tök receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Keleti répás tészta

Zöldborsós zöldség subji - zöldséges főétel

Spárgás quiche: sós pite tavaszi kiadásban










tök receptek

Spárgás quiche: sós pite tavaszi kiadásban

tegnapelőtt Prove - a világ vegán szemmel 

A quiche a francia konyha egyik remeke: ebbe a sós pitébe szinte végtelen variációban kerülhet töltelék, akár az évszaknak megfelelően is. A tavaszi szezonra való tekintettel most a spárgás quiche receptjével érkeztünk. A quiche alapja egy egyszerű vajas, omlós tészta, amit növényi vajjal készítünk el az alábbi receptben. Az igazán omlós, tökéletes pite titka a… The post Spárgás quiche: sós pite tavaszi kiadásban appeared first on Prove.hu.

Ez az étrend jelentősen csökkentette a cukorbetegek inzulinszükségletét

2024. május 5. Prove - a világ vegán szemmel 

Most először vizsgálták, hogy milyen módon hat az 1-es típusú cukorbetegséggel élőkre a növényi alapú étrend. A kutatás során két csoportba osztották az alanyokat, akiknek meghatározott előírások szerint kellett étkezniük. A vegán étrendet követők sokkal jobb eredményeket értek el a három hónapos vizsgálatot követően. Mérföldkőnek számító kutatásról számolt be a Physicians Committee for Responsible Medicine… The post Ez az étrend jelentősen csökkentette a cukorbetegek inzulinszükségletét appeared first on Prove.hu.

Óriási jövedelemcsökkenés várható, de még tehetünk ellene

2024. május 4. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy friss tanulmány szerint a klímaváltozás okozta anyagi terhek sokkal nagyobbak lesznek, mint amekkora összeg a mérsékléséhez szükséges lenne. Ennek következtében pedig akár egyötödével is csökkenhetnek a jövedelmek ahhoz a jövőképhez képest, amelyikben az éghajlatváltozás elleni harcra fókuszálunk. Az emberi tevékenység következtében folyamatosan melegedő éghajlat gazdasági hatásai már most is érzékelhetők. Az egyre részletesebb kockázati… The post Óriási jövedelemcsökkenés várható, de még tehetünk ellene appeared first on Prove.hu.

A Veganeeta alapítója búcsút intett a vegán étrendnek - halakat is felszolgáló pop-up étteremmel készül

2024. május 3. Prove - a világ vegán szemmel 

A Veganeeta Home a növényi étrendet követők - pláne a Balaton környékén élők - számára egy ismerősen csengő név lehet. A néhány éve Balatonalmádiban nyílt étterem, ami azóta a nagy sikerre való tekintettel nagyobb épületbe is költözött, nemcsak külsejében egyedi, de kínálatában is izgalmas, ízletes, növényi alapú ételeket kínál. Árvai Anita tulajdonos elmondása szerint ő… The post A Veganeeta alapítója búcsút intett a vegán étrendnek - halakat is felszolgáló pop-up étteremmel készül appeared first on Prove.hu.

Zöldséges csicseriborsó lepény: a tökéletes gluténmentes sós reggeli

2024. április 19. Prove - a világ vegán szemmel 

Ha gluténmentes és nem édes reggeliötleteket keresel, akkor ez a csicseriborsó lepény lesz az új kedvenced: bizony, van élet a pirítóson és a zabkásán túl is. Ráadásul ezzel a recepttel úgy vihetsz egy kis színt a reggelirepertoárodba, hogy közben jót is teszel magaddal: a csicseriborsó lepényben akár négy-ötféle zöldséget is el lehet ,,rejteni, amitől nagyon… The post Zöldséges csicseriborsó lepény: a tökéletes gluténmentes sós reggeli appeared first on Prove.hu.

