vega receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Padlizsángyros










vega receptek

Káposztás-krumplis rétes

2023. január 20. VegaLife 

Káposztás-krumplis rétes Ez a recept a fejemből pattant ki a "mi van itthon, amiből főzzek?" kérdés alapján. A hűtőben pihent rétes lap, savanyú káposzta, az élés kamrából krumpli, a zöldséges tálról pedig egy paprika került hozzá. A vicces dolog az, hogy hála az Olio appnak, ezek közül csak a réteslapokat kellett vásárolnom, a többit pedig ingyen gyűjtöttem be. Tudom, hogy Magyarországon is van néhány város, ahol már működik ez az app, de sajnos a nagyobb áruházláncok még nem használják, pedig akár arra is alkalmas lenne, hogy ezek a cégek minél inkább "karbon-semleges" (carbon-negative) cégekké váljanak. Egyrészt a lejáratközeli termékek nem a kukában végzik, hanem felajánlják a közösségnek. A felajánlást pedig önkéntesek viszik haza, hirdetik meg és kínálják ingyen "begyűjtésre" a lakóközösség (bizonyos kerületben élők) számára. Másrészt a széndioxid kibocsátást is csökkentik, mivel azok az emberek, akik begyűjtik, ahogy mondtam egy bizonyos terület lakóközössége, így akár gyalogosan is el lehet sétálni ezekhez az önkéntesekhez az igényelt ingyenes dolgokért. Karácsony tájékán rengeteg krumplihoz (közel 10 kg, és nem csak nekem jutott), répához, fehérrépához jutottam így, de máskor is "van fenn" banán, mandarin, alma, vágott virág, stb., persze akkor nem ilyen mennyiségben. Kevésbé egészséges ételek is megosztásra kerülnek, pékáruk, néha hús- és tejtermékek. Persze nem csak ezek az áruházláncoktól önkéntes begyűjtők tesznek fel étel és nem-étel hirdetéseket, hanem szimplán magánszemélyek, akik valamiktől meg akarnak válni, és ingyen kínálják. Vannak, akik táskát, ruházatot, gyermekeknek játékokat, lakásdíszeket raknak fel, de olyan is akad, aki élelmiszert. Már én is hirdettem és kínáltam több mindent így ingyenes begyűjtésre. Megörültem, amikor láttam, valaki savanyú káposztát tett fel, elég különleges számba megy itt, mivel nem annyira elterjedt itt Angliában. Tehát ez a recept nem jött volna létre (legalább is most nem és így nem,) ha nincs az Olio.   A recept  Hozzávalók - 3 réteslap - olaj - 4-5 db főtt krumpli - 10 dkg savanyú káposzta - csipetnyi őrölt fekete bors - 1 kápia vagy kaliforniai paprika (elhagyható)   Elkészítés Az első réteslapot enyhén nedves konyharuhára leterítjük és kevés olajjal és egy ecsettel átkenjük. Ráhelyezzük, rásimítjuk a második réteslapot és ugyanígy beolajozzuk. Ráhelyezzük, rásimítjuk a harmadikat is, de ezt már nem olajozzuk be.  A főtt krumplit összetörjük, a paprikát apró darabokra vágjuk és az egészet összekeverjük, miközben hozzáadjuk és hozzákeverjük a savanyú káposztát, majd egy csipetnyi (vagy talán kettő) fekete borssal megfűszerezzük. Mivel a savanyú káposzta amúgy is sós, nem igazán raktam hozzá sót, de ha sósabban étkezel, talán egy keveset adhatsz hozzá. A rétes egyharmadára rásimítjuk a káposztás-krumplis tölteléket, majd a nedves konyharuha segítségével felcsavarjuk és óvatosan sütőpapíros tepsibe fektetjük. Kb 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.  Fogyasztható meleg sós reggeliként vagy valamilyen főzelékhez, vagy akár uzsonnára is.

Meglepő felfedezés vezethet az állati bőrből készült termékek leváltásához

2023. január 18. Hírek 

Az állatvédők eleve elutasítják a bőrtermékeket, és a vegán életmódot folytatók is kerülik ezeket. De létezhet számukra is elfogadható alternatíva?

A vegánoknak mindenképpen fejlődniük kell az érvelésben és a békés kommunikációban

2023. január 15. Hírek 

A vegánokról sokakban az a kép él, hogy harciasak, sokszor próbálják ránk erőltetni a nézeteiket. Az idén negyedik alkalommal megrendezett húsmentes január, azaz Veganuár kihívás szervezőjével, Vida Raullal beszélgettünk arról, hogy miért térnek át az emberek a veganizmusra, miért nincs elég vegán választék az étlapok menüjében, vagy éppen arról, milyen hatással lehet az állatok elnyomására Orbán Viktor ,,Viszlát, röfi! című videója.

Pesztós zöldbab

2023. január 8. VegaLife 

Pesztós zöldbab Itt a vegán január, sokan próbálkoznak ilyenkor legalább húsmentesen étkezni. A következő receptet mindenkinek ajánlom, mert hihetetlenül egyszerűen elkészíthető és rendkívül jól laktat. Ha nincs otthon hántolt zabunk, elkészíthetjük barna rizzsel, vagy fehér rizzsel is. Férjemmel mi nagyon megkedveltük a zabot mint köretet, és tulajdonképpen teljes értékű gabona. Lényegében ha valami gyors zöldséges ételt szeretnék készíteni, ez nálam egyfajta jolly joker. Igaz a zabot kuktában főzőm puhára és a zöldbabos szósznak se kell sok idő. Így az egész fél órán belül elkészül.  A recept Hozzávalók: - 1/­­2 kg zöldbab - 25 dkg kukorica - 1 bögre olivabogyó - 3 dl növényi tej - vegán pesztó - 20 dkg zab Elkészítés: A zabot érdemes előre órákra beáztatni, akár előző éjszaka is. Ha kuktánk, elektromos kuktánk van, akkor az áztatás elmaradhat, viszont ekkor is érdemes bő vízzel átmosni. Kukta nélkül kb. kétszeres mennyiségű vízben a zabot puhára főzzük. Kuktában pedig követjük a készülék ajánlását (barna rizshez, ha nincs rajta zab feltüntetve). A zöldbabot, kukoricát és az olivabogyót egy edénybe tesszük, hozzáöntjük a növényi tejet (érdemes sűrűbb tejfélét választani), adunk hozzá 1 jó evőkanálnyi pesztót és tulajdonképpen fedő alatt puhára főzzük. Egyszerűen a megpuhult zab a köret (persze rizzsel is elkészíthető) és a zöldbabos-kukoricás szósszal tálaljuk. A pesztó lehet házilag készített - receptet találsz itt és itt, vagy üzletben vásárolt. Most a Veganuary-nak köszönhetően bizonyára Magyarországon is több üzletben van vegán termék. Nézz körül, hátha találsz pesztót is. (Angliában a Lidl-ben van).  

