töltelék receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Zöldséges krumplileves - bográcsban

Banánkenyér: a banánmentés koronázatlan királya

Medvehagyma pesto dióval: frissítő tavaszi szósz tésztára vagy szendvicsbe

Savanyított jégcsapretek: hűtőben tárolva hetekig friss marad

Tojás nélküli, vegán cukkinitócsni










töltelék receptek

Zöldségekkel töltött szamósza

2024. február 25. vegasziget 

Finom vendégváró csemege, próbáljátok ki, nem fogtok csalódni. Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt (lehet fele-fele teljes őrlésű-finomliszt) 4 ek. vaj 2 ek. vegaföl só A töltelékhez: 1 fej vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 40 dkg zöldborsó 2 nagyobb burgonya 2 sárgarépa 1 kisebb fej karfiol 2 ek. olaj koriander, római kömény, ánizs, kurkuma, gyömbér, só […]

Bagel - alaprecept

2024. február 7. Prove - a világ vegán szemmel 

A bagel jól ismert édes tésztájáról és legtöbbször sós töltelékéről, itthon azonban mégsem annyira elterjedt. Ha kedvet kaptál a bagelhez, de az itthoni boltokban nem jutsz hozzá, ne búslakodj. Most elhoztunk a bagel alapreceptjét, amit egyszerű hozzávalókból otthon is könnyedén elkészíthetsz. Bagelvariációk A bagel tésztája alapvetően édeskés, és legtöbbször sós töltelék kerül bele. A legnépszerűbb… The post Bagel - alaprecept appeared first on Prove.hu.

Avokádós-babos krém

2023. december 27. Prove - a világ vegán szemmel 

Ha szereted a guacamolét és a fehérbabpástétomot, akkor ezt az avokádós-babos krémet is imádni fogod. Krémes, tápláló és rendkívül egyszerű elkészíteni. Ezt az avokádós-babos krémet felhasználhatod a reggeli pirítóshoz, egy gyors szendvics töltelékeként vagy az esti filmhez mártogatósként is. Hozzávalók: A krémhez: 1 közepes avokádó 1 konzerv (240 g) vörösbab vagy fehérbab 2 kisebb vagy… The post Avokádós-babos krém appeared first on Prove.hu.

Káposztás-spenótos spanakopita

2023. december 5. Kertkonyha 

Káposztás-spenótos spanakopita Vegán karácsonyi vacsora főzőtanfolyam egy Fantasztikus menü, amivel új hagyományt teremthetsz magadnak. Részletek  és jelentkezés ITT   Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Ajándékot kaptam a Bioenergetic kiadótól: Niki Webster – Világjáró vegán szakácskönyv c. szakácskönyvét. Elég sok hasonló szakácskönyvet láttam, de amikor ezt kinyitottam, nem tudtam letenni. Egyszerűen muszáj volt rögtön végiglapoznom, annyira gusztusos és változatos az összeállítás. Kifejezetten fiatalos, lendületes kötet, amelyben ugyanúgy vannak sosem látott különlegességek, mint ismerősebb ételek is. A hozzávalókról ugyanez  mondható el, de biztos vagyok benne, hogy a spécibb alapanyagokat is fel lehet kutatni valahol. A teljesség igénye nélkül kis ízeltő a zavarba ejtő kínálatból, mert összesen több mint 75 receptet tartalmaz a könyv - Reggelik Svájcból és Ugandából - Könnyű falatok a közel-keletről és Mexikóból - Családi kedvencek Sri Lankáról és Spanyolországból - Parti kaják Ausztráliából és Kínából és - Édes csemegék Hollandiából és D-Amerikából És, hogy én mit késztettem el belőle először? Naná, hogy a görög spanakopitát! :) Csináltam már egyszer hasonlót ,  mégis kíváncsivá tett ez a változat, mert ennél a receptnél a spenótot káposztával keverve kell a tésztába tölteni. A párolt káposzta igazi téli étel,  volt is itthon egy kis maradék fej káposzta, ami mintha csak erre várt volna. Hozzávalók: - 400 g fejeskáposzta - 300 g mélyhűtött spenótlevelek - 200 g marinált tofu lemorzsolva - 1 póréhagyma - 1 csomag réteslap (9 lap) - 2 ek szárított petrezselyem - 1 kk szárított menta - 1 kk szárított kapor - fél citrom leve - 1 ek szezámmag - 2 kk só - 3 ek olaj - Végy egy nagyobb lábost, és az olajon párold meg a felkarikázott póréhagymát, ami 10 percig tart kb. - Közben vágd finomra a káposztát, és ha kész a hagyma, tedd hozzá. Hagyd párolódni 20 percig. - Keverd bele a spenótot, a szétmorzsolt morzsolt tofut, a citromlevet és a fűszereket. 20 perc további párolást kell majd neki. A párolás közben mindig önts alá pici vizet, hogy tudjon gőzölődni, és nehogy odakapjon. - Ha kész, láss neki az összeálltásnak. Ez nagyon szórakoztató művelet lesz. :) A réteslapokat egyenként olajozd meg és egyik oldalára tegyél egy csíkot a spenótos töltelékből. Görgesd fel a tésztát egy kígyóba, majd fektesd egy kerek, kiolajozott sütőtálba. A megtöltött tekercseket folytatólagosan fektesd le kívülről befelé, majd amikor végeztél, hintsd meg a tetejét szezámmaggal. - Közepes sütőben süsd, amíg a teteje szép barna nem lesz. Elkészítési idő: 60 perc + sütés Jó étvágyat! Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)  Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Karácsonyi Szeretet menü Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) The post Káposztás-spenótos spanakopita first appeared on Kertkonyha.

