vega receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Currys-zöldborsós rizs

Kapros töksaláta - vegán










vega receptek

Különdíjas lett a vegán tarhonyaétel a Tápéi Tarhonyafesztiválon - interjú

2024. július 15. Prove - a világ vegán szemmel 

Vakkóstolós bíráláson nyert különdíjat a Vigyázz, vegán! csapatának tarhonyakülönlegessége az idei Tápéi Tarhonyafesztiválon. A csapat ráadásul elég későn tudott hozzálátni a főzéshez, mert fával készültek, de csak gázpalackot lehetett használni. Szerencsére időben segített rajtuk egy másik versenyző, így elkészülhetett a különdíjas vegán tarhonyaétel. Fodor Józseffel, a csapat egyik tagjával a versennyel kapcsolatos élményeiről beszélgettünk. Szegeden… The post Különdíjas lett a vegán tarhonyaétel a Tápéi Tarhonyafesztiválon - interjú appeared first on Prove.hu.

Vegán sajtszósz: tésztára, melegszendvicsbe, mártogatósnak is tökéletes

2024. július 12. Prove - a világ vegán szemmel 

Ez a vegán sajtszósz szembeszáll a sztereotípiákkal, és gyógyír a ,,nem tudnék sajt nélkül élni szindrómájára is: tisztán növényi, teljes értékű összetevőkből készül, mégis istenien ízletes és megannyi módon felhasználható. A sajtszósz, bármennyire is furcsán hangzik, az egyik legegyszerűbben ,,veganizálható étel. Állagát keményítővel krémessé, a sajthoz hasonlóan kissé nyúlóssá tehetjük, ízét pedig a megfelelő fűszerezésnek… The post Vegán sajtszósz: tésztára, melegszendvicsbe, mártogatósnak is tökéletes appeared first on Prove.hu.

Hamis húsleves: titkos összetevőtől lesz olyan, mint az igazi

2024. július 10. Prove - a világ vegán szemmel 

A vegán húsleves, bár önmagában oximoronnak hangzik, mégis lehetséges. Az ízéért egy olyan összetevő felel, amire valószínűleg elsőre nem (de talán még másodjára vagy harmadjára sem) gondolnál. Ha tökfőzeléket vagy más tökös ételt készítesz, ne dobd ki a kikapart tökbélt - ez ugyanis a titkos összetevő, amivel ezt a hagyományos, testet-lelket melengető komfortételt tisztán növényi… The post Hamis húsleves: titkos összetevőtől lesz olyan, mint az igazi appeared first on Prove.hu.

Kapros töksaláta - vegán

2024. július 9. Vegavarázs 

Régi családi recept, a nagymamám is sokszor főzte és az anyukám is gyakran készíti nyáron. Beteszi a hűtőbe, szuper köret valami mellé, de magában is tökéletes. Üdít és frissít a kánikulában. Hozzávalók:  1 főzőtök vagy nagyobb cukkini 2 ek olaj fél kk asafoetida (vagy fél hagyma) 1,5 kk pirospaprika csipetnyi őrölt feketebors 1,5 kk só 1 ek apróra vágott friss kapor 2 ek ecet 1 ek cukor Az elkészítése igen egyszerű. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat kiszedjük. A tiszta tökhúlt legyaluljuk vagy durvára reszeljük. Serpenyőben felmelegítjük az olajat, beletesszük a fűszereket: az asafoetidát, a paprikát és a borsot. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a tököt, a sót és a kaprot. Jól összeforgatjuk és addig pároljuk, amíg a tök megpuhul. A végén bekeverjük az ecetet és a cukrot és még egy-két percig főzzük. 

