Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Vegán karácsonyi italok: a legfinomabb chai, forró csoki és alkoholmentes puncs
Kovászos tonkababos csokoládés keksz (barnított vajjal)
Komplett vegán karácsonyi menü: ünnepi ételek növényi alapon
Vegán töltött káposzta - hagyományos karácsonyi főétel növényi alapokon
Csillagánizs vagy lepény?
napraforgó receptek
Gyors, élesztőmentes rusztikus zsemle
2024. június 18. Élj harmóniában
A féjrem nagyon szereti a pékárúkat. Így gyakran készítek szemléket. Lévén az élesztőt nem szeretem, így a zsemléket leggyakrabban sütőporral szoktam készíteni. Ha kerülni szeretnéd az élesztőt és szeretnél gyorsan készíteni egészséges zsemléket a családodnak ezt a receptet imádni fogod. Gyors, élesztőmentes rusztikus zsemle Hozzávalók - 35 dkg liszt (150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt és 200 g finom tönkölybúzaliszt 650-es) - 1 tk só - 1 zacskó sütőpor - csipet nádcukor - 2 ek. napraforgóolaj - 0,5 dl víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A száraz hozzávalókat egy tálba keverd össze, majd a közepébe öntsd bele a vízet és az olajat. Kezd el összedolgozni a tésztát, nem kell túl sokat gyúrni csak összeálljon. (a tészta legyen lágy, de ne ragacsos) Formázz belőle szemlket és tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Azonnal teheted a sütőbe, nem kell várni. 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg - amíg szépen pirulni kezd a teteje és átsül. (kb 30 perc) . Én kicsit mindig másképpen készítem, szeretem a dolgokat változatosan:). Ezt a receptet kedved szerint variálhatod, kísérletezhetsz különböző lisztekkel, magvakkal. Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/ajurveda-eletmodtanfolyam Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok :) szeretettel: Kati
Vega fasírt
Hozzávalók: 2 bögre főtt köles 2 közepes sárgarépa 1 bögre darált napraforgómag 1 ek. víz 3 ek. darált lenmag füstölt paprika, paprika - ízlés szerint 1 vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyemzöld fél bögre apró szemű zabpehely Elkészítés: A kölest kifőzzük: 1 liter forrásban lévő vízbe tegyünk 1 bögre kölest, sózzuk meg, és lefedve, […]
Vegán tejszínes-gombás tészta
Egyetlen serpenyőben készül, házi növényi tejszínnel Extra krémes, extra egyszerű, természetes táplálék. Villámgyorsan kész, alig kell menjen a tűzhely, és mosogatni sem kell túl sokat utána. Három lépés: a gombát meg kell pirítanod a hagymákon, majd vízzel felöntve megfőzni benne a tésztát, és végül hozzákeverni a krémesített napraforgómagot. Ennyi az egész! És egyetlen serpenyő. A recepthez a gombát a Chefgomba.hu biztosította. Hozzávalók 2 adaghoz - 200 g gomba - 200 g tészta - 4 ek napraforgómag - fél vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 1-1 csipet szárított oregánó, majoránna és kakukkfű - 1 kk petrezselyem - 1 mk balzsamecet - 1 kk élesztőpehely - 1 mk mustár - 1 mk só - olívaolaj - A napraforgómagot kétszeres mennyiségű vízzel forrázd le, és hagyd állni. Legjobb, ha a botturmix kelyhét használod erre, vagy egy akkora bögrét, amiben majd tudsz turmixolni. - A hagymákat vágd apróra, a gombafejeket pedig kb. fél cm vastag szeletekre. - A hagymákat 2-3 ek olívaolajon párold meg, majd dobd rá a gombát. A zöldfűszerekkel ízesítsd, és hagyd pirulni együtt is pár percig. - Amikor a gomba sötétedni kezd, tedd rá a nyers tésztát, sózd meg, és öntsd fel fél liter vízzel. - Amíg a tészta fő, turmixold össze a napraforgómagot az áztatóvizével és a többi ízesítővel. Legyen olyan krémes, amennyire csak lehet. - Keverd ezt a fehér krémet a tésztához, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi a krémes állaghoz kell. Rottyan kettőt, és kész is. :) Elkészítési idő: 20 perc Jó étvágyat! Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Görög vegán The post Vegán tejszínes-gombás tészta first appeared on Kertkonyha.
Kakaóbabos, tökmagos gluténmentes muffin
2023. március 20. Élj harmóniában
A muffin formát imádom, bármit le lehet készíteni vele - sósat, édeset, bámilyen variációkat és ideális reggelire, uzsonnára, de vacsorára is. A tavasz párás, nedves, vizes (kapha) minőségének megfelelően, ma egy kesernyés, fanyar, fűszeres muffint készítettem. A tavaszi táplálkozásról részletesen korábbi bejegyzésekeben már írtam itt olvasahtod . A kakaó keserű íze és a csípős, fanyar fűszerek ideálisak tavasszal, mert segítenek csökkenteni a szervezetben a nyálka mennyiségét. Kakaóbabos, tökmagos gluténmentes muffin Hozzávalók 2 csésze hajdinaliszt 1 csg. sütőpor 1 csésze datolyacukor 1/2 csésze tökmag 1/2 csésze kakaóbab 1/2 tk kardamom 1/2 tk fahéj 1/2 tk őrölt gyömbér por 1/3 csésze napraforgóolaj víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot egy tálba. Keverd hozzá az olajat és annyi vizet, hogy lágy muffintésztát kapj. kb. 1,5 csésze víz. Add hozzá a tökmagot és a kakóbabot. Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát. Mindig leírom a muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel és ne hagyd sokáig állni. A dagold a tésztát a muffin formába - amit előtte papírformával bélelj ki vagy ki is vajazhatod, lisztezhete d. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 20-25 p). Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok:) szeretettel Kati
Szárzeller krémleves pirított kelbimbóval
Tavaszi gourmet leves alig hozzávalókból Görgess csak lejjebb a hozzávalókhoz, nézd meg őket, aztán gyere vissza ide. Várlak! ;) Na. Nem hiányzik valami? Hol vannak a fűszerek? Az a vicc, hogy nem kell. A szárzeller üdesége összesimul a napraforgómag testességével, és az egészet az édes-mustáros kelbimbó koronázza. Ha nagybetűs ÉTEL-re vágysz, akkor ilyet csinálj. Használj valódi alapanyagokat. Milyen az, amikor mosolyog az ételed? – Amikor te is önkéntelenül visszamosolyogsz rá. Hát, így örültem én ennek a levesnek.
Csak egy kis karfiol
2021. december 28. Mindennapi ételeink
Remek "ropogtatni való" egy majonézes saláta, hotdog mellé, kiegészítve a vacsoránkat vagy reggelinket, de bármilyen köret (pl. pesto-s krumplipüré , vagy metélőhagymás rizs ) mellett is megállja a helyét. Sőt, köretként is fogyaszthatjuk. Hozzávalók:1 fej karfiol 2 tk. koriander2 tk. római kömény 2 tk. só 2 ek. mogyoróolaj (bármilyen olaj megfelelő) Elkészítés:A karfiolt kisebb rózsákra szedjük, megmossuk, és letörölgetjük. Egy tálban összekeverjük a fűszereket az olajjal és a karfiolra öntjük, alaposan összeforgatjuk. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, rátesszük a karfiolokat, a maradék olajat ráöntjük és 150 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Szoktam metélőhagymával is készíteni, akkor csak ez, és napraforgó olaj kerül rá.
