vega receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Zellerkrémleves

Extra krémes, kókuszos keksztekercs - kókuszimádóknak erősen ajánlott

Tárkonyos-zsályás mángoldkrémleves pirított kenyérkockákkal

Céklás-kókuszos vegán rizskoch - mutatós rózsaszín öntettel

Tápérték és anyagiak terén is előnyösebbek lehetnek a vegán ételek a húsos verzióknál










vega receptek

Klasszikus finomfőzelék növényi alapokon, gluténmentesen

05:53 Prove - a világ vegán szemmel 

A menzáról jól ismert finomfőzelék selymes állagát ebben a vegán, gluténmentes receptben a rizstej és kókuszkrém keveréke adja. Készíthetsz mellé akár zöldségfasírtot is. Közismert étel Magyarországon a finomfőzelék, ám szinte minden háztartásban kicsit másképp készítik. Van, ahol zöldbabbal főzik, máshol karalábé is kerül bele, a legismertebb változat azonban valószínűleg az, amely a sárgarépa, zöldborsó és… The post Klasszikus finomfőzelék növényi alapokon, gluténmentesen appeared first on Prove.hu.

Hűsítő vegán eperkrémleves - hozzáadott cukor és főzés nélkül

tegnapelőtt Prove - a világ vegán szemmel 

A nyári melegben szinte nincs is jobb, mint egy tányér hűtőhideg eperkrémleves. Ehhez a verzióhoz ráadásul még főzőlapot sem kell beindítanod, elég hozzá egy turmixgép vagy egy botmixer és egy hűtő. Immár az eperszezon kellős közepén járunk, és miután nem tart sokáig, érdemes minden ízét kiélvezni ennek az időszaknak. Erre számos formában lehetőséged nyílik, eheted… The post Hűsítő vegán eperkrémleves - hozzáadott cukor és főzés nélkül appeared first on Prove.hu.

A növényi étrend és az éneklés hajtja az UltraBalaton egyéni teljesítőjét

2025. június 3. Prove - a világ vegán szemmel 

Szintidőn belül, kicsit több mint harminc óra alatt teljesítette egyéniben az idei Ultrabalatont Nyéki-Fazekas Kata. A hosszútávfutó a húst több mint húsz éve hagyta el, és körülbelül hat éve lett vegán. Egy elhúzódó sérülés végére tehetett pontot étrendjének szigorításával. Döntését nem bánta meg, amióta nem kerül tányérjára állati eredetű termék, könnyebben regenerálódik, frissebb és dinamikusabb.… The post A növényi étrend és az éneklés hajtja az UltraBalaton egyéni teljesítőjét appeared first on Prove.hu.

Tárkonyos-zsályás mángoldkrémleves pirított kenyérkockákkal

2025. június 2. Prove - a világ vegán szemmel 

Friss, zöld ízeivel és selymes állagával avatja mángoldrajongóvá kipróbálóit ez a tárkonyos-zsályás mángoldkrémleves. Receptünk vegán és - pirított kenyérkockák helyett napraforgó- vagy tökmaggal tálalva - ráadásképp gluténmentes is. Ettél már valaha mángoldot? Ez egy sokak számára ismeretlen levélzöldség, a cékla rokona, ám azzal ellentétben nem a gyökerét, hanem a leveleit fogyasztjuk. Júniustól októberig van szezonja.… The post Tárkonyos-zsályás mángoldkrémleves pirított kenyérkockákkal appeared first on Prove.hu.

Pad thai színes zöldségekkel és ropogós mogyoróval

2025. május 29. Prove - a világ vegán szemmel 

Színes zöldségekkel, friss lime-mal és mogyoróval kerül az asztalra ez a pad thai, amely tökéletes belépő lehet a thai konyha világába. Elkészítése mindössze 30 perc, és nincs hozzá szükség semmilyen egzotikus eszközre vagy konyhai tudásra. Nem nyúlik vissza évszázadokra a pad thai története, ugyanis a XX. század közepén vált ismertté, amikor a thai kormány a… The post Pad thai színes zöldségekkel és ropogós mogyoróval appeared first on Prove.hu.

