bab receptek - Vegetáriánus receptek

bab receptek

Fiume piacán járva....

2014. július 24. VegaLife 

Fiume piacán járva....Úgy is írhatnám, hogy Rijeka piacán járva, de a Fiume név talán többeknek ismerős. Ha máshonnan nem, a Fiumei útról, ahol Budapest legszebb temetője, temető-parkja helyezkedik el. De kanyarodjunk vissza Rijeka piacához. A kettős név onnan ered, hogy egy időben a város bizonyos része, mondhatni az egyik fele olasz fennhatóság alá tartozott, míg a másik szerb-horvát-szlovén irányítás alá. Később pedig az egész város Olaszország, majd Horvátország határán belül volt. A Fiume olasz szó, akárcsak a Rijeka horvát főnév folyót jelent, ami nem véletlen, hiszen a Recsina itt ömlik a tengerbe. Persze nem csak az olaszoknak és a délszlávoknak volt szerepe a város életében. Bizonyára sokan emlékszünk még arra történelemórákról, hogy valaha Magyarországnak is az Adria volt a tengere. A város, Rijeka/­­Fiume ekkor fénykorát élte. Fejlődött az infrastuktúra, számos épületet ekkor emeltek. Némi magyar vonatkozása is van Horvátország egyik legnagyobb kikötővárosának, konkrétan két dolgot említek meg:  1914-ben itt készült Magyarország legnagyobb csatahajója, a tragikus sorsú Szent István, valamint itt született Kádár János. (forrás: Wikipédia) Nos horvátországi utazásaink során szerettem volna felkeresni a rijekai piacot. Interneten keresgéltem útleírásokban, de megnyugtató és elégséges információt nem találtam. Ezért most gazdagítom tapasztalatommal a webet. :) GPS vezérlésével KRK szigete felől érkeztünk a városba, s elég gyorsan megláttuk az autónkból a piacnak tűnő kofákat, akik zöldségeiket és gyümölcseiket árulták. Megörültünk a pillanatnyi látványnak és a közelben fellelt parkolóba leparkoltunk (7 kuna/­­óra). Gyalogosan elindultunk felfedezni a piacot, s közeledve némi csalódottság lett úrrá rajtam, mivel úgy tűnt, ez inkább bolhapiac, ugyanis szedett-vedett holmijukat árulták az emberek, majd következett néhány zöldség és gyümölcskereskedő, és ennyi. Furcsállottam magamban, egy hatalmas kikötővárosnak ilyen csekély lenne a piaca? Splitben is szép, kiterjedt piac volt, Rijekában is így kellene lennie. Nem is vettünk semmit. Viszont gyalogosan tovább álltunk, remélve, hogy van máshol piac. A korzóra, Rijeka sétálóutcájára tévedtünk. McDonalds, Rijekai Rádió épülete és találtunk egy városi térképet, ahol sikerült felfedeznem: Trznica (magyarul: piac). Térképen kiszúrt hely felé vettük lépteinket és hamarosan megláttuk a zöldes színűre festett épületet. Egy aluljárón keresztül megközelítettük és már ott is láttuk a portékáikat áruló embereket. Olívaolaj - házi sajtolású olívaolaj volt a fő cél, amit hamar meg is leltünk több helyütt. Vettünk is belőle. Nem bántuk meg. :) Igazi dús olívás íze van.  A piac 3 fő zöldes színű épületből áll. Az elsőben tésztákat, olívabogyókat, édességeket, stb. árulnak. A másodikban hentesek portékáit és az utolsó az igazi halpiac. Ilyen halpiacon még nem jártam. Ugyan nem eszünk halat , de ilyet eddig még nem láttam. Ezért is készítettem képeket róla. Mindenesetre a látvány csak jobban megerősít abban, hogy a jövőben sem kívánok azon "vegetáriánusok" közé tartozni, akik halat esznek. Sem rendszeresen, sem ünnepekkor. Továbbiakban beszéljenek helyettem a képek:   Képek a zöldség-gyümölcs piacról: Egyéb portékák belső csarnokában: Képek a halpiacról: FIGYELEM! EGYES VEGETÁRIÁNUSOK SZÁMÁRA MEGRÁZÓ KÉPEK JÖHETNEK A HALPIAC CÍMSZÓ ALATT! A térkép és a közeli kikötő-részlet:

Cukkini saláta "som tam" módra

2014. július 24. Boszorkánykonyha 

Cukkini saláta A thaiföldi kedvenc ételem a som-tam, vagyis a zöld papaya saláta volt. Színes, fűszeres, pikáns, akár önálló ételként is fogyasztható saláta-féle! Nálunk a boltokban még csak a sárga papayával találkoztam és annak az állaga íze össze sem hasonlítható, ezért elkezdtem más lehetőségekben gondolkodni. A thai-ok például egyfajta zöldbabból is megcsinálták. Arra gondoltam, hogy a cukkini íze az, ami a legjobban megközelíti a zöld papayát. Bár az állaga nem olyan roppanós... Kipróbáltam, és az eredmény egy nagyon finom saláta, amit azóta rendszeresen készítek, a vendégek megelégedésére is!tovább

Barackos-mákos gombóc

2014. július 22. Életkert 

Zöldbab főzelék volt ma az ebédem, (azt nem fotóztam le :D ) és ez volt a második fogás ;) Ezt is a neten láttam, mint főtt gombócot, és azonnal tudtam, hogy meg kell kóstolnom a nyers változatát ;) Hozzávalók 2 gombóchoz: 1 marék csíráztatott szotyi 10 szem áztatott, héjazott mandula 1 csipet vanília 1 ek […]

Bazsalikomos zöldbab leves

2014. július 22. Boszorkánykonyha 

Bazsalikomos zöldbab levesTöbb zöldbabos receptet találtam a boszorkánykonyhában, de nem láttam zöldbab leves receptet, pedig nagyon finom és frissítő, könnyű nyári leves. Székelyföldön gyerekkoromból arra emlékszem, hogy minden zöldbabos ételt vagy tejes habarással, vagy rántással és ecettel készítettek, és ezt sosem kedveltem. Az önmagában megpárolt zöldbabot viszont imádtam, így diákkoromban kikísérleteztem az alábbi levest, és azóta így készítem. Kánikulában is szívesen fogyasztjuk, mert frissít.tovább

Töltött paprika gombás-hajdinás töltelékkel (vegán, gluténmentes)

2014. július 17. VegaLife 

Töltött paprika gombás-hajdinás töltelékkel (vegán, gluténmentes) Az egyik kedvenc ételem a töltött paprika. Gyerekkorom óta nagyon szeretem. Azt gondoltam sokáig, ez tipikus magyar étel. Ha meg is található a magyar éttermek étlapjaink, tudni kell, eredetét nézve török étel, ami a Balkánon keresztül jutott el hazánkba. Már az 1891-ben megjelent magyar szakácskönyvben, amely Zilahy Ágnes nevéhez fűződik, megtalálható a töltött paprika, tehát meglehetősen régi ételről van szó. Nyilván ezért gondolják sokan azt, hogy magyar étek,pedig csak a magyar konyha jellegzetes kedvence. Most gluténmentes változatot próbáltam ki, hogy ötletet adjak gluténmentes barátnőmnek. :) Nekem egy kevés zabpehely is kellett hozzá. Sok gombóc lett, és inkább ezért tört össze 3-4 darab a legalján, de ahogy a képek is mutatják, a java egészben maradt. A recept: Hozzávalók: o  6-8 db tölteni való paprika o  30 dkg gomba o  25 dkg hajdinazabpehely o  2 evőkanál őrölt lenmag (elhagyható) o  ételízesítő vagy só o  őrölt kömény o  1 fej vöröshagyma o  2-3 gerezd fokhagyma o  petrezselyemlevél o  majoránna o  6-8 szem krumpli (opcionális) o  1 liter paradicsomlé, vagy paradicsomszósz Elkészítés: A hajdinát miután alaposan megmostuk, puhára főzzük. Közben a hagymából és gombából egy pörköltes alapot készítünk. Ha krumplival tálalnánk a töltött paprikát, akkor a krumplikat hámozás után kockákra vágva kevés sós vízben feltesszük főni. A víz éppen, hogy ellepje. Amikor puhára főtt, de még nem szétfőtt, leszűrjük. A levét érdemes félre tenni - felhasználhatjuk pl. kenyérsütéshez. A megpuhult hajdinát A gombapörkölt alappal és némi zabpehellyel (elképzelhető, hogy nélküle is menni fog) összekeverjük. A masszát a felsorolt többi hozzávalóval (aprított fokhagyma és vöröshagyma, fűszerek, lenmag) ízesítjük. A massza akkor jó, ha gombócokat tudunk formálni belőlük. Valamennyire kemény gombócokat. Ha puhák lesznek, és szinte szétesnek, akkor tegyünk még hozzá zabpelyhet. Amikor elkészült a töltelék, a paprikákat megtöltjük és a maradékból gombócokat formálunk. Széles lábosba fektetjük őket és paradicsomlével felöntjük úgy, hogy kb. 3/­­4 részéig ellepje a szósz. A paradicsomlevet főzés közben egy kicsit megsózzuk, majd a végén némi petrezselymet szórunk bele. A paprikák és a gombócok aránylag hamar megfőnek. Ha jól emlékszem bő negyed óra, 20 perc főzés közepes lángon elég neki. Ha gluténmenteset szeretnénk készíteni, akkor olyan zabpelyhet válasszunk, ahol ezt jelzik.   UI: Mindeddig technikai hiba miatt nem tudtam írni egyetlen bejegyzést sem júliusban. Sajnos az inda.hu-val nem találtuk a megoldást, ezért egy informatikus segítségét kértem, így sikerült végre ezt a bejegyzést létrehoznom. Köszönöm a türelmet minden kedves olvasómtól! :)  