Forró leves a hideg téli napokra
2021. december 20. Mindennapi ételeink
Emlékeztek A főzés gyerekjáték gyemekszakácskönyvre? Ez az egyik nagy kedvencem belőle:Hozzávalók: 20 dkg lencse 2 nagyobb sárgarépa 1 közepes fehérrépa 1/4 zeller 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyem 2 babérlevél 3-4tk. só 3ek. napraforgó olaj 1 ek. pirospaprika -- 5 dkg füstölt gabonakolbász Így készítsd el: A lencsét 2-3 órára áztasd be, majd szűrd le. Egy lábasba tedd bele a lencsét, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, sózd meg, ízesítsd babérlevéllel, és főzd, kb. 30 percig. Ez alatt egy másik lábasban készítsd el a leves másik felét: a zöldségeket. A hagymát vágd apróra és 2 ek. olaj és ugyanannyi víz keverékén párold meg. Közben hámozd meg a répákat, és a zellert, és vágd nagyon apró kockákra. A megpárolódott hagymára helyezd rá a zöldségeket, ízesítsd sóval, fokhagymával, színesítsd pirospaprikával. Amikor a zöldségek majdnem puhák, öntsd hozzá a levével együtt a megfőtt lencsét, morzsold bele a gabonakolbászt. Közben egy másik lábasban készíts 1 ek. olaj és 2 ek. liszt segítségével rántást, ezt szűrővel szűrd a levesben és forrald össze a levessel. Ha szükséges, sózd még meg. A legvégén add hozzá a felaprított petrezselymet. A gabonakolbász gabonákból készített vegetáriánus kolbász. Kiváló levesek ízesítésére, vagy rakott ételekbe is. Önmagában, kenyérre téve is finom. Bioboltokban kapható.
Tejszínes gombás, fehérboros spagetti
Ha szeretnéd, akár házi vegán főzőtejszínnel Nem nehéz betenni a spejzba egy doboz növényi tejszínt, ezt aláírom. Viszont előfordulhat, hogy már felhasználtad a tartalékot, amikor egy ilyen tésztára vágysz, nem? Ha még vannak kétségeid afelől, hogy nekikezd-e a házi verziónak, megsúgom, hogy a magtejszín finomabb szokott lenni, mint a dobozos változatok. Tisztább is, adalék- és tartósítószerek sincsenek benne. Próbáld ki mindenképpen! >>> Ha magad készíted a tejszínt, akkor először ennek kezdj neki. Enyhén szólva nem bonyolult, hiszen a napraforgómagot egyszerűen be kell áztatni és aztán krémesre turmixolni. Használj forró vizet, és fél órát hagyd benne a magokat. Ennyi idő alatt fel fog puhulni annyira, hogy teljesen krémesre tudd turmixolni. Használj új vizet, kb. annyit, amennyi ellepi, és egy botmixer 2 perc alatt elvégzi neked, amit kell. Savanyítsd citromlével és ne maradjon ki egy csipet édes íz sem. Arra figyelj, hogy a vizet óvatosan adagold hozzá, mert kivenni már nem tudod. Persze nem nagy gond ha kicsit híg, mert egyszerűen lefőzöd majd a levét. Viszont ha tényleg túl sok a víz, akkor sajnos előfordulhat, hogy nem lesz krémes a tejszíned, csak pörögnek majd a vízben a magok. És akkor most jöjjön a tészta receptje, amihez a bio gombát a Chefgomba biztosította. Hozzávalók 2-3 adag szószhoz: - 300 g gomba - 100 ml növényi tejszín VAGY: 50 g napraforgómag +1 kk citromlé +1 csipet cukor - 100 ml száraz fehérbor - 1 ek friss rozmaring (vagy a fele szárítva) - 1 gerezd fokhagym - 1 mk só - bors - 5 ek olívaolaj - A gombát olajon pirítsd sóval és borssal, majd 10 percig kevergesd, amíg a leve elfő. - Ezután locsold meg fehérborral. Ízesítsd a lereszelt fokhagymával, és keverd hozzá a tejszínt is. - Hagyd rotyogni, amíg besűrűsödik. - Ennyi! Közben azért főzz tésztát is magadnak. ;) Jó étvágyat! Elkészítési idő: kb. 25 perc Ez egy vegán recept volt. :) Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. Nézd meg a Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi tejtermékek The post Tejszínes gombás, fehérboros spagetti first appeared on Kertkonyha.
Csokikrémes granola
A granola a legtökéletesebb, legegyszerűbb reggeli a rohanós napokon. Nem kell főzni, csak leöntjük növényi tejjel, megborítjuk egy marék gyümölccsel, és már ehetjük is. Hozzávalók: - 25 dkg aprószemű zabpehely - 25 dkg nagyszerű zabpehely - 15 dkg szeletelt mandula (vagy a szemes mandulát vágd kis darabokra) - 5 dkg napraforgómag - 5 dkg szezámmag - 3 dkg tökmag - csipet só Csokikrém: - 5 dkg kesudiókrém vagy más magkrém (a DM-ben, Müllerben lehet kapni) - 2 banán - 15 dkg mazsola (az arany mazsola puhább, rögtön lehet botmixerezni) - 2 evőkanál kakaópor - 1/3 tk. vaníliapor - 5-6 csepp narancsolaj vagy vegyszermentes narancs héja Elkészítése: - A zabpelyhet és a magvakat keverd össze. - A nedves összetevőket botmixerezd krémesre. Ha szárazabb a mazsolád, akkor a turixolt banánba tedd kb. 30-60 percre, hogy megpuhuljon. - Keverj mindent össze. - Zsírpapírral kibélelt tepsibe borítsd bele. - Előmelegített sütőben 170 fokon 30 perc alatt süsd meg. Sütés közben 3-4 alkalommal keverd át. - Teljes kihűlés után zárható üvegben tárold. Extra: - Én még a kihűlés után szoktam beletenni 2-3 evőkanál kókuschipset, és 3-4 evőkanál darált lenmagot is.
