gluténmentes receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Zöldség vegyestál

Krémes zöld banánfagylalt (laktózmentes, gluténmentes, cukormentes, vegán)

Mindent bele sztörfráj

Elindult a www.lenartgitta.hu weboldal!










gluténmentes receptek

Krémes zöld banánfagylalt (laktózmentes, gluténmentes, cukormentes, vegán)

tegnap 01:02 Zizi kalandjai 

Krémes zöld banánfagylalt (laktózmentes, gluténmentes, cukormentes, vegán) Igen, tudom, már javában ősz van és most naptár szerűen szeptember 2-án már beköszöntött a hűvösebb, esős idő. Én azonban várom még a vénasszonyok nyarát, mert a kertünkben bőven akad tennivaló és az ilyen munkákat jobban szeretem száraz időben csinálni. Szóval hideg idő ide vagy oda, én bizony egy házi fagylalt receptet hozok most nektek. Az egyszerű egy hozzávalós banánfagylalt – angolul “nicecream” – titkát szerintem sokan ismeritek már, de aki még nem, annak röviden a lényeg: jó érett banánokat, meghámozva, kisebb darabokra törve a fagyasztóba teszünk egy tasakban. Ha jól megfagytak, bedobjuk a szuper turmixgépünkbe vagy aprítógépünkbe és addig dolgoztatjuk a gépet (6-8 perc), amíg a banánok krémes állagúra állnak össze. Ezt aztán bármivel ízesíthetjük, mehetnek bele fűszerek – vanília, fahéj -, más gyümölcsök, pirított vagy nyers magok, diófélék, kókuszreszelék, kakaópor, stb. Mi most superfood-osra vettük a figurát és az ajándékba kapott moringa porból tettünk bele egy keveset. “Ez a superfood Ázsiából hódította meg a világot, ott a növény minden részét felhasználják, a gyökerétől a levelekig. Európában a növény zöld leveleiből készült őrleményt fogyasztjuk. Antioxidánsokban gazdag, sejt- és szövetvédő hatású.” (Forrás: innen). Nagyon magas a moringa fehérje tartalma. A moringa lassíthatja az öregedési folyamatokat, tisztítja a májat, szabályozza a vércukor szintet, javítja az agyfunkciókat, vérszegénység és ízületi problémák esetén is használják. Tehetjük zöld turmixokba, ihatjuk teaként, de mivel enyhe hashajtó hatása van, kezdetben csak napi 1/­­2-1 teáskanállal javasolt szedni – ha rendszeresen fogyasztjuk -, majd fokozatosan növelhetjük a mennyiséget, ha nem okozott gondot a kisebb mennyiség. Mi nagyon ritkán fogyasztjuk, meg ebbe a fagylaltba 2 teáskanálnyit tettünk, amit hárman ettünk meg. Színezhetjük a fagylaltunkat acai porral lilára, céklaporral rózsaszínre, árpafűporral szintén zöldre, de tényleg ízlésünknek megfelelően bármivel ízesíthetjük ezt a nyers, vegán, feldolgozott cukortól mentes egészséges fagylaltot, ami egyébként a reggelink is lehet. Krémes zöld banánfagylalt (laktózmentes, gluténmentes, cukormentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 3 óra Főzési idő 8 perc Teljes idő 3 óra 8 perc   A világ legegyszerűbb és legegészségesebb cukormentes, vegán fagylaltja. Szerző: Zizi Recept típusa: fagylalt, reggeli, desszert Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 2-3 főre Hozzávalók 3 db érett banán, meghámozva 2 teáskanál moringa por egy csipet őrölt vanília goji bogyó, kókuszchips, tálaláshoz Elkészítés A banánokat törjük kisebb darabokra. Tegyük egy tasakba a darabokat, majd mehet a mélyhűtőbe 2-3 órára. A megfagyott banán darabokat tegyük a robotgépbe/­­aprítógépbe a moringa porral, a vaníliával és kapcsoljuk be. Először hangos lesz, meg mozogni fog a robotgép (valahogy kezelni kell a fagyott darabkákat), de 2-3 perc múlva fagyottá áll össze az egész. Ha még 3-4 percig dolgoztatjuk a robotgépet az egész krémes lesz. Tálaljuk kis tálkákba szedve, tegyünk rá goji bogyót és kókuszchipset. Jegyzetek Granolával (ropogós müzlivel) megszórva teljesértékű reggeli lehet. 3.5.3226

Vegetáriánus Fesztivál + Mit eszik a vega gyerek ételkészítő workshop (programajánló)

2017. augusztus 23. Zizi kalandjai 

Vegetáriánus Fesztivál + Mit eszik a vega gyerek ételkészítő workshop (programajánló) 2017. augusztus 26-27-én Budapesten rendezik meg a 21. VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁLT! A korábbi évekhez hasonlóan az Egészség-Vár Alapítvány idén augusztus utolsó hétvégéjén megint megrendezi a Vegetáriánus Fesztivált. A hagyományaikhoz híven sok színes és érdekes programmal, fellépőkkel, kiállítókkal, és finomságokkal várnak minden kedves érdeklődőt. A rendezvény látogatása ingyenes. Táplálkozási szakemberek előadásait, relaxációs foglalkozásokat, ételkóstolókat, öko- és bio-termékbemutatókat, zenei és tánc-programokat, valamint filmvetítéseket kínál a fesztivál. Lesz “főzőszoba” is, ahol ínycsiklandozó ételek elkészítését tanulhatják meg a látogatók, valamint idén először a fesztivál keretein belül szervezik meg az első budapesti szakmai szimpóziumot a növényi alapú táplálkozásról! A környezettudatos szemléletű rendezvényen többek között szó lesz a vegán életmódról, a nyers táplálkozásról, a gluténmentes étrendről, a várandósság és az egészséges táplálkozás kérdéseiről, valamint az inzulirezisztenciából és a cukorbetegségből való gyógyulásról is. A Fesztivál célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezésesel kapcsolatos tévhiteket, illetve, hogy rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. A Fesztivál keretein belül én augusztus 26-án 16 és 18 óra között fogok tartani egy ételkészítés workshopot (43-as terem) Mit eszik a vega gyerek? címmel. Várlak benneteket sok szeretettel! A két napos eseményről a részletes programot itt találjátok. Időpont: 2017. augusztus 26-27. Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, 1105 Budapest, Szent László tér 7-14.

Vegetáriánus Fesztivál + Mit eszik a vega gyerek ételkészítés workshop (programajánló)

2017. augusztus 23. Zizi kalandjai 

Vegetáriánus Fesztivál + Mit eszik a vega gyerek ételkészítés workshop (programajánló) 2017. augusztus 26-27-én Budapesten rendezik meg a 21. VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁLT! A korábbi évekhez hasonlóan az Egészség-Vár Alapítvány idén augusztus utolsó hétvégéjén megint megrendezi a Vegetáriánus Fesztivált. A hagyományaikhoz híven sok színes és érdekes programmal, fellépőkkel, kiállítókkal, és finomságokkal várnak minden kedves érdeklődőt. A rendezvény látogatása ingyenes. Táplálkozási szakemberek előadásait, relaxációs foglalkozásokat, ételkóstolókat, öko- és bio-termékbemutatókat, zenei és tánc-programokat, valamint filmvetítéseket kínál a fesztivál. Lesz “főzőszoba” is, ahol ínycsiklandozó ételek elkészítését tanulhatják meg a látogatók, valamint idén először a fesztivál keretein belül szervezik meg az első budapesti szakmai szimpóziumot a növényi alapú táplálkozásról! A környezettudatos szemléletű rendezvényen többek között szó lesz a vegán életmódról, a nyers táplálkozásról, a gluténmentes étrendről, a várandósság és az egészséges táplálkozás kérdéseiről, valamint az inzulirezisztenciából és a cukorbetegségből való gyógyulásról is. A Fesztivál célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezésesel kapcsolatos tévhiteket, illetve, hogy rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. A Fesztivál keretein belül én augusztus 26-án 16 és 18 óra között fogok tartani egy ételkészítés workshopot (43-as terem) Mit eszik a vega gyerek? címmel. Várlak benneteket sok szeretettel! A két napos eseményről a részletes programot itt találjátok. Időpont: 2017. augusztus 26-27. Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, 1105 Budapest, Szent László tér 7-14.

