főétel receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Gombajó fogások

7 őszi sütemény a gyümölcsös pitétől az almás pohárdesszertig










főétel receptek

Mindent-bele gyógyleves

2024. november 6. vegasziget 

A gyermekeink nem annyira levesesek, jobban szeretik az egytálételeket. Ezért nincsen mindennap leves itthon, vagy ha igen, tartalmas, sűrű levesek készülnek, utána egy könnyű főétellel. Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 1 paradicsom 1/­­2 kisebb fej karfiol 1 marék borsó 1 konzerv fehérbab 2 szál sérgarépa 1 kisebb karalábé 1 közepes burgonya zeller, fehérrépa – ízlés szerint […]

13 kísértetiesen ötletes recept halloweenra

2024. október 30. Prove - a világ vegán szemmel 

A halloweenra való tekintettel 13 kreatív receptötletet hoztunk el neked, amik tökéletesen illenek az ünnepi vacsoraasztalra, legyen szó előételről, főételről vagy desszertről. A halloween, mint ünnep, eredetileg valószínűleg a kelta Samhain Fesztiválból alakult ki, amely a betakarítás végét és a tél kezdetét jelölte. Az Egyesült Államokba az ír és skót bevándorlók vitték magukkal a 19.… The post 13 kísértetiesen ötletes recept halloweenra appeared first on Prove.hu.

Kétszer annyian választottak vegetáriánus ételt egy francia egyetemen, miután megduplázták a kínálatot

2024. szeptember 27. Prove - a világ vegán szemmel 

Észre sem vették a diákok, hogy több a vegetáriánus opció, mégis kétszer annyian választottak ilyen főételt egy francia egyetemen. A kutatást végzők arra voltak kíváncsiak, ha megnövelik a vegetáriánus ételek arányát, az milyen módon befolyásolja a diákok választását és elégedettségét az étterem kínálatával szemben. Kutatók egy csoportja érdekes dolgot tárt fel egy francia egyetem étkezdéjében… The post Kétszer annyian választottak vegetáriánus ételt egy francia egyetemen, miután megduplázták a kínálatot appeared first on Prove.hu.

5 gluténmentes saláta: önálló fogásként is megállják a helyüket

2024. szeptember 25. Prove - a világ vegán szemmel 

Ha olyan salátát keresel, ami annyira laktató, hogy nemcsak köretként, hanem önálló fogásként is megállja a helyét, emellett azonban gluténmentes is, akkor a legjobb helyen jársz: lentebb összegyűjtöttük a kedvenc kiadós salátáinkat, amik gluténérzékenyeknek is tökéletesen megfelelnek. Gluténmentes válogatást készítettünk már levesekről, főételekről és süteményekről is, az alábbiakban pedig gluténmentes salátarecepteket mutatunk. Ezek a fogások… The post 5 gluténmentes saláta: önálló fogásként is megállják a helyüket appeared first on Prove.hu.

Zöldborsós zöldség subji - zöldséges főétel

2024. április 28. Élj harmóniában 

Zöldborsós zöldség subji -  zöldséges főételA melegebb időjárásnak köszönhetően, a zöldségszezon idén előbb kezdődött:) A Bio piacról a férjem tegnap  megannyi ízletes, finom, friss, hazai zöldséget hozzott -  brokkoli, sárgarépa, cékla, saláták, koriander, zöldborsó és még friss cukkinit is hozott.  Ezt zöldséges főételt,  ha más zöldségekkel készíted el, akkor is nagyon finom lesz.  H ozzávalók 2 csésze felaprított brokkoli  1 csésze felaprított  cukkini 1 csésze felaprított sárgarépa 1/­­2 csésze zöldborsó  2 ek. ghí (vegán változatban kókuszzsír) 1 tk. édesköménymaf 1 tk. római kömény 1/­­4 tk. lepkeszegmag 1 tk. őrölt koriander 1/­­4 tk. garam masala Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A zöldségeket mosd meg és vágd darabokra.  Melegítsd fel az edényt és tedd bele a ghít, majd add hozzá az édesköményt, római köményt és a lepkeszegmagot. Ha pirulni kezdett add hozzá a koriandert és a masalakeveréket.   Picit keverd meg és tedd hozzá a brokkolit, a sárgarépát és a zöldborsót és 1/­­2 csésze vizet. Hagyd picit puhulni, majd add hozzá a cukkinit is. Keverd úgy össze, hogy a fűszerek jól elkeveredjenek a zöldségekkel. Vedd le kisebb fokozatra  és tedd rá a fedőt. addig főzd takarékon, amíg meg nem puhulnak a zöldségek. Én ma kókuszos, kardamomos baszmatirizst készítettem hozzá, de bármilyen gabonával tálalhatod.  A végén mindig meglocsolom egy kis ghível. Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: KAti #recept #táplálkozás #ájurvédikus #vegán #vegetáriánus  #cukkini #zöldborsó #sárgarépa ##gluténmentes #zöldséges #tojásmentes #tejmentes 