Élesztőmentes, gyors grissini
2019. december 31. Élj harmóniában
Mindig jó ha gyorsan, tudunk valami sós vendégvárót készíteni. Népszerűek a pogácsák, sós rudacskák, krékerek. A grissini mostanában szintén egyre népszerűbb sós ropogtatni való, amit elsődlegesen mártogatós dolgokhoz érdemes fogyasztani. Sajnos a boltokban kapható változata sok adalékanyagot tartalmaz és nem friss, zacskóban akár 1 évig is eláll - teszem fel ilyenkor a kérdést mi lehet benn?:) Érdemes frissen készíteni, nincs komoly alapanyag és idő igénye. Élesztőmentes, gyors grissini Hozzávalók - 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt - 200 g fehér tönkölybúzaliszt - 1,5 tk. sütőpor - 1 tk só - 0,5 dl olívaolaj vagy napraforgóolaj - 2,5 dl víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A száraz hozzávalókat egy tálba keverd össze. Majd tedd hozzá az olajat és annyi vizet (kb 2,5 dl(, hogy lágy tapintású, gyúrható tésztát kapj. Plusz víz hozzáadásával tudod lágyítani, ha úgy érzed szükséges. Gyúrd jól alaposan össze kb 4-5 perc, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát. Éles késsel vágj belőle hosszú, vékony darabokat. A darabokat kézzel sodord meg és helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. A tepsit tedd be 220 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre. kb. 10 perc Különböző krémekkel, szószókkal tálald. Néhány javaslat a blogomról tökmagkrém, csicseriborsókrém (hummusz), avokádókrém. , de akár csak készíthetsz egy egyszerű tejfölös vagy sajtkrémes mártogatóst is. Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: KAti
Gluténmentes kovásztalan kenyér
Bár a zsidók Egyiptomból való kivonulása és ezzel együtt a húsvét ünnepe (amely már az Ószövetségben is létezett, nem csak Krisztus keresztre feszítése óta van) által került jobban a köztudatba a kovásztalan kenyér, ez azonban nem jelenti azt, hogy csak húsvét tájékán készíthet az ember. Szeretem a kovásztalan kenyeret, mert gyorsan kész és gazdag rost forrásának köszönhetően igazán laktat. Legutóbb gluténmentesen készítettem el kukorica liszttel és olajos mag-őrleménnyel. Ha sós reggelit kívánunk és nincs otthon kenyér, nem kell pánikolni, mert gyorsan összehozhatóak a lapos kenyér-darabok akár gluténmentesen is. Praktikus étel, amely könnyen helyettesíti vagy pótolja a mindennapi kenyeret. Pástétomot, akár lekvárt kenhetünk a tetejére, de mi csak kiadós joghurtos cékla-salátával ettük. Nem is bírtunk sokat enni belőle. A recept Hozzávalók: - 20 dkg őrölt olajos mag (tökmag, napraforgó, szezám, lenmag) - 15 dkg kukorica liszt - 0,4 g só - 1,6 dl víz Elkészítés: A hozzávalókat a fenti sorrendben egymáshoz keverjük. Majd tésztát gyúrunk belőlük. Az a jó, ha a tészta nem ragad, könnyű vele dolgozni, mint a kekszek alaptésztájával. Ha túl nedves lenne, adjunk hozzá egy kevés kukorica lisztet, ha túl száraz lenne, adjunk hozzá némi vizet. Olaj nem szükséges bele, mivel őrölt olajos magvakkal is gazdagítottuk a tésztát. Deszkára kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra. Felcsíkozzuk a felszínét, ezzel alapot adva annak, hogy ha törjük, akkor könnyű legyen lapokra törni. Sütőlemezre vagy tepsibe tesszük, kb. 20-30 perc alatt ropogósra sütjük. Ugyanúgy fogyasztható, mint a kenyérszeletek, vagy a pirítós kenyér. Finomabbá tehetjük, ha fokhagymával bedörzsöljük. Kenhetünk rá pástétomot. Mi finom joghurtos céklával ettük.
Nyári tésztaétel - cukkinivel, paprikával és mangolddal
2019. augusztus 12. Élj harmóniában
A tésztaételek nem véletlenül olyan népszerűek, mert gyorsan elkészülnek, hihetetlenül változatos módon lehet elkészíteni őket és egészségesek is. Továbbá a tészták kiváló fehérjeforrások, ha hüvelyesekkel vagy magvakkal kombinálod őket. Ez a recept egy igazi nyári csemege, paprikával, cukkinivel és mangolddal megbolondítva:) Könnyű étel vacsorának, ebédnek is akár. Nyári tésztaétel - cukkinivel, paprikával és mangolddalHozzávalók 3 tv paprika 3-4 közepes cukkini 2 csokor mangold 3 ek ghí vagy olaj 1 tk római kömény 1 kis darab gyömbér 1/4 tk asafoetida (hing - ha nincs otthon kihagyhatod vagy egy pici hagymával helyettesítheted) 1/4 tk kurkuma 1 tk őrölt koriander 1,5 tk só 6 ek. napraforgómag 1 ek. friss zöld fűszer koriander, bazsalikom vagy petrezselyem 250 g tészta ( gluténmentes diétában gm tészta) só víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A napraforgómagot szárazon (zsiradék nélkül) pirítsd meg egy serpenyőben és tedd félre. A zöldségeket tisztítsd meg. A cukkinit és a paprikákat vágd 1-2 centiméteres darabokra. A mangoldot szintén darabold fel. A ghít (vagy olajat) egy nagy serpenyőben hevítsd fel közepes lángon, majd tedd bele rómaiköményt, gyömbért, asafoetidát és kurkumát és az őrölt koriandert . Keverd meg a fűszereket, hogy piruljanak és utána rögtön tedd hozzá a felszeletelt paprikákat. 2-3 percig pirítsd, majd tedd hozzá a cukkinit, a mangoldot .Keverd meg néha és néhány percig pirítsd a zöldségeket, egy pici vizet tegyél hozzá és vedd le takarékra. Addig párold az egészet, amíg a cukkini áttetszővé válik, de még roppanós marad. A végén add hozzá a sót és megszórhatod valamilyen zöld fűszerrel is. Szedd a kifőtt tésztára a zöldségeket és a végén locsold meg olívaolajjal vagy napraforgóolajjal. Ezt a zöldséges ételt frissen, baszmati rizzsel vagy chapatival vagy purival is tálalhatod - utóbbi recepteket a blogon megtalálod.. Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati
Póréhagyma-krémleves – vegán recept
Borzasztó egyszerű és olcsó póréhagymából levest csinálni, a sóval együtt mindössze 4 hozzávaló kell bele. Hozzávalók: 1 póréhagyma 1 nagyobb krumpli 2 dl édesítetlen szójatej (vagy más növényi tej) kb. 1 teáskanál só A fő összetevők – póréhagyma és krumpli A póréhagymát alaposan megmossuk, a két végét levágjuk és kidobjuk, a töbi részét pedig felkarikázzuk, de nem kell túl vékony karikákra. A krumplit megmossuk, meghámozzuk (utána még egyszer megmossuk), és félujjnyi szeletekre vágjuk. A krumplit és a póréhagymát 2 dl vízzel és a sóval feltesszük főni egy edényben. Amikor megpuhultak, hozzáöntjük a szójatejet, és botmixerrel krémesítjük. Vigyázz, csak fém fejű botmixert szabad a forró levesbe tenni! Ha műanyagod van, várd meg, hogy kicsit kihűljön a leves, mielőtt belenyomod a mixert. (A szójatej elhűti kicsit.) Ez után forraljuk fel, és kész is. Vegán tejföllel, kenyérkockákkal vagy pirított magvakkal (napraforgómag, tökmag vagy fenyőmag) tálaljuk. The post Póréhagyma-krémleves – vegán recept appeared first on VegaNinja.