Diós bejgli, mákos bejgli (vegán)

2022. december 9. Kertkonyha 

Diós bejgli, mákos bejgli (vegán) Ajándékozz karácsonyra főzőtanfolyamot! Az akció részleteiért KATT IDE Leszögezhetjük, hogy nincs karácsony bejgli nélkül. :) Na, de milyen legyen az a bejgli? Ki lehet találni nagyon kreatív, új fajtákat, lehet a modern bejgli marcipános, meggyes vagy sütőtökös.. De nekem akkor is a legigazibb a hagyományos, vagyis a  és természetesen a ! Az én bejglimre egyszer egy abszolút hagyományos konyharajongó azt találta mondani, hogy ez bizony szakasztott olyan, mint amit 40 éve az ő drága anyukája szokott volt csinálni. Azt hiszem, erre büszke vagyok! :) Ami fontos, hogy az alapanyagok közül legyen minden szobahőmérsékletű . Arra is figyelj, hogy a töltelék hozzávalói két közepes rúdhoz méretezettek. Ha mindkét ízből csinálsz, akkor a tészta mennyiségét duplázd meg. Hozzávalók két kis rúdhoz: TÉSzta - 300 g liszt - 40 g kókuszzsír - 1,5 dl tej - 40 g cukor - 1 csomag szárított élesztő - 2 csipet só Diótöltelék - 110 g dió - 75 g porcukor - 15 g búzadara - 0,4 dl tej -  3/­­4 csomag vaníliás cukor - 35 g mazsola -  3/­­4 citrom héja -  1/­­4 citrom leve Máktöltelék - 110 g mák - 75 g porcukor - 0,8 dl tej - 15 g búzadara -  3/­­4 csomag vaníliás cukor - 35 g mazsola -  3/­­4 citrom héja -  1/­­4 citrom leve - mk szegfűszeg és fahéjrúd Elkészítés - 1,5 dl vízben főzd fel a szegfűszeget és fahéjrudat. Ebbe áztasd be a mazsolát. - Az élesztőt futtasd fel egy kis cukorral és tejjel. - A kókuszzsírral és a többi anyaggal dolgozd ki a tésztát, és kelesszük másfél órát. Én korábban keverőlapátos robotgépet használtam, de mióta elromlott, a kenyérsütő gépem dagasztó funkcióját használom. :) - Amíg elkészül a tészta, készítsd el a tölteléket: ha szükséges, daráld meg a mákot vagy diót, majd keverd össze a többi hozzávalóval. A mákos töltelékbe kicsit több cukor és tej szükséges. - A megkelt tésztát válaszd ketté, majd egy sodrófával nyújtsd ki vékonyra (max. fél cm vastagra). A tölteléket oszlasd el rajta egyenletesen, és tekerd fel a bejglit. Ezután tedd a tepsibe, és hideg helyen keleszd még fél órát. - A tetejét kend meg szójatejjel, majd forróra előmelegített, és utána lehalkított sütőben süsd fél órán keresztül. Elkészítési idő: kb. 60 perc + kelesztés + sütés Jó étvágyat! Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még. Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat: Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood)   Görög vegán  Karácsonyi akció részleteiért KATT IDE The post Diós bejgli, mákos bejgli (vegán) first appeared on Kertkonyha.

Ünnepi sütőtök-krémleves

2022. november 24. Kertkonyha 

Ünnepi sütőtök-krémleves Vegán karácsonyi vacsora főzőtanfolyam egy Fantasztikus menü, amivel új hagyományt teremthetsz magadnak. Részletek  és jelentkezés ITT Hozzávalók két személyre - 350 g sült sütőtök - 1/­­2 vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 1/­­4 mokkáskanál őrölt gyömbér - 1/­­4 mokkáskanál őrölt fahéj - 1 fújás természetes folyékony füst - 2 csipet csípős pirospaprika - 1/­­2 tk só - 100 ml növényi (kókusz) tejszín - Az olajon párold meg a kockára vágott hagymát, majd dobd rá a fokhagymát. - Amint illatozni kezd, öntsd fel 5 dl zöldség alaplével (én ezt sima vízzel és 1-2 kávéskanál bio ételízesítővel szoktam megoldani). - Ízesítsd a levest sóval, pirospaprikával, a gyömbérrel, fahéjjal és a folyékony füsttel. - Tedd bele a sütőtököt, engedd felforrni. - Turmixold össze a levest és legutoljára öntsd fel kókusztejszínnel. Jó étvágyat! Elkészítési idő: 25 perc (sült tökből) Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!  Kezdő Vegán Haladó vegán (Superfood) Növényi tejtermékek   Görög vegán Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag Ez egy vegán recept volt. :) Ha itt feliratkozol , a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. The post Ünnepi sütőtök-krémleves first appeared on Kertkonyha.

Mancsápoló kutyáknak

2022. november 3. Vegavarázs 

A hidegben a kutyák tappancsa könnyedén kiszárad, berepedezhet, ilyenkor jól jön egy hidratáló mancsápoló a háznál. Rajongok a természetes alapanyagból készült kencékért, gyakran tevékenykedem a boszorkánykonyhámban, így hát kézenfekvő volt, hogy mancsápolót sem a boltból fogok beszerezni.  Hozzávalók: 3 ek olívaolaj 3 ek kókuszolaj 1 ek kakaóvaj (elhagyható) 1 tk méhviasz 1 tk körömvirágolaj (elhagyható) fél tk E-vitamin (elhagyható) Óvatosan kell dolgoznunk a hozzávalókkal, nem szabad magas hőfokon olvasztani. Vagy vízfürdőben tesszük emiatt, vagy egészen kislángon melegítjük. Én az utóbbit választottam. Egy kisebb edénybe tettem az olívaolajat, a kókuszolajat, a kakaóvajat és a méhviaszt. Nagyon pici lángon kezdtem melegíteni, és amikor láttam, hogy már olvad benne a szilárd állapotú zsiradék, akkor le is vettem a tűzről és addig kevergettem, amíg minden felolvadt. Ekkor adtam hozzá a körömvirágolajat és az E-vitamint. Az egészet alaposan összekevertem, és kis üvegtégelybe öntöttem.  Mancsápoló kutyáknak The post Mancsápoló kutyáknak appeared first on Vegavarazs.

