cukor receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Rádióműsor, amit tanítani kellene - vélemény

Gyorsan, könnyen elkészíthető barackos bögrés sütemény

Protein kenyér










cukor receptek

Gyorsan, könnyen elkészíthető barackos bögrés sütemény

2018. július 18. Élj harmóniában 

Gyorsan, könnyen elkészíthető barackos bögrés süteményGyorsan, könnyen elkészíthető barackos bögrés süteményItt a sárgabarack szezon (jótékony hatásairól itt olvashatsz) és ilyenkor érdemes a sárgabarackból minnél többet fogyasztani, mindenféle formában.  Nem tudom ki hogy van vele...én szeretek sütni főzni, de nem szeretek hosszasan ácsorogni a konyhában - főleg nyáron nem. Ez a süti tipikusan olyan nyári édesség, ami nagyon gyorsan elkészül és nagyon ízletes is. Bevetheted egy étkezés helyett (pl. reggelire) vagy akár vendégvárónak is kiváló egy könnyű vasárnapi ebéd után. Jól szállítható ezért  viheted vendégségbe, kirándulásra vagy akár strandra is :)  Hozzávalók 1 csomag sütőpor 3 bögre liszt (keverheted is teljes kiőrlésű liszttel, ahhoz több vízre lesz szükséged) 1 bögre barna nádcukor 10 dkg vaj (vegán változatban kókuszzsír) 1 tk. szódabikarbóna vanília (vagy vaníliás cukor) 1,5 bögre víz sárgabarack Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:) Az előkészítéshez mosd meg a barackot, és szedd félbe, vagy negyedbe. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, cukrot és a vaníliát kever össze egy tálba. majd a vajat olvaszd meg és öntsd a keverékhez a vízzel együtt . Én erre sokszor azt a módszert használom, hogy a vizet forrón ráöntöm a vajra és a végén a vajas, vizes keverékkel öntöm fel:) Az egészet keverd jól el - figyeld a tészta állagát van amikor elég 1 bögre víz van, hogy sokkal több kell a liszt függvénye). Az így kapott masszát öntsd bele egy kivajazott, lisztezett tepsibe és a felvágott barackokat helyezd szépen a tetejére. kb. 180 fokon süsd addig,  amíg jók átsül és szép arany színe lesz. (kb 30 perc)

Ribizlis köleskoch

2018. július 3. Kertkonyha 

Ribizlis köleskochVannak a rizskochok, meg a rájuk csorgatott szörpök és alájuk öntött lekvárok. Igazán finomak, sőt, azon kevés “hagyományos és kutyult” édességek közé tartoznak, amitől nemhogy nem ráz a hideg, de talán minden nap meg tudnám enni. (Egyben elnézést kérek a máglyarakások, aranygaluskák, mákos gubák elkötelezett rajongóitól, mert ezeket az ételeket én egyszerűen nem értem. ;) ) Szóval, gondoltam egyet, és a rizsből lett köles, a szörpből meg rásütött nyers gyümölcs. Utólag jutott eszembe a vaníliafagyi. Na, az még nagyon illene ebbe a képbe. ;) Hozzávalók egy 15 x 20-as sütőformához - 5 dl rizstej + 250 ml víz - 200 g köles - 1 nagy csipet só - 1 alma - 2 evőkanál citromlé - 70 g nádcukor - 1 csomag vaníliás cukor - 40 g margarin (bio) - 150 g ribizli és áfonya (fagyasztott is tökéletes)   - A kölest mossuk át, és tegyük fel a megsózott, cukrozott tejben főni. Amikor felforrt, tegyük a legkisebb takarékra, és hagyjuk párolódni 20 percet, amíg sűrű krémet nem kapunk. - Ekkor vegyük le a tűzről. és keverjük el benne a margarint és a citromlevet. - A meghámozott almát reszeljük le, és ezt is keverjük a köleshez. - A sütőtálat béleljük ki sütőpapírral, és simogassuk bele a krémet. A tetejét szórjuk meg gyümölccsel. - 190 fokon süssük 50 percet, és hagyjuk kihűlni szeletelés előtt. Extra tipp: másnap még finomabb! :) Jó étvágyat! Elkészítési idő: 50 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven     The post Ribizlis köleskoch appeared first on Kertkonyha.

vörösbabos mogyorós keksz

2018. július 1. Beautilicious 

Ez az édesség minden szempontból nyerő találat! Cukor, glutén, és laktózmentes. Fehérjében gazdag, ráadásul zöldségből van, de senki nem tudná megmondani róla. Ajánlani tudom mindenkinek, nem bánjátok meg. :) Hozzávalók - 1 konzerv vörösbab - 1tojás - 250ml kókusztej, vagy más folyadék - 100gr kókuszliszt - 65gr mogyoró - 40gr édesítőszer - fél csomag sütőpor Így készítsd - Szűrd le a babot - Tedd turmixgépbe, majd add hozzá a többi hozzávalót - Ha szép homogén masszát kaptál, kanalazd sütőpapírral bélelt tepsibe - Süsd ki 180fokos sütőben 20 perc alatt