Káposztás-krumplis rétes

2023. január 20. VegaLife 

Káposztás-krumplis rétes Ez a recept a fejemből pattant ki a "mi van itthon, amiből főzzek?" kérdés alapján. A hűtőben pihent rétes lap, savanyú káposzta, az élés kamrából krumpli, a zöldséges tálról pedig egy paprika került hozzá. A vicces dolog az, hogy hála az Olio appnak, ezek közül csak a réteslapokat kellett vásárolnom, a többit pedig ingyen gyűjtöttem be. Tudom, hogy Magyarországon is van néhány város, ahol már működik ez az app, de sajnos a nagyobb áruházláncok még nem használják, pedig akár arra is alkalmas lenne, hogy ezek a cégek minél inkább "karbon-semleges" (carbon-negative) cégekké váljanak. Egyrészt a lejáratközeli termékek nem a kukában végzik, hanem felajánlják a közösségnek. A felajánlást pedig önkéntesek viszik haza, hirdetik meg és kínálják ingyen "begyűjtésre" a lakóközösség (bizonyos kerületben élők) számára. Másrészt a széndioxid kibocsátást is csökkentik, mivel azok az emberek, akik begyűjtik, ahogy mondtam egy bizonyos terület lakóközössége, így akár gyalogosan is el lehet sétálni ezekhez az önkéntesekhez az igényelt ingyenes dolgokért. Karácsony tájékán rengeteg krumplihoz (közel 10 kg, és nem csak nekem jutott), répához, fehérrépához jutottam így, de máskor is "van fenn" banán, mandarin, alma, vágott virág, stb., persze akkor nem ilyen mennyiségben. Kevésbé egészséges ételek is megosztásra kerülnek, pékáruk, néha hús- és tejtermékek. Persze nem csak ezek az áruházláncoktól önkéntes begyűjtők tesznek fel étel és nem-étel hirdetéseket, hanem szimplán magánszemélyek, akik valamiktől meg akarnak válni, és ingyen kínálják. Vannak, akik táskát, ruházatot, gyermekeknek játékokat, lakásdíszeket raknak fel, de olyan is akad, aki élelmiszert. Már én is hirdettem és kínáltam több mindent így ingyenes begyűjtésre. Megörültem, amikor láttam, valaki savanyú káposztát tett fel, elég különleges számba megy itt, mivel nem annyira elterjedt itt Angliában. Tehát ez a recept nem jött volna létre (legalább is most nem és így nem,) ha nincs az Olio.   A recept  Hozzávalók - 3 réteslap - olaj - 4-5 db főtt krumpli - 10 dkg savanyú káposzta - csipetnyi őrölt fekete bors - 1 kápia vagy kaliforniai paprika (elhagyható)   Elkészítés Az első réteslapot enyhén nedves konyharuhára leterítjük és kevés olajjal és egy ecsettel átkenjük. Ráhelyezzük, rásimítjuk a második réteslapot és ugyanígy beolajozzuk. Ráhelyezzük, rásimítjuk a harmadikat is, de ezt már nem olajozzuk be.  A főtt krumplit összetörjük, a paprikát apró darabokra vágjuk és az egészet összekeverjük, miközben hozzáadjuk és hozzákeverjük a savanyú káposztát, majd egy csipetnyi (vagy talán kettő) fekete borssal megfűszerezzük. Mivel a savanyú káposzta amúgy is sós, nem igazán raktam hozzá sót, de ha sósabban étkezel, talán egy keveset adhatsz hozzá. A rétes egyharmadára rásimítjuk a káposztás-krumplis tölteléket, majd a nedves konyharuha segítségével felcsavarjuk és óvatosan sütőpapíros tepsibe fektetjük. Kb 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.  Fogyasztható meleg sós reggeliként vagy valamilyen főzelékhez, vagy akár uzsonnára is.

Nyers-vegán mákos bejgli (gluténmentes)

2022. november 28. VegaLife 

Nyers-vegán mákos bejgli (gluténmentes)A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik. Ez a sziléziai kalácsfajta a 14. század óta ismert Európában. A bejgli (németül beugen = meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/­­bejgli) osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ekkortól kezdték német divat szerint ünnepelni a karácsonyt. Eleinte családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. Bizonyára kezdetben, amikor Sziléziában vagy később, amikor már Magyarországon is elterjedt, készítői nem gondolkodtak azon, hogyan lehet ezt a finomságot úgy elkészíteni, hogy ne kelljen sütni, ráadásul liszt nélkül, sőt tojás és bármiféle zsiradék, na de hogy cukor hozzáadása nélkül! Napjaink fejlett konyhatechnikája és a nyers étkezést folytatók leleménye meghozta a bejglit a nyers (élő, sütés nélküli) sütemények világába is. Rendkívül előnyös, hogy a "tésztáját" akár hetekkel, hónapokkal előre elkészítheted. Nekem 3-4 hónapot várakozott az egyik lap (száraz helyen), mire oda jutottam, hogy megtöltöttem, felcsavartam. Nem lett semmi baja. El is fogyott. Másik előnye, hogy ha már van hozzá lapod, amit megtöltesz és feltekersz, szintén eláll akár egy hétig is (hacsak nem fogy el). Harmadik előnye, hogy egészséges, mivel csak rostokat tartalmaz, a benne lévő természetes cukrok felszívódása sem olyan gyors mint pl. a hagyományos bejglié. Negyedik előnye, hogy sokkal kevesebb időt kell eltölts vele, mint a hagyományos bejglivel, hiszen az aszalás ha időigényes is, de nem kell ott állj, várj, hanem közben millió dolgot elvégezhetsz, vagy akár aludhatsz is (ha éjszaka aszalsz).  A recept Hozzávalók a "tésztához": - 4-5 szem alma (kb. 50 dkg) - kevés víz - Opcionális: 1 vagy 2 banán ha édesebb "tésztát" szeretnénk - Opcionális: 1/­­2 citrom leve ha világosabb "tésztát" szeretnénk   Elkészítés: Az almákat meghámozzuk (a héjukat felhasználhatjuk müzlibe, vagy akár meg is ehetjük hámozás közben), apró darabokra vágjuk és egy turmixgép poharába tesszük. Magjait és magházát ne adjuk hozzá. Nagyon kevés vizet öntünk rá majd sűrű masszává turmixoljuk. Ahogy a hozzávalóknál írtam, banánt és vagy citromot adhatunk hozzá. Én csak almát és vizet használtam. Kb. fél cm vastagon elkenjük az aszaló lapon. Ha nincs aszalógép, se tálca hozzá, akkor egy tepsibe egy szilikonlapot fektetünk, arra öntjük rá a masszát, nyitott sütőt 50 fokra állítva hosszas órák alatt (8-10-12) megaszaljuk. Az aszalási idő függ attól, hogy mennyire vastag lapot készítünk. Sajnos sütőpapírt nem ajánlhatok ehhez a művelethez, mert összeráncosodik és nem lesz sima az almalap. Nehéz lesz leszedni róla. Ha szilikon lapon aszaljuk, akkor a végeredmény egy enyhén rugalmas almalap lesz.   Hozzávalók a mákos töltelékhez: - 15 dkg mák - 1 maroknyi datolya - 1 bio citrom reszelt héja - 1/­­2 citrom leve   Elkészítés: A mákot érdemes 1-2 nappal előtte elkészítenünk. A mákot kevés vízben (épp csak ellepje)  néhány órára beáztatjuk, majd leszűrjük, kiterítjük és ahogy az almalapot megaszaltuk, hasonlóan megszárítjuk, vagy fűtőtestre rakjuk a tálcát és ott szárítjuk. A datolyát kevés kézmeleg vízben felpuhítjuk (ha nem puha), majd aprító géppel összedaráljuk. A megszáradt, megdarált mákot pedig összekeverjük a datolyaszósszal. Ha nem elég kenhető, túl száraz, akkor kevés citromlét kanalazunk hozzá. A mák áztatásával aktiváljuk a bennük rejlő fitinsavat, így a mákban lévő ásványi anyagok felszívódása könnyebben megy végbe és gyomrunknak is könnyebbé válik az emésztése. Persze enélkül is elkészíthető. Mivel mi nem kizárólag nyersen étkezünk, tartok itthon beáztatott és megszárított mákot, és hagyományos mákot is. Amikor nyers sütit készítek, a beáztatott, megszárított mákot használom fel. Tulajdonképpen ha a lapok már készen vannak, akkor a beigli elkészítése 10-15 perc, hiszen a megaszalt almalapra elegyengetjük a mákos tölteléket, majd akárcsak egy bejglit, felcsavarjuk. Érdemes 1-2 órát állni hagyni, mivel a szeletelés könnyebb lesz, ennyi idő alatt az almalap kissé felpuhul.       