Tápérték és anyagiak terén is előnyösebbek lehetnek a vegán ételek a húsos verzióknál

2025. május 28. Prove - a világ vegán szemmel 

Húsos, vegetáriánus és vegán receptvariációk közül kutatók szerint egészségügyi, fenntarthatósági és anyagi szempontok mentén is a növényi alapú fogásokra érdemes voksolni. A teljes értékű növényi étrendnek megfelelő alternatívák teljesítettek a legjobban az összevetésben, de a kevésbé szigorú elvek mentén elkészített vegán opciók is szinte minden tekintetben felülmúlták a húsos és a vegetáriánus verziókat. A növényi… The post Tápérték és anyagiak terén is előnyösebbek lehetnek a vegán ételek a húsos verzióknál appeared first on Prove.hu.

Gluténmentes paradicsomos káposzta - tálalhatod akár zöldségfasírttal is

2025. május 25. Prove - a világ vegán szemmel 

A paradicsomos káposzta egy olyan klasszikus, amely javarészt eleve növényi alapokra épül, a mi verziónkban pedig glutén sem kerül bele. Tökéletesen passzol mellé a zöldségfasírt, ha a menzaidéző hatásra gyúrnál, csak immár vegán köntösben. A káposzta fogyasztása egészségügyi szempontból rendkívül előnyös. Megfőzve ugyan C-vitamin-tartalmából sokat veszít, de még ezzel együtt is értékes tápanyagforrás, és bizonyos… The post Gluténmentes paradicsomos káposzta - tálalhatod akár zöldségfasírttal is appeared first on Prove.hu.

Inkább káros a tej, mint hasznos - interjú Bojinka Miklóssal, az RTL Cápájával

2025. május 20. Prove - a világ vegán szemmel 

Új Cápa is debütált idén az RTL-en immár nyolcadik éve futó Cápák között című műsorban. Bojinka Miklós, a Sanimix és a Wasserburg márkák tulajdonosa az évad elején emlékezetes jelenettel mutatkozott be. A többi befektetővel ellentétben többször is felszólalt olyan cégek ellen, amelyek állati eredetű tejtermékekre próbáltak anyagi forrást találni. Ennek oka pedig a bolygónk jövője… The post Inkább káros a tej, mint hasznos - interjú Bojinka Miklóssal, az RTL Cápájával appeared first on Prove.hu.

Minestrone - az olaszok egyszerű, fűszeres-zamatos levese

2025. május 17. Prove - a világ vegán szemmel 

Ahány olasz régió, annyiféle minestrone leves, de a karakteres fűszerek és a zamatos paradicsomalap többségükben meghatározó. A mi receptünk lelkét is ezek adják - no, meg persze a friss zöldségek. Az olasz konyháról a többségnek valószínűleg a tésztaételek, a vegán verzióban is elkészíthető paradicsomos húsgombóc, a tiramisu vagy a bruschetta ugrik be elsőre. Az olasz… The post Minestrone - az olaszok egyszerű, fűszeres-zamatos levese appeared first on Prove.hu.

Ismét dobogóra állhatott Jakab Viktor vegán erősember

2025. május 14. Prove - a világ vegán szemmel 

Harmadik helyezést zsebelt be az Erősen a Gyermekekért jótékonysági rendezvényen Jakab Viktor vegán erősember. Az amatőr sportoló párja és egy orvosi figyelmeztetés hatására lett vegán 2018-ban. Ekkor kezdett el rendszeresen edzeni is, ami aztán meglátása szerint ,,fanatizmussá alakult át. Májusban egy siklósi versenyen, az Erősen a Gyermekekért jótékonysági rendezvényen bizonyította a növényi étrendben rejlő erőt… The post Ismét dobogóra állhatott Jakab Viktor vegán erősember appeared first on Prove.hu.