Két új vegán képzést is indít a világ legnevesebb főzőiskolája

2023. december 31. Prove - a világ vegán szemmel 

A világhírű gasztronómiai és vendéglátói képzésekre szakosodott intézmény, a Le Cordon Bleu két új vegán főzőtanfolyamot indít Londonban. A három hónapos képzésekre akár a teljesen kezdők is jelentkezhetnek. A tanfolyamok közül az egyik a vegán főételekre, míg a másik a növényi alapú péksüteményekre, desszertekre fókuszál. A képzéseket a növényi étrend iránti egyre növekvő kereslet hívta… The post Két új vegán képzést is indít a világ legnevesebb főzőiskolája appeared first on Prove.hu.

5+1 vegán karácsonyi főétel a vendégeid lenyűgözésére

2023. december 17. Prove - a világ vegán szemmel 

Ebben a válogatásban összeszedtük azokat a recepteket, amikkel még a nem vegán vacsoravendégeid körében is sikert fogsz aratni: íme 5+1 növényi alapú karácsonyi főétel, amivel garantáltan lenyűgöző lesz az ünnepi ebéd vagy vacsora. Advent első vasárnapján ünnepi előétel-válogatásunkat olvashattad, ezután pedig levesötlet-ajánlónkat. Ezen a héten elérkeztünk az est fénypontjához, ami természetesen nem más, mint a… The post 5+1 vegán karácsonyi főétel a vendégeid lenyűgözésére appeared first on Prove.hu.

Paradicsomos karfiol subji - indiai zöldséges főétel

2023. november 24. Élj harmóniában 

Paradicsomos karfiol subji - indiai zöldséges főételA paradicsmosszószos ételeket a legtöbben nagyon kedvelik, ez a zöldséges étel nagy kedvence a jóga elvonulásoknak.   Amikor beköszöntenek a hidegebb évszakok, akkor ezen zöldséges étel minden összetevőjéhez könnyedén hozzá lehet jutni. Karfiol szinte egész évben elérhető és   a paradicsomszósz,  ugyan nem frisen, de könnyedén hozzá lehet jutni minden évszakban - a Müller, DM és Rossman is tart bio paradicsomszószt.  A karfiol és a paradicsom áldásos hatásairól a blogon olvashatsz.   Paradicsomos karfiol subji Hozzávalók: - 1 fej karfiol - 2 doboz paradicsomkonzerv - 1 tk. feketemustármag - 1 tk.őrölt koriander - 1/­­2 tk. őrölt római kömény  - 1/­­2 tk. kurkuma - 1 tk. só - 1 ek. teljes értékű nádcukor - 2 szárított chili elmorzsolva  - 1 csésze víz - 2 ek. ghí (vegán változatban kókuszzsír  ) A karfiolt szedd rózsáira és mosd meg. Majd vágd apróbb darabokra ha szükséges   Hevítsd fel egy edényben a ghít és először tedd bele a feketemustármagot - fedd le, mert a mustármagok amikor kipattognak könnyen elkezdenek kiugrálni az edényből:). Amikor már nem hallod a pattogó hangokat akkor tedd hozzá  koriandert, római köményt, kurkumát, chilit és keverd meg.  Majd add hozzá a paradicsomszószt és egy csésze vízet. Forrald fel, majd tedd hozzá a karfiolt. Addig főzd amíg a karfiol megpuhul.  Tálald  baszmati rizzsel vagy bármilyen más gabonával (kusz-kusz, quinoa, polenta vagy  Chapatival ,  purival. Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:) Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  https:/­­/­­www.eljharmoniaban.hu/­­tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok hozzá:) szeretettel Kati #karfiol #karfiolos #recept #vegetáriánus #vegán #gluténmentes #tejmentes #szabdzsi #subji #paradicsomszószos 

A 9 legjobb vegán sütőtökös recept - nem csak őszi napokra

2023. október 22. Prove - a világ vegán szemmel 

Az ősz legikonikusabb hozzávalója címet egészen biztosan a sütőtök nyerné el. Semmi sem érhet fel a sütőben piruló sütőtök illatához, amely betölti a konyhát egy késő őszi délutánon. Ezért összeállítottunk egy válogatást nektek, amely tartalmazza a garantáltan legjobb sütőtökös recepteket. Ebben a válogatásban találtok levest, főételt és desszertet is, ugyanis a sütőtök rendkívül sokoldalú zöldség,… The post A 9 legjobb vegán sütőtökös recept - nem csak őszi napokra appeared first on Prove.hu.

