tej receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Májgombatokány diós rizzsel

Vegán frankfurti leves

Mákos puliszka-tekercs










tej receptek

Vegán frankfurti leves

2019. december 4. Kertkonyha 

Vegán frankfurti leves Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Vegán Szaloncukor-készítő főzőtanfolyam Örök klasszikus a mai levesünk, természetesen vegán formában. Hiszen persze, hogy a hagyományos ízek és a növényi konyha jó barátok, sőt! Az egészet úgy szabod, ahogy neked tetszik. :) Egy finom, tartalmas leves pedig a legjobb, ami veled egy hideg napon megtörténhet! Hozzávalók egy kisebb fazékhoz - fél fej kelkáposzta - 3 szem krumpli - 1 fej vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 3+1+1 ek olívaolaj - fél mk füstölt fűszerpaprika - 1 kk pirospaprika - 1 mk oregánó - fél mk őrölt kömény - két szál növényi virsli - 100 ml növényi tej (vigyázat, a vaníliás beütésű nagyon nem jó!) - 1 ek liszt - só, bors - 1 mk almaecet - Három evőkanál olívaolajon párold meg a felaprított vöröshagymát és fokhagymát. A tűzről levéve szórd bele a fűszereket, és keverd el. Szagolj bele! – Ugye, milyen finom? Pedig a java csak most jön! :) - Tedd rá a felaprított krumplit és annyi vizet, hogy ellepje. Amíg felforr, vágd vékony csíkokra a kelkáposztát. Én kivágtam az ér legkeményebb részét, de ezt rád bízom. - Tedd hozzá a kelkáposztát is, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. - Ezután még 10 percet főzd forrás után. Amíg vársz, két dolgot is meg tudsz csinálni. - A virslit karikázd fel és egy evőkanál olajon pirítsd át mindkét oldalát. - Készítsd el a leves sűrítését. Ehhez én egy evőkanál olajon megfuttattam 1 evőkanál lisztet, aztán pedig felöntöttem 1 dl szójatejjel, majd hagytam besűrűsödni a tűzön. Ezt keverd bele a levesbe, amit a hozzáadott virslivel is forralj 1 percet. A végén ízesítsd az ecettel. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 20 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba.  Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Vegán Szaloncukor-készítő Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II

Mákos puliszka-tekercs

2019. december 1. VegaLife 

Mákos puliszka-tekercsGluténmentes, vegán édesség amelyet könnyű elkészíteni és akár a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. Azonban karácsony nélkül is elkészíthetjük. Azért is ajánlott elkészíteni mert mák-tartalmának köszönhetően kalciumban és vasban gazdag édesség, ami szolgálja és építi csontjainkat, segíti szervezetünk egészséges működését.  A recept Hozzávalók: -  15 dkg kukoricadara - 5 dl növényi tej (vízzel is elkészíthető) - 1.5 dkg gyümölcs cukor vagy eritritol - pár csepp vanília kivonat (elhagyható) - 12 dkg mák - 3 dkg gyümölcs cukor - 1 citrom héja   Elkészítés: A növényi tejet felforraljuk és folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a kukoricadarát és a gyümölcs cukrot vagy eritritolt és a vaníliát, majd folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Keményebb állagúnak kell lennie, amit már nehéz kavarni. Félretesszük hűlni, míg elkészítjük a tölteléket. A mákot megdaráljuk, hozzákeverjük a gyümölcs cukrot és a (lehetőleg bio) citrom lereszelt héját. Frissentartó fóliát simitunk az asztalra vagy a munkalapra, amin összeállítjuk a sütit. A valamelyest kihűlt keményre sűrűsödött puliszkát a fóliára kanalazzuk, majd megpróbáljuk eloszlatni. Amikor nagyjából egyenletesen eloszlattuk, egy másik fóliát teszünk a tetejére, azon keresztül tudjuk használni a sodrófát és szép, téglalap alakúra nyújtjuk a puliszkát. Amikor kinyújtottuk, lehúzzuk a felső fóliát és megszórjuk a tetejét mákkal. Ahogy rétest vagy piskótát tekerünk fel, úgy tudjuk feltekerni ezt is, tehát az alul lévő frissentartó fólia segítségével. Amikor tekercsbe csavartuk, a frissentartó fóliát körétekerjük és így hűtőben állni hagyjuk, dermedni egy éjszakát vagy legalább pár órát.  Tálalás előtt szeleteljük.

Keksz a Télapónak

2019. november 24. Kertkonyha 

Keksz a Télapónak Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Vegán Szaloncukor-készítő főzőtanfolyam Régi adósságot törlesztek most, mégpedig azt, hogy másfél évvel ezelőtt megígértem nektek a vegán digestive keksz szendvicselt változatát. Ezt a kekszet megkenheted bármilyen lekvárral, de ha igazán jót akarsz, és igazán hedonista kekszet akarsz, készíts bele külön a szuper superfood-os csokikrémet! Meglátod, teljesen egyszerű, csak két hozzávalós, és tényleg gyorsan megvan. :D A csokikrém receptjét ITT találod. És, hogy miért vettem elő ezt a receptet most? Jön a Mikulás… Ez lesz a meglepije a kedves előadásért (színház) cserébe. Sütök egy halommal, és betesszük egy szép papírdobozba. Remélem, fog neki örülni! :) Hozzávalók egy nagy tepsihez: - 220 g fehér tönkölyliszt - 60 g zabpehelyliszt - 1 mk só - 1 kk sütőpor - 75 g nádporcukor - 80 g kókuszzsír (darabos) - 150 ml növényi tej - 1/­­2 mk vaníliapor - 1/­­2 mk őrölt fahéj Előkészületként melegítsd elő a sütőt 190 fokra, és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. - A késes aprítóba szórd be a liszteket, a porcukrot, a sót, a sütőport és az illatos fűszereket. Indítsd be, hagy kavarja! :) - Ezután add hozzá a kókuszzsírt, és készítsd oda a pohár tejet és evőkanalat. Indítsd be újra a gépet. - Kanalanként add hozzá a tejet, látni fogod, mikor jó. Ha összeállt labdává, nem morzsálódik sehol, de fontos, hogy maradjon egyben, ne legyen folyós. Nekem 11 evőkanálnyit kívánt a tésztám, de ez változhat. - Ezután hintsd meg liszttel a labda alatt és a tetejét is egy kis liszttel, majd nyújtsd ki egyenletesen a labdát 2-3 mm vastagra. Szaggasd ki a kekszeket, és helyezd őket a tepsibe. Nem kell sok helyet hagyni közte, alig dagad meg a sütés alatt. - 12-15 perc alatt megsül. Vigyázz, ne száradjon ki nagyon, ha aranylik a keksz széle és alja, már tökéletes. - Hagyd teljesen kihűlni, majd a tetszőleges krémeddel ragaszd össze kettesével. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 30 perc (tényleg!) Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba.  Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Vegán Szaloncukor-készítő Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood  

