barnacukor receptek - Vegetáriánus receptek

Megjelent a második,
      bővített kiadás!

MEGJELENT! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Spenótos mángold

Az Édenkert Ígérete

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 4. rész










barnacukor receptek

Zöldhagymás édesburgonya-pogácsa

2016. november 9. Vegán muflon 

Zöldhagymás édesburgonya-pogácsaVannak konyhai fogalmak, melyek szitokszóként is kiválóan funkcionálnak. Ilyen a pogácsa, a piskóta, a nokedli és a pampuskajanicsár, jóllehet, ez utóbbit még soha, senki nem ejtette ki a száján. A szerző kivételesen nem gyalázkodásként gondolt a pogácsára, és higgadt lelkiállapotában végiggondolta, hogyan lehetne elkészíteni a sima krumplis verzió változatát progresszívebb formában, egy tankhajónyi étolaj nélkül. Javasolnám, hogy csupán azok kíséreljék meg az előállítását, akik rendelkeznek némi rutinnal pl. zöldségfasírt-gyártás terén, ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy a legkülönfélébb mitológiai vadakat szólítják fel szexuális aktusra nagy hangerőn. (Önéletrajzi ihletésű tanulság!) Beszerzi célirányosan a következőket: 1 kg édesburgonya 2-3 szál felaprított zöldhagyma 2 ek szójaszósz 100g liszt 1/­­2 tk barnacukor 1 ek felaprított chilipaprika 1 tk só olívaolaj vagy kókuszzsír a sütési metódushoz Az édesburgonyát hirtelen felindulásból meghámozzuk, majd szándékosan puhára pároljuk. Szükség esetén szűrőbe tesszük, és mikor lecsepegett, majd kihűlt, egy keverőtálba helyezzük, és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Ha túlságosan mrutyok állagúnak találjuk, további lisztet adunk hozzá. Ezt követően egy szigorúan tapadásmentes serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd kisütjük rajta a pogácsává formázott masszát. Korianderes-szójajoghurtos mártással fogyaszthatjuk, de magában megzabálva is isteni.

Ananászpakora őszibarackcsatnival

2016. április 10. Vegán muflon 

Személy szerint felettébb boldog vagyok, hogy a politikai korrektség nyelvezete egyre nagyobb teret hódít. Már régen is azok közé tartoztam, akik napokig nem tudtak aludni azzal a tudattal, hogy valamely kijelentésükkel megsértették a Dunsztosüvegbe Jódlizó Aszexuális Kalaposmesterek Érdekvédelmi Ligájának aktivistáit. Ennél fogva a következő ételre pusztán lelkiismereti okokból nem ragasztanám rá a "rántott ananász indiai baracklekvárral" csúfnevet. (Holott nagyon leegyszerűsítve erről van szó.) Persze, ha 60 év feletti ismerőseim kérdeznek rá, mit főztem épp, nyilván ezzel a formulával hozakodnék elő - elkerülendő, hogy a beszélgetés másfél órás magyarázkodást követően halálesetbe torkolljon. Komponensek: A pakorához: 2db ananász 250g csicseriborsóliszt 2 tk porcukor 1 tk fahéj 1 tk őrölt szegfűszeg 1,5 dl víz A csatnihoz: 400g őszibarack (és bár áprilisban halmozottan szezonális, konzerveset is használhatunk) 1 fej lilahagyma 1 tk reszelt gyömbér 2 ek friss bazsalikom felaprítva 1 tk római kömény 2 tk szegfűszeg 1 piros chilipaprika 4 db babérlevél 3 ek barnacukor 3 ev víz kevés só és bors A lisztet és a fűszereket a víz hozzáadása után variálás nélkül csomómentesre mixeljük, majd egy tál nevezetű egzotikus eszközben összekeverjük a felkockázott ananásszal. Ezt az elegyet jó negyed órán át hagyjuk békében nyugodni. Addig nekiláthatunk a csatninak, de kotlóst is imitálhatunk önmagunk szórakoztatására, lelkünk rajta! (Ha utóbbit választjuk, ügyeljünk a művészi hitelességre, és ódzkodjunk azoktól az elcsépelt mozdulatoktól, melyeket az óvodában tanultunk el kacsatánc címszó alatt!) Ha letelt az említett idő, az fűszeres tésztával beborított ananászt forró olajban kisütjük. Közben egy másik edényben kevés olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a római köményt, a szegfűszeget, a chilipaprikát, majd a felkockázott hagymát, a gyömbért és a bazsalikomot. Négy-öt percig, folyamatos kevergetés közepette pároljuk, majd lelkesen belepasszítjuk a héjától megfosztott, felkockázott barackot. Jöhet a babérlevél, a cukor, a víz, nüansznyit sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt kis lángon fél óráig főzzük.

Szezámmagos kínai rántott karfiol

2016. február 3. Vegán muflon 

Ebben az elidegenedett világban a társasházi lakók szinte semmit nem tudnak egymásról. Legfeljebb azt, hogy a szomszéd mikor süti azt a tetves bundás kenyeret! Na, és valami hasonló lehet az helyzet az alábbi étellel is, illetve bármivel, amiben sült fokhagyma szezámolajjal és szójaszósszal keveredik. Ebből kifolyólag ez az elegy különösen alkalmas éhségsztrájkolók szívatására. Amúgy meg a végeredmény világbajnok kategóriás, még ha a szomszéd meg is gyanúsít a távol-keleti szaghatások alapján, hogy közünk van Mirci nevű perzsamacskája eltűnéséhez. Beszerzendő: 1/­­2 fej karfiol 1/­­2 csésze csicseriborsó- vagy fehérliszt 1/­­2 csésze szójatej (pocsolyaízű natúr, nem valami édesített gyász!) 1 ek sütőpor 1 ek fokhagymapor 4 dl étolaj 1 ek szezámolaj 2 gerezd fokhagyma 1/­­2 csésze szójaszósz 2 ek rizs- vagy fehérborecet 1 ek barnacukor 2 ek chiliszósz 1 ek kukoricakeményítő 1 ek szezámmag 2 szál zöldhagyma A lisztet, a szójatejet, a sütőport és a fokhagymaport egy tálba lötyböljük, majd csomómentesre keverjük. (Ez abban különbözik a palacsintatésztától, hogy nem az.) A rózsáira bontott karfiolt beletuszkoljuk a tésztába, hogy mindenütt befedje, majd forró olajban kisütjük. Egy wokban (ami hétszentség, hogy nincs otthon, de a receptben így érhetjük el a szakszerűség látszatát) szezámolajat hevítünk, hozzáadjuk az összetört fokhagymát. Egy percig pároljuk, majd hozzáadjuk a szójaszószt, az ecetet, a barnacukrot és a chiliszószt, majd miután jól összekevertük, elkeverjük benne a kukoricakeményítőt. Ha besűrűsödött, hozzáadjuk a kisütött karfiolt, és cefetül elkeverjük a szósszal. Szezámmaggal és vékonyra vágott zöldhagymával dekoráljuk, rizsával tálaljuk.

Paradicsom-birsalma csatni

2015. november 15. Vegetáriánus receptek 

Paradicsom-birsalma csatniGyerekkoromban kapható volt bolgár ketchup a vegyesboltban. Almás. Innen jött az ötlet. A végeredmény viszont több mint a két alapcsatni házassága.

Hozzávalók:
- 6-8 paradicsom
- 2-3 birsalma
- 2 ek olaj
- 2 kk fekete mustármag
- 1 kk kurkuma
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 2 db szárított madárszem chili morzsolva
- 1 db 5-7 cm-es fahéjrúd
- 2 babérlevél
- 1 szem csillagánizs
- 1 kk római kömény
- 2 kk őrölt koriander
- 5 szem szegfűszeg
- 1 kk só
- 1 kk hing
- 1 dl víz
- 8-10 ek barnacukor

A birsalmákat megpucoljuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. A paradicsomot szintén reszeljük, így egyúttal meg is hámozzuk, mert a végén a paradicsom héja marad csak a kezünkben. A gyömbért megpucoljuk, és apróra vagdossuk vagy lereszeljük.
Az olajban fedő alatt kipattogtatjuk a fekete mustármagot, majd a só és a hing kivételével hozzáadjuk az összes többi fűszert is és egy percig pirítjuk. Beletesszük a gyümölcsöket, elkeverjük benne a sót és a hinget. Pár percig pároljuk, majd beleöntjük a vizet. Nagy lángon fedő nélkül főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Beletesszük a cukrot, újraforraljuk és kész. Ha szeretnénk eltenni későbbre, akkor még forrón üvegekbe töltjük, majd dunsztoljuk.
Bliszkó Viktor

Ez sem tegnap történt...

