhén áttetszővé váltak. Mindkét oldalukat aranybarnára sütöttem. A maradék gombát a maradék kókuszolajjal és még egy kevés rozmaringlevéllel szintén aranybarnára pirítottam, és félretettem.   Vargányakrémleves: 3 – 3,5 fej vargánya gomba nagyobb kockákra vágva fél doboz (100 ml) Cocomas kókusztejszín 1 nagyobb ág friss rozmaring só A serpenyőbe, amiben a gombaszeleteket pirítottam, beletettem a felkockázott vargányát és a tönkjeit a rozmaringgal együtt, megsóztam, és kicsit pirítottam, időnként megkeverve. Mikor már valamennyire összeesett, hozzáadtam a kókusztejszínt és egy pohár vizet. Megkóstoltam, hogy kell-e még bele só, ízlés szerint újra sóztam, majd áttettem egy nagyobb lábasba, hogy kellemesen elférjen, és lehessen még hígítani. Amikor megfőtt, a gomba tönkjét érdemes külön megkóstolni, hogy rágós-e, vagy puhára főtt, az enyém szerencsére puha lett, így simán benne hagytam. A rozmaring ágat eltávolítottam (a levelek maradhatnak benne!), botmixerrel krémesítettem (csak fém fejűvel lehet forrón turmixolni!), kicsit még hígítottam és sóztam. A pirított gombaszeletekkel, és csurgatott kókusztejszínnel a tetején tálaltam. Jó étvágyat! The post Rozmaringos vargányakrémleves pirított gombaszeletekkel a tetején – vegán leves recept appeared first on VegaNinja.


Az összes 'kókusztej' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!