Hedonista keksz

2019. november 24. Kertkonyha 

Hedonista keksz Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Vegán Szaloncukor-készítő főzőtanfolyam Régi adósságot törlesztek most, mégpedig azt, hogy másfél évvel ezelőtt megígértem nektek a vegán digestive keksz szendvicselt változatát. Ezt a kekszet megkenheted bármilyen lekvárral, de ha igazán jót akarsz, és igazán hedonista kekszet akarsz, készíts bele külön a szuper superfood-os csokikrémet! Meglátod, teljesen egyszerű, csak két hozzávalós, és tényleg gyorsan megvan. :D A csokikrém receptjét ITT találod. És, hogy miért vettem elő ezt a receptet most? Jön a Mikulás… Ez lesz a meglepije az előadásért (színház) cserébe. Már nagyon várjuk! Hozzávalók egy nagy tepsihez: - 220 g fehér tönkölyliszt - 60 g zabpehelyliszt - 1 mk só - 1 kk sütőpor - 75 g nádporcukor - 80 g kókuszzsír (darabos) - 150 ml növényi tej - 1/­­2 mk vaníliapor - 1/­­2 mk őrölt fahéj Előkészületként melegítsd elő a sütőt 190 fokra, és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. - A késes aprítóba szórd be a liszteket, a porcukrot, a sót, a sütőport és az illatos fűszereket. Indítsd be, hagy kavarja! :) - Ezután add hozzá a kókuszzsírt, és készítsd oda a pohár tejet és evőkanalat. Indítsd be újra a gépet. - Kanalanként add hozzá a tejet, látni fogod, mikor jó. Ha összeállt labdává, nem morzsálódik sehol, de fontos, hogy maradjon egyben, ne legyen folyós. Nekem 11 evőkanálnyit kívánt a tésztám, de ez változhat. - Ezután hintsd meg liszttel a labda alatt és a tetejét is egy kis liszttel, majd nyújtsd ki egyenletesen a labdát 2-3 mm vastagra. Szaggasd ki a kekszeket, és helyezd őket a tepsibe. Nem kell sok helyet hagyni közte, alig dagad meg a sütés alatt. - 12-15 perc alatt megsül. Vigyázz, ne száradjon ki nagyon, ha aranylik a keksz széle és alja, már tökéletes. - Hagyd teljesen kihűlni, majd a tetszőleges krémeddel ragaszd össze kettesével. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 30 perc (tényleg!) Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba.  Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Vegán Szaloncukor-készítő Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood  

Fahéjas mandula

2019. november 17. VegaLife 

Fahéjas mandulaA legtöbb városban megkezdődtek már a karácsonyi vásárok, amelyek színes fényei és finom illatai vonzzák az emberek nagy részét. Sokan kimennek nézelődni, talán nem is vesznek semmit, csak szeretik, ahogy elragadja őket a tömeg és a látnivalók ünnepi hatása. Mások külön vásárlási céllal mennek, vagy hogy legalább egy jót egyenek és igyanak a hidegben. Vannak, akiket a finom fahéjas illatfelhők vonzanak, ami a fahéjas manduláknak köszönhetően nem csak a levegőt fűszerezi meg, hanem a vásárlást és a karácsonyi hangulatot is édesebbé teszi. Mi magunk is elkészíthetjük a fahéjas mandulákat és általa beillatozhatjuk a lakást, megédesíthetjük szeretteink napját. Gasztro-ajándéknak is kiváló lehet karácsonyra (előtte azért érdemes kideríteni, hogy nem mogyoróérzékeny-e az illető), és mindössze fél óra alatt kész. A recept Hozzávalók: - 20 dkg mandula (nem blansirozott) - 4 dkg gyümölcscukor - 4 dkg xylit vagy eritrit - 2+1 ek növényi tej - 1 púpos teáskanál őrölt fahéj - vanília aroma vagy kivonat Sütés utáni forgatáshoz: - 2-3 ek fahéjas gyümölcscukor - 1 ek karobpor (elhagyható)   A mandulát egy teflon serpenyőben vagy palacsintasütőben megpirítjuk. Amig pirulnak, addig összekeverjük a fahéjat, gyümölcscukrot, xylitet vagy eritritet, a 2 ek növényi tejet és a vaníliát. Ezt a sűrű édes szirupot a megpirult mandulára öntjük és kis lángon, folyamatosan, türelmesen kevergetjük. Ha a kis keverőtálból nem jön ki az összes szirup, 1 ek növényi tejjel kiöblítjük, amit szintén a serpenyőbe öntünk. Mikor a mandula és a fahéjas cukros szirup elkezd sűrűsödni, (ezt abból látjuk, hogy nagy buborékok keletkeznek, az edényben pedig vékony szálak nyúlnak el) akkor levesszük a tűzhelyről. Hagyjuk egy kicsit kihűlni a mandulát. Egy sütőpapírra fahéjjal elkevert gyümölcs-cukrot szórunk és a még viszonylag meleg mandulákat kisebb szűrőkanál segítségével kiszedjük az edényből és beleforgatjuk a fahéjas cukros porba. Egyszerre ne sok mandulát forgassunk. Kb 4-6 szemet. A papírt mozgatva könnyebben tudjuk gurítani a mandulákat a fahéjban. A kész mandulákat egy tálba tesszük vagy szép kis zacskóba (lehet papír vagy celofán) csomagoljuk, attól függően, hogy ajándéknak adjuk, vagy a családot, vendégeket örvendeztetjük meg velük.

Vegán somlói

2019. november 10. Kertkonyha 

Vegán somlóiRecept bátraknak Ezt azoknak, akik nem riadnak vissza egy recepttől, ha az több, mint három lépésből áll. No, meg azoknak, akik valami megveszekedett finomat akarnak enni. Vegánul. :) Aratni fogtok! u.i. Amúgy az elkészítés SOKKAL egyszerűbb, mint a leírása. ;) Ne csüggedj, meglátod, megéri! Lesz három piskótalapod, három krémed, ezeket rétegesen lerakod, hagyod összeérni, és tiéd a mennyország! Szóval, vegyél egy levegőt. Aztán elő három keverőtálat. :) Ez (háromszor) mindegyikbe tedd bele: - 50 g liszt - 20 g keményítő (1 ek) - 1 mk sütőpor - 1 mk szódabikarbóna - 40 g nádcukor 2 ek (a vaníliásba fehér) - 1 csipet vaníliapor Majd jöjjön a következő nedves rész mindhárom fajta tésztába. Jól keverd össze, aztán keverd vele simára a száraz lisztes keveréket. - 1 dl víz - 1 ek citromlé - 1 kk almaecet - 3 ek étolaj Eddig mind a három tálban ugyanaz van. Most jön az, az egyikből lesz kakaós, a másikból diós, a harmadikból meg vaníliás piskóta. Ezért fajtánként tegyél bele: - 10 g kakaó (1 ek) - 15 g dió - 2 csipet kurkuma, 1 csipet pirospaprika (igen! és semmi vész! Azért ne csípőset válassz.) A három tésztád kész, most süsd ki. Szükséged lesz három hasonló formára, és egy 180 fokos sütőre. 20 percet alatt jó. Közben készítsd el az önteteket. Ehhez megint három edény kell. Az egyikben forrald össze a szirupot: 100 ml vízben oldj fel 1 kk fehércukrot és reszeld bele a fél narancs héját. Finom illata lesz! :) Ha megvagy, zárd el, keverj el benne 1 mk rumaromát és takard le. A rumaroma helyett választhatsz igazi sütőrumot is, de fontos, hogy csínyján bánj mindkettővel. A rumtól max. jó kedvetek lesz, de a túltolt rumaroma nagyon el tudja rontani az édességeket. A második öntethez egyszerűen melegítsd össze a 90g étcsokit 50 ml növényi tejjel. A harmadik legyen a vaníliakrém. Ehhez 300 ml növényi tejben keverj el 12 g keményítőt, 50 g fehér cukrot és egy csomag vaníliás cukrot. Csavarj bele fél narancs levét és színezd meg szép sárgára 2 csipet kurkumával + 1 csipet pirospaprikával (nyugtatás ld. mint fenn). Most már csak a szórás hiányzik, ami legyen 100 g durvára tört dió és 75 g mazsola. A mazsolát 1 mk rumaromával ízesített vízbe áztasd be előtte. Az összeállítás van hátra. A jó az, hogy egyáltalán nem kell szépnek lennie. Rétegezd le az egészet, és a somlóid magától lesz majd döglesztő. Először a diós lapot a sütőformában szurkáld meg, vagdosd be, majd a szirup kb. harmadával locsold meg. Kend rá a vaníliakrém felét, szórd meg a dió és mazsola felével, öntsd rá a csokiöntet negyedét. Erre fektesd rá a csokis réteget, ezt is szurkáld meg, majd locsold meg a szirup másik harmadával. Kenegesd el rajta a vaníliakrém másik felét, szórd rá a maradék diót és mazsolát és kanazz még rá egy kis csokis öntet is. Most jön a vaníliás piskóta. Itt már tudod, mit kell csinálni. :) Ráteszed, megszurkálod, majd meglocsolod a maradék sziruppal. A többi már megy magától. Fontos, hogy letakard az egészet, majd egy éjszakára hűtőbe tedd. Ezalatt  megtörténik a csoda, összeáll a somlóid, az ízek találkoznak, táncot járnak, minden együtt lesz a szádban harmóniában, meglásd. Másnap már csak egy evőkanállal ügyesen szaggasd ki egy szép tálba, csorgasd meg csokival, és ha igazi hedonista vagy, szerezz hozzá vegán tejszínhabot! Áldd meg magadat, amiért nem riadtál vissza a recept leírásától, végigvitted a művedet! Kínálj meg, akit tudsz, aztán söpörd be a bókokat! Na, dagad már a melled? :) Jó étvágyat! Elkészítési idő: abszolút nem érdekes ;) Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Vegán Szaloncukor-készítő Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood

Puri - friss, élesztőmentes, indiai lepénykenyér

2019. október 26. Élj harmóniában 

Puri - friss, élesztőmentes, indiai lepénykenyérA legtöbb indiai kenyér lapos és nem nagy, felfújt, amiket élesztővel készítenek. Általában a tűzhely tetején sütik és nem sütőben. Azért, hogy a lehető legtöbb prána (életenergia) legyen benne, ezeket frissen készítsd, mindig az étkezések előtt. Az indiai kultúrában a kenyér, gyakran kanál helyett is használatos:) Korábban a chapati kenyér receptjét már közreadtam itt olvashatod.  Puri egy zsiradékban kisült lepénykenyér. Teljes kiőrlésű búzalisztből és vízből készül - a lisztet lehet fehér liszttel is keverni vagy használhatsz graham lisztet is.  Kisütésnél eredetileg ghíben sütik ki, de használhatsz kókuszzsírt vagy bármilyen sütőolajat. A ghí készítését egy korábbi bejegyzésben már részletesen leírtam.  Hogyan készíts ghít? A puri minden ájruvédikus alkat számára ajánlott, de kapha alkatúak ritkábban fogyasszák.  Puri - friss, élesztőmentes, indiai lepénykenyér  Hozzávalók 16 darabhoz: - 350 g teljes kiőrlésű liszt (vagy graham liszt vagy fehér liszttel kevert liszt) - 175 ml langyos víz - 1/­­2 kk. só - 1 ek. vaj vagy ghí - olaj a sütéshez A sót keverd el a liszttel és morzsolt el benne a ghít. Lassanként add hozzá a vizet, hogy lágy tésztát kapj.Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrd, míg fényes nem lesz majd akár lehet pihentetni is. Ismét gyúrd át. A zsiradékot melegítsd fel egy edényben. Közben formálj a tésztából 16 egyforma nagyságú gombócot. A gombócokból kevés ghí segítségével egyenletesen vékony lepényeket nyújts ki. .  Amikor a ghí felmelegedett, vedd a lángot kisebbre. Akkor kezdj el sütni, amikor ha beleteszel egy pici tésztát, az azonnal feljön a tetejére.  Tedd a lepényeket a forró ghíbe, olajba és pár másodperc múlva fel is fog jönni a felszínre, finoman nyomkodd le egy kiszedővel és alul fel fog fújódni amolyan lufi szerűen:)  Majd fordítsd meg a purit és a másik oldalt is süsd kb 15 másodpercig. Végül vedd ki és szűrőben vagy papírtörlőn csöpögtesd le.  Süss ki minden purit és forrón tálald.  Fogyaszthatod édesen és sósan is.  Néhány ötlet, aminek csak a képzeleted szab határt:):  édesen: porcukros puri esetleg plusz tejszínhab, lekváros puri, puri csokikrémmel (házi nutella receptet itt találsz a blogon), édesen magkrémekkel  sósan: zöldséges főétel subji mellé, hüvelyes ételekkel, levesekkel, csicseriborsókrémmel (hummusz recepteket találsz a blogon gyors hummusz és klasszikus hummusz), mindenféle magokból készült kencékkel (ilyeneket is találsz a blogon pl tökmagos ).  Jó étvágyat hozzá:) Kati

Jobban ártanak a Földnek a vegetáriánusok, mint azok, akik kevés húst esznek

2019. szeptember 22. Hírek 

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

Málnás torta mandulával (vegán)

2019. szeptember 15. VegaLife 

Málnás torta mandulával (vegán)Sok vegánnak, vagy tejallergiásnak, tejmentesen étkezőnek nehézséget okoz a tejszín és a tejszínhab megoldása például tortákban. Több külföldi receptes oldalon láttam, hogy konzerves kókusztejet használnak erre. Sokáig féltem kipróbálni, kudarctól tartva. Tavaly télen azonban áttörtem félelmem eme jegét :) . Férjem születésnapjára készítettem fekete-erdő tortát vegán módra, amihez tulajdonképpen konzerves kókusztejet használtam. Ennek a receptjével még tartozom, idővel majd feltöltöm. Most azonban egy málnás-mandulás torta receptjét mutatom meg. Egy régi ismerősömet láttuk vendégül nálunk, erre az alkalomra készítettem a tortát. Tejmentes, tojásmentes és fehér cukor mentesen készült, zselatin és társait sem kellett hozzá tenni, mégis nagyon finom lett. Egy szelet nem volt elég senkinek. :)  A torta receptje: Hozzávalók: - 10 evőkanál liszt - 5 evőkanál teljes kiőrlésű liszt - 3-4 evőkanál nyírfacukor vagy gyümölcscukor -  20 evőkanál növényi tej  -  3 evőkanál olaj -  1 teáskanál szódabikarbóna - sütőpapírral kibélelt sütőforma vagy szilikon forma Elkészítés: Egy edényben összekeverjük először a száraz hozzávalókat,a liszteket és a szódabikarbónát érdemes együtt átszitálni és utána hozzákeverni a nyírfacukrot. Hozzá kanalazzuk a növényi tejet és olajat. Jól összekeverjük az egészet, majd a sütőformába szépen elsimítjuk és előmelegített sütőbe készre sütjük. Tűpróbával megnézzük, hogy a tészta átsült-e.   A krém receptje: - 2 konzerv kókusztej - 2 kanál nyírfacukor (vagy gyümölcscukor vagy eritrit) - 10-20 szem málna Elkészítés:  A konzerv kókusztejet egy éjszakára érdemes hűtőben tartani. Ha ezt elfelejtettük, tegyük a fagyasztóba kb. 1 órára. Ezt a konzervet érdemes óvatosabban kezelni, nem felrázni, hogy minél sűrűbb állagú kókusztejet kapjunk. Tetejéről a sűrű réteget egy habverő tálba kanalazzuk. Habverővel habbá verjük. Amikor a hab kész, hozzáadjuk az édesítőt. (Szirup-félét, mint agavé, nem ajánlom, mert a hab folyékonnyá válik.) A habot két részre osztjuk, az egyikhez hozzákeverjük a villával összetört málnát és azzal jól átkeverjük (habverőt használva). Málnás krém receptje: - 10 dkg málna - 1-2 evőkanál nyírfa vagy gyümölcscukor A málnát összetörjük egy tűzálló tálba. Meghintjük cukorral és összefőzzük dzsem állagúra.  A torta összeállítása: A megsült tortát félbevágjuk. Az alsó tésztát megkenjük a málnás krémmel, majd rákanalazzuk a málnás tejszínt. Erre finoman ráfektetjük a torta másik lapját (Én ezt is bekentem a málnás krémmel, de talán jobb lett volna, ha szárazon hagyom.). A tetejét és a torta oldalát bekenjük a fehér tejszínnel. Az oldalára a tenyerünkkel finoman mandula lapokat helyezünk, a torta tetejét pedig mandulával és egész málnával dekoráljuk. Ha ügyes kezünk van, habnyomóba töltött tejszínhab formákkal is dekorálhatjuk a tortát. Ha elkészült a torta, hűtőben tároljuk tálalásig.  

