
Még kapható a második,
bővített kiadás!

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
A grillszezon nem csak a főfogásokról szól - ezek a köretek ellopják a show-t
5 különleges BBQ-szósz, amivel garantáltan feldobod a grillpartit
Csicsóka vagy csicseriborsóliszt?
vega receptek
Ezekkel a fűszerekkel és pácokkal űzheted mesterfokon a növényi grillezést
tegnapelőtt Prove - a világ vegán szemmel
Grillezés előtt könnyen előfordulhat, hogy tanácstalanul állsz a feldarabolt zöldségek vagy tofu fölött, és böngészed a fűszerkészletedet. Nem szeretnéd, hogy ízetlen legyen az étel - de azt sem, hogy túl harsány vagy diszharmonikus legyen az ízvilág. Ebben segítünk most: mutatjuk a legjobb fűszereket és házi pácokat növényi grillezéshez. Növényi alapanyagok grillezéséhez nemcsak a technika, hanem… The post Ezekkel a fűszerekkel és pácokkal űzheted mesterfokon a növényi grillezést appeared first on Prove.hu.
Így grillezd a tofut, tempeh-t és szejtánt, hogy lenyűgözd a vendégeket
2025. július 18. Prove - a világ vegán szemmel
A szejtán, tofu és tempeh nem azért kerülnek a grillre, mert ,,ez maradt a vegánnak, ezek az alapanyagok bármely BBQ-parti méltó főszereplőivé válhatnak, ha jól bánsz velük. Mutatjuk, hogyan lesz belőlük szaftos, ízgazdag, grillezett főfogás. A vegán grill nem áll meg a cukkini és kukorica szintjén - ha fehérjedús, ízes fogásokat szeretnél a rácsra tenni,… The post Így grillezd a tofut, tempeh-t és szejtánt, hogy lenyűgözd a vendégeket appeared first on Prove.hu.
Török tepsis zöldség
Ez a fogás egy klasszikus török tepsis egytálétel húsmentes változata, amely a nyári zöldségek legjavát sűríti össze egy fűszeres-paradicsomos szaftban. Az eredeti verzióban darált hús is szerepel - Törökországban gyakori ételként ismerik Sebzeli k?ymal? f?r?n yeme?i néven. Ebben a változatban a hús helyett főtt lencse szerepel, amitől tartalmas, mégis könnyű egytálétel lesz belőle. Hozzávalók: 4 közepes krumpli 1 kisebb padlizsán 1 kisebb cukkini 2-3 zöldpaprika 2 paradicsom 1 csésze főtt barna lencse 2-3 evőkanál sűrített paradicsom 4 evőkanál olívaolaj 2 kk só, egy csipet frissen őrölt feketebors 1 kk őrölt római kömény 1 kk édesnemes fűszerpaprika 1 kk füstölt fűszerpaprika 2 dl víz vagy zöldségalaplé Elkészítés A zöldségeket megtisztítjuk, és nagyjából egyforma méretű darabokra vágjuk. A főtt lencsét összekeverjük a sűrített paradicsommal, az olívaolajjal és a fűszerekkel: édes és füstölt pirospaprikával, köménnyel, borssal, sóval. Ezután hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, és mindent alaposan összeforgatunk. A keveréket egy nagyobb sütőtálba vagy tepsibe öntjük, aláöntjük a vizet vagy zöldségalaplevet, lefedjük (fóliával vagy sütőpapírral), és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és további 20 percig sütjük 200 fokon, hogy a teteje megpiruljon. Megjegyzés A hagyma és fokhagyma ebben a receptben szándékosan nincs - én nem használom, ezért kihagytam. A török konyhában ugyanakkor szinte mindig szerepelnek az ilyen jellegű ételekben, így ha ti használtok hagymát, bátran adjatok hozzá egy fej apróra vágott vöröshagymát és néhány gerezd fokhagymát a fűszeres alaphoz. A főtt lencse helyett készíthetitek fűszeres szójagranulátummal vagy apróra vágott, pirított gombával, esetleg csicseriborsóval is - ezek is jól helyettesítik az eredeti darált húst, és szépen összeérnek a sült zöldségekkel. Tipp Ez az étel Törökországban is szezonálisan változik - a háziasszonyok az éppen elérhető friss zöldségekhez igazítják. A padlizsán és cukkini mellett használhatsz például zöldbabot, sárgarépát, zöldborsót is. Egy szelet lepénykenyérrel vagy friss fejes salátával kínálva tökéletes nyári ebéd vagy vacsora - egyszerű, tápláló és másnap is finom.