Egy malac és egy cirkuszi elefánt különleges kalandja debütált a mozikban

2025. május 12. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy cirkuszi elefánt és egy disznó története az Elefántos kaland, amely májusban érkezett a magyarországi mozikba. De akár egyéb, vegán elveket felölelő mesékből is válogathatsz, van belőlük több is. Új mesefilm debütált májusban a magyar mozikban, amely vegán szemmel igazán különleges lehet. Az Elefántos kaland angol-kanadai-amerikai animációs film középpontjában ugyanis egy cirkuszi elefánt és egy… The post Egy malac és egy cirkuszi elefánt különleges kalandja debütált a mozikban appeared first on Prove.hu.

Biztonsági játékkal profitálnának vegán éttermek bezárásából

2025. május 8. Prove - a világ vegán szemmel 

Biztosra megy a worcesteri Chad’s Gnashery étterem: a húsmentes választék bővítése mellett határoztak, de csak egy tesztkóstoltatás után. Azt az elvet tartották szem előtt, hogy nem minden vegán nyitott a szokásos húshelyettesítési szokásokra. Éppen ezért ők inkább előre felmérték, mire lenne igény. Így töltenék be a környéken megszűnt vegán éttermek után maradt űrt. Megihlette a… The post Biztonsági játékkal profitálnának vegán éttermek bezárásából appeared first on Prove.hu.

Kötelező lesz vegán lehetőséget biztosítani a spanyol iskolákban

2025. május 6. Prove - a világ vegán szemmel 

Megújul következő tanévtől a spanyolországi iskolai menza egy friss rendeletnek köszönhetően. Ennek keretében kötelező eleme lesz az ebédnek a gyümölcs és a zöldség, ahogy a vegán választási lehetőség is. Az újítás minden állami és magán általános és középiskolára vonatkozik majd. Egészségesebb iskolai étkeztetéssel venné fel a harcot Spanyolország a gyerekkori elhízással szemben. A spanyol gyerekek… The post Kötelező lesz vegán lehetőséget biztosítani a spanyol iskolákban appeared first on Prove.hu.

Allergiások és vegánok, figyelem: a Lidl burgonyás pogácsája mostantól tejfölt tartalmaz

2025. április 29. Prove - a világ vegán szemmel 

A Lidl korábban tisztán növényi alapú burgonyás pogácsájának új összetétele tejfölt tartalmaz. A receptmódosítás váratlanul érhet sokakat, akik eddig előszeretettel vásárolták a péksüteményt. Az áruházlánc tájékoztatása szerint a tejfölös recept marad, úgyhogy a vegánok és a laktózérzékenyek számára is érdemes lesz tartózkodni a pogácsa további fogyasztásától. Mindig nagy öröm, amikor vegánként vagy ételallergiásként az ember… The post Allergiások és vegánok, figyelem: a Lidl burgonyás pogácsája mostantól tejfölt tartalmaz appeared first on Prove.hu.

Céklás-kókuszos vegán rizskoch - mutatós rózsaszín öntettel

2025. május 31. Prove - a világ vegán szemmel 

Olyan növényi alapú receptet hozunk most nektek a rizskoch elkészítésére, amelyben extraként van még pár egészséges, íz szempontjából mégis kompromisszummentes csavar. Sokak számára talán meglepő, de a cékla és a kókusz mesterien egészíti ki egymást, és ezt ezzel a recepttel be is bizonyítjuk. Ha azt gondolod, a rizskoch csak egy unalmas retró desszert lehet, előfordulhat,… The post Céklás-kókuszos vegán rizskoch - mutatós rózsaszín öntettel appeared first on Prove.hu.