Mandulás-gyümölcsös parfé

2018. június 24. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Mandulás-gyümölcsös parfé Mandulás-gyümölcsös parfé A mandula és a tej képezik az ódzsasz (tiszta energia alapját). A rózsavíz és kókusz nagyon jó hűsítő hatású. Ajánljuk nyári melegben. Elkészítési idő: 30 perc + 2 óra fagyasztás Hozzávalók: 6-8 személyre - 9 dl tej - 3 dl tejszín - 20 dkg nádcukor - 3 evőkanál kukorica- vagy búzakeményítő - 2 teáskanál rózsavíz - 5 dkg pirított kókuszreszelék - 7,5 dkg apróra vágott mandula vagy natúr pisztácia - 5 dkg apróra vágott mazsola - 4 felaprított, kandírozott cseresznye Elkészítés: - A tejet és a cukrot lábosban felmelegítjük, folyton kevergetve, hogy a cukor szétolvadjon. - A keményítőt összekeverjük a tojások sárgájával és a tejszínnel, majd a tejbe keverjük. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. - Hozzáadjuk a többi alkotórészt is, majd hideg vízzel kiöblített fagylaltos tálcára vagy más fagyasztótálcára öntjük. Fóliával lefedjük és a mélyhűtőbe tesszük. - A mélyhűtőből kivéve villával összetörjük, jól megkeverjük és újra fagyasztjuk. - Tálalás előtt 10-20 perccel kivesszük a mélyhűtőből. Rombusz alakúra vágjuk és néhány percre újra befagyasztjuk, mivel parfé. Jó étvágyat! Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben. Bhagavad Gítá 4/­­24. További szattvikus ételrecepteket ide kattintva találsz. A Mandulás-gyümölcsös parfé bejegyzés először a Jóga-sziget jelent meg. The post Mandulás-gyümölcsös parfé appeared first on Jóga Magazin.

Meggyes vegán piskóta

2018. június 14. Vegán Család 

Meggyes vegán piskóta Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt? 25 dkg finomliszt ? 1 tk szódabikarbóna ? 8 dkg kókuszvirág cukor ?5 dl növényi tej? 12 ek olaj ?25 dkg magozott meggy [...] Bővebben!

Hamis libamájpástétom – egyszerű, vegán szendvicskrém recept gombából, avagy vegán májkrém

2018. június 6. VegaNinja 

Ezzel a pástétommal több húsevőt sikerült átverni, elhitték, hogy libamájpástétom. Még megrögzött gombautálóknak is ajánlom! Hozzávalók:  1 konzerv gomba (frissből is lehet) 1,5 ek. (kókusz)olaj 3 kis gerezd fokhagyma fél fej vöröshagyma só, bors, kömény, bazsalikom, majoránna, petrezselyem A konzerv gombát beáztatjuk fél órára, hogy enyhüljön a gombaíz, majd kinyomkodjuk belőle a vizet. A fokhagymát és a hagymát az olajban megdinszteljük fedő alatt, kis lángon. Az összes többi összetevővel összeturmixoljuk. Ha friss gombával szeretnénk dolgozni, akkor 30 deka csiperkét mossunk meg és vágjunk szeletekre, majd egy jó nagy edényben, sok vízben, sóval főzzük puhára. Ez után ugyanúgy használhatjuk, mint a konzerv gombát. Ezt már nem kell beáztatni természetesen. A főzővizet gombaleveshez felhasználhatjuk. Ínyenceknek karamellizált mazsolával tálalhatjuk a pástétomot, amit a következőképp lehet elkészíteni: A mazsolát beáztatom, 20 perc után vizet cserélek rajta. Közben kristálycukrot (vagy kókuszcukrot) hevítek kis lábasban, mikor már aranybarna és folyékony, teszek bele vaníliát és beleöntöm a mazsolát a vízzel együtt. Kevergetem, míg a karamellizált cukor feloldódik, és végül lefedve hagyom kihűlni. A kép illusztráció. Photo by Yakynina Anastasia on Unsplash The post Hamis libamájpástétom – egyszerű, vegán szendvicskrém recept gombából, avagy vegán májkrém appeared first on VegaNinja.

