Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
7 őszi sütemény a gyümölcsös pitétől az almás pohárdesszertig
vadkáposzta receptek
Sült kelbimbó saláta
2015. november 6. Éltető ételek
Igazi téli zöldség a kelbimbó vagy a bimbós kel, amely a vadkáposzta egy termesztett változata. Gazdag A-, B-és C-vitaminban, karotint, rostot, ásványi anyagokat (kálcium, foszfor, vas, kálium, folsav) is tartalmaz. Gazdag fehérje forrás (13-16%). Egy egyszerű salátát készítettem belőle, melyet akár köretként is ehetünk, de ma ebből egy finom főétel is lett. Hozzávalók (2 főre): - 40 dkg kelbimbó - 2 szál sárgarépa - 5-6 gerezd fokhagyma - 4 evőkanál balzsamecet - 2 evőkanál olívaolaj - 1 teáskanál kókuszolaj - só, bors Elkészítése: A kelbimbót tisztítsuk meg, és vágjuk ketté. A sárgarépát tisztítsuk meg, és vékonyan karikázzuk fel. - Locsoljuk meg az ecettel és az olajjal, és fűszerezzük. Jól keverjük össze. Tegyük egy tepsibe, takarjuk le zsírpapírral, és előmelegített sütőben úgy 30 percig süssük. Vegyük le róla a zsírpapírt, majd még pirítsuk 10-15 percig. Nézzük meg, hogy a répa is puha legyen. - A fokhagymát villával nyomjuk szét, és forgassuk a zöldégekhez.
Brokkolis szendvicskrém
Brokkoli. Más néven termesztett vadkáposzta, ami meglehetősen gazdag C-vitamin, ill. különböző B-vitamin (B1, B2, B3, B9) forrás mellett jelentős vas- és kalciumtartalommal bír. Az 1. századból ismert római mesterszakács, Marcus Apicius Gavius szakácskönyvében is már megemlítésre került a neve. Apicius Kr. e. 25 körül született, tehát már Augustus Octavianus császársága alatt élt. A rá vonatkozó egykorú írott adatok mind Tiberius császár idejéből (Kr. u. 14-37.) maradtak fenn, a szerző halálát a 25. évre teszik. Marcus Gavius Apiciust kortársa az idősebb Plinius (római író, polihisztor, ókori enciklopédista) ,,ad omne luxus ingenium natus-ként jellemezte, vagyis az volt a véleménye, hogy születésétől fogva hajlamos volt mindenfajta luxusra, sőt a luxus mindenfajta kicsapongására. Később a szigorú erkölcsű Plinius még fokozta is ezt a lesújtó véleményét, ,,nepotum omnium altissimus gurges, szerinte az élvezethajhászást a tékozlásig vitte (Plinius: Naturalis historae 10,133.). Többen említik híres ínyencként, s írnak arról, hogy különleges ételeket kreált, amelyek szenzációként hatottak. Halálát is ez a szenvedélye okozta. Apicius ugyanis előkelő és gazdag családból származott, s vagyonát Róma-szerte híres lakomáira tékozolta (Seneca: de vita beata 11,4.). Amikor egy napon kiderült, hogy már ,,csak 10 millió sestertiusa maradt, úgy találta, hogy életszínvonala fenntartásához ez az összeg már nem elégséges, mérget ivott, így végzett magával. (Szakácskönyv a római császárkorból c. könyv alapján) Nézzünk egy szendvicskrém receptet az ókorban is már ismert brokkoli felhasználásával. A recept: Hozzávalók: 1/2 brokkoli 1,5 dl napraforgó ételízesítő vagy só fokhagyma turmixgép vagy botturmix Elkészítés: A napraforgó szemeket néhány órára, ha tehetjük egy éjszakára, vagy egy fél napra beáztatjuk, maximum kétszeres mennyiségű vízbe. Ha erre nincs idő, akkor áztatás nélkül is készíthetjük, kevésbé lesz lágyan krémes íze. Nyers vagy párolt brokkolival is dolgozhatunk a pástétom készítése során. Nem bonyolítottam a dolgot, én nyerset használtam. Először a megáztatott napraforgót egy kevés vízzel, csipetnyi sóval összeturmixoljuk. Ha hiszitek, ha nem, tejfölszerű állagot kapunk. Nem is véletlen, hogy a növényi tejföl alapja épp a napraforgó (vagy egyéb olajos mag, pl. kesudió) hasonlóan történő felhasználása. Amikor a napraforgót így elkészítettük, hozzáadjuk a brokkolit és turmix, botturmix, vagy nagyobb űrtartalmú aprító segítségével addig turmixoljuk, míg egészen krémes állagú pástétomot nem kapunk. Ezzel kész is a pástétom. Ha úgy tartja ízlésünk, egy kevés sörélesztő-pehellyel összekeverve még finomabb, krémesebb pástétomot kapunk. Egyszerűbb elkészíteni, mint leírni. :) Télen, amikor nehezebben jutunk hozzá nap-érlelte paradicsomhoz, paprikához, akár lucerna és/vagy retekcsírával is fogyaszthatjuk.
Az összes 'vadkáposzta' találat megjelenítése »