Mediterrán kuglóf
Csempésszük a konyhánkba ősszel vagy télen is a Földközi-tenger partvidékének ízeit néhány finom hozzávalóval! Nincs másra szükségünk mint olívabogyóra - abból is a feketét ajánlom, ha csak nem az éretlen zöldért rajongsz - és aszalt paradicsomra. Ma már egyre több helyen árulnak olajban eltett aszalt paradicsomot, aminek az olaját is felhasználhatod akár ehhez a sós kuglófhoz, ha te magad nem aszaltál és tettél volna el a télre. E két hozzávalót keverünk egy kelt kenyér vagy kuglóf tésztához és ha kisült, élvezhetjük is a napsütötte, mediterrán ízeket otthonunkban. A kuglófot akár karácsonyra vagy húsvétra is elkészíthetjük. A recept Hozzávalók: - 3.5 dkg élesztő - 3 dl meleg növényi tej - 15 dkg teljes kiőrlésű liszt - 30 dkg fehér liszt (BL-55) (+ a forma kikenéséhez egy kevés) - 5 dkg őrölt zabpehely - 1-2 dkg őrölt lenmag+víz - 1 tk só - 5 dkg kókusz zsír vagy növényi margarin vagy az aszalt paradicsomból maradt olaj (+ a forma kikenéséhez egy kevés) vagy oliva olaj - 15 szelet aszalt paradicsom - 15 szem magozott fekete olivabogyó Elkészítés: Egy nagyobb tálba az élesztőt belemorzsoljuk. Tűzhelyen kézmelegre megmelegítjük a növényi tejet (ne mikróba). Az élesztőre a kellemesre felmelegedett tejet ráöntjük. Amíg várjuk, hogy eleledjen az élesztő, elővesszük a többi hozzávalót. Az őrölt lenmagra ráöntjük a vizet és várunk pár percet, ez képes a tojást helyettesíteni. Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi hozzávalót is, a vízben megáztatott lenmaggal együtt, kivéve az aszalt paradicsomot és az olivabogyót. Először fakanállal összekeverjük, majd kezünkkel jól átgyúrjuk a tésztát. Ha túl száraz lenne, egy kevés szójatejet vagy vizet öntünk hozzá, ha túl nedves, kevés lisztet szórunk a tetejére. Addig kell gyúrni, míg az edénytől el nem válik. A paradicsomot, felszeleteljük. Ha száraz a paradicsom, érdemes pár percet kevés meleg vízben megáztatni, ha olajban eltett aszalt paradicsom, akkor az olajat lecsepegtetjük róla korábban és felhasználjuk a tésztához. Az olívabogyókat szintén felszeleteljük, de legalább felezzük. A tésztához hozzákeverjük a paradicsomot és az olívát, jól átkeverjük. Ha kis gömböccé állt össze a tészta, meleg helyen lefedve pihentetjük kb. 45-60 percet. Közben a sütőformákat kikenjük egy kevés kókusz zsírral és megszórjuk egy kevés liszttel. Beletesszük a megkelt tésztát a kuglóf formába, ahol kelesztjük még kb. 20-30 percet, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-40 percet sütjük. További tippek az elkészítéshez: - Ha szeretjük a fűszeresebb ízt, tehetünk hozzá rozmaringot/oregánót vagy provanszi fűszer keveréket és/vagy apróra vágott fokhagymát és/vagy lila hagymát. - Ha van kenyérsütőnk, a tésztát abban is elkészíthetjük dagasztás funkciót használva. - Ha olajban eltett aszalt paradicsomot használunk, a lecsepegett olajat a tésztához keverhetjük, ez esetben kevesebb vagy semmennyi margarin vagy kókusz zsírt kell a tésztához tenni. - Ha szeretjük és van a konyhánkban, sörélesztő pelyhet is keverhetünk a tésztába vagy megszórhatjuk vele a kuglóf tetejét a sütés félidejében. - Ha pástétomot is szeretnénk hozzá készíteni, kipróbálhatjuk a Provanszi olíva-pástétomot vagy a Napraforgós cukkini pástétomomot vagy az Aszalt paradicsomos pestót vagy a szintén finom Bazsalikomos pestót.
Marinált padlizsán
Hozzávalók: 2 padlizsán nagyszemű só olívaolaj (napraforgó is jó) asafoetida (vagy fokhagyma szeletelve) frissen őrölt feketebors friss petrezselyemzöld apróra vágva (vagy ízlés szerint más zöldfűszer, de friss legyen) fél citrom Egy Olaszországban élő kedves ismerősömtől tanultam a padlizsán előkészítését grillezéshez. A padlizsánokat megmossuk, a két végét levágjuk, 6-7 mm széles szeletekre vágjuk. A szeletek mindkét oldalát finoman besózzuk, és egymásra tesszük. A tetejükre egy tányért helyezünk és egy kicsit lesúlyozzuk. Egy órát állni hagyjuk, közben barna lé távozik a padlizsánszeletekből, ízesebb lesz, jobban átveszi majd a marinálás aromáját. Ha megvan, letörölgetjük a maradék nedvességet a padlizsánról, és mindkét oldalukat szépen meggrillezzük. Ezután fogunk egy lezárható dobozt vagy csatos üveget, és elkezdjük rétegezni: az alját kirakjuk padlizsánnal, megszórjuk asafoetidával, borssal és petrezselyemmel, és locsolunk rá egy-két kanál olajat és néhány csepp citromlevet. Jön egy újabb sor padlizsán stb. Amíg el nem fogy. A tetejére is olajat öntünk, majd lezárjuk az üveget és hűtőben néhány óráig érleljük. Pirítóson tálalva nagyszerű fogás. The post Marinált padlizsán appeared first on Vegavarazs.
Tavasz, új kezdet, újjászületés
2022. március 15. Élj harmóniában
Újra beköszönt a tavasz, ami a téli visszavonulás után a megújulás, újjászületés az új kezdetek ideje. Idén a tél nem volt túl hideg, szerencsére nagyon sok volt a napsütéses órák száma és úgy tűnik a tavasz is korábban kezdődött. Már hosszú hetek óta hallom az énekesmadarak tavaszi csivitelését, a fákon bimbók kezdenek nyílni, az illatok egyre intenzívebbek és február utolsó napjaiban már nem csak hóvirágot, de ibolyát is láttam. Ahogy minden nap korábban kel a nap és később megy le, ahogy melegszik a levegő, ahogy látom éledni a természetet, minden porcikámmal érzem a tavasz friss megújító energiáit. Az időjárás egyre kedvezőbb, így a téli bezártság után minél több időt tudsz kint tölteni a szabadban, sétálni, kirándulni. Ez segít, hogy kapcsolatba kerülj a természettel és önmagaddal. A természetben is láthatod, ahogy az idő melegszik úgy emelkedik a talajvíz, hogy a talaj megtisztulhasson a fölös salakanyagoktól. Az állatok is levetik téli bundájukat és tavasszal az emberi szervezet is megújul. A szervezetünk is próbál ilyenkor a felgyülemlett salakanyagoktól megtisztulni. A természetben minden körforgásban van és ahogy a tél nem kedvez a vetésnek, de ideális a visszavonulásra, a tavasz a megújulás ideje. Ilyenkor az emberi test szövetei is képesek megújulni, megfiatalodni. Az ájruvéda egyik lényege, hogy igazodjunk a természet ritmusához és támogassuk szervezetünket a megújulás folyamatában. A tavasz a legjobb időszak arra, hogy kitisztítsd a régit, teret adj az újnak, a jövőnek, a növekedésnek, fejlődésnek. Ha kész vagy elengedni, megválni a régitől és elég