2015. október 28. Zöld múzsa 

Ez sem tegnap történt...Rendszerezem ezt a kaotikus évet. Tele van a számítógépem félig megírt történetekkel, receptekkel. Van ahol csak egyszerűen kép nincs és van egy rakás, ami baromira nem szezonális. Ez sem. Valakinek meséltem az én okos 9 évesemről és beugrott... Csak éppen nem tegnap történt. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tegnap a fiammal - 9 éves, nyitott és fogékony -, napi robotból hazaérve farkaséhesek voltunk. Rágcsiért könyörgött, amit próbáltam leszerelni: - Figyi! Ha elég türelmes vagy, a kedvenc shakshukádat idevarázsolom 15 percen belül az asztalra. Óra indul! A szeme csillanásából láttam, ezt a meccset megnyertem. Elő a serpenyő és máris séfet megszégyenítő gyorsasággal aprítottam a hagymát, paprikát, paradicsomot. Olívaolaj löttyintés a serpenyőbe, mehetnek sorba  a zöldségek. Közben minden részletre figyel okos szeme: - Anya! A fokhagyma ki ne maradjon! Nem marad ki, mint ahogy a fűszerek sem. Bírja ő a koriandert, római köményt, egy gourmand anya mellett a chili sem csíp. Mosom a tojásokat, ő pedig csacsog tovább: - Emlékszel? Hugh ( Hugh Fearnley-Whittingstall ) kacsatojással csinálta a tévéműsorában, aminek extra nagy a sárgája! Már csak pár perc, míg a tükörtojások megszilárdulnak. Neki szelek hozzá jófajta rozskenyeret (Gyarmathy Pékség, Győr), hogy tunkolhasson, nekem kenyér nélkül is felséges. Miközben jóízűen falatozunk, fejszámolunk és kiderül, hogy egy adag shakshuka a tányérunkon szezonban nem kerül többe, mint kétszáz forint. Egy pékségben ugyanezért az összegért kínálják a túrósbatyut, kakaóscsigát. sajna tudom, mert reggel a gyerek nyerte a meccset. Ezen őszintén elcsodálkozik. Az értékek világában most vertünk le együtt egy igazodási cölöpöt.  a fotó egy nyugalmas nyaraláson készült és nem a napi robotból hazaérvén ;-)   Shakshuka,  a Közel-kelet lecsója ( Yotam Ottolenghi izraeli szakácstól ):  Hozzávalók: - 1 dl olívaolaj - 2 fej vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 4 db vastaghúsú paprika ( piros, sárga, zöld vegyesen ) - 6 db érett paradicsom - 1/­­2 tk. egész római kömény  - 2 babérlevél - 1 ek. apróra vágott friss petrezselyem - 1 ek. apróra vágott friss koriander - 1 kk. friss kakukkfű - pár szál sáfrány - csipet cayenne bors - só, bors, 2 tk. barnacukor - 4 db tojás ( kacsatojás, ha akadna ) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Egy serpenyőben szárazon hevítsük két percig a római köményt. Öntsük hozzá az olívaolajat, majd dobjuk rá a vékonyra félkarikázott vöröshagymát, a csíkokra szelt színes paprikákat és az apróra vágott fokhagymát, a cukrot és a zöld fűszerekkel 10 percig hevítsük nagy lángon. Ezután adjuk hozzá a forró vízbe mártott és héjától megszabadított paradicsomokat apró kockákra vágva, a sáfrányt, cayenne borsot, babérlevelet, sót, borsot. Főzzük tovább alacsonyabb lángon 15 percig, adagoljunk hozzá vizet, ha szükséges. Kóstoljunk és állítsuk be a fűszerezést. A kész shakshuka krémes állagú, éppen csak nincs lesülve az alja a serpenyőbe. Fakanállal képezzünk fészkeket a masszába és abba üssük bele a tojásokat. Fedővel fedjük le a serpenyőt és alacsony lángon várjuk meg, míg a tojások megszilárdulnak. Ha a serpenyőnk nyele fém, akkor előmelegített sütőbe is csinálhatjuk ezt a műveletet. Friss kenyérrel tunkolva az igazi és a petrezselyem szórás se maradjon le tálaláskor!

"Gazdag" lencseleves

2014. december 30. Kertkonyha 

Ki szeretne gazdag lenni 2015-ben? Az főzzön egy ilyen finom levest Szilveszterre! De vigyázat, nehogy baromfiból legyen hozzá a virsli, mert még elszáll vele a szerencsénk! ;) Hozzávalók 3-4 adaghoz: - 250 g lencse - 100 g savanyú káposzta - 2 szál virsli (én bio búzavirslit használtam) - fél fej vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 1 evőkanál barnacukor - 1 teáskanál pirospaprika, 1/­­2 mokkáskanál borsikafű, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 2 evőkanál vegamix vagy bio ételízesítő - só, bors, ecet, olaj - Karikázzuk fel a virslit, majd egy fazékban süssük meg a szeleteket két evőkanál olajon. Ha szépen megpirult mindkét oldalon, vegyük ki a virslit és tegyük félre. - Pótoljuk az olajat, és pirítsuk rajta üvegesre az apróra vágott vöröshagymát. Ezután adjuk hozzá a cukrot és az apróra vágott fokhagymát is. Folyamatos kevergetés mellett várjunk, amíg karamellizálódik. - Ekkor adjuk hozzá a megmosott lencsét, az apróra vágott savanyú káposztát, a fűszereket, és öntsük fel másfél liter vízzel. - Takarékon és fedő alatt főzzük a levest, amíg a lencse megpuhul. A káposzta savanyúságától függően utólag ízesítsük ecettel. Tálaljuk a sült virslivel. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 45 perc Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:   Töltsd le ITT két ajándék receptfüzetünket a Hírlevél feliratkozás mellé!

Kávés testradír

2014. augusztus 3. Egy biológus a konyhában 

Ez a testradír nemcsak a narancsbőrt segiti eltűntetni/­­megelőzni, fel is tölt energiával! Olvasd el más nyelven: espa?ol, english Hozzávalók 1/­­4 bögre kávézacc (vagy kifőtt tea is jo!!!) 1/­­4 bögre barnacukor 1/­­2 […]

Narancsos csokis korongok (glutén, tej, tojás, cukormentes, majdnem teljesen nyers)

2013. december 18. VegaLife 

Narancsos csokis korongok (glutén, tej, tojás, cukormentes, majdnem teljesen nyers)Teljesen elaléltam. Sok helyen olvastam már, hogy avokádóból lehet csokikrémet készíteni süteményhez, de mindig kicsit hitetlenkedő voltam. Itt kószált az agyamba, hogy ki kell próbálni. Hetek óta újra és újra vettem az avokádót (kilóárban egy piacon), de mindig kenyérrel és zöldséggel fogyott el. Egyszerűen nem hagyott akkor sem nyugodni. Kellett valami alkalmas idő, amikor lendületben vagyok, amikor a kíváncsiságom a tető fokára hágott, amikor az alkalom is hozta magával, hogy süteményt készítsek. Nos a héten mindez összeállt. Minap korábban hazaértem. Egyedül voltam, konyha rendben. Még jó néhány kilométerre voltam, de a gondolataim már szinte valóságban éltek, ahogy elképzeltem, igen, most elkészítem, itt az idő! Pillanatok alatt kész lett a turmixgéppel. Azonnal hívtam a férjemet és nem is tudtam teljesen szavakba önteni azt a mámort, amit átéltem! Van egészséges(ebb) csokikrém! Igen, margarin és vaj nélkül is lehet készíteni, de még milyet! Olyan finomat, amilyet korábban margarinnal vagy vajjal nem tudtam reprodukálni. ÓÓÓÓÓ!!! Egyszerűen úgy feldobott az élmény. Viszem is az évzáró együttlétre, ami ma este lesz. Persze a krém nem áll meg magában, készítettem hozzá kis tallér féléket, és az egészet naranccsal spéciztem fel. Így ni: A  korongok receptje: Hozzávalók: 1/­­2 kg darált zabpehely 15-20 dkg kókuszreszelék növényi tejpor víz édesítőszer (gyümölcscukor, xilit, méz, nyírfacukor, barnacukor - ki mit használ) Elkészítés: A tejporból és vízből kb. 3-4 dl növényi tejet készítünk. (Persze, ha nem sietős, nem tejporos növényi tejet is készíthetünk, "igazi" hozzávalókból - pl. kókusztejet.) A megdarált zabpelyhet és kókuszreszeléket egy tálban összekeverjük, édesítjük ízlésünknek megfelelően és annyi tejet öntünk rá, hogy az egészből egy nagy gömböcöt, egy golyót tudjunk gyúrni. Kókusszal megszórt deszkán kinyújtjuk és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A tetejére pedig krémet fogunk tenni. A  csokikrém receptje: Hozzávalók: - 1,5-2 db érett nagy avokádó (én másfél darabbal dolgoztam) - 2 dkg karobpor (kakaóval is készíthető - lesz majd ilyen receptem is!) - 1 narancs reszelt héja - 1 narancs felének a leve - 1 narancs cikkekre vágva - 5 dkg kókuszolaj - 10 dkg aszalt datolya - kimérés után nagyon kevés meleg vízben áztathatjuk (helyettesíthető más édesítőszerrel, pl: nádcukorral, nyírfacukorral, mézzel, ki mit használ.) - 1 csipet tengeri só   Elkészítés: Vegyük elő a turmixgépet és a fentieket mindet, ebben a sorrendben tedd bele. Indítsuk el, és hamarosan látni fogjuk hogy milyen fantasztikus krémet kapunk végeredménynek. Olyan krémet, mint a csokitorták csokikrémje. Na már most, ha hígabb krémet szeretnénk, adhatunk hozzá egy kevés vizet és így turmixoljuk. Ennél a sütinél én lágyabb krémet készítettem. A kész krémet habzsákba, vagy egyszerű zacsiba kanalazzuk és mehet a korongok "krémezése". Ha nem habzsákkal dolgozunk, a zacsi egyik sarkát egyszerűen levágjuk és kisebb nyomásra kunkorodik is a zsákból a krém. A krém tetejére egy-egy narancscikket teszünk. Hűtőben tároljuk tálalásig. Ha gyors, egészséges sütit készítenél karácsonyra, ne habozz, válaszd ezt, ha csokikedvelő vagy, nem fogod megbánni. Ha nem vagy még "karobpárti", akkor készítsd kakaóval, s tényleg nagyon finom "csodában" lesz részed. Sűrűbb csokimassza: Hígabb csokimassza:  

Barackos tejberizs

2013. augusztus 14. VegaLife 

Barackos tejberizs"A beszéd nem főzi meg a rizst". Érvelnek a szólással amellett, hogy a művelt embernek is szüksége van élelemre (és némi kétkezi munkára). Földünkön mintegy hárommillió embernek ad megélhetést a rizs. A rizs a világon a legrégebb óta termesztett gabonafajta. Jelenleg is több száz országban ültetik és aratják. A világ gabonatermésének a 30%-át a rizs adja. A világ rizstermésének mintegy fele olyan vidékről származik, amelyet teljes mértékben kézi erővel művelnek meg. Mindezek után lássuk a receptet, mert a szövegelés nem főzi meg a rizst. :) A recept: Hozzávalók: - 20 dkg barna rizs - víz - 3-4 dl növényi tej - 3-4 db nektarin - 6 db sárgabarack - xilit/­­stivia/­­barnacukor/­­gyümölcscukor ízlés szerint. Elkészítés: A barna rizs szemeket átmossuk, majd annyi vízben, ami jól ellepi, majdnem puhára főzzük. Az így megfőtt rizshez növényi tejet vagy növényi tejszínt adunk, és most már addig főzzük, míg a rizsszemek teljesen megpuhulnak, tehát a folyadékot magába szívja a rizs. Édesítjük ízlésünknek megfelelően. A barackokat megmossuk, felkockázzuk és a megfőtt tejberizshez keverjük. Télen használhatunk barackbefőttet is. Kipróbálhatjuk, hogy reszelt citrom- vagy narancshéjat adunk az így elkészült rizshez. Igazán különleges ízt ad neki. Kikapart vaníliát is adhatunk hozzá. Tálalásnál megszórhatjuk a tetejét kókuszreszelékkel, egy kisebb szál mentát tűzhetünk a közepébe. Hidegen és melegen is finom. Kínálhatjuk desszertként vagy fogyaszthatjuk édes reggeliként.