Epersüvegek

2018. május 31. Kertkonyha 

EpersüvegekAz eper legjobb magában és nyersen, ez teljesen biztos. Így esszük a legtöbbet marokszámra, sőt, mostanában kizárt, hogy akár a reggeli smoothie-ból kimaradjon, attól lesz az finom illatos, a magoktól meg a korty ropogós. ;) Persze, be kell, hogy valljam, a tudatos mindennapok mellett azért időnként elő-előfordulnak bűnös kilengéseim is, így történt a múltkoriban, hogy engedélyeztem magamnak ezt a szemérmetlenül hedonista receptet. :))) Neked ajánlom még vendégségbe vagy vendégségre is jó, sőt, ajándékba is, ha frissen tudod tartani. Én mindenesetre nagyon örülnék még egy tányér ilyen epernek, mert az adagunk gyorsan elfogyott. ;) Hozzávalók egy tálhoz: - 250 g eper - 100 g étcsoki - 1 kk étolaj - 2-3 ek szórócukor - Az epreket mosd meg, és ezután szárogasd is meg őket. Ez azért nagyon fontos, mert mártogatásnál könnyen tönkremegy a csoki, ha víz csöppen bele. Célszerű a száránál éles késsel kis talpat vágni az eprekre, így könnyen megállnak majd a tálon. - Ezután készítsd elő a díszítés hozzávalóit. A csokit víz felett melegítsd fel egy tálban, majd keverd bele az olajat. Ettől krémesebb és lágyabb lesz, és nem fog ropogni, darabokban töredezni akkor sem, ha megszilárdul a az epren. Ha már teljesen folyós, vedd le a gőzről. A szórócukrokat öntsd kis tálba. - Ha minden kész, kezdődhet a mártogatás. Az epreket merítsd bele a csokiba, csöpögtesd, rázogasd le jól a felesleget, majd hempergesd bele a színes díszekbe. - Állítsd a színes süvegeket egy tányérra, mehet a hűtőbe, hogy pár perc alatt megszilárduljon a csoki. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 15 perc Extra tipp : Érdemes figyelni a szórócukorka összetételére. Legnagyobb örömömre találtam a piros cukordíszekből is olyat, amiben nem kármin a színezék (tudjátok, az nemcsak nem vegán, de még gusztusosnak sem mondható. Az E120 előállításáról ITT olvashatsz). Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT  találsz még. Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a főzőtanfolyamaimat is: Kezdő Vegán Haladó Vegán (A mindennapi superfood) Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II Kezdő Vegán Angol nyelven The post Epersüvegek appeared first on Kertkonyha.

Datolyás-csokis vegán muffin

2018. május 8. Vegán Család 

Datolyás-csokis vegán muffin Hozzávalók 24 darabhoz:   2 csésze teljes kiőrlésű liszt 2 csésze finomliszt 3/­­4 csésze kókuszvirág cukor 2 tk szódabikarbóna 1 kk fahéj 1 zacskó foszfátmentes sütőpor 1 csésze mazsola fél csésze magozott datolya aprítva fél tábla étcsokoládé aprítva 3/­­4 csésze olaj 1 csésze növényi tej 1 csésze víz [...] Bővebben!

epres tofukrém

2018. május 6. Beautilicious 

epres tofukrémNagyon finom, nagyon egyszerű, és nagyon mentes. Egy igazán hűsítő cukor, glutén, és laktózmentes vegán finomság.  Hozzávalók - 300gr tofu - 150gr eper - 100ml kókusztej - Ízlés szerint lehet kókuszreszelék, kakaópor, mandula, mogyoró ( ez csak rajtad múlik) Nincs más dolgod, mint ezeket összeturmixolni, hűtőbe tenni, és megenni. :D

Halva (halava) – ájurvédikus édesség

2018. április 20. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Halva (halava) – ájurvédikus édesség Tegnap jöttünk vissza a Tavaszi Jóga  Elvonulásról.  A jóga Elvonulásokon a jóga és meditációs programokon, kirándulásokon, előadásokon, pihenésen túl nagy szerepet kap  a helyes táplálkozás. Mindig 100% bio alapanyagokból készült, friss, ájurvédikus menüket készítünk.  A jógatáborozók, így néhány napig megtapasztalhatják az egészséges étkezés hatásait. Az elvonulások legkedveltebb desszertje a Halva. Már évek óta kéritek a receptet, most pótlom:) A halva vagy halava egy tradicionális búzadarából készült indiai édesség, amely számos kultúrában és országban elterjedt. Általában ünnepeken, Szent napokon készítik és az Isteneknek ajánlják. Általában búzadarából, cukorból, ghíből készül különböző fűszerekkel, magvakkal és gyümölcsökkel.Nagyon sok változata van mint a mandula, kókusz, pl. egy répa halava receptet már korábban közreadtam a receptet itt olvashatod. Ájurvédikus szempontból nagyon tápláló, melegítő,  Vata kiegyenlítő étel, leginkább hűvös időjárásban, főleg télen ideális csemege. Az Ojas-t is táplálja, ami az immunrendszer és a testi-lelki harmónia alapja. A halva az édességvágyat jól kielégíti, miközben számos fontos ásványi anyag forrása, így egészséges szöveteket épít a testben. Hozzávalók   20  dkg búzadara 3 ek ghí 10 dkg teljes értékű nádcukor forró víz 1 db szegfűszeg vanília, fahéj  (tetszés szerint)   Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!   Hevítsd fel a ghít egy magas falú edénybe, majd pirítsd aranybarnára benne a búzadarát, fűszereket és a nádcukrot állandó keverés mellett. Állandó keverés mellett öntsd fel a búzadarát négyszeres  mennyiségű forróvízzel és keverd folyamatosan (kb 10 percig). Forrón tálalva a legfinomabb:)    

Legegyszerűbb és legősibb módszer a méreganyagok kioldására - tisztítsd meg a szervezeted