Bársonyos brokkolis tészta: fokhagymásan és citromosan

2024. április 13. Prove - a világ vegán szemmel 

A brokkolis tészta azon ételek közé tartozik, ami tökéletes a fáradt napokra, mivel villámgyorsan, mindössze néhány összetevőből elkészül. De nem csupán a gyorsaságával varázsol el: egyszerűségében és tiszta ízvilágában is rejlik valami igazán különleges. Azt már tudjuk, hogy a brokkoliból isteni krémleves készülhet, de mitől különleges ez a brokkolis tészta? Egyrészt a brokkoli friss, enyhe… The post Bársonyos brokkolis tészta: fokhagymásan és citromosan appeared first on Prove.hu.

Növényi alapú, 97 százalékban lebomló műanyaggal kísérleteznek

2024. április 4. Prove - a világ vegán szemmel 

Forradalmi módon venné fel a harcot a mindent beborító mikroműanyagokkal egy tudóscsoport: növényi alapú műanyaggal rukkoltak elő. A projekt még folyamatban van, de a fejlesztők szerint az eddigi eredmények kecsegtetők. TPU-FC1 - így hívják az új biopolimert, amely akár teljesen fel is forgathatja az általános vélekedést a műanyagok használatával kapcsolatban. Jelen állás szerint a fenntarthatóság… The post Növényi alapú, 97 százalékban lebomló műanyaggal kísérleteznek appeared first on Prove.hu.

Meggyes-grízes rétes

2024. március 29. Vegavarázs 

A legjobb meggyes-grízes rétest a nagymamám sütötte. Sajnos a receptet nem tanultam meg tőle, de ez a mostani egészen hasonló hozzá. Egy csomag (6 lap) rétesből 2 rudat sütök, azaz 3 lapból lesz egy rúd rétes.  Hozzávalók: 1 csomag réteslap 3 dl búzadara 2 dl tejföl egy csipet só 5 ek olaj 4-5 ek negyedannyi édesítő (vagy 2 dl cukor) kb. 1,5 dl meggylé (amit a mirelit enged, vagy befőttnek a leve, ha azt használunk) 2×45 dkg mirelit magozott meggy (befőtt is lehet) Egy tálban elkeverem a töltelékhez valókat: a búzadarát, a tejfölt, a sót, az olajat, az édesítőt és a meggy levét. Nem legyen túl száraz, de folyós sem, inkább krémes, könnyen kanalazható. 15-20 percig állni hagyom.  Fogok egy réteslapot, nagyon vékonyan megkenem tejföllel, ráteszek még egyet, azt is megkenem, majd ráhelyezem a harmadik lapot. A közepére teszem a töltelék felét, kanállal elegyengetem és rárakom az egyik csomag magozott meggyet. Feltekerem, tepsire rakom.  Ugyanígy összeállítom a másik tekercset is, az első mellé helyezem. A tetejüket is megkenem nagyon vékonyan tejföllel, majd előmelegített sütőben, 180 fokon nagyjából 20 percig sütöm, amíg szép aranybarna lesz. 

Mi az a műhús, és kell-e tőle tartanunk?

2024. március 24. Prove - a világ vegán szemmel 

Valóban közeleg a műhús kora? Egészségesebbek vagy egészségtelenebbek a növényifehérje-alapú helyettesítők a vörös húsnál? Mi a helyzet a környezetvédelmi szempontokkal? Ezekre és sok más kérdésre adunk választ ebben a cikkben. Egyre több szó esik a közbeszédben az állati eredetű élelmiszerek fenntarthatóságáról mind etikai, mind környezetvédelmi, mind egészségügyi szempontból. Ezzel egy időben egyre többen fordulnak a… The post Mi az a műhús, és kell-e tőle tartanunk? appeared first on Prove.hu.

Meghalt Pigcasso, a legsikeresebb négylábú művész

2024. március 19. Prove - a világ vegán szemmel 

Nyolcéves korában, betegség következtében elhunyt Pigcasso, a nem mindennapi festőművész. A kreatív négylábú élete során több száz képet festett, munkái műgyűjtők és hírességek falát díszítik világszerte. A disznó sikere nem csak az állatvilág mércéjével mérve kimagasló, legértékesebb munkájáért több mint kilencmillió forintot fizetett egy német gyűjtő. Mindenféle cinizmus nélkül ki lehet jelenteni, nagy veszteség érte… The post Meghalt Pigcasso, a legsikeresebb négylábú művész appeared first on Prove.hu.