kíváncsi és bátor befogadni az újat akkor részed lesz a megújulásban, újjászületésben. Igazodj Te is a természethez és használd ki a tavaszi időszak nyújtotta lehetőségeket. Táplálkozás A téli táplálkozás fontos elem volt, hogy tápláló ételeket egyél, amik segítenek a testet szigetelni a hideg ellen. Tavasszal viszont válts könnyű, egyszerű, tiszta minőségű étrendre. A tavaszi étrend lényege a télen lerakódott salakanyagoktól megszabadulni, csökkenti a nedvességet, nyálkát a szervezetben. Természetes ha tapasztalod, ahogy beköszönt a melegebb időjárás csökken a vágyad a nehezebb, tartalmas ételek iránt és inkább könnyedebb ételekre vágysz, elképzelhető, hogy néhány napig étvágyad sem lesz. Esetleg elkezded kívánni a - zöldségeket, friss salátákat, gyümölcsöket. Annak érdekében, hogy ne kelljen betegségektől, nehézségérzettől, fáradtságtól, nyálka felhalmozódástól szenvedned - nátha, influenza, allergia - a tavaszi időszakban, csökkentsd a szervezetedben a nedvességet, válts szárító és melegítő étrendre. Néhány tanács, a tavaszi étrendhez - Tavasszal érdemes több csípős, keserű és fanyar ízt vinni a táplálkozásodba. - Próbáld ki a húsmentes étrendet - a hús nagyon elnehezíti a tested. A fehérjét kiválóan pótolhatod gabonafélék és hüvelyesek kombinációjával. (pl lencsefőzelék zsemlével, falafel vagy hummusz pita kenyérrel, babpüré kukorica tortillával, mungdhal baszmati rizzsel, csicseriborsó kuszkuszzal) - Ajánlott gabonafélék és hüvelyesek: baszmati rizs, köles, hajdina, kukorica, árpa, quinia, zab, mungóbab, csicseriborsó, vörös bab, lencse, adzuki bab, fekete bab. - Tavaszra ajánlottak: karfiol, brokkoli, káposzta, saláta, retek, spenót, spárga, borsó, sárgarépa, zeller, zöldbab, cékla, cikória, eper, áfonya, alma. - A zsíros dióféléket kerüld, de érdemes 1-2 ek. napraforgómagot és tökmagot pirítva bevezetni az étrendedbe. - A nap folyamán fogyassz meleg vagy langyos vizet, gyógyteákat és kerülj minden hideg folyadékot. - Az ételeket emésztést segítő, melegítő, nyálka mentesítő fűszerekkel készítsd el gyömbért, fekete borsot, fahéjat, kurkuma, szegfűszeg, kardamom, hosszúbors. - Ha reggel nem vagy éhes, hagyd ki a reggelit. Ha éhes vagy ne egyél nehezet. Kiváló a zabkása, rizskása. - Ebédre és vacsorára főzz gabonaféléket, párolt zöldségeket és hüvelyeseket. - Próbálj minél több frissen készült ételt fogyasztani. Van néhány olyan táplálkozási szokás, amit érdemes kerülni, mert nyálka felhalmozódáshoz vezet - Kerüld az édességeket, félkész ételeket, gyorsételeket, fagyasztott dolgokat, másnapos ételeket, húst, kenyereket, tejterméket, dióféléket, zsíros ételeket, olajba kisült fogásokat és a hidegen fogyasztható dolgokat (fagylalt, joghurt, etc.) - Érdemes kiiktatni az étrendből a nehéz vagy vizes zöldségeket - avokádó, paradicsom, uborka, cukkini, tökfélék. - Ne nassolj étkezések között - Ne edd túl magad. - Minimalizáld az édes, savanyú és sós ízeket. - Érdemes lecsökkenteni a nehezebben emészthető, vizes és a savanyú gyümölcsök fogyasztását, a narancs, banán, kókusz, dinnye, ananász, füge, datolya. - Kevesebb zsiradékot használj a főzéshez. A főzéshez a ghí (tisztított vaj) a legkiválóbb. Esetleg fontold meg egy kis tavaszi méregtelenítő, tisztító kúra elvégzését. Tarthatsz húsvéti böjtöt is vagy lehet akár léböjt - pl egész nap csak forralt vizet iszol, vagy kiegészíted gyümölcslével, zöldséglével vagy kiváló a monodiéta. Jómagam az ájruvédikus kitchari kúrát tartom a legjobb tisztítókúrának. A méregtelenítésről a blogomon részletesen olvashatsz. Életmód Érdemes az életmódbeli szokásaidat is a tavasz hangulatához igazítani. Alakíts ki egy napi rutint - Ahogy a nap korábban kel, kezdj el Te is kicsit korábban kelni. Legkésőbb 6- 7 óráig kelj fel. - Ébredés után tisztálkodj - A tisztálkodás után végezz könnyed testmozgást. Akár csak mozgasd át az ízületeket, izmokat - nyak, váll, karok, gerinc, csípő, térd, boka - és végezz néhány nyújtózást, testgyakorlatot. Jógaoktatóként leginkább a jógagyakorlatokat preferálom, de a tai chi vagy bármilyen akár könnyedebb torna is jó lehet. - Végezz légzőgyakorlatokat, segítik a méregtelenítést, energetizálnak és helyreállítják a test-lélek-elme harmóniáját. - Nappal ne feküdj le aludni, nyálkafelhalmozódást és nehézségérzetet okoz a testedben és az elmédben. Az is így hat ha későn kelsz pl. reggel 9 kor ébredsz. - Este próbálj 22:00-ig lefeküdni aludni, de legkésőbb 23:00-ig kerülj ágyba. Az éjfél előtti lefekvéssel támogatod a tested méregtelenítő folyamatait, kipihentebb lesz az idegrendszered és szépülsz. Végezz rendszeres testmozgást - A mozgás aktiválja a keringésed, segít a méregtelenítésben, felpörget, hőt termel, könnyedséget hoz. - Ha sok fölös kilót szedtél fel a tél során, egy kicsit intenzívebb, megerőltetőbb mozgással könnyen megszabadulhatsz tőlük. Ha nincsenek fölös kilóid ne erőltesd túl magad. - Nagyon jók a séta, túrázás biciklizés, kocogás, úszás, jóga, thai chi. - A testmozgás legjobb időzítése reggel 6 és délelőtt 10:00 között vagy 18:00-20:00 között. - Ha jógát gyakorolsz részesítsd előnyben a nagyobb izommunkát kívánó pózokat és a mellkasnyitó gyakorlatokat. Néhány példa: napüdvözlet, hősi póz 1. és 2. , trikónászana, kobra, íj, teve, gerinccsavarások. A gyakorlás végén végezz relaxációt. A tavaszi frissességet használd ki az élet más területein is. A téli begubózás után kezdj el programokat szervezni, többet eljárni otthonról. Sétálj, kirándulj, menj színházba, táncolni, koncertekre. A tavasz jó időszak a szocializálódásra is, új kapcsolatok kialakítására, régi kapcsolatok újjáélesztésére. Találkozz a barátaiddal. Próbálj ki valami új dolgot, tanulj valamit újat, kezdj bele valami újba. Gondold át az életed, tűzz ki új célokat, akár az életmódoddal, táplálkozásoddal, egészségeddel, karriereddel, családoddal, önismerettel, spiritualitással, személyiségfejlesztéssel kapcsolatban. Selejtezz! Szabadulj meg a régitől, hogy helyet csinálj az újnak. Nézd át mely dolgok, amiket nem használsz, nincs rá szükséged, illetve mik azok a dolgok, amik kifejezetten rossz érzéseket, emlékeket hoznak elő. Az ilyen dolgoktól ajánlatod megválni. Vedd sorra tudatosan az emberi kapcsolataidat is. Amik úgy érzed nem válnak javadra, viszik az