Káposztasaláta répával (vegán)

2021. február 14. VegaLife 

Káposztasaláta répával (vegán)Coleslaw (magyarul káposzta saláta) vagy amerikai káposzta saláta, ami származását tekintve talán nem is amerikai, hanem holland. Akármelyik ország is kezdte, elmondhatjuk, hogy ahány ország annyiféle káposzta saláta. A németek olajjal és ecettel készítik és akár almát, alkalmanként hagymát is adnak hozzá. Az angolok káposztasalátája gyakran gazdagodik répával, esetleg hagymával és mindenképpen majonézesen, tejfölösen készítik. Készen is árulják, a legtöbb üzletben lehet már venni és a veganuár óta Lidl és Aldi is hozta a vegán coleslaw-t. Egyiket meg is kóstoltam, de igazából inkább ecetesebb ízvilágot éreztem, sem mint lágy, krémeset. Némely angol konyhában adnak hozzá mazsolát vagy diót, esetleg sajtot. Mazsolával még el tudom képzelni, de inkább maradok az egyszerúbb verziónál. Viszont ecet helyett mindenképp frissen facsart narancslevet ajánlok. Nem is kell hozzá sok narancs, egy is elég. C-vitaminban gazdag étel ami alkalmas pirítós kenyérhez, kovásztalan kenyérhez (pászkához) vagy kísérőként főételekhez, pörköltekhez, sült, rántott dolgokhoz. Hozzávalók: - Fél fej fehér káposzta  - Fél fej lila káposzta  - 2 szál sárgarépa - 3 ek vegán majonéz - 2 ek (dijoni) mustár - 2-3 dl növényi joghurt - 1/­­4 citrom vagy narancs leve - só - mazsola (opcionális) Elkészítés: A káposztákat lereszeljük majd megsózzuk, átforgatjuk őket jó alaposan. Nem sok sót kell adni hozzá, csak éppen megszórni kicsit, és jól átforgatni. Pihentetjük fél órát - órát, hogy levet engedjen. Közben lereszeljük a sárgarépát és összeállítjuk az öntetet a salátához. A joghurtot összekeverjük a mustárral és majonézzel. Sima mustárt használtam, aminek kevesebb az ecettartalma. A káposzta, ha kis levet engedett, kinyomkodjuk a levét, majd összekeverjük a joghurtos szósszal. A legvégén csepegtettem rá narancsot, ami szerintem igazán jó ízt kölcsönzött neki. Férjem anélkül kérte. Ha tehetjük 1 órát, de akár egy éjszakát állni hagyjuk. Tálalásnál akár mazsolával is megszórhatjuk. Nagyobb mennyiséget készítettem, egy részét azonnal megettük, másik részét másnapra eltettem. Hűtőben néhány napig eláll.