2018. április 18. Élj harmóniában 

Legegyszerűbb és legősibb módszer a méreganyagok kioldására - tisztítsd meg a szervezetedT alán észrevetted, hogy a tél végére kicsit elfárad, kimerül a szervezeted. A téli mozgásszegény életmód, a helytelen szokások, a nem megfelelő táplálkozás eredménye, hogy gyengül az emésztőerő és egyre több salakanyag rakódik le a szervezetben (ezt az ájurvéda "ama"-nak hívja). Egy idő után ezek a salakanyagok elzárják a test csatornáit ami betegségek kialakulásához vezethet. Felhalmozódott méreganyagok jelei A méreganyagok lerakódásának jelei: romlik a közérzet, nehezebbé válik az emésztés (puffadás, görcsök, székrekedés, hasmenés), a testben elakadások, dugulások jelennek meg (pl. székrekedés, arcüregek telítettsége) reggel kimerülten ébredünk, napközben is fáradtnak és elnehezültnek érezzünk magunkat, csökken a koncentrációs képességünk, könnyen válunk kedvetlenné, gyengül az immunrendszer, aminek a hatására rendszeresen megbetegszünk, könnyen elkapunk minden betegséget, megváltozik az íz érzékelésünk, szellemileg is tunyábbá válunk A Tavaszi megújulás 30 napos kihívás csoportot csináljuk most a faceboookon, és ma van a 9. nap amikor megkezdjük a szervezet tisztítását. Amúgy a  csoporthoz  bárki csatlakozhat, akinek van kedve egy kis megújuláshoz, életmódváltáshoz. Ha csak néhány apró dolgot változtatsz az életedben már csodát tapasztalhatsz.Ha szeretnél itt tudsz csatlakozni a csoporthoz A szervezted megtisztítása A szervezetednek, szüksége arra, hogy időközönként tehermentesítsd, megtisztítsd.  A szervezet tisztítására az ájurvéda ősi tudása szerint a legideálisabb és legegyszerűbb, amit tehetsz Magadért a forralt víz fogyasztása.   Én 15 éve alkalmazom, a jógásaim mindig termosszal látnak:) na és persze megannyi jógás tanítványomnak segített már sokat a forralt víz fogyasztása. Büszkén írhatom Nektek, hogy 73 éves Édesanyám már vagy 5 éve nagy sikerrel alkalmazza:) Minden forralt vizes kúra után meglepődik a háziorvosa, hogy a vérképéből hogy eltűntek a mindenféle csúnyaságok - magas cukor, magas koleszterinszint, etc...) A szervezetedben a legjobb a lerakódott ama felszámolására a meleg víz. Forralj fel reggel tiszta minőségű vizet (pl forrásvíz) kb 10-15 percig - tehetsz bele gyömbért is. A vizet melegen kortyolgasd a nap során lehetőleg fél óránként kis kortyot - a vizet tartsd termoszban, hogy meleg maradjon. Minimum 1,5 2 liter meleg vizet igyál naponta.  Mielőtt elmosolyodnál, na persze, pont a forralt víz segít a méregtelenítésben:) Ez a legősibb bevált módszer, amit az emberiség évezredek óta nagy sikerrel alkalmaz.  Próbáld ki és figyeld meg a tapasztalatokat saját Magadon. Sokszor kérdezitek , miért kell melegen... gondolj csak bele egy koszos, zsíros edényt el tudsz mosni hideg vízzel? Ha ismersz távol keleti embereket senki nem iszik hideget... egyszer valaki mondta, hogy a nyugatiak ezért vannak elhízva, mert eszik a sok zsíros ételt és hideget isznak hozzá vagy már az étel maga hideg (pl szendvicsek) a zsír így nem tud jól emésztődni, feloldódni és szépen lerakódik...tudod, mint a kihűlt pörkölt tetején... Hidd el....  nagyon  hasznos lesz néhány forralt vizes  nap a szervezetednek:)  Ha tudod tartsd fenn ezt a szokásodat, hogy ne fogyassz hideg ételeket, italokat. Jól támogatja a méregtelenítést, ha reggelenként egy pohár meleg citromos vízzel indítod a napod. (leírást itt olvashatod)

Halva (halava) - ájurvédikus édesség

2018. április 9. Élj harmóniában 

Halva (halava) - ájurvédikus édességTegnap jöttünk vissza a Tavaszi Jóga  Elvonulásról.  A jóga Elvonulásokon a jóga és meditációs programokon, kirándulásokon, előadásokon, pihenésen túl nagy szerepet kap  a helyes táplálkozás. M indig 100% bio alapanyagokból készült, friss, ájurvédikus menüket készítünk.  A jógatáborozók, így néhány napig megtapasztalhatják az egészséges étkezés hatásait:) Az elvonulások legkedveltebb desszertje a Halva. A halva vagy halava egy tradicionális búzadarából készült indiai édesség, amely számos kultúrában és országban elterjedt. Általában ünnepeken, Szent napokon készítik és az Isteneknek ajánlják. Általában búzadarából, cukorból, ghíből készül különböző fűszerekkel, magvakkal és gyümölcsökkel.Nagyon sok változata van mint a mandula, kókusz, pl. egy répa halava receptet már korábban közreadtam a receptet itt olvashatod. Ájurvédikus szempontból nagyon tápláló, melegítő,  Vata kiegyenlítő étel, leginkább hűvös időjárásban, főleg télen ideális csemege. Az Ojas-t is táplálja, ami az immunrendszer és a testi-lelki harmónia alapja. A halva az édességvágyat jól kielégíti, miközben számos fontos ásványi anyag forrása, így egészséges szöveteket épít a testben. Hozzávalók 20  dkg búzadara 3 ek ghí 10 dkg teljes értékű nádcukor forró  víz 1 db szegfűszeg vanília, fahéj  (tetszés szerint) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Hevítsd fel a ghít egy magas falú edénybe, majd pirítsd aranybarnára benne a búzadarát, fűszereket és a nádcukrot állandó keverés mellett. Állandó keverés mellett öntsd fel a búzadarát  négyszeres  mennyiségű forróvízzel és keverd folyamatosan (kb 10 percig). Forrón tálalva a legfinomabb:)

Vega sonka – MOST!

