vega receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Májgombatokány diós rizzsel

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával - ősziesre hangolt mediterrán fogás

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla - laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Édesburgonyás pásztorpite - tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt










vega receptek

Édesburgonyás pásztorpite - tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

tegnapelőtt Prove - a világ vegán szemmel 

Ez a vegán pásztorpite egyszerre krémes, szaftos és könnyen variálható: a fűszeres lencseragu és az édesburgonya-püré kombinációja minden falatban harmonikus ízélményt nyújt. Ráadásul szezonális alapanyagokból bármikor gyorsan elkészíthető. A pásztorpite a magyaros rakott ételek brit megfelelője: zamatos, szaftos ragu, krémes krumpliréteg alatt tökéletesre sülve. A klasszikus fogást most újragondololtuk: ebben a vegán változatban a krumplit… The post Édesburgonyás pásztorpite - tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt appeared first on Prove.hu.

Bezár egy budapesti vegán étterem - a döntés tragikus okra vezethető vissza

2025. október 28. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy ideig nem látogatható egy népszerű budapesti vegán étterem, a Mennyország szíve. A tíz éve alapított kifőzde egyik tulajdonosa elhunyt, ezért nem nyit ki a létesítmény egy darabig. Rövid üzenet jelent meg egy budapesti vegán étterem, a Keleti pályaudvar mellett, a Nefelejcs utcában található Mennyország szíve Facebook-oldalán. Üzletünk határozatlan ideig zárva tart. Köszönjük a támogatásukat… The post Bezár egy budapesti vegán étterem - a döntés tragikus okra vezethető vissza appeared first on Prove.hu.

Ezen szinte minden nagyszülő felhúzza magát - ha ,,lemegy a roló, ott a beszélgetésnek vége

2025. október 28. Prove - a világ vegán szemmel 

Gyakran okoz feszültséget a családi asztalnál, ha a fiatalabb nemzedék a hagyományostól eltérően táplálkozik. A lapunknak nyilatkozó klinikai szakpszichológus szerint ez több tényezőre is visszavezethető, de a korábban megtapasztalt háborús nélkülözés ennek csak egy szelete. Az idősebb generáció tagjai egyéb okokból is személyes támadásként élhetik meg gyerekük vagy unokájuk ezen döntését. Minden vegán mögött van… The post Ezen szinte minden nagyszülő felhúzza magát - ha ,,lemegy a roló, ott a beszélgetésnek vége appeared first on Prove.hu.

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával - ősziesre hangolt mediterrán fogás

2025. október 27. Prove - a világ vegán szemmel 

Az ősz klasszikus illatos-melengető ízei egyszerre jelennek meg ebben a mediterrán ihletésű ételben, a sütőtökös risoniban. Tökéletes választás a hűvös napokra: könnyen elkészíthető és tápláló fogás. Akár minimális olasztudással is a risoni kifejezésről rögtön a rizs olasz megfelelője, a riso juthat eszünkbe. Ez pedig nem véletlen. Nevét a rizshez hasonló formájáról kapta ez az élelmiszer,… The post Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával - ősziesre hangolt mediterrán fogás appeared first on Prove.hu.

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla - laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

2025. október 21. Prove - a világ vegán szemmel 

Elég belőle egyetlen falat, és máris otthonos melegséggel tölt el ez a quesadilla. A ropogós batáta, a fűszeres tofu és a krémes bab tökéletes harmóniában áll össze, ráadásul pikk-pakk elkészül. A quesadilla az egyik legjobb ,,komfortétel: ropogós kívül, krémes belül, és végtelenül variálható. A fogás eredete a gyarmati Mexikóig nyúlik vissza, amikor az őslakosok tortillaalapú… The post Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla - laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás appeared first on Prove.hu.