Töltött krumplicsónakok

2019. július 14. VegaLife 

Töltött krumplicsónakokGluténmentes, vegán, laktató étel krumplival, tofuval és egy kevés spenóttal. Vendégváró ételnek vagy vacsorának is elkészíthetjük. A recept eredeti öltetét az Angliában elterjedt "Jacket potato" adta, amikor a krumplit héjában megsütik (igen, eddig a magyarok is szoktak ilyen ételt), majd kettévágják úgy, hogy ne essen szét két részre, csak kettényíljon és a kettő fél burgonya közé reszelt sajtot vagy tonhalat raknak. Iskolamenzákon ez a jacket potato mindennapos étel. Például van olyan iskola, ahol szó szerint, minden nap kérheti ezt a gyerek. Kérik is, mert a többi ételt kevésbé szeretik (pl. curry rizzsel vagy sült hús valami csúnya barna és büdös szósszal leöntve) és tudják, ezzel nem fognak mellé, kivéve, hogy az 5-6 éves gyerekek még nem boldogulnak úgy a késsel villával, hogy önállóan meg tudják enni. Angliában legalább 3 fajta ételből választhatnak ebédre. Reggel a gyerekek megérkeznek (általános iskola) az osztályterembe és egy nagy digitális táblán a nevükre kattintva választhatnak 3 fajta színből. Mindegyik szín valamilyen étel. A sárga általában vegetáriánus, a kék általában húsos. A tábla mellett legtöbbször ott vannak a napi menük képei, a 3 főétel képe, azzal a színnel bekeretezve, amelyik ételt jelenti. Pl. Zöldséges curry sárga keretben. Vannak olyan iskolák, ahol e 3 menün kívül van egy 4., a jacket potato, ami mindig elérhető. A legtöbb iskolában, de nem mindenhol, a gyerekeknek ebéd előtt kiosztják a rendelésüknek megfelelő karszalagot, amit a konyhás néniknek átadnak, akik adják is nekik a menüt. Emellett salátafélék, kenyér, gyümölcs és valami desszert (néha az is 2-3 féle) is választható. Bizonyos iskolákban minden gyereknek alanyi jogon jár az étel, azonban mégis vannak, akik hozzák a kis "lunchbox"-ot, amibe a szülő csomagolt ebédre ételt a gyereknek. Ezek néha szendvicsek (legjobb esetben), de gyakran csak sajnos boltban vett ilyen olyan egészségtelen étel (chips, keksz, süti, csoki, néha gyümölcs, sajt). Mindezt még megfejeli az a tény, hogy kb. úgy váltakozik a menükínálat, hogy krumpli, tészta, krumpli, tészta. Tehát jacket potato hétfőn, sajtos tészta kedden, parázson (nem) sült krumpli körettel szerdán, pizza csütörtökön (kb. helyileg készített kenyértészta paradicsommal megkenve és sajttal megszórva, téglalap alakokban felvágva). Pénteken nem maradhat ki a krumpli, no meg péntek amúgy is hal, tehát fish and chips, ami rántott hal sültkrumplival. Ez egy áltagos általános iskola menükínálatának tömör leírása. Részletesebben is talán egyszer beszámolok az iskolarendszerről itt, Angliában a http:/­­/­­hataratkelo.blog.hu/­­ -n, ha majd lesz időm és elég érdeklődés felém másoktól megírni tapasztalataimat és a magyar oktatástól eltérő dolgokat. Mozsának legyen elég ennyi, ezt is emészteni kell, gondolom. :) Amíg pedig ezt emészti a Kedves Olvasó, készítse el a töltött krumplicsónakokat!    A recept Hozzávalók: - 5 nagyobb fej  krumpli -  1 csomag tofu (kb. 30 dkg) -  hagyma -  ételízesítő -  kb. 10 dkg spenót -  só   Elkészítés: A krumplikat megmossuk, héjában megfőzzük őket de csak annyira, hogy kemények maradjanak, de ne nyersek. Amikor megfőttek, félbe vágjuk őket, kanállal a belsejét kikanalazzuk úgy, hogy egy kis "fal" maradjon, így készítünk "krumplicsónak"-ot, amit majd megtöltünk. A krumpli belsejét egy kicsit megsózzuk, s közben elkészítjük a tofus-spenótos tölteléket.  A hagymát nagyon apróra vágjuk és egy kis vizen üvegesre pároljuk. Közben a tofut csíkokra vágjuk, majd villával összetörjük. A megpárolt hagymára tesszük a tofut, megszórjuk egy kis ételízesítővel, megpirítjuk. Ehhez hozzákeverjük a szintén összetört krumplit. Amikor a tofu és krumpli megpirult, hozzáadjuk a megmosott, csíkokra vágott spenótot. Ha úgy tetszik, egy kis fokhagymát vagy medvehagymát apróra vágva szintén adhatunk a tofus krumplihoz. Kicsit átkeverjük, majd a krumplikat megtöltjük ezzel. Sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Esetleg reszelt vegán sajtot szórhatunk a megtöltött krumplicsónakok tetejére. Céklával fogyasztva nagyon finom.

Roppanós laska gomba tallérok

2019. május 7. Fittanyuka 

Amikor csak úgy csipegetnél valami finom, roppanós valamit, amit akár főétel feltéteként vagy mártogatni is kínálhatod a vendégeknek, ilyenkor szoktam előkapni a csicseriborsó lisztes bundázást. Nem véletlen, hogy mi magyarok arról vagyunk híresek, hogy bármit bebundázunk, de ami finom az finom. Ez a változat glutén,-tojásmentes és kókusz olajban sült. Hozzávalók: Laska gomba (kb. 30-50 dkg) kb. 20 dkg +10 dkg  csicseriborsó liszt vagy sárgaborsó liszt 1/­­2 tk füstölt paprika késhegynyi őrölt fekete bors késhegynyi őrölt szárított fokhagyma 1/­­2 tk tengeri só kb. 2 dl víz kókusz olaj A csicseriborsó lisztbe keverjük a sót és a fűszereket, a 10 dkg lisztet simán hagyjuk, a gombákat megmossuk és beleforgatjuk a lisztbe majd egyesével belemártjuk a masszába és a forró, bő kókuszolajban aranybarnára sütjük őket. Papírtörlő kendőre tesszük őket és még melegen tálaljuk saláták mártogatós mellé vagy feltétként.    

