barack receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Currys-zöldborsós rizs

Medvehagymás pogácsa: a burgonyától lesz igazán pihe-puha

Fonott kalács vaníliásan és citromosan: a húsvéti reggeli fénypontja

Tavaszi zöld saláta húsvétra (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

Vegán tojáskrém háromféleképpen: tofus, csicseriborsós és avokádós










barack receptek

Kakaós, gluténmentes mini muffin

2023. július 25. Élj harmóniában 

Kakaós, gluténmentes mini muffinAz idő lehült, ilyenkor gyorsan kihasználom a lehetőséget és sütök valamit:) A nyári hőségben ritkábban kapcsolom be a sütőt, akkor is csak hajnalban, hogy még kicsit visszahűljön a lakás. Ma végre süthettem :) Barátokhoz megyünk délután, így készítettem kakaós minimuffint . A barátunk Robi gluténérzékeny, így egy gluténérzékeny receptet találtam ki. Amikor elkészült a férjem majdnem az adag felét baracklekvárral frissen el is fogyasztotta. :) Hozzávalók 1,5 csésze hajdinaliszt 0,5 csésze rizsliszt 1 csésze datolyacukor 0,5 csg. sütőpor   vanília  kadmamom por (ízlés szerint) kakaópor  (ízlés szerint) 6 ek. kókuszzsír kicsit több, mint 2 csésze víz  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Majd öntsd hozzá a kókuszzsírt és a vizet. Figyelj rá mennyi vizet vesz fel - a tészta legyen lágy, de ne folyós.  Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát.  Ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel  és ne hagyd sokáig állni.  Adagold a tésztát a muffin formába.  Én most minimuffin formát választottam és színes papírral béleltem ki. Ez ideális ha csak nasinak készítek valamit vagy vendégségbe, mert így ha valaki nem akar egy egész nagy muffint megenni akkor is tud enni belőle.  Tedd  180 fokra előmelegített sütőbe  és süsd készre (kb. 20 p) . Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

Sült sárgabarack fagyival (vegán)

2022. július 15. VegaLife 

Sült sárgabarack fagyival (vegán)Ismét egy recept, ami air fryerben (forró levegő sütőben) készült. Azért jó dolog egy ilyen készülék, mert a forróságban nem melegíti át a konyhát egy egész sütő üzemelése és mivel kisebb területet kell felfűtenie, gyorsabban is elkészülhetnek az ételek. A recept Hozzávalók: - Néhány szem sárgabarack  - fagyi/­­jégkrém (vegán) - air fryer vagy sütő   A sárgabarackokat megmossuk, ketté választjuk őket és kb. 15 perc alatt enyhén barnás színűre sütjük az air fryerben. Ha sütőben, tepsiben sütjük, nyilván tovább fog tartani. A megsült barackokat tányérokra tesszük és jégrémet kanalazunk a tetejükre. Nekem kókuszos vegán jégkrém került rá. Ha a barackokat melegen tálaljuk, a jégkrém kissé megolvad a tetején. Gyors és finom élvezetet nyújt. Akiknek ez így nem elég édes, megcsurgathatja valamilyen sziruppal (pl. agavé) vagy mézzel.

Mogyoróvajas csupa-mogyoró keksz

2022. február 21. Mindennapi ételeink 

Egy kis ropogtatni valót hoztam a visszatért téliesebb napokra. Az a jó, hogy egyszerre keveset lehet csak belőle megenni, mert sok "anyag" van benne. Hozzávalók:20 dkg finomliszt (lehet a fele teljes őrlésű) 10 dkg barnacukor vagy nyírfacukor 2 csomag vaníliás cukor 10 dkg mogyoróvaj 1 dl növényi tej  1 tk. sütőpor  10 dkg földimogyoró 2 ek. olaj  2 ek. sárgabaracklekvárElkészítés:Keverjük össze a lisztet a cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral. Ehhez keverjük hozzá az előzetesen összekevert mogyoróvajat és tejet. Alaposan dolgozzuk össze, és sütőpapírral bélelt tepsibe tegyünk kedvünk szerinti formákat. Én a végén lekentem olajjal és sárgabaracklekvárral összekevert "keverékkel", majd ebbe "ragasztottam" bele az előzetesen rusztikusra tört mogyoródarabokat.  

Az én (post)covid történetem - 2. rész

2021. szeptember 3. Mindennapi ételeink 

 Ismét itt vagyok és ezúttal, ahogy az előző bejegyzésben ígértem, azt írom le, hogyan jöttem rá, hogy ételintoleranciáim alakultak ki a covid vírus következtében és mit lehet ilyen esetben tenni?  Februárban kaptam egy bétablokkolót, a postcovid miatt kialakult magas pulzusomra. Sajnos (vagy inkább hála érte?)  nem sokáig szedhettem, mert egyrészt nagyon levitte a vérnyomásomat (75/­­65 volt a maximum), másfelől ráerősített a vírus által kiváltott emésztési zavarokra. Így a kardiológussal egyeztetve inkább elhagytam a bétablokkolót, és kb 7 hónapig extrém magas pulzussal éltem - kétszer be is kellett menni a sürgősségire. Milyen tüneteket okozott a bétablokkoló mellékhatás a ill. természetesen a vírus is? - erős migrénes fejfájás  - "égő fej" érzés (belülről)  - hányinger - nagyon gyakori hasmenés  - puffadás - piros foltok az arcon (mintha alkoholbeteg lennék)  - kiütések felkaron és lábon  - álmatlanság -levertség, elesettség érzés -nagyon erős szédülés -extrém alacsony vérnyomás  -bizonyos ételek elfogyasztása után nyelőcső beszűkülése, fulladásérzés, -szorongás.  Mivel ezek nagy része postcovid tünet is lehet, így hetekbe telt, mire sikerült leszűkítenem a kört: elsősorban az tűnt elég valószínűnek, hogy hisztamin intolerancia alakult ki nálam. Mi is ez? A hisztamin nevű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben az úgynevezett hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület. Ha a tároló sejtekből felszabadul az immunrendszer védelmi részeként,  gyulladás kialakításában van fontos szerepe.   A felszabaduló és a keringésbe kerülő, illetve a táplálékkal bevitt hisztamin lebontásáért a diamino-oxidáz (DAO) nevű enzim felelős. Ha a bélfalban található enzim működése  valamilyen betegség vagy gyógyszerfogyasztás miatt  csökken, vagy túlságosan nagy mennyiségű hisztamin jut be a szervezetbe, amit nem képes lebontani, akkor különböző tüneteket okozhat, ezt nevezzük  hisztaminintoleranciának. A szerzett  hisztaminintolerancia lehet átmeneti és ebből adódóan visszafordítható, ha a kiváltó ok megszűnik. Vannak hisztamint nagy mennyiségben tartozó élelmiszerek, illetve hisztamint felszabadítóak is.  A hisztamint tartalmazó élelmiszerek 0-tól 3-mas számmal vannak jelölve, a diétában főképp a nullás élelmiszerek fogyaszthatók.  Ilyenek például a brokkoli, cékla, cukkini, saláták, uborka, karfiol, sütőtök, burgonya, rizs, gluténmentes gabonák, őszibarack, alma.  Nagyjából a többi zöldség és gyümölcs, glutén, tejtermékek jó része nem fogyasztható, illetve ami vegánként nagy problémát okozott, hogy a fehérjében gazdag hüvelyesek, olajos magvak fogyasztását teljes mértékben mellőzni kellett. Van pár fogyasztható tejtermék, én azonban nem szerettem volna ezeket enni. Így barnarizs fehérjeport és kendermag fehérjeport fogyasztottam, ill fogyasztok most is. Növényi tejek közül csak a kókusztejet és rizstejet bírtam inni.  Azonban kb 4 hónap szigorú diétatartás mellett is maradtak tüneteim,  így elkezdtem megfigyelni, a tünetek mely ételekhez köthető. Például élesztő fogyasztást követően szédültem,  ha glutén tartalmút ettem, azt követően fájt a fejem.  Ekkor kerestem fel a posztcovid gasztroenterológiai ambulanciát.  Ott, ahogy az előző bejegyzésben is írtam, újabb vizsgálatokat javasoltak. A hasnyálmirigy, máj, epe értékeknél volt probléma. Érdekes módon allergiavizsgálaton pl.nem mutatott ki tejtermékre (tejfehérjére, tejcukorra sem allergiát) semmit sem a teszt, azonban, miután megittam az oldatot, szinte egész nap ment a hasam. Ezért saját szakállra úgy döntöttem, nem hagyom annyiban, és nemcsak ételallergiát nézetek, hanem      ételintoleranciát is.  Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?  Az  ételintolerancia a szervezet abnormális reakciója bizonyos ételekre, melynek hátterében többféle mechanizmus állhat.  Az ételintolerancia népbetegség, minden harmadik embert érint, gyermekeknél még gyakoribb. Sokszor mégsem jut eszünkbe, hogy tüneteink mögött ételérzékenység állhat.   Az allergiával ellentétben az intolerancia tünetei az étel elfogyasztása után nem azonnal jelentkeznek, hanem hosszabb idő alatt alakulnak ki. Ezért laboratóriumi diagnosztika nélkül szinte lehetetlen meghatározni a pontos kiváltó okot. Ételintolerancia esetén a táplálékot lebontó enzimek mennyisége csökkent, vagy teljesen hiányoznak. Ez az oka annak, hogy az elfogyasztott tápanyagokat a szervezet nem képes megemészteni. Az étkezés után több órával, bizonyos esetekben azonban napokkal később jelentkeznek a tünetek. A háttérben álló bélműködési problémákhoz a nem megfelelő emésztés, a bélfal áteresztőképességének fokozódása okozhatja.   Hosszas keresés után a Foodtest 200+ (www.foodtest.hu) nevezetű vizsgálatra esett a választásom.   Ez a jelenleg elérhető legkorszerűbb ételintolerancia vizsgálat: né hány csepp vérmintából több, mint 220 féle élelmiszer fehérje ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutatja ki. Fehérjechip alapú laboratóriumi vizsgálat, mely számszerű értékekkel mutatja, mely ételekre milyen mértékben vagyunk érzékenyek.   A következő bejegyzésben leirom a céggel (foodtest.hu) kapcsolatos tapasztalataimat, hogy az intolerancia beazonosításán kívül miben segítettek még, mikre vagyok érzékeny és milyen diétát tartok. 