Egészséges mogyorókrém házilag - így készül a ,,Notella

2025. október 18. Prove - a világ vegán szemmel 

Ha szereted a mogyorókrémet, de szeretnél egészségesebb, vegán alternatívát, ez a házi ,,Notella tökéletes választás. Igazi krémes-csokis étel ez, amely reggeli kiegészítőjeként, zabkása összetevőjeként vagy desszertként is megállja a helyét, ráadásul kizárólag természetes édesítéssel készül. Ha eddig azt hitted, hogy a mogyorókrém kizárólag ,,bűnözős kategória lehet az étrendedben, most fellélegezhetsz. Ez a házi ,,Notella nem… The post Egészséges mogyorókrém házilag - így készül a ,,Notella appeared first on Prove.hu.

Vegán aktivisták vörös festékkel estek neki Kolombusz festményének

2025. október 15. Hírek 

Szerintük az európai gyarmatosítás rossz.

Gombakrémleves csicseriborsóval - tápláló és melengető komfortfogás

2025. október 11. Prove - a világ vegán szemmel 

Gyors, krémes és laktató - ez a gombakrémleves tökéletes választás, amikor egyszerű, de tápláló ebédre vágysz. Amikor nincs kedved a konyhában művészkedni, csak beledobálnál mindent egy fazékba, és hagynád, hogy magától megfőjön, akkor a legtökéletesebb választás a krémleves. Ráadásul amellett, hogy igen laktatóak, felmelegíthetnek a hűvösebb napokon. Ebben a selymes, csicseriborsóval sűrített gombakrémlevesben a gomba… The post Gombakrémleves csicseriborsóval - tápláló és melengető komfortfogás appeared first on Prove.hu.

Miután betiltották a vegaburger elnevezést az EP-képviselők, másnap a menzán megetették velük szakácsok

2025. október 9. Hírek 

Az egyik képviselő szerint a menza szakácsai polgári engedetlenségre szánták el magukat.

Új lehetőség a magyar állami kórházakban: már választhatsz, mit szeretnél enni

2025. október 9. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy rendeletmódosításnak köszönhetően ma már orvosi igazolás nélkül is biztosíthatják a magyar állami kórházak a növényi alapú menüt az azt igénylő betegeknek. Erre eddig nem volt lehetőségük. Abban az esetben pedig, ha szakorvos írja elő az állati eredetű összetevőktől mentes ellátást, kötelező megteremteni az ehhez szükséges feltételeket. Pár éve még csipetnyi irigységgel olvashattak róla a… The post Új lehetőség a magyar állami kórházakban: már választhatsz, mit szeretnél enni appeared first on Prove.hu.

Elbúcsúzhatunk a tofukolbásztól - az Európai Parlament megszavazta a vegán ételek húsos neveinek betiltását

2025. október 8. Hírek 

Ha a tagállamok is rábólintanak, akkor nem találkozunk többé a boltokban vegán hamburger vagy vegetáriánus kolbász elnevezéssel.

A tengerek élővilága megmentve: itt a vegán kaviár, ami még kóser is

2025. október 5. Hírek 

A Zeroe Cavier tengeri hínárból készül, és mindenféle fűszerrel ízesítik, hogy hasonlítson a valódira.

Keressük az év kiemelkedő vegán civiljeit és zöld vállalatait - szakmai zsűri dönt a nyertesekről

2025. október 1. Prove - a világ vegán szemmel 

Nagyszabású díjátadó ünnepség várható november 22-én a Vegan Summit Budapesten: egy szakmai zsűri és a közönség is a társadalom azon szereplőit emeli reflektorfénybe, akik kiemelkedő munkájukkal, példamutatásukkal és innovációjukkal hozzájárultak egy etikusabb, egészségesebb és fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez. November 22-én várja az érdeklődőket a Vegan Summit Budapest, amely nemcsak Magyarország eddigi legnagyobb vegán rendezvényének ígérkezik, de… The post Keressük az év kiemelkedő vegán civiljeit és zöld vállalatait - szakmai zsűri dönt a nyertesekről appeared first on Prove.hu.

