tej receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Karácsonyra káposztát

Dakosz

Mediterrán vegán tökmagkrém










tej receptek

Vegán vaníliás-eperlekváros piskótatekercs

2018. június 19. Mindennapi ételeink 

Vegán vaníliás-eperlekváros piskótatekercs Kislányunk egyszer evett ilyen piskótatekercset, azóta kéri, hogy készítsük el itthon is.  Hozzávalók - a piskótához: 12,5 dkg Mester süteményliszt 2 ek. eritrit 3-4 g sütőpor fél mk szódabikarbóna 4 ek. olaj 1 ek. ecet 150 ml vaníliás szójatej (víz) 5 g útifű maghéj A töltelékhez: 1 csomag vaníliás puding 4 dl növényi tej (nálam kukoricatej) 2 dl vegán édesített habkrém Elkészítés: Először a krémet készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. A pudingot hagyományos módon elkészítjük, majd amikor kihűlt, hozzákeverjük a felvert tejszínhabot. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy edényben, majd hozzáadjuk az olajat, tejet (vizet), ecetet. Egymáshoz öntjük. Összekeverjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, erre simítjuk a tésztát, minden szélén kb 10 cm-t kihagyunk. 180 fokon max 15 percig sütjük. Mivel vékony a tészta, figyeljük gyakran, hamar megsül. Nedves konyharuhára borítjuk, rákenjük a lekvárt, majd a krémet,  és feltekerjük.

Mediterrán vegán tökmagkrém

2018. június 17. Élj harmóniában 

Mediterrán vegán tökmagkrémItt a nyár és ilyenkor a férjem gyakran megkívánja, az amolyan hideg vacsorát. Mi az esetek nagy részében frissen főtt, meleg ételt eszünk, akár naponta háromszor főzünk, de nyáron ő sokszor vágyik szendvicsekre - persze a hozzávalókat is általában frissen készítjük. Ma amikor hazaérkeztünk délután, sütöttem neki frissen kis rozs zsemléket.  Nagyon szereti a férjem a vajat,  de most az indiai ájurvédikus orvosunk  javaslatára a vajat kerülnie kell 2 hónapig, így gyorsan elgondolkodtam mit készítsek neki a zsemlékhez.   Elsőre napraforgókrémbe gondolkodtam van egy jó kis magyaros jellegű receptem, amit szoktam neki csinálni, de amikor felmértem a készleteket kiderült, hogy napraforgómagból most csak kb. 6 dkg van itthon. Ellenben találtam egy csomag Rapuntzel bio tökmagot (200 g) aminek nagyon megörültem. Így született meg ez a mediterrán szendvicskrém:) Mediterrán vegán tökmagkrém Hozzávalók: 200 g tökmag 5 ek olívaolaj 8 ek aszalt paradicsom apróra vágva 1/­­4 tk. aszafoetida (hing) só bors Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! A tökmagot pirítsd meg egy edényben, majd hagyd egy picit hűlni - de maradjon még meleg. Tedd hozzá az aszalt paradicsomot, asafoetidát, sót, borsot és az egészet öntsd be egy aprítógépbe. Majd kezd el a géppel összedolgozni. Amikor már elkezdett szépen, apró részekre jönni a tökmag, öntsd hozzá az olívaolajat és a géppel addig aprítsd, amíg krémes állagú nem lesz. Tálalhatod friss salátával és különböző kenyér és zsemlefélékkel (recepteket találsz a blogon), chapatival (receptet itt olvashatod).

Dakosz

2018. június 17. Kertkonyha 

DakoszA bruscetta görögül A legegyszerűbb dolgok sokszor a legeslegjobbak is. :) Viszont a főzésben ott aztán nincs helye mellébeszélésnek, nincsen himihumi, muszáj jó alapanyagokat használni,  mert a végeredmény vagy fantasztikus lesz vagy hm.. feledhető. Hogy melyik, az csak rajtad áll, szóval, irány a piac, a fűszerbolt és a delikatesz, hadd szóljon az a dákosz. Ha kész vagy, harapj egy nagyot, csukd be a szemed… Na, hallod már a tenger zúgását? ;) Hozzávalók két adaghoz - 4 db teljes kiőrlésű kétszersült zsemle vagy kifli - 3 egész paradicsom - görög (!) olívaolaj, görög (!) olajbogyó, savanyított kosszarv paprika, mandulasajt, só, oregánó - Késes aprítóban turmixold át a paradicsomot. Fontos, hogy ne legyen belőle szósz, maradjon darabos. Ehhez legjobb, ha már előre 4-6 darabra vágod, majd pár másodpercre nyomod csak le a gombot. - A kétszersülteket tedd tányérra, öntsd nyakon a paradicsommal. Ne sajnáld az olívaolajat, oregánót róla! - Sózhatod, díszítheted mandulasajttal, majd halmozd mellé az olívabogyót és a kosszarv paprikát. Edd meg! :) - Kezd elölről az egészet. ;) Jó étvágyat! Elkészítési idő: 5 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a főzőtanfolyamaimat is: Kezdő Vegán Haladó Vegán (A mindennapi superfood) Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II Kezdő Vegán Angol nyelven The post Dakosz appeared first on Kertkonyha.