Díj

2014. július 9. BioBrigi 

DíjÚjabb meglepetés, hogy díjjal összefüggésben Zsuzska gondolt rám, és a legjobb, hogy kérdezett is. Köszönöm szépen.  Díjazottként meg kell válaszolni 4 kérdést és továbbadni 11 bloggernek, újabb 4 kérdéssel. Hogy miért pont 11-nek, az érdekes... 1. Melyik az étel, amit a legszívesebben készítetek el és miért? Nem tudok egyet kiemelni. Azokat az ételeket készítem szívesen, aminek örülni fognak, amit valaki kért, esetleg említette, hogy régen evett, vagy magának nem csinálná meg... Illetve az olyanokat is, amelyek megreformálva egészségesen finomak. 2. Mi az, amit a legkevésbé szívesen csináltok főzés/­­sütés közben? Mosogatás. :) De lassan csak megtanulom, hogy jobb gyorsan közben egyenként, mint a végén nekiállni a hegynek. Pedig egyébként semmi gondom a mosogatással, csak neki kell fogni.  3. Melyik szín dominál a konyhátokban? Tőlem függetlenül a barna. Ami egyébként a kedvenc színeim közé tartozik. 4. Mi az, ami biztosan mindig van a hűtőszekrényetekben (vagy a kamrában)? Valami zöldségféle, gyümölcs biztosan. Újabban egy üveg olivabogyó és csicsókasűrítmény is. Meg a férjem filmjei, minimum 100 doboz. (Ideje lenne elzavarnom fotózni valamelyik filmes géppel. Erre karácsonyi sütit eszik, amire azt mondta, hogy meg ne írjam! Így tíz felé persze még mindig jobb választás, mint a fagyi, ami alternatívaként szerepelt...) A mélyhűtőben egy darab gabonakolbász, szójavirsli, petrezselyemzöld, kapor... És ki legyen a 11? No, ez nehéz, se nem reprezentatív, se nem teljes... Magdi Orsi Gyöngyi Eszter Eszter Hekvanc Duende Ildikó Siccike Gitta Reni 4 kérdés: 1. Melyik az az alapanyag, amiből már a legtöbbet cipelted haza?  2. Mit szeretsz a konyhádban, és min változtatnál szívesen? 3. Melyik az az egyszerűen elkészíthető étel, ami jellemző a konyhádra, és miért? 4. Hol, illetve mit készítenél a szabadban legszívesebben, és kivel/­­kikkel fogyasztanád el?

Vegán őszibarackos pite + Nyereményjáték

2014. július 1. Zizi kalandjai 

Vegán őszibarackos pite + Nyereményjáték Nem is meséltem milyen izgalmakkal indult a londoni utazás… szóval állunk sorba az átvilágításhoz a reptéren Budapesten (kedvesek voltak, előre engedtek minket egy rövid sorba, mivel babával voltunk), persze Ádi elaludt a babakocsiban. Nincs mese, fel kell ébreszteni a gyereket. Megvolt. Aztán kipakolni aprópénzt, laptopot, övet, baba ételt és italt, egyéb folyadékot… szinte mindent ki kellett pakolnunk a szalagra. Igyekeztem Ádira figyelni, mert nemrég ébredt, amikor I. szólt, hogy mintha Jude Law hangját hallaná a mellettünk levő sorban (imádom csak a hangját hallgatni is). Mire odanéztünk már csak háttal láttuk elmenni mellettünk, de hátulról elég Jude Law formájú volt. Szóltam I.-nek, hogy siessen a pakolással, nem hagyhatom az egyik kedvenc férfi színészemet meglógni. Táskával a vállamon, Ádival a karjaimban rohanok Jude után és már előre örülök – mit örülök, sikítozok magamban -, hogy együtt, egy repülőgépen utazunk Anglia egyik sármőrjével. Utol is értük, amikor Jude éppen az utolsó forintjait váltotta vissza fontra, majd a fiával és a kísérőjével – aki egyébként egy nagy il Bacio di Stile bevásárló táskát cipelt neki – sétáltak tovább előttünk. Senki nem volt a közelünkben és bénán tébláboltunk, hogy odamenjünk hozzá egy közös fotót kérni vagy sem. Nyuszik voltunk, betojtunk és nem mertünk odamenni… Jude-ot fel is kísérték a VIP váróba, szóval rájöttünk, hogy nem is velünk fog utazni Londonba Easyjet-tel, hanem az utána induló British Airways-zel, nyilván business osztályon. Konstatáltam, életem nagy lehetőségét halasztottam el… mikor fogok én legközelebb Jude Law-val néhány szót váltani, esetleg egy közös fényképet készíteni? Na, el is határoztam, hogy többet nem leszek ilyen nyuszi, így a konferencián meg is ragadtam az alkalmat, nem tébláboltam és odamentem Yotam Ottolenghi-hez, meg Donal Skehan-hoz is, hogy közös fotót készítsek velük! A sztár kalandok után jöjjön a recept. Magdi vegán blogját követem már egy ideje, rengeteg receptet oszt meg, hihetetlen termékeny, holott neki is van egy Ádinál néhány hónappal fiatalabb kisbabája, Fanni. Ettől függetlenül süt, főz a konyhában és posztolja is azt a rengeteg receptet. Néhány hónapja derült ki számomra, hogy készített egy vegetáriánus gyerekeknek szóló szakácskönyvet, “A főzés gyerekjáték!” címmel. Kaptam belőle egy példányt és örömmel vetettem bele magam az átlapozásába. A különböző fejezetek (Jó reggelt!, Levesek családi ünnepekre, Zöldségparádé a hétköznapokra, Saláták a mindennapokra, Édes élet télen-nyáron, stb.) receptjei tippekkel, ötletekkel vannak színesítve. Minden receptet egy szépen, jól komponált kép tesz még érdekesebbé, a nyelvezete is könnyű, egyszerűen vannak leírva. Nem tudok róla, hogy lenne hasonló vegetáriánus gyerek szakácskönyv a piacon, szóval Magdi hiánypótlót alkotott (egyelőre). Felnőttek is süthetnek, főzhetnek a könyvből, de úgy gondolom, hogy 6-7 éves kortól lehet érdekes a könyv gyerekek számára. A 85 receptből álló szakácskönyvet ezen a linken tudjátok megrendelni. Vegán őszibarackos pite Hozzávalók: - 1/­­2 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt - 1/­­2 bögre finomliszt - 1/­­2 bögre nádcukor - 1/­­2 bögre rizstej - 1/­­4 bögre napraforgó olaj - 1 nagy alma, meghámozva, kimagozva, lereszelve (én babareszelőt használtam, hogy pürés legyen az állaga) - 1 zacskó foszfátmentes sütőpor - 2 csipet só - 7-8 db őszibarack, félbe vágva, kimagozva (A recepthez használt bögre 250 ml-es.) Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy tálban a liszteket keverjük össze a sütőporral és a sóval. Egy másik tálban keverjük össze az almapürét az olajjal és a nádcukorral. Keverjük hozzá a rizstejet, majd a nedves hozzávalókat fokozatosan keverjük a szárazhoz, amíg sima tésztát kapunk. A tésztát öntsük kiolajozott, belisztezett pite- vagy tortaformába (kb. 23 cm átmérőjű). Forgassuk lisztbe a félbevágott őszibarackokat és tegyük a pite tetejére (én nem kaptam magvaváló őszibarikat, ezért macerás volt a félbe vágásuk, így nem raktam túl sokat a tetejére, de ti jól pakoljátok meg a pitéteket barackokkal). 170 fokon süssük kb. 30 percig (szúrjunk bele egy fogpiszkálót és ha már nem ragad rá tészta, valamint aranybarna a teteje, akkor jó). ***** NYEREMÉNYJÁTÉK! Nyeremény : egy darab “A főzés gyerekjáték!” vegetáriánus gyerek szakácskönyv. Menjetek fel Magdi blogjára és írjátok meg ide a bejegyzés alá kommentben, hogy Magdi melyik receptjét készítenétek el! a Rafflecopter giveaway Szabályok : 2014. július 6-ig lehet játszani! Eredményhirdetés 2014. július 7-én! A nyertest emailben fogom értesíteni, majd a neve kikerül a blogra (ez a bejegyzés fog frissülni). A nyertes szakácskönyvét Magdi fogja postázni magyarországi címre!

Vándordíj

2014. június 30. BioBrigi 

VándordíjCsiki Judittól kaptam a következő vándordíjat, ami nagyon meglepett. Köszönöm szépen. 1. Miért tartod fontosnak a blogod? Az emberek igen kis százaléka foglalkozik azzal, hogy a tápláléka egészséges-e, vagy sem. Ennek nagyrészt az az oka, hogy nincs információja arról, hogy ennek milyen mélyre ható következményei lehetnek. Ráadásul azt sem tudja, hogyan lehet változtatni, hogyan lehet egészségesebb ételeket készíteni. Sok összetevőt soha nem is kóstolt, és nem tudja, hogy azok milyen finomak is lehetnek, és jó alternatívái sok slágerterméknek. Pl. lehet nagyrészt lúgosító gabonából gofrit sütni, piskótát tojás nélkül hajdinából, tejfölt olajos maggal helyettesíteni, csak növényekből ízeset készíteni... Reménykedem benne, hogy tudok ötleteket nyújtani tejallergiásoknak, gluténérzékenyeknek, candidásoknak is. Néha csak úgy jár a szám, a gyerekről, vallásos témáról, ami hátha felüdít valakit.  2. A blogod neve bulváros, hiteles vagy személyes? Inkább személyes, az egyik volt kollégám adta viccből, mikor először kóstolgatta az ételeimet. A blog évekkel később indult. 3. Témáid terv szerint választod vagy az élet hozza? Többnyire az élet hozza. A piacon a kofa, nyáron a kert, egy kedves barát, vagy szomszéd, az Isten adta jó idő. Mert hogy többnyire növényi alapanyagokat használok, és ha épp a zöldbab nő a kertben, akkor készül főzelék, saláta, rakott zöldbab és a többi... :) 4. Képeid a témához keresed vagy néha fordítva? Többnyire a téma van előbb, azért ritkán fordítva is előfordul. 5. Mit közvetítsen a blog: értéket, információt? Jó, ha mindkettőt tudja, hiszen akkor van haszna. Bár olykor az ember - a másoknak egyébként lényegtelen - örömeiről, siralmairól is hangot ad. Ettől picit személyesebb, érthetőbb lesz. Persze mértékkel.