Kapros-joghurtos töksaláta

2024. július 2. Vegavarázs 

Hozzávalók: 1 főzőtök 2 kanál olaj 1/­­3 kk asafoetida (vagy fokhagyma) egy csomag kapor 5 dl joghurt egy csipet frissen őrölt feketebors 3 ek olívaolaj 2 kk só A főzőtököt megpucolom, félbevágom, kiszedem a magos részt, a többit pedig mandolin szeletelőn vékony csíkokra vágom vagy lereszelem. Apróra vágom a kaprot. Egy lábosban felmelegítem az olajat, beleszórom az asafoetidát (vagy a lereszelt fokhagymát) és ráteszem a tököt. Hozzáadom a kapor felét, és időnként megkevergetve addig dinsztelem, amíg elfő a leve, amit kiengedett. Félreteszem, hogy kihűljön.  Közben elkészítem a dresszinget: a joghurtban elkeverem a sót, néhány tekerésnyi borsot őrölök, hozzáadom az olívaolajat és a maradék kaprot, majd alaposan összekeverem. Ha a tök kihűlt, elkeverem a dresszinggel és hűtőben érlelem. 

5+2 kreatív szendvicsötlet nyárra - gyors, laktató és mind vegán

2024. július 1. Prove - a világ vegán szemmel 

A meleg időben, ha épp nincs kedve főzni az embernek, akkor előkerülnek a szendvicsötletek. Nem kell megállni a megszokott, unalmas, száraz változatoknál: egy kis kreativitással a szendvics laktató, tápláló és izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető ebéd vagy uzsonna lehet. Ha gyors ebédre vágysz, a szendvics mindig jó választás. Azonban könnyen el lehet unni az egyhangú margarinos-felvágottas… The post 5+2 kreatív szendvicsötlet nyárra - gyors, laktató és mind vegán appeared first on Prove.hu.

Vizsgálat indulhat a Master Good ellen: ,,messzire ment a megtévesztés terén, állítják az állatvédők

2024. június 29. Prove - a világ vegán szemmel 

A Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult jogorvoslatért a Magyar Vegán Egyesület (MAVEG) és az Una Terra Alapítvány a Master Good megtévesztőnek ítélt reklámkampánya miatt. Az állatjogi és környezetvédelmi munkát végző alapítvány kuratóriumának elnöke, Nagy Ervin szerint biztosan felül kell majd vizsgálni, hogy a hazánkban érvényben lévő reklámtörvény mennyire felel meg a zöldmosásra (greenwashing) és annak társadalmi hatására,… The post Vizsgálat indulhat a Master Good ellen: ,,messzire ment a megtévesztés terén, állítják az állatvédők appeared first on Prove.hu.

Kenyérlángos, más néven töki pompos vagy langalló

2024. június 28. Prove - a világ vegán szemmel 

Ami az olaszoknál a pizza, az a magyaroknál a krumplis tésztából készült kenyérlángos, más néven langalló vagy töki pompos. Emellett paradicsomszósz helyett a magyar konyha elmaradhatatlan összetevője kerül rá alapként: sok-sok fokhagymával ízesített tejföl. Íme a vegán változat. A kenyérlángosra hagyományosan olyan összetevők kerültek, amelyek minden kamrában megtalálhatók voltak. Ezért a leggyakoribb és egyben leginkább… The post Kenyérlángos, más néven töki pompos vagy langalló appeared first on Prove.hu.

5 főzés nélküli étel meleg napokra: ötletek reggelire, ebédre és vacsorára

2024. június 25. Prove - a világ vegán szemmel 

Nyáron a legutolsó dolog, amihez az embernek kedve van, az a forró tűzhely feletti ácsorgás. Ilyenkor jól jönnek a főzés nélküli ételek - ehhez hoztunk most öt receptet, amik között találsz reggelire, ebédre és vacsorára is elkészíthető fogásokat. A magyar konyhának megvannak a trükkjei a meleg napokra. Ilyenkor vesszük elő a nagymama jól bevált hideg… The post 5 főzés nélküli étel meleg napokra: ötletek reggelire, ebédre és vacsorára appeared first on Prove.hu.