Birsalmasajt

2022. október 11. Vegavarázs 

Életem első birsalmasajtja. Az elkészítése ezzel a módszerrel egyszerű és gyors volt.  A birsalmasajt igazi retró édesség, rengeteg cukorral, szóval nem mindennapos fogyasztásra ajánlott. Azt olvastam, hogy már 1578-ban is megemlítették valahol a létezését. Nagyon sok recept 1 kg cukrot használ 1 kg tiszta birsalmához, ez nekem nagyon sok, és 1 kg/­­60 dekával is működik.  Hozzávalók: 3 kg birsalma 1 citrom 60 dkg cukor/­­1 kg tisztított birsalmához Ízlés szerint őrölt fahéj, dió (de remekül illik hozzá a gyömbér, őrölt szegfűszeg is) A birsalmát alaposan megmostam, kivágtam belőle a magházat, és a birsalmát nagyobb darabokra vágtam. Vannak, akik megpucolják, és rajta hagytam a héját, mert nagy a pektintartalma, és a megfőtt pépben egyáltalán nem észrevehető.  A birsalmát fazékba tettem, felöntöttem annyi vízzel, ami ellepi, belefacsartam a fél citrom felét, majd feltettem főni. Nagyjából fél óra alatt megpuhult. Ekkor leszűrtem, kicsit hűni hagytam.  Botmixerrel krémesre turmixoltam, lemértem és kiszámoltam a cukor mennyiségét. Ahogy már írtam, 1 kg péphez 60 dkg cukrot számoltam. Adtam hozzá egy kevés őrölt fahéjat is (elhagyható), majd belefacsartam a maradék citrom levét. Alaposan összekevertem és magasfalú tepsibe tettem.  Úgy gondoltam, a gyümölcspép sűrítése már a szilvalekvárnál is bevált, itt is ezt alkalmazom, így nem kell a tűzhely mellett állni és folyamatosan kevergetni.  140 fokosra melegítettem a sütőt, beletettem a tepsit, és 20-30 percenként megkevertem a birsalma pépet. Nagyjából 2-2 és fél óra alatt szépen besűrűsödött. Ekkor 2 kisebb tepsibe sütőpapírt tettem, beleöntöttem a pépet, raktam pár muffinformába is. Ekkor meg lehet szórni egy marék durvára vágott dióval.  Egy nap alatt szépen megszilárdult, kivettem a formákból, tálcára tettem és hűvös, jól szellőző helyen száradni hagyom legalább egy hétig. Naponta megfordítom, hogy mindkét oldala jól kiszáradjon. Így akár egy évig is eláll.  Ui.: a lé sem ment kárba, amiben a birsalma főtt. Amikor kihűlt, tettem hozzá citromlevet, negyedannyi édesítőt, egy kevés vizet, és isteni birsalmás limonádé lett belőle.  The post Birsalmasajt appeared first on Vegavarazs.

Tejszínes tökfőzelék gombapörkölttel (vegán)

2022. október 4. VegaLife 

Tejszínes tökfőzelék gombapörkölttel (vegán)  A tökfőzeléket többféleképpen szokták a háziasszonyok elkészíteni. Van, ahol ecettel, van, ahol paprikásan, van, ahol tejföllel stb. Én már nyers verziót is készítettem. Bizonyára a tökfőzelékről is elmondható, ahány ház annyi szokás. Legutóbb kaporral, fokhagymával és tejszínesen készítettem, de nálam is van, amikor paprikásan készül. Angliában a főzőtök, nyári tök, annyira nem jellemző. Legtöbb ember nem is tudja, mire és hogyan lehet felhasználni. Mindezek ellenére egyik nap valaki ingyen tököt hirdetett az Olio appon. Amint megláttam, azonnal ráírtam, hogy igen, szeretnék. Nem kellett 2 mérföldet sem megtenni érte. Az angol fickónak, aki felajánlotta a zöldséget, és a szomszédjának rengeteg tök termett a bérkertjében. Ő kifejezetten örült, hogy én örömmel elhoztam többet is. Kétszer is meghirdette ingyen elhozatalra és mindkét alkalommal többet is adott, nem csak egyet. Angliában kevésbé jellemző, hogy az embereknek a házuknál van konyhakert, viszont az önkormányzatnál lehet jelentkezni "allotment"-re, ami nem más, mint kis földterület, amit az önkormányzat ad, hogy ott szabadon gazdálkodhass, konyhád számára termelhess zöldséget, gyümölcsöt. Elég sok ilyen parcellás kert terület van a környékünkön. Éves költsége sem túl drága, ha jól hallottam talán 30 font évente. Erősen gondolkodom rajta, hogy belevágok, hiszen eddig csak cserepekben (vödrökben) próbálkoztam például koktél paradicsommal, paprikával, uborkával. Mindenesetre ezeknek a szép tököknek nagyon megörültünk, amellett, hogy az alábbi ételt is főztem belőlük, fagyasztóba is sikerült eltennem egy keveset. Őszintén szólva a gomba a gombapörkölthöz szintén az Olio appon keresztül lett beszerezve, tehát mondhatom, hogy ez az ebéd potom pénzbe került, mindössze a növényi tejért, kaporért és a fokhagymáért fizettem. Olajmentes tökfőzelék és gombapörkölt lett belőle, amit akármikor képes lennék megenni, annyira finom lett. A recept Hozzávalók:  A tökfőzelékhez - egy nagyobb tök legyalulva vagy lereszelve - Sűrű növényi tej vagy tejszín - kapok - fokhagyma - só vagy ételízesítő - étkezési keményítő   A gombapörkölthöz - kb fél kiló gomba - hagyma  - fokhagyma - fűszerpaprika - vegan joghurt/­­tejföl (opcionális) - só vagy ételízesítő   Elkészítés: A tököt legyaluljuk, majd kevés vízen némi sóval vagy ételízesítővel feltesszük főni. A kaprot kisebb szálakra tépkedjük vagy vágjuk, beletesszük, hogy főzés közben átjárja az íze. Néhány gerezd fokhagymát pucolunk, majd felaprítunk és hozzákeverjük a tökhöz. 2-3 evőkanálnyi étkezési keményítőt csomómentesre kikeverünk hideg tejjel vagy tejszínnel. Amikor a tök megpuhult, megpárolódott, hozzákeverjük, egyet forr és kész is a finom tökfőzelék.  A gombapörkölthöz a hagymát megpucoljuk, megmossuk és felkockázzuk. Egy lábosban kevés vízen üvegesre pároljuk. A megmosott, felaprított gombát hozzáadjuk, ha szükséges, egy kevés vizet teszünk még alá. Sót vagy ételízesítőt adunk hozzá, majd megszórjuk fűszerpaprikával (én füstölt fűszerpaprikát használtam, de sima fűszerpaprika és füst aroma is finommá teszi). Amint a gomba megpuhult, tálalhatjuk is a tökfőzelékkel. A gombapörköltre egy jó kanálnyi növényi joghurtot tettem, feldobta az ízét.    