BABBAL RAKOTT TÉSZTA

2014. június 25. Mit főzzek holnap? 

Paradicsomos-spenótos csicseriborsó-főzelék

2014. június 18. Mindennapi ételeink 

Paradicsomos-spenótos csicseriborsó-főzelék A csicseriborsó nagyon egészséges élelmiszerünk, mégis keveset fogyasztjuk. Főleg falafelben szoktuk enni, vagy hummuszt készítünk belőle. Most egy főzelék-féle receptjét hoztam.  Hozzávalók: 2-3 ek. olívaolaj  1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 20 dkg csicseriborsó 150 gr paradicsompüré kb. 0,5 l víz 3 tk. római kömény 2 babérlevél 4 levél spenót himalaya só - ízlés szerint xilit, citromlé  ízlés szerint Elkészítés: A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd háromszoros, sós, majorannás vízben megfőzzük. Közben olaj és víz keverékén apróra vágott hagymát párolunk, erre tesszük - 5 ek. kivételével) a főtt csicseriborsót, fűszerezzük, hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt és a vizet, illetve az apró kockákra vágott spenótot. Amíg összeforr, a kivett csicseriborsót egy kevés vízzel, citromlével összeturmixolunk. Ezt keverjük hozzá sűrítésként a főzelékhez. Melegen tálaljuk. 

Gyros vegetáriánus módra

2014. június 16. Mindennapi ételeink 

Gyros vegetáriánus módra Nagyon egyszerűen készíthetünk otthon vegetáriánus gyros-os pitát a Goody-foody gyros-kebab felhasználásával. Nem is írok receptet, csupán annyi a teendőnk, hogy kibontunk egy gyros-kebab ízesítésű Goody-foody metéltet, előveszünk két darab pitát, teszünk bele salátalevelet, babonézt és otthon található zöldségeket. A miénkbe most paprika és növényi sajt került. De tálalható paradicsommal, reszelt káposztával, répával, uborkával, vagy tzatziki-vel is Megmelegítjük (mikróban, vagy sütőbe téve, 5 perc alatt) és tálalhatjuk is.  A Goody-foody gyros-kebab metéltje a Vegetár Kft-nél vásárolható meg.  Összetevők: növényi fehérjék (búza, szója), rizsliszt, növényi rostok, szójaliszt, búzakeményítő, tojásfehérje, szárított savó, víz, napraforgó olaj, olajos pác (Gyros íz: napraforgó olaj, fűszerek(paradicsom, koriander, fokhagyma, borsikafű, petrezselyem), étkezési só, cukor, fűszerkivonat, antioxidáns E330), laktóz, étkezési só, élesztőkivonat, malátakivonat, ecet, aroma, szárított  fokhagymapor, szárított gyömbér, chili- és édes paprikaőrlemény keveréke, fekete bors. Allergének: szóját, glutént, tojásfehérjét, tejfehérjét és laktózt tartalmaz.

Barackos gírz 6+, 8+

2014. június 5. BioBrigi 

Barackos gírz 6+, 8+ Mindig agyal az ember, hogy mit kéne adni a gyereknek. A múlt héten egyik bejegyzés alatt elgondolkoztam azon, hogy  komolyan, a cici a legjobb "találmány" gyermeketetés céljából, mert ott van bármikor, nem kell melegíteni, mindig megeszi a gyerek. Tökéletes az összetétele, egészséges, tápláló, és nem utolsó sorban viszonylag tiszta. Nem keni össze vele az etetőszéket, a kanapét, nem repül a kanálból a kaja, amibe aztán a kisokos beletenyerel, és boldogan keni, ahol csak éri... :) Nem kell gondolkoznod azon, hogy ugyan megeszi-e, és hogy megfelelő-e a fehérje tartalma, vagy elegendő ásványi anyagot viszel-e be vele a szervezetébe. Persze egy idő után nem elég, mostanra inkább már csak immunanyag átadás és bújás, megnyugvás. Ellenben agyalhatok rajta nap mint nap, mit együnk. Persze ez utóbbi is lehet cuki, ahogy tátja a kis csipogóját, vagy épp megrázza a fejét, ha jön a kanál, mert még van a szájában. Sőt olykor az is, ha szétmarcangol egy darab kiflit, vagy krumplit, és keni szét a házban, azután csodálkozva nézi, hogy az anyja mit puffog már megint. Neki meg kell tapasztalni, rá kell jönni, hogy működik, mi miért van. Ha ezt megértem, már könnyebb a vele való bánás. A barackos gríz is egy egyszerű étel. A grízt meg kell főzni vízben (vagy babatejben), majd hozzá adni az anyatejet ha hűlt, és összekeverni kevés cukormentes baracklekvárral. Bár pár hét, és jön a sárgabarackszezon, a legjobb lesz friss barackkal. Sárgabarackkal 8 hónapos kortól adható, az őszibarackot már 6 hónapos kortól már kínálhatjuk. Hozzávalók: 1 ek tönkölybúzadara 1 dl víz szűken pár kanál anyatej 1 ek baracklekvár vagy 1 érett barack 1 pici vanília A búzadarát hozzáadjuk a forrásban lévő vízhez, és sűrű kavargatás mellett a vaníliával megfőzzük. Amikor kissé hűltebb, hozzákavarjuk az anyatejet, majd a baracklekvárt is. Télen keverhetünk bele némi almát a vitamintartalom növelése céljából.