Kókuszos gojis szelet

2018. június 15. Beautilicious 

Kókuszos gojis szeletNyári könnyű, finom, és természetesen cukor és gluténmentes édesség. Hozzávalók - 200gr tejföl - 2 tojás - 50gr édesítőszer - 50gr goji bogyó - 200gr kókuszreszelék - kis rumaroma Így készítsd - Válaszd ketté a tojásokat - Keverd fel a tojássárgáját az édesítőszerrel - Add hozzá a sárgájához a többi hozzávalót - Verd fel a tojásfehérjét - Forgasd a fehérjét a masszához - Öntsd formába ( én kenyérsütő formát használtam) - Süsd ki 170fokon 40-45perc alatt

Meggyes vegán piskóta

2018. június 14. Vegán Család 

Meggyes vegán piskóta Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt? 25 dkg finomliszt ? 1 tk szódabikarbóna ? 8 dkg kókuszvirág cukor ?5 dl növényi tej? 12 ek olaj ?25 dkg magozott meggy [...] Bővebben!

Édesburgonyás-borsós curry

2018. június 10. Mindennapi ételeink 

Édesburgonyás-borsós curry Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 2 ek. kókuszzsír 2 dl kókusztej 2 dkg friss gyömbér 1 ág korianderlevél 1 tk kurkuma 2 tk madras curry 0,5 kg édesburgonya 1 bögre borsó a kertből Elkészítés: A fűszereket a reszelt gyömbérrel együtt tegyük serpenyőbe, adjuk hozzá a kókuszolajat és kezdjük pirítani. 1-2 perc múlva öntsük fel a kókusztejjel, forraljuk fel. Adjuk hozzá a megpucolt és felkockázott édesburgonyának a 80%-át, a szintén meghámozott és felkockázott vöröshagymát. Majd amikor megpuhult az édesburgonya (5-10 perc), adjuk hozzá az előre megpárolt borsót és a maradék (kihagyott) összeturmixolt édesburgonyát. Tálaljuk friss korianderrel megszórva, (basmati, fekete szezámmal megszórt) rizzsel (vagy anélkül is) :-)

5 híres sportoló, akik a vegán étrend mellett döntöttek – Ez késztette őket a változtatásra!

2018. június 4. Hírek 

A legtöbb ember, mikor arra az elhatározásra jut, hogy áttér a vegán életmódra, szembesülnie kell, hogy sokféle, már megszokott fehérjeforrásnak búcsút kell intsen. Ilyen a tojás, húsok és a tejtermékek, melyek gazdag fehérjeforrások. De nem kell aggódni, a vegán étrendbe is beilleszthetőek olyan táplálékok, melyek mindenféle vitamin- és tápanyagszükségleteinket kielégítik. Ezért sem meglepő, hogy számos […] The post 5 híres sportoló, akik a vegán étrend mellett döntöttek – Ez késztette őket a változtatásra! appeared first on Filantropikum.com.

Mustáros-hagymás tofurostélyos – rendkívül egyszerű, finom és laktató vegán recept

2018. május 31. VegaNinja 

Szuper egyszerű, gyors és olcsó receptet hoztam, amit gyakran elkészítek pont ezért, és persze mert nagyon finom is. Ez az adag kb. két embernek elég körettel együtt. 1-2 blokk tofu 3-4 evőkanál mustár 10 nagy gerezd fokhagyma 2 nagy fej vöröshagyma só olaj A vöröshagymát pucold meg, most meg és vágd fel (fél)karikákra. A tofut vágd szeltekre, és préseld ki a következő módon: rétegezd konyhai papírtörlőre, 2-3 réteg papírtörlő, egy réteg tofu, 2-3 réteg papírtörlő, majd még egy réteg tofu, és végül papírtörlő. A tetejére valamilyen lapos, nehéz tárgyat tegyél (könyvek, vagy tepsi benne egy nagy kancsó vízzel), így kipréselve belőle a nedvesség nagyját. A mustárt 3 gerezd fokhagymával és némi sóval keverd el. Kenj be minden tofuszeletet ezzel a páccal, rétegezd őket egy dobozba/­­edénybe, és tedd félre egy fél órára legalább, de éjszakára is maradhat így. A hagymát és a maradék fokhagymagerezdeket egy serpenyőben, alacsony lángon, pici olajon, pici sóval, lefedve párold meg, majd vedd feljebb a lángot, és pirítsd is egy kicsi ideig. Ha kész, tedd ki őket egy tányérra, és ugyanabban a serpenyőben süsd meg a tofuk egyik, majd másik oldalát aranybarnára. A képen salátával és főtt krumplival tálaltam, a tetejére halmoztam a hagymát és a fokhagymát. The post Mustáros-hagymás tofurostélyos – rendkívül egyszerű, finom és laktató vegán recept appeared first on VegaNinja.