A grillszezon nem csak a főfogásokról szól - ezek a köretek ellopják a show-t
2025. július 16. Prove - a világ vegán szemmel
A grillpartik központi eleme persze mindaz, ami a nyársra vagy a tálcára kerül, de ezek elmaradhatatlan kísérői a grillköretek is. Ebben a válogatásban négy olyan receptet mutatunk, amelyek mind jól működnek grillezett tofu, zöldség vagy szejtán mellett, de akár önálló fogásként is megállják a helyüket. A nyári kerti partik elmaradhatatlan eseménye a sütögetés, amelyből természetesen… The post A grillszezon nem csak a főfogásokról szól - ezek a köretek ellopják a show-t appeared first on Prove.hu.
Vegán utazás egyszerűen: így készülj fel előre
2025. július 15. Prove - a világ vegán szemmel
Vegánként utazni nem lehetetlen, de tudatos tervezést igényel. Ha épp most készülsz a nyaralásra, érdemes szem előtt tartani bizonyos szempontokat, és felkészülni minden eshetőségre. Mutatjuk, hogyan minimalizálhatod a stresszt és a kompromisszumokat! ,,Másfél éve töltök huzamosabb időt a sarkvidék környékén a doktori kutatásom kapcsán, és mindig szoktátok kérdezni, hogy mégis hogy boldogulok vegánként ilyen helyeken… The post Vegán utazás egyszerűen: így készülj fel előre appeared first on Prove.hu.
Vietnámi ihletésű nyári tekercs füstölt tofuval és mogyorószósszal
2025. július 10. Prove - a világ vegán szemmel
Friss, ropogós, színes és könnyed - ez a vietnámi ihletésű nyári tekercs füstölt tofuval és selymes mogyorószósszal igazi nyári kedvenc lehet. Gyorsan elkészül, látványosan tálalható, mégis tartalmas, így akár ebédre, piknikre vagy vendégvárónak is tökéletes. Ropogós zöldségek, füstös tofu, friss fűszernövények és egy selymesen csípős mogyorószósz - ez a vietnámi ihletésű nyári tekercs nemcsak látványra,… The post Vietnámi ihletésű nyári tekercs füstölt tofuval és mogyorószósszal appeared first on Prove.hu.
Vegán kórházi étkezés: nálunk orvosi engedély kell hozzá, Portugália nyit felé
2025. július 8. Prove - a világ vegán szemmel
Lisszabon négy vezető kórháza úgy döntött, a jövőben több növényi alapú étel kerül az intézmények kínálatába. Hasonló kezdeményezés indult már az Egyesült Államokban is. Magyarországon azonban jelenleg hivatalosan még azt is szakorvosnak kellene jóváhagynia, hogy a beteg a kórházi tartózkodás alatt fogyaszthasson növényi étrendet. Egészségesebb és környezettudatosabb étkezés valósulhat meg Lisszabon négy vezető kórházában. A… The post Vegán kórházi étkezés: nálunk orvosi engedély kell hozzá, Portugália nyit felé appeared first on Prove.hu.
Megszólalt a búcsúzó budapesti vegán burgerező alapítója - vannak terveik
2025. július 3. Prove - a világ vegán szemmel
Pénzügyi okok miatt kell bezárni a budapesti EPOCH Vegan Burgert az alapítója, Istvánffi Péter szerint. ,,Elengedjük azt, amit el kell engedni - fogalmazott. Hozzátette azonban, hogy nem végleg és nem teljesen dobják be a törölközőt. Nagymarosi üzemük működik tovább, és terveik szerint a burgereikkel is találkozhatnak még az EPOCH-rajongók. Egy korszak lezárul - tudatta a… The post Megszólalt a búcsúzó budapesti vegán burgerező alapítója - vannak terveik appeared first on Prove.hu.