Vegán gúrméskodás a Great Bistro-ban

2017. augusztus 18. Vegán lettem 

Stőhr Gréta – a Great Bistro megálmodója, tulajdonosa és séfje – mert nagyot álmodni, és elhozta a növényi étrendesek világába a nagybetűs Gourmet fogalmát. Hiánypótlás mesterfokon!   Jómagamat nem tartom gúrméfigurának, sőt inkább jellemző rám a mennyiségi mint a minőségi táplálkozás. A reggeli és esti zab valamint turmixhegyek, az ebédre összepattintott fél órás levesek, és egyszerűbb főételek dimenziójából havonta egyszer-kétszer kilépek és elmegyek feleségemmel vacsorázni. Olyan helyeket látogatunk, ahol általunk nehezebben elkészíthető fogásokat ehetünk. Számos, nagyon jó vegán étterem és kajás hely van Budapesten, de itt most valami egészen más született. Valami olyan, ami eddig még nem volt, valami tökéletes hiánypótló.     Élményeim a Great Bistro-ban: Még márciusban láttak Grétáék vendégül egy degusztációs fine dining vacsorára. Illetve ne szaladjunk ennyire előre, mert csak egy vacsorára voltam hivatalos, és a franc sem gondolta, hogy Magyarország első 100%-ban növényi és gluténmentes fine dining vacsora beharangozójába és próba vacsorájába csöppenek. De így történt és totálisan el voltam ragadtatva. Először a menüsort kaptam készhez, amelyből ugyan néhány szó értelmezésével gondban voltam, viszont a felsorolás nagyon kecsegtetően hangzott. Majd következett a négyfogásos vacsora, az ízorgia pedig fogásról fogásra fokozódott és azt hittem, hogy egyenesen a mennybe kerültem. A menü egy előételből, egy levesből, egy főételből és egy csodálatos desszert válogatásból állt.   Előétel Előételként marinált karotta lazac-ot szolgáltak fel remoulade mártással. A lazac-ot répával helyettesítették, amely a 24 órás pácolási folyamat hatására, mind állagában mind ízében szemtelenül hasonlított az igazi lazacra. Emellett a mártás olyan összhangot dobott a már számomra önmagában is kielégítő répaszeletekhez, amilyet addig csak nagyon kevés helyen éreztem.   Leves A leves citrusos-joghurtos zellekrémleves volt. Felnőtt fejjel nagyon leveses lettem - kiváltképpen nagyon szeretem a krémleveseket -, így ezt a fogást kifejezetten vártam. Még ennyi idő után is emlékszem, ahogy minden egyes kanálnál a citrusos íz mennyire finoman kúszott végig az ízlelőbimbóimon. Tökéletesen kiegyensúlyozott volt a citrusos jelenlét a zelleres, fűszeres és joghurtos ízek kavalkádjában.   Főétel Főételnek aszalt paradicsomos, édesburgonyás gnocchit szolgáltak fel parmezánropogóssal. A gnocchi - nagypapám csak lenudlizta, pedig a gnocchi mennyivel jobban cseng - ugyancsak egyik kedvenc ételem. Így ugyancsak szinte már fájdalmasnak mondható várakozással telt a leves és főétel között eltelt 4-5 perc, amíg Gréta pár szóban felvezette a következő fogást. Az előétel és a leves után ezen a ponton éreztem egy kicsi űrt. Szakmailag belekötni nem tudok és nem is a célom, ugyanakkor számomra ez az ízvilág nem adott többet, mint egy komolyabb étterem gnocchis fogása. Hozzáteszem, hogy legjobb tudomásom szerint nincs olyan vegán étterem ahol gluténmentes gnocchi-t lehet kapni.   Desszert No és akkor jött a korona, a csúcs, a hovatovább, a nonplusultra, a desszert. Pisztáciába, kókuszpehelybe, aszalt áfonyába forgatott álomgombóc válogatás narancsvirágvízes joghurtöntettel, céklás-csokoládés brownie és mangós tiramisu. Ez milyen sor? Megnyílott a mennyek kapuja? Meg! Sorrendet állítani csak olyan formán tudtam a desszertek között, hogy melyik alapanyagot szeretem kevésbé. A csokoládés sütiket annyira nem csípem, így a brownie került leghátra úgy, hogy amikor megkóstoltam kis híján felkiáltottam örömömben. A céklás beütés annyira tökéletesen egészítette ki a tömény csokoládé ízét, hogy szóhoz sem jutottam. Az aranyérmet holtversenyben az álomgombóc válogatás kapta, kontra mangós tiramisu. A mangós tiramisu és a különböző köntösbe öltöztetett golyócskák a tökéletesség határát súrolták nálam. Ha nem tudnám, hogy mindennél lehet finomabbat készíteni, akkor ott leadtam volna a 10 pontot. Így csak 9,999 pontot tudtam adni a desszertekre. Is.   Összességében számomra egy olyan élményt adott ez a vacsora, amelyet nem tudom ki, mikor, hol és mivel tud majd überelni. A vacsora hangulatát csak tovább emelte a Great Bistro barátságos és családias közege, valamint Gréta és Ákos minőségi és valódi jelenléte. Grétáék egyébként rendszeressé tették fine dining vacsoráikat a Great Bistro-ban minden szerda, csütörtök, péntek és szombat este. Sok sikert kívánok a versenytársaknak, hisz ahogy a bevezetőben írtam, Grétáék valami olyat tettek le az asztalra, ami ezeddig Magyarországon egyedülálló. De bármely európai, tisztán növényi ételeket felszolgáló étterme mellé odaállítanám őket bátran. Nagy büszkeség, hogy ennyire erősödünk növényi kaja fronton, mindenkinek nagy szeretettel ajánlom a Great Bistro-t.   Nyitvatartás: Hétfő és kedd: 8:00 és 18:00 között nyitva. Szerdától péntekig: 8:00 és 22:00 között nyitva. Szombaton: 12:00 és 22:00 között nyitva. Vasárnap: zárva Cím: 1054 Budapest, Bank utca 6. A Great Bistro weboldala és facebook oldala.

Nyári hűsítő zöld turmix 3 hozzávalóból (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. augusztus 7. Zizi kalandjai 

Nyári hűsítő zöld turmix 3 hozzávalóból (laktózmentes, gluténmentes, vegán) Na jókor jön a hűsítő turmix recept… amikor már lehűlt a levegő! Mert persze, ahogy ez mostanában lenni szokott, ezt a bejegyzést már 4 napja írom, akkor pedig, amikor elkezdtem írni javában tombolt a hőség a lakásunkban is… na jó, most is van még  29 fok, de ez már hűvös a hét közepi hőfokhoz képest! Szóval innentől a bejegyzés még nagyon melegben íródott! Minden nyáron eljön az a nap, amikor a lakásban 30 fok van vagy egy kicsit afölé kúszik a hőmérséklet! Nem árulok zsákbamacskát, szóval, amikor ezt a bejegyzést pötyögöm egy szál bugyiban ülök a gép előtt és egy kézzel gépelek, mert a másikkal legyezem magam. Igen, most egy szál bugyiban, kisgatyában, pelenkában, gatyában szoktunk jönni-menni a lakásban délelőtt a gyerekekkel, egészen koradélutánig, amíg ki nem szabadulunk végre a szaunából. (Ráadásul ez a félmeztelenség még praktikus is, ha szoptat az ember lánya! Éjszaka legalábbis praktikus… mert napközben rájöttem, hogy ha szem előtt van a mell, akkor túl sokszor kéri Áki, így felvettem egy trikót, hogy ne emlékeztessem őt túl gyakran a szoptatásra! Na jó, elég a mell témából, jöjjön a turmix! ) Szóval a meleg miatt hűtjük magunkat a lakásban amennyire tudjuk. Hideg turmixokat szoktunk inni reggelire. Ez a sárgás-zöldes változat ma tízóraira készült és nagyon meglepődtem, mert még Ákos is ivott belőle, aki mostanában alig fogyaszt gyümölcsöt. Szóval mindkét gyerek itta, sőt, még egy adagot kellett készítenünk, mert ők ketten megittak egy nagy pohárral és kértek még!!! Igazából két alapanyagból áll, ha a vizet nem számítjuk. Hűsít, frissít, és mindkét alapanyag magas tápértéke garantálja jóllétünket. A két hozzávaló: hideg (hűtőből kivett) őszibarack, valamint fagyasztott búzafűlé. Ha sárga húsú barackot használunk, akkor ilyen sárgás zöldes lesz a turmix, ha fehér húsút, akkor sokkal zöldebb. És mire jó a búzafűlé? Kérdezhetitek… Hát sok mindenre: – rendkívül gazdag vitaminokban, enzimekben – tartalmazza az összes ismert ásványi anyagot – tökéletes fehérjeforrás (vegetáriánusoknak, vegánoknak ezért kiváló) – klorofilltartalma magas (oxigénbomba a sejteknek) – antioxidáns. Ezeken kívül erősíti az immunrendszert, növeli a vitalitást. A szervezetet fokozatosan kell hozzászokatni a búzafűhöz méregtelenítő hatása miatt. De nyilván senki nem iszik meg belőle egy litert egyszerre, ezért is szoktak juice bárokban kis kupicányi mennyiséget adni belőle. Mi kipróbálásra kaptunk ilyen búzafűlevet, amely fagyasztott (jégkocka méretű) adagokban érkezett. És hogy miért jó fagyasztott állapotban tárolni? Mert a búzafűből kipréselt lé levegővel érintkezve nagyon gyorsan veszíteni kezd értékes hatóanyagaiból, ezért fontos préselés után azonnal lefagyasztani. A hatóanyagok jégbe zárásával a búzafűlé megtartja maximális tápértékét és hatóanyagát. Ezenkívül kényelmes is, hogy kipattintunk a zacskóból néhány kockányit és már tudjuk is fogyasztani, akár vízben felolvasztva is. Mi inkább fagyasztott állapotban tettük a turmixgépbe a friss behűtött őszibarackkal, egy kevés vizet adtunk hozzá, turmixoltunk és már ittuk is a finomságot. Magában a búzafűlének édeskés íze van, de így őszibarackkal keverve inkább a barack íze dominál, tehát nem lesz zöld, fű íze, ha valaki ettől tartana! Szezontól függően bármilyen másik gyümölccsel fogyasztva is kiváló (banán, eper, körte, stb.). Nagyon jót teszünk az egészségünkkel, ha egy kis zöldet mindig csempészünk a reggeli turmixunkba! Gondoljatok rá úgy, mintha a napi vitaminotokat vennétek be! Érdemes a szervezetet fokozatosan hozzászoktatni a búzafűléhez. Mi már nem először ittunk, így 5 kockát beledobtunk a turmixba (hármunknak, 1 felnőtt és 2 kicsi gyerek), de ti kezdjetek 1 kockával/­­fő. Aztán a második hétre már 3 kockányi mehet/­­fő/­­adag. Nyári hűsítő zöld turmix 3 hozzávalóból (laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 2 perc Főzési idő 5 perc Teljes idő 7 perc   Hűsít, táplál, kényeztet. Reggeli bomba turmix villámgyorsan! Szerző: Zizi Recept típusa: turmix, reggeli, ital Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 2 főre Hozzávalók 4 db érett őszibarack (hűtőből kivéve), kimagozva 4-5 kocka jeges búzafűlé 100-125 ml hideg víz Elkészítés A hozzávalókat tegyük turmixgépbe, és turmixoljuk 5 percig. Először csak 100 ml vizet adjunk hozzá, fokozatosan hígítsuk többel, ha szükséges. 3.5.3226 Ádi, nehogy megidd mindet, hagyjál nekem is!      