Reteklevél-krémleves recept – vegán

2018. május 30. VegaNinja 

A legjobb, ha megbízható helyről szerzett levelekkel dolgozunk, bár én bepróbálkoztam egy sima, zöldségestől származó csomóval. Hozzávalók: 2 csomó retek levelei 2 szem krumpli 1 kis fej hagyma 1 doboz rizstejszín kókuszolaj só, bors 1 fokhagymagerezd natúr ételízesítő A retek leveleket átválogatom, a sérülteket, sárgákat kidobom, a többit jól megmosom, lecsepegtetem. A hagymát és burgonyát meghámozom, megmosom, a krumplit nagyobb kockákra, a hagymát apróra vágom. A hagymát aranybarnára dinsztelem a kókuszolajon, hozzáadom a burgonyát, a retekleveleket, sózom, borsozom, ételízesítőzöm, felöntöm vízzel és addig főzöm, míg a burgonya megpuhul. Rizstejszínnel összebotmixerezem. Levesbetétnek pár szelet friss retekkel tálalom, de magvakat is szórhatunk a tetejére. The post Reteklevél-krémleves recept – vegán appeared first on VegaNinja.

Avokádós eper smoothie

2018. május 16. Vegán Család 

Avokádós eper smoothie   Hozzávalók:   1 érett avokádó fele 3 érett banán 4-5 marék eper (lehet fagyasztott is) 1,5 dl növényi tej [...] Bővebben!

Cézár saláta sült csicseriborsóval és fokhagymás krutonnal

2018. május 6. Vegán muflon 

Cézár saláta sült csicseriborsóval és fokhagymás krutonnalA fejessaláta megvásárlása esetén szinte kivétel adja magát a kérdés: most azonnal dobjam ki a kukába, vagy várjak vele két hetet? Ma azonban felelősségem teljes tudatában tettem egy példányt a bevásárlókosárba, és 80%-ban fel is használtam. (A maradék sorsa azonban máris borítékolható: három hónap múlva fogalmam sem lesz, milyen gonosz létforma az ott a hűtőben, és nem kéne-e vegyvédelmi ruhás ördögűzőt hívni, mielőtt hozzáérek. Ezért állatbarát kecsketartóknak ingyen odaadom.) Na, de ha már így alakult, lássuk a kompozíciót! Összekubikolja az alábbiakat: 1 fej római saláta 10 db koktélparadicsom A csicseriborsóhoz: 200g, azaz egy konzerv csicseriborsó 1 tk füstölt pirospaprika 1 tk fokhagymapor 1 ek olívaolaj A krutonhoz 1 kisebb bagett kiszárítva 2 gerezd fokhagyma 2 ek olívaolaj 3-4 szál petrezselyem felaprítva Az öntethez: 1 csésze kesudió beáztatva 2/­­3 csésze vegán majonéz (itt elpofáztam, hogyan kell házilag, tehetségtelen konyhatündérek célozzák meg az Aldit, ott van tejföl- és tojásmentes) 2/­­3 csésze víz 1 ek citromlé 1 ek dijoni mustár 1 kis löttyintésnyi balzsamecet 3 gerezd fokhagyma lereszelve só/­­bors A salátaleveleket összetépkedi, a koktélparadicsomot felvágja, ízléses tálba helyezi. Az öntet összetevőit turmixgépbe teszi, és miközben alaposan összemixeli a hozzávalókat, máris azon letargiázik, mennyire ótvar, posványos dolog turmixtartályt mosogatni. A csicseriborsóról leönti a medvenyál állagú fröttyöt, szűrőben átöblíti, papírtörlővel áttörni. Egy forró serpenyőben pár percig szárazon pirítja, majd egy löttyintésnyi olívaolajat ad hozzá. Sózza, majd ha megpirult (és csak akkor) fűszerezi és leveszi a tűzről. Ha már a bagett olyan száraz, mint egy telekszerződés (vagy olyan kemény, mint a Metallica), felkockázza. Egy kisebb tálban összekeveri az olívaolajat, a lereszelt foghagymát és a petrezselymet, majd mindezt egy forró serpenyőben a felkockázott bagetthez adja. Ha megpirult, összeforgat mindent mindennel, és önfeledten zabál.