Vegán szponzora miatt tiltották ki a hot dog evő versenyek nagymesterét

2024. június 24. Prove - a világ vegán szemmel 

Egy rivális ételgyártó cég támogatása miatt kizárták Joey Chestnut evőversenyzőt az évente megrendezett amerikai hot dog evő versenyről. Az Impossible Foods növényi húsalternatívákat gyártó cég szponzorációja azért jelent kizárást a versenyevő szövetség szerint, mert azok riválisai a hot dog evő verseny főszponzorának. Az Egyesült Államokban különösen nagy hagyománya van a versenyevésnek. A legnézettebb sportcsatornákon közvetített… The post Vegán szponzora miatt tiltották ki a hot dog evő versenyek nagymesterét appeared first on Prove.hu.

A nők és a gyerekek húzzák leginkább a vegán cipők piacát

2024. június 17. Prove - a világ vegán szemmel 

Egyre népszerűbbek világszerte a vegán cipők, ennek oka pedig egy jelentés szerint a növekvő környezettudatosság és az etikai megfontolások. A lendület pedig egészen 2030-ig töretlen maradhat. A vegán cipők globális piaca 2030-ra meghaladhatja a 300 milliárd dolláros összértéket az Allied Market Research piackutató cég jelentése alapján. A vállalat szerint 2021 és 2030 között az összetett… The post A nők és a gyerekek húzzák leginkább a vegán cipők piacát appeared first on Prove.hu.

7 nyárköszöntő vegán recept, ami fél órán belül elkészül

2024. június 9. Prove - a világ vegán szemmel 

A meleg beköszöntével elhoztunk hét nyárköszöntő vegán receptet, amik szezonális zöldségek és gyümölcsök felhasználásával készülnek. A válogatást sok egyszerű és gyors receptből állítottuk össze, amiknek az elkészítéséhez nem kell sokat a meleg időben a konyhában állnod. Nyáron különösen jól jönnek azok az ebéd- vagy vacsoraötletek, amelyekkel nem kell túl sokat a forró tűzhely felett állni.… The post 7 nyárköszöntő vegán recept, ami fél órán belül elkészül appeared first on Prove.hu.

Megszólalt az élve megperzselt disznó Budapesten, az állatjogi világnapon

2024. június 6. Prove - a világ vegán szemmel 

Megemlékeztek a kizsákmányolt állatokról az állatjogi világnap alkalmából a Vegán Aktivisták Magyarország Egyesület tagjai. A budai Várnegyedben hívták fel a figyelmet az állatok szenvedéseire. Az érdeklődők között pedig olyan is volt, akit megríkattak a hallottak. Immár harmadik alkalommal tartottak megemlékezést Magyarországon a nemzetközi állatjogi világnap apropóján. Az esemény budapesti szervezését a Vegán Aktivisták Magyarország Egyesület… The post Megszólalt az élve megperzselt disznó Budapesten, az állatjogi világnapon appeared first on Prove.hu.

Bezár Buda legrégebbi vegán étterme

2024. június 1. Prove - a világ vegán szemmel 

A bezárás mellett döntöttek egy növényi alapú ételeket kínáló budapesti étterem, az Édeni Vegán tulajdonosai. A lépés háttere homályos, a háttérben húzódó indokokra eddig nem derült fény. Szomorú hírt közölt követőivel az Édeni Vegán közösségi oldalán. A közel két évtizede működő vegán étterem tulajdonosai ,,hosszas tanakodás, mérlegelés és elmélyülés után úgy döntöttek, bezárják az éttermet.… The post Bezár Buda legrégebbi vegán étterme appeared first on Prove.hu.

Az olasz kormány betiltja, pedig a fogyasztókat nem zavarja a zabtej és a tofubacon elnevezés

2024. július 6. Prove - a világ vegán szemmel 

A Good Food Institute (GFI) által megrendelt piackutatás alapján az olaszok közel háromnegyede ésszerűnek találja a növényi készítmények állati eredetű termékekhez hasonló elnevezését. Ezek a címkék segítenek abban, hogy a fogyasztó tudja, mire számíthat a termék megvásárlásakor. Mindeközben Thaiföldön az elnevezések szabályozását helyezték kilátásba. Régóta napirenden van egyes országokban a vegán készítmények állati eredetű termékeket… The post Az olasz kormány betiltja, pedig a fogyasztókat nem zavarja a zabtej és a tofubacon elnevezés appeared first on Prove.hu.