Erdei gyümölcsös “joghurt” szelet

2017. július 30. Fittanyuka 

Erdei gyümölcsös “joghurt” szelet Íme egy igazán könnyű, frissítő “mentes” desszert recept amely nemcsak vegán, cukormentes hanem gluténmentes is! Hozzávalók: (10-12 szelethez) 100 g rizsliszt 50 g gluténmentes lisztkeverék 25 g kókuszreszelék 25 g kakaópor 200 ml víz 80 g eritrit 1/­­2 citrom lereszelt héja 6 evőkanál folyékony (szoba hőmérsékletű) kókuszolaj 1 tasak foszfátmentes sütőpor   Krém:  250 g selyem tofu 200 ml kókusztejszínt 100 g eritrit 1 citrom reszelt héja 1 citrom leve késhegynyi bourbon vanília 2 csapott evőkanál agar-agar 1,5 dl víz két maréknyi friss, vegyes piros gyümölcsök A piskóta száraz hozzávalóit összekavarjuk, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, robotgéppel alaposan összedolgozzuk és egy kiolajozott kapcsos 10 szeletes tortaformába öntjük, 180 C fokon 40 percig sütjük. Tűpróbát végzünk, ha nem tapad a közepe elkészült, ha szükséges még 5-10 percig sütjük 150 C fokon. Formában hagyjuk kihűlni. A krém hozzávalóit (kivéve az agar-agar és víz) összeturmixoljuk. A vizet hidegen elkeverjük az agar-agarral és felforraljuk. Utána hozzákeverjük, turmixoljuk a krémmel, belekeverjük a megmosott gyümölcsöket és a formába öntjük, a piskóta tetejére. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük, vagy fagyasztóban 1-2 órát hűtjük.  

Padlizsános spagetti

2017. július 23. Éltető ételek 

Padlizsános spagettiA zöldséges tésztákban végeláthatatlan lehetőség rejlik attól függően, hogy milyen zöldséget és milyen tésztát használsz fel hozzá. Most itt a padlizsán szezonja, készítsétek el minél gyakrabban ezt a finomságot. Hozzávalók (4 adag): - 1 szép nagy vöröshagyma - 2-3 evőkanál kókuszolaj - 3-4 gerezd fokhagyma - 1 nagy padlizsán - 50-60 dkg paradicsom - lehetőleg friss zöldfűszer : rozmaring, oregánó, kakukkfű - himalája só, bors - 1 csomag (gluténmentes) spagetti Én cukkinit is tettem bele. Elkészítése: - A hagymát vágd fel kis kockára, majd a kókuszolajon kezdd el megdinsztelni. Néhány perc elteltével reszeld bele a fokhagymát, de figyelj, hogy ne égjen meg! - A paradicsom kis részét turmixold, a többit vágd cikkekre. Öntsd rá a hagymás zsírra, és süsd össze. Fűszerezd. - Közben a padlizsánt hámozd meg, szeleteld fel. Sózd be, majd hagyd állni 20-30 percig. A sütőt melegítsd elő 180-190 fokra. - Anikó (Zöldház Bio Panzió konyhatündére) a padlizsánokat egyszerűen megsütötte a sütőben, én viszont sütés előtt kissé bepácoltam. Egy kis olívaolajba tettem füstölt pirospaprikát, sót, borsot és 1 gerezd fokhagymát reszeltem bele. A sótól jól leöblített padlizsán szeleteket ebbe a pácba kevertem. - Tehát én grillen 5-8 perc alatt megsütöttem a padlizsánt, de odafigyelve, hogy ne égjen meg! - Amikor jól összesült a paradicsom, akkor hozzákevertem (csíkokra vágtam) a grillezett padlizsánokat. Ezek után már nem kell főzni, tálalhatod is a kifőtt tésztához.

Sárgarépás gyömbéres szezámos tészta

2017. július 20. Élj harmóniában 

Sárgarépás gyömbéres szezámos tésztaA jóga elvonuláson nagy sikere van mindig a zöldségekkel és pirított magvakkal készített tésztáknak. Ez a sárgarépás gyömbéres tészta is nagy kedvenc:) Elkészítheted könnyű vacsorának vagy egy gyors nyári ebédnek salátával. Sárgarépás gyömbéres szezámos tészta Hozzávalók 3 ek. ghí ( vegán változatban kókuszzsír) 400 g sárgarépa csipet asafoetida (más néven hing) elhagyható 6 cm-es gyömbér 1 tk. őrölt koriander 5 ek. szezámmag só  víz 250 g tészta ( gluténmentes diétában gm tészta) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A szezámmagot szárazon (zsiradék nélkül) pirítsd meg egy serpenyőben és tedd félre. A sárgarépákat és a gyömbért is tisztítsd meg és vágd vékony csíkokra. A zsiradékot tedd egy forró serpenyőbe. Tedd bele az őrölt koriandert, asafoetidát és a gyömbért, majd pirítsd egy rövid ideig. Add hozzá a sárgarépákat, sót és egy pici vizet, majd addig kevergesd , amíg a répa megpuhul. Keverd hozzá a szezámmagot. Tedd gyömbéres, szezámos sárgarépát a kifőtt tésztára. A végén locsold meg olívaolajjal vagy napraforgóolajjal. 

Reggeli a Zöldház Bio Panzióban

2017. július 12. Éltető ételek 

Reggeli a Zöldház Bio Panzióban A Jó Együtt szervezésében 5 napos Élmény- és Életmódtáborban vettem részt Gyenesdiáson a Zöldház Bio Panzióban. Az ételek minőségével és mennyiségével mindenki meg volt elégedve, mivel napi háromszori, svédasztalos, húsmentes étkezést kaptunk. Én még nem voltam ehhez hasonló szálláson, ahol ilyen jó minőségű (bio), házias de ugyanakkor reform ételeket kaptunk volna. Gondolj csak bele, milyen reggelit kaphatunk egy átlag szállodában/­­panzióban? Bolti péksüti, vaj, lekvár, kellog's, virsli, tojás, rántotta, felvágottak, cukrozott tea, tejeskávé... és mit kaptunk a Zöldház Bio Panzióban? Az alap a teljes értékű ételek, de igény szerint kérhetünk gluténmentes, tejmentes vagy akár vegán ételeket is, bio minőségben. De beszéljenek erről a fotók. :) Az első utunk a gyümölcsös pulthoz vezetett. Nem hiányoztak a zöldségek sem. Anikó, a panzió "konyhatündére" fűszervajat is készített. Saját készítésű péstétomok (humusz, lencsepátétom) és magkrémek (tökmag, napraforgómag). Frissen sütött briós. kenyerek (gluténmentes is) ... és cipócskák.Cipócskából vega kolbászkrémes melegszendvics Lecsó Almás zabfelfújt Gluténmentes lepény Mindenféle finomság egy tányéron. Reggeli (rizs)tejes kávé brióssal.