Tavasz, március az ájurvéda szemszögéből - tisztulás, megújulás

2021. március 14. Élj harmóniában 

Tavasz, március  az ájurvéda szemszögéből - tisztulás, megújulásTavasszal elkezd emelkedni a hőmérséklet, egyre több lesz a napsütéses órák száma. Ilyenkor ez a hő elkezdni az átalakulást a temrészetben, eljön a kapha jellemzőkkel bíró időszak. A kapha időszaka február közepétől kb. májusig tart. Ezen időszakban a legtöbb a nedvesség, pára, csapadék.  Megnő a talajvíz - a talaj kidobja magából a felesleget, a tél során felgyült hólevet, esőt - párás, ködös lesz az időjárás is.  Ahogy az állatok is levedlik a  téli bundát, a szervezetedben is változások jönnek létre. A tél során elfogyasztott nehéz, zsíros ételektől felgyült salakanyagoktól szabadulni próbál a tested és a megolvadt "zsír" folyadékok, nyálkák formájában távozik a testből. Nem véletlenül küzdenek ilyenkor sokan megfázással, influenzával, allergiával,  mindenféle nedves, nyálkás betegségekkel. Sokan tapasztalhatják azt is, hogy akár megszűnik kicsit az étvágyuk. A felesleges víz megtámadja a tüdőt és légúti betegségeket, tüdőgyulaldást hozhat létre. A kapha növekedése a szervezetedben a nyálkák felhalmozódását ése dugulásokat, elakadásokat, továbbá ödémákat, duzzanatokat is okozhat. A kapha a testben nehézségérzetet, fáradtságot, fásultságot hoz létre.  A salakanyagok a véráramba kerülve plusz terhelést okozhatnak a keringésben, így sokan  mellkasi szorító érzést is tapasztalhatnak.A bőr ilyenkor lehet hűvös, nyirkos. Akiknek túl sok a kapha a testében tapasztalhatnak akár a garaton, torok hátsó részében lecsöpögő váladékot is. A fejben lévő sok váladék okozhat nyomást a hallójáratban vagy akár szédülést a fejben. ha a kapha felgyűlik a gyomorban nehéz emésztést, hányingert hizhat létre. A salakanyagok megterhelik a májat is, így érdemes a máj és epe tisztulását is megtámogatni - keserű és savanyú fűszerek, ételek ideálisak.Érzelmi szinten ennek a vizességnek a hatására márciusban előfordulhat bánat, búskomorság, siránkozás, szomorúság. Ilyenkor tud eluralkodni valakin leginkább a tunyaság, lustaság. A tavasz ideális arra, hogy megtámogasd a szervezeted tisztulási folyamatait. Nem véletlenül ilyenkor vannak a böjtök is.  Ez az évszak a legideálisabb a fogyáshoz is. Mit tudsz tenni?** Kelj korábban, ahogy a nap is korábban kel.**Amikor csak teheted menj ki  a napsütésre, hogy a tested, akárcsak az állatvilágban a nap segítségével új energiákkal teljen fel.** Mozogj sokat - sétálj, kirándulj, jógázz, hogy a salakanyagokat mobilizálni tudd.** Kerüld el az alkoholt, kávét és lehetőleg a dohányzást is.**Ne aludj és ne pihenj le  napközben, főleg ne étkezés után, mert ezek mind növelik a nyálkát a testedben.** Végezz légzőgyakorlatokat, segítenek tisztítani a fejet és a tüdőt. ** Feküdj le 22:00 előtt, ezzel nagyon tudod támogatni a szervezeted éjszakai méregtelenítését. ** Időzítsd megfelelően az étkezéseket!  - reggeli 7 -8 között, ebéd 11:30-13:00 között, vacsora 17:00-18:00 között** Este 7 után már ne egyél!** Jó ha tavasszal egy könnyű étrenddel segíted a szervezetednek a megtisztulást.  Ha vannak kapha tüneteid kerüld a  hűtő és nyálkásító és a nehezen emészthető élelmiszereket. Ilyenek a  tejtermékek, édességek, zsíros ételek, húsos ételek, lédús édes gyümölcsök (pl. narancs, mandarin, mango, barack) , gyümölcslevek, lédús zöldségféléket (pl. uborka,  cukkini), zsíros magok (pl.dió, mandula) .Sokan kérdezik a jóga elvonulásokon, miért nem főzünk ezt vagy azt adott jógatáborban. Azért , mert az ájurvéda alapján állítjuk össze a menüket és minden elvonulásnál figyelembe vesszük az évszaki sajátosságokat.  :)  Mit érdemes fogyaszatni tavasszal?Zöldségek Részesítsd előnyben  keserű szárazabb minőségű zöldségeket, ilyenkor a vízhatjtók is kifejezetten jótékonyak. pl. zeller, cikória, firss saláták, káposzta, leveles kel, brokkoli, karfiol, retek, cékla, kelkáposzta, mangold, endívia, rukkola, spenót, kelbimbó, articsókaGyümölcsök Citrom, grapefruit, gránátalmaFűszerek Elsődlegesen a melegítő, keserű és csípő fűszerek ideálisak - jók a szárító, méregtelenítő, emésztést serkentő és  vízhajtó gyógynövények.  Kurkuma, gyömbér, fekete bors, petrezselyem, tárkony, édeskömény, koriander, görögszéna, fahéj. A csípő fűszerek kiszárítják a nyálkát. Gabonák és fehérjék quinoa, hajdina, árpa, kukorica kevés baszmati rizs, tökmag, mungo bab, zöld bab, csicseriborsóOlajok, zsírok kevés ghee és olívaolajMindig vedd figyelembe egyéni alkatodat is. Ha pl. vata vagy pitta alkat vagy és egyáltalán nincsenek kapha problémáid, akkor ne a fenti étrend szerint táplálkozz. Ne egyél sok csípőset.További méregtelenítéssel kapcsolatos részletek az alábbi linket itt.Az egyik legjobb tavaszi tisztító étel a kitchari, egy vagy több napos kúrát is elvégezhetsz vele. Receptet itt találsz. Jó egészséget kívánok:) szeretettel: Kati

Zöldborsó angolosan

2020. július 10. VegaLife 

Zöldborsó angolosanMíg angol iskolákban dolgoztam, gyakran láttam, hogy az önkormányzat által juttatott napi zöldség vagy gyümölcs adagban nem csak banán, mandarin, alma, répa, paradicsom jár az alsós gyerekeknek, hanem zöldborsó héjában. Zsengén vagy akár jól éretten adták a gyerekeknek (mosatlanul), ahogy érkezett, zacskókban. Kevés gyerek ette, ami érthető, hiszen elmarad az íze a banánétól. Küllemre sem volt mindig vonzó. Amikor a borsóhüvelyekben szépen kifejlett borsószemek voltak, megmutattam néhány gyereknek, hogy Magyarországon gyerekkoromban a kertben hogyan nyitottam ki és ettem meg belőle a borsószemeket. Nevettek rajta. :) Tiszta újdonság volt számukra. A különböző élelmiszer üzletekben is árulnak itt Angliában hüvelyes zöldborsót, kisebb csomagokban. Eleinte erre igen csak rácsodálkoztam, mígnem végre láttam valahol, hogy igen, az angolok a zsenge zöldborsót hüvelyesen eszik. Amikor a szemek még alig láthatóak benne, akkor akár nyersen, akár ételekbe főzve használják fel. Én is így tettem. Férjem vett kb. fél kilóval a helyi "piac"-on. Az egyik belvárosi téren heti háromszor árulnak zöldséget gyümölcsöt, ha sikerül eljutnunk, akkor ott szerezzük be a zöldség gyümölcs nagyobb részét. Egész jó dolgokat ki lehet fogni. Például bió sárgabarackot - amit az előző recepthez is használtam - 5 fontért adott kb. 4,5 kilót egy rekeszben. Cseresznyét is itt szerezzük be, télen pedig a narancsot, mandarint, almát, körtét. Gyakran van angol áruja, emellett spanyol, francia, néha dél-afrikai. Számunkra a spanyol gyümölcs nem olyan mint amikor magyaroknál vettük volna, hiszen úgymond Spanyoloszág a "szomszédban" van. Mindenesetre többnyire jó minőségű gyümölcsöket árul Sharon - ez a neve a vállalkozónak. Rekeszben, nagyobb tételben olcsóbb, aminek mi kiváltképpen örülünk. Így jutott férjem is olcsóbban a zsenge zöldborsóhoz, amit ehhez az ételhez használtam fel. A recept Hozzávalók: 1 fej hagyma 3-4 szál sárgarépa 1-2 szál fehér répa 2 maroknyi zsenge zöldborsó héjában 3-4 gerezd fokhagyma só vagy ételízesítő rizs vagy tészta köretnek   Elkészítés: A hagymát miután megpucoltuk, megmostuk és felaprítottuk, egy kevés vizen üvegesre pároljuk. Hozzáaadjuk a megmosott, karikákra vágott répákat, az aljára teszünk egy kevés vizet, hogy ne égjen oda, adunk hozzá egy kevés ételízesítőt és tovább pároljuk. Amikor már nem túl kemény, hozzáadjuk a megmosott zöldborsót, rászorjuk a felaprított fokhagymát és fedő alatt megpároljuk. A legvégén adhatunk hozzá petrezselymet vagy akár pörköltösen (paprikát szórva a főzés közben a zöldségre) is elkészíthetjük. Fogyaszthatjuk tésztához vagy rizshez is. Mi az utóbbit választottuk. Könnyű kis étel a gyomornak is és gyorsan el lehet készíteni.  