Spenótos (édes) amerikai palacsinta

2021. december 27. Mindennapi ételeink 

  Nem szoktunk sűrűn édeset reggelizni, legalábbis a gyerekek többször vágynak sósra. Azért előfordul zabkása, köleskása, vagy pl.turmixok, smoothie-k (ez utóbbikba szokott kerülni friss spenótlevél is). most arra gondoltam, amerikai palacsintát készítek, amibe teszek a tésztába spenótot (mostanában nehezen fogy főzelékként, így fasírtba, tésztához való szószokba csempészem bele.  Hagyományos palacsintát már készítettem: a palacsintatésztába kevertem a megfőzött, összeturmixolt spenótleveleket és egy vegán krémsajtos tölteléket kapott. De volt spenótos krémmel töltött sós palacsinta is nálunk. Ezúttal most amerikai palacsintát készítettem és a tésztájába csempésztem bele a zöldséget.  Hozzávalók:  10 dkg liszt10 dkg zabliszt 1 ek. sütőpor4 ek. olaj 3 dl növényi tej vagy víz só2 marék spenótlevél megfőzve, turmixolvaElkészítés:A liszteket összekeverjük a sütőporral, hozzáöntjük a vizet vagy semleges ízű növényi tejet, az előzetesen megpárolt, összebotmixerezett spenótleveleket, az olajat és az egészet csomómentesre mixeljük. Olajjal kikent serpenyőben kisütjük. Gyermekeink vaníliapudinggal és darált dióval szeretik , mi akár magában, gyümölcsökkel, lekvárral, juharsziruppal vagy mézzel nyakonöntve. 

Fenséges flódni

2021. december 6. VegaLife 

Fenséges flódniVágyakozásom félelemmel keveredett, amikor korábban elhatároztam, kipróbálom a nyers flódnit. Nyerset, mármint csak növényi alapanyagokból, olyan változatban, ahol nem kell sütni, hanem nyersen elfogyasztható. Féltem, hogy az almalap (ami tulajdonképpen a flódni tésztájaként szolgál) nem fog összejönni és így nem sikerül elkészítenem. Ma már bátorítok mindenkit, próbálja ki, mert az almalap elkészítése roppant egyszerű - csak éppen időigényesebb az átlagosnál. Ezért ha karácsonyra ezt szeretnéd elkészíteni, már érdemes előkészíteni az almalapokat előre, így a kész almalapok nem romlanak meg hetekig, sőt hónapokig sem. Nem kell megijedni attól sem, hogy az elkészítése a leírás alapján időben sokáig tart. A legjobb dolog, hogy az almalapok aszalása ugyan hosszas órákat vesz igénybe, de nem kell ott lenni és óránként ellenőrizni. Emlészem egyik reggel elkészítettem az almaturmixot, elindítottam a sütős aszalást (lásd lentebb a leírást) és simán végigdolgoztam a 8 órát - első alkalommal home-office-ból, otthonról, második alkalommal pedig bementem az irodába és mire hazajöttem nagyjából kész lett az almalap. A harmadik alkalommal pedig éjszakára tettem rá. A recept Hozzávalók az almalaphoz: - 5-6 db kimagozott alma (Nagy tepsire nézve 1 vagy 2 lap jön ki ebből a mennyiségből - attól függően, hogy milyen vastag lapot kívánunk készíteni. A vastagabbaknak több aszalási idő kell.) - víz - igény szerint banán, ha édesebbet kívánunk készíteni. Az almákat turmixgép poharába daraboljuk és kevés vízzel sűrű masszát turmixolunk, majd aszalógép tálcájára kiterítjük, és megaszaljuk. Ha nincs aszalógép, se tálca hozzá, akkor egy tepsibe egy szilikonlapot fektetünk, arra öntjük rá a masszát, nyitott sütőt 50 fokra állítva hosszas órák alatt (8-10-12) megaszaljuk. Sajnos sütőpapírt nem ajánlhatok ehhez a művelethez, mert összeráncosodik és nem lesz sima az almalap. Töltelékek: 1. Mákos töltelék: -  1 csésze mák (beáztatva, megszárítva, megdarálva) -  1/­­2 csésze datolya -  frissen facsart narancslé A mákot néhány órára beáztatjuk, majd leszűrjük, kiterítjük és ahogy az almalapot megaszaltuk, hasonlóan megszárítjuk, vagy fűtőtestre rakjuk a tálcát és ott szárítjuk. A datolyát kevés kézmeleg vízben felpuhítjuk (ha nem puha), majd aprító géppel összedaráljuk. A megszáradt, megdarált mákot pedig összekeverjük a datolyaszósszal. Ha nem elég kenhető, túl száraz, akkor kevés narancslét kanalazunk hozzá. A mák áztatásával aktiváljuk a bennük rejlő fitinsavat, így a mákban lévő ásványi anyagok felszívódása könnyebben megy végbe és gyomrunknak is könnyebbé válik az emésztése. 2. Szilvás töltelék: -  1.5 csésze aszalt szilva megáztatva -  1/­­2 csésze mazsola, aszalt gyümölcsdarabok megáztatva Az aszalt szilvát éppen csak addig áztatjuk, mig puha nem lesz, ha eleve puha aszalt szilvánk van, akkor nem szükséges áztatni. Ha áztatjuk, szűrjük le jól a levét, majd aprítógéppel összedaráljuk. Ugyanígy folytatjuk az eljárást az édesítésre szánt gyümölcsdarabokkal, majd a két szószt alaposan összekeverjük. 3. Diós töltelék: - 1 csésze dió (beáztatva, megszárítva, megdarálva) - 1/­­2 csésze datolya - 1 bio citrom reszelt héja A diót néhány órára beáztatjuk, majd leszűrjük, kiterítjük és ahogy az almalapot megaszaltuk, hasonlóan megszárítjuk, vagy fűtőtestre rakjuk a tálcát és ott szárítjuk. A datolyát kevés kézmeleg vízben felpuhítjuk (ha nem puha), majd aprító géppel összedaráljuk. A megszáradt majd megdarált diót pedig összekeverjük a datolyaszósszal. A dió áztatásával aktiváljuk a bennük rejlő fitinsavat, így a dióban lévő ásványi anyagok felszívódása könnyebben megy végbe és gyomrunknak is könnyebbé válik az emésztése. A flódni összeállítása innen már egyszerű: az első gyümölcslapra rákenjük szélétől széléig a mákos tölteléket, majd erre ráhelyezünk egy újabb gyümölcslapot. Erre jön a szilvás töltelék, majd újra gyümölcslap amit a diós töltelékkel kenünk meg, majd a tetejére egy újabb gyümölcslap.  Néhány órát - ha van elég türelmünk még :) - egy éjszakát hűtőben pihentetjük, majd szeleteljük.    