Csipkés rakott karfiol

2019. augusztus 21. Kertkonyha 

Csipkés rakott karfiol Két lépés az egész, de a végeredmény megszólal! A karfiolmánia folytatódik! De milyen a jó rakott karfiol? Nekem olyan, aminek egyrészt egyszerű a receptje, másrészt a végeredmény gusztusos állagú és izgalmas ízű. Mondjuk legyen inkább sült, mint főtt, mert az mindig olyan jót tesz az ételnek. A karfiol pl. tényleg csipkés marad, szépen megmaradnak a rózsái! Összegőzölt, ízetlen, plötyi dolgokat bárki tud készíteni! :P :D Szóval a másik, hogy legyen íze. Meg persze színe, és nem csak a legtetején! Kitaláltam valamit, ha te is így csinálod, nem marad el a siker, ezt garantálom! Szaftos is, ahol kell, roppanós, a fűszerek is átjárják mindenhol, és emellett öröm ránézni, olyan gyönyörű! Hozzávalók 2-3 adaghoz - 500 g karfiol - 1 kk só - 1 kk fokhagyma granulátum - 1/­­2 mk őrölt bors - 1/­­3 mk őrölt szerecsendió - 1/­­3 mk kurkuma - 2 ek olívaolaj - 100 g újkrumpli - 150 g joghurt (vegán) - 1 púpozott ek szárított élesztőpehely - 1 kk őrölt szezámmag vagy tahini (elhagyható) - 1 ek citromlé - A karfiolt szedd 2-3 centis rózsákra, a krumplit vágd centis karikákra. A szerecsendiót, sót, fokhagyma granulátumot, kurkumát és borsot keverd össze, majd forgasd bele a karfiolt és a krumplit. Locsold meg az egészet olívaolajjal, és így is forgasd át alaposan. - Tedd a beízesített zöldségeket egy kiolajozott sütőtálba, és süsd fél órát. Legjobb ha van légkeverésed, és először magasabb, majd közepes hőmérsékletet válassz. Akkor jó, ha szép aranybarna színe lett. - Közben keverd ki az öntetet a joghurtból, szezámmagból, élesztőpehelyből és citromléből. Fél dl vízzel lazítsd fel, hogy be tudjon majd folyni a zöldség közé. - Öntsd rá a karfiolra a joghurtot, majd tedd vissza 10 percre még a sütőbe. Jó étvágyat! Elkészítési idő: kb. 40 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha  főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán A Mindennapi Superfood Görög Vegán  

Füstölt, pirított karfiol és gersli

2019. augusztus 16. Kertkonyha 

Füstölt, pirított karfiol és gersliÉletem első évtizedeit a karfioltól való teljes tartózkodás jellemezte. :) Hacsak meghallottam, hogy benne van valamiben, már mentem is tovább. Aztán rájöttem, hogy el tudom úgy készíteni, hogy szuper finom legyen! :) Igazság szerint még most sem feltétlenül csillan fel a szemem a karfiol szó hallatán, de ilyenkor mindig nekiállok a trenírozásnak, és emlékeztetem magam, hogy de ugye, milyen isteni volt a múltkor is, nem? Hát, de. Na, ugye. ;) Ennek szellemében ajánlom nektek ezt a receptet. Nagyon nem olyan lesz, mint a menzás karfiolleves, oké? ;) Amúgy meg mi az a gersli? Ja, árpa! :) Szuper alternatívája a rizsnek, még hántolt formájában is sok-sok ásványi anyag meg vitamin van benne, és persze rost is természetesen. Az árpa immunrendszered működéséhez elengedhetetlen anyagokat tartalmaz, olyanokat is, ami elég kevés más élelmiszerben van benne (pl. szelén). Lehet főzés előtt áztatni fél órát, akkor könnyebben megpuhul. Hozzávalók két adaghoz: - KARFIOL - 200 g karfiol - 1 mk őrölt kömény - füstaroma - GERSLI - 200 g gersli - 1/­­2 fej vöröshagyma - 2 ek olaj - 4-5 szelet szárított paradicsom - 1 mk mustár - 1 kk szárított zöldségkeverék (természetes ételízesítő) - só, olívaolaj - A hagymát szeleteld fel vékonyan. Szép mutatós negyed karikákat ajánlok ehhez az ételhez. :) - Két ek olajon, lassú tűzön fonnyaszd meg a hagymát, majd dobd rá a felcsíkozott szárított paradicsomot is. - Keverd el benne a mustárt, és hintsd meg ételízesítővel. Ha natúr zöldségkeveréked van, biztosan szükség lesz sózásra. Ezt rád bízom, de 1-2 csipet mindenképpen kelleni fog. Végül tedd bele az átmosott gerslit, öntsd fel fél liter vízzel, és tedd fel főni. - Közben készítsd el a karfiolt. Szedd kisebb rózsákra, majd forgasd össze sóval és őrölt köménnyel. Egy tapadásmentes serpenyőben melegíts kis olajat, és ebben pirítsd meg a őket. Rázogasd közben, hagy’ forogjanak a darabok, és legyenen szép aranybarnák minden oldalról. Amikor már majdnem kész, spricceld meg a füstaromával, nagyon jót fog neki tenni. Jó étvágyat! Elkészítési idő: kb. 30 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven    