Vegán sajt (szójamentes, gluténmentes)

2017. július 9. VegaLife 

Vegán sajt (szójamentes, gluténmentes)Ha visszagondolok erre a sajtkészítményre, gondolatban újra nekikezedek és elkészítem, nem csak azért, mert gyorsan összehozható (éppen csak hűtőben kell pihentetni pár órát), hanem mert iszonyú finomra sikeredett. Férjem szerint is nagyon finom íze volt. Oké, a legtöbb dologért Ő odáig van, ami a konyhából az én kezem alatt készül, de ezt a sajtot azóta is emlegeti. Ugyan itt, Angliában egyre szélesebb választéka van a növényi sajtoknak, mégsem említhetők egy kalap alatt a házi készítésű sajtok és a boltban megvásárolhatók. Ez a sajt lágyra sikerült, szeletelés után akár finoman kenhető is. Ha több agar-agar-t teszünk hozzá, keményebb állaga lesz, de mindig megmarad egyfajta kocsonyás állaga. A recept Hozzávalók: - 15 dkg kesudió (érdemes beáztatni legalább 30 percre, de akár órákra vagy egy éjszakára is) - 4 dkg sörélesztő pehely - 1 gerezd fokhagyma - 1 teáskanál só - 1 teáskanál  paprika - 1 teáskanál datolya szirup - 1 citrom kifacsart leve - 1/­­4 teáskanál turmeric (vagy kurkuma) - 1.7 dl hideg víz   - 1 teáskanál agar agar (púpozott) - 1.7 dl hideg víz   Az első hozzávalókat tegyük turmixgépbe és turmixoljuk össze. Az utolsó két hozzávalót, az agar agart keverjük ki a vízzel, majd forraljuk fel folyamatos kevergetés közben (kb. 5 percig tart). Amikor sűrűsödik, tegyük hozzá az összeturmixolt részhez, majd enyhén keverjük át. Sütőpapírral vagy frissentartó fóliával bélelt edénybe öntsük a masszát és legalább 2 órát pihentessük hűtőben, akkor fog igazán egybe állni, besűrűsödni. Néhány órás hűtóben történő pihentetés után tányérra vagy tálcára tesszük és tálalhatjuk.       

Egyszerű, vegán zöldbabfőzelék recept, ahogy anyukám készíti (gluténmentes)

2017. június 29. VegaNinja 

Hozzávalók: 1 kg fagyasztott vagy friss, megtisztított sárga hüvelyű zöldbab 5 nagy gerezd fokhagyma fél evőkanál (gyümölcs)cukor, vagy a kedvenc természetes édesítőd fél fej vöröshagyma felkockázva 2-3 evőkanál kukoricaliszt fél evőkanál kukoricakeményítő só ízlés szerint (kb. 2 kávéskanál) Feltesszük a zöldbabot főni egy nagy lábasban annyi vízben, hogy 1 ujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a sót, a vöröshagymát, a fokhagymát pürésítve, és a cukrot (én most gyümölcscukrot használok, mert olcsó, és ha mértékkel használja az ember, relatíve egészséges). Puhára főzzük. Félidőnél adhatunk hozzá felkockázott főzőtököt, ami dúsítja, de az ízén nem változtat. Amikor a zöldbab puha, egy befőttesüvegbe kimérjük a kukoricalisztet és a keményítőt, és duplaannyi vízzel összerázzuk, majd hozzáadjuk a főzelékhez. Sűrű kevergetés mellett megvárjuk, hogy besűrűsödjön. Ha valamiért túl sűrű vagy túl híg, akkor víz vagy kukoricaliszt hozzáadásával egyszerűen módosíthatjuk a sűrűségét. Aki szereti, ecettel vagy növényi tejföllel is fogyaszthatja. Feltétként zöldségfasírtot, sült tofut vagy szejtánszeletet ehetünk hozzá. Jó étvágyat! The post Egyszerű, vegán zöldbabfőzelék recept, ahogy anyukám készíti (gluténmentes) appeared first on VegaNinja.

Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. június 16. Zizi kalandjai 

Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán) A datolyagolyók sláger számba mennek nálunk. Nagyon szeretik a fiúk és mi is. Kiváló tízórai a reggeli turmixunk után (nyári időszakban mindig turmixszal indítjuk a napot… jön az őszibarack szezon is ihatjuk a kedvenc turmixomat, juhéj!), de kirándulásra, játszótérre is magunkkal vihetjük. Előnye, hogy a melegben nem kell hozzá bekapcsolni a sütőt, csak az aprítógépbe bedobálunk mindent, aztán jöhet a közös program a gyerekekkel és tetszőleges nagyságú golyókat formázva már készen is vagyunk. Ez most egy mangós változat, cukormentes aszalt mangót használtunk hozzá és mennyei lett. Mindig azon csodálkozom, hogy a cukormentes aszalványok miért drágábbak, mint a cukrosak, amikor a cukormenteshez semmilyen más élelmiszert nem használnak, csak magát a gyümölcsöt… megaszalják, aztán kész is. A cukroshoz meg pluszban kell fizetni a cukorért és az kevesebbe kerül, mint a cukormentes? Ki érti ezt? Én a cukormentes nagyon finom aszalt mangót a Lehel piacon vettem (kimérve lehet venni). Nagyon finom magában is, de így a datolyagolyóban is isteni. És néhány szó a datolyáról, mert mindig sokan kérdeztek róla. Én szeretek friss datolyát használni a nyers süteményekhez, meg magában enni is. Friss datolyát be lehet szerezni ázsiai/­­keleti fűszeres szupermarketekből. Ahol nincsen ilyen az online tud rendelni a Biorganiktól vagy a Datolyakirálytól. Ha pedig aszalt datolyát használtok, akkor csakis jó minőségűt, amely nincsen glükózsziruppal és fényezőanyaggal (!!!) kezelve. Aszalt datolya esetében érdemes a datolyát felhasználás előtt egy-két órára hideg vízbe áztatni vagy ha kevesebb az időnk, akkor 15 percre meleg vízbe. Utána kimagozzuk és már használhatjuk is. Ja, a fotózás a minimalista stylingot követi… egy egy éves és egy négy éves mellett ezt tudtam kihozni a képekből! Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 10 perc Főzési idő 10 perc Teljes idő 20 perc   Könnyen elkészíthető, nyers datolyagolyó falatok tízóraira vagy kiránduláshoz. Szerző: Zizi Recept típusa: snack, datolyagolyó, nyers Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 20-25 darab Hozzávalók 200 g friss datolya, kimagozva 180 g dió és mandula, vegyesen 60 g cukormentes aszalt mangó 4 evőkanál kókuszreszelék 4 evőkanál extra szűz kókuszzsír 1 evőkanál mandulavaj 1 evőkanál chia mag Elkészítés Tegyük robotgépbe a diót, a mandulát, és daráljuk kis darabos állagúra. Ekkor adjuk hozzá a kimagozott datolyát és az összes többi alapanyagot. Addig dolgoztassuk a robotgépet, amíg a massza enyhén ragacsossá (kissé zsírossá a kókuszzsír miatt) válik (állítsuk le a gépet és ellenőrizzük az állagot). Formázzunk golyókat a masszából. Zárt dobozban, hűvös helyen, hőtőben 10-12 napig eláll (de addig úgysem fog tartani). Jegyzetek A mandulavaj helyett kesudióvajat vagy földimogyoróvajat is használhatunk. 3.5.3226

Babos quinoa fasírt (gluténmentes, vegán)