2018. március 28. Kertkonyha 

Vega sonka – MOST!Pácolva vagy anélkül Vészesen közeleg a húsvét, és én meg jól lemaradtam a 827 Kitchen világhíres sonkájáról. SEGÍTSÉG! Ezt a sonkát egyszer a Vegan Sunday Marketen volt alkalmam megkóstolni, akkor egy állatbarát tálban mosolygott rám a csülök szerepében. Egyszerűen isteni volt! :) Nem is csoda, hogy akkora volt az érdeklődés erre a sonkára, hogy sajnos nem jutott mindenkinek belőle az ünnepek előtt. Nekem sem! :( Hozzáteszem, én ennek azért valahol nagyon örülök, hiszen ez azt jelenti, hogy rengeteg (és egyre több!) ember szeretné nem egy ártatlan malacka combjával ünnepelni a húsvétot, ami egyszerűen fantasztikus hír!

Paradicsomos voroslencse leves

2018. március 19. Mindennapi ételeink 

Paradicsomos voroslencse leves Fanni, mint a gyerekek többsége, nagyon szereti a milánói makarónit.Ezt sokszor voroslencsevel készítem (erről is írok majd). Így született meg az ötlet, hogy a voroslencse és a paradicsom parositasabol készüljön egy finom leves is.  Hozzávalók: Kb.8 dl sűrített paradicsom 2 dl viz 20 dkg voroslencse 1 fej vöröshagyma 4-5 gerezd fokhagyma 3 ek.olaj majoranna, bazsalikom, római kömény, korianderlevel citrom, eritrit/­­nyirfacukor-izles szerint Elkészítés: A hagymát olaj és ugyanannyi víz keveréken megparoljuk. Hozzáadjuk az előzetesen atmosott voroslencset, és a fűszereket, áttört fokhagymát. Felengedjuk vízzel. Puhára főzzük a voroslencset, majd a sűrített paradicsomot is beleontjuk. Összeforraljuk, sózzuk, edesitjuk. Igény szerint botmixerezzuk. Önmagában is finom, de különböző levesbetetekkel is dusithatjuk.

Kókuszos gojis szelet

2018. június 15. Beautilicious 

Kókuszos gojis szeletNyári könnyű, finom, és természetesen cukor és gluténmentes édesség. Hozzávalók - 200gr tejföl - 2 tojás - 50gr édesítőszer - 50gr goji bogyó - 200gr kókuszreszelék - kis rumaroma Így készítsd - Válaszd ketté a tojásokat - Keverd fel a tojássárgáját az édesítőszerrel - Add hozzá a sárgájához a többi hozzávalót - Verd fel a tojásfehérjét - Forgasd a fehérjét a masszához - Öntsd formába ( én kenyérsütő formát használtam) - Süsd ki 170fokon 40-45perc alatt

A kókusz hatásai és ájurvédikus alkalmazása 10 TIPP

2018. június 7. Élj harmóniában 

A kókusz hatásai és ájurvédikus alkalmazása 10 TIPPA kókuszt szinte mindenki ismeri és a legtöbb ember szereti is. Még kicsiny hazánkban is nagyon népszerűek a kókuszos sütemények, torták és egyre elterjedtebb a kókusztej használata is. Érdemes kerülni vagy csak ritkán használni a nem friss dolgokat pl. konzerv kókusztejeket. Inkább készíts otthon frissen kókuszdióból vagy szárított minőségi kókuszreszelékből. A kókusztej receptet nemsokára fel is teszem a blogra.  Egyszer az egyik guru mondta, ahol van kókuszpálma ott van minden:) Van mit enni, inni, lehet belőle házat építeni, tüzet rakni és öltözködni is tudsz.  Már csak el kellene egyszer jutnom egy olyan helyre, ahol van kókuszpálma:) Én egyszerűen imádom a kókuszt,  Te hogy vagy ezzel? :)  A blogon jó néhány kókuszos receptet is találsz, ha beírod bal oldalt a keresőmezőbe, hogy kókusz. A kókusz hatásai és ájurvédikus alkalmazásaA kókusz édes és hűsítő az ájurvéda szempontjából. A kókusz húsa kemény, nehéz és olajos, zsíros a közepe folyékony. A kókusz belsejében lévő folyadék, a kókuszvíz. A kókusztejet pedig a friss reszelt kókuszból készítik. A reszeléket összekeverek egy csésze vízzel, hagyják állni néhány percig és utána ebből préselik ki a kókusz tejet.  10  ájurvédikus alkalmazási mód: - Viszkető ekcémára kiváló, ha pirított kókuszport teszel a bőrödre, - Leégés esetén kend be magad kókuszolajjal. - Égő vizelet esetén nagyon jó ha iszol egy csésze kókuszvizet. - A kókuszvíz nagy segítség, bárányhimlő és kanyaró esetén. - Ha a hajad vékonyodik vagy nagyon hullik, masszírozd át a fejbőrödet kókuszolajjal. - Korpásodás, fejbőrviszketés vagy pigmenthiány esetén szintén alkalmazd a kókuszolajat külsőleg az érintett területen. - Körömgombásodásnál használj kókuszolajat. - Amennyiben nagyon bő a menstruációs vérzésed, a következő recept sokat segíthet. 1 csésze kókuszvizet keverj össze fél teáskanál kandiscukorporral (sharkara cukor) vagy organikus teljes értékű nádcukorral. - Vastagbél gyulladásból származó fekély esetén alkalmazz beöntést, fél liter kókusztejjel. Ez enyhíti a tüneteket.  - Ha vérzik az ínyed, készíts fogport az alábbiakból: finomra őrölt kókuszhéj egy csipet étkezési kámforral . Mindig vegyszermentes (bio) kókuszt használj! felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