Indiai tápióka puding

2020. június 9. Kertkonyha 

Különleges desszert egyszerű hozzávalókból Kedves ajándékot kaptam nemrégiben Hémangi Dévi Dászitól: legújabb könyvét, aminek címe: Indiai vegán konyha . Ez a szakácskönyv tele van nagyon izgalmas receptekkel, közülük én most egy tápióka pudingot választottam. Egyszerű az elkészítése, titka a bámulatosan illatos hozzávalókban rejlik. Az eredeti verzió mangópürét kívánt, de ezt az adott helyzetben én nem tudtam beszerezni sajnos. Így aztán valamiféle dublőr után kellett néznem, és találtam is! Vajon mi az, ami nagyon hasonló nemcsak színre de hasonlóan illatos is lesz tőle a végeredmény? :) Hát, persze, hogy az őszibarack befőtt! Hurrá, indul a pudingfőzés! Hozzávalók 5 adaghoz - 120 g tápiókagyöngy - 800 ml növényi tej (én szójatejet használtam) - 75 g nádcukor - 5 ek kókuszreszelék - őszibarackbefőtt, 4 db felezett őszibarack - 1/­­4 kk őrölt kardamom - csipet só - Fél órára a tápiókát áztasd be bőséges hideg vízbe. - Ezalatt kicsit megszívja magát, de a felesleget mindenképp öntsd le róla. A főzéshez már szójatejet forralj, ebbe kanalazd a tápiókát. - Ne felejtsd el csipet sóval ízesíteni (tudod, szinte minden édességbe kell!), majd 10 percig főzd takarékon. - Ezután keverd el benne a cukrot és a kókuszreszeléket, így főzd további 3-4 percet. - Közben turmixold össze az őszit a kardamommal, és ezt is keverd hozzá, hagy’ rottyanjon egyet. Készen is vagy! Kanalazd poharakba és hűtsd be mindenképpen. Persze, ha meg tudod várni… Jó étvágyat! Elkészítési idő: 20 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II

Szeder turmix (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2020. február 20. Zizi kalandjai 

Február környékén nagyon elkezdem kívánni a tavaszi zöldeket: medvehagymát, friss zöldfűszereket, salátákat, és a nyári gyümölcsöket: az epret, a málnát, a szedret, a ribizlit, majd jöhetnek a barackok és a dinnyék. Ilyenkor elkezdek egy kicsit nem szezonálisan enni, veszek egy cserepes bazsalikomot, amiből csinálok pestot, vagy veszek többféle fagyasztott bogyós gyümölcsöt és csinálok belőlük... Source

Cukormentes, vegán, almás süti

2019. október 26. VegaNinja 

Nagyon finom süti, és a recept elég megengedő, szóval igazi sikerélmény lehet a vegán sütés-főzésben kezdők számára is. Az alma egész évben elérhető, így nem annyira idénysütemény. A tésztához: fél kiló alma 1/­­8 bögre teljes kiőrlésű rozsliszt 1/­­8 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt 1/­­8 bögre zabpehely 1 ek mák, elhagyható 1 ek. kókuszzsír 1 kávéskanál szódabikarbóna mazsola (elhagyható) fahéj A krémhez: 10 dkg mandula 30 dkg török mogyoró 2 körte 1 őszibarack mazsola más aszalt gyümölcsök 2 ek. kókuszzsír Lereszelem az almát, összekeverem a többi összetevővel, szeletelek rá körtét vagy almát, bedobom a sütőbe, és közepes lángon pirosra sütöm. A krémhez pedig botmixerrel pépesítem a hozzávalókat, és a kész krémet a tortaalappal tálalom. Én krémnyomóval rózsákat nyomtam rá, de állaga megengedi, hogy az alapra kenje az ember egy tortaforma segítségével, lehet kísérletezni. :) Tedd a kedveceim közé 0 The post Cukormentes, vegán, almás süti appeared first on VegaNinja.

Sárgabarackos mazsolás csatni (chutney)

2019. július 28. Élj harmóniában 

Sárgabarackos mazsolás csatni  (chutney)A csatni  (chuetney), ami feldobja az ételed, segíti az emésztést:) Édes, sós, csípős, savanyú mindez egyben:) Kiváló étvágycsináló, emésztést segítő és segít kiemelni az ételek ízét. Minden ételt élvezetesebbé tesz. Az ájurvéda és az indiai konyha szinte minden étkezéshez készít valamilyen csatnit. A csatnikat fogyaszthatod melegen vagy hidegen is. Sárgabarackos mazsolás csatni  (chuetney) Már néhány chuetneyi receptet közzé tettem a blogon - Szilva csatni itt olvasható  az Alma csatnit pedig itt találod  , ez pedig egy finom paradicsom csatni. és egy nyári hűsítő friss kókuszos koriander csatni recetet is találsz a blogon Az idei Nyári Jóga Elvonuláson sárgabarackos csatnit készítettünk a paprika és cukkini pakorákhoz:) Minden jógatáborban a pakora a legnagyobb siker, ez idén sem volt máshogyan:)  Pakora receptéjét itt találod. A sárgabarackos-mazsolás  csatni  hozzávalói 1 kg sárgabarack 2 ek. ghí (vegán változatban kókuszzsír) 3 ek. citromlé 1 dl víz 1 kis fahájrúd 1/­­2 tk. kalinji (fekete hagymamag) 1/­­2 ek finomra reszelt gyömbér 85 g mazsola 1/­­4 tk. só 1/­­8 tk. szárított, tört chili ha édesszájú vagy akkor 75 g teljes értékű barna nádcukor Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A barackot alaposan mosd meg, magozd ki és vágd vékony szeletekre.  A ghít vagy olajat közepes lángon hevítsd fel. A forró zsiradékban tedd bele a fahéjrudat, kalinjit, gyömbért és a chilit. Picit pirítsd meg ( fél perc kb) add hozzá a többi alapanyagot és forrald fel. Majd mérsékelt lángon, folyamatosan kevergetve addig főzd, míg sűrű, fényes, mázas nem lesz. kb 30 perc Fogyaszthatod pakorával vagy bármilyen étel mellé.  Melegen vagy hidegen tálalhatod, hűben tárolható néhány napig. Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

Mákos zserbó szilvalekvárral

2019. április 19. VegaLife 

Mákos zserbó szilvalekvárralA legtöbb ember gondolatvilágában a zserbó egyet jelen a dióval és a baracklekvárral töltött finom, csokis tetejű süteménnyel. Már régóta érett bennem a gondolat, hogy mákkal és szilvalekvárral is elkészítve is biztos nagyon finom. Nem tévedtem. Ha valami különlegeset, de mégis megszokottat szeretnél az ünnepi asztalra tenni, kipróbálhatod a mákos zserbót. A baracklekvárt pedig szilvalekvárra cserélve.   A recept Hozzávalók a tésztához: - 10 dkg teljes kiőrlésű liszt - 25 dkg fehér liszt - fél csomag porélesztő vagy 1 tk instant élesztő - csipetnyi só - 1 dl víz - 1 tk szódabikarbóna - 20 dkg margarin (vegán) Hozzávalók a töltelékhez: - 40 dkg mák megdarálva - 25 dkg xylit/­­gyümölcscukor/­­erithritol (ki milyen édesítést használ cukor helyett) - 70 dkg szilvalekvár (egy nagyobb vagy 1,5 kisebb üveg lekvár) Csokibevonó: 1. verzió: - 20 dkg tortabevonó (vegán)  - 1-2 ek. olaj 2. verzió: - 10 dkg kókuszzsír - 2 ek kakaópor/­­karobpor - 1 ek xylit/­­gyümölcscukor/­­erithritol (ki milyen édesítést használ cukor helyett)   Elkészítés: A margarint vegyük ki a hűtőből és tegyük olyan helyre egy tálkába, ahol megpuhul. A kétfajta lisztet összekeverjük egy tálban, majd hozzákeverjük a csipetnyi sót, a porélesztőt és a szódabikarbónát. A puha margarint beleszeleteljük a lisztbe, majd a kezünkkel összedolgozzuk és adunk hozzá 1 dl vizet, hogy az egész egy gombóccá összeálljon. Ha ragacsos  tészta, gyúrás közben még szórhatunk hozzá kevés lisztet. Ha nem akar összeállni egy egésszé, akkor pedig vizet csepegetetünk hozzá. Liszttel megszórt gyúródeszkán vagy munkalapon átdolgozzuk, átgyúrjuk a két kezünkkel. Egy henger alakú formát sodrunk a tésztából, majd három egyenlő részre vágjuk. Először az egyik részt sodrófával téglalap alakúra formáljuk. Közel akkorára, mint a tepsi, amibe helyezni fogjuk. A tepsibe sütőpapírt teszünk. A kinyújtott tésztát úgy a legkönnyebb a tepsibe tenni, ha feltekerjük a sodrófára és a sodrófáról letekerve helyezzük bele a tepsibe. A tésztát eligazítjuk, a tepsi oldalára jutó részt levágjuk, majd alaposan megkenjük szilvalekvárral.  A porhanyósra darált mákot összekeverjük az édesítővel, majd a mák felével megszórjuk a lekvár tetejét. Jöhet rá a következő tésztalap. Téglalap alakúra nyújtva, a sodrófa segítségével a lekváros mákos réteg tetejére tesszük, eligazítjuk, ha a tepsi oldalára jutna tészta, levágjuk. Ezt a maradék tésztát hozzágyúrjuk a következő, egyben utolsó tésztához és hasonlóan a szilvalekvárra mákot szórunk, majd befedjük a tésztával.  A tésztát szépen eligazítjuk, a szélét az ujjaninkkal benyomkodjuk. Az utolsó szint a tészta kell, hogy legyen, amit megszurkálunk villával, majd egy órát hűvős helyen pihentetjük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35 perc alatt készre sütjük. Amig sül, elkészítjük a csokimázat.  1. verzió: Vizgőz felett felolvasztjuk a csokit és hozzákeverünk 1-2 ek. olajat. Addig kevergetjük, míg teljesen elegyedik. 2. verzió: Vizgőz felett felolvasztjuk a kókuszzsírt és hozzákeverjük a karob vagy kakaóport és az édesítőszert. (Akár Agavé szirupot is használhatunk). Ez követően a megsült, lehűlt sütemény tetejére öntjük a csokiszószt és egyenletesen elkenjük. Érdemes a csoki megdermedése előtt felvágni, de nem kiszeletelni. Ezt követően hűtőbe tesszük és amikor a csoki megdermedt teljesen a tetején, könnyebb lesz a szeleteket a tepsiből kiemelni. Tehát a tepsibe helyezés lépései: tészta, lekvár, mák, tészta, lekvár, mák, tészta, tűvel szurkálni, pihentetni, sütni, kihülés után csokimáz/­­karobmáz.    