Narancsos-mentás bodzalimonádé

2013. június 1. VegaLife 

Bodzavirágból, bodzavirágból hullik a, hullik a sárga virágpor. Fönt meg a felhők szállnak az égen, bodzafehéren, bodzafehéren. Szállj, szállj felhő, pamacsos, hullj le, te zápor aranyos, hullj le, te zápor, égi virágpor, égen nyíló bodzavirágból. (Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők ) Volt néhány nap melegben részünk május hónapban. De nekem nem elég. Június első, alig napsütéses, sokkal inkább felhős, borús napján az előző verssel és az alábbi recept színeivel és ízeivel próbálom visszacsalogatni a nyár napsütését. "Nekem nem elég a kályha, nekem nem elég a Nap Nekem csak az elég, hogyha meleget ad" (Zorán) A recept: Hozzávalók: - 1 db 5 literes üveg - 10-15 szál frissen szedett bodza - 1-2 narancs - pár szál menta levelei - méz (akácméz teszi igazán finommá) vagy más édesítő (pl: gyümölcscukor, barnacukor, stb.) elhagyható - 3 dl meleg víz (nem forró) - 4 l víz (ha melegebb italt szeretnénk, a víz is lehet melegebb, de ne forró, hideg ital esetén pedig normál víz) - esetleg jégkocka   Elkészítés: Fogunk egy 5 literes dunsztos üveget. A leszedett bodzafejeket átnézzük, nincs-e apró kis bogárka megbújva a virágzat között. A virágokat az üveg aljára fektetjük. A narancsokat jó alaposan megmossuk és felkarikázzuk, majd a bodzavirágok tetejére helyezzük. Ha édesszájú társaságnak készítjük, akkor 2-3 evőkanál mézet (vagy más édesítőt) csurgatunk a narancsokra, de ez el is maradhat. Végül néhány szál mentának leszedjük a leveleit, megmossuk, és ezt is az üvegbe tesszük. Jöhet a nem forró, de valamennyire meleg víz, ami segít az ízek gyors "összeérésében". Ráöntjük. Fakanállal gyengéden átkeverjük, vagy meglötyögtetjük az üveg tartalmát. Végül további (hideg vagy meleg) vizet öntünk rá. Kistányérral, vagy konyharuhával letakarjuk az üveg tetejét mindig, amikor épp nem fogyasztunk belőle. Frissen szűrjük kancsóba vagy poharakba.

Hamis keksztekercs gesztenyével

2013. március 14. VegaLife 

Hamis keksztekercs gesztenyévelHa már úgyis esik a hó így március idusa előtt egy nappal, és ráadásul új pápája van a világnak, gondoltam hozok valamit, ami egy kicsit a hóra is emlékeztetheti az embert - a kókusszal megszórt küllem alapján. Igazából a legtöbb ember ismeri az alapreceptet, csak ugyebár darált keksszel szokták készíteni. Azonban a darált keksz - ha nem házi készítésű keksz - ki tudja mennyi minden adalékanyagot tartalmaz! Persze ez nem jelenti azt, hogy elvetem, mert éppenséggel, ha valaki vizsgálatot indítana:), találna itthon darált kekszet is. De az édességeket is törekszem egyre egészségesebben elkészíteni, pláne, ha olyan "(v)evők" lesznek rá, akik hasonlóan jobb minőségben igyekeznek élni, étkezni. Szóval hamis keksztekercs, mert keksz helyett zabpehely az alapja. Margarinos krém helyett pedig gesztenyepüré gyümölccsel gazdagítva. A recept: Hozzávalók: 1 adag zabpehely (pl. 1/­­4 kg) víz cikória vagy gabonakávé karob- vagy kakaópor gesztenyepüré édesítőszer (gyümölcscukor, xilit, méz, nyírfacukor, barnacukor - ki mit használ) gyümölcs (jelenleg édes narancs és mandarin, de meggyel vagy szilvával is nagyon finom!) kókuszreszelék alufólia Elkészítés: Apró szemű zabpehellyel dolgozzunk. A gesztenyepürét a fagyasztott állapotából olvasszuk ki. Főzzünk, készítsünk kávét a gabonakávéból vagy cikóriából. Vannak instant kávék és forrázós eljárással készíthetők. Kinek milyen van. A zabpehelyre szórjuk valamennyi (kb. 2-3 evőkanál) karobot (kakaóból kevesebb kell, de dolgozhatunk mindkettővel is). Édesítsük, majd öntsük rá szép lassan a kávét. Közben keverve, figyelve, hogy mennyi folyadékot vesz fel a száraz alapanyag. Amikor az egész már összeáll és egy nagy gombócot tudunk belőle gyúrni, akkor vegyük elő az alufóliánkat, egy nagyobb ívet tépjünk le róla. A munkaasztalra fektetve szórjunk az alufóliára kókuszreszeléket, majd a zabpehelyből készült barna masszát sodrófa és a kezünk segítségével egyengessük el. Amikor nagyjából téglalap alakúra sikerült kinyújtani, akkor a kiolvadt gesztenyepürét el tudjuk simítani rajta. Az elsimított gesztenyére pedig egyszerűen egy sorban ráhelyezzük a gyümölcsöt. Én túl sokat raktam rá - nehéz volt feltekerni, így mindig levettem egy keveset belőle. Szóval nem sok gyümölcs kell hozzá. Végül a masszát feltekerjük a fólia segítségével is. Az kész rudat így eleve fóliával takarjuk be és mehet a hűtőbe, ahol egy éjszakát vagy néhány órát "pihen". Közvetlenül tálalás előtt érdemes kivenni és szeletekre vágni. Sütievők számától függően az adagot duplázhatjuk. Fél kg zabpehelyhez két gesztenyepüré kell.

Meggyes-kókuszos koszorú

2013. február 25. BioVilág 

Meggyes-kókuszos koszorúEzúttal egy nagyon egyszerű, de annál finomabb süti receptet hoztunk nektek. :) Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt 5 dkg zabpehely 5 dkg kókuszreszelék 2 evőkanál kakaópor 10 dkg barnacukor vagy ízlés szerint méz 1 csomag sütőpor 5 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 2,5 dl növényi tej 1 kisüveg magozott meggy   1. Melegítsük elő a sütőt (180-200 fokosra), majd egy nagy tálban keverjük össze a tejet, olajat, cukrot, kakaóport, a kókuszreszeléket és a zabpelyhet. 2. A sütőport jól dolgozzuk össze a liszttel és ezt a keveréket lassan adjuk az előbbihez és jól forgassuk össze. 3. A masszát kanalazzuk kuglóf formába, majd rakosgassuk rá a meggyet és mehet a sütőbe. 4. 10-15 perc múlva a sütőt vegyük vissza 160 fokra, majd kihűlés után kezdjük felszeletelni.   Ildi  

Mogyorós keksz

2012. november 30. Fűszerkert 

Mogyorós kekszhozzávalók: 210 g lisz 80 g őrölt mogyoró 200 g szobahőmérsékletű vaj 60 g barnacukor a bevonathoz: kb. 200 g csokoládé A mogyorót száraz serpenyőben megpirítottam, mielőtt ledaráltam. A hozzávalókat összedolgoztam, folpackba csomagoltam, és kb. 1 órára hűtőszekrénybe tettem. Lisztezett felületen kinyújtottam a tésztát, és kis korongokat szúrtam ki belőle. Ezeket sütőpapírral fedett tepsire tettem, végül 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütöttem. A sütiket olvasztott csokoládéba mártottam. Recept innen.

Lekvárok barackból, meggyből

2012. augusztus 30. Fűszerkert 

Lekvárok barackból, meggybőlDzsemfixet is használtam most a befőzéshez. hozzávalók a meggylekvárhoz: 1,1 kg meggy (kimagozva) 200 g barnacukor 1 csomag Dr. Oetker Dzsemfix szuper 3:1 A meggyet elkevertem a cukorral, hozzáadtam a Dzsemfix-et, felforraltam, 15 percig - gyakori kevergetés mellett - forrni hagytam. Fertőtlenízett üvegekbe töltöttem, rátekertem a fedelüket, és 5 percre fejre állítottam. hozzávalók a sárgabaracklekvárhoz és a levendulás sárgabaracklekvárhoz: 1200 g sárgabarack (előkészítve) 300 g cukor 1 csomag Dr. Oetker Dzsemfix szuper 3:1 2 ek citromlé 4 tk szárított levendula virág (a levendulás lekvárhoz) A kimagozott barackot kisebb darabokra vágtam (előtte a héját is eltávolítottam: forró vízbe mártottam kis időre, így könnyen lejött), hozzáadtam a 2 ek cukorral elkevert dzsemfixet, a citromlét és a levendulát a levendulás adaghoz, és felforraltam. Hozzáadtam a maradék cukrot, ismét felforraltam, 5-10 percig főztem, fertőtlenített üvegekbe mertem, lezártam, majd 5 percre fejjel lefelé állítottam. Dr. Oetker receptje alapján hozzávalók a vaníliás őszibarack lekvárhoz: kb. 1200 g őszibarack (előkészítve) 1 vaníliarúd 150 g nádcukor (édes volt az őszibarack, nem volt szükség több cukorra) 1 csomag Dr. Oetker Dzsemfix szuper 3:1 Az őszibarackot meghámoztam, kimagoztam, kis kockákra vágtam. Hozzáadtam a félbevágott vaníliarúd kikapart magjait és a rudat, a cukrot és a dzsemfixet, felforraltam, és kb. 10 percig főztem. A vaníliarudat eltávolítottam, tiszta üvegekbe töltöttem a lekvárt, és 5 percre fejjel lefelé állítottam.  

