Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Tökéletes lilahagymalekvár: mindössze 5 összetevőből áll
7 őszi sütemény a gyümölcsös pitétől az almás pohárdesszertig
Cseresznye vagy rizsszirup?
biomargarin receptek
Sütőtökös kiflik, bucik
Már nem tudom, hogy jött az ötlet, de elkészült, és finom lett. :) Egyszerűen egy darab sütőtököt s ütésre szánt darabok közül lereszeltem durva reszelőn, és hozzáadtam a tésztához. A tönkölybúza liszttől függően előfordulhat, hogy kíván még vizet. Nekem a Csókos Fanny féléhez majdnem 4 dl folyadék kellett. Hozzávalók: 40 dkg tk tönkölybúza liszt 20 dkg tönkölybúza fehér liszt 200 ml növényi tej 160 ml víz 2-3 ek olivaolaj, vagy 50 g biomargarin 2-3 ek lereszelt sütőtökbél 1,5 tk só 1 tk gyümölcscukor 1,5 dkg élesztő Kenyérsütőgéppel megdagasztatjuk az összes hozzávalót. Vagy ha nincs, kézzel megdagasztjuk úgy, hogy először az élesztőt a meglangyosított növényi tejben felfuttatjuk, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk a többi folyadékkal is. A végén sütőtökbelet is belekavarjuk, és addig dagasztjuk a tésztát, míg jó ruganyos nem lesz, és "csöpög a plafon". :) A kiflikhez a tésztát kinyújtjuk, háromszögeket vágunk, majd feltekerjük őket. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal, sóval, ízlés szerint. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd 40 percet kelesztjük. Bő fél óra alatt közepes lángon sütjük. A sütőtökkrémleves receptje ITT. A mellette lévő kifli céklás változat. Nem rossz, de nekem a sütőtökös jobban bejött.
Gesztenye torta
Egyik nap a Nyitott szemmel elején Flóra kisasolta a tortaszeleteket, és erőteljesen tudomásunkra hozta, hogy azokat bizony meg kéne enni! :) Ábel később úgy gondolta, míg Flóra alszik, süssünk tortát, így neki is álltunk. Hosszú idő óta ez volt az első torta, amit boldogan el is fogyasztott (a cukrászdai csokitortától eltekintve, mert az nem kérdés egy alkalommal sem, ha valakinek a szülinapján hozzájut). A piskóta tésztája Katanyaka féle recept még régről, de nagyon jól működik. Egy nagy tepsire való adag. Hozzávalók: 50 dkg tk tönkölyiszt (lightosabban fele finomliszt) 1/2 liter növényi tej (mogyoró, mandula, szója) 1/2 citrom leve 6 ek olivaolaj 1 cs borkősütőpor 1 tk szódabikarbóna 30 csepp sztívia 1 csipet só 2 csomag natúr gesztenyemassza 10 dkg biomargarin 3 ek kókuszvirág cukor / eritrit 2-3 kanál baracklekvár - opcionális Pár kocka karobcsoki - opcionális A sütőt begyújtjuk, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A gesztenyemasszát kivesszük a mélyhűtőből. A tönkölylisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót összekeverjük. A tejet, a citromlét, olajat, steviát szintén, majd beleöntjük a lisztes keverékbe. Addig kevergetjük, míg a tészta egynemű nem lesz. Azután elsimogatjuk a tepsiben, és közepes hőfokon bő fél óráig sütjük. Míg a piskóta hűl, elkészíthetjük a krémet. A gesztenyemasszát a cukorral és a margarinnal addig keverjük, míg finom krémet nem kapunk. A piskótát elfelezzük. (Ha elég magasra sikerül, hosszában is el elvágható, és megkenhető baracklekvárral.) A két részt majd egymásra helyezzük, miután az egyik felét a gesztenyekrém bőven mért 1/3 részével megkenjük. A maradék krém megy a tetejére és az oldalára, illetve használhatjuk a díszítéshez. Némi olvasztott karobcsokit csurgathatunk a tetejére.
Mézes tallér
Mókuslekvár blogján mézes keksz néven fut, de az enyémre a tallér jobban illik, mivel a Tefálos sütőben nem lett olyan gyönyörű, mint a Cloer kekszsütőben. (No ez is olyan eszköz, amire vágyik az ember, aztán ha hozzájut, csak rakosgatja a pici konyhában az első pár hét lelkesedése után.. Vagy csak vigasztalom magam a gondolattal? :) ) Egyébként Békésen Bacsó néni mézes tallérjához hasonló receptet kerestem. Gyermekkori emlékeim vannak egy viszonylag kemény, pár mili vastag tésztáról, rózsa formájú középpel. Sajnos Bacsó néni nincs már, csak találgatni tudok. Ez hasonlít, de nem az, viszont finom lett, csak még nekem se édes. :) Hozzávalók: 75 g méz 40 ml víz 40 g gyümölcscukor (no ezt növelem a duplájára legközelebb) 250 g tk tönkölybúza liszt 35 g biomargarin 1 tojás 1 kk szódabikarbóna pici fahéj A mézet óvatosan felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, a margarint, majd a vizet. Hozzáütjük a tojás, beleszórjuk a szódabikarbónás, fahéjas lisztet, és egyneművé dolgozzuk. Egy éjszakára zárt dobozban a hűtőbe tesszük. Másnap az ostyasütőt előmelegítjük, a tésztát amilyen vékonyra csak lehet kinyújtjuk, vágjuk, és pár perc alatt kisütjük.
Ábel 4 éves
Négy éves lett a kis mazsola, amit annak rendje és módja szerint megünnepeltünk... Torta sütéssel, kertben napfürdőzéssel, kergetőzéssel, gazolással, és ujjsérüléssel. Gondoltam valamelyik kedvenc sütijét fogja választani, vagy hogy pogácsát süssünk, de nem. - Süssünk tortát! (Megjegyzem vasárnap már tortázott, a nagymama "csokidőzsivel" készült, ennek megfelelően az én 1000 forintos karobcsokival bevont tetejűmet meg se kóstolta. Amire egyébként számítottam is.) Khm. Izémizé, milenneha... nem lehetne, hogy... de... és akkor... de ha... és ha...) - Nem. Süssünk tortát. - De csak ha segítesz... - Segítek. És tényleg. A piskótát - igaz gépi segítséggel - 10 perc alatt összedobtuk. A krémet megfőztem, aztán kimentünk a kertbe. Flóra a hátamon hintázott mei taiban, Ábel meg 25x körbeszaladta a kertet. Ehhez képest mi ketten csak spórolósan szaladtunk, de azért a fiatalember elégedett volt kergetésügyileg. :) Persze nem minden nap ilyen rózsaszín, és a sütés-főzés is sokszor nadrágszár rángatással ér véget, mert a Flóra bizony nem élvezi úgy, de azért egyre jobb a helyzet, főleg, hogy odakinn lehet a mozgásigényt végre kielégíteni. A torta piskótája hagyományos módon készült, de sütöttem már többször vegán piskótát is, illetve legtöbbször a hajdina piskótát használom ilyen célra. A krém vegán lett, épp ezért is kerül lejegyzésre, hogy meg legyen, mert finom lett. A lúdláb krémjét használtam alapul, de ilyen krémet készít Anya mindig a képviselőfánkba is. Erről nem mondja meg senki, hogy nem tejes. Hozzávalók: 4 réteg vékony piskóta (Leírás pl itt. Vegán itt.) A krémhez: 1/2 l növényi tej (nálam most mogyoró) 5 púpos ek liszt 4 ek gyümölcscukor (sztívia csepp, eritrit stb) 1 ek karob vanília kikapart magja 50 g biomargarin 4 dl növényi tejet felteszünk főni, egy dl-t elkeverünk a liszttel, cukorral, karobbal és vaníliával. Amikor a tej felfőtt, ráöntjük a lisztes keverékre, csomómentesre keverjük, és sűrű kevergetés mellett felfőzzük újra. Lefedve hűtjük, majd hozzákeverjük a margarint is. Ezután lehet szépítgetni, kenni-fenni... mi Ábellel csak a csokikrémig jutottunk. A nyomózsákos díszítés elmaradt.