Gyümölcsös lepény

2019. április 5. Éltető ételek 

Gyümölcsös lepényAmikor a gyerekek hazajönnek az iskolából, az edzésről, mindig éhesek. Ezért az ebéd készítésekor már előre megtervezem, hogy mit fognak a gyerekek uzsonnázni. Legyen tápláló, egészséges, és a gyerekek is megegyék. :) Szóval így esett ma a választásom erre a csupa gyümölcsös lepényre. Ahhoz, hogy a tészta ne legyen száraz, tettem bele túrót (legközelebb ricottával készítem, mert annak jobb az emészthetősége). Jól megborítottam a tetejét fagyasztott vegyes, bogyós gyümölcsökkel, de szezonálisan kerülhet rá lédús barack, szilva vagy akár cseresznye is. Hozzávalók: - 35 dkg teljes kiőrlésű liszt (én alakort használtam) - 15 dkg fehér tönkölyliszt - 25 dkg túró - 1 tk. só - 1 ek. méz - 2 ek. olívaolaj vagy olvasztott kókuszolaj - kb. 2,5 dl langyos víz - 2 dkg élesztő - gyümölcsök - 1-2 evőkanál kókuszcukor - lekvár (én áfonyalekvárt használtam) - fahéj - vaníliapor - mandula Elkészítése: - A lisztet öntsd bele egy tálba, majd a közepébe morzsold bele az élesztőt. Szórj rá egy pici cukrot, és önts rá kevéske meleg vizet. Hagyd pár percig az élesztőt felfutni. - Ezután keverd hozzá az összes hozzávalót. A vizet fokozatosan adagold hozzá, egy kalács állagú tésztát dagassz belőle. - Takard le, hagyd pihenni kb. 1 órát. - Közben a gyümölcsöket készítsd elő, ha szükséges, vágd cikkekre. Keverd hozzá a cukrot és a fűszereket. - A megkelt tésztát felezd meg (két adag készül belőle). Lisztezett zsírpapíron nyújtsd ki kb. ujjnyi vastagra. Tedd tepsibe (én a tepsi aljára szoktam ráhúzni). Kb. 2-3 evőkanálnyi lekvárt csepegtess rá, kicsit kanállal kend szét, majd jó sűrűn szórd rá a cukros gyümölcsöt. A tetejét szórd meg durvára tört mandulával. Sütés előtt kb. 15 percig hagyd pihenni. - Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. - Kb. fél óra alatt süsd aranyszínűre.

Szilvakrémes sütemény (nyers, vegán)

2018. szeptember 12. VegaLife 

Szilvakrémes sütemény (nyers, vegán) A nyarat a dinnye miatt szeretem, a nyár végét a nagy barackok miatt, az őszt pedig a szilva miatt. Emlékszem, Magyarországon is még karácsony előtt néhány héttel is találtam magyar szilvát piacon akkor, amikor enyhe volt a tél kezdet. Őrizgettem a balkonon, letakarva karácsonyig, hogy aztán jó kis szilvakrémlevest készítsek gesztenyehabbal. Ehhez a sütihez is piacon szereztem a szilvát, igaz, egészen más tipusú piacon. Itt úgy hívják, hogy carboot-sale. Az emberek az autójuk csomagtartójából árulnak mindenféle dolgot, ami már nem kell az otthonukban. Ezeken az alkalmakon van egyetlen egy zöldség-gyümölcs árus. Nos, tőle veszem a gyümölcsöt április végétől október végéig. Mivel ezek a carboot sale alkalmak kültéri helyszínen vannak (legalább is, a mi városunkban), ezért sajnos télen nem tudok tőlük vásárolni. Szeretem a mienket, mert nagyobb tételben is tudok venni gyümölcsöt, zöldséget, úgy pedig olcsóbb. Ehhez a szilvához is úgy jutottam, hogy egy ládával vettünk. Általában spanyolból érkezik az árú, legalább is a dobozokon általában rajta van a származás. Az eper és alma jön leginkább brit földről. Ugyanakkor egyfajta lutri, hogy épp milyen portékájuk van. No, minden esetre most nem főztem a szilvából levest, meghagytam nyers süteménynek. Két alkalomból is. Egyik este néhány barátunk jött hozzánk, rá 1-2 napra pedig egy gluténmentesen étkező barátnőmnek adtam minitortát szülinapjára. Mindkét alkalommal jól bevált volt. Tehát tortát, süteményt is lehet belőle készíteni, attól függően, milyen alakba tesszük a sütemény alapját és rá a krémeket. Miért együnk /­­ készítsünk nyers süteményt? Sok rost tartalma és a benne lévő természetes cukortartalma miatt egészségesebb édesség források. Mazsolának/­­datolyának köszönhetően édes finomság, cukor hozzáadása nélkül. Mivel nem kerül sor hevítésre, vitaminokban, ásványi anyagokban és enzimekben gazdag édességről van szó.  Azért fontosak az enzimeket a nyers ételek által a szervezetbe juttatni, mert  jó emésztést és anyagcserét biztosítanak. Lehetővé teszik a tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok és olajok) szervezetbe kapcsolását. Hőkezelés hatására azonban (kb. 55°C fok felett) lebomlanak, és ezek hiányában a különböző tápanyagok vagy nem is hasznosulnak, vagy a szervezet saját tartalékaiból kell a szükséges enzimeket előállítania (ami például a hasnyálmirigy természetellenes túlterheléséhez vezet). A recept A desszert alapja Hozzávalók: -  kb. 2-3 nagyobb bögre olajos magvak, mogyorófélék (pl.dió, lenmag, mogyoró) -  datolya és/­­vagy mazsola -  víz   Elkészítés: Az olajos magvakat és mogyoróféléket külön külön jó alaposan megdaráljuk pl. kávédarálóval. A datolyát felaprítjuk, meleg vízbe beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. Ha csak mazsolával dolgozunk, azt is beáztatjuk, hogy felpuhuljon, majd a vizet leszűrjük róla és hozzákeverjük a mag őrleményhez. Egy kevés vizet adunk még hozzá, ha szükséges ahhoz, hogy egy nagy gombócot tudjunk formálni ebből a masszából. Ha csak egy fajta mogyoró/­­diófélével dolgozunk, akkor úgy is elkészíthetjük, hogy először nagyjából összeaprítjuk a géppel a mogyoró/­­diófélét, majd hozzáadjuk a megáztatott datolyát/­­mazsolát és tovább őröljük az aprító géppel addig, míg eggyé tapad össze. Egy tortaformát vagy egy tepsit és folpackkal kibélelelünk és az aljába nyomkodjuk a nyers tésztát. Hűtőbe tesszük, míg a másik két krém elkészül. A  szilvás krém receptje Hozzávalók: - 2-3 bögrényi nagyon érett szilva (fagyasztott is lehet)           (Bármelyik fajta barack jó: besztercei, ringló, president, stanley stb.) - meleg vízben áztatott datolya (kb 1/­­2  bögrényi) - max. 1 dl víz - 4-5 ek útifűmaghéj   Elkészítés: Vegyük elő a turmixgépet (vagy egy erős aprítógépet) és a fentieket az útifűmaghéj kivételével tegyük bele. Indítsuk el, és ha a szilvából szilvaszósz lett, akkor kb 4-5 evőkanálnyi útifűmaghéjjal is turmixoljuk össze. Hagyjuk állni. Nagyjából negyed óra múlva kenhető állagú  krém lesz belőle. Ha nem elég szilárd ahhoz, hogy kenni tudjuk, még némi útifűmaghéjat keverjünk hozzá (fakanállal is átkeverhető). A kész krémet egyszerűen elkenjük az őrölt magokból készült tésztán. Hűtőben tároljuk további munkálatokig.   A világosabb hab receptje Hozzávalók: - 1/­­2 bögrényi dióféle  vagy mogyoróféle - 1/­­2 bögrényi meleg víz - 1-2 ek áztatott mazsola vagy datolya - 1 ek útifűmaghéj - 1/­­2-1 bögre magozott szilva   Elkészítés: A diófélét és a mazsolát beleszórjuk a turmix gépbe  (ha van lehetőségünk a diófélét előáztatni, még jobb), meleg vizet öntünk rá és összeturmixoljuk. Hamar egy tejföl-szerű állagot kell kapjunk. Ehhez turmixoljuk a szilvát. Végül hozzáadunk kb. 1 ek útifűmaghéjt, átkeverjük, majd a sütemény tetejére simítjuk.  Végső műveletként szilvakarikákkal vagy fél szilvaszeletekkel diszítjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.    

Léböjt táborban jártam...

