barnacukor receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Savanyú káposztás bableves egyszerűen

Főszerepben a narancs: 5 télbúcsúztató vegán recept










barnacukor receptek

Vegán banánkenyér

2023. november 1. vegasziget 

Maradt pár túlérett banán itthon, így a tofu-és sütőtök kockákkal megbolondított és rizzsel tálalt lecsó után banánkenyér sült ma itthon. Hozzávalók: 3 db érett banán, meghámozva 2 bögre búzaliszt 1 bögre dió 3/­­4 bögre étcsokoládé, kisebb darabokra vágva 1/­­4 bögre rizstej 6 evőkanál olaj 6 evőkanál barnacukor 1 tk. sütőpor 1 tk. szódabikarbóna 1 tk. fahéj 0,5 […]

Zablisztes vegán epertorta

2023. június 23. vegasziget 

Hozzávalók: 30 dkg zabliszt0,5 tk. sütőpor 0,5 tk. szódabikarbóna 2 lenmagtojás (2 ek. lenmagpehely, 2 ek. víz) 4 dl növényi tej 13 dkg olaj vagy növényi margarin 10 dkg barnacukor ízlés szerint vanília A krémhez: 1 doboz növényi mascarpone 4 dl növényi tejszínhab 25 dkg natúr tofu 1 citrom leve 1 citrom héja — bármilyen […]

Bodzaszörp télire

2022. június 26. VegaLife 

Bodzaszörp télireTudtad, hogy Harry Potter pálcája bodzafából készült?  Az Elder Wand már elnevezésével is különleges, ugyanis ez tulajdonképpen egy angol szójáték. Az elder szó jelentése idős, valamint bodza- is. Mindkettő igaz a pálcára, ugyanis ez a pálca a világ legerősebb pálcája, mondhatni, a pálcák nagy örege, valamint bodzafából készült. Talán még nem késő, talán még te is találsz virágzó bodzabokrot. A szörpöt két hete készítettem és a mai sétánk során is találtam még virágzó bodzabokrot, nem is egyet, igaz szinte mindegyik fele már kezdett zöld bogyókat hozni a virágok helyett. Ha idén le is maradnál, de következő bodzavirágzás idején keresgélsz, jól jön számodra a recept, hogyan készítsünk bodzaszörpöt fehér cukor nélkül.   A recept: Hozzávalók: -  kb 20-30 szál frissen szedett bodzavirág -  1-2 citrom -  agavé vagy datolya szirup vagy méz vagy más édesítő (pl: gyümölcscukor, barnacukor, stb.) - 3 l víz - tartós elrakáshoz üvegek   Elkészítés: A vizet felforraljuk, hozzáadjuk az édestőszert, elkavarjuk, majd belehelyezzük a rovarmentes bodzavirágokat, ismét átkeverjük. Az egyik citromot kicsavarjuk és hozzáadjuk, a másik citromot karikákra vágjuk és beletesszük. Így áztatjuk a bodzavirágokat 1-2 napig, hűtőben tárolva. Amikor készen állunk a télire való eltevésre, az üvegeket forró vizes tepsiben kiforrázzuk, csírátlanítjuk. Közben a bodzalét leszűrjük, felforraljuk. A kiforrázott üvegekbe töltjük forrón, majd lezárjuk őket és személy szerint én meleg dunsztba tettem őket és ott pihentek amíg ki nem hűltek.  Ez a szörp nem lesz olyan sűrű, mint a bolti, hiszen nem cukorból készült szirup, de hígítható és frissítő italként szolgál akár mentes vagy szénsavas vízzel (szódával). Felhasználható teák édesítésére is. Az édesítők mennyiségét úgymond ízlelés alapján mindenki a maga édes érzetének megfelelően választhatja meg. Attól is függ a mennyiség, hogy milyen édesítést használunk.    

Egy kis "nemsajttorta"

2022. március 6. Mindennapi ételeink 

  Ismét egy vegán sajttorta, ezúttal kesudióból.  Ez a recept két torta ötvözéséből született meg.  Hozzávalók:-piskótához:2,5 dl növényi tej 6 ek. étolaj 2 ek. citromlé25 dkg zabliszt1 tasak sütőpor10 dkg barnacukor /­­eritrit /­­nyírfacukor-krémhez:50 dkg natúr kesudió 8 dl lehűtött, sűrű, konzerves kókusztej 8 ek. porcukor 2 ek. citromlé 4 tasak vaníliás cukor Elkészítés: A piskóta alapanyagait összekeverjük (külön a szárazakat, nedveseket, majd az egészet alaposan összekeverjük). És 180 fokos sütőbe téve kb. 25 perc alatt készre sütjük. Benne hagyjuk a tortaformában.  A krémhez szükséges kesudiót áztassuk be éjszakára, a konzerv kókusztejet tegyük hűtőbe.  Másnap a  krémhez a lehűtött kókusztejről vegyük le a szilárd részt és a leszűrt kesudióval, a cukorral, vaníliás cukorral és a citrommal turmixoljuk szét minél lágyabb krémmé. Ha nem elég édes  még édesíthetjük. Kenjük rá ezt a krémet a piskótára. Tegyük egy teljes napot hűtőbe.  Sok-sok gyümölccsel szoktuk fogyasztani, most csak málnánk volt itthon. 