epres tofukrém

2018. május 6. Beautilicious 

epres tofukrémNagyon finom, nagyon egyszerű, és nagyon mentes. Egy igazán hűsítő cukor, glutén, és laktózmentes vegán finomság.  Hozzávalók - 300gr tofu - 150gr eper - 100ml kókusztej - Ízlés szerint lehet kókuszreszelék, kakaópor, mandula, mogyoró ( ez csak rajtad múlik) Nincs más dolgod, mint ezeket összeturmixolni, hűtőbe tenni, és megenni. :D

Mentás karalábé főzelék tarkaborssal

2018. május 1. Vegán receptek Tőlünk Nektek 

Mentás karalábé főzelék tarkaborssal   Hozzávalók: - 2 fej karalábé - 1 kis burgonya (elhagyaható) - 1,5 dl növényi tejszín, vagy növényi yoghurt - 3 kanál liszt - só - menta - tarkabors    Ez egy nagyon egyszerű és gyors főzelék olaj felhasználása nélkül. Aki szereti, tehet egy pici hagymát is a karalábé alá, akkor olajon kicsit meg kell pirítani. A burgonya is elhagyható, de nekem nem volt elég karalábém, így ezzel dúsítottam, hogy mindenkinek jusson.  A kockára vágott karalábét és burgonyát sós vízben puhára főzőm, közben elkészítem a habarást. Növényi tejszínbe keverek lisztet, és lehet egy pár csepp citromlét is beletenni.   Mikor a karalábé megfőtt, a habarással sürítem, majd beleszórom az apróra vágott friss mentát, illetve a tarkaborst.   Jó étvágyat!  

Rakott krumpli V

2018. április 16. Kertkonyha 

Rakott krumpli VRakott krumpli = Megunhatatlan klasszikus Vannak napok, hogy annyira kívánom a szóját, aztán van, hogy egy hónapig rá sem nézek. Én még emlékszem arra a régi szójára, amire úgy tekintettünk, mint a legegészségesebb táplálékok egyikére. Nem csak úgy, mint valaminek a helyettesítőjére, nem úgy, mint a vega konyhák mankójára, hanem tényleg úgy, mint konkrét csodaszerre. A legendás Etka anyó megafegyverére, aminek köszönhetően (is) gyógyult ki a bajaiból, és tudta a térde alatt kidugni a fejét 90 éves korában is (így tényleg minden volt, csak nem egy anyóka). Vajon hova lett ez a régi szója? Mi történhetett? Hm. Mára már egy teljesen más, új szóját ismerünk, azt, amitől mindenki fél, a húsevők ujjal mutogatnak rá, a vegák meg szemérmesen hallgatnak róla, ha az ételükbe kerül. Hát, én most nem fogok. :) Mert jól beletettem ebbe a rakottba, ott pompázik magyaros ízekben, a rakott krumplim meg laktató és tápláló verzióban nyomul. Rengeteg friss salátával, jó adag házi savanyúval isteni ebéd lesz belőle. U.I. Ha rakott krumpli, én két tányérral állok sorba, így nincs is mit csodálkozni azon, hogy ez már az ötödik verzió a Kertkonyha történetében. Ez nem is sok! Évente egy új… Bónusz track: a korábbi verziókat a bejegyzés legvégén találod. :) Hozzávalók egy kisebb sütőtálhoz: - 1,5 kg krumpli - 100 g szójagranulátum - egy marék szárított paradicso - 1 gerezd fokhagyma - kömény, pirospaprika és só ízlés szerint - olaj - Kezdd azzal, hogy leforrázod a szójagranulátumot. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Elég neki pár perc, és ezalatt megcsinálhatsz minden mást. - A krumplit főzd meg hámozva és egészben. - Készítsd elő a sütőtálat, a fűszereket is. Vágd fel a paradicsomot kisebb darabokra, a fokhagymát is reszeld le, az a legjobb. A szójagranulátumot csepegtesd még le, ha maradt volna alatta víz. - Ezután csak le kell rakni mindent rétegezve a tepsibe. :) Kezd egy kis olajjal, majd az 1 cm vastag karikákra vágott krumplival, aztán jöhet egy kis szója, sok sóval, fűszerekkel. Aztán takard be a maradék krumplival, tüzdeld meg a szárított paradicsommal, a tetejére mehet egy kis olaj még, aztán tedd be az egészet a sütőbe. - 190-200 fokon süsd, amíg szép barna nem lesz a teteje. Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT  találsz még. Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a főzőtanfolyamaimat is: Kezdő Vegán Haladó Vegán (A mindennapi superfood) Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II Kezdő Vegán Angol nyelven   Mustáros rakott krumpli Rakott krumpli Variációk rakott krumplira Medvehagymás rakott krumpli The post Rakott krumpli V appeared first on Kertkonyha.