Granolás "pite-torta"

2018. május 31. Mindennapi ételeink 

Granolás Ismét a Granoland granoláját felhasználva készítettem egy finomságot. Hozzávalók: 25  dkg finomliszt 25  dkg Granoland granola (én a gyümölcsöset használtam, az aszalványokat kiszedtem belőle, olajos magokat hagytam) 1/­­2 csomag foszfátmentes sütőpor 1 dl olaj  10 dkg eritrit/­­nyírfacukor  kb. 1-2 dl víz -- 30 dkg kg meggy 20 dkg áfonya 20 dkg eper 30 dkg cseresznye 10 dkg eritrit/­­nyírfacukor 1 citrom héja 1 vaníliás cukor vagy 2 tk. vaníliapor 1 ek. morzsa Elkészítés:  A lisztet és az eritritet/­­nyírfacukrot összeöntjük, hozzáadjuk a sütőport és az előzetesen kávédarálón megdarált Granoland granolát. (ez egyébként hihetetlenül finom granola-morzsa is lesz, morzsasütiben jól felhasználható, vagy fagyira szórható.) Kimérjük az olajat, beleöntjük. Majd annyi vízzel hígítjuk, hogy rugalmas pitetésztát kapjunk, összegyúrjuk. Félretesszük kissé pihenni, eközben elkészítjük  a tölteléket: a gyümölcsöket megmossuk, kimagvaljuk, és kinyomkodjuk. Egy olajozott, lisztezett tepsibe belesimítjuk a tészta felét, erre morzsát szórunk rá és ráhalmozzuk a gyümölcsöket, majd befedjük a tészta másik felével.  180 fokon, kb. 30 perc alatt kisütjük. Bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük.

Cseresznyés piskóta tönköly búzaliszttel (tojásmentes)

2018. május 26. Élj harmóniában 

Cseresznyés piskóta tönköly búzaliszttel (tojásmentes)Itt a cseresznye  szezon (jótékony hatásairól és ájurvédikus hatásairól tegnap írtam egy bejegyzést, itt olvashatsz róla).  Érdemes a cseresznyéből ilyenkor minél többet fogyasztani, mindenféle formában.  Mint tudjátok imádok sütni főzni és lévén a férjem imádja a süteményeket. Kézenfekvő volt, amikor ma hazaértünk a bio piacról a sok friss zöldséggel, gyümölccsel, hogy a cseresznyével mindenképpen készítek valami finomságot neki:)  Ez a süti tipikusan olyan nyári édesség, ami nagyon gyorsan elkészül és nagyon ízletes is. Bevetheted egy étkezés helyett (pl. reggelire) vagy akár vendégvárónak is kiváló egy könnyű vasárnapi ebéd után:)  Én imádom az illatát, ahogy a vanília keveredik a sült cseresznyével.   Hozzávalók 1 csomag sütőpor 2 bögre finom tönkölybúzaliszt 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt  1 bögre barna nádcukor 10 dkg vaj (vegán változatban 1/­­2 bögre kókuszzsír) 1 tk. szódabikarbóna vanília (vagy vaníliás cukor) 1,5 bögre víz cseresznye Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:) Az előkészítéshez mosd meg a cseresznyét és magozd ki. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, cukrot és a vaníliát kever össze egy tálba. Tedd hozzá a vizet és az olvasztott vajat. A vajat én apróra vágom beteszem egy fémedénybe és forralt vízzel leöntöm, így pillanatok alatt kész az olvasztott vaj és már a vízzel el is van keveredve:)  Figyeld a tészta állagát van amikor elég 1 bögre víz van, hogy sokkal több kell a liszt függvénye). Az így kapott masszába keverd bele a cseresznyét és az egészet öntsd bele egy kivajazott, lisztezett tepsibe. kb. 180 fokon süsd addig,  amíg jók átsül (kb. 25 perc)

Vegán digestive keksz

2018. május 6. Kertkonyha 

Vegán digestive kekszRendszeresen megkerestek gyors és egyszerű édesség ötletekért. Hát, azt hiszem, ez a verzió jogosan pályázik a legkényelmesebb keksz címre. :) Mert milyen őrült jó már az a gyúrós tészta, amit nem kell az ujjamról levakargatni közben! Mindent be a gépbe, aztán jól van. Imádom!