Diós répatorta

2022. február 1. Mindennapi ételeink 

Egyik kedvenc téli süteményem. Hozzávalók:2 bögre liszt (fele teljesőrlésű, fele finomliszt)2 csésze reszelt sárgarépa1 bögre apróra darabolt dió, mandula, kesudió - vegyesen 1/­­2 bögre kókuszolaj 1 reszelt alma1/­­2-1 bögre barnacukor (ízlés szerint)2-2 tk. fahéj, gyömbér(por)3 tk. sütőpor1 tk. szódabikarbónaElkészítés:Külön-külön kikeverjük a száraz és a nedves összetevőket. Majd egybevegyítjük, alaposan összekeverjük és olajozott, lisztezett tesiben 180 fokon kb. 40 perc alatt kisütjük. A recept Zizitől származik. 

Müzliszelet-falatkák

2022. január 11. Mindennapi ételeink 

Odavagyok a müzliszeletért,  bár számomra túl édesek, ragadósak. Szerettem volna itthon készíteni amolyan granola bar-t. Nekem ízlett, a gyerekek is ettek belőle, bár nem vitték túlzásba ? Hozzávalók:10 dkg zabpehely10 dkg mandula /­­ dió (olajos mag)10 dkg aszalt gyümölcs10 dkg csokiforgács (csokidarab)8 dkg méz5 dkg barnacukor8 dkg kókuszolaj1 ek. lekvár 2 ek. chiamag2 ek.lenmagpehely2 ek. teljesőrlésű lisztElkészítés:A kókuszolajat, mézet, lekvárt összemelegítjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagunkat (diót én most daráltam és vágtam is). Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszünk kis gombócokat, amelyeket rudakká/­­félrudakká lapítunk és 170 fokon kb. 15-20 perc alatt kisütjük. 

Szedres tortácska

2021. december 28. Mindennapi ételeink 

  A gyerekek nagyon szeretik az epret, málnát, szedret. Valamennyi volt a kertben is, de a Zempléni hegységben járva pl.bevásároltunk szederből és lefagyasztottunk egy adagot (10 kilót). Sokszor kiengedve, magában megeszik, de ez a torta kifejezetten Gergőnek készült.  Hozzávalók:tésztához:50 dkg finomliszt10 dkg barnacukor1 citrom leve1 citrom héja20 dkg margarin2 dl növényi tej Krémhez: 2 Dr Oetker vegán tejföl 2 dl Schlagafix vagy Alpro növényi felverhető tejszín 1 kg szeder /­­málna/­­eper/­­meggy/­­ribizli/­­gyümölcsporcukor- ízlés szerint Elkészítés:A tészta alapanyagait összekeverjük és 6 kisebb pitécskét (vagy 1 nagyot) formázunk. A közepét alaposan lenyomkodjuk és 180 fokon kb 15 perc alatt kisütjük. Amikor kihűlt, belekeverjük az előzetesen összekevert tejfölt+felvert habot+összetört szedret+cukrot. Most a fotó miatt került rá szederlekvár is, de ez máskor a krémbe megy bele :-D 

Karácsonyi csokis muffin

2021. december 23. Mindennapi ételeink 

Kóstoltátok már a csupa-csoki karácsonyi muffint? 5 perc az elkészítési ideje, szóval megéri kipróbálni, ha még szükség van édességre, ne halogassátok elkészíteni. A recept Kristóf receptje.  Hozzávalók:2 csésze liszt (ebből nekem 1 csésze zabliszt)1 zacskó sütőpor 1 csésze barnacukor0,25 dl olaj 1 csésze Alpro csokis szójatej (bármilyen tej, vagy víz is jó) 1 csésze mindenféle finomság vegyesen: mazsola, aszalt áfonya, dió, mandula, csokichips Elkészítés:Külön összekeverjük a nedves és a száraz hozzávalókat is. Majd egybeöntjük és finoman  összekeverjük a kettőt. Utána hozzáadjuk a finomságokat. 180 fokon kb 20-22 percig sütjük. Mi most még a tetejére olvasztottunk csokit is :-D