Cseresznyés sticky rice - egzotikus nyári desszert házilag
2025. július 2. Prove - a világ vegán szemmel
Vegán, gluténmentes nyári desszert a cherry sticky rice. Friss cseresznyével és kókusztejjel készül - kevesebb mint egy óra alatt. Extra előny a kánikulában, hogy még a sütőt sem kell beindítanod az elkészítéséhez. A cherry sticky rice a klasszikus thai mangós verzió újragondolt, szezonra hangolt változata, ahol a lédús, édes cseresznye találkozik a krémes, kókuszos, ragacsos… The post Cseresznyés sticky rice - egzotikus nyári desszert házilag appeared first on Prove.hu.
Krémes lencsecurry - illatos fűszerekkel és egészséges zöldségekkel készül
2025. június 30. Prove - a világ vegán szemmel
A sűrű, fűszeres lencsecurry az egyik legjobb választás, ha egy tápláló, teljes értékű növényi alapú főételt keresel, ami úszik az ízekben - ráadásul könnyen elkészíthető, így ideális hétköznapi ebéd vagy vacsora is. Ez a verzió a telt ízek és a krémes állag tökéletes kombinációját nyújtja - benne laktató barna vagy zöld lencsével, pirított sárgarépával, gombával… The post Krémes lencsecurry - illatos fűszerekkel és egészséges zöldségekkel készül appeared first on Prove.hu.
Kurkumás kelkáposzta-főzelék - pirított gyökérzöldségek kerülnek a tetejére
2025. június 28. Prove - a világ vegán szemmel
Ez a kelkáposzta-főzelék egy valódi gasztronómiai újragondolás: a teljes értékű növényi étrend jegyében született, gluténmentes, vegán, mégis laktató, fehérjedús és izgalmasan fűszeres. Ez a napfény- és aranyszínekben ragyogó fogás egyszerre melengető és frissítő. A kurkuma meleg árnyalataiban úszó sárgaborsókrém telt alapot ad, amelyet a percek alatt omlósra párolódó kelkáposzta tesz élővé és üdévé. A koronát… The post Kurkumás kelkáposzta-főzelék - pirított gyökérzöldségek kerülnek a tetejére appeared first on Prove.hu.
Állattenyésztőknek segít a növénytermesztésre való teljes átállásban egy brazil vegán szervezet
2025. június 27. Prove - a világ vegán szemmel
A Cultiva Project keretében a ProVeg Brazil többek között ingyenes tanácsadással segíti az állattartó gazdák átállását a növénytermesztésre. A program szakmai segítséget kínál az agro-erdőgazdálkodás bevezetéséhez, amely környezetkímélőbb és jövedelmezőbb alternatívát jelenthet a jelenlegi mezőgazdasági modellnél. Az átállás célja nemcsak a klímaterhelés csökkentése, hanem a vidéki családi gazdaságok jövőjének biztosítása is. A kezdeményezés egyszerre szolgálja… The post Állattenyésztőknek segít a növénytermesztésre való teljes átállásban egy brazil vegán szervezet appeared first on Prove.hu.
Vegán rakott krumpli - nyáron kovászos uborkával a legjobb
2025. június 16. Prove - a világ vegán szemmel
A hagyományos rakott krumpli ugyan sok állati eredetű összetevőt tartalmaz, mégis könnyen reprodukálható növényi alapokon. Nyáron fogyaszthatod kovászos uborkával az igazán nosztalgikus ízélményért. A rakott krumpli egy igazi magyaros klasszikus, ami rengeteg variációban készíthető el. Ezen opciók közé sorolható a növényi alapú verzió - annak ellenére is, hogy ez az étel hagyományosan tele van állati… The post Vegán rakott krumpli - nyáron kovászos uborkával a legjobb appeared first on Prove.hu.
Vegán pesztós tekercs - a tökéletes, gyorsan elkészíthető vendégváró
2025. június 12. Prove - a világ vegán szemmel
Ha összedobnál egy gyors ropogtatnivalót az esti filmezéshez, vagy vendégeket vársz, tökéletes választás lehet a pesztós tekercs. Az elkészítése sütéssel együtt is kevesebb mint egy óra. A legtöbb bolti leveles tészta teljesen növényi eredetű összetevőkből áll, így vegánként is nyugodtan hátra lehet dőlni, és élvezni a szupermarketek kora által nyújtott kényelmet. Plusz előny, hogy már… The post Vegán pesztós tekercs - a tökéletes, gyorsan elkészíthető vendégváró appeared first on Prove.hu.