Medvehagyma pesto dióval: frissítő tavaszi szósz tésztára vagy szendvicsbe

2024. március 17. Prove - a világ vegán szemmel 

A kora tavasz egyik legizgalmasabb idényzöldsége az olaszok kedvenc tésztaszószaként elkészítve: ez a medvehagyma pesto. Titka az intenzív, markáns ízek tökéletes harmóniájában rejlik. Ebben a szószban a medvehagyma fokhagymához hasonló, de annál zsengébb, ,,zöldebb aromája, a dió karakteressége, a bazsalikom frissessége és a - természetes ízfokozóként is számontartott - sörélesztőpehely umami hatása olyan fúziót alkotnak,… The post Medvehagyma pesto dióval: frissítő tavaszi szósz tésztára vagy szendvicsbe appeared first on Prove.hu.

A ragadozó étrend egészségügyi hatásait még a leghangosabb hirdetője sem ismeri

2024. március 12. Prove - a világ vegán szemmel 

Shawn Baker, a ,,ragadozó (carnivore) étrend egyik leghangosabb szószólója egy videóinterjúban beismerte, hogy fogalma sincs az általa hirdetett étrend hosszú távú egészségügyi következményeiről. Pedig Baker közösségi felületein követők százezreinek szokta hirdetni ezt az étrendet, gyakran tanulmányokra hivatkozva. Shawn Baker sebész, a Carnivore Diet weboldal tulajdonosa, az általa alapított Revero nevű márka vezető egészségügyi tanácsadója és… The post A ragadozó étrend egészségügyi hatásait még a leghangosabb hirdetője sem ismeri appeared first on Prove.hu.

Jönnek a génmódosított sertések: így szállnának szembe a tenyésztők egy vírussal

2024. március 2. Prove - a világ vegán szemmel 

A PRRS-szindróma világszerte komoly veszteségeket generál a sertéságazatban. Egy cég génmódosított sertés létrehozásával oldaná meg a problémát, az állatjóléti aktivisták azonban egyetértenek abban, hogy a tudományos trükközés helyett a körülmények javítására kellene koncentrálni. Génmódosított növényekről és az azokhoz kötődő aggályokról egészen biztosan hallott már szinte mindenki. Kevesen tudják azonban, hogy a technológiával kísérleteznek állatokkal kapcsolatban… The post Jönnek a génmódosított sertések: így szállnának szembe a tenyésztők egy vírussal appeared first on Prove.hu.

Vegajó: generációkon átívelő gondoskodás növényi alapon

2024. február 23. Prove - a világ vegán szemmel 

Az ígéretesen bővülő növényi alapú tejhelyettesítők palettáján három éve jelent meg a Vegajó márkanév. A gyártó FINO-FOOD Kft. döntésének hátterében személyes indokok is szerepeltek, de ma már a kaposvári cég jól megfontolt üzleti érdekei is a vegán kínálatuk erősítését kívánják meg. Szommerné Egyed Linda, a kft. ügyvezetője a Prove-nak elmondta, további újdonságok bevezetését tervezik. Gy.… The post Vegajó: generációkon átívelő gondoskodás növényi alapon appeared first on Prove.hu.

Ezek a pillangófajok kerültek veszélybe a klímaváltozás miatt

2024. április 30. Prove - a világ vegán szemmel 

Az évente esedékes brit pillangómegfigyelés, amely a pillangók helyzetével kapcsolatos legátfogóbb kutatás a világon, tavalyi felmérése vegyes eredményekkel zárult. A közel hatvan vizsgált faj fele az átlagosnál jobban, másik fele viszont rosszabbul élte meg a 2023-as esztendőt. Vannak olyan fajok is, amelyek komoly veszélybe kerültek. A szakértők szerint az okok az éghajlatváltozásban keresendők. A Brit-szigeteken… The post Ezek a pillangófajok kerültek veszélybe a klímaváltozás miatt appeared first on Prove.hu.