Szupergyors vegán mandulakeksz

2021. december 20. Mindennapi ételeink 

Igazi téli csemege, ha már unjuk a mézeskalácsot. Ráadásul gluténmentes is, mivel a mandulalisztet nagyon szeretem, ezzel készítettem.  Hozzávalók:2 csésze mandulaliszt 1/­­2 tk. szódabikarbóna1/­­4 tk. só120 gr mandula/­­kesudió/­­dióvaj2 ek. kókuszzsír1/­­2 cs barnacukor2 ek. méz4 ek. vaníliás mandulatej --20 dkg héj nélküli mandula1/­­2 doboz (10 dkg) növényi mascarponeElkészítés: A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. Egy lábasban a nedves hozzávalókat (mandulavaj, kókuszzsír, méz, mandulatej) kis lángon összeolvasztjuk. Összegyúrjuk a két tál tartalmát és kisebb gombócokat formázunk, kilapítjuk és csillagokat formálunk. Sütőpapírral, fedett tepsibe sorakoztatjuk és 180 fokon kb 7 percig sütjük. Ne pirítsuk túl. A mandulakrémhez az előzetesen 1 éjszakára beáztatott mandulákat aprítógépbe tesszük és kb. 10 percig aprítjuk. Persze, közben sokszor pihentessük a gépet. Akkor jó, amikor jó krémes állagú masszát kapunk. Vaníliás cukorral ízesítjük. Sőt, én most tettem bele egy kevés növényi mascarpone-t is. A kihűlt kekszeket megkenjük és tálaljuk. 

Karobos csiga

2020. július 7. Mindennapi ételeink 

Karobos csiga A gyerekek agyon szeretik a csiga alakú dolgokat :-D Lehet fahéjas, mákos, vaníliás, vagy gabonakolbászos, pizzás.  Ez most karobbal készült.  Hozzávalók: 40 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt 10 dkg -nyi olaj  2 dl növényi tej  2 dkg élesztő  15 dkg barnacukor -- 15 dkg margarin  2 ek. karob 10 dkg nádcukor Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 1 órát langyos helyen letakarva pihentetjük. Eközben a karobot, cukrot és margarint összekeverjük.  Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, majd megkenjük, felcsavarjuk és szeleteket vágunk belőle. 180 fokon kb 20 perc alatt összesütjük.   

Őszibarackos gombóc vaníliaöntettel

2020. május 6. Mindennapi ételeink 

Őszibarackos gombóc vaníliaöntettel Hozzávalók: 8 szem burgonya kb 200-300 dkg liszt 2 ek. olaj kevés só -- fahéj, eritrit (barnacukor, stevia stb.), barack/­­szilva/­­meggy/­­eper 8 ek. zsemlemorzsa -- 1 vaníliapuding 1/­­2 l növényi tej vaníliás cukor (én xiliteset használok) Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és megfőzzük. Amikor teljesen kihűlt, összetörjük, hozzáadjuk az olajat és a lisztet, ez utóbbiból annyit, hogy lágy, de nem ragadós tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, felkockázzuk és az előre beédesített, fahéjjal megszólt barackdarabokat beletesszük, összegombócozzuk és forrásban lévő vízbe téve kifőzzük. Amikor feljön a felszínre, utána kb 5 perc múlva lesz jó. Az öntethez vaníliapudingot készítünk . Frissen tálaljuk.

Shakshuka pszeudo-tojással

2017. március 11. Vegán muflon 

Shakshuka pszeudo-tojássalMost pedig átadnám a szót önkritikus énemnek: Mi ez az ótvaros mrutyok? A disznóm se enné meg, sőt, már attól vérhasban pusztulna el, ha kivinném a laptopot az ólba, hogy megmutassam neki! Ál-rántottát az izraeli lecsóra? Mi lesz a következő, fogkrémes padlizsán? Seduxenes zöldbabfőzelék? Sürgősen húzzál vissza vadászgörényt csutakolni, te málészájú szalmonella-generátor! Ám meg kell védenem magam magamtól! Egyrészt, mert a veganizálásnál kevés nemesebb cselekedet létezik, ez pedig bocsánatos bűnné teszi a gasztronómiai szentségtörést. Másrészt, mert taplóparaszt módon finom lett a végeredmény, és ez a lényeg. Aki nem ért egyet, hagyjon gyalázkodó kommenteket a bloggazda külön bejáratú szerzői oldalán! Komponensek: 1 fej vöröshagyma 1 ek barnacukor 2 db kaliforniai paprika (ha színvakoknak főzünk, lehetnek azonos színűek is) 800g aprított paradicsom (konzerves, de variáljunk!) 2 babérlevél 2 tk kakukkfű 1 tk római köménymag 1/­­2 tk sáfrány (hétfejű - kikacsintás, tapsoló nyugdíjasok) 2 ek petrezselyem felaprítva 2 ek korianderlevél felaprítva nüansznyi cayenne bors só/­­bors Az alternatív tojáshoz: 400g natúr tofu 1 tk római köménymag 1/­­2 fej vöröshagyma 1 tk kurkuma 3 ek növényi tejszín só/­­bors Ésakkor: A római köményt szárazon lepirítjuk, majd olajat adunk hozzá, és hozzápasszítjuk a felcsíkozott hagymát. Ha már üveges, mint öreganyám vitrinje, hozzáadjuk a felcsíkozott paprikát, a cukrot, a zöldfűszereket, és öt percig közepes lángon főzőkanállal tutujgatjuk. Hozzápasszítjuk a paradicsomot, a sáfrányt, a cayenne borsot, sózzuk, borsozzuk értetlenkedés nélkül. Addig főzzük, amíg a paprika roppanósan puha nem lesz. Egy másik edényben olajat hevítünk, hozzáadjuk a római köményt, a hagymát, a kurkumát, majd pár perc után az összetört tofut. Belelötyböljük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd a lecsó tetejére helyezve, ájtatos tekintettel szervírozzuk.