Mama mézes pogácsája
A múltkor Bélapátfalván fújtunk a módszertani központban, és utána megvendégeltek bennünket. Ábel rendes fiú lévén végigaludta az egészet, majd felébredés után bepuszilt két mézes puszedlit. Első találkozás volt, de mélyre ható élmény, ahogy észrevettem. Emlegette, így megígértem neki, hogy hasonló mézes pogácsát majd sütünk mi ketten otthon. Reggel, mikor épp a vonatsíneket borogatta bosszankodva, és bejelentettem, hogy ma van az a nap, már tolta is a székét a konyhában a pulthoz... aztán persze felfedezte a tojást, és átvonult a mosogató túl oldalára... Mire a hat tojást megtörtük, kezdett melegem lenni. /Nem csak a nagyszámú tojás miatt. :) / Egészen pár évvel ezelőttig az volt a fejemben, hogy Mama a békési tanyákról hozott különleges recepteket, aztán egyszer Anya felvilágosított, hogy csak a Horváth Ilona szakácskönyvet kell kinyitni, nincs itt semmi egyedi. Mégis, általában olyan dolgokat készített, amivel - amilyen ízűvel másutt nem találkoztam. Persze mindenkinek vannak ilyen ételei. Nenikének például - nem rég ment el szegény, ő is kicsit olyan volt a fejemben, mint Mama - lekváros linzer volt az ilyen specialitása. Persze az én szememben. Az öcsémnek valószínűleg a zöldséges bablevese maradt meg jobban. :) No, miután ilyen jól bevezettem, és eddig csak a süti nevét tudtuk meg, ideje, hogy a receptre is rátérjünk. Egyszerű, pihentetni kell, kiszaggatni, megkenni, megszórni, megenni... Nem lett vegán. Vegán mézes van már a blogon, ezt most ki akartam próbálni, hogy tényleg az a recept-e. Egyedül annyit nem bírtam ki, hogy fehér liszt helyett legalább felesben teljes kiőrlésűt használtam, és a cukor mennyiségét felére vettem. Ja, és a fahéjat kihagytam, a sógornőm nem eheti, és egyébként is gyomorirritáló fűszer. Ebből a mennyiségből nekem 4 nagy tepsire való adag lett. Hozzávalók: 1/2 kg teljes őrlésű liszt 1/2 kg finomliszt 1/2 kg méz 2 egész tojás + 4 sárgája 20 dkg biomargarin 10 dkg gyümölcscukor 2 cs borkősütőpor őrölt szegfűszeg reszelt kezeletlen citrom héja 1-2 ek növényi tej tetejére: tojás+tejföl és apróra vágott dió A mézet kis lángon meglangyosítjuk, hogy belekeverhető legyen a margarin. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. Ezután belekerülnek a tojások, és a méz. Alaposan összegyúrjuk az egészet. (Valamiért nekem a tészta nem volt elég puha, így hozzáadtam vagy két kanál mandulatejet - az volt felbontva a hűtőben - és azzal gyúrtam át.) Kb. fél napot pihent, este kezdtük kiszaggatni, de akár egy éjszakát is állni hagyhatjuk. Fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát - lehet kicsit vastagabb is - és különböző formákat szúrunk belőle. (Mama mindig kb. 10 centis kerek pogácsákat sütött.) A teteje megkenhető tojásos, tejfölös keverékkel, és megszórható apróra vágott dióval. Közepes hőfoknál kicsit alacsonyabban kb. 20 perc alatt sültek meg a pogácsák. Sokáig eltartható, nem lesz kemény, kivéve ha nagyon megsütjük.
Gomba masala (avagy indiai gombapörkölt)
2015. április 19. Vegán muflon
A Vámház körúti Ázsia boltban azon ábrándoztam, hogy pénzintézet helyett sokkal inkább egy hasonló üzletet fosztanék ki. Kb. az alábbi mondatok kíséretében: "Rablótámadás, senki ne mozduljon! Te ott azzal a csokor korianderrel, arccal a földre! Te meg dobd el szépen azt a wasabis tégelyt, hogy lássam mindkét kezedet! Senki nem hősködik, mert beterítem az agyával a chiliszószos pultot! Hölgyem, ott a kasszánál! Tegye a szatyorba azt a mozsarat meg az indiai fűszereket! Az asafoetida meg a lepkeszegmag maradhat, azokból bespájzoltam egész évre. Az a tandori fűszerkeverék csípős vagy inkább csak pikáns? Ha az utóbbi, azt is viszem." Nos, ilyen gondolatok közepette szereztem be a currylevél nevezetű cuccot, mely az alábbi - ha nem is feltétlenül tradicionális, de - kíméletlenül finom specialitás kulcsösszetevője. Beszerzendő: 1/2 kg gomba (én speciel champignont használtam) 3 evőkanál paradicsompüré 1 fej felkockázott vöröshagyma 1 db felkockázott mezei zöldpaprika vagy kaliforniai paprika 1 evőkanál őrölt koriander 3 db zöldchili vagy piros chilipaprika 1 kiskanál római kömény (egész) 2 kiskanál mustármag 1 kiskanál garam masala 1 kiskanál őrölt kömény 1 kiskanál kurkuma 2 kiskanál gyömbérkrém 1 gerezd fokhagyma pár csepp citromlé 1 evőkanál currylevél só Az "öntethez": 2 evőkanál vegán biomargarin 2 evőkanál currylevél 3 gerezd felaprított fokhagyma 1 evőkanál felaprított korianderlevél 1 db zöldchili vagy piros chilipaprika kevés feketebors só Egy edényben kevés olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk a mustármagot. Ha pattog, és nem választottunk kellően mély edényt, válogatott káromkodások közepette hozzáadjuk a római köményt, a currylevelet, a hosszában felvágott zöldchilit és a kurumát. Hozzápasszítjuk a hagymát, a gyömbérkrémet, belenyomunk egy gerezd fokhagymát, megsózzuk, majd a hagymát kis lángon figyelmesen, tapasztaltan, türelmesen megpároljuk, közben párszor megkeverjük. Hozzáadjuk az őrölt köményt, a garam masalát, az őrölt koriandert, a paradicsompürét, megkeverjük, majd legvégül jöhet a felkockázott gomba és a só. Jó öt percig fedő alatt pároljuk. Közben egy másik edényben felolvasztjuk a biomargatint, hozzáadjuk a zöldchilit és a fokhagymát, és egy-két percig kevergetve pároljuk. Hozzáadjuk a currylevelet, a sót, a korianderlevelet és a borsot. Ha megvagyunk, az így keletkezett elegyet zokszó nélkül rálöttyintjük a gombára, majd jól elkeverjük. Az elkészült művet rizsával vagy naan kenyérrel szervírozzuk.
A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)
2015. február 17. Gréta konyhája
Nemrégiben részt vettem egy bioburgonya kóstoláson, ahol magam sem tudtam elképzelni, hogy lehet ennyi féle-fajta ízű, állagú burgonyát termelni....nemhogy megenni(haha) Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, é s unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül. A burgonya nem hizlal, nem egészségtelen, csak annyira, mintha egy répát, tocsogó zsírban sütnénk meg, vagy főzés után zsíros tejjel, és vajjal kikevernénk. Nem a krumpli az oka az esetleges hízásnak, hanem az elkészítés metódusa. Otthon, növényi olajokat használva, és aromás fűszerekkel kombinálva, még a legegyszerűbb ételeket is elegánssá varázsolhatjuk, vagy hétköznap esténként gyorsan sütőbe dobva nagyszerű, egyedi ételeket készíthetünk, az év bármelyik szakában. Jó tudni! A burgonya egyik legfőbb tápanyaga a keményítő, főzésre a legjobb a 15-20 %-os keményítő tartalmú burgonya, ezek könnyen főzhetők, és az ízük is nagyon finom. A burgonya ráadásul még nem is hizlal, hiszen 100 gramm burgonyában mindössze 20 gramm szénhidrát található, és 94 kalória, tehát kevesebb, mint a rizsben, vagy a száraztésztákban. Diétázók, és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen a benne található szénhidrát lassan bomlik le, és lassan szívódik fel, így sokáig a jó lakottság érzetét kelti. Igen magas a fehérje tartalma is, átlag 2-3 gramm, ami a hússal és a tejjel egyenértékű. A friss burgonya 20-30 mg C vitamint tartalmazz, de ez a tárolás és a főzés hatására is igen nagymértékben csökken, épp ezért nem érdemes sokáig tárolni, és főzés előtt vízben áztatni. De ezen kívül tartalmaz még káliumot, kalciumot, vasat, karotint, és foszfort is. Figyeljünk arra, hogy csírázott burgonyát ne együnk, és ha hámozáskor találunk néha zöld részeket, ezeket azonnal távolítsuk el, mert szolanint tartalmaz, ami mérgező. Az ilyen burgonyát ne főzzük meg héjában, hanem jó vastagon hámozzuk meg. A burgonyát, azonban nem csak táplálékként, hanem gyógy-szerként is használhatjuk, hasmenésre, székrekedésre, álmatlanságra, aranyér kezelésre, ízületi problémákra, gyomorégésre, görcsös fájdalmakra, vízhajtásra, és felső légúti bántalmakra. 1. Tepsiben sült rozmaringos burgonya: A sárga burgonyákat alaposan kefével megtisztítjuk, majd félkészre főzzük. Ha kihűlt, héjastól rusztikus hasábokra vágjuk és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Adhatunk hozzá fokhagymát, hagymát, zöldségeket is. Meglocsoljuk olíva olajjal, és megszórjuk friss rozmaring levelekkel. 200 fokon aranybarnára sütjük, majd tiszta sóval meghintjük. 2. Sült fokhagymás burgonyapüré: A sült fokhagymát elkészítjük így:https://www.facebook.com/ StohrGreta/photos/ pb.550753304952831.-2207520 000.1424085040./ 970985899596234/ ?type=3&theater A burgonyákat meghámozzuk, feldaraboljuk, és puhára főzzük. Leöntjük a főzőlevet, majd növényi tejjel krémesre keverjük, hozzáadva a sült fokhagymákat. Megszórjuk petrezselyemmel, vagy bármilyen zöldfűszerrel. 3. Curry-s sült burgonya: Sárga burgonyákat jó alaposan megtisztítjuk, de a héját rajtahagyjuk. nagyon vékony szeletekre vágjuk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Olívaolajban elkeverjünk 1 tk curryport, chili-t, vagy cayenne borsot, koriandert, és leöntjük vele a burgonyákat. Összemázoljuk, hogy mindenhová jusson. Ropogósra sütjük, és papírtörlőre szedjük, megsózzuk. Olajsütőben is elkészíthető, csak akkor több olajat szív fel. 4. Fűszeres burgonya gratin: Bár én édesburgonyával készítettem, de nagyszerű burgonyából is. http:// gretakonyhaja.postr.hu/ serpenyoben-sult-kremes-ede sburgonya 5. Héjában sült szeletelt vajas burgonya: Alaposan megmossuk a burgonyákat, megtöröljük, és keresztben vékonyan beirdaljuk. A résekbe tetszés szerint helyezhetünk biomargarin szeleteket, tofuszalonnát, vagy növényi reszelt sajtot, és 200 fokon megsütjük. 6. Zöldfűszeres röszti: Megmossuk, meghámozzuk a burgonyákat, kis-vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, majd 10 perc múlva kinyomkodjuk a levét. Hozzáadunk csicseriborsólisztet, friss, aprított rozmaringot, bazsalikomot, korianderlevelet, kedvenc fűszereinket, fokhagymát, jól összedolgozzuk a masszát, majd egy olívaolajjal kikent teflonserpenyőt hevítünk, rákanalazzuk a masszát, ellapogatjuk, és mindkét oldalán aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, és friss, növényi joghurtos vagy tejfölös mártogatóssal tálalva fogyasztjuk.