9 tény, amit a tejipar nem akar, hogy megtudj

2018. június 15. ZöldElla vegán életmód blogja 

9 tény, amit a tejipar nem akar, hogy megtudjA tejtermék reklámokban a tehenek mindig vidámak és boldogok, holott a valóságban kegyetlen és erőszakos környezetben élnek. Közel sem annyira idilli az életük.   [...] Bővebben!

Sült csicseri

2018. június 12. Kertkonyha 

Sült csicseriNemrég a Vegan Food Festen tartottam főzőbemutatót, ahol a nyári jegyében készítettem el egy kíméletesen főzött, sokféle zöldséges, színpompás, könnyű ebédet . Pár dolgot azért beújítottam ezen a korábbi tálon, pl. került rá ebből a pácolt, sült csicseriborsóból is. Ettől tartalmasabb is lett, és nagyon jól beleillett a korábbi ízvilágba is. Hmm! Mennyei! :) Próbáld ki, ezt a csicserit rakhatod tésztára, salátába, de körettel akár még főétel is lehet belőle. Hozzávalók egy szép adaghoz: - 1 konzerv csicseriborsó - 2 ek élesztőpehely - 1-2 kk pirospaprika - 1 mk fokhagyma granulátum - 1 mk szárított kapor - 1/­­2 mk só - 3 ek olívaolaj - A csicseriborsót csepegtesd le, még jobb, ha meg is szárogatod törlőruhával. Tiszta konyharuha között finoman hengergetve nemcsak a nedvességet itatod le, de az átlátszó hártyától is megszabadíthatod a szemeket, amitől jobban fog rá tapadni a pác. - Ezután a  fűszereket jól keverd el az olajjal, majd forgasd bele a csicseriborsót. - Öntsd az egészet egy serpenyőbe, és süsd, amíg pattogni kezd. (vigyázat, lövöldözni is szokott!) Hidegen, melegen is finom. :) Jó étvágyat! Elkészítési idő: 10 perc Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a főzőtanfolyamaimat is: Kezdő Vegán Haladó Vegán (A mindennapi superfood) Vegán MUST HAVE - a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II Kezdő Vegán Angol nyelven     The post Sült csicseri appeared first on Kertkonyha.

A kókusz hatásai és ájurvédikus alkalmazása 10 TIPP

2018. június 7. Élj harmóniában 

A kókusz hatásai és ájurvédikus alkalmazása 10 TIPPA kókuszt szinte mindenki ismeri és a legtöbb ember szereti is. Még kicsiny hazánkban is nagyon népszerűek a kókuszos sütemények, torták és egyre elterjedtebb a kókusztej használata is. Érdemes kerülni vagy csak ritkán használni a nem friss dolgokat pl. konzerv kókusztejeket. Inkább készíts otthon frissen kókuszdióból vagy szárított minőségi kókuszreszelékből. A kókusztej receptet nemsokára fel is teszem a blogra.  Egyszer az egyik guru mondta, ahol van kókuszpálma ott van minden:) Van mit enni, inni, lehet belőle házat építeni, tüzet rakni és öltözködni is tudsz.  Már csak el kellene egyszer jutnom egy olyan helyre, ahol van kókuszpálma:) Én egyszerűen imádom a kókuszt,  Te hogy vagy ezzel? :)  A blogon jó néhány kókuszos receptet is találsz, ha beírod bal oldalt a keresőmezőbe, hogy kókusz. A kókusz hatásai és ájurvédikus alkalmazásaA kókusz édes és hűsítő az ájurvéda szempontjából. A kókusz húsa kemény, nehéz és olajos, zsíros a közepe folyékony. A kókusz belsejében lévő folyadék, a kókuszvíz. A kókusztejet pedig a friss reszelt kókuszból készítik. A reszeléket összekeverek egy csésze vízzel, hagyják állni néhány percig és utána ebből préselik ki a kókusz tejet.  10  ájurvédikus alkalmazási mód: - Viszkető ekcémára kiváló, ha pirított kókuszport teszel a bőrödre, - Leégés esetén kend be magad kókuszolajjal. - Égő vizelet esetén nagyon jó ha iszol egy csésze kókuszvizet. - A kókuszvíz nagy segítség, bárányhimlő és kanyaró esetén. - Ha a hajad vékonyodik vagy nagyon hullik, masszírozd át a fejbőrödet kókuszolajjal. - Korpásodás, fejbőrviszketés vagy pigmenthiány esetén szintén alkalmazd a kókuszolajat külsőleg az érintett területen. - Körömgombásodásnál használj kókuszolajat. - Amennyiben nagyon bő a menstruációs vérzésed, a következő recept sokat segíthet. 1 csésze kókuszvizet keverj össze fél teáskanál kandiscukorporral (sharkara cukor) vagy organikus teljes értékű nádcukorral. - Vastagbél gyulladásból származó fekély esetén alkalmazz beöntést, fél liter kókusztejjel. Ez enyhíti a tüneteket.  - Ha vérzik az ínyed, készíts fogport az alábbiakból: finomra őrölt kókuszhéj egy csipet étkezési kámforral . Mindig vegyszermentes (bio) kókuszt használj! felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