Fűszeres sült padlizsán - indiai subji (szabdzsi)

2018. augusztus 5. Élj harmóniában 

Fűszeres sült padlizsán - indiai subji (szabdzsi) Itt a nyár, a biopiacon már van padlizsán. :) A padlizsán az ájurvédában fanyar, keserű és fűtő hatású emeli a pittát (a tüzet ) de általában egyensúlyba hozza a vatat és a kaphát. Pitta alkatúak alkalmanként ehetik, ha kihagyják az asafietodát, a mustármagot és a masalát. A padlizsán orvosi szempontból növeli az agnit (emésztés tüzét), méregteleníti a vastagbelet, de nem szabad vese- és epekő-problémásoknak fogyasztani, mert magas az oxálsav tartalma.  Ma egy   nagyon ízletes fűszeres sült padlizsános zöldséges főétel receptjét hoztam el nektek. Készítheted ebédre vagy vacsorára . Fogyaszthatod rizzsel, purival, chapatival (lepénykenyér receptet itt találod). Hozzávalók 2 közepes padlizsán 2 ek ghí vagy olaj 1 tk feketemustármag 1 tk római kömény 1/­­2 tk masala por (ez egy fűszerkeverék indiai boltokban kapható) 1/­­4 tk asafoetida 1/­­4 tk kurkuma  1/­­4  tk só Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A padlizsánokat mosd meg és vág kockákra.  A ghít (vagy olajat) egy nagy serpenyőben hevítsd fel közepes lángon, majd tedd bele a mustármagot, a  római köményt, pirítsd picit, majd add hozzá az asafoetidát és a kurkumát. Keverd meg a fűszereket, hogy piruljanak és utána keverd hozzá a  masala port, sót és a padlizsánt.  Keverd meg alaposan, fedd le és takarékon főzd amíg puha nem lesz, (kb 20-30 perc) . Tálalhatod  kurkumás baszmati rizzsel vagy chapatival és tehetsz  hozzá  kókuszreszeléket és friss korianderlevelet. felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

Te főztél már Zizivel? – Vega Randi főzőkurzus Nagy Zitával (program ajánló)

2018. április 19. Zizi kalandjai 

A Vega Randi csapatának felkérésére egy 3 órás főzőkurzust tartok 2018. április 29-én, amelyen elleshetitek, hogyan kell egyszerű, izgalmas és ízletes vegán ételeket csinálni. Végre elszakadunk a téli zöldségek (cékla, sárgarépa, burgonya, sütőtök) világától és belecsapunk a tavaszba! Olyan menüsort állítottam össze, amelyben a főételt mindenki saját magának egy kis csomagba fogja... Source

Frissítő répasaláta, ami pillanatok alatt elkészül

2024. július 24. Prove - a világ vegán szemmel 

Ha egy könnyű, mégis ízletes salátára vágysz, amely gyorsan elkészíthető és tökéletes kiegészítője bármilyen étkezésnek, akkor a répasaláta receptje neked szól. Az elkészítése mindössze néhány percet vesz igénybe, így szuper választás lehet a rohanós napokra. Ez a répasaláta köretként is kiváló, de egy kis kreativitással könnyedén főétellé is varázsolhatod: adhatsz hozzá lencsét, fehérbabot vagy csicseriborsót,… The post Frissítő répasaláta, ami pillanatok alatt elkészül appeared first on Prove.hu.

9 laktató leves, amely főételként is megállja a helyét

2024. február 4. Prove - a világ vegán szemmel 

A hidegebb hónapokban nincs, ami jobban esne egy tál forró, laktató levesnél. Összegyűjtöttük 9 vegán leves receptjét, amelyek nemcsak felmelegítenek, hanem főételként is megállják a helyüket. Igyekeztünk sokszínűen válogatni, hogy a hagyományos konyhától kezdve a világ konyháin át te is megtaláld a számodra megfelelő receptet. Íme a 9 laktató leves, amik közül garantáltan találsz majd… The post 9 laktató leves, amely főételként is megállja a helyét appeared first on Prove.hu.

5+1 vegán desszert a karácsonyi ünnep megkoronázásához

2023. december 20. Prove - a világ vegán szemmel 

Az ünnepekre készülve elhoztuk nektek 5+1 vegán desszert receptjét, melyek garantáltan megkoronázzák majd a karácsonyi vacsorát. Advent első vasárnapján ünnepi előétel-válogatásunkat, a második héten levesajánlónkat, legutóbb pedig főételötleteinket olvashattad. Ezen a héten elérkeztünk a karácsonyi menüsorunk utolsó állomására, a desszertválogatáshoz. Az alapelvünk továbbra is az, hogy minél sokszínűbben válogassuk össze a recepteket, így mindenki megtalálhatja… The post 5+1 vegán desszert a karácsonyi ünnep megkoronázásához appeared first on Prove.hu.