Lencseragus pásztorpite
2014. december 29. Gréta konyhája
Pár nap, és vége az évnek. Hihetetlen, de egy szempillantás alatt elmúlt, mintha egyre gyorsabban forogna az idő kereke. Ezekben az áldott pihenőnapokban sokat gondolok vissza, elemzek, emlékezem, és számot vetek... A karácsonyi finomságok végét tegnap ettük meg, így ma újra a konyhában alkottam, és szilveszteri, újévi étkeken gondolkodom, ötleteket gyűjtögetek, és alakítgatok. Az egyik finomság azonban már biztosan ez lesz, mert annyira egyben van, szezonális, egyáltalán nem nehéz elkészíteni, pénztárca barát, és kiadós ebéd lehet, akár nagy társaság számára is. Hozzávalók: 300g lencse 2 szál sárgarépa félholdra vágva 1 szál fehérrépa félholdra vágva kicsi zellergumó felkockázva 2 db paprika (kockákra vágva), vagy 1 ek paprikakrém 2 db vöröshagyma felkockázva 6 gerezd fokhagyma kicsire aprítva 1 ek sűrített paradicsom babérlevél, só, bors füstölt paprika, vegamix, tárkony, kakukkfű, borsikafű, majoranna (1 tk mindegyikből) 1kg burgonya növényi tej, bio vagy szójamargarin) csipet szerecsendió 1 blokk füstölt tofu 1 doboz növényi tejföl (Joya Cremesse, Spar-ban kapható) A lencsét, beáztatjuk, majd sós, babérleveles vízben készre főzzük, leszűrjük. Mialatt a lencse fő, egy lábasban kevés növényi olajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, babérlevelet, paprikát, vagy a krémet, megpároljuk, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a répákat, zellert, és a fűszereket. Pár percig összepirítjuk, majd hozzáadjuk a lencsét. Felengedjük kevés vízzel, és fél óráig lassú tűzön kavargatva összefőzzük, hogy sűrű ragu legyen. Ezalatt meghámozzuk, és felkockázzuk a burgonyát, és sós vízben puhára főzzük. Tej és biomargarin hozzáadásával krémes krumplipürét készítünk, megszórjuk csipet szerecsendióval, és ha van, habzsákba töltjük. A kész lencseragu felét egyenletesen eloszlatjuk egy üvegtál, jénai, vagy pataki-tál alján. Rámorzsoljuk a tofut, megszórjuk vegamix-szel, sózzuk, borsozzuk, és én még füstölt paprikát is szórok rá. Rákenjük a tofura a tejfölt, majd beborítjuk, a lencseragu másik felével. Tetejére pedig eloszlatjuk a habzsákból szépen kinyomott burgonyapürét. Ha nincs habzsákunk akkor egy kanállal, vagy habkártyával. 180 fokos sütőben 30-40 percig aranybarnára sütjük, és szeletekre vágva tálaljuk, ügyeljünk, hogy a formája megmaradjon, mint egy pitének. Ha elegánsan szeretnénk tálalni, előre adagolva, akkor kisebb mélyebb tálakban személyre szólóan elkészíthetjük, és így nem kell szeletekre vágni. Jó étvágyat!
Szilvás rácsos sütemény
Anya Erdélyből hozta a receptet, még évekkel ezelőtt. Nem bonyolult, egyszerű linzer szerű tészta, kevés fahéj, szilva és tejfölös öntet. Kicsit csavartam rajta egyet, és rácsoztam a tetejét. Nagyon finom lett, úgy éreztem, hogy nagyon régen ettem ilyen jót. A tészta omlós volt, de átsült, a szilva édes és leves. Kétféle készült, az egyik részre tejföl került, a másikról kimaradt. A tejfölös részéből ugyan nem ettem - extrém parlagfű pollenszint mellett jobb az embernek vegánnnak lenni - de a többiek szerint az is jó ízű volt. Mivel sem kesu, sem mandula nem volt otthon, így nem is helyettesítettem, de biztos vagyok benne, hogy folyósra turmixolt olajos maggal meglocsolva ugyanolyan finom lehet. Másodjára is készítettem, annak a tésztája nem lett annyira omlós, mert kicsit több vizet borítottam a kenyérsütő bodegába. Kevesebb időm volt, Ábel éhes és álmos, így géppel dagasztattam meg, de az meg kidobálta a szélén a lisztet... Cukor nélkül is készíthető, ha a tésztába némi sztíviát csöpögtetünk elvegyül az íze, nem lesz zavaró, a szilva pedig amúgy is édes. Hozzávalók: 60 dkg liszt 30 dkg biomargarin / sütni való pálmazsír 1 tojás / beáztatott 1 ek lenmag és 1 ek zabliszt 2 ek gyümölcscukor vaníliapor 1,5 cs foszfát mentes borkősütőpor 2-3 ek víz 1,5 kg szilva pár ek tk zsemlemorzsa fahéj 200 g tejföl / 1 marék kesudió 2 ek gyümölcscukor Ha vegán süteményt szeretnénk, 1-2 órára beáztatunk darált lenmagot vízbe, majd azt adjuk tojás helyett a tésztához. A lisztet, cukrot, vaníliaport összekeverjük a sütőporral együtt. Hozzáadjuk a margarint. Addig morzsáljuk a tésztát, míg a zsiradék egyenletesen eloszlik, majd belekerül a tojás, vagy a lenmag és zabpehelyliszt. Addig gyúrjuk a tésztát, míg nyújtható nem lesz. A kétharmad részét kinyújtjuk, és egy nagy zsírpapírral kibélelt tepsi aljába tesszük. Megszórjuk a zsemlemorzsával, fahéjjal, és egyenletesen rárétegezzük a félbe vágott kimagozott szilvákat. Itt rátehetők a rácsok, és egyszerűen kisüthető. Vagy összekeverjük a tejfölt és a cukrot, és a szilva tetejére öntjük vékonyan. Ha kesudióval helyettesítjük, az olajos magot kevés vízzel finomra turmixoljuk, elkavarjuk a gyümölcscukorral, vagy némi sztíviával, és azt öntjük a szilva tetejére. A rácshoz a maradék tésztát kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk. Egyenletesen elhelyezzük a sütemény tetején. Alacsony hőfokon bő 45 percig sütjük.
Újabb kerek születésnap és gesztenye torta
Bükkszenti Tata ma tölti a 90-et. Boldog születésnapot! Sajnos az Ő fülhúzása halasztásra kerül, mert nincs a szomszédban, mint a másik egyívású apóka. Pedig nagyon megölelném e nagy nap alkalmából. Egyelőre egy virtuális tortával tudok csak kedveskedni, ami a másik ünnepeltnek készült. A piskóta a hagyományos módon készült, itt írtam róla, annyi, hogy gesztenyemasszát és mandulát a tésztába nem tettem. Egy kerek sütőformába 6 tojásból készül. A 6 tojáshoz 6 tojás, és 6 kanál porcukor / liszt kerül, meg egy fél csomag sütőpor. Zsírpapírt teszünk a sütőformába, és begyújtjuk a sütőt. A sárgáját és a fehérjét külön vesszük, a sárgájához keverjük a porcukrot, míg kifehéredik, majd a sütőport és a lisztet. Gyorsan felverjük a fehérjét kemény habbá. Két részletben hozzákeverjük finoman a sárgájához, majd a formába öntjük. 180-200 C-on fél órát sütjük. És nem nyitogatjuk közben a sütőt! A krém gesztenyemassza (3 csomag) 3 ek porcukor 1 vaj és 2,5 dl növényi tejszín keverékéből készült. Az oldalát és a tetejét egy régebbi száraz piskóta morzsája (de lehet babapiskóta is) és darált mogyoró keverékével szórtam meg. Ha vegánul kellene készítenem, ebből a piskóta tésztából indulnék ki fahéj és gyümölcsök nélkül. Gesztenyemasszából kapható natúr, vagy valódi gesztenyéből főznék pürét. Nem bonyolult, és finom is. A vaj helyett biomargarint, vagy egy kis kókuszzsírt használnék, és több rizstejszínt, vagy zabtejszínt raknék bele. Valószínűleg gyümölcscukorral édesíteném. Majd a szülinapom környékén lehet, hogy meg is valósul. Évek óta nem volt torta, bár lehet, hogy jobb igen. :) A díszítéstől nem kell megijedni, nem nehéz, csak az a lényeg, hogy gondold át előtte, milyen mintát akarsz, és hová, mert a második tortánál kétszer simítottam el újra a tetejét. :) Ráadásul mindig mutatósabb az egyszerűbb.