Új főszerkesztő a Prove élén - izgalmas rovatokkal és több hazai témával bővül a magazin

2025. május 28. Prove - a világ vegán szemmel 

Új főszerkesztő a Prove élén: 2025 májusától Csernik-Varga Adrienn veszi át a főszerkesztői feladatokat Vida Raultól, a magazin alapítójától. Magyarország legolvasottabb vegán és fenntarthatósági portálja továbbra is a tudatos étkezés, az empatikus szemléletmód és a világ problémáira kínált lehetséges megoldások bemutatására összpontosít - mindezt szélsőségektől mentesen, minőségi, innovatív és exkluzív tartalmakkal. Hirdető partnereink számára további… The post Új főszerkesztő a Prove élén - izgalmas rovatokkal és több hazai témával bővül a magazin appeared first on Prove.hu.

Extra krémes, kókuszos keksztekercs - kókuszimádóknak erősen ajánlott

2025. május 27. Prove - a világ vegán szemmel 

A sűrű kókuszkrém teszi igazán krémessé ezt a keksztekercset, amelynek az elkészítésében a legnehezebb rész, hogy kivárd, amíg összeáll a hűtőben. Legalább két órát kell ugyanis várni az elkészítése után, mire szeletelheted. A kókusz rajongói számos desszertalternatívából válogathatnak a klasszikus kókuszgolyón kívül is. Ott van például a kókuszos tejberizs, a házi Bounty szelet, a macaroon,… The post Extra krémes, kókuszos keksztekercs - kókuszimádóknak erősen ajánlott appeared first on Prove.hu.

Vegán kókuszos tejberizs édesen savanykás eperöntettel

2025. május 21. Prove - a világ vegán szemmel 

Reggeliként, uzsonnaként és ebédzáró desszertként is tökéletes választás ez a növényi alapú, kókuszos tejberizs, amelyet eperrel spékeltünk meg. Mivel igencsak addiktív fogás, érdemes lehet azonnal dupla vagy akár tripla mennyiségben elkészíteni. Emlékszel még, hogy ünnepelt az egész csoport oviban, mikor kiderült, hogy tejberizs lesz ebédre a menzán? De valószínűleg még az iskolás években is örömhírnek… The post Vegán kókuszos tejberizs édesen savanykás eperöntettel appeared first on Prove.hu.

Zöldborsópörkölt: így bolondítsd egy csipetnyi csavarral a nosztalgiát

2025. május 19. Prove - a világ vegán szemmel 

A zöldborsópörkölt nagy előnye, hogy mindössze 30 perc alatt elkészül, ráadásképp ízekben és tápanyagokban is gazdag étel. Kiváló alternatíva lehet mindazok számára, akik szeretnék változatosabbá tenni az étrendjüket. Igazi nosztalgikus, házias étel a zöldborsópörkölt, a húsos verzió könnyedebb változata. A pörkölt mellé általában nokedli, tarhonya, tészta - például szarvacska vagy csigatészta -, esetleg rizs készül.… The post Zöldborsópörkölt: így bolondítsd egy csipetnyi csavarral a nosztalgiát appeared first on Prove.hu.

Nem vegán már Kásás Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó

2025. május 15. Prove - a világ vegán szemmel 

Öt évig növényi alapú étrendet követett Kásás Tamás vízilabdázó. Idővel azonban azt érezte, mindenre odafigyel, mégsem tudja ideális tartományban tartani a testsúlyát, túlságosan vékony, ezért újra elkezdett állati eredetű ételeket is fogyasztani. Feladta a növényi alapú étrendet Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok vízilabdázó. A sportoló Lakatos Péter longevity coach podcastadásában beszélt erről.… The post Nem vegán már Kásás Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó appeared first on Prove.hu.

