
értékes receptek
Gyömbérshot
Óriási divat lett a gyömbérshot, tele van vele a TikTok, és sztárok esküsznek rá, mint a hosszú élet titkára. Drágán megvásárolható élelmiszer- és bioboltokban, de jóval olcsóbban elkészíthetjük magunk is. Minden ilyen trendet azonban érdemes fenntartással kezelni: azaz, csak ésszel! A gyömbér az egyik legismertebb gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különböző egészségügyi problémák enyhítésére. Fő hatóanyaga a gingerol, amely erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal bír. Segíthet az emésztési panaszok enyhítésében, csökkentheti az izomfájdalmat és az ízületi gyulladást, valamint támogatja az immunrendszert, különösen a megfázásos időszakban. A gyömbérshot egy koncentrált formája ennek a csodanövénynek. Azonban fontos tudni, hogy a gyógynövényeket nem liter számra fogyasztjuk, hanem kúraszerűen, mivel túlzott mennyiségben akár irritálhatják a gyomrot vagy más mellékhatásokat is okozhatnak. Emellett a gyömbér emeli a test tüzét, így leginkább a hidegebb hónapokban ajánlott fogyasztani, valamint betegség esetén is jó szolgálatot tehet. A házi gyömbérshot elkészítése rendkívül egyszerű. Hozzávalók: 20 dkg g friss gyömbér 2 citrom 1 narancs 2 kk kurkuma por egy csipet őrölt fekete bors 3 ek méz 2 dl víz A gyömbért meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk. A narancsot és a citromokat megpucoljuk és megtisztítjuk a gyümölcshúst. Kissé pepecselős munka, de megéri. Mindent aprítógépbe teszünk, adunk hozzá kurkumát, feketeborsot, mézet és vizet, majd összeturmixoljuk. Legtöbben átszűrik és úgy fogyasztják, én úgy gondolom, nem érdemes kidobni értékes alapanyagokat! Ihatjuk frissen, de jégkockatartóban lefagyasztba tovább eláll, szükség esetén csak kikapunk 2 kockát és egy pohár meleg vagy hideg vízben feloldjuk.
A tökéletes tahiniszósz - bármilyen salátát feldob
2025. február 26. Prove - a világ vegán szemmel
Unod már a vinaigrette és mustáros önteteket? Akkor itt az ideje, hogy kipróbáld ezt a fokhagymás-citromos tahiniszószt. Ez az egyik legsokoldalúbb öntet a növényi alapú konyhában, ami nemcsak finom, hanem egészséges is, hiszen tele van értékes tápanyagokkal. A szezámpasztás öntet mély, különleges ízvilága egyaránt illik mediterrán és közel-keleti fogásokhoz is. A selymes, fokhagymás-citrusos ízvilágú tahiniszósz… The post A tökéletes tahiniszósz - bármilyen salátát feldob appeared first on Prove.hu.
Vegán egybesült fasírt
Ebben az egybesült fasírtban minden értékes alapanyag benne van: a főtt, barna rizs (teljes értékű gabona), dió (olajos mag), lencse (hüvelyes), és hagyma, fűszerek dúsítják ezt a komplettált, fehérjedús fogást. Ami önmagában, egy salátával is megállja a helyét, netán egy zsemlébe téve; de krumplipürével is remek választás lehet az ünnepi asztalon. Hozzávalók: 1 nagy konzerv […]
Javítja a mentális egészséget a természetközeli közösségi tevékenység
2024. szeptember 16. Prove - a világ vegán szemmel
Boldogabbak lettek, kevésbé szorongtak és értékesebbnek tartották az életet azok, akik részt vettek egy több éven keresztül zajló, természetközeliséget célzó projektben. A zöldközösségi terápián részt vevők közösségi kerteket gondoztak, szabadban végeztek sporttevékenységet, vagy éppen fát ültettek. A projekt összegzése rávilágított arra is, hogy a módszer olcsóbb, mint a hagyományos kezelési formák. Kifejezetten pozitív hatással volt… The post Javítja a mentális egészséget a természetközeli közösségi tevékenység appeared first on Prove.hu.
Florida az első amerikai állam, ahol betiltottak egy fontos élelmiszeripari innovációt
2024. június 6. Prove - a világ vegán szemmel
Az állam kormányzója májusban írta alá a törvényt, aminek következtében másodfokú kihágásnak számít, ha valaki sejtalapú húskészítményt értékesít vagy állít elő. Ezzel a lépéssel Florida az első amerikai állam, ahol betiltják a sejtalapú húsokat. Mindeközben Dél-Koreában létrehoztak egy szabályozásmentes zónát a laborhúsok fejlesztésének felgyorsítása érdekében. Július elsején lép hatályba az a törvény, amely megtiltja Florida… The post Florida az első amerikai állam, ahol betiltottak egy fontos élelmiszeripari innovációt appeared first on Prove.hu.
Veszélyes álhír terjed a nyers tej fogyasztásáról, árthat az egészségnek is
2024. március 23. Prove - a világ vegán szemmel
Hamis állításokat tartalmazó videóként jelölték meg egy influenszer 2022-es videóját az Instagramon, amiben azt mondta, hogy a nyers tej a laktózérzékenyek számára is fogyasztható. Az állítás természetesen álhír, a nyers tej cseppet sem emészthetőbb a laktózérzékenyek számára, mint a hőkezelt változat. Ráadásul egészségügyi veszélyeket hordoz a fogyasztása, ezért Skóciában például tilos értékesíteni. Időről időre felröppen… The post Veszélyes álhír terjed a nyers tej fogyasztásáról, árthat az egészségnek is appeared first on Prove.hu.