Rava upma

2022. szeptember 23. Vegavarázs 

Az upma egy jellegzetes dél-indiai reggeli, csupa melegítő hozzávalóból, így nagyszerű választás lehet a hideg beköszöntével ősszel-télen. Sokszor beszélünk arról, hogy az ájurvéda az ételt is gyógyszerként használja, ez egy remek példája ennek. Az upmával indított reggeli belülről melegít, ezáltal csökkenti az esélyét, hogy elkapjunk valami téli nyavalyát.  Ha különösen hideg van, a gyömbérből vagy chiliből tehet bele többet is, aki bírja.  Hozzávalók: 1 pohár búzadara 3 ek ghí vagy olaj 2 kk fekete mustármag 2 kk római kömény 2 kk urad dhal elhagyható 1 ek földimogyoró (elhagyható) fél ek reszelt friss gyömbér fél ek apróra vágott zöld chili (vagy egy kevés szárított, ízlés szerint) 5-6 curry levél 3/­­4 kk asafoetida fél kk kurkuma 30-40 dkg vegyes zöldség apróra vágva (répa, zöldborsó, zöldbab, brokkoli tetszés szerint) 3 pohár víz 2,5 kk só 1 ek apróra vágott korianderzöld (elhagyható) Először a búzadarát szárazon serpenyőbe rakjuk, megpirítjuk és félretesszük. Utána egy lábosban felmelegítjük az olajat, illatosra pirítjuk benne a fekete mustármagot. Ha megvan, jöhet a római kömény, majd az urad dal, a mogyoró, a gyömbér, a chili és a curry levél. Ha ezeket is megpirítottuk, beleszórjuk a porfűszereket: az asafoetidát és a kurkumát, elkeverjük és rárakjuk a zöldségeket. Egy-két perc kevergetés után felöntjük vízzel, sózzuk és addig főzzük, amíg majdnem megpuhulnak a zöldségek. Ekkor kevergetés közben - hogy ne legyen csomós - hozzáadjuk a megpirított búzadarát és a korianderzöldet. Pár percig kevergetve főzzük, és ha besűrűsödött, lefedjük az edényt és elzárjuk alatta a lángot. Kicsit állni hagyjuk, utána melegen tálaljuk.  Rava upma The post Rava upma appeared first on Vegavarazs.

Padlizsán-édesburgonya torony

2022. szeptember 19. VegaLife 

Padlizsán-édesburgonya toronyEz még mindig a mini padlizsánokból készült, de normál méretű padlizsánokkal is el lehet készíteni, egyszerűen csak megfelelő méretű batátát, azaz édesburgonyát kell hozzá szerezni. Air-fryer-ben (forró levegő sütő) is elkészíthető. Ha társaságnak kínáljuk érdemesebb fogpiszkálót beleszúrni, így megtartja a "torony" önmagát. Roppant egyszerű elkészíteni és nem csak eteti magát, hanem gyorsan laktat is.   A recept Hozzávalók: - Néhány darab padlizsán - néhány darab édesburgonya - 1 (akár füstölt vagy natur) tofu vagy vegán feta - esetleg jackfruit (nekem pörköltből maradt egy kevés, abból szedtem ki darabokat és tettem a tetejére) - Bazsalikom levelek - só   Elkészítés: A padlizsánokat megmossuk, felszeleteljük, besózzuk és egy tálcán pihentetjük őket. Az édesburgonyákat megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Igény esetén fűszerezhető vagy sózható, számunkra anélkül ízletes. Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk, ha nem olajmentesen étkezünk, egy kevés olíva olajat csepegtethetünk alá vagy a tetejére, sütőben puhára sütjük. Mindez air fry-erben is elkészíthető, kisebb mennyiségekkel adagolva. Közben a padlizsán levet eresztett, letöröljük, majd a padlizsán szeleteket az édesburgonyához hasonlóan megsütjük. A padlizsánra egy pici csepp bazsalikomos olajat cseppentettem, még jobban kihozta az ízét. Amíg sül a vegán fetákat vagy tofukat felkockázzuk.  Miután megsült a két zöldség, a tornyokat összeállítjuk. Egy szelet édesburgonya, egy szelet padlizsán, egy kocka tofu/­­vegán feta, és egy kisebb bazsalikom levél - ennek híján őrölt bazsalikommal is megszórhatjuk. Ha tálaljuk, nagyobb társaságnak, a közepébe érdemes fogpiszkálót szúrni.      

Padlizsán legyező (vegán)