Növényi finomságok a húspultban - megnyílt Prága első vegán hentesboltja

2024. július 2. Prove - a világ vegán szemmel 

A világszerte egyre népszerűbb, növényi alapú húskülönlegességeket kínáló vegán hentes koncepció Prágába is eljutott. A Bezmasna a növényi húshelyettesítők ízletessége mellett a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektet. Termékeik alapanyagait helyi gazdálkodóktól szerzik, a csomagolás pedig újrahasznosítható vagy visszaváltható. Mindenből létezik vegán verzió - akik még nem mélyültek el a növényi alapú konyha mélységeiben, azok számára… The post Növényi finomságok a húspultban - megnyílt Prága első vegán hentesboltja appeared first on Prove.hu.

Sok vegán preferálná a külön növényi eredetű szekciót a boltokban

2024. július 1. Prove - a világ vegán szemmel 

A szupermarketek még hezitálnak, szükséges-e állati eredetű termékektől szeparált vegán részleg a boltokban. Egy felmérés szerint a vegánok igényelnék, miközben egyes láncok inkább a vegyítésben látnak népszerűsítési potenciált. Megosztó kérdés, hogy hova kerüljenek a szupermarketekben a tisztán növényi eredetű termékek - az állati eredetű ,,párjuk mellé vagy pedig egy külön szekcióba. Egyes vegánok azzal érvelnek,… The post Sok vegán preferálná a külön növényi eredetű szekciót a boltokban appeared first on Prove.hu.

Fejlettebb országokban erősebb lehet a férfiak húsevési fixációja

2024. június 28. Prove - a világ vegán szemmel 

A ,,húsevő férfiak jelensége annál elterjedtebb, minél fejlettebb országban járunk, ez derül ki egy új tanulmányból. Korábbi kutatások is arra utalnak, hogy a fejlettség és a nemek közötti egyenlőség szintjével együtt nő a férfiak és nők húsfogyasztása közti különbség is. Az általános tendencia továbbra is az, hogy a nők nyitottabbak a húsmentességre.  A Veganuár apropóján… The post Fejlettebb országokban erősebb lehet a férfiak húsevési fixációja appeared first on Prove.hu.

Elhunyt John McDougall orvos és író, a növényi étrend kiemelkedő szószólója

2024. június 27. Prove - a világ vegán szemmel 

John McDougall amerikai orvos különösen a keményítőben gazdag, növényi eredetű ételek egészségmegtartó hatásában hitt. 18 éves korában történt súlyos agyvérzésére az őt kezelő orvosok nem találtak magyarázatot. Ő azonban utólag az akkori táplálkozását - a sok hot dogot, sajtos pizzát és tojást - tartotta a legfőbb kiváltó oknak. Otthonában, békés körülmények között, 77 évesen lelt… The post Elhunyt John McDougall orvos és író, a növényi étrend kiemelkedő szószólója appeared first on Prove.hu.

Vegán sportoló nyerte az Óceánia Triatlont

2024. június 25. Prove - a világ vegán szemmel 

Charlotte McShane, egy vegán triatlonista bizonyult a leggyorsabbnak egy óceániai megmérettetésen. Első triatlonversenyén családi hagyományt követve indult el, hétéves korában. Abban bízik, hogy növényi alapú életmódja és az így elért eredményei sokak számára inspirálóak lehetnek. Az Oceania Triathlon (Óceánia Triatlon) sprintfutamát követően egy vegán sportoló, Charlotte McShane nyakába akasztották az aranyérmet. A megmérettetés elsősorban Ausztrália,… The post Vegán sportoló nyerte az Óceánia Triatlont appeared first on Prove.hu.