Datolyás karácsonyi sütemény

2016. december 8. Fittanyuka 

Advent van és ez a datolyás sütemény abszolut megállja a helyét karácsonyi készülődés alatt is egy forró tea mellé, vagy karácsonykor az ünnepi asztalon. A sütemény édes ízét a datolya és a szinte már melaszos, sötét nádcukor adja. Hozzávalók:  225 g bio margarin ( Alsan) 175 g finom őrlésű tönkölyliszt 140 g kimagozott, darabolt datolya 140 g hámozott, darabolt alma 140 g sötét, lágy barnacukor 100 g zabpehely 1 tk szódabikarbóna Sütemény teteje: Az almát négy evőkanál vízben megpároljuk és villával kissé összetörjük, hozzáadjuk a darabolt datolyát és 50 g barnacukrot, további 5 percig pároljuk. Sütemény massza: A margarint megolvasztjuk és beleszórjuk a lisztet, zabpelyhet, szódabikarbónátot és a maradék cukrot. Ezt a masszát egy sütőpapírral kibélelt 18×18-as sütőformába nyomkodjuk. Rákanalazzuk a datolyás, almás “krémet” és előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Miután kihűlt szeletelhetjük. Több napig eláll, hűvös helyen.  

Ananászpakora őszibarackcsatnival

2016. április 10. Vegán muflon 

Személy szerint felettébb boldog vagyok, hogy a politikai korrektség nyelvezete egyre nagyobb teret hódít. Már régen is azok közé tartoztam, akik napokig nem tudtak aludni azzal a tudattal, hogy valamely kijelentésükkel megsértették a Dunsztosüvegbe Jódlizó Aszexuális Kalaposmesterek Érdekvédelmi Ligájának aktivistáit. Ennél fogva a következő ételre pusztán lelkiismereti okokból nem ragasztanám rá a "rántott ananász indiai baracklekvárral" csúfnevet. (Holott nagyon leegyszerűsítve erről van szó.) Persze, ha 60 év feletti ismerőseim kérdeznek rá, mit főztem épp, nyilván ezzel a formulával hozakodnék elő - elkerülendő, hogy a beszélgetés másfél órás magyarázkodást követően halálesetbe torkolljon. Komponensek: A pakorához: 2db ananász 250g csicseriborsóliszt 2 tk porcukor 1 tk fahéj 1 tk őrölt szegfűszeg 1,5 dl víz A csatnihoz: 400g őszibarack (és bár áprilisban halmozottan szezonális, konzerveset is használhatunk) 1 fej lilahagyma 1 tk reszelt gyömbér 2 ek friss bazsalikom felaprítva 1 tk római kömény 2 tk szegfűszeg 1 piros chilipaprika 4 db babérlevél 3 ek barnacukor 3 ev víz kevés só és bors A lisztet és a fűszereket a víz hozzáadása után variálás nélkül csomómentesre mixeljük, majd egy tál nevezetű egzotikus eszközben összekeverjük a felkockázott ananásszal. Ezt az elegyet jó negyed órán át hagyjuk békében nyugodni. Addig nekiláthatunk a csatninak, de kotlóst is imitálhatunk önmagunk szórakoztatására, lelkünk rajta! (Ha utóbbit választjuk, ügyeljünk a művészi hitelességre, és ódzkodjunk azoktól az elcsépelt mozdulatoktól, melyeket az óvodában tanultunk el kacsatánc címszó alatt!) Ha letelt az említett idő, az fűszeres tésztával beborított ananászt forró olajban kisütjük. Közben egy másik edényben kevés olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a római köményt, a szegfűszeget, a chilipaprikát, majd a felkockázott hagymát, a gyömbért és a bazsalikomot. Négy-öt percig, folyamatos kevergetés közepette pároljuk, majd lelkesen belepasszítjuk a héjától megfosztott, felkockázott barackot. Jöhet a babérlevél, a cukor, a víz, nüansznyit sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt kis lángon fél óráig főzzük.