Egészséges grillezés: így csökkentheted a kockázatokat a szakértők szerint
2025. július 15. Prove - a világ vegán szemmel
A meleg nyári délutánok és esték egyik legkedveltebb időtöltése a kerti grillezés, amely sokkal több, mint egy szabadban elköltött étkezés. Igazi közösségi élmény vegánok és hagyományosan étkezők számára egyaránt. De vajon mennyiben más növényi étrenden sütögetni a szabadban, nagyobbak-e a húsos fogások egészségügyi kockázatai? Ennek jártunk utána - vegán szemmel, vegán szakértőket megkérdezve. Ma már… The post Egészséges grillezés: így csökkentheted a kockázatokat a szakértők szerint appeared first on Prove.hu.
Grillezett gyümölcsök? Igen! Zseniális ízkombinációk a tűzről
2025. július 14. Prove - a világ vegán szemmel
A grillen nemcsak a klasszikusoké a terep: néhány jól megválasztott gyümölccsel új szintre emelheted a nyári sütögetést. Édes, sós és füstös ízek találkoznak meglepő kombinációkban - mutatjuk a kedvenceinket. Nem kizárólag a zöldségek, a tofu és a szejtán lehetnek a grillezés főszereplői - a gyümölcsök is elképesztően új arcukat mutatják meg, ha forró rácsra kerülnek.… The post Grillezett gyümölcsök? Igen! Zseniális ízkombinációk a tűzről appeared first on Prove.hu.
Energiagolyó három variációban (vegán, gluténmentes, TÉNÉ)
2025. július 8. Prove - a világ vegán szemmel
Ha gyorsan elkészíthető, egészséges nassolnivalót keresel, próbáld ki ezeket az energiagolyó-recepteket. Mindhárom változat hozzáadott cukor nélkül készül, vegán, gluténmentes, és a teljes értékű növényi étrendbe is beilleszthető. Válassz ízlésed szerint kakaós, citromos vagy duplacsokis ízvilágot - vagy készítsd el mindet! Az energiagolyó igazi jolly joker, ha gyors, tápláló és természetes alapanyagokból készülő édességre vágysz. Ezek… The post Energiagolyó három variációban (vegán, gluténmentes, TÉNÉ) appeared first on Prove.hu.
Bulgursaláta sült padlizsánpörccel - akár strandételnek is tökéletes
2025. július 4. Prove - a világ vegán szemmel
Ha már unod a lángost, vagy éppen nem is kapni vegán ételt a strandon, ahol nyaralsz, ez a bulgursaláta lehet a megmentőd. A hűsítő érzésért a zöldségek felelnek, a padlizsánpörc, azaz a sült padlizsán ad neki egy kis pikantériát, a csicseriborsónak köszönhetően pedig fehérje is van benne - hűtőtáskába vele! A bulgur segíthet a testsúly szabályozásában… The post Bulgursaláta sült padlizsánpörccel - akár strandételnek is tökéletes appeared first on Prove.hu.
Új vegán cukrászda nyílt Budapest vonzáskörzetében
2025. július 3. Prove - a világ vegán szemmel
A DesszertÁlom Százhalombatta első vegán cukrászdája, ahol klasszikus desszertek növényi változatai és egyedi kreációk is helyet kaptak. Alapítója, Likavcsán Ferenc a Veganuár hatására váltott életmódot - ma pedig süteményein keresztül szeretné lebontani a növényi étrenddel kapcsolatos sztereotípiákat. Új vegán cukrászda nyílt Százhalombattán, a DesszertÁlom az agglomerációs város első tisztán növényi alapú vendéglátóhelye. A Happy Cow… The post Új vegán cukrászda nyílt Budapest vonzáskörzetében appeared first on Prove.hu.