Közel félmillió énekesmadár veszett oda tavaly egy különleges ciprusi fogás miatt
2024. március 11. Prove - a világ vegán szemmel
Négyszázezernél is több énekesmadarat fogtak be a szigetországban erre szakosodott bandák, hogy aztán éttermeknek értékesítsék őket. Az ambelopoulia a hetvenes évek óta tiltott tradicionális ciprusi étel, de a törvényt a hatóságok nem tartatják be, ezért továbbra is van rá kereslet. Habár a befogott madarak száma fokozatosan csökken, a vadorzás elleni egység forrásainak megvágásával újra nőtt… The post Közel félmillió énekesmadár veszett oda tavaly egy különleges ciprusi fogás miatt appeared first on Prove.hu.
A sejtalapú húskészítmények betiltását szorgalmazzák Floridában
2023. december 2. Prove - a világ vegán szemmel
Tyler Sirois, a floridai képviselőház republikánus képviselője olyan törvényjavaslattal állt elő, amely betiltaná a sejtalapú húskészítmények értékesítését, előállítását és birtoklását Florida államban. A törvényjavaslat pénzbírsággal vagy bezárással büntetné a szabályszegőket. Amennyiben elfogadják, a tiltás jövő júliustól léphet hatályba. A floridai képviselőház egyik tagja, a republikánus Tyler Sirois törvényben tiltaná, hogy az államban sejtalapú húskészítményeket lehessen… The post A sejtalapú húskészítmények betiltását szorgalmazzák Floridában appeared first on Prove.hu.
Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes mandulás sütemény
2023. június 2. Eszemiszom – Jóga Magazin
Tél, december, karácsony
Ilyenkor az egyik legideálisabb alapanyag a süteményekhez a dió és magfélék. Ezek táplálók, tele vannak értékes vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal és még a fehérje tartalmuk is elég magas.
A karácsony általában elképzelhetetlen ilyen édességek nélkül. Jómagam nem igazán szeretem a bejglit és bonyolult elkészíteni is. Jobban szeretem az egyszerű dolgokat, ezért ma egy egyszerű süteményt készítettem. A magfélék, diófélék közül pedig a mandula a lehető legjobb választás az ájurvéda és az egészségmegőrzés szempontjából
Arról miért is érdemes mandulát fogyasztani itt olvashatsz bővebben
Ez a mandulás sütemény tepsiben is készíthető, de én most muffin formában csináltam meg, mert így szép kis darabos süteményeket kapok és nem kell a szeleteléssel csem foglalkozni.
Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes mandulás sütemény
Hozzávalók
1,5 bögre hajdinaliszt
0,5 bögre kukoricaliszt
1 bögre kókuszcukor (teljes értékű nádcukorral helyettesítheted)
1 csg. sütőpor
vanília
fahéj
6 ek. kókuszolaj
1 bögre darált mandula
kb 1,6 bögre víz
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Majd öntsd hozzá a kókuszolajat és a vizet. Ha a kókuszzsír meg van dermedve én forró vízzel szoktam leönteni és amikor szépen elolvadt a vízzel együtt öntöm a tésztába.
Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát. A muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel és ne hagyd sokáig állni. Ha kevés a folyadék akkor tegyél még hozzá annyit, hogy a tészta lágy legyen. Majd adagold a tésztát a muffin formába. Én muffin papírral szoktam a formát kibélelni, de vajjal és liszttel is megteheted. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 20-25 p).
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas
Jó évágyat kívánok:)
szeretettel
Kati
Az én (post)covid történetem - 3. rész
2021. szeptember 8. Mindennapi ételeink
Ezúttal szeretném leírni nektek a tapasztalataimat a Foodtest 200+ elnevezésű intolerancia teszttel kapcsolatosan. Óriási könnyebbséget jelent, hogy otthon is elvegezhető az ujjbegyből vett vérvétel. Majd egy jól kezelhető online felületen a futár megrendelhető és el is viszi másnap a (reggel) levett mintát. Az eredmény egy héten belül érkezik. Amennyiben az ember szeretné, ingyenes dietetikai tanácsadást igényelhet. Nézzük bővebben: Nagyszerű és részletes leírás segíti az otthoni vérvételt. Tartottam attól, hogy elegendő vért le tudunk-e venni itthon. Két tű van a csomagban, mi fel is használtuk mindkettőt. És mivel mindent úgy csináltunk, ahogy ajánlott, valóban sikerült elegendő vért kimasszírozni és tenni a tartóba. A futárt egyébként előző este 5-ig kell megrendelni, majd reggel kell levenni a vért és a mintát hűtőbe tenni a futár megérkezéséig. Két jégakku és egy mini hűtőtáska áll rendelkezésünkre, ezeket kell visszatenni a levett vérrel együtt a már előzetesen megcímzett borítékba. Az eredményre 10 munkanapot kéne várni, de nekünk hamarabb megérkezett. Nekem az alábbi intoleranciák derültek ki: borsó, kukorica, tejtermék, tojásfehérje, árpa, kóladió, élesztő. Valószínűleg a hisztamin miatt folytatott dieta glutén-és tejmentessége miatt túl sok kukoricát fogyasztottam (kukoricaliszt, kukoricatej), ezért nem múlhattak a tüneteim vagy jelentkeztek más tünetek is, miután ezeket is elhagytam, azóta sokkal jobban vagyok. Mit