energiáidat, rossz érzéseket okoznak esetleg gondold át a felszámolásukat, vagy az érintkezési felületek csökkentését. Csinálj tavaszi nagytakarítást és esetleg újítsd meg kicsit a lakást. Festés, átrendezés, textílfestés, hímzés, rajzok, matricák, néhány új dolog - díszpárna , fogantyú, szappantartó, etc. - megannyi kreatív megoldással tudod feldobni kicsit az otthonodat. Változtass az öltözködéseden. Már hetekkel ezelőtt mondtam a férjemnek elég a téli ruhatáramból, és elővettem a színesebb ruháimat. Öltözz élénk színekbe, sárga, piros, narancs, pink, kezdj lágyabb anyagokat hordani. Csinálj időt, teret, helyet a lelki (spiritulis) dolgoknak. Minden nap szánj időt a befelé figyelésre, a saját érzéseid, gondolatid tudatosítására, imádkozásra. Adj hálát mindazért, amid van, amit elértél. Olvass szentírást ( Bhagavad Gíta, Biblia, etc). A tavasz a szabadságról és az örömről is szól. A legtöbb ember ma a saját maga emelete falak között él, saját börtönében. A társadalomban megannyi szív és érrendszeri betegség, mert az emberek nem mernek a szívük szerint élni. Nem szánnak időt a befelé figyelésre, a legtöbben nem is tudják szívük szerint mit csinálnának. Itt a lehetőség, hogy változtass, többet figyelj befelé. Akár írj listát arról mi az, amit szívesen csinálsz, ami neked örömet okoz és tudatosan a munka, szórakozás, pihenés arányát hozd egyensúlyba. Csinálj sok olyan dolgot, ami neked örömet okoz, ami a szíved szerinti. Ez egy ideális időszak arra, hogy merj önmagad lenni, merj a szívedre hallgatni. A tavasz megújító ereje nem csak testi szinten mutatkozik meg, de fontos ilyekor az életünk minden olyan területét szemügyre venni, ahol elakadásaink vannak, beleragadtunk a régibe, akár régi élethelyzetekbe, berögzült viselkedési mintákba, nem tudunk továbblépni, blokkok vannak. Érdemes átgondolni ezeket a kérdéseket és tudatosan megújulni ezen területeken is. A tavasz ideális a szerelemre, a párkapcsolatunk elmélyítésére, a szexuális aktivitás fokozására is. Ha még nincs párod, tavasszal a természet rezgései, a hormonok működése, minden támogatja a szerelem megérkezését az életedbe. A tavasz a legcsodásabb évszak, a maga friss, megújító, növekedést hozó erejével. Ahogy a természetben is minden kizöldül, virágba borul, úgy tudod az életedet Te is virágba borítani, ha megragadod a pillanatot, a tavasz adta lehetőségeket. Fantasztikus megújulást és sok örömet kívánok Neked! szeretettel Vitai Katiwww.eljharmonaiban.huhttp://eljharmoniaban.blogspot.com/
Szilveszteri hotdog
2021. december 28. Mindennapi ételeink
Mostantól pár szilveszteri ötletet hozok nektek. Most egy virslire szeretném felhívni a figyelmeteket, amelyet mi az Aldiban szoktunk megvásárolni. Nagy előnye, hogy nem szója, hanem napraforgó alapú. Mi, felnőttek nagyon szeretjük, a gyerekeinknek azonban nem ízlik, ők maradnak a Well-well virsli mellett. Itt nem is receptet írnék, csak ezt a virslit szerettem volna bemutatni nektek. Mi kevés kókuszzsíron meg szoktuk pirítani. Majonézzel, mustárral, ketchup-pel borítjuk, mivel ezek a mi hotdog-jaink, ezért került bele szárított hagyma is a retek és - házilag eltett -savanyú uborka mellett.
Vegán Carbonara Recept (tökből és napraforgómagból)
Elsőre talán furán hangzik, hogy tökből és magvakból készíts carbonarat, de mi már többször is elkészítettük itthon ezt a receptet, mindig nagyon hamar elfogyott. Az eredmény krémes és ténylegesen “carbonara ízvilágú” lesz, az tuti, hogy senki nem találná ki, hogy gyalult tök az alapja. Hozzávalók: 2 vöröshagyma 500g gyalult tök (mi fagyasztottból készítettük) 1 kókusztejszín (mi kis konzerveset vettünk a Tescoból ~165 ml, de bármilyen más növényi tejszín jó hozzá) 1 pohárnyi hántolt napraforgómag (2 dl) 1 füstölt tofu 1 teáskanál fekete só 2 evőkanál sörélesztőpehely fél teáskanál kurkuma só, bors, fokhagymagranulátum A napraforgómagvakat olaj nélkül, lassú tűzön egy kicsit megpirítjuk. Ha kész, mehet a turmixgépbe a kókusztejszínnel összekeverve, amíg krémes állagú nem lesz. A gyalult tököt egy lábasba fél deci vízzel felrakjuk párolódni, amíg ki nem olvad. Közben egy másik edényben kis olajon a feldarabolt hagymát is megpirítjuk. Ha a tök kész, a levét leszűrve hozzáadjuk a tejszínes-magvas masszához, majd mehet hozzá a hagyma is. Botmixerrel összedolgozzuk, ekkor jön hozzá a sörélesztőpehely, só, bors,fokhagymagranulátum,fekete só illetve a kevés kurkuma hogy szép sárga színt adjon az ételnek. Az így készült krémet még egyszer lassú tűzön összerottyantjuk az apróra kockázott füstölt tofuval, ami pluszban ad neki egy kellemesen füstös ízt. Mi durumtésztával tálaltuk, a végén megszórva még egy kis napraforgómaggal. Tedd a kedveceim közé 0 The post Vegán Carbonara Recept (tökből és napraforgómagból) appeared first on VegaNinja.
Szezámkrémes granola
Ebben a granolában tobzódnak a kalciumok. Kezdve a szezámmagkrémmel, folytatva a datolyával, a mandulával... mind-mind kiemelkedő kalcium-tartalommal bír. Remek reggeli kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Hozzávalók: - 30 dkg nagyszemű zabpehely - 15 dkg szeletelt és egész szemes mandula (vágd kis darabokra) vegyesen - 5 dkg napraforgómag - 2 evőkanál kókuszchips (a Lidl-ben szoktam venni, nagyon finom ? ) - szórásnyi fahéj - szórásnyi mézeskalács fűszerkeverék - 5-6 csepp citromolaj (vagy vegyszermentes citrom resztelt héja) - csipet só Nedves összetevő: - 15 dkg datolya - 5 dkg tahini (szezámmagkrém, én a DM-ben vagy a müllerben szoktam venni) - 7 dkg aszalt áfonya vagy más savanykás aszalvány (pl, szilva, sárgabarack) Elkészítése: - A száraz összetevőket egy tálban keverd össze. - A datolyát vágd fel kis darabokra, majd önts rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. - Kb. 1 óra elteltével botixerezd össze. - Keverd hozzá a tahinit. - Az aszalványt vágd fel kis darabokra, majd keverd a datolyás-tahinis öntethez. Hagyd állni úgy 10-15 percet, hogy egy kis nedvességet magához vegyen. (Ne száradjon ki majd a sütés közben). - Előmelegített sütőben 160 fokon mintegy 30-40 perc alatt süsd készre. Közben többször keverd meg (ez azért is fontos, hogy a gőz távozhasson a sütőből). Ne ijedj meg, hogy nedvesnek tűnik, a teljes kihűlés után száraz lesz. - Teljes kihűlés után zárható üvegben tárold.