2022. augusztus 30. VegaLife 

Padlizsán legyező (vegán) Nemrégiben Birminghamban jártunk. Nem tudom ki, hogy van vele, de ha eljutok egy városba, ahol még nem jártam, a piac az, amit örömmel megnézek. Zöldség - gyümölcs piac. Különösen, ha egy másik országba jutok el. Nos amint mondtam, egy nyári napon Birminghamban jártunk, első utunk a belvárosi piacra vitt. Végre London után ismét olyan piacon jártunk, ahol sok árus volt és más-más dolgokat is árultak, nem mind ugyanazt. A mi városkánkban is van piac, de nem ilyen nagy. Mivel itt többen árultak mini padlizsánokat, így nem hagyhattam ki. Amúgy is a padlizsánoknak most van idénye. Persze nem kell a bébi padlizsánokért Birminghambe menni, hiszen láttam ezt már több helyen. Városunkban van néhány keleti üzlet, ahol ázsiai és mediterrán országok (török, görög, olasz) ételeit árulják. Ezekben a boltokban is találunk ezekből az apró padlizsánokból. Igaz, Birminghamban egy csomót adtak mindössze ?1-ért. Nem hagyhattam ki. A következő receptet nagyobb padlizsánból is el lehet készíteni, tehát ha Magyarországon a mini padlizsán nem elterjedt, nem kell legyinteni, a padlizsán legyező nagyobbacska padlizsánnal is elkészíthető. Könnyed vacsora vagy ebéd, fogyasztható körettel, bár mi nem ettünk mellé mást, a tofunak és a rostoknak köszönhetően laktató étel.    A recept   Hozzávalók: - Néhány darab padlizsán - Néhány szem paradicsom - 1 füstölt tofu - só - bazsalikom (opcionális) - olaj (opcionális)   Elkészítés: A padlizsánokat megmossuk, hosszában szeleteket vágunk bele, de a tetejét egyben hagyjuk, hogy legyezőhöz hasonlóan kissé szét tudjuk teríteni. Besózzuk a padlizsán húsát és egy tálcán pihentetjük őket. Nedvességet fog ereszteni. Közben a paradicsomokat és füstölt tofut felszeleteljük. Amikor a padlizsánok már ,,vizet eresztenek, letöröljük róluk papírtörlővel, vagy kevés vízzel leöblítjük. Ezt követően a padlizsánok legyezői közé teszünk paradicsomszeleteket és füstölt tofu szeleteket felváltva. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket. Ha szaftosabban ennénk, pár csepp olíva olajat tehetünk rájuk, de ha zsiradékmentes táplálkozást folytatunk, ezt el is hagyhatjuk. 200 fokos sütőben kb 15percig sütjük. Sütőből kivéve szórhatunk rá friss vagy szárított bazsalikom levelet.

Nyers brownie (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2022. augusztus 24. Zizi kalandjai 

Van már nyers brownie recept a blogomon, de azt hiszem, ez a legújabb recept a legfinomabb. Nyers, mert az alapjába a hozzávalók “nyersen” kerülnek bele és azért is nyers, mert nincs hőkezelésnek kitéve, ugyanis nem kell sütni. Az eredeti brownie azért finom, mert van benne jó sok cukor, vaj, tojás és mindezektől (főleg a cukortól) jó ragacsos lesz a tésztája. Ezt a ragacsosságot elég nehéz elérni... Source

Komoly veszélyt rejt, ha egy nő vega

2022. augusztus 17. Hírek 

Lesújtó következtetésekre jutottak a Leedsi Egyetem kutatói.

Rigó Jancsi (vegán)

2022. december 11. VegaLife 

Rigó Jancsi (vegán)Sütemény, ami személynevet hordoz? Nem véletlenül. Ki is volt Rigó Jancsi? Rigó János (Pákozd, 1858. augusztus 23. - New York, New York, 1927. február 3.) az egyik legismertebb cigányprímás, aki ötévesen már hegedűt vett a kezébe. A tanítótól lopott húrokat hozzá, amiért az esperes kérésére bocsánatot kért. E gesztusáért nála maradhattak a számára nagy kincsek. Ezután órák hosszat gyakorolt mindennap a szabadban: az erdő, a nádas világa hálás közönség volt: egymásnak muzsikáltak. Ez a sütemény a nevét tehát Rigó Jancsi híres magyar cigányprímásról kapta. Milyen történet fűződik a prímás nevéhez? Ő az, aki elcsábította és feleségül vette Clara Ward, Caramane-Chimay hercegnőt, az amerikai milliomos E. B. Ward egyetlen lányát, aki Joseph Caraman-Chimay belga herceg felesége volt. Jancsi és Clara 1896-ban találkozott, amikor Rigó Jancsi egy párizsi étteremben játszott, ahol Clara férjével, Joseph herceggel vacsorázott. 1896 és 1898 között az újságok sokat foglalkoztak a prímás és a hercegnő házasságával. A tortát az azt készítő cukrász Rigó Jancsi és a romantikus szerelmi történet tiszteletére nevezte el. A recept Hozzávalók a piskótákhoz - 32 dkg liszt - 3 dkg kakaópor - 15 dkg  eritritol vagy gyümölcscukor - 1 tsk vanília - 2 tsk sütőpor - 2 evőkanál olaj - 1,5 evőkanál narancslé - 1,5 dl növényi tej Elkészítés: Fogunk egy tálat, összekeverjük benne először a száraz hozzávalókat, majd hozzákanalazzuk a növényi tejet és étolajat és hozzáadjuk a narancslevet. Csomómentesre keverjük majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha beleszúrjuk a piskóta közepébe, és nem ragad rá, megsült a piskótánk.  Amikor a piskóta kihűlt, közepén kettévágjuk (mint a tortákat) és megtöltjük a csokis tejszínes krémmel. A két piskóta lap közé minél vastagabb krémet érdemes kenni. Amikor a krémet az alsó lapra kentük, óvatosan ráhelyezzük a felső piskóta lapot, majd ráöntjük és elegyengetjük a folyékony csokit a tetején. Ekkor érdemes kockákra vágni és a hűtőbe betenni. Hozzávalók a csokis krémhez - 5 dl növényi tejszínhab - 5 dkg vegán csoki (pl tortabevonó) vagy 5 dkg cukrozatlan kakaópor - ízlés szerint eritritol (porrá őrölt) vagy más édesítő - lehetőleg por alapú és nem folyékony - csoki mellett elhagyható A növényi tejszínt kemény habbá verjük. Magyarországon a Meggle termékei között találsz növényi tejszínt, amit süteményekhez használhatsz. Másik megoldás  konzerves kókusztejet pár órára fagyasztóba tenni vagy egy éjszakára hűtőbe és felrázás nélkül felbontás után a kemény réteget lekanalazni róla és habverővel habbá verni. Most azonban kipróbáltam az Elmlea double cream-et. Mivel először használtam és tartottam tőle, hogy hosszú távon megőrzi a hab a szilárdságát, kevertem hozzá 1-2 kanál útifű maghéjat (psylikum husk). Amikor már kezd a krém habbá verődni, hozzácsurgatjuk a nem forró olvasztott csokit vagy a kakaó port. Másik megoldás, hogy a tejszínt először kikeverjük az olvasztott csokival majd alaposan lehűtjük és utána verjük csokis habbá.  Hozzávalók a csokis tetejéhez - 10 dkg étcsoki (vegán) - pár csepp olaj Vízgőz felett megolvasztjuk a darabokra tört csokit és hogy még folyékonyabb legyen, pár csepp olajat csepegtetünk bele.    