Hajdina sült koktélparadicsommal, dióval és gombával variálva

2023. december 12. Prove - a világ vegán szemmel 

A hajdinára legtöbbször csak köretként gondolunk, pedig jóval több van ebben az alapanyagban, kiváló főételeket is készíthetünk belőle. Jól megválasztott összetevőkkel dúsítva laktató, ízletes önálló fogásként is megállja a helyét. Ezt a receptet pár évvel ezelőtt az észt lakótársam inspirálta, aki először készített nekem ehhez hasonló ételt, amikor még azt sem tudtam, eszik vagy isszák… The post Hajdina sült koktélparadicsommal, dióval és gombával variálva appeared first on Prove.hu.

Rozmaringos, sült céklás vegán rizottó

2023. november 2. Prove - a világ vegán szemmel 

Vegán rizottó különleges ízesítéssel, ami ráadásul rendkívül gyorsan elkészíthető? Ha ilyen receptet keresel, jó helyen jársz. A rizottó azért különleges, mert a rizs köretből főétellé avanzsál benne. Ha jól van elkészítve, egyszerűsége ellenére kirobbanóan ízletes fogás, amit maximum egy pohár fehérborral kell kiegészíteni. Ennek a receptnek az összetevőit direkt az őszi szezonnak megfelelően válogattuk össze,… The post Rozmaringos, sült céklás vegán rizottó appeared first on Prove.hu.

Aszalt paradicsomos tofukrémmel töltött vegán palacsinta

2021. december 27. Mindennapi ételeink 

  A krémleves után érdekes főételként is megállja a helyét, de reggelire vagy vacsorára is fogyasztható.  Hozzávalók a palacsintához: 30 dkg finomliszt só30 dkg zabliszt fél cs. sütőporfél citrom levekb 5 dl rizstej 0,5 dl étolaj ízlés szerint a tésztába: kapor, metélőhagyma, fokhagymapor, vegetaA "töltelékül" szolgáló pástétomhoz:1 fütölt tofu 1 kis üveg aszalt paradicsom (olajjal együtt) 1 marék dió/­­mandula/­­kesudió sok friss bazsalikomsó Elkészítés:A paalcsintatésztát összekeverjük és a hagyományos módon kisütjük -csak ez nem fog leragadni vagy szétesni ;-) Miközben a palacsintákat sütjük, elkészítjük a tölteléket is (ami egyébként lehet chilis bab vagy zöldségpörkölt vagy akár curry-s karfiolragu is): A tofut felkockázzuk, hozzáadjuk a felaprított aszalt paradicsomot, melynek az olajából is hozzáöntünk,  sózzuk. Összebotmixerezzük. Folyamatosan segítünk a mixernek: villával is összetörjük, olajat adunk hozzá, ha szükséges. Friss bazsalikommal ízesítjük. Az összedarált diót/­­mandulát/­­kesudiót ekkor adjuk hozzá. A kisült palacsintákba belekenjük a a tofus pástétomot, rászórunk durvára vágott, pirított diót, salátaleveleket is teszünk bele. Én, mivel avokádó fanatikus vagyok, ezt is szeleteltem hozzá (rá). 