Töltött krumplicsónakok

2019. július 14. VegaLife 

Töltött krumplicsónakokGluténmentes, vegán, laktató étel krumplival, tofuval és egy kevés spenóttal. Vendégváró ételnek vagy vacsorának is elkészíthetjük. A recept eredeti öltetét az Angliában elterjedt "Jacket potato" adta, amikor a krumplit héjában megsütik (igen, eddig a magyarok is szoktak ilyen ételt), majd kettévágják úgy, hogy ne essen szét két részre, csak kettényíljon és a kettő fél burgonya közé reszelt sajtot vagy tonhalat raknak. Iskolamenzákon ez a jacket potato mindennapos étel. Például van olyan iskola, ahol szó szerint, minden nap kérheti ezt a gyerek. Kérik is, mert a többi ételt kevésbé szeretik (pl. curry rizzsel vagy sült hús valami csúnya barna és büdös szósszal leöntve) és tudják, ezzel nem fognak mellé, kivéve, hogy az 5-6 éves gyerekek még nem boldogulnak úgy a késsel villával, hogy önállóan meg tudják enni. Angliában legalább 3 fajta ételből választhatnak ebédre. Reggel a gyerekek megérkeznek (általános iskola) az osztályterembe és egy nagy digitális táblán a nevükre kattintva választhatnak 3 fajta színből. Mindegyik szín valamilyen étel. A sárga általában vegetáriánus, a kék általában húsos. A tábla mellett legtöbbször ott vannak a napi menük képei, a 3 főétel képe, azzal a színnel bekeretezve, amelyik ételt jelenti. Pl. Zöldséges curry sárga keretben. Vannak olyan iskolák, ahol e 3 menün kívül van egy 4., a jacket potato, ami mindig elérhető. A legtöbb iskolában, de nem mindenhol, a gyerekeknek ebéd előtt kiosztják a rendelésüknek megfelelő karszalagot, amit a konyhás néniknek átadnak, akik adják is nekik a menüt. Emellett salátafélék, kenyér, gyümölcs és valami desszert (néha az is 2-3 féle) is választható. Bizonyos iskolákban minden gyereknek alanyi jogon jár az étel, azonban mégis vannak, akik hozzák a kis "lunchbox"-ot, amibe a szülő csomagolt ebédre ételt a gyereknek. Ezek néha szendvicsek (legjobb esetben), de gyakran csak sajnos boltban vett ilyen olyan egészségtelen étel (chips, keksz, süti, csoki, néha gyümölcs, sajt). Mindezt még megfejeli az a tény, hogy kb. úgy váltakozik a menükínálat, hogy krumpli, tészta, krumpli, tészta. Tehát jacket potato hétfőn, sajtos tészta kedden, parázson (nem) sült krumpli körettel szerdán, pizza csütörtökön (kb. helyileg készített kenyértészta paradicsommal megkenve és sajttal megszórva, téglalap alakokban felvágva). Pénteken nem maradhat ki a krumpli, no meg péntek amúgy is hal, tehát fish and chips, ami rántott hal sültkrumplival. Ez egy áltagos általános iskola menükínálatának tömör leírása. Részletesebben is talán egyszer beszámolok az iskolarendszerről itt, Angliában a http:/­­/­­hataratkelo.blog.hu/­­ -n, ha majd lesz időm és elég érdeklődés felém másoktól megírni tapasztalataimat és a magyar oktatástól eltérő dolgokat. Mozsának legyen elég ennyi, ezt is emészteni kell, gondolom. :) Amíg pedig ezt emészti a Kedves Olvasó, készítse el a töltött krumplicsónakokat!    A recept Hozzávalók: - 5 nagyobb fej  krumpli -  1 csomag tofu (kb. 30 dkg) -  hagyma -  ételízesítő -  kb. 10 dkg spenót -  só   Elkészítés: A krumplikat megmossuk, héjában megfőzzük őket de csak annyira, hogy kemények maradjanak, de ne nyersek. Amikor megfőttek, félbe vágjuk őket, kanállal a belsejét kikanalazzuk úgy, hogy egy kis "fal" maradjon, így készítünk "krumplicsónak"-ot, amit majd megtöltünk. A krumpli belsejét egy kicsit megsózzuk, s közben elkészítjük a tofus-spenótos tölteléket.  A hagymát nagyon apróra vágjuk és egy kis vizen üvegesre pároljuk. Közben a tofut csíkokra vágjuk, majd villával összetörjük. A megpárolt hagymára tesszük a tofut, megszórjuk egy kis ételízesítővel, megpirítjuk. Ehhez hozzákeverjük a szintén összetört krumplit. Amikor a tofu és krumpli megpirult, hozzáadjuk a megmosott, csíkokra vágott spenótot. Ha úgy tetszik, egy kis fokhagymát vagy medvehagymát apróra vágva szintén adhatunk a tofus krumplihoz. Kicsit átkeverjük, majd a krumplikat megtöltjük ezzel. Sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Esetleg reszelt vegán sajtot szórhatunk a megtöltött krumplicsónakok tetejére. Céklával fogyasztva nagyon finom.

Lengyel uborkaleves

2019. július 13. Vegavarázs 

Hozzávalók: 2 sárgarépa felkarikázva 3 közepes krumpli kockára vágva egy kisebb zellergumó kockára vágva egy kisebb karalábé kockára vágva 5-6 db kovászos vagy sós uborka reszelve 2 kk só 1/­­2 kk őrölt feketebors 1/­­2 kk kurkuma 2 ek liszt 2 dl tejföl egy csokor friss, apróra vágott kapor Az olajat egy...

Sült édesburgonya hasábok és guacamole (laktózmentes, gluténmentes, vegán, PKU barát receptek) + Mi az a PKU?

2019. július 2. Zizi kalandjai 

Most egy olyan bejegyzést hoztam nektek, amelyben van két recept, de ezzel egy különleges betegségre szeretnénk felhívni a figyelmet. Ez pedig a PKU (PhenylKetonUria), magyarul a fenilketonúria. A fenilketonúriásnak tilos húst, húsféléket, halat, tejtermékeket (túró, sajt, tej, stb…), gabonából készült termékeket (kenyér, kifli, stb…), hüvelyeseket (szárazbab, borsó, stb…)... Source

Gluténmentes kovásztalan kenyér

2019. november 21. VegaLife 

Gluténmentes kovásztalan kenyérBár a zsidók Egyiptomból való kivonulása és ezzel együtt a húsvét ünnepe (amely már az Ószövetségben is létezett, nem csak Krisztus keresztre feszítése óta van) által került jobban a köztudatba a kovásztalan kenyér, ez azonban nem jelenti azt, hogy csak húsvét tájékán készíthet az ember. Szeretem a kovásztalan kenyeret, mert gyorsan kész és gazdag rost forrásának köszönhetően igazán laktat. Legutóbb gluténmentesen készítettem el kukorica liszttel és olajos mag-őrleménnyel. Ha sós reggelit kívánunk és nincs otthon kenyér, nem kell pánikolni, mert gyorsan összehozhatóak a lapos kenyér-darabok akár gluténmentesen is. Praktikus étel, amely könnyen helyettesíti vagy pótolja a mindennapi kenyeret. Pástétomot, akár lekvárt kenhetünk a tetejére, de mi csak kiadós joghurtos cékla-salátával ettük. Nem is bírtunk sokat enni belőle. A recept Hozzávalók: - 20 dkg őrölt olajos mag (tökmag, napraforgó, szezám, lenmag) - 15 dkg kukorica liszt - 0,4 g só - 1,6 dl víz   Elkészítés: A hozzávalókat a fenti sorrendben egymáshoz keverjük. Majd tésztát gyúrunk belőlük. Az a jó, ha a tészta nem ragad, könnyű vele dolgozni, mint a kekszek alaptésztájával. Ha túl nedves lenne, adjunk hozzá egy kevés kukorica lisztet, ha túl száraz lenne, adjunk hozzá némi vizet. Olaj nem szükséges bele, mivel őrölt olajos magvakkal is gazdagítottuk a tésztát. Deszkára kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra. Felcsíkozzuk a felszínét, ezzel alapot adva annak, hogy ha törjük, akkor könnyű legyen lapokra törni. Sütőlemezre vagy tepsibe tesszük, kb. 20-30 perc alatt ropogósra sütjük. Ugyanúgy fogyasztható, mint a kenyérszeletek, vagy a pirítós kenyér. Finomabbá tehetjük, ha fokhagymával bedörzsöljük. Kenhetünk rá pástétomot. Mi finom joghurtos céklával ettük.