2018. augusztus 8. VegaLife 

Léböjt táborban jártam...Egy hely, ahol különböző levek ivása mellett nem viszel be szilárd táplálékot, még gyümölcsöt és zöldséget sem eszel, nem rágsz semmit, és még sem vagy igazán éhes. Ez a hely az a léböjt tábor, amely a szerbiai Fekete-tó (Crna Bara) nevü településen került megrendezésre immáron sokadik alkalommal, nekem és férjemnek azonban életünk első léböjt tábora volt. Crna Bara a falucska és a tábor, a szegénységhez közel, mégis gyümölcsözönben és emberi szeretetben bővölködő. Itt végre a civilizáció és annak ártalmai kevésbé vannak jelen, nem mérgezik a mindennapi életet. Egy hely, ahol az emberek egyszerűbben élnek, ruházkodnak, beszélnek, gondolkodnak és van értéke a kétkezi munkának, ahol a konyhakert adja az évi élelem egy nagyobb részét. Ez az a hely, ahol az ember csendben visszavonulhat, megpihenhet, feltöltődhet és új embereket ismerhet meg, gazdagodhat mások élettörténetei, tapasztalatai által.  A jelenlévő 20-25 táborozóból csak négyen voltunk, akik először jártunk itt, mert ide az emberek visszajárnak Magyarországról, Németországból, Horvátországból. Felújított, régi vályogházakban egyszerű körülmények között szállásolnak el bennünket. A lé-kínálat gazdag (korlátlan) és sokfajta, köszönhetően a környékbeli gyümölcsfáknak, kerteknek és dinnyeföldeknek. Bátran állítom, a tábor felülmúlta várakozásainkat annak ellenére, hogy még sok fejlesztendő területe van. Szívesen visszamennénk. Csendben belopta magát a szívünkbe. Vese-, máj- és béltisztítással egybekötött léböjt tábor volt ez, ahol a béltisztítás két illetve három különböző formulával történt. Az egyik, amit napjában többször ittunk, az általunk "fekete-leves"-nek hívott aktív szén alapú por vízzel hígított itala. Ez nem csupán aktív szenet tartalmazott, hanem más egyéb dolgokat is. 1 kiskanálnyi port kb. 1.5 dl vízzel összeráztunk kis befőttes üvegben, majd mielőbb megittuk. Akik erre még ittak vizet, helyesen tették. Ez a fekete-leves a gyomorban besűrűsödött. A béltszitításhoz ezen kívül még 2 különböző kapszulát is szedtünk. Várakozással telve mentünk el ebbe a kis falucskába, nem tudva pontosan, milyen lesz a böjt, nehéz, vagy könnyű, de Eleken való évekkel ezelőtti részvételünk miatt is vágytunk arra, hogy megerősítsük immunrendszerünket, feltöltsük szervezetünket sok-sok enzimmel és az angliai életből fakadó rossz szokásoktól valamelyest könnyebb legyen megszabadulni, egy új kezdethez alapot kapni. Szervezők ajánlották, hogy az érkezés előtti napokban 80%-ban igyekezzünk nyers ételeket fogyasztani. Igyekeztünk, készítettem is nyers kenyeret és egyéb nyers ételeket, de nem kizárólagosan fogyasztottunk nyerset ekkor. A vesetisztítás a 2-6. napban reggeli és esti teával valamint csilis-citromos limonádéval történt. Egy aprónyi mellékhatásaként a veséim tisztulásának következtében az arcbőröm reggel-este zsírosabb volt a szokásosnál (inkább száraz vagy normál az arcbőröm). Kisebb pattanások jöttek ki a hajamhoz közel körben a homlokomnál és a halántékomon. Nem nagyon foglalkoztam vele, mivel nem volt erősen zavaró egyik sem és tudtam, ha a léböjtnek vége, ezek mind elmúlnak. Így is lett. Májtisztítás pedig a 7-11. napban történt májtisztító teával valamint grapefruit-os, fokhagymás, gyömbéres itallal. Az egyik kapszulát már nem kellett szedni. Mellékhatásként nem tudom, hogy a már 5 napja tartó böjt hatásaként vagy a májtisztítás miatt jelent-e meg, de a nyelvem már nagyon lepedékes lett. (Elvégre is a rágás hiányzott a napjainkból.) Fogkefe-fogkrém páros még gyakrabb használatával orvosoltam. A következőkben beszámolok arról, melyik napon mi történt és hogyan éltem meg a léböjtöt.   1. nap  Belgrádból érkeztünk a táborba, egy helyi ember jött értünk és hozott el minket, mivel távolsági közlekedés nem a legjobb az országban. Az út Belgrádból kevesebb, mint 3 óra volt, nem autópályán, így láthattuk az ország bizonyos tájait. Megérkezés után elfoglalhattuk szállásunkat, majd a regisztrációs lap  kitöltése után vérnyomás, vércukor és testtömeg mérés következett. Megérkezés napján mindenki dinnyét kapott vacsorára. Mondhatnám ALL YOU CAN EAT DINNYE (Amennyi csak beléd fér dinnye.) Meglehetősen kedvemre való volt, hiszen reggel már sikerült Belgrádban is felvágnom egy dinnyét és élvezettel fogyasztottam, mivel Angliában az édes, piros belsejű dinnye ritka. (Volt már idén részem édes dinnyében Angliában, de egy kezemmel meg tudom számolni, hányszor.) Dinnye után kb. 1-2 órával 2 különböző kapszula bevétele következett, amelyek a béltisztításért felelősek. A léböjt tábor nem lenne igazi, ha a testi bajok gyógyítása mellett a lelki egészségre ne figyelne. Lelki táplálékként előadás 10-15 percben, majd hamarosan takarodó, 9 órakkor. Korainak találják egyesek a takarodó idejét, de emlékeztetnek arra, hogy az éjfél előtti alvás duplán számít, többet ér, mint az éjfél utáni.  Nehezen alszom el.    2. nap Ébredés 5.30 körül, kissé nehezen kelek, de egész nap energiadús vagyok. A reggeli tisztálkodást vízivás és béltisztító formula (fekete leves) bevétele követi 6 órakor, majd fél 7-kor közös reggeli torna a füvön. Szép időre ébredtünk, jól esik a reggeli torna is. Tornát követően citromos csilis shake-t ittunk, majd lelki táplálék a reggeli gondolatokkal, amit a tea követett. Napközben pedig jött a dinnyelé, paradicsomlé, zöldséglé (ezen a napon céklalé), káliumleves és tea zárta a sort. Szuper, hogy nem volt korlátozva mennyit ihatsz. Dinnyeléből le is ment legalább 1 liter. A napi ivászatokat tornával, sétákkal, kirándulással, egészségügyi előadásokkal és rövid csendes pihenőkkel tettük változatossá. Zöldségléként a céklalé, ahogy arra számítottam, enyhe hányingert okozott. Ez tipikus, mivel volt már máskor is, amikor otthon próbáltam natúr cékla levet inni. Bár tettem bele pár csepp fokhagymalét, de nem segített. Maga a cékla leve marta a torkom, hiába ittam rá utána bőséggel vizet. Pár óra múlva jött a káliumleves (az egyetlen nem nyers alapú lé, mivel zöldségleves sómentesen, átszűrve a zöldségektől, csak maga a lé), ami a hányingeremet helyre tette valamelyest, ezért az esti tea után ismét ittam káliumlevest. Így teljesen normalizálódott a gyomrom, nem volt már estére hányingerem. A 9 órási takarodó sem okozott gondot.   3. nap Ismét kellő energiával ébredtem. Székletem is volt már kora reggel, ébredést követően, annak ellenére, hogy nem eszünk, csak iszunk. Jól esett a reggeli torna. Nem kivántam mást csak vizet inni, azért a reggeli csilis limonádéval megpróbálkoztam, kb. 3 dl tudtam meginni ezen a reggelen. Dél körül f utni mentem, mert hiányzott az aktivabb mozgás. Sajnos a nagy meleg miatt nem ment tovább csak kb. 15 percig. Így visszatértem, lezuhanyoztam, ami jól esett nagyon.  A reggeli 3 pohár szilva hajtó hatása miatt inkább nem mentem el kirándulni a csapattal óvatosságból, de nem volt végül semmi bajom a közel 1,3 liter szilvalétől. :)  Délután uborkából és paradicsom készült a lé, ami különben egész jól esett. Nem fűszereztem se petrezselyem, se fokhagyma, se csili lével. Lágy volt, mintha símogatna.    4. nap Enyhe izomláz éreztette magát a végtagjaimban a reggeli torna és a futás eredményeként. Ezen a napon masszázst kaptam, ami nagyon jól esett. Egyik néni 47%-os szívmüködéssel nehezen bírta a böjtöt, a gyomra miatt. Törődtünk vele, bátorítottuk. Gyömbéres levet kapott, ami a gyomrát segíti. Míg egy másik fiú (36) cukorfüggősége depresszióba csapott át, így megoldásként a konzultációt követően dinnyét evett. Ő különben Dél-Szerbiából biciklivel jött. Több száz kilométert tett meg kétkeréken. Beszél angolul, németül, szerbül és tanulgatott a táborban magyarul. Fogékony a nyelvekre. Mi angolul beszélgetünk vele. Sárga és görögdinnye lé aranyozta be a napunkat. Később pedig a cé kla almával már lágyabb és jobb, nem is okozott gyomorpanaszt mint a csak cékla a korábbiakban. Káliumleveshez délután tettem fokhagymás lét, petrezselymes lét és csiliből egy keveset, így kicsit átverem az agyam, mivel hiányzik a só íze a levesből.     5. nap Minden rendben volt a mai napon. Jókat beszélgettünk a táborzó emberekkel. Szilva-alma a délelőtti édes ital, majd cukkini-tök lé, azután pedig paradicsom hagymával lé. Mindegyik nagyon ízlik.  A néni feladta estefelé a böjtöt. Elgyengült teljesen. Azt gondolom az Ő korában (70+) és a szívének állapotában ez nagyszerű eredmény elsőre, különösen, hogy szívbetegeknek nem igazán ajánlják a léböjt tábort. Dinnyét kapott, mint az átállás 1. lépése. Egészségügyi előadás keretében a Hunzákról volt szó, amit igen érdeklődve hallgattam. Egy nép, akik sokáig élnek és nehéz megközelíteni őket a magas hegyormok miatt. Híresek a gyümölcsaszalásról is. Saját maguknak aszalják a hidegebb hónapokra a barackot és más gyümölcsöket is. Elalváskor nyugtáztam magamban, hogy a tábor felén túl vagyunk és semmi problémám. Se éhségérzetem, se erős hasmenésem. Minden normális.    6. nap Ma pihenő- és nyugalomnapra ébredtünk a táborba, így 1 órával később kelhettünk, nem 5.30-kor. A korábbi ébredést könnyen megszokta a szervezetem, így 6 előtt ébredtem, de pihengettem tovább. Nagyon paprikás citromlé fogadott reggel, mint az utolsó vesetisztító shake. Szerencsére röviddel ezután a d innyelé jó édes volt, le is csúszott 2.5 pohárral. :)  Cukkini sötétzöld színben igazán finom volt petrezselyemmel. Este a nyugalomnap zárás kicsit hosszabbra sikeredett, már nem bírtam végigülni, így korábban kijöttem és visszavonultam a szobánkba, ahol élveztem a csöndet és a nyugalmat. Olvasgattam egy könyvet is.     7. nap A nyugalomnap következtében sokkal pihentebb voltam, így az 5.30-kor esedékes ébresztő előtt már könnyedén felserkentem. Örültem, hogy végre fel tudok kelni az ébresztő előtt és futni menni. Nem vittem túlzásba, a  mobilom szerint 1.6 km sikeredett reggeli futasként. Jólesően leizzadtam tőle, így igazán remekül esett a zuhanyzás utána. Egész nap örömmel töltött el, hogy futással kezdtem reggel. Bárcsak a következő reggel is időben ébrednék és kelnék hozzá. A reggeli shake és a tea új volt ettől a naptól kezdve, mivel már májtisztítás vette kezdetét. A shake citromfélékből, gyömbérből és fokhagymából készült. Jobban izlik, mint a vese shake, de csak 1 pohárral merek inni belőle, mert elhangzott, hogy annyi teát kell inni majd, amennyit a shake-ből iszunk, hogy az epehólyag jól működjön. A tea ízére pedig hallottam pár keserűbb véleményt a visszatérő táborozók közül. Megittam a teából is a fél literemet később, de nem volt vészes íze. Oké, nem a legfinomabb gyógytea, de ennél rosszabb ízű teák is vannak. Sajnos 3 résztvevő csak 1 hétre tudott jönni, így tőlük a fincsi szilvalé után elbúcsúzunk. Sajnálom, hogy menniük kellett, mert jókat tudtunk beszélgetni mindegyikőjükkel, főleg, hogy a férfi egykor atomfizikus pályára készült, a férjem pedig fizikusnak egy időben, de végül mindketten az emberek "szolgálatában" kötöttek ki, így igazán sok közös témájuk volt. Délután kaptam egy jó, 50 perces masszázst, ami még jobban segíti a böjt általi anyagcserémet. Mint megtudtam, az egészségügyi előadó kedden reggel haza kell, hogy utazzon. (Ő amúgy sem csinálta a léböjtöt, mivel az utóbbi időben édesapját is gondozta, plusz egy nagy házat, kerttel rendbe kell tartania, talán ezen okokból is nagyon lesoványodva érkezett. Régebbről ismerem őt, hiszen az egyik munkahelyemen én lettem az utóda.) A szervezők megkértek (miután időközben kiderült, hogy én vagyok a Vegalife.blog.hu írója), hogy kedden tartsak "receptklub"-ot olyan nyers és turmix receptekből, amik ötletet és segítséget adnak a böjt utáni átállásra. Míg férjem és a többiek egy része elment úszni a közeli tóra, én megpróbáltam összeállítani a recepteket.  A délutáni káliumleves nagyon fini volt, nem tettem bele semmi plusz ízesítőt.  Az esti májtea jobban esett mint reggel.     8. nap Sikerült! Automatikusan felébredtem korábban, így 2.3 km reggeli futás össze is jött az ébredező falu utcáin. Napközben megtartottam az egészségügyi előadást a receptjeim és a hozzá tartozó hasznos tudnivalók kapcsán. Jól sikerült. Már egy ideje nem is figyeltem, de ma eszembe jutott, és meglepve tapasztaltam, hogy nem zsíros a bőröm. Vesetea alatt végig az volt. Köszönhető a béltisztító kapszuláknak és a fekete levesnek, minden nap simán van székletünk. Délután fél órában vacuum masszázst kaptam a combjaimra, elősegítve az ottani anyagcserét. Nagyon szuper volt!   9. nap Fel voltam villanyozva, mert ma végre nem lovaskocsi program és tóban úszás várt ránk, hanem termálfürdő!!!! :) (Angliában erre nincs lehetőségem, így külön öröm számomra.) Ugyanakkor valamiféle gyenge holtpontom ez a nap. Hiányzott az evés, ma először, mégha iható es sokszor finom leveket kapunk. Talán azért is, mert a termálfürdőben megcsapott a sült krumpli illata. A táborban nem volt nehéz elviselni a leves illatát, amikor főzték, de kikerülve a táborból, a megcsapott étel beindította a nyáltermelődésem annak ellenére, hogy a sült krumpli nem a kedvenc ételem egyátalán. Mindenesetre a termálfürdő úszómedencéjében sikerült 1.1 km-t úsznom, majd áztattam magam, beszélgettem a többiekkel. Persze mi másról, ha nem kajákról, csak hogy kínozzuk magunkat :) Férjemmel arról is beszéltünk, mikor fogunk legközelebb pizzát enni. (Ami nagy kedvence.) Este fél 8kor éreztem, hogy üres a gyomrom, igaz nem ittam fekete levest 2 óra után, csak zöldséglevest és kevés teát. A fekete leves pedig mindig segített eltelíteni. Nagyon kívántam a barack húsába harapást, a ropogós dinnye evését, de a böjt mellett kitartottam, mivel tudom, már alig van hátra valami a táborból és a léböjtből.   10. nap 4.45-kor ébredtem magamtól. Ma is tartottam egy másik előadást, amire szintén felkértek. A csendes reggelt arra használtam, hogy készültem rá, mivel az 7.30-kor kezdődött. Élveztem, hogy mások még szenderegnek, én már ébren vagyok és hallgatom a csendet. A tegnapi úszás nagyon jól esett, a mai napra a zentai piac meglátogatása volt a program. Mi is elmentünk. Ott aztán kívántam volna a sok fini gyümölcsöt és zöldséget, de nem szenvedtem tőle. Délután orvosi méreckedést követően pár kilóval kevesebb voltam, vérnyomásom picit alacsonyabb a kezdetinél. Kihagytam direkt a paradicsom levet. Már nem szerettem volna inni csak vizet. Mindössze fé l pohár káliumleves után várom az esti teát. Táborzárás délután, mivel újabb 4 embernek kellett hazamennie. Vacuum m asszázst kaptam este megint. Szuper jó volt!   11. nap A búcsú napja. Ma mindenki befejezte a tábort. Reggel fekete-leves, majd shake, tea. (Ez utóbbi kettőből most 1,5 pohárral ittam). A levek után 2 órával végre az jöhetett, amit annyira vártam: felvágtam egy dinnyét, szépen ropogott, reccsent, mintha csak arra várt volna, mikor vágjuk meg. Kánaááán! :) Mézédes dinnye! Mértékkel ettem belőle, de tudtam, mielőtt elhagyom a tábort, még egyszer fogok belőle enni. A dinnye után 2 óra múlva ittam egy kis alma-őszibarack gyümilevet, majd bő fél óra múlva nagyon édes szilvából ettem és indulás előtt 1 órával ismét dinnyével laktam jól. A repülőútra csomagoltam a szilvából és 4 szem barackot is.  Repülőre szállás előtt 2-2 szem barack a délelőtti gyümölcsözön után és ezzel be is fejeztük a napi evést. Szerencsés hazaérést követően éjfél után aludtunk el. Reggel 6 körül azonban mindketten automatikusan keltünk. (Szerbiában az 7 óra.)     Itthon A nyers étkezést folytatjuk gyümölcsökkel az átállás jegyében. Férjem már várta, hogy mikor ehet párolt zöldséget, de megvárta, míg az átállás programja ezt lehetővé tette. Igen, itthon, különösen Angliában a finom dinnye hiányában nehezebben megy az átállást tartani. De azért tesszük a tőlünk telhető legtöbbet és fokozatosan hozzuk vissza a zöldségféléket, magvakat. Gabonát még nem eszünk, de néhány napon belül az is bekövetkezik. Mindketten úgy gondoljuk, hogy amíg csak bírjuk, minél több nyers ételt fogyasztunk. A béltisztításnak, úgy mint máj- és vesetisztításnak is már vége, így most probiotikumot szedünk, hogy felépítsük vele a helyes bélműködést, ami a tisztítás követően nagyon szükséges. Prebiotikumokat pedig a zöldségek, gyümölcsök által sikerül. Igyekszem elhúzni az idejét annak, hogy bármi tésztát, vagy glutén tartalmú ételt magunkhoz vegyünk. Nem mintha bármelyikünk is gluténérzékeny lenne, hanem télen úgyis annyira jelen van a mindennapjainkban, hogy ez a léböjt egy új kezdetet kínált számunkra, amikor a lehető leghosszabb ideig igyekszünk pizzát, kenyeret, tésztát és társait nem enni. A táborra visszatérve, azt gondoltam, nehezebb lesz. Néhány táborozót kicsit meglepett, hogy nincs fejfájásunk, rosszul létünk, semmi nagyobb problémánk a böjtből fakadóan. Ami azért kevésbé lepett meg minket, hiszen tábortól függetlenül is igyekeztünk egészségesen étkezni, élni. Mi már régóta nem eszünk húst, míg jó néhány táborozó úgy érkezett, hogy még a tábort megelőző hétvégén is húst fogyasztott. Az alvásigényem még mindig alacsonyabb. Ma is nagyon korán ébredtem (5 óra körül), így a reggeli pirkadatot is ki tudtam használni arra, hogy befejezzem a léböjt tábori tapasztalataim. Férjemmel évek óta beszéltünk arról, hogy jó lene egyszer elmenni egy léböjt táborba. Most végre összejött. Igaz, hogy nagy távolságot kellett legyőzni érte, de megérte a tapasztalatért és az egészségért. Crna Bara-n tervben van egy szeptemberi léböjt tábor is még idén, 2018-ban, ami megfelelő jelentkezési létszám esetén el is indul. Ha bővebben szeretnél a részletekről tájékozódni, az alábbi e-mail címen kaphatsz tájékoztatást: nemeta@tippnet.rs    

