Karfiol migliotto recept vegetáriánus

Karfiol migliotto

2012. november 9. Vegetáriánus receptek 

Karfiol migliotto Az őszi rizottót, egy karfiolos változat ihlette. Kölesből ettünk volna valamit, gondoltam biztosan el lehet készíteni hasonlóan azt is. Karfiol ráadásul volt is itthon a fagyasztóban. A nevével viszont nem tudtam dűlőre jutni. Köles rizottó? Fából vaskarika. A rizottó mintájára elhagyva az „s”-t: köleottó? Akár vicces is lehetne, de mégsem tetszett.

Utánaolvastam. Az olasz risotto, a risorizs” főnév kicsinyítő képzős alakja. Nem tudok olaszul, de innen már csak egy lépés volt kikeresni a kölest: miglio. Ehhez nem volt művészet hozzáragasztani a kicsinyítő képzőt: migliotto! Ellenőrzésképpen azért még rákerestem (http://google.hu/search?q=migliotto), és láss csodát, nem csak hogy a szó, de az étel maga is létezik!

Hozzávalók:
- 1 ek olaj
- 1 nagy fej hagyma
- 300 ml köles
- kb 1 liter alaplé
- 40 dkg rózsáira szedett karfiol
- 1 nagy csipet sáfrányos szeklice
- 2-3 ek petrezselyem
- 1-1,5 ek vaj
- só

A kölest több vízben alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük. Az alaplevet felforraljuk. Egy öntöttvas wokban (vagy egy sima lábasban) felforrósítjuk az olajat és megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kölest és gyakran megforgatva az is enyhén átpirítjuk. Beletesszük a sáfrányos szeklicét, megzzuk. Elkezdjük felöntögetni a forró alaplével, folyamatos keverés mellett adagolgatjuk, el-eldolgozva, mindig csak annyit, amennyit épp felvesz. Ha a köles nagyjából félig megpuhult beletesszük a karfiolt is, folytatjuk a felöntögetést, míg az egész teljesen át nem fő. Amikor elkészült, beleforgatjuk a petrezselymet és a vajat, majd pár percig fedő alatt pihentetjük és frissen tálaljuk.

Lásd még:
http://vegetarianusreceptek.hu/recept/oszi_rizottogombavalalmavaldioval/28762.html
http://www.napkut.hu/naput_2006/2006_08/073.htm

Bliszkó Viktor

Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás Még több receptért katt a képre!

« Illóolajok, aromaterápia Kedvenc turmix »



Szerintünk ez is ízleni fog …



Legfrissebbek ugyaninnen

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!