Körtés galette dióval - rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

2025. szeptember 29. Prove - a világ vegán szemmel 

Őszies ízekre és illatokra vágysz, de nincs túl sok időd a konyhában pepecselni? Próbáld ki ezt a diós-körtés galette-et, amely ellenállhatatlanul rusztikus külsővel, édes-puha gyümölccsel és ropogós dióval testesíti meg a klasszikus őszi ízeket! A Franciaországból, Bretagne régióból származó galette egy hagyományosan rusztikus kinézetű étel, ma már ezernyi variációja ismert világszerte. Mi most egy édes… The post Körtés galette dióval - rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert appeared first on Prove.hu.

A legjobb vegán éttermek, termékek és nagykövetek - te is szavazhatsz a nyertesekről!

2025. október 24. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy lépéssel közelebb kerültünk, hogy megtudjuk, kik lesznek az idei év civil és céges kiválóságai vegán és zöld életmód terén - megszületett ugyanis a Vegan Summit Díjátadó shortlistje, és a közönségszavazáson most te is részt vehetsz! Nagyszabású díjátadó ünnepség várható november 22-én a Vegan Summit Budapesten: egy szakmai zsűri és a közönség is a társadalom… The post A legjobb vegán éttermek, termékek és nagykövetek - te is szavazhatsz a nyertesekről! appeared first on Prove.hu.

Miért kerül kétszer annyiba a vegán Nutella, mint a hagyományos? Megkérdeztük a Ferrerót

2025. október 20. Prove - a világ vegán szemmel 

A vegán Nutella immár Magyarországon is kapható, de a vásárlókat meglepte a termék ára: a növényi változat csaknem kétszer annyiba kerül, mint a hagyományos. A Ferrero Magyarország lapunknak elárulta, mi áll a különbség mögött. Karácsonyi csodaként ünnepelhették 2023 decemberében a növényi étrendet követők a hírt, hogy érkezhet a Nutella hivatalos vegán verziója. Erre az olasz… The post Miért kerül kétszer annyiba a vegán Nutella, mint a hagyományos? Megkérdeztük a Ferrerót appeared first on Prove.hu.

Fügés panna cotta - légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

2025. október 16. Prove - a világ vegán szemmel 

A panna cotta selymes, lágy karakterét tökéletesen egészíti ki ebben a növényi alapokra épülő receptben a füge édessége. Ha pedig nem szűröd ki belőle a gyümölcs apró magjait, a roppanósságuk izgalmas textúrát adhat a desszertnek. Az őszi zöldségek és gyümölcsök közül a sütőtök és a szilva mellett sokak kedvence a füge. Magas rosttartalma jót tesz… The post Fügés panna cotta - légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel appeared first on Prove.hu.

Sokáig nem voltak nyitottak az európaiak az amerikai klasszikusra - ez hozta el az áttörést

2025. október 15. Prove - a világ vegán szemmel 

Az amerikai mogyoróvajgyártók sokáig tanácstalanok voltak, miként vehetnék be az európai piacot is. Végül a táplálkozási szokások változása, és az új trendek terjedése kedvezett nekik. Sok, növényi étrendre áttérő európai konyhájában lett mindennapos alapanyag a mogyoróvaj. Faramuci helyzet azonban, hogy számos ilyen jellegű termék éppen a vegánoknak nem opció, mert tejszármazékot is tartalmaz. A Nutridude… The post Sokáig nem voltak nyitottak az európaiak az amerikai klasszikusra - ez hozta el az áttörést appeared first on Prove.hu.

Viszlát, vegán burger! Szigorú és megosztó döntést hozott az Európai Parlament

2025. október 10. Prove - a világ vegán szemmel 

Az Európai Parlament az állati termékekre hajazó nevek betiltásáról döntött a növényi ételek esetében. Nem dőlt azonban még el a kérdés, ugyanis az Európai Unió Tanácsának jóváhagyása is szükséges ahhoz, hogy életbe lépjen a szigorítás. Csak szűk többséggel ugyan, de megszavazta az Európai Parlament, hogy a jövőben ne lehessen olyan elnevezéseket használni a növényi alapú… The post Viszlát, vegán burger! Szigorú és megosztó döntést hozott az Európai Parlament appeared first on Prove.hu.

Vége a vegán kolbásznak és hamburgernek, az Európai Parlament fontos döntést hozott

2025. október 9. Hírek 

A döntés még nem végleges.