Epres tiramisu: frissítő desszert a nyári melegben

2024. június 18. Prove - a világ vegán szemmel 

A tiramisu számtalan variációja közül most egy friss, nyári változatot hoztunk el nektek: a klasszikus, kávés ízesítés helyett friss eperrel készítjük ezt a desszertet. Íme a vegán epres tiramisu receptje. A növényi alapú tiramisu krémjére számtalan változat létezik. Van, aki tofuval készíti, ami talán a legegészségesebb alternatíva a mascarpone helyettesítésére. De létezik vegán mascarpone is,… The post Epres tiramisu: frissítő desszert a nyári melegben appeared first on Prove.hu.

Vegán hotel félmilliárd forintért? - Mindenestül eladó egy teljesen állatbarát szálloda

2024. június 15. Prove - a világ vegán szemmel 

Bárki megvásárolhatja az Egyesült Királyság első teljesen vegán szállodáját. A festői környezetben, a Skót-felföldön elhelyezkedő butikhotel továbbra is magas foglalási számok mellett üzemel, a tulajdonosok nem anyagi gondok miatt válnának meg az üzlettől. Egész egyszerűen más kalandba szeretnének vágni, ezért árulják az épületet. A Saorsa 1875 butikhotel öt évvel ezelőtti megnyitásáról lapunk is beszámolt. A dolog… The post Vegán hotel félmilliárd forintért? - Mindenestül eladó egy teljesen állatbarát szálloda appeared first on Prove.hu.

Ezért harapott volna a Cápák között sertésmogulja is a vegán befektetésre

2024. június 9. Prove - a világ vegán szemmel 

A Tunki-Tunki egyik tulajdonosa, Fehér Melinda több ajánlatot is kapott a Cápák között című üzleti műsorban. Végül nem az elsősorban sertésipari tevékenységéről ismert Moldován András szállhatott be a tisztán növényi alapú kencék világába. A vegán befektetés lehetősége Sárospataki Alberté lett.  Már tavaly is arról beszélt lapunknak a Tunki-Tunki két tulajdonosa, Fehér Melinda és férje, Kulcsár… The post Ezért harapott volna a Cápák között sertésmogulja is a vegán befektetésre appeared first on Prove.hu.

Tápanyagszegény kórházi menü miatt perelt egy vegán nő - a bíróság meglepően döntött

2024. június 2. Prove - a világ vegán szemmel 

Tápanyagszegény vegán kórházi menü került egy várandós nő elé a bent tartózkodása alatt, a bíróság szerint nem diszkrimináció áldozata volt. A kismama arról számolt be, hogy kizárólag fehér rizst, sült répát, zellert és főtt krumplit raktak elé az egészségügyi intézményben. Világszerte okoz fejtörést a növényi alapú étrendet követőknek, hogy egy esetleges kórházi tartózkodás alatt miként… The post Tápanyagszegény kórházi menü miatt perelt egy vegán nő - a bíróság meglepően döntött appeared first on Prove.hu.

Káposztás sabji

2024. május 27. Vegavarázs 

Ez most csupa friss, új zöldségből készült, amelyek egyszerre, nagyon gyorsan megpuhultak. Hozzávalók: 3 ek olaj 2 kk római kömény fél ek reszelt friss gyömbér 1-2 apró száraz chili (ízlés szerint) Fél kk asafoetida 3/­­4 kk kurkuma 2 kk őrölt koriander 1 nagyobb paradicsom lereszelve Fél fej új káposzta csíkokra vágva 2 nagyobb újkrumpli megpucolva, felkockázva 15 dkg friss zöldborsó 2,5 kk só fél kk garam masala Wokban vagy egy mélyebb serpenyőben felmelegítjük az olajat. Illatosra pirítjuk benne a római köményt, majd hozzáadjuk a gyömbért, belemorzsoljuk a száraz chilit, és néhány másodperc pirítás után beleszórjuk a porfűszereket: az asafoetidát, a kurkumát és a koriandert. Beleöntjük a paradicsomot és 2-3 percig sűrítjük. Jöhetnek a zöldségek, és öntünk hozzá kb. 1,5 dl vizet is. Megsózzuk, jól elkeverjük és lefedjük. Időnként megkeverve addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Ha elkészült, belekeverjük a garam masalát is. 


Az összes 'vega' találat megjelenítése »


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!