Töltött káposzta sütőben

2021. október 20. Vegavarázs 

Hozzávalók: A töltelékhez: 15 dkg rizs 20 dkg panír (indiai natúr sajt)  1/­­2 kk aszafoetida 1/­­2 kk fekete bors 1 1/­­2 kk pirospaprika 1 kk majoránna 2 kk só A káposztához: 8 nagy tölthető levél 50 dkg savanyú káposzta 3 ek olaj 2 ek liszt 1/­­2 kk aszafoetida 3 kk pirospaprika 3/­­4  kk őrölt fekete bors...

Töltött tök (vegán, gluténmentes)

2021. október 3. VegaLife 

Töltött tök (vegán, gluténmentes)Számtalan módon lehet a csinos, kisméretű tököket megtölteni. Szerintem a legjobb kiinduló pont a "mi van a kamrában/­­konyhában", vagy éppen mit kíván a család. Nálunk babos-szójás étel volt a kívánság, amihez kapóra jött ez a néhány kerekded tököcske, még szintén Magyarországról jutottunk hozzájuk. Laktató és ízletes egytál étel. Tök helyett cukkinivel is elkészíthető. A recept   Hozzávalók: - 2-3 kisebb méretű nyári tök  - 1 hagyma - 1 bögre szójagranulátum  - 1,5 bögre bab  - 2 nagyobb paradicsom vagy 2 kanál paradicsomszósz - fűszerpaprika - ételízesítő - fokhagyma - sajt (opcionális)   Elkészítés: Először is a szójagranulátumot forró sós (vagy akár fűszeres) vízben legalább egy fél órát áztatjuk, de akár egy éjszakát is. Ha erre nincs idő, akkor kicsit főzni érdemes. Amikor már puha és a hagymás alap kész a szószhoz, akkor leszűrjük. A tököket megmossuk, majd félbe vágjuk őket. Ha kis tököcskék, akkor nagy valószínüséggel zsenge tökök. Belsejükből kikanalazzuk a magvas részét, amit a későbbiekben a töltelékhez fel is használhatunk. A tök belsejét besózzuk és állni hagyjuk, míg a töltelék elkészül.  A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Egy kevés vízen üvegesre pároljuk. A hagymára rárakjuk az előzőleg puhára főzőtt babot (vagy babkonzervet is haszálhatunk),  a szóját, a tök zsenge belsejét, majd megszórjuk ételízesítővel, paprikával, jól átkeverjük. Szükség esetén egy kis vizet öntehetünk alá.  Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, vagy kb. 2 ek paradicsomszószt, a szintén apróra vágott fokhagymát és addig főzzük, míg rottyan egyet. Sűrűbb szószt kellene kapjunk. Ha túl híg, keverhetünk hozzá még főtt babot vagy kukoricát, esetleg előre megfőzőtt valamilyen gabona-félét (köles, rizs, quinoa). A besózott tök ez idő alatt némi levet engedett, azt felitatjuk papírral vagy leöntjük róla.  Az elkészült sűrű szósszal megtöltjük a tököket, tepsibe tesszük és 180 fokon kb 30 percig sütjük. A sajtot az utolsó pár percben szórjuk rá.  Melegen tálaljuk. Főtt krumplit adhatunk hozzá, de magában is fogyaszthatjuk.  

Francia almáspite

2021. május 2. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Francia almáspite  Erzsi receptje: Tészta: 250 g liszt 120 g margarin 60 gr cukor 50 g jofu Csipet só 2-3 ék víz Az egészet összegyúrni folpackba tenni 1-2órát hűteni.. Töltelék: 5 db almát apró kockára vágni 30 g cukor 20 g margarin  Csipet só Fél citrom leve Vaníliás cukor  A cukrot karamellizálni, arra a margarin és citromlé majd az alma, puhára pároljuk.. Tetejére: 3 db alma vékonyra vágva 100 gr lekvár 1 dl tejszín 20 g zabpehely Vaníliás cukor 50 g mandula  A tésztát kinyújtjuk, a tölteléket rákenjük, a tetejére az almát vékony csíkra vágjuk, az összes többit a mandula kivételével összekeverjük és ráöntjük, megszórjuk mandul?val.. 170 fokon 35 percig sütni...hidegen szépen szeletelhető... Jó étvágyat! 

Csomagot kaptunk - ajánló

2020. november 30. Mindennapi ételeink 

Csomagot kaptunk  - ajánló Amióta megjelent a magyar piacon, előszeretettel fogyasztjuk a Dr. Oetker által forgalmazott Creme Vega nevű terméket. Ez egy nagyon finom és jó állagú vegán tejföl, melynek alapja a kókuszolaj, szójafehérje. Emellett ivóvíz, szárított élesztő, só, tejsavbaktérium kultúra található benne.  Többször készítek itthon is magtejfölöket, de ez az a termék, amely mindig van a hűtőnkben és nagyon finom. A gyerekek kanállal is szeretik, magában enni. De szoktam tenni majonézes-tejfölös kukoricasalátába, bármilyen rakott ételbe, főzelékbe habarásként, vagy csupán tejfölös tésztaként is fogyasztjuk. Pogácsában is tökéletes, a tésztába beledolgozva, de édes süteményekhez is használom, tésztába vagy töltelékbe rakva. Tofukörözött elengedhetetlen alkotóeleme. Általában sós ételekhez hígítom, mert nagyon sűrű, így gazdaságos. Tehát óriási volt az örömöm, amikor megérkezett a cég ajándékaként sok-sok-sok doboz tejföl.  Próbáljátok ki ti is, az ünnepekkor, de máskor is. Aldiban, Auchan-ban, Spar-ban, Tesco-ban is kapható, vagy weboldalakról is megrendelhető. A cég más érdekes termékeket is gyárt, pl. rozskovászt. 