Nyers-vegán mákos bejgli (gluténmentes)

2022. november 28. VegaLife 

Nyers-vegán mákos bejgli (gluténmentes)A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik. Ez a sziléziai kalácsfajta a 14. század óta ismert Európában. A bejgli (németül beugen = meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/­­bejgli) osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ekkortól kezdték német divat szerint ünnepelni a karácsonyt. Eleinte családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. Bizonyára kezdetben, amikor Sziléziában vagy később, amikor már Magyarországon is elterjedt, készítői nem gondolkodtak azon, hogyan lehet ezt a finomságot úgy elkészíteni, hogy ne kelljen sütni, ráadásul liszt nélkül, sőt tojás és bármiféle zsiradék, na de hogy cukor hozzáadása nélkül! Napjaink fejlett konyhatechnikája és a nyers étkezést folytatók leleménye meghozta a bejglit a nyers (élő, sütés nélküli) sütemények világába is. Rendkívül előnyös, hogy a "tésztáját" akár hetekkel, hónapokkal előre elkészítheted. Nekem 3-4 hónapot várakozott az egyik lap (száraz helyen), mire oda jutottam, hogy megtöltöttem, felcsavartam. Nem lett semmi baja. El is fogyott. Másik előnye, hogy ha már van hozzá lapod, amit megtöltesz és feltekersz, szintén eláll akár egy hétig is (hacsak nem fogy el). Harmadik előnye, hogy egészséges, mivel csak rostokat tartalmaz, a benne lévő természetes cukrok felszívódása sem olyan gyors mint pl. a hagyományos bejglié. Negyedik előnye, hogy sokkal kevesebb időt kell eltölts vele, mint a hagyományos bejglivel, hiszen az aszalás ha időigényes is, de nem kell ott állj, várj, hanem közben millió dolgot elvégezhetsz, vagy akár aludhatsz is (ha éjszaka aszalsz).  A recept Hozzávalók a "tésztához": - 4-5 szem alma (kb. 50 dkg) - kevés víz - Opcionális: 1 vagy 2 banán ha édesebb "tésztát" szeretnénk - Opcionális: 1/­­2 citrom leve ha világosabb "tésztát" szeretnénk   Elkészítés: Az almákat meghámozzuk (a héjukat felhasználhatjuk müzlibe, vagy akár meg is ehetjük hámozás közben), apró darabokra vágjuk és egy turmixgép poharába tesszük. Magjait és magházát ne adjuk hozzá. Nagyon kevés vizet öntünk rá majd sűrű masszává turmixoljuk. Ahogy a hozzávalóknál írtam, banánt és vagy citromot adhatunk hozzá. Én csak almát és vizet használtam. Kb. fél cm vastagon elkenjük az aszaló lapon. Ha nincs aszalógép, se tálca hozzá, akkor egy tepsibe egy szilikonlapot fektetünk, arra öntjük rá a masszát, nyitott sütőt 50 fokra állítva hosszas órák alatt (8-10-12) megaszaljuk. Az aszalási idő függ attól, hogy mennyire vastag lapot készítünk. Sajnos sütőpapírt nem ajánlhatok ehhez a művelethez, mert összeráncosodik és nem lesz sima az almalap. Nehéz lesz leszedni róla. Ha szilikon lapon aszaljuk, akkor a végeredmény egy enyhén rugalmas almalap lesz.   Hozzávalók a mákos töltelékhez: - 15 dkg mák - 1 maroknyi datolya - 1 bio citrom reszelt héja - 1/­­2 citrom leve   Elkészítés: A mákot érdemes 1-2 nappal előtte elkészítenünk. A mákot kevés vízben (épp csak ellepje)  néhány órára beáztatjuk, majd leszűrjük, kiterítjük és ahogy az almalapot megaszaltuk, hasonlóan megszárítjuk, vagy fűtőtestre rakjuk a tálcát és ott szárítjuk. A datolyát kevés kézmeleg vízben felpuhítjuk (ha nem puha), majd aprító géppel összedaráljuk. A megszáradt, megdarált mákot pedig összekeverjük a datolyaszósszal. Ha nem elég kenhető, túl száraz, akkor kevés citromlét kanalazunk hozzá. A mák áztatásával aktiváljuk a bennük rejlő fitinsavat, így a mákban lévő ásványi anyagok felszívódása könnyebben megy végbe és gyomrunknak is könnyebbé válik az emésztése. Persze enélkül is elkészíthető. Mivel mi nem kizárólag nyersen étkezünk, tartok itthon beáztatott és megszárított mákot, és hagyományos mákot is. Amikor nyers sütit készítek, a beáztatott, megszárított mákot használom fel. Tulajdonképpen ha a lapok már készen vannak, akkor a beigli elkészítése 10-15 perc, hiszen a megaszalt almalapra elegyengetjük a mákos tölteléket, majd akárcsak egy bejglit, felcsavarjuk. Érdemes 1-2 órát állni hagyni, mivel a szeletelés könnyebb lesz, ennyi idő alatt az almalap kissé felpuhul.       

Forrócsoki por házilag

2022. november 6. Vegavarázs 

A bekuckózós téli estéken szívet-lelket melengeti a forró csoki és egy jó könyv. Az előbbihez készíthetünk házilag port, amit aztán a forró tejbe teszünk.  Hozzávalók: 15 dkg kakaópor 1 tábla étcsokoládé  1 tábla tejcsokoládé 3 ek keményítő 4 ek negyedannyi cukorhelyettesítő (cukorból több kell) Ha szeretnénk karakteresebbé tenni, ízlés szerint tehetünk bele akár egy pici őrölt chilit, őrölt fahéja, őrölt kardamomot, őrölt gyömbért.  A csokoládét késes aprítóban megőröljük, majd minden hozzávalót összekeverünk. A forrócsoki elkészítéséhez fejenként 2,5 dl tejet forralunk, habverővel elkeverünk benne egy evőkanálnyi port és fél percig tovább forraljuk.  The post Forrócsoki por házilag appeared first on Vegavarazs.