2017. május 16. VegaLife 

Babos quinoa fasírt (gluténmentes, vegán)A következő receptem konzerv-babból (is) készült. Érdekelt már régóta, hogyan kezdődött a konzervgyártás története. Ki gondolná, hogy egészen Napóleonig kell visszatekintenünk? Az alábbi érdekességekett találtam róla.  Amikor az ember elkezdett földműveléssel foglalkozni és egész évben használatos élelmiszereket termeszteni, mély ismereteket szerzett, és szoros kapcsolatot teremtett táplálékforrásaival. Az ipari forradalom, nemrégiben pedig a korszerű élelmiszeripari technológia mindezt megváltoztatta. A konzerv eredete a korai 19. századra tekint vissza, mikor Napóleon csapatainak súlyos élelmiszerhiánnyal kellett szembenézniük. 1800-ban Bonaparte Napoleon 12.000 frank jutalmat kínált fel annak, aki egy gyakorlati módszerrel tud szolgálni az élelmiszerek tartósításához a menetelő hadseregeknek; ahogy ismert mondása szól: Egy hadsereg a gyomrán menetel. Évekkel a kísérletei után, Nicolas Appert előterjesztette találmányát, miszerint az ételeket egy üvegbe kell zárni, majd megfőzni, mellyel megnyerte a díjat 1810-ben. Azt követő évben Appert nyilvánosságra hozta LArt de conserver les substances animales et végétales (avagy Az Állati és Növényi Anyagok Tartósításának Művészete) találmányát, amely az első szakácskönyv volt műfajában a modern tartósító módszerek alapjául szolgálva. 1810-ben a feltaláló személyesen - az 1812-es oroszországi hadjáratára készülő - Napóleontól vehette át a tekintélyes pénzdíjat és az Emberiség Jótevője megtisztelő címet. A francia konzervmester által kitalált módszert egy angol vállalkozó, Peter Duran szabadalmaztatta hazájában  alkalmazva Appert technológiáját különböző üveg, cserép, konzerv vagy más anyagokból készült edényeket használva. Erre megkapta az első konzerválási szabadalmat III. György királytól. Ezt vehetjük a modern konzervgyártás gyökerének. A szabadalmat továbbadta két vállalkozónak, Bryan Donkinnak és John Hallnak, akik 1813-ban megnyitották a történelem első komoly, a mai konzervekhez már hasonlító dobozokat gyártó üzemüket. Előállításuk akkoriban még elég nehézkesen történt: a konzervdobozokat ónozott vaslemezből gyártották és egy képzett dolgozó is csak hat darabot tudott összeforrasztani óránként. A kinyitásához kezdetben kalapácsra és vésőre volt szükség. A cég termékei - ügyes marketing segítségével - nagy népszerűségre tettek szert: kóstolót küldtek a királyi családnak, az admiralitásnak és a Királyi Természettudományos Akadémia, a Royal Society tagjainak, a visszaküldött véleményeket pedig hírlapokban publikálták. 1818-ban az angol haditengerészet már 25 ezer dobozzal rendelt ezekből a termékekből.   Forrás1. Forrás2.   A recept Hozzávalók: - 1 bögre quinoa - 1 konzerv vörösbab/­­vesebab - 1 ek fűszerpaprika - 1 tk őrölt köménymag - 1 púpos tk (házi) ételízesítő - 2-3 gerez összetört fokhagyma - só   Elkészítés: A quinoa-t főzés előtt áztatjuk kb. 5-10 percet majd alaposan átmossuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Főzésnél a víz ellepje, de nem kell kétszeres mennyiségű víz. A babkonzervet kinyitjuk, lecsepegtetjük, majd átöblitjük. Amikor a quinoa már szinte megfőtt, hozzákeverjük. Fűszerezzük az összezúzott fokhagymával, ételízesítővel, őrölt köménymaggal és a fűszerpaprikával. Ha úgy érezzük, nem elég fűszeres, még igény szerint tehetünk hozzá. Ha a fasírtmassza nem állna össze, zabpelyhet vagy zabpehely lisztet keverjünk hozzá. Valamilyen kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszát belekanalazzuk, lesimítjuk és 180 fokon kb. 20-30 perc alatt átsütjük.  Sütés után rácson hagyjuk kihűlni, majd amikor már picit kihűlt, ehetőre, akkor szeleteljük. Fehérrépát, répát és swede/­­turnip-t szeletekre vágva, rövid ideig forró, sós vízben megpárolva majd sütőpapíros tepsiben fokhagymás olajjal meghintve enyhén barnulósra megsütve ettünk hozzá köretként. Nagyon finom volt. Természetesen ha Magyarországon nem elterjedt ez utóbbi, nem kell kétségbe esni, bármiféle más zöldséges köret illik hozzá (répa, petrezselyemgyökér, cékla, édesburgonya, csicsóka, csak hogy ötletet adjak). (A swede vagy turnip nyersen a karalábéhoz hasonlít ízében, szilárdságában a zellergyökérhez. Viszont ha megfőzzük "besárgul", vagyis fehérből sárga színű zöldségben lesz részünk. Ízét tekintve pedig a krumpli/­­karalábé/­­zeller keresztezésére hasonlít. Viszont wikipédia szerint a zöldség a káposzta és a fehérrépa keresztezéséből létrejött növény gyökere.)  

Padlizsános lasagne

2017. május 11. Éltető ételek 

Padlizsános lasagneAz életmódtábor helyszínét meglátogatva fogadott bennünket ezzel a csodás étellel a Zöldház Bio Panzió egyik tulajdonosa és háziasszonya, Anikó. Isteni finom volt minden étel, amit csak megkóstoltunk. Minden igényt ki tudnak elégíteni, azaz kérésre akár vegán vagy gluténmentes ételeket is készítenek. Anikóval megegyeztünk, hogy a jövőben megoszt velem bevált recepteket, amelyeket én is elkészítek, és számotokra is közzéteszem. Úgyhogy jöjjön az első étel, ez a padlizsános lasagne. Hozzávalók: - 25 dkg (1 doboz) lasagne tészta vagy tönköly lebbencs tészta - Padlizsán ragu*: kb 600-800g - Hígabb besamell mártás **: 7-8 dl - tetszőleges sajt reszelve ( legjobb, ha vegyes): 20-25 dkg * Padlizsán ragu - 50 dkg padlizsán - 5 dkg kókuszolaj/­­olívaolaj - 1 vöröshagyma - 40 dkg érett paradicsom - 15-20 g. fokhagyma (ez kb. 5-6 db) - 1/­­2 teáskanál só - oregánó, bazsalikom - A padlizsánt 1/­­2 cm vastagra felszeleteljük, besózzuk, majd állás után szűrőbe hideg vízzel alaposan leöblítjük. kevés olajjal meggrillezve elősütjük.  - A vöröshagymát felvágjuk vékony szeletekre, és az olajon megdinszteljük. - A paradicsomot vágjuk vékony cikkekre, majd dobjuk rá a hagymára, kicsit sütjük, majd közben fűszerezzük. - A fokhagymát vágjuk fel apróra vagy reszeljük le. Fűszerezzük. - Az elősütött padlizsánt kb. negyedekbe vágva hozzáadjuk.  - Pár percig óvatosan kevergetve főzzük össze. **Besamel mártás: - 40 g. bio vaj vagy kókuszzsír - 40 g. tönkölyliszt - 5 dl tej (növényi) - 1/­­2 teáskanál só - bors, szerecsendió - Vajon a lisztet kicsit felforrósítjuk, felöntjük tejjel, majd ízesítjük a megadott fűszerekkel. A végén kb. 2-3 dl vízzel hígítjuk. Összeállítása: Egy magas falú tepsi, vagy tűzálló tál aljára tegyünk - egy réteg padlizsán ragut , utána  - tésztát (szárazon)  - egy réteg besamell, reszelt sajttal megszórva, - majd ismét egy réteg padlizsán ragu,  - tészta,  - besamel  és sajt.  Előmelegített sütőben (170-180 fok), 25-30 perc alatt lefedve készre sütjük. Jó étvágyat! Anikó&Anikó  

Brokkolis tészta, pirított napraforgómaggal

2017. augusztus 13. Élj harmóniában 

Brokkolis tészta, pirított napraforgómaggalJógatáborokban, elvonulásokon mindig készítünk valamilyen magvas tésztát -  a tészta magvakkal teljes értékű fehérjeforrás és nagyon jó rostbevitel. Korábban egy gyömbéres szezámos sárgarépás tészta receptet már kitettem a blogra itt olvashatod.. Ez a brokkolis, napraforgómagos tészta mindig nagy siker.:) Amennyiben gluténérzékeny vagy fogyaszthatod gluténmentes tésztával, pl rizstésztával vagy hajdinatésztával. Brokkolis tészta, pirított napraforgómaggal Hozzávalók  5 személyre: 250 g durum spagetti vagy penne tészta 500g brokkoli 8 ek. tisztított napraforgó mag 4 ek. ghí (vegánoknak kókuszzsír) frissen őrölt fekete bors só szárított bazsalikom szárított kakukkfű Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Készítsd elő a brokkolit, szedd rózsáira és mosd meg alaposan. Főzd ki a tésztát is külön. Melegítsd fel a serpenyőt és a napraforgómagot pirítsd meg zsiradék nélkül, majd vedd ki a serpenyőből tedd félre. A serpenyőbe tedd bele a ghít, majd a brokkolikat tedd bele. Pici vízzel párold egy kicsit, majd pirítsd meg. Végül keverd hozzá a fűszereket, tésztát és a magvakat.