Mogyoróvajas csupa-mogyoró keksz

2022. február 21. Mindennapi ételeink 

Egy kis ropogtatni valót hoztam a visszatért téliesebb napokra. Az a jó, hogy egyszerre keveset lehet csak belőle megenni, mert sok "anyag" van benne. Hozzávalók:20 dkg finomliszt (lehet a fele teljes őrlésű) 10 dkg barnacukor vagy nyírfacukor 2 csomag vaníliás cukor 10 dkg mogyoróvaj 1 dl növényi tej  1 tk. sütőpor  10 dkg földimogyoró 2 ek. olaj  2 ek. sárgabaracklekvárElkészítés:Keverjük össze a lisztet a cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral. Ehhez keverjük hozzá az előzetesen összekevert mogyoróvajat és tejet. Alaposan dolgozzuk össze, és sütőpapírral bélelt tepsibe tegyünk kedvünk szerinti formákat. Én a végén lekentem olajjal és sárgabaracklekvárral összekevert "keverékkel", majd ebbe "ragasztottam" bele az előzetesen rusztikusra tört mogyoródarabokat.  

Csak egy kis sült répa

2022. január 25. Mindennapi ételeink 

Ezt nem is recept gyanánt írom, csak egy kis színt szeretnék feltenni a blogra. Egyik nap valami könnyűre vágytam és tepsiben sült sárgarépahasábokat fogyasztottam, egy finom répa-tofufasírttal és szósszal. Tudtátok, hogy a répának rendkívül magas az ásványi anyag tartalma (kálium, kálcium, nátrium, foszfor, vas, magnézium), remek karotin forrás, lúgosít, tisztítja a beleket, hasnyálmirigy működését serkenti. A látásra is jó hatással van, de pl. remek napvédelmet biztosít, ha tavasszal mindennap egy sárgarépát megeszünk, fel tudunk készülni a nyári napvédelemre. És akkor következzen a recept:Hozzávalók:1 kg sárgarépa4-5 ek. extra szűz olívaolaj kb. 1 bögre víz só, petrezselyem vagy koriander, 1 fej fokhagyma--2 ek. ketchup2 ek. szójaszósz2 ek. barnacukor/­­eritrit/­­nyírfacukor/­­méz1/­­2 tk. füstölt pirospaprika2 fej hagyma 4 gerezd fokhagymakömény, kurkuma, só - ízlés szerintElkészítés:A répákat megpucoljuk és széltében félbevágjuk. Ezt követően hasábvágóval feldaraboljuk. (Vagy julien-re felvágjuk késsel.) Kiolajozzuk a tepsit, beletesszük a répákat, elsimítjuk, felöntjük a vízzel, megsózzuk és alufóliával letakarva kb. 200 fokon pároljuk-sütjük, kb 15-20 percig, de figyeljük, forgassuk közben. Ezután levesszük a fóliát és még rápirítunk. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá az összetört fokhagymát, petrezselymet vagy koriandert.    Miközben sül, elkészítjük a szószt: a hagymákat  homogén péppé aprítjuk, majd olaj és víz keverékén pároljuk. Amikor megpuhul, megpirul, hozzáadjuk a többi alapanyagot, ízesítjük és 10-15 perc alatt összefőzzük. 

Kókuszos kölesgombóc

2022. január 6. Mindennapi ételeink 

Nagyon finom, amolyan újévi detox-csemege ?Hozzávalók :20 dkg köles 4 dl víz 3 dl sűrű kókusztej (konzerv) 1 citrom leve és a héja 6 dkg kukoricadara 10 dkg barnacukor 10 dkg kókuszreszelék  Elkészítés: A kölest 1 órára beáztatjuk, majd leszűrjük. Ezután egy edénybe öntjük a vizet és kókusztejet, hozzáadjuk a kölest, ízesítjük  és forrásig főzzük, ekkor hozzáadjuk a kukoricadarát és  2 dkg kókuszt. Addig főzzük, amíg teljesen megfő. Ezután egy vizezett tálcára téve hagyjuk kihűlni, majd golyókat formálunk belőle és kókuszba forgatjuk. 

