fehérbors receptek - Vegetáriánus receptek

Megjelent a második,
      bővített kiadás!

MEGJELENT! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Vega Est

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 4. rész

Abszolút fitti keksz 2 + 2 fél hozzávalóból

Az Édenkert Ígérete

Kókuszos kölesgolyó










fehérbors receptek

Pirított szezámmagos joghurt szósz (vegán, gluténmentes)

2016. november 14. Zizi kalandjai 

Pirított szezámmagos joghurt szósz (vegán, gluténmentes) Évek óta minden ősszel októberben túrázni megyünk egy nagy baráti csapattal. Csodás színeket ölt ilyenkor a természet, nem tudunk betelni a látvánnyal. Olyan képeket lehet készíteni, amelyekre egy barát azt kommenteli, hogy a kép akár festmény is lehetne. Az idén Bakonyba látogattunk el és ez volt az első kétgyerekes túrázásunk. El lehet képzelni, nem pihenni mentünk, hanem keményen dolgozni! Egyedül főzni nem kellett és házimunkát végezni, de minden mást szülői teendőt ugyanúgy nyomattunk I.-vel, mint itthon. Na persze a túrázásoknak köszönhetően jó levegőn voltunk, jó társasággal, csodálatos környezetben, szóval jól éreztük magunkat bármennyire is nehéz volt két kicsi gyerekkel (főleg, amikor egyszerre hisztiztek az erdő közepén… na de legalább van miről mesélnünk! :)). Egy kis huncut szélgyerek falevelet kergetett… A mai receptnek nincs köze a túrázáshoz, csak a csodás színek miatt osztom meg veletek ezeket a bakonyi képeket. Szóval ennek a szezámos joghurt szósznak a receptjét Vivienne Facebook oldalán találtam. Nem is igazán recept volt, csak leírta, hogy miket kevert össze. Én ici-picit változtattam rajta, a szezámmagot megpirítottam, adtam hozzá egy kis citromlevet és azt hittem, hogy fokhagymát is fogok tenni bele, de, amikor megkóstoltam, rájöttem, hogy az nem hiányzik bele. Éreztetek már tömény darált pirított szezámmag illatot? Ha még nem, ezen recept elkészítése után másba sem akartok majd szagolni, csak darált pirított szezámmagba! Annyira, de annyira finom, ízre és illatra is! Villámgyorsan elkészülő recept és nagyon sok mindenhez használható. Például sült zöldségek mellé, salátákhoz, de akár tésztára szósznak is el tudom képzelni. Pirított szezámmagos joghurt szósz (vegán, gluténmentes) Hozzávalók: – 6-8 evőkanál szezámmag – 250-300 ml szójajoghurt/­­natúr joghurt – 1-2 teáskanál frissen facsart citromlé – 1/­­2 teáskanál só – csipet fehérbors – olívaolaj, tálaláshoz Száraz teflonserpenyőben pirítsuk meg a szezámmagot 4-6 perc alatt. Öntsük a magot a robotgépbe/­­darálóba és aprítsuk/­­daráljuk porrá (ekkor szagoljunk bele). Tegyük egy tálkába a joghurtot, keverjük bele a darált szezámmagot, ízlés szerint adjuk hozzá a citromlevet, sózzuk és borsozzuk. Tálaljuk egy kevés olívaolajjal meglocsolva.

Mézes kukorica saláta ( vegán majonézzel)

2016. január 3. Fittanyuka 

Az ünnepek előtt mindig nagyon mozgalmas időszakom van a munkám miatt, ezért szeretem az ünnepi fogásokat is “leegyszerűsíteni” , de az ízekről nem mondok le. A szilveszter legtöbbször családi környezetben zajlik és amíg várjuk az éjfélt szabad szedés van a svédasztalról. Férjem kedvence (volt) a majonézes kukorica saláta. Idén ezt a következőképpen reformáltam meg: Hozzávalók ( 4 – 6 személyre): 1 kg mirelit kukorica 400 ml növényi tejszín ( rizs, vagy zab, – kókusztejszín) 1 evőkanál dijoni mustár 1/­­2 citrom leve 2 kk himalya só, vagy ízlés szerint 1 dl hidegen sajtolt olíva olaj csipet kurkuma késhegynyi őrölt fehérbors 1 evőkanál akácméz A kukoricát enyhén megsózva puhára pároljuk. Ameddig hűl a kukorica alapunk, elkészítjük a vegán, mézes majonézt. A tejszínt elkeverjük a sóval, borssal, kurkumával, mustárral, citromlével, mézzel  és ahogyan a hagyományos majonézt készítenénk folyamatosan adagoljuk hozzá az olíva olajat. Szépen besűrűsödik és enyhén sárgás színe lesz. A kihűlt kukoricához keverjük és jól behűtve tálaljuk. Tálalás előtt szeretem zöldekkel díszíteni, megszórni. Most friss bazsalikom levelet használtam.        

Mosolygós Cukkinis tócsni :-)

2014. november 23. Zöld Avocado 

Mosolygós Cukkinis tócsni :-) Elnézést kérek mindenkitől, aki már alig várta az újabb zöldséges receptet a blogon, de az elmúlt egy hét olyan gyorsan eltelt, mintha egy szempillantás lett volna. Biztosan veletek is sokszor megesik, hogy a tennivalók listája állandóan a "majd holnap elintézem" kategóriába kerül... de az a holnap, csak nem akar eljönni. ;-)  Igyekszem a következő pár napban kárpótolni titeket jobbnál jobb, finomabbnál finomabb , szebbnél szebb, egészségesebbnél egészségesebb... -na nem ragozom tovább - receptekkel. :-) mosolygós cukkinis tócsni Most egy újraértelmezett magyar ételt hoztam nektek, amit alapvetően burgonyával készítenek, de ezesetben egy értékes, sokoldalú és olcsó zöldségünk, a cukkini lesz az alapanyag. Az eredeti receptet mindenki más néven ismeri. Hallottam már ezt a krumplilepényt lepcsánkának, tócsninak, tócsinak, berétnek pacsninak és cicegének is elnevezni. Ki milyen névvel illeti ezt a gyors és egyszerű magyar ételt otthon?  Habár a cukkini valójában a nyár nagy slágere, azért télen is bőven találunk belőlük a boltokban, vagy akár a fagyasztónkban korábbról eltéve. Mi télen nyáron fogyasztjuk ezt a magas víz-, de alacsony kalória tartalmú, lúgosításra is kíválóan alkalmas, C- és egyéb vitaminokban gazdag tökfélét.  A cukkini héja béta karotint tartalmaz, tele van antioxidánsokkal, segít megelőzni a sejtek károsodását. Mivel ez a zöldségféle magnéziumot és foszfort is megfelelő mennyiségben juttat szervezetünkbe, ezért ez is egy lehetőség a tej mellett, vagy a tej helyett, hogy segítséget kapjunk a csontok felépítésében és megtartásában. Az újraértelmezett és sokkal egészségesebb (szerintünk finomabb is) változatot ugyanúgy időigényes elkészíteni, mint elődjét, de megéri a kedvenc sorozatunk közben a tűzhely mellett állni, és sütögetni ezeket a mennyei cukkinis plecsniket. :-) Cukkinik HOZZÁVALÓK: - 1 közepes méretű cukkini alaposan megmosva   - 10 dk intenzív ízű reszelt sajt (ez lehet füstölt, vagy parmezán, de akár ementáli is)  - 3-4 ek szezámmag  - 2-3 ek kukoricaliszt /­­ vagy kukoricadara - 1  marék friss petrezselyem - 1 dl víz  - Himalája só  - őrölt fehérbors  - kókuszzsír vagy extra szűz olíva olaj vagy repce olaj  Cukkini feldolgozásra várva ELKÉSZÍTÉS: A cukkinit miután alaposan megmostuk, reszeljük le a héjával együtt a nagy lyukú reszelőn. Egy másik tálban keverjün sűrű masszát a sóval, borssal, vízzel, és a kukorica liszttel. Keverjük hozzá a lereszelt cukkinihez, majd adjuk hozzá a szezámmagot. a reszelt sajtot és a friss apróra vágott petrezselymet is.  Egy teflon serpenyőbe tegyünk egy kis zsiradékot, hevítsük fel, majd kezdjük el a lepénykéket sütni, mint a palacsintákat, csak kisebb, tenyérnyi méretben. Egy-egy merőkanállal egy-egy lepénykét kapunk, melyeknek mindkét oldalukat pirosra kell sütni. (Egy nagy lapát szerű eszköz nagy hasznunkra lehet a forgatásnál.) Pótoljuk közben a zsiradékot, ha szükséges. Illetve ha úgy érezzük, hogy a cukkini túl vízes volt, tegyünk a masszához még kukoricalisztet. Vagy ha ellenkezőleg, túl sűrű a massza, akkor keverjünk még hozzá vízet. Próbáljuk meg eltalálni azt a tökéletes állagot, ami könnyedén ínycsiklandóan pirosra sül a serpenyőnkben. ;-)   A tetején sima tejföllel, fokhagymás tejföllel, vagy natúr joghurttal tálalva mindenkit hamar mosolygóssá tehetünk. :-)  mosolygós cukkinis tócsni Örömteli, gyomorbarát, egészséges étkezést kívánok! :-)          

SÜTŐTÖK szezON

2014. szeptember 25. Zöld múzsa 

SÜTŐTÖK szezONTavalyi sztori felmelegítve! ;-) Két évvel ezelőttig semmi mást nem csináltam sütőtökből: feldaraboltam, kivájtam a magos részt és toltam a sütőbe, mikor megsült és kihűlt elmajszoltuk. Az áttörés egy baráti vacsorán következett be, ahol a házigazda sütőtök krémlevest szolgált fel pirított tökmaggal amit még előtte nem ettem. A kicsit túlborsozott ám számomra nagyon szimpatikus állagú narancssárga pempőből kétszer is repetáztam. Hamar rájöttem, eddigi fantáziátlanságom oka az volt, hogy a sült tököt a'la natúr készítettem és nem gondolkodtam el a lehetséges fűszerezésein. A sütőtök az újvilágból indult hódító útjára, Közép- és Dél-Amerikában az indiánok kedvenc eledele volt. A XVI. század óta ismerik  és termesztik hazánkban, ahol a legjobb ízű sütőtök Nagydoboz és környékéről valósi.  Általában a kanadai változatot vásárolom a piacon, de az ominózus vacsorán folytatott beszélgetés felnyitotta szemem, léteznek egyéb zamatos fajták: ilyen például a japán hokkaido, aminek a héja is ehető sütés, főzés után. Szeptembertől kezdődik az égőnarancs színű tökszezon, a piaci standokat ellepik a különféle izgalmas formák, mi pedig újabb recepteket próbálhatunk ki. Első lépésként azt tanácsolom, a sütni való szeleteket locsoljuk meg pár evőkanál olívaolajjal, nyomjunk rá egy kis fokhagymát és enyhén sózzuk, borsozzuk. Ha még néhány szál zöld rozmaring ágat vagy friss kakukkfüvet is teszünk a tökgerezdek mellé, új dimenziók nyílnak. Az így elkészített sütőtököt rögtön tovább is gondolhatjuk. Tíz perc leforgása alatt készíthetünk belőle zsályás sütőtök pástétomot, aminek a legfőbb előnye a bolti kenyérre valókkal szemben, pontosan tudhatjuk, mi került bele.  Zsályás sütőtök pástétom: - 4-5 szelet sült sütőtök - 1 kisebb fej vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 1 ek. olívaolaj vagy kókuszolaj - 1 tk. dijoni mustár - 5 dkg tökmag - 4-5 friss zsályalevél - só, bors ízlés szerint ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A vöröshagymát és a fokhagymát víz és olívaolaj elegyén megpároljuk. A tökmagot teflon serpenyőben szárazon megpirítjuk, majd egy késes aprítóba durvára vágjuk. A párolt hagymát, a sült tökök belsejét. a mustárt  és a fűszereket is a robotgépbe öntjük és rusztikus állagúra turmixoljuk. Pirított kenyéren tálaljuk. Morzsolhatunk a tetejére feta sajtot és meglocsolhatjuk tökmagolajjal is. Friss salátát mindig fogyasszunk melléje. Tiszta üvegbe töltve néhány napig hűtőszekrényben eláll. A tökös krémleveseknek számtalan fajtája ismert. Klasszikus franciás fűszerkombó a só, fehérbors, szerecsendió tejszínnel. Ha édesre vesszük a figurát, akkor fahéjat, szegfűszeget, vaníliát és kardamomot használjunk ízlés szerint. Személyes kedvencem az indiai fűszerezésű változat amibe a gyömbér, koriander és kurkumán túl a chili fokozza a fűtőértéket és a vöröslencse teszi még táplálóbbá.  fotó: Takács Andrea Indiai sütőtök krémleves: - kisebb kanadai sütőtök ( 1-1.5 kg ) - közepes fej vöröshagyma - 10 dkg vöröslencse - 2 ek. olívaolaj vagy kókuszolaj - 2-3 cm-es friss gyömbér reszelve   - 1 kk. őrölt koriander - 1 kk. kurkuma - chili ízlés szerint - 1 dl kókuszkrém vagy 3 dl kókusztej - 1 ek. vegamix - só ízlés szerint - tálaláskor pirított tökmag vagy friss koriander levél ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A sütőtököt lehéjazzuk és kivájjuk a magját, majd kockákra vágjuk, a hagymát is felaprítjuk. A vöröslencsét megmossuk ( áztatni nem kell ). Egy nagyobb lábosba feltesszük a zsiradékot és a hagymát üvegesre pároljuk. Ráreszeljük a gyömbért és állandó keverés mellett tovább pirítjuk. Jöhetnek a porfűszerek sorjában: koriander, kurkuma és ízlés szerinti chili. Két perc pirítás után ráöntjük a kockára vágott tököt és a megmosott vöröslencsét, majd annyi vizet öntünk rá, ami ellepi. Beleszórjuk a sót és a vegamixet a főzővízbe. Kb. 15-20 percig főzzük, míg a tök és a lencse megpuhul. Ezután tölcséres turmixszal vagy botmixerrel krémesítjük és a kókusztejjel felforraljuk mégegyszer. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a tökmagot. Ezzel vagy frissen vágott koriander levéllel tálaljuk. Igaz a kerti partik ideje lassan lejár, de az őszi-téli időszakban is grillezhetünk zöldségeket a konyhai sütőben.  A következő recept lehet akár a krémlevesünk feltétje, de ha készítünk hozzá köretet, mártást, könnyed vacsoraként vagy főétel gyanánt is megállja helyét.  10-15 darab fűszeres zöldség saslik hozzávalói:  - 3-4 szelet nyers sütőtök - 1 kisebb karalábé - 1 közepes sárgarépa - 1 kápia paprika - 5  dkg zöldbab Páclé:  - 0.5 dl olívaolaj - 1 ek. mustár - 1 ek. szójaszósz - 2-3  gerezd fokhagyma - citrombors, só, opcionálisan őrölt koriander és római kömény --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Az sütőtök és karalábé kerek szeleteit vágjuk cikkelyekre. ( Megjegyzés: a sütőtököt 1,5 cm, míg a karalábét 1 cm vastagra szeljük fel, mert nem egyformán puhulnak ). A répát vékony karikákra,  a kápia paprikát kisebb kockákra, míg a zöldbabot  3-4 cm-es darabokra aprítsuk. A darabolás mondhatnám gyerekjáték, a zöldségek  saslik pálcikára való felszúrása azonban férfi munka. Itt az ideje bevonni párunkat az ételkészítésbe. A pácot összekeverjük, ecset segítségével bekenjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk. 200 fokon süssük addig, míg a zöldségek megpuhulnak. Még 10 perc grill funkció és már tálalhatjuk is. 

Vöröslencse leves zabpehellyel

2013. március 27. BioVilág 

Vöröslencse leves zabpehellyelEbben a zord időben ránk fér egy kis lélekmelegítő, ezért készítettem el ezt az ínycsiklandó levest, melyet frissen, forrón  a legjobb fogyasztani. A vöröslencsét több tulajdonsága miatt is szeretjük. Azon kívül, hogy áztatás nélkül is 15 perc alatt megfő, magas a fehérje és élelmi rost tartalma, ami igazán egészségessé teszi. Fogyasztása cukorbetegnek is ajánlott. Hozzávalók: 250 g (fél zacskó) vöröslencse 2 közepes fej vöröshagyma 2 marék zabpehely sűrített paradicsom fűszerek: só, fehérbors, oregano, bazsalikom, piros arany citromlé olaj 1. A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk és egy kevés olajon üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a vöröslencsét is, és pár percig tovább pirítjuk. 2. Felöntjük vízzel, és megszórjuk sóval, fehérborssal, oreganoval és bazsalikommal. 3. A lencsénk kb. 15 perc alatt puhára fog főni. Ekkor hozzákeverünk pár kanál sűrített paradicsomot, kevés pirosaranyat (lehet csípős is), és hozzáadunk még egy fél citrom levét is. 4. Pár percig még főzzük, majd beletehetjük a zabpelyhet, és kész is a levesünk. A zabpehely szépen megduzzad magától, nem igényel főzést. A fűszereket ne sajnáljuk, ez teszi igazán ízletessé. Nálam nagy sikert aratott, mindenkinek nagyon ízlett. Ani

Vegan lasagne

2011. november 19. Punk In The Kitchen 

Vegan lasagneEzt már vagy egy hónapja csináltuk, nem igazán volt idő postolni, remélhetőleg mindenre jól emlékszünk. Egy NoSalty recept volt az alap, lasagne classico. Hozzávalók: piros szószhoz: 1 kg paradicsom (vagy paradicsomszósz) 3 fokhagyma friss bazsalikom oregano rozmaring só, bors paprika fél hagyma egy csomag szójagranulátum olaj fehér szószhoz: szójatej olaj fél hagyma szerecsendió fehérbors bors liszt plusz persze a durum lasagnetészta Idő: számolj egy órával és hallgasd meg az új Téveszme lemezt főzés közben! A paradicsomokat természetesen nem pucoltuk meg, ahogy a nosalty írja, hanem feldarabolva olajra dobtuk a fokhagymával és a fent felsorolt fűszerekkel és főztük egy kicsit. Raktunk bele paprikát is. Az eredményt leturmixoltuk botmixerrel. A beáztatott és kinyomogatott szóját olajon hagymával megpirítottuk, majd a paradicsomos szószba dobtuk és tovább főztük. Ezzel kész is a piros szósz. A fehér szósz is olajon pirított hagymával kezdődik, aztán erre mehet a liszt pirulni. Ehhez adtuk fokozatosan a szerecsendióval, borssal és fehérborrsal melegített tejet. Addig kell főzni, amíg jó nem lesz az állaga. Olajos üvegtálba mehetnek a rétegek, tészta, fehér-, piros szósz felváltva. A tetejére fehér és piros szósz keverékét raktuk sajt helyett, aztán mehet a sütőbe. Addig sült, amíg szép nem lett.

Brokkolis tészta és brokkolikrém

2011. január 30. Punk In The Kitchen 

Brokkolis tészta és brokkolikrémEz a századik bejegyzés, éljen! A múlt hét végén brokkolis cuccokat csináltunk. A fotó nem túl gusztusos, de a kaja jó volt. A két receptre együtt elég egy óra, a hozzávaló zene elég egyértelmű, az új Social Distortion most kötelező. Brokkolis tészta Hozzávalók: tetszőleges mennyiségű brokkoli virága egy hagyma néhány gerezd fokhagyma egy dl szójatejszín egy kanál liszt akármilyen durumtészta fűszerek (só, bors, fehérbors, szerecsendió) Elég egyszerű a dolog, a brokkoli virágait levagdostuk, jól megmostuk, majd az olajon párolt hagymára dobtuk. Mehet bele fokhagyma, só, bors, fehérbors, szerecsendió és persze víz, hogy megfőjön a cucc. Nem kell neki sok idő. Raktunk bele kevés lisztet, hogy sűrűbb legyen az egész és kevés szójatejszínt öntöttünk még hozzá. Durumtésztával király. Mit kenjek a kenyérre? 14. - Brokkolikrém Hozzávalók tetszőleges mennyiségű brokkoli lába egy hagyma néhány gerezd fokhagyma citromlé olivaolaj fűszerek (só, bors, chili) A brokkoli lábából krém lett, a korábbi krémreceptekhez hasonlóan. A lábakat mosás után pucolni kell, ha nagyon kemények, aztán feldarabolni. Hagyma és fokhagyma az olajra, aztán a brokkoli és kevés víz. Fűszernek só, bors, chili, esetleg egyéb is. Amikor megfőtt a cucc és a víz nagy része is elfőtt, mehet a turmixolás (érdemes megvárni, amíg kicsit kihűl). A pépbe szokás szerint kevertem olivaolajat és most egy kis citromlé is került bele.

Őszi zöldséges penne zabpelyhes öntettel

2013. november 17. BioVilág 

Őszi zöldséges penne zabpelyhes öntettelEz most nem az én érdemem, de nagyon szeretném megosztani veletek ezt az isteni tésztás receptet. Nagyon különleges íze lett, amit talán a fűszerezésnek, és a megalkotója kreativitásának köszönhet. Hozzávalók: 1 szál sárgarépa negyed fej lilakáposzta negyed fej zeller 2 levél kelkáposzta 2 fej lilahagyma 1 zacskó durum penne tészta fűszerek: himalaya só, bors, fehérbors, cayenne bors, pirospaprika, chili, római kömény, 1 ek. balzsamecet 1. A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük. Wokban, kevés olajon elkezdjük pirítani. Lassan hozzáadjuk a fűszereket, és tovább pirítjuk. 2. Külön serpenyőben megpirítjuk a lilahagymát. 3. Megfőzzük a tésztát. 4.Öntetet készítünk pár ek. őrölt zabpehelyből és egy kevés zövényi tejből. Sót, borsot itt is lehet használni. 5. Az öntettel kikenünk egy jénai tálat, majd beletesszük a lecsepegtetett tésztát, és összekeverjük a pirított lilahagymával és zöldségekkel. A maradék öntetet is hozzákeverjük, majd előmelegített sütőben átsütjük. Készült: Marci receptje alapján. Ani Tisztán, tudatosan

Francia hagymaleves

2012. május 22. VegaLife 

Francia hagymalevesHagyma Janik  Franciaországban, Északnyugat Bretagneban, amikor a hagymát betakarították a breton férfiak, kölcsönvették a család biciklijét és annyi köteg hagymával a kormányon, amennyi csak elfért, lebicikliztek a tengerpartra. A hagymák célja Anglia volt; eljuttatni a korai hagymát az angol háziasszonyok számára. A Hagyma Janik (Onion Johnnies), ahogyan ismerték őket, hagyományos breton svájci sapkát és pulóvert viseltek, ahogy őseik is. Ma már nincsenek Hagyma Janik, de ezeknek a francia fickóknak a sztereotípiája ma is él.   A régi hagymák némelyike, amit anyuéktól kaptam, már új hajtásokat hozott, és a hűtőben volt egy nagy adag újhagyma is az anyósom kertjéből. Így aztán anyu és anyósom hagymáit felhasználva régi és új hagymákból készítettem egy finom hagymalevest. Pirított kenyérkockákat ettünk hozzá. Finom, gyors és egyszerű leves. Ráadásul én alig rajongok a hagymalevesért, de ez nekem is ízlett.   A recept: Hozzávalók: - 2 nagy fej (nálam új hajtásokkal gazdagabb) régi hagyma - 3 szál újhagyma - 3 gerezd fokhagyma - 2 dl növényi tej - víz - zöldség leveskocka - ételízesítő (ha a leveskockától nem lesz elég sós) - fehérbors - szerecsendió - 2-3 szelet kenyér (kenyérkockákhoz) - esetleg olaj   Elkészítés: A régi hagymákat felkarikázzuk és egy teflon bevonatú edényben olaj és víz nélkül megsütjük őket. Amikor már sárgulni kezd, kb. 3 dl vízzel felöntjük és beletesszük a leveskockát. Amikor elkezd forrni, hozzáöntjük a növényi tejet. Az újhagymákat is csak ezután adjuk hozzá. Forr még egyet, csipetnyi szerecsendióval és/­­vagy fehérborssal fűszerezzük. Ha van otthon szikkadt kenyerünk, 2-3 szeletet felkockázunk, majd teflon bevonatú sütőben megpirítjuk. (A kenyér zsemlével is helyettesíthető.) Elképzelhető, hogy némi olaj, vagy kókuszzsír kell a pirításhoz.  

Csalános poréhagymás spenót

2011. május 15. Punk In The Kitchen 

Csalános poréhagymás spenótSzombaton a Balatonon nagyon szép csalánerdőt találtunk, szóval szedtünk egy zsáknyit. Kipróbáltuk a csalánteát, ami ízre nem nagy szám, de nagyon egészséges. A többit friss spenóttal és póréhagyma zöld részével kavartuk össze. Csalános poréhagymás spenót Hozzávalók: fél kiló spenót pár marék csalánlevél egy póréhagyma néhány gerezd fokhagyma egy dl szójatej (opcionális) egy csomag tészta (durum vagy esetünkben tönköly) olaj fűszerek (só, bors, szerecsendió, fehérbors, stb.) Idő: a csalánnal el kell szórakozni, szóval úgy 3/­­4 óra. Zene helyett most kivételesen videót ajánlok, ezt kell folyamatosan nézni főzés közben, megéri: A csalánt Nóra kezelte (gumikesztyűben, de még így is csípett), le kell tépkedni a leveleket, átmosni, leforrázni, majd felvágni. A póréhagyma fehér része salátába ment, a zöld leveleket felkarikáztuk, a spenótot mosás után ugyancsak daraboltuk. Az olajra először a póré és a szétnyomott fokhagyma ment, aztán a csalán, majd a spenót is. Meg kell párolni, hogy szépen összeessen az egész. Fűszernek só, bors, kevés szerecsendió és fehérbors ment, löttyintettünk rá egy kis szójatejet, aztán amikor már szimpi volt a dolog, lezártuk alatta a lángot. Tésztával kavarva lesz holnap ez az ebéd, de már megkostoltuk, elég jó.


Az összes 'fehérbors' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!