Gombás rizottó (vegán)

2022. október 14. VegaLife 

Gombás rizottó (vegán) A rizottót a legtöbben húsleves alaplével készítik. Nálam ez nem jön szóba. Sőt a zöldséges levet is lecseréltem jó kis növényi tejszínre. A növényi tejszínnek eleve van egyfajta zsírossága, így számomra felesleges vajjal vagy akár olíva olajjal készíteni. Mivel igyekszem olajmentesen főzni (ez nem jelenti azt, hogy nem jut a szervezetem zsiradékhoz!), így simán elég volt a sűrű tejszín. A rizottó ízét úgyis a gomba adta. Nemzetközivé vált ez az ebéd, a gombát és a fokhagymát ugyanis Szicíliából kaptam, az ételt pedig Angliában készítettem el magunknak. Így legalább tényleg olaszos étel lett. Ha te is kaptál, vagy van otthon valami különleges gombát, érdemes kipróbálni ezt a rizottót. A gomba mellett a fokhagyma teszi igazán különlegesen finommá. Ne sajnáld a fokhagymát bele, és fontos, hogy csak a főzés végén tedd bele, hogy az intenzív íze megmaradjon. Ha van az otthonodban fokhagymás olaj, tálaláskor pár cseppet érdemes a rizottóra tenni. A recept Hozzávalók: - 40-50 dkg vegyes gomba - 1 hagyma - 4-5 gerezd fokhagyma (vagy ízlés szerint több) - petrezselyem - 20-30 dkg rizs - 2-3 dl növényi tejszín vagy sűrű növényi tej - növényi sajt (opcionális) - só   Elkészítés: Először mossuk át majd főzzük meg a rizst. Én 3 fajta rizzsel készítettem el: barna rizs, fehér rizs és vadrizs. Mindegyikből 10-10-10 dkg-t használtam. Mivel más a főzési idejük, külön edényekben főztem meg. Míg a rizs fő, elkészítjük a gombát. Megmossuk, szükség esetén megpucoljuk. A hagymát megpucolás után apróra vágjuk és kevés vízen megpároljuk. Amikor kész a hagyma, rátesszük a gombát egy kevés sóval meghintve, mivel hamar vizet ereszt, nem valószínű, hogy kell hozzá víz, ha mégis félünk, hogy odaég (főzőlapra, gáztűzhelyre válogatja), nagyon minimális vizet az aljára tehetünk. Ha a gomba már szinte puha, hozzáadjuk az időközben megpucolt és felaprított fokhagymát. A legvégén pedig felöntjük a tejszínnel. Forralunk rajta egyet, ha ízlésünk úgy kívánja, adhatunk hozzá petrezselymet. A megfőtt rizst és a tejszínes gombát összekeverjük. Tálaláskor, porciózáskor megszórhatjuk reszelt sajttal.     

Fodros kel krumplival

2022. október 7. VegaLife 

Fodros kel krumplivalTudtad, hogy a mélyzöld színben pompázó fodros kelkáposzta szuper táplálék, "superfood". Szerencsére ez egy olyan növény, amiért nem kell országhatárokat átlépni például sem magyarnak, sem angolnak. Európa nagy részén termelik és megterem. Magyarországon is kezd egyre jobban elterjedni a kertekben, piacokon. Tehát az ökológiai lábnyom fodros kel étellel kisebb lesz. Miért szeretem a fodros kel-t? Tele van egészségünket, szervezetünket építő és fenntartó vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánssal, a kalóriája viszont nagyon alacsony és igazi rost forrás. Kalcium, kálium, vas, foszfor, C-vitamin, B-vitamin - csak hogy néhányat említsek azokból, amikben gazdag. Sokan rák-megelőző diétában teszik rendszeressé. Spenóthoz képest oxálsav tartalma lényegesen kevesebb. Külön előnyös, hogy hideg hónapokban (októbertől február végéig) van az igazi szezonja, bár melegebb időszakokban is találhatunk üzletekben, piacokon.  A recept Hozzávalók: néhány szem közepes méretű krumpli pár szál fodros kel (levél) só 4-5 gerezd fokhagyma víz    Elkészítés: A krumplikat megpucoljuk, megmossuk és felkockázzuk. Annyi sós vízben megfőzzük amennyi épp ellepi. Amíg fő, elkészítjük a káposztát.  A fodros kelkáposzta leveleket megmossuk majd széltében felszeleteljük. Tapadás mentes edényben kevés vízen megpároljuk. Kis sóval meghintjük majd adunk hozzá apróra vágott vagy összezúzott fokhagymát. A megfőtt krumplit és a megpárolódott zöld leveleket csak szimplán összekeverjük. Melegen tálalva igazán finom, de langyosan és hidegen is képesek voltunk falni, mert nagyon finom és laktató. Ha száraznak találjuk, növényi joghurtot vagy tejfölt tehetünk a tetejére.  

Fügés-körtés tejbegríz mogyoróvajjal

2022. október 1. VegaLife 

Fügés-körtés tejbegríz mogyoróvajjal Gyerekkoromban szerettem a tejbegrízt leginkább kakaóval, néha fahéjjal megszórva. Bizonyára a legtöbb ember emlékeiben így él. Azonban gyümölccsel is nagyon finom. A mogyoróvaj pedig még különlegesebb ízt ad neki. Ősszel a füge és körte könnyebben is beszerezhető. Számomra nincs ősz füge nélkül, ahogy nyár sem dinnye nélkül. Emlékszem, amikor még Budán éltem, az épülethez tartozott egy kis hátsó kert, ahol egy hatalmas fügefa lakott. Még novemberben is simán volt rajta termés. Minden évben rengeteg gyümölcsöt hozott. Akkor kedveltem meg igazán a fügét. Azóta már különböző méretű és színű egyedeket ettem. Emlékszem egyik évben egy piacon akkora fügéket árultak, mint a tenyerem. Zöld és lila köntösben is találhatsz ilyen gyümölcsöt. Idén egy kirándulásos séta alkalmával pedig egy elhagyatott, útszéli fügebokorról szedhettem, aminek szinte fekete volt a "köntöse"- Belül rendkívül édes volt. Ha van lehetőséged fügéhez jutni (ne feledd, bizonyos helyeken vadon is megterem), tedd különlegessé a gyermekkori ételedet, a tejbegrízt vele. A recept Hozzávalók: - Fél liter növényi tej (szerintem a zabtej a legjobb erre, de ha más tej van, azzal is elkészíthető) - Néhány kanál tönköly búzadara (Kb 4 kanál) - pár szem füge - pár szem körte - 1 evőkanál mogyoróvaj (elhagyható)   Elkészítés: A növényi tejet tűzálló tálban felforraljuk, majd lassan hozzászórjuk a búzadarát, miközben folyamatosan kevergetjük. Mivel a gyümölcs eleve édes, nem édesítettem semmivel, de ez szabadon változtatható. Még mielőtt besűrűsödött volna, kb az evőkanálnyi mogyoróvaj felét hozzákevertem. Ettől szép sárgásabb színe lett. Amikor már elég sűrű, tányérokba adagoltam, fügével és körtével dekoráltam. A maradék mogyoróvajat pedig rácsepegtettem a gyümölcsökre és a tejbegrízre.      