Rakott burgonya "füstölt szalonnával"
2011. augusztus 23. A vegán szépség
Ez az étel tökéletes kombinációja a hagyományos magyaros ízeknek, és a vegán konyha friss találékonyságának. Könnyen és gyorsan elkészíthető. Jó étvágyat! :) Hozzávalók: -1 kg burgonya -1 db közepes padlizsán -1 doboz zabtejszín(Oatly) -2.5 dl házi kókusztej -himalaya só, bors, füstölt édes-nemes paprika, tárkony, bazsalikom, szárított petrezselyem, bors -olíva olaj -5-6 gerezd fokhagyma -biomargarin
Ünnepi édes óriásperec
2010. december 19. KryaSpirit-Vegalife
A karácsony nem múlhat el anélkül, hogy ne sütnénk valamilyen keltet. Talán csak a fenyő illata jobb annál, mint amikor az édes, a vaníliás, a diós ,,ízek lengik körül a lakást. Ebben a tésztában nincs dió, de mindenki azt fogja hinni, hogy van. A barna nádcukor jellegzetes íze, a vaj selymessége adja azt a felejthetetlen ízt, amit ennek a perecnek az elfogyasztásakor érzünk. Ez a recept A Kifőztük Magazin Karácsonyi különszámában is megjelent! És akkor most itt ragadom meg az alkalmat, hogy szóljak nektek, hogy aki még szeretne adakozni, vagy a felajánlott összeget még nem utalta át, az nagyon siessen, mert már csak 1 nap áll rendelkezésére, hogy ezt megtegye. Én mindenkit bíztatok, hogy ha csak csekély összeggel is, de járuljon hozzá a szegénységben élő gyerekek megsegítéséhez!!!! Hozzávalók: 2,5 dkg friss élesztő 2 dl hideg növényi tej 2 evőkanál barna nádcukor 15 dkg puha vaj/biomargarin 35 dkg tönkölybúza fehérliszt Töltelék: 15 dkg vaj/biomargarin 12 dkg barna nádcukor 2 teáskanál Bourbon vaníliapor Az élesztőt egy tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a tejet és addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem oldódik. Hozzáadjuk a cukrot, a vajat/margarint és a lisztet és robotgépben rugalmas tésztát dagasztunk. A liszt minőségétől függően kellhet még hozzá 1-2 evőkanál liszt. A töltelékhez a vajat/margarint, a cukrot és a vaníliaport elkeverjük egymással. A tésztát két egyforma részre osztjuk és mindegyiket külön-külön formázzuk. Először egy 15x70 cm-es téglalapot nyújtunk belőle és megkenjük a töltelék felével, majd két oldalról a hosszanti oldalán feltekerjük úgy, hogy középen egy fél cm-es rés maradjon. A két végét behajtjuk és perecet formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, egymástól a lehető legnagyobb távolságban, mert még jócskán nőni fog a tésztánk. Konyharuhával letakarjuk és legalább 2 órán keresztül a konyhapulton kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 225 (hőlégkeverésen 200) fokra és a megkelt tésztát a sütő legalsó rácsán 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Picit hagyjuk hűlni a tepsiben, majd sütőrácson fejezzük be a műveletet.
Spenótos- gombás lasagne
2010. szeptember 25. KryaSpirit-Vegalife
Ezt a kaját a Kifőztük magazin 2. számában szerepeltettem, de ide még nem került fel, viszont annyira finom volt, hogy úgy gondoltam itt is szerepelnie kell. Tudni kell róla, hogy meglehetősen pepecselős étel, halomnyi mosogatni valóval, de az íze miatt csak ajánlani tudom! Ráadásul ha van olyan a családban aki nem szereti a spenótot, mint mondjuk az én férjem, ezzel a kajával tutira el tudjuk érni, hogy mégis megkóstolja, mert egészen más. Azt gondolom, hogy a spenóttal, az azt kicsit sem kedvelőknek nem is a spenót ízével lehet bajuk, hanem azzal az ízhatással amit a tejes fokhagymás rántás tesz vele. Na ez ebből hiányzik, viszont a besamel és a gomba ad mellé valamit, amitől még az én drágám is azt mondta, húúúúú ez nagyon finom..... Ez egy lakto-vega étel, ha valaki vegánt szeretne a sajtot hagyja el, de akkor a besamelbe használjon egy kis sörélesztő pelyhet, annak parmezánra emlékeztető íze van. Hozzávalók: 1 kg gomba 4 gerezd aprított fokhagyma 1 kg spenót 10-10 dkg reszelt gouda és reszelt parmezán sajt 5 evőkanál olívaolaj himalaya só őrölt feketebors 5 dkg tönkölybúza fehérliszt 5 dkg növényi margarin 6 dl zöldségleves 1,5 dl forró növényi tej 2,5 dl tejszín szerecsendió 15 lasagne lap A spenótot jó alaposan megtisztítottam, megmostam. 3 evőkanál olívaolajat felmelegítettem, rádobtam az aprított fokhagymát, majd a spenótleveleket és fedő nélkül addig forgattam, amíg a levelek összeestek. Szűrőbe tettem és lecsepegtettem. A gombát megtisztítottam, megmostam és szeletekre vágtam, majd 2 evőkanál olívaolajon megpirítottam, fűszereztem sóval borssal. A besamelhez a biomargarint felolvasztottam, megszórtam a liszttel. Miután a liszt megpirult, felengedtem a forró levessel, a tejjel és a tejszínnel. Folyamatos kevergetés mellett, hozzákevertem a sajt felét, fűszereztem sóval, borssal, szerecsendióval. Egy felfújtformába ( 25x25 cm) tettem egy két merőkanálnyi besamelt, rátettem egy sor száraz lasagne lapot, egymás mellé, majd jött egy réteg gomba, rá pedig egy réteg spenót, majd újra besamel. Ezt addig folytattam amíg tartottak a hozzávalók. A végén besamellel fejeztem be, a tetejére szórtam a maradék sajtot és 160 fokos hőlégkeveréses sütőben 45 percig sütöttem.
Mákos banántorta
2010. március 15. La Cuisine d'Adéle
Zseniális édesség! Egyszerű és gyors, mégis különleges. Csak mindent össze kell keverni, de mivel tortaformában készül és szép magas lesz, igazi torta, a banán-mák-vanília triumvirátusa pedig egészen rendkívüli ízhatásban olvad össze. Nem érezni külön-külön az összetevők ízét, egyik sem domináns: az összhatás igazán harmonikus. Mindezzel együtt, annak ellenére, hogy egyszerű kevert tésztáról van szó, amit a későbbiek során sem töltünk meg semmivel, mégis szaftos, kellemes textúrájú süteményről van szó, egyáltalán nem fojtós. A recept a Tv Paprika Húshagyók című műsorából származik. Tekintettel arra, hogy a műsorban világos liszttel készült, én is azzal készítettem, legalábbis elsőre, hiszen a sütésnél ugyebár fontosak az arányok, mértékegységek, s első alkalommal nem akartam trükközni. De - véleményem szerint - bátran lehet kísérletezni teljes őrlésűvel is, akkor természetesen módosulnak kissé a folyadék - szárazanyag arányok. Vegán recept következik. Mákos banántorta Hozzávalók: 17 dkg biomargarin 17 dkg finomítatlan (bio) nádcukor 3 érett banán 3 evőkanál v. 100 gramm v. kis pohár szójajoghurt 3 púpozott evőkanál darált mák 1 csomag (bio) bourbon vaníliáscukor (DM-es Alnaturát használtam) jó fél csomagnyi foszfátmentes sütőpor 34 dkg világos bio tönkölybúzaliszt Elkészítés: A szobahőmérsékletű margarint habosra kevertem a cukorral. Hozzáadtam a pürésített banánokat, a joghurtot, a mákot és a vaníliáscukrot. Egy másik edényben kimértem a lisztet, belekevertem a sütőport. Alaposan - két részletben adtam hozzá - összedolgoztam a banános keveréket a liszttel. 23 cm átmérőjű - nagy - kimargarinozott tortaformába simítottam a masszát. 160 fokra előmelegített sütőben - alsó-felső sütéssel - szűk egy órát sült. A formában hagytam kihűlni, majd óvatosan - előtte késsel körbevágtam - megszabadítottam a forma kapcsos részétől, s szeletekre vágva kínáltam. (Az élmény tovább fokozható egy gombóc vaníliafagyival vagy egy kis rácsorgatott tejszínnel, ill. természetesen ezek növényi megfelelőivel. :)
Névnapi ricottatorta á la Dolce Vita
2009. augusztus 2. La Cuisine d'Adéle