Rebarbarás muffin

2018. április 25. Mindennapi ételeink 

Rebarbarás muffin Viszonylag ritka élelmiszer a rebarbara, kevésszer fordul elő a piacokon. Pedig én nagyon szeretem. Amíg Vácon laktunk, a közelünkben lakott egy barátunk, akinek a kertjében termett és többször kaptunk tőle. Amióta Debrecenben élünk, nem ettem rebarbarát. De most nagy mélyhűtőláda ürítésben vagyunk és találtam az alján egy kis dobozban :-D az állaga ilyenkor arra jó, hogy levesbe kerüljön, vagy süteményekbe. Így egy gyors muffin készült belőle.  Hozzávalók: 1 közepes szál rebarbara 10 dkg finomliszt 10 dkg zabliszt  1 csomag sütőpor 5 dk eritrit (vagy a cukor más alternatívája) 5 dkg kókuszolaj 175 gr szójajoghurt (bármilyen ízesítésű, de natúr is jó bele) Elkészítés: A rebarbarát összevágjuk (kiolvasztjuk az összevágott rebarbarát),  összekeverjük a száraz alapanyagokat, majd hozzáadjuk a nedveseket. Belekeverjük a gyümölcsöt és muffin formákba téve 180 fokon 25 perc alatt kisütjük. Porrá darált eritrittel megszórtam, illetve a natúr szójajoghurtba kevertem por-eritritet és azzal meglocsoltam.  

Álomreggeli: granola joghurttal

2018. április 18. Mindennapi ételeink 

Álomreggeli: granola joghurttal Egyszerű, gyors, tápláló, nem hízlal és egészséges. Kell ennél több?  Tudtátok, hogy lehet már ribizlit kapni? - mi bizony elcsábultunk, pedig a hazai,  idénygyümölcsöket jobban preferáljuk, de  az áfonya, málna, eper, ribizli kivétel szokott lenni. Bizony, idén már nem először eszünk epret meg áfonyát sem...de csokit nem veszünk. Így ez a csemege.  A múltkor bemutatott granolák nemcsak sütikbe alkalmasak, hanem nagyon finomak magukban is, hiszen hőkezelve van a zab, így fogyaszthatók így is (sok müzli alapja nyers zabpehely, amit nem is szabadna nyersen megenni...a granola viszont pirított müzli.  Én legjobban szójajoghurttal és rengeteg gyümölccsel szeretem. Így a mai reggelim is így alakult: tetszés szerinti granola (én kókuszos-mazsolásat  ettem) Natúr szójajoghurt (Sojade, Yoja vagy alpro márkájúak)  Kókusz, agavés szirup/­­méz, gyümölcsök, citromhéj - tetszés szerint Azért szeretem a natűr szójajoghurtot, mert abban lényegesen kevesebb a cukor és tetszés szerint ízesíthetem. Most a müzlihez alkalmazkodva kókusszal, kis mézzel, citromhéjjal. Teledobálgattam gyümölccsel és megettem :-)  Szoptatás közben is érdemes a szójatermékeket kipróbálni, Gergő pocija a tofut bírja, ezek a joghurtok egy kicsit megdolgoztatják (eddig nem is fogyasztottam, csak most szerettem volna kipróbálni), szóval  nem fogok sűrűn ilyet enni, de azért néha megpróbálkozom vele. Szóval annál nagyobb ünnepnap, ha ezt ehetek :-D

epres csokis mikrós süti

2018. április 14. Beautilicious 

epres csokis mikrós sütiVégre itt a napsütés, jönnek a kedvencek! Eper, málna,  támadnak, és te sem fogsz tudni nekik ellenállni. Sütijeimből sem maradhatnak ki a kedvenceim! Hozzávalók - 1tojás - 125gr joghurt - rumaroma - 20gr fehérjepor - 25gr kókuszliszt  - 25gr zabpehely - sütőpor - 30gr cukormentes csoki - 75gr eper Így készítsd - Egy bögrébe keverj el mindent az eper és csoki kivételével - Csinálj egy lyukat a közepébe - Töltd meg apróra vágott eperrel és csokival - Tedd mikróba 5percre

A számunkra legfinomabb granola (ajánló)