Gyors, gluténmentes, tejmentes kókuszos puliszkasüti

2017. augusztus 4. Élj harmóniában 

Gyors, gluténmentes, tejmentes kókuszos puliszkasütiGyors, gluténmentes, tejmentes kókuszos puliszkasütiA kukoricadara, puliszka avagy más néven polenta, sokak nagy kedvence, mert tápláló, erősíti a testet és nagyon gyorsan elkészíthető.Ráadásul még gluténmentes is, így gm diétába is jól beilleszthető. Fogyasztható édesen és sósan is. Korábban, már tettem fel sós puliszkás receptet a blogra, egy párolt zöldséges receptet  itt olvashatsz, és itt találsz egy polenta pizza receptet. Most egy édes változatot írok Nektek, amit gyakran szoktam elkészíteni:) Hozzávalók 1 csésze kukoricadara 4 csésze víz 1 csésze kókusz 1/­­2 csésze teljes értékű nádcukor  (ízlés szerint változtatható mennyiség) vanília 4 ek. kókuszzsír (vajjal is nagyon finom) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!  A vizet egy nagy edénybe forrald fel. Tedd hozzá a kókuszt, vaníliát. M ajd vedd kis lángra és keverd bele a kukoricadarát. Keverd folyamatosan - habverőt is használhatsz az elején, azzal könnyebb csomómentesre eldolgozni a kukoricadarát. Kb. 5 perc után már fakanállal is könnyedén tudod keverni. Addig főzd amíg  meg nem fő, szépen elválik majd az edény falától. A végén keverd hozzá a kókuszzsírt. Egy tepsibe öntsd bele a masszát. Várd meg amíg kihűl és utána szépen szeleted fel.   A receptet kiegészítheted bármilyen más aszalt gyümölccsel, dióval, mandulával, mogyoróval, kakaóval Csak a fantáziád szab határt:) tehetsz bele több cukrot vagy kevesebbet:).

Gluténmentes, vegán muffin és kenyér

2017. július 26. VegaLife 

Gluténmentes, vegán muffin és kenyérEz az étel és recept címében muszáj volt kihangsúlyoznom, hogy vegán, mert ha átböngésszük az internetet, kókuszliszttel készül kenyérféléknél mindig tojást használnak. Ez nem meglepő, hiszen a kókuszlisztre egy valami jellemző: nagy a vízigénye, sok vizet/­­folyadékot kell hozzá adni, hogy a megfelelő  állagot elérjünk a kenyér készítésénél. A paleo változatokban a tojás pedig egyrészt folyadékot is pótol, másrészt lazítja is a tésztát. Nálam viszont az a helyzet, hogy tojás nincs a hűtőmben évek óta, és elvből sem alkalmazok hozzá. Így nem maradt más, mint a víz mennyiségét mindig növeltem és növeltem a tésztához, az arányokat pedig lejegyzeteltem. Ekként született meg ez az egyedi kókuszlisztes muffin és kenyér. Ebből a mennyiségből sikerült egy kisebb kenyeret sütnöm őzgerinc formában és néhány muffint is készítenem. A muffinok sós ízüek, ahogy a kenyérszeletek, így leginkább felszeletelve kenyérként funkcionáltak. Örülök, hogy ismét kikisérleteztem egy házilag elkészíthető gluténmentes kenyeret, ami szintén kukoricaliszt mentes is, ahogy a korábbi kalózkenyerem.   A recept Hozzávalók:   - 2.8 dkg élesztő - 6 dl víz - 22 dkg hajdinaliszt  - 18 dkg kókuszliszt - 24 dkg barnarizs liszt - 1,5 dkg útifűmaghéj - 2 dkg olaj - 1 dkg só   Elkészítés: Az élesztőt egy edénybe morzsoljuk. Felöntjük a kimért "kézmeleg" víz kb. felével. Amíg feloldódik a vízben (nem fog a tetejére feljönni, csak feloldódik), addig megdaráljuk a gabonákat. Mindegyiket külön. Kókuszlisztet nem én készítettem, hanem vettem, a hajdinát és a barnarizst finomra darálátam.  A barna rizs fog tovább tartani. Ha nincs más, kávédarálót is használhatunk. Nekem van egy 500 wattos aprító-daráló gépem, azzal dolgoztam, de korábban már próbálkoztam rizst kávédarálóval őrölni, és ha sokáig daráljuk, lisztes, porszerű lesz.  Az élesztős vizet egy kicsit megkeverjük, majd hozzáadjuk elsőnek az útifű-maghéjat. Ez az alap ahhoz, hogy jól sikerüljön a kenyér. Várunk kb. 1-2 percet, míg az útifű-maghéj magába szívja a folyadék egy részét. Hozzáadjuk a liszteket, sót, majd hozzáöntjük az olajat és végül vizet megint. Elképzelhető, hogy szükség lesz még kevés vízre. A képeken is látható, hogy egy kis gömbőcöt kell formálni az anyagokból. Amikor ez megvan, konyharuhával letakarva 20-30 percet pihentetjük.  Ha kenyérformában sütjük, béleljük ki sütőpapírral, ha muffin formában, tegyünk bele muffin papírokat. A formákba helyezve mehet az előmelegített sütőbe, ahol kb. 30-40 perc alatt megsül. Ha enyhén barnul a teteje, tűpróbával ellenőrizzük, s ha nem ragad rá, akkor kész. Miután kihűlt, szeletelhetjük.

Ebéd és vacsora a Zöldház Bio Panzióban

2017. július 20. Éltető ételek 

Ebéd és vacsora a Zöldház Bio Panzióban A sok-sok fénykép nézegetése felidézte bennem azokat az ízeket, illatokat és a házigazdák szeretetét, ahogyan az ételeket készítették nekünk. Minden estém úgy telt a táborban, hogy a panzió konyhatündérével, Anikóval összeültünk, és átbeszéltük az aznapi finomságok receptjeit azért, hogy nektek tovább tudjuk adni. Higgyétek el, húsmentesen is lehet nagyon tápláló, bőséges és finom ételeket készíteni. A tábor résztvevői ezt meg is tapasztalhatták, mindenki legnagyobb elégedettséggel fogadta ezeket az egészséges ételeket. Ebédre mindig volt leves és főétel (sok-sok salátával), a vacsora pedig szintén egy főtt étel volt, ilyenkor a desszert sem hiányzott. De beszéljenek a képek. :) Végeláthatatlan nyers saláták, zöldségek és csírák. A tányérunk felét ez tette ki. A tányéron lévő finomságokat a recepteknél fogom részletezni. Vega kolbászkrémmel töltött krumpli salátával. Spenótos palacsinta fokhagymamártással és krumplival.Vega töltött paprika paradicsommártással és főtt krumplival. Párolt zöldség, hajdinás fasírt, rizs és zöldsaláta. Sült zöldség, alakor-rizs köret, grillezett cukkini és paradicsom mártás. Saláta és öntet hozzá.Padlizsános spagetti (volt gluténmentes tésztával is). Még ehhez is salátát ettünk. :D Töltött tök salátával.

Rizslisztes lepény

2017. július 13. Éltető ételek 

Rizslisztes lepényGluténmentes és finom is? ... ugyanakkor nincs tele kukoricakeményítővel? Igen, ez a lepény pont ilyen. Nagyon finom reggelire, pl. pástétommal megkenve, de főzelék vagy saláta mellé is el tudom képzelni. Ez a recept is a Zöldház Bio Panzió ajánlata! Hozzávalók: - 30 dkg főtt burgonya - 5 dkg vöröshagyma - 1,5 evőkanál kókuszolaj - 15 dkg rizsliszt - 1,5-2 dl víz - só, bors, őrölt kömény, fokhagyma Elkészítése: - A krumplit héjában főzd meg, majd még puhán törd jól össze. - Hagyd teljesen kihűlni. - Közben az apróra vágott hagymát a kókuszolajon pirítsd meg. - Keverj össze minden hozzávalót, és fűszerezd. - Egy tepsit kenj ki olajjal, és simítsd bele a masszát. - Előmelegített sütőben süsd ropogósra.