Mióta csak felkerült a blogjára, tudtam, hogy egyszer mindenképpen ki kell próbálnom Dolce Vita ricottatortáját. A megfelelő pillanat most érkezett el: Anyut leptem meg névnapja alkalmából vele. Az eredmény? Teljes siker! :-) Az ötlet és a recept is fantasztikus... Szeretem az egyszerű recepteket, az olyanokat, amelyek kevés hozzávalóval dolgoznak, nincsenek túlbonyolítva, a végeredmény mégis egészen különleges, mutatós és finom. További kritérium természetesen - talán említenem sem kell - hogy semmilyen ,,oda nem illő, mesterséges alapanyag használatát ne kívánja meg az étel leírása (a zselatintól pl. kiráz a hideg). Nos, ez egy ilyen recept. Ami még vonzóbbá tette számomra, hogy sütés nélkül - s amúgy is nagyon gyorsan - készül. Ugyanis a sütőnk már egy ideje gyakorlatilag használhatatlan, de ha még az is lenne, nem szívesen üzemeltem volna be ebben a harmincegynéhány fokban. A végeredmény miatt mégis kicsit izgultam. Mi van, ha nem áll össze a kekszes alap? Nem tartja meg a formáját a ricottakrém? Pontosan követtem Dolce Vita utasításait és minden remekül működött. Egészen apróra törtem a kekszet, s így az alap egyben maradt és szépen szeletelhető lett, a krém pedig tökéletesre sikerült. Könnyű, a narancsos felhangtól kissé fanyar és pikáns, a legkevésbé sem émelyítően édes desszert lett az ünnepelt, na és persze a mi jutalmunk, akik kóstoltuk... Azóta, azaz múlt vasárnap óta Anyu többször kérdezte: mikor csinálok újra? Kell ennél nagyobb elismerés? :-) A receptet - bár az eredeti e szempontból is tök oké - kissé reformosítottam, s nálam így készült. R icottatorta Hozzávalók: 15 dkg keksz (bio tönköly háztartási kekszet használtam - Naturgold) 8 dkg biomargarin 50 dkg ricotta 1 dl narancslekvár (St. Dalfourt használtam, ami hozzáadott cukor helyett természetes szőlőlével van édesítve, ezeken kívül pedig csak természetes gyümölcspektint tartalmaz) 2 (bő) evőkanál bio nádporcukor Elkészítés: Konyhai késes robotgépben zsemlemorzsa állagúra zúztam a kekszet, eközben megolvasztottam a margarint. A kekszmorzsát alaposan összeforgattam a margarinnal és a 18 cm-es kapcsos tortaformám aljára nyomkodtam. Nagyobbacska tálba borítottam a - 2 doboz - ricottát, hozzáadtam a lekvárt és a porcukrot (a nádporcukor nem annyira édes, mint a ,,hagyományos finomított kristály-, illetve porcukor!), fakanállal homogén masszává kevertem. A ricottakrémet rásimítottam a kekszes alapra. Az eredeti recept azt írja, minimum öt órára hűtőbe kell tenni. Én előző este készítettem el a tortát, s a másnapi ebéd után tálaltam. Megjegyzés: A St. Dalfour narancslekvárjáról jó tudni, hogy narancshéjdarabokat is tartalmaz. Ennek következtében van egy kis kesernyés ,,beütése, ami a ricottakrémen is érezhető. Aki tudja magáról, hogy az enyhe kesernyésség biztosan zavarná, természetesen használjon másfajta, jó minőségű - ideális esetben házi - narancslekvárt vagy - ahogyan Dolce Vita is írja - egy narancs reszelt héját és turmixolt gyümölcshúsát.
Első rizottóm... és a következő(k)...
2009. július 4. La Cuisine d'Adéle
Erre a projektre el sem tudom mondani, már milyen régóta készülök... Tudom, furán hangzik, de Angliában, egy pub-ban ettem életem első igazi rizottóját (ez volt aznap a vegetáriánus kínálat, méghozzá erdei gombás verzióban). Hihetetlen élmény volt, lágy és krémes, köze sem volt az itthoni éttermek nagy részében rizottó címszó alatt futó zöldséggel kevert főtt rizshez... Szóval, a rizottó szerelmese lettem... az, hogy én magam is megpróbálkozzam vele, mégis jó ideig váratott magára. Miért? Mert azt hittem ez valami bonyolult, időigényes és fárasztó dolog! Pedig dehogyis az! Utána olvastam a témának, s az olvasottak és saját tapasztalataim alapján is arra jutottam, hogy a lényeg a jó minőségű és a célnak mindenben megfelelő hozzávalókon múlik. Az elkészítési mechanizmus ugyanis egészen egyszerű. Minden, legalábbis általam autentikusnak tartott forrás, gyakorlatilag ugyanúgy írta le az elkészítési módot, így mikor közzéteszem az általam megvalósított verziót, nem tudok konkrét forrásra hivatkozni, a recept-tanulmányozás során bennem kialakult kép alapján alkottam... Ami pedig a hozzávalókat illeti. Az első és legfontosabb a rizottó rizs. Így itt kivételen feladtam a ,,mindent barnarizsből csinálok elvemet. Az íz-, élményhatás kedvéért úgy döntöttem ennyit igazán megengedhetek magamnak... :-) Vaj - általában mindenhez biomargarint használok, de ez esetben is kivételt tettem és jó minőségű vajat vettem. Krémességet és utánozhatatlanul lágy ízt kölcsönöz a rizottónak. Parmezán - a már jó bevált kiváló minőségű, Lehel piacról származó bio parmezánt használtam. Alaplé - a receptek szinte kivétel nélkül húsalaplét javasolnak. Ezzel természetesen vitatkoznom kell! Bár nem én főztem a zöldségalaplét, de jó minőségű bio - adalékanyag- és ízfokozómentes - leveskockát használtam. Bor - aranyszabály: olyan borral főzünk, amilyet meg is innánk! Nem igazán értek a borokhoz, de úgy gondolom, lehet egész jó minőségű száraz fehéreket kapni már relatíve jó áron, s bevallom a rizottó-ebéd elfogyasztása után, jólesett elkortyolgatni egy szolidabb pohárkával is... :-) S hogy miért érdemes otthon rizottót készíteni? Természetesen azért, mert naaaagyon finom: krémes, lágy, ízletes, illatos, simogató egyszerre... Mert ha az ember rábukkan egy jó alapreceptre, az már szinte vég nélkül variálható mindenféle - húsos és húsmentes - variációban egyaránt. Mert szinte minimális munkával éttermi szintű ebédet, vacsit varázsolhatunk, elkápráztatva a családot, barátokat... Első próbálkozásom az alaprecept elkészítése volt. Amit wokban roppanósra pirított brokkolival és illatosra pirított mandulával koronáztam meg. És már ekkor tudtam, hogy hamarosan jönni fog a következő... :-) Így ma gombás verzió készült. Rizottó (alaprecept) Hozzávalók: (3 adaghoz) (Jó iránytű, ha személyenként 80 gramm rizst és a rizs mennyiségéhez viszonyítva legalább háromszoros mennyiségű alaplét számítunk. Az én eddigi tapasztalataim azonban azt mutatják, hogy a rizs négy- ötszörös folyadékot is simán felvesz.) 2,5 dl rizottó rizs 1 liter zöldségalaplé (2 bio zöldségleveskockából - Rapunzelt használok) kevés olaj (pl. bio repce) kb. 4 dkg - jó minőségű - vaj kevés reszelt bio parmezán 1 kis fej hagyma 1 gerezd fokhagyma 1 dl száraz fehér bor Elkészítés: A hagymákat megpucolom, megmosom. A vöröshagymát apró kockákra vágom. Felforralom a vizet az alaplének, beledobom a leveskockákat, mikor a forrásban lévő vízben feloldódtak, kis lángra veszem a zöldségleves alatt a gázt. A lényeg az, hogy az alaplét folyamatosan forrón, de ne forrásban tartsam. Egy nagyobbacska lábasban kevés olajat hevítek, s megpárolom rajta az apróra vágott vöröshagymát. Ezután belenyomom a fokhagymát, átkeverem, s mihelyst megérzem a piruló fokhagyma illatát, a lábasba szórom a rizst. Egy-két percig pirítom a rizst és a hagymákat együtt, majd felöntöm a borral. Megvárom, amíg a bor alkoholtartalma elpárolog és elkezdem merőkanalanként hozzáadni a zöldségelvest. Mindig csak egy merőkanálnyit adok a rizshez, folyamatosan falapáttal kevergetem, ha beitta az összes alaplét, újabb merőkanálnyit adok hozzá és így tovább. A ,,mellette állást és a kevergetést nem lehet megspórolni, de maximálisan megéri a befektetett energiát! Kb. 20 percet vesz igénybe, amíg a rizs megpuhul. Amint ez megtörtént, a rizshez adok még egy kevés alaplevet, majd elzárom alatta a lángot. Határozott mozdulatokkal belekeverem a kockákra vágott vajat, a vajtól krémes rizsbe pedig a reszelt parmezánt. Lefedem és 10 percig pihentetem, majd tálalom. Csak frissen finom! A fotón látható variáción - mint már említettem - roppanósra sütött brokkolirózsákat ültettem a rizottó a tetejére és egy kevés pirított mandulával szórtam meg. Nagyon jó kis kombináció: az enyhe parmezános íz, a harsogóan zöld, zamatos brokkolival és az illatos, ropogós mandulával... Gombás rizottó Hozzávalók (2 adaghoz) Rizottó - alaprecept: 1,5 dl rizottó rizs 7,5 dl zöldségalaplé (1 1/2 bio zöldségleveskockából) kevés olaj (bio repce) kb. 3 dkg vaj kevés reszelt parmazán 1 kis fej hagyma 1 kisebb gerezd fokhagyma kb. 3/4 dl száraz fehér bor A gombához: 40dkg barna csiperke kevés olaj (bio repce) frissen őrölt bors só (himalaya) jó sok apróra vágott friss petrezselyem Elkészítés: A gombát megtisztítom, megmosom, a kalapokat falatnyi darabokra vágom. Egy lábaskában kevés olajat hevítek, rádobom a gombát, megvárom, míg kiengedi a levét, sózom, borsozom (mehet bele bőven), lefedem és kb. 10 perc alatt készre párolom. Az alaprecept szerint rizottót készítek. A vaj és a parmezán hozzáadását követően a rizottóba keverem a gombát és így hagyom pihenni az ételt arra a bizonyos 10 percre. A - meglehetősen nehezen kivárható - pihenő idő elteltével az apróra vágott harsogóan zöld friss petrezselymet is az ételhez forgatom. Azonnal tálalom.