Vegán stollen

2021. december 27. Mindennapi ételeink 

  Az egyik  legkedvesebb édességem. Sokáig vásároltuk is, de tavaly és idén is úgy döntöttem, mi készítjük el a gyerekekkel. Ebből az adagból 2 rúd lesz.  Hozzávalók: 50 dkg liszt 3 dkg élesztő20 dkg olvasztott ráma10 dkg barnacukor3 csomag vaníliás cukor2,5 dl növényi tej - nálam most vaníliás mandulatej 1/­­2 citrom héjafahéj, szegfűszeg10 dkg olajos mag, felvágva30 dkg kandírozott, aszalt gyümölcsök vegyesen, szükség szerint felvágva20 dkg marcipánmassza (natúr) Elkészítés:Az aszalványokat/­­kandírozott gyümölcsöket (nálunk most ananász és papaya volt) rumaromába áztatjuk. A langyos növényi cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.  Majd az olajos mag(ok) és aszalványok, kandírozott gyümölcsök kivételével a többi alapanyagból sima tésztát dagasztunk. Meleg helyen kb 40 percig kelesztjük. Utána a magokat, aszalványokat hozzáadva átgyúrjuk és újabb 40 percig kelesztjük. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk, közepére helyezzük a rúddá gyúrt marcipánt (én most csak az egyikbe tettem, másikba nem, a gyerekek nem szeretik). A tészta egyik felét ráhajtjuk a másikra, kicsit lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lefedve még 20 percet kelesztjük. Előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült, még forrón lekenjük olvasztott rámával, és megszórjuk jó vastagon porcukorral. Alufóliába csavarva akár 4-5 hétig is eláll. Nálunk mondjuk, 2-3 nap alatt elfogy :-D

Vegán "sajttorta"

2021. december 22. Mindennapi ételeink 

  Méltó desszert lehet a karácsonyi asztalon - már, ha addig marad belőle :-D Hozzávalók:A vegán csokis brownie -piskótához:1 csésze liszt 1/­­2 csésze barnacukor (vagy bármilyen más cukor)0,5 tasak sütőpor1 csipet szódabikarbóna0,5 csésze holland kakaó0,5 tábla étcsokoládé5 ek. kókuszolaj langyos víz A krémhez:30 dkg kesudió, este beáztatva1 citrom leve15 dkg olvasztott kókuszolaj 5 csomag vaníliás cukor5 ek. cukor 2 dl Hulala tejszín felverve Elkészítés:A tésztát készítjük el először: a száraz és a nedves alapanyagokat külön-külön összekeverjük, és annyi langyos vízzel hígítjuk, hogy puding állagú tésztát kapjunk. 180 fokon 15-20 perc alatt összesütjük. Most tortaformát sütöttem, és miután kihűlt, kettévágtam. A krémhez előző este beáztatjuk a kesudiót. Másnap aprítógépbe tesszük és összeaprítjuk a kesudiót. Amennyibne botmixerünk van, a megolvasztott kókuszolajjal, citrom levével együtt turmixoljuk össze. A Hulala tejszínt felvetjük és óvatosan hozzákeverjük. A krém egyharmadát külön vesszük és ízlés szerint holland kakaót, ill. egy tábla csokit olvasztunk hozzá, összekeverjük. A krém 2/­­3-ad részét pedig meghagyjuk fehérnek. Tetszés szerint rétegezzük. 

Kakaós-meggyes tekercs

2020. szeptember 15. Mindennapi ételeink 

Kakaós-meggyes tekercs    A gyerekek szerettek volna sütni valamit, és amúgy is kell reggelit vinni az iskolába (ebéd előtt már hazajön Fannus, nem napközis), általában teszek be sósat, édeset is, a gyümölcsöt pedig indulás előtt itthon eszi meg Fanni. Így buktát és kakaós tekercset készítettünk.Hozzávalók:1/­­2 kg liszt (keverjük teljes őrlésű liszttel, én most kb 30-70 százalékban raktam bele)1 dl napraforgó olaj 2,5 dkg élesztő kb 10 dkg barnacukor 2 dl víz --szilvalekvárolaj, kakaópor, vaníliás cukor, magozott meggyszemek vaníliás szójatej Elkészítés:A lisztet összekeverjük a cukorral, olajjal, eközben felfuttatjuk -egy ek. cukrot téve a vízbe - az élesztőt, és tésztát dagasztunk. Kb 1 órát kelesztjük. Majd lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk. A buktához téglalapokat vágunk, melyekre szilvalekvárt teszünk és buktává csavarjuk :-D, a kakaós tekercshez pedig kb 5 cm széles, hosszanti csíkokat vágunk, melyeket megkenünk olajjal és megszórunk előzőleg vaníliás cukorral kikevert holland kakaóporral. Ráhelyezünk tetszés szerinti meggyszemet. majd feltekerjük a tekercseket, és keresztben félbevágjuk. Olajozott, lisztezett tepsibe tesszük és meglocsoljuk kb 2 dl vaníliás szójatejjel. 180 fokon 20-25 percig sütjük. 