Ananászos curry szójával: mindössze 30 perc alatt elkészül

2024. április 14. Prove - a világ vegán szemmel 

Ha egy egyszerű, mindössze fél óra alatt összedobható fogást keresel, akkor ez az ananászos curry tökéletes választás. És nem a gyorsasága az egyetlen erénye: különleges ízvilága kiemeli az unalmas fogások sorából, így nem csak a fáradt hétköznapokon, hanem vacsorapartik fénypontjaként is megállja a helyét. Az ananászos curry alapja a kókusztej, ami - társulva a déli… The post Ananászos curry szójával: mindössze 30 perc alatt elkészül appeared first on Prove.hu.

Aglio e olio, azaz fokhagymás spagetti: az olaszok ,,nincs itthon semmi tésztája

2024. április 11. Prove - a világ vegán szemmel 

Az aglio e olio neve annyit jelent: fokhagyma és olaj. Ez a két fő összetevő szükséges ugyanis az egyik legegyszerűbb, de egyben legnagyszerűbb olasz tésztaételhez. Ez az étel Olaszországban tulajdonképpen olyan, mint itthon a krumplis tészta: általában akkor készítik, amikor fogyóban van a kamrakészlet. Tökéletes hétköznapi vacsora önmagában is, de még inkább ezzel a tökmagos-bazsalikomos… The post Aglio e olio, azaz fokhagymás spagetti: az olaszok ,,nincs itthon semmi tésztája appeared first on Prove.hu.

Brutális kegyetlenség egy szabadtartású baromfitelepen

2024. április 3. Prove - a világ vegán szemmel 

Az Animal Justice Project állatvédő szervezet utánajárt, hogy milyen körülmények érvényesülnek a ketrecmentes baromfifarmokon. Az aktivisták által vizsgált telepek mind a Brit Szabadtartású Tojástermelők Szövetség vezetőihez köthetők. Az állatvédők által talált állapotok szinte semmiben nem tértek el a ketreces tartásban tapasztalhatóktól. Figyelem: a cikk felkavaró képeket tartalmaz. A tojásipar a nagyüzemi állattartás egyik legborzalmasabb ágazata,… The post Brutális kegyetlenség egy szabadtartású baromfitelepen appeared first on Prove.hu.

Fonott kalács vaníliásan és citromosan: a húsvéti reggeli fénypontja

2024. március 25. Prove - a világ vegán szemmel 

Nincs is jobb napindító, mint ez a könnyen elkészíthető és mennyei citromos-vaníliás fonott kalács. Ráadásul ez a változat tej és tojás nélkül, tisztán növényi összetevőkből készül, és mégis tökéletesen foszlós és puha: mutatjuk, hogyan.  A kalács semmilyen körülményesen beszerezhető összetevőt nem igényel, és a recept megalkotásakor figyeltünk arra, hogy ez ennél a növényi alapú változatnál… The post Fonott kalács vaníliásan és citromosan: a húsvéti reggeli fénypontja appeared first on Prove.hu.

Dezinformációs háborút vív a húsipar a klímatudatosság ellen

2024. március 22. Prove - a világ vegán szemmel 

A húsipari dezinformáció miatt nem folyik még mindig érdemi vita világszerte az állattenyésztési ágazat klímaügyi kulcskérdéseiről - állítja egy új jelentés. Az állattenyésztők változatos eszközöket vetnek be annak érdekében, hogy a közvélemény kritikusan kezelje a hús- és tejipar klímaügyi negatív hatásaira vonatkozó tényeket és érveket. Kutatásokat, reklámkampányokat és oktatási anyagokat is bevetnek a húsipari vállalatok… The post Dezinformációs háborút vív a húsipar a klímatudatosság ellen appeared first on Prove.hu.