Különleges linzerkarikák (vegán)

2021. június 25. VegaLife 

Különleges linzerkarikák (vegán)Linzert általában baracklekvárral, esetleg szilvalekvárral vagy eper/­­málna dzsemmel készítik. Szép virág formában legtöbbször. Ha virág formával készíted és a közepén kiszúrt karikát nem akarod újra gyúrni, ki is sütheted őket és akár az előző receptemben megismert csokis banándzsemmel összerakva igazán különleges linzerkarikák lesznek. Állítom, nem sok háztartásban készítenek linzert ilyen ízesítésben.  A recept Hozzávalók: 25 dkg  búzaliszt 5 dkg kukorica liszt (helyettesíthető búzaliszttel, a kukorica liszt sárgább színt ad neki) 20 dkg (vegán) margarin 10 dkg gyümölcs cukor vagy eritrit vagy kókuszvirág cukor vagy valamelyik cukorfajta, de nem folyékony 1 ek vanilia aroma vagy vaniliás cukor vagy kikapart vanilia magjai (ez utóbbiból kevesebb kell) 2 ek citrom vagy narancs kifacsart leve (hidegen jobb)   Elkészítés: A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd kézzel belemorzsoljuk az enyhén puha margarint. Miközben összegyúrjuk, hozzáadjuk a citrusféle levét. Amikor a tészta egy nagy gombóccá tud összeállni, hűtőbe tesszük pár órára, egy éjszakára, vagy 24 órára, de ha csak fél óránk van, akkor annyi időre. A lényeg, hogy a puha tészta megkeményedjen valamelyest.  Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk kb fél cm vastagságúra, valamilyen formával szaggatjuk. (Ehhez a sütikhez a virág formából kiszaggatott karikák kerültek felhasználásra.) Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt készre sülnek. Nagyobb méretű formákhoz lehet hogy 12 perc is kell. Amikor kivesszük a sütőből, várjunk még vele, amíg kihűlnek, keményednek.  Csokis banándzsemmel kettesével "összeragasztjuk" a linzereket. A végén pedig megszórjuk valamilyen porcukorral. Én gyümölcscukrot reszelt citromhéjjal összedaráltam, majd teaszűrőn keresztül meghintettem a kész linzereket ezzel a porcukorral.  