Epersüvegek

2018. május 31. Kertkonyha 

EpersüvegekAz eper legjobb magában és nyersen, ez teljesen biztos. Így esszük a legtöbbet marokszámra, sőt, mostanában kizárt, hogy akár a reggeli smoothie-ból kimaradjon, attól lesz az finom illatos, a magoktól meg a korty ropogós. ;) Persze, be kell, hogy valljam, a tudatos mindennapok mellett azért időnként elő-előfordulnak bűnös kilengéseim is, így történt a múltkoriban, hogy engedélyeztem magamnak ezt a szemérmetlenül hedonista receptet. :))) Neked ajánlom még vendégségbe vagy vendégségre is jó, sőt, ajándékba is, ha frissen tudod tartani. Én mindenesetre nagyon örülnék még egy tányér ilyen epernek, mert az adagunk gyorsan elfogyott. ;) Hozzávalók egy tálhoz: - 250 g eper - 100 g étcsoki - 1 kk étolaj - 2-3 ek szórócukor - Az epreket mosd meg, és ezután szárogasd is meg őket. Ez azért nagyon fontos, mert mártogatásnál könnyen tönkremegy a csoki, ha víz csöppen bele. Célszerű a száránál éles késsel kis talpat vágni az eprekre, így könnyen megállnak majd a tálon. - Ezután készítsd elő a díszítés hozzávalóit. A csokit víz felett melegítsd fel egy tálban, majd keverd bele az olajat. Ettől krémesebb és lágyabb lesz, és nem fog ropogni, darabokban töredezni akkor sem, ha megszilárdul a az epren. Ha már teljesen folyós, vedd le a gőzről. A szórócukrokat öntsd kis tálba. - Ha minden kész, kezdődhet a mártogatás. Az epreket merítsd bele a csokiba, csöpögtesd, rázogasd le jól a felesleget, majd hempergesd bele a színes díszekbe. - Állítsd a színes süvegeket egy tányérra, mehet a hűtőbe, hogy pár perc alatt megszilárduljon a csoki. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 15 perc Extra tipp : Érdemes figyelni a szórócukorka összetételére. Legnagyobb örömömre találtam a piros cukordíszekből is olyat, amiben nem kármin a színezék (tudjátok, az nemcsak nem vegán, de még gusztusosnak sem mondható. Az E120 előállításáról ITT olvashatsz). Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT  találsz még. Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a főzőtanfolyamaimat is: Kezdő Vegán Haladó Vegán (A mindennapi superfood) Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Növényi Tejek és Tejtermékek I Növényi Tejtermékek II Kezdő Vegán Angol nyelven The post Epersüvegek appeared first on Kertkonyha.