Vegane TK-Fertiggerichte von FRoSTA

2014. június 5. Deutschland is(s)t vegan 

Vegane TK-Fertiggerichte von FRoSTAIch erinnere mich dunkel, dass ich früher ( so mit 18, 19 Jahren) ab und zu ganz gerne von FRoSTA das ein oder- andere TK-Gericht gegessen habe. Ich mochte schon immer exotisches Essen und in den 90er-Jahren gab es in unserer Kleinstadt und auch in der Umgebung noch nicht so viel Auswahl an Restaurants, die das anbieten. Außerdem konnte ich in diesem Alter noch nicht wirklich kochen außer den Inhalt von Ravioli-Dosen erwärmen oder TK-Pizzen in den Ofen schieben. Mittlerweile habe ich meine Koch-Skills stark verbessert und es gibt im Umkreis von 30 km alles, was das Herz begehrt vom einfachen China-Imbiss bis zum schicken vietnamesischen Restaurant, nicht nur Sushi, sondern sogar ein Teppanyaki-Restaurant, einen koreanischen Imbiss, Thai-Food und indisches Essen. Na, jedenfalls erinnere ich mich, dass ich damals abwechselnd z.B. Nasi Goreng, Bami Goreng und Paella gegessen habe. Manchmal waren in diesen Gerichten Wasserkastanien als Zutat drin. Diese mochte ich aufgrund ihres Geschmacks und weil sie so knackig waren. Ich kann mich nicht erinnern, dass ich ansonsten jemals Wasserkastanien gegessen hätte außer bei FRoSTA. Ab 1998 habe ich dann der Fleischeslust abgeschworen und somit auch nie wieder was von FRoSTA gegessen, leider also auch keine Wasserkastanien. 4 vegane Gerichte im Sortiment Schon seit längerer Zeit bietet FRoSTA auch fleischlose Gerichte an und nun sogar 4 vegane (2 Pfannengerichte und 2 Gemüsepfannen): - Wok Mango Curry (500g für 3,29 EUR) - Couscous Oriental (500g für 3,29 EUR) - Gemüse Pfanne Provence (480g für 2,89 EUR) - Gemüse Pfanne Andalusia (480g für 2,89 EUR) Bei Utopia konnte man sich gerade als Testesser bewerben und ich hatte das Glück, ausgewählt worden zu sein. Die Lieferung kam auch genau pünktlich zu einer Woche, in der ich tatsächlich keine Zeit zum Einkaufen und Kochen hatte, weil ich tagelang jeden Abend nach der Arbeit mit unserer Katze beim Tierarzt gesessen habe. Eines der Gerichte habe ich mir sogar morgens vor der Arbeit schnell in der Pfanne zubereitet und dann mit ins Büro genommen. Total easy. Aber leider gibt es darum kein anständiges Foto von dem Couscous. Je nach Zubereitungsart brauchen die Mahlzeiten 6-8 Minuten (in der Pfanne) oder 12-14 Minuten (in der Mikrowelle). Klar, richtig zu kochen muss auch nicht immer superaufwendig sein, aber alleine schon das Gemüse zu schnippeln oder den Reis zu kochen dauern eben eine Weile. Für zwischendurch, wenn es mal schnell gehen muss, sind solche fertigen Sachen einfach optimal. Im Gegensatz zu anderen Fertiggerichten kommen die von FRoSTA übrigens ohne Geschmacksverstärker, Farbstoffe oder Aromen aus. Geschmeckt hat mir auch alles sehr gut, mein klarer Favorit ist jedoch das Wok Mango Curry! Denn zum einem stehe ich auf Curry, mag die Kombination von süß und sauer und liebe Mangos. Und außerdem sind Wasserkastanien drin. Ich hatte ganz vergessen, wie sehr ich die früher mal gemocht habe und augenblicklich kam die Erinnerung wieder. Es ist schon Wahnsinn, wie sehr Essen mit Emotionen verknüpft ist und wie der Geschmack in der Kindheit geprägt wird. Wo kann man die Gerichte kaufen? Bestellen kann man die Gerichte im FRoSTA-Shop, auch als Paket für 16,- EUR. Im Paket sind alle 4 Gerichte einmal enthalten, Couscous und Mango Curry sogar zweimal. - 2x Couscous Oriental (500g): Lange vermisst. Couscous auf orientalische Art, auch für Veganer ein Genuss mit der interessanten Kombination aus Sultaninen, gegrillten Auberginen und Zucchini. - 1x Gemüse Pfanne Provence (480g): Französisches Pfannengemüse mit Babykarotten, extra dünnen grünen Bohnen, Paprika, Mais und Champignons. In einer leichten Sauce aus nativem Olivenöl extra mit Thymian und Rosmarin. - 1x Gemüse Pfanne Andalusia (480g): Mediterrane Gemüsepfanne mit Kartoffelspalten, Paprika und gegrillten Auberginen, verfeinert mit frischem Basilikum. - 2x Wok Mango Curry (500g): Fernöstliches Gericht mit Basmatireis, Mangostücken, Wasserkastanien, Zuckererbsenschoten, verfeinert mit einer pikanten Currywürzung und Kokosmilch.   Wenige kleine Kritikpunkte: Die Portionen waren etwas mickrig, vor allem bei den Gemüsepfannen. Ich weiß, dass ich ziemlich verfressen bin, aber beispielsweise die Gemüsepfanne Provence enthält wirklich lediglich Gemüse ohne Reis oder eine andere Sättigungsbeilage und ließ sich in ein kleines Müslischälchen füllen. Davon kann man nicht satt werden, ernsthaft. Andererseits kostet die Portion mit 480g auch nur 2,89 EUR und etwas Reis dazu zu kochen ist kein Hexenwerk. Aber ein fertiges Gericht ist die Gemüsepfanne definitiv nicht. Ich habe mich außerdem darüber gewundert, dass weder Zucchini noch Auberginen als Zutat verwendet wurden, das wäre doch typisch provenzalisch gewesen. Da ich Auberginen nicht besonders mag, war das allerdings nicht so schlimm. Die Karotten, der Mais und die duftenden Kräuter fand ich megalecker. Bei der Gemüsepfanne Andalusia waren Kartoffelspalten dabei, die Portion fand ich trotzdem zu klein. Dafür sind hier die Zucchini und Auberginen drin, die ich eher für das provenzalische Gericht verwendet hätte. Trotz Auberginen hat mir aber auch das geschmeckt. Und auch hier darf man nicht vergessen, dass die 480g-Packung nur 2,89 EUR kostet. Der Couscous Oriental war ebenfalls sehr schmackhaft und eine 500g-Tüte hat mich tatsächlich fast satt gemacht. Das Couscous füllt den Magen und ich fand auch die Gemüsemenge sehr beachtlich, zumindest im Vergleich zu den anderen Gerichten. Alles in allem hat es mir aber am wenigsten geschmeckt, die anderen waren weit aus besser. Das heißt allerdings nicht, dass es nicht geschmeckt hat, aber im Vergleich war der Couscous irgendwie am langweiligsten und nichts Besonderes. Beim Wok Mango Curry habe ich nichts zu meckern, das würde ich mir jederzeit im Supermarkt wieder mitnehmen, was aber leider aktuell noch nicht möglich zu sein scheint. Zumindest habe ich es noch nie irgendwo gesehen. Natürlich fand ich aber auch da die Portion ein bisschen klein, vor allem weil es so lecker war und ich gerne mehr gegessen hätte Kennzeichnung etwas verwirrend Wenn ich mir allerdings das Gemüsepfannen-Sortiment bei FRoSTA so anschaue, verstehe ich nicht, warum die nicht alle vegan sind. Soweit ich gesehen habe, ist an einigen Milch und Honig dran, das könnte man doch ganz einfach weglassen oder ersetzen. Sehr verwirrend finde ich auch, dass z.B. bei der Gemüse Pfanne Karibik oder Gemüse Pfanne Brasil keine tierischen Zutaten aufgeführt sind. Eigentlich müssten sie doch dann vegan sein, vor allem, weil noch dabei steht “Das ist drin – und sonst nichts”. Dazu kommt noch, dass auch die Gerichte aus dem Vegan Paket nicht alle direkt vorne als vegan deklariert sind, lediglich das Wok Mango Curry, auf allen anderen steht vorne “vegetarisch” drauf und erst auf der Rückseite findet man ein kleines Vegan-Siegel. Ich habe bei FRoSTA nachgefragt und man hat mir bestätigt, dass die Gemüse Pfanne Thai, Karibik und Brasil ebenfalls vegan sind. An einer besseren Kennzeichnung arbeitet man aktuell. Fazit Wir finden es super, dass FRoSTA vegane Gerichte anbietet und geschmacklich gab es auch nichts auszusetzen. Die Portionen waren klein, aber für den Preis jeweils angemessen. Eine Ausweitung des veganen Angebotes würden wir sehr begrüßen!

Tavaszi méregtelenítés. Harmadik-kilencedik nap

2014. június 2. Éltető ételek 

A felvezető szakasz napjai megegyeznek az előzőekkel. Mármint a folyadék fogyasztás és a táplálékkiegészítők vonatkozásában. Figyeljünk a megfelel folyadékbevitelre!! Ebben a blogban ötleteket adok arra vonatkozóan, hogy milyen ételeket készítsünk, hogy azok táplálóak, gluténmentesek és vegán legyenek. 3.nap A reggeli nekem minden esetben gyümölcs , a páromnak viszont kását főzök. Ez lehet zab-, köles-, kukorica-, vagy rizskása . De készíthetünk gluténmentes gofrit eperöntettel vagy hajdinás palacsintát is. Ebédre egy olyan ételt ajánlok most, amit a csapatépítőn Betty készített. Nagyon gyorsan elkészíthető, és finom. Batátás-zöldborsó ragu , melyet kölessel készítettem, de akár fokhagymás kukorica puliszka vagy quinoa is mehet hozzá. Vacsorára "tejbe"rizst készítettem eperrel . 4.nap Én nagyon szeretm a csicseriborsót, gyakran kerül az ételekbe. Az emésztése sokkal könnyebb más hüvelyeseknél. A mai nap ebédjébe is került. Csicseriborós zöldséges kölest készítettem zöldsalátával . Vacsorára quinoa saláta készült. 5.nap Nemrég, mikor Pesten voltam egy nagyon finom zöldborsó krémlevest ettem. Azt iziben el is készítettem, így a mai ebéd levese mentás zöldborsókrém leves  lett. A második fogás karalábé pörkölt volt tört burgonyával és egy nagy adag zöldsaláta került mellé. Vacsorára egy egyszerű gluténmentes gofri készült eperöntettel . 6.nap Nagyon szeretem a krémleveseket, az elkészítésüket sem viszem túlzásba. Egyszerűen megfőzöm, még tejszínt sem teszek hozzá. Így készült a brokkoli krémleves is. A második fogás chilis bab volt, melyhez kölest főztem. Vacsorára készítettem egy gluténmentes lepényt, melyet megtöltöttem sok-sok zöldséggel . Olyan pita jellege volt. 7.nap Már nyugodtan elkezdhetnénk a léböjtöt, de elhalasztjuk pár napot, hogy hétköznapra essen az. Ezért a mai ebéd batátás lencsefőzelék volt pirított hagymával . Mellé barna rizst főztem. Vacsorára fűszeres köleskása volt. nagyon egyszerű, gyorsan elkészül. Szokásomhoz híven egy nagy adag zöldsalátával kínáltam. 8.nap Ez az utolsó előtti nap a lébőjt felvezetésére. Az ebéd korhelyleves  volt, mellé magyaros fűszerezésű ZÖLDségragu készült barna rizzsel . Vacsorára epres kölesgombóc  készült a gyerekek nagy örömére. 9.nap Ez a nap felkészülés a léböjtre, Ezért csak nyers ételeket ettünk. Délelőtt a cseresznye és az eper volt a sláger, ebédre cukkini spagetti készült egy kis paradicsomszósszal . Vacsorára egy nagy adag zöldsalátát ettünk. Holnap léböjtözünk...

Heves jeges jégkrémek

2014. július 17. Zizi kalandjai 

Heves jeges jégkrémekIgaz hűlt ma egy kicsit az idő, de reméljük lesznek még nagyon meleg napok, amikor jól jönnek a hűsítő jégkrémek. Összegyűjtöttem nektek a blogon szereplő jégkrémeket, amelyek mind vegánok, vannak köztük cukormentesek is. Igyekszem készíteni újakat is, már van a fejemben néhány recept ötlet! A legkülönlegesebb a csokoládé jégkrém pirított mandulával. A cím alapján nem tűnik különlegesnek, viszont a hozzávalókat megnézve, egyből kiszúrjuk a kakukktojást: avokádó! Micsoda? Igen, az avokádó teszi krémessé ezt a finom csoki jégkrémet! Kihagyhatatlan! Recept itt! A csodaszép rózsaszín jégkrém epres kókuszos belsőt takar. Igaz, friss eper már nem igazán van a piacokon, de málnával és szederrel is kiváló! Recept itt! Banán földimogyoróval keverve? Igen! Ebben az esetben mindkettő krémessé varázsolja a jégkrémet, amelyet kakaóval fűszereztem. Recept itt! Mandulavaj és apró kis piros ribizli golyócskák… kókusztejjel keverve. A ribizlik szétpattannak a szánkban és fanyarságukkal ellensúlyozzák a krémes, édes jégkrémet. Recept itt! Egy nagyon egyszerű gyümölcsös jégkrém sárgabarackból citromfűvel fűszerezve… baba- és gyerekbarát! Recept itt! A végére pedig egy igazi különlegesség: kávés-tonkababos jeges trüffel golyók. Na, nem is én voltam az elkövető, hanem Praliné Paradicsom Zsuzsi, aki tavaly szeptemberben vendégeskedett a blogomon ezzel a finomsággal. Recept itt!