Szezámkrémes granola

2021. január 4. Éltető ételek 

Szezámkrémes granolaEbben a granolában tobzódnak a kalciumok. Kezdve a szezámmagkrémmel, folytatva a datolyával, a mandulával... mind-mind kiemelkedő kalcium-tartalommal bír. Remek reggeli kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Hozzávalók: - 30 dkg nagyszemű zabpehely - 15 dkg szeletelt és egész szemes mandula (vágd kis darabokra) vegyesen - 5 dkg napraforgómag - 2 evőkanál kókuszchips (a Lidl-ben szoktam venni, nagyon finom ? ) - szórásnyi fahéj - szórásnyi mézeskalács fűszerkeverék - 5-6 csepp citromolaj (vagy vegyszermentes citrom resztelt héja) - csipet só Nedves összetevő: - 15 dkg datolya - 5 dkg tahini (szezámmagkrém, én a DM-ben vagy a müllerben szoktam venni) - 7 dkg aszalt áfonya vagy más savanykás aszalvány (pl, szilva, sárgabarack) Elkészítése: - A száraz összetevőket egy tálban keverd össze. - A datolyát vágd fel kis darabokra, majd önts rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. - Kb. 1 óra elteltével botixerezd össze. - Keverd hozzá a tahinit. - Az aszalványt vágd fel kis darabokra, majd keverd a datolyás-tahinis öntethez. Hagyd állni úgy 10-15 percet, hogy egy kis nedvességet magához vegyen. (Ne száradjon ki majd a sütés közben).  - Előmelegített sütőben 160 fokon mintegy 30-40 perc alatt süsd készre. Közben többször keverd meg (ez azért is fontos, hogy a gőz távozhasson a sütőből). Ne ijedj meg, hogy nedvesnek tűnik, a teljes kihűlés után száraz lesz. - Teljes kihűlés után zárható üvegben tárold.

Barackos diós tészta

2020. június 20. VegaLife 

Barackos diós tésztaA diós tészta számomra visszatérő kedvenc gyermekkoromból. Néha bekattan, hogy diós tésztát ennék, gyors főzök egy kis tésztát, darálok diót, összekeverem és kész is. Legutóbb daraboltam rá sárgabarackot, igazán feldobta az ízét. Mivel a barack finom, édes volt, így nem kellett még édesítő se a diós tésztámra. Teljes kiörlésű tésztát főztem, így hamarabb eltelít és kevesebbet kívánok enni belőle.    A recept Hozzávalók: - 20 dkg száraz tészta - víz - só - 1 kisebb marék dió - 4-6 szem sárgabarack   Elkészítés: Kb. 1 liter vizet felteszünk főni. Érdemes fedőt tenni az edény tetejére, így gyorsabban felforr. Forrás közeli állapotában csipetnyi sót teszünk a vízbe, majd ha a víz forr, beletesszük a tésztát és addig főzzük, míg puhára nem fő. (Aki Al dente-n szereti, az előbb befelyezi a főzését.) A tésztát átszűrjük, hideg vizzel átöblitjük. Míg a tészta fő, van idő a dió megdarálására. Ehhez a mennyiséghez nem sok dió kell, kisebb marék, talán ha 10 szem. A megdarált diót a megfőtt tésztával átkavarjuk. Mivel a diónak van olaj tartalma, ezért nem szükséges a tésztához olajat adni főzés során sem utána. Az őrölt dióval összekevert tésztához barackdarabokat keverünk és tálaljuk. Könnyen elkészíthető finomság remek íz.  

Őszibarackos gombóc vaníliaöntettel

2020. május 6. Mindennapi ételeink 

Őszibarackos gombóc vaníliaöntettel Hozzávalók: 8 szem burgonya kb 200-300 dkg liszt 2 ek. olaj kevés só -- fahéj, eritrit (barnacukor, stevia stb.), barack/­­szilva/­­meggy/­­eper 8 ek. zsemlemorzsa -- 1 vaníliapuding 1/­­2 l növényi tej vaníliás cukor (én xiliteset használok) Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és megfőzzük. Amikor teljesen kihűlt, összetörjük, hozzáadjuk az olajat és a lisztet, ez utóbbiból annyit, hogy lágy, de nem ragadós tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, felkockázzuk és az előre beédesített, fahéjjal megszólt barackdarabokat beletesszük, összegombócozzuk és forrásban lévő vízbe téve kifőzzük. Amikor feljön a felszínre, utána kb 5 perc múlva lesz jó. Az öntethez vaníliapudingot készítünk . Frissen tálaljuk.

Barackos-"túrós" pite

2020. január 29. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Barackos-   Barackos kölestúró krém:    200 g köles    1 nagy konzerv barack és a leve (kb. 4 dl)     3 dl növényi tej     3 púpozott evőkanál kukorica tejpor    1 citromhéj reszelve    3 dl tejszínhab felverve    2-3 evőkanál porcukor (ízlés szerint) [...] Bővebben!

Szedres őszibarackos morzsasüti vanília fagylalttal (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2019. július 28. Zizi kalandjai 

Nyáron mi a kedvenc desszertünk? A fagylalt, ugye? Én a legjobban úgy szeretem, ha valamilyen finom házi sütivel kombináljuk. Most jöjjön egy ilyen sütinek és fagylaltnak a története. Ez az időszak nagyon jó morzsasütik készítésére, mert noha meleg van és ilyenkor nehezebben kapcsoljuk be a sütőt, de nagyon sokféle friss gyümölcs áll rendelkezésünkre, amelyeket a sütihez használhatunk. Source

Mogyoróvajas muffin nyers-vegán

2019. június 3. VegaLife 

Mogyoróvajas muffin nyers-vegánFelejtsd el a tűzhely használatát erre a sütire! Különben is " végre itt a nyár és meleg (?) az idő, az ember strandra jár..." Khm, éppenséggel strandra azért nem ajánlom, hogy elkészítsd ezt a sütit, de egy BBQ partira, vagy egy egyszerű vendégségre, bátran tehetsz egy próbát. Laktató, az emberek nem tudnak egyszerre sokat enni belőle és ráadásul tényleg nem kell hozzá se sütő se főzőlap, turmixgép és/­­vagy gyorsaprító viszont annál inkább. Van még valami jó ebben a sütiben, az hogy nincs benne se fehér cukor, se cukor helyettesítésre szolgáló édesítő (se xylit, se gyári gyümölcscukor, se agavé szirup, se kókuszvirág cukor). Oh, és még egy jó dolog, nem kell bekapcsolni a sütőt, vagy ezt említettem már? :) Mindezek felett pedig gluténmentes, vegán, tehát tej, tojás és állati termék mentes tömény élvezet.  A recept A desszert alapja Hozzávalók: - 25 dkg olajos magvak, mogyorófélék megdarálva (pl.dió, lenmag, mogyoró, tökmag, napraforgómag, ami épp van az otthonunkban) - 10 dkg mazsola - 4 ek karobpor (Ha nincs, használhatunk cukrozatlan kakaóport, de a karob egészségesebb és a mazsolához jobban passzol, szerintem.) - víz - útifű maghéj   Elkészítés: Az olajos magvakat és mogyoróféléket külön külön jó alaposan megdaráljuk pl. kávédarálóval. A mazsolára jó meleg vízet öntünk, annyit csak, hogy épp ellepje. Ezzel beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. A vizet, amiben ázott a darált olajos magvakra öntjük, majd szintén ehhez keverjük a mazsola-masszát és a karobport. Egy kevés vizet adunk még hozzá, ha szükséges ahhoz, hogy egy nagy gombócot tudjunk formálni ebből a masszából. Egy muffinsütőt kibélelünk papírokkal, majd mindegyikbe kb 1 evőkanálnyit adagolunk és az ujjainkkal jól belenyomkodjuk. Egy-egy csipet útifű maghéjat szórunk a tetejükre. Amikor ez kész, a hűtőbe tesszük.  Ha nincs muffinsütőnk, egy nem túl nagy tespi vagy egy tortatforma is jó lesz. Ez esetben érdemes frissentartó fóliával kibélelni és a masszát abba simítani, nyomkodni. A mogyoróvajas krém receptje - 20 dkg kenhető állagú mogyoróvaj - 10 dkg mazsola - 10 dkg kókuszkrém (dobozos, mint ez vagy ez vagy ez vagy ez) - 5 dkg kókusz-zsír - 3 ek útifű maghéj   Elkészítés: A mazsolára jó meleg vízet öntünk, annyit csak, hogy épp ellepje. Ezzel beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. A mogyoróvajat ezzel a mazsolás masszával átdolgozzuk, átkeverjük, a legjobb, ha gyorsaprító vagy turmix gépben. Ehhez keverjük a kókuszkrémet. (A kókuszkrém állagahasonló, mint a szilárd kókuszzsír, de mégis valamivel krémesebb. Leginkább tömbben kapható.) Hozzáadjuk a kókuszzsírt is. Ha a turmix vagy aprítógép ezt nehezen viszi, a mazsola áztatásból fennmaradt vizet hozzáönthetjük. Vigyázzunk azonban, ne legyen túl folyékony. A végén pedig az útifű maghéjat adjuk hozzá. Ha túl folyós lenne a mogyoróvajas massza, több útifű maghéjjal tudjuk szilárdabbá tenni. Amikor minden összeállt, a hűtőben pihenő tészta tetejére simítjuk. Díszíthetjük kókuszcsipsszel, aszalt gyümölcsökkel, pl. datolyával, barackkal, vagy a tetejére szórhatunk karobot esetleg fahéjat. Végső tálalás előtt hűtőben pihentetjük pár órát. Ha kevés időnk van a vendégek érkezéséig, érdemes egy órára a fagyasztóba tenni.    