Puri - friss, élesztőmentes, indiai lepénykenyér

2019. október 26. Élj harmóniában 

Puri - friss, élesztőmentes, indiai lepénykenyérA legtöbb indiai kenyér lapos és nem nagy, felfújt, amiket élesztővel készítenek. Általában a tűzhely tetején sütik és nem sütőben. Azért, hogy a lehető legtöbb prána (életenergia) legyen benne, ezeket frissen készítsd, mindig az étkezések előtt. Az indiai kultúrában a kenyér, gyakran kanál helyett is használatos:) Korábban a chapati kenyér receptjét már közreadtam itt olvashatod.  Puri egy zsiradékban kisült lepénykenyér. Teljes kiőrlésű búzalisztből és vízből készül - a lisztet lehet fehér liszttel is keverni vagy használhatsz graham lisztet is.  Kisütésnél eredetileg ghíben sütik ki, de használhatsz kókuszzsírt vagy bármilyen sütőolajat. A ghí készítését egy korábbi bejegyzésben már részletesen leírtam.  Hogyan készíts ghít? A puri minden ájruvédikus alkat számára ajánlott, de kapha alkatúak ritkábban fogyasszák.  Puri - friss, élesztőmentes, indiai lepénykenyér  Hozzávalók 16 darabhoz: - 350 g teljes kiőrlésű liszt (vagy graham liszt vagy fehér liszttel kevert liszt) - 175 ml langyos víz - 1/­­2 kk. só - 1 ek. vaj vagy ghí - olaj a sütéshez A sót keverd el a liszttel és morzsolt el benne a ghít. Lassanként add hozzá a vizet, hogy lágy tésztát kapj.Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrd, míg fényes nem lesz majd akár lehet pihentetni is. Ismét gyúrd át. A zsiradékot melegítsd fel egy edényben. Közben formálj a tésztából 16 egyforma nagyságú gombócot. A gombócokból kevés ghí segítségével egyenletesen vékony lepényeket nyújts ki. .  Amikor a ghí felmelegedett, vedd a lángot kisebbre. Akkor kezdj el sütni, amikor ha beleteszel egy pici tésztát, az azonnal feljön a tetejére.  Tedd a lepényeket a forró ghíbe, olajba és pár másodperc múlva fel is fog jönni a felszínre, finoman nyomkodd le egy kiszedővel és alul fel fog fújódni amolyan lufi szerűen:)  Majd fordítsd meg a purit és a másik oldalt is süsd kb 15 másodpercig. Végül vedd ki és szűrőben vagy papírtörlőn csöpögtesd le.  Süss ki minden purit és forrón tálald.  Fogyaszthatod édesen és sósan is.  Néhány ötlet, aminek csak a képzeleted szab határt:):  édesen: porcukros puri esetleg plusz tejszínhab, lekváros puri, puri csokikrémmel (házi nutella receptet itt találsz a blogon), édesen magkrémekkel  sósan: zöldséges főétel subji mellé, hüvelyes ételekkel, levesekkel, csicseriborsókrémmel (hummusz recepteket találsz a blogon gyors hummusz és klasszikus hummusz), mindenféle magokból készült kencékkel (ilyeneket is találsz a blogon pl tökmagos ).  Jó étvágyat hozzá:) Kati

Kölestúróval rakott kelkáposzta – vegán recept

2019. június 8. VegaNinja 

Egy egyszerű, olcsó, és nagyon finom főétel a rakott kelkáposzta: ebben nincs semmilyen húst helyettesítő anyag, inkább túróra hasonlít a kölesből készült réteg. Hozzávalók: fél fej kelkáposzta 2 dl köles 1 kisebb vöröshagyma 2 pohár vegán tejföl (vagy szójajoghurt) 2 dl. édesítetlen növényi tej 1 kávéskanál kapor (ha szereted) 2 gerezd fokhagyma só pici olaj a tepsi kiolajozásához növényi sajt (opcionális) A kelkáposztát sós vízben megfőzzük, hogy még roppanós legyen. A vöröshagymát felkarikázva, pici sóval, vízzel, alacsony lángon, fedő alatt megpároljuk egy tapadásmentes serpenyőben. A kölest a növényi tejjel, sóval, kaporral, a fokhagymanyomón átnyomott fokgagymával, és még 4 dl vízzel készre főzzük. (Háromszoros legyen a folyadékmennyiség a köles mennyiségéhez képest.) A kiolajozott tepsit a párolt hagymával, főtt kölessel, vegán tejföllel, kelkáposztával rétegezzük, a tetejére mehet növényi sajt, de nem muszáj. Sütőben kb 200 fokon pirosra sütjük. Vegán tejfölből jelenleg a Dr. Oetker tejföle az egyetlen opció Magyarországon, Aldiban, Auchanban általában kapható, de más nagy és közepes áruházakban, bioboltokban is fellelhető. Tedd a kedveceim közé 0 The post Kölestúróval rakott kelkáposzta – vegán recept appeared first on VegaNinja.