Currys sütőtökkrémleves fokhagymás krutonnal
2016. október 10. Vegán muflon
Még a hisztérikus rendmániások hűtőjében is fellelhetők olyan élelmiszerek, melyek Dzsingisz kán hódításainak idején kerültek oda. (Ő állítólag kiváltképp precíz hadvezér volt, mielőtt lerohant egy országot, mindig átnézte a tatáridőnaplót.) Én a következő ételhez a legutóbbi posztban taglalt sütőtök maradványait használtam fel, de semmi bajom lett tőle. (Viszont emlékszem egy főiskolai vizsgámra, ahol tételmérgezést kaptam.) Sőt, mások is beleettek, amin úgy felháborodtam, hogy elővettem a verőkanalat. Jut eszembe, egyszer meghívtam egy mentalistát ebédre, na, de valójában ő volt a vendéglátó. A szükségszerű bevezető után pedig szakma: Összeharácsolandó komponensek: 700 g sütőtök meghámozva, magtalanítva 1 fej vöröshagyma 1 tk tandori currypor 1l zöldségleves-alaplé 1 dl rizstejszín 1 szál zöldhagyma kevés só / bors A krutonhoz: 2 ek biomargarin 2 gerezd fokhagyma pár szelet kenyér legkockázva (szikkadt, már-már sérülés előidézésére alkalmas) Az apróra vágott hagymát szolgalelkűen megpároljuk, majd hozzáadjuk a curryport. Jó fél perc múlva a sütőtököt, majd öt perc közepes lángon való pirítás tényének fennforgása után hozzápasszítjuk az alaplevet. Miután fedő alatt 15 percig párolódott, nekiesünk botmixerrel, és miután összemixeltük, hozzáadjuk a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, de ésszel. Egy másik edényben megolvasztjuk a margarint, majd belenyomjuk a fokhagymát. Miután összekevertük, levesszük a tűzről, és hagyjuk némileg kihűlni. Ezután pókerarccal megforgatjuk benne a kenyérkockákat, majd 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig pirítjuk. A kész művet - minden esztétikai érzékünket bevetve - a kenyérkockákkal és apróra vágott zöldhagymával dekoráljuk.
Mákos-citromos keksz
Ábellel kekszet sütöttünk a héten, a hóembereket hősiesen nyomta ki a formából. Nem mondom, hogy egyszerű egy kis emberrel főzőcskézni, de azért valahogy meg lehet oldani. Általában. Csak az ember agyának kell járni ezerrel... hogyha épp nem akarod, hogy valamit tegyen, ahelyett mit lehet rábízni, és mivel nem vágja meg/ égeti meg magát. És persze leadni dolgokból. pl. nem kiakadni azon, hogy a hóemberek egy része nem felismerhető formájú. :) A pálmazsír lehet biomargarin is, a liszt akár teljesen hajdina, és akkor gluténmentes a keksz, szezámmag helyett lehet az egész mákkal, a citrom leve helyettesíthető növényi tejjel, a variáció ezernyi. Mák helyett pl. nagyon jól illik hozzá a dió is. Ha omlósabbat szeretnénk, növeljük a liszteknél a zab arányát. Hozzávalók: 500 g pálmazsír 200 g hajdina liszt 200 g tk liszt 100 g zabpehelyliszt 200 g eritrit 150 g darált mák 50 g szezámmag 2 citrom leve 2-3 ek növényi tej 1 cs borkősütőpor A mákot daráljuk meg a szezámmaggal együtt, azután a száraz hozzávalókat keverjük össze. A pálmazsírt ha lehet előtte tartsuk langyos helyen, hogy puhábban könnyebb legyen vele dolgoznunk. Alaposan gyúrjuk össze majd a száraz összetevőkkel. Amikor jó morzsás, annyi citrom levét öntünk hozzá, amitől összeáll a tészta. Nekem ez kb. 2 citrom leve volt, és néhány kanál növényi tej. A tésztát kilisztezett lapon kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Formákat szaggatunk ki belőle, tepsibe helyezzük, és közepes hőfokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük, még puhább, azután pár perc múlva megkeményedik. Dobozba zárva hosszabb ideig eláll.
Chai fűszeres minifánkok
2015. március 3. Gréta konyhája
Hozzávalók: 25dkg gluténmentes sütemény lisztkeverék 5dkg biomargarin olvasztva 2 ek kókuszolaj 5dkg nádporcukor (kávédarálóban magam őröltem) 1 és fél tk sütőpor(foszfátmentes) 1/2 tk tiszta só 120ml szójatej 1 tk vanília aroma 1 ek chai masala fűszerkeverék, 1 ek nádporcukorral elkeverve kókuszolaj a sütéshez A lisztet, cukrot, sütőport jól elkeverjük, a tejet, margarint, a 2 ek kókuszolajat, és vanília aromát elkeverjük, majd apránként kevergetve hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és kezünkkel összegyúrjuk. Kisebb golyókat, vagy lyukas közepű minifánkokat formázunk belőle, és bő, forró kókuszolajban aranybarnára sütjük, majd még forrón a chai masalás-porcukros keverékbe forgatjuk. Rózsalekvárral, erdei gyümölcs öntettel, vagy juharsziruppal is isteni! (Ha van minifánk formánk, akkor sütőben is ki lehet sütni, így kevésbé lesz olajos.) Jó étvágyat!
Serpenyőben sült krémes édesburgonya
2015. február 4. Gréta konyhája
Ma sétáltam először hóesésben tavaly tél óta, és nem tudtam másra gondolni, (azon túl, hogy milyen szép) hogy mit fogok otthon ennek örömére vacsorára készíteni :)) Éppen a hatalmas adag cézár-waldorf saláta fúziómat készítettem (almával, dióval), és a ropogós tofukat sütöttem, amikor megpillantottam egy halványrózsaszín kupacot, s bár nem ak artam a tofun kívül mást sütni, szinte beszéltek hozzám. Tudtam, hogy itt valami történni fog, és valaki átvette az irányítást. Azon kaptam magam, hogy a szójatej, tejszín, máris előkerültek a hűtőből, és éppen a curryporért nyúlok, a serpenyőmben pedig meg már nem is tofu, hanem édesburgonya karikák vannak. Haha. Ilyenkor mindig hagyom irányítani a kezem, mert ilyenkor történik a tündérvarázslat. Fogalmam sem volt ki fogja mindezt megenni (a többiek éppen mást vacsoráztak), de nem bírtam leállni. Így történt, és készült ez a mesés, krémes, fűszeres, édes egytálétel, ami tökéletes téli hóeséses-melengetős kiegészítése lett a salátavacsorámnak. Hozzávalók: 2-3 édesburgonya nagyon vékony karikákra vágva 2 ek biomargarin 2 dl krémes nem édes növényi tej 1 dl sűrű növényi tejszín curry por, szerecsendió, chili, garam masala, vegamix, tiszta só ízlés szerint (de úgyis jó, ha a tejszínbe keverjük a fűszereket) friss petrezselyem Egy kerek, tapadásmentes serpenyőben biomargarint hevítek, majd elkezdem rétegezni a vékony burgonyakarikákat, minden réteget megszórom a fűszerekkel, majd az egész tetejére ráöntöm a tejes-tejszínes keveréket, hogy éppen csak ellepje. Közepes lángra veszem, és lefedem. 20 perc múlva kész is. A tejes tejszínes fűszer nagy részét beszívta a burgonya, a maradék pedig összesűrűsödött, és krémes maradt, teteje itt ott megpirult. Megszórhatjuk aprított petrezselyemmel, és reszelt növényi sajttal. Jó étvágyat!
Levendulás almatorta gluténmentesen
2014. szeptember 6. Gréta konyhája
Zuhogott az eső egész nap, ezért nem tehettem mást, mint kimentem a konyhába, ránéztem a meseszép csokor levendulára az ablakban, a roskadozó tál almára az asztalon, és közben eszembe jutott, hogy sütit kellene csinálni, és pont vettem egy doboz gluténmentes lisztkeveréket, amit még nem próbáltam, és azonnal összeállt a kép! Karamellás almatortát fogok sütni levendulával. Tökéletes lett, és a fotózásra már a nap is kisütött! Hozzávalók: 15dkg gluténmentes sütikeverék nádcukorral (amennyiben nincsen benne, 15 dkg liszkeverékhez adjunk 10 dkg nádcukrot) 6 db kisebb gála alma 8 ek kókuszolaj, vagy olvasztott biomargarin 1-1/2 dl rizstej 1 dl növényi tejszín 2 ek nádcukor 1 tk fahéj 1 szál morzsolt levendulalevél kisebb kapcsos tortaforma 1.Az almákat meghámoztam, és szeletekre vágtam. 2. A sütikeveréket összedolgoztam 5 ek kókuszolajjal, és a tejjel. 3. Kiraktam almával a tortaforma alját, ráborítottam a masszát, egyenletesen eloszlattam, majd 175 fokon 25-30 perc alatt megsütöttem, kivettem hűlni. 4. Miután kihűlt, megfordítottam, és visszakapcsoltam az oldalát. 5. Mialatt az alap hűlt, elkészítettem a karamellás tejszínes almakrémet. 6. 3 ek kókuszolajban megkaramellizáltam a cukrot, beledobtam a maradék almaszeleteket, hozzáadtam a levendulát és a fahéjat, és megpároltam az almákat, a legvégén hozzáadtam a tejszínt, addig forraltam, míg nagyon sűrű lett, hagytam kihűlni. 7. A Kihűlt almakrémet a torta tetejére kanalaztam és egy órára hűtőbe tettem. Jó étvágyat!