Hajöblítő házilag

2025. május 12. Vegavarázs 

A zsálya idén különösen gyönyörű a kertben. Erős, sűrű bokor lett belőle, illatos, ezüstös-zöld levelekkel - nemcsak a méhek kedvence, hanem az enyém is. Hasznos gyógynövény, és hajápolásban is igazi titkos szövetséges. Szabályozza a faggyútermelést, így zsíros és száraz fejbőr esetén is kiegyensúlyozó hatású. Tonizál, fokozza a fejbőr vérkeringését, ezzel támogatja a hajhagymákat, ami hosszú távon segítheti az egészséges hajnövekedést. Enyhén gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő, ezért a korpásodásra hajlamos fejbőr is hálás érte. És ami talán a leglátványosabb: rendszeres használattal szép fényt és tartást ad a hajnak. Finoman sötétíti az ősz hajszálakat, így különösen jól működik középbarna vagy sötétebb hajszíneken. Így készítettem el Fogtam egy nagy marék friss zsályalevelet (szárított is jó, akkor kb. 2 evőkanállal), leforráztam fél liter vízzel, majd lefedve állni hagytam egy órát. Amikor kihűlt, leszűrtem, és adtam hozzá egy evőkanál almaecetet - ez nemcsak fényt ad, hanem segít a fejbőr pH-jának helyreállításában is. Hogyan használom? Hajmosás után, amikor már kiöblítettem a sampont, ezzel a főzettel öblítem át a hajam. Nem kell lemosni - hagyom, hogy magától száradjon, vagy megszárítom hajszárítóval. Az illata enyhe, zöldes, természetes. Ha hetente 1 alkalommal használod, már néhány hét után érezhető a különbség: egészségesebb fejbőr, fényesebb, könnyebben kezelhető haj.

Svájc beleáll a címkeháborúba, tabuvá válnak bizonyos állati elnevezések

2025. május 10. Prove - a világ vegán szemmel 

Korábban úgy látszott, a növényi termékek elnevezése maradhat, ám a svájci legfelsőbb bíróság friss döntése értelmében van pár kifejezés, amelyet a jövőben kerülni kell az alternatívák csomagolásán. A Planted Foods, az ország legnagyobb vegán húsalternatívákat gyártó cége politikainak bélyegezte a döntést. A címkeháború újabb fejezetében továbbra is a vásárlók megtévesztése a húslobbi egyetlen érve. Akad… The post Svájc beleáll a címkeháborúba, tabuvá válnak bizonyos állati elnevezések appeared first on Prove.hu.

Kókuszcsatni

2025. május 7. Vegavarázs 

Hozzávalók: 2 ek olaj 2 kk fekete mustármag 1 ek reszelt friss gyömbér 1 ek apróra vágott zöld erős paprika 1/­­3  kk aszafoetida 3 dkg földimogyoró 2 ek aprított korianderzöld 2 dl joghurt 10 dkg kókuszreszelék 1 kk só Egy kis edényben felmelegítjük az olajat, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot. Hozzáadjuk a gyömbért és az erős paprikát, néhány másodperc pirítás után pedig az aszafoetidát, majd levesszük a tűzről. A földimogyorót, a korianderzöldet és a joghurtot késes aprítóba tesszük. Simára mixeljük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket, rákanalazzuk a fűszereket is, sózzuk és elkeverjük. Ha túl száraz lenne, adunk hozzá még egy-két kanál joghurtot vagy vizet. Egy órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Sós csemegékhez tálaljuk.

Arte: A lett vegetáriánus forradalom a helyi tradicionális konyhának is lehetőséget jelent

2025. május 4. Hírek 

A kétmilliós balti államban az elmúlt években számos vega kávézó és étterem lepte el a lett főváros, Riga utcáit. De miért lett ennyire felkapott a növényi alapú vagy húsmentes étrend?

Brazília lakosságának hét százaléka vegánnak vallja magát

2025. április 28. Prove - a világ vegán szemmel 

 A brazilok hét százaléka vallotta magát vegánnak a Brazil Vegetáriánus Társaság megbízásából tavaly decemberben készült felmérésben. A kutatásból kiderült az is, hogy háromnegyedük megfontolná a húsfogyasztás csökkentését vagy elhagyását, leginkább egészségügyi okokból. Idén Brazília ad helyet az ENSZ klímatalálkozójának, a COP30-nak, ahol az ország ígérete szerint számos növényi opciót kínálnak majd a vendégeknek. A Brazil… The post Brazília lakosságának hét százaléka vegánnak vallja magát appeared first on Prove.hu.


Az összes 'vega' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!