Epres almás kókuszos turmix (vegán)

2012. június 14. VegaLife 

Ha fogytán az eprünk már, vagy csak más ízben is ki szeretnénk próbálni a turmixot, készítsük el almával, és zabpehely helyett kókusszal.             A recept:   Hozzávalók: fél marék eper 1 vagy két alma fél marék kókuszreszelék víz   Elkészítés: A kókuszreszeléket felöntjük (ellepje) vízzel és sűrűre megfőzzük. Kihűtjük kicsit majd a turmixgépbe tesszük (lehet, nem fog mind beleférni, csak a fele...) A megmosott almát héjastul beledaraboljuk, majd a megtisztított eperszemeket rárakjuk és indulhat a turmixolás. Egy-két-há és kész az eperturmix. Akinek nem elég édes, édesítheti gyümölcscukorral, vagy mézzel, vagy barnacukorral. Egészséges, finom, laktató, és ez is, mint a többi turmix pikk-pakk fogyasztható. Ilyenkor nyáron egy jó reggeli, vagy egy délutáni frissítővel is felér. Többihez hasonlóan más gyümölcsökkel is próbálkozhatunk. (Meggy, cseresznye, ribizli, stb.)

Bodzalimonádé

2012. május 14. VegaLife 

BodzalimonádéÜdítő. Szó szerint. Nem csak, mint fogalom, hanem, mint tulajdonság is. Meleg nyáreleji napokon hidegen fogyasztva (pl. jégkockával). De a fagyosszentek napjai miatti hideg idő megkívánja a meleg limonádét is. Döntésünkön múlik, hogy melyiket választjuk. Mindkettő finom, ráadásul egészen egészséges is.          A recept: Hozzávalók: - 1 db 5 literes üveg - 10-15 szál frissen szedett bodza - 1-2 citrom - méz (akácméz teszi igazán finommá) vagy más édesítő (pl: gyümölcscukor, barnacukor, stb.) - 3 dl meleg víz (nem forró) - 4 l víz (ha melegebb italt szeretnénk, a víz is lehet melegebb, de ne forró, hideg ital esetén pedig normál víz) - esetleg jégkocka  Elkészítés:Fogunk egy 5 literes dunsztos üveget. A leszedett bodzafejeket átnézzük, nincs-e apró kis bogárka megbújva a virágzat között. A virágokat az üveg aljára fektetjük. A citromot jó alaposan megmossuk és felkarikázzuk. A citromkarikákat a bodzavirágok tetejére helyezzük. Majd 2-3 evőkanál mézet (vagy más édesítőt) csurgatunk a citromokra. Jöhet a nem forró, de valamennyire meleg víz. Ráöntjük. Fakanállal gyengéden átkeverjük, vagy meglötyögtetjük az üveg tartalmát. Majd további (hideg vagy meleg) vizet öntünk rá. Kistányérral, vagy konyharuhával letakarjuk az üveg tetejét.Igazság szerint én hagytam egy éjszakát a kinti hűvösben állni, másnap leszűrve valami csodás ízeket kóstolhattam. De fél óra pihentetés után már fogyaszthatunk belőle. Ha tudjuk, hogy nem fogy el azonnal az üdítőnk, akkor érdemes hidegebb helyen tárolni az italunkat. (Pl. Pincekő, vagy hideg terasz/­­erkély) Miután átszűrtük - és nem fogyna el, hűtőben tároljuk.Jégkockát is készíthetünk belőle. Jégkocka tartóba egyszerűen csak ezt a bodzalimonádét töltjük.Fenséges ízével tényleg üdít. 

Churros forró chilis csokoládéval

2012. február 18. Fűszerkert 

Churros forró chilis csokoládévalA blogon már bemutattam egy jóféle churros receptet - itt olvasható -, most viszont Jamie Oliver inspirált. hozzávalók a churroshoz: 2 1/­­2 dl víz 75 g vaj felkockázva 200 g liszt 1/­­2 tk sütőpor csipet só 1 nagy tojás, villával felverve a sütéshez: olaj a tálaláshoz: cukor őrölt fahéj hozzávalók a forró csokoládéhoz: 1 l tej 1/­­2 tk őrölt fahéj 1 friss zöld chili hosszában félbevágva és kimagozva 2 ek kukoricaliszt 2 ek barnacukor (vagy ízlés szerint) 150 g étcsokoládé (70% kakaótartalmú) darabokra törve A churroshoz felfőztem a vizet és a vajat. Levettem a tűzről, hozzáadtam a lisztet, sütőport, sót, és fakanállal sima masszáva kevertem. Pár percig pihentettem, majd belekevertem a tojást is. Közepesen forró olajban teáskanálnyi adagokat raktam a masszából, és szép pirosra sütöttem. Papírtörlőre szedtem, hogy leitassam az olajat. Fahéjas cukorban megforgattam a fánkocskákat, és azonnal tálaltam. A csokoládéhoz a tejhez hozzáadtam a fahéjat és chilit, felforraltam. Kis lángon 8 percig főztem, hogy a tej átvegye  az ízeket. A kukoricaliszthez adtam a cukrot, és kevés hideg vízzel simára kevertem. Hozzáadtam a tejhez a csokoládéval együtt, és addig kevergettem, amíg a csokoládé elolvadt. Jamie Oliver: Jamies Amerika

Kókuszkocka tojás nélkül

2011. december 2. BioVilág 

Kókuszkocka tojás nélkülTibi múlt héten kitalálta, hogy csináljak kókuszkockát, mert nagyon enne és ez meg is adta a löketet, hogy megoldjam a dolgot valahogyan vegán módra. Szokás szerint tojás helyett olajat használtam és egész jó lett a  végeredmény; finom,puha lett a tészta. A szódabikarbóna + ecet kombináció ötletét innen vettem:http:/­­/­­receptek.vegetarianus.info Hozzávalók: 50 dkg liszt 10 dkg barnacukor 4 dl víz 5 ev. kanál holland kakópor 12 ev. kanál olaj 6 ev. kanál ecet Bevonathoz: 50g kókusztejpor 25 dkg növényi margarin vagy vaj 5 ev. kanál rizsszirup kókuszreszelék 1. Az összes száraz hozzávalót keverjük össze, majd adjuk hozzá a vizet és az olajat. Kézi mixerrel keverjük simára, majd adagoljuk hozzá az ecetet. Ettől meg fog emelkedni a tészta. 2. Öntsük kivajazott tepsibe, majd előmelegített sütőben süssük meg kb. 25-30 perc alatt. 3. Míg sül a tészta, gőz fölött olvasszuk meg a margarint, adjuk hozzá a kókusztejport és a rizsszirupot. 4. A kihűlt tésztát kockázzuk fel, majd forgassuk a mázba és hempergessük kókuszreszelékbe. Ildi :-) 2010. június

Rozskeksz

2011. január 20. Rongybaba konyha 

Rozskeksz200 g rozsliszt70 g barnacukor 70 g vaj fél csomag sütőpor 1 tojás 1 kanál víz dió, mogyoró, áfonya a tetejére A tésztát összekevertem kicsit pihent a hűtőben utána kis golyókat csináltunk, amiket szétlapítottunk a nyújtódeszkán és a tetejükre tettünk egy-egy szem valamit. 180 °C sütőben sült. A recept innen van, egy icipicit átalakítva, mert a hűtőben épp egy 70 g-os vajdarab volt, egy tojás is 70 g (kb), szóval ez egy jelnek tűnt nekem:-)

Ropogós müzli

2011. január 19. Rongybaba konyha 

Ropogós müzli 70 g olaj130 g méz 1 kanál 13 g:-) barnacukor 200 g zabpehely további 300 g ez-az Ez-az a konkrét esetben: puffasztott köles, rizs, tönköly mazsola, vágott dió, mogyoró, mandula, őrölt tökmag, rozspehely, búzacsíra Az olajat, mézet cukrot egy edényben fölforralom, beleteszem a zabpelyhet meg minden mást összekeverem és egy sütőpapíron 160 °C-fokon megsütöm. Nagyon sűrűn rá kell nézni és egy fakanállal átkeverni. kb 15 perc alatt van kész és az 5 percenként ránézés az nem minősül kicsit sem sűrűnek, ripsz ropsz megég (mondjuk az is finom ).