Teszt: Great Bistro

2017. július 12. Zizi kalandjai 

Teszt: Great Bistro Még kora tavasszal márciusban kaptam meghívást Stőhr Grétától egy sajtóvacsorára a Great Bistro-ba. Azt hiszem az összes vendég nevében mondhatom, hogy egy fenomenális vacsorára voltunk hivatalosak, ahol igen csak megmozgatták az ízlelőbimbóinkat. Grétáék tavaly nyáron (2016. július 13-án) nyitották meg bisztrójukat, ahol ízletes vegán reggeliket és ebédeket készítettek a vendégeknek. Aztán gondoltak egy nagyot – tudták, hogy lenne rá igény a vendégek visszajelzéseiből – és úgy döntöttek, hogy vacsorára is megnyitják kapuikat, vagyis tavasztól már nemcsak reggelizni és ebédelni, hanem vacsorázni is lehet náluk… nagyon kreatívan megalkotott és tálalt ízletes növényi alapú ételekből (vegán és gluténmentes) összeállított szezonális menüvel várják a hozzájuk betérőket. A séfek, akik a vacsora menüt készítik: az ala carte séf Komócsin Zoltán, a sous chef Balogh Róbert, és az előkészületekben természetesen Gréta is részt vesz, felügyeli az egész folyamatot. A déli menükészítés továbbra is Gréta felelőssége a bisztróban, de hatalmas segítség számára, hogy este át tudja adni az ételkészítést profi szakácsoknak. A reggeli és ebédkínálat semmiben sem változott az eddigiekhez képest, csak az estékkel, és a szombattal bővültek. Marinált karotta “lazac” remoulade mártással /­­ Citrusos “joghurtos” zellerkrémleves A Great Bistro számára nagyon fontos a szezonalitás, és az alapanyagok minősége, beszerzése. A legjobban szezonális termelői bio alapanyagokból szeretnek dolgozni, ezért úgy döntöttek, hogy a mini ala carte étlapjukat két havonta megújítják, és még akár napi séf ajánlatokat is tartalmazhat. A második fotón látható degusztációs menü már nem elérhető (már váltottak szezont), de ajánlom mindenkinek, hogy ha bármikor újra meglátja a karotta “lazacot” az étlapon, akkor ne hagyja ki. Az egy olyan, de olyan bomba étel, hogy szétrobbannak a szánkban az étel ízei! Aszalt paradicsomos édesburgonyás gnocchi parmezán ropogóssal /­­ Desszert válogatás Gréta A Great Bistro a héten ünnepli első születésnapját! Ezen alkalomból Grétáék nyereményjátékot hirdettek, amely nyereményeként egy 10.000 Ft értékű fine dining élményvacsorát, egyedi tervezésű vegán pénztárcát, Stőhr Gréta vegán életmód és szakácskönyvét 150 isteni recepttel, vagy egy különleges, limitált fűszercsomagot lehet nyerni! Játszani itt tudtok 2017. július 13-ig! *** Great Bistro 1054 Budapest Bank utca 6. Facebook Instagram *** A vacsorát a Great Bistro biztosította számomra, a véleményem a sajátom. Ezen hivatalos sajtóeseményen kívül már privátilag is megfordultam a bisztróban több alkalommal is és mindig nagyon finomat ettem és kedves volt a kiszolgálás.

Ropogós vöröslencse fasírt (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017. július 7. Zizi kalandjai 

Ropogós vöröslencse fasírt (laktózmentes, gluténmentes, vegán) A robotgépben összedarált vöröslencse hagymával és fűszerekkel… igen, tudom, úgy néz ki, mint a körözött, de nem az! Ennek a receptjét már nagyon vártátok! Facebookon az egyik vegán csoportban követelték minél előbb a receptet, különben jaj lesz nekem! Hát íme… falatnyi, ropogós fasírtgolyók. Ízletesek. Fehérjében gazdagok. Nagyobb adag is készíthető belőle, így a maradékot lefagyasztva, majd később elővéve és felmelegítve, gyorsan készíthetünk velük salátát, tálalhatjuk gabonával, főzelékkel, de akár valamilyen zöldséges tésztával is. A recept az egyik kedvenc szakácskönyvemből származik, Andrea Duclos The Plantiful Table című könyvéből, amely tele van színesebbnél színesebb receptekkel. Jó párat már kipróbáltam belőlük és jó pár még várat magára. A fasírtgolyók gyerekbarátak, teszteltem már többször Ádin és Ákin is, ízlett nekik. Elmajszolgattak néhány darabot ebédre. Ettük már quinoával, zöldségekkel, tahini szószba mártogatva. Felhasználhatósága nagyon sokrétű! Próbáljátok ki! Ropogós vöröslencse fasírt (laktózmentes, gluténmentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 3 óra Főzési idő 30 perc Teljes idő 3 óra 30 perc   Szerző: Zizi Recept típusa: vega fasírt, ázsiai Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 4-6 főre Hozzávalók 2 bögre vöröslencse, beáztatva 2-3 órára 1 kis fej vöröshagyma, meghámozva, kisebb darabokra vágva 2 gerezd fokhagyma, meghámozva 1 kis ujjnyi darabka gyömbér, meghámozva ½ csokor koriander 1 teáskanál római kömény 1 teáskanál paprika 1 teáskanál só ½ teáskanál chili pehely (opcionális) kókuszzsír, sütéshez Elkészítés Tegyük az összes hozzávalót késes aprítógépbe. Dolgoztassuk a gépet addig, amíg viszonylag sima masszát kapunk (nem baj, ha marad benne egész lencse darab vagy kisebb hagyma darab). Tegyük egy tálba a vöröslencsés masszát és formázzunk belőle falatnyi golyókat. Közepes láng felett hevítsünk fel egy teflon- vagy kerámiaserpenyőt. Tegyünk bele 3-4 evőkanál kókuszzsírt, majd kezdjük el benne kisütni a fasírtokat. Sülés közben egy kanál segítségével forgassuk a fasírtokat, hogy minden oldalukon ropogósra süljenek. Jegyzetek Recept: Andrea Duclos: The Plantiful Table szakácskönyvből. Sütéskor éppen csak legyen kókuszzsír a serpenyőben, tehát a fasírtokat nem bő olajaban kell sütni! 3.5.3226

Banános jeges kávé smoothie (laktózmentes, cukormentes, vegán) + Nespresso nyereményjáték

2017. június 22. Zizi kalandjai 

Banános jeges kávé smoothie (laktózmentes, cukormentes, vegán) + Nespresso nyereményjáték Én a kávét az íze miatt iszom… inkább olyan szertartás számomra az, ha iszom egy csésze/­­bögre kávét, nem pedig azért történik, hogy felébresszem magam. Ezért kávét nem is iszom reggel és mindennap sem, csak, ha megkívánom. Napszakot tekintve pedig ez többnyire ebéd után szokott megtörténni, amikor érzem, hogy most jól esne. Reggelire egy nagy pohár vizet szoktam inni és egy nagy pohár gyümölcsös turmixot. Én ezektől ébredek fel. De mi van akkor, ha valakinek nagyon fontos a reggeli kávé, de azt szeretné egy egészségesebb formába önteni úgy, hogy az még laktató is legyen? Ha más reggelire nincs is időtök, legalább egy banános jeges kávéra azért legyen ezen a nyáron! Ez a jeges kávé villámgyorsan elkészíthető, ha előző este bedobjátok az érett banánokat a mélyhűtőbe. Reggel csak elkészítitek a kávét hozzá, beleöntötök mindent a turmixgépbe és már kész is a nyári melegben igen jól eső heves-jeges banános-kávés-kókuszos krémes italotok. De ez az ital lehet a délutáni ébresztőtök is, amikor a kávé és banán cukortartalma segít felébreszteni a tikkasztó hőségben, meg lehűteni is egyben. Az ital laktóz- és gluténmentes, vegán és még cukormentes is, ugyanis a banán édesíti csak, ez adja a krémességét az italnak a kókusztejen felül. Egyszerűen nincs kifogás, irány a konyha, dobjátok be a mélyhűtőbe a banánokat, hogy minél előbb kipróbálhassátok ezt a finomságot! A Nespresso két limitált kiadású, a mediterrán életstílus által inspirált őrleményt mutat be idén nyáron, amelyeket kifejezetten jegeskávék készítéséhez terveztek: az Intenso on Ice-t és Leggero on Ice-t. Az Intenso on Ice egy merészen telt kávé gabonás és kakaós jegyekkel, intenzív, pörkölt lecsengéssel. A Leggero on Ice feketén fogyasztva gyömölcsös, citrusos jegyeket mutat, hosszú lecsengéssel és lágy textúrával. A Nespresso megkeresésének köszönhetően lehetőségem nyílt mindkét fajta limitált szériás kávét kipróbálni és az Instenso on Ice kapszulával pedig egy kicsit kísérletezni, amelynek eredménye ez a jeges ital lett. A Nespresso által a bloggerek között hirdetett versenyben a legjobb jeges kávé ital receptjét keresik. Ha úgy érzitek, ez a jegeskávé viszi a pálmát, akkor szavazhattok rá(m) a Nespresso Facebook oldalán itt (link hamarosan jön!!!), június 23 és 26 között. NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Ha pedig mindenféle izgalmas dolgot szeretnétek nyerni, akkor játsszatok ti is! Fotózd le kedvenc Nespresso kávéőrleményedből készült jegeskávéd a kapszulával együtt, használd a #NespressoPillanat hashtaget, és oszd meg a Nespresso-val Instagram-on, hogy te legyél a szerencsés nyertes, aki Nespresso jegeskávé ajándékcsomagot nyer!” Részletek: A nyereményjáték időtartama: 2017.06.12 10:00 – 2017.07.20 10:00. Feladat: #NespressoPillanat hashtaggel posztolni Instagramra úgy jegeskávé képet, hogy 1 Nespresso kapszula látszódik rajta. Nyeremény: 1db Iced Coffee csomag (Limited Edition Travel Mug termobögre, PURE Recipe pohár szett, Aeroccino 4 tejhabosító). A játékról még többet és a játékszabályzatot itt olvashatjátok el! Banános jeges kávé smoothie (laktózmentes, cukormentes, vegán)   Mentés Nyomtatás Előkészítési idő 5 óra Főzési idő 5 perc Teljes idő 5 óra 5 perc   Hűsítő jeges kávés turmix egészségesen felturbózva. Szerző: Zizi Recept típusa: ital, turmix, reggeli Konyha: vegán, gluténmentes Adag/­­mennyiség: 1 főre Hozzávalók 2 db érett banán 200 ml sűrű kókusztej 110 ml kávé (Nespresso Intenso on Ice kapszulából készítve) csipet fahéj kókuszchips, kakaóbabtöret (opcionális) a tálaláshoz Elkészítés A banánokat hámozzuk meg, törjük két-három darabba és egy tasakban/­­dobozban tegyük a fagyasztóba 5-6 órára (vagy egy éjszakára), amíg teljesen megfagynak. Tegyük a kókuszchipset száraz serpenyőbe, és pirítsuk meg 4-5 perc alatt. Egy pohárba tegyünk 3 nagy méretű jégkockát, és főzzük rá a kávét, hogy lehűljön. Tegyük a fagyasztott banánokat, kókusztejet, fahéjat és hűtött kávét turmixgépbe, és turmixoljuk krémesre. Tálaljuk pirított kókuszchipsszel megszórva. Jegyzetek Kb. 300 ml mennyiségű ital készül az alapanyagokból. 3.5.3226  