Zsömle szendvicskhez, vegán hamburgerhez
Néma valami különlegesebb szendvicsre vágyik az ember, nem a hagyományos zsömlére, esetleg hamburgerre. Ilyenkor van az, hogy hetekig csak halogatom, nincs alkalom, most nem jó, azután a legalkalmatlanabb pillanatban egyszer csak borul a liszt a kenyérsütő edényébe, és már kavarja is a tésztát, én meg vágom a lila hagymát, paradicsomot sorban. Azután jól megesszük. :) A vegán hamburgerről még 2009 őszén ITT írtam. Most is hasonló tésztából gyúrattam a géppel. Hozzávalók: 80 dkg teljes őrlésű búzaliszt 20 dkg finomliszt 1 ek burgonyapehely 2 ek zabpehely 25 dkg pálmazsír/biomargarin 480 ml víz (fele növényi tej esetleg) 2 ek méz 1,5 tk só 4 dkg élesztő tetejére: víz, olaj és gyümölcscukor keveréke, szezámmag A száraz hozzávalókkal összemorzsoljuk a zsiradékot. A mézet elkeverjük a meglangyosított folyadékban, hozzáadjuk az élesztőt is. Összedolgozzuk az egészet alapos gyúrással, majd fél órát pihentetjük. Azután újra gyúrjuk, majd a zsömléket finom mozdulatokkal formázzuk. Zsírpapírral kibélelt tepsibe rakjuk és a duplájára kelesztjük fél óra alatt. Kb. 40 percig sütjük 180 C-on. Ebből a mennyiségből kb. 2x8 db jön ki, ami két nagy tepsi. Általában úgy szoktam, hogy alsó-felső sütési funkciót használok, és félidőben gyorsan megcserélem a két tepsit. Ha hamburgert készítünk, tehetünk bele zabból készült fasírtot. Zöldségfélék közül kerülhet még bele paradicsom, uborka, paprika és jégsaláta bőven. Téli időszakban savanyú káposzta, és persze az elengedhetetlen ketchup és majonéz. Ha kicsit szószosabb szendvicsre vágyunk, rizsfasírttal és ezzel a salátával tudom elképzelni. Vagy egy kis falafel és cole-saw? Ez utóbbinak is fenn van valahogy a receptje a blogon, de nem találtam most.
Rácsos almás - avagy boldog 90. születésnapot Tata!
Ha fent is úgy gondolják, Tata holnap ünnepli a 90. születésnapját. A másik nagyapám meg 30.-án, úgyhogy ez ilyen ünneplős időszak. :) Hétvégén összejön a család egy része Szegedről, Békésről, és együtt húzzuk meg a kis öreg fülét. E nagy nap alkalmából holnap kisebb sürgés-forgás lesz a konyhában. Ennek előzetese két rácsos almás pite. Aztán holnap még nem tudom mi lesz, de hogy vasárnap jércelevest esznek, az biztos. (Merthogy szegénykéket én cipeltem haza Gyöngyösről. Meg is erősítette a vegetáriánizmusomat. :)) De térjünk vissza inkább a süleményhez. Hozzávalók: Tésztához: 60 dkg liszt 4 ek gyümölcscukor 25 dkg biomargarin 1 tojás (elhagyható, lenmagőrleménnyel vagy Vajahittel helyettesíthető) 2 dl szójajoghurt vagy tejföl 1 zacskó foszfátmentes borkősütőpor 1 csipet só Töltelékhez: 2 kg alma őrölt fahéj 4 ek gyümölcscukor zsemlemorzsa A lisztet összekeverjük a cukorral, a sóval és a sütőporral. A margarint könnyű kézzel hozzámorzsoljuk. Majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Nekem most a liszt elég light-os volt, kb. 20 dkg volt belőle teljes őrlésű. Amikor készen van a tészta, 2/3-1/3 arányban elvágjuk. A nagyobb részét kinyújtjuk, és egy nagy tepsibe igazítjuk. Megszórjuk zsemlemorzsával. Az almát megmossuk, kiszedjük a csutkáját, lereszeljük. A tésztára simítjuk, megszórjuk fahéjjal, és ízlés szerint cukorral. (Nekem most volt almapürém még az őszről, így friss alma helyett az került bele.) A maradék tésztát 2 felé vágjuk a két irányú rács miatt. Majd vékony rudakat sodrunk belőle, és az alma tetejére igazgatjuk. Amikor készen van, a másik irányban is megcsináljuk ugyanezt. 30-35 perc alatt hőlégkeverésen 180 C-on süthetjük. Frissen ne tálaljuk, mert akkor egy kockányit le nem fogunk tudni fényképezni. És egyébként sem tesz jót a gyomornak - vigasztaljon bennünket a tudat. :)
Rakott burgonya füstölt szalonnával
2011. augusztus 23. A vegán szépség
Ez az étel tökéletes kombinációja a hagyományos magyaros ízeknek, és a vegán konyha friss találékonyságának. Könnyen és gyorsan elkészíthető. Jó étvágyat! :) Hozzávalók: -1 kg burgonya -1 db közepes padlizsán -1 doboz zabtejszín(Oatly) -2.5 dl házi kókusztej -himalaya só, bors, füstölt édes-nemes paprika, tárkony, bazsalikom, szárított petrezselyem, bors -olíva olaj -5-6 gerezd fokhagyma -biomargarin
Vegetáriánus Shepherds pie (Pásztor pite)
2010. október 4. KryaSpirit-Vegalife
Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy össze kellene dobni ennek az ételnek a vega verzióját. Most hangulatom is volt hozzá. A darálthúst tönkölybúzával helyettesítettem és került még bele zöldborsó és kukorica is, ami az eredetiben nem szerepel. Mivel soha életemben nem ettem autentikus Shepherds pie-t így összehasonlítási alapom sincs, inkább csak az alapötletet vettem át. Ettől függetlenül egy nagyon finom egytálételt sikerült összedobnom, aminek adhatunk másik nevet, de minek, nem az elnevezés a fontos, hanem az íz, minden nagyképűség nélkül mondhatom, abban pedig 10 pontos lett. Ez most egy lakto-vega étel, mert a krumplipürébe vajat és reszelt sajtot is tettem. Aki vegánul készítené az hagyja ki ezeket belőle, illetve a vajat helyettesítse biomargarinnal, vagy pálmazsírral. Hozzávalók: 50 dkg tönkölybúza (egy éjszakára beáztatva) 2 fej vöröshagyma apróra vágva 6 gerezd zúzott fokhagyma 2 kápia paprika julienre vágva 3 sárgarépa julienre vágva, vagy reszelve 15-20 dkg morzsolt kukorica 15-20 dkg zöldborsó 3 kg krumpli 40 dkg vaj 30 dkg reszelt sajt himalaya só pirospaprika chili paprika őrölt fekete bors veganatura ételízesítő majoranna bazsalikom 3-4 friss rozmaringág 1 konzerv paradicsom (Mutti) olívaolaj 1,5 l víz 2 ek liszt A hagymát és a fokhagymát olívaolajon megpirítottam, lehúztam a tűzről és mikor kihűlt megszórtam pirospaprikával. Hozzáadtam a lecsepegtetett búzát, átforgattam a paprikás hagymával, hozzáöntöttem a vizet, a fűszereket és lefedve addig főztem, amíg beszívta a víz nagy részét és megpuhult. Beletettem a sárgarépát, a paprikát, a borsót,a kukoricát és a paradicsomszószt és sűrűn kevergetve tovább főztem, amíg a zöldségek megpuhultak és a szaft besűrűsödött. Mivel még kicsit hígnak találtam beleszórtam egy kis lisztet, ami megtette a hatását, végre sűrű szaftot kaptam. A krumplit sós vízben megfőztem, krumplinyomón átnyomtam, belekevertem a vajat, sóztam és beleszórtam a reszelt sajtot. Egy nagy tálba beleöntöttem a zöldséges-búzás szószt, a tetejét befedtem a krumplipürével, tetejére vajforgácsokat tettem és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöttem, míg a krumpli teteje megpirult. A tányéros kép másnap készült, melegen lehetetlen volt formát vágni belőle, persze ez az ízén mit sem változtatott.