Lokális forradalmak

2015. november 5. Zöld múzsa 

Lokális forradalmakŐsznek valamely csípős reggelén, a sparhelt ropogó tüze mellett, a kávémat kortyolgatva, azon méláztam: nem csak nagy forradalmak léteznek és nem csak egy ország borulhat lángba, a konyha is lehet lokális forradalmak helyszíne. Nem kell hozzá sok dolog, elég néhány jól megtermett céklát hazavinnie az újra nyitott szellemű  háziasszonynak, rögtön bíborszínű tüzek nyílnak nem csak az ő, de  szerettei szemében is. Mielőtt elégetnénk a céklákat a lobogó máglyák tüzében, süssük meg őket. Múlt évben szerepelt egy mascarponés céklás torta itt a zöld múzsa blogon, aminek szintén sült cékla volt az egyik hozzávalója. A barikád tetején állva, zászló helyett egy saláta receptjét lengetve vívom meg újabb csatámat mind a családommal, mind a kedves olvasóval a cékla ügye mellett. Aki még nem csomagolt be alufóliába alaposan megmosott céklagumókat és nem sütötte őket méretüktől függően 60-80 percig, annak nincs fogalma valódi cékla ízről, így nincs mire rámondani azt sem: ,,- Nem szeretem. fotó: Csermák Zsuzska Sült cékla lilahagyma lekvárral, pirított dióval, kecskesajttal és lucerna csírával 4 főre Hozzávalók: -         4 közepes termetű cékla -         1 tk. dijoni mustár      -         1 ek. balzsamecet -         3 ek. hidegensajtolt dióolaj -         1 tk. méz -          só, frissen őrölt bors ízlés szerint -          20 dkg kecskesajt (natúr) -          10 dkg pirított durvára vágott dió -           lucerna csíra -         tálaláshoz házi készítésű lilahagyma lekvár ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A céklákat mossuk meg alaposan és töröljük őket szárazra. Egyenként csomagoljuk be alufóliába és helyezzük egy sütőlemezre. Fontos, hogy egyszerre több céklát süssünk (ne csak a recepthez szükséges négy darabot), így energiatakarékosak lehetünk. A sült cékla hűtőben akár egy hétig is eláll és így több sült cékla alapú receptet is kipróbálhatunk belőle. A céklákat mérettől függően süssük 60-80 percig, majd hagyjuk őket kihűlni. Ezután csomagoljuk ki őket, húzzuk le a héját és vágjuk 1 cm-es kockákra. Keverjük ki alaposan egy tálban az öntet összetevőit: mustárt, balzsamecetet, dióolajat, mézet, sóval és borssal. A kecskesajtot (natúr) vágjuk fel 1/­­2 cm-es kockákra. A céklát alaposan keverjük át az öntettel. Ha minden alkotórészt előkészítettünk, jöhet a tálalás. Desszertgyűrű segítségével vagy csak spontán a rétegek egymásra halmozásával: alulra a cékla, föléje a kecskesajt, majd a csíra és a pirított dió szórás. A saláta házi készítésű hagymalekvárral az igazi, de ne búsuljunk, ha egyszerre minden nem adatik.  fotó: Csermák Zsuzska Házi lilahagyma lekvár Hozzávalók:  -          1 kg lilahagyma -          2-3 ek. méz vagy barnacukor -          szegfűszeg, fahéj, gyömbér, só ízlés szerint -          2-3 ek. balzsamecet ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ A lilahagymákat megpucoljuk és vékony karikákra szeleteljük. A mézzel (cukorral), sóval és a fűszerekkel 2 órára állni hagyjuk. Kis lángon, fedő nélkül kb. 5 percig főzzük. Ekkor mehet bele a balzsamecet, egy rövid forralás, majd üvegbe töltve és kihűtve, hűtőben tárolva hetekig eláll.  Megjegyzés: tehetünk bele aszaltszilvát vagy mazsolát is, fokozza a pikantériáját. inspiráció: roasted beet salad

Ajándékcsomagunk érkezett a Természet Áldásától!

2015. július 16. Mindennapi ételeink 

Ajándékcsomagunk érkezett a Természet Áldásától!Szeretnék nektek egy nagyon korrekt, gyors, segítőkész és hihetetlenül jó dolgokat forgalmazó céget bemutatni. Biztosan emlékeztek a legutóbbi facebook nyereményjátékunkra, melyen gyümölcsleveket lehetett nyerni a Természet Áldása jóvoltából. Nos, mi egyéb termékeiket is kóstoltuk és nyugodt szívvel tudom ajánlani őket. Sok mindent forgalmaznak, többek között mi az alábbi termékeket kaptuk most kézhez: Kókuszolaj: Mi az itteni bioboltban is ezt szoktuk vásárolni. A kókuszolajról majd írok egy külön bejegyzést,  hogy miért ebben és ezzel sütök, illetve mikhez szoktam használni. Most ajánlanék egy süteményt, amelybe ezt kevertem (vaj helyettesítésére kiváló), ill. egy sós pástétomot is. Ez a kedvenc pástétomunk, mindig van itthon. :-)  Vöröslencse: Azért szeretjük, mert hamarabb elkészül (nem kell beáztatni, ill. könnyebben meg is fő), mint a hagyományos barna lencse és nem fúj fel annyira, így Fanninak is nyugodtan adhatom. Bár ő a barna lencsét is szereti, pástétomként, levesként vagy főzelékként elkészítve, csak az jobban megterheli az emésztését. A lencse javítja az anyagcserét, növeli az immunitást, normalizálja a vizeletkiválasztó rendszer működését, szinte az egész napi szükséges folsavadag megtalálható benne, omega 3 és omega 6 zsírsavakat, magnéziumot, vasat, triptofán nevű aminosavat tartalmaz (ez utóbb idegnyugtató, segít az elalvásban, depressziós napokon). emellett található benne isoflavon is, mely megmarad a főzés után. Ez a mellrák megelőzésében játszik fontos szerepet.  A vöröslencséből szoktam készíteni krémlevest, pástétomot és fasírtot is.  Jázminrizs: Thaiföldről származik, illatos rizsnek is nevezik. Pikáns, finom aromája van, könnyen puhul. Én szoktam köretként, süteményként, tejberizsként, rakott ételként és fasírtként is elkészíteni.  Bulgur: Kevésbé ismert gabona, amellyel színessé tehetjük étkezésünket. Szuperköretnek is szokták nevezni, nem véletlen. Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, B-vitamin és vas is jócskán van benne. Ráadásul alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a rizsé, tehát diétához is nagyon ajánlott. Szoktam belőle készíteni rakott ételt, fasírtot, köretet, salátát, édességet is.  Napraforgómag: Kezelhetjük vele a  székrekedést és vizelethajtó tulajdonsága is van.   A folsavban gazdag mag pedig egy igencsak értékes tápanyagforrás a női szervezet számára. Sok benne a jó zsír, antioxidáns, E-vitamin, szelén és réz is.   Csökkenti a sejtkárosodással járó betegségek kialakulását , megvéd a szívbetegségtől és a ráktól is.  A napraforgómag nyugtatja az agyat is, hiszen a benne levő tripofán megnöveli az agyban levő szterotonin szintet. Energikussá teszi a szervezetet, és javítja a látást is. A vegán konyhában alapvető élelmiszer: vegán tejfölt készíthetünk belőle, ill. finom pástétomok alapja lehet.  Barna lenmag: Koleszterincsökkentő hatása miatt ér-és szívbetegségben szenvedőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, székrekedés esetén szabályozza az emésztést, omega 3 tartalma kiemelkedően magas. Külsőleg is gyógyításra használják: borogatásként enyhítheti a gennyes pattanásokat.  Vegán konyhában szintén elengedhetetlen alapanyag, tojás helyettesítésére használjuk. 1 ek. lenmagőrlemény és ugyanannyi víz keveréke egy tojásnak felel meg.  Így kerülhet süteménybe, fasírtba.   Zabpehely:  A zab az egyik legrégebben termesztett gabonaféle, több tucat faja ismert. Zabból főtt kását először a görögök készítettek és fogyasztottak. A zabpehely kevés kalóriát tartalmaz, viszont rost- fehérjetartalma magas. Jelentős mennyiségben tartalmaz B1- vitamint, de számottevő B2-, B3-, B6- és K-vitamin tartalma is. Ásványi anyagok közül kiemelkedő mangán-, magnézium-, réz- és foszfortartalma, de gazdag kalciumban, vasban és cinkben is. A zabpehely rendszeres fogyasztása javíthatja az emésztést és a csontok, valamint erek általános állapotát. Nálam sokszor fasírt készül belőle, sokszor palacsinta, vagy édes keksz.   Mák:   Egy-egy mákkal dúsított ételből alkalmanként nem nagy mennyiséget eszünk, ennek ellenére értékes tápanyagtartalmú élelmiszer. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás.. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.   Az orvostudomány széles körben alkalmazza gyógyszerek alkotórészeként, így köhögéscsillapításra, görcsoldásra, vagy súlyos betegségekben a végső fájdalom csillapítására. Vegán mákos sütemény, kölespuding,  vagy mákos sós rúd készül belőle.  Világos nádcukor: Természetes cukor, a szervezet sokkal jobban fel tudja dolgozni, mint a fehér cukrot, előállítása nem vegyi eljárással zajlik, Frissen aratott, hagyományosan művelt cukornádból nyerik. A  boltokban kapható "barnacukor" a legtöbb esetben nem más, mint fehércukor nádmelasszal színezve. Így az nem egészségesebb, mint a fehércukor (bár az elnevezés alapján sokan ezt feltételezik), szemben az élettanilag valóban sokkal előnyösebb nádcukorral. Tehát ajánljuk figyelmetekbe a céget. Jó vásárlást, kóstolást kívánunk! 