Rántott paprikakarikák

2019. november 15. Kertkonyha 

Rántott paprikakarikák Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Vegán Szaloncukor-készítő főzőtanfolyam Nálam minden lecsófőzés eleve úgy néz ki, hogy ipari mennyiségű paprikával futok neki, mert nemcsak mindenki imádja, de ráadásul hajlandó megenni másodszor, harmadszor, sőt, negyedszer is. :)

Vegán lencseleves

2019. október 29. VegaNinja 

A lencseleves egy könnyen vegánosítható, közkedvelt, tápláló étel. Nem kellenek hozzá különleges hozzávalók, csak lencse, zöldségek és fűszerek. Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 paradicsom 1 sárgarépa 1 kisebb fehérrépa vagy paszternák 1 normál méretű konzerv lencse ecet ízlés szerint só bors petrezselyem majoránna szerecsendió lestyán őrölt babérlevél mustármag A fűszerek közül kihagyhatjuk azt, amelyik éppen nincs otthon, de a zöldfűszerekből (petrezselyem, majoránna, lestyán) használjunk bátran, 1-1 teáskanálnyi mennyiséget nyugodtan. Akinek nagyon hiányzik belőle a füstölt íz, bioboltokban kapható folyékony füstöt, vagy nagyáruházakban és bioboltokban kapható füstölt paprikát adhat hozzá. A hagymát, fokhagymát, répákat megmossuk, meghámozzuk, feldaraboljuk. A paradicsomot is megmossuk és feldaraboljuk. Feltesszük főzni közepes lángon, fedő alatt annyi vízben, ami legalább egy ujjnyira ellepi. Sózzuk meg és tegyük bele a fűszereket. Levesek esetén én mindig túlsózom ebben az állapotban, mert így a só átjárja a zöldségeket, és ízletesek lesznek, miközben a főzőlé is átveszi az ízeket. Mikor már bele tudjuk szúrni a villát a répába, hozzáadjuk a lencsekonzervet lével együtt, és felhígítjuk a végleges mennyiségre. Kóstolgassuk közben, hogy beállítsuk a leves sósságát. Ha sótlan, természetesen sózzuk meg. Tálaláskor ecetet, esetleg vegán tejfölt/­­tejszínhelyetesítőt adhatunk hozzá ízlés szerint. Tedd a kedveceim közé 0 The post Vegán lencseleves appeared first on VegaNinja.

Fügés-mandulás rétes

2019. október 6. VegaLife 

Fügés-mandulás rétesA rétest ma már a háziasszonyok többsége előre elkészített réteslapokkal vagy leveles tésztával készíti. Volt szerencsém életemben megnézni és részt venni az igazi házi rétes készítésében, de a tény, hogy az előre elkészített réteslappal nagyobb szerencsével járok és rövidebb idő alatt biztosabb a sikerem, még nem bírt rá, hogy magam is kipróbáljam házilag a tésztát összeállítani és nyújtani. Talán majd egyszer.  A rétes feltehetően a törököknek köszönhetően hódoltságuk ideje alatt került magyarok lakta területre. Mivel a törökök akkori baklava-szerü süteménye túl édes volt, így a magyar háziasszonyok eleinte 10-12 lapot sütöttek ki egymásra rakva a forró kemencékben, s azokat töltelék nélkül feldarabolva, porított cukorral meghintve tálalták. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18-19. század fordulóján alakult ki az Osztrák-Magyar Monarchia területén. A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a ,,Rétes Hongrois, melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni.  (forrás: Vétek György: Rétesshow a kastélyban, hvg.hu, 2007. augusztus 11; Sütemények, tészták könyve, Budapest, 1988, Vianco Stúdió) Még sok helyen fellelhető füge, nem csak piacokon, üzletekben, de telkeken, kertekben álló fügefákon is. Emlékszem, amikor Budán laktunk, a lakóházunk végében állt egy hatalmas fügefa, még novemberben is szedtem róla finom gyümölcsöt. Nagy örömömre szolgál ma is, ha lehetőségem van friss fügét enni. Ennek hiányában aszalt fügét is felhasználhatunk az alábbi recepthez, amelynek az alapja ugyan reszelt alma, de a füge markáns ízének köszönhetően ezt alig érezni benne. A recept Hozzávalók: -  4 réteslap - vizes konyharuha - olaj - 3 alma - 1 bögre füge (aszalt is jó) apróbbra vágva - 1/­­2 bögre maroknyi datolya vagy mazsola - 1 bögre mandula   Elkészítés: A datolyát vagy mazsolát meleg vízben megáztatjuk. Éppen csak ellepje a víz a gyümölcsöt. A mandulát megöröljük vagy megdaráljuk. Az almákat lereszeljük vagy gyorsaprítóban darabosra őröljük. A réteslapokat vizes konyharuhára fektetjük, majd mindegyik lapot (kivéve a legfelsőt, amit majd megtöltünk,) egyesével olajjal megkenjük (erre a célra kapható ecsetet használunk) és így helyezzük egymásra. Az utolsó lapot, amit megtöltünk, nem szükséges megkenni. A megáztatott datolyát vagy mazsolát kézi turmix-szal kicsit összedolgozzuk majd az így keletkezett édes szószt az almával összekeverjük.  A réteslapra egy csíkban a széléhez közel először ráhelyezzük a datolyával vagy mazsolával összekevert almát, majd ennek tetejére egyenletesen rászórjuk a fügét, végül megszórjuk a megdarált mandulával. Akik édesebb szájúak, a megdarált mandulát elkeverhetik a fentiek során leírt mandulaszósszal, vagy más édesítővel, mint gyümölcscukor. A vizes konyharuha segítségével a rétest felsodorjuk, majd sütőlapra tesszük. Sütés előtt kis olajjal a rétestekercset megkenjük. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Őszi ízeket idéző vendégváró falatok, amelyeket akár reggelire is fogyaszthatunk. Én így (t)ettem.    