Kakaós-meggyes tekercs
2020. szeptember 15. Mindennapi ételeink
A gyerekek szerettek volna sütni valamit, és amúgy is kell reggelit vinni az iskolába (ebéd előtt már hazajön Fannus, nem napközis), általában teszek be sósat, édeset is, a gyümölcsöt pedig indulás előtt itthon eszi meg Fanni. Így buktát és kakaós tekercset készítettünk.Hozzávalók:1/2 kg liszt (keverjük teljes őrlésű liszttel, én most kb 30-70 százalékban raktam bele)1 dl napraforgó olaj 2,5 dkg élesztő kb 10 dkg barnacukor 2 dl víz --szilvalekvárolaj, kakaópor, vaníliás cukor, magozott meggyszemek vaníliás szójatej Elkészítés:A lisztet összekeverjük a cukorral, olajjal, eközben felfuttatjuk -egy ek. cukrot téve a vízbe - az élesztőt, és tésztát dagasztunk. Kb 1 órát kelesztjük. Majd lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk. A buktához téglalapokat vágunk, melyekre szilvalekvárt teszünk és buktává csavarjuk :-D, a kakaós tekercshez pedig kb 5 cm széles, hosszanti csíkokat vágunk, melyeket megkenünk olajjal és megszórunk előzőleg vaníliás cukorral kikevert holland kakaóporral. Ráhelyezünk tetszés szerinti meggyszemet. majd feltekerjük a tekercseket, és keresztben félbevágjuk. Olajozott, lisztezett tepsibe tesszük és meglocsoljuk kb 2 dl vaníliás szójatejjel. 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Élesztőmentes, gyors, grissini
2019. december 31. Élj harmóniában
Mindig jó ha gyorsan, tudunk valami sós vendégvárót készíteni. Népszerűek a pogácsák, sós rudacskák, krékerek. A grissini mostanában szintén egyre népszerűbb sós ropogtatni való, amit elsődlegesen mártogatós dolgokhoz érdemes fogyasztani. Sajnos a boltokban kapható változata sok adalékanyagot tartalmaz és nem friss, zacskóban akár 1 évig is eláll - teszem fel ilyenkor a kérdést mi lehet benn?:) Érdemes frissen készíteni, nincs komoly alapanyag és idő igénye. Élesztőmentes, gyors, grissini Hozzávalók - 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt - 200 g fehér tönkölybúzaliszt - 1,5 tk. sütőpor - 1 tk só - 0,5 dl olívaolaj vagy napraforgóolaj - 2,5 dl víz Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A száraz hozzávalókat egy tálba keverd össze. Majd tedd hozzá az olajat és annyi vizet (kb 2,5 dl(, hogy lágy tapintású, gyúrható tésztát kapj. Plusz víz hozzáadásával tudod lágyítani, ha úgy érzed szükséges. Gyúrd jól alaposan össze kb 4-5 perc, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát. Éles késsel vágj belőle hosszú, vékony darabokat. A darabokat kézzel sodord meg és helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. A tepsit tedd be 220 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre. kb. 10 perc Különböző krémekkel, szószókkal tálald. Néhány javaslat a blogomról tökmagkrém, csicseriborsókrém (hummusz), avokádókrém. , de akár csak készíthetsz egy egyszerű tejfölös vagy sajtkrémes mártogatóst is. Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: KAti
Vegán pesto házilag, bazsalikomból
Rendkívül egyszerű, gyors, de különleges ebéd varázsolható ebből a néhány összetevőből és főtt tésztából. Gluténmentes változatban is elkészíthető! Hozzávalók: - 125g friss bazsalikom (nekem ez 5 cserepes bazsalikomból jött ki) - 65g spenót - 5 evőkanál napraforgómag - 3 nagyobb gerezd fokhagyma - egy kicsi citrom felének a leve - 3 púpos evőkanál sörélesztőpehely - 5 evőkanál olívaolaj - só - fehérbors Aprítógéppel vagy botmixerrel összeaprítjuk a hozzávalókat, frissen főzött tésztával tálaljuk. Gluténmentes diéta esetén a sörélesztő vásárlásakor figyeljünk oda, hogy gm változatot válasszunk! Gluténmentes kukoricatésztára készíthetjük egy kicsit több olajjal is a pesztónkat. Tedd a kedveceim közé 0 The post Vegán pesto házilag, bazsalikomból appeared first on VegaNinja.
Mogyoróvajas muffin nyers-vegán
Felejtsd el a tűzhely használatát erre a sütire! Különben is " végre itt a nyár és meleg (?) az idő, az ember strandra jár..." Khm, éppenséggel strandra azért nem ajánlom, hogy elkészítsd ezt a sütit, de egy BBQ partira, vagy egy egyszerű vendégségre, bátran tehetsz egy próbát. Laktató, az emberek nem tudnak egyszerre sokat enni belőle és ráadásul tényleg nem kell hozzá se sütő se főzőlap, turmixgép és/vagy gyorsaprító viszont annál inkább. Van még valami jó ebben a sütiben, az hogy nincs benne se fehér cukor, se cukor helyettesítésre szolgáló édesítő (se xylit, se gyári gyümölcscukor, se agavé szirup, se kókuszvirág cukor). Oh, és még egy jó dolog, nem kell bekapcsolni a sütőt, vagy ezt említettem már? :) Mindezek felett pedig gluténmentes, vegán, tehát tej, tojás és állati termék mentes tömény élvezet. A recept A desszert alapja Hozzávalók: - 25 dkg olajos magvak, mogyorófélék megdarálva (pl.dió, lenmag, mogyoró, tökmag, napraforgómag, ami épp van az otthonunkban) - 10 dkg mazsola - 4 ek karobpor (Ha nincs, használhatunk cukrozatlan kakaóport, de a karob egészségesebb és a mazsolához jobban passzol, szerintem.) - víz - útifű maghéj Elkészítés: Az olajos magvakat és mogyoróféléket külön külön jó alaposan megdaráljuk pl. kávédarálóval. A mazsolára jó meleg vízet öntünk, annyit csak, hogy épp ellepje. Ezzel beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. A vizet, amiben ázott a darált olajos magvakra öntjük, majd szintén ehhez keverjük a mazsola-masszát és a karobport. Egy kevés vizet adunk még hozzá, ha szükséges ahhoz, hogy egy nagy gombócot tudjunk formálni ebből a masszából. Egy muffinsütőt kibélelünk papírokkal, majd mindegyikbe kb 1 evőkanálnyit adagolunk és az ujjainkkal jól belenyomkodjuk. Egy-egy csipet útifű maghéjat szórunk a tetejükre. Amikor ez kész, a hűtőbe tesszük. Ha nincs muffinsütőnk, egy nem túl nagy tespi vagy egy tortatforma is jó lesz. Ez esetben érdemes frissentartó fóliával kibélelni és a masszát abba simítani, nyomkodni. A mogyoróvajas krém receptje - 20 dkg kenhető állagú mogyoróvaj - 10 dkg mazsola - 10 dkg kókuszkrém (dobozos, mint ez vagy ez vagy ez vagy ez) - 5 dkg kókusz-zsír - 3 ek útifű maghéj Elkészítés: A mazsolára jó meleg vízet öntünk, annyit csak, hogy épp ellepje. Ezzel beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. A mogyoróvajat ezzel a mazsolás masszával átdolgozzuk, átkeverjük, a legjobb, ha gyorsaprító vagy turmix gépben. Ehhez keverjük a kókuszkrémet. (A kókuszkrém állagahasonló, mint a szilárd kókuszzsír, de mégis valamivel krémesebb. Leginkább tömbben kapható.) Hozzáadjuk a kókuszzsírt is. Ha a turmix vagy aprítógép ezt nehezen viszi, a mazsola áztatásból fennmaradt vizet hozzáönthetjük. Vigyázzunk azonban, ne legyen túl folyékony. A végén pedig az útifű maghéjat adjuk hozzá. Ha túl folyós lenne a mogyoróvajas massza, több útifű maghéjjal tudjuk szilárdabbá tenni. Amikor minden összeállt, a hűtőben pihenő tészta tetejére simítjuk. Díszíthetjük kókuszcsipsszel, aszalt gyümölcsökkel, pl. datolyával, barackkal, vagy a tetejére szórhatunk karobot esetleg fahéjat. Végső tálalás előtt hűtőben pihentetjük pár órát. Ha kevés időnk van a vendégek érkezéséig, érdemes egy órára a fagyasztóba tenni.