Padlizsánchips avokádókrémmel

2014. november 15. Vegán muflon 

Padlizsánchips avokádókrémmelFőzőműsorokban sokan ódzkodnak kimondani az avokádó nevét, ugyanis abban - állításuk szerint - egyértelmű utalás történik egy ízléstelen fizikai reakciót végrehajtó egyénre. (Szükségesnek éreztem megjegyezni, elvégre mégis csak egy gasztroblogról van szó.) A finomkodás már csak azért is felesleges, mert megannyi kulináris szupernova alapanyaga. A legismertebb talán az avokádókrém, de ez sem nevezhető minden falusi spájz nélkülözhetetlen kellékének. Pedig hótegyszerű fogásokhoz is kitűnően hasznosítható. Pl. a következőhöz, melynek komponensei: 1 db nagyobb padlizsán liszt A krémhez: 3 db avokádó fél fej fokhagyma só bors fél lime leve (citromot is használhatunk) tabasco szósz ízlés szerint (tehát fél üveg) A sznob dekorációhoz: 2 evőkanál barnacukor fél dl vörösbor fél dl balzsamecet A padlizsánt 2mm-es szeletekre vágjuk mérnöki precizitással. Ezután a szeletek mindkét oldalát megforgatjuk lisztben, majd forró olajban kisütjük őket. Az avokádókat meghámozzuk, a magokat kivesszük, majd a többi alkotóelemmel együtt turmixgépbe helyezzük, esetleg botmixerrel nekiesünk az alábbi taktusokra. A dekorációs elegy nyilvánvalóan elhagyható. Ám, ha nagy műgonddal dolgozó, igényes újgazdag hamis benyomását akarjuk kelteni, akkor a cukrot, a vörösbort és a balzsamecetet összeöntjük, hevíteni kezdjük, majd némi forralás után félretesszük besűrűsödni. (Nem mellesleg vérlázítóan finom elegyet kapunk.)               Ez volt a Havanna lakótelep, a végeredmény viszont itt látható:

Banános-csokis zabtekercs (vegán, félig nyers)

2014. január 19. VegaLife 

Banános-csokis zabtekercs (vegán, félig nyers)Még karácsonykor vittük ajándékba vendégségbe ezt a nagyjából nyers édességet. Csak azért nagyjából, mert a zabpehely olyan növényi tejjel lett összegyúrva, ami növényi tejporból készült. Nem volt időm a karácsony előtti hajtás mellett még növényi tejet kreálni otthon, így gyorsabbnak és egyszerűbbnek tűnt. Igazából azt szerettem volna kipróbálni, hogy a avokádós csokikrém milyen banánnal párosítva. Igazán finom. A  tekercs receptje: Hozzávalók: 1/­­2 kg darált zabpehely 15-20 dkg kókuszreszelék növényi tejpor víz édesítőszer (gyümölcscukor, xilit, méz, nyírfacukor, barnacukor - ki mit használ) Elkészítés: A tejporból és vízből kb. 3-4 dl növényi tejet készítünk. (Persze, ha nem sietős, nem tejporos növényi tejet is készíthetünk, "igazi" hozzávalókból - pl. kókusztejet .) A megdarált zabpelyhet és kókuszreszeléket egy tálban összekeverjük, édesítjük ízlésünknek megfelelően, és annyi tejet öntünk rá, hogy az egészből egy nagy gömböcöt, egy golyót tudjunk gyúrni. Kókusszal megszórt deszkán kinyújtjuk, az alábbi csokikrémet elkenjük rajta, egész (héjától megfosztott) banánokat helyezünk el a szélén és feltekerjük. A  csokikrém receptje: Hozzávalók: - 1,5-2 db érett nagy avokádó (én másfél darabbal dolgoztam) - 2-3 dkg karobpor (kakaóval is készíthető) - 5 dkg kókuszolaj - 7-10 dkg édesítőszer, pl: nádcukor, nyírfacukor, méz, stb. ki mit használ.) - 1 csipet tengeri só   Elkészítés: Vegyük elő a turmixgépet és a fentieket mindet, ebben a sorrendben tegyük bele. Indítsuk el, és hamarosan látni fogjuk hogy milyen fantasztikus krémet kapunk végeredménynek. Olyan krémet, mint a csokitorták csokikrémje. Ha hígabb krémet szeretnénk, adhatunk hozzá egy kevés vizet és így turmixoljuk. Ennél a sütinél én lágyabb krémet készítettem. A kész krémet egyszerűen elkenjük a zabpehelyből készült tésztán. Az egyik szélére rátesszük az egész banánokat, majd annál a végénél kezdve felcsavarjuk. Hűtőben tároljuk tálalásig. Szeletelés előtt 15 perccel érdemes a rudat (vagy rudakat) a hűtőből kivenni. Szép mennyiség lesz belőle. Akiknél nem nagy vendégség/­­család van, azok fele adaggal is próbálkozhatnak. (Legalább is ami a zabtekercset illeti.) Nagyon laktató. Nem lehet belőle sokat enni, annyira tömény.

Fantázia tallérok

2013. december 11. VegaLife 

Fantázia tallérok Férjem unokatestvére látogatott meg minket párjával nem régiben, akkor hoztam össze ezt a gyors, mutatós és laktatós finomságot. (Néhány tallér teljesen eltelít.) Nem vegánok készíthetik háztartási keksz ledarálásával, vegánok pedig darált zabpelyhet (vagy vegán kekszet) használhatnak alapnak. Szerintem osztály vagy munkahelyi karácsonyra is elkészíthető. Gondolom, most sokaknak aktuális. A recept: Hozzávalók: 1 adag darált keksz vagy zabpehely (pl. 1/­­4 kg) víz cikória vagy gabonakávé karob- vagy kakaópor növényi tejszín édesítőszer (gyümölcscukor, xilit, méz, nyírfacukor, barnacukor - ki mit használ) kókuszreszelék Elkészítés: Először is főzzünk, készítsünk kávét a gabonakávéból vagy cikóriából. Vannak instant kávék és forrázós eljárással készíthetők. Kinek milyen van. A megdarált zabpehelyre vagy kekszre szórjunk valamennyi (kb. 2-3 evőkanál) karobport (kakaóból kevesebb kell, de dolgozhatunk mindkettővel is). Édesítsük (ha háztartási keksszel dolgozunk, lehet, hogy elég édes így is), majd öntsük rá szép lassan a kávét. Közben keverve, figyelve, hogy mennyi folyadékot vesz fel a száraz alapanyag. Amikor az egész már összeáll és egy nagy gombócot tudunk belőle gyúrni, akkor kókuszos deszkán kinyújtjuk a tésztát és pogácsa szaggatóval korongokat szaggatunk. Tálcára tesszük őket. A tejszínt két részre osztjuk. Az egyikhez hozzáadunk egy kevés karobport vagy kakaóport. Először a fehér színűt verjük fel, majd a barna színűt. Ha nem édesített a tejszínünk, kicsit érdemes édesíteni. Tejszínhab-kinyomó "zsákba" tesszük a tejszínhabot. Ha ez nincs, fogunk két zacsit, a barna színű tejszínhabot az egyikbe, a fehéret a másikba töltjük úgy, hogy a zacsik egyik sarkába halmozzuk fel a habot. A zacsi sarkát a végénél ollóval levágjuk. Kezdődhet a díszítés saját ötleteink szerint. Hűvös helyen tároljuk, míg tálalásra kerül a sor. Igazi vendégváró falat. Elkészíthetjük karácsonyra vagy akár farsangra is. Télen és nyáron is nagyon finom és ezzel egyedi világot kölcsönözhetünk a sokak által ismert és megszokott "keksztekercsnek".

Akácos limonádé

2013. június 1. VegaLife 

Még nem mosta el talán mindenütt a pihe-puha akácvirágokat a minden nap ránk köszöntő eső.  Nincs is különösebb bajom az esővel, főként, hogy a májusi eső aranyat ér, és szerintem az utóbbi 10-12 napban ezt az aranyat hozó áldást nap, mint nap megtapasztalhattuk. Tény, hogy jobban örülnék, ha csak este esne és a Nap meleg fényét élvezhetnénk a világos órákban felhőtlenül. Az előző bejegyezésemben egy újabb bodzalimonádéval csalogattam elő a napsugárzást. Most egy újabb recepttel, képpel üzenek neki, hogy ideje visszatérnie és igazi nyárral megajándékoznia. A recept: Hozzávalók: - 1 db 5 literes üveg - kb. 10 fürt frissen szedett akácvirág - esetleg pár szál bodzavirág - 1-2 narancs - pár szál menta levelei - és ha van virága - méz (akácméz teszi igazán finommá) vagy más édesítő (pl: gyümölcscukor, barnacukor, stb.) elhagyható - 3 dl meleg víz (nem forró) - 4 l víz (ha melegebb italt szeretnénk, a víz is lehet melegebb, de ne forró, hideg ital esetén pedig normál víz) - esetleg jégkocka   Elkészítés: Fogunk egy 5 literes dunsztos üveget, akárcsak a bodzalimonádéknál. A leszedett akácvirág-fürtöket átnézzük, nincs-e apró kis bogárka megbújva a virágzat között és egy kicsit leöblítjük vízzel. A virágokat az üveg aljára fektetjük. A narancsokat jó alaposan megmossuk és felkarikázzuk, majd a virágok tetejére helyezzük. Ha édesszájú társaságnak készítjük, akkor 2-3 evőkanál mézet (vagy más édesítőt) csurgatunk a narancsokra, de ez el is maradhat. Végül néhány szál mentának leszedjük a leveleit, megmossuk, és ezt is az üvegbe tesszük. Most virágzó fodormentám volt, így a virágát is felhasználtam. Megmostam és az üvegbe tettem.  Jöhet a nem forró, de valamennyire meleg víz, ami segít az ízek gyors "összeérésében". Ráöntjük. Fakanállal gyengéden átkeverjük, vagy meglötyögtetjük az üveg tartalmát. Végül további (hideg vagy meleg) vizet öntünk rá. Kistányérral, vagy konyharuhával letakarjuk az üveg tetejét mindig, amikor épp nem fogyasztunk belőle. Frissen szűrjük kancsóba vagy poharakba.