Tofurántotta készítése egyszerűen, házilag – vegán recept

2018. május 30. VegaNinja 

Ez a recept bár igényel 1-2 különlegesebbnek számító összetevőt, az alap hozzávaló, a tofu már szinte minden áruházlánc kínálatában megtalálható. Hozzávalók: 1 blokk tofu kb. 4 evőkanál növényi tej/­­növényi tejszín fekete só (ettől lesz tojás íze a rántottánknak) kurkuma (egészséges, és ez adja a sárga színt) 1 teáskanál natúr ételízesítő hagyma (elhagyható) 1 evőkanál olaj (elhagyható) A hagymát karikákra vágva tedd egy serpenyőbe, egy evőkanál vízzel, lefedve, alacsony lángon párold meg. Ha olajos ételekhez vagy szokva, tehetsz hozzá víz helyett egy evőkanálnyi olajat, úgy laktatóbb, de kevésbé egészséges. Ha üvegessé (kicsit áttetszővé) vált, jöhet a tofu. A tofut törd össze villával, tedd a serpenyőbe, önts hozzá kb. 4 evőkanál növényi tejet/­­növényi tejszínt, és fűszerezd meg natúr ételízesítővel, kurkumával, esetleg borssal. A fekete só, kéntartalma miatt tojás ízt ad a rántottának. Bioboltokban és ázsiai üzletekben kapható, tulajdonképp kihagyható a receptből, de ettől lesz “igazi” a rántotta. A fekete sót a főzés végén érdemes hozzáadni az ételhez. Ha az ételízesítőd tartalmaz sót, akkor vigyázz, nehogy túl sós legyen az ételed! Ha a hagyományos rántottát kicsit nyersebben szereted, adj hozzá 1 evőkanál lenmagot és fél deci vizet is! A lenmag a vízzel “zselét” képez, és csúszósabb lesz tőle a rántottánk. The post Tofurántotta készítése egyszerűen, házilag – vegán recept appeared first on VegaNinja.

vaníliapudingos kölespiskóta

2018. május 19. Beautilicious 

Végre újra a konyhában:). Egy újabb fantasztikus süti, aminek holnapra nyoma se lesz. Az utóbbi időben sajnos nem jutott időm sütögetni a vizsgaidőszak miatt, aminek még mindig nincs vége, de most egy kis kikapcs nagyon hiányzott. Bár őszintén megvallva nem érdemlem meg, mert a vizsgám egyik részét meg kell ismételnem, de nem fogom tagadni, mert úgy gondolom vállalnunk kell magunkat az összes sikerünkkel és bukásunkkal egyaránt. Hozzávalók - 150gr köles - 2tojás - 150gr tejföl - 50gr édesítőszer - fél csomag sütőpor - 1csomag vaníliás pudingpor + ehhez 30gr édesítőszer +250ml tej  Így készítsd - Főzd meg a kölest egy kis édes vízben vagy tejben - Ha kihűlt, add hozzá a sütőport, tejfölt és a tojássárgáját - Verd fel a tojásfehérjét, majd keverd óvatosan a köleshez - Süsd meg 170 fokon 30perc alatt - Főzd meg a pudingot, majd önts le a piskótát

Datolyás-csokis vegán muffin

2018. május 8. Vegán Család 

Datolyás-csokis vegán muffin Hozzávalók 24 darabhoz:   2 csésze teljes kiőrlésű liszt 2 csésze finomliszt 3/­­4 csésze kókuszvirág cukor 2 tk szódabikarbóna 1 kk fahéj 1 zacskó foszfátmentes sütőpor 1 csésze mazsola fél csésze magozott datolya aprítva fél tábla étcsokoládé aprítva 3/­­4 csésze olaj 1 csésze növényi tej 1 csésze víz [...] Bővebben!

Vegán digestive keksz

2018. május 6. Kertkonyha 

Vegán digestive kekszRendszeresen megkerestek gyors és egyszerű édesség ötletekért. Hát, azt hiszem, ez a verzió jogosan pályázik a legkényelmesebb keksz címre. :) Mert milyen őrült jó már az a gyúrós tészta, amit nem kell az ujjamról levakargatni közben! Mindent be a gépbe, aztán jól van. Imádom!

5 isteni növényi tej házilag, receptekkel

2018. május 5. Hírek 

Rengeteg egészséges recept alapja a növényi tej, többek között szinte minden smoothie-nak, de a chia- vagy éppen zabpudingok is ezzel készülnek leggyakrabban. Emellett isteni kiegészítése a házi granolának, de készíthetők levesek, szószok és más ételek is a felhasználásával. A boltban kapható verziók azonban gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrokat vagy felesleges ízfokozókat, arról nem beszélve, hogy az áruk is sokszor irreálisan magas. Pedig sokan „rákényszerülnek” a növényi tejek fogyasztására, hiszen ez az egyik legkiválóbb alternatíva a laktóz- vagy tejérzékenyek, illetve a vegánok számára. Éppen ezért, most elhoztunk nektek 5 roppant egyszerű és finom növényi tej receptet, melyek jóval gazdaságosabbak bolti társaiknál - sőt, némelyiküknél még egészségesebbek is.