Hadat üzent a vega hamburgereknek az Európai Parlament

2025. október 8. Hírek 

A képviselők olyan álláspontot fogadtak el, amellyel ,,állatok élelmezési célra alkalmas részeire korlátoznák például a steak vagy a hamburger elnevezéseket.

Nemzetközi gasztrozsűri elismerését is kivívta egy minimalista összetevőlistával hódító magyar élelmiszermárka

2025. október 6. Prove - a világ vegán szemmel 

Fenntartható, vegán és kompromisszummentes ízélményt kínál a nemzetközi porondon is bizonyító magyar termék, a Nutridude mogyoróvaj. A márka mögött álló ügyvezető, Nagy Krisztián mesélt lapunknak arról, miért tekinthető a tökéletes banánmentő projektnek a termékük, ahogy arról is, milyen újítással készülnek még a közeljövőben. Nagyon ritka az, hogy egy desszertkrém egyszerre legyen kompromisszummentes választás az etikai,… The post Nemzetközi gasztrozsűri elismerését is kivívta egy minimalista összetevőlistával hódító magyar élelmiszermárka appeared first on Prove.hu.

Vegán paella - színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

2025. október 3. Prove - a világ vegán szemmel 

Spanyolország egyik ikonikus étele kerül most nálunk terítékre: ez a vegán paella fehérjében gazdag, így akár edzés után is tökéletes választás lehet. A paella a spanyol konyha egyik legismertebb fogása, amelyet eredetileg tenger gyümölcseivel készítenek. Ma azonban már a legtöbb spanyol város éttermi kínálatában a számos paellavariáció között fellelhető a tisztán zöldséges is. Nem is… The post Vegán paella - színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal appeared first on Prove.hu.

Szegények káposztája

2025. szeptember 30. Vegavarázs 

Áldja meg az Isten Mráz babót! Tőle származik ez a recept, amit a hűvösebb hónapokban rendszeresen készítek, és a családban csak ,,szegények káposztájának hívunk. Mráz babó a nagymamám nagyanyja volt; az ő idejében az asszonyoknak kevés alapanyagból kellett tápláló és finom ételeket főzniük. Mégis olyan ízeket varázsoltak az asztalra, amiket máig őrzünk és örömmel készítünk újra.  Hozzávalók: 80 dkg savanyú káposzta 3 ek olaj 2 ek liszt 1/­­2 kk aszafoetida (vagy hagyma) 2 kk édes fűszerpaprika 1 kk füstölt pirospaprika 1 kk őrölt fűszerkömény 1/­­2 dl paradicsomlé 3 kk só  1/­­2 kk frissen őrölt fekete bors 2 dl rizs Előkészítjük a káposztát, azaz hideg vízben megmossuk és összevágjuk. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, majd beleszórjuk a lisztet, és folyton kevergetve - kis lángon - világosra pirítjuk. Ezután beletesszük az aszafoetidát, a füstölt paprikát és a fűszerpaprikát, és még néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a savanyú káposztát és a köményt, és felengedjük kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi. Ráöntjük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul. Az utolsó 10-15 percben belekeverjük a megmosott rizst, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet, és készre főzzük az ételt. Tálalhatunk hozzá tejfölt, de anélkül is isteni.  

Újabb budapesti vegán vendéglátóhely búcsúzik - már csak október végéig látogatható

2025. szeptember 27. Prove - a világ vegán szemmel 

Másfél év után bezár a Hearty Vegan Cakes budapesti vegán cukrászda, tovább csökken tehát a tisztán növényi alapokon működő fővárosi vendéglátóhelyek száma. A tulajdonosok szerint a működést több külső tényező is ellehetetlenítette, ezek miatt kellett meghozniuk ezt a döntést. Újabb budapesti vegán vendéglátóhely állt be a sorba, az EPOCH Vegan Burger és a Kozmosz Vegán… The post Újabb budapesti vegán vendéglátóhely búcsúzik - már csak október végéig látogatható appeared first on Prove.hu.


Az összes 'vega' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!