2018. április 3. Mindennapi ételeink 

A számunkra legfinomabb granola (ajánló) Anyukaként szeretném, hogy mi (akik a példát mutatjuk) és a gyermekeink is egészségesen táplálkozzunk. Fanni pl 1 éves koráig szinte csak anyatejen élt, mellette napi 1, majd 2 alkalommal kóstolgatott szopizás után zöldséget, később gyümölcsöt és gabonákat, olajos magvakat, hüvelyeseket. 2 éves koráig nem evett cukrot, helyette aszalt gyümölcsöket. Most sem édesszájú, és bár itthon kb 10 éve nem használok cukrot, csak eritrit, nyírfacukor, stivia, illetve szirupok és termelői méz található a spájzunkban, a rokonságtól kap néha, ha találkozunk csokoládét, cukros dolgokat, de nem bír sokat megenni belőlük. Gergővel is hasonlóan tervezem az első életéve(ke)t. Egy héten kb három-négy alkalommal eszünk édes reggelit. Ez általában növényi tejben főtt kása (zab, köles) vagy tejberizs, tejbedara (zabbal dúsítva), és müzli, vagy gofri, palacsinta; mindez gyümölcsökkel, magokkal. A bolti müzlik (nem reggelizőpehelyre, hanem granolára gondolok)  finomak, de sajnos csak pár vegán közülük, illetve rejtett cukorforrások.  Ezért örültünk meg nagyon a Granoland reggeli granola készítményeinek. Szüleimnél kóstoltuk meg az egyik terméküket és azóta felvettük a kapcsolatot a gyártókkal. A múlt héten pedig ajándékcsomagunk érkezett tőlük. Nagyon korrekt, kedves családi vállalkozás, érdemes megnézni a honlapjukat: www.granoland.hu. A granoláik kézműves termékek, nem tartalmaznak cukrot, ízfokozót, tartósítószert; azonban teljesőrlésű zabot, olajos magokat, aszalványokat annál inkább. 4 ízben rendelhetők: 1. Csokis-vörös áfonyás 2. Kókuszos-mazsolás 3. Fahéjas gyümölcs 4. Kókuszos-csokis Összetevők: teljes kiőrlésű zabpehely, méz, kókuszzsír (nem hidrogénezett), dió, mandula, szezámmag, napraforgómag, lenmag, himalaya só + 1. aszalt vörös áfonya, étcsokoládé csepp (59.9%), cukrozatlan kakaópor 2. kókuszchips, kókuszreszelék, mazsola 3. aszalt vörös áfonya, mazsola, aszalt sárgabarack, fahéj 4. kókuszchips, kókuszreszelék, étcsokoládé csepp (59.9%), cukrozatlan kakaópor Nagyon zamatos, laktató finomságok, melyek teljes értékű reggeli. A másik termékcsoportjuk a granola szeletek, melyek szintén jóízű, laktató finomságok, egyet, ha megeszünk pár gyümölcs kíséretében, meg is van az egészséges, tápláló, finom reggelink. Ez nálunk azért nagy előny, mert férjem sokat utazik és így változatos ételeket tud magával vinni. Ezekből 3 fajta kapható: 1. Csokis-vörös áfonyás 2. Gyümölcsös 3. Csokis- kókuszos Összetevők: Teljes kiőrlésű zabpehely, méz, kókuszzsír (nem hidrogénezett), dió, rizsszirup (bio), kókuszreszelék, mandula, kakaóvaj, szezámmag, napraforgómag, himalaya só + 1. étcsokoládé csepp (59.9%), aszalt vörös áfonya, cukrozatlan kakaópor 2. aszalt vörös áfonya, aszalt sárgabarack, fahéj 3. étcsokoládé csepp (59.9%), kókuszchips, cukrozatlan kakaópor. Mindenkinek ajánljuk, hogy ismerkedjenek meg a Granoland ötletgazdáival és gyártoival, illetve a finom termékeikkel. Facebook: https:/­­/­­www.facebook.com/­­granolandgranola Honlap: www.granoland.hu

Különleges köret mindenkinek!

2018. március 25. Beautilicious 

Különleges köret mindenkinek!Se liszt, se glutén, se hozzáadott cukor, se laktóz, se tojás, minimális szénhidrát, sok rost, szuper íz. Élvezetes evés aggodalmak és pepecselés nélkül. :) Hozzávalók - 250gr spenót - 1gerezd fokhagyma - fél fej vöröshagyma - 250dl paradicsomlé - 200gr sütőtök Így készítsd - A hagymát olajon lepirítjuk - Megpároljuk rajta a spenótot és sütőtököt egy kis paradicsomlében - Ha kész ráöntjük a maradék paradicsomlevet

Mandulas-chiamagos palacsinta

2018. március 19. Mindennapi ételeink 

Mandulas-chiamagos palacsinta Gondolom, nem vagyunk egyedul, akik várjuk a tavaszt. Szeretnenk sok zamatos gyümölcsöt enni, illetve Fanni lanyunknak és nekem is nagyon hiányzik a kertészkedés: az, hogy lássuk az elvetett magok kibujasat, gondozhassuk a kis növényeket...Ez a reggeli friss eperrel meg finomabb, de most melyhuto uritesi szezonban fagyasztott szederrel fogyasztottuk. Hozzávalók: 15 dkg teljes őrlésű tonkolyliszt 7 dkg mandulaliszt 3 ek.chiamag ~4 dl mandulatej 1 ek.sutopor 4 ek.olaj 1 ek.eritrit (nyirfacukor) Fahéj, vanilia-izles szerint Elkészítés: A mandulatejbe belekeverjük a chiamagokat és kb 10 perc alatt hagyjuk, hogy megduzzadjanak. Eközben összekeverjük külön a száraz alapanyagokat, majd a mandulatejes chiamaghoz öntjük  az olajat. Mindezt hozzáadjuk a száraz hozzavalokhoz. Kokuszzsirral kikent serpenyőben kisütögetjuk őket. Mézzel, sziruppal, lekvárral locsolva, gyümölcsökkel fogyasztjuk .


Az összes 'cukor' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!