Legegyszerűbb és legősibb módszer a méreganyagok kioldására - tisztítsd meg a szervezeted

2018. április 18. Élj harmóniában 

Legegyszerűbb és legősibb módszer a méreganyagok kioldására - tisztítsd meg a szervezetedT alán észrevetted, hogy a tél végére kicsit elfárad, kimerül a szervezeted. A téli mozgásszegény életmód, a helytelen szokások, a nem megfelelő táplálkozás eredménye, hogy gyengül az emésztőerő és egyre több salakanyag rakódik le a szervezetben (ezt az ájurvéda "ama"-nak hívja). Egy idő után ezek a salakanyagok elzárják a test csatornáit ami betegségek kialakulásához vezethet. Felhalmozódott méreganyagok jelei A méreganyagok lerakódásának jelei: romlik a közérzet, nehezebbé válik az emésztés (puffadás, görcsök, székrekedés, hasmenés), a testben elakadások, dugulások jelennek meg (pl. székrekedés, arcüregek telítettsége) reggel kimerülten ébredünk, napközben is fáradtnak és elnehezültnek érezzünk magunkat, csökken a koncentrációs képességünk, könnyen válunk kedvetlenné, gyengül az immunrendszer, aminek a hatására rendszeresen megbetegszünk, könnyen elkapunk minden betegséget, megváltozik az íz érzékelésünk, szellemileg is tunyábbá válunk A Tavaszi megújulás 30 napos kihívás csoportot csináljuk most a faceboookon, és ma van a 9. nap amikor megkezdjük a szervezet tisztítását. Amúgy a  csoporthoz  bárki csatlakozhat, akinek van kedve egy kis megújuláshoz, életmódváltáshoz. Ha csak néhány apró dolgot változtatsz az életedben már csodát tapasztalhatsz.Ha szeretnél itt tudsz csatlakozni a csoporthoz A szervezted megtisztítása A szervezetednek, szüksége arra, hogy időközönként tehermentesítsd, megtisztítsd.  A szervezet tisztítására az ájurvéda ősi tudása szerint a legideálisabb és legegyszerűbb, amit tehetsz Magadért a forralt víz fogyasztása.   Én 15 éve alkalmazom, a jógásaim mindig termosszal látnak:) na és persze megannyi jógás tanítványomnak segített már sokat a forralt víz fogyasztása. Büszkén írhatom Nektek, hogy 73 éves Édesanyám már vagy 5 éve nagy sikerrel alkalmazza:) Minden forralt vizes kúra után meglepődik a háziorvosa, hogy a vérképéből hogy eltűntek a mindenféle csúnyaságok - magas cukor, magas koleszterinszint, etc...) A szervezetedben a legjobb a lerakódott ama felszámolására a meleg víz. Forralj fel reggel tiszta minőségű vizet (pl forrásvíz) kb 10-15 percig - tehetsz bele gyömbért is. A vizet melegen kortyolgasd a nap során lehetőleg fél óránként kis kortyot - a vizet tartsd termoszban, hogy meleg maradjon. Minimum 1,5 2 liter meleg vizet igyál naponta.  Mielőtt elmosolyodnál, na persze, pont a forralt víz segít a méregtelenítésben:) Ez a legősibb bevált módszer, amit az emberiség évezredek óta nagy sikerrel alkalmaz.  Próbáld ki és figyeld meg a tapasztalatokat saját Magadon. Sokszor kérdezitek , miért kell melegen... gondolj csak bele egy koszos, zsíros edényt el tudsz mosni hideg vízzel? Ha ismersz távol keleti embereket senki nem iszik hideget... egyszer valaki mondta, hogy a nyugatiak ezért vannak elhízva, mert eszik a sok zsíros ételt és hideget isznak hozzá vagy már az étel maga hideg (pl szendvicsek) a zsír így nem tud jól emésztődni, feloldódni és szépen lerakódik...tudod, mint a kihűlt pörkölt tetején... Hidd el....  nagyon  hasznos lesz néhány forralt vizes  nap a szervezetednek:)  Ha tudod tartsd fenn ezt a szokásodat, hogy ne fogyassz hideg ételeket, italokat. Jól támogatja a méregtelenítést, ha reggelenként egy pohár meleg citromos vízzel indítod a napod. (leírást itt olvashatod)

tejfölös mákos háromszög

2018. április 14. Beautilicious 

tejfölös mákos háromszögA melegszendvics sütő csodákra képes! Pár perc alatt elkészítheted benne kedvenceidet. Nagyon gyors és praktikus megoldás ha sietős a dolgod. :) hozzávalók - 75gr zabkorpa - 25gr mák - 1 tojás - 100gr tejföl - 50ml víz - só Nincs más dolgod, mint összekeverni a hozzávalókat, és kivajazott melegszendvicssütőben kisütni. 


Az összes 'tej' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!