Jelképek a tányérodon - Ezt üzenik a gyümölcsök

2019. április 11. Hírek 

Cikkünkben összegyűjtöttük néhány népszerű gyümölcs - az alma, a barack, a dió, a körte és a szőlő - jelentését. Minden, ami körülvesz...

Őszi töltött kelt tészta

2018. október 10. BioBrigi 

Őszi töltött kelt tésztaAz ovis szüreti mulatságra kellett valamit kitalálni. Az első változat zsömle tésztából formálódott, azután az óvónő javaslatára töltöttem meg. Nem nehéz elkészíteni, inkább csak pepecs munka van vele. Két változatban készült el végül, baracklekváros és mákos-baracklekvárral töltött formában.  Kevés időm volt rá, mert a gyerekekért délre megyek az oviba, de erős hátszéllel éppen készen lettem a négy tepsivel. Nem magamat szeretném fényezni, tudom, hogy a magam erejétől akár két tepsit is odaégettem volna. :) De a templom építés jutott eszembe, hogy a Jó Isten tud adni bölcsességet, gyorsaságot, még akár az ilyen "zöldségekre" is. Mert ez azért egy templomhoz képest gyurma művészet. :) II. Mózes 35:30-36 És monda Mózes az Izráel fiainak: Ímé az Úr név szerint hívta el Bésaléelt, a Húr fiának Urinak fiát, a Júda nemzetségéből. És betöltötte őt Istennek lelkével, bölcseséggel, értelemmel és tudománynyal minden mesterségben: Hogy tudjon kigondolni mindent a mit aranyból, ezüstből és rézből kell csinálni; És foglalásra való köveket metszeni, és fát faragni; és minden mesterséges munkát végezni. Azontúl alkalmatossá tette arra is, hogy tanítson, mind ő, mind Aholiáb az Akhiszamák fia, a Dán nemzetségéből. Betöltötte őket bölcseség lelkével, hogy tudjanak mindenféle faragó, és kötő, és hímző munkát készíteni, kék és bíborpiros, karmazsinszínű és lenfonálból, és takácsmunkát, a kik készítenek ilyenféle munkát és kigondolnak mesterműveket... Hozzávalók: 60 dkg liszt (tönköly teljes kiőrlésű és fehér fele-fele arányban) 5 dl növényi tej (mandula volt) 3 púpos evőkanál méz, vagy 3 ek gyümölcscukor, ha vegánt szeretnénk 2 ek olivaolaj 2 g élesztő 1 csipet vaníliapor 1 nagy csipet só kenéshez pl. kevés szójajoghurt töltelékhez: 3 ek mák,  150 g sűrű baracklekvár Kenyérsütő gép keverő edényébe tettem a hozzávalókat, a géppel megdagasztattam. Fél órát kelesztettem. Közben a mákot megdaráltam, és a lekvár felével összekevertem.  A tésztát két részre vettem szét, az egyiket kinyújtottam kb. fél cm vastagságúra.  A szélén vágtam 7 db vékony csíkot, amiből majd az inda lett. Illetve 7 kis nudlit szőlőszárnak. A többi tésztát felkockáztam éles késsel. Olyan 3x3 cm-es darabokra. Nekem 7 db szőlő lett ebből az adagból, de kb. akkorák voltak, mint a tenyerem és az ujjaim együtt.  A kis kockákra kiskanállal rákanalaztam a tölteléket. Amikor a mákos elfogyott, a maradékra baracklekvár került. A kockákkal a lekvárt igyekeztem jól bevonni és viszonylagos gömböt formázni. A gombócokat egymás mellé raktam a sarokból indulva. A hajtás került mindig alulra. Első sorba egy, másodikba kettő, harmadikba három, negyedikbe négy. Azután a gombócok alá félig beigazítottam a "szőlőszárat", és rákanyarítottam az indát. A tetejét megkentem joghurttal (Nem szabad hígítani!). A második adagot vékonyabbra nyújtottam, késsel szőlőleveleket formáztam, megkentem. Egy-egy adag kb. 40 percet kelt, majd kb. ugyanennyit sült közepes hőfokon a sütőben.

Barackos nyers finomság

2018. augusztus 14. VegaLife 

Barackos nyers finomságUgyan ez a sütemény 3 rétegből épül fel, azonban nem tart sokáig elkészíteni. Egy jó turmixgép és aprítógép/­­daráló szükséges hozzá. Most, hogy barackidény van, terem a sok finom különféle barack, bármelyik fajtáját felhasználhatjuk hozzá, csak édes és érett legyen. Előnye, hogy nem kell sütni, csak a hűtőben pihentetni, hogy jól megdermedjen, valamint tele van rosttal, így igazán egészséges.  A recept A desszert alapja Hozzávalók: -  kb. 2-3 nagyobb bögre olajos magvak, mogyorófélék (pl.dió, lenmag, mogyoró) -  datolya és/­­vagy mazsola -  víz   Elkészítés: Az olajos magvakat és mogyoróféléket külön külön jó alaposan megdaráljuk pl. kávédarálóval. A datolyát felaprítjuk, meleg vízbe beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. Ha csak mazsolával dolgozunk, azt is beáztatjuk, hogy felpuhuljon, majd a vízet leszűrjük róla és hozzákeverjük a mag őrleményhez. Egy kevés vizet adunk még hozzá, ha szükséges ahhoz, hogy egy nagy gombócot tudjunk formálni ebből a masszából. Egy tortaformát vagy egy tepsit és folpackkal kibélelelünk és az aljába nyomkodjuk a nyers tésztát. Hűtőbe tesszük, míg a barackos krém elkészül.   A  barackos krém receptje Hozzávalók: - 2-3 bögrényi nagyon érett barack (fagyasztott is lehet)           (Bármelyik fajta barack jó: nektarin, őszibarack, kopaszbarack, sárgabarack, stb.) - meleg vízben áztatott datolya (kb 1/­­2  bögrényi) - max. 1 dl víz - 5-6 ek útifűmaghéj   Elkészítés: Vegyük elő a turmixgépet (vagy egy erős aprítógépet) és a fentieket az útifűmaghéj kivételével tegyük bele. Indítsuk el, és ha a barackból barackszószunk lett, akkor kb 5-6 evőkanálnyi útifűmaghéjjal is turmixoljuk össze. Hagyjuk állni hűtőben. Nagyjából negyed óra múlva kenhető állagú  krém lesz belőle. Ha nem elég szilárd ahhoz, hogy kenni tudjuk, még némi útifűmaghéjat keverjünk hozzá (fakanállal is átkeverhető). A kész krémet egyszerűen elkenjük az őrölt magokból készült tésztán. Hűtőben tároljuk további munkálatokig.     Fehér hab receptje Hozzávalók: - 1/­­2 bögrényi dióféle  - 1/­­2 bögrényi meleg víz - 1-2 ek áztatott mazsola vagy datolya - 1 ek útifűmaghéj   Elkészítés: A diófélét és a mazsolát beleszórjuk a turmix gépbe  (ha van lehetőségünk a diófélét előáztatni, még jobb), meleg vizet öntünk rá és összeturmixoljuk. Hamar egy tejföl-szerű állagot kell kapjunk. Hozzáadunk kb. 1 ek útifűmaghéjt, átkeverjük, majd a sütemény tetejére simítjuk.  Végső műveletként megszórtam karobporral.  

Gyorsan, könnyen elkészíthető barackos bögrés sütemény

2018. július 18. Élj harmóniában 

Gyorsan, könnyen elkészíthető barackos bögrés süteményGyorsan, könnyen elkészíthető barackos bögrés süteményItt a sárgabarack szezon (jótékony hatásairól itt olvashatsz) és ilyenkor érdemes a sárgabarackból minnél többet fogyasztani, mindenféle formában.  Nem tudom ki hogy van vele...én szeretek sütni főzni, de nem szeretek hosszasan ácsorogni a konyhában - főleg nyáron nem. Ez a süti tipikusan olyan nyári édesség, ami nagyon gyorsan elkészül és nagyon ízletes is. Bevetheted egy étkezés helyett (pl. reggelire) vagy akár vendégvárónak is kiváló egy könnyű vasárnapi ebéd után. Jól szállítható ezért  viheted vendégségbe, kirándulásra vagy akár strandra is :)  Hozzávalók 1 csomag sütőpor 3 bögre liszt (keverheted is teljes kiőrlésű liszttel, ahhoz több vízre lesz szükséged) 1 bögre barna nádcukor 10 dkg vaj (vegán változatban kókuszzsír) 1 tk. szódabikarbóna vanília (vagy vaníliás cukor) 1,5 bögre víz sárgabarack Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:) Az előkészítéshez mosd meg a barackot, és szedd félbe, vagy negyedbe. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, cukrot és a vaníliát kever össze egy tálba. majd a vajat olvaszd meg és öntsd a keverékhez a vízzel együtt . Én erre sokszor azt a módszert használom, hogy a vizet forrón ráöntöm a vajra és a végén a vajas, vizes keverékkel öntöm fel:) Az egészet keverd jól el - figyeld a tészta állagát van amikor elég 1 bögre víz van, hogy sokkal több kell a liszt függvénye). Az így kapott masszát öntsd bele egy kivajazott, lisztezett tepsibe és a felvágott barackokat helyezd szépen a tetejére. kb. 180 fokon süsd addig,  amíg jók átsül és szép arany színe lesz. (kb 30 perc)


Az összes 'barack' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!