Utazás külföldre (vegán étrenden lévő) kisbabával

2014. július 17. Zizi kalandjai 

Utazás külföldre (vegán étrenden lévő) kisbabával Összegyűjtöttem néhány dolgot, amiket az utazás során tanultunk, tapasztaltunk vagy bevált számunkra egy kisbabával történő utazás alatt. A londoni utat a 13 hónapos kisfiunkkal, Ádámmal csináltuk, aki vegán étrenden van és két-három alkalommal (reggel, este és éjszaka) még szopizik (a blog bejegyzést korábban kezdtem el írni, azóta már csak egyszer van szoptatás, reggelente!). Remélem hasznos lesz számtokra a leírt néhány információ. Ha van saját tapasztalatotok, amit feltétlen szeretnétek megosztani, azt írjátok meg a bejegyzés alá kommentben, így mindannyian tudunk tanulni belőle. 1. Legyünk rugalmasak! Ez az első és legfontosabb szabály: RUGALMASSÁG! Természetesen szerettem volna mindent kipipálni a listámról, amit felírtam magamnak, hogy hova menjünk el feltétlenül, de az élet közbeszólt, így inkább lazábbra vettük a gyeplőt, mint, hogy rohanjunk egyik helyről a másikra, plusz ugye figyelembe kellett vennünk egy 13 hónapos igényeit is, akiről érdemes tudni, hogy az egész út alatt (repülés, városnézés, shopping, stb.) mintagyerekként viselkedett. Jó pár tervezett helyre azért eljutottunk, meg olyanokra is, amelyekre az út során bukkantunk. A napi ritmusunkat megtartottuk, de nyilván ebéd után nem rohantunk haza, hogy Ádi aludni tudjon, hanem aludt inkább a babakocsiban, amíg mi nézelődtünk vagy leültünk egy bambira valahol. A napok eléggé elhúzódtak, az egy órás időeltolódás sokat számított, meg az is, hogy északabbra voltunk, este 9 órakor még sütött a nap, így mindennap későn fektettük le Ádit. Úgy voltunk vele, hogy nyaralás alatt ez megengedhető, ha hazaérünk, majd visszaállunk az eredeti fektetési időpontra. Néhány napra szükség volt rá, de utána helyreállt a rend és azóta a szokásos időben fekszik Ádi. 2. Válasszunk gyerekbarát szállást! Olyan helyet kerestünk, ami közel van a konferencia helyszínéhez, így napközben is láthattam Ádit, mert I. be tudta hozni. Először hotelre gondoltunk, de aztán az AirBnB-n böngészve találtunk egy családot, akik azon a környéken laknak, ahol a konferencia is volt, így írtunk nekik. Kiderült, hogy két kisgyerekük van, nagyon szimpatikusnak találtuk az egész családot, így elhatároztuk, hogy hozzájuk megyünk. Mindenképpen jó döntés volt, mert náluk a kisgyerekek miatt volt etetőszék, kiságy, mosógép, szárítógép, játékok, stb. – amelyek a mi rendelkezésünkre is álltak és nagyon megkönnyítették a mindennapjainkat. Nem beszélve a család hatalmas konyhájáról (sok-sok plusz pont részemről ), a jó környékről (sok park, játszótér a közelben) és hogy egy angol család személyében nagyon kedves barátokra találtunk. 3. Vigyük a babakocsit és a hordozót is! Igen, mindkettőre szükség van! Pont az utazás előtt két nappal egy “apróbb baleset” történt az esernyőre csukható babakocsinkkal, így gyors körbe telefonálás után kiderült, hogy az egyik család kölcsön tudja adni a babakocsiját. A becsekkoláskor rárakják a szalagot, de a babakocsit vihetjük egészen a repülőgépig, akkor kell leadni és berakják a csomagtérbe. Érkezéskor pedig a táskákkal, bőröndökkel együtt a forgó szalagra pakolják. A babakocsiban nagyon jókat aludt Ádi délutánonként, plusz sok csomag ráakasztható, így nem kell cipekednünk. A hordozót is használtuk néhányszor (nekünk Ergo Baby van), főleg, ha Ádi igényelte, hogy egy kicsit karban tartva vigyük, könnyebb volt a hordozóba beletenni és úgy vinni. Ugye magasabbról szemléli a világot a hordozóból, szóval változatosság szempontjából is jó néha a babakocsit hordozóra cserélni. 4. Használjuk ki, hogy babával utazunk! Volt néhány hely, ahol nem akartuk kivárni a hosszú sort (pl. Gatwick reptéren érkezés, útlevél ellenőrzés), így előre mentünk és megkérdeztük, hogy a babával soron kívül mehetnénk-e. Természetesen előre engedtek minket, így nagyon sok időt (és esetleg hisztit is ) megspóroltunk magunknak. Ezután igyekeztük kihasználni az ilyen szituációkat. Az esetek 98%-ban mindig előre kerültünk és volt olyan is, hogy szóltak nekünk, hogy máshol álljunk sorba, ami külön gyerekeseknek van fenntartva, így gyorsabban sorra kerülhetünk. 5. Étkezés Néhány dolgot vittünk magunkkal, mert noha Londonba utaztunk, ahol elég könnyen tud egy vegetáriánus/­­vegán étkezni, azért babával nem olyan könnyű mindent megoldani. Reggeli Mi felnőttek kibírtuk volna az első kávézóig, reggeliző helyig egy pohár vízzel is, de nyilván Ádival nehéz lett volna megértenem, hogy az első legközelebbi helyen reggelizünk. Abban sem voltam azért biztos, hogy minden ilyen helyen van növényi tej, stb., így jobbnak láttam, hogy a reggelit otthon intézzük el. Kis tasakokba csomagoltam a napi tönkölydara vagy zabpehely adagokat (fahéjjal fűszerezve), így nem vittünk felesleges mennyiséget és azonnal tudtuk lábasba tenni. Rizstejből kis dobozosokat vittünk, mert az egy literes nem biztos, hogy elállt volna a hűtőben egy hétig, így egyszerűbb volt a kis dobozosokat használni. Ha éppen nem használtuk fel a teljes adagot, akkor a másnapi kásába még jó volt. Vittünk bio almát is a reggeli kásákhoz minden napra egyet, ehhez persze kellett a baba reszelő. Vittünk cumisüveget, előkét, kistányért és evőeszközöket, valamint a Philips Avent poharaiból néhány darabot, amibe jól lehet pakolni kölesgolyót, áfonyát, stb. Szóval minden reggel teli pocival indultunk útnak. Ebéd, vacsora, snack Az első néhány napra vittünk magunkkal bio babaételt is, arra az esetre, ha éppen ebédidőben nem vagyunk olyan helyen, ahol ebédelni tudunk, akkor Ádinak legyen azonnal ennivalója. Ezeket meg is ette szépen lassan, így csökkent a bőrönd súlya, lehetett vásárolni a helyére! A Whole Foods Market gyakran látogatott hellyé vált, a frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveit mindennap itta Ádi, ezenkívül minden gyerek kap egy ingyen gyümölcsöt (banán, alma, narancs) ajándékba, ha a szülők vásárolnak valamit. A Borough Market-on volt elég sok lehetőség vegetáriánus és vegán ételt enni, így az egyik ebédet ott oldottuk meg, a földre leülve dobozkákból fa evőeszközzel toltuk a finom falatokat. Ádi is élvezte nagyon. Egyik nap pedig piknikeztünk a Kensington Gardenben. Nem csináltunk belőle problémát (és itt jön be az első pont: rugalmasság), ha Ádi nem evett főtt (vagy lehet, hogy főtt volt, csak nem meleg) ételt egy nap, a lényeg az volt, hogy jól lakjon finom tápláló ételekkel. Az avokádó elég olcsó és jó minőségű, így sokszor evett vacsorára avokádót teljeskiörlésű kenyérrel. Rengeteg gyümölcsöt evett napközben, volt, hogy betolt 200 gramm áfonyát vagy málnát és persze elmaradhatatlan volt – a szülők számára is életmentő – kölesgolyó, amit bármikor be tudtunk vetni, ha kezdett nyűgös vagy éhes lenni. Szintén itthonról vittem kölest, amit egyik nap meg is főztünk vacsorára neki. A konferencián kaptam egy bio konzerv levest – tudom, konzerv levest adok a gyereknek? De ez bio és az összetevőit illetően csak zöldség, rizs, víz, só és fűszerek voltak benne. Jó sűrű volt, szóval inkább főzelékszerű és jól passzolt a köleshez. Nemcsak Ádinak ízlett, hanem nekünk is. 6. Gyerekbarát helyek Londonban A legtöbb helyen van etetőszék, néhány helyen pedig még extrát is adnak, ha babával, gyerekkel érkezünk. Megemlítem Jamie Oliver Recipease nevű főzőiskoláját-éttermét. Ádi kapott színezőt zsírkrétákkal, színes ceruzákkal. Noha ő még kicsi az ilyenhez, az én segítségemmel nagyon élvezte a színezést (és a zsírkréták földre dobálását ). Sajnos itt pelenkázó nem volt. A Pret A Manger nevű kávézó láncolat viszont teljesen meglepett, különbözik a többi hasonló kávézó láncolattól. Az egyik üzletükben találkoztunk egy magyar fiúval, Gáborral, aki már menedzser és őt faggattam a kávézóról. Kiderült, hogy szinte minden üzletükhöz tartozik saját konyha és helyben készítik el az ételeket, így frissen kerülnek ki a polcra. A kávé és a tea tényleg bio minősítésű. A sütemények is háziak, egy néni készíti – most már nem a konyhájában, hanem az üzemében – csak és kizárólag a Pret A Manger részére. Van pelenkázójuk és ezenkívül a gyerekek ingyen kapnak babyccino-t, ez olyan baba cappuccino féle, természetesen kizárólag habosított tej (növényi tejből is lehet kérni!!!) egy vékony csík kakaóporral meghintve. Ádinak nagyon ízlett. 7. Repülés Olyan járatot kerestünk, ami nem túl korán és nem is túl későn este indul, érkezik, így kényelmesen a napi rutinba iktattuk a repülést. Kicsit izgultunk, hogy Ádi hogyan fogja magát érezni fel- és leszálláskor, de igazából meg se kottyant neki. Nem tudjuk, hogy mit érzékelt belőle, noha mondtuk neki, hogy fent vagyunk a levegőben, egy repülőn, amit ő imád nézni lentről a homokozóból. Több hasonló korú babával utaztunk oda- és visszafele is, így láttuk, hogy mindegyikőjüknél az első 20-30 perc nyugis, utána kezdődik a mocoroghatnék. Vittünk enni- és innivalót, amivel le lehetett kötni újra néhány percre, majd jött a sétálás, szemügyre vettük az összes nyomógombot és, ha már nagyon unalmas volt minden, akkor anya elővarázsolt egy új apró játékot. Az utazás előtt vettem néhány apróságot (könyv, baba puzzle, stb.), amik nem helyfoglalóak és az újdonság varázsával hatnak és segítségükkel újabb 10-15 perc nyugalom nyerhető. Egyébként, ahogy a bejegyzés elején is írtam, Ádi nagyon jó fiú volt, szóval az első nagy utazásunk mindenképpen pozitív élmény… bátran nézünk elébe a következőknek! Várom a ti tapasztalataitokat, ötleteiteket! Írjátok meg kommentben, ha tudjátok a tutit! ***** Majmos előke és kistányér: Monkie.