Pirított zöldbab saláta

2020. június 7. Mindennapi ételeink 

Pirított zöldbab saláta Ismét saláta recept. De mikor máskor, ha nem nyáron. Hozzávalók: 20 dkg zöldbab 2 nagyobb paradicsom 1 lilahagyma 2 dl Dr vegán Oetker tejföl 1 dl tojás nélküli majonéz kis citrom, barnacukor, só ízlés szerint egy csokor petrezselyem vagy kapor Elkészítés: A zöldbabot olajjal kikent tepsibe tesszük, sózzuk és 180 fokos sütőben megpirítjuk (kb 20 perc alatt, félidőben forgatjuk).  Eközben összevágjuk a paradicsomot, hagymát, petrezselymet vagy kaprot, kikeverjük az öntetet, melyet tetszés szerint sózunk, citromozunk. A zöldbabot kihűtjük, majd mindent összekeverünk és tálaljuk is. :-)  

Hideg-krémes eperleves

2017. június 1. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Hideg-krémes eperleves   Hozzávalók: - 4 l víz - 1 zacskó tört fahéj - 2 kk szegfűszeg (egész) - 3 zacskó vaniliás cukor - barnacukor ízlés szerint (30 dkg, de lehet hogy valakinek édesebben ízlik) - 1 zacskó eper puding, vagy vanilia puding, vagy puncs puding (ha nincs, 2 doboz növényi tejszín) - 3-4 maroknyi eper (ízlés szerint)    Felteszem a vízet főni a fahéjjal és a szegfűszeggel, és kb 20 percig forralom. A pudingport kikeverem egy kis vízzel, hogy ne por formában öntsem bele a levesbe, és jól el tudjon keveredni. Ettől lesz krémes a levesem, mellesleg ad egy jó ízt is neki. Ha nincs otthon, de mégis el akarom készíteni a levest, akkor tejszín is jó lesz bele, de azt csak a végén tenném hozzá, és nem forralnám vele. A kikevert pudingot viszont beleöntöm forrás közben, és jól elkeverem. Fél citromot facsarok hozzá, és cukrozom. Főzőm pár percig, majd lezárom. Ekkor teszem bele a megmosott epret. Az eper nagyon könnyen szétfő, ezért nem forralom a levessel együtt. Én nem szeretem turmixolni, mert akkor csak a kis magocskák maradnak, így pedig a szép nagy eper is ehető hozzá.  Miután kihűlt hűtőbe teszem, mert igazán másnap finom, mikor jég hideg.  Ajánlom a tetejére a tejszínhabot, és a piritott mandulát is. Igazán különleges nyári hűsítő. Jó étvágyat!

Édesburgonyás tofurántotta currys hummusszal

2017. február 26. Vegán muflon 

Édesburgonyás tofurántotta currys hummusszalHadd kezdjem egy nagy hírrel! Egy Michelin-csillagos francia étterem séfje szólt, hogy segédkezhetnék neki a konyhán. De én rácsaptam a kagylót! Az iménti bevezető is hűen tükrözi, egy férfi esetében a nátha a szellemi kapacitásra is hajlamos súlyosan pusztító hatást gyakorolni. Ám ez még mindig eltörpül amellett az extrém idegállapot mellett, ami normális esetben csak a félig női szupermodell - félig griffmadár jellegű mitológiai vadakat jellemzi. Szóval ezúttal csak csökkentett üzemmódban voltam képes alkotni, de azért harmadik világbeli fogolytáborokban talán ezt a művet is szégyenérzet nélkül szervíroznák. Alkotóelemek: 400g natúr tofu 1 drabálisabb édesburgonya 1 közepes fej lilahagyma 1 tk kurkuma 1 csokor petrezselyem felaprítva 2 tk tandori masala fűszerkeverék (Tisztelt Muflon úr! Mi ez és hol lehet beszerezni? Árulja el, vagy szájba térdelem! - írja Hegemón-Konkáv Rezsőné Buhargerlócról. Nos, Kedves, kínai és Ázsia-boltokban tessen próbálkozni!) 1 tk curry 1/­­2 tk barnacukor 1/­­2 fej kínai kel vagy salátakeverék só, bors Az édesburgonyát vonakodva meghámozzuk, felkockázzuk, a lilahagymát cikkekre vágjuk. Aztán. Ezt az egész rahedli zöldséget egy ún. tálba helyezzük, hogy maximálisra emeljük az elmosandó edények számát. Hozzáadunk 2 ek olívaolajat, a cukrot, a tandori masalát, sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük. Ezt az elegyet 180 fokra melegített sütőben 25 percig süssük. Pont. Közben a tofut egy villával összetörjük, kevés olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kurkumát és a sót, és félretesszük. A salátát kevés olívaolajjal és tandori massalával összekeverjük. Ha az egész hóbelevanc kész van, hummuszt készítünk (de a boltban vásárolt sem tartozik a gasztroterrorizmus hatáskörébe), és curryval elvegyítve tálaljuk vele a kész cuccot.