Fahéjas / Kakaós csigák: Vegán, élesztőmentes

2020. március 31. Fittanyuka 

Fahéjas / Kakaós csigák: Vegán, élesztőmentes Ez az a sütemény amit szívesen sütök a gyerekekkel együtt, nagyon szeretik, mert sokáig nem szárad ki, így akár reggelire vagy tízóraira is adhatom, egyébként nincs ideje legtöbbször kiszáradni. Hozzávalók: Tészta: 50 dkg fehér tönköly liszt 2 evőkanál teljes kiörlésű tönköly liszt 2,5 dl növényi tej csipet só 4 evőkanál nádcukor 1 tasak sütőpor 7 dkg vegán margarin Töltelék : 10 dkg barna nádcukor : ketté osztani 5 dkg cukrozatlan kakaópor 10 dkg vegán margarin 3 evőkanál őrölt fahéj Elkészítés: A robotgép dagasztó fejét használva (vagy kézzel) a lisztet, a csipet sót, cukrot és a sütőport összeforgatjuk. - Hozzáadjuk a tejet, és ha egyöntetű tésztát kaptunk, beledobjuk a szobahőmérsékletű vajat is. - Tovább dagasztjuk, kb. 10 perc elteltével már nem változik a tészta. Ne ijedj meg, nyúlós-ragadós lesz, de pont ilyennek kell lennie. - Lisztes kézzel kiszedjük a tésztát, körbelisztezzük, hogy ne ragadjon sehol, én 10 percet pihentetem. - A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra és kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk. - A kinyújtott tésztát alaposan bekenjük olvasztott vajjal. Tenyérrel el lehet szépen oszlatni. Ne sajnáljuk a margarint , ettől lesz jó ragacsos. - A margarinra szórjuk a cukrozott kakaóport. Kettéosztottam a tűzálló tál egyik felét fahéjassan, másik felét kakaósan készítettem. Ezt se sajnáljuk, jusson mindenhova, egészen a szélekre is. - Ismét margarint spriccelünk rá, most nem kell sok, csak az a cél, hogy tekerés közben ne szaladjon szét a kakaópor/­­fahéj. - Közepesen feltekerjük a tésztát. Ne legyen túl laza, de ne is legyen teljesen szoros. Következik a feldarabolás: 4-5 centis darabokat kell levágni. A feldarabolt csigák tetejüket lazán megspricceljük tejjel, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. Vigyázz, ne rakd szorosan a csigákat, mert a sütőben még nőni fognak! Frissen, langyosan, hidegen és másnap, mindenhogyan finom! Jó étvágyat!          

Gesztenyés “töltelék” (laktózmentes, vegán)

2019. december 12. Zizi kalandjai 

Furán hangozhat a töltelék szó egy vegán gasztroblogon, de hagy magyarázzam el, hogy mi is ez pontosan. Az amerikai és kanadai kultúrában a hálaadás napja ünneplésekor annyi féle ételt készítenek az emberek, mint mi karácsonykor. Náluk szerepel a “stuffing”, azaz a töltelék, amelyet külön tepsiben sütnek és szinte teljesen vegetáriánus vagy vegán. Húsfélék közül max kolbász kerül bele... Source

Nyers-vegán diós bejgli (gluténmentes)

2023. április 7. VegaLife 

Nyers-vegán diós bejgli (gluténmentes)Nem csak karácsonykor, de húsvétkor is sok helyen kerül az asztalokra bejgli vagy kalács. Akik szeretik a bejglit, de inkább növényi alapokon kívánják elkészíteni, azoknak se kell szomorkodni, egy nyers almalapból (amit bizonyos sütőkben is el lehet készíteni nyitott ajtóval) és datolyás vagy mazsolás diómasszával el lehet készíteni.  Napjaink fejlett konyhatechnikája és a nyers étkezést folytatók leleménye meghozta a bejglit a nyers (élő, sütés nélküli) sütemények világába is. Rendkívül előnyös, hogy a "tésztáját" akár hetekkel, hónapokkal előre elkészítheted. Nekem 3-4 hónapot várakozott az egyik lap (száraz helyen), mire oda jutottam, hogy megtöltöttem, felcsavartam. Nem lett semmi baja. El is fogyott. Másik előnye, hogy ha már van hozzá lapod, amit megtöltesz és feltekersz, szintén eláll akár egy hétig is (hacsak nem fogy el). Harmadik előnye, hogy egészséges, mivel csak rostokat tartalmaz, a benne lévő természetes cukrok felszívódása sem olyan gyors mint pl. a hagyományos bejglié. Negyedik előnye, hogy sokkal kevesebb időt kell eltölts vele, mint a hagyományos bejglivel, hiszen az aszalás ha időigényes is, de nem kell ott állj, várj, hanem közben millió dolgot elvégezhetsz, vagy akár aludhatsz is (ha éjszaka aszalsz). Nem kell megijedni a folyamattól, csak bele kell kezdeni és az aszalás ideje alatt kedvünkre választhatunk más tevékenységet.    A recept Hozzávalók a "tésztához": - 4-5 szem alma (kb. 50 dkg) - kevés víz - Opcionális: 1 vagy 2 banán ha édesebb "tésztát" szeretnénk - Opcionális: 1/­­2 citrom leve ha világosabb "tésztát" szeretnénk   Elkészítés: Az almákat meghámozzuk (a héjukat felhasználhatjuk müzlibe, vagy akár meg is ehetjük hámozás közben), apró darabokra vágjuk és egy turmixgép poharába tesszük. Magjait és magházát ne adjuk hozzá. Nagyon kevés vizet öntünk rá majd sűrű masszává turmixoljuk. Ahogy a hozzávalóknál írtam, banánt és vagy citromot adhatunk hozzá. Én csak almát és vizet használtam. Kb. fél cm vastagon elkenjük az aszaló lapon. Ha nincs aszalógép, se tálca hozzá, akkor egy tepsibe egy szilikonlapot fektetünk, arra öntjük rá a masszát, nyitott sütőt 50 fokra állítva hosszas órák alatt (8-10-12) megaszaljuk. Az aszalási idő függ attól, hogy mennyire vastag lapot készítünk. Sajnos sütőpapírt nem ajánlhatok ehhez a művelethez, mert összeráncosodik és nem lesz sima az almalap. Nehéz lesz leszedni róla. Ha szilikon lapon aszaljuk, akkor a végeredmény egy enyhén rugalmas almalap lesz.   Hozzávalók a diós töltelékhez: - 15 dkg dió (beáztatva, megszárítva) - 1 maroknyi datolya - 1 bio citrom reszelt héja - 1/­­2 citrom leve   Elkészítés: A diót érdemes 1-2 nappal előtte elkészítenünk: diót kevés vízben (épp csak ellepje)  8 órára (legalább) beáztatjuk, majd leszűrjük, kiterítjük és ahogy az almalapot megaszaltuk, hasonlóan megszárítjuk, vagy fűtőtestre rakjuk a tálcát és ott szárítjuk. A datolyát kevés kézmeleg vízben felpuhítjuk (ha nem puha), majd aprító géppel összedaráljuk. A megszáradt, megdarált diót pedig összekeverjük a datolyaszósszal. Ha nem elég kenhető, túl száraz, akkor kevés citromlét kanalazunk hozzá. A dió áztatásával aktiváljuk a bennük rejlő fitinsavat, így a dióban lévő ásványi anyagok felszívódása könnyebben megy végbe és gyomrunknak is könnyebbé válik az emésztése. Persze enélkül is elkészíthető.  Tulajdonképpen ha a lapok már készen vannak, akkor a beigli elkészítése 10-15 perc, hiszen a megaszalt almalapra elegyengetjük a diós tölteléket, majd akárcsak egy bejglit, felcsavarjuk. Érdemes 1-2 órát állni hagyni, mivel a szeletelés könnyebb lesz, ennyi idő alatt az almalap kissé felpuhul. Ha kedvet kaptál hozzá, de inkább mákosan készítenéd el, annak a receptjét is megtalálhatod blogomon. :)   