Így étkeznek Svájcban: egyre látványosabb a növényi alapú termékek iránti kereslet

2024. március 18. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy felmérés alapján a svájciak többsége a klímaügyi előnyök miatt voksol egyre többször a növényi alapú helyettesítőkre. A válaszadók több mint negyede nyilatkozott úgy, hogy havonta többször is fogyaszt növényi alternatívát. Egy 2221 főre kiterjedő felmérés keretében vizsgálta a svájci kis- és nagykereskedelmi cég, a Coop a lakosság élelmiszer-fogyasztási szokásait. Ennek alapján arra a következtetésre… The post Így étkeznek Svájcban: egyre látványosabb a növényi alapú termékek iránti kereslet appeared first on Prove.hu.

Banánkenyér: a banánmentés koronázatlan királya

2024. március 16. Prove - a világ vegán szemmel 

Biztosan sokszor megfogadtad már a megbarnult banánokat nézve, hogy ,,majd sütök belőle banánkenyeret. Azonban legyünk őszinték: ezek a banánok legtöbbször a kukában végzik. Reméljük, ez a banánkenyér recept sorsfordító lesz. A szomorú megbarnult banánok rengeteg esetben végzik a kukában: ez a legnagyobb mennyiségben pazarolt gyümölcs. Sokan csak a teljesen sárga banánt hajlandók fogyasztani, és amint… The post Banánkenyér: a banánmentés koronázatlan királya appeared first on Prove.hu.

Több zöldség, kevesebb tejtermék - vegán irányba mozdult a hivatalos német táplálkozási útmutatás

2024. március 10. Prove - a világ vegán szemmel 

Frissült a hivatalos németországi táplálkozási útmutató, ami szerint a példaértékű étkezés háromnegyedének növényekből kellene állnia. Csökkentették továbbá a tejtermékek ajánlott fogyasztási mennyiségeit. A cukros üdítők és a feldolgozott termékek teljesen kikerültek az ajánlások közül, hiszen semmilyen vonatkozásban nem tartják őket javasolhatónak. A Deutsche Gesellschaft für Ernährung (Német Táplálkozási Társaság) frissítette az állampolgárok számára javasolt táplálkozási… The post Több zöldség, kevesebb tejtermék - vegán irányba mozdult a hivatalos német táplálkozási útmutatás appeared first on Prove.hu.

Egy film, ami megrendítheti a sertésipart - bemutatták a Pignorant című dokumentumfilmet

2024. február 24. Prove - a világ vegán szemmel 

Joey Carbstrong állatjogi aktivista egész estés dokumentumfilmben tárja a nézők elé a sertésipar borzalmait. A megdöbbentő képsorok sok éven át készültek, és az Amazon streamingszolgáltatásán keresztül már elérhetők bizonyos országokban. A dokumentumfilm a széles körben alkalmazott elgázosítási eljárás kegyetlenségére világít rá, ami a húsipar szerint továbbra is a leghumánusabb módszer az állatok elkábítására. Pignorant a… The post Egy film, ami megrendítheti a sertésipart - bemutatták a Pignorant című dokumentumfilmet appeared first on Prove.hu.

Vegajó: generációkon átívelő gondoskodás növényi alapon (x)

2024. február 23. Prove - a világ vegán szemmel 

Az ígéretesen bővülő növényi alapú tejhelyettesítők palettáján három éve jelent meg a Vegajó márkanév. A gyártó FINO-FOOD Kft. döntésének hátterében személyes indokok is szerepeltek, de ma már a kaposvári cég jól megfontolt üzleti érdekei is a vegán kínálatuk erősítését kívánják meg. Szommerné Egyed Linda, a kft. ügyvezetője a Prove-nak elmondta, további újdonságok bevezetését tervezik. Gy.… The post Vegajó: generációkon átívelő gondoskodás növényi alapon (x) appeared first on Prove.hu.


Az összes 'tök' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!