Tofu rántotta

2019. szeptember 20. VegaLife 

Tofu rántotta A tofu szójababból készült tejmentes sajt állagú étel. A szójabab az ősi Kína és Japán falusi zöldséges kertekből közel háromezer éves utat tett meg, míg a vegetáriánusok legfontosabb fehérje-forrásává vált. A "fehér daru gyermeke", a "nagy drágakő", a "virágos szivárvány" poétikus, pozitív csengésü neveket használtak a helybéliek a szójababra. A szójabab az öt ázsiai szent növény egyikeként többek között hús- és tejpótló élelmiszerként szolgálja az emberiséget.   A szójababból készült sajtféle a fogyókúrázóknak is ideális. Nem tartalmaz glutént, tejcukrot, tejfehérjét, cukrot, ezáltal az allergiás étrendekbe is remekül illik. Gyorsan telít, és segíti, gyorsítja az anyagcserét. Nem csak sajtféleként használható, de remek tojás-pótló is például rántotta készítésekor. A recept Hozzávalók: - 1 csomag tofu (30-40 dkg) - 1 hagyma - ételízesítő vagy kurkuma - fekete só (kénes, tojás jellegű illata és íze van) - víz   Elkészítés: A hagymát felaprítjuk és kevés vizen megpároljuk. Míg párolódik, apróra vágjuk a tofut, villával kicsit összetörjük, majd étezesítővel vagy kurkumával és egy kevés fekete sóval megszórjuk. A megpárolt hagymával összekeverjük és tovább sütjük, míg egy kicsit megpirul a tofu és a hagyma. Ezzel tulajdonképpen el is készül a "tofurántotta" . Persze variálhatjuk kedvünk szerint, paprikát, paradicsomot is süthetünk hozzá. Megszórhatjuk a tetejét őrölt piros paprikával, vagy kevés füst aromával még pikánsabb ízt kölcsönözhetünk neki.  Magában, zöldségekkel fogyasztva is finom, vagy tehetjük kenyér szeletekre, kovásztalan kenyérre is.

Tejet találtak a vegán margarinban, figyelmeztet a Nébih

2019. augusztus 28. Hírek 

A Dániában gyártott termékből Magyarországra is érkezett.

Bajnok rakott karfiol

2019. augusztus 21. Kertkonyha 

Bajnok rakott karfiol Két lépés az egész, de a végeredmény megszólal! A karfiolmánia folytatódik! De milyen a jó rakott karfiol? Nekem olyan, aminek egyrészt egyszerű a receptje, másrészt a végeredmény gusztusos állagú és izgalmas ízű. Mondjuk legyen inkább sült, mint főtt, mert az mindig olyan jót tesz az ételnek. Összegőzölt, ízetlen plötyi dolgokat bárki tud készíteni! :D Szóval a másik, hogy legyen íze. Meg persze színe, és nem csak a legtetején! És nem is olyan egyszerű ez a dolog, hidd el, csak nézd végig a rakott karfiolos recepteket a keresőben. :)) Kitaláltam valamit, ha te is így csinálod, nem marad el a siker, ezt garantálom! Szaftos is, ahol kell, roppanós, a fűszerek is átjárják mindenhol, és öröm ránézni, olyan gyönyörű! Hozzávalók 2-3 adaghoz - 500 g karfiol - 1/­­3 mk őrölt szerecsendió - 1 kk só - 1 kk fokhagyma granulátum - 1/­­3 mk kurkuma - 2 ek olívaolaj - 1/­­2 mk őrölt bors - 100 g újkrumpli - 150 g joghurt (vegán) - 1 púpozott ek szárított élesztőpehely - 1 kk őrölt szezámmag vagy tahini - 1 ek citromlé - A karfiolt szedd 2-3 centis rózsákra, a krumplit vágd centis karikákra. A szerecsendiót, sót, fokhagyma granulátumot, kurkumát és borsot keverd össze, majd forgasd bele a karfiolt és a krumplit. Locsold meg az egészet olívaolajjal, és így is forgasd át alaposan. - Tedd a beízesített zöldségeket egy kiolajozott sütőtálba, és süsd fél órát. Legjobb ha van légkeverésed, és először magasabb, majd közepes hőmérsékletet válassz. Akkor jó, ha szép aranybarna színe lett. - Közben keverd ki az öntetet a joghurtból, szezámmagból, élesztőpehelyből és citromléből. Fél dl vízzel lazítsd fel, hogy be tudjon majd folyni a zöldség közé. - Öntsd rá a karfiolra a joghurtot, majd tedd vissza 10 percre még a sütőbe. Jó étvágyat! Elkészítési idő: kb. 40 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! Kezdő Vegán Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II A Mindennapi Superfood Kezdő Vegán Angol nyelven  

Sárgabarackos mazsolás csatni (chutney)

2019. július 28. Élj harmóniában 

Sárgabarackos mazsolás csatni  (chutney)A csatni  (chuetney), ami feldobja az ételed, segíti az emésztést:) Édes, sós, csípős, savanyú mindez egyben:) Kiváló étvágycsináló, emésztést segítő és segít kiemelni az ételek ízét. Minden ételt élvezetesebbé tesz. Az ájurvéda és az indiai konyha szinte minden étkezéshez készít valamilyen csatnit. A csatnikat fogyaszthatod melegen vagy hidegen is. Sárgabarackos mazsolás csatni  (chuetney) Már néhány chuetneyi receptet közzé tettem a blogon - Szilva csatni itt olvasható  az Alma csatnit pedig itt találod  , ez pedig egy finom paradicsom csatni. és egy nyári hűsítő friss kókuszos koriander csatni recetet is találsz a blogon Az idei Nyári Jóga Elvonuláson sárgabarackos csatnit készítettünk a paprika és cukkini pakorákhoz:) Minden jógatáborban a pakora a legnagyobb siker, ez idén sem volt máshogyan:)  Pakora receptéjét itt találod. A sárgabarackos-mazsolás  csatni  hozzávalói 1 kg sárgabarack 2 ek. ghí (vegán változatban kókuszzsír) 3 ek. citromlé 1 dl víz 1 kis fahájrúd 1/­­2 tk. kalinji (fekete hagymamag) 1/­­2 ek finomra reszelt gyömbér 85 g mazsola 1/­­4 tk. só 1/­­8 tk. szárított, tört chili ha édesszájú vagy akkor 75 g teljes értékű barna nádcukor Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A barackot alaposan mosd meg, magozd ki és vágd vékony szeletekre.  A ghít vagy olajat közepes lángon hevítsd fel. A forró zsiradékban tedd bele a fahéjrudat, kalinjit, gyömbért és a chilit. Picit pirítsd meg ( fél perc kb) add hozzá a többi alapanyagot és forrald fel. Majd mérsékelt lángon, folyamatosan kevergetve addig főzd, míg sűrű, fényes, mázas nem lesz. kb 30 perc Fogyaszthatod pakorával vagy bármilyen étel mellé.  Melegen vagy hidegen tálalhatod, hűben tárolható néhány napig. Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: Kati

cirokos lepény

2019. július 13. Beautilicious 

cirokos lepényEgy gyors finom és egészséges lepény receptet hoztam nektek, ami akár reggeli, vacsora, vagy egy gyors ebéd is lehet. Hozzávalók - 40gr cirok liszt - 1 ek bambuszrost liszt - 1 csipet só - fél csomag sütőpor - 1 tojás - 200ml tej/­­ víz - kis olaj a sütéshez - töltelék ízlés szerint Így készítsd - minden hozzávalót keverj össze alaposan, majd öntsd az olajjal kikent serpenyőbe - töltsd meg a töltelékkel, majd hajtsd félbe, és hagy még egy kicsit sülni

Ribizlis csokoládés muffin (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2019. július 9. Zizi kalandjai 

Végre itt a pár hete bemutatott muffinok receptje. Gyorsan összekeverős, gluténmentes és bármilyen bogyós gyümölcs jól mutat a tetején. Mi a kertünkben szedtük a ribizlit – az egyelőre, idén még nem sokat termő bokorról -, ezzel nagyon mutatós a muffin, de szederrel, málnával, egressel, későn termő szamócával, áfonyával is finom lehet. Apropó áfonya, tudtátok, hogy kukoricával keverve milyen... Source