Palócleves Hémangi módra

2022. szeptember 21. Vegavarázs 

… amelynek nincs is köze a palócokhoz. Azt mondják, Gundel János készítette először, és Mikszáth Kálmánról, a legnagyobb palócról nevezte el, egy másik történet szerint pedig az író születésnapján tálalta fel, amikor Mikszáth olyan levest kért, amely a magyar konyha minden zamatát magában foglalja. Természetesen az én palóclevesem hús nélkül készül, ám a helyben termelt zöldségektől és a fűszerektől így is teljesíti feladatát: magában foglalja a magyar konyha minden zamatát. Ez az isteni, savanykás ízű leves jó választás a hideg napok beköszöntével.   Hozzávalók: 3 ek olaj 2 nagyobb krumpli felkockázva 30 dkg zöldbab 1-2 sárgarépa felkarikázva fél karalábé felkockázva 2,3 kk pirospaprika 3/­­4 kk aszafoetida (vagy 1 fej hagyma) 1 kk őrölt fűszerkömény egy csipet őrölt feketebors fél dl paradicsomlé 2 babérlevél 2 dl tejföl 2 ek liszt 2-3 kk só egy kis csokor kapor felaprítva Tetszőlegesen: egy darab gabonakolbász vagy egy pár vegán virsli (elhagyható)Egy fazékban felmelegítjük az olajat, beletesszük a megmosott, felaprított zöldségeket, és 3-4 percig dinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, aszafoetidával, fűszerköménnyel és borssal, ráöntjük a paradicsomlevet és felöntjük annyi vízzel, amennyi a leveshez kell. Megsózzuk és puhára főzzük a zöldségeket. A tejfölt és a lisztet habverővel simára keverjük, majd a leves levéből is keverünk hozzá egy merőkanálnyit. Végezetül hozzáadjuk a leveshez és behabarjuk. Beletesszük a kaprot, és ha a hús helyett szeretnénk vegán helyettesítőt beletenni (gabonakolbászt, vegán virslit), akkor azt is hozzáadjuk. Újraforrás után 2 percig főzzük.  The post Palócleves Hémangi módra appeared first on Vegavarazs.

Kiderült, hogy a veganizmus hogyan befolyásolja a szexuális vágyat

2022. szeptember 2. Hírek 

Most kiderül valami olyasmi, amiről nem is tudtuk, hogy kíváncsiak vagyunk rá.

10 ok, amiért a vegán étrend hízáshoz vezethet

2022. augusztus 29. Hírek 

Utánajártunk, mire érdemes figyelnie mindenkinek, aki kacérkodik a hús-, tejtermék- és tojásmentesség gondolatával.

Töltött paprika (laktózmentes, vegán)

2022. augusztus 22. Zizi kalandjai 

Az egyik kedvenc nyári ételem, a töltött paprika receptjét hoztam nektek, amelyet anyukámtól tanultam, vagyis az ő receptjének ez a vegán változata. A hús helyett gomba került bele, amit rizzsel kevertem össze, de el tudok képzelni benne más gabonát, akár kölest, quinoát vagy hajdinát is. Mivel az ételben nincsen sok zöldség, ezért, hogy jó ízes legyen adtam hozzá Vegeta BIO ételízesítőt... Source

Majonézes krumplisaláta (vegán)

2022. augusztus 14. VegaLife 

Majonézes krumplisaláta (vegán)Krumpli, burgonya, pityóka, kolompér, vagy korompér, földialma, svábtök, mindegy is mi a neve, ha egyszer számos ételt készíthetünk belőle, vele. Sülve, főve, reszelve, kockázva, karikázva, változatossá teszi az étkezéseinket ez a gyökérgumó, ami  Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető. Amíg Magyarországon éltem, nem figyeltem fel nagyon arra, hogy hány és hány fajta burgonya létezik. Nyilván tudtam a batátáról, ami az édes krumpli és a hagyományos krumpliról, no meg az újkrumpliról. Itt, Angliában aztán csak rácsodálkoztam. Már azt is tudom, hogy a világon közel 200 fajta krumpli létezik. Választhatsz a széles kínálatból attól függően, hogy milyen ételt akarsz készíteni. Krumplipüréhez ajánlatos azt, ami gyorsan szétfő. Ehhez a salátához olyat válogattam, ami nem fő könnyen szét. Nem tudom már milyen neve volt. Az igazság az, hogy Olio appon keresztül ingyen jutottam hozzá pár kiló krumplihoz. Ez az egyik étel, ami lett belőle. Eheted pirítós kenyérrel, vagy (vegán) kolbásszal, vagy éppen a nagy nyári melegben, magában is. Ha szereted a zsenge újhagymát, vagy tavasszal a medvehagymát, érdemes apróra vágni őket és megszórni, akár bele is keverni.    A recept   Hozzávalók: - Pár darab főtt krumpli vagy air fryerben hajában sült krumpli - 2 zsenge újhagyma (opcionális) - só - 2 dl növényi joghurt - 2 kanál növényi majonéz - 1 kiskanál mustár (opcionális, én kihagytam)   Elkészítés: A krumplit többféleképpen készíthetjük el. Én fogtam kb. 8 szem kisebb méretű krumplit, megmostam és air fryerben 15-20 perc alatt puhára sütöttem. Kicsit megvártam míg kihűlt, megpucoltam, felkockáztam és összeállítottam a salátát. Másik verzió, hogy a krumplit egészben, héjában megfőzzük. Amikor már puha, leöntjük róla a forró vizet, majd hideg csapvizet engedünk rá, így gyorsan és könnyen tudjuk megpucolni a krumplikat. Ezután kockákra vágjuk. Harmadik verzió, hogy a krumplit először megpucoljuk, felkockázzuk és annyi vízben, ami épp ellepi, egy kevés sóval puhára főzzük. A megfőtt krumplit leszűrjük és a kikevert majonézes szósszal, a felaprított hagymával összekeverjük. A joghurtot, a majonézt és a mustárt összekeverjük egy tálban, míg a krumplik elkészülnek. Az arányok ízlés szerint változtathatók. A hagymákat apróra felvágjuk. A megpárolt, leszűrt, krumplit a kész szósszal és a felaprított újhagymával (vagy lila hagymával) összekeverjük. El is készült a saláta. Érdemes hideg helyre tenni és megvárni míg lehűl.   


Az összes 'vega' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!