Krémes avokádós tészta

2017. június 3. Éltető ételek 

Krémes avokádós tésztaSzeretem az avokádót, bár elég ritkán veszek, mert igen borsos az ára. A boltokban már csak akkor árazzák le, amikor már túlérett. Ilyenkor szoktam vásárolni úgy, hogy a kis szára alá nézve meg tudom állapítani, hogy a belseje még szép zöld, vagy már barnás, és inkább kukába való. Hozzávalók (2 adag): - 20 dkg spagetti tészta (gluténmentes tésztával is készítheted) - 1 érett avokádó - 1 marék spenót és/­­vagy mángold - 1 kis marék friss bazsalikom - 1 evőkanál reszelt parmezán vagy sörélesztőpehely (így vegán lesz) - 1 gerezd fokhagyma - 1 evőkanál friss citrom leve - himalája só, bors - opció: 1-2 evőkanál kesudió vagy fenyőmag - paradicsom (ha van, akkor koktél) - 1 kisebb lilahagyma Elkészítése: - A tésztát bő, sós vízben főzd meg. - Az avokádót a zöld levelekkel, a fokhagymával, a fűszerekkel és kevéske főzővízzel (3-4 evőkanál) botmixerezd össze. Szórd bele sörélesztőpelyhet vagy a parmezánt. - A lilahagymát vágd fel kis kockára, és a paradicsomot is ehető falatokra. - Keverj mindent össze. :) és jóízűen falatozd be.

Kókuszos grízpuding vaníliával

2017. május 14. Élj harmóniában 

Kókuszos grízpuding vaníliávalA férjem nagyon szereti a tejbegrízt, ezt onnan tudom, hogy nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztja.:) Ma amikor megkérdeztem mit szeretne vacsorára enni, mondta, hogy tejbegrízt. Gondoltam szuper...  vasárnap este, honnan veszek nem homogenizált, nem ultra pasztörizált, bio tejet... majd formálódni kezdett bennem egy új recept.  Itthon van bio kókusztej konzerves változatban, gondoltam miért ne lehetne kókusztejjel tejbegrízt készíteni. Van kókuszcukor is, így stílusosan édesítésre ezt használtam. Kókuszos grízpuding vaníliával Hozzávalók 2 személyre  1 doboz (400ml)  kókusztej 6 ek. búzadara  (gluténmentes változatban hajdinagríz)  1 ek, kókuszcukor csipet vanília Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A kókusztejet tedd egy edénybe a tűzre, tedd bele a kókuszcukrot és a vaníliát, majd forrald fel. Amikor felforrt tedd hozzá apránként a grízt és keverd csomómentesre. 5 percig keverd folyamatosan,  addigra a gríz megfő.  Ha a folyósabb állagot kedveled akkor elég 5 ek gríz, ha azt szereted, hogy sűrűbben szereted, akár 7 ek. grízt is tehetsz bele.  A tetejét kókuszreszelékkel díszítheted.

Teszt: Anjuna Ice Pops (laktózmentes, gluténmentes, vegán jégkrémező)

2017. május 11. Zizi kalandjai 

Teszt: Anjuna Ice Pops (laktózmentes, gluténmentes, vegán jégkrémező) Noha az időjárás lassan hozza a nyarat az Anjuna Ice Pops tulajdonosai merészen április közepére tették a terasz megnyitójukat. Emlékszem, hogy már tavaly is belefutottam a nevükbe, de csak idén jutottam el hozzájuk… és amit náluk ízleltem, tapasztaltam… na, hát az valami mennyei! Az alapítók, tulajdonosok, két fiatal srác: Szalay József és Szabó Milán, egy közös indiai utazásukon döntötték el, hogy valami különlegesbe vágják a fejszéjüket. Maga a név is Indiából származik, az Anjuna egy tengerpartszakasz (örök fiatalság eszméjét sugározza) neve Goában. Pálcikás jégkrémjeik valódi gyümölcsökből készülnek, természetes alapanyagokból, mesterséges színezékeket és adalékanyagokat mellőzve. Vannak állandó ízeik és szezonálisan változóak is. Minden termékük vegán (laktóz- és tojásmentes), illetve gluténmentes, néhányat készítenek nádcukor nélkül is. Lelkes kézmodell, csak minél többfélét kóstolhasson Két üzletük van jelenleg Budapesten, egy nagyon picike az 5. kerületben, a Sas utcában (közel a Bazilikához), a kicsit nagyobb pedig a 2. kerületben, a Lövőház utcában (Millenáris Park mellett). Ezenkívül van egy üzemük a 4. kerületben, ott készítik a jégkrémeket és onnan szállítják az üzletekbe. A jégkrémekhez jó minőségű kókusztejet, kókuszjoghurtot, rizstejszínt, friss gyümölcsöket használnak, a csokoládé Valrhona, a törökmogyoró piemonti (Piedmontból), a pisztácia pedig brontei (Szicíliából). Élelmiszeripari mérnökkel dolgoznak együtt, vele tesztelik és alkotják meg az új ízeket, mint például a Valrhona különleges, maracujával fermentált csokijából készült ízt vagy az avokádó-lime-tárkony hármasából kókusztejjel kikevert ízt. Nagyon sokfélét kóstoltunk a terasznyitón, meg azóta is jártunk náluk és tényleg állítom, hogy életem legfinomabb, legjobb állagú jégkrémjeit náluk ettem. Lehetetlenség választani az ízek közül, de ami iszonyatosan “over-the-top” és feltétlen meg kell kóstolni az a kókusz, a pisztácia, a mogyoró, a mangó-maracuja és a szeder. De persze a többit se hagyjátok ki, ha náluk jártok! A fiúk dolgoznak a csomagolás még környezetbarátabbá tételén. A jégkrémeken kívül kapható náluk sűrű, gyümölcsös acai smoothie bowl, chia puding, nyers sütemény és kávé. A jégkrémek kaphatók kisebb méretben (nem mindegyik íz) és nagyobb méretben, az árak 490 Ft-tól 790 Ft-ig terjednek. *** Anjuna Ice Pops jégkrémező 1024 Budapest, Lövőház utca 24. 1051 Budapest, Sas utca 7. Facebook Instagram


Az összes 'gluténmentes' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!