Rakott cukkini kölessel és vegán “sajtkrémmel”
Vannak azok a napok, amikor nincs itthon friss alapanyag, mégis valami egészségeset és táplálót szeretnék csinálni. Ilyenkor jönnek jól a fagyasztott zöldségek, a gabonák és a tartós zöldségek, mint a hagyma, a krumpli és a répa. Vegán sajtkrém hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma 3 nagyobb répa 2 nagyobb krumpli 2 evőkanál kókuszolaj 3 evőkanál sörélesztőpehely (gluténmentes változata is van) 1 kicsi gerezd fokhagyma 1 teáskanál füstölt pirospaprika (sima paprika is jó) 2 teáskanál natúr ételízesítő só bors fél citrom kifacsart leve A hagymát, répát és krumplit megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk (úgy gyorsabban megfő). Egy lábasba tesszük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sóval, borssal és ételízesítővel, és a fokhagymanyomóval kinyomott fokhagymával megfőzzük, közepes lángon, fedő alatt. Amikor kész, a főzővíz kb. felét leöntjük róla egy tálba, és félretesszük, mert a végén még kellhet. Hozzáadjuk a kókuszolajat, a sörélesztőpelyhet, a citrom levét és a füstölt paprikát (ha sima pirospaprikát használunk, akkor a füstölt íz nyilván nem lesz jelen, de úgy is finom). Botmixer segítségével krémesítjük, és ha túl szilárd, a főzővízzel, és/vagy némi extra kókuszolajjal hígíthatjuk. Ebben az esetben jobb, ha kicsit szilárdabb és egy kicsit darabosabb, de ha pl. mártogatós szósznak készítjük valamikor máskor, akkor lehet hígabb, és sokkal simább is. Hozzávalók a fokhagymás cukkinihez: fél kg fagyasztott vagy friss cukkini karikázva fél doboz növényi tejszín (pl. zabtejszín) 2 dl édesítetlen növényi tej (pl. zabtej) 2 evőkanál zabliszt (kukoricakeményítő is megfelel) 2 gerezd fokhagyma só A cukkinit némi sóval és pici vízzel feltesszük párolódni kis lángon, lefedve. Időnként kevergessük meg. 5 perc után nyomjuk rá a fokhagymát a nyomóval, és keverjük el. Főzzük tovább fedő nélkül. Mikor már áttetszőek a szeletek, öntsük rá a növényi tejszínt, sózzuk meg. A zablisztet (vagy keményítőt) tegyük bele egy kisebb, jól záródó tárolóba, pl. befőttes üvegbe, és öntsük hozzá a zabtejet, majd rázzuk össsze alaposan. Adjuk hozzá a cukkinihez, és keverjük el. Gyakran kevergessük, mert hamar besűrűsödik, ekkor elkészült a cukkinis rétegünk. A cukkini gyorsan megfő, de nem szükséges teljesen puhára főznünk, mivel a sütőben még tovább fog puhulni. Hozzávalók a köles réteghez: 20 dkg (kb. 4 dl) köles kb. 6 dl víz só fél citrom leve kb. 2dl zabtej A kölest általában háromszoros mennyiségű folyadékban szoktuk megfőzni, de mivel most nem kell teljesen puhára főzni, mivel sütőben fog megsülni, így a kb. 4 dl kölest a vízzel és a zabtejjel (más növényi tej is jó) összesen 8 dl folyadékban főzzük félpuhára. Még főzés előtt sózzuk is, és ha szeretjük a kaprot, mehet bele az is. Ha elfőtt, levesszük a tűzről, és mikor már picit kihűlt, hozzáadjuk a citromlevet. Hozzávalók a többi réteghez: 2 fej hagyma 1 evőkanál kókuszolaj só 2 érett paradicsom 2 evőkanál napraforgómag pár szelet növényi sajt Rétegezés: Alulra megy a párolt hagyma, rá a köles réteg, arra pedig a cukkinis-tejszínes réteg. Erre a textúra miatt rászórjuk a napraforgómagot (meg is piríthatjuk előtte, de nem fontos), és erre kerül vastagon a sajtszósz. A tetejére rákarikázzuk a paradicsomokat, és a növényi sajt szeleteket. 200-250 fokon (nagy lángon) 20-25 perc alatt készre sütjük. A képen látható csicseriborsó ropogós receptjét itt találod. The post Rakott cukkini kölessel és vegán “sajtkrémmel” appeared first on VegaNinja.
Nyers tökfőzelék
Amikor elkészítettem és megkóstoltam, hangosan kimondtam: "Minek főztem eddig, ha nyersen is nagyon finom?" Persze az fontos, hogy zsenge tökből kell készíteni. Angliában nem jellemző a fehér nyári tök, viszont annál inkább a marrow nevü, ízben teljesen a töknek megfelelő zöldség. A magyar nyári tökökhöz képest egy különbség van: nem fehér, hanem sötétzöld és fehér csíkos. Belül ugyanúgy magjai vannak, a húsa egy az egyben olyan, mint a közönséges nyári töknek. Én ezt használtam, de ha nyári tök is elterjedt lett volna, biztos, hogy azt veszem, ügyelve arra, hogy zsenge legyen. Nyári tök esetében a kisebb darabokat ajánlom, nem a több kilót is nyomó pédányokat. Valamint érdemes megvizsgálni, hogy a héja kemény vagy puha. Ha könnyen belenyomjuk a körmünket a héjába, átment a teszten, jöhet a kosárba, vagy hozhatjuk a kertünkből. Jó, ha a szára minél élénkebb színű, ez szintén jelzi, hogy zsenge tökkel van dolgunk. A recept Hozzávalók: - 1 nagyobb vagy 2 kisebb zsenge tök - 1 csomag kapor - 2-3 gerezd fokhagyma - 1/2 citrom leve - só - 1 bögre (2-2,5dl) olajos mag (dió, kesudió, napraforgó, mogyoró - ami épp van otthon ezek közül) - fűszer paprika (azoknak, kik paprikásan szokták enni) Elkészítés: Az olaj magot beáztatjuk annyi kézmeleg vízbe, hogy épp ellepje. A tököt meghámozzuk, kettévágjuk hosszában, a magjait kiszedjük, külön tesszük és a két fél tököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az olajos magokról leöntjük a vizet, ha koszos (napraforgónál koszos lehet) a turmix gépbe tesszük, egy kevés vízzel elkezdjük turmixolni, majd hozzáadagoljuk a zsenge tökmagokat. Krémes állagura turmixoljuk. Turmixolás közben hozzáadjuk a fokhagymát, a kapor egy kisebb részét, citrom levét, sót, illetve akik paprikásan eszik, fűszer paprikát is szórhatnak bele. Tejfölszerű állagot kell kapjunk. A lereszelt tököt ezzel összekeverjük például egy üveg edényben. A tetejét megszórjuk apróra vágott kaporral. Ízlés szerint aprított újhagymát is szórhatunk a tetejére. Fogyasztás előtt egy kevés hidegen sajtolt tökmag olajat is tehetünk a tányérunkban lévő tökfőzelékre.
Az összes 'napraforgó' találat megjelenítése »