Zöldhagymás édesburgonya-pogácsa

2016. november 9. Vegán muflon 

Zöldhagymás édesburgonya-pogácsaVannak konyhai fogalmak, melyek szitokszóként is kiválóan funkcionálnak. Ilyen a pogácsa, a piskóta, a nokedli és a pampuskajanicsár, jóllehet, ez utóbbit még soha, senki nem ejtette ki a száján. A szerző kivételesen nem gyalázkodásként gondolt a pogácsára, és higgadt lelkiállapotában végiggondolta, hogyan lehetne elkészíteni a sima krumplis verzió változatát progresszívebb formában, egy tankhajónyi étolaj nélkül. Javasolnám, hogy csupán azok kíséreljék meg az előállítását, akik rendelkeznek némi rutinnal pl. zöldségfasírt-gyártás terén, ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy a legkülönfélébb mitológiai vadakat szólítják fel szexuális aktusra nagy hangerőn. (Önéletrajzi ihletésű tanulság!) Beszerzi célirányosan a következőket: 1 kg édesburgonya 2-3 szál felaprított zöldhagyma 2 ek szójaszósz 100g liszt 1/­­2 tk barnacukor 1 ek felaprított chilipaprika 1 tk só olívaolaj vagy kókuszzsír a sütési metódushoz Az édesburgonyát hirtelen felindulásból meghámozzuk, majd szándékosan puhára pároljuk. Szükség esetén szűrőbe tesszük, és mikor lecsepegett, majd kihűlt, egy keverőtálba helyezzük, és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Ha túlságosan mrutyok állagúnak találjuk, további lisztet adunk hozzá. Ezt követően egy szigorúan tapadásmentes serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd kisütjük rajta a pogácsává formázott masszát. Korianderes-szójajoghurtos mártással fogyaszthatjuk, de magában megzabálva is isteni.

Szezámmagos kínai rántott karfiol

2016. február 3. Vegán muflon 

Ebben az elidegenedett világban a társasházi lakók szinte semmit nem tudnak egymásról. Legfeljebb azt, hogy a szomszéd mikor süti azt a tetves bundás kenyeret! Na, és valami hasonló lehet az helyzet az alábbi étellel is, illetve bármivel, amiben sült fokhagyma szezámolajjal és szójaszósszal keveredik. Ebből kifolyólag ez az elegy különösen alkalmas éhségsztrájkolók szívatására. Amúgy meg a végeredmény világbajnok kategóriás, még ha a szomszéd meg is gyanúsít a távol-keleti szaghatások alapján, hogy közünk van Mirci nevű perzsamacskája eltűnéséhez. Beszerzendő: 1/­­2 fej karfiol 1/­­2 csésze csicseriborsó- vagy fehérliszt 1/­­2 csésze szójatej (pocsolyaízű natúr, nem valami édesített gyász!) 1 ek sütőpor 1 ek fokhagymapor 4 dl étolaj 1 ek szezámolaj 2 gerezd fokhagyma 1/­­2 csésze szójaszósz 2 ek rizs- vagy fehérborecet 1 ek barnacukor 2 ek chiliszósz 1 ek kukoricakeményítő 1 ek szezámmag 2 szál zöldhagyma A lisztet, a szójatejet, a sütőport és a fokhagymaport egy tálba lötyböljük, majd csomómentesre keverjük. (Ez abban különbözik a palacsintatésztától, hogy nem az.) A rózsáira bontott karfiolt beletuszkoljuk a tésztába, hogy mindenütt befedje, majd forró olajban kisütjük. Egy wokban (ami hétszentség, hogy nincs otthon, de a receptben így érhetjük el a szakszerűség látszatát) szezámolajat hevítünk, hozzáadjuk az összetört fokhagymát. Egy percig pároljuk, majd hozzáadjuk a szójaszószt, az ecetet, a barnacukrot és a chiliszószt, majd miután jól összekevertük, elkeverjük benne a kukoricakeményítőt. Ha besűrűsödött, hozzáadjuk a kisütött karfiolt, és cefetül elkeverjük a szósszal. Szezámmaggal és vékonyra vágott zöldhagymával dekoráljuk, rizsával tálaljuk.


Az összes 'barnacukor' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!