2014 June Contest Winners

2014. július 5. Manjula's kitchen 

2014 June Contest WinnersThere were many entries this month for June. I went through all of them and these five really stood out to me. Here are the winners this month and the top five entries. Congratulations to the winners and all participants: 1st Place: Melon Mouse by Steph 2nd Place: Honeydew Melon Kulfi by Anu Saxena Congratulations to both of you!! Thank you to everyone else that also participated in the contest: - Monica Jain - Meghana - Maria - Bijal Samani - Saranjeet Kaur - Thangalakshmi - Jiya Lakhani - Zwiina Mariyam - Priyanka Saluja - Seema Sareen - Harshil - Alliha Raja - Nimisha Nohria - Ruaani Ahmad Baba - Vani - Dimpi Jain - Anna - Shruti Soumya Panigrahi - Payal Maheshwari - Jamie Flynn - Ashwini Bangaradka Musti - Renuka Swaroop - Roohi Manaf - Aakanksha Soni - Meenu Prakash - Priyanka Samaiya - Anjali - Hala Hassan - Barjish Sheikh - Divya Ravindran - Reena Rai - Francesca - Payal Maheshwari - Archana - Sujatha Natarajan - Fousiya Faizal - Mehar Banu - Payal Wattal - Wai Leng Loke (kelly) - Anu Saxena - Shauna Havey - Saranya Anand - Vienna - Sandhhya Raja - Fhami - Janani Koushik - Malvika Sharma - Gayathri Gupta - Prachi - Anusha - Yelena - Sonika Maheshwari - Hana Splichal - Shubha - Ramya Raman - Soumya - Priscilla - Harpreet Kaur - Nibedita - Anuradha - Bhavani Eswar - Srividhya Gopalakrishnan - Shreya The post 2014 June Contest Winners appeared first on Manjula's Kitchen.

Vegán őszibarackos pite

2014. július 1. Zizi kalandjai 

Vegán őszibarackos pite Nem is meséltem milyen izgalmakkal indult a londoni utazás… szóval állunk sorba az átvilágításhoz a reptéren Budapesten (kedvesek voltak, előre engedtek minket egy rövid sorba, mivel babával voltunk), persze Ádi elaludt a babakocsiban. Nincs mese, fel kell ébreszteni a gyereket. Megvolt. Aztán kipakolni aprópénzt, laptopot, övet, baba ételt és italt, egyéb folyadékot… szinte mindent ki kellett pakolnunk a szalagra. Igyekeztem Ádira figyelni, mert nemrég ébredt, amikor I. szólt, hogy mintha Jude Law hangját hallaná a mellettünk levő sorban (imádom csak a hangját hallgatni is). Mire odanéztünk már csak háttal láttuk elmenni mellettünk, de hátulról elég Jude Law formájú volt. Szóltam I.-nek, hogy siessen a pakolással, nem hagyhatom az egyik kedvenc férfi színészemet meglógni. Táskával a vállamon, Ádival a karjaimban rohanok Jude után és már előre örülök – mit örülök, sikítozok magamban -, hogy együtt, egy repülőgépen utazunk Anglia egyik sármőrjével. Utol is értük, amikor Jude éppen az utolsó forintjait váltotta vissza fontra, majd a fiával és a kísérőjével – aki egyébként egy nagy il Bacio di Stile bevásárló táskát cipelt neki – sétáltak tovább előttünk. Senki nem volt a közelünkben és bénán tébláboltunk, hogy odamenjünk hozzá egy közös fotót kérni vagy sem. Nyuszik voltunk, betojtunk és nem mertünk odamenni… Jude-ot fel is kísérték a VIP váróba, szóval rájöttünk, hogy nem is velünk fog utazni Londonba Easyjet-tel, hanem az utána induló British Airways-zel, nyilván business osztályon. Konstatáltam, életem nagy lehetőségét halasztottam el… mikor fogok én legközelebb Jude Law-val néhány szót váltani, esetleg egy közös fényképet készíteni? Na, el is határoztam, hogy többet nem leszek ilyen nyuszi, így a konferencián meg is ragadtam az alkalmat, nem tébláboltam és odamentem Yotam Ottolenghi-hez, meg Donal Skehan-hoz is, hogy közös fotót készítsek velük! A sztár kalandok után jöjjön a recept. Magdi vegán blogját követem már egy ideje, rengeteg receptet oszt meg, hihetetlen termékeny, holott neki is van egy Ádinál néhány hónappal fiatalabb kisbabája, Fanni. Ettől függetlenül süt, főz a konyhában és posztolja is azt a rengeteg receptet. Néhány hónapja derült ki számomra, hogy készített egy vegetáriánus gyerekeknek szóló szakácskönyvet, “A főzés gyerekjáték!” címmel. Kaptam belőle egy példányt és örömmel vetettem bele magam az átlapozásába. A különböző fejezetek (Jó reggelt!, Levesek családi ünnepekre, Zöldségparádé a hétköznapokra, Saláták a mindennapokra, Édes élet télen-nyáron, stb.) receptjei tippekkel, ötletekkel vannak színesítve. Minden receptet egy szépen, jól komponált kép tesz még érdekesebbé, a nyelvezete is könnyű, egyszerűen vannak leírva. Nem tudok róla, hogy lenne hasonló vegetáriánus gyerek szakácskönyv a piacon, szóval Magdi hiánypótlót alkotott (egyelőre). Felnőttek is süthetnek, főzhetnek a könyvből, de úgy gondolom, hogy 6-7 éves kortól lehet érdekes a könyv gyerekek számára. A 85 receptből álló szakácskönyvet ezen a linken tudjátok megrendelni. Vegán őszibarackos pite Hozzávalók: - 1/­­2 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt - 1/­­2 bögre finomliszt - 1/­­2 bögre nádcukor - 1/­­2 bögre rizstej - 1/­­4 bögre napraforgó olaj - 1 nagy alma, meghámozva, kimagozva, lereszelve (én babareszelőt használtam, hogy pürés legyen az állaga) - 1 zacskó foszfátmentes sütőpor - 2 csipet só - 7-8 db őszibarack, félbe vágva, kimagozva (A recepthez használt bögre 250 ml-es.) Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy tálban a liszteket keverjük össze a sütőporral és a sóval. Egy másik tálban keverjük össze az almapürét az olajjal és a nádcukorral. Keverjük hozzá a rizstejet, majd a nedves hozzávalókat fokozatosan keverjük a szárazhoz, amíg sima tésztát kapunk. A tésztát öntsük kiolajozott, belisztezett pite- vagy tortaformába (kb. 23 cm átmérőjű). Forgassuk lisztbe a félbevágott őszibarackokat és tegyük a pite tetejére (én nem kaptam magvaváló őszibarikat, ezért macerás volt a félbe vágásuk, így nem raktam túl sokat a tetejére, de ti jól pakoljátok meg a pitéteket barackokkal). 170 fokon süssük kb. 30 percig (szúrjunk bele egy fogpiszkálót és ha már nem ragad rá tészta, valamint aranybarna a teteje, akkor jó).

Csicseriborós gombás zöldsaláta

2014. június 26. Éltető ételek 

Csicseriborós gombás zöldsalátaNem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nagyon szeretem a csicseriborsót. Könnyen emészthető, itt írtam jótékony hatásairól. Szóval ez az étel akár nyers is lehet , ha csíráztatjuk a borsót. Az meg könnyen megesik, még magától is. Többször jártam már úgy, hogy a borsót beáztattam egy éjszakára, majd leszűrtem és betettem a hűtőben. 2-3 nap múlva már megjelentek a kicsi csírák. Így akár már fogyasztható is! A gombát is lehet nyersen enni, úgyhogy ez egy olyan recept, melyet elkészíthetünk főve vagy akár nyersen is. Hozzávalók (2 főre): - 2 marék csicseriborsó éjszakára beáztatva (akár csíráztatva is) - 5-6 darab gomba Öntet: - 1 avokádó - 1/­­2 rizstejszín - 3-4 aszalt paradicsom - kevés brokkoli pici rózsáira szedve (nyersen) - 1 kisebb vöröshagyma - 1-2 gerezd fokhagyma - 1-2 tk. mustár - só, bors - citromlé Salátához: - 1/­­2 fejes saláta vagy jégsaláta - 3-4 kisebb uborka  - 2 paradicsom - 1 kisebb vöröshagyma - kevés brokkoli rózsáira szedve (nyersen) - 1 evőkanál balzsamecet - 1 evőkanál olivaolaj - só Elkészítése: - A csicseriborsót főzzük meg sós, babérleveles vízbe. (kb. 1/­­2 óra) - A gombát tisztítsuk meg, szeleteljük fel. Egy serpenyőbe tegyünk egy kis kókuszolajat, reszeljünk bele egy gerezd fokhagymát. Tegyük hozzá a gombát, pár perc alatt pirítsuk meg. A végén sózzuk, borsozzuk. - Készítsük el az öntetet a megadott alapanyagok alapján. - A salátát is készítsük elő. Az uborkát vékony szeletekre vágjuk, a hagymát és a paradicsomot is. - Keverjük össze az öntetet a kihűlt borsóval és a gombával.Egy tányérba halmozzuk a salátát, tegyük rá a borsós ragut. De akár össze is keverhetjük őket. Bár ebben az esetben célszerű jégsalátát használni, az tovább friss marad.