Cseresznyés eperlekvár

2019. június 10. VegaLife 

Cseresznyés eperlekvárŐrizzük meg a nyár zamatát és illatát, mentsük el bíbor és karmazsin színeit üvegjeinkbe lekvárt főzve a finom, édes, piros bogyókból! Nincs is jobb reggeli hideg időkben annál, mint kinyitni egy üveg lekvárt és élvezni az üvegben elrejtett nyár ízeit egy szelet pirítós kenyéren vagy zab- esetleg kukoricakásán. Ráadásul ma már egyre inkább divat a hozzáadott cukor nélkül elkészített lekvár, hiszen édes lekvárt készíthetünk egy másik, édesebb gyümölcs hozzáadásával. Datolya, mazsola, füge és banán mindegyike természetesen édessé teszi lekvárunkat, így nélkülözhetjük az ipari feldolgozás útján nyert fehér cukrot. Ha egy másik - édesebb - gyümölcsöt használunk fel lekvárunkhoz édesítésre, többszörösen jól járunk, hiszen nem csupán édesítjük, de ismét rostot is adunk általa a lekvárhoz. "A fehér c ukor káros hatásai közé tarozik ugyanis, hogy alig tartalmaznak rostanyagot, így többet tudunk enni belőlük és az általuk készült ételekből is, mint a rostban gazdag táplálékokból. Ezáltal megterheljük gyomrunkat és emésztőszerveinket. A  cukor sem vitaminokat, sem ásványi anyagokat nem tartalmaz, így feleslegesen égeti a szervezetet, csak üres kalóriát ad.   Fontos tudni, hogy a cukor akkor sem válik egészséges táplálékká, ha azt vitaminokkal és ásványi sókkal egészítik ki - lásd a barna cukrot. A szervezetbe kerülve  kiüríti a B1-vitamin raktárát   is. A gyümölcsökben lévő cukrok, illetve ezek rendszeres fogyasztása nem okoz a finomított cukorhoz hasonló tüneteket. Ennek oka egyrészt az, hogy a gyümölcsökben nem a károsabb glükóz, hanem a hasznos fruktóz azaz gyümöcscukor dominál. (A fruktóz a vérkeringésben hosszantartó egyenletes vércukorszintet biztosít és nem terheli meg a hasnyálmirigyet. A gyümölcscukor másik előnye, hogy nem okoz erjedést - ellentétben a glükózzal.) Másrészt pedig még nagyobb mennyiségű gyümölcs fogyasztása esetén - a gyümölcs magas víztartalma miatt - sem fenyegeti szervezetünket az a veszély, hogy egyszerre sok cukorral kell megbirkóznia." (Tóth Gábor, élelmiszeripari mérnök)   A recept    Hozzávalók: - kb. 3 kg eper - kb. 2 kg cseresznye - 30 -40 dkg datolya/­­mazsola/­­füge/­­banán (vagy több, ha édesszájúbbaknak készül) - útifű-maghéj/­­agar-agar (opcionális) - üvegek - befőzési fólia   Elkészítés: Mint minden befőzés, úgy ez is két nélkülözhetetlen alappal indul. - A gyümölcsök alapos átmosása (többszöri vízben, az én epreim és cseresznyéim háromszor is megfürödtek jó hideg vízben), és természetesen az esetleges rossz szemek kiválogatása - Az üvegecskék előkészítése. A következő hadművelettel érdemes ezt végezni: Keressünk néhány elfekvőben lévő lehetőleg csinosabb üveget. Győződjünk meg arról, hogy a kupakok épek és rozsda- illetve, karcmentesek. Mossuk el őket. Ha szükséges, forró mosogatószeres vízben áztassuk le a címkéket. Miután kívül belül a kupakokat és üvegeket eltisztítottuk, fogjunk egy nagyobb tepsit. Helyezzük az üvegeket és a fedőket a tepsibe. Engedjünk vizet mindegyik üvegbe kb. félig, valamint a tepsibe is öntsünk valamennyi vizet. Sütőbe rakva addig melegítsük, míg az üvegekben a víz forrni kezd. Amikor már felforrt a víz mindegyik üvegben, kivehetjük a sütőből. Fontos, hogy ezt vízforralós tevékenységet már akkor csináljuk, amikor szinte kész a lekvárunk. Ugyanis a felforrósított, átsterilizált üvegekbe szinte azonnal tölthetjük a lekvárokat. A lekvár elkészítése: Miután alaposan átmostuk a kiválogatott eper és cseresznye szemeket, odatesszük főzni és közben krumplinyomóval kicsit áttörjük a gyümölcsöt, vagy botturmixot is használhatunk erre a célra. Míg az eper és cseresznye melegedik, a datolyákat vagy mazsolákat vagy fügéket előkészítjük. Az aszalt gyümölcsszemeket (datolyákat mag nélkül) kevés meleg vízben kicsit megáztatjuk, majd a datolyát vagy fügét felaprítjuk. Ízlésünknek megfelelően édesíthetjük vele a lekvárt. Nekem a több kg eperhez mindössze 30 dkg datolya elég volt. A felaprított aszalt gyümölcsöt hozzákeverjük a lekvárhoz és együtt összefőzzük. Ha banánnal dolgozunk, egyszerűen csak felaprítjuk a meghámozott banánokat és hozzáadjuk az eper-cseresznye együtteshez. Mivel én zselésítő anyag nélkül szerettem volna készíteni, így arra az elhatározásra jutottam, hogy az eper levét leszűrtem. Ezáltal egy tömörebb anyagú lekvárt kaptam. Ha nem szűrjük le, vagy még mindig nagyon folyékony és nem akarunk órákat a főzéssel tölteni, miután felforrt a lekvár, 3-4 púpos evőkanál útifű-maghéjat keverünk hozzá. Ha agar-agar-ral szeretnénk zselésíteni, ez eseteben a z agar-agar port vízben folyamatos kavargatás mellett feloldjuk és a forró lekvárhoz keverjük. Egy literhez 2 teáskanálnyit számoljunk. Igazán ahogy hűl, úgy zselésedik a lekvár vele.  Végül a leszűrés után a felforralt üvegekből még szinte forró állapotukban kiöntjük a vizet és a helyére az elkészült eperlekvárt öntjük. (Használjunk konyhai kesztyüt és/­­vagy konyharuhát, hogy a kezünket le ne forrázzuk.) A megtöltött üvegek tetejére fóliát teszünk. A fedőt alaposan rácsavarjuk majd előkészített meleg helyre fejjel lefelé állítjuk. A meleg hely jelen esetben nyári takaró és törölköző párost jelentette egy tiszta lavorban. De máskor már rekeszbe is tettem, doboz sem megvetendő. A lényeg, hogy ezt a "melegdunszt" helyet előbb kell elkészíteni. Az idő alatt, míg a lekvár a tűzön rotyog. Miután fejjel lefelé az összes üveget a száraz, meleg helyre állítottuk, lefedjük őket, hogy melegen tartsuk és így várjuk meg, míg kihűlnek az üvegek. Legalább 24-36 óra kell nekik. Szóval ellenőrizni ráér másnap. Ha már hidegek az üvegek, akkor érdemes felcímkézni őket, majd pedig hideg, sötét helyen (Pl. pince vagy kamra) tárolni. Természetesen maradt ki még egy kevés, ami nem került üvegbe. Gyorsan el is fogyott. Lekvárfőzésnél megeshet, hogy nem tudjuk az egészet üvegbe tölteni. Tiszta edénybe rakva (akár üveg) a hűtőben egy darabig megőrzi minőségét. Bár szerintem előbb elfogy, mint megromlana.


Az összes 'tej' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!