Fűszeres csicseriborsó nasi

2019. január 23. VegaNinja 

Főétel mellé, vendégvárónak, vagy filmezéskor ropogtatva egyaránt nagyon jó választás a fűszeres, ropogós csicseriborsó “csipsz”. Egyszerűen elkészíthető sütőben. Hozzávalók: 1 nagy konzerv csicseriborsó 1 evőkanál fűszerkeverék (később kifejtem) Elkészítés: alaposan csöpögtessük le a csicseriborsót egy szűrő segítségével, majd egy nagy tálba téve forgassuk össze a fűszerekkel úgy, hogy egyformán fűszeresek legyenek. Majd sütőpapíron, tepsiben terítsük szét őket, és (ha lehet, légkeveréses) sütőben, alacsony hőfokon, kb. 150 fokon süssük fél óráig úgy, hogy kb. 10 percenként kicsit átkevergetjük őket. Fűszerezési ötletek: Ha nem szereted a bolti fűszerkeverékeket, az alábbi kombinációk nagyon finomak. - só, gyömbér és fokhagymagranulátum - só, pici cukor, pirospaprika, fokhagymagranulátum, bors, kömény, majoránna, vöröshagymapor – magyaros jellegű lesz belőle - só, kakukkű, oregano, bazsalikom - vegán tejpor, sörélesztőpehely, só, szárított metélőhagyma (lehetőleg porrá őrölve mozsárban) – hagymás-tejfölös feeling lesz belőle -  só, pici cukor, pirospaprika, fokhagymagranulátum, bors, gyömbér, szerecsendió, tárkony, vöröshagymapor - paradicsompor, hagymapor, fokhagymapor, bazsalikom, pici cukor – olaszos feeling lesz belőle The post Fűszeres csicseriborsó nasi appeared first on VegaNinja.

Sült csicseri

2018. június 12. Kertkonyha 

Sült csicseriNemrég a Vegan Food Festen tartottam főzőbemutatót, ahol a nyári jegyében készítettem el egy kíméletesen főzött, sokféle zöldséges, színpompás, könnyű ebédet . Pár dolgot azért beújítottam ezen a korábbi tálon, pl. került rá ebből a pácolt, sült csicseriborsóból is. Ettől tartalmasabb is lett, és nagyon jól beleillett a korábbi ízvilágba is. Hmm! Mennyei! :) Próbáld ki, ezt a csicserit rakhatod tésztára, salátába, de körettel akár még főétel is lehet belőle. Hozzávalók egy szép adaghoz: - 1 konzerv csicseriborsó - 2 ek élesztőpehely - 1-2 kk pirospaprika - 1 mk fokhagyma granulátum - 1 mk szárított kapor - 1/­­2 mk só - 3 ek olívaolaj - A csicseriborsót csepegtesd le, még jobb, ha meg is szárogatod törlőruhával. Tiszta konyharuha között finoman hengergetve nemcsak a nedvességet itatod le, de az átlátszó hártyától is megszabadíthatod a szemeket, amitől jobban fog rá tapadni a pác. - Ezután a  fűszereket jól keverd el az olajjal, majd forgasd bele a csicseriborsót. - Öntsd az egészet egy serpenyőbe, és süsd, amíg pattogni kezd. (vigyázat, lövöldözni is szokott!) Hidegen, melegen is finom. :) Jó étvágyat! Elkészítési idő: 10 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a főzőtanfolyamaimat is: Kezdő Vegán Haladó Vegán (A mindennapi superfood) Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II Kezdő Vegán Angol nyelven     The post Sült csicseri appeared first on Kertkonyha.

Mángoldos – bokkolis subji – indiai zöldséges főétel

2018. február 15. Eszemiszom – Jóga Magazin 

Mángoldos – bokkolis subji – indiai zöldséges főétel Ezt a subjit gyakran készítem, és képes vagyok több nap egymás után is újra és újra megcsinálni. Imádom ezeknek a zöldségeknek az ízkombinációját és a látványát is:) Hozzávalók 3 ek. ghí ( vegán változatban kókuszzsír) 1 nagy édeskömény 1 nagy fej brokkoli  1 csokor mángold 1 kk. római kömény 1 kk. édeskömény 0,5 ek örölt koriander  1 kis db gyömbér  csipet kurkuma só  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A brokkolit szedd rózsáira, mosd meg és a rózsákat vág félbe – ha nagyon nagyok 3 vagy 4 részre, emrt így pont együtt készül majd el a többi zöldséggel:). Az  édesköményt  mosd meg és vágd darabokra. A mangoldot szedd leveleire mosd meg és azt is vágd kisebb darabokra. Én először középen vágom félbe és utána keresztbe.  A zsiradékot tedd egy forró edénybe. Tedd bele a római köményt és az édesköményt és pirítsd egy rövid ideig. Add hozzá a gyömbért, koriander és pirítsd őket néhány percig, majd tedd bele a kurkumát. Tedd hozzá a zöldségeket és.tegyél hozzá egy kis vizet, keverd meg és fedd le úgy, hogy egy kis rés maradjon. Néha kevergesd és addig párold, amíg a zöldségek megpuhulnak.  Rizzsel, chapati kenyérrel, quinoával vagy bármilyen gabonával tálalhatod. A végén locsold meg olívaolajjal vagy napraforgóolajjal.   


Az összes 'főétel' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!