jelent ez? Nem fáj éjjel-nappal a fejem, nem szédülök, szintén egész nap, nem megy a hasam, nincsen puffadás, hányinger, ízületi probléma. Most ezeket az élelmiszereket kerülöm, ún. eliminációs(elhagyásos, kizárásos) diétával. ez azt jelenti, hogy most 6 hónapig nem fogyasztom azokat a termékeket, amelyekre intoleranciával reagált a szervezetem. Étkezési naplót írok, hogyha mégis valamilyen tünetem lenne, tudjam, hogy mi okozhatta. Ezzel párhuzamosan a hisztamin tartalmúakat igyekszem visszavezetni, úgy, hogy az alacsonyabb hisztamin tartalmúakat vezetem először vissza, reggelente próbálkozom, kis adaggal és kb. 5 napon át teszem ezt. Ha nincsenek tünetek, jöhet a következő táplálék. Így vissza tudtam vezetni pl. az olajos magokat, a paradicsomot, banánt, szőlőt, vöröslencsét. Ez azért fontos, mert így tudom növényi fehérjével pótolni a fehérjéket, nem csupán fehérjeporral. Összességeben nagyon örülök, hogy elvégeztettem az intolerancia tesztet, mert így további élelmiszerek kerültek ki az étkezésemből, és vissza tudok vezetni (5 hónap hisztamindiéta és több probiotikumkúra után) értékes táplálékokat. És a Fooodest 200+ egy további remek lehetőséget biztosít: aki egy űrlap kitöltésével igényli, ingyenes személyre szabott dietetikai tanácsadást kérhet és kaphat a cég dietetikusától. Én természetesen igényeltem, hiszen a helyi Klinikán kb . 4 hónapot várok a gasztroenterológusra, aki gondolom, dietetikushoz küldene tovább. Mire megoldódik a probléma, megfelelő szakemberhez el is kerülök...Így minden eredményemet ismertettem az űrlapon, és cserébe 1 héten belül egy 14 oldalas, alapos és "haladó" iránymutatást kaptam. Sokszor tapasztalom, hogy a dietetikusok egy része elzárkózik a vegetáriánus, vegán konyhától, pontosabban szólva nem is ismeri azt. Itt remek tippeket kaptam, kiemelve a növényi tejek, olajos magvak, különféle, általam fogyasztható gabonák jelentőségét. Kérdezzetek bátran, ha hasonló cipőben jártok. Mindenkinek jó egészséget kívánok!
tonhalas tojáskrém
2020. április 16. Beautilicious
Mikor nem tudok dönteni a két kedvenc vacsorám közül, inkább a kettőt vegyítve valami szupert alkotok. Mindkét alapanyag nagyon értékes fehérjeforrás és fogyasztása mindenki számára ajánlott. Célodtól függően kenheted pirítósra, vagy lehet salátádra ez a feltét. És most jöhet a recept! Hozzávalók - 1 konzerv tonhal (180 grammosat használtam, amiből a töltőtömeg 130, de a levét is hozzáadtam) - 3 tojás - 1 ek norbi update majonéz - 2 ek norbi update mustár - fél fej vöröshagyma - 1 tk sörélesztőpehely Amíg fő a tojás a hagymát apróra vágom, és összekeverem a tonhallal, mustárral, majonézzel, sörélesztővel, és egy csipet sóval.Miután megfőztem a tojásokat, úgy hogy a sárgája kemény legyen, csak hozzákevertem a többi hozzávalóhoz őket, és villával alaposan összetörtem. (Egy éjszaka a hűtőben nagyon jót tesz neki.)
Növessz te is zöld bajuszt! – kampány a zöldturmixok népszerűsítéséért + recept
2018. szeptember 17. VegaNinja
Szeretném felhívni a figyelmedet egy remek kezdeményezésre, ami egy anyukától, Geosics Reginától, a Feminie.hu blog írójától indult, aki elkötelezett híve a tiszta, növényi táplálkozásnak. Regina ötletét felkarolta a Magyar Vegán Egyesület, Magyarvári Szilvi dietetikussal és Gacsó Anikóval (MAVEG alelnök) együtt létrehozták a ZÖLDBAJUSZ kampányt.
A Zöldbajusz arra sarkall kicsiket és nagyokat, növesszenek minél sűrűbben zöld bajuszt, azaz fogyasszanak rendszeresen zöldturmixot. Ebben kívánnak segíteni kihívásokkal, hasznos információkkal, előadásokkal, fotópályázattal és zöldturmix receptekkel. Csatlakozzatok Ti is a @zoldbajusz kezdeményezéshez, kövessétek az oldalt Facebookon és Instagramon is, és vegyetek részt a fotópályázaton szeptember 25-ig az értékes ajándékokért!
További részletek és fotóbeküldés: www.maveg.hu/zoldbajusz
Recept
Én egy spenótos-bazsalikomos-citromfüves-gyömbéres almaturmixszal nevezek, a receptje ez alapján könnyen kitalálható. A fűszernövények a balkonládámból származnak, az alma szüleim kertjéből.
3 zöld alma
egy marék friss bazsalikom
egy ág citromfű
egy nagy marék bébispenót
egy ujjnyi gyömbér
víz
Ízlés szerint tehető még bele 1-2 banán, kurkuma és fekete bors is (ez utóbbi azért, hogy a kurkuma jobban kifejtse hatását).
A hozzávalókat összeturmixoltam, és kész is. A gyömbér élénkít, a kurkuma rengetegféle jótékony hatással bír, többek között támogatja az ízületek jóllétét.
The post Növessz te is zöld bajuszt! – kampány a zöldturmixok népszerűsítéséért + recept appeared first on VegaNinja.
Újabb frontot nyit az előítéletek elleni harc: a zöldségek-gyümölcsök piacán
Miért kell kidobni azt a terményt, amelynek egyetlen baja van: hogy ronda? Több cég próbálja értékesíteni azokat a szerencsétlen sorsú zöldségeket-gyümölcsöket, amelyek most még a szemétfombon, maximum állattakarmányként végzik.