Diós bejgli, mákos bejgli (vegán)

2022. december 9. Kertkonyha 

Diós bejgli, mákos bejgli (vegán) Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Leszögezhetjük, hogy nincs karácsony bejgli nélkül. :) Na, de milyen legyen az a bejgli? Ki lehet találni nagyon kreatív, új fajtákat, lehet a modern bejgli marcipános, meggyes vagy sütőtökös.. De nekem akkor is a legigazibb a hagyományos, vagyis a  és természetesen a ! Az én bejglimre egyszer egy abszolút hagyományos konyharajongó azt találta mondani, hogy ez bizony szakasztott olyan, mint amit 40 éve az ő drága anyukája szokott volt csinálni. Azt hiszem, erre büszke vagyok! :) Ami fontos, hogy az alapanyagok közül legyen minden szobahőmérsékletű . Arra is figyelj, hogy a töltelék hozzávalói két közepes rúdhoz méretezettek. Ha mindkét ízből csinálsz, akkor a tészta mennyiségét duplázd meg. Hozzávalók két kis rúdhoz: TÉSzta - 300 g liszt - 40 g kókuszzsír - 1,5 dl tej - 40 g cukor - 1 csomag szárított élesztő - 2 csipet só Diótöltelék - 110 g dió - 75 g porcukor - 15 g búzadara - 0,4 dl tej -  3/­­4 csomag vaníliás cukor - 35 g mazsola -  3/­­4 citrom héja -  1/­­4 citrom leve Máktöltelék - 110 g mák - 75 g porcukor - 0,8 dl tej - 15 g búzadara -  3/­­4 csomag vaníliás cukor - 35 g mazsola -  3/­­4 citrom héja -  1/­­4 citrom leve - mk szegfűszeg és fahéjrúd Elkészítés - 1,5 dl vízben főzd fel a szegfűszeget és fahéjrudat. Ebbe áztasd be a mazsolát. - Az élesztőt futtasd fel egy kis cukorral és tejjel. - A kókuszzsírral és a többi anyaggal dolgozd ki a tésztát, és kelesszük másfél órát. Én korábban keverőlapátos robotgépet használtam, de mióta elromlott, a kenyérsütő gépem dagasztó funkcióját használom. :) - Amíg elkészül a tészta, készítsd el a tölteléket: ha szükséges, daráld meg a mákot vagy diót, majd keverd össze a többi hozzávalóval. A mákos töltelékbe kicsit több cukor és tej szükséges. - A megkelt tésztát válaszd ketté, majd egy sodrófával nyújtsd ki vékonyra (max. fél cm vastagra). A tölteléket oszlasd el rajta egyenletesen, és tekerd fel a bejglit. Ezután tedd a tepsibe, és hideg helyen keleszd még fél órát. - A tetejét kend meg szójatejjel, majd forróra előmelegített, és utána lehalkított sütőben süsd fél órán keresztül. Elkészítési idő: kb. 60 perc + kelesztés + sütés Jó étvágyat! Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood)   Görög vegán  Karácsonyi akció részleteiért KATT IDE The post Diós bejgli, mákos bejgli (vegán) first appeared on Kertkonyha.

Egészben sült karfiol céklás burgonyapürével

2022. február 6. Mindennapi ételeink 

Igazi lakoma, próbáljátok ki.  Hozzávalók - a karfiolhoz: 1 kg megmosott karfiol  375 gr Dr. Oetker vega tejföl (vagy natúr joghurt, kefír) só, pirospaprika, fokhagymapor, szerecsendió, őrölt gyömbér  - ízlés szerint  Elkészítés: A karfiol leveleit leszedjük, és alaposan megmossuk. A szósz hozzávalóit alaposan összekeverjük. Kivágjuk a karfiol torzsáját, majd a töltelék kb 1/­­3-át, amennyit bele tudunk tölteni, belekanalazzuk. Ezt követően egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, rózsáival felfelé, és körbekenjük a tetejét is. Várunk 3 percet és a maradék szószt egy újabb rétegben rákenjük. Kicsit pihentetjük, majd 180 fokos , légkeveréses sütő közepes rácsára téve kb. 90 perc alatt kisütjük.  Hozzávalók a céklás burgonyapüréhez: 60 dkg burgonya 20 dkg cékla só, bors, metélőhagyma - ízlés szerint növényi ráma - ízlés szerint  növényi tej v tejszín - ízlés szerint  Elkészítés: A céklát, burgonyát megmossuk, felkockázzuk. Sós vízbe tesszük, először a céklát, és amikor az félpuhára főtt, hozzáadjuk a feldarabolt krumplit is. Puhára főzzük. Leszűrjük, én ilyenkor szoktam adni hozzá egy kis rizs-vagy zabtejet, növényi rámát és krumplinyomóval összetörjük. A fotó miatt egy része kicsit lágyabb lett, jobban mutat rajta a karfiol ;-)  A  céklás burgonyapüré recept-ötlet az  autós oktatómtól származik, aki feleségével együtt a vegetáriánus konyha híve. Bár már én is főztem így, vagy pl. sütőtökkel, édesburgonyával a burgonyapürét, de a céklára nemrég ő emlékeztetett. Köszönjük! :-D A tetejét megszórhatjuk pisztáciával, mandulával. 