Kürtős kalács - sütőben sütve

2013. március 28. Mindennapi ételeink 

Kürtős kalács - sütőben sütve Húsvét táján sokan kalácsot sütnek, így most egy különleges kalácsreceptet szeretnék megosztani. A recept Dulminától származik, csak egy kicsit alakítottam rajta.  Hozzávalók: 1 dkg élesztő 1 dl víz 2 ek.barna cukor 17 dkg teljes őrlésű liszt 18 dkg finomliszt  1 ek. őrölt lenmag 10 dkg barna cukor  0,5 dl 100% extra szűz olívaolaj 2-3tk. vaníliapor 1 citrom héja -- 4 ek. barnacukor + 2 tk. őrölt kardamom 4 ek. kókusz Elkészítés: Az élesztőt a cukros vízben felfuttatjuk,  a liszteket kimérjük, az őrölt lenmagot is hozzáadjuk, majd ízesítjük még citromhéjjal, cukorral, vaníliával. Meleg helyen 1 óra alatt kelesztjük. Ezt követően kb. 1 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és 2 ujjnyi csíkokat vágunk belőle. Ezeket alufóliával beborított konyhai kéztörlő-gurigákra tekerjük. Majd meghempergetjük a barna cukorban, kókuszban. Egy tespibe beállítjuk a gurigákat, és előmelegített sütőbe téve 160 fokon kb. 20-25 perc alatt kisütjük.

Egyszerű nyers répatorta

2013. március 11. Napló étkeinkről, életünkről 

Egyszerű nyers répatorta Egy kis édességre vágytam pénteken, ezért készítettem répatortát. Kevés dolog kellett hozzá: 2 nagy répa  + 1 alma sajtreszelőn lereszelve mazsola indiai útifűmaghéj - 2 teáskanállal tettem, de kevesebb is elég lett volna fahéj, vanília Ezeket összekevertem, majd egy kis tortaforma aljára simítottam. Tetejére: felolvasztott kókuszzsír, kakaópor, és egy kevés barnacukor keverékét tettem. De enélkül is finom. A gyerekeimnek is ízlett, bár csinálhattam volna édesebbre is :-)

Szilvásrétes mogyoróval (vegán)

2013. január 25. VegaLife 

Szilvásrétes mogyoróval (vegán)Ez egy roppant gyors és egyszerű desszert. A szilva sokak által száműzött, vagy csak nem felfedezett gyümölcs a konyhákban. Pedig kevés olyan gyümölcs van, amely frissen szedve, aszalva, lekvárba, befőttbe, édességhez, sőt húsokhoz és alkoholhoz is felhasználható. A szilva héja sok cellulózt tartalmaz, amely hashajtó hatással is bírhat. Ezért is gondolják talán úgy sokan, hogy inkább nem élnek vele. Pedig nem csak béltisztító, hanem köszönhetően magas rosttartalmának vizelethajtó és súlycsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Igazság szerint a rómaiaknak lehetünk hálásak az elterjedéséért, ugyanis hadjárataik során Kis-Ázsiából hozták magukkal. Ha van lehetőségünk, mindig tegyünk el télire az ősz ezen áldásából. Én is így cselekedtem. Fagyasztó ládánk egyik sarkában ott lapultak a félbevágott, kimagozott szilvaszemek és már várták, hogy valami finomat készítsek belőlük. Mivel volt itthon réteslapom, s legutóbb sósan készítettem el a rétest - sütőtökkel, most jobbnak láttam valami édességet készíteni. Nem bántam meg. Nevetséges, hogy a sütési idő kb. 20-30 perc, az összerakása pedig 10-15 perc. Tehát maximum 45 perc alatt eszméletlen finom rétest kerekíthetünk az asztalra. Hát nem alkalmas egy gyors hétvégi desszertnek? DEHOGYNEM!:) A recept: Hozzávalók: - 1 csomag réteslap (8 lapos és 6 lapos is jó - nekem 8 lapossal készült) - 30-40 dkg szilva (nekem fagyasztott volt, de befőtt, sőt aszalt és persze frissen szedett is megfelelő) - 17 dkg mogyoró - 20 szem datolya - olaj Elkészítés: A réteslapoknak (6 vagy 8 lapos) először az egyik felét (3 vagy 4 lap) nedves konyharuhára terítjük úgy, hogy mindegyik réteslapot egy kevés olajjal megkenünk és így tesszük rá a következő rétes lapot. Természetesen a legfelső réteslapot is átkenjük olajjal. Tényleg épp hogy kb. egy evőkanálnyi olajat kell szétkenni rajtuk - egyfajta ragasztóként - ugyanis a sok olaj egyrészt egészségtelen, másrészt felesleges. A legfelső réteslapra pedig az alábbiakat teszünk: Először a datolyákat aprítógéppel nagyobb darabokra törtjük, majd mogyorót hozzáadjuk és tovább aprítjuk, míg egy száraz morzsaszerű anyag lesz. A kiterített réteslapok nagyjából 1/­­3 részét megszórjuk valamennyi mogyoróval, de úgy, hogy maradjon még a tetejére és a következő réteslapokhoz is, mivel két rudat készítünk. Erre helyezzük rá a szilvaszemeket - szép sorban. Egy sorba kb. 4 szem szilvát tettem. Mielőtt rudat formálnánk belőle, ismét megszórjuk a mogyoró és datolya párossal. Majd a vizes konyharuha segítségével felgöngyölítjük és sütőpapírral (vagy szilikonossal) bélelt tepsibe helyezzük. Hasonlóan járunk el a következő négy réteslappal is. Egy tepsibe téve kb. 20-30 perc alatt megsül. Eleinte magasabb, majd némileg alacsonyabb hőfokra kell állítani. Én karobos mázzal díszítettem az egyiket, s porított szőlőcukorral a másik rudat. Karobos máz : Olaj vagy margarin Karob Gyümölcscukor, barnacukor, stívia, stb - ki mit használ.   Elkészítés: A margarint vagy olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a karobport, majd az édesítő szerünket. A legkisebb lángon addig kavargatjuk, míg teljesen elegyednek és folyós, csokimáz féle lesz a végeredmény.

Nutella - házi mogyorókrém (egészségesebb verzió)

2012. november 17. VegaLife 

Szerintem sokkal valódibb, finomabb, mogyorósabb íze van a házilag elkészített mogyorókrémnek, mint bármelyik üzletben kapható próbálkozásnak. Ráadásul ha mi készítjük, tudjuk pontosan, mi kerül bele. Feltehetőleg semmi mesterséges. Számomra olyan fenséges íze van, hogy szó szerint sajnálom azokat az embereket, akik mogyoróérzékenyek, és nem fogyaszthatják. Ha ez így van, még mindig elkészíthető szezámmaggal, s közel hasonló ízt kapunk. Feltéve, ha szezámmagot viszont fogyaszthatunk... A recept: Hozzávalók: - 1 marék mogyoró - víz - 1 csapzott kanál karobpor vagy kakaópor (szerintem karobbal finomabb...) - édesítőszer - méz, gyümölcscukor, barnacukor, xilit,aszalt gyümölcs (pl:datolya) stb. - aprítógép (min. 500 Watt) Elkészítés: Ha a mogyoró nincs megpirítva eleve, akkor egy teflon edényben enyhén megpirítjuk. (Finom illata és íze lesz.) Ha pirított mogyoró van a birtokunkban, akkor erre nincs szükség. Egyszerűen az aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a karobot (vagy kakaót). Összedaráljuk. Egy tálkába szórjuk, amikor már teljesen por állagú lett és egy kevés vizet, valamint ízlésünknek megfelelő mennyiségű édesítőszert keverünk hozzá. Az elkészült krémet kenyérre kenjük. Tovább ízesíthetjük, ha a kenyérre teszünk gyümölcsöt - például ananászt vagy almát, vagy körtét. Parti és vendéglátó falatnak is kitűnő csemege. Pláne, ha kis kockákat készítünk, tetejükre szép kis gyümölcsszeletet teszünk, fogpiszkálóra szúrjuk. Gyorsan elkészül és persze azonnal elfogy. Csak egy dolgot ajánlok hozzá: Mértékletességet - feltéve, ha nem akarunk pattanásokat, vagy nehezebb gyomrot. Nemcsak kenyérre kenve, de süteményhez is remek krémet készíthetünk gyorsan a mogyoróval így. Megtölthetünk vele palacsintát is, vagy kalácsot, kelt-tészta félét.

Szilvás süti, tej-, és gluténmentesen

2012. augusztus 12. Rongybaba konyha 

Szilvás süti, tej-, és gluténmentesen A félbevágott szilvákat fahéjas barnacukorban megforgattam (kb bő fél ek fahéj, 1 csapott ek cukor) és szorosan kiraktam vele egy tűzálló tál alját. Összekevertem 200 g barna rizslisztet, egy kevés sütőport, 1 evőkanál barnacukrot, 2 nagy evőkanálnyi pálmazsírt, 2 tojást és annyi rizstejet, hogy kb galuskatészta sűrűségű massza legyen, amit a szilvára öntöttem. Meleg 180 fokos sütőben viszonylag lassan készre és főleg nagyon finomra sült.

Egészséges eperturmix (vegán)

2012. június 14. VegaLife 

"Híres leszek, szólt az eper,  tudom, hogy rám büszke leszel.  És az eper tovább halad,  milyen sok ház, magas falak!  Nem tettek ki névtáblákat,  mert nincs neve az utcának.  Itt egy gyümölcs, - szólt apóka,  legyen ő a névadója!  Az eperszem nagyon boldog,  napsugár is rámosolygott.  Eperről szól már a nóta,  utcát neveztek el róla."  (Lupsánné Kovács Eta: Az eper álma - részlet -)   Könnyed, de laktató reggeli receptje eperrel: A recept:   Hozzávalók: 1 marék eper fél marék zabpehely víz kókuszreszelék   Elkészítés: A zabpelyhet kicsit megpirítjuk, majd vízzel felöntjük (ellepje) és megfőzzük. Kihűtjük kicsit és a turmixgépbe tesszük (lehet, nem fog mind beleférni, csak a fele...) Az megtisztított eperszemeket rárakjuk és indulhat a turmixolás. Egy-két-há és kész az eperturmix. Akinek nem elég édes, édesítheti gyümölcscukorral, vagy mézzel, vagy barnacukorral. Tálalásnál egy kevés kókuszreszelékkel és pár szem eperrel díszítjük. Egészséges, finom, laktató, pikk-pakk fogyasztható.      