Banános-fahéjas amerikai palacsinta agavé sziruppal
2010. április 28. CsemetEledel
Minden anya tudja (még akinek nincs is válogatós gyereke), hogy sokszor művészet kitalálni a reggelit -vacsorát, hogy ne legyen unalmas nekik. Hugo unja már a kenyeret, hiába pirítom, bundázom, variálom, mostanában nem akarja reggelire megenni. Szerintem a gyerekeknek nem árt szénhidrát tartalmú reggelit fogyasztani, hiszen akár totyogók, óvodások, vagy iskolások, az energiára szükségük van. Ezért kutakodtam egyes általam kedvelt oldalakon, hogyan tudnám ezt egészséges, mégis kalóriadús reggelivé alakítani. A megoldás, az amerikai palacsinta! De nemcsak reggelire, hanem desszertként, vagy gyerekzsúrokon is el tudom képzelni. Tegnap is, és ma is ezt készítettem. Tegnap tojással-tejjel, ma növényi tejjel. Természetesen a palacsintát arra érzékeny, vagy állati tejterméket nem evő gyerkieknek tej és tojás nélkül is el lehet készíteni. Az amerikai palacsinta abban különbözik a mi palacsintánktól, hogy sokkal vastagabb, és kicsit másképp készül, de alapvetően palacsintaíze van. Mivel Amerikában juharsziruppal fogyasztják, ezért jött a bio agavé szirup ötlete, ami mindig van itthon, cukor helyettesítőként. A másik nagy előnye, hogy 15 perc alatt készen van. :) Hozzávalók: -2 tojás -tk.nádcukor -csipet só -225g liszt (én fehér tönkölylisztet használtam) -az eredeti recept egy csomag sütőport ír, de szerintem ez egyrészt túl sok, másrészt felesleges. egy mokkáskanál szódabikarbónával helyettesítettem. -3 dl tej(lehet növény is) -2 ek vaj (én biomargarint használtam) -olaj a sütéshez(nálam repce) -banán -fahéj -agavé szirup Elkészítés: A két tojást a cukorral és a sóval habosra keverjük, közben a vajat-margarint megolvasztjuk. Az olvasztott zsiradékot folyamatos kavarás mellett a tojásokhoz öntjük. Majd a tej felét. Eztán jön a liszt, amibe előzőleg már elkevertük a szódabikarbónát. Ezt összedolgozzuk, és a tej másik felével lágyítjuk. Jóval sűrűbb tésztát kapunk, mint a hazai palacsintatészta, de ez így jó. Ha van időnk pihentethetjük, de ha nincs süssük azonnal, egy kisebb olajjal kikent serpenyőben. Ha a hagyományos palacsintasütőben sütjük 5-6 db lesz belőle, de amint említettem elég vastag a tészta. Ez egy4 tagú család reggeli adagja kb. A palacsintákat rétegezzük, a rétegeket megkenjük agavé sziruppal, megszórjuk fahéjjal, és így tovább. Tortaszeletekre szeleteljük, a tetejére bármilyen gyümölcsöt halmozhatunk, nekem ez banán volt. Majd még leönthetjük sziruppal. Jó étvégyat! Tipp:agavé helyett használhatunk mézet, ebben az esetben várjuk meg míg a palacsintáink langyosra hűlnek, és csak akkor kenjük meg őket.
Rétesek
2010. február 28. La Cuisine d'Adéle
Mikor bioboltbeli portyáim egyikén megláttam a hűtőpultban a Naturgold bio tönköly réteslapot, egy percig sem haboztam a kosaramba tenni, csak azt nem tudtam hirtelenjében eldönteni, mi készüljön belőle. Az sem oldotta meg a problémát, amikor elkezdtem receptek után kutakodni, hiszen a rétesvariációk száma tényleg végtelen, nem is beszélve sok egyéb ételről, melynek elkészítéséhez úgyszintén réteslap szükségeltetik. Végül az döntött, hogy egyrészt - talán rendkívül puritánnak és triviálisnak tűnik, de - nagyon szeretem az almát, évszaktól függetlenül, de ilyenkor télen egyenesen kincset ér, másrészt pedig régóta várta már a sorsát egy doboznyi körtebefőtt a konyhaszekrényemben. Az almás-mézes-kekszes és körtés-mazsolás rétesek elkészítése arra is remek apropó volt, hogy próbálgassam az új sütőmet. A sütő elektromos, szemben a korábbi - borzasztó - gázzal, amivel kapcsolatban finoman szólva sem voltak sikerélményeim, így van bennem nem csekély mértékű sütés-para, amit igyekszem leküzdeni, s legnagyobb örömömre a rétesek a recept(ek)ben megadott idő alatt gyönyörű egyenletes aranyszínűre és ropogósra sültek. (Eredeti receptek forrásai: http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/retesek-leveles-tesztak-fankok/1827-almas-mezes-kekszes-retes-recept.html , http://www.hazipatika.com/services/recipe/listrec/Kortesretes?rid=368) Almás-mézes-kekszes és körtés-mazsolás rétes Hozzávalók: (1-1 rúdhoz) 2-2 réteslap (bio tönköly lapokat használtam) olvasztott biomargarin Az almás töltelékhez: 4 db alma fél citrom leve másfél teáskanál őrölt fahéj 1 - másfél evőkanál méz (termelői akácmézet használtam) 1-2 marék darált keksz (Naturgold bio tönköly háztartási kekszet használtam) A körtés töltelékhez: 1 doboz körtebefőtt (tiszta gyümölcslében eltett, hozzáadott cukortól mentes konzervet használtam, melynek töltő tömege: 230 gramm) vagy friss tisztított körte 1 - másfél evőkanál kénezetlen bio mazsola 1 evőkanál bio nádporcukor jó csipetnyi őrölt fahéj negyed citrom leve 3 marék darált keksz (Naturgold bio tönköly háztartási kekszet használtam) Elkészítés: A réteslapokat felhasználás előtt egy fél órával kivettem a hűtőből. Almás-mézes-kekszes rétes: az almákat megmostam, meghámoztam, magházukat eltávolítottam, lereszeltem. Meglocsoltam a citrom levével, picit állni hagytam. Nedves konyharuhára fektettem egy óvatosan kihajtogatott réteslapot, megkentem olvasztott margarinnal, ráfektettem még egy lapot, s újabb margarinos kenés következett. A felső margarinozott lapot megszórtam a darált keksszel, majd a felém eső oldalra halmoztam a jól kinyomkodott almát. Megszórtam fahéjjal, rácsorgattam a mézet, majd a nedves konyharuha segítségével óvatosan feltekertem. Vékonyan kimargarinozott tepsibe ügyeskedtem és a rétes tetejét is megkentem olvasztott margarinnal. Körtés-mazsolás rétes: a körtebfőttet lecsepegtettem, a fél körtéket negyedeltem, a negyedeket vékony szeletekre vágtam. Hozzáadtam a mazsolát, a nádporcukrot, a fahéjat és a citromlét. Közvetlenül a töltés előtt kevertem hozzá a kekszmorzsát. A két réteslappal ugyanúgy jártam el, mint az almás esetében. A felső margarinozott lapra - a felém eső oldalra - halmoztam a tölteléket, s a konyharuha segítségével óvatosan feltekertem. A tepsiben őt is megkentem még egy kis olvasztott margarinnal. 180 fokra előmelegített sütőben - alsó-felső sütéssel - 30 perc alatt sültek aranyszínűre.
Polenta
2009. július 19. La Cuisine d'Adéle
Jó ideje beszereztem már egy csomag gyönyörű napsárga bio kukoricadarát, abból a célból, hogy kipróbáljam a polentát. A rizottóhoz hasonlóan - aminek elkészítését legalább ilyen sokáig halogattam - azonban úgy véltem, ez valami rendkívül bonyolult dolog... s a rizottóhoz hasonlóan, mint kiderült, - a folyamat bonyolultságát illetően - ez esetben is tévedtem! :-) Szóval, megsajnáltam a kamrapolcon árválkodó és a sorsát váró kukoricadarát és elkészítettem belőle a polentát. Hát... amilyen egyszerű, olyan finom! És vég nélkül variálható... Elsőre egy igen egyszerű receptet próbáltam ki. Nekem a polentában mindig is az tetszett, hogy miközben hűl, szilárdul és ezt követően szeletelhető, ropogósra süthető. Minden kajáért rajongok ugyanis, ami ropogós... No, ez valóban az, és intenzív napsárga színe miatt igen mutatós is... Polenta Hozzávalók (3 adaghoz) 15 dkg bio kukoricadara 8 dl víz 1 teáskanálnyi só (himalaya) frissen őrölt bors darabka biovaj vagy biomargarin 1 maréknyi bio parmezán kevés olaj (nálam bio repce) Elkészítés: Egy nagyobbacska lábasban felforralom a vizet. Amikor lobogva forr, hozzáöntöm a kukoricadarát. Kis lángra veszem alatta a gázt. Sózom, borsozom és folyamatos keverés mellett kb. 10-15 perc alatt készre főzöm. Ennyi idő alatt a dara magába szívja az összes vizet, megdagad és a lábas tartalma besűrűsödik. Elzárom alatta a lángot és belekeverek egy darabka margarint vagy vajat és egy maréknyi aromás reszelt parmezán sajtot. Vékonyan kiolajozott tepsire terítem a masszát, kb. 2 cm vastagon. Kicsit állni hagyom, hogy később szeletelni tudjam. Tetszőleges méretű és alakú formákat vágok a polenta lapból. Majd forró serpenyőben, egészen pici olajon mindkét oldalukat ropogósra és aranyszínűre sütöm. Ezúttal fűszeres sült cukkínikarikákkal és friss paradicsomszeletekkel tálaltam.