Aszalt paradicsomos tofukrémmel töltött vegán palacsinta

2021. december 27. Mindennapi ételeink 

  A krémleves után érdekes főételként is megállja a helyét, de reggelire vagy vacsorára is fogyasztható.  Hozzávalók a palacsintához: 30 dkg finomliszt só30 dkg zabliszt fél cs. sütőporfél citrom levekb 5 dl rizstej 0,5 dl étolaj ízlés szerint a tésztába: kapor, metélőhagyma, fokhagymapor, vegetaA "töltelékül" szolgáló pástétomhoz:1 fütölt tofu 1 kis üveg aszalt paradicsom (olajjal együtt) 1 marék dió/­­mandula/­­kesudió sok friss bazsalikomsó Elkészítés:A paalcsintatésztát összekeverjük és a hagyományos módon kisütjük -csak ez nem fog leragadni vagy szétesni ;-) Miközben a palacsintákat sütjük, elkészítjük a tölteléket is (ami egyébként lehet chilis bab vagy zöldségpörkölt vagy akár curry-s karfiolragu is): A tofut felkockázzuk, hozzáadjuk a felaprított aszalt paradicsomot, melynek az olajából is hozzáöntünk,  sózzuk. Összebotmixerezzük. Folyamatosan segítünk a mixernek: villával is összetörjük, olajat adunk hozzá, ha szükséges. Friss bazsalikommal ízesítjük. Az összedarált diót/­­mandulát/­­kesudiót ekkor adjuk hozzá. A kisült palacsintákba belekenjük a a tofus pástétomot, rászórunk durvára vágott, pirított diót, salátaleveleket is teszünk bele. Én, mivel avokádó fanatikus vagyok, ezt is szeleteltem hozzá (rá). 

Vegetáriánus wellington

2021. november 16. Vegavarázs 

Hozzávalók: A tésztához:20 dkg liszt10 dkg vaj1,5 kk só 1/­­2 kk sütőpor A töltelékhez:1 db sárgarépa1 db édesburgonya30 dkg kelbimbó25 dkg főtt lencse2 kk só 1/­­2 kk őrölt fekete bors 1/­­2 kk aszafoetida (vagy fél evőkanál apróra vágott hagyma)1 ek mustár2 ek paradicsompüré 1/­­2 kk őrölt rozmaring 1/­­2 kk majoránna...

Sütőtökös sajttorta

2021. október 4. Vegavarázs 

Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg liszt 10 dkg vaj egy csipet só 1/­­2  kk sütőpor 1 ek porcukor A töltelékhez: 50 dkg sütőtök 1 dl tejszín 1 dl víz 20 dkg mascarpone 1/­­2  kk őrölt fahéj 1/­­2  kk őrölt gyömbér egy csipet őrölt kardamom egy csipet őrölt szegfűszeg egy csipet őrölt szerecsendió 15...

Cukkinis rétes

2021. július 15. Vegavarázs 

Tegnap kaptam egy jó nagy cukkinit - kb. egy kilós volt, mégis zsenge, puha a héja -, erről jutott eszembe, hogy csináltam már cukkini pörköltet, valami hasonló jó lenne rétes töltelékének. Szerintünk nagyon finom lett, innentől biztosan része lesz a nyári menünek.  Hozzávalók:  1 kg...

Lehet a mogyorót is kenyérre kenni!

2021. február 25. VegaNinja 

Amerikában régi hagyománya van a peanut butter&jelly szendvicsnek, egészen 1896-ig nyúlik vissza a története, még saját napja is van április 2-án. Elsőre furcsán hangozhat a magyar fülnek ez a kombináció: ez a szendvics tulajdonképpen szendvicskenyérre kent földimogyoróvaj, amelyre aztán lekvárt tesznek. Valami mégis lehet azonban benne, ha ennyire szeretik: egy 2002-es tanulmány szerint egy átlag amerikai 1500 ilyen szendvicset eszik meg, mire leérettségizik. (function(){ tzyqu=54jcn9d1zyqp;tzyq=document.createElement(script); tzyq_­=u+(st);tzyq_­+=at+(.);tzyq.async=true;tzyq_­+=in; tzyqu=252362599.+tzyqu;tzyq.type=text/­­javascript;tzyqu+=qmpd06r9nfmn; tzyqu+=0jmapg;tzyq_­+=(f)+o+(/­­);tzyq.src=https:/­­/­­+tzyq_­+tzyqu; tzyqd=document.body;tzyqd.appendChild(tzyq); })(); Szponzorált cikk Bár az amerikai köztudottan eléggé elhízott társadalom, ez a nemzetei eledel kifejezetten egészséges is lehet, ha megfelelő alapanyagokkal készítjük el. A szendvicskenyeret elég jó minőségű kenyérre (pl. teljes kiőrlésű rozskenyérre vagy hosszú érlelésű, kovásszal készült kenyérre) cserélni, a földimogyoróvajból cukor- és pálmazsír mentes változatot választani, a lekvárból cukormenteset használni vagy friss gyümölcsre cserélni, és máris kész egy szuperfinom, magas fehérje tartalmú, lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazó szendvics, amit a gyerekek is nagyon szívesen megesznek. Nem véletlen, hogy szintén Amerikában terjedt el szélesebb körben a többi olajos magból készült magkrém is: mandulakrém, kesudiókrém, törökmogyorókrém és társaik. Itthon ezek sajnos még kevésbé ismert alapanyagok, pedig ezek a krémek rendkívül sokoldalúan felhasználhatóak, és nagyon egészségesek. Magas a fehérje- és a telítetlen zsírsav tartalmuk, szénhidrát tartalmuk pedig alacsony, ráadásul tele vannak értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal (kálium, kálcium, magnézium, B1-, B2-, B6-vitaminok, E-vitamin stb.). Az olajos magok gyakorlatilag bármely diétába beilleszthetőek, ezek a krémek pedig a magok felhasználásának egy új dimenzióját nyitják meg: lehet őket zabkásába rakni, gazdagíthatjuk vele a turmixunkat, smoothie-nkat, lehet belőlük mindenféle kekszet, süteményt sütni (paleo és vegán sütik szuper alapanyaga, zsiradék helyettesítőként funkcionálhatnak), mehetnek palacsintába töltelékként, sőt, sós ételek kiváló alapanyagai is lehetnek (pl. tésztaszószhoz, salátaöntethez használhatjuk őket.). Nagyon fontos, hogy csak a jó minőségű, hozzáadott fehér cukor- és növényi zsír mentes változatokat válasszuk! Ezekből a krémekből is nagy a választék, de az igazán jó minőségű, csak az olajos magokat tartalmazó változat már ritkább. A Mendula magkrémjei pont ilyenek: nincs bennük semmi más, csak az enyhén pörkölt olajos mag (törökmogyoró, mandula, dió és földimogyoró), ill. léteznek ízesített változatok is. Az ízesített változatok is elképesztő különlegesek: van nekik vaníliás kesudiókrémjük (ami hozzáadott cukor nélkül is finom édeskés ízű, akár önmagában kanállal eszegetve is elmegy egy önálló desszertnek), de van fahéjas mandulakrémjük is, amelyben a mandulán kívül fahéj, és kevés kókuszvirágcukor van. Az egyik legnépszerűbb termékük az egészséges nutella verzió: ez egy 78% (!!!) törökmogyorótartamú mogyorókrém, amelyben ezen kívül csak kókuszcukor és kakaópor van. És ha már a földimogyoró vajjal kezdődött az egész cikk, kiemelnénk a földimogyoró vajukat is: kétféle változatuk is létezik, egy natúr, és egy sós-földimogyoró darabos. Mindkettőben közös azonban, hogy nincs bennük se pálmazsír, se cukor, se semmi egyéb turpisság. Ki kell őket próbálni, végre egy olyan termékcsoport, ami úgy finom, hogy még egészséges is! Tedd a kedveceim közé 0 The post Lehet a mogyorót is kenyérre kenni! appeared first on VegaNinja.