A mennyország kapujában: Whole Foods Market – London

2014. június 22. Zizi kalandjai 

A mennyország kapujában: Whole Foods Market – London A Whole Foods Market-ról már elég régóta tudok, főleg amerikai blogokat böngészve jutott el hozzám a híre. Az USA-n és Kanadán kívül Angliában van egyedül Európában üzletük (pontosan 9 db, ebből 7 db Londonban). Az út előtt elterveztem, hogy legalább az egyikbe feltétlen el szeretnék menni és ki is szúrtam, hogy a szállásunk és a konferencia helyszíne közelében van egy üzletük. Bíztam benne, hogy egy ilyen kaliberű üzletben biztosan fogunk Ádinak találni jó minőségű vegán ételeket. Először I. ment el Ádival a Clapham Junction közelében lévő Whole Foods-ba, ahol az üzleten kívül kis kávézó, étkezde is üzemel. A frissen készített zöldség- és gyümölcsleveik Ádi nagy kedvencei lettek. Kiderült, hogy a gyerekeknek mindig jár ingyen gyümölcs, lehetett választani zöldalma, banán és narancs közül (ez mindegyik üzletben működik). Természetesen minden bio, fair trade vagy helyi termelésből származik; fel vannak tüntetve a termékeken, hogy melyek felelnek meg a vegán vagy a gluténmentes, stb. diétának. Egyik nap a szállásadónk javasolta, hogy menjünk el a Whole Foods legnagyobb üzletébe (amely egyben a világ legnagyobb Whole Foods üzlete!!!), amely a Kensington High Street-en található. Mondta, hogy hegyekben állnak a bio zöldségek, gyümölcsök és meg fogok őrülni a látványtól, mert ez egy valóságos “food porn” hely! Hát igaza lett… úgy tobzódtam, mint egy ötéves kisgyerek a csokoládéboltban. Nem bírtam betelni a látvánnyal… majdnem fel kellett locsolni, mert az ájulás kerülgetett. Nekem egy ilyen hely, tényleg a mennyországot jelenti. Vigyázat! Fotókban nagyon gazdag bejegyzés következik! Három emeletes; természetesen van mozgólépcső, lift, így babakocsival is könnyen tudunk közlekedni mindhárom szint között (a legfelső szinten vannak a mellékhelyiségek, pelenkázó). A földszinten található a pékáru, sajtok, húsok, kekszek, savanyúságok, friss saláta bár, friss készétel bár – bármilyen ebédet/­­vacsorát össze tudsz magadnak gyorsan rakni, akár nyerset, akár vegánt, akár húsosat szeretnél, vagy éppen friss kókuszvizet szeretnél inni, ezenkívül van friss juice bár és kávézó. Hatalmas konyha működhet a háttérben, ahol főzhetnek, süthetnek folyamatosan, hogy a vevőknek MINDEN igénye ki legyen elégítve. Ezenkívül a sajt részleg közelébe tették a borokat (+ egyéb alkohol, italok), és egy kis borbárt is. Az “alagsorban” található a friss zöldség, gyümölcs részleg, tojás, tejtermékek, a világ összes magja, gabonája, fűszere, olaja megvásárolható itt előre kiadagolva vagy általunk bedobozolva, ahogyan szeretnénk. A legmenőbb, hogy van egy hatalmas robotgépük, amelyikbe berakhatom az általam kiválasztott magot (pisztácia, kesudió, mandula, stb.) és néhány perc alatt elkészíti nekem a magból a vajat. Sőt, ha jól emlékszem, még lisztet is lehet készíteni, darálni, vagyis, ha friss mandulalisztre van szükségünk, akkor azt helyben megcsinálhatjuk. Persze vannak édességek, nasik, konyhai eszközök, bio kozmetikai termékek (van lehetőség kozmetikai kezelésre, masszázsra, manikűrre!!!), gyerek részleg (ruhák, természetes anyagokból készült játékok, stb.), könyvek (roskadásig vegetáriánus, vegán szakácskönyvekkel). Az első emelet pedig az éttermeké: pizza, tészta, mexikói, japán konyha, salátabár, stb. Igazából itt csak gyorsan körbementünk, de nem is néztük meg tüzetesen, mert mi a piknikezést választottuk, vagyis a földszinten vettünk mindenféle finomságot, amelyet aztán a közelben lévő Kensington Gardens (plusz Kensington Palace) hatalmas parkjában (ez már a Hyde Park egy része) piknikezve fogyasztottunk el. Ha Londonban jártok, ne hagyjátok ki a Whole Foods Market-ot! Életre szóló élmény lesz, azt garantálom! Már tervezem a következő visszatérést! Whole Foods Market – Kensington 63-97 Kensington High Street The Barkers Building London W8 5SE http:/­­/­­www.wholefoodsmarket.com/­­stores/­­kensington Nyitvatartás: Hétfőtől Szombatig 8am – 10pm (éttermek 30 perccel az üzlet zárása előtt zárnak) Vasárnap fölszinti rész 11am – 6pm, alagsor 12pm – 6pm, éttermek 10am – 5:30pm

Vegán 5 perces krémes eper fagylalt

2014. június 18. Zizi kalandjai 

Vegán 5 perces krémes eper fagylalt Végre fagylalt szezon! Tavaly nyáron elmaradt a jégkrém, fagyi készítés, mert az aprócska mélyhűtő fakkunk anyatejes zacskókkal volt tele. Na, de majd most nyáron! Tervbe is van véve néhány cukormentes vegán jégkrém készítése, hogy Ádival is megismertessük a hűsítő csodát. A leginkább baba barát fagylalt ez az egyszerű vegán cukormentes banános változat. Egyszerű, gyorsan elkészül és egyetlen egy alapanyag kell hozzá, banán! A mini mélyhűtő fakknak köszönhetően fagylalt készítő gépünk sincs sajnos – nem férne be -, tehát nálam többnyire a jégkrémek jöhetnek szóba, ha hűsítő desszertre vágyunk. Vagy az olyan fagylaltok, amelyek elkészítésük pillanatában már krémesek és azonnal tálalhatók, fogyaszthatók. Ilyen a fentebb említett banános változat és ez az epres is. A titka, hogy fagyasztott eperből készül, a krémességet pedig a joghurt adja. Készülhet valódi joghurtból, azonban én szójajoghurtot használtam, így vegán változatban készült el. Nagyon kevés juharszirupot adtam hozzá édesítésnek, de olyan kevésnek bizonyult, hogy egyáltalán nem édesítette meg, szóval mindenki ízlésének megfelelően édesítse. Először úgy terveztem, hogy veszek friss epret, lefagyasztom és abból készítem, de aztán az egyszerűség kedvéért úgy döntöttem, hogy veszek inkább fagyasztott epret. Tényleg öt perc alatt elkészül! Vegán 5 perces krémes eper fagylalt (Recept: Just A Taste) Hozzávalók: - 4 bögre (kb. 500 g) fagyasztott eper - 1/­­2 bögre szójajoghurt - 3 evőkanál juharszirup vagy méz (ha édesebbre szeretnénk, tegyünk bele többet) - 1 bio citrom reszelt héja - 1 evőkanál frissen facsart citromlé (A recepthez használt bögre 250 ml-es.) Tegyük az összes hozzávalót a robotgépbe és pürésítsük simára, krémesre kb. 5 perc alatt. Tálaljuk azonnal vagy tegyük dobozba és be a mélyhűtőbe. Mi néhány órával később elővettük újra és még mindig krémes volt az állaga. Ne felejtsétek el a nyereményjátékot! Szerda éjfélig játszhattok a gourmet csomagért. Szeretném mindenkinek megköszönni a kommentet, mert ez egy szuper gyűjtőhelye lett a “Londonban feltétlen meg kell nézni” helyeknek. Bárcsak holnap indulnék újra és végigjárhatnám azokat a helyeket, amelyeket ti írtatok meg és számomra is újdonságként hatottak. Szóval, aki Londonba készülődik, ne felejtse átfutni a listát!  

Tavaszi méregtelenítés. A léböjt 3. napja

2014. június 6. Éltető ételek 

Tavaszi méregtelenítés. A léböjt 3. napja Reggel a kicsi lányom ébresztett 5 óra magasságában. Pici lábak lépkedését hallottam a folyosón "anya, hánynom kell". Na, jól kezdődik a nap. Meg is volt, aminek lennie kell. Majd fél óra múlva megint. Kiment a wc-re, majd nagy bölcsen azt mondta: "Hozd ide a tálat, ha hánynom kell, hányok. Menjél nyugodtan, majd szólok". 9 óra körül, meg akinek kutya baja. Kapott emóciót, és nyoma sem volt a betegségnek. De oviba így nem ment, velem volt egész nap. Teljesen jól érzem magam, hogy nem kell főznöm. Több idő marad másra. A párommal elég sokat beszélgettünk erről, hogy az emberek sokkal többet esznek, mint amennyire szükségük lenne. Milyen igaz ez a mondás: "nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk" . A 3 napos léböjt rávilágított pár dologra. Sokkal nyugodtabbak vagyunk, és energikusabbak. Elhatároztunk, hogy folytatni fogjuk ezt a menetrendet, mármint délig csak turmix és ivás, délben főtt étel és este kása. Egyébként sem szoktunk éhesek lenni délelőtt, akkor meg minek együnk? Hallgassunk a szervezetünk jelzéseire, és akkor nagy baj nem lehet. Összesítés: Étel - italMennyiségREGGELÁllott víz  5 dl1,5 literMájöblítő turmix 5dl (+30 ml emóció)Csalán tea 5 dl2 szem huminiqum2 szem alga1 kk. mézes szűzbogáncsos almarostDélelőttAlma-víz LÉ 5 dl1,5 literTulsi tea 5 dl Alma-répa-víz 5 dlEbédZöldség leves LÉ 5 dl0,5 dl20 ml Supra balanceDélutánAlma-víz LÉ 2x5 dl + 3 dl2,3 literMate tea 5 dlZöld turmix 5 dlVacsora2 szem alga0,3 dl2 szem huminiqumZöldség leves LÉ 3 dlEsteGyömbéres tulsi tea 5 dl0,5 liter1 kk. mézes szűzbogáncsos almarost Kb. 6,6 liter folyadékot ittam.