Répás csicseriborsó fasírt, fűszeres paradicsomszósszal

2012. március 18. Csatni és Umeboshi: Jógakonyha 

Répás csicseriborsó fasírt, fűszeres paradicsomszósszalÚgy látom ezt  az anyagot elfelejtettem áthozni anno a Marmalade-ról, pedig tökéletesen ideillik. Egy Vegafood-os rendelésen kóstolam először sült répagombócot valami isteni fűszeres paradicsomszósszal és köleskásával. Odahaza már másnap nekiálltam kísérletezni, hogy visszaköszönjön az az ízvilág. Kiindulásnak csicseriborsó-fasírt alapot készítettem, ebbe reszeltem a sárgarépát, amit előzőleg megpároltam. A szószhoz csonsz -al indítotam, amihez hozzáadtam a  fűszereket és a paradicsomszószt. A csonsz az indiai konyha egyik alapja. Néhány fűszert forró ghee-ben megpörkölnek, így jobban érvényesül az aromája. Először a szemes, egész fűszereket, mert azok lassabban engedik ki ízüket ( pl. egész kömények, egész bors, babérlevél stb,), utána jöhetnek a nyers fűszerek (chili, reszelt gyömbér), majd a porfűszerek.  Ezek után már csak pár másodperces pirítás megengedett. Répás csiseriborsófasírt Hozzávalók: - 20 -25 dkg konzerv csicseriborsó, - 1 nagyobb sárgarépa lereszelve, - 1 kis fej hagyma apróra vágva, - 1 gerezd zúzott fokhagyma, - Fél csokor  apróra vágott petrezselyem, - Fél kiskanál római kömény, - Fél kiskanál őrölt koriander, - 1/­­2 kiskanál sütőpor, - só, - fűszerpaprika, - 1-2 evőkanál kukoricaliszt. A csicseriborsót szűrd le, add hozz a sót, borsot, friss, apróra vágott petrezselymet és botturmix segítségével pépesítsd. A felaprított hagymát pirítsd  meg és szórd rá a lereszel sárgarépát. Picit párold át, majd keverd össze a csicseris masszával. Fűszerezd ízlés szerint köménnyel, korianderrel, és fűszerpaprikával. Keverj bele egy-két evőkanál kukoricalisztet. Dolgozd össze, majd formázz belőle diónyi méretű labdákat. Tedd jénai tálba és forró sütőben 25-30 perc alatt süsd készre. Fűszeres paradicsommártás A csonszhoz: - 2 evőkanál olaj, - 1 evőkanál reszelt gyömbér, - Fél kiskanál korinder - Fél kiskanál kömény Továbbá: - 2 evőkanál kókuszreszelék, - Csipetnyi őrölt fahéj, - 1 kiskanál garam masala - 2 evőkanál bio paradicsompüré, - 1 kiskanál barnacukor - 2 kiskanál joghurt. A csonsz-hoz hevísd fel az olajat és dobd bele a köményt, amikor barnul add hozzá a gyömbért és a koriandert. Úgy 30 másodperces pirítás után tedd hozzá a kókuszreszeléket, majd az őrölt fűszereket,  a fahéjat és a garam masalát. Pirítsd 2-3 másodpercig, majd keverd bele a paradicsompürét. Add hozzá a barnacukrot és öntsd fel 1,5 dl vízzel. Forrald össze legvégül sűrítsd be a joghurttal. A répagombócokat öntsd  le ezzel a mártással.

Vegan kakaós mangós piskóta

2011. december 22. Punk In The Kitchen 

Vegan kakaós mangós piskótaVolt itthon egy csomag egy éve lejárt cukrozott mangó, kellett már kezdeni vele valamit. Google a vegan piskóta szavakra kidobott pár receptet, ezt és ezt használtam kicsit kombinálva, nekem nagyon bejött az eredény! Hozzávalók: 25 dkg liszt (én fehér és teljes kiőrlésű rozsliszt keverékét használtam) 2,5 dl szójatej 10 dkg barnacukor (én nádcukrot használtam, valszeg ha nem barna, az se gáz) pár löttyintésnyi citromlé egy pakk vaníliás cukor egy pakk sütőpor egy kanál szódabikarbóna kb. 1 dl olaj (ezt is csak löttyintettem szóval fene tudja, mennyi) darabolt szárított gyümölcs (esetünkben mangó, ez persze elhagyható) jó sok kakaópor (addig szórtam, amíg szép csokis színe nem lett) Idő: max. 3/­­4 óra, szóval hallgassük meg Toh Kay (Tomas Kalnoky) akusztikus Streetlight Manifesto számait! A szójatejbe szórtam a cukrokat, beleöntöttem a citromlét, az olajat, kavargattam, majd egy másik tálban összekavartam a liszteket, a sütőport, szódabikarbónát, kakaóport. A lés cuccba belekavartam a poros cuccot, kavargattam, majd a végén a szárított gyümölcsöt is beleszórtam. A masszát sütőpapírral bélelt kis tepsibe dobtam, majd kb. 20 percig 180 fokon sütöttem. Érdemes késsel/­­tűvel nézni, hogy átsült-e már. A kész piskótát lehet enni magában vagy esetleg lekvárral megkenni a közepét. Ügyesebbek tortát is csinálhatnak belőle.

Őszibarackos cobbler

2011. szeptember 24. Fűszerkert 

Őszibarackos cobblerJamie Oliver receptjét vettem alapul. Már a sütemény előkészítése közben döntöttem úgy, hogy a tésztába őrölt mogyorót keverek (Jamie fenyőmagot használ), és ez nagyon jó döntésnek bizonyult, imádtuk:-). Nem volt itthon narancsom, citromot használtam, és mivel ez savanykásabb a narancsnál, a barackra még sütés előtt csurgattam egy evőkanálnyi jófajta mézet. hozzávalók: 1 vaníliarúd 1 lime reszelt héja 40 g barnacukor 1 citrom reszelt héja és leve (Jamie-nél narancs) 2 1/­­2 cm friss gyömbér finomra reszelve 4-5 érett őszibarack szeletekre vágva (Jamie-nél 8 ) kb. 1 ek méz a tésztához: 40 g őrölt mogyoró (Jamie-nél fenyőmag) 100 g liszt 1 tk sütőpor 50 g cukor csipet só 100 g hideg vaj 2 ek hideg víz a tálaláshoz: porcukor vaníliás fagylalt Kikapartam a félbevágott vaníliarúd belsejét, és összekevertem a lime reszelt héjával, a barnacukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével és a gyömbérrel. Egy kb. 25 cm átmérőjű formába öntöttem, és beleraktam a szeletekre vágott őszibarackot. Csurgattam rá mézet. Az előzőleg maximális hőfokra előmelegített sütőbe helyeztem a tálat, és 190 fokra csökentettem a hőfokot. 10-15 percig sütöttem a gyümölcsöket, amíg kissé megpuhultak, és karamellizálódni kezdtek. Közben összeállítottam a tésztát. A mogyorót elkevertem a liszttel, sütőporral, sóval és cukorral. Belekockáztam a vajat, és összemorzsoltam. Végül hozzáadtam a vizet, és az egészet összedolgoztam. Kivettem a formát a sütőből, hozzáöntöttem 2 evőkanálnyi vizet, és óvatosan összeforgattam a barackokat. A tésztát 6-7 evőkanálnyi adagokban a gyümölcsre helyeztem, és kb. 20 perc alatt megsütöttem. A még meleg/­­langyos süteményt fagylalttal tálaltam. Jamie Oliver: Jamies Amerika

Mákos vegán kölestorta

2011. január 19. Rongybaba konyha 

Mákos vegán kölestorta 200 g köles200 g teljes őrlésű búzaliszt (frissen őrölt) 60 g barnacukor 60 g méz 100 g darált mák 1 marék mazsola 5 dl víz a köles megfőzéséhez 2 dl víz a tésztához fahéj, citromhéj, narancshéj, fél citrom leve A kölest megfőztem fél liter vízben utána összekevertem a hozzávalókkal és annyi vizet adtam hozzá, hogy kenhető állagú tésztát kapjak. Egy 22 cm átmérőjű kiolajozott tortaformába simítottam a tetejét megkentem szilvalekvárral és 180 °C-on megsütöttem. Megdöbbentően finom. Ezt komolyan érdemes kipróbálni. (Talán 200 g mák is elférne benne ) Nem csak szerdán jó...

BÚZA

2010. október 24. Rongybaba konyha 

BÚZA 500 g búzát megőröltünk, adtunk hozzá 100 g finom lisztet, 400 ml langyos tejet, 2 evőkanál étolajat, 2 tojássárgáját, hozzákevertünk 100 ml tejből, egy kiskanál barnacukorból és 30 g élesztőből készült kovászt és hagytuk 2 órán át kelni. Amikor megkelt, kinyújtottam, megkentem 60 g olvasztott vajjal és szórtam rá 130 g (rengeteg:) barna nádcukrot, felekertem, 2-3 cm-es csigákat vágtam, kivajazott tűzállótálba tettem, hideg sütőbe, amit 170 fokra kapcsoltam. Amikor majdnem készen volt, 150 ml vaníliás tejjel meglocsoltam és pirosra sütöttem. A gyerekek szerint nagyon kevés volt és sokkal finomabb, mint a fehér lisztből készült eredeti (Horváth Ilona-féle) darázsfészek. Persze, szerencsénk van, mert a malmot nyáron 20 euroért vettük a bolhapiacon - nem működött tökéletesen, Ali csinálta meg, nagyon fantasztikus lett, egészen más mindennek az íze frissen őrölve. A legolcsóbb és legkedvesebb konyhai gépem:) és hozzá szintén bolhapiacos ősrégi szépséges szitát is talátunk.


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!