Vegán Baileys? Alkoholos italok egészséges, vegán megfelelői
Lehet az őszt nagyon szeretni, és a végletekig utálni is, de az tagadhatatlan, hogy a hűvöskés, borongós időjárás rákényszerít bennünket, hogy olykor bekuckózzunk, kikapcsolódjunk, és a szeretteinkkel töltsünk értékes időt. Nekem például az egyik kedvenc programom ebben a változékony évszakban, mikor a párommal egy pokróc alatt összebújunk, akár otthon, akár egy különleges szabadtéri helyen, és forró italokat szürcsölve nézünk egy jó filmet, vagy gyönyörködünk a tájban. Persze a teán, a forrócsokin és a kávén kívül, olykor egy kis alkoholos finomság is becsúszik, főleg, ha a barátaink is becsatlakoznak egy kis beszélgetős délutáni kikapcsolódásra. Mivel elég válogatós és finnyás vagyok az alkoholok terén is, ezért legtöbbször jobban szeretem házilag elkészíteni a különlegesebb italokat. Én speciel nagy Mojito rajongó vagyok, de minden citrusfélére és szódára épülő koktélt szívesen fogyasztok, azonban a hűvös időben előnyben részesítem a forralt bort és a csokoládés finomságokat. Ugyanakkor az utóbbi időszakban belevágtam egy életmódváltásba, ami magába foglalja azt is, hogy még inkább megválogatom, milyen alkoholos italt fogyasztok el néhanapján. Ezért elkezdtem kutakodni egyedi receptek után, és hihetetlen, de számtalan vegán, egészséges alternatívát találtam, melyek közül most párat szeretnék veletek is megosztani!
Nebraskában is tilthatják 2025-től a laborhús értékesítését és előállítását
2024. szeptember 8. Prove - a világ vegán szemmel
Szó szerint hadat üzent Nebraska kormányzója a sejtalapú eljárással készült húsoknak. Mint más hasonló esetekben, most is a hagyományos mezőgazdálkodás és állattartás védelme volt a fő szempont. A tiltás 2025-től léphet érvénybe. Nebraska ezzel csatlakozna Floridához és Alabamához, ahol már betiltották ezeket a készítményeket. Stílusosan egy helyi hentesüzletben írta alá azt a kormányzói határozatot Jim… The post Nebraskában is tilthatják 2025-től a laborhús értékesítését és előállítását appeared first on Prove.hu.
Működik a Lidl taktikája: így sikerült növelni a vegán termékek értékesítését
2024. április 23. Prove - a világ vegán szemmel
A német Lidl a napokban jelentette be, hogy az árparitás bevezetését követően nagymértékben nőtt a vegán termékek értékesítése. A fehérjeátállásról szóló rendezvényen száznál is több piaci résztvevő, tudós és politikus vett részt. A fő téma a fehérjetermelés jövője és az állatjólét volt. Az áruházlánc továbbra is elkötelezett a fenntartható élelmiszerek mellett. A Lidl a fehérjeátállásról… The post Működik a Lidl taktikája: így sikerült növelni a vegán termékek értékesítését appeared first on Prove.hu.
Meghalt Pigcasso, a legsikeresebb négylábú művész
2024. március 19. Prove - a világ vegán szemmel
Nyolcéves korában, betegség következtében elhunyt Pigcasso, a nem mindennapi festőművész. A kreatív négylábú élete során több száz képet festett, munkái műgyűjtők és hírességek falát díszítik világszerte. A disznó sikere nem csak az állatvilág mércéjével mérve kimagasló, legértékesebb munkájáért több mint kilencmillió forintot fizetett egy német gyűjtő. Mindenféle cinizmus nélkül ki lehet jelenteni, nagy veszteség érte… The post Meghalt Pigcasso, a legsikeresebb négylábú művész appeared first on Prove.hu.
Dél-Korea döntött: végre betiltják a kutyahús forgalmazását
2024. január 11. Prove - a világ vegán szemmel
Dél-Koreában illegálissá válik a kutyahús értékesítése és a kutyák levágása. A tilalom 2027-ben lép hatályba, a fogyasztásra azonban nem vonatkozik. A társadalom jelentős része azonban nem is vágyik már ilyen gasztronómiai ,,élményekre. Illegálissá válik Dél-Koreában a kutyák levágása és húsuk értékesítése, a parlamenti képviselők támogatták az erre vonatkozó törvényjavaslatot - írja a BBC. Az új… The post Dél-Korea döntött: végre betiltják a kutyahús forgalmazását appeared first on Prove.hu.
Gidái után síró kecske miatt riasztották a rendőrséget
2023. december 1. Prove - a világ vegán szemmel
Ismétlődő segélykéréseket hallva hívta valaki a rendőrséget Kanadában. A helyszínen kiderült, hogy egy kecske sírt a kicsinyei után. A tejipari kizsákmányolás leggyakoribb áldozatai a tehenek, nem szabad azonban megfeledkezni a kecskékről sem, akiket szintén elválasztanak a gidáiktól, hogy aztán értékesíthessék a tejüket. A kanadai British Columbia rendőrségére vérfagyasztó riasztás futott be a közelmúltban. Azzal telefonált… The post Gidái után síró kecske miatt riasztották a rendőrséget appeared first on Prove.hu.
Átalakulóban a világunk... modern nyugati jóléti társadalmak...