Kapros zöldbabsaláta
Hozzávalók: 40 dkg tisztított, feldarabolt zöldbab 2 dl tejföl 3-4 szál friss kapor összevágva 1,5 kk só 1 kk mustár néhány csepp citromlé Az elkészítése roppant egyszerű. A megtisztított, feldarabolt zöldbabot vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Közben a tejfölben elkeverjük a kaprot, a sót, a mustárt és a citromlevet. Végezetül a kihűlt zöldbabot belekeverjük a tejfölbe. Néhány órán át hűtőben érleljük.
Bezár Budapest egyik kedvenc vegán burgerezője: már csak két hétig látogathatod
2025. június 29. Prove - a világ vegán szemmel
Július 13-án végleg bezárja kapuit az EPOCH Vegan Burger, amely egy évtizede Istvánffi Veggie Burger néven vált ismertté. Több mint egy évtizede tartó működés után - amelyből hat Istvánffi Veggie Burgerként, utóbbi négy pedig már EPOCH Vegan Burgerként telt -, végleg bezárja kapuit a vegánok egyik kedvenc burgerezője. A hírt június 28-án jelentették be közösségi… The post Bezár Budapest egyik kedvenc vegán burgerezője: már csak két hétig látogathatod appeared first on Prove.hu.
Búcsúzik Antal Éva, a Vászonzsákoslány - nem folytatja többé a tartalomgyártást
2025. június 27. Prove - a világ vegán szemmel
Öt év aktív jelenlét után visszavonul a Vászonzsákoslány, azaz Antal Éva. A bejelentésre több ezren reagáltak inspiráló személyes történetekkel és hálájuk kifejezésével. Abbahagyja a tartalomgyártást Antal Éva, az ismert zero waste és vegán influenszer - számolt be róla június 26-án a közösségi oldalain. A Vászonzsákoslány nevű csatorna 2019 nyarán indult, és üzemeltetője, Évi gyorsan a… The post Búcsúzik Antal Éva, a Vászonzsákoslány - nem folytatja többé a tartalomgyártást appeared first on Prove.hu.
Halmozta az első helyeket a tihanyi ultraversenyen egy vegán futó
2025. június 22. Prove - a világ vegán szemmel
Több szakaszgyőzelmet is bezsebelt Beda Szabolcs az idei tihanyi Mooore 1 Way Ticket Run Backyard ultraversenyen. A vegán futó az idei franciaországi hatnapos világbajnokság alatt lebetegedett, de a korosztályában még így is első helyezett lett. A szeptemberi balatonfüredi hatnapos világkupán pedig az országos csúcs megdöntését tervezi. Sikeresen vette az idei Mooore 1 Way Ticket Run… The post Halmozta az első helyeket a tihanyi ultraversenyen egy vegán futó appeared first on Prove.hu.
Krémes édesburgonya-püré - az ízrobbanás titka egyetlen fűszer
2025. június 14. Prove - a világ vegán szemmel
Ha már unod a krumplipürét, tegyél bele egy kis csavart: készülhet helyette édesburgonya-püré! Arra is van egy tippünk, mivel bolondítsd meg, a fűszerezés kulcsfontosságú ebben a receptben. Sokoldalúan felhasználható alapanyag az édesburgonya - készíthetsz belőle például krémlevest, curryt vagy akár zöldségfasírtot is. Ráadásul számos jótékony egészségügyi hatással is bír. Magas rosttartalma támogatja az emésztést, de… The post Krémes édesburgonya-püré - az ízrobbanás titka egyetlen fűszer appeared first on Prove.hu.
Puskás-Dallos Peti: ,,Lehet Peppa malacot szeretni, de akkor az igazit is kell
2025. június 11. Prove - a világ vegán szemmel
A gyereknevelés vegán aspektusairól is beszélt Puskás-Dallos Peti Steiner Kristóf legújabb podcastsorozatában. De a zenész arról is mesélt, miként minimalizálhatók szerinte az étkezéssel kapcsolatos konfliktusok növényi alapokon és hagyományosan táplálkozó felek párkapcsolatában. Ha már itt vagyunk - ez a címe Steiner Kristóf új podcast-minisorozatának. Az újságíró, műsorvezető és számos vegán receptkönyv írója a harmadik epizódban… The post Puskás-Dallos Peti: ,,Lehet Peppa malacot szeretni, de akkor az igazit is kell appeared first on Prove.hu.
Az összes 'vega' találat megjelenítése »