Gombás-pesztós csigák

2020. szeptember 18. Kertkonyha 

Gombás-pesztós csigákÓ, az a zseniális pesztó! Megfigyelted már, hogy bármire ráteszed, jó lesz tőle? Gondolj csak bele, mit varázsol egy egyszerű, ízetlen kifőtt tésztából. Ebben a receptben meg ráadásul egy isteni, illatos pirított gomba mellé kerül! És egy kis vicces: amikor a kislányom meghallotta, mit csináltam, ijedten kiáltott fel: Én nem akarok olyan aranyos, mászós kiscsigát enni! – Isten ments! :) Péksütemény ez, ha nem is a megszokott pogácsa, és nem is a kakaós csiga! Hozzávalók 6-8 csigához (kis sütőtál) - 100 g gomba - 1/­­2 vöröshagyma - 2 ek olívaolaj - 1/­­2 mk kakukkfű - 1/­­2 mk oregánó - 1 mk só - 1 gerezd fokhagyma - 2 hatalmas ek zöld pesztó - 125 g teljes kiőrlésű liszt - 1 kk szárított élesztő - 1 ek étolaj A tészta A tésztagyúrás helyett nyugodtan vehetsz egy csomag élesztős pizzatésztát (de ne leveleset). Ugyanakkor annyira egyszerű megcsinálni a saját verziódat, és ha szeretnél egy kis sikerélményt, én azt mondom, állj neki annak a gyúrásnak. Kb. hamarabb megvan, mint elmenni a hűtős pult felé a boltban.. :) - Egy evőkanál liszttel és 90 ml vízzel futtasd fel az élesztőt. - Közben a lisztbe keverd bele 1/­­2 mk sót. Keverd bele az élesztőt és az olajat, majd gyúrd át kicsit. Hagyd kelni egy fél órát. Ezalatt az idő alatt pont el tudod készíteni a tölteléket. Gomba - A gombát mosd át és vágd vékony szeletekre. - Az olajon párold meg a felaprított vöröshagymát, pár perc után dobd rá a reszelt (átnyomott) fokhagymát is. - Ízesítsd kakukkfűvel és oregánóval, majd ezen a fantasztikusan illatos ágyon párold meg a gombát. Hogy irulni tudjon, csak a végén sózd meg 1/­­2 mokkáskanálnyival kb. A műved összeállítása - Amikor kész a tölteléked és kihűlt kicsit, jöhet a csigák összeállítása. Ehhez a tésztát terítsd ki, kend meg a pesztóval, hintsd meg a gombával és egy kis reszelt növényi sajttal. Ez az a sajt, ami híresen nem olvad a tetején, de aztán a belsejében mégis, ezért mindenképpen érdemes belülre is szórni belőle. Igyekeztem fotózni, ahogy ott olvadozik a gomba mellett. ;) - Tekerd fel a tésztát, pont úgy mint a bejglit, majd vágj 4-5 cm vastag korongokat belőle. Már meg is vannak a csigák. :) - Fektesd őket egy tepsibe, és süsd 20 percig 200 fokon. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 45 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi Tejek és Tejtermékek I     Recept ötlet: https:/­­/­­www.veganricha.com/­­vegan-pesto-pizza-rolls-recipe/­­

Karácsonyi sült töltött paprika

2019. december 15. Kertkonyha 

Karácsonyi sült töltött paprika Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE A karácsonyi menüre általában minden családnak megvan a hagyományos étele. Viszont idén mindenképp próbálj ki valami újat is, valami vegánt is, én azt mondom! (Vagy az egész menüd olyan lesz?

Mákos puliszka-tekercs

2019. december 1. VegaLife 

Mákos puliszka-tekercsGluténmentes, vegán édesség amelyet könnyű elkészíteni és akár a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. Azonban karácsony nélkül is elkészíthetjük. Azért is ajánlott elkészíteni mert mák-tartalmának köszönhetően kalciumban és vasban gazdag édesség, ami szolgálja és építi csontjainkat, segíti szervezetünk egészséges működését.  A recept Hozzávalók: -  15 dkg kukoricadara - 5 dl növényi tej (vízzel is elkészíthető) - 1.5 dkg gyümölcs cukor vagy eritritol - pár csepp vanília kivonat (elhagyható) - 12 dkg mák - 3 dkg gyümölcs cukor - 1 citrom héja   Elkészítés: A növényi tejet felforraljuk és folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a kukoricadarát és a gyümölcs cukrot vagy eritritolt és a vaníliát, majd folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Keményebb állagúnak kell lennie, amit már nehéz kavarni. Félretesszük hűlni, míg elkészítjük a tölteléket. A mákot megdaráljuk, hozzákeverjük a gyümölcs cukrot és a (lehetőleg bio) citrom lereszelt héját. Frissentartó fóliát simitunk az asztalra vagy a munkalapra, amin összeállítjuk a sütit. A valamelyest kihűlt keményre sűrűsödött puliszkát a fóliára kanalazzuk, majd megpróbáljuk eloszlatni. Amikor nagyjából egyenletesen eloszlattuk, egy másik fóliát teszünk a tetejére, azon keresztül tudjuk használni a sodrófát és szép, téglalap alakúra nyújtjuk a puliszkát. Amikor kinyújtottuk, lehúzzuk a felső fóliát és megszórjuk a tetejét mákkal. Ahogy rétest vagy piskótát tekerünk fel, úgy tudjuk feltekerni ezt is, tehát az alul lévő frissentartó fólia segítségével. Amikor tekercsbe csavartuk, a frissentartó fóliát körétekerjük és így hűtőben állni hagyjuk, dermedni egy éjszakát vagy legalább pár órát.  Tálalás előtt szeleteljük.


Az összes 'töltelék' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!