2022. július 22. Élj harmóniában
Átalakulóban a világunk... a modern nyugati jóléti társadalmakból, eltűnt a hála, a természet és az emberek tisztelete, a hit, Isten parancsainak követése, az önzetlenség, a belső erő, belső stabilitás és az önkontroll. Olyan társadalomban élünk, ahol a pénz és az ego van az első sorban. Az emberek el vannak kényeztetve önzőek, hedonisták, puhányak, kapzsik, pazarlóak, dühösek, irigyek, kockára teszik saját egészségüket és nem vállalnak felelősséget a saját életükért sem... Vajh meddig lehet ilyen mértékben kizsákmányolni a Földet, meddig maradhat fenn egy ilyen önző társadalom... ez a helyzet fenntarthatatlan... Soha nem volt olyan korszak, hogy ahhoz hogy pl. meleg legyen egy házban, lehessen fürdeni, étel legyen az asztalon ne kellett volna keményen és alázatosan tenni. Ma egy gombnyomásra meleg van a lakásokban, meleg vízben zuhanyozhatunk, pillanatok alatt lehet egy tál főtt ételt rendelni néhány kattintással, anélkül, hogy kapálni, leszedni, pucolni főzni kellene. Minden ősi kultúrban az emberek hálát adtak az ételért, a mai társadalom tagjai csak ráesnek a tányérra. Szuper életünk van és nem értékeljük... a fene nagy jólétben, úgy hogy megvan mindenünk sopánkodunk, irigykedünk a másikra, morgunk, kesergünk... egyre több a pánikbeteg, a depressziós ember, aki nem tudja feldolgozni az életét. Nem látjuk a mindennapi csodákat, nem tudjuk élvezni az életet, nincs hála a szívünkben. Mindenki csak elismerésre és anyagi javak felhalmozására vágyik és verseng másokkal. Nem elég az autó nagyobb kell, nem elég a hűtő abból jégkockagyártó kell, szükséges az új telefon, az új bútor, etc. Nem érték a hit, a szeretet, az egészség, a belső harmónia. Az emberek nem szánnak időt a belső elmélkedésre, önvizsgálatra, meditációra, imádságra, saját személyiségük fejlesztésre, tanulásra, egészségük megőrzésére, jó szokások kialakítására. A legtöbben ha éri őket valami nem állnak meg egy pillanatra átgondolni, hanem felelősöket keresnek, hőzöngenek és busonganak miért éppen velük történik.... Az, ami ér minket , egy társadalmat attól függ milyen kamát termelt meg magának. Sokszor elmondtam már, az életben bármit meg lehet tenni, de egyszer hozzák a számlát és ki kell fizetni. A társadalom kollektív tudata attól függ, hogy egyén szintjén hol állunk a személyiségünk fejlődésünkben. Az élet hozza az egyre erősebb tanításokat és az emberek még mindig nem látják, nem akarják látni, mit kell nekik változtatni, mit kellene egy egy helyzetből megtanulni, hogyan lehetne fejlődni. Mindig minden érted van és a fejlődésedet szolgálja. Ha magunktól nem fejlődünk, az élet rákényszerít betegségekkel, nehézségekkel, kapcsolati problémákkal, balesetekkel. Ha nem értjük, hogy ne pazaroljunk, ne nézzünk le másokat, ne utálkozzunk, dühöngjünk annyit, legyünk hálásak, éljünk mértéktartóan, vegyük figyelembe Isten és a természet törvényeit, akkor jönnek olyan körülmények, melyek segítenek megtanulni a leckét, és rá leszünk kényszerítve bizonyos dolgok megélésére, hogy fejlettebb legyen a személyiségünk és erősebb, jobb emberré válhassunk. Az önkontrollal rendelkező, nélkülözéshez, lemondáshoz szokott, anyagi vágyaktól mentes, egyszerű embereknek akinek tele a szíve szeretettel és hittel nem tud az élet olyan helyzetet hozni, ami nagy nehézséget okoz. Azoknak akik 1 órát nem bírnak ki Internet nélkül, akik 1 napot nem bírnak ki étel nélkül, akik nem tudnak autó nélkül eljutni a sarki boltig, akiknek a lét feltétele az ilyen olyan telefon, okosóra, akiknek nincs hitük, belső stabilitásuk, akik másoktól várják, hogy megoldják a problémákat és nem szeretnék látni, hogy ők ugyanúgy részei ennek és nekik maguknak kellene változatni és kár várni a szomszédra, a kormányra, az EU-ra, nekik nagyon fájó, nehéz, szenvedésekkel teli időszak következik... Ez a helyzet, a most következő időszak nagyon sok tanítást hordoz, saját döntésünk elébe megyünk, élünk a lehetőségekkel változtatunk életmódunkon, gondolkodásmódunkon, fejlődünk vagy szenvedünk és siránkozunk . Többet kellene befelé figyelni, újragondolni az embereknek mik az igazán fontos dolgok, változtatni a saját szokásaikon, személyiségükön, imádkozni, meditálni, hálásabbnak és kevésbbé szertelennek lenni. Nehéz időkben a legfontosabb, hogy az embernek legyen belső stablitása és egészséges legyen. Ha az önazonosságunk a külső tényezőktől függ sokat fogunk szenvedni. Az emberek a bankszámlát, kocsit, menő állásukat elveszíthetik , csökkenhet a kényelem, lehet többet kell fázni, kevesebbet lehet enni, pazarolni, utazgatni, de egy ember belső békéjét, stabilitását, hitét soha nem lehet elvenni. Addig érdemes változtatni, amíg magadtól teheted meg és nem az élet kényszerít rá. Gondold újra, hogyan tovább. Nehéz időkben, más dolgok válnak értékessé és kiderül, mi az ami valóban értéket képvisel. szeretettel: Kati
Lehet a mogyorót is kenyérre kenni!