Tavaszi méregtelenítés. A léböjt 2. napja

2014. június 5. Éltető ételek 

Reggel az óra csörgésére ébredtem. Nagyon éhes voltam . Elkészítettem a szokásos májöblítő turmixot és utána megittam egy csésze dió teát. "Benyaltam" 1 kk. mézes szűzbogáncsos almarostot, az nagyon jól esett. A mai nap az orvosnál folytatódott. Tegnap a nagylányom olyan ügyesen lépett, hogy bokaszalag húzódása lett. Majdnem 10 óra lett, mire végeztünk, már ekkor megint nagy éhség tört rám. Hazaérve megittam egy csésze alma-cseresznye italt, melyet fahéjjal és gyömbérrel ízesítettem. Frissen préseltem répa-káposzta-zeller és fehérrépát , amely ismét kiadott egy csésze itókát. A megmaradt rostból készítettem egy zöldséglevest , melybe még hagyma és fokhagyma is került. A végén jó csípős lett, mert tettem bele egy kevéske chilit is. Délután ittam még vizet, teát és alma-körte levet is. A gyümölcs- és zöldségeleveket minden esetben hígítom vízzel!! Este még "ettem" ismét egy adag zöldséglevest és még 1 csésze tulsi tea is lement. Érdekes, hogy nem vagyunk fáradtak . A párom még mondta is, hogy SOKKAL energikusabb, már csak az evés hiányzik neki. Mint a forró sivatagban, mikor vizet lát az ember, hát a párom másra sem tud gondolni, mint a sült halra vagy a kacsacombra. Pedig nem nagy húsevő, hetente 1-2x eszik, de most nagyon kívánja. Hát... még kell rá várni egy kevéske időt.  Én is nagyon jól érzem maga, délután még gyomláltam is egy kicsit a kertben. Érdekes, hogy a gaz mindig gyorsabban nő, mint a vetemény... Holnap az utolsó nap... A párom kért, hogy holnap újítsak be valami új itallal, mert már unja az eddigit. Na jó, de mit? Elsősorban a sósat kívánjuk, bár az édes jobban telít... Na, majd holnap meglátjuk... Összesítés: Étel - italMennyiségREGGELÁllott víz  5 dl1,5 literMájöblítő turmix 5dl (+30 ml emóció)Dió tea 5 dl2 szem huminiqum2 szem alga1 kk. mézes szűzbogáncsos almarostDélelőttalma-cseresznye-meggy LÉ 5 dl1,1 literzöldséglé 6 dlEbédZöldség leves LÉ 5 dl0,5 dl20 ml Supra balanceDélutánvíz 6 dl2,1 literTulsi tea 5 dlalma-körte LÉ 2x5 dlVacsora2 szem alga0,5 dl2 szem huminiqumZöldség leves LÉ 5 dlEsteGyömbéres tulsi tea 5 dl0,5 liter1 kk. mézes szűzbogáncsos almarost 5,7 liter folyadékot ittam a mai nap folyamán. Már csak 1 nap, és ehetünk...

Gourmet Fesztivál 2014 – Vega szemmel

2014. június 3. Zizi kalandjai 

Gourmet Fesztivál 2014 – Vega szemmel Az elmúlt hétvégén rendezték meg Budapesten a 4. Gourmet Fesztivált… igen nagy sikerrel. Nekem ez a második alkalom volt, hogy részt vettem, vagyis, hogy kilátogattam. Kimondottan úgy készültem, hogy a fesztivál vegetáriánus oldalára voltam kíváncsi, már, ha van ilyen egyáltalán. Hát… ha egy nagyon éhes vegetáriánus kiment a fesztiválra és a desszerteket nem számítjuk (ugye ebből sem mindegyik fogyasztható, ha például van benne zselatin), akkor degeszre nem tudta enni magát. A tálalás, a megjelenés, a dizájn, a hangulat mind csillagos ötös, de hiányoltam egy dolgot. Szerintem fontos lenne feltüntetni a menün egy V betűvel, hogy melyek a vegetáriánus fogások. Néhány ételnél ki tudtam találni, hogy nagy valószínűséggel vegetáriánus ételekről van szó, de jó néhány “rakott krumpli” fogásnál a jól hangzó név bizony húst is takart. Így jártunk a Rosinante Étteremnél: “Rakott burgonya” terrine füstölt tojássalátával és medvehagymás tejfölhabbal – ugye milyen jól hangzik? Persze ebben is volt hús, kiderült, DE! Megsajnáltak bennünket vegákat és ott helyben összedobtak nekünk egy vegetáriánus fogást ajándékba: pirítósra került a medvehagymás tejfölhab egy kis csírával a tetején és mellé az ominózus füstölt tojássaláta. Nyamm! Ez aztán gyors  és kedves reakció, kiváló vendégszeretet és kreativitás! Le a kalappal a Rosinante előtt, köszönjük Paór Anikó! Nekünk nagyon ízlett még az OMU Ramen és Tempura Bár vegetáriánus ramen levese. A Momotaroban is imádjuk a ramen levest, de az Omunál sokkal sötétebb és fűszeresebb volt az alaplé, ami nagyon ízlett nekünk. Jól tele is pakolta a chef sok-sok zöldséggel, tésztával és korianderrel a tetején tálalta. Egyetlen probléma van, a hely a Gourmet Fesztiválon mutatkozott be, viszont a nyitás csak augusztusban lesz, szóval, aki szeretné kipróbálni a többi vega fogást is (mert ígérik, hogy lesz sok!), annak várnia kell nyár végéig. Nem maradhatott ki az Anyukám mondtánál a focaccia, amelyről csak a sonkát kellett mellőzni és máris vegetáriánus lett a fogás isteni finom burrata sajttal, paradicsommal, rukkolával és jó minőségű olívaolajjal. Kóstoltuk még a Viator Apátsági Étterem rakott csicsókáját lestyánnal és kecskesajttal. Ez teljesen vegetáriánus étel volt, na jó, eredetileg szalonna pörccel megszórták a tetejét, de nekünk nyilván nem.  Nem vagyok egy nagy csicsóka rajongó és noha a csicsóka íz intenzív volt, a fűszerezés és a hozzátársult többi alapanyag íze, aromája nagyon kellemessé tette. Nagyon ízlett még a Kistücsök előétele a balatonszemesi zöldspárga rebarbara szósszal és pisztáciás morzsával tálalva. Könnyű fogás, igazi előétel, de persze háromszor többet meg tudtunk volna enni belőle. Sajnos idő hiányában kimaradt a Lamareda Étterem kecskesajtos sültpaprika gazpachoja érlelt padlizsánnal, a Pomo D’Oro orecchietta tésztája paprika mártásban sült padlizsánnal, házi füstölt ricottával. Ha valaki kóstolta, írja meg nekem, hogy ízlett neki! Viszont sikerült ennünk a sokak által emlegetett Babel Delicate Étterem málnás paradicsomesszenciájából… hát nem hiába emlegették olyan sokan, mert isteni finom volt (a desszertjük is: “Fekete erdő” sósmogyoró mousse-szal)! Ennél a standnál még a kiváló zene is gondoskodott a jó hangulatról! A látottak és megkóstolt ételek alapján azért bizakodó vagyok… szerintem lesz gourmet vegetáriánus étel özön egyszer a fesztiválon… persze, lehet, hogy csak néhány év múlva, amikor a vendégek és az éttermek közös összhangra találnak ilyen téren (szerintem)! Harrer Cukrászda desszertjei A table! Boulangerie – fantasztikus éclair válogatás

Tavaszi méregtelenítés. Második nap

2014. június 2. Éltető ételek 

Újabb nap, újabb kihívások. Tegnap nem írtam, de ilyenkor grépfruitot szerezni hát nem könnyű feladat. Bejártam egy csomó boltot, zöldségest, de már nem kaptam sehol. Még a Tescoba is elmentem, pedig ide aztán évente vagy csak kétszer megyek. Na, ez volt az egyik alkalom. Végülis a piacon beszéltem egy kedves zöldségessel, aki hozott nekem 15 darabot. Úgyhogy bespájzoltam belőle, ez talán elég lesz. Reggel a szokásos dolog: víz, tea (csalán), májöblítő turmix . A párom reggelije kukoricás köleskása volt, én ismét cseresznyét ettem. Délelőtt lecsúszott fél liter lapacho és fél liter mate tea . Mivel ma szombat van, és a gyerkőcök is itthon vannak, így olyan ebédet kell készítenem, amit ők is megesznek. Bizony, sajnos nem esznek meg mindent. Úgyhogy vöröslencse krémlevest készítettem, a második pedig lecsós barna rizs volt. Sajnos az iskolai menzán olyan ételeket esznek, amit én nagy ívben kerülök. Az itthoni ízeket meg nem szokják meg. Na, majd nyáron... nem lesz más választásuk. Megegyeztünk, hogy egyik nap az én kedvencem lesz, a másik nap az övéké. Már palacsintát is készítettem ám gluténmenntesen! A délután egy csésze karotin koktélt és egy csésze zöld turmixot ittunk meg. Ilyenkor csak kimegyek a kertbe, és szedek egy marék zöldet. Útifű, gyermekláncfű levél, lucerna, sóska... Az ebédből maradt ki még lecsó, amihez főztem ki kölest, maj összekevertem vele és gombócot formáztam belőle. Ezt betettem a sütőbe egy kis időre. Ez a lecsós kölesgombóc , amihez lepcsánkát készítettem és egy nagy adag zöldsalátát . Este még dolgoztam egy kicsit online, aztán fel a talptapasz, és be az ágyba. Már így is volt vagy 11 óra.


Az összes 'bab' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!