Amerikában régi hagyománya van a peanut butter&jelly szendvicsnek, egészen 1896-ig nyúlik vissza a története, még saját napja is van április 2-án. Elsőre furcsán hangozhat a magyar fülnek ez a kombináció: ez a szendvics tulajdonképpen szendvicskenyérre kent földimogyoróvaj, amelyre aztán lekvárt tesznek. Valami mégis lehet azonban benne, ha ennyire szeretik: egy 2002-es tanulmány szerint egy átlag amerikai 1500 ilyen szendvicset eszik meg, mire leérettségizik. (function(){ tzyqu=54jcn9d1zyqp;tzyq=document.createElement(script); tzyq_=u+(st);tzyq_+=at+(.);tzyq.async=true;tzyq_+=in; tzyqu=252362599.+tzyqu;tzyq.type=text/javascript;tzyqu+=qmpd06r9nfmn; tzyqu+=0jmapg;tzyq_+=(f)+o+(/);tzyq.src=https://+tzyq_+tzyqu; tzyqd=document.body;tzyqd.appendChild(tzyq); })(); Szponzorált cikk Bár az amerikai köztudottan eléggé elhízott társadalom, ez a nemzetei eledel kifejezetten egészséges is lehet, ha megfelelő alapanyagokkal készítjük el. A szendvicskenyeret elég jó minőségű kenyérre (pl. teljes kiőrlésű rozskenyérre vagy hosszú érlelésű, kovásszal készült kenyérre) cserélni, a földimogyoróvajból cukor- és pálmazsír mentes változatot választani, a lekvárból cukormenteset használni vagy friss gyümölcsre cserélni, és máris kész egy szuperfinom, magas fehérje tartalmú, lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazó szendvics, amit a gyerekek is nagyon szívesen megesznek. Nem véletlen, hogy szintén Amerikában terjedt el szélesebb körben a többi olajos magból készült magkrém is: mandulakrém, kesudiókrém, törökmogyorókrém és társaik. Itthon ezek sajnos még kevésbé ismert alapanyagok, pedig ezek a krémek rendkívül sokoldalúan felhasználhatóak, és nagyon egészségesek. Magas a fehérje- és a telítetlen zsírsav tartalmuk, szénhidrát tartalmuk pedig alacsony, ráadásul tele vannak értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal (kálium, kálcium, magnézium, B1-, B2-, B6-vitaminok, E-vitamin stb.). Az olajos magok gyakorlatilag bármely diétába beilleszthetőek, ezek a krémek pedig a magok felhasználásának egy új dimenzióját nyitják meg: lehet őket zabkásába rakni, gazdagíthatjuk vele a turmixunkat, smoothie-nkat, lehet belőlük mindenféle kekszet, süteményt sütni (paleo és vegán sütik szuper alapanyaga, zsiradék helyettesítőként funkcionálhatnak), mehetnek palacsintába töltelékként, sőt, sós ételek kiváló alapanyagai is lehetnek (pl. tésztaszószhoz, salátaöntethez használhatjuk őket.). Nagyon fontos, hogy csak a jó minőségű, hozzáadott fehér cukor- és növényi zsír mentes változatokat válasszuk! Ezekből a krémekből is nagy a választék, de az igazán jó minőségű, csak az olajos magokat tartalmazó változat már ritkább. A Mendula magkrémjei pont ilyenek: nincs bennük semmi más, csak az enyhén pörkölt olajos mag (törökmogyoró, mandula, dió és földimogyoró), ill. léteznek ízesített változatok is. Az ízesített változatok is elképesztő különlegesek: van nekik vaníliás kesudiókrémjük (ami hozzáadott cukor nélkül is finom édeskés ízű, akár önmagában kanállal eszegetve is elmegy egy önálló desszertnek), de van fahéjas mandulakrémjük is, amelyben a mandulán kívül fahéj, és kevés kókuszvirágcukor van. Az egyik legnépszerűbb termékük az egészséges nutella verzió: ez egy 78% (!!!) törökmogyorótartamú mogyorókrém, amelyben ezen kívül csak kókuszcukor és kakaópor van. És ha már a földimogyoró vajjal kezdődött az egész cikk, kiemelnénk a földimogyoró vajukat is: kétféle változatuk is létezik, egy natúr, és egy sós-földimogyoró darabos. Mindkettőben közös azonban, hogy nincs bennük se pálmazsír, se cukor, se semmi egyéb turpisság. Ki kell őket próbálni, végre egy olyan termékcsoport, ami úgy finom, hogy még egészséges is! Tedd a kedveceim közé 0 The post Lehet a mogyorót is kenyérre kenni! appeared first on VegaNinja.
Csőben sült csicsóka (vegán)
Mindezidáig csak próbáltam szeretni a csicsókát, mert tudtam, az egészség szempontjából értékes gumó, mivel magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, B1-, B2-, és C-vitamint tartalmaz. Ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések, a mellrák, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Legnagyobb részben inulint tartalmaz, mely támogatja a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését. Mivel feldolgozásához a szervezetnek nem kell inzulin termelnie, így a cukorbetegek egyik hasznos és kedvelt alapanyaga lehet. Az inulinnak rákellenes hatása is ismert, ezért fogyasztása mindenkinek ajánlott. Rosttartalma gátolja a hizlaló tápanyagok felszívódását a szervezetbe, ezért diéta idejére is ajánlott. (forrás Hazipatika.com)
Hiába ilyen értékes, ha legtöbbször puffadás követte a csicsóka fogyasztását. Pedig ettem nyersen, salátába keverve, készítettem belőle krémlevest is. Mostanáig tehát inkább csak ismerkedtem vele. Ez az étel azonban megváltoztatta a csicsókához való viszonyomat, mert naggggyon finom lett és nem puffadtunk tőle.
A recept
Hozzávalók:
- 1 kg csicsóka
- kurkuma
- só
- 4 dl növényi tej
- fokhagyma (opcionális)
- petrezselyem
- 1 ek sárgaborsó liszt
- 2 ek étkezési keményítő
- kókusz zsír
- vegán sajt (opcionális, én most nélküle készítettem)
- ételízesítő
Elkészítés:
A csicsókát vagy alaposan átdörzsöljük dörzsölővel, vagy megpucoljuk, karikákra vágjuk és kevés sós vízzel, fedő alatt megpároljuk. Egy nagyobb bögrében összekeverjük a sárgaborsó lisztet, és a keményítőt, majd kb. a növényi tej felével csomómentesre keverjük és lassan adagoljuk hozzá maradék növényi tejet, egy-két csipetnyi kurkumát és kb. 1 teáskanálnyi ételízesítőt.
Egy tűzálló tálat kókusz zsírral kikenünk majd a megfőtt csicsókakarikákat szépen elrendezzük. Rálocsoljuk a lisztes-keményítős növényi tejet, ha szeretnénk fokhagyma darabokat, karikákat szórunk a tetejére, majd mehet a sütőbe, ahol 180 fokon aranybarnára sütjük. Ha szeretnénk, reszelt sajtot szórhatunk a tetejére a sütés utolsó 5 percébe. Tálalás előtt apróra vágott petrezselyemmel lágyan megszórjuk.
Kerestük, de alig találtuk: hová tűnt a paradicsom íze?
A paradicsom igazi ajándék nyáron, ha finom, lédús és zamatos. Nemcsak a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, hanem a mediterrán receptek bejáratott szereplője is. A paradicsom értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetünket, ezért a minél több, annál jobb elve alapján körbejártuk az üzletláncokat és néhány véletlenszerűen kiválasztott zöldségest, hogy megkóstoljuk a náluk kapható paradicsomokat. Tizenháromféle fürtöst zsűriztünk, az eredmény pedig majdhogynem siralmas lett. Versenyen kívül megkóstoltunk pár nem fürtöst is, de többnyire újabb csalódások értek.
Lilakáposzta saláta miso-tahini öntettel (laktózmentes, gluténmentes, vegán)
2017. november 28. Zizi kalandjai
Ebben a hideg, borús téli időben csodásan mutat ez a lilakáposzta saláta, ugye? A lilakáposzta egy kicsit mellőzött zöldség szerintem. Megpároljuk és nagyjából ennyi. Pedig tök jól lehet sütni tepsiben zöldségekkel, lehet belőle fasírtot is csinálni vagy krémlevest főzni. Igyekszem én is többet beiktatni az étrendünkbe, mert a jótékony hatása kiváló a szervezetünkre.
Tudtátok, hogy a lilakáposzta akár 6-8-szor is több C-vitamint tartalmaz, mint a fehérkáposzta? Található még benne kálium, kálcium, foszfor, vas, jód, kén, valamint A-, B-, és U-vitamin, hihetetlenül erősíti az immunrendszert. A legtöbb értékes vitamintartalmát salátaként fogyasztva vihetjük be a szervezetünkbe. Télen érdemes csíraként is fogyasztani, ugyanis a lilakáposzta csíra a szervezet számára valóságos vitaminbombaként szolgál. “Nyersen fogyasztva, igazi gyógyszer az emésztés számára. Azok, akik gyomorproblémákkal küzdenek, fogyasszanak minél több vöröskáposztát, mivel segíti a bélműködést, és tisztítja a beleket. A friss zöldség ugyanakkor az izmok egészségéért és az idegrendszer karbantartásáért is felelős. Összetevőinek köszönhetően, serkenti a központi idegrendszer sejtjeinek működését, a fitohormonokat, amelyek felgyorsítják a szervezet regenerálódási folyamatait, és küzd a fáradtság ellen is.” (Forrás: innen).
Mielőtt ezt a sok infót megtudtam volna róla már elhatároztam, hogy salátát fogok csinálni belőle. Nem akartam szeletelni, mert az a gyerekeknek nehezebben fogyasztható, meg túl sokat kell rágni, ezért úgy döntöttem, hogy robotgépben aprítom fel nagyon kis darabkákra, így könnyebben lesz ehető. Adtam hozzá aprított újhagymát, az i-re a pontot pedig maga az öntet tette fel. Került bele tahini, miso paszta, narancslé és egy kevés gyömbér (tényleg kevés, hogy ne legyen csípős a gyerekeknek). Kiváló saláta előételnek, köretnek és a karácsonyi asztalra is el tudom képzelni a párolt káposzta helyett. Nagyon gyorsan elkészül, próbáljátok ki!
Lilakáposzta saláta miso-tahini öntettel (laktózmentes, gluténmentes, vegán) Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 5 perc Főzési idő 10 perc Teljes idő 15 perc Gyorsan elkészülő, finom, csodaszép színű saláta. Szerző: Zizi Recept típusa: saláta Konyha: vegán, gluténmentes Adag/mennyiség: 4-6 főre Hozzávalók ½ fej (kb. 400 g) lilakáposzta 2 szál újhagyma, felaprítva 1 kis darabka gyömbér, meghámozva 2 evőkanál frissen facsart narancslé 2 evőkanál fehér miso paszta 2 evőkanál tahini kb. 60 ml víz Elkészítés Tegyük a robotgépbe a lilakáposztát néhány darabba vágva. Dolgoztassuk a robotgépet addig, amíg egészen kicsire aprítja. Borítsuk egy nagy tálba a felaprított káposztát és tegyük félre. Egy tálkába tegyük a tahinit, a narancslevet, a miso pasztát és reszeljük bele a gyömbért. Jól keverjük el. Lassan kezdjük hozzáönteni a vizet, hogy jól folyó öntetet kapjunk. Adjuk a felaprított újhagymát a káposztához, locsoljuk meg az öntettel és tálaljuk azonnal. 3.5.3229
Mi így ettük: pirított kápia paprikás tofuval (jövök ennek a receptjével) és rizzsel + a lilakáposzta saláta meglocsolva az önettel… fenséges fogás!
Nyári hűsítő zöld turmix 3 hozzávalóból (laktózmentes, gluténmentes, vegán)
2017. augusztus 7. Zizi kalandjai
Na jókor jön a hűsítő turmix recept… amikor már lehűlt a levegő! Mert persze, ahogy ez mostanában lenni szokott, ezt a bejegyzést már 4 napja írom, akkor pedig, amikor elkezdtem írni javában tombolt a hőség a lakásunkban is… na jó, most is van még 29 fok, de ez már hűvös a hét közepi hőfokhoz képest!
Szóval innentől a bejegyzés még nagyon melegben íródott! Minden nyáron eljön az a nap, amikor a lakásban 30 fok van vagy egy kicsit afölé kúszik a hőmérséklet! Nem árulok zsákbamacskát, szóval, amikor ezt a bejegyzést pötyögöm egy szál bugyiban ülök a gép előtt és egy kézzel gépelek, mert a másikkal legyezem magam. Igen, most egy szál bugyiban, kisgatyában, pelenkában, gatyában szoktunk jönni-menni a lakásban délelőtt a gyerekekkel, egészen koradélutánig, amíg ki nem szabadulunk végre a szaunából. (Ráadásul ez a félmeztelenség még praktikus is, ha szoptat az ember lánya! Éjszaka legalábbis praktikus… mert napközben rájöttem, hogy ha szem előtt van a mell, akkor túl sokszor kéri Áki, így felvettem egy trikót, hogy ne emlékeztessem őt túl gyakran a szoptatásra! Na jó, elég a mell témából, jöjjön a turmix! )
Szóval a meleg miatt hűtjük magunkat a lakásban amennyire tudjuk. Hideg turmixokat szoktunk inni reggelire. Ez a sárgás-zöldes változat ma tízóraira készült és nagyon meglepődtem, mert még Ákos is ivott belőle, aki mostanában alig fogyaszt gyümölcsöt. Szóval mindkét gyerek itta, sőt, még egy adagot kellett készítenünk, mert ők ketten megittak egy nagy pohárral és kértek még!!! Igazából két alapanyagból áll, ha a vizet nem számítjuk. Hűsít, frissít, és mindkét alapanyag magas tápértéke garantálja jóllétünket. A két hozzávaló: hideg (hűtőből kivett) őszibarack, valamint fagyasztott búzafűlé. Ha sárga húsú barackot használunk, akkor ilyen sárgás zöldes lesz a turmix, ha fehér húsút, akkor sokkal zöldebb.
És mire jó a búzafűlé? Kérdezhetitek… Hát sok mindenre:
– rendkívül gazdag vitaminokban, enzimekben
– tartalmazza az összes ismert ásványi anyagot
– tökéletes fehérjeforrás (vegetáriánusoknak, vegánoknak ezért kiváló)
– klorofilltartalma magas (oxigénbomba a sejteknek)
– antioxidáns.
Ezeken kívül erősíti az immunrendszert, növeli a vitalitást. A szervezetet fokozatosan kell hozzászokatni a búzafűhöz méregtelenítő hatása miatt. De nyilván senki nem iszik meg belőle egy litert egyszerre, ezért is szoktak juice bárokban kis kupicányi mennyiséget adni belőle. Mi kipróbálásra kaptunk ilyen búzafűlevet, amely fagyasztott (jégkocka méretű) adagokban érkezett. És hogy miért jó fagyasztott állapotban tárolni? Mert a búzafűből kipréselt lé levegővel érintkezve nagyon gyorsan veszíteni kezd értékes hatóanyagaiból, ezért fontos préselés után azonnal lefagyasztani. A hatóanyagok jégbe zárásával a búzafűlé megtartja maximális tápértékét és hatóanyagát. Ezenkívül kényelmes is, hogy kipattintunk a zacskóból néhány kockányit és már tudjuk is fogyasztani, akár vízben felolvasztva is. Mi inkább fagyasztott állapotban tettük a turmixgépbe a friss behűtött őszibarackkal, egy kevés vizet adtunk hozzá, turmixoltunk és már ittuk is a finomságot. Magában a búzafűlének édeskés íze van, de így őszibarackkal keverve inkább a barack íze dominál, tehát nem lesz zöld, fű íze, ha valaki ettől tartana!
Szezontól függően bármilyen másik gyümölccsel fogyasztva is kiváló (banán, eper, körte, stb.). Nagyon jót teszünk az egészségünkkel, ha egy kis zöldet mindig csempészünk a reggeli turmixunkba! Gondoljatok rá úgy, mintha a napi vitaminotokat vennétek be!
Érdemes a szervezetet fokozatosan hozzászoktatni a búzafűléhez. Mi már nem először ittunk, így 5 kockát beledobtunk a turmixba (hármunknak, 1 felnőtt és 2 kicsi gyerek), de ti kezdjetek 1 kockával/fő. Aztán a második hétre már 3 kockányi mehet/fő/adag.
Nyári hűsítő zöld turmix 3 hozzávalóból (laktózmentes, gluténmentes, vegán) Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 2 perc Főzési idő 5 perc Teljes idő 7 perc Hűsít, táplál, kényeztet. Reggeli bomba turmix villámgyorsan! Szerző: Zizi Recept típusa: turmix, reggeli, ital Konyha: vegán, gluténmentes Adag/mennyiség: 2 főre Hozzávalók 4 db érett őszibarack (hűtőből kivéve), kimagozva 4-5 kocka jeges búzafűlé 100-125 ml hideg víz Elkészítés A hozzávalókat tegyük turmixgépbe, és turmixoljuk 5 percig. Először csak 100 ml vizet adjunk hozzá, fokozatosan hígítsuk többel, ha szükséges. 3.5.3226
Ádi, nehogy megidd mindet, hagyjál